Faʻafefea ona faateleina le maualuga o - lelei - HDL cholesterol: 8 auala

Hypercholesterolemia, o se tulaga e siitia ai le maualuga o le cholesterol toto, e aofia ai i le lisi o mea sili ona lamatia o aʻafiaga e mafua ai le faʻaleagaina o le myocardial. O le ate o le tagata e maua ai cholesterol tele, o lea e le tatau ona e 'ai ma meaai.

O vailaʻau e aofia ai le gaʻo ua taʻua o le lipids. O lipids, i le isi itu, e lua ituaiga eseese - cholesterol ma triglycerides, lea e feaveaia e le toto. O le felauaiga o le cholesterol i le toto sa manuia, e fusifusia i pulu. O ia cholesterol e taʻua lipoprotein.

Lipoproteins e maualuga (HDL poʻo HDL), maualalo (LDL) ma maualalo tele (VLDL). O i latou taʻitasi e iloiloina i le iloiloina o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le tele o le toto cholesterol e maua i le lipoproteins maualalo (LDL). Latou te faʻaaogaina le cholesterol i siama ma tisipenesa, e aofia ai faʻamaʻi o mea lilo i le fatu ma luga.

Cholesterol o loʻo maua i le LDL (lipoproteins i lalo o le eletise) e tele sona sao taua i le fausiaina o paʻu (faʻaputuina o mea gaʻo) i luga o puipui puipui o maʻa. I le isi itu, o mafuaaga ia o le sclerosis o toto toto, fausaga o le coronary, ma le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial i lenei mataupu.

O le mafuaaga lea ua taua ai LDL cholesterol "leaga." O tulaga masani o le LDL ma le VLDL ua siitia - o le mea lea e taoto ai mafuaʻaga o le tupu mai o maʻi cardiovascular.

HDL (maualuga lipoproteins) e felauai ai le cholesterol i le toto, ae o le avea o se vaega o le HDL, e le auai le vailaau i le fausia o paʻu. O le mea moni, o le gaioiga o faʻamalosi e maua ai le HDL o le aveesea lea o le cholesterol sili atu mai le tino. O le uiga lea e iloa ai le igoa o lenei cholesterol: "lelei."

Afai e maualuga tulaga o le HDL (maualuga lipoproteins) i le toto o le tagata, o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular e le lava. O le tigetcerides o se isi taimi mo gaʻo. Fats o le puna sili lea ona taua o le malosi ma o lenei mea o loʻo amanaia i le HDL.

I se vaega, o le faʻataʻitaʻiga e ulufale atu i le tino ma gaʻo faatasi ai ma meaai. Afai o le sili atu o le tele o meaʻai gaʻo, gaʻo ma le ava e ulu atu i le tino, o calories, i le faasologa, e sili atu le maualuga nai lo masani.

I lenei tulaga, o le gaosiga o isi faʻataʻitaʻiga amata, o lona uiga e afaina ai HDL.

O le tigidecerides e feaveaʻi i totonu o siama e lipoproteins e tasi lea e faʻaaogaina le cholesterol. E i ai le faʻamaonia saʻo i le va o le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular ma maualuga triglycerides, aemaise lava pe afai o le HDL e sili atu i le masani.

Le mea e fai

  1. Afai e mafai, ia faʻasalaga vaega o gaʻo mai le taumafataga. Afai ole faʻaititia o gaʻo i le malosi e maua mai i mea taumafa e faʻaitiitia i le 30%, ma o le vaega o gaʻo tumu o loʻo totoe e itiiti ifo i le 7%, o sea suiga o le a avea ma sao taua i le maua o le toto cholesterol toto. E le talafeagai le vavaeeseina atoa o gaʻo mai le meaai.
  2. O suauu ma gaʻo tumu e tatau ona suia i le polyunsaturated, mo se faʻataʻitaʻiga, suauu suauu, olive olive, salufi, sulu, sana. O le taumafaina o meaʻai e maua i gaʻo tumu e tatau ona faʻaititia i se mea maualalo. Latou te siitia le maualuga o le LDL ma le VLDL maualuga nai lo isi mea taumafa. O manu uma, o fualaau faisua (pama ma le suāuʻu popo) ma gaʻo hydrogenated o gaʻo tumu tele.
  3. Aua e te 'ai meaʻai e aofia ai gaʻo susu.O i latou o se vaega o le hydrogenated ma le lamatiaga faʻatasi ma i latou e maualuga atu mo le loto nai lo gaʻo tumu. O loʻo gaosia e le gaosiga faʻamatalaga uma e uiga i gaʻo fefete i luga o le oloa faʻatulaga.

Taua! Taofi le 'ai i meaʻai e aofia ai le cholesterol. Ina ia faatapulaa le faaaogaina o le "leaga" (LDL ma le VLDL) cholesterol i le tino, ua lava lea e teena ai meaʻai gaʻo (aemaise lava i gaʻo tumu).

A leai, LDL o le a sili atu le maualuga nai lo le masani.

O oloa e siitia ai le cholesterol:

  • fuamoa
  • susu atoa
  • suauu
  • mollusks
  • meaola manu, aemaise le ate.

O le auʻiliʻiliga e faʻamaonia ai o le faʻaitiitia o le cholesterol e fesoasoani i le faʻaaogaina o fiva.

Punavai o fiber laau:

E fautuaina le aveeseina o paʻu faaopoopo i le tino pe afai o le mamafa e sili atu le maualuga nai lo le masani. E i ai i tagata ei ai le tele o le cholesterol e masani ona siitia maualuga. Afai e te taumafai e leiloa le 5-10 kilokalama, o le ai ai se aafiaga taua i le faailoga o le cholesterol ma faafaigofie le togafitiga, e pei ona faaalia i se suʻega toto.

Siaki le mataupu o le a fesoasoani i le meafaigaluega mo le fuaina o le cholesterol.

O gaoioiga faaletino e taua tutusa. E tele sona sao i le tausisia o le lelei o le fatu. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e amata amata, tietie uila, fai se saofaga i le vaitaele. A maeʻa vasega, soʻo se suʻesuʻega o le toto o le a faʻaalia ai e le toe maualuga le cholesterol.

E oo lava i se maualuga eleʻele i luga o le faasitepu (sili atu le sili atu) ma le togalaau o le ai ai sona aoga aoga i le tino atoa aemaise lava i le faʻaitiitia o le cholesterol.

E tatau ona lafoaʻi le ulaula i taimi uma. I le faaopoopo atu i le mea moni e faapea o le tagofia o mea ua fai ma vaisu e afaina ai le fatu ma le toto, e siitia ai foi le maualuga o le cholesterol e sili atu nai lo le masani. A maeʻa le 20 tausaga ma le matua, o se auiliiliga o tulaga o le cholesterol e tatau ona ave a itiiti ifo ma le tasi i le 5 tausaga.

Faʻafefea ona faia le auʻiliʻiliga

O le lipoprotein profile (o le mea ua taua o le auiliiliga) o se fuataga o le maualuga o le cholesterol atoa, HDL (maualuga lipoproteins), LDL, VLDL ma triglycerides.

Ina ia faʻataunuʻu faʻamaoniga, e tatau ona faʻatino le suʻega i luga o se manava gaogao. I le matua, o le fua o le cholesterol e sui, o le fua faatatau o le a faateleina i soo se tulaga.

O lenei faagasologa e faapitoa lava le maitauina i tamaitai i le taimi o le menopause. E le gata i lea, o loʻo i ai se uiga faʻavae i le hypercholesterolemia.

O le mea lea, e le afaina le fesiligia o latou aiga e uiga ia latou faailo o le cholesterol (pe a fai o sea suʻesuʻega na faia), ia iloa pe o uma faailoga e maualuga atu i le masani.

Afai o le maualuga o le cholesterol i le toto ua siitia, o se vaega faaosofia lea mo le atiina ae o faamaʻi cardiovascular. O le mea lea, ina ia maua se faʻaitiitia o lenei faʻamaoniga i se tagata maʻi ma ia faʻamaonia le saʻo togafitiga, e tatau i le fomaʻi ona amanaia mafuaaga uma, ia aofia ai:

  • maualuga le toto maualuga
  • ulaula
  • le i ai o faʻamaʻi fatu i aiga vavalalata,
  • tausaga o le tagata gasegase (tagata pe a uma le 45 tausaga, fafine pe a uma le 55 tausaga),
  • HDL faʻaititia (≤ 40).

O nisi tagata gasegase o le a manaʻomia togafitiga faafomaʻi, o lona uiga o le tofiaina o vailaʻau e maualalo ai le toto. Ae e tusa lava pe a inu vailaau, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le matauina o le mea saʻo ma le gaioiga faaletino.

I aso nei, e iai ituaiga vailaʻau e fesoasoani i le faatumauina o le lipid metabolism saʻo. O se togafitiga talafeagai o le a filifilia e se fomaʻi - o se tagata e finau.

O auala masani e faʻaleleia ai le HDL cholesterol

O lou ituaiga olaga ei ai le tele o aafiaga i le HDL cholesterol. O le mea lea, o le faia o suiga i lou olaga i aso taitasi ma le puleaina atoatoa o ou masaniga, e pei o meaai ma gaioiga faaletino, e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le lipoproteins maualuga, e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le soifua maloloina o le ola.

O au genes e aofia ai i le fuafuaina o le lelei o le tino e maua ai le HDL ma isi ituaiga o cholesterol. E le mafai ona e aʻafia lau kenera, ae mafai ona e pulea lou olaga. O nisi nei o auala sili ona faigofie e mafai ai ona faʻaleleia lau HDL cholesterol:

Laʻau maualuga lipoproteins - o le a le mea ma o le a le tulaga masani o le faailo

Cholesterol, lea e salalau saoloto i le toto toto, e vaevaeina i ni vaega se lua - "lelei" (HDL) cholesterol ma le "leaga" - LDL. O lenei vavaeesega e fesootaʻi ma le uiga o galuega ma meatotino o ituaiga taitasi.

LDL (cholesterol o le maualalo o le eletise) e faia ai se matafaioi taua i le fausiaina o ni gasegase o le atheromatous vasions. Molecules o lenei vaega ninii e masani ona pipii faatasi ma fausia fulufulu i le va o filati endothelial. O lea la, o le faagasologa o le sclerosis o le puipui lapoa, amata, i se isi faaupuga - atherosclerosis e atiina ae. O se faʻamaʻi mataʻutia lea e faʻaleagaina ai le ola maloloina o le cardiovascular system mo le tele o tausaga ma mafua ai le fatu, osofaʻiga, osofaʻiga o mea faʻapitoa, ma gasegase.

HDL o le "cholesterol toto" lelei. E tatau ona i ai lona igoa i meatotino. O fuatini latini o loʻo faia ai le HDL e faʻamoemoe e aveesea le cholesterol sili atu mai tisipenisione o okeni ma puipui puipui. I le avea ai o se tulafono, o tulaga masani a le HDL e maualalo tele - o lo latou gauai i le toto e tatau ona i ai i le lautele mai le 0.7 i le 1.94 mmol / l, i alii ma tamaitai.

I nisi faʻamatalaga auiliili, o tulaga masani o le cholesterol aoga e faʻaalia i le matua i le laulau i lalo.

HDL e sili atu ile masani - o le a le uiga. O loʻo talitonuina afai e maua le HDL i le HDL maualuga, o le a faʻaitiitia le tulaga lamatia mai le faʻalauiloaina. Ae ui i lea, o le tapulaa pito i luga o le masani ua faavaeina mo se mafuaaga. E ui lava o le faateleina o le HDL i totonu ia te ia lava e le afaina ai se tulaga lamatia, e mafai ona faʻaalia i se tulaga le faʻaalia o le tele o faʻafitauli leaga i le tino.

Faʻateleina le ola lelei o le cholesterol lelei. O le tuusaunoaga o le vaitaimi o le maitaga, pe a oʻo i taimi uma o faʻamaumauga uma o le suʻesuʻeina o le toto e mafai ona sili atu nai lo le faasinomaga ma e manatu o se faʻagasologa o le faʻatuputupulaia o le tino. O le placenta ei ai le fale cholesterol, o le mea lea, mo lona faʻatulagaga, e sili atu le tele o palatini vavalalata ma lipids e manaʻomia. E le gata i lea, o le faateleina o le gaosiga o hormones, o lona soʻo o gaʻo foi, e mafua ai ona faateleina o latou manaoga.

I le tele o tulaga faʻapitoa, pe a maualuga le maualuga o le cholesterol HDL, o lona uiga o le lamatiaga o le atherosclerosis poʻo isi maʻi mamafesa e maualalo. I le tutusa ai ma lenei, maualuga lipoproteins maualuga e mafai ona i ai mafuaʻaga le lelei:

  • Ava malosi. Ona o le faʻatonuina o aʻafiaga i luga o le ate, o ona galuega e faʻamamafa ai ua faʻaleagaina. O le maualuga HDL o se tasi o faailoga o lenei faagasologa.
  • Biliary cirrhosis.
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi - gasegase gaʻo, lea e sili atu ona sologa lelei le faagasologa o le lipoproteins o vaega uma.
  • Generic cholesterol. I lenei faʻamaʻi, faʻalauteleina le biosynthesis o isi vaega o le lipid, o le mea lea, ina ia faʻatuina se mea e iloa ai, e tatau ona faʻalogo e le gata i le HDL, ae faʻapena foi i isi faʻamaumauga o le lipid maualuga.
  • Faʻasolosolo o lauroid - hypothyroidism.
  • Meaʻai le lelei - o le faʻaaogaina o le tele o meaʻai e aofia ai gaʻo manu.
  • Le toaga ma le sese, le ola le ola. Cholesterol mole molemoa o vaega laiti malosiaga i totonu o le toto. E aveina atu i latou i maso ma isi gaʻo e faʻamalosi ai le malosi. Afai e taʻitaʻia e se tagata se olaga le mautonu, e le manaʻomia le cholesterol i voluma o loʻo iai i le toto. Ona o le leai o se aoga, o lenei siliva e mafai ona liua i se vaega ninii maualalo ma amata ai ona fofo i le gasegase vascular vascular.
  • Fuʻa

E tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, o le faateleina o le HDL e tele lava ina faailoa mai ai le le lelei o taumafa ma le tele o meaʻai i mea taumafa. E masani lava, o meaai e aofia ai mea e fai mo le cholesterol i tulaga maualalo ma maualuga. O le mea lea, faatasi ai ma lenei tala, pe a uma le "HDL," e mafai ona aafia le cholesterol ma triglycerides i le toto.

Le mea e fai ma pe faʻaitiitia

E faʻavae i luga o tulaga faatauaina e naʻo luga o le HDL, e le mafai ona faʻatuina se suʻesuʻega pe faia ni fautuaga. E tatau ona vaʻavaʻai i faʻalauiloa uma o faʻamaumauga lipid - o le faʻamoemoe i le suʻeina o le toto o le cholesterol atoa, o lona vaevaega leaga ma le lelei, triglycerides, ma le atherogenic coefficient. Faʻalagolago i le vaega o totoe o le falemai, e mafai e le fomaʻi ona faia ni faʻamaumauga.

O mafuaʻaga masani o le maualuga o le cholesterol maualuga (HDL) o taumafa le paleni, leai o faʻamalositino, ma masani leaga. Ina ia faʻamaonia le talafatu o le lipid, e tatau ona e galue muamua i lenei mataupu e tolu.

E fautuaina se taumafataga i aso taitasi. O meaʻai suamalie, pailani, meaʻai vevela, falai, mea ulaula, meaʻai vave ma gaʻo susu gaosia, e le aofia ai i lona fatu. Ua tuʻuina atu le faʻamoemoe e totoina oloa, e le gata ina faʻamaonia ai tulaga taua o le HDL ma le LDL, ae o loʻo i ai foi le tele o aogā aoga i luga ole macroorganism.

O le maualuga maualuga o le HDL i le lipid profile i tulaga faatauaina e le o se faailoilo mo le faatonuina o fualaau ma ua fetuunai i le togafitiga o fualaau aina. Afai o le vavae ese mai le masani e sili atu le ogaoga ma e tele lipid e aafia ai, ona maeʻa ai lea o feutagaiga, e mafai e le fomaʻi ona faatonuina fualaau faasaina mai le vaega o statins - Rosart, Rosuvastatin, Atorvastatin ma isi.

O le faʻatautaia o faʻamatalaga lipid o se vaega taua tele o se soifua maloloina, aemaise lava mo tagata matutua. O le tele o maʻi pipisi ma le fatu cardiac ua i ai se vaitaimi le tumau, e naʻo le tusa ai ma suʻega suʻega. Afai ei ai ni faʻamatalaga faʻalauteleina i totonu, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa se tagata tomai faapitoa ina ia amata togafitiga i le taimi ma aloese mai ni aʻafiaga ogaoga.

Faʻamatalaga o le HDL

E tusa ma le 80% o le cholesterol e maua i totonu o le tino, o lona uiga i le ate. O le 20% totoe o loʻo faʻaaogaina i meaai. O lenei vailaʻau e aʻafia i le gaosia o hormones, o le faʻavaeina o siama faʻamalosi ma le suka. Cholesterol o se vailaau e matua le mafai ona suauu i totonu o le vai. O lana felauaiga e faafaigofie e le atigi fausaga, e aofia ai puipuiga faapitoa - apolipoproteins.

O lenei tuufaatasiga - protein i le cholesterol - e taʻua lipoprotein. O ituaiga eseese o lenei mea o loo taamilo i totonu o vaa, lea e maua mai i mea lava e tasi (protein ma le cholesterol). E na o le vaega ole vaega e eseese.

E i ai lipoproteins:

  • maualuga tele (VLDL),
  • vaivai maualalo (LDL)
  • maualuga maualuga (HDL).

O ituaiga muamua e lua o loʻo i ai ni nai cholesterol laiti, e toetoe lava o fatuga uma e aofia ai palatini. O le a le uiga peʻa faʻaitiitia le HDL, e mafai ona siaki lau fomaʻi. Talu ai ona o le tele o le protein ua tuufaatasia e sili atu le maualuga o le cholesterol, o lona uiga o le HDL e faatatau i le "cholesterol lelei."

O le sini autu o le HDL o le feaveai o le lipids i le ate, ma le sini o le toe gaosia. O lenei ituaiga o tino e taua o le lelei, e 30% o le cholesterol toto. Afai o nisi mafuaaga e sili atu ai le LDL i le HDL, ona tupu lea i le fausia o ni atherosclerotic plates, lea, pe a faaputuputu i totonu o vaa, e mafai ona mafua ai faʻamaʻi matautia i le SS, aemaise le osofaʻi fatu ma le taʻavale.

Faailoga masani

O le lelei o le cholesterol maualuga e mafai ona eseese ona o mafuaaga eseese. O se faʻataʻitaʻiga HDL talafeagai o tagata taitoatasi i tulaga taʻitasi.Afai e maualalo le HDL, o lona uiga o le lamatiaga o se togafitiga e pei o le atherosclerosis e maualuga tele.

E tusa ai ma faʻamaumauga nei, e mafai ona e fuafuaina le aʻafiaga o faʻamaʻi CVD:

  1. HDL o le 1.0 mmol / L i se tagata matua ma le 1.3 mmol / L i fafine e faailoa ai se maualuga maualuga o le atherosclerosis.
  2. O faʻamatalaga i sui o le afa malosi o le sosaiete ma fafine o loʻo faʻaalia foi le fua faatatau o le faʻaalia o togafitiga.
  3. O se faailoilo o le 1.55 mmol / L o loʻo maua ai se tulaga maualalo o le amataga o le maʻi.

O faʻamaoniga taliaina o le LDL cholesterol mo se tamaititi i lalo ifo o le 14 tausaga le matutua mo le teineitiiti - mmol / l, mo se alii talavou - mo se fafine ei lalo ifo o le 30 tausaga - mo se alii e tutusa tausaga - tamaitai - o alii - fafine e sili atu i le 40 - alii -

Afai e faʻaitiitia le HDL, o lona uiga e iai se faʻalavelave o maʻi CVD. I lenei tulaga, e tatau ona faamanino le mafuaaga ma fai ni fuafuaga e faateleina ai le cholesterol talafeagai.

Maualuga o le Cholesterol Maualuga: Faʻamaumauga o le Faʻaitiitiga ma Metotia mo le Faʻatulagaina o Levels HDL

E tele mafuaʻaga e mafai ai ona faʻaititia le faailoga o lipoproteins maualuga i le tino. E mafai ona siakiina ma lau fomaʻi le auala e maua ai cholesterol maualuga (cholesterol lelei, lea e fesoasoani i le aveeseina o le cholesterol leaga mai le toto i le ate).

O le faʻaitiitia o le cholesterol maualuga e mafai ona faʻaalia i mafuaaga nei:

  1. O le mamafa poʻo le mamafa. O lenei togafitiga eo faatasi ma se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le HDL ona o suiga e tupu i le lipid metabolism.
  2. Le lelei le taumafa ma le le atoatoa le olaga. O le faʻaleagaina o meaʻai falai ma le gaʻo, o le leai o se meaʻai, 'ai i le alu, le faʻaaogaina o meaʻai vave ma meaʻai talafeagai i vave vave poʻo mulimuli ane mafua ai ona faʻaalia i totonu o vaʻa cholesterol ma faʻaitiitia ai lo latou manava mai le tino. O se olaga ola maualalo e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol atoa i le toto.
  3. Le i ai o pathoces o loʻo tutupu i se foliga masani. O nisi faʻamaʻi e mafai ona maualalo ai le maualuga o le cholesterol maualuga. Talu ai ona o togafitiga faʻaleagaina, o le faʻaalia o le toilalo i faiga faʻavaomalo ua matauina. O le faʻaitiitia o le faʻasalaga o le vailaau atonu e mafua mai i le hepatitis, pathologies oncology, faʻamaʻi faʻamaʻi, ma le cirrhosis.
  4. Fafagaina o mea ua fai ma vaisu. Ua faʻamaonia o le faʻaaogaina o le ava malosi, e pei o le ulaula, e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol lelei i totonu o le toto.
  5. Aveina o fualaau. O tagata o loʻo i ai maʻi gasegase e tatau ona inuina vailaau eseese i le gasologa oo latou olaga ina ia tausia ai le soifua maloloina ma puipuia ai le faʻamalosia o faʻamaʻi. O le tele o fualaau faʻaonapo nei o loʻo sili ona leaga le afaina ai le gaʻo gaʻo ma faʻafefe ai le faʻafuaseʻi o faʻaletonu. O le faʻaitiitia o le maualalo o le cholesterol lelei, ua mafua ai, e fai ma tulafono, e ala i le faia o togafitiga, faʻamaʻi faʻamaʻi, peta-blockers.
  6. Hormonal le le atoatoa. Faʻafitauli o le Hormonal i le taimi o le gaioiga e mafua ai ona paʻu i le faʻamalama ile HDL. O le masani ai o le tala o le hormonal e tupu i le tausaga pe lua talu ona fanau mai. O le maleopause e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le estrogen. O le faʻatonuga o le HDL e faʻalagolago i le estrog, aua o lenei hormone e aʻafia i le faʻapipiʻi o le cholesterol lelei. E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina le togafitiga o le hormone, aemaise lava le ave o le Climodien.
  7. Le i ai o pathoces o fatugaʻo ma le polokalama urinary, ate ate, gasegase, maualuga maualuga, maʻi suka, maʻi CVD.

Symptomatology

O faʻavae mai le masani o le cholesterol lelei e le pasi e aunoa ma se faʻasologa. Afai e faʻaitiitia le cholesterol maualuga, ona faʻaalia ai lea o se tulaga le lelei i metabolic processes, aemaise lava gaʻo gaʻo.

O le maʻi e faʻatasi ma ia faʻaaliga:

  • le faʻaalia o xanthomas (togi samasama-lanu piniki i luga o le paʻu),
  • togi maualalo
  • mafaufau le mafaufau,
  • fuga o tamatamailima o pito i luga ma pito i lalo,
  • arrhythmia (faʻalavelave faʻalavelave o le fatu ma faʻavaivaia)
  • utiuti o le manava (e tupu uma pe a uma le faʻamalositino ma pe a mavae atu le popole).

O le faʻaalia o nei faailoga uma e mafua ona o le faʻaititia o le lumanaʻi vascular ona o le fausiaina o pusa cholesterol.

O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le lipids lelei e mafua mai i le fesuiaiga o vaʻa toto. I le lumanaʻi, e ono mafai ona faʻamalosia i totonu o nisi vaega o le tino.

Auala e faʻamaonia ai HDL ma togafitiga

Ina ia mafai ai ona faʻasalalau le faʻaogaina o le lipid lelei i totonu o le tino, o fualaau nei o loʻo faʻamatalaina:

  • Faʻailoga Faʻatonu o le Cholesterol AbsorptionO Esetelu. E fesoasoani e taofia ai le faʻaleleia o gaʻo i totonu o le manava.
  • Sequestrants of acid acids: Cholestyramine, Colestipol. O vailaau faafomai i totonu o lenei vaega e faaleleia ai le tuufaatasiga o meaʻai suamalie i le ate.
  • Fibratov: Clofibrate, Fenofibrate, ma Gemfibrozil.
  • Tulafono: Cerivastatin, Lovastatin, Fluvastatin. Fesoasoani i le faʻasaina o le synthesis o le HDL ma le poloka o enzymes tutusa i le ate.

O le toto cholesterol levels e tatau ona siakiina e tagata e mafatia i maʻi CCC, mamafa, gaʻo, ma i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga le lelei, ulaula ma inu ava malosi.

E tatau ona malamalama e faapea ina ia faʻamaopoopoina le faʻaogaina o le cholesterol i totonu o le toto, ave faʻamaʻi na o ia lava.

Muamua, o tagata e feagai ma se faʻafitauli e manaʻomia ona sui o latou olaga:

  • Alu i totonu mo taʻaloga pe faia foi taʻaloga faaletino. Aerobic, taʻavale, aau, sopo ma uila - o nei mea uma o le a fesoasoani e faʻaleleia le tulaga lautele ma le soifua manuia ma faʻaleleia le HDL.
  • O se mea lelei ma paleni mea taumafa e fesoasoani e faʻasaʻo ai le cholesterol toto. O le le fiafia mai le taumafataga o le gaʻo, falai, faʻafefe, meaʻai vevela, meaʻai, meaʻai talafeagai, ma le ava malosi e fautuaina. Faʻateleina o taumafa ma oloa e maua i fua o laau - o fatugaʻa atoa, fualaau faisua ma fualaau aina o le a fesoasoani e le gata i le faasaʻoina o mamafa, ae faʻapea foi i le faateleina o le maualuga o le HDL.
  • Ua fautuaina malosi e fomaʻi ma tagata tausosiolosi meaʻai e faʻatapulaaina lou faʻaaogaina o meaai e maua i gaʻo tumu, gaʻo susu, ma gaʻo. O ia ituaiga meaai e afaina ai le tino, aemaise lava pe afai e tele meaʻai.
  • Taofi le ulaula ma le ava malosi. O le faʻamaloloina o mea ua fai ma vaisu e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le maualuga o le cholesterol lelei.

Puipuiga

O le puipuia o faafitauli tau le soifua maloloina, aemaise lava le maualalo o le HDL, e faigofie nai lo le togafitia mulimuli ane. Ina ia puipuia le tupu mai o se maʻi, ua fautuaina e 'ai le mea tonu, tuʻuina atu masani leaga, taʻalo taʻaloga.

O tagata ua iai ni faʻafitauli i le gaʻo gaʻo e fautuaina:

  • togafitia le maualuga, ave vailaau faatonuina e lau fomaʻi i se taimi talafeagai,
  • e masani ona inu pulu apalai, mo se faataitaiga, acetylsalicylic acid,
  • togafitia maʻi gasegase
  • faʻapitoa ona faia suʻega mo le cholesterol,
  • faʻaaogaina le kulimi nicotinic
  • taʻitaʻia se olaga soifua maloloina lelei.

Maualuga Lipoproteins (HDL): O a nei mea ma oa latou galuega, mafuaʻaga ma taunuuga o le faʻaopoopoga

E leai se lamatiaga i le tino i le faateleina o le HDL. O lenei vaevaega o le cholesterol e taua o le "lelei", e le mafai ona nofo i luga o puipui o toto toto ma e le mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

Ae, pei o soʻo se faʻamaoniga, o le tau o le HDL e manaʻomia ona pulea. E mafai e le vavave ona faʻamaonia le iai o se gasegase tuga.

O le a iloiloina e le tusiga le galuega autu o le HDL ma mafuaaga mo le vavaeeseina o le faailo mai le masani.

Cholesterol ma le maualuga lipoproteins (HDL): o le a lea?

Cholesterol - O se ituaiga gaʻo talafeagai lea mo le tino.I lenei fomu, e ulu atu i totonu o le masini, ma ua faia mai i le faʻamaʻi - o oloa o le vaevaeina o gaʻo i le tootoo laiti. I le tino o le tagata, o le cholesterol e faia galuega nei:

Vitio (kiliki e taʻalo).
  • o se mea fale, o se vaega o puipui o le cell,
  • togafitia i totonu o masini ma le faʻamalolo o le malosi mo gaioiga o meaola,
  • auai i le tuufaatasia o hormones sex (i alii ma tamaitai).

E tusa ma le 80% o le vailaʻau e gaosia i le ate. O le okeni e liua le gaʻo ulufale mai i totonu ole kululalūlū. E tusa ma le 20% ulufale i le tino mai fafo. O le Cholesterol e maua i le iʻa caviar, meaʻai gaʻo, margarine ma meaʻai falai (e le o maua i totonu o le suauu manogi lava ia, ae o lona faʻavae e tupu i le taimi o le faʻavela).

O gaioioiga uma o meaola i totonu o le tino o le tagata ua faʻaaogaina. O le tino e tausisia le taliaina o le cholesterol ma triglycerides i totonu o le toto i totonu o tapulaa masani, ae mafai. O le tele o gaʻo i totonu o le toto e "aveina" e le conglomerates faapitoa - lipoproteins maualuga (HDL, HDL).

O nei mea o loʻo iai faʻamalosi ma fualaʻau gaʻo. O meaʻai gaʻo o loʻo pipiʻi i totonu o taga; o loʻo i luga o latou luga ni pulu proteins - tagata faʻaleleia. Latou te nofouta i suauu o le ate ma faʻapena ona faʻasalalau le mea faʻapipiʻi ma le le mautonu i la latou malaga.

E iai isi vaega o le cholesterol - LDL ma VLDL (o le lipoproteins maualalo ma maualalo le maualuga). O taga masani nei, ae e leai lava ni aʻafiaga o le suka. I lenei fomu, o le cholesterol mai le ate e salalau atu i le tino. O le LDL ma le VLDL o loʻo pipii i totonu o vaʻa ma fai ai pusa cholesterol. O nei vaega ninii e taua o le "leaga" cholesterol.

O le maualuga o le conglomerate ua fuafuaina e le fua faatatau mo le fuainumera o le aofaʻi o sima i totonu o le taga i le numera o protein i luga o le fogaeleele.

Faʻateleina pe faʻaitiitia i le HDL, o le a faʻavaivaia faailoga. E le mafai ona fuafua le vavae ese mai ia i latou. O faʻamoemoega faʻalagolago e maua mai e le suʻega o le toto. O le biomaterial e ave mai se vein poʻo mai se tamailima. A maeʻa suʻesuʻega i totonu o le fale suesue, e tuufaatasia se talaaga lipid toto (o le maualuga o mea o loʻo iai i vaega eseese o molelaʻau gaʻo). E aofia ai: HDL, LDL, VLDL, cholesterol atoa, triglycerides.

O le auʻiliʻiliga e faia faʻamalosi i se manava leʻo, e le mafai ona e 'ai i le 8 itula ao le i faia le taotoga, ave foʻi vailaʻau. E mafai ona latou fesuiaʻi taunuuga. E faʻasaina le inu ava malosi i le 2 aso ao leʻi faia le suʻega.

O le faʻaaogaina o le HDL e faʻamoemoeina e le gata i le masani o lona tau. O vaega uma o le cholesterol e amanaia, ma o le atherogenic index e fuafuaina. Faʻaalia le setete o le lipid metabolism i le lautele. HDL e toesea mai le aofaʻi o le cholesterol. O le numera totoe o loʻo toe vaeluaina e le HDL. O le taunuuga lenei. E na o le iloiloina o le atherogenic index e mafai ona tatou talanoa e uiga i le fesuiaʻiga o se vaega se tasi.

I tamaitai ma alii, o le masani o le cholesterol e eseese ona o uiga o le metabolism ma le tino atoa. O le tino o le tino e manaʻomia tele gaʻo, aua o le faavae o le estrogen (hormones sex sex).

I le matua, ua faʻaitiitia le metabolism, ma o le faʻateleina o le HDL masani. Meaʻai o le cholesterol e faasolosolo malie ona faʻagasolo. O le tele o le HDL e manaʻomia e felauai ai ma sili atu isi vaega i le ate, a le o lea o le a latou nonofo i puipui o vaʻa. Afai e faʻaitiitia le lipoproteins maualuga i se tagata matua, o le tulaga lamatia o le atinae o le atherosclerosis e faʻapupula tele.

Pusa 1. O le masani a le HDL i fafine i le matua.

Maualuga maualuga Lipoproteins (HDL) - o le a lea mea

O nisi taimi, pe a suʻesuʻeina le fusi o le lipid, ua maua ai le maualuga o le HDL ua faʻaititia pe faʻaititia: o le a le uiga? I la tatou iloiloga, o le a tatou iloiloina pe o le a le eseesega i le va o lipoproteins o le maualuga ma le maualalo, o le a le mafuaaga o le vavaeeseina o iloiloga o le muamua mai le masani, ma pe oa auala e faateleina ai.

Cholesterol o se mea e pei o le gaʻo i totonu o le tino o le tino lea e lauiloa. E tele suʻesuʻega faafomaʻi e uiga i lamatiaga o lenei tuufaatasiga. O i latou uma e fusia le cholesterol maualuga maualuga ma o se faʻamaʻi matautia e pei o le atherosclerosis.

Atherosclerosis i le aso o se tasi o faʻamaʻi masani i fafine pe a uma le 50 tausaga ma alii pe a mavae le 40 tausaga. I tausaga talu ai nei, o maʻi faʻapitoa e maua i tupulaga talavou ma e oʻo lava ile tamaitiiti.

O le atherosclerosis o loʻo faʻaalia i le faʻavaeina o pusa o le cholesterol i luga o le puipui o totonu o vaa - o atherosclerotic plate e matuā vavalalata ai le lumenia o laʻau ma faʻapogai ai le solia o le toto i gaʻo i totonu. Muamua lava, o faiga e tele galuega e faia i minute uma ma manaʻomia le faʻaaogaina o le okesene ma meaʻai - cardiovascular ma le popole - mafatia.

Faʻafitauli masani o le atherosclerosis o:

  • faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi,
  • Ituaiga o fualaau oona i le ONMK - o le stroke stroke,
  • afaina fatu fatu, angina pectoris,
  • gasegase o le myocardial,
  • faʻamaʻi totoʻa i totonu o vaʻa o gaʻo, pito i lalo.

E iloa e maualuga le sao o le cholesterol maualuga i le fausiaina o le maʻi. Ina ia malamalama pe faapefea ona atiaʻe le atherosclerosis, e tatau ona e aoao atili e uiga i le biochemistry o lenei tino tuufaatasia i le tino.

Cholesterol o se vailaʻau o le tino-pei o le fausaga, e tusa ai ma le vailaʻau vailaʻau, e fesoʻotaʻi ma gaʻo gaʻo. I le taʻua o ona aʻafiaga leaga i le tino, aua nei galo e uiga i galuega taua ole ola lea e faatino e lenei mea:

  • e faʻamalosia ai le membrane cytoplasmic o soʻo se tasi o le tino o le tagata, e sili atu ona malosi ma tumau,
  • e faatonutonu ai le mafai ona puipuia o puipui o le tino, e taofia ai le gauai atu o nisi mea oona ma vailaau oona i le cytoplasm,
  • o se vaega o glancocorticosteroids, mineralocorticoids, hormones sex,
  • auai i le tuufaatasiga o meaola suamalie ma le vitamini D e ala i lela o le ate.

O le tele o cholesterol (pe a ma le 80%) e gaosia i le tino e le hepatocytes, ma e na o le 20% eo mai faatasi ma meaai.

O totoga totogo e le aofia ai le lipids tumu, o le mea lea, o le tele o le cholesterol e ulu atu i totonu o le tino o se vaega o meaola a manu - iʻa, iʻa, moa, susu ma meaʻai susu, fuamoa.

Eututu (intrinsic) cholesterol e faʻapipiʻiina i totonu o le ate. E le mafai ona faʻaaogaina i le vai, o le mea lea, e feaveaʻia i vaʻa faʻapitoa e ala i vailaʻau faʻapitoa faapitoa - apolipoproteins. O le vailaʻau o le cholesterol ma le apolipoprotein e taʻua lipoprotein (lipoprotein, LP). E faʻatatau i le tele ma galuega tauave, o vailaʻau uma e vaevaeina i:

  1. Laititi o le mamafa lipoproteins (VLDL, VLDLP) - o le vaega sili ona tele o le cholesterol, e aofia ai le tele o triglycerides. E mafai ona oʻo atu i le 80 nm.
  2. Lipoproteins maualalo maualalo (LDL, LDL) - o se vaega-protein-gaʻo, e aofia ai le mole apolipoprotein ma le tele o le cholesterol. O le averesi o le--18-26 nm.
  3. O le maualuga o le lipoproteins (HDL, HDL) - o le vaega itiiti o le cholesterol, o lona aofaiga ole aofaiga e le sili atu i le 10-11 nm. O le tele o le porotini i totonu o le tuufaatasiga e sili atu le tele o le gaʻo.

Laititi ma le maualalo le lipoproteins (LDL - aemaise lava) o vaega atherogenic o le cholesterol. O nei pulu mata ma mea tetele e faigata tele ona feoai i luga o vaituloto ma e mafai ona "leiloa" se vaega o meaola mama i le taimi o femalagaaiga i gaioiga autu. O ia lipids e nofo i le pito i luga o le puipui o totonu o toto toto, e faʻamalosia e ala i le fesoʻotaʻiga, ona faʻamatalaina lea, ma fai ai se atherosclerotic matua. Mo lo latou gafatia e faʻaosooso ai le atherosclerosis, LDL ma le VLDL e taua o le "leaga" cholesterol.

O le maualuga o le lipoproteins, i le isi itu, e mafai ona fufulu mama o loʻo i luga o latou luga. Laititi ma le pala, latou te puʻeina lipine lipid ma ave i latou i le hepatocytes mo le gasologa o gaioiga i meainu kulimi ma le excretion mai le tino e ala i le vaega o meaʻai. Mo lenei gafatia, ua taʻua le HDL cholesterol "lelei."

O lea la, e le o cholesterol uma i le tino e leaga. O le mafai ona atiaʻe le atherosclerosis i tagata taʻitasi e faʻaalia e le gata i le faailo o le OX (le cholesterol atoa) i le suʻega toto, ae faapena foi i le vaeluaga o le LDL ma le HDL. O le maualuga o le vaega o le muamua ma lalo ifo - le lona lua, o le tele o le atinaʻeina o dyslipidemia ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate i puipui o toto toto. O se vavalalata fesoʻotaiga e moni foi: o le faateleina o le HDL e mafai ona manatu o se laʻititi maualalo le atherosclerosis.

O le suʻeina o le toto e mafai ona faia o se vaega o le lipid profile - o se suʻesuʻega atoa o le gaʻo gaʻo i le tino, pe tutoatasi. Ina ia mautinoa o le suʻega e faʻatuatuaina pe'ā mafai, e tatau i tagata ona mulimuli i nei fautuaga:

  1. Le lipoproteins maualuga maualuga e suʻesuʻeina i luga o se manava gaogao i le taeao (mai le 8.00 i le 10.00).
  2. O le taumafataga mulimuli e tatau ona 10-12 itula ao le i tuʻuina atu le biomaterial.
  3. 2-3 aso aʻo leʻi faia le suʻega, tuʻuese mai le taumafataga uma mea taumafa gaʻo.
  4. Afai o loʻo e ave ni vailaʻau (e aofia ai vitamini ma meaʻai faʻalaʻau), ia mautinoa e taʻu i lau fomaʻi lenei mea. Masalo o le a ia fautuaina oe e aua le inuina fualaau mo 2-3 aso aʻo leʻi faia le suʻega. E faʻapitoa ona aʻafia ai iuga o le suʻega e maua ai vailaau faʻamaʻi, hormones, vitamini, omega-3, NSAIDs, glucocorticoids, ma isi.
  5. Aua nei ulaula pe a ma le 30 minute aʻo leʻi suʻeina.
  6. Aʻo leʻi ulu atu i le potu toto sampling, nofo mo le 5-10 minute i se siosiomaga filemu ma taumafai e aua le popole.

Ina ia fuafua le maualuga o lipoproteins maualuga, e masani lava ona ave le toto mai se vein. O le faʻatinoga lava ia e tasi le tolu i le tolu minute, ma o le taunuuga o le auiliiliga o le a saunia i le aso e sosoo ai (o nisi taimi - pe a maeʻa ni nai itula). Faatasi ai ma faʻamaumauga na maua, o faʻamaumauga (masani) tau faʻatagaina i totonu o lenei fale suesue e masani lava ona faʻaalia i luga o le suʻega auʻiliʻili. Ua faia lenei mea mo le faigofie o le filifilia o le suʻega faʻamaʻi.

E fautuaina e fomaʻi le tuuina atu o le toto i taimi uma e fuafua ai le cholesterol atoa mo alii ma tamaitai uma e oʻo i le 25-35 tausaga. E oʻo lava i faʻamaumauga lipid masani, e tatau ona toe faia le suʻega i le 5 tausaga.

Ma o le a le maualuga o le lipoproteins maualuga i se tagata maloloina? O le masani i fafine ma alii i lenei vaega o le cholesterol e mafai ona ese. O fua faʻataʻetaʻi lipid masani o loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

E tusa ai ma le nofoaga autu o suesuega a le NICE, o le 5 mg / dl le maualalo o le lipoprotein maualuga e faateleina ai le lamatiaga o se faʻalavelave faʻaleagafesa (fatu fatu, stroke) e 25%.

Le iloiloga o le lamatiaga o le atherosclerosis, faʻapea foʻi ona aʻafiaga ogaoga ma faigata, e taua le mafaufau i le fua o le lipoproteins maualuga i le aofaʻi o le cholesterol.

Afai e faʻaitiitia le HDL ona o maualuga maualuga o lipids atherogenic, o le maʻi atonu ua i ai faʻaaliga o atherosclerosis. O le tele o le faʻaaliga o le phenomena o le dyslipidemia, o le sili atu ona malosi o le faʻavaeina o palasialapala i totonu o le tino.

O se faʻaopoopoga e le maua i le tele o taimi. O le mea moni o le leai o se maualuga maualuga o lenei vaega o le cholesterol: o le maualuga o le lipoproteins maualuga i le tino, o le faaitiitia o le lamatiaga o le atherosclerosis.

I tulaga tulaga ese, e matauina ai faalavelave matuia o gasegase gaʻo, ma o le HDL e matua faateleina. Mafuaʻaga mafuaʻaga o lenei tulaga e:

  • gasegase o le dyslipidemia,
  • o le hepatitis tumau
  • suiga o gase i le ate,
  • gasegase masani,
  • ava malosi.

I lenei tulaga, e taua le amata togafitiga o le faʻamaʻi.O fuataga faapitoa e fuafua e faʻaititia le maualuga o le HDL i vailaʻau e leʻi atiaʻe. O le vaega lea o le cholesterol e mafai ai ona faʻamamaina vaʻa ma faʻamautinoa le puipuia o le atherosclerosis.

Laititi laʻititi o le HDL i le tino e sili atu ona taatele nai lo le maualuga. O lenei suiga o le auiliiliga mai le masani e ono mafua ona:

  • maʻi o le maʻisuka, hypothyroidism ma isi faaletonu o le maʻonei,
  • afaina o le ate i luga o le ate: faʻataʻi pipisi, cirrhosis, kanesa,
  • togafitiga o fatugaʻo
  • faʻatoʻaga (faʻavaeina genetically) ituaiga IV hyperlipoproteinemia,
  • gaioiga gasegase
  • sili atu taumafa o vaega o atherogenic o le cholesterol ma meaai.

E tāua le faʻaitiitia o mafuaʻaga o loʻo i ai, ma, pe a mafai, faʻalautele le maualuga o le HDL cholesterol i le tulaga saʻo. Faʻafefea ona faia lenei mea, mafaufau i le vaega o loʻo i lalo.

E mafai ona faateleina le mea e maua i le lipoproteins maualuga i totonu o le toto pe a fai o se seti o fuataga ua faia e faasaʻo ai le meaai, ola ma faʻalelei le mamafa o le tino. Afai o le dyslipidemia na mafua ona o soʻo se faʻamaʻi o totoga i totonu, o nei mafuaʻaga e tatau ona faʻaumatia pe'ā mafai.

O le soifua maloloina o le mea muamua lea e tatau ona gauai iai tagata maʻi maualalo le HDL. Mulimuli i fomaʻi:

Ma, ioe, asiasi i lau fomaʻi i taimi uma. O galuega felagolagomaʻi ma le fomaʻi o le a fesoasoani e faʻamaonia le faʻavaveina o le gasegase vave ma sili atu ona lelei. Aua e te le amanaiaina foliga vaaia e le fomaʻi mo le suʻesuʻega faafomaʻi, suʻe suʻega i luga o le lipid spectrum 1 taimi i le 3-6 masina ma suesue vaʻa o le fatu ma le faiʻai pe a tutupu mai ni faailo o le le lava o le toto i nei totoga.

E taua foi mea taumafa mo le dyslipidemia. O mataupu faavae o se soifua maloloina e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le HDL e aofia ai:

  1. Meaʻai paleni (e oʻo i le 6 taimi i le aso), i ni vaega laiti.
  2. O meaʻai uma o le kalori i aso uma o meaai e tatau ona lava e toe faʻaleleia ai le tau o le malosi, ae le o le tele. O le tau aofaʻi i le maualuga o le 2300-2500 kcal.
  3. O le aofaʻiga o le gaʻo e ulufale mai i le tino i le aso atoa e le tatau ona sili atu i le 25-30% o le aofaʻi o le kalori. O nei mea, o le tele o loʻo fautuaina ina ia tuʻuina atu i gaʻo susu (le maualalo le cholesterol).
  4. Faʻaaogaina o mea taumafa e sili ona maualuga le mafai ona maua i le "leaga" cholesterol: lafusi, paluga palu, faoa: faiʻai, fatugao, ituaiga o kulisi, margarine, suauʻu kuka.
  5. Tapulaʻa o oloa e aofia ai LDL. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o meaʻai ma moa faʻatasi ai ma le taumafa o le hypocholesterol e fautuaina ina ia le sili atu i le 2-3 taimi i le vaiaso. E sili atu ona sui i le maualuga o le fualaau o fualaau faisua - soya, legumes.
  6. Lava le aoga o fiber. Fualaau aina ma fualaau faisua e tatau ona avea ma faavae o tagata gasegase ma le atherosclerosis. E i ai so latou aoga aoga i le gaioiga o le gastrointestinal tract ma aʻafia ai le faʻalauteleina o le gaosiga o le HDL i le ate.
  7. O le aofia i totonu o meaai i aso uma o le paina: oat, rye, ma isi.
  8. Faʻatasi i le taumafa o meaʻai e faʻateleina ai le maualuga o le HDL: iʻa oona, nati, fuālaʻau masani - olive, sunflower, fatu o le pumpkin, ma isi.

O le HDL e mafai foi ona faʻaleleia ma faʻalaʻau meaʻai faʻalauiloa o loʻo iai omega-3 polyunsaturated fatty acids o loʻo mauʻoa i le cholesterol lelei.

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 25% o le faitau aofaʻi o le lalolagi e silia ma le 40 tausaga le matua o le atherosclerosis. Mai i lea tausaga i lea tausaga, o loʻo aʻafia ai le tupulaga i le 25-30 tausaga. O le faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo i totonu o le tino o se faafitauli matuiā lea e manaʻomia ai le faʻatasi ma le togafitiga vave. Ma o suiga i le maualuga o le HDL i le auiliiliga e le tatau ona le amanaiaina e se tagata tomai faapitoa.

Maualuga lipoproteins faʻasalalau i le plasma toto. O a latou meatotino autu o le aneti-atherogenic. O nei lipoproteins e puipuia ai vaa mai le teuina o pusa atherosclerotic i luga oo latou puipui.Mo lenei meatotino, latou (HDL) e taʻua o le cholesterol lelei, talu ai ona latou aveesea foi le cholesterol sili atu e ala i le felauaiga i le ate. O nisi tagata gasegase e popole e maualuga le maualuga o le cholesterol HDL e ala i suʻega toto. O lenei mea e sili ona moni mo tagata ei ai faafitauli i le cardiovascular system, aemaise lava, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga e atiaʻe le atherosclerosis.

HDL e maua ai le gaioiga ma le faʻamamaina o gaʻo mai le tino, o lea ua taʻua ai i latou o le cholesterol lelei.

O loʻo maua le suʻesuʻega o le LDL ma le aofaʻi o le cholesterol. E taua le iloa ona o vaega o le lipoproteins ua faʻalauteleina le maualuga o le cholesterol, pe o le a foi le mea e faia i ona foliga masani.

Ina ia iloa le taua o le cholesterol ma le lipoproteins o eseesega eseese, o le toto e aumai mai le vein i le taeao, i luga o se manava gaogao. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻega a le laboratory, o le lipid faʻailoga o loʻo aofia ai le faʻamasinoga i le toto o le aofaʻi o le cholesterol, maualuga, maualalo ma maualalo le lipoproteins, faʻapea foi ma le triglycerides. O faʻataʻitaʻiga uma e suʻe muamua i le tasi ma le isi, ona faʻatasi ai lea.

Ina ia malamalama i le autu, muamua lava, e aoga le aʻoaʻoina o le atherosclerosis. Saienitisi, o se maʻi gasegase e mafua mai i le lipid o le tino ma le protein, lea e o faatasi ma le faaputuga o le cholesterol ma nisi vaega o le lipoproteins i le lumenia o toto toto i foliga o atheromatous plaques. I le na o le tuʻuina atu, o nei mea e teu ai le cholesterol ma isi mea i totonu o le puipui o le vaa, e faʻaitiitia ai lona gaosiga. O le mea la lea, o le toto o loʻo faasolo ina leaga. Faʻatoʻa maeʻaeʻa. I lenei tulaga, e le ulufale le toto i le okeni po o le tino ma le necrosis e atiina ae - necrosis.

Tupe faʻaalu o cholesterol ma lipids i puipui o toto toto e taʻitaʻia ai atherosclerosis.

O lipoproteins uma lava o ni mea faʻapitoa o ituaiga eseese, e faʻasalaga saoloto i totonu o le toto. E maualuga tele le lipids (e masani lava, i luga o se telefoni) e le mafai ona ulu atu i le puipui vascular. E le tupu le faatupulaia ma o le atherosclerosis o loo faamatalaina i luga e le mafai ona atiaʻe. Ae e taua le manatuaina afai e te faʻaleleia, ona mafai ai lea ona tupu le pancreatitis, o se maʻi o le pancreas.

E naʻo ni lipids maualalo e mafai ona mafai ona ulu i le puipui o le vaa. E le gata i lea, faatasi ai ma le manaʻomia o le tino i totonu o le tino, o lipids e pasi atu i luga ole gaʻo, lea e taua "i le tuatusi". Afai e leai se manaʻoga, ma le maualuga i totonu o le toto e maualuga, ona ulufale lea o le LDL i le puipui ma tumau i totonu. E le gata i lea, o gaioiga e le faʻaaogaina o le oxidative o loʻo mafua mai ai le atherosclerosis.

HDL o le pito itiiti o nei lipids. O lo latou lelei o loʻo taʻoto i le mea moni e mafai ona faigofie ona ulu atu i totonu o le pusa o le vaa ma faigofie ona alu. E le gata i lea, latou te maua le aʻafiaga o le antioxidant, faʻasaina le faagasologa o le liuaina o lipids maualalo i ni atherosclerotic plate.

O le LDL cholesterol e taua o le "leaga", ona o lona tele i totonu o puipui o toto toto e mafai ona taofiofia ai le tafe toto i luga o le vaa, lea e lamatia ai le atherosclerosis ma faateleina ai le lamatiaga o le fatu (faamai o le coronary, heart attack) ma le stroke

I le taimi nei ua manino ai le mafuaaga e masani ai ona taʻua lelei le lipids maualuga pe lelei foi le cholesterol. Ua manino foi pe aisea e aoga ai le iloiloina o le cholesterol atoa, ae faapea foi ona vaega.

Ae ui i lea, aua e te fefe pe a faitauina le masini luga. E le o le uiga o nei faʻamau e masani lava ona fausia i totonu o vaa, ma o lo latou faʻapipiʻi mulimuli ane ua naʻo se mea o le taimi. E masani lava, e faʻaauau pea ona faʻaauau pea galuega faʻavae tulafono faatonutonu. E naʻo le matutua, i le iai o se olaga le saʻo poʻo faʻamaʻi faʻapitoa, ua solia lenei faiga. E le tupu le faʻatasi, i minute poʻo itula, ae mo se taimi umi. Ae aua nei faatuai le togafitiga.

E mafai ona taʻuina ma le saogalemu o le maualuga o nei lipoproteins e sili atu le matautia nai lo le maualuga maualuga. Afai e maualuga le HDL i le suʻega o le toto, o lo latou faateleina e avea o se puipuiga mai le atherosclerosis, o se vaega o le antiatherogenic. E le masalomia, i nisi o tulaga, o le numera sili ona maualuga o lenei faailo e mafai ona mafua ai le atugaluga, faatasi ai ma le maualuga tele o numera, lipoproteins maualuga e aveesea o latou puipuiga.

O le faateleina i le maualuga o le HDL e le leaga!

O mafuaʻaga mo le faʻaleleia o le maualuga o lenei vaega ole lipoprotein:

  • Faʻaliliuga o le gasegase e mafua ai le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le excretion o le cholesterol lelei.
  • Faʻavaʻa faʻavalea, aemaise i le tulaga o le gasegase.
  • Pepa o le biliary cirrhosis.
  • Hyperthyroidism
  • Taʻitaʻiina o vailaʻau: insulin, glucocorticoids.
  • Aiga hypralphapipoproteinemia. E le o faʻatasi ma soʻo se faailoga, o le tagata gasegase e le faʻalavelave i soo se mea, e sau i le malamalama e pei ona maua i se faalavelave.
  • Masalo o se faateleina o tamaitai o loʻo sauni e avea ma tina. E moni lava lenei mea i le taimi o le maʻitaga, pe a oʻo ina toe faaluaina.

O le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga e fesootaʻi ma le mea moni e iai i le tino le faateleina o le metabolism lipid ma le tuufaatasiga o hormones e gland

Mafuaʻaga mo mea maualalo maualalo HDL:

  • O le maʻi suka.
  • Hyperlipoproteinemia ituaiga IV.
  • Faamai o fatugaʻo ma le ate.
  • Maʻi viral ma siama siama.

E tatau ona e malamalama o se tasi faailoga o le HDL e le o se faʻamaoniga o lena mea poʻo le setete o le tino. E mafai ona naʻo le faʻatusatusa i le maualuga o le cholesterol ma le LDL.

O loʻo faʻaalia lenei mea muamua, i le mea e taʻua o le atherogenic coefficient. E fuafua e tusa ai ma le faʻasologa lenei: o le cholesterol maualuga maualuga e toesea mai le aofaʻi o le cholesterol, ona toe vaeluaina ai lea o le fuainumera e le HDL. O le fua faʻatatau e faʻatusatusa i tulaga masani. I le averesi, e le tatau ona sili atu le maualuga nai lo le 2.5-3.5 i alii (faalagolago i le matua) ma e le maualuga atu i le 2.2 i tamaitai. O le maualuga o le faʻaopoopoga, o le sili atu lea o le aʻafiaga o maʻi fatu fatu. Liliuina faigofie faigofie o le matematika, e mafai ona e malamalama o le maualuga o le cholesterol ma le itiiti ifo o le lipoproteins, o le tele foi lea o le aofaʻiga o le aofaʻi, ma le isi itu. O le isi o loʻo faʻamaonia le galuega puipui o le puipuiga maualuga. O le mea lea, afai e siitia le cholesterol ma le HDL, o lona uiga o le tulaga lautele o le a maualalo, ae e aoga le mafaufau i le faʻaitiitia o le toto o le cholesterol. Afai e maualuga le HDL, o lona uiga e leai se mafuaaga e popole ai.

E le mafai ona faʻasaʻoina le maualuga ma le maualalo o le puipuia e ala i soʻo se faʻaopoopoga. E iloiloina i latou lava e le tasi le isi.

Afai o le mafuaaga o le faateleina o le lipoproteins maualuga e le o iloa ma o loo i ai le fiafia mo lou soifua maloloina, ona e asiasi lea i lau fomaʻi. E taua lenei mea pe a fai na ofoina atu le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaega o se suʻega faafomaʻi poʻo soʻo se isi lava mafuaʻaga e le fesoʻotaʻi saʻo ma le alu i le fomaʻi mo faafitauli i le cardiovascular system.

Aua e te popole pe a faatonuina e le fomai ni metotia faaopoopo o le suʻega. E manaʻomia na o le suʻesuʻeina lelei o mafuaʻaga o suiga i le toto.

E lua vaiaso aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, e tatau ona faʻaiuga fualaau oona lea e faʻaititia ai le maualuga o le lipids i totonu o le toto, pe afai o le sini e le o le fuafuaina i le auʻiliʻiliga le aʻafiaga o togafitiga ma nei fualaau

O fautuaga a le fomaʻi o le ai ai ni faʻamatalaga faigofie, ae sili ona taua. Muamua, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo, aemaise lava o gaʻo tumu i totonu o le pata, gaʻo, tamaʻi mamoe, gaʻo ma isi mea e gaosi. E tatau ona suia i gaʻo susu, lea e aofia ai le olive olive, iʻa fafasi ma isi. Afai e te mamafa, e tatau ona e leiloa. E maua lenei mea e ala i le fetuʻunaʻi o meaʻai ma faʻatupulaia le gaioiga faaletino.Taumafai e lafoai le inu tele ma inu uma le ulaula tapaa.

O nei fautuaga e tatau ona mulimulitaʻia e tagata o loʻo i ai le toto masani, ae le manaʻo i ni faʻafitauli i le lumanaʻi.

Afai e sili atu le mamafa o faailoilo i tua atu o faʻatagaga faatagaina, ona mafai lea ona faʻataʻitaʻiina togafitiga fualaau faasaina. Ae o lona aoga o le a tele taimi e maualuga foi le maualuga o le fautuaga i luga o fautuaga.

O le faateleina o le cholesterol toto, faapea foi ona vaega taitasi, i le taimi muamua e tilotilo ai, atonu e ono foliga matautia. Ae aua e te popole ma popole i luma o le taimi.

A oʻo mai le HDL cholesterol ma le uiga o lona uiga

Togafitiga o le toetoe lava o le cardiovascular conditions uma e leʻo maeʻa e aunoa ma le suʻesuʻeina o le mamafa o vaega eseese o le cholesterol. O nisi taimi o le auiliiliga o fualaau o le lipid toto e faaalia ai: maualuga le cholesterol HDL. O le a le uiga o lenei mea?

O le mea moni, o lipoproteins maualuga e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis. Ae o le tele o le lipoproteins o le maualalo e faateleina ai le ono osofaia o fatu, tafe, ma faaleagaina ai le gaioiga o le tino. I le taimi lava e tasi, o se suiga ile maualuga o le HDL e maualuga atu e mafai ona faʻaalia ai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina.

E iloa o cholesterol e tele ni vaega taua i le tino. A aunoa ma lenei mea, o le galuega a soo se potu ola e le mafai. Cholesterol e aʻafia i le faʻasalaga o nisi o hormones (testosterone, progesterone, estrog, cortisol), ergocalciferol (vitamini D), faʻapea foi ma le suka. I le taimi lava e tasi, e tele faʻamatalaga i aʻafiaga le lelei o le cholesterol i le tino.

O mafuaʻaga o aʻafiaga le lelei o le cholesterol o loʻo taoto i lona fausaga ma le faʻamoemoe i le toto. Ole mea e le tutusa i le tuufaatasiga, ae e aofia ai le lipoproteins maualuga, le maualuga ma maualalo le lipoproteins. I le faʻaopoopoga, o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamalolo o le oxiderols - e mafai ona faʻasalalau i totonu o le toto. Na maua ai o LDL, oxysterols ma triglycerides o ni tagata e toaaga i le fausiaina o ni atheromatous plaques.

Laʻau maualuga lipoproteins e faʻafefe ai le cholesterol i le ate mo le gasologa o le gaioiga ma le faʻamalositino mai le tino. O le maualuga o le maualuga o le HDL, o le sili atu ona lelei latou te faatinoina a latou galuega, e puipuia ai le teuina o ni atheromatous plate i totonu o vaʻa. O lona uiga o le "lelei" cholesterol e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

E ese le tulaga i lipoproteins maualalo. La latou felauaiga o le cholesterol i suauʻu ma toto toto. O le LDL foi o le mea amata mo le tuufaatasia o hormones, vitamini D. Afai o le maualuga o le lipoproteins o le maualalo e sili atu ona maualuga nai lo le masani, o le tele o particles cholesterol e amata osofaia puipui puipui, fausia ai ni atherosclerotic plate. O lenei tulaga e mafua ai le faʻaitiitia o le toto o le toto ma le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi (fatuga o le fatu, stroke).

"Lelei" ma le "leaga" cholesterol i le tino e vavalalata vavalalata le tasi i le isi. O le lipoproteins lipoproteins maualuga e maua ai le cholesterol mai le LDL. Afai o le maualuga o le "leaga" cholesterol i totonu o le toto e maualalo ifo nai lo mea masani, ua le toe sau ma meaai, o le ate e amata amata ona gaosia lelei. O le faʻaitiitia o le faʻamoemoe ile HDL i se tulaga talitutusa e taʻitaʻia ai le atherosclerosis.

O le faʻamaoni, o le puna o le malosi i totonu o le tino, faatasi ai ma le lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona afaina ai le fausia o ni atherosclerotic plate. O lenei tulaga e tulaʻi mai i le mataupu pe a maualuga atu le gaʻo i gaʻo i luga o le masani, ma le "lelei" cholesterol, ona o le maualalo o lona loto, ua faamuta le faataunuuina o le galuega a LDL.

O se faʻaopoopoga i faʻamaʻi e tupu mai i le taumafa tele o mea taumafa e maua i le gaʻo manu.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e maua ai lemoni, ma le tele o le acid ascorbic, e faʻapupulaina ai le maualuga o triglyceride i le toto, e faʻaosofia ai le atinaʻe o le thrombosis, atherosclerosis.

O vailaʻau oona e aofia ai faʻavavega o loʻo fausia i le taimi o le faʻasalaga o meainu kulimi, hormones steroid. Ae ui i lea, o le oxysterols, lea e ulu atu i le tino ma meaʻai, e lamatia tele i vaʻa toto. O nei faʻalapotopotoga e mafai ona faʻaalia le fausia o ni atherosclerotic plate. O vailaʻau oona o loʻo i ai i le tele o meaʻai i yolks egg, meatisi vao, iʻa, faʻapea le susu susu, ma le pata masusua.

E masani lava, o le suʻeina o le toto mo vaega o le cholesterol ma triglycerides ua faʻamatalaina e se fomaʻi e iloa ai le mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga, ma le cardiovascular, endocrine pathologies, i le taimi o le faʻaaogaina o fualaau oona. O se auiliiliga mo le cholesterol e le o se nofoaga mo alii ua silia ma le 35 tausaga, ma mo tamaitai e sili atu i le 40.

A o le i faia le suʻesuʻega, e le o fautuaina le tele o aso e 'ai ai meaai e maua i gaʻo. O le auiliiliga e faia i luga o se manava le aoga. O faamalositino, popolega ma le ulaula ao le i aveina le toto mo le cholesterol e faaseseina ai taunuuga o le suesuega.

Ina ia iloa pe o le a le tele o le cholesterol e aʻafia ai le soifua maloloina o se tagata, e tatau ai ona suʻeina le tele o matāʻupu. O le maualuga lenei o le aofaʻi o le cholesterol, triglycerides, faʻapea foʻi ma le faʻamaualuga o le HDL ma le LDL i le toto. Mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese, o le a eseese ia tulaga masani o faailoga.

O le faʻamatalaga ma le iloiloga o faʻamatalaga na maua i le taimi o le suʻeina o le toto mo vaega eseese o le lipids e faia e se fomaʻi e amanaʻia le matua ma le itupa o le tagata. E i ai tulaga faʻapitoa mo le anotusi o le cholesterol, LDL, HDL, triglycerides mo tamaitai ma alii. O le tusitusiga o le auiliiliga e tatau ona aofia ai se atherogenic index. O lenei faailo o lona uiga o le fua faatatau i le va o le maualuga ma le maualalo o lipoproteins. I se isi faaupuga, e faʻapefea ona manumalo le cholesterol i le "leaga".

O nisi taimi, o le lipid profile (suʻe toto mo vaega eseese o gaʻo) e suia mo le leaga i lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga o le tino. I tane, cholesterol ma triglycerides e sili atu ona afaina i tausaga. I fafine, o faʻamaoniga o le "leaga" cholesterol ma le lipids e faʻateleina i le taimi o le maitaga, pe a uma le amataga o le misa. O lipoproteins maualalo maualalo ma triglycerides e maualuga atu nai lo tulaga masani i tulaga faʻalavelave, faʻatupulaia le gaioiga faaletino.

E tatau ona iai se faʻamatalaga o le lipid toto e aofia ai faʻamatalaga i le aofaʻi o le cholesterol. O tulaga masani o lenei faailoga e ese mai i le tausaga ma le itupa o le tagata. Aofaʻi o le cholesterol e masani ona siitia i luga o tagata matutua ma mafai ona oʻo i le 6.5-7 mmol / lita. I fafine, o maualuga o le cholesterol e masani ona siitia pe a faatusatusa i latou i le isi itupa. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le maualuga o le concentrate o le cholesterol e matauina i le taimi o le faʻasologa o taimi, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le myocardial, ogaoga faʻamaʻi pipisi.

O le isi faʻamaufaʻailoga taua, lea e aofia ai le faʻavasegaina o le lipid profile, o lipoproteins le maualalo. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le LDL, o le lamatiaga o le atiaeina o maʻi fomaʻi, vasitemia ma le atherosclerosis faateleina.

I tane, o tulaga masani o le lipoprotein maualalo maualalo e oʻo atu i le tolusefulu tausaga ua faʻaititia e faʻatusatusa i paaga o le isi itupa. O lenei faailoga e sau mai le 1.6 mmol / lita i tama e 5-10 tausaga i le 4.27 mmol / lita i le tolusefulu tausaga. I tamaitai, o tulaga maualuga o le LDL e siitia mai le 1.8 mmol / lita i le lima i le 4.25 mmol / lita i le 30.

Ma, seia oʻo i le limasefulu tausaga, o LDL maualuga e laʻititi maualuga atu i alii nai lo tamaitai i le vaitaimi tutusa o le olaga ma ausia le 5.2 mmol / lita.O le maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol e faamaumauina pe a mavae le 55 tausaga ma e iloiloina i totonu o le masani masani e oʻo i le 5.7 mmol / lita i le matua o le fitusefulu.

I le suʻega o le toto mo le cholesterol, o se faailoga o le maualuga o lipoproteins maualuga e tatau ona atagia. I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le HDL e maualalo ma e tatau ona iai i le lautele o le 0.7-1.94 mmol / lita mo alii ma tamaitai o vaitausaga eseese. O le maualalo o le lipoproteins toetoe lava o taimi uma o lona uiga ua faateleina le tulaga lamatia o le faatupuina o maʻi o le loto ma toto toto.

E talitonuina o le maualuga o le faailo o le lipoproteins maualuga, o le sili atu lea o le a aafia ai le tulaga o le soifua maloloina o tagata. O le mea moni, o se maualuga maualuga o le HDL e taofia ai le fausia o ni atherosclerotic plate. Ae peitai, o faʻamaumauga maualuga i lipoproteins maualuga e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi ogaoga.

E iloa lelei o le fiva samasama i le taimi masani, o le biliary cirrhosis o le ate, o le faaumiumi o le inisua, o le taumafa umi o le ava malosi e mafai ona faateleina ai le maualuga o le lipoproteins maualuga. O le mea lea, pe a filifili se talaaga o le lipid, e taua le gauai atu i faailo o le HDL.

E tusa ai ma le atherogenicity, e mafai ona e suʻesuʻeina le lamatiaga moni o le atherosclerosis. O le coefficient o le atherogenicity ua faʻamatalaina o le eseesega i le va o le cholesterol atoa ma le HDL e vaevaeina e le tele o lipoproteins maualuga. O le maualuga o le athegonicity, o le tele foi lea o le mafai e se tagata ona atiaʻe le faaleagaina o le tino, fatu fatuga, taʻavale, ma le maualuga.

Faʻatagaina atherogenic limite mo tupulaga talavou mai le 3. A mavae le tolusefulu tausaga, atherogenicity e mafai ona ausia le 3.5, ma i le matua - 7.0.

O vaʻa o loʻo i ai le lamatiaga ogaoga o le atherosclerosis e atiaʻe ai pe afai e maualuga le maualuga o triglycerides i le toto. I tamaitai, o lenei faailoga e eseese lava mai le 0.4 i le 1.6 mmol / lita, ma o tane e tatau ona i ai i le lautele o le 0.5-2.8 mmol / lita. O le maualuga o le triglycerides e faʻaitiitia i le tulaga o le faʻafefe o le ate, o le pulmonological, ma le le paleni o meaai. O mafuaʻaga mo le faʻateleina o le mamafa o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma le maʻisuka faʻamalosi, vailaʻau faʻamaʻi po o le ava malosi.

O le iloiloga o faʻamaoniga o vaega eseese o le cholesterol e mafai ai e le fomaʻi ona puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis, maualuga maualuga, ma puipuia ai le tupu o le fatu ma oso ai. E tele auala e faʻaleleia ai faʻamaumauga lipid profile. Muamua lava, e tatau ona e lafoaia le tagofia o le nicotine, aua le faʻaaogaina ava malosi, ia faia se auala talafeagai i gaoioiga faaletino. E taua le 'aiina o meaai ia e aofia ai le "lelei" cholesterol, o le tele o pectini, ole gaʻo ole gaʻo ma gaʻo.

Ina ia faʻaitiitia le atherogenicity, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina ni vailaʻau faʻapitoa: statins, fibrates, antioxidants, faʻapea foʻi ma vailaau faʻasaina e faʻafaigofieina ai galuega ole ate. O nisi taimi, ina ia faʻaitiitia le maualuga o le "leaga" cholesterol, e tatau ona mumusu e faʻaaoga fualaau faʻasaina oona. O le masani o le tulaga o mafaufauga e fesoasoani foi i le faaleleia o le lipid profile. E tāua le ave o le tiute mo lou soifua maloloina ma faʻagasolo, faatasi ai ma lau fomaʻi, iloilo le faʻateleina o le cholesterol i le toto.


  1. Evsyukova I.I., Kosheleva N.G. O le maʻi suka. Tina ma pepe fou, Miklos -, 2009. - 272 c.

  2. Okorokov A.N. Faʻamatalaga o faʻamaʻi o totoga i totonu. Fuaiupu 4. Faʻailogaina o faʻamaʻi o le toto, Fomaʻi - M., 2011. - 504 c.

  3. Gurvich, Mikhail Diet for diabetes / Mikhail Gurvich. - M.: GEOTAR-Media, 2006. - 288 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega.O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

1. Taofi le ulaula (pe a e ulaula)

O le ulaula e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese, e aofia ai gasegase o sili atu i le 15 organs, fatu ma toto totoga faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi o le gaioiga, ma isi. E le gata i lea, o le ulaula tapaa e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le maualuga o le lipoproteins i lou tino. O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le ulaula e faʻaitiitia ai le HDL ma faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu fatu faʻamaʻi. Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi o le cardiovascular system, ma le faʻalavelave osofaʻi o le fatu ma le sasaina, ua fautuaina e tagata atinaʻe le faʻaaogaina o le ulaula tapaa.

2. Gaoioiga faʻaletino faaletino

Ina ia tausia lou tino maloloina, e tatau ona e faʻaleleia lau gaioiga faaletino i aso taʻitasi, aemaise lava pe afai e te taitaia se olaga ola filemu. O se faʻaopoopoga o gaoioiga faaletino tuusaʻo fesoasoani e faʻaleleia ai le maualuga o le "lelei" HDL cholesterol, o se tasi lea o le tele o aogā o le taalo i taʻaloga. O faamalositino ole faamalositino o le filifiliga sili lea mo le siitia o le HDL cholesterol. E aofia ai:

  • savavali
  • tamoe
  • aau
  • siva siva
  • uila
  • gaioiga agavaʻa (lakapi, polo volipolo, pasiketipolo, polo polo, tenisi, ma isi)

3. Faʻaitiitia le mamafa

Afai o loʻo e mamafa nei pe mamafa tele, o le le maua o le mamafa e oʻo lava i nai pauna e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le cholesterol HDL. O le faaitiitia o le mamafa o le tino mo le 3 kilokalama uma e mafua ai le faateleina o le maualuga o le lipoproteins e 1 milligram per deciliter.

4. Taumamao i le ola maloloina

Ina ia mafai ona faateleina le HDL ma le aofaʻi o le cholesterol, e tatau ona e aloese mai le gaoia o gaʻo gaʻo, lea e masani ona maua i margarines mamafa, meaʻai tao, ma meaʻai faʻavave falai. E tatau ona tuʻuina atu le fiafia i le 'ai o gaʻo maloloina e maua i avocados ma le avoka, suauʻu olive, nati ma iʻa. O gaʻo maloloina e fesoasoani i le faapaleniina o le LDL cholesterol e ala i le faʻaitiitia ma faateleina le HDL cholesterol, ma saofagā ai i le soifua maloloina lelei o le cardiovascular.

5. Faʻaititia lou faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻalosi

O se taumafataga maualuga i mea mama e faʻamalosi e pei o falaoa paepae, araisa paepae, pasta, suka, ma isi mea, e iai se aafiaga le lelei i lau maualuga HDL cholesterol. O le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o lenei ituaiga o carbohydrate o le a fesoasoani ia te oe e faʻaleleia ai lau maualuga lipoprotein levels. Fiafia i le faʻaaogaina o meaʻai e mauoa i mea gaʻo ma mea taumafa uma (fualaau faisua, fualaau aina ma fatuga atoa) - o le a mafai ai ona tausisia le maualuga o le HDL ma puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi o toto toto ma fatu.

6. Inu na o sina vaega itiiti o le ava malosi pe taofi le inu atoa

O le ava malosi e le aumaia ai ni faʻamanuiaga i le tino, ma o lona faʻaaogaina na mafua ai ona afaina. Afai e inuina ava malosi, faʻatapulaʻaina i se aofaiga itiiti. O le mea moni, o le taumafa lelei ma le malosi o le ava malosi e fesoʻotaʻi ma HDL cholesterol maualuga. Afai o loʻo e inuina pea le ava malosi, taumafai e avatu le fiafia i le meli mumu masani (i le faʻaogaina) ma o lau "lelei" maualuga o le cholesterol o le masani.

7. Faʻaateleina le meaʻai tui

Niacin is acidic nicotinic, e taʻua foi o le vitamin B³ poo le vailaʻau PP. E faʻaaoga e lou tino le taracin e tuʻuina atu ai le malosi mai meaʻai pe a faʻamalo. O lenei vaitamini e fesoasoani foi e faatumauina le soifua maloloina o lau tino, mea lilo, paʻu, lauulu ma mata.O le tele o tagata latou te lava niacin mai meaai. Ae peitai, faatasi ai ma se faaitiitia o le cholesterol HDL, ina ia mafai ai ona siitia, o le niacin e masani lava ona faatonuina i le tulaga o mea faaopoopo.

O le Nicotinic acid e mafai ona ave i lalo ifo o siama, e ui lava i fautuaga mo le faʻaaogaina, talu ai ona o nei mea faaopoopo e ono mafua ai ona aʻafia itu e le manaʻomia, ae maise lava pe a ave i ni maualuga. O nei aʻafiaga e lua o le faia o mea e aofia ai:

  • hyperemia
  • sasaina poʻo le tingling in the skin
  • faafitauli gastrointestinal
  • faafitauli tau maso
  • fofo faafitauli

A oʻo mai i le lava o meaai mai meaai, e tatau ona e aofia ai nisi o mea taumafa e maua ai le vitamini i au meaai i aso taitasi, e pei o le:

  • meaʻai o le turuki
  • moa moa (naʻo mai moa o aiga)
  • peanesi
  • musika
  • ate
  • tuna
  • lanu meamata
  • palu lapoʻa
  • sunflower fatu
  • avoka

Taumafai e 'ai atili nisi o nei meaʻai suamalie, maʻai e tele ina faʻaleleia ai lau "lelei" HDL cholesterol.

8. Vailaau

E mafai e se tasi o fualaau oona ona e faia se faʻaititia o le HDL cholesterol i lou tino? E mafai! O vailaau faafomaʻi e pei o faʻamaʻi faʻamaʻi, peta blockers, benzodiazepines ma progesins e mafai ona faʻaitiitia lipoproteins maualuga. Afai o loʻo e tago atu i nei fualaau, taʻu i lau fomaʻi, ma afai e mafaia, taumafai e sui nei fualaau faʻatau ma oloa masani e mafai foi ona foia lou faafitauli.

O le a le HDL cholesterol?

Aofaʻi o le cholesterol e faʻaalia ai le aofaiga atoa o lipids i le toto, e aofia ai LDL, HDL ma triglycerides. Ae ui i lea, o le aofaʻi o le cholesterol e masani lava ona aofia ai le lipoproteins maualalo (LDL), lea e masani ona taʻua o le "leaga" cholesterol. O se maualuga maualuga o le LDL e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamalosia o pusa cholesterol i luga o pa puipui, faʻateleina le avanoa e atiina ae ai le maʻi cardiovascular, ma le tupuga o le fatu ma le taʻavale. O le LDL foi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻeina o faʻamaʻi faʻasolosolo lautele lea e mafai ona atiae pe a oʻo i le mea e mafua ai ona faʻatapulaʻaina le paʻu o arteries e maua ai le toto i vae. O le tala lelei o le maualuga o lau maualuga HDL o le "lelei" cholesterol, o le faʻaitiitia o lou LDL maualuga.

O le a le HDL? HDL o lona uiga lipoproteins maualuga, e masani ona lauiloa o le cholesterol lelei. O le maualuga o le lipoproteins, e pei o se tulafono, galue e pei o le inu o le tele o cholesterol i totonu o le toto, lea latou te aveina atu i le ate, lea e faʻaumatia mulimuli ane ai.

HDL e sili atu le faigata nai lo le mea na tatou mafaufau muamua i ai. E masani ona manatu o lipoproteins maualuga maualuga o se tasi ituaiga o mea taua, ae o lenei ua talitonuina o se aiga atoa lenei o vaega eseese. O HDL uma e aofia ai lipids (gaʻo), cholesterol ma protein (apolipoproteins). O nisi o ituaiga lipoproteins maualuga e foliga mai o foliga, ae o isi o foliga o le disk. O nisi o ituaiga o HDL e aveese le cholesterol leaga mai le toto ae o isi ituaiga e le fiafia i cholesterol. O nisi o ituaiga o HDL e faʻasolo saʻo ai le cholesterol (i le LDL ma sela) poʻo le puipuia o le LDL cholesterol i se auala e sili atu ona afaina i fua.

O le le mafaamatalaina o aafiaga o le HDL o se tasi lea o mafuaʻaga e mafua ai ona sili atu le gauai atu o le tuuitiitia o le LDL cholesterol e avea o se puipuiga muamua mai faamaʻi fatu ma le stroke. Ae ui i lea, o le soifua maloloina faafomaʻi, i vailaau faʻaonapo nei ma i le lautele, o loʻo malie pea o le siitia maualuga o le HDL o se faʻaoga atamai tele mo le soifua maloloina, aua o laʻititi o lenei ituaiga o cholesterol e mafai ona sili atu le lamatia nai lo maualuga LDL cholesterol.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le maualuga o le cholesterol HDL mo tane ma fafine o le 60 miligrams o le cholesterol i le suʻi toto.Afai o le maualuga o le HDL i le tino o le tagata e itiiti ifo ma le 40 miligrams o le cholesterol i le deciliter o le toto poo le maualuga o le HDL i se fafine e maualalo ifo nai lo le 50 miligrams o le cholesterol i le deciliter o le toto, ona manatu lea o le a faateleina le tulaga lamatia, aemaise lava o maʻi fatu. E tusa lava pe sili atu le maualuga o lau maualuga HDL nai lo tulaga lamatia ae maualalo ifo nai lo le lelei, ua fautuaina oe e galue ina ia faateleina lipoproteins maualuga e faaitiitia ai le lamatia o le fatu fatu.

Le eseesega i le va o HDL ma LDL cholesterol

E pei ona tatou iloa, HDL "lelei," ao LDL o le ituaiga "leaga" o le cholesterol. O nisi nei o mea moni e uiga i nei ituaiga ituaiga cholesterol:

  • lipoproteins maualuga
  • "Lelei" cholesterol
  • ua faateleina lo latou tulaga i meaai lelei
  • ulaula maualalo HDL
  • fesoasoani e faʻaititia le LDL cholesterol ma aveese mai faʻamau
  • o se maualuga maualuga e faʻaititia le lamatiaga ogaoga faʻafitauli i le loto ma toto toto
  • laititi lipoproteins
  • Cholesterol leaga
  • latou maualuga le faateleina o taumafa le talafeagai
  • ulaula LDL
  • o le autu autu lea o le faʻaputuina o le cholesterol ma le fesuiaiga o sikuea
  • o la latou tulaga maualuga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faia o ni faafitauli matuia ma le fatu ma toto toto
  • mamafa tele e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o LDL ma laʻititi maualuga o le HDL

Manatu mulimuli i le HDL Cholesterol

Afai e te le iloa lau maualuga HDL, e mafai ona e mauaina e ala i le suʻeina o le toto (lipid profile). O lenei auiliiliga o le a maua ai se avanoa e iloa ai le maualuga o le cholesterol, faapea foi ona vaega taitasi, e aofia ai HDL ma le LDL. E leai ni faʻailoga manino po o ni uiga o LDL cholesterol ma le maualuga o le HDL cholesterol, o lea e taua ai le siakiina o lou toto o le cholesterol e le aunoa e tausia ai se soifua soifua maloloina!

Manatua o nisi o auala sili e faʻaleleia ai lou "lelei" HDL cholesterol ao faʻaitiitia lou "leaga" LDL cholesterol aofia ai le tuʻuina atu o le ulaula tapaʻa, faamalositino faifaipea, faʻaitiitia o le mamafa, taumafaina o gaʻo maloloina, faʻaitiitia lou faʻaaogaina o gaʻo vailaʻau mama, ma le faʻaitiitia o lau meaʻai ava malosi po o lona teena atoa, faateleina le taumafa o mea taumafa maucin ma le musu e ave ni vailaʻau faapitoa. Fai laasaga nei ma matamata pe faapefea ona tulaʻi lau maualuga HDL cholesterol ma lou lamatiaga ole maʻi fatu ma le faʻaitiitia o le stroke.

O le a le HDL i se suʻega toto toto?

HDL e maualuga le cholesterol. O lenei vaega o lipoprotein complexes o loʻo faʻamatalaina i le pito sili ona laitiiti. I totonu o le tino o le tagata, lipoproteins maualuga e faia ai le tele o galuega taua:

  • pueina ma le felauaiga o cholesterol maualalo ma maualalo le toto mai le toto i le ate mo le faʻaaoga atili mai le tino o se vaega o le talo,
  • faamamaina o puipui lapoa o teuina o triglycerides ma lipoproteins NP ma SNP,
  • faaitiitia le viscosity o le toto ma le faatulagaina lelei o ana meatotino,
  • faaitiitia le lamatiaga o le atinae o microthrombi,
  • faʻaleleia ma toe faʻaleleia meatotino faʻaaogaina o puipui puipui,
  • saofaga i le faʻamautuina o le metabolism,
  • faaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o le maʻi gasegase ma le gaʻo,
  • faʻalavelave le atinaʻe ma faʻateleina le alualu i luma o le atherosclerosis.
HDL Functions

E tatau ona maitauina i tamaitai ao lei faia le misa, e mafai ona matauina tulaga taua o le cholesterol i le i ai o le mamafa mamafa. E mafua ona o le tala o le hormonal, o le maualuga o le estrogene i totonu o le toto o se mea masani o le puipuiga mai faʻamaʻi fatu cardiovascular. O le mafuaʻaga lea, i fafine aʻo leʻi faia ni misa, e le tupu le atherosclerosis.I tagata, o se vaega taua o le puipuiga e le o iai, o le mea lea, e masani ona latou resitalaina se fomaʻi o le atherosclerotic ua lipotia i toto toto, faapea foi ma le sasa ma le fatu i se talavou.

Faailoga mo le suʻega mo lipoprotein VP

Ole suʻega mo vaega ole cholesterol e mafai ai ona e:

  • Iloilo le tulaga o le lamatiaga o le fatu (o le ono mafai ona tupu se maʻi fatu fatu, angina pectoris, fatu fatuga, taʻavale, ma isi),
  • faailoa mai eseesega i paleni lipid ma le atherosclerosis o toto toto,
  • ia pulea i le malosi le lelei o le taumafa ma le faifai pea o le lipid-lowering therapy.

E le gata i lea, o le auʻiliʻiliga mo le cholesterol ma ona vaega e faʻatinoina i:

  • faʻamaʻi o le ate ma le paʻu,
  • lanu
  • maʻisuka
  • faateleina le thrombosis,
  • o le i ai o faʻamaʻi pipisi o le fatu, angina pectoris ma isi maʻi o le CVS,
  • cerebrovascular accident,
  • toto maualuga
  • maʻitaga (aofia ai i se seti o suʻesuʻega faʻatusa),
  • faʻanoanoa
  • afaina.

Faʻapefea ona saunia mo le auʻiliʻiliga?

O le toto samples e faia i luga o se manava gaogao. I ni nai aso ao lumanai le suʻesuʻega, meaʻai gaʻo ma falai, mea suamalie, ava malosi e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. I le afiafi o le auiliiliga, o le mamafa o le tino ma faalelagona, faapea foi ma le ulaula, ua le aofia ai.

Aʻo leʻi suʻeina, ua faʻatagaina e inu vai. Tea, kofe, suauu ma sua e faasā ona inu.

E tatau i le fomaʻi ma tagata suʻesuʻe ile potu suesue ona logoina e uiga i vailaau na faia e le tagata maʻi. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o vailaʻau e mafai ona taʻitaʻia ai le lelei poʻo le leaga o taunuʻuga leaga.

O le maualuga o le HDL e mafai ona faateleina pe a oʻo i le afa, faʻamaʻi faʻamataʻu, estrogens, mea afaina o le fibroic acid (clofibrate ®, gemfibrozil ®), lovastatin ®, pravastatin ®, simvastatin ®, nanicotic acid, phenobarbital ®, captopril ® Q, carbamaz , furosemide ®, nifedipine ®, verapamil ®.

E mafai ona maitauina iuga le lelei i togafitiga faʻatasi ma asrogens, beta-blockers (aemaise lava le leai o le cardioselective), cyclosporine ®, diuretics, interferon ®, interleukin, thiazides.

Luga Maualuga Lipoprotein Laupapa mo Alii ma Tamaitai

O le masani o le HDL i alii ma tamaitai e ese si ese, ona o eseesega i le tala o le hormonal. E le gata i lea, o loʻo faʻapitoa foi le fesuiaiga o tausaga i le taua o VP lipoproteins. O tau masani e mafai ona tusia: millimole i le lita poʻo le milligram mo dl. O faʻamaumauga i totonu o falesuesue eseese e ono fesuisuiai, ona o le faʻaaogaina o fua eseese.

O tulaga masani o le HDL i le toto o tamaitai ma alii o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Vaitausaga Itupa Cholesterol
HDL
mmol / l
Lima i le sefulu tausagaM0,98 — 1,94
F0,93 — 1,89
Sefulu i le sefululima tausagaM0,96 — 1,91
F0,96 — 1,81
Fasefulu i le luasefulu tausagaM0,78 — 1,63
F0,91 — 1,91
Luasefulu i le luasefulu lima tausagaM0,78 — 1,63
F0,85 — 2,04
Luasefulu lima i le tolu sefulu tausagaM0,80 — 1,63
F0,96 — 2,15
Tolu i le tolusefulu lima tausagaM0,72 — 1,63
F0,93 — 1,99
Tolu sefulu lima i le fasefulu tausagaM0,75 — 1,60
F0,88 — 2,12
E fa sefulu fasefulu limaM0,70 — 1,73
F0,88 — 2,28
Fortu lima i le limasefulu tausagaM0,78 — 1,66
F0,88 — 2,25
Lima e limasefulu lima tausagaM0,72 — 1,63
F0,96 — 2,38
Lima lima i le onosefulu tausagaM0,72 — 1,84
F0,96 — 2,35
Onosefulu i le onosefulu tausaga le matuaM0,78 -1,91
F0,98 — 2,38
Onosefulu i le fitu sefuluM0,78 — 1,94
F0,91 — 2,48
Tagata mamaʻi ua silia ma le fitusefulu tausagaM0,80 — 1,94
F0,85 — 2,38

O maualuga lipoproteins e maualuga: o le a le uiga o lenei mea?

E masani lava, o le maitaga o le mafuaʻaga o le faateleina o le HDL i fafine. I le taimi o le fanauina o le tamaititi, o le siitia malie o le cholesterol e masani ma e le manaʻomia ai se faʻasalaga faafomaʻi. Ae ui i lea, o le faateleina ma le taua o le maualalo o le lipoprotein eletise vaivai ma le maualalo, e manaomia ai le gaosia o le lipid-lowering diet, talu ai o le tele o cholesterol-lowering drugs are contraindicated during pregnancy.

O le maualuga ole maualuga o le cholesterol i le taimi ole maitaga e mafua ai le faateleina o le viscosity o le toto, faateleina le pipisi o le toto, le hypoxia o le fetal ma le paʻu o le toto o le placental, o le tuai o le tuputupu ae o le tama, o le faapau pepe tuusaʻo, faʻaleagaina masani, ma isi.

O mafuaaga autu mo le faateleina o le lipoproteins maualuga i tamaitai ma alii o:

  • gasegase gasegase (afaina),
  • faʻamaʻi o le endocrinological (ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, Cushing's syndrome, hypothyroidism, ma isi),
  • faʻamaʻi fatuga (maʻi le nephrotic poʻo le faʻasolosolo taimi masani),
  • popole vaivai, atuatuvalega, mania, depressive states,
  • mafuaʻaga faʻaleagaina o lipid metabolism,
  • faʻamaʻi o le ate ma le gall vess,
  • faʻataʻavalevave,
  • ava malosi
  • faʻamaʻi pipisi.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le maualuga o le lipoproteins e mafai ona sili atu le taumafaina o meaai o le cholesterol-tamaoaiga (fuamoa, mea e gaosi ai manu, oloa gaosi susu, ma isi)

HDL cholesterol faʻaititia: o le a le uiga

O le faaitiitia o le lipoproteins maualuga e mafai ona matauina pe afai o le tagata maʻi e:

  • atherosclerotic vascular maʻi,
  • faʻamaʻaloga o le talo
  • hypolipoproteinemia,
  • maʻisuka malosi
  • afaina
  • faʻamaʻi fatu
  • ate faʻamaʻi
  • gasegase o le hypertriglyceridemia,
  • ogaoga mama
  • faʻasolosolo mateloproliferative pathologies,
  • anorexia
  • vaivai faaletino ma faalelagona,
  • gasegase o le myocardial,
  • afaina o le ischemic
  • siama fatu fatu.

E faʻapefea ona faʻaalia le faʻaleagaina o lipid?

O le faateleina o le toto o mea o le "leaga" o vaega o le cholesterol e le o faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamatalaga faapitoa aʻo lei amataina faʻafitauli (atherosclerosis, maʻi fatu fatu, ma isi). O le atinaʻeina o faʻamaʻi atherosclerotic o puipui puipui e mafai ona faʻaalia i foliga vaaia o:

  • puupuu le manava i le taimi o le malosi faaletino,
  • faʻapipiʻi faʻamalosi,
  • susu ma le ulu,
  • faifai pea vaivaiga, faalumaina, manatuaina o manatua ma faatinoga,
  • limusu lima (pito i lalo o le ischemia),
  • o se lagona osooso i luga o le pito, o le paʻu o tamatamailima,
  • tiga i tua o le sternum.

Faʻafefea ona faʻavasega le lipoproteins?

O togafitiga fualaau faʻatau uma e faʻatatau i le faʻaitiitia o le cholesterol e tatau ona faʻatulagaina faapitoa e se fomaʻi ma faia i lalo o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega.

E tatau foi ona manatuaina o togafitiga e tatau ona atoatoa. A aunoa ma le masani ai o meaʻai (faʻavasegaina o le lipid), paʻu o le mamafa ma le faʻasaoina o le olaga (tuu le ulaula ma inupia le ava malosi, faʻamalositino le gaioiga faaletino, ma isi mea), o togafitiga fualaau oona o le a le maua ai taunuuga talafeagai.

O meaʻai e maualalo le lipid e aofia ai le teenaina poʻo le faʻasaina o le faʻaaogaina o meaʻai e maua i le cholesterol, o le faʻaaogaina o meaʻai o gaʻo, falai, mea manogi ulaula, muffins fou, soda, etc.

E tatau ona faʻaleleia le faʻaaogaina o fuālaʻau fou ma fualaʻau, lala ma le fiber, iʻa maualalo. E fautuaina foi e ave supplements e aofia ai vitamini B, vitamini A, E, ma le C, omega-3 (fat), masima ma le zinc.

Tuua Lau Faamatalaga