Ierusalema artichoke syrup mo tulafono o le maʻisuka mo le sauniuniga ma le faʻaaogaina

O le atiseti o Ierusalema o se aganuu ma se igoa manaia, ae faʻatasi ai ma uiga faʻapitoa faʻamālōlōina.

O se aʻa lamolemole, faʻaleleia le hemoglobin ma faʻamaonia le tulaga o le inisiua, faʻasalaina le toto maualuga ma le suka toto, e afaina ai le pancreas.

Ua faia e togafitia ai faʻafitauli eseese.

O le laau e aofia ai mea aoga ma fiber aoga.

E aofia ai foi i le 70% o suauu gaʻo, o se inisini taua tele, ma avea ai ma mea leaga o le tofo suamalie o se fualaau faisua.

O le suka o loʻo saunia mai le atisitoke mai le Ierusalema, lea e maua ai le suamalie suamalie e fufulu ipu, ae le afaina ai le maʻisuka.

E le gata i lea, e fautuaina e tagata fai meaʻai i tagata e mulimuli i se taumafataga.

O le a tatou talanoa atili e uiga i aogā ma aʻafia aʻa aʻa.

O le a le atisikoke a Ierusalema?

O le atisiliko a Ierusalema po o le ele o le aʻa o se aʻa o le aʻa na maua muamua i Pasila.

Na faailoa atu o ia i Europa i le seneturi lona 17. ma vave ona avea ma tagata lauiloa, ae naʻo le aso nei, ua faʻaalia e saienitisi uma uiga faʻamalolo o le fualaau faisua, o loʻo faaauau pea suʻesuʻega i lenei aso.

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega o le atinaʻeina o Ierusalema o se mea totino tulaga ese. O fua o le aʻa na aumai i totonu o lo tatou atunuu i le 18 senituri.

I le taimi muamua, o le "fou" na toetoe lava o laulau uma, ae pe a mavae se taimi, ua mou atu le fiafia i le fualaau faisua, talu ai e le o iloa le togafitiga o le fatu.

O aso nei e le faigofie tele le faʻatau o le artichoke a Ierusalema, ae o totonu o faleoloa tetele.

Ierusalema artichoke tubers syrup o se manatu lelei tele mo i latou e manaomia le suia o suka, mo se faataitaiga, ua faatonuina mo le maʻisuka, ona o le oloa e maualalo lona faasinomaga igoa.

O le a le vaega o Ierusalema atisisiko?

O le tuufaatasiga e tulaga ese ma e aofia ai elemene nei, vitamini ma minerale:

  1. Carbohydrates, palatini, gaʻo.
  2. Suavai.
  3. Mono- ma le le malie.
  4. Pule.
  5. O le fiva masani.
  6. Organic acids.
  7. Ash.
  8. Retinol
  9. Vitamini o le vaega B.
  10. Vitamin C.
  11. Vitamin PP.
  12. Malosiaga (Fe, Ca, K, Mg, P, Na, Se, Al, Cl, I, Bo, Co, Cu, Zn, Mo, Mn, F).

Ona o lenei tulaga tulaga ese, o le oloa e aoga mo tamaiti ma tagata matutua.

Faʻamatalaga faʻamatalaga

O le atisiliko a Ierusalema (lau o le eleele) o se laʻau faʻalauiloa mai le ituaiga o sunflowers ma le aiga aster. I le maualuga e mafai ona oʻo i le 4 mita. O loʻo i ai se aʻa malosi ma laiti laʻau vaivai, faʻalauiloa ma lauulu, lauulu pupuu. O le pito i luga o loo lafoina i fugalaau lanu samasama, o se satauro i le va o leisisi ma se mata. Malosia le atinaʻeina o aʻa. I lalo o le eleele ua totoina fatu o lanu paʻepaʻe, samasama, lanu violē poʻo le mumu. I foliga vaaia ma vailaʻau e tutusa lelei ma pateta.

Tuputupu ae i sini eseese:

  • o se teuteuga matagofie o le saite,
  • e pei o se pa puipui,
  • o se togalaau o togalaau aina,
  • pei o fafaga manu
  • e avea o se vailaʻau vailaʻau e fesoasoani i faʻamaʻi eseese.

E sili atu ma le 300 ituaiga e iloa.

Mea aoga

O le aoga o le artichoke a Ierusalema i le togafitiga o le le atoatoa o le metabolism o le gaʻo, o loʻo faʻamatalaina e mea o loʻo i totonu o lona tuufaatasiga o se mea e pei ole inulin. O ia o loʻo i ai sona aoga aoga i luga o mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto.

I le faaopoopo atu i inulin, o le vailaʻau oona o le laau e aofia ai mea aoga faʻapitoa:

  • sikoa ma pectin,
  • suauu ma pulu,
  • B vitamini ma le acid ascorbic,
  • amino acids
  • vitamini PP ma carotene,
  • malic, citric, fumaric, rasipi ma le acidic succinic,
  • efuefu ma fiva,
  • micro ma elemene elemene (uʻamea, phosphorus, magnesium, calcium, zinc, potassium).

O mea faʻamalolo o Ierusalema artichoke e aofia ai:

  • aveese mea oona ma otaota mai le tino
  • faʻamamaina puipui puipui o le cholesterol deposits ma faʻateʻa vasospasm,
  • faamaluluina ma aveesea ia maa mai totoga o le urinary ma digestive systems,
  • faaitiitia le suka o le toto,
  • faateleina le maualuga o le hemoglobin ma puipuia ai le atinaʻeina o le uamea uamea,
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • faʻaosofia le malepe o gaʻo gaʻo,
  • faʻavaveina le faʻafouina o le gaosiga o mamanu vaivai,
  • Faʻasalaina le malosi o le manava ma faʻaleleia le faʻalaumalie.

Vaega o le faʻaoga

O le suka mai fatu o le eleele e fautuaina e faaopoopo i meaai i aso taitasi, e faʻaaogaina e sui ai le suka, i meaʻai uma ma inu. Mai le Ierusalema artichoke faia le siva i le fale. Ina ia puipuia ma faaleleia le tulaga o faʻamaʻi, e tatau ona faʻaaoga le 1 st. sipuni afa afa itula ao lei faia se taumafataga.

Ierusalema artichoke syrup e le faʻateleina ai le toto suka i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ae o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona fuafua se isi faʻaopoopoga o le inisalini, talu ai o le oloa e aofia ai gaʻo gaʻo!

Upumoni ma talafatu

Ina ia aua nei toe faamautinoa atu i tagata oe na vaai i lo latou faaolataga i le atisikoke i Ierusalema, e taua vave ona lafo ese nisi tala fatu.

E moni e togafitia e le atisikoke Ierusalema le maʻisuka?

I le taimi muamua, e te le manaʻomia le faʻamaonia o oe lava ma faia fuafuaga mamana o le a ia faʻaolaina oe mai lenei faʻamaʻi. Afai o ia te ia se tomai, o le a faʻaaogaina e le vailaau faʻaonapo nei i luga o le vaitafe mo se taimi umi. O lona faaaogaina talafeagai e na o le faʻaitiitia o le faalagolago i le inisalini, talu ai o le laau e aofia ai inulin - o le polysaccharide lea e mafai ona fusifusia le kulukose ma aveese mai le tino. O le mea lea, o le maualuga o le suka i le toto e faʻaitiitia ma le soifua mālōlōina e matua faʻafaigofie. Ae leai se fesili o se toe faʻaleleia atoa. E fesoasoani le uʻamea o le uʻu i le pancreas e maua mai ai nisi tui ole inisalini, ae le o le atoatoa.

E moni e faapea, o le faʻaaogaina faifaipea o le tosina o le Ierusalema ma le ituaiga o maʻisuka, e leai se manaʻoga mo inisua o inisalini?

Muamua, o lenei fualaau aina ei ai inulin, ae le suia ai le inisalini. O mea nei e lua o mea eseese e le manaʻomia ona fenumiaʻi.

Lona lua, o le saoasaoa ma le tikeri o le faʻatagaina o oloa e ese mo tagata uma ma e faalagolago i le tele o mea. A maeʻa ona 'ai se pela, o le inulin o loʻo i ai e mafai ona faʻataʻatia ma aoga i lona atoaga, pe ono le mafai ona ulu atu i le toto (ona o le vevela ma le inu, ma le tele o faʻamaʻi pipisi).

Tolu, inulin i lona fatuga, o le mamafa ma meatotino e le malosi e pei o le inisalini, lea e tui i le maʻisuka.

E i ai ni suiga i Ierusalema?

E maua foi inulin i laau e pei o chicory, garlic, aniani, asparagus, burdock, coltsfoot, laʻau, elecampane, echinacea, faʻi, ma isi mea uma. E mafai uma ona faʻaitiitia le ala o le maʻisuka. O lea la, o le faʻamatalaga o le eletise i lenei itu, o se laau tulaga ese lea e leai se isi mea e fai o se tala. Na o mea na totoe mai lenei lisi e le eseese i uiga taua. O tagavai o se tuusaunoaga, ae e le tele ni inulin i totonu ia i latou, ma o se faasinomaga maualuga e puipuia ai le maʻisuka mai le 'aina oi latou i ni aofaiga tetele.

Auala e filifili ai le saʻo

E tatau ona faʻaaoga lelei se oloa ma suʻesuʻe ma le totoa le mea e tatau ai; e tatau ona aofia ai ia le itiiti ifo i le 70% tuber fiber, vai ma se vaega itiiti o le sua o le lemon. E fautuaina e faʻatau le oloa ile fagu ipu, talu ai ona o femalagaaiga ma le vevela, e mafai e le palasitikesa ona suia le vailaʻau o le sipuni. O le filifiliga e sili ona lelei mo le faʻaaogaina o oloa faaulufale mai, ona o le gaosiga o le gaosiga o oloa i totonu i Sisifo ua leva ona faavaeina.

E naʻo se oloa e maua mai i mea e sili ona lelei e mafai ona aoga ai le tino ma le maʻisuka. E talafeagai le faia o se taʻutaʻuga mautu i le filifilia o le sipuni i faleoloa!

O ai ua solia i totonu?

O faʻamanuiaga faʻalesoifua maloloina ma faʻamanuiaga o se paʻu o le eleele e malamalama lelei i ai. O le atiseti o Ierusalema e leai se faʻasalaga ma e saogalemu mo le faʻaaoga i soo se matua. O lenei mea e mafai ona maua ai le laau mo togafitiga i tina maitaga ma lactating tamaitai, tamaiti ma tagata matutua.

E le manaʻomia le faʻaaogaina naʻo tagata e sili atu le faʻagasolo i vaega o le tuufaatasiga. I lenei tulaga, o le 'aiina o se laau e mafai ona mafua ai se faʻalavelave faʻaleaga.

Faaaogaina o le artichoke a Ierusalema i le kukaina, aua nei faaopoopo le sima ma le lemonimonimo i ipu.

E le tatau foi ona e faʻaleagaina le faʻaaogaina o kulupu mata, pe a le o lea e ono faateleina le faʻaaogaina o le kesi i totonu o le manava ma poloka.

Aiseā e lelei ai le syrup o le artichoke mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga, ma faʻateleina fuainumera faʻatusatusa. A o leʻi oʻo mai sauniuniga mo togafitiga, o togafitiga lenei sa togafitia i togafitiga o togalaau: otaota, aʻa aʻa, fua.

Ierusalema artichoke syrup ua lauiloa mo ona meatotino aoga e fesoasoani i le maʻisuka. E faʻamanuiaina le gaioiga i lalo ifo o le faʻaogaina o le faʻaaogaina tatau.

Ierusalema artichoke syrup o se mea manaia suamalie e mafai ona ave i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le oloa e aofia ai le tele o inulin polysaccharide i le tuufaatasiga, lea i luga o le faʻasalaga faʻasaʻo se aofaiga faapitoa o le fructose, lea e mulimuli ane avea ma glycogen.

O isi malologa o loʻo faʻamauina i lona tino mama i le ate. Inulin e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose mai oloa e ulu atu i le tino, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto suka.

O suʻesuʻega faʻamaʻi ma le RAMS ua faʻaalia ai, o le faʻaauau pea o le siva, o le manaʻomia mo le puleaina o le inisalini i le maʻisuka ua faʻaitiitia.

Faʻafanua o le atisiliko syrup o Ierusalema e fesoasoani i le maʻisuka:

  • se faʻaitiitia o le kulukose toto e ala i le faʻaitiitia o lona gaosiga i le tino,
  • glucose sui mo fructose,
  • faaitiitia o le cholesterol matautia,
  • faateleina galuega tau puipuiga o le tino puipuia,
  • faʻavavevave faʻasolosolo,
  • faaosofia o le faʻamalositino, faʻamalosia o microflora,
  • fesoasoani i le galuega o le lauroid,
  • faaosofia o le gaosiga o le inisalini.

Ierusalema artichoke syrup e mafai ona ave faʻatasi ma le maʻisuka, pei o le 1 ma le 2. O le tele o le maʻisuka latou te maua le lagona o le fiaʻai. O le syrup e aofia ai le sili atu ma le 30% o filo laau i le tuufaatasiga, lea e mafai ai e oe ona maua se lagona o le atoatoa mo se taimi umi.

Gaosi kuka

I le tulaga o le faigata i le filifilia o se oloa lelei, e taua le iloa pe faʻapefea ona e faia Ierusalema artichoke syrup oe lava.

Matou te taʻu atu ia te oe pe faapefea ona kuka:

  1. Muamua lava, e tatau ona tatuʻu le fatu mai le peel (i nisi o fua o le faʻaaogaina o aʻa e leai ni laʻau e faatagaina),
  2. ona tipi ese lea o mea uma ma teu i totonu o se masini eletise i se setete o le pulupulu, e mafai ona e faapipiiina i luga o se fatu,
  3. ia togi le sua mai le falaoamata (e mafai ona e faʻaaogaina se puluvaʻai ma se lomitusi poʻo se gau),
  4. O le toisina o le toisina o Ierusalema e tatau ona mu i le tele o minute seia oʻo i le 60 tikeri. I lenei tulaga, e sili atu le faʻaaogaina o le umukuka umukuka,
  5. pe a maeʻa le vevela o loʻo manaʻomia, tuʻu i le vevela vevela mo le 10 minute ma a maeʻa le taimi, aveese.
  6. E tatau ona faʻatagaina le suavai e toe faʻamafanafana ma toe faʻamafanafana e mafanafana i le 60 tikeri. O le manava ma le mafanafana e toe faʻafesoʻotaʻi 6 taimi seia oʻo ina faʻateleina le masini,
  7. mafanafana i le taimi lona tolu ma faaopoopo le sua o le liona atoa.

Talu ai o le atisiko o Ierusalema o loʻo i ai se fausaga lapoʻa, e fautuaina ia fufulu le sipuni pe a maeʻa sauniuni e maua se masini manino. Mo le teuina, e tatau ona liligi le suauu o loʻo i totonu o ipu tioata ma tapuni faʻatasi ma se tapuni ufiufi. E taua tele le faguina o fagu, a leai o le oloa o le a le teuina mo se taimi umi. O se fua masani masani lenei e umi se taimi.

Contraindications

Ierusalema artichoke syrup e le mafua ai aʻafiaga pe a faʻaaogaina saʻo, e taua le mafaufau i faʻaaliga uma o le faʻamaʻi ma uiga taʻitoʻatasi o le tino. I le tele o le faʻaaogaina, e ono tupu ai le maʻi o le manava, talu ai o mea faʻamalosi ma fiva e faʻaleleia ai le laau e faʻaleleia ai le motumotu ma toso ese ai le suavai.

Contraindications i le aveina o le oloa:

  • le faapalepale i nisi vaega o le tuufaatasiga o le laau,
  • o le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi (faʻaaoga e mafai naʻo le faʻatagaga a se fomaʻi),
  • togafitiga o le vaega o meaʻai.

Aʻo leʻi faʻaaogaina, e taua le sailia o le fautuaga a se fomaʻi taʻitaʻi, o le tutoʻatasi ma le le pulea o le faʻaaogaina o mea suamalie i le maʻisuka e mafai ona afaina ai. Ole fua o le siva e tatau ona fuafua e le endocrinologist.

Ierusalema artichoke syrup o se punavai o antioxidants aoga, amino acids, inulin ma vitamini. O le faaaogaina lelei o le oloa o le a fesoasoani e fetuunai le fualaau o le insulin i le itu o le faaitiitia, faamalosia le tulaga lautele o le soifua maloloina, ma faaleleia ai galuega puipuia o le puipuiga o le tino.

E faʻafefea ona kuka

Lisi mai le atiseti o Ierusalema, ua fuafuaina mo le togafitia o le maʻisuka, e manaʻomia ona mafai ona faʻavelaina ina ia taofi ai e le fualaau fua uma mea aoga i le maualuga. O le mea lea, o nisi mea taua o togafitiga o le a oʻo mai i le lima.

  1. O le filifiliga sili mo le maʻisuka o le kukaina o le artichoke a Ierusalema i totonu o se fafie e lua.
  2. E mafai foi ona e tao, kuka ma kuka.
  3. I le fulu falai, e lelei, ae na te ufiufi carcinogens mai le suauʻu, e maualuga tele i le kalori ma ua le mafai ona mafai ona faʻamalosia lona gaioiga e 100%.
  4. Taulai atu i meainu mai laulaau o le laau: latou te faanatinatiina le fiainu, i taimi uma lava, i le aoga e mafai ai.
  5. E lelei tele i mea manogi, o lea e le mafai ona e faʻagataina oe i lenei mea.

Ma o le mea e sili ona taua: faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai e lenei fualaau 'aina ona sui uma ia pateta, o le faʻamatalaga glycemic lea e faʻapulaaina ai lona faʻaaogaina. O lea ia lagona le saoloto e tuu i totonu o le supa, tao tao, kuka, salu ma isi fualaau faisua, ia faia se tasi o fua o salakeke. Ia, o le mea moni, vaavaai mo suʻega taʻitasi mo le maʻisuka.

Faatasi ai ma le lalolagi - o se filo. I totonu o Amerika, o meaʻai manaia ma mea taumafa inu meaai ua saunia mai ai. O ipu e lua e sili ona lauiloa. Ae i Siamani, o le ava malosi e gaosia i lona faavae.

O le atisisisi o Ierusalema e faʻaaogaina uma lava i le faiga ma le faʻaaogaina. O fua mo le sauniuniga e eseese.

Grate 150 g o laau fou o le artichoke a Ierusalema, 200 g o kātiti fou. Tili le 50 g o le ulu, 20 g le pasisa ma le dill. Faʻafefiloi 50 ml o kefir ma le 10 ml o le sua o le tipolo. Faʻafesoʻota mea uma, faaopoopo le masima ma le pepa e tofo ai. Faʻafefe.

Grate 150 g o fatu fou o le artichoke o Ierusalema fou, faʻaopopo i ai 2 fuamoa mata, 50 g o le semolina ma le falaoamata, 400 ml o susu. Paʻu. I le masima. Sasaa i totonu o se mea e muamua ona gaosia. Pipi mo le 30 minute i le ogaumu i le 180 ° C.

Tipi 150 g o fou fou o atisiliko a Ierusalema. Oti 100 g seleni. Tipi 1 lapisi lapoa ma 3 cloves o le kalaka. Faʻaaoga fualaau faisua i le 2 l o le moa. Kuki pe a uma ona kuka mo le 20 minute. Le faʻavevesi i se mea e tuʻuina atu. Fafasolo i laau afu aʻo leʻi faʻaaogaina.

Metotia 1. Tuʻu le fatu i totonu o le suʻi.

Metotia 2. Oti le tubers i ni fasipepa, fasi i totonu o se masini suamalie po o se moa. Faʻaaogaina se gau gau, faʻasusu le sua.

Auala e fai ai lau laʻau: sasaa le 50 g o meaʻai i totonu o le 500 ml o vai inu. Sili atu i se vevela. Tuʻu mo le 12 itula. Faʻasologa. Inu 100 ml 4 taimi i le aso mo le 3 vaiaso. O le suka e saunia i vaega tutusa ma faʻaaogaina e tusa ai ma le polokalame lava e tasi, peitaʻi, a uma ona faʻaputuina laʻau ma vai inu, e tatau ona teu i luga o le vevela mo le 7-10 minute ma faʻamaeʻaina pe a maeʻa le mafanafana.

O le atiseti o Ierusalema o se vailaau lelei mo le maʻisuka, ae na o se faʻaopoopoga i le togafitiga autu. Aua e te faʻamoemoe maualuga mo ia. O le faʻaitiitia o le lelei, faʻavasegaina le lisi o meaʻai, faʻamaʻi ma se tofo fou, faʻaitiitia faʻafitauli o le fiaai ma le suka suka - ioe. Ae o nei mea uma o ni aafiaga le tumau. O se pulega faapitoa ma mea taumafa, o le siaki pea e se fomaʻi ma se olaga ola maloloina o le faavae lea mo togafitiga o lenei maʻi.

E mafua ona o inulin

O le faʻalavelave faʻafuasei o le polysaccharide o loʻo i ai i aʻafiaga o le aʻa ma le hormone na faʻamaloloina e le pancreas na faʻavaeina ai le tala faʻasolopito o mea faʻapitoa o le hypoglycemics o Ierusalema atisikoke.O se fualaau faisua, e moni lava, e itiiti lava le faateleina o le suka toto, ae e le mafai ona tetee i le hyperglycemia. Faʻaaogaina o vailaau faʻasaina i le ituaiga o meaʻai poʻo inisini injections e lelei ai le maualuga o suka. O vai o hypoglycemic agents e faʻatuina e le endocrinologist.

Lauga o togalaau e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o fuainumera o le toto e sili atu ma le 200. Faʻatasi ai na o le ginseng, galega togafitiga, ma le maualuga o le aralia. O a latou vaega tuusao pe leai foi le faaosofia o le pancreas e atiae ai lona lava inisalini, faʻamalosia le puipuiga o le maʻi.

O le "peargan pear" e aofia ai:

  • inulin polysaccharide - e oo atu i le 18%,
  • vailaau oona - e oʻo atu i le 4%,
  • protein - e oo atu i le 3%.

O le aofaʻi o le fructose (e oʻo i le 3%), siaki (e oo atu ile 1%), elemene, vitamini (B1, C, carotene) e faalagolago i le taimi o le aoina. O le taimi mulimuli ane i le vaitau (Iulai-Setema) e eli ai le aʻa o le aʻa, o le tele o mea o loʻo faʻaaogaina i totonu o le tino o le a iai.

O le seleseleina e faia i le tautotogo ia Aperila, amataga o Me - ao le i tuuina mai e le tubers ni taameni laiti. E taua le faʻamautinoa o loʻo totoina le laau i se eria e mama i le vaʻaia, e mamao mai fale gaosi oloa, auala tetele ma nofoaafi, fagavai. Mo le 20 tausaga, e mafai ona tupu i se tasi nofoaga.

Faia o le siva syrup i ni auala eseese

O le natura o le artichoke o Ierusalema e aofia ai le afa o le fiber. O mole molelaʻau Cellulose e paʻu i lalo ile inumaga. Seia oʻo lava i le fiva e oʻo atu i le vaega mulimuli o le vaega o meaʻai, e lagona e se tagata le atoatoa. O le vai malosi e lelei, e faʻaitiitia ai lagona o le fiaai mo le tele o itula.

E fautuaina le suasusu mo:

  • afaina o le tino i le tino,
  • dysbiosis, pe a uma ona ave vailaʻau,
  • afaina.

Na maua ai pe a faʻaaogaina le fualaau faasaina, toto maualuga ma le cholesterol maualuga e faʻaitiitia. E faʻasaʻolotoina le ate mai faʻamaʻi. O le suka o loʻo faʻaalia mo tagata gasegase ua gasegase e maua se togafitiga o le chemotherapy.

Aʻo le i saunia le inu, o le atiseti o atiseti o loʻo fufulu lelei i lalo o le vai tafe. E le aoga le fufuluina o latou mai le paʻu o le paʻu, aua o loʻo aofia ai le tele o mea aoga, e aofia ai inulin. I soo se auala, faʻaaogaina o se mea e teu ai meaʻai, sua, laʻau, aʻa aʻa, liliu atu i se pusa mama. Ua togi mai fua mai fafo.

O le mea e maua mai ai le suavai e le aumaia i se vevela, na o le 50-60 tikeri. Ona, faaitiitia le vevela ma kuka mo le 10 minute. I lenei tulaga, o le tele o meaola faʻasaina o loʻo taofia, e aofia ai le acid ascorbic (vitamini C). Faatasi ai ma le faʻafefiloi mafanafana, o le faʻavelaina o le faagasologa e toe fai, ma e oʻo atu i le 6 taimi. O se taunuuga, o le suasusu e faasolosolo malie ma liua i le siva. E faaopoopo le sua suamalie i le fua faatatau o le fualaau suamalie e 1 i le 0.8-1.0 kilokalama o le artichoke a Ierusalema.

O le siva e faʻapipiʻiina i totonu o se faʻavevela poʻo le ie sipuni ina ia mafai ona manino ma augofie. Lemoni o loʻo galue i le auala lenei. O le malūlūina o le mamafa o ipu ua faʻamaligiina i totonu o tioata po o palasitika palasitika ma faʻamaufaʻailogaina. O le suka e saunia i auala eseese e teuina mo le silia ma le ono masina i se nofoaga malulu ma malulu. Sa amata ona faʻaaoga le fagu i totonu o le pusaaisa.

I se isi faʻatinoga, o le vevela e galue o se mea e puipuia. Tapala le sua mo le umi mo le 20 minute. Ona tuu lea e faamafanafana mo le 3-4 itula. O le faʻaauau pea o le faʻamafanafanaga e faalua ona fai. O le vai ua faguina i totonu o fagu.

I le avea ai o se mea suamalie, o le fofo o le togafiti e faʻaaoga i le tao i le ituaiga o siamu ma le lauti. I le avea o se fualaau faasaina, e masani ona faʻaaoga i le aso mo le 1 tbsp. l 20-30 minute ao lei faia se taumafataga. Ierusalema artichoke syrup e fai le galuega o se mea suamalie, ae e le tau faasaga i le maualuga o le glycemia i se tagata maʻi ua maua i le maʻisuka.

Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia: "Faʻasese le mita ma suʻe suʻega. Leai Metformin, Diabetes, Siofor, Glucophage ma Januvius! Talia o ia i lenei mea. "

E tele taimi e fautuaina ai tagata e iai se maʻi o le maʻisuka e faʻaaogaina le syrosicho artichoke. O lenei oloa e iloga i lona suamalie suamalie e tatau ona totogi i ona tagata. Ierusalema artichoke syrup mo le maʻisuka e fesoasoani e foia ai le tele o faafitauli, lea o le a talanoaina i lalo.

A o leʻi talanoa e uiga i le lelei o lenei faʻafitauli faʻapitoa, e tatau ona e malamalama i lona fatuga. O le syrup e aofia ai le 40% fiber o le faʻatoʻaga. Faafetai ia te ia, o le maʻisuka e maua se lagona umi o le atoatoa. E le gata i lea, e tatau ona fai mai o loʻo i totonu o le fiber lea o loʻo i ai le polymeli suamalie, lea e matua le afaina i tagata gasegase e iai se ituaiga o siama.

Ae o le taua o meaʻai o le sauniuniga mai le paʻu o le eleele, o loʻo i ai se maualuga o meaola faʻalaiolosi e matua taua i le tino o soʻo se tagata. O le taua faapitoa mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o le tuufaatasiga o le siva, lea o loʻo faʻatusalia e se numera o meaola eletise, minerale, vailaʻau amino sili ona taua, o le inulin polysaccharide complexes, faʻapea ai ma se fusi tele o vitamini.

O aoga o le artichoke a Ierusalema

Na aumaia se peina o Amerika mai Amerika i Matu i le seneturi lona 17. I lena taimi, o le oloa e le o se meaʻai, na faʻaaogaina faapitoa lava mo togafitiga faafomaʻi.

O le atisisisi o Ierusalema o loʻo faʻamatalaina e le tele o meaʻai, elemene ma meaʻai nei:

I le faaopoopoga, o le ele o le eleele e aofia ai:

O le faʻaaogaina o pears e fautuaina e le gata mo le maʻisuka, ae faʻapea foi mo le tele o isi faʻamaʻi o le tino.

O le oloa e masani ona faʻaaoga i fuafuaga mo togafitiga o le edema, maualuga maualuga, dysbiosis, maʻi gastric ma le maʻisuka. O le atiseti o Ierusalema o loʻo faʻamalamalamaina e i ai mea itiiti o le itu.

O uiga faʻamalolo o le paʻu o le eleele ua maua ai le taʻutaʻua i le toetoe o vaega uma o vailaʻau.

I le avea ai o se tulafono, o le atisikoke a Ierusalema e faʻaaoga mo:

  • faaleleia o le cardiovascular system,
  • faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • tulafono a pancreas
  • togafitiga o faʻamaʻi gase
  • tau faʻaitiitia
  • faʻaleleia le faʻamamaina, faʻamalosi ma mea faʻapitoa,
  • togafitiga o faʻamaʻi o le duodenum,
  • le tuufaʻatasiga o mea tutupu faʻasolo,
  • faaleleia le intestinal microflora,
  • togafitiga mo le tino, eczema, mu ma manuʻa,
  • faʻamamaina o le osteochondrosis,
  • le aveeseina o radionuclides, salts, toxins,
  • faateleina ma faamalosia le puipuiga,
  • faateleina le faʻatinoga
  • togafitiga o le maualuga ma le tachycardia,
  • faʻaleleia o tomai
  • fomaʻi togafitiga,
  • faatulagaina masani o mamanu moe,
  • puipuia mai le prostate adenoma.

E tusa ma le 40% o le fiber laau o loʻo i ai i Ierusalema atisitoke syrup. Faʻafetai i le fiber, o tagata e maua i le maʻisuka e maua ai se lagona o le atoatoa, lea ei ai se faʻaopoopoga. O loʻo i ai se paʻu manogi lelei i le fiber, e matua leai lava se afaina i le maʻisuka.

O le oloa o loʻo i ai le tele o ituaiga meaola e masani ona ola, lea e taua tele mo le tino o le tagata.

Maʻisuka ma Ierusalema atishoke

O le maʻi suka o se maʻi tuga. I le taimi muamua, pe a le i ai togafitiga faafomaʻi, na taumafai fomai e faia togafitiga e faaaoga ai laʻau, fualaau aina ma fualaʻau.

O le atiseti o Ierusalema na faʻaaogaina mo le tele o tausaga e avea o se adjuvant mo togafitiga o le maʻisuka. O faʻaaoga uma e mafai ona faʻaalia pe afai e te faʻaaogaina le oloa. I totonu o le paʻu oneone o loʻo i ai le tele o inulin.

O mea o loʻo i totonu o le laau e le faʻaputu i totonu o le tino. Latou te faʻaaogaina le endocrin system mo o latou lava manaʻoga. O le togafitiga o le maʻisuka e tatau ona o faatasi ma le faʻaopoopoga faifai pea o le tosina o Ierusalema i le taumafataga.

Afai e faʻaaogaina e le maʻisuka le artichoke a Ierusalema, o le a vave ona faʻagaoioia le lelei, lea o le a oʻo atu ai i se faʻaleleia atili i le setete o le tino.

Faatasi ai ma vaega taua o le atisikoke ile atiseti, o palatini ma le tele o amino acids e mafai ona iloga.

Pectin ma le fiber e mafai ai ona gaioiga atoa le gastrointestinal tract. Pe a faʻaaogaina Ierusalema artichoke, o elemene oona e itiiti lava le gauai i totonu o le iniseti, aʻo sili atu le vave ona o ese mai le tino.

I le artichoke i Ierusalema, o loʻo i ai foi ni gaʻo gaʻo faʻamalosia e le mafai ona faʻatagaina ai aʻafiaga saoloto e faʻaleagaina ai siama. O le mea lea, o le tino o le tino e matua telegese lava.

Inulin sui le kulūkose i faiga faʻasolosolo, lea e fesoasoani e faʻaitiitia ai le fia taumafa o le tino. O le mea lea, o le maualuga o le ola o le maʻisuka ua faʻaleleia. Inulin e faatonutonuina le maualuga o le absorption o le kulukose, o le mea lea, o lona faʻaoʻo i totonu o le toto ua matua faʻaititia. Ua lauiloa o le tulaga pe a faʻaaogaina Ierusalema artichoke e faʻaleleia ma ituaiga uma o le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o se paʻu mata po o se faʻaopoopoga o mea taumafa e faʻavae i luga o lea mea e faʻaleleia ai taimi o le faʻamagaloga i le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le faʻaaogaina faʻaaogāina o le oloa e fesoasoani ai i le faʻamautuina o le faʻasologa o hormones.

O le faʻaaogaina o le artichoke a Ierusalema e tatau ona lafoaʻi naʻo le tulaga o le le faʻamaoni.

E mafai ona faʻaalia i le fulafula ma le faʻaleleia o le kesi.

Ierusalema artichoke syrup

Ierusalema artichoke syrup mo le maʻisuka ua manatu o le adjuvant masani sili ona lelei. I le syrup o loʻo iai:

  1. vitamini
  2. minerale
  3. vailaau oona
  4. amino acids
  5. polysaccharide complex.

O le vaifofo togafitiga e aofia ai mea faʻapitoa e manaʻomia mo le masani ai o gaioiga uma o le gastrointestinal tract. O le meafaigaluega e tatau ona avea o se vaega o se laasaga togafitiga e faaleleia ai le intestinal microflora.

Faatasi ai ma uiga autu o le artichoke o Ierusalema, e taua le matauina o le faaitiitia o le toto ma le cholesterol. E aʻafia le ulu o le pi ma faʻamamā le tino o toxins.

Ina ia saunia le sipuni, e tatau ona e tipiina le aʻa i totonu o se suauʻu kuka ma togi le sua i totonu o le susu. O le vai e vevela i le 50 tikeri ma faʻapipiʻi ile vevela vevela pe a ma le sefulu minute.

O le mea inu e tatau ona faʻamafanafanaina ma faʻatagaina e fafagu. A maeʻa lenei mea, e tatau ona e toe faia le faiga faʻa lima taimi ina ia faʻamaunuʻu le siva. Aʻo leʻi aveina, e mafai ona e faaopoopo le sua o le tipolo i le vai. O le syrup ua maeʻa ua faamauina ma teuina i se nofoaga malulu.

Ierusalema artichoke syrup ua fautuaina foi e inu se tasi sipuni pe a uma ona 'ai i:

  1. aveese le tele o le vai mai le tino (ma le maualuga ma le edema),
  2. aveesea le cholesterol,
  3. faʻaititia le maualuga o le insulin (mo maʻi e maua i le maʻisuka),
  4. faʻamalosi le polokalama cardiovascular
  5. aveese le mu,
  6. faʻaleleia togafitiga o meaʻai
  7. faaitiitia le mamafa o le mamafa
  8. aveese mea leaga mai le tino.

Ierusalema artichoke syrup e le mafai ona kuka ile fale, ae faʻatau i se fale talavai. E maua mai i mea e gaosia i le gaosia, ao oʻo ile maualuga o le vevela ile 55 tikeri. Ierusalema artichoke syrup e mafai foi ona faʻatau i falemaʻi. O le falemaʻi kopi o le syrup ei ai sina numera itiiti ifo o mea aoga.

I le tele o tulaga, e mafai ona faʻaaogaina le sipisi o le siva syrup i le maʻisuka e avea o se mea suamalie. E le gata ina togafitia, ae tuʻuina atu foi ipu eseese o se tofo suamalie.

Afai e te inuina se vaifofo suamalie o le artichoke o Ierusalema i taimi uma, e mafai ona e vave ausia se mea moni. Aemaise lava, o le maualuga o le kulukose o le toto e tumau, o lona uiga e manaʻomia le faʻaitiitia o le manaʻomia o le inisalini.

E fautuaina foi le siva o le siva e avea o se toe faʻaleleia lautele. O se taunuuga o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le malosi, galue malosi ma le tumau, o le a sili atu ona taua mo tagata ma le tino ma le mafaufau.

Pe a faʻaaogaina lenei oloa i ni aofaiga tele, o nisi itu e mafai ona matauina.

Laʻau ma kuka

I le togafitiga o le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaogaina se apa i se foliga masani pe a maeʻa ona gaosia. E tatau ona faʻamamaina le atisiliko a Ierusalema i se naifi laupapa poʻo le ponaivi, fufulu aʻo leʻi tafe vai. E le tatau ona leiloa a latou meatotino aoga.O le maualuga o mea o loʻo iai i totonu o le paʻu o le laau.

O le tosina o le Ierusalema fou e fiafia e pei o le susulu. O le laau e mafai ona avea ma vaega o salakeke eseese i laau afu ma apu. Mo le faʻamauina, masima ma fuālaʻau manogi e faʻaaoga. I le tautotogo, pe a manaomia e le tino ni vitamini, e mafai ona e tipiina le artichoke a Ierusalema, faaopoopo i ai fuamoa ma vevela le salati ma le kulimi suamalie.

O atisotu ile atiseti o Ierusalema e mafai ona:

O laʻau o atisiliko a Ierusalema mo le maʻisuka e mafai foi ona faʻaaogaina i se meaai i aso uma. O nisi tagata latou te puipuia laulaʻau ma fai ni sipuni mai ia i latou e tusa ai ma fuataga eseese. E taua le iloa o lenei togafitiga, o le a mou atu nisi o mea taua.

Mo togafitiga faafomaʻi, ua faʻaaogaina fou le suavai o le artichoke o Ierusalema, ua faʻafefeteina i le vai i tutusa tutusa. O le atiseti o le atiseti o Ierusalema o loʻo i ai le maualuga o meaʻai e maua i le maʻisuka.

O le togi o le atiseti o Ierusalema e tatau ona onā 150 g i le afa itula aʻo leʻi faia le taumafataga 3 taimi i le aso. O le togafitiga e lua vaiaso. A maeʻa le sefulu aso malolo, e tatau ona toe faia le vasega.

Ierusalemaichokiko ona o uiga o lona tuufaatasiga, ua avea o se meaola lelei tele mo le ate. O lenei galuega e taua tele mo le bysicine biliary. Faatasi ai ma cholelithiasis, e mafai ona e faʻaaogaina le aoina o mea nei:

  1. tolu vaega o fugalaau ma lau o le artichoke a Ierusalema,
  2. lua vaega o lau ma fugalaau o vine vao,
  3. tasi vaega o fatu o fatu.

E tatau ona faʻafefiloi uma vaega, ave se sipuni tele o le mea na faʻapipiʻiina, sasaa le 250 ml o le vai inu ma tuʻu mo ni nai minute i totonu o le vai taʻele. Ona afifiina lea o le atigi pusa ma le afifi mo le 45 minute. E faʻamamaina le oloa ma ave i le 2 atopa: a maeʻa le aoauli ma le itula ma le afa ao le i momoe.

E masani lava ona saunia le faʻafefeteina o paʻu oneone. Ina ia faia lenei mea, ave ni tolu sipuni lapotopoto o fatu kuka ma sasaa i se lita o le vai vevela. Ua faʻafefiloi le paluga mo le itiiti ifo i le 3 itula. O maʻi suka e tatau ona inu vailaau i le aso atoa, sui i lauti.

Ina ia saunia pancakes mai le atisichoke ma kāloti mai Ierusalema, o le ae manaʻomia:

  • 600 g o atisikoke a Ierusalema,
  • 400 g kāloti
  • 2 fasi fuamoa mata,
  • 2 sipuni tele ole falaoamata
  • olive suauu
  • masima ma gusi e tofo ai.

Faʻasolo le atisiliko ma kāloti a Ierusalema, faʻafefiloi ma fuamoa, otaota ma falaoamata, ona fuu ai lea i le suauu seʻia oʻo i le enaena auro.

Mo Ierusalema artichoke casserole o le a e manaʻomia:

  • Ierusalema atisitoke, 3 - 4 tubers,
  • 2 fasi fuamoa mata,
  • 4 punetini o le falaoamata
  • 4 sipuni sekone,
  • 250 ml o susu
  • olive suauu.

Faʻaumatia le toisifo o Ierusalema, paʻu ma olo i se mea faʻafeʻau poʻo se faʻafefe. O le isi, faʻafefiloi i falaoamata, fuamoa, semolina ma susu.

O le tao tao e tatau ona faʻafeu i le suāuʻu olive, faʻasusu i le falaoamata ma sasaa le masini. E taofi le ipu mo le afa itula i le vevela i le 180 tikeri.

O le faʻaaogaina o fatu o le eleele e faʻateleina ai le atinaʻeina o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e faaopoopo atu i ai, o le a mafai ona faʻaititia le tele o faʻafitauli. E fautuaina e 'ai Ierusalema artichoke i aso taʻitasi mo i latou ua muai manatu e mamafa tele, faʻapea foʻi mo faamoemoega puipuia. Ae o le tagofia o fualaau faasaina e tauamiotonuina i le tulaga o le togafitiga o le maualuga o le maʻisuka.

O le atisetike o Ierusalema, o le mea moni, o se meaʻai aoga tele, ae ui i lea, i le tau faasaga i le maʻisuka e tatau ona faʻaaoga togafitiga faafomai ma togafitiga talafeagai.

O se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i aoga o le atisisiko o Ierusalema mo le maʻisuka.

Faʻatonu o meaola

Faʻafeiloaʻi faʻamalamalamaina o auro auro o atisiliko fugalaau e pei o sulu sunflower na tuʻuina atu i le laau le igoa o le sunflower (sunflower). O le mamalu e tutusa uma ma le aiga o Astrov. O se lanu enaena e maualuga lona 50 cm i le 3-4 mita ua tumu i laulaʻau.

O se mana malosi i lalo o le eleele e maua ai ni fuʻa e fausia ai ni fuga uamea o le lanu samasama, sinasina, ma o nisi taimi mumu, lanu violē. Ina ia tofo, e foliga mai o suamalie suamalie ua suamalie ma se mea taua. O le tofo o Ierusalema artichoke syrup o se manogi o le meli-caramel.O le laau e totoina e fatu, ma, o le tele o taimi, i le vaevaeina o le rhizome.

O fea e maua ai se paʻu lau

O le tele o meaʻai e tele na tupu i lo tatou atunuu, o loʻo i totonu o le vao ma faʻatoʻaga e le au fai togalaau. I le ogatotonu o Rusia ma i lona itu i matu, o fatu o le sunflower gaselati e leai se taimi e fua ai, o le mea lea, o le laau e faʻalauiloaina e ala i le auala gasegase.

O fualaau faisua ua totoina i le amataga o le tautotogo i le loloto o le 10 cm. E le manaomia e le aganuu se tausiga faʻapitoa, ae sili ona fiafia i le malamalama ma le susu. O aʻa e eliina i le tautoulu ma faʻaaoga mo le lua i le tolu vaiaso.

Faiga o meaola

O se mea e le masani ai ona maua i totonu o fatu o le sunflower vao. O le mea autu o loʻo i totonu o le inulin, o se vaega o le carbohydrate lea e paʻu i totonu o le tino i le fructose. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o meaola o le sunflower e aofia ai:

  • paluka (maua mai le galuega o le atuatuvale, musika, fatu fatu),
  • magnesium (faʻatonutonuina galuega taua a le tino)
  • kasikoni (e le manaʻomia i metabolic processes),
  • calcium (e aafia ai le ola o fausaga faʻapitoa ma le gaosia o hormones),
  • arginine (tanu puipui o toto toto ma faʻaitiitia le toto toto),
  • pectin (fesoasoani i le faamamaina o totoga i totonu)
  • faʻalavelave (faʻalavelaveina le tuputupu aʻe o siama faʻamaʻi ma gaʻo),
  • B vitamini (faʻamalosia le malosi o le metabolism ma faʻamalosi ai le tino puipuia).

O mea faʻapitoa o inulin

O le polysaccharide sili ona matagofie i le tuufaatasiga o le paʻu o le eleele o loʻo i ai le tele o mea taugata:

  • sili atu le maualuga o le lipid-carbohydrate metabolism, ma faasao ai le tino mai le "leaga" cholesterol,
  • e fusifusia ai faʻamalama, o sima o mamafa mamafa ia e faʻaopoopoina i sela,
  • O loʻo i ai se aafiaga mataʻutia e puipuia ai.

Le fiafia o le maʻisuka

O le uō muamua ma le fesoasoani o Ierusalema artichoke syrup mo le maʻisuka ituaiga 2. Inulin, lea e maua ma le agaalofa i le sunflower, o se mea suamalie masani lea e le na o mea e afaina ai tagata mamaʻi i lenei maʻi ogaoga, ae o loʻo i ai foi se aafiaga faʻamalolo.

Inulin e puipuia ai le oso malosi i le suka e ala i le faagesegeseina o le suamalie o le kulukose i totonu o le toto. O le faasinomaga o le faasinomaga o le artichoke syrup o Ierusalema, e tusa ma le 16 iunite, o lona uiga, o le saoasaoa lea e faaitiitia ai le metabolises o le tino.

Faʻataʻituina o meaʻai

O lapisi ma sauniuniga mai paʻu o le eleele o se fesoasoani sili lea i le aveesea o le mamafa. O le kalori o le Ierusalema artichoke syrup e laiti (267 kcal mo le 100 g), ma o le aafiaga e ofoofogia. Talu ai ona o le meaola-ola, suamalie suamalie:

  • saturates le tino ma le kulukose, lea e tuʻuina atu ai le tino i le malosi ma e le faʻaputu ai tupe mama,
  • fufulu mama ma totoga mai le taina,
  • faʻavavevave faiga faʻavae,
  • faʻaosofia le faʻamalosi o le intestinal.

Uo o le fatu

O le tamaoaiga o le Ierusalema artichoke syrup e faʻamaonia ai le galue malosi o le fatu ma toto toto. O le oloa e manuia ai le toto maualuga, faʻaleleia le toto, toe faʻafouina ma tataina puipui o toto toto. O loʻo i ai suʻesuʻega o loʻo faʻapea mai o le inu o le sua o le suamalie e maua ai le maualuga o le hemoglobin ma o lea ua faʻaalia ai mo le anemia.

Ina ia aua le maʻi

Ua faʻamaonia le faʻamaonia e faʻapea afai e te 'ai i le toisina o le artichoke syrup nai lo le suka i taeao uma mo le' aiga o le taeao (1 le sipunipuni), o le a matua faʻamalosia lau puipuiga. O faʻamaʻi o le a faʻaitiitia, ma o le a faʻateleina le malosi o le malosi ma le malosi.

O le mea moni, o le faʻaaogaina o se paʻu eleʻele e faʻaleleia le aofaʻi o lymphocytes T-i totonu o toto toto e faʻaumatia ai sooupu i fafo. E faʻamalosi le paʻu o le tino i le tino tuputupu aʻe, faʻaopoopoina le teteʻe i faʻamaʻi pipisi, o le mafuaaga lea e masani ai ona fautuaina e le au pediatric ia le Ierusalema artichoke syrup i tamaiti e avea o se vailaʻau o le ola maloloina.

I le tau faasaga i le faʻamalosi

O le faʻaaogaina o le artichoke syrup o Ierusalema ua amanaʻia foi i se faafitauli faʻaletonu e pei o le faigata ona toilalo. O le oloa e iai sona aafiaga aoga ile microflora o le intestinal ma faʻaosofia ai le gaioiga o le bifidobacteria.

Ona o le i ai o le fiva i le faamaloloina o fatu, o faʻatofuga o togafitiga faʻapitoa e fautuaina ai se sunflower vao mo maʻi faʻamaʻi.O filo laʻau e fai ma faʻamuamua, o lona uiga, faʻaosoosoina le tuputupu ae o siama aoga i le microflora intestinal.

Lemon Technology

  1. O le fualaau faisua ua toso ese mai le palapala, eli ma taʻele i se tulaga mamae.
  2. O le masini e togiina i le solosolo pe faʻaaoga ai se suʻai.
  3. E vevela le sua i le 50-60 ° C ma kuka i luga o le vevela vevela mo le 8 minute.
  4. O mea e gaosi e faʻamalolo, ona toe faia lea o le gaioiga.
  5. O le a manaʻomia lou kukaina o le ipu i le 5-6 taimi, seia oʻo ina maua mai se vaʻaiga masani.
  6. I le faʻamafanafanaga mulimuli, o le sua o le lemon (1-2 teaser spoons) e faʻaopoopoina i le natura masani o le artichoke syrup.
  7. A maeʻa le mafanafana, ona sasaa lea o le concentrate i totonu o se koneteina tioata, ma tapuni ma lafo i le pusaaisa.

O faʻamanuiaga ma faʻasauā o le atisosisisi a Ierusalema mo le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E le na o tagata faʻamalolo ma tagata faʻamalolo, oe ua leva ona nofouta i le auala e faʻaaoga ai le atisitoke a Ierusalema mo le maʻisuka, o le na mafai ona iloilo le faʻalelei o foliga o le la. E moni, i aso anamua o lenei maʻi na lauiloa o le faʻamaʻi o le suamalie suamalie. Talu ai nei lava, ua gauai atu ai le falemaʻi a le malo i le lau o le fanua. O le taimi nei e mafai ona e maua fualaau faasaina mai le atisatisi ile atiseti i se fale talavai.

Ierusalemaichokei i se togalaau totino

O le artichoke a Ierusalema o se fatu o Asteraceae. I Rusia, o lenei laau toto e lauiloa o le paʻu o le eleele. O le vaega pito i luga o Ierusalema artichoke e tupu i le 2 pe sili atu mita. Fugalaau lanu samasama foliga e pei o le asters. O nisi taimi e faʻatusatusa i le sunflower. O lau e tele, petiolate, tusi mai luga. O loʻo i luga o le pito i luga o le lau laʻau.

O le atisikoke o Ierusalema e vave ona tupu vave, ma o le a leai ni faafitauli ma lona faʻaleleia. E i ai se isi mea matautia. E tatau ona faʻamautinoa e le faʻatumu e le fale le nofoaga atoa, faʻaumatia aʻa i le mea e le tatau ona i ai le laau.

O le aʻa e faʻapena ai tubers e lelei ma maloloina. O le vaega eleni o le laau e faʻaaogaina e pei o le mutia vao mo meaola o le faatoʻaga.

O le mea moni, o aʻa o le atishoke a Ierusalema o loʻo i ai le toe foʻi. O le aʻa e ufiufi i se paʻu tino manifinifi lea e puipuia ai i latou i le leaga. O le mea lea, e le mafai ona teuina ni fatu mo se taimi umi. I le tautoulu, e mafai ona eli i luga fatu, lea vave, mo le silia ma le 2 vaiaso, o le a faʻaaogaina e fai ma meaai. Tausi aʻa i totonu o le pusaaisa i totonu o se ato. Ma i le tautotogo e tatau ona eli ese, o le taimi lava e taofi ai gutu, ma seia oʻo ina le mafai ona ola aʻa.

Ua faʻamalosia tagata nofoia i le taulaga e faʻatau se paʻu oneone i totonu o se faleoloa po o se maketi. E taua le iloa o aʻa o le aʻa e tatau ona mausali ma malulu. O kulumu mama ma vaivai e le talafeagai mo meaai.

O ē umia o latou lava nofoaga o loʻo tutupu ai le Ierusalema atisikoke e mafai ona maua mo le faʻaaoga i le lumanai e ala i le faʻamamaina o aʻa. Naʻo aʻa maloloina e talafeagai mo le faʻamago. E tatau ona mulumulu lelei i le vai tafe, ona tipi ese lea o aʻa, ma vele ma tipi i ni mea laiti. E mafai ona faʻamago aʻa i tulaga o potu, faʻasalalau i luga o fata. Ina ia vave faʻamago aʻa, e fautuaina e liliu masi i aso uma. O le a malolo le 4-5 aso i le potu.

Ona mafai ai lea ona faʻapalapalaina aʻa i le paʻu, pe mafai foi ona e tuu i totonu o liʻo ma tuʻu i totonu o se mea tioata meamata (mo se faataitaiga, fagu). O le artichoke o Ierusalema e mafai ona faʻaopoopo i ipu saunia-i cereals, salads, e saunia ai mea inu malolosi mai ia mea.

O le vailaʻau vailaʻau o aʻa

I lona tulaga o mea taumafa, e mafai ona suia ai paʻu o le pateta. O loʻo i ai suauu, pectini, minerale (silikoni, zinc, potassium ma le uʻamea). O le atisisisi o Ierusalema o loʻo i ai foi ia protein, mea amino, ma vitamini.

O Silicon e nafa ma le malosi o ponaivi i totonu o le tino, faatumauina o fegalegaleaiga ma le calcium ma fugalaau, auai i le faagasologa o le taliaina o le elastin ma le collagen, o le kasikoni e maua ai le malosi o le fesootai.

Vailaʻau o loʻo i totonu o le ele, o loʻo faʻaleleia ai le faʻafefe o le seleni mai isi mea e maua ai lenei mea. O le selenila e aʻafia ai i gaioiga faʻasolosolo e fesootaʻi ma iodine ma le vevela

Ae o le mea sili ona taua e taua i Ierusalema atishoke e endocrinologists o inulin, lea e fesoasoani e maualalo ai le suka i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O lenei vailaʻau i aʻa o le peranise o le eleele e aofia ai le 20 pasene, o lea e maua ai e le tubers sina suamalie. E fautuaina le uʻu o le eleele mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka.

Inulin o se polysaccharide faigata. I le natura, e maua mai i laau tetele. Inulin e maua i aʻa o chicory, Ierusalema artichoke, dandelion, elecampane. O lona molemulamu e aofia ai se filifili o totoe o le fructose. I lalo o le faatosinaga o enzymes ma acids, o le inulin o le vaega lea o le f-fructose i le vaega atoa poʻo le atoatoa o le f-fructose i le gastrointestinal tract.

E pipii le fructose mai inulin i totonu o nila e aunoa ma le inisalini ma suitulaga le kulukose i faiga faʻapitoa ma le faʻapope.

O le vaega na faʻaumatia le molini o inulin ma ni fusi palasi puupuu o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le sifi ma faʻamalositino, tusa lava pe laitiiti, le pasia o le kulukose i totonu o le masini. Ole mole ole inulin e le vaevaeina i le manava e faʻapipiʻiina ma fusifusia glucose e maua ai meaʻai, e puipuia ai lona ulu ile toto. O nei mea uma e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka o le toto.

Faʻafomaʻi ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema artichoke

I le maeʻa ai o se auiliiliga auiliili o le tuufaatasiga o kemikali ma mea aoga o le atisosisiko a Ierusalema, ua atiae ai e le au vailaau mo togafitiga le tele o vailaʻau e maua mai i le tosina o le atisiliko. O le

  • O le suka moni e suitulaga i le Topinat o loʻo maua i le pepa laulau ma e faia mai aʻagogogo o aʻafiaga o Ierusalema. O le fagu e 80 pauna, ma 1 le afifi ua fuafuaina mo se 20 aso o le taliaina. Ole fualaau faasaina e maualalo ai le toto suka i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka. O loʻo faia i St. Petersburg.
  • O le vailaʻau, e igoa ia Inulin mai Ierusalema atisilisi tubers, o se paʻu mama, pulupulu o inulin o loʻo lolomiina i totonu o laupepa, ma ua ofoina atu i le tulaga o se faʻaopoopoga meaʻai. Faatonuga mo le faʻaogaina o fualaau o atiseti o Ierusalema e aofia ai le faʻaaogaina o le sili atu i le 6 fasi vaega i le aso, ina ia le mafua ai le faʻaitiitia o le toto,
  • O le Topinex o se vailaau mai Ierusalema artichoke, na gaosia i Kazakhstan. E fautuaina e le au gaosiga ia maua e le maʻisuka nei fualaau faisua i taimi uma. Ae e le na o tagata gasegase i le pito i tua o le a latou maua ia laupepa e aoga. O le Topinex ei ai lona aafiaga lelei i le faʻafitauli o le tino, gaʻo, gasegase tumau, ma VVD.
  • Ierusalema artichoke syrup e mafai foi ona faʻatau i totonu o ofisa o taumafa i supermarkets poʻo i falemaʻi tetele. Atonu e fiafia le tagata faitau i le aʻoga pe faapefea ona ave Ierusalema artichoke syrup. E leai se mea faigata. E faaopoopo le suka i le lauti ma isi mea inu mo le suamalie. Sapalai sipuni mai le tafiesea o le suka

O tagata o le tau vevela, poʻo tagata e nonofo i nuʻu ma nonofo ai le atinaʻe o Ierusalema i totonu o le togalaau, e mafai ona faʻapitoa le teuteuina o le suka mai le peranisi. E taua tele le maualuga o le vevela o loʻo faʻaaogaina ai le evaporation e le silia le 50 ° C. E tatau ona teuina le suka i totonu o le pusaaisa.

A e faʻatau togafitiga ma mea taumafa faaopoopo mai Ierusalema atishoke, e tatau ona e gauai atu i le olaga ola.

E i ai ni faʻalavelave

Filifilia o le artichoke a Ierusalema o se auala e tetee atu ai i le maʻisuka, o tagata gasegase e fiafia i le fesili: oa faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisisi a Ierusalema i le maʻisuka ituaiga 2? E mafai ona ou faʻaaogaina se uʻu i le ituaiga muamua o le maʻisuka? E i ai ni mea e faʻasaʻo ai lenei aʻa?

E pei ona faaalia i le faatinoga, o le solia o le tulafono e mafai ona na o se tasi le le faʻaaloalo i le oloa. Ma o lenei mea e maua i naʻo tofotofoga. E le o aofia i totonu o fatu le anufe o le puro. Ma o le taumafaina o Ierusalema atisolake e mafai ona toetoe o tagata uma.

O le tele o suʻesuʻega o le maʻisuka e uiga i le artichoke o Ierusalema e faʻamaonia ai le aoga o aʻa o le lā.

Faʻaaoga meaʻai

E mafai ona faʻavela kulumu e pei o pateta masani - kuka, falai, tao i totonu o le ogaumu. E moni, a maeʻa le vevela o togafitiga o loʻo faʻaititia ai ona faʻamalolo. E mafai ona e faaopoopoina fualaau faisua i se foliga masani o le tele o fuamoa. I lona foliga masani, o le la ma lona tofo e pei o le tofo o le radisa.

E mafai ona tumu le aʻa o le vine ma inu e pei o le lauti. I le auala, e mafai ona e faʻauuina lauulu o le artichoke ma fugalaau. O lau e aofia ai le 6 pasene o le pectin, vitamini B, C ma le koko.

O nisi o faletalimalo sauniuni sauniuniga o le vaitau o le artichoke Ierusalema: pi, masima, fuga.

Ierusalema atisitoke mo le maʻisuka: faʻaleagaina poʻo se faʻamanuiaga?

O le atisiliko a Ierusalema (lau o le eleele) o se ituaiga o laau toto. E masani ona lauiloa i le iai o le tele o meaʻai i lona fatuga, e tamaoaiga i mea aoga, minerale, ma e matua taua lava mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le mafuaaga e mafua mai i le natura masani o le inisalini e taʻua o inulin.

  • O meatotino ma le tuufaatasiga o le atisiliko a Ierusalema
  • Ierusalemaichoki atisito mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2
  • Glycemic index
  • Ierusalema atishoke i totonu o fualaau
  • Faʻaaoga vailaʻau toso o Ierusalema
  • Ierusalemaichokiko ipu mo le maʻisuka

O meatotino ma le tuufaatasiga o le atisiliko a Ierusalema

O le atiseti o Ierusalema e tele ana minerale aoga, amino acids ma isi mea taua. E aofia ai:

O nei amino acids e taua mo le tino o le tagata. Latou te faʻaleleia meaʻai o le musika, e puipuia ai le faʻaleagaina o nisi o mole (glucose ma le protein), faʻaitiitia le gaʻo o le tino i lalo o le paʻu. Ma o vailaʻau pei o isoleucine ma lysine e oʻo mai i se tagata naʻo meaai (e le o faʻapipiʻiina e le tino), ae le o meaʻai uma e maua ai nei mea amino.

O le tele o nei elemene e tatau mo le tino mo le tasi mafuaaga poʻo le isi.

E tatau ona maitauina o le potassium ma le sodium o loʻo i ai se mea sili ona manaia: o le tele o elemene e mafua ai le le lelei o le isi ma le isi itu. O fualaau o atisiliko a Ierusalema e lelei i totonu o lo o aofia uma ai i le aofaiga tonu mo le tino. Ina ia toe faʻafoʻi le paleni o nei vailaʻau, ia fautuaina e aofia ai se meaʻai i le meaʻai.

E taua foi ona maitauina e tusa ai ma le tele o le uʻamea o loo maua i le toisina o le Ierusalema, e tele taimi e sili atu nai lo isi fualaau faisua (beets, kāloti, ma isi).

E aofia ai le artichoke a Ierusalema o loʻo i ai ni meaʻai o le pectin, meaola, ma isi.

O le fiva lava ia e le faʻapalaina i totonu o le tino, ae e aoga i le taimi e aveeseina ai, "maua" ai mea leaga i le tino. Ona o lenei mea, o loʻo faʻaalia ai le faʻamamaina masini o le fogalaʻau, faʻaitiitia ai le cholesterol, faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua, ma le lamatiaga o le gallstone, ma puipuia ai le foliga mai o le atherosclerosis. Ma le leai o fiva i totonu o le tino, o le ono tulai mai o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi e pei o le gastritis ma le pancreatitis, faʻapea foi ma maʻi mama, faʻapupula.

O le inisetike a Ierusalema o loʻo i ai le manaia o inulin i lona tuufaatasiga (e oʻo i le 20%). E sili atu lenei mea nai lo se isi fualaʻau. E maua i na o fua ma aʻa o nisi o laau totō, faapea foi i le lau o loʻo taʻua muamua.

Inulin o le vaega taua o mea taumafa - o mea faʻamuamua, o le polysaccharide ma le carbohydrate. O mea e taʻua o mea e le mafai ona gauai i le pito i luga o le gastrointestinal tract, ae o loʻo faʻatautaia lelei e ala i le microflora i le ogaoga lapoa, lea e faʻaolaina ai le tupu aʻe ma le atinaʻeina o le tino. Inulin e faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e aofia ai le faʻaosoina o le pancreas. Ona o nei uiga lelei ma mea o loʻo i totonu o inulin lava ia, o le atiseti o le artichoke ua sili ona fautuaina mo le maʻisuka. Ona o le i ai o inulin, e faʻaleleia lelei ai olaga o tagata e maua i le suka.

O aʻafiaga leaga o se paʻu o le eleele, e mafai e se tasi ona iloa e le tatau ona faʻaaogaina e tagata ua afaina i soʻo se mea i totonu o le fetus.E mafai foi ona faʻaosofia ai le malosi o le gaosiga o le kesi (ona o le tele o mea e aofia ai fiber ma inulin). Ae ui i lea, e ui i lea, i tagata e leʻi oʻo i ni faʻalavelave faʻapitoa i luma atu, o le atisikoke a Ierusalema e leʻi faʻapogai ai ni aʻafiaga o se fuafuaga faapena. O le mea lea, faatasi ai ma se uiga o le pala, o fua o le atishoke a Ierusalema e tatau ona faʻaumatia e le o se mea fou, ae i totonu o le kuka poʻo le tusitusi (pei o se faʻataʻitaʻiga).

E tatau ona manatuaina o le faʻamalosia o le vevela e faʻaitiitia ai le aofaʻi o mea aoga o soʻo se oloa, ma e le o se mea e tasi le paʻu o le eleele.

Fua o le fructose

E tatau ona maitau o le mea moni o le atiseti o Ierusalema o loʻo mauʻoa i le fructose e taua tele. O le mea moni o se suā suamalie e suitulaga, ae o le tui e le o. O le mea moni o le inulin o se oligosaccharide, ma o le mea e masani ona aofia ai gaʻo. Ma o le inisalini o se polotini mamā, e aofia ai vailaʻau amino.

O le tele o siaki tino e mafai ona faʻaaogaina le kulukose o se punaoa malosi. Faʻasao, e le o se mea tonu lea. E le mafai e le tino ona fesuia le fructose i le malosi mo lona ola, ma e auina atu i le ate. A oi ai le fusi, o le a liua i le gaʻo po o le kulukose ma e le tuua ai le ate. Manatua o le suka muamua e aofia ai le kulukose (ma e masani ona tatou 'ai le suka i le tikeri tasi), o le fructose i le ate e masani lava ona liua tele. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻamaʻi o le ate, le atinaʻe o le atherosclerosis, lea o le a avea ma faavae mo le atiina ae o maʻi fatu cardiovascular. O nei mea uma e faʻaalia ai se faʻafitauli i le tulaga o le tino o tagata maua i le maʻisuka.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ierusalemaichoki atisito mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

Ona o le i ai o le inulin, o le paina o le lalolagi o se mea tutusa (ae le o se mea suitulaga) mo le inisalini, ei ai sona aoga aoga i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 2, o le suka e faʻamaonia ma faʻamaua le kulukose e faʻamautuina.

Mo le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia e le atiseti o Ierusalema ona ulu atu i le tino i taimi uma. Na o ia tulaga e mafai ona ia maua ai se togafitiga talafeagai talafeagai. Ona o le mea moni o le maualuga o le kulukose e toe foi i le masani, o le pancreas o le a amata ona maua ai le inisalini, lea na suia e fualaau faasaina. Faʻatasi ai ma lenei, microelements o loʻo i totonu o le fesoasoani a le artichoke Ierusalema.

Ua faʻamaonia faʻamaienisi faapea o le faʻaaogaina pea o lenei oloa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka:

  • lagona sili atu
  • galuega faaleleia
  • o lagona e matua faateleina.

Glycemic index

O le glycemic index (GI) o se uiga e iloa ai le aafiaga o le oloa i luga o le suka. Ua vaevaeina i ni ituaiga se tolu:

O oloa e maualalo le GI e sili atu lemu le faʻagasoloina e le tino nai lo isi o loʻo i ai se GI maualuga. O le televave o le gaʻoina o le oloa, o le saoasaoa e faʻaleleia ai le maualuga o le suka o le toto, e oʻo atu i nai minute. O le iloaina o lenei faʻamatalaga e faigofie ai le olaga mo tagata e maua i le maʻisuka ma fesoasoani e aloese mai faʻalavelave i le lumanai. O le taumafaina o meaai e maualalo le faasinomaga o fuainumera, i le maʻisuka, o le toto toto e faasolosolo malie, ae le o le toto, lea e taua tele mo se ituaiga faamaʻi.

E ese mai i le GI, e taua le matauina o le glycemic load (GN). E tatau i le maʻisuka ona manatuaina e le gata o le fua o le absorption o mea inu gaʻo e taua tele, ae faapena foi le tele. O le GBV lea e mafai ai ona tatou iloa. O le maualuga o lenei faailoga, o le tele o le kulukose o le ai ai i totonu o le toto pe a uma ona 'ai. E fuafua i le faʻatatauina o lenei faiga:

Le aofaiga o carbohydrates mo le 100 g o oloa / 100 × GI = GN

Fai ma faataitaiga Ierusalema artichoke. 100 g o lenei oloa e aofia ai le 12 gaʻo, ma o lona faasinomaga e 50. I le mulimuli ai i le fua faʻatatau, e mafai ona tatou faʻatatauina:

12/100 × 50 = 6. O le vili lenei o le artichoke a Ierusalema.

Ae o le a le uiga o lena mea? E faigofie mea uma:

  • itiiti ifo i le 11 - maualalo le mamafa,
  • 11-19 - fua
  • sili atu i le 20 - maualuga.

Mo le maʻisuka, o loʻo i ai se eseesega tele i le va, mo se faʻataʻitaʻiga, se siloti ma se mea foai. E ui lava e tutusa a latou faʻamatalaga faʻamaonia, o le tele o mea inu oona e ese uma lava.

Ierusalema atishoke i totonu o fualaau

I le faaopoopo atu i le 'aiina o le otaota e paʻu ai ia lava, e mafai ona e' ai i le pepa laulau.

E masani ona fautuaina i le togafitiga o le maʻisuka ma le atherosclerosis. Faatasi ai ma isi mea, o nei fualaau o loʻo ave e faʻamalosia ai le puipuiga, faʻaleleia le lelei, faʻaleleia le gaʻo ma toe faʻafoʻi le microflora o le intestinal i se tulaga masani.

Ae mo le suʻega, e fautuaina e fomaʻi e ave ni papamaa 4 i aso uma ao leʻi oʻo i taumafataga, ae le silia le 20 aso. E masani lava, e le sili atu i le 2-3 vasega o le aveina o lenei vailaʻau. I le va o tusi talosaga, e tatau ona e faia se malologa mo se vaitaimi e 14 aso.

E ui i mea aoga uma o le atisichoke a Ierusalema, e le fautuaina e ave fualaau e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi.

Faʻaaoga vailaʻau toso o Ierusalema

O le faʻaaogaina masani o le toisina o le toisina o Ierusalema e faʻaleleia ai le vaʻai (lea e maua i le maʻisuka), faʻaleleia le puipuiga o le tino, ma sili ona taua - faʻaititia le aofaʻi o suka i totonu o le toto. O lenei suavai o le ai ai foi sona aoga aoga i le tino ma faamaʻi o le gastrointestinal tract, atherosclerosis, maualuga maualuga, faamai o toto, fatu ma le gout. E le gata i lea, o le siʻosiʻomaga o le tosina o le Ierusalema e faʻateleina ai le malosi, aveʻesea ai salts o metale mamafa, lea e faʻamatala ai ona lelei tele i le tino.

Ae o itu leaga o lenei ipu manaia - e leai lava se mea. Pau lava le faafitauli e ono tulai mai o le le faapalepale poʻo le allergy i lenei oloa. A leai, o le inu ava malosi e matua saogalemu lava.

Ina ia saunia le sua mai le atisitoke o Ierusalema, ua lava lea e fufulu ai fualaau aina ma se pulumu mai le eleele ma pasi ai i totonu o se meaʻai, ona togafiti ai lea. O fomaʻi e fautuaina le inu o le 200 ml o le sua i le afa itula ao leʻi faia le taumafataga 3 taimi i le aso ina ia maua ai le maualuga o le aoga mai le inuina o lenei vaiinu. E faʻatagaina foi le faʻaaogaina o le vai ua faʻamamaina i le vai i fuataga o le 1: 1.

E tatau ona inu le 'ava malosi, e ui lava e mafai ona teuina i le pusaaisa mo le silia ma le 12 itula.

E le tatau ona sili atu le sili atu i le 2 vaiaso le faʻaaogaina o fua. A maeʻa lenei, e manaʻomia ona e malolo mo le 10 aso.

E talafeagai foi i tulaga o le taumafa ma le faʻasolosolo o le artichoke a Ierusalema. Ina ia kuka ai, e tatau ona e oloina aʻa o le fomaʻi, mulimuli ane 4 sipuni tele o le oloa mulimuli mo vai inu (1 lita). E tatau ona inu le vai mo le tusa ma le 3 itula, ona inu ai lea pei o le lauti.

E taua le matauina o le sipuni mai le atisitoke o Ierusalema. E masani ona faʻaaogaina o se faʻaopoopoga mo lauti, compotes ma isi vai e te manaʻo e faʻamamafa. O le tuufaatasiga o le siva e aofia ai na o le artichoke a Ierusalema (pe a ma le 70%) ma vai. O le soifua maloloina o le tausaga e tasi, ma e faia i togafitiga vevela (50 ° C). O le faʻamatalaga matala o lenei syrup o le 15. O le faʻamaulalo pito sili lea ona maualalo o le suamalie faalenatura uma, o lea la, o lona faʻaaogaina i fua o le tino e le afaina ai le maʻisuka. E mafai ona e faʻatonuina sea inu i luga o le initaneti, ma o lona tau e fesuiaʻi e tusa ma le 200 rubles mo le 350 g.

Ierusalemaichokiko ipu mo le maʻisuka

E mafai ona e faʻaaogaina lenei oloa e avea ma meaai i toetoe lava o soʻo se ituaiga. E mafai ona falai, kuka, kuka, uʻu, uʻu, faia mai le paluga, salati, soupisi ma pancakes. E tele ituaiga o ituaiga o artichoke o Ierusalema artichoke, ua faʻatapulaʻaina na o mea e fiafia i ai tagata o loʻo faʻaumatia. O nai fualaʻau nei mo ipu eleni:

1. Saito salalau a Ierusalema.

  • o se pea o le atisina o le atisina o Ierusalema,
  • vela fua
  • aniani (1 le iunite),
  • kukama fou (1 le iunite),
  • apu (1 unite),
  • vaitau, faapea foi ma afu, lea e faaopoopo i le tofo.

Faʻamalosi lelei le togi o le atiseti o Ierusalema (faʻapipiʻi muamua ma pe a uma ona tatu) mai le pito i luga, ona tipiina lea i totonu o soʻo se foliga, e fuafua i lou manaʻoga.Faʻaopopo le kukama ma le fuamoa, faʻapipiʻi i le auala lava e tasi, ma faaopoopo mea o loʻo totoe. E fautuaina (ae le talafeagai) ia 'ai le salati i le olive poʻo soʻo se isi suauu.

2. Ierusalema artichoke casserole.

  • 3-4 fua o le atisisisesa o Ierusalema,
  • fuamoa moa (3 iunite),
  • falaoamata (4 sipuni),
  • semolina (4 punetini),
  • susu (2 sipuni),
  • olive (1 sipuni),

E tatau ona fufulu fua o le atishoke a Ierusalema e tusa ai ma le fua muamua. Ona manaʻomia lea ona suʻaina pe gaosia e ala i le faʻaaogaina o se mea e faʻaleleia. Ona faʻafefiloi lea o le oloa mulimuli ma mea e totoe, sei vagana ai le suāuu.

O le tao tao e tatau ona faʻafefeteina i le suauu olive, a uma lea e tatau ona fufuluina i sina fasi falaoamata ma sasaa mea o loʻo i luga o le moa. Aʻau tatau i le 180 tikeri. E tusa ma le 40 minute e faʻamaeʻa ai le ipu. Afai e manava le paluga i le taimi lenei, e aoga le aumaia i le atoatoa.

O le artichoke a Ierusalema e matua aoga lava mo tagata e maua i le maʻisuka, ae ia manatua pea o mea uma e lelei, ae i le faʻalelei. O le faʻaleagaina o meaai lelei i se taimi vave pe mulimuli ane mafua ai ni taunuuga ogaoga.

O mea aoga o le siama o le siama mo le maʻisuka ma isi faʻamaʻi, faapea foi ma ipu mai ai o loʻo faʻamatalaina i lenei vitio.

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le artichoke o Ierusalema o se mea aoga tele lea e faʻaleleia ai le tulaga lautele o le tino, faʻaleleia le puipuiga ma e masani ona i ai se aafiaga lelei i le tino. E taua le faʻaaogaina i taimi uma e mafai ai, ae e tatau ona e manatua pea o le sauaina, e oʻo lava i mea lelei, e mafai ona mafua ai taunuuga matautia.

E aoga le 'aiina o Ierusalema i le atiseti o le maʻisuka

I le taimi nei, o togafitiga faʻatasi ai ma le atisosisisi a Ierusalema mo faʻamaʻi eseese ua avea ma tagata lauiloa. Ae peitaʻi, e mafai ona faʻaaoga se paʻu o le arena mo le maʻisuka? E toʻatele tagata gasegase e fiafia i lenei fesili, o loʻo fefefe e faʻaleagaina le tino. Ina ia iloa le moni atoa e uiga i le atisusiko a Ierusalema ma lona aafiaga i le tino o le tagata, e tatau ona e malamalama pe o le a le fualaau faisua.

I Rusia, o le atisichoke o Ierusalema e taua foi o le "Volip tanip" po o le "peranise pear," ma i Europa e taua o le "Jerusalem artichoke". I foliga vaaia, o lenei fualaau faisua e pei lava o le sulu. E tutusa lava le ala saʻo ma fuga lanu samasama lapopoa. Ae ui i lea, e le pei o le mulimuli, o le aoga o le atisosisisi a Ierusalema i fatu o loʻo i totonu o le palapala. I totonu ia i latou, sa maua e saienitisi se vaega atoa o mea amino oona, vitamini, micro ma macro elemene e taua tele mo tagata.

E le gata i lea, o le "pearise pear" e aofia ai isi mea taua tele mo le maʻisuka - inulin. Ona o ia ua fautuaina ai fomaʻi i le salafa o le lalolagi e ave Ierusalema atisitoke mo le maʻisuka. E mafai ona e 'aina le aʻa o le "pearini pear" i se mea saʻo, kuka, tao tao pe falai, faaopoopo i salati ma soup. O le fufuluina o le atisisisi a Ierusalema e matua lelei lava ma maloloina, ma e tele suʻega e talafeagai mo le maʻisuka. O le mea lea, pe faʻapefea ona kukaina le toisina o Ierusalema ma faʻasaoina uma ana mea tau togafitiga?

Faʻataunuʻu le atisosisi o Ierusalema mo le maʻisuka

O le artichoke syrup o Ierusalema e taua tele, o lona faʻaaogaina o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻaleleia le metabolism, faʻasaʻo le microflora o le intestinal, ma faʻamalosia ai le tino puipuia.

O nisi tagata e faʻatau lenei oloa matagofie i lona faʻatumuina i nofoaga autu mo togafitiga. Ae ui i lea, e le faigata tele ona kukaina oe, aemaise lava pe a tupu tele lenei fualaau faisua i le tele o tuusao i totonu o le togalaau.

Ina ia saunia se sipuni faamalolo, e fufulu lelei ia fatu ile vai malulu. E le gata i lea, afai ei ai se manaʻoga, latou te faʻamamaina le paʻu, ae e le mafai ona faia lenei mea, talu ai o loʻo iai foi le inulin. O le aʻa ua paʻuina e pasi atu i se mea e teu ai manu ma sua le sua. Faʻamama le sua i le 2-3 laulau o le kulimi. A maeʻa lena, o le sua mama faʻamamaina e 50 ° C. Faʻaaofiofia lenei vevela, mafanafana mo le 5-7 minute. Ona malulu lea. Toe faia le faʻataʻitaʻiga faʻatolu ina ia faʻamaunuʻu le siva. Mo le taimi mulimuli, ua faaopoopo le sua o le tipolo i le vevela masini.O le syrup ua maeʻa ua sasaaina i se fagu tioata ma teuina i se nofoaga malulu.

Ierusalemaicho atisichoke salads

Mo se maʻisuka, e mafai ona e saunia fuamalie suamalie mai le artichoke fou o Ierusalema, o la latou faamanuiaga e sili ona maualuga, aua o nisi mea aoga e mou atu i le taimi o togafitiga vevela.

  1. O le tele o fatu o le ele, o kukama fou ma fulufulu ua fufulu i lalo o le vai tafe ma tipi i totonu o ni fasi pulu po o ni fasi pepa. Toto i totonu o se ipu salalau loloto. Faʻaopopo faʻapipiʻi greens. Vaʻai le salati i le suāuu olive ma faʻafefiloi lelei.
  2. O le togi o le atiseti o Ierusalema e vevela ma olopalaina i luga o se pusa. O le apu o vailaʻau oona o loʻo faʻamalosolo foi ma fatu ma eleele i luga o se lau. I totonu o se ipu salati, ua faʻafefiloi uma ia mea uma e lua, ua faʻaopoopo le sauerkraut, faʻafefea i le suauu olive.
  3. Faʻafefiloi le fatu ma le kāloti 'oloʻo tapuni i luga o se fatu, faʻapipiʻi kukama vine ma tipi tipi, faʻalelei. Faʻapipiʻi i le manogi fuālaʻau manogi.

Le faʻaaogaina o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka

O le mea e ofo ai, o le toisina o Ierusalema ma le maʻisuka lea e mafai ona avea ma faavae lelei mo le taumafa. O le mea moni e faapea o lenei oloa matagofie, lea o loʻo i ai i se manaoga maualalo, e aofia ai inulin. O lenei vailaʻau e faʻapipiʻi ai le aofaʻi o le kulukose i le tino o le tagata ma faʻaaoga masani e ono faʻaititia ai le toto toto.

E le gata i lea, o le fesoasoani a atisikoke ile Jerusalem e fesoasoani e faʻamaonia le microflora o le intestinal, aveese le cholesterol, faʻamalosia le puipuiga ma faʻateleina le soifua maloloina ma le manuia.

Auala e filifili ai

Afai e leai se manaʻoga poʻo se avanoa e fai ai le syrup atisichoke i le fale, o le oloa e faigofie ona faʻatau i se fale talavai. O le pusa e teuina ai le sauniuniga e le tatau ona avea ma palasitika, ae tioata, talu ai o le oloa e gafatia i eseesega o le vevela, ma e le mafai ona faamaonia ia tuutuuga lea na feaveaiina ma teu ai.

Laʻau maualuga maualuga - lanu amber, e aunoa ma se manogi mata, e tutusa ma le meli fugalaau fou.

Laʻau Pear Casserole

O le atiseti o Ierusalema ma le maʻisuka o le a faʻaaogaina i le kuka. O le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina i meaʻai.

  • uila o le eleele - 600 g,
  • namu fou - 200 g,
  • moa salima - 100 g,
  • aniani - 1 pc.,
  • sisi susu gaʻo - 50 g,
  • fuamoa - 1 pc.,
  • fuālaʻau manogi
  • falaoa
  • masima, mea manogi.

O eleni e vevela, fufulu ma maeʻa tapena. Laʻau malu fou (sili ona lelei le salu) e faʻamamaina ma mulumulu lelei i lalo o le vai tafe. E tipiina i totonu o ni nai fusi, ma e tipi foi maso masima. Fufulu mea uma taitoatasi. E sili ona lelei le ave o se apa vela vela mo lenei mea e faʻaaoga ai se laʻititi ole suauu. Aua e teu malosi. A uma ona faʻafefiloi mea uma, e faaopoopo le masima ma mea manogi ma isi 2-3 minute e falai i luga ole vevela vevela.

O vailaʻau o Ierusalema ua fufulu lelei, fufulu ma kuka i totonu o le suasusu suamalie seʻia faʻamalulu. A uma ona faʻafefe le vai, faʻaopopo le fuamoa ma olo i totonu o pateta pateta. Faʻafefiloi i le mashroom masima. O le tao tao e kuka i le suāuʻu ma faʻasusu i falaoa, salalau le faʻapalapalaina o fualaau faisua, teuteu, fufuluina i le kulimi kuka ma tuʻu i le ogaumu. Saunia se ipu i le vevela o le 180ºC mo le tusa ma le 25-30 minute. E mafai ona e faʻaaogaina le ipu ma vevela ma malulu.

Faʻatauga o oloa ma Contraindications

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le atisosisi o Ierusalema i le maʻisuka o se autu e tatau ona suʻesuʻe lelei. I le filifili ai e taitaia, o le ae iloa ai o lenei oloa e mafai ona afaina ai le tino pe afai e faaleagaina. Ala, o le atisikoke o Ierusalema e le o teuina mo le umi. Ae peitaʻi, afai e le mafai ona faʻatau se oloa fou, o loʻo i ai se auala faigofie e alu ese ai - faaaoga syrups ma papa maʻalaʻau faʻavae.

Ua fautuaina le atiseti o Ierusalema mo le maʻisuka mo mafuaaga nei:

    E faʻamamāina ai le tino o le glucose sili, fesoasoani e faʻavaivaia lana gaosiga ma faʻagesegese ai lona faʻafefe. Faaitiitia le cholesterol toto.Faateleina puipuiga, faʻavaivaia e le maʻisuka. Faʻasolosolo le gaosia o le inisalini i le pancreas. Faʻafesuiai le kulūkose ma le fructose, saogalemu mo le maʻisuka. Siitia se metabolism. Faʻataunuʻuina le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai, afaina ma le vevela.

O le mea e laki ai, toetoe o tagata uma o le maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina Ierusalema artichoke ma syrups ma fualaau e faia mai ai. O le mea moni o le pau lea o le faʻailoga i lenei tulaga, o le le lava lea o le tagata e le faʻaaloalo i le oloa poʻo ona vaega, ma e seasea lava.

Ae ui i lea, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi aʻo leʻi faia ni vailaʻau e faʻavae i luga o le atisitoke ile atunuʻu poo le aofia ai o se meaʻai i au mea taumafa.

Tapulaa

O aoga aoga o Ierusalema artichoke syrup manumalo i luga o le malosi e mafua ai se afaina, ae e aoga le gauai atu i nisi o faasaina.

  • E manaʻomia le faʻaeteete e faʻaaoga ai le oloa mo tagata ei ai urolithiasis ma cholelithiasis, talu ai o vaega faʻamalosi o le vailaau faʻasaina e mafai ona faʻaosofia ai le gaioiga o le fuaina ma taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o alavai ma alavai.
  • Lelei le lelei mai le sunflower tube ma le hyperkalemia, aua o loo i ai se mea maualuga maualuga o le potassium.
  • I le avea ai ma se faʻalavelave i le syrosichoch syrup o Ierusalema, e mafai ona le mafai e tagata taitoatasi ona le faʻamaonia.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i aoga ma mea lamatia o le atisikoke a Ierusalema, tagaʻi i meaʻai mo ipu mai iinei.

Laʻau fiafia ma maloloina

Faaaogaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka, e mafai ona e faʻaopoopoina au meaai i se taumafataga manaia. E tele suʻega mo lenei oloa, ma i totonu ia i latou o le ae maua se tasi e te fiafia i ai.

Ina ia saunia se paʻu o le fatu, pi, tipi i totonu o poloka ma faapuna 250 g o atisiliko o Ierusalema i totonu o le vai e leʻi faʻamaluluina, ona tuʻu lea o fasi pepa, fufuluina o laʻau ma sisi, sasaa kulimi kulimi ma tao mo le 10 minute.

Ia mautinoa ia taumafai e faʻaaoga se paʻu mata e pei o se tumu i panikeke poʻo pies. O le togiina o le artichoke a Ierusalema e mafai ona faaopoopo i le paluga mo fritters poʻo le kukaina o tipi.

O le salalamu suamalie e aoga tele mo le maʻisuka. Ina ia faia, ia tipi i totonu o vavao kukama fou, radisa ma ni nai togi o atisiliko atunuʻu, faʻapipiʻi mea aina ma sina suāuʻu olive, ona faʻafefiloi ai lea.

Ierusalemaichoki atisito mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O lenei oloa e aoga mo le maʻisuka ituaiga 1, ae ui i lea, e tatau ona faʻaaoga tatau, ona o le faʻaaoga pea o le tosina o Ierusalema e mafai ona aʻafia ai le inisalini. E le gata i lea, e tatau ona e iloa le auala e fuafua ai le taimi i le va o se tui ma se taumafataga. Ina ia foia nei faafitauli, ua lava lava le fefaʻatauaiga i se fomaʻi.

Faaaogaina o le artichoke a Ierusalema mo le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e ausia se alualu i luma taua i le manuia. O le faʻaauau ona faʻaaogaina o lenei oloa e faʻaleleia atili ai le lagona o le tino i le inisalini, faʻaititia ai le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto ma oʻo ai ina aumaia le maualuga o le suka i le masani. E lelei lenei mea mo i latou e le fiafia i mea faʻamaonia ma tausia lelei o latou soifua maloloina.

Ierusalemaichokei: atunuʻu ma faʻalavelave

O le atisikoke a Ierusalema lea e lauiloa foi o le atisosisisi a Ierusalema poo le pi, o le aiga o Asteraceae. O le aiga lava e tasi e aofia ai fetu, daisies ma sunflowers. Afai e te tilotilo i le ata o le artichoke a Ierusalema, o le a matou vaʻai i se fualaʻau mumu saʻo e oʻo atu i le 3 mita le maualuga, laʻau vaivai ma tubers toto.

I Rusia, o le atisikoke a Ierusalema na foliga mai mulimuli ane - i le 18 seneturi. I le gasologa o tausaga, sa aloese ai le toesea o le toesea o Ierusalema ona o le tutusa o fatu ma palapalō le atoatoa na liua e le faamaʻi. Ae o togafitiga faʻatasi ai ma le artichoke o Ierusalema e aoga mo faʻamaʻi o sooga. I le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, o laʻau ma le rutabaga o fualaau aina ia e sili ona taatele, lea na latou mauaina ai se talaaga mo le 'aina o tagata matitiva.

I le taimi nei, latou te fiafia e totoina lenei laau ona o ana meaʻai ma mea taua o le forage.Tesea e tele tagata e 'ai e lelei mo meaai. E mafai foi ona kuka pe taoina e pei o pateta. I luga o le faʻatau, e mafai ona e mauaina le Ierusalema artichoke juice ma Ierusalema artichoke syrup. O se tea o le inisetike atiseti Ierusalema e mafai ona saunia tutoatasi.

Faamalologa meatotino

O le atiseti o Ierusalema na faʻaaogaina i le talafaasolopito e avea o se fesoasoani mo meaʻai mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma isi faitioga faʻanoanoa. E fesoasoani e faʻaititia le suka toto ma faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini.

    O le atisikoke a Ierusalema o loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o inulin, lea ua malepe i lalo i le fusi i le kolone. O se taunuuga, o le atisikoke a Ierusalema o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo. O loʻo aofia ai foi le FOS (fructooligosaccharides), lea e lagolagoina le masani o le afaina o le intestinal ma le paleni o le fefete i le tino ma le gaʻo. O fualaau suamalie e leai ni meaola, ni meaola ma ni mea e le faʻaleagaina. E le gata i lea, o togafitiga o le atiseti o Ierusalema e fautuaina mo le maualuga o le manava o le manava, o le anemia, o le gasegase, o le fatugao, o le gout ma le cystitis. Ae ui i lea, aʻo leʻi amataina togafitiga tutoatasi, e manaʻomia lou faʻatalanoa lau fomaʻi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona e 'ai faʻatasi ma pei o le siva, vai poo meaʻai faʻalaʻau. O le atiseti o Ierusalema mo le mamafa o le paʻu e lauiloa i le tele o taumafa. A uma, o le faʻaaogaina o lenei fualaau aina e taʻitaʻi atu ai i se faʻaleleia atili o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. E ui lava i ona aoga uma, o le atisichoke o Ierusalema na o ia mo le leiloa o le mamafa e le fesoasoani, e tatau ona latou suia se tasi o taumafataga, aʻo faia ni gaioiga faaletino i le gasologa o le aso. O le atisisisi o Ierusalema o se tasi lea o punaoa sili ona lelei o solu e mafai ona solu ma faʻamaina. O filo soluble e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol toto ma faʻamautu ai le kulukose. O le faʻaopoopoina o faʻaopoopoga o filo malosi i le taumafataga e fesoasoani i le faʻavavevaveina o gaioiga o le tui ma faʻaitiitia ai le faʻafitauli o le taʻavale. O le fiber dietary e maua ai foi le puipuiga mai le kanesa o le colon i le aveesea o mea oona mai le manava. O fualaʻau ma syrup e aofia ai le tele o vitamini antioxidant, e pei o le Vitamin C, Vitamin A, Vitamin E. O nei vitamini, faʻatasi ai ma mea faʻamalosi faʻamaoni e pei o carotenes, fesoasoani e faʻasaʻo faʻamalolo saoloto ma e puipuia ai mai le kanesa, mumusu ma le maʻi vailaʻau ma malulu. O togafitiga e mafai ona amata i uluai faailoga o se malulu. E aoga foi mo sooga. Afai e te maua le tiga i totonu o sooga poʻo le tua, ia e taʻele ma se teuteuga o le atisikoke a Ierusalema. O se punavai lelei foi o minerale ma eletini eletise, aemaise lava le potassium, iron ma le kopa. 100 g fualaau faisua fou e 429 mg po o le 9% o le aso e manaomia ai le maualuga o le suka. O le potassium e puipuia ai le toto maualuga ma le fatu. Masks e faia mai atisichoke a Ierusalema, faʻamamaina ma fefiloi ma le meli, faʻaleleia atili le mafiafia ma le mafiafia sulu. O mea aoga e mafua mai ona o sina vaega itiiti o vitamin B-kulupu, e pei o folais, pyridoxine, pantothenic acid, riboflavin ma siama. E mafai ona avea le artichoke Ierusalema ma mea taua o inulin ma minerale mo fagafao.

Faʻafiafiaga kalori

    O le atisikoke a Ierusalema o loʻo faʻaalia i se mea e sili ona maualuga le kalori. 100 g e tusa ma le 73 calories. O le aʻa o le aʻafiaga e aofia ai sina gaʻo itiiti ma e leai se cholesterol oi ai. 100 g o le artichoke fou o Ierusalema e aofia ai le 3.4 mg po o le 42.5% o le uʻamea, atonu o le tele tele o le uʻamea mai aʻa uma.

O le a se mea e mafai ona kuka mai le atisitoke mai Ierusalema

Ae e te leʻi kukaina le artichoke a Ierusalema, fufuluina lelei ia fatu ile vai malulu. E ui o le paʻu o le fatu e manifinifi, e aveʻesea ae leʻi 'ai ma se naifi vine. Talu ai ona o le maualuga o mea o le aisa, o le pipi o tubers e vave ona pogisa pe a faʻaalia i le ea, e pei o apu. Ina ia puipuia lenei mea, tuu le atisisisi a Ierusalema artichoke i totonu o se pesini o le vai malulu suamalie.

O le atiseti o Ierusalema o se tasi lea o fualaau aina sili ona lelei.E mafai ona 'aina faʻamaʻi, e pei o parsnips, faaopoopo i salati, pe kuka ma faʻaaogaina pei o pateta palu. O loʻo i ai foi meaʻai mai le toisina o le atisiliko e pei o le pateta. I nisi tusi tusitusi, o le artichoke o Ierusalema o loʻo taʻua o se pateta e suitulaga i le maʻisuka. I nisi o vaega o le lalolagi, o le atisikoke o Ierusalema e faʻaaogaina e maua ai le ava malosi.

Mea e mafai ona fai:

    Ierusalemaichoki, toso i fasipepa, e mafai ona e "vaitau" le salati. Paʻu felanulanuaʻi felafolafoaʻi loloto-falai ma le suauu manogi (pei o keke pasese). E mafai ona faʻaaogaina le palu falaoamata e pei o le pateta masima e pei o le tumu i pancakes. Faʻatoʻa maeʻaeʻa isi fatu, e pei o pateta, i le tele o gutu gutu ma susu. O le tosoina o le artichoke a Ierusalema ua saunia e pei o se falaoa i le itu ma le pipi, mamoe ma isi aano o manu. O le tea o artichoke a Ierusalema e aoga tele mo le togafitia o le maualuga o le suka toto, ma sui ai se vai inu masani mo le maʻisuka. O le fua mo le faia o le lauti e pei ona taua i lalo: ave 3-4 sipuni tele o fatu gaʻo, sasaa se lita o vai inu ma tuu mo le 3 itula. Inu inu.

Mea aoga ma leaga

O le atisisisi a Ierusalema o loʻo i ai mea manogi i totonu o le inulin - o se polysaccharide masani lea e 95% fructose.

    E i ai se aafiaga lelei i le metabolism ma faʻateleina le tuputupu ae o le intestinal microflora aoga. E le gata i lea, o inulin e faʻalavelaveina ai le faʻavaeina o pupuni toto. O le masani ai o le inulin e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le suka i le maʻisuka.

Ae ui i lea, o le inulin e le mafai ona malepe atoa i totonu o le manava ma tuu ai le tino i le taimi o le toilalo. O lenei mea e ono tupu ai le le lelei o le faʻaleleiaina o faafitauli (tiga o le manava, faʻavaeina o le kesi), aemaise lava mo i latou e muamua faʻaogaina le artichoke a Ierusalema mo meaʻai.

O le a le taimi ma le auala e totoina ai le togi o Ierusalema

O le tuputupu ae o le artichoke o Ierusalema o se mea faigofie, e pei o lenei laʻau faʻapitoa e le lelei ma e mafai ona tupu aʻe i le malulu. E sili atu le totoina i se nofoaga lanu, ae e mafai ona talia le faapaologa. Pau lava le mea e le taliaina e le atisetike o Ierusalema o le palapala mafiafia.

O le totoina o le atisiliko a Ierusalema e tatau ona i le amataga o le tautotogo, pe a alu ese le palapala mai le malulu. Filifili fatu e tusa ma le 50 kalama ma le 2 pe 3 faʻapipii "mata" ma toto i latou i le loloto o le 3-5 cm. E tatau ona faatulaga le tubers i laina i se mamao o le 30-42 cm mai le tasi ma le 60-65 cm.

O le a le taimi e fuga mai ai le atisuliko a Ierusalema? E tupu lenei mea ia Iulai ia Oketopa. Ia nofouta e mafai e taifau, puaa, ma pusi ona eli i luga o fatu o le artichoke Ierusalema e ai ai. O le kulupu lava ia e fausia ia Aokuso ma matua atoa i le 90 aso. O laʻau ma lau o le laau e mate i tausaga taitasi i le faaiuga o le vaitau tuputupu ae, lea e mai le 180 i le 200 aso.

O slugs ma snails e mafai ona 'ai i laʻau ma fatu. O aʻa e mafua mai i nisi taimi e fufulu i fatu, ae e seasea lava. O meaʻai e mafai foi ona afaina ai le laau, aemaise i le susu ma le timuga.

Lafoga Soifua Maloloina Lelei

I le maualuga o le suka i totonu o le toto, o aʻa o le togalaau e faʻatau faatolu i le aso i se foliga masani. O le atisikoke a Ierusalema e manatua ai le tofo o pateta, na sili atu le suamalie ma maualalo i le malo. E fufulu le pi i lalo o se tap, fufulu mai le eleele, ma ufiufi i luga o se fualaʻau.

O le masini e faʻafeiloaʻiina i le gaogao poʻo le sana. O le oloa e mafai ona faʻamamaina lelei ma māmā lelei. A uma ona maua, ave se tolusefulu minute minute, ona fai lea o le 'aiga o le aoauli po o le' aiga o le taeao.

Malamalama malamalama

I le maʻisuka, o sapalai suamalie ma ola maloloina ua saunia mai se faʻaopoopoga o vaitamini. O le faʻamafanafanaga o le taumafanafana e aofia ai:

    radis, kukama fou, pasili, totogo o le otaota, laufanua o Ierusalema atishoke.

Ole tele poʻo le tele ole laʻau vavalaʻau e faʻafefiloi ma gaʻo tipi. Uʻuina i le olive poʻo le suauʻu lili, mea manogi ma le masima masima. Ma o le paʻu o le eleele e le faʻapogisaina, faaopoopo le 20 ml o le laulau po o le apu vine i le salati.

O se meaʻai manogi o le a faʻaalia faafetai i le cilantro, pasili ma le basilisi fou. Fualaau faisua e faʻaaogaina faʻatasi ma le suauu manogi.O sauʻai e aofia ai meaʻai manu e le aofia ai i le taumafa a se tagata e maua i le maʻisuka.

Nai lo faʻamaʻaloga leaga, ua saunia se salati suamalie. O se suamalie maloloina e aofia ai mea faigofie:

    pulu mumu, paina o le eleele, kāloti, sua o le lemoni fou, olive olive mo laei.

E leai se suka poʻo se meli e faʻaopoopo i le ipu. Nai lo mea suamalie, tuu fasi pepa o strawberries, paʻu paʻu poʻo fasi keke faʻi. Ae e mafai ona e faia faatasi ma kāloti ma apu, e faapipiiina i luga o se fatu. Afai e te manaʻo e fai le salatiga sili atu piquanti, e tatau ona e faʻaopopo i ai se ituaiga o laau ma se pine o mea manogi. Mo se faʻataʻitaʻiga, masini malogo po o se pepa uliuli.

I le taumalulu, pe a leai se susulu poʻo ni kukama fou, e faʻafefiloi le atisikoke o Ierusalema ma sauerkraut. O mea e faʻapipiʻi ai laʻau mumu lanu meamata, kāloti mata ma fulufulu o aniani aniani. O le faʻataʻitaʻiga lona lua o le salati e aofia ai beets kuka, pi, paluga eleele ma le malulu o suauʻu fuālaʻau.

O le atiseti o Ierusalema e lelei i le mea e tusa lava pe faʻamalosia le vevela o le a leai se aoga o mea aoga. O a latou aʻa o fualaau aina suamalie e mafai ona taulimaina ni galuega se lua i le taimi e tasi: latou te fesoasoani i le tauina o le fiaʻai ma le faʻaititia o le toto toto.

O se ipu faigofie ma faamalieina e saunia mai:

    500 g o paʻu o le eleele, 4 tbsp. l susu susu, 2 fuamoa moa, 100-150 g semolina.

O le aʻa o le aʻa, fufulu i lalo o le tap, ua solo. E sili atu le vave ona ulaina le mea faigaluega faatasi ai ma se mea e gaosia. O le masima e pisi laitiiti, aveeseina o le sua tele, ma salalau i luga o se umu vevela, kuka i le pata poo le olive. Sulu i lalo o le tapuni seia oʻo i le afa kuka, faʻafefe malie ma sasaa fuamoa na sasaina. Vaitaimi i le susu ma faʻamaʻu i le semolina.

E tuʻuina atu i se pepa tao e ufiufi i le pepa palapala ma tuu i le ogaumu mo le afa itula poʻo le 35-40 minute. Fafaga le atisikoke Ierusalema i le 180 tikeri. Ave ese pe a aliali mai le paʻu auro. Auauna faʻatasi pe faʻatasi foi ma se ituaiga falanisi. E mafai ona e sasaa atu i yogurt e le o faguina, ae le o le kirimigi oona poo le mayonnaise.

E saunia foi le suamalie ma le malu mai le:

    fou ma le masima - 200 g i le tasi, Ierusalema atisisisisi - 600 g, sisi mafiafia gaʻo - 50 g, aniani - 1 pc., fuamoa - 1 pc., suauu manogi - 30-40 ml, falaoa.

O le a e manaʻomia foi mea manogi ma masima, aua a aunoa ma ni mea manogi, o le a faʻaaogaina le ipu.

Muamua, o keke sipuni po o afa mama e falai i totonu o se apa. Ma, o maso masimalie ma pulou fou e pasese ese. O vaega e aumai i le afa-sauniuni, ona faʻafefiloi, faʻapipiʻi sina vai i totonu o le atigipusa ma faʻapipiʻi mo le 3-4 minute.

A o le aniani o aniani i totonu o se apa, o le a fufulu le atisisisi a Ierusalema i le vai inu. O le pito i lalo e sili atu i le masima, ae e taua le aua nei faʻaalu i mea manogi. E suavai le suavai ma ua liua le fua o le aʻa ma avea ma se lamolemole, e faʻafefiloi ma se moa mata. Faʻaopopo le mashroom mass i le lau o le oneone, faʻafefiloi.

O le paʻu ua tuʻuina atu i se masi fuga ma le pata faʻamamaina. O le pito i lalo e faʻasusu i falaoa. O le mama o masofo ma puʻu oneone e faʻavasegaina. O le mea mulimuli e kukaina le kulimi, ina ia maua ai le puluvao i le mea e fai ai le meaʻai. Ua tunu le ipu mo le 25 minute, liliu ile oven 180 tikeri. Auauna i le vevela ma le malulu.

Ierusalema artichoke casserole ma musulimu ma le siisi e le sili atu i le tasi le taimi i le vaiaso. E mamafa tele ma maualuga-kalori, o lea o le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupula.

Uluai vasega ma pasta mo sandwiches

O le suamalie suamalie, e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini, ua saunia mai vao vao. O se laulaau lanu meamata ua totoina mo 2-3 minute i le sua vai e aveese ai le oona. Ona tipiina lea ma le faʻalanu i ni fasi ie manifinifi. Vaʻaia, fuga le siʻi, tipi i afa mama, ma faʻaopoopo 1 tbsp i le laei. l saito po o falaoamata sana. Ina ia faafaigofieina le ipu, e mafai ona e aveina le eleele oatmeal.

Afai o se tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia le aveesea o le mamafa, o le kuka mai mea taumafa mai Ierusalema atishoke ma seleni o le a fesoasoani. Muamua kuka le piko moa.O lea e leʻo faʻapitoa ma vaivai, e tatau ona aveese le paʻu mai aano o manu. O le vaega muamua o le vai lea na kuka ai le fatafata po o le ogavae ua faʻamaligi. O le faga lua e vavae ese mai le moa ma tuʻu i totonu o le ogaumu.

A o sauniuni le faavae mo le sua, i se isi mea falai e tatau ona e falai ma aumai i se tulaga vaivai le faʻafefiloi o lau o le eleele ma seleni aʻa. O fua o le seleselega e maua i tutusa tutusa ma tipi i totonu o faʻamau tetele. I se auala tali tutusa, filifili le aniani.

E le o tagata gasegase uma e maua i le maʻisuka latou te mananao e ave se vevela ma a latou meaai muamua. Aua o tagata faapena na o mai ma le popo ma le vaitamini paʻu mai le ele. E aofia ai:

    sina lanu mumu - 100 g, yogurt le fagu - 3 tbsp. l., atisichoke a Ierusalema - 100 g, kele - 1 ulu, susu-gaʻo susu - 100 g.

O le salmon po o le salmon e mafai ona suia i se paketi talatala po o se hake, ae sili atu ona lelei le fufulu o le vaega. Paʻu o le eleele, sisi ma le fusi salu ua tipiina i totonu o ni nai pusa. Paina ma le keke. E sili atu le vave ona faʻapipiʻi mea uma i totonu o le pesini toto, vaitau ma le yogurt ma faʻafeiloaʻi i se masini tutusa.

Mo se lanu matagofie ma se manogi manaia, o soʻo seisi e faaopoopo i le paʻu. Pasili, cilantro, ma le basil o le a faia. Ua salalau le masini i se mea manifinifi i luga o le paʻu uliuli po o le keke. Sandwiches ma le artichoke a Ierusalema faamalieina le fiaʻai ma faʻaolaina le gaosiga o le inisalini.

Vailaau faʻasaina

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e aoga tele le inuina o le suasusu mai le ele. 150-300 ml i aso uma ao leʻi oʻo i le taeao po o le aoauli. E mafai ona faʻafefe le vai i vai faʻafefeteina, faʻafefiloi ma le karuti poʻo le apu o le apu, ae naʻo le natura. Faʻasaina i le suka poʻo le meli e faʻasaina.

I le taumafanafana, pe a maʻi le tino i le faʻamalaina, latou te faia ni lauti mai le atisetisima Ierusalema. I le afiafi, sasaa le 100 g o fualaʻau matala mata matala i se vevela. Faʻatasi ma lua ipu vai inu. Faʻaosooso i le po atoa, ma fufulu i le taeao ma vaevae i ni vaega.

I le autumn e fautuaina e fai se avanoa mo le lauti vailaau. E tipiina le paʻu o le areto i ni fasi ie manifinifi ma faʻamago i totonu o le ogaumu poʻo lalo o se faʻavaa. O le mea taua e tatau ona puipuia mai le la, e mafua ai ona faʻaaoga uma vaega taua. O mea ua uma ona maeʻa o eleele ma sasaa i totonu o se ipu tioata poo se palasitika.

O se vaiinu e faʻaitiitia ai le suka toto ua saunia mai le 1 tsp. lauti ma lauti vai inu. Ia faʻamalosi e tusa ma le 20 minute. Fainu i le tolu aso i le aso ao leʻi 'ai.

I totonu o le maʻisuka, o loʻo faʻaaogaina foi maʻau o le atisosisi o Ierusalema. E seleseleina, mago ma fufulu i luga o le taga. Fua le 1 tbsp. l avanoa ma momotu i se vai vevela 500 ml o le vai kuka. Inu pe a uma le 2-3 itula. O le meli, suka ma isi mea suamalie e le tatau ona faʻaopoopoina i le artichoke o Ierusalema.

E le gata i le lauti e suia ai pears, ae o le faletusi foi. O fuālaʻau e mulumulu lelei i lalo o le tap, finasisi ma sasaa i vai inu mo le 4 minute. Ua faʻamaligiina le vai, ua faʻamago le pulumu i luga o se solo pepa, ona falai lea i totonu o se pani. E lelei le ave o ipu ma le non-stick, ona e le mafai ona e faʻaaoga fualaʻau poʻo le pata.

E faʻamalosi pea faʻaauau pea ma faʻamautinoa latou te le ufiufi ma susunuina. Pe a faʻamago le tino ma faʻaititia le voluma, e sasaa atu i totonu o se mea e teu ai le kofe. O le paʻu o loʻo teuina i totonu o se pu ma ua vaelua tutusa pei o le kofi vave.

Isi faʻaoga

O le atisikoke a Ierusalema ua suia i pateta. O faʻalaʻau aʻa e faʻapipiʻiina i soupisi, tao i totonu o le folas ma sautotogi i le suāuʻu fualaʻau. E fefiloi paʻu o le eleele ma le broccoli, pi pia, pi talavou ma le talo. Lave i le faaopoopoina o le vai poo le tomato. E fesuisuiai ma le soifua maloloina.

I le maʻisuka, e le fautuaina le suka. E faʻatagaina le meli, ae na o ni vaega laiti, e le silia le 50 g i le aso. Ierusalema artichoke syrup ua faaopoopo i le lauti, kofe ma isi meainu e avea o se mea suamalie. E le faigata le kukaina:

    Galu 1.5-2 kg o le aʻago o aʻa laau. Somi le sua.Liligi le vaiinu i totonu o se pani ma se vaʻaiga loloto, tuʻu sina vevela vevela. Muamua i le 45-50 tikeri. E le mafai ona sili atu i luga o vitamini ma minerale e le o ese mai le mea faigaluega. Lave le siva o le lumanaʻi mo le 10 minute. Aveese ma malulu, ona toe faʻavao lea o le ogaumu.

O le suamalie suamalie o le sua mai le peina o le eleele e vevela i le tele o taimi. O se vaega o le mea faigaluega e tatau ona faʻaalu. O le ava o le a mafiafia ma mata, foliga tutusa ma le meli. O le sua o le suamoni o nisi taimi e faaopoopo i le siva e avatu ai se tofo inu. O le suauu atiseti o le atiseti o Ierusalema o loʻo teuina i totonu o se fagu tioata ma se tapuni ufiufi.

E tusa lava pe o le fala o loʻo fautuaina e fomaʻi. O le mea moni, e le fofoina le maʻisuka, ae o le a faʻaleleia le tulaga o le pancreas ma le manuia o le maʻi. O le mea autu o le kukaina o soupeti, salakeke ma mea e gaosia mai le artichoke o Ierusalema i le itiiti ifo i le 3-4 aso i le vaiaso, ona maua ai lea o le maualuga o le suka i se maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Ierusalema atishoke mo le maʻisuka pe faapefea ona faʻaaoga

O le atiseti o Ierusalema o se laau faʻalauiloa lea e talitutusa lava ma le sulu i lona foliga mai. I le aʻa o le laau, e 20-30 fatu laiti ua faia. O le atisikoke a Ierusalema e talitonuina o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa o kulupu, lea ei ai sona aafiaga faʻapitoa i le tino o le tagata, ma i le taimi nei o loʻo faʻaaogaina uma i faʻamaʻi ma faʻaonapo nei.

E faʻapēfea ona faʻaaogaina meatotino

O fatu o le laau e aofia ai se polysaccharide faapitoa e taʻua o inulin. A uma ona ulufale atu i le gastrointestinal tract, ona amata loa lea ona malepe ma avea ma se carbohydrate (fructose), lea e ave i totonu o le toto. A uma ona ulufale atu i le toto, e faigofie lava ona ulufale atu le vaega i le vaega o siama, e aunoa ma le faʻaaogaina o le inisalini, ma amata ona tumu i le malosi faalenatura.

Afai o loʻo maʻi le maʻi mai le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga, amata ona ave Ierusalema artichoke, e taʻua o ona fatu, o le maualuga o le absorption o le kulukose i le iniseti ua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le kulukose i le toto e faʻaititia ona o le gaioiga ma le inulin.

Afai o le maualuga o le suka o le toto o le tagata maʻi e masani lava ona tuʻuina i lalo, o lona uiga o le lagona o le tino i aʻafiaga o le inisalini pe'ā uma ona faʻaaogaina le atiseti o artichoke o le a faasolosolo malie lava, ae o le maualuga o le faʻamalosia o le insulin e faʻaitiitia. I lenei faagasologa, o le gafatia o suauu pancreatic e maua ai lenei hormone i luga o latou lava faaleleia.

O a vaega o le laau

O fatuga o atiseti o Ierusalema e aofia ai le tele o mea eseese e manaʻomia ina ia mautinoa ai le galue masani o mea ola uma. Faatasi ai ma vaega autū, e mafai ona iloatino ia pulu, o lona tuufaatasiga e maua ai se fuainumera tele o amino amino taua.

O loʻo iai faʻamaʻi gaʻo, e le faʻatagaina ai aʻafiaga faʻaleagaina i faʻamalolo saoloto i luga o silasila, o le a faʻaumatia faʻamaʻi tino i se sosoʻo lemu, ma ua faʻagesegese le soifua matua.

O le faʻaogaina o tubers o atiseti ile atinaʻe i le tele o microelements ma vitamini, e aofia ai le tele o carotene (vitamini A), lea e faʻateleina ai le malosi o le retina i le malamalama lelei, ma faʻamautinoa ai foi le tuputupu ae o siama uma o le tino.

O mea uma o loʻo taʻua i luga ma vitamini i le faʻavae o fatu faʻatagaina le tino o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ia lagona lelei. O tagata mamaʻi o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e mafai ona faʻaaogaina le suʻega o le artichoke Ierusalema i le lua i le tolu taimi i le aso mo meaai, ma fautuaina e faia lenei kuata kuata o le itula ao le i faia taumafataga.

Recipes ma ipu

I le taimi o le maʻisuka, e mafai ona faʻamaunuʻuina le toisina o le Ierusalema fou pe a maeʻa togafitiga vevela. E sili ona lelei le fufuluina o le laau i se ponaivi po o se naifi laau, e tatau ona fufulu lelei i lalo o le vai tafe ina ia le faʻaumatia ai a latou vaega aoga uma, o le pito sili ona maualuga o loʻo iai i totonu o le paʻu.

O le oloa gaosi e manaia e pei o le radis, e mafai ona e faia se saladi, ae faaopoopo i ai fualaau faisua e tofo ai, greens poo apu. E pei o se laei, faʻaaogaina le suauʻu suauʻu ma le masima. I le tautotogo, pe a le lava le fuālaʻau fou i luga o fata, e saʻo le tipiina o le salati o fuamoa maoti ma le atisikoke a Ierusalema, faʻasuina uma i le kirimigi.

Ae o le tubers o le artichoke a Ierusalema lava ia, e mafai ona kuka, falai pe tao, e pei o lau o le laau. O nisi o faletalimalo e mafai ona puipuia, fai sina sipili, ia maitauina e faapea o lenei ituaiga o gaioiga, o le tau aoga o le oloa o le a faaitiitia ai.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona 'aina le suamalie fou, o loʻo faʻafefeina i le vai i se vaega o le tasi i le tasi. E mafai foi ona e saunia se fusi o le oloa, aua o le fua lea e aofia ai le tolu sipuni o fatu gaʻo, lea e sasaa mai i se lita o vai inu. Fafaga le paluga tatau ona le itiiti ifo ma le tolu itula, ma inu i le aso ae le o le lauti.

Manatua o togafitiga taʻitasi mo le lelei i le lumanaʻi e tatau ona faʻatino lelei, aua le soona faia. O le mea moni, e aoga, ma e mafai ona fesoasoani i le tau faasaga i le faʻamaʻi, ae e tatau ona e asiasi atu i se fomaʻi muamua ma faʻamalamalama pe taliaina lau togafitiga ma lenei togafitiga togafitiga.

O faʻamanuiaga

O le atiseti ile atinaʻe o loʻo i ai mea aoga, e aofia ai le minerale ma vitamini e manaʻomia mo le ola o le tagata.

O le vailaʻau o loʻo iai mea o iai i totonu o le laau, fesoasoani i le gaosia o le inisalini, lea e talafeagai mo le maʻisuka. E le gata i lea, o le faʻaaogaina i aso taitasi o le artichoke a Ierusalema, e tumau ai le toto toto masani. O le laau e tusa ma le 15% inulin.

O aoga o le fale tele e tele:

    E fesoasoani i le faʻamalosi. Faʻafoʻisia le faʻaogaina o meaʻai. Faateleina puipuiga. E taofia le osofaia o le fatu ma le taʻavale. Faʻateleina le mamafa o le toto.

O meatotino aoga o le laau e le gata i le fetuutuunaiga o le suka, ae faapea foi i le faaitiitia o le mamafa o le mamafa, faamamaina o le tino o toxins ma toxins, ma le faaleleia o otaota.

O lea e le afaina ai le laau, e le fautuaina e faʻaleagaina. E tatau foi ona iloa o nisi o laau afaina e mafai ona faaosofia ai taimi le lelei o fua o aʻa. E le mafai ona e faʻaopopo i le salati poʻo le sua suamalie, faʻapea foʻi ma ipu o loʻo i ai le atisisisi o Ierusalema - lemonia o le lemoni poʻo le sage.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faʻaaoga pea o fualaau faisua mata, o nisi tagata matutua e mafai ona masani ai i taimi uma. Le afaina mai lenei mea e laiti, ae e mafai e se tagata ona oo i le le mautonu ma le poto masani, lea e le taliaina i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le toisina o Ierusalema e mafai ona kuka, tunu pe taʻe.

Togafitiga metotia

O le tosina o Ierusalema ma le maʻisuka e fesoasoani e faʻaumatia ai le maʻisuka, aua e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto suka. Inulin, o le ulu atu i le manava o le tagata, e faasolosolo lava ina liua i le fructose ma ua na o le inu i totonu o le toto, ua faaopoopoina le malosi i le tagata.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e tatau ona faʻaauau ona faʻaauau, pe afai e faʻaaoga e le tagata maʻi aʻa o le laau i aso uma, o le a faʻaleleia lona tulaga ma o le a le toe iai le inisalini.

O le taumafaina i aso taitasi o fualaʻau aʻa, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2, e faʻaleleia ai le lagona o le tino i le inisalini, ma faʻateleina ai le gafatia e faʻapipiʻi ai e le pancreas. E le mafai ona 'aina fua o fualaʻau, a uma ona fufulu ma faʻamama le paʻu, e saunia vailaʻau mai ia i latou.

Ina ia manuia le laau mai aʻa, e tatau ona mulumulu ma fufuluina i vai inu. A leai, e mafai ona afaina i le soifua maloloina ma mafua ai isi faʻamaʻi.

O se fusi o le artichoke a Ierusalema ua saunia i lenei auala:

    Faʻasala i luga o se palasitika 3-4 sipuni o le fetus ma sasaa se lita o le vai vevela. A maeʻa le tolu itula, ona uma lea o le faʻafefiloi ma inu pei o le lauti. E leai se suka poʻo se meli e tatau ona faʻaopopo i le fusi.

E fautuaina le tagofia o le sua mai le aʻa e selesele afa afa i le aso 30 minute ao leʻi oʻo i taumafataga. O le togafitiga e lua vaiaso, ona fai ai lea o se malologa. Afai e manaʻomia, toe fai togafitiga.

Mai le togi o le atiseti o Ierusalema e mafai ona e kuka ai ni ipu eseese o le a le na o le soifua maloloina, ae e manaia foi:

    E faigofie ona fai fua.E tatau ona aʻa le aʻa o le aʻa ma tipi i ni vaega, ona togi lea i totonu o se pulu. O le afa itula ao lei faia se taumafataga, inu le afa afa ipu o oloa maua. O fualaau e faʻamaonia ai le tele o le suka i totonu o le toto. O le faʻaaogaina o aʻa aʻa mama o le laau e iai sona aafiaga lelei i le tino. Mai le artichoke Ierusalema, e mafai ona e faia e le gata o le sua, ae o le salati foi. O lenei mea totino ua tuʻufaʻatasia ma toetoe o soʻo se oloa. I le taimi lava e tasi, o meatotino aoga e le o leiloa. Mo le faia o se salati, e te manaʻomia ni piko, e mafai ona e suia i fua fou, o se fuamoa ua kuka, susulu, apu ma greens. Pau mea uma, faʻaopopo le suauu olive. O le salati e saunia e tusa ai ma fuataga eseese: o le fua o loʻo faʻafefiloi ma kāloti, kukama poʻo laau afu, ma isi mea e mafai ona tuʻuina atu i le maʻisuka. Afai e te le fiafia i le tofo, ona mafai ai lea ona totoina muamua fua o aʻa. E 'ai, tipi i ni vaega, pe faaopoopo i le salati ma isi ipu. Ina ia saunia fritters mai le aʻa, ave ni nai fasi falaoa, faaopoopo se kālati se tasi pe lua, lua fuamoa ma lua laulau pununi o falaoamata. Falai i le suauu suauu e pei o pancakes masani. I le taimi lava e tasi, o meatotino aoga e le o leiloa.

E mafai foi ona e faʻaaogaina Ierusalema artichoke nai lo pateta ma faʻaopopo i meaʻai eseese. Ona o le maualuga o lona maso, e le fautuaina e faapea o le maʻisuka e aofia ai pateta i aso uma i le taumafataga. O le mea lea, o le atisiko o Ierusalema e mafai ona falaiina i le suauu e pei o le faguina poʻo le masini.

Toe faʻaleleia, pe afai oi ai se atisosisi ile Ierusalema, ole maʻi suka, e mafai, ae tatau ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, suʻe vailaau tatau ma mulimuli i se meaʻai faapitoa. E taua foi le aua le popole ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Faʻamanuiaga ma faʻalavelave mo le maʻisuka

E le na o tagata faʻamalolo ma tagata faʻamalolo, oe ua leva ona nofouta i le auala e faʻaaoga ai le atisitoke a Ierusalema mo le maʻisuka, o le na mafai ona iloilo le faʻalelei o foliga o le la. E moni, i aso anamua o lenei maʻi na lauiloa o le faʻamaʻi o le suamalie suamalie. Talu ai nei lava, ua gauai atu ai le falemaʻi a le malo i le lau o le fanua. O le taimi nei e mafai ona e maua fualaau faasaina mai le atisatisi ile atiseti i se fale talavai.

I le kuka

O le sua sua suamalie Tominambour e suamalie tele, ae leai se manogi manogi. E vave ona solo i le vai, o lea e faʻaaogaina ai le tele o ipu ma mea inu. E faaopoopo atu i keke e faia i fale, yogurts, cheese cheese, pancakes ma isi meaʻai.

Chefs i le salafa o le lalolagi faʻaaoga lenei oloa e avea o se mea suamalie i meaʻai ma meaʻai. Nai lo le suka, e mafai foi ona e faaopoopo le lanu uliuli po o le lanu meamata, susu, kofe, cocktails ma lefirfir nai lo le suka.

Mo le gau o le mamafa

O le faʻaaogaina o le sikaleti tominambur e fesoasoani i le faʻavaveina o le gaosiga o le gaʻo, faʻaititia le maualuga o le inisalini i le toto, lea e mafua ai le paʻu o le mamafa. Ina ia faʻaumatia ni paʻu faaopoopo, e fautuaina e faaopoopo le sipuni i oloa susu ma faʻaaoga le suka ma le suamalie e fai ma suiga masani. O le mea autu e le tatau ona sili atu nai lo le mea na fautuaina i aso taitasi.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le sipuni Tominambur e taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka. O le avea ma se mea e ola i meaola e aofia ai inisini, e faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le inisalini ma faʻamaonia le maualuga o le suka.

Inulin i le fiber e faʻagesegese ai le maua o le kulukose e maua mai meaʻai, lea e puipuia ai le maualuga o le maualuga o le suka.

E mafai ona ou kuka i le fale?

Ioe, e mafai ona e kukaina le oloa oe lava, ae o le a tele se taimi ma taumafaiga. Metotia Faiaoga:

    Lafoaʻi fatu mai le paʻu, vaevae le aʻa ua toto i ni vaega. Tipi fasi fasi tombambura i totonu o se paluga mamā e faʻaaoga ai se mea lelei poʻo se mea e gaosia. Tuʻu le mea e faʻafefete ai i totonu o se suʻaleʻa poʻo ni nai laulau gaugau o gau. Liligi le sua i totonu o se atigipusa, vevela i le 60 tikeri, faʻaitiitia le vevela ma vevela le paluga mo le 10 minute. Faatali mo le faʻamafana e faʻamalolo uma, ona toe faʻasolo lea.Toe fai le vevela i luga 5-6 taimi. A maeʻa le 6 vela, o le syrup e faʻamaunuʻu, e tatau ona faʻaopopo le sua o le lemoni ona faʻaogaina lea i totonu o le ie. Faatali mo le sua suamalie ia faʻamalūlū, sasaa i totonu o ni atigipusa ma tapuni faʻatasi ma se tapuni.

Sauniuniga e tusa ma se aso, ae e taua le mataʻituina o le tulaga, siakiina e le aunoa le maualuga o le tele. Ina ia aua le masalosalo i aoga o le oloa, e tatau ona matau le taimi o le faʻaaluina o le vavalalata e oʻo atu i le minute.

Ina ia aua neʻi lamatia lou soifua maloloina, e fautuaina e faʻatau le tominambur syrup. E le o aofia ai le suka, faʻasao poʻo le GMO, o loʻo faʻatau atu i fagu vailaau mama ma ua saunia atoatoa mo le faʻaaogaina.

Faʻasalaga ma faʻaleagaina

O le sipuni o le Tominambur e itiiti lava lona faʻamaonia:

    O le faʻamaʻi o le maʻa (o le oloa e mafai ona faʻaosoina ai se fuga o le tagata e sili ona lelei), Faʻasalaga taʻitoʻatasi i vaega.

O aʻafiaga e faʻaalia i le faʻaaogaina o le tele o mea - afaina, faʻaleleia o le kesi. Ina ia aloese mai ia i latou, ua lava lea e usitaia ai le fua faatatau o le taumafa o le oloa.

Tuua Lau Faamatalaga