Atherosclerosis Low Pressure

E masani lava o le faaputuputu o le cholesterol e tau atu i se suiga i le maualuga o le mamafa. O togafitiga sili mo le maualuga i le atherosclerosis o le puipuia o maʻi. Fomaʻi fautuaina e tausisia lelei meaʻai ma se olaga taʻaloga. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le taʻavale, matelaina o le okesene, faʻaletonu o le fatu ma le atisiʻe.

Atinaʻe Atinaʻe

O le maʻi e tupu ona o le faaputuputu o le lipid composite (cholesterol) i totonu o le toto. E faasolosolo lava ona latou ati aʻe luga o puipui o toto. O faʻamau o le calcium ma le mea faʻapipiʻi e aoina mai luga. I le gasologa o le taimi, o le toto na faʻaaogaina e afaina ai le tafe masani o le toto. O le lumenese vascular e faasolosolo malie lava ona vavalalata ma faigata le toto. O puipui o vaʻa e faʻaitiitia ai le gaʻo, lea e tumu i le malepelepe faʻafuaseʻi. O isi faʻafitauli o le faʻamaʻi o le angina pectoris ma le le lelei o le toto i nisi vaega o le tino (lala, ulu). Ma talu ai foʻi ona o le faʻaitiitia o le leo o puipui tetele, o maualuga poʻo le maualalo o loʻo maua i le atherosclerosis.

Mafuaaga

E tusa ai ma fuainumera, o maualuga maualuga pe maualalo le maualalo o le toto ma le atherosclerosis e masani ona atiae i tagata pe a mavae le 40 tausaga, ae o tausaga uma e tupu ai se faafitauli i tagata laiti. E faʻamaonia faapitoa i latou ei ai le maʻisuka 1 poʻo le 2. O le taua sili ona taua o aga masani faaletagata. Afai o se tagata maʻi poʻo se tagata soifua maloloina e taʻitaʻia se olaga ola mama ma e maua ai le maualalo o le tino, mea leaga, o le a taʻitaʻia ai le tele o meaʻai ma le faʻaputuina o le cholesterol. O ia mea e iloa ai le atinaʻe o le atherosclerosis. O se matafaioi taua o le faia lea e se mea na mafua ai le faʻamaʻi.

O le ava malosi ma le ulaula e afaina ai le tulaga o vaa.

O mafuaʻaga e faʻapitoa foʻi:

  • leaga masani
  • popolega faifai pea
  • faʻamaʻi fatu
  • aʻafiaga i le siosiomaga.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o Vavega

I le taimi muamua, e le iloa e le tagata maʻi se tulaga faʻaleagaina. O faʻausaga e ese mai i le faʻatulagaina o pusa ma le tulaga o le maʻi. O faʻamaoniga autu o le ulu o le ulu ma le lagona o le gaioiga. O suiga faalelagona e suia: o le lagona e popole, o le leai o se malosi e lagonaina. O le faʻasalalauga i le tulaga o faʻafitauli i le toto e faʻaalia i le mamafa mai le 100 i le 60 ma lalo ifo. O le maualuga o le maualuga ma le atherosclerosis e mafai pe afai e oʻo atu le tonometa i le 160/100.

O aʻafiaga e aofia ai:

  • vavao
  • faʻaitiitia le faʻaaliga ma le faʻalogo,
  • mafaufau le mafaufau
  • tigā
  • numera
  • vaivaiga
  • Tachycardia
  • pallor
  • tinisitus.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻailoga

O le ulu o le Institute of Cardiology, Suvorova L.V. e fai mai i le 89% o mataupu, o le maualuga o le toto maualuga e tau atu ai i le paʻu ma le oti.

O le mea lea, e taua le faia o se siakiina o le tino pe a oʻo i le 40-45 tausaga. O le suʻega e faʻatinoina e se cardiologist. O se mea lelei suʻesuʻega o le faʻataʻitaʻiga o le foliga magnetic. E mafai ai e oe ona fuafua le nofoaga o pusa atherosclerotic ma le tikeri o le atinaʻe o le maʻi. O loʻo suʻesuʻeina le tulaga o vaʻaia e faʻaaoga ai le televise faʻataʻitaʻiga. O lenei metotia e suʻesuʻe ai vaʻa ma o latou uiga ese i luga o ni faʻavae eseese. O suiga i le tino e mafai ona siakiina e ala i le faaaogaina o le ultrasound. Ma o fomaʻi foi e faatonuina se suʻega o le toto ma le suʻesuʻega o le tapuvae vae-brachial index. O nei metotia e mafai ona faʻavasega faʻamau i soo se vaega o le aorta.

Faʻaiʻuga

E masani lava ona iloa le faamai pe a poloka e se atherosclerotic plate plate le 70%. O le taimi lenei, o le lamatiaga o le okesene o matelaina o le faiʻai, o le stroke, maʻi fatu fatu, tachycardia ua faateleina. I vaega mulimuli, o le maualuga o le toto maualuga e taitai atu ai i le siama o sela i totonu o le tino.Ma faʻapitoa foi o le faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu e le masani ai.

Taumafa mo le maʻi

Mo le toe faʻafoʻisia le soifua maloloina, e manaʻomia se togafitiga faʻapitoa. E mafai ona faʻaumatia le mamafa ma le atherosclerosis ae na o le tausia pea o le olaga saʻo. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o mea leaga uma: gaʻo, salty, canned, flour and fried. E tatau i tagata maʻi ona pipii atu i se numera o mea taumafa 10 poʻo le 5. Ma fautuaina foi nisi faʻamalositino. Mo maʻi, yoga e aunoa ma le suia o asanas, savali, aau e talafeagai.

Vailaau

O vailaʻau e aofia ai le ave o vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol. O nei vailaʻau e talafeagai: Zokar, Fluvastine, Praholhol poʻo Lovastatin. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o lipids faʻaaoga le "Cholestipol". E taofiofia le toto i le fesoasoani a nei vailaʻau: Lazartan, Captopril, Lozap poʻo Elanopril. E taua tele le mataituina ma puipuia le tafe o toto. O se faafitauli o vitamini ua faatonuina e tausia le soifua maloloina, ma o fualaau faasaina ua faatonuina e faaleleia ai le toto i le faiʻai.

Atherosclerosis Surgery

Afai o le atherosclerosis ma le maualuga o le toto maualuga o loʻo i le taimi mulimuli, o le taotoga o loʻo faʻamatalaina. O le tasi metotia mo le aveeseina o le laupepa o le faʻamalosi. Ina ia faia lenei mea, o se faʻavaa faʻapitoa e faʻaofiina i totonu o le vai ua faaleagaina e lagolago ai puipui i lalo o le puleaina o se x-ray ma le eseesega iodine. O le faʻatinoga e sili ona aoga ma faʻatasi ai ma suiga o olaga, e le tupu le toe foʻi. A leai, i le 15-20% o le maʻi e mafai ona toe faʻaleleia.

Fofo faʻapitoa

O lenei auala e faʻaaogaina i le tuufaatasiga ma le togafitiga autu. O le maualuga o le toto maualuga ma le atherosclerosis e faʻasaʻoina ma le teuteu o vine o le olive vao, hawthorn ma le kinamoni. E tolu laulau vavalaʻau o laʻau e sasaa mai i le 2 lita o le vai ua tunu. A maeʻa ona tuua le aso malolo mo le 5 itula ma inu i le 100 milliliters aʻo leʻi 'aʻai. Oona ma le meli e faʻaaogaina e maualalo ai le cholesterol. Fualaau faisua i le ratio 1 i le 1 ua tuufaatasia ma le meli ma ave 2 teaseti i aso uma. O lea mai coltsfoot, fugalaau, strawberries ma St. John's wort fesoasoani e faasaga i le atherosclerosis. Inu 1-2 ipu i le aso.

Puipuiga

O le atherosclerosis ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e sili atu le puipuia i le taimi muamua nai lo le faia o togafitiga mulimuli ane. E fautuaina le tausisia o le ola saʻo: tuu le ulaula ma le ava malosi, faʻaaogaina meaʻai sili atu maoaʻe ma alu i totonu mo taʻaloga pe a mafai. E taua tele le pulea o le maualuga o le gaʻo ma le suka. I le mavae ai o le 40 tausaga, e fautuaina mo tagata ia maua se faʻamaʻi tasi i le tausaga e iloa ai suiga.

Mafuaaga ma faailoga o le tui i le atherosclerosis BCA

  1. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi
  2. Vaʻaia o le atherosclerosis. Brachiocephalic atherosclerosis o le sosoʻo o le tino
  3. Faailoga o le atinaʻeina o le maʻi
  4. Lafoina o le atherosclerosis o vaega autu o le faiʻai
  5. E faʻapefea ona iloa se faʻamaʻi?

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Atherosclerotic faʻamaʻi i tausaga taʻitasi e le gata i tagata matutua, ae o loʻo i ai foʻi i tupulaga talavou. Ua faamatalaina lenei mea i le ala sese o olaga o tagata o aso nei ma le faatosinaga o le pepelo.

Atherosclerosis o ituaiga ma ituaiga eseese, e aofia ai le atherosclerosis stenotic o le BCA. O lenei faʻamaʻi e afaina tonu lava puipui o le toto - latou te faʻamafa. I lenei itu, ua faʻaitiitia le faʻamaonia ma le vavalalata, faʻalavelave (afaina o vaʻa toto) e mafai ona tupu.

O le masani lava o le atherosclerosis e foliga mai i tagata pe a uma le limasefulu tausaga, talu mai le matutua o le tele o tagata, o suiga eseese i totonu o toto toto e tupu. O le matua matua o le mafuaaga autu lea o le tui o le atherosclerosis.

Faʻamaumauga o mea taua

I le faaopoopo atu i le matua tausaga, o le faʻaalia o le atherosclerosis o ituaiga o meaola e aʻafia ai e aafia foi i:

  1. O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  2. O le taumafaina o le tele o le cholesterol (meaʻai gaʻo o meaola manu),
  3. O le i ai o masani leaga (faʻatau mea inu ava, ulaula, ola le lelei, ma isi),
  4. Faʻalavelave faʻafuaseʻi popole, tulaga le mautonu.

Faatasi ai ma nei mea, o mafaufauga leaga e manatu sili ona taua. Latou te faʻaosoosoina le atinaʻe o suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa. O le mea lona lua e mafua ai le lē lelei, lea e aofia ai le tele o cholesterol e afaina i le tino. O le cholesterol leaga e le faʻamaʻapeʻa atoa i le plasma o le toto, e alu ese ai, o loʻo faʻaoʻo i luga o puipui o toto toto, e faia ai ni atherosclerotic plate.

O vaʻa pito i lalo e sili atu ona faigofie i suiga i le atherosclerotic. O le mea moni, o isi vascular systems foi e mafatia i le atherosclerosis, ae o ipu o pito pito i lalo e sili ona faigofie i suiga. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea o vaa i luga o vae o loʻo i lalo ifo o isi vaʻaia, e tusa lava po o le a le uiga ese o mea uma.

O le aafiaga sili ona afaina i luga o vaa o le inupia ma le ava ma le nicotine. O le Nicotine i sikaleti e mafai ona faʻalavelave ai toto. O le ava malosi e i ai se aafiaga leaga i le tino o le tagata ma mafua ai le faateleina o le cholesterol.

E le gata i lea, o le olaga o se tagata ma ona tulaga faigaluega e aafia ai foi. Afai e taʻitaʻia e se tagata se olaga le galue ma galue i se ofisa mafanafana ma le mafanafana, ona maeʻa lea o le 10 tausaga o se olaga, e maua i le atherosclerosis i le toeititi selau pasene o mataupu. Ina ia lelei lelei ia vaa, e tatau i se tagata ona savali e le itiiti ifo i le 10 kilomita i aso uma, ma o lenei auala o le olaga e toetoe lava a le mafai.

E le gata i lea, o aʻafiaga i le lotoifale e aʻafia ai faʻamaʻi o le atherosclerotic o pito pito i lalo:

  • O aʻafiaga eseese
  • Malosiaga i le maalili,
  • Faʻanofo ma faʻaleagaina toto toto.

Vaʻaia o le atherosclerosis. Brachiocephalic atherosclerosis o le sosoʻo o le tino

E tele ituaiga o atherosclerosis. O ituaiga sili ona lamatia e mafai ona taʻua o le atherosclerosis o garotid (poo, scientifically, brachiocephalic) arteries. O nei laʻau e taua tele aua latou te aveina saʻo le toto o le okesene i le faiʻai.

Atherosclerosis, e mafai ona aʻafia faʻamaʻi carotid pe afai e aʻafia isi tino vascular o le tino.

Faailoga o le tui o le atherosclerosis o le brachiocephalic arteries:

  • Pogisa o le po
  • O laumei e malulu (pe toeitiiti lava)
  • Le fiafia
  • Lagona e le mama
  • Tausiga faifai pea, ma isi.

O nei faailoga e mafai ona avea ma faailoilo e le gata o le atherosclerosis o le garotide arteries, ae o isi foi vaa. Ina ia iloa tonu pe o le a le ituaiga atherosclerosis e maʻi ai oe, vaʻai lau fomaʻi.

O le mafuaaga autu o le atherosclerotic carotid arthritis o le foliga mai o le papa. Aʻo, o foliga o le atherosclerotic e foliga mai ona o se olaga le talafeagai (o le faʻaaogaina o meaola manu i le tele o mea).

Faailoga o le atinaʻeina o le maʻi

O faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona ese. E faʻalagolago lava i luga o le fea na aafia ai vaa. Mo se faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis o pito i lalo e mafai ona faʻaalia i le foliga mai o le gata i le po ao moe. Peitai, atonu o se taunuuga o se isi ituaiga o atherosclerosis.

O le mea lea, i le taimi muamua, atherosclerosis o le faʻamalosi e mafai ona faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  • Chilly, malologa,
  • O vae e malulu uma lava
  • Loto (vaega),
  • Suafa ma tingling vae (tutusa ma le gaogao)
  • Paʻu paʻu o tamatamailima ma tamatamai vae, lea e sui i se lanu mumu mumu pe a vevela.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le laasaga lona lua o le maʻi, o le tiga o le vae ma le vaivai vave o se tasi o vae e mafai ona faaopoopo i faailoga muamua. E le gata i lea, o tootolo e mafai ona amata ona malepe ma goto, o lagona le lelei o le a aliali mai i tamaʻi povi. O faʻafitauli o faʻamaʻi pipisi e oʻo mai. E le gata i lea, o le pulsation i luga o vaʻa i luga o vae o le a faʻaitiitia.

I le taimi lona tolu, o le a faʻateleina le faʻailoga. O le limasefulu i le fitu pasene o le a tatau ona taofi. O le a oʻo mai le tiga e oʻo lava i le taimi o le malologa. O le tamaʻi povi o loʻo i lalo o le atrophy. O le a amata ona pauu lauulu, o le paʻu o le a le manaia ma e le mafaamatalaina, o le a oso mai i luga tamatamai lima.

Ole fa fa o le faʻamaʻi e sili ona ogaoga, o ona faagasologa e toetoe lava a le mafai ona faʻafitia. O le paʻu ua mumu ma se paʻu apamemea. O vae o le a amata ona fula, o le a aliali mai le maʻi suka. I le po, o le a amata le tiga laʻititi, lea o le a faʻaosofia i le taimi. E masani ona siitia maualuga le vevela o le tino. O le sili ona leaga o faʻaaliga o le maʻi o le foliga mai o le gangrene, i le tulaga lea e leai se avanoa e toe faʻaleleia ai.

Lafoina o le atherosclerosis o vaega autu o le faiʻai

O le faʻamalosi o le atherosclerosis o gaʻo autu o le ulu e mafai ona mafua ai le le atoatoa o faiʻai. Apalai atherosclerotic o loʻo i totonu o le carotid ma isi laʻau e felauai ai le toto i le faiʻai e sili ona lamatia, talu ai o le a tutupu televave atu nei nofoaga nai lo isi nofoaga.

Faailoga o le Loto vaivai o le Brain

I lenei tulaga, e tolu vaega eseese o faailoga e mafai ona iloga. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e aofia ai:

  • Tigā
  • Manatua leaga
  • Faʻaitiitia le mafaufau ma le malosi,

O faʻaaliga o le natura o le natura e aofia ai:

  • Vaega tauaso, "faoa faamalosi" o tauaso,

Faʻaaliga Hemispheric:

  • Fofoga Fetalai
  • Faʻafeiloaʻiga o foliga
  • Paʻu ma faʻalavelave ao faagasolo le gaioiga i vae.

BCA stenosing atherosclerosis o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

  • Laititi o le toto maualuga
  • Tingling in limbs (lima ma vae),
  • Tesea
  • Faʻasalaga Lauga
  • Faʻafitauli leaga
  • Faʻaaliga Ischemic
  • Faʻasalaga, ma isi.

E faʻapefea ona iloa se faʻamaʻi?

Ina ia togafitia maʻi o le cerebrovascular, e manaʻomia le faʻatautaia o le ultrasound. E mafai ona faia lenei mea i luga o se masini faʻaonaponei faʻaonaponei, lea ei ai se masini vailaʻau.

E na o se suʻesuʻega e faʻaaogaina ai le ultrasound e mafai ona iloa ai le faʻaleagaina o gaʻo i totonu o tagata. O le suʻesuʻega o le a fesoasoani e le gata ina iloa ai le faʻamaʻi, ae faʻamaonia foi lona tulaga. O se masini ultrasound e mafai ona fuafua le tele o vaʻa e vaʻaia, pe a fai o loʻo iai le pusa, le saoasaoa o le tafe o le toto, ma lona taʻiala.

Togafitiga o le tui i le atherosclerosis BCA

Togafitiga ua faatonuina faapitoa e se fomaʻi fomaʻi ma e faalagolago tonu i luga o le tulaga o le faamai ma lona tulaga. O togafitiga e masani lava ona faʻamatalaina manino. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o loʻo maua e le tagata maʻi le maualuga o le toto maualuga, ona faʻasolo mai lea o fualaau oona e faʻaititia ai o ia.

O fautuaga eseese ua faatonuina foi:

  • Tausisia
  • Meaʻai talafeagai, lea e toetoe lava a le o iai uma le gaʻo manu,
  • Auala masani mo le tele o itula.

E le gata i lea, o vailaʻau e maualalo ai le cholesterol ua faʻamatalaina. Aʻo leʻi faia lenei, o suʻega talafeagai e tuʻuina atu. I mataupu e sili ona faigata, o fualaau oona ei ai le statin ua fautuaina e taofia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate. O meaai lelei e toetoe lava a faʻamavae atoa le masima ma le suka.

I le avea ai o se togafitiga faaopoopo, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga masani ma faleopathic. Aʻo leʻi faʻaaogaina, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi.

Ole taimi ole togafitiga e faʻalagolago i uiga o le tino, ae masani lava e ono masina. Ina ia taofia le atiina ae o le faamai, ia mulimuli i fautuaga nei:

  1. Siʻi atili. Savali ia le itiiti ifo i le 10 kilomita i taimi uma
  2. Afai e te faigaluega i le ofisa, ona oʻo lea ile afa itula e faia ai sina taʻaloga,
  3. Taumafa lelei ma paleni, ia 'ai sina masima ma meaʻai manu,
  4. Tuuina atu masani leaga. O fomaʻi e fautuaina e fai malie lenei mea, ae le o le faʻamalosi, ina ia le faʻaosofia ai se tulaga faigata i le tino,
  5. Inu se tele vai, o le a fesoasoani lea e faatumauina le paleni vai-lipid o le tino,
  6. Moega mo le itiiti ifo i le 7-8 itula i aso uma.

Auala e faʻaititia ai le toto maualuga i se tagata matua

E faʻapefea ona maualuga le maua o le toto i se tagata matua? O se fesili taatele e sili ona popole i le toʻatele o tagata. O lenei tulaga (masalomia) e mafua ai le itiiti ifo o mafatiaga nai lo le maualuga o le toto (maualuga maualuga). Muamua, e leai se togafitiga faapitoa e manaʻomia. O le mea aupito sili ona lelei o le faia o le taeao ma se tamai keke o le kofe fafaga fou. E taua le manatu o lenei fautuaga e mo na o tagata e le afaina o latou tulaga.

Vaʻavaʻai i tagata matutua

O le faʻasalalauga i tagata matutua e mafai ona avea o se tulaga masani poʻo se togafiti. O nisi taimi e tupu atoatoa i se tagata soifua maloloina, o le tele o fomaʻi e le faʻapipiʻi faapitoa i lenei tulaga, o le filifiliga sese lea.

O le vavalalata i le matua e mafai ona oo atu ai i taunuuga le lelei:

  • O le gasegase o le gasegase o le toto poʻo le faʻafefe o le ischemic.
  • Faʻalavelave matuia.

E taua le faʻapipiʻiina o tagata maʻi o loʻo lamatia:

  • toe faʻaleleia pe a maeʻa se gasegase tuga,
  • tagata matutua i le maea ai o taotoga,
  • umi taimi pepelo
  • ave ni fualaau faapitoa.

O le faʻaitiitia o le toto i luga o tagata matutua e ono mafua ai le tele o faʻamaʻi cardiovascular ma isi faʻalavelave. Soʻo se tagata poto faapitoa e tatau ona iloagofie manatu faʻapitoa mai le tino.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  1. O le faʻasalalauga e tupu i luma o le sefulu tausaga ma faʻaauau seia oʻo i le iuga o le olaga.
  2. O le toto maualuga e aliali mai i le taeao.

  • O le maʻi o loʻo maua i le talavou.
  • I le gasologa o le aso, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le taʻaloga.

Saili se togafitiga faafomaʻi pe afai e tupu mea nei:

  • ogaoga vevela, faʻatasi ai ma le siva,
  • tingling i lima
  • o lima ma vae o le tagata maʻi e malulu uma lava,
  • o le lagona o le atuatuvale po o le le fiafia e le o ese,
  • fefe le leai
  • aiga masani
  • leai se ea.

O le sili ona ogaoga o taunuuga, o le faʻalavelave faʻapitoa. I le taimi o se osofaiga, e ono le iloa e se tagata, e le o lagona le manava, ma ua ufitia le tino ile afu malulu. I le matua, e matua faigata lava ona ola i lenei tulaga.

Togafitiga o le masalosalo i tagata matutua

Ina ia mafai ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto i le taeao, e te manaʻomia:

  • lava le moe,
  • faʻagalo e uiga i osofaʻiga taua (e tatau ona e ala malie),
  • ave le timu pe a uma le moe (sili atu pe a faʻatusatusa),

  • fai se lelei o le taeao (e tusa lava pe e te le manaʻo i ai),
  • faʻaalu le tele o le taimi e savali ai (sei vagana ai vevela taimi).

Afai e tulai mai se faʻalavelave faʻaleaga, e manaʻomia se faʻatalanoaga faafomaʻi. E tatau i le fomaʻi ona suʻe mafuaʻaga o lenei tulaga ma galue tuusao i luga.

I le tele o tulaga, o nei mafuaʻaga e aofia ai:

  1. Lafoaʻi i totonu ole atunuʻu eseese.
  2. Totoga taua.
  3. Faʻafitauli o le endocrin system.

I le tulaga o le toilalo i le tino o le endocrine i le tino o le tagata maʻi, o le le lava o ni hormones e matauina. Afai e masani mea uma, e tumau pea ona manatu o lenei mea o le neurocircular hypotension.

E leai ni vailaʻau maʻoti e togafitia ai le faʻalogo.O loʻo i ai vailaʻau o loʻo faʻatulagaina i le vaitaimi o se faʻalavelave tau vaʻaia, ae e le talafeagai mo se faʻamalolo o le maʻi.

E mafai e lau fomaʻi ona faatonu le piracetam. O le togafitiga o le a tusa ma le masina. O le vailaau ua fuafuaina e le fomaʻi. Afai a maeʻa le masina e leai ni faʻamoemoega lelei, e faʻaumatia e le fomaʻi le fualaau faasaina.

O le mea sili ona lauiloa o le faateleina o le toto maualuga e aofia ai:

  1. O ituaiga eseese o taulaga.
  2. Alka tusa.
  3. Hofitol.

O fualaau sili ona taugofie e aofia ai le caffeine. O le tele o faʻasalalauga e faʻasaoina ei latou i le tulaga o ni mea le lelei.

E le gata i lea, e tele fomaʻi e fautuaina le suiga o au meaʻai e faʻasaga ai le toto toto.

O le vaega muamua, lea e tatau ona matauina e aunoa ma le toilalo, o le faʻaaogaina o vai mama i le aofaiga e lua lita i le aso. O le vaega lona lua e mafai ona aofia ai meaai paleni. O le numera o taumafataga e oʻo atu i le 5-7 taimi i le aso. O le matelaina ua vavaeeseina ese.

E tatau i tagata maʻi ona tuʻuina atu meaʻai nei i a latou meaʻai:

  • salinity, nati, ma togafiti,
  • mai mea manogi - Pelani Chile, paprika vevela, uʻamea paʻu ma le sinapi,
  • ituaiga faisua masani po o le lauti malosi; i le taeao e aoga tele le inu i se ipu o koko mafanafana,
  • Vitamin C ma le B3.

Soo se manatu i luga o le matua e tatau ona iloa le lisi o fualaau faasaina e taulimaina ai lenei faafitauli:

  1. Ava malosi o Eleutherococcus.
  2. Tincture o le aʻa ginseng.
  3. Tea mai St. John's wort.
  4. Hawthorn fualaau suamalie.
  5. Valerian.
  6. Tea ma le faʻaopoopoga o le pulu manogi.

O le mea sese poʻo le vailaau filifilia e mafai ona faʻaitiitia ai le toto maualuga, o le a aʻafia ai le soifua maloloina.

Cerebral atherosclerosis

E pei lava o soʻo se okeni, e tele gaioiga o gaioiga e tupu i le faiʻai o le tagata. E mafua mai i le gaʻo, o le toto faʻamalosia ma le okesene ma isi mea e tatau ai, aemaise lava le kulukose, e ulu atu i le tino o le tino. Ona i ai lea o le fesuiaiga i le maualuga o capillaries, ona sosoo ai lea ma le toto ma se maualuga o mea o le carbon dioxide ma o meaʻai gasegase ua tafe atu i veins. Afai o le tafe mai o le toto i totoga o le faiʻai ua faʻalavelaveina, ona oʻo lea i le siama ma le hypoxia, faʻapea foi ma le faaletonu o le neuronal, e tupu. O se tasi o mafuaʻaga mo lenei tulaga o le cerebral atherosclerosis. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le vavalalata o le lumenia o le gaʻo o le cerebral ona o le fausiaina o pusa cholesterol.

O mafuaʻaga o le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia e le faʻavae ese mai tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le faiga o le atherosclerotic. Latou te aofia ai:

  • leaga mea taumafa ma le tele o meaola manu ma meaʻai e mafai ona faaleagaina le puipui lapisi ma avea atili ai ma mea vaivai (falai, vevela, salty),
  • solia o le cholesterol synthesis e ala i ate,
  • mafatiaga masani, popole ma le vaivai, faatasi ai ma le faʻasaʻolotoina o catecholamines i totonu o le toto, lea e mafua ai le mimiti o muso mumu o arteries ma taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le atinaʻe,
  • mafatia i le faʻamaoni,
  • tama tane ma tausaga litaea,
  • afaina po o le mamafa, faatasi ai ma le dyslipidemia,
  • maʻisuka malosi, talu ai o lenei faalavelave i le gaʻo gaʻo,
  • leai se moa gaoa,
  • faʻalavelave faʻaleagamoni, aemaise lava i fafine ua maeʻa a latou pepe,
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona afaina ai le puipui o le faga.

Faʻavasegaga

E tele faʻasesega eseese o le faʻamaʻi:

  1. Faʻalagolago i le faʻatonuina o le auala autu, o le gaioiga mulimuli, i totonu poʻo taʻalo masani, o le brachiocephalic trunk, faʻapea foi ipu o le toʻalaiti laʻitiiti e mafai ona aofia ai. I lenei tulaga, o le a le fesuiaiga faailoga o le neurological o le faamai.
  2. E tusa ai ma le aʻoga, o le cerebral arteriosclerosis e mafai ona vavalalata, faasolosolo malie le alualu i luma, mamafa pe leaga.O le filifiliga mulimuli o le ituaiga sili lea ona ogaoga o le faʻamaʻi ma e vave ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina poʻo le maliu o le maʻi mai osofaʻiga faʻasalaga faifaipea.

Faʻalagolago i le malosi o le maʻi ma le vaega o le liona, e tolu tikeri o le cerebral Atherosclerosis e iloga:

  1. I uluaʻi laʻasaga, o faʻamaoniga e aliali mai na o nisi taimi, naʻo le gaioiga o isi mea e faʻaosofia ai. Vasomotor faʻalavelave e masani ona galue i le natura.
  2. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le tikeri lona lua, o suiga i totonu o vaʻa e le gata ina faʻatinoina, ae faʻapea foʻi le morphological, ma o faʻaaliga o le faʻamaʻi e sili atu ona mausali.
  3. I le 3 tikeri o le faʻaleagaina o le gaʻo o le cerebral ona o osofaʻiga faifai pea, o le maʻi o nisi vaega o le faiʻai e tupu, lea ua suia le taimi i mea fesoʻotaʻi ma faʻavaivai pea le latou galuega muamua. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e masani lava ona i ai ma masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le maʻi.

O faʻamaʻi o le gaʻo o le cerebral atherosclerosis e fesootaʻi ma le atinaʻeina o le faʻaleagaina o nisi o vaega o le faiʻai, poʻo le faʻavaivaia o gaioiga i le lautele. O faʻamatalaga sili ona taua o lenei faʻamaʻi o:

  • le mafaufau ma le manatua,
  • faaitiitia le atamai,
  • moe i le moe
  • faʻalogologo ma vaʻai mamao
  • tinisitus, e le o fesoʻotaʻi ma togafitiga o totoga o le ENT,
  • masani ona faʻavauvau ma faʻafefe,
  • laei mata ma sulu,
  • vaivaiga po o le gatete i vae,
  • lagona le lelei o le mafaufau, loimata, maualalo o le tetee,
  • o se faʻalavelave faʻafuaseʻi i nisi o fualaau oona poʻo faʻamalosi,
  • faaitiitia lagona ma se uiga o le atuatuvale.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o microstrokes, e mafai ona faʻapipiʻi ai faʻamatalaga faʻaalia (paresis, paralysis, aphasia, ma isi).

Aisea e faʻaititia ai le mamafa i le atherosclerosis

Ua iloa e tagata uma o le toto masani e 120/80 mm. Hg. Art., Peitaʻi, e leai se vavaeesega mai lenei faʻamaoniga e mafai ona manatu o se fomaʻi. Talanoa e uiga i le maʻi tigaina o le maʻi ma le i ai o le faʻamalosiaga e mafai ona mafai pe a oʻo ifo le mamafa i lalo o le 100/60 mm. Hg. Art.

E le gata i lea, i tagata gasegase ua maua i le atherosclerosis, o se toesega iloga o le diastolic poo, i se auala faigofie, o le maualuga o le mamafa o loʻo matauina. O lenei mea e sili ona moni mo tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga, lea, e faaopoopo atu i le atherosclerosis, o suiga o tausaga i le cardiovascular system e taua foi.

O lenei tulaga e mafua ona o le atherosclerosis i vaʻa tetele o le tino, aemaise lava i totonu o le aorta, o loʻo faʻapipiʻiina ai palama o le cholesterol e faʻalavelave ai le masani ai o toto. E le gata i lea, e le mafai e le vaa ona faʻaaogaina muamua o latou gafatia i le matua, ma avea ai ma mea sili ona palasi ma pala.

O se taunuuga, o le aofaiga atoa o le toto o lo o faasalalauina i totonu o le tino o le tagata ua faaitiitia, lea e sili ona afaina ai le toto i vae. Ae o le toto o le toto e fuaina tonu lava i le fusi brachial, lea e fafagaina ai maso ma isi tisipetete lima i le toto.

I se tulaga sili ona matuia tele, e tupu ai le masalomia i tagata mamaʻi, e faaopoopo atu i le atherosclerosis, e maua foi i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. I lenei tulaga, o le maʻi o le maʻisuka, o le maʻi faʻaleagaina o puipui lapisi e mafua mai i le toto maualuga, e faʻapipiʻi foi i suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa.

E mafai e le Angiopathy ona faʻaumatia muamua mea muamua laiti ma vaʻa tetele, ma faʻafefe uma ai le toto i vae. O lenei tulaga e masani lava ona faaiʻu i le necrosis o le tino, le atinaʻeina o siama matuia, ma e oʻo lava i le leiloloa o vae.

Le itiiti ifo le lamatiaga mo le maʻi o le atinaʻe lea o le atherosclerosis ma le fatu o le fatu, lea e mafai ona afaina ai le fatu fatu, maʻi fatu faʻapitoa ma le maʻi faʻamaʻi pipisi.

I lenei tulaga, o le tagata maʻi o le a oʻo foi i se toesega iloga o le mamafa o le diastolic.

Paʻu laʻititi laʻititi

I aso nei, e tele naua le tautalaga e uiga i le afaina tele e ono mafai e le maualuga o le toto ona tupu e aunoa ma le gauai atu i le toto maualuga. Ae e le o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

O aʻafiaga ogaoga e maualalo le maualalo o le toto maualuga mo le tino tutotonu, aemaise lava le faiʻai. O le mea moni, ona o le le lava o le toto, o tino o le faiʻai e maua ai le leai o se okesene ma meaʻai, lea e faʻalavelave ai fesoʻotaʻiga uʻamea ma taʻitaʻia ai le oti o le faiʻai.

E pei ona faʻaalia mai i togafitiga, o le puipuia umi o le maualalo o le toto maualuga i le tagata maʻi e mafua ai suiga i le faiʻai ma mafai ona mafua ai se soliga atoatoa o galuega uma a le tino tutotonu.

O le faʻaitiitia o le masani ai o le toto e aʻafia ai le galuega a le faiai e le gata, ae o isi foi totoga ma totonu ole tino. O lea, i le maualalo o le mamafa o loʻo i ai se faʻafitauli o galuega o le gastrointestinal tract, masculoskeletal system, state emotional, cardiovascular and reproductive systems.

Mataʻutia o le maualalo o le mamafa mo le faiʻai:

  1. O le tigā ma le tigā o tiga e faʻapitoa i le pito i luma o le ulu. Faʻamalosia i le vaivai, taumafa mamafa ma suiga tau,
  2. Tumau tumau I le osofaʻi malosi, faapogisaina o manulele ma le vevela tele seia oʻo ina leai se mafaufau,
  3. Masalo gasegase i femalagaaiga,
  4. Manua o le mafaufau, leiloa o le mafaufau ma le faalavelaveina,
  5. O le faʻagasolo i lalo o mafaufauga mafaufauga, faʻaitiitia o le maualuga o le atamai,
  6. I tulaga sili ona ogaoga, faʻafitauli.

O aʻafiaga o le vavave i luga o le gastrointestinal tract e leaga foi. O tagata maʻi ei ai mafaufauga ei ai le malosi faifai pea i le manava, fatu ma le fusi, leu ma le vomia, le lava le fia ai, o le oona o le gutu i le gutu, afaina ma le masani ai.

Le faʻaitiitia o le mamafa mo le cardiovascular system:

  • Paʻa i totonu o le loto
  • O le le lava o le manava e tusa lava pe a uma le faʻamalosi, ma e masani lava i se tulaga toafilemu,
  • Numera o pito, lea e malulu tele ai lima ma vae,
  • Loto o le fatu, faʻalavelave faʻalavelave o le fatu.

O le lamatiaga o le faʻaitiitia o le faʻasolosolo o le mamafa mo le maskloskeletal system: tiga faʻatasi, tiga i muso e pasi i le taimi o le faʻamalositino (gaioiga faaletino e faʻaleleia ai le toto i le tino maso), e fula i le pito i lalo.

O le aʻafiaga o le maualalo o le mamafa i le tulaga o lagona o le maʻi:

  1. Faateleina le le fiafia, popole pea,
  2. Moega o le moe, faafitauli o loʻo momoe,
  3. Apathy, o se toesega iloga o le faatinoga,
  4. Le fiafia i le olaga, le naunau e fai se mea,
  5. O le vaivai tele, leai o le mataalia e tusa lava pe ua uma se moe lelei,
  6. Faʻalavelave tele ina ua maeʻa, e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 itula mo le tagata maʻi e ala i luga ma alu i le latou pisinisi. O le gaoioiga pito i luga e masani lava i itula o afiafi,
  7. Paʻu ma le neurosis,
  8. Faʻalogologo i leo leotele ma malamalama susulu.

O le faʻaleagaina o le vavave i le faʻailoga e manino. I tagata, o le malosi e faʻaleagaina ma oʻo ai lava ina maeʻa le faʻaleagaina o feusuaiga, ma i fafine - faʻafememeaiga mataga.

E pei ona mafai ona iloa mai i luga, o le maualalo o le toto maualuga e le mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le tagata nai lo le maualuga o le toto. I le taimi lava e tasi, afai e mafai ona faʻaitiitia le toto maualuga e faʻaaoga ai se lisi atoa o vailaʻau eseese, ona leai lea o vailaʻau e faʻalautele ai.

Na pau lava le vailaʻau faʻamaʻi o caffeine tablets, lea e iloa e matua afaina ai le cardiovascular system ma e le fautuaina mo tagata ei ai le atherosclerosis vascular. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o lenei faʻamaʻi, e le tatau ona e inuina se kofe tele, e ui lava i le faʻamaʻi.

E taua le malamalama o le maualalo o le toto maualuga i le atherosclerosis e le o se faʻamaʻi ese, ae na o se afaina o vailaau faʻapitoa ma fatuga o fatu fatu (fatu fatu fatu). O le mea lea, ina ia mafai ai ona taulimaina manatu, e taua le faia o taumafaiga uma e togafitia ai le atherosclerosis ma le maualalo o le cholesterol toto.

E faʻafefea ona faʻaititia le toto i le taimi o le vashepes atherosclerosis? Fesoasoani:

  • Gaoioiga faaletino. O le savali i totonu o le ea fou, o le moli, o le taeao, o le aau ma le tietie uila o le a aoga tele mo le atherosclerosis ma le maualalo o le toto. O le faamalositino o le a fesoasoani i le faʻaitiitia lelei o le toto cholesterol, aʻo faʻasaʻoina le toto, faʻateleina le fatu o le tino, faaleleia o le toto ma faʻamalosia le muso o le fatu. Ae ui i lea, e taua le tuʻufaʻatasia lelei o le taʻaloga o taaloga ma se malologa lelei, ina ia mafai ai ona taofia le galue,
  • Massage O ituaiga uma o massage, e aofia ai le gaʻo ma le reflexology, e aoga tele mo tagata mamaʻi e maualalo le toto i le atherosclerosis. E fesoasoani i le faʻaleleia atili o le toto, faʻamaonia le galuega o le fatu cardiovascular ma le popole, faʻaleleia le metabolism ma faʻamalosi ai le muscle,
  • Faatusatusa le fagu. O le faʻaaogaina o se vaeluaga o le vai e iai foi le tele o iloiloga lelei i le togafitiga o le masalosalo. O le tele o aafiaga o le malulu ma le mafanafana o le tino i le tino e mafua ai le vavalalata ma le faateleina o vaʻa toto, lea e fesoasoani e faʻamalosi ai puipui lapisi, faʻateleina ai o latou gaioiga ma faʻaleleia le toto i vae. Peitai, e taua le maitauina o le eseesega o le vevela e le tatau ona malosi tele,
  • Maea atoa. O tagata e maualalo le toto maualuga e manaʻomia le tele o le taimi e momoe ai ma toe maua ai lo latou malosi, o lea o le moe i le po i tagata mamaʻi e tatau ona le itiiti ifo ma le 9 itula. I le taimi lava e tasi, e taua mo tagata gasegase maualalo toto e alu e moe ao leʻi vaeluapo, ma sili atu i le 23:00,
  • Meaʻai talafeagai. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis faʻalavelave e ala i le vavalalata, e taua tele le mulimuli i se taumafataga maloloina faʻatasi ai ma le maualalo o mea e maua i le cholesterol. O le faavae o se ituaiga o meaʻai maloloina e tatau ona avea ma meaʻai e maua i vitamini, minerale, antioxidants, fiber ma isi mea e manaʻomia mo le soifua maloloina,
  • Laulaʻau. Mo le faʻaleleia atili o le gaioiga o le fatu cardiovascular ma faʻaleleia ai le masini vascular, o le ava malosi, o le eleutherococcus, radiola pink, conesflower ma le safflower levze, o le a fesoasoani. E tatau ona maitauina e tatau ona na o le afa muamua o le aso o nei laʻau e tatau ona faia, ina ia le faʻafefe ai le le mautonu.

Atherosclerosis Normal Pressure

O le tele o tagata gasegase e fiafia i le fesili, pe mafai ona i ai le atherosclerosis ma le mamafa masani? Leai, e le mafai, lea e taʻuina atu i tamaiti aʻoga aʻoga muamua.

Faʻalavelave faʻapitoa i pulu cholesterol sili ona leaga e afaina ai le gaioiga o le cardiovascular system, lea e vave afaina ai le toto.

O le a le faʻalogoga o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le a le mamafa?

O le toto e tafe mai i totonu o veins o se tagata, lea e mafua mai i feteenaiga o le loto. I le taimi lenei, o le toto e galue mamafa i le mamafa e taua o le tau. O le toto toto e fuaina i le millimeters o le mercury. O le toto toto ua vaevaeina i ni faailoga se lua: systolic (luga) ma le diastolic (lalo). I le fuafuaina o le toto masani mo tagata taitoatasi, e tatau ona e faʻaaogaina le fua faʻatatau: 109 + (0.5 x tausaga) + (0.1 x mamafa) - e fuafua ai le systolic ma le 63 + (0.1 × le tausaga) + (0.15 × mamafa ) - ia iloa le diastolic.

Auala e faʻaititia ai le toto maualuga i le fale

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Auala e faateleina ai le mamafa - mo le tele o gasegase maualuga o lenei fesili e foliga mai e inosia.Ae mo nisi vaega o tagata gasegase e taua tele. O le toto toto e matua aafia ai le tulaga o se tagata. O le tele o taimi e mafai ai ona e faʻalogo i faʻafitauli i lona "vaʻaia". O le maualuga lea e masani ona tupu. Ae o le maualalo o le mamafa e le mafai foi ona lelei. E faapefea la ona e faʻaleleia?

Laititi o mafuaʻaga

Afai o le toto maualalo e le masani ai, ona valaʻau lea o lenei tulaga i le maualuga o vailaau faafomaʻi poʻo le faʻamalosi. O le suʻesuʻega e le faia i luga o numera o fuainumera, ma pe afai oi ai se ata faʻapitoa. E masani lava o tagata o loʻo i ai faitauga mamafa e masani ona maua le soifua maloloina, ae o lenei mea e tumau pea le taimi e suʻe ai, talu ai o le toto maualuga o le faʻaʻailoga o le tele o faʻamaʻi. O mafuaaga mo le maualalo o le mamafa e tele:

  • tiga o le endocrine,
  • faʻamaʻi
  • taumafa malosi
  • toto toto,
  • maʻitaga
  • ogaoga faʻamaʻi
  • faʻamaʻi maʻi
  • taua tele le toto
  • galuega leaga
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • umi,
  • fatu fatu
  • oso malosi.

O le tumau

Ole maualuga o le toto maualuga o nisi taimi e faailoa ai faafitauli ile tino. E tolu ituaiga o totoga maualuga:

  1. Orthostatic. O lona uiga e le mafai e le tino ona saʻo ma vave faʻatonutonu faʻataʻitaʻiga. O lenei ituaiga o togafitiga e faʻaalia i le osooso malosi i le malosi pe a uma se suiga o le tulaga.
  2. Faʻasalaga faʻasalalauga. Faailoga o le faʻamaʻi - o le vave faʻafuaseʻi i le pito i lalo o le toto pe a uma ona 'ai, o le faʻaitiitia o le toto. O lenei mea e faʻamaonia ai le solia o le tino o le endocrine, suiga i le faiʻai po o faʻalavelave faʻalagona.
  3. Vailaʻau vegetovascular maualuga. O le suʻesuʻega o loʻo faʻamaonia ai e le o lelei le galue lelei o le tino. E sili atu ona maua i tupulaga talavou.

O le malosi o le fatu o le fatu e tupu tele i taimi uma i le va fealoai, aemaise lava i taimi o suiga o le hormonal pe o taimi o suiga i le siosiomaga. O le faʻasalalauga i se fafine e le o taimi uma e faʻatasi ai ma ni faʻaʻailoga matuia ma e le faʻalavelave i le masani masani. O le tiga 90 i le 50 e tupu pe a afaina ma faʻaoʻo toto toto, ona o le a faʻagesegese ai le tafe toto, ma e le maua uma ai okeni i totonu o le okesene.

Afai ei ai se mamafa faʻavae o le 90, ma o le mamafa o le diastolic o le 50 i totonu o se tamaloa, ona tupu ai lea o le masalosaloga. Faʻasologa o le matua poʻo le lua. O le suiga muamua o le maʻi e tutoatasi. O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga o le gaioiga maualuga o le tino (vegetative) poʻo le matua vaivai o le mafaufau. Ole faʻamaualuga lona lua o se faʻalavelave lea o se faʻamaʻi: maʻi o le maʻisuka, hypothyroidism, faʻaleagaina o le maʻisuka, ma isi.

O a faʻamaʻi

E masani lava, o le toto maualuga e mafai ona faaitiitia i lalo o aafiaga o mafuaaga mai fafo. O faʻamaʻi matua e mafua ai ona paʻu le toto i lalo masani:

  1. Vailaʻau faʻamaʻi-vascular dystonia. O le mamafa e le o tausia i le tulaga, talu ai e le vavalalata le lumenia o vaa pe a suia suiga o le siosiomaga.
  2. Cerebral atherosclerosis. O se faʻaosoina tutusa o le faʻasalalauga o loʻo iai i tagata matutua ma tagata matutua. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le faiʻai, o le toto totoʻa i le nofoaga vaʻaia e matua aʻafia ai le talaaga o suiga atherosclerotic.
  3. Faʻaitiitia le toto toto. E tupu ona o le gau o le toto poʻo le faʻamaʻavaʻaina o le tino (manava, vomiting, faʻaleagaina o fualaau oona, le lava le aoga o le suavai).

E masani lava o le mamafa o le 90 i le 50 i se tagata e tupu i le po. O faailoilo e mafua ona o le le atoatoa o le toto, pe a alu le tino i le taimi o le moe i se tulaga tau le tamaoaiga. Ina ia totogi le tulaga i totonu o se tagata, o le ogatotonu o le fafagu ua amataina, ma ua ia ala mai. Awakenings i le ogatotonu o le po ma le siʻomaga e taʻitaʻia ai le mea moni o le maʻi e le malolo lelei, ma i le taeao e lagona e ia le vaivai, le mautonu, le mautonu o vae.

Moega mo tagata mamaʻi e tatau ona tumau i le 10 itula, aemaise lava pe a fai o timuga ma timuga maualalo. Pe a ala mai se tagata, e le manaʻomia ona vave alu ese mai le moega i luga o ona vae, a leai o le a maua i lalo ifo le mamafa. Ina ia faaitiitia le paʻu mataʻutia o le toto, e tatau ona e taoto filemu mo ni nai minute, ona faagesegese malie lea o ou vae i le fola ma nofo i ni nai minute, ona e alu loa lea mai le moega.

I le mamafa o le 90 i le 50 tagata latou te lagona ai tiga tiga i malumalu pe i tua o le ulu. O nisi taimi e tupu mai i le isi itu o le ulu. I le faaopoopo atu i le tiga faifai pea, o le gaioiga ma le fuluina e mafai ona tupu. O tagata e maualalo le maualalo o le totoga o loʻo lipotia mai se tulaga faʻaleagaina i le taimi o suiga o le tau. E tele taimi e maua ai e tagata gasegase le vaivai ma le vaivai. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e faʻaalia e ala i vaivaiga, maualuga le vevela, faʻavavevave vave, le mafaufau faʻaletonu ma le faʻalavelave. O mafaufauga e matua le fiafia, lagona le mautonu, e tusa ai ma le vave ona suia o lagona.

Le matautia o le maualalo o le toto maualuga i tagata

I le faaopoopo atu i le lelei o le ola lelei, i le faifai pea o le 90 i le 50, e le maua e le faiʻai le okesene ma le toto, e mafai ona mafua ai le le mautonu o le cardiogenic, faʻavaivaia ma, o le iʻuga, o le stroke. I le gasologa o tausaga, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le toe fetuunaiga o le tino, pe a maeʻa lea o le masalosalo e masani ona pasi i le maualuga. O aʻafiaga e faʻamalosia ai tagata gasegase muamua e sili atu le faigata nai lo tagata e maualalo le maualuga o le toto.

O le faʻasolosolo o le diastolic e mafai ona faʻaosofia ai le hypoxia o totoga taua i totonu. Ole faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga e mafai ona faʻaalia ai togafitiga faʻaleagaina i le tino, e pei o le gaioiga o le tino, le faʻasologa o mea, veins varicose, maʻi chronic somatic, faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi, ma le i ai o maʻi mama. O se faaaliga se tasi o le mamafa o le diastolic ua taʻu mai ai le leai o se vai i totonu o le tino po o le nofo umi i totonu o se potu malulu po o le la.

Maualuga 90

O se mea maualalo o le systolic indicator e taʻu mai ai le atinaʻeina o le fatu fatu poʻo maʻi faʻapitoa, e aofia ai le arrhythmia, tachycardia, bradycardia, maʻi fatu valve. O le pito i luga o loʻo avatu ai faʻamatalaga auiliili e uiga i le malosi o le fatu "pamu". E mafai ona e malamalama i le sili atu o le lamatiaga i le ola maloloina pe a maeʻa le mamafa. Faatasi ai ma se faitauga faitautusi i lalo ifo o le 60, o le tagata maʻi e ono le toe paʻi atu i le mea moni, o ona vae ua liu, ma ua matagia ona mata, ua le iloa. E taua le tuʻuina atu i le maʻi i togafitiga faafomaʻi ile taimi, aua e mafai e se tagata ona oti.

90 i le 50 ao maʻitaga

A oʻo ina pa'ū ifo le mamafa i le maʻitaga i le numera 90/50, ona manaʻomia vave lea e ia se fomaʻi. I le faaopoopo atu i le lagona le lelei, e leai se okesene, e mafai ona mafua ai le atinaʻeina ma faʻafitauli i le taimi o le fanau mai. A faʻalavelaveina le toto i le placenta, e le atoatoa le gasegase, ma iloa ai e le tamaititi le matelaina o le okesene ma amata ona paʻu. O le faʻafitauli sili ona leaga mo le faʻamalologa o se faʻalavelave tupu i le tuai o le maitaga. O le atinaʻeina o le gestosis o se isi faʻalavelave lea e mafua ai le faʻaleagaina o tino ma tino o le tino.

O le a le mea e fai i le mamafa o le 90 i le 50

Faʻasolosolo malosi i le mamafa, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial ma le tupu mai o isi maʻi. Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga, e tatau ona e taoto vave i tua i le taimi o se osofaiga, ma sii aʻe ou vae i luga o le maualuga o le fatu. O se ipu vai malosi ma le tele o vai (vai manino) e fesoasoani i le tagata maʻi. O meaai mama e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le mamafa, aua e faʻalauteleina ai mea o loʻo i totonu o le konatela i totonu o le tino. Ina ia puipuia ia tulaga, e manaʻomia e se tagata ona taaalo i taaloga, e masani ona savali i totonu o le ea fou, e le faʻavaivaia i le atuatuvale ma le lotovaivai setete.

Auala e togafitia

E le pei o le maualuga, o nai fualaau na faia mo le togafitiga o le masalosalo.O le faʻavae mo le togafitiga o le maualalo o le mamafa o le faʻaaogaina lea o soʻo. malologa lelei ma faamalositino. I le avea ai o se sui o se osofaʻiga, o loʻo faʻamalosia ai fualaau oona e maua ai le caffeine ma adaptogens, togafitiga. E taua le 'ai atoatoa, faʻatulaga le faigamalo o le aso ma aloese mai le faʻamalolo.

O le a le mea e inu i fomai i lalo ifo o le mamafa o le mamafa? E ui o faʻamaʻi faʻamaʻi ma lenei faʻamaʻi e fai ma vaega lona lua, e mafai ona faʻamautuina fualaau faasaina ina ia vave faʻaitiitia le toto:

  • caffeinated: Citramon, Pentalgin, Piracetam, Ephedrine, Algon,
  • adaptogens: tincture o ginseng, Saina vine magnolia, leuzea, eleutherococcus,
  • vailaʻau faʻalaʻauʻau: yarrow, upega, tansy, wormwood, calendula,
  • tonic herbs.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona faʻamaloloina i ni auala faigata. O le toto toto e tulaʻi mai ma fualaau oona. Mo le malosi o meaʻai o le cardiovascular system, o fomaʻi e fautuaina le faia o vitamin B. E le gata o se ausilali, ae o se puipuiga lelei foi o le masalosalo. I luga o le fautuaga a se fomaʻi, tagata matutua ma tamaiti e maualalo le toto maualuga e mafai ona ave vailaau nei:

  • L-carnitine
  • Potassium Orotate,
  • Panangin,
  • Hypotensin Plus,
  • Glutamic acid.

Caffeine e mafai ona mafua ai le siitia le tumau o le toto. E mafua lenei mea ona o le fesuiaiga o nisi faʻamautu pe a inuina le kofe. O le gaioiga malosi e fesoasoani e taofi ai le lumena o arteries i se tulaga lautele. I lalo o le faatosinaga a kalaine, o le a faʻaitiitia ai le gaioiga o le faʻaleleia, ma o le a oʻo mai le malosi. O le tele o suʻega ua faʻaalia ai e le tutusa le faiga o lenei masini mo tagata uma. O le au faletusi lava ia latou te lagona lenei faailoga i se tulaga tele, ona o le tino e masani ona faaaoga i le caffeine ma ua le toe tali atu i le taimi.

Cholesterol

O le Cholesterol o se vailaau e manaʻomia mo le tino e fausia ai siama siaki, synthesize acids, maua mai ai hormones ma vitamini D. Mai se vailaʻau elemalo, o le cholesterol o se mea-gaʻo-lipid (mai le Eleni "lipid" - gaʻo).

Cholesterol i le tino o le tagata ua faʻapipiʻiina i le ate. O le avea o se mea-gaʻo, e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le vai, e naʻo le vaʻaia o le toto e na o se vaega o faʻalavelave e iai palatini - chylomicrons ma lipoproteins. O avega autu o le cholesterol i le tino e lipoproteins. Lipoproteins (protein-lipid complexes) e fesuisuiaʻi i le telē, o le maualuga ma le lipid content.

Ole fua ole gaʻo (lipids) ma proteins ile lipoproteins e ese. O le aofaʻi maualalo o le porotini o loʻo i totonu o chylomicrons. O le faateleina o le maualuga o le lipoproteins e mafua mai i le faateleina o le anotusi o le vaega o le polotini i totonu, e pei ona faaalia i le laulau.

Le pasene o lipoproteins plasma

O le a le dyslipidemia ma le index atherogenic?

Dyslipidemia o se tulaga faʻaleagaina poʻo se faʻasologa e maua ai le solia o le faʻavae, metabolism ma le faʻaumatia o le lipoproteins ma gaʻo mai le taʻavale, lea e mafua ai le faateleina pe faʻaitiitia o latou toto.

Faailoa tatau dyslipidemia E faatoa mafai lava pe a maeʻa se suʻega o le toto o le toto - lipid spectrum poʻo le lipine profile.

O loʻo i ai se faʻavasegaga o Friederickson lea e le faʻaaogaina lautele i vailaau faʻale-fale, ae ui i lea e taʻua i nisi taimi. E tusa ai ma lea, e 6 ituaiga o dyslipidemia (I, IIa, IIb, III, IV, V). O lenei faʻavasegaga e matua faigata tele, o lea o le a tatou tuʻuina atu auiliiliga mo le manino. Ua lava le iloa e le tagata maʻi e na o le lima o latou atherosicene, o lona uiga, o mea e atiae ai le atherosclerosis vave - o ituaiga IIa, IIb, III i le tikeri itiiti IV ma V.

O se vaega taua i le atinaʻeina o le atherosclerotic faagasologa e faia i le fua faatatau o vaega o le cholesterol atoa (OXS) ma le HDL (maualuga lipoproteins). Ina ia mafai ona sili atu le manino o lenei fua faatatau, faaaoga atherogenic index(IA) latou te valaʻau ia te ia aterogenic coefficient (KA). Faʻataʻitaʻi IA e tusa ai ma fua faʻatatau nei:

Atherogenic index (srvc Unit) = (OXC - HDL) / HDL,

Atherogenicity index (srvc.) = (OXS / HDL) -1,

pe afai o le OHC o le cholesterol atoa,

HDL - lipoproteins maualuga.

Tulaga masani atherogenic index e le tatau ona sili atu ma le 3.0. Afai e sili atu le maualuga nai lo mea masani, o le mea lea e taʻu mai ai o le fua o le atinaʻe o le atherosclerosis ua faʻateleina, faʻapea foʻi le lamatiaga o faʻafitauli.

E tatau foi ona fai mai o le HDL e "aoga" ma faʻagesegese ai le alualu i luma o le atherosclerosis, o le tele lava, o le sili atu. O le faʻaitiitia o le HDL, e oʻo lava i se tulaga masani o le aofaʻi o le cholesterol ma ona vaega, e taʻitaʻia ai le alualu i luma o le atherosclerosis. E tusa ai ma le LDL (lipoproteins le maualalo) ma le VLDL (o le lipoproteins maualalo maualalo), latou te manatu e matua atherogenic ma e tatau ona faʻaitiitia le latou mea e maua ai, ma e faigata ona faʻaalu.

"E pei lava o se paʻu mafolafola i luga o lona fatafata ... Na te tuleiina, na te oso malosi i totonu o le fatafata ..." - na o se tamaloa e tusa ma le toalimagafulu na mafai ona oso i fafo pe a ulu atu le au taʻavale a le falemaʻi i le fale. I luga o le laulau sa i ai se ipu palasitika palasitika o fualaau o le nitroglycerin ... O le ata o le ECG na faatoa fanaina na i ai faailoga faaiu o se gasegase o le myocardial, e pei o le tusi i luga o togafitiga faafomai ... O lenei maʻi na "laki". E ui i le maliu o le falemaʻi i luga o le auala i le falemaʻi, ae na ola o ia ona o le mataala ma le maelega o le aufaigaluega o le faʻaleleia o cardiological ma le matagaluega o le toe faaleleia.

I le aso lava e tasi, o loʻo tu i tafatafa o le moega o se tamaitai matua, o le fomai tipitipi, faʻatasi ai ma le poto masani, faʻamatala ma le toʻa ma le faʻamaoni le tulaga i le tagata maʻi ma ona aiga. Fai mai o ia, o fuaitau masani "o le faagasologa ua matua mamao lava", "afai e le oi ai se taotoga i le taimi nei, e mafai ona e oti mai le inupia", ma "e leai se isi auala ae o le toesea." E leai se tasi o aiga o loʻo i ai, e pei o le tagata maʻi lava ia, na manaʻo e talitonu o le upu mataʻutia o le "gangrene" o le a sili atu nai lo lona ulu.

I le aso lava lena, o le tataina o le numera o le telefoni "03", na faamatala manino mai ai e le tamaitai talavou e faapea, na faafuasei lava ona "tautau lona lima taumatau" i lona tina ... E oo mai i le taimi na taunuu mai ai le taavale a le falemaʻi, e le mafai e loʻu tina ona toe sii lona vae taumatau ma tautala ... Na vave ona ulufale atu le fomaʻi mai le falemaʻi O le "tala fou" faafomaʻi, o le suʻesuʻega o le "Faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular ..." I se aso mulimuli ane, o se taunuuga o le faʻamalosi faʻafuaseʻi, ua leai.

Masalo e leai se tasi oi latou e faitau i laina nei e manaʻo e mafaufau o nei mea uma e ono aafia ai o ia, paʻi atu i ona aiga. E pei o le natura faaletagata, tatou te fia mafaufau "e uiga i le lelei" ma le faamoemoe mo le mea sili. I le faaiuga, tatou te agavaa i lenei "Lelei" e ala i le mou ese atu i le galuega, tausia o fanau, sosoloina taavale e le gata i le auala i se olaga fiafia. Ae mulimuli ane, afai tatou te faafoliga e le oi ai le faafitauli, e le o le a mou ese atu pe avea foi ma mea taua mo i tatou. Talu ai o fuainumera e matataʻu i le matematika ma oa latou faaiuga e sili atu ona malulu-toto nai lo le malulu-toto, e le mafai e se tasi ona taʻutino atu i totonu o lo tatou atunuu, pei o le tele o atunuu o le lalolagi, o le mafuaaga muamua o le olaga faaletino o le maʻi cardiovascular. I se isi faaupuga, o le fatu e oso i totonu o lo tatou atunuu e tele lava ina mate nai lo isi faʻamaʻi. Ma o lona uiga o "ata mai le natura" o loo tuuina atu i luga o le a ono afaina ai i tatou, aua oi tatou o le faitau aofaʻi o Iukureini i ona po nei, o le a latou paʻi mai ia i tatou pe a tatou le faʻatusatusaina lenei mea ma mea uma ua uma ona faʻaputuina mo le tau faasaga i le atherosclerosis i le lalolagi.

O le atherosclerosis o se gaioiga lea e mafua ai le fausia o mea e taʻua o atherosclerotic plate i le puipui o toto toto (tasi, pe sili atu nai lo le tele), lea e poloka vave ai lona lumenene ona o lona tuputupu ae pe faafuasei ona o se gau ma le mulimuli ane faia o se toto toto (toto toto). Faʻalagolago i le fea o le vaa e aʻafia e le atherosclerosis, o faʻafitauli o le le lava o toto maua. Pe a afaina le atigi o le atherosclerotic o vaʻa o le fatu, e tiga le fatu o le fatu, o le ulu ma le ua - o le faiʻai, faʻaleagaina o vaʻa o vae, gaʻo, manava - o nisi taimi e oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga. O le mea moni, o le togafitiga o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli e mafua mai i le agavaa o le tele o fomaʻi faapitoa, ona o le tele o fomaʻi o latou popolega autu. O le faʻamaʻi o loʻo natia mo se taimi umi, e aunoa ma ni faʻailoga e iloagofie ai. O le mea moni o faailoga o le le lava o le toto e amata ona aliali mai pe a poloka le lumen o le vaa e se atherosclerotic plate e sili atu i le 70%. E manino lava pe a sailia e se tagata se fesoasoani, e foliga mai ua matua leaga le vaʻa.

O le a le atherosclerotic plate? O le totonugalemu o le atherosclerotic plaque o le cholesterol, o le lapisi e pei o le lapisi e pei ona faʻaaogaina mai le lumen o le vaa e le paʻu. (Fig 1 ma le 2). O le cholesterol lea e ulu atu i le puipui o le vaa ma faaputuputu i ai, "triggers" o se faasologa o faagasologa e mafua ai le foliga mai ma le tuputupu aʻe o ni atherosclerotic plate.

Sa faʻamalosia e faʻamaonia e saienitisi pe afai e sili atu le maualuga o le cholesterol i le toto, e maua ai le mafai ona teuina i totonu o le puipui o le vaa. O le mea lea, o se tasi o auala sili ona taua mo le puipuia ma le togafitiga o le atherosclerosis ma faʻamaʻi e aʻafia ai e tatau ona manatu o le puleaina o le maualuga o le toto cholesterol.

Fai mai Tagata Tuai pe AFAI E TE FESOʻOTAʻI LE PULEA SE TASI - FUA! O le mea moni, faʻapefea ona mafai ona tatou iloa pe faʻafefea ona alu mea ma se tulaga lamatia taua mo le atherosclerosis e pei o le siitia o le cholesterol, pe afai tatou te le iloa e uiga i lona tulaga i le fale?

Ua mavae tausaga talu mai le vaetamaina o se polokalame atoatoa mo le puipuia ma le togafitiga o le maualuga o le maualuga i lo tatou atunuu. E leai se tasi e ofo i faʻasalalauga i le ulufale atu i falemaʻi uma faʻapitoa ma i le tele o nofoaga faitele e iai se telefoni e fua ai lo latou mamafa, ma afai e maua ile maualuga i luga o le 140/90, faʻafesoʻotai se fomaʻi. O loʻo i luga o foliga. O le numera o taʻavale e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le toto maualuga e sili atu nai lo le vaeluaina. I le taimi lava e tasi, o le numera o faʻamaʻi pipisi e aafia i le atherosclerosis e le gata ina faʻaititia, ae o loʻo faʻaauau pea le tupu e le talafeagai. I lenei itu, o le mea e leaga ai, o Ukraine o loo nofoia se tasi o nofoaga "taitai" i le lalolagi. O le mea lea, e tatau ona faʻamalosia e siaki lau cholesterol ma le tele o le maelega ma i le tele e mafai ai, e pei lava ona matou faia lenei mea i fua o le toto i nei tausaga uma. Mo le 15 tausaga talu ai, o le tele o atunuu mai fafo ua mulimuli i le ala o le popularising o le lautele o le siakila o le cholesterol i le faitau aofaʻi. O se taunuuga, i le tele oi latou, o le tuputupu aʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular ua taofi ma ua faʻaitiitia.

O le mea moni, ina ia siaki lou tulaga o le cholesterol, e tatau ona e faʻaaluina le taimi e te alu ai i le fale suesue. E ui lava i lea, pe a uma, e mamao mai tagata uma ei ai meafaigaluega mo le fuaina o le toto, ma i le taimi lava e tasi tatou te le ofo ai i le manaʻoga e felagolagomai, mo se faʻataʻitaʻiga, ma o latou tuaoi pe o atu i se falemaʻi e iloa ai le maualuga. O le taua o le maua o le maualuga o le cholesterol maualuga e lagona tele e le faʻalapotopotoga uma o le soifua maloloina. E oʻo lava i masini faʻapitoa (point of care care diagnostics) ua uma ona faʻaalia, e pei o mita taʻavale toto (glucometers), faatasi ai ma le fesoasoani, e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa ma le toto mai le tamatamailima o le tagata maʻi, soʻo se tagata fomaʻi, pe o se fomaʻi itumalo i le falemaʻi poʻo se fomaʻi , e mafai ona faʻamautinoa tonu le maualuga o le cholesterol saʻo i le moega o le maʻi poʻo le taimi e talia ai. O le mea moni, o le faʻaaoga lautele o nei masini e mamao lava, ae o le alualu i luma, e pei ona latou fai mai ai, e le mafai ona taofia.Mo i tatou, e taua le malamalama lelei e aunoa ma le faailoaina o maualuga maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ma o le mea lea e aunoa ma le filifili po o ai e tatau ona muamua togafitia mo le atherosclerosis, e le mafai ona tatou gaoioi ma talanoa e uiga i le puipuiga lelei ma le togafitiga o le cardio vascular vascular.

O se masalosalo masani e mafai ona taumafai e teteʻe i lenei nofoaga: latou te fai mai, aisea e le aoga ai ona o le iloa o le maualuga o le cholesterol, pe afai e leai se mea e togafitia ai le atherosclerosis. O le mea moni o le mataupu o le aso nei o loʻo i ai se mea e faʻafetaui ma le atherosclerosis! Seʻio tatou tilotilo i mea autu e mafua ai le faʻaalia mai ma "faʻavavevave" o le alualu i luma o atherosclerotic plate. E aofia ai:

  • maualuga (luga aʻe 4.5-5 mmol / l) cholesterol
  • ulaula
  • maualuga le toto maualuga
  • mamafa poʻo le tele o meaʻai
  • maʻisuka malosi
  • amio le taua
  • 'ai meaai maualuga i gaʻo manu, sodium chloride ma maualalo i fiber
  • lagona ootia
  • genis predisposition ("vave," e oʻo atu i le 55 tausaga, fatu fatuga poʻo isi faʻalavelave faʻa-cardiovascular i totonu o aiga vave)
  • tama tane
  • tausaga

E pei ona mafai ona iloa mai i lenei lisi, na o le 3 mai le 11 o le lisi autu "tulaga lamatia" o le atherosclerosis e le aʻafia i a tatou faatosinaga, o le totoe 8 e mafai ona suia lelei ma oʻo lava ina faʻaumatia. Aemaise lava, e tusa ai ma le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol, i le taimi nei o loʻo i ai se faʻamalosi atoa o fualaau faʻatau e ausia ai lenei sini. O tapenapenaga mo le faʻaitiitia o le cholesterol e lelei le faʻafeiloaʻi, ma o le faʻasaʻoina ia i latou e matua vavalalata lava i aso nei e mafai ona fautuaina i latou i le tele o tagata gasegase. Talu ai nei, na matou maua ai ni faʻamatalaga fou e faʻaaogaina ai nei vailaʻau mo le umi (tausaga), e mafai e le gata ina puipuia ai le faʻaalia o ni poloka fou, ae faʻaititia ai le tele o mea o iai. O le tele o tulaga manuia na maua i le faasaʻoina o isi "tulaga lamatia" (faʻasaʻoina o le toto, toto toto, faʻamautuina o taumafa, ma isi mea) ma o le mea moni i aso uma o loʻo i ai le malamalama fou e fesoasoani e tuʻuina atu fesoasoani sili atu. Masalo o le lagona o le ita lea e manumalo ai i fomaʻi o loʻo faʻamalosia e matau tagata mamaʻi ma otaota lapoa, e malamalama, aʻo iai auala lelei e puipuia ai le alualu i luma o le atherosclerosis.

Ina ia fuaina lou tulaga lamatia, e mafai ona e faʻaaogaina le laulau-fuaitau lamatia o le sefulu tausaga mo le maʻi mama cardiovascular, lea o loʻo faʻatulagaina e Taiala a Europa mo le Puipuia o le Fatu.

O le mea lea, o mea uma o loʻo i luga e leʻi tuulafoaia oe, ma oe, i le mauaina o le taimi, faatasi ai ma le malamalama i le taua o le mataupu, valaau le fale suesue e saili pe mafai faapefea ona e siakiina le maualuga o lou toto cholesterol. O iina e logoina ai oe ma le agalelei e iloa le maualuga o le cholesterol, e maua mai le toto mai se vela i luga o se manava gaogao (ina ua mavae le 12 itula o le le mautonu mai meaʻai, ao le "gaʻo" meaai e tatau ona le aofia ai meaai i le aso ua tuanai). E mafai foi ona talosagaina oe e faamanino pe o le a le cholesterol e te manao e fuafua: o le cholesterol atoa, le lipoprotein cholesterol (LDL cholesterol), le lipoprotein cholesterol (HDL cholesterol, e lauiloa foi o le alpha lipoproteins), pe atonu oe manaʻomia se auiliiliga auiliili o le fusi o le lipid lipid (lipid profile). Tatou "faamanino le tulaga." O le mea moni, o le cholesterol i le toto e le o se tulaga saoloto, ae i totonu o le polotini le tasi, o mea faigata, o le lipoproteins e taʻua o le lipoproteins. Afai o le plasma toto e aofia ai le paluga o le cholesterol e centrifuged, o le mea lea, e faalagolago i lo latou malosi, o le lipoproteins ua vaevaeina i nisi "mamafa" (lipoproteins maualuga pe HDL cholesterol) ma le itiiti ifo o le "mamafa" (lipoproteins le maualalo pe LDL cholesterol).I nisi o fale suesue, e faalagolago lava i mea e maua, o le metotia o le chromatography e faʻaaogaina e vavae ai cholesterol, lea e mafai ai ona gaoioi le eletise i se eletise eletise, ma fai ai fusi e faalagolago i lo latou maualuga: alpha-lipoproteins (i le auala muamua o le vavae ese o le lipoproteins - HDL ) ma le beta lipoproteins (LDL). O le mea lea, o le tele o cholesterol, e tele lava ina fuafuaina i totonu o fale suesue, e aofia ai le LDL cholesterol ma le HDL cholesterol.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e pei foi o le le itiiti ifo i le lamatia o le toto. E mafai foi ona latou faaleagaina le puipui o toto toto, ma o le mea la lea e tatau foi ona pulea le laasaga ma faʻaititia e faʻaaoga ai togafitiga o loʻo i luga.

O le a le taua o le tele o cholesterols ma pe aisea tatou te manaomia ai le fuafuaina o a latou ituaiga eseese. O le mea moni, i le tele o suʻesuʻega e aofia ai le fia afe o tagata gasegase e maua ai le cholesterol maualuga, na faʻaalia ai le maualuga o le mamafa o le cholesterol ma le LDL cholesterol, faapea foi ma le triglycerides. Matou te manatu oi latou o le autu o "tagata solitulafono" o le atinaʻe o le atherosclerosis i tagata. E le gata i lea, o le taimi o le faʻamautuina o nei faailoilo ma le fesoasoani o togafitiga faʻapitoa lea na maitauina ai le faʻaitiitia o le paʻu o le tino. E tusa ai ma le HDL cholesterol (alpha lipoproteins), na foliga mai o nei lipoproteins, e ese mai ai, ei ai puipuiga puipuia e faatatau i le atiaʻe o le atherosclerosis vascular. Le maualuga maualuga o lipoproteins, e pei o le, "toso" cholesterol mai le lapisi lapisi, ma puipuia ai lona teuina i totonu. O le mea lea, e le pei o le cholesterol atoa, LDL cholesterol ma triglycerides, o lenei faailoga e tatau ona sailia, e ala i togafitiga, ia faateleina, ae le o lalo ifo. O le naunautaiga o lenei faailo i nisi o tulaga e mafai ai ona tatou faamanino mafuaaga e mafua ai i nisi o tagata gasegase e tusa lava pe i ai tulaga masani o le numera o le cholesterol, LDL cholesterol ma triglycerides, e atiaʻe ai le atherosclerosis. O le mafuaʻaga o le faʻaititia o le tau fefaʻatauaʻiga - le maualuga o le HDL. O nei tagata maʻi e manaʻomia foi le tofiaina o cholesterol faʻaonaponei-faatonutonuina fualaau faasaina, faʻapea foʻi ma se faʻamaoniaga o le taumafa. Ae paga lea, mo le tele o fale suesue a le "setete," e le toe avanoa le fuafuaina o le maualuga o le lipoproteins maualuga (HDL). O le taunuʻuga o lenei mea, o le tele o tagata gasegase latou te le mauaina ni faʻamatalaga puipuia vave poʻo togafitiga, ma o le mea lea, e ui lava i le soifuaga o le suʻega o suʻega, latou te lamatia i latou i le alualu i luma o le atherosclerosis. O le mea lea, o le tali sili ona atoatoa e uiga i le setete o le cholesterol metabolism e mafai ona maua mai ia te oe pe a maeʻa se suʻega auiliili, o le mea ua taʻua o le iloiloga o le fusi o le lipid poo lipid profile (gaʻo, lea e aofia ai le cholesterol, ua taʻua o lipids i le biochemistry - tusi a le tusitala).

Ina ia tauaofai, ou te fia faamaninoina muamua o le muamua o mea uma e manaomia e fuafua ai le maualuga o le toto cholesterol poo le suʻesuʻeina lipid. E faigofie le tali. Mo tagata uma ei ai tulaga faʻapitoa o le lamatiaga mo le atherosclerosis, e aofia ai: gasegase e maua i le maualuga o le toto maualuga, o gasegase e maua i le maʻisuka, mamafa poʻo le mamafa, tagata ulaula, tagata e taʻitaʻituina le ola ma le le 'ai ma le mafaufau, tagata ei ai le genetic predisposition i le fatu vailaʻau faʻasaʻi ("vave," e oo i le 55 tausaga, oso fatu poʻo isi faʻalavelave faʻaleaga cardiovascular i totonu o le aiga vave) ma tagata matutua.

Mo tagata gasegase ua uma ona maua i le atherosclerosis vascular, latou te manaʻomia se taimi masani (taʻitasi i le 3-6 masina) le faʻamautuina o le cholesterol toto ina ia faʻamaonia ai togafitiga o loʻo latou faia.O le mea lea, afai na faatonuina oe e le fomaʻi le togafitiga o le atherosclerosis ma le fesoasoani i se meaai ma ni meaʻai, ae e le ausia le taua o le cholesterol, e tatau ona e toe mafaufau i togafitiga e te faia e faʻaopoopoina ai fua o fualaau o loʻo e ave (ono faaopoopo nisi vailaʻau) ma / poʻo le faʻamalosiina o le taumafa. E masani lava e oo lava i tagata gasegase e masani ona ave pusa o le cholesterol-downering e tatau ona maua ai le maualuga o le cholesterol, ma o le mafuaʻaga o lenei tulaga o se le atoatoa o fualaau oona ma / poo le solia o le meaai. E masani lava, e leai se togafitiga faʻapitoa mo tagata uma, ma e naʻo le faʻamalositino faʻataʻitaʻiga e mafai ona avea ma ki i le manuia, lea, e pei ona e iloa, e le mafai ona faia e aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga maualuga o suʻesuʻega suʻesuʻe.

O se faafitauli e tutusa le taua i le siakiina o le lipid metabolism disorders i lo tatou atunuu e tatau ona avea ma tali i le masani. O le mea moni o le tele oa tatou pepa aloaia, poloaiga, ma isi, o loʻo tuʻuina atu ai faʻataʻitaʻiga o le masaniga e le mamao mai manatu faʻaonapo nei, e pei o se tulafono, e sili atu le maualuga o le tapulaa masani mo faʻataʻitaʻiga o le cholesterol toto. E masani lava ona vaʻaia e le tasi le faʻalavelave faʻaleagaina o tagata gasegase e uiga i le tagi a le fomaʻi e moni lava ei ai se faʻamaoniga e le lelei, maualuga le cholesterol, ae tusa ai ma tapulaa o le masani o loʻo faʻaalia i luga o le pepa na lolomiina "ma pi," o le faailo o se foliga "matagofie". O le mea lea, matou te toe tuʻuina atu i le taimi nei le faʻaogaina o fua faʻatatau o fuainumera o alaleo lipid:

  • aofai o le cholesterol - 1 mmol / l (poʻo le> 40 mg / dl), mo fafine> 1.2 mmol / l (poʻo le 45 mg / dl)

Ou te fia taʻua foi o faailoga masani mo nisi o gasegase, e mafua mai i le maualuga o le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular, e maualalo ifo. Laititi ona, e pei o le leai o se tasi, e tusa lava pe masani mo isi faailoilo o le toto cholesterol, o le fesili o le tofiaina o le cholesterol-lowering therapy e fofo lelei. Talu ai na o le pau le ala e mafai ai ona tatou tetee atu i le atinaʻe vave o le atherosclerosis i totonu. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma fautuaga fou a le lalolagi, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e tatau ona amata togafitiga, e tutusa ma le 3.5 mmol / l.

I le faaiuga, ou te fia toe taʻuina atu e le o tuua na oi tatou i la tatou taua e faasaga i le atherosclerosis. Ma e ui lava ina masani ona tatou faʻanoanoa e uiga i le "sili atu ona leaga o le olaga i Sisifo", ae tatou te taʻutaʻu atu lava, e le masalomia, oi latou na tusia "NO CHOLESTEROL", o lona uiga "NO CHOLESTEROL," e tusa lava pe tusia i luga o se fagu vaiinu, e saʻo. . Sei o tatou, faatasi ai ma a tatou "paaga i le malaia,", ia faia taumafaiga uma i le tau faasaga i le atherosclerosis, amata mai i le siakiina o lona tulaga lamatia sili - maualuga maualuga o le cholesterol.

I la tatou "Video Encyclopedia" o loʻo i ai se vitio E faʻapefea ona atiaʻe le faʻaleagaina o le myocardial? faʻaalia se tasi o itu o le aafiaga o le atherosclerosis i luga o le soifua maloloina. O le vaʻaia o le a fesoasoani e faʻamalosia le malamalama o le faafitauli na maua e ala i le faitauina o le tusiga.

O le a le lamatiaga o le maualalo o le toto i le atherosclerosis?

O le tele o tagata e mautinoa o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o faailoga o le atherosclerosis o le atinaʻe, ae o le mea moni e le o lea. E pei ona matauina e tagata o aso nei, o le maualuga o le maualuga o le mafuaaga autu o le atherosclerosis, ae le o lona taunuuga.

O le mea moni e faapea o le maualuga o le toto maualuga o loʻo i ai i luga o puipui o toto toto, e tumu i le cholesterol, lea e fesoasoani i le faʻavaeina o pusa cholesterol. Ae o tagata mamaʻi e le mafatia i le maualuga o le toto, o le atherosclerosis e mafai ona faʻaitiitia ai le paʻu o le toto ma oʻo ai foi i le mafuaʻaga ogaoga.

Ae pe faʻapefea ona maualalo le toto ma le atherosclerosis e fesoʻotai ai, aisea e faʻafefe ai toto toto e mafua ai le vavave, o le a le lamatiaga o le maualalo o le toto i le atherosclerosis ma le auala e togafitia lelei ai? O nei fesili e fiafia tele i le tele o gasegase e mafatia i le atherosclerosis ma le maualalo o le toto.

O le maualalo o le toto maualuga e leʻo taimi uma o se faʻamaʻi.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E toʻatele ua faʻalogo o le maualuga o le toto maualuga o se faʻamaʻi matautia ma matautia. I le maualuga o le toto, e lagona ai e se tagata le leaga. Ma le isi, o le aʻafiaga o le faateleina o le pa. Ae o le maualalo o le mamafa e mafua ai le tele o faafitauli i tagata gasegase. O le a le mafuaʻaga o lenei mea?

O le toto maualuga atonu e le o se taunuuga o soo se faʻamaʻi.

E masani lava o mafuaaga mo lenei mea o mafuaʻaga nei:

  • e tele lava ina i ai le maualalo o le mamafa i tagata taʻaalo ma tagata o loʻo galulue i galuega mamafa faaletino,
  • o le i ai i taimi uma i se vevela vevela e taʻitaʻia ai foʻi faʻaaliga tutusa. O le toto maualuga e le masani ai i le va o tagata faigaluega i le fale vevela. O nei vaega e aofia ai tagata o loʻo galulue i mea tau metotia, i totonu o le umukuka poʻo isi potu e maua ai le vevela maualuga,
  • afai e maualalo le toto, o mafuaaga e ono aʻafia i le nofoaga o le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o taimi e masani ai ona iai se maʻi i na gasegase e masani lava i tulaga maualuga.

O mafuaaga mo le maualalo o le toto maualuga i tamaitai e mafai ona matua fiafia lava. I le taimi o le fanauina o le tamaititi, o le maualuga o le faʻamalositino e faʻatupulaʻia tele. Talu ai ona o lenei mea, ua maitauina ai le le mautonu. I le avea ai o se tulafono, o mea uma e faʻamaonia pe a uma le fanau mai o le pepe.

O le ulaula ma le inupia e afaina ai le tino atoa. O le tele lava o taimi, o se taunuuga o lenei mea, ua matauina le maualuga o le toto maualuga, ae ona o uiga o le tino, o le itu faafeagai e ono tulai mai foi.

O maʻi e mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa

I le maualalo o le mamafa, o mafuaʻaga e masani lava o faʻamaʻi. O le faʻasalaga faʻapitoa o le iuga o le tele o maʻi.

E masani ona tupu lenei mea ona o:

  1. Loto fatu. O lenei okeni o le autu o le "afi" o le tino atoa o le tino. Afai ei ai se maʻi e pei o le faaletonu o le fatu, faafitauli o le valve, poʻo le bradycardia, ona tuʻuina lea o le toto maualuga.
  2. Faʻaleagaina o le endocrin system. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le le lava o hormones adrenal e faʻaitiitia ai le maualuga o le maualuga o le tino. Afai e le lelei le gaʻo o le thyroid, ona faʻaitiitia ai lea o le gaioiga o le fatu. O nei mea uma e mafua ai ona paʻu i le toto.
  3. E mafai foi ona maitauina le vavalalata o le mafaufau e ala i le pisia o le pulmonary vein thrombus.

O le mafuaʻaga e mafua ai ona aʻafia faʻaletino.

Ae o le matelaina e tau atu i le leai o se numera o vitamini. O le taunuuga o lenei mea e mafai ona avea ma faʻasalalauga.

I se isi tulaga, o isi mea e mafai ona mafua i mafuaʻaga tiga o le maualalo o le toto. O le gasegase o le toto, lea e mafua mai i se faʻamaʻi poʻo se manua, e taʻitaʻia ai foi i lenei faʻaaliga. Ae i lenei tulaga, ua vave ona toe faʻafoʻiina le mamafa. E le gata i lea, o le fia inu e masani lava o le mafuaʻaga.

A o le i iloiloina le fesili pe faapefea ona faateleina le toto, e aoga le malamalama i le siama o le maʻi. E mafai ona amata togafitiga e ala i le mautinoa o loʻo i ai le maʻi. O a ni faailoga o le maualalo o le toto maualuga? O le a le mea e tatau ona gauai i ai gasegase?

O iinei, e tusia e fomaʻi mea nei:

  • o le mea muamua e pagatia o le toto i totonu o le faiʻai. O lea la o uluai faailoga. A maualalo le mamafa, e lagona e le tagata maʻi le tiga i le itulagi faaletino. O le tele o taimi, o loʻo i ai se uiga malosi. E le gata i lea, i nisi o tulaga, e mataituina ai migraines,
  • faailoga o le faʻamalologa - o se faʻafitauli o le soifua manuia pe a suia le tau.E masani ona lagona e le tagata maʻi le maʻi i le taimi o se matagi mageta. E oo lava i aso masani, o nei tagata gasegase e mafai ona vave paʻu, o la latou faatinoga e le o se tulaga maualuga,
  • tagata e mafatia i le maualalo o le toto maualuga e mafai ona lagona le gaogao ma le pogisa io latou mata pe a latou o ese vave mai le moega. I nisi tulaga e le masani ai, e ono tupu le faʻanoanoa,
  • o le masalosaloga ei ai uiga i foliga o le leai o se ea. O ia ituaiga o maʻi e masani lava ona mumu, ma afai latou te feagai ma le mamafa o le tino, e ono amata ona paʻu,
  • o le faʻamausali o le mafaufau e mafua ai le faʻaitiitia o le tino vascular. O lenei mea e aafia ai le gaioiga o le loto. O tagata maualalo ifo i le tino e mafai ona aafia i le tiga o le pusa.

O le ā le lamatiaga o le maʻi?

I le maualalo o le mamafa, e mafai ona ese le faʻaalia ma mafuaʻaga, ae e taua le faʻalogo vave atu ia i latou ma amata ona faasaʻo le tulaga. Aua nei tolopo se togafitiga seia oʻo i se taimi mulimuli ane, e tusa lava pe le o "faalavelave" le maʻi. Aiseā e lamatia ai tagata i le maualalo o le toto?

Faʻasalaga faʻasalalauga na o ia lava e le o se mea faʻafefe. Ae afai e te le togafitia le maʻi, o le tino o le a matua malosi lava le totoina o le toto maualuga ia lava. O le iʻuga, e mafai ona tupu le faʻafeagai - maualuga le maualuga. O le mea moni, e le o taimi uma e tupu ai, ona o le suia o le maualalo o le mamafa i se maualuga e silia ma le luasefulu tausaga e tatau ona pasi, ae o le tulaga lamatia e maualuga.

Ma e ese mai i lenei, o le a le lamatiaga o le masalosalo?

O iinei, e tusia e fomaʻi mea nei:

  • ona o le faiʻai e leai se okesene, e le aoga le galuega. O le iʻuga, o le maʻi e faʻaitiitia le manatua,
  • gaioiga vaaia e faʻaitiitia foi le faʻaitiitia,
  • "malfunctions" i galuega a le loto atonu e amata. E le gata i lea, o le faʻaititia o galuega. O le tagata gasegase, e tusa lava pe a mavae le le malosi faaletino, e lagona le le lava,
  • pe aisea e mamafa ai le mamafa o le mamafa o le solia o le faamaopoopoga o gaoioiga. O se tagata gasegase i lenei faʻafitauli e mafai ona paʻu ma le le manuia. E le gata i lea, o ia ituaiga o gasegase ua le iloa, lea e mafua ai foi ona afaina ai manu poʻo e oo foi i le vevesi ma le faaleagaina o ponaivi.

Aua le galo se isi mea. Sa fai mai sina maualuga maualuga pe aisea e maualalo ai le mamafa.

E le o mafuaaga uma e faigofie ona aveesea.

O le maualalo o le mamafa e mafai ona faʻaalia ai le i ai o isi, faʻamaʻi sili ona matuia. O le mea lea, ia iloa pe aisea e mataituina ai ia mea i le tino o le galuega autu a le fomaʻi. I le iloaina o mafuaaga, o le togafitiga o le a lava.

Le mea e fai

O le a - o le maualalo o le mamafa, na taʻuina atu teisi maualuga. Ae o le a se mea e tatau ona ou faia pe afai ua maitauina e le tagata maʻi nei faailoga ma e le iloa poo le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina? O le mea muamua lava e fai o le asiasi atu i se fomaʻi. O le tagata maʻi e tatau ona faia se suʻega atoa. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona iloa le mafuaaga. E naʻo le maeʻa o lenei mea e mafai ona e mafaufau pe faʻafefea ona togafitia mafaufauga.

Ma o iinei e tele lava o le a faalagolago i taunuuga o le fuagafanua.

Afai e leʻo faʻaalia mai faʻamaʻi ogaoga, ona mafai lea ona faia togafitiga faʻapitoa:

  1. Suiga o le fale poʻo le galuega. E pei ona maitauina, o le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le mamafa o le ola i luga o mauga poʻo le auai i le mamafa o galuega faaletino. Afai e te suia lau galuega pe siitia i laufanua, o le a le toe alu na o le vavalalata.
  2. Le faʻaitiitia o le toto maualuga. E tatau ona matauina le masani i aso taitasi.
  3. E mafai ona e faʻaaoga nisi fualaau.
  4. E mafai e tagata atamamai faʻafomai faʻapitoa ona tali le fesili pe faapefea ona faʻaleleia le toto. E tele naua mea e aogā lelei.

O se isi itu pe a fai o le maualalo o le toto, sili atu tonu, faʻamaoniga ma suʻesuʻega, o loʻo faʻaalia ai le i ai o se isi faʻamaʻi. I lenei tulaga, e leai se tasi oi luga o le a fesoasoani. Ae faʻapefea pe afai o le mea tonu lava lenei e maua? O le mea muamua, muamua, e tatau ona e taulimaina le mafuaʻaga, o lona uiga, o le maʻi faʻamaʻi, lea na mafua ai ona faʻaitiitia le mamafa.Matou te siiina le mamafa i vailaau poʻo togafitiga faʻatoʻaga, ae o le a le fesoasoani lava. Seiloga e te faʻamalolo le maʻi lea ua avea ma mafuaʻaga, e leai se mea e mafai ona faia.

Faʻafefea ona taulimaina faʻamaoniga?

O le a le mea e fai? O lenei fesili e tatau ona taliina pe a maeʻa le suʻega. Afai o se malaga i le fomaʻi e leʻi faʻaalia mai faʻamaʻi ogaoga, ma o le maualalo o le mamafa e muamua, ona mafai lea ona e faia e aunoa ma ni fualaau oona poo togafitiga faa-aganuu.

O le mea autu iinei o le usitaia lea o tulafono patino. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, o lona uiga o le maualalo o le toto, pe leai foi, o ona uiga, o le a le popole tele.

O nei fautuaga e aofia ai mea nei:

  1. Matau le tulaga moe. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fausia lelei lou aso. O le moe e taua tele mo tagata e maualalo le maualalo o le toto, e tatau ona tuʻuina mai pe a ma le 8-9 itula.
  2. Ma o na uiga o le maualalo o le mamafa e le mafua ai ni faafitauli ogaoga, e taua le tulaʻi saʻo pe a uma le malologa. E le mafai ona e faia lenei mea faʻafuaseʻi, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia poʻo le vevela tele. A maeʻa moe, e tatau ona e taoto i lalo mo ni nai minute, punou ma faʻamalosi vae i ni nai taimi, liliu lou ulu ma pe a uma ona aluese mai le moega.
  3. O le faagaeetia ma le gaioiga o gaioiga e i ai le eseesega o le vai. E tatau ona e amata ile vai vevela ma faasolosolo lalo ifo ile vevela i le potu poʻo le malulu. O le mea aupito sili ona lelei, o le filifiliga lona lua, faʻamalosia o le a sili ona aoga. Ma o le tau faasaga i faailoga o le vavalalata lava e vavalalata vavalalata ma vai. O le aau ma le aau e mautinoa lava le fesoasoani.
  4. E le o meaʻai foi i le mea mulimuli. Lalo o le a tatou talanoa e uiga i le auala e faateleina ai le mamafa i le fesoasoani a oloa, ae o lea e taua foi le pulega. E manaʻomia le taeao i le laina manaʻomia. E le gata i lea, i lona tuufaatasiga, e faaopoopo i le cereal, e tatau ona suamalie.
  5. Faatinoga faaletino. O le mea moni, faʻalagolago i uiga o le tagata, o le avega e mafai ona faʻaitiitia ai le mamafa, ae o galuega i le taeao e le afaina ai se tasi. E tatau ona e faia i taeao uma mo le lima i le fitu minute. E le gata i lea, e manaʻomia i aso uma i le ea fou.

Ma se tasi fautuaga. Aua nei fuaina lau mamafa i itula uma. E na o le leaga lava.

O le a le mea e fai i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi?

I tagata gasegase ma le mafaufauga, "osofaiga" e mafai ona tupu. Ma pe faʻapefea ona vave faʻateleina le mamafa? O le a le mea e fai i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi?

Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga fautuaga nei a fomaʻi:

  • e faʻamaonia le mamafa i le taimi o se osofaʻiga, e manaʻomia e le tagata maʻi ona tu i se tulaga vavalalata (taʻoto i lalo). I lenei tulaga, e manaʻomia le siitia o vae, ma faʻaititia le ulu. I lenei tulaga, o loʻo i ai se tafe toto mai pito pito i lalo faatasi ai ma le faʻatutusaina o vaʻa o le faiʻai,
  • e mafai ona e faʻateleina le mamafa ma meainu. O le kofe malosi malosi o le kofe ua atoatoa mo lenei mea. E tatau ona vevela le vai. E fautuaina e faaopoopo le lemoni i ai. I le maualalo o le toto, togafitiga ma le toomaga i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi e malosi tele lauti lanumeamata. E naʻo le mea e tatau ona aunoa ma ni mea faʻaopopo,
  • O le faʻamalosia o le gaioiga o le faʻamalosi. O le isi auala aoga i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi le pito i luga aʻe o le laugutu pito i luga ma le faʻamalositinoina o motusia mo ni nai minute. E mafai foi ona faʻaaogaina ia lava gaioiga i taligalu.

E le gata i lea, e mafai ona e inu se paipa o le suauʻu manogi. Ae na o lenei mea e faʻaaogaina e avea o se mea faigaluega faaopoopo. Afai o le mataupu e faanatinati ma e manaʻomia ona faatelevave le mamafa, ona mafai lea ona e faʻaaogaina ni vailaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e inuina se pusa caffeine poʻo se meaʻai.

Le malosi eletise

O meaai e 'ai e se tagata ei ai sona aafiaga tuusaʻo i lona soifua maloloina. O le tauivi ma le maualalo o le malosi, e pei o isi maʻi, e mafai ona faia e ala i le fausiaina o taumafa talafeagai. Muamua lava, faʻalogo i meainu. O i latou e uuina maualuga le mamafa o le "fefefe" i le caffeine. O lenei mea lea e manaʻomia mo tagata mamaʻi e iai le faʻamaoniga. Teu, lanumumu ma lanumeamata teas - o nei mea uma o le a aoga.Afai o le mataupu e faanatinati ma e tatau ona faʻasalalau le maualalo o le mamafa i le "fanua", o le mea lea, o se mea inu suamalie, mo se faʻataʻitaʻiga, Coca-Cola, e talafeagai. Ae aua nei e aafia ai.

Ina ia faʻaitiitia le toto maualuga e aunoa ma vailaʻau, e mafai ona e faʻaaogaina se meaʻai lelei ona fausiaina.

O meaai nei e tatau ona i ai i le taumafataga:

  • oloa susu. Pulu, kusi, pata - o nei mea uma e fesoasoani e fofo ai le toto maualuga,
  • fualaau mata, fua, vine. O togafitiga laiti e le mafai ona mafaufauina e aunoa ma le pisa ma lemoni. E le gata i lea, o pateta, kāloti, apricots mago, aniani ma le kalaka e tatau ona i ai i le taumafataga,
  • pe faʻapefea ona e aʻafia - e tatau ona e faʻaaogaina meaai e faʻaleleia le hemoglobin i le toto. O nei mea e aofia ai le mumu mumu ma le ate, le rimoni ma le vine,
  • e le mafai ona e faia e aunoa ma ni tui. O faʻatoʻaga o le Buckwheat ma le araisa e sili ona aoga.

Ae leai se mea e tatau ona aofia ai. O na meainu malosi e tatau ona togafitia e pei lava o se vailaʻau, ma o le mea lea, e faʻaaogaina i ni mea laiti.

Ae aua nei galo e uiga i meaʻai, lea e maualalo ai le toto. O nei oloa e le tatau ona faatagaina i lau laulau. O i latou nei e faʻapitoa ona mafaufau i almond, turmeric, popo ma le pepa cayenne. E le gata i lea, afai e maualalo le toto o lou toto, e sili ona lelei le faʻapulaʻaina o lau meaʻai e pei o pi ma le siʻi, faʻi, ma susu susu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Tuua Lau Faamatalaga