Taʻiala mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka e aʻafia ai le inisalini ma le non-inisalini

O le maʻisuka (maʻi o le maʻisuka) o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le le atoatoa o le inisalini ma le aiga, ma e faʻaalia i le solia o ituaiga uma o metabolism, ma, o le mea muamua lava, o le gaosiga o le gaʻo. O le upu maʻisuka e mai le Eleni. maʻisuka - "O loʻo ou faia se mea", "O loʻo ou tafe", o le upu "mitusitus" e mai le upu Latina "honey", e faailoa ai le suamalie o le urine i le maʻisuka. O le maʻisuka na tupu i le 4% o tagata (i Rusia 1-2%), ma i le va o tagata tagatanuu o le tele o atunuu e oo i le 20% ma sili atu. I le taimi nei, e tusa ma le 200 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi, o loʻo faʻamutaina le 7% o le soifuaga. E tusa ai ma fuainumera, o tagata taʻitoʻalima taʻitoʻatasi o loʻo aʻafia i le maʻisuka, lea e manatu o le lona tolu o mafuaʻaga masani o le oti ma le tauaso. O le afa o tagata mamaʻi na maliliu mai le gasegase masani, 75% - mai faʻafitauli o le atherosclerosis. E lua taimi e sili atu ona maua i le maʻi fatu ma 17 taimi - nephropathy.

O le muamua na taʻua ai se faʻamaʻi o le maʻisuka e oʻo mai i le fa o le meleniuma BC (3200 tausaga). O le faaupuga "maʻi suka" o loʻo faʻaofiina i tusitusiga a Arethius o Kapatokia (tusa ma le 2000 tausaga o lo tatou vaitaimi). I le XI seneturi, na faamatalaina auiliili e Avicenna ia faailoga o "maʻi suka", ma i le 1679, na taʻua ai e Thomas Willison o le "maʻisuka." I le 1869, na muamua faamatalaina ai e P. Langerhans le vaega o le morcreas endocrine, lea o loʻo faʻatusalia e fusi o α- (A-), β- (B-), δ- ma le PP-sela. O le faʻalavelave o mea uma na maua i lalo, e aofia ai le faʻalavelave faʻafomaʻi, ma mulimuli ane faaigoa o tamaʻitaʻi o Langerhans. I le tagata pancreas, e tusa ma le 1 miliona ia motu ei ai le aofaiga atoa o le 1-1.5 g (0.9-3.6% o le gland mass) ma le telē 100-200 micron. O teineiti taʻitasi e tusa ma le 2,000 faʻalilolilo sela. O motu o loʻo i totonu o le tino ma le siʻu o le gland.

I le 1909, na taʻua ai e Minner le mea galue malosi i le pancreas e maua ai le insulin. I le 1926, o Abel ma al. Na vavaeeseina i se mamanu mama. F. Sanger (1956) na faʻaalia lona fausaga vailaʻau ma i le 1963, faʻatasi ai ma Kotsoyannis ma Tsang faʻapipiʻiina e ala i auala faʻapitoa. I le taimi nei, o le inisalini i gaosiga o mea tau gaosiga e maua mai i le inisinia. O le tele o tamaʻi motu o Langerhans - 68% o B-, poʻo β-sel, e maua mai ai le inisalini. I le faaopoopo atu ia i latou, i totonu o le tamaʻi motu o loʻo i ai A-po o sela (20%) o loʻo faʻapipiʻi le glucagon, faʻapea foʻi ma le δ-sela (10%, faʻamalosi le somatostatin) ma le PP-sela (2%, faʻasaʻo le polypeptide pancreatic). E maua foi iinei 'eleʻele o Enterochromaffin D e maua mai ai le polypeptide o le intestinal vasoa (VIP) ma le serotonin.

O le inisalini o se porotini e aofia ai filifili e lua o le polypeptide, e aofia ai le 51 amino acids (O le filifili e aofia ai le 21, B-filifili o le 30 amino acid residues), ma le mamafa mole mole e lata i le 6000 D. O lona fatuga i le ituaiga o proinsulin e tupu i ribosomes. I lalo o le physiological conditions, o le pancreas e tusa ma le 25 mg, ma o le manaoga i aso uma e 2.5-5 mg o le insulin. I le plasma, e fusifusia i le vaega o felaʻuaiga felaʻuaiga o le protein - C-peptide, ma o lona plasma o loʻo fuafuaina i le 400-800 nanograms i le lita (ng / l), ma le C-peptide - 0.9-3.5 ng / l . O le inisalini e faʻaumatia e insulinase poʻo isi enzymes proteolytic o lysosomes i le ate (40-60%) ma fatugaʻo (15-20%).

I le tino, o le inisalini e aʻafia ai ituaiga autu o metabolism - carbohydrate, protein, gaʻo ma vai-electrolyte.

I. E tusa ai ma le gaosiga o le gaʻo, o mea nei o le inisalini e matauina:

E faʻamalosia ai le hexokinase o le enzyme (glucokinase), faʻaalia ai se gaioiga autu o meaola o le faʻamaʻipeʻapeka ma le anaerobic o gaʻo - kullucose phosphorylation,

E gaoioi le phosphofructokinase, ma maua ai le phosphorylation o le fructose-6-phosphate. O lenei gaioiga e iloa e faia se sao taua i le faiga o le glycolysis ma le gluconeogenesis.

E faʻamalosia ai le glycogen synthetase, faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen mai le kulukose i le glycogenesis reactions.

E taofia ai le gaioiga o le phosphoenolpyruvate carboxykinase, i le taofia o le tali o le gluconeogenesis autu, ioe. liua o le aluminiu i le phosphoenolpyruvate.

Faʻatinoina le faʻaogaina o le acetic acid mai le citric i le kenera Krebs.

Faʻafaigofieina le felauaiga o le kulukose (ma isi vailaʻau) e ala mai i le cytoplasmic membranes, aemaise lava i inisalini e faʻalagolago i le tino - pipili, muso, ma le ate.

II. O le matafaioi o le inisalini i le faatonutonuina o le gaʻo gaʻo.

E faʻamalosia ai le phosphodieserase, faʻaleleia le malepe o le CAMP, lea e mafua ai le le faʻamaina o le lipolysis i le tino.

Faʻasolosolo le tuufaatasiga o acyl-coenzyme-A mai gaʻo gaʻo, faʻateleina le faʻaaogaina o tino o le ketone e siama.

III. O le matafaioi o le inisalini i le faʻatonutonuina o le gaosiga o le porotini:

Faʻaleleia le faʻaleleia o mea amino.

Faʻasolosolo le faʻalauteleina o le porotini i sela.

E taofia ai le malepelepe o polotini.

Faʻaaogaina le faʻamaʻiina o amino acids.

IV. O le matafaioi o le inisalini i le faʻatonutonuina o le vai-electrolyte metabolism:

Faʻaleleia le maso ma le ate o le manava o le pasela.

Faʻaititia le faʻataʻitaʻiga o le sodium excretion.

Faʻaauau le faʻamautuina o le vai i le tino.

O le gaioiga o le inisalini i luga o sosoʻo o loʻo faʻamoemoeina o loʻo faʻalagolago i le inisalini e faʻalagolago i le gasegase o le insulin ma lona faʻafesoʻotaʻi ma se faʻamaumauga glycoprotein. I luga o le cytoplasmic membranes o sela o nei tisipenisione, e 50000-250000 tali, e ui na o le 10% o loʻo galue moni lava. O mea nei e tutupu e tupu mai o se taunuuga o le fegalegaleaiga o le inisalini ma le talini:

E suia le faʻamalamalamaga i le faʻaaliga

E tele faʻamaumauga e fusia faʻatasi ma fausia se microaggregate,

O le microaggregate e faʻapipiʻiina e le cell (vaʻaiga internalization),

E tasi pe sili atu faʻamatalaga intracellular ua faia.

I lalo o ni tuutuuga faapitoa, faatasi ai ma se faataitaiga, e ala i le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, o le aofaʻi o mea e maua i luga o le toto mo le inisalini e faaitiitia, ma o le a le maualalo le sosolo i le insulin. O le faʻaitiitia o le numera o le faʻaaliga ma le faʻaitiitia o lo latou gauai i le inisalini e faʻaalia ai le faʻalavelave inisalini tetee (e pei o le iniseti ma le NIDDM, silasila i lalo).

O le siakiina o le inisalini e faaosofia e le tele o metabolites ma meaola o le tino: glucose, mannosai, amino acids, aemaise leucine ma arginine, poma, gastrin, pancreasimine, secretin, glucocorticoids, glucagon, STH, β-adrenostimulants. Hypoglycemia, somatostatin, acidic nicotinic, α-adrenostimulants e taofia ai le gaosiga o le inisalini. O i tatou, tatou te maitauina o suiga o le inisalini e suia i lalo o le aafiaga o le inisalini o loʻo aʻafia i le plasma toto e fesootaʻi ma albumin (sinalbumin), β-lipoproteins ma globulins (γ-globulin).

O le hormonone lona lua o le pancreatic, glucagon, o se polypeptide e tasi le pauna e aofia ai le 29 amino acids o totoe ma le mamafa mole mole pe tusa ma le 3,500 D. I lona tulaga mamā, na vavaeeseina ai glucagon i le 1951 e Gede. O lona anapogi o toto toto o tagata soifua maloloina e lata i le 75-150 ng / l (e naʻo le 40% o le hormone e malosi). I le gasologa o le aso, e faʻaauau pea ona faʻapipiʻiina e α-sel o teineiti o Langerhans. Glucagon le manava e taofia e le glucose ma le somatostatin. E pei ona faailoa mai, o le glucagon e faaosofia ai lipolysis, ketogenesis, glycogenolysis, gluconeogenesis, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O le tāua tele i le faʻatonutonuga o le glycemia o lona aafiaga faʻaosofia i le faʻamalosia o le inisalini - faʻaosofia le tuusao e ala i le hyperglycemia ma vave faʻaosoosoina le heterocellular i totonu o le motu. O le hormone e paʻu i lalo i fatugaʻo.

O le faiga o gaioiga o le glucagon ua faaitiitia i le faʻamalosia, e ala mai i faʻamaumauga patino o le cytoplasmic membranes o le adenylate cyclase, o le ate ma le faateleina mulimuli ane i le mea e aofia ai le CAMP i totonu o siama. E mafua ai le glycogenolysis, gluconeogenesis ma, e tusa ai, i le hyperglycemia, lipolysis, ketogenesis ma nisi o aʻafiaga.

O faʻaaliga autu o le maʻisuka o mea nei:

hyperglycemia (toto glukose maualuga e maualuga atu i le 6.66 mmol / l),

Glucosuria (glucose i le urine e mafai ona oʻo atu i le 555-666 mmol / l, i le aso e oo atu i le 150 g o le kulukose i le urine muamua o tagata soifua maloloina, e tusa ma le 300-600 g o tagata maʻi suka, ma le ono gau o le kulukose i le urine e oo atu i le 300 g / aso),

polyuria (diuresis i aso uma i luga atu o le 2 l, ae mafai ona oʻo i le 12 l),

polydipsia - (faʻaaogaina o le vai i le sili atu i le 2 lita i le aso), fiainu,

hyperlactacidemia (toto lactate mea e sili atu i le 0.8 mmol / l, masani 1.1-1.4 mmol / l),

hyperketonemia - o se faʻaopoopoga o mea e maua i tino o le ketone i le toto (e sili atu i le 520 μmol / l), ketonuria,

liua (toto maualuga toto, masani i luga o le 8 g / l),

mamafa o le mamafa o le tino o tagata mamaʻi ma IDDM.

o le faaitiitia o le faapaleni o le kulukose o le tino, e fuafua i le sueina o le kullukose ma le 75 g o le kulukose ma le ipu vai, ona i ai lea o le lua o le glucose (e oo atu i le 11.1 mmol / l) i le 60th, 90th ma le 120 minute o le naunautaiga.

O faʻaaliga o le gaʻo gaʻo gaʻo e:

hyperlipemia (lipids plasma i luga aʻe o le 8 g / l, masani 4-8),

hyperkoneemia (o mea o loʻo i totonu o tino o le ketone i le plasma e sili atu nai lo le 30 mg / l poʻo le 520 μmol / l),

hypercholesterolemia (sili atu ma le 6 mmol / l, tulaga masani 4.2-5.2),

hyperphospholipidemia (sili atu i le 3.5 mmol / l, tulaga masani 2.0-3.5),

faateleina i le mea o loʻo iai i NEFA (sili atu i le 0.8 mmol / l),

faʻateleina i triglycerides - triglyceridemia (sili atu i le 1.6 mmol / l, o le masani e 0.1-1.6),

o se faʻaopoopoga o mea o lo o lipoproteins (sili atu i le 8.6 g / l, o le masani e 1.3-4.3).

O fuainumera lisi o le gaʻo o le gaʻo o le gaʻo e mafua mai i le le lava o le inisalini, ae faʻapea foi i le tele o hormones contra-hormonal, faʻapea foi ma le leai o le lipocaine. O le Hyperlipemia i le toesea o le lipocaine e mafai ona taʻitaʻia ai le ate, lea e faʻamalosia e:

glycogen fesuiaiga o le ate,

le lava o mea tau lipotropic, e aofia ai le lipocaine,

faʻamaʻi ma inu.

O mea lava ia e tasi e taʻitaʻia atu ai i le kososis, peitaʻi, o mafuaʻaga vave o le ketosis o loʻo mulimuli mai:

faʻalauteleina o le faʻaititia o le gaʻo o le gaʻo faʻasalaina i le ate,

o le solia o le manava o le acetoacetic acids i mea maualuga gaʻo,

le lava le faʻamaʻiina o le acetoacetic acid i le taamilosaga Krebs,

faateleina le fausia o le acetoacetic acid i le ate.

O suiga i luga ole gaʻo gaʻo e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le atherosclerosis.

Faʻaleagaina o masini protein. O nei faaletonu e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o le palatini ma faʻavaivaia le faʻamalosia o le protein. O le faʻaaogaina o le faʻamalosia o le protein o se mea e manaʻomia mo le faʻavaeina o gaʻo mai a latou vaega - gluconeogenesis, lea e faaosofia e glucocorticoids ma glucagon. O le polotini o le plasma e faʻalavelaveina:

faaitiitia albumin,

o le faʻateleina o le globulins o loʻo faʻatupulaia,

faateleina le maualuga o le alpha-2-glycoproteins.

Etiology. O le IDDM e faʻapitoa i le tofi. O mafuaʻaga ogaoga ma faʻamaoni e mafua ai le IDDM ua valaʻaulia nei diabetogens. Faʻamatalaga o le diabetogenic o mea tutupu ia, o nisi o ia mea, faatasi ai ma sina tikeri, atonu e mafai ona amataina le atinaʻeina o le IDDM i luga o suauu o foliga vaaia. O vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau faʻamaʻi e mafai ona faʻaosofia ai le cytolysis autoimmune o siama siaki i totonu o le tino o le tino na muai vavaeina tagata taitoatasi ma uiga faʻavae o le tulafono faatonutonu o le tali atu i le puipuiga. O le faʻaosofia o le aafiaga e pito sili ona taua i le amataga ma le faʻagata le taimi o le ontogenesis. O le mafuaʻaga lea e maʻi ai tagata mamaʻi ma le IDDM ao talavou.

GeneticsMUSI. I le taimi nei, e oʻo atu i le 20 nofoaga eseese i le 2, 6, 10, 11, 14, 16 ma le 18 chromosomes, e fesootai lelei i le faʻamaʻi. E le sili atu i le 30-54% le fetaui o masaga e tasi. I tamaiti o aiga lata mai ma le IDDM, o le maʻi e lata i le 6%. O se saofaga faapitoa i le predisposition ua faia e le itulagi o le HCH i le lima puupuu o le chromosome 6 i le va o DR loci3, DR4, DQ3,2. E talitonuina o le fesootaʻiga o le HCGS lona lua loka loci ma le IDDM o loʻo faʻamatalaina e le galuega faʻafomaʻi o le protein HCGS. Faatasi ai ma tagata Caucasians, e lata i le 95% o tagata gasegase e iai le IDDM o loʻo tauaveina faʻamaʻi MHC DR3, DR4 ma / poʻo faʻapotopotoga o latou. O le faitau aofaʻi o le aofaʻi o le faitau aofai o tagata o loʻo tauaveina lenei haplotype e le sili atu i le 4%.

E tusa ai ma le i ai o faʻamatalaga faʻasologa ma uiga o le faʻamaʻi, o le IDDM e mafai ona vaevaeina i lalo o le 1a ma le 1b. O le vaega 1b o loʻo faʻaalia i le masani ona i ai se seti o antigen i le HCCH3 (T3) -B8-A, subtype 1a - e ala i le i ai o se tuufaatasiga o le DR4 (T4 ) -B15-A2-CW3. O le tuufaatasiga 1b o loʻo tuʻuina mai ma le atinaʻe, e le o le talaaga o le IDDM, o se totoga o le toto o le endocrin, e le o manaʻomia ai se faʻamaʻi pipisi. E oo i le 15% o mataupu o le IDDM e aofia i lenei subtype. O faʻamatalaga o le faʻamaʻamilosaga e faasaga i kela faʻamau e tumau pea, ae i le taimi lava e tasi, ua le toe i ai se tali mai le puipuiga a le inisalini. O le polyendocrinopathy autoimmune e le o se uiga o le faʻafitauli 1a, ma o le aʻafiaga o siama e mafai ona maua i le pathogenesis. O le faʻaaogaina o le autoimmunity e faasaga i le siakiina o siama e le tumau, ma o le tali a le autoimmune i le inisalini e faʻaalia malosi.

E pei ona faʻaalia, o loʻo talanoa i le taimi nei e uiga i faʻamaʻi pipisi ma le leʻo pipisi. Faatasi ai ma le muamua o le tele o ituaiga o siama: rubella, tui mumps, Epstein-Barr, enterovirus Coxsackie B4 ma e le o Coxsackie, leoviruses, cytomegaloviruses, lea i luga o mataupu tau falemaʻi ma faataitaiga faʻapitoa e mafai ona faʻaleagaina ai ivi o le faʻaipoipo o tamaʻi palacreatic. Mo se faʻataʻitaʻiga, e oʻo atu i le 40% o pepe e fananau mai i tinā na maua i le tolu tausaga lona tolu e paʻu ma le IDDM i tausaga muamua o le latou tausaga o le taʻavale.

O le tele o faʻamaʻi pipisi e mafua ai le cytolysis autoimmune o lela rea. O le gaioiga o le autoantibodies e faʻatautaia i le cytoplasmic ma antigens o le eletise o suauu B. E mafai e nei autoantipodies ona fusifusia tino tutusa o le masini e pei o pancreatotropic viruses. Lymphotropic viruses galue e avea ma tagata e amataina le polyclonal o auala autoimmune (Epstein-Barr ma siama o le misela) pe o ni tagata e le o faʻamalosia le T-suppressors (retroviruses) poʻo ni tagata faʻamalosi o T-effectors. I lenei tulaga, o le gaioiga o le gasegase e mafai ona mafua mai i se siama e mafua mai i siama o tagata o loʻo taofia ma / poʻo le sili atu foi o tagata na faia. I le taimi lava e tasi, o le cytolysis faʻamalosia o loʻo i ai i le gasegase o faʻamaʻi pipisi i mataupu faʻapitoa na muai fuafuaina.

O le faʻaosoosoina o le aʻafiaga o faʻamaʻi i le genesis o le cytolysis autoimmune e auala mai i interleukins ma interferons, aemaise lava -interferon, i le tulaga o faʻaleagaina vailaʻau i le pancreas. O nei cytokines e mafua ai le faʻamaoniga o antigens MHC i luga o sel ma le faʻataʻitaʻiina o antigen-cell antigen mo le cytolysis autoimumune mulimuli, faʻapea foʻi foliga o neoantigens i faʻamaʻi viral faifai pea.

O faʻamaʻi pipisi e aofia ai le alloxan, uric acid, streptozocin, dithizone, vailaau faʻamalositino (oxine control agents), vailaʻau o vailaʻau vavalaʻau (vailaʻau o le povi), nitrosamines ma nitrosourea (maua i totonu o mea ulaula), pentamidine (o togafitiga mo le pneumocystosis) , oloa e aofia ai cyanides meaai (apricot kernels, almonds, aʻa aferika afu Kassava, lea e tusa ma le 400 miliona tagata Aboriginal, ma isi). O le ulaula ma le ava malosi e saofaga i le faateleina o le toto cyanide, faʻaleleia le faʻaalia o le faʻamaoni, ma saofagā i le atinaʻe o le hemochromatosis ma le pancreatitis.

I le faatusatusa atu i le diabetogens, o meaola e iai le puipuiga, o mea e taʻua o antidiabetogens, ua faamatalaina.O nisi oi latou o loʻo taʻua o le amino acids, o le faʻaletonu lea e faʻapupula ai le vevela o cyanides meaai, antioxidants, zinc (auai i le teuina o inisalini), vitamini PP (inhibits apoptosis ma necrosis, ua faʻaaogaina e togafitia ai le IDDM), o gaʻo gaʻo eletise polyunsaturated mai iʻa oona (faʻasaina le faʻasinomaga o le IL-1 ma le TNF-a) lauiloa.

O mea autu o le faʻaleagaina o vailaʻau i tamaʻi pancreatic Igilisi e faʻalagolago i le interleukin toesea masani i luga o le membrane o sela sela o meaolatini DR, autoimmune suiga ma autovalegymafua mai i se koluse poʻo ni faʻamatalaga masani faʻa-antigenic, ma le tali atu i le faʻaaliga mai le neoantigenona o le faʻaumatia o sela u. I le taimi lava e tasi, e mafai ona taofia le faʻateleina o siama siaki e ala i anticelular antibodies ma le aufaasālalau o le mimimune inflammation.

O le otootoina o mea o loʻo taʻua i luga e faʻatatau i faiga faʻavae o le IDDM, matou te faʻamafaʻailoga ai mea autu. Muamua, o le inisalini e mafua ai le gasegase o le T-lymphocytes (ituaiga cell-mediated types of allergy) ona o le faʻaalia o sela-sel i luga o le membrane o sela vavalo e le o iai i le masani o DR-proteins. O le faʻamalamalamaina o tagata, o oloa o le genome viral latene, faapea foi ma le le faʻaalia o faʻamatalaga o le HCH genes lona lua i luga o 'arava ivi, e le faʻatea. Lona lua, o le ituaiga o faʻatafunaga o mumū o le kul-mediatic, lea e fai ma sui o le cytotoxicity cellular (cytotoxic, cytolytic, cytotoxic, cytolytic, type of reaction allergic). O cytokines faalilolilo (IL-1, TNF-, lymphotoxin, -interferon, mea e gaoioi ai le platelet, prostaglandins) e oo lava i luma o le faʻaumatiaina o le faʻaleagaina o le tino o siama e mafua ai le taofia o le inisinia. O lenei mea e faapitoa le moni mo le IL-1, lea e faʻaitiitia ai le faʻalogoina o kea faila i le kulukose. O nei cytokines e faalilolilo e lymphocytes ma macrophages ei ai aʻafiaga cytotoxic, antiproliferative ma antisecretory. I le faaopoopo atu i le cytolysis i le auto, IDDM o loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o le gaosiga o faʻata.

Faʻafitauli o le IDDM.O se fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le IDDM o le maliu faʻafuaseʻi lea o le ova o sela o le pancreatic tinlets. O lenei mea e mafua ai se suiga o sootaga i le heterocellular i tamaʻitaʻi, insulinopenia, o le tele o motu ma isi hormones. O le iʻuga, o le kulūkose faʻaaoga ma ituaiga uma o metabolism ua faʻalavelaveina. O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le gasegase e mafua ai faʻafitauli o le IDDM, o le mea autu e fesoʻotai ma faʻamaʻi.

O le aʻafiaga o le vailaʻau faʻamaʻi ma / poʻo le diabetogenia faʻaleagaina o le faʻaaogaina o le suiga o le autoimmune. I le 10% o tagata gasegase ei ai le subtype o le IDDM 1b (faʻapitoa ma le masukmune polyendocrinopathy), e le talafeagai le osofaʻiga. I tagata gasegase ma le subtype o le IDDM 1a, e tatau ona tupu se mea faʻavevesi i le amataga o le ontogenesis poʻo le taimi foi aʻo lei fanau mai, ona O le IDDM o se faʻamaʻi ma se faʻasolosolo umi o le immunological prodrome ma se vaitaimi o taui faʻatau. O le vaitau mai le amataga o le faagasologa o le autoimune i le amataina o le le faapalepale o le kulukose e 3-4 tausaga, ma o le umi umi i le va o uluaʻi faʻaaliga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini ma o le faʻavavega faʻaleagaina o le 1-12 tausaga. O le maualuga o le aʻafiaga o le IDDM e tupu i vaitau matutua mai le fanau mai i le 3 ma le 9 i le 13 tausaga. I le mavae ai o le 14 tausaga, o le a mafai ona faʻaitiitia le gasegase o le diabetogens e faʻaleagaina ai siama.

Faiga faavae o le MUSDM. I le tali atu i le suiga o le tino, o le a faʻaalia ai e le peʻapeʻapeʻavela o le tino, faʻalauiloa tele, faʻaaogaina o le teineitiiti e le lymphocytes, macrophages, eosinophils, fevaevaeaʻiga o sootaga feusuaʻi, ma le telefoni feaveaʻi ma fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi. I le taimi o le faʻamaʻi o le maʻisuka maʻi, o le mamafa o le pancreas ua faʻaititia e le lua, o le tele o teineiti - i taimi faʻatolu, ma le fatuga B - e silia ma le 850 taimi. I le taimi lava e tasi, o le vaega o A-sela (e oo atu i le 75%) ma δ-sela (e oo atu i le 25%) o loʻo ola aʻe i teine ​​e le o faatulagaina. O le iʻuga, o le glucagon / insulin ratio i le toto o tagata mamaʻi e iai le IDDM, aʻo tupu aʻe le faʻamaʻi, e foliga mai e le gata.

Faʻavasegaga o le maʻisuka.Pepa o le maʻisuka Peraimeri o loʻo ou faʻamaonia: o le insulin-dependent, hypoinsulinemic, IDDM (talavou) e maua ai le 20% o le numera o mataupu o le maʻisuka muamua. Ituaiga: Ia - ona o se tuufaatasiga o aʻafiaga o le kenera ma le siosiomaga, Ib - muamua, e fuafua lelei e aunoa ma se faʻaosoosoga ogaoga, Ic - faʻatasi ai ma le faʻaleagaina muamua o siama mai siama faʻamaʻi ma vailaʻau faʻamaʻi pipisi.

O le maʻisuka ituaiga II o le maʻisuka (e le o le inisalini e faalagolago i ai, hyperinsulinemic, tagata matutua, matua, gasegase, NIDDM) e 80% o mataupu uma o le maʻisuka e aofia ai ma lalo ifo:

IIa - NIDDM i tagata e le o ni tagata maʻi,

IIb - NIDDM i tagata gasegase,

II - NIDDM o talavou.

O le faaupuga "IDDM", "NIDDM" o loo faamatalaina ai le aoga (e faigofie i le ketoacidosis ma le tetee i le ketoacidosis, Table 3.1), ma o faaupuga "I ma II ituaiga" e faatatau i togafitiga o le faamai (o le taunuuga o le puleaina o le autoimmune po o isi auala).

O le maʻisuka lona lua (o nei mea o le gasegase, poʻo le maʻisuka syndromes, o le taunuuga o faʻamaʻi e aafia ai le pancreas poʻo le faiga o tulafono faatonutonu ole metabolism gaʻo).

O le maʻisuka lona lua na mafua ona o le leai o le autoimmune o le faʻamaʻiina o siama siaki (pancreatitis chronic, cancer, hemochromatosis, cystosis, trauma),

o le maʻisuka lona lua e mafua mai i le faʻamaʻi o le endocrine ma le faʻasaina o hormones contrainsular (Cushing's syndrome, acromegaly, pheochromocytoma, glucagon, hyperthyroidism, hyperplasia gland pine),

o le maʻisuka lona lua o le maʻisuka e mafua mai i le faʻaaogaina o vailaʻau (Corticosteroids, ACTH, tui faʻamataʻu, o le propranolol, antidepressants, o nisi o togafitiga),

o le maʻisuka lona lua i fatuga o fatufatuga (lipodystrophy, hypothalamic forms of secondary obesity, type I glycogenosis, Down's disease, Shereshevsky, Klinefelter.

Taiala mo eseesega i le IDDM ma le NIDDM

Le atoatoa le inisalini

Laititi o le insulin le lava

Faʻatauga faʻapitoa mo le faʻatautaia o siama

Leai se faʻapipiʻi autoimmune

Le lava le malosi o le inisalini

Maualuga maualuga o le ketoacidosis

Laititi lamatiaga o le ketoacidosis

Leai se fegalegaleaiga ma le oona

Suʻe se fesoʻotaʻiga i le gaʻo

Faaiuga o masaga tutusa 30-50%

Faʻaiuga o masaga tutusa 90-100%

Matou te toe faamamafa atu foi o le ki autu i le pathogenesis o le IDDM o le maliu faifai pea o siaki siaki ona o suiga o le autoimmune. Faailoga antigenic IDDM ua iloa - o MHC antigens DR3, DR4, DQ3.2.

I aiga o loʻo maʻi le tama i le IDDM, o le numera o tamaiti maʻi e 4-5 taimi sili atu nai lo aiga o loʻo maʻi ai le tina.

O le feteenaʻiga o feeseeseaiga i le va o le tina ma le tamaititi i le AB0 ma le Rh + e faʻapupula ai le lamatiaga o le atinaʻeina o IDDM.

Ae ui i lea, o le genetic predisposition e na o se tulaga maualuga o le faʻamaʻi e tupu. Mo le faʻatinoga, e manaʻomia manaʻoga o le maʻisuka e leai ni afaina. O le faiga o le gaioiga o le diabetogens e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina ole interleukin o le self-cell autoantigens. E i ai le mafuaaga e talitonu ai o se vaega tele o tagata gasegase e iai le NIDDM oi latou ia o loʻo i ai i le amataga i le atinaʻeina o le maʻisuka, ae ua lava lava le insulin e puipuia ai le ketoacidosis. O le NIDDM i le gasegase o loʻo i ai se metotia faʻapitoa o le pathogenetic - faʻatoʻa faʻaleleia le gaosiga TNF- counter-cytokine. IDDM ma le NIDDM e tele fesoʻotaʻiga faʻaanamua; i le taimi lava e tasi, o le i ai o pepa fefiloi ma fesuiaiga e le mafai ona faafitia.

Faʻamatalaga o le maʻisuka o se faʻamaʻi tutoatasi endocrin i le togafitiga faafomaʻi "Ebers Papyrus." Faʻavasegaga o le maʻisuka, o ona uiga ma mafuaaga. Faʻamatalaga o le maʻi: suʻesuʻega o le urine, toto mo le suka ma le hemoglobin glycated.

UlutalaFomaʻi
Vaʻaifaʻapitoa
GaganaRusia
Aso Faʻaopoopo23.05.2015
Tele le tele18.0 K

O le tuʻuina atu o lau galuega lelei i le malamalama o le faavae e faigofie. Faaaoga le fomu i lalo

Tamaiti aʻoga, faauu tamaiti aʻoga, talavou saienitisi oe faʻaaogaina le malamalama i a latou suʻesuʻega ma galuega o le a matua faʻafetai tele ia te oe.

Faʻasalalau http://www.allbest.ru/

STATE BUDGETARY EDUCATIONAL INSTITUTION OF EDUCATIONAL EDUCATIONAL EDUCATION

"Northwest State Medical University

latou. I.I. Mechnikov »o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia

Autu o le faʻamatalaga: "Taʻiala o suʻesuʻega o le insulin-faʻalagolago

ma le maʻisuka e le o le inisalini "

Khegay Melis Dmitrievich

E oo lava i le sefululima selau tausaga ao lei oo i lo tatou vaitaimi, o tagata Aikupito anamua i la latou togafitiga faafomaʻi "Ebers Papyrus" na faamatalaina ai le maʻisuka o se maʻi tutoʻatasi. O fomai sili o Eleni anamua ma Roma na manatu e le mautonu i lenei maʻi matautia. Na sau le fomaʻi Arethaus i le igoa "maʻi suka" - i le gagana Eleni, "Ua ou tafe, pasi." Sa finauina e le saienitisi Celsus e faapea, o le nutimomoia e tuuaia ai le afaina o le maʻisuka, ma le Hippocrates sili na maua e ala i le tofoina o le gaioiga o le maʻi. I le auala, na iloa foi e Saina anamua e faapea o le maʻisuka, o le urine e avea ma suamalie. Na latou o mai ma se metotia faʻataʻitaʻi muamua e faʻaaoga ai lago (ma lapisi). Afai o lago e nofo i luga o se vaʻa ma le urine, ona manava lea o le urine ma maʻi le mai.

O le maʻi suka o se maʻi endocrine e mafua mai i le faʻateleina o le maualuga o le suka i le toto ona o le le atoatoa po o le leai o se aiga o le insulin - o le hormone o le pancreas. O le faʻamaʻi e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism, faʻaleagaina o toto, vaʻaia o le tino, faʻapea foʻi ma isi totoga ma mamanu.

Eseesega: o le maʻisuka o le hemoglobin endocrine

Inisalini e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 1 maʻisuka) e tele ina atiae i tamaiti ma tupulaga talavou,

O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga 2 o le maʻisuka) e masani lava ona atiae i tagata e sili atu i le 40 oe ua mamafa tele. O le masani lea o faʻamaʻi (maua i le 80-85% o mataupu),

Maualuga (poʻo foliga) maʻisuka faʻamalosi,

Matemaina o le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai se le atoatoa o le inisalini ona o se faaletonu o le pancreas.

I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo iloa ai le le maua o le inisalini. O mamanu pancreatic i le taimi lava e tasi e maua ai le insulin (o nisi taimi e oʻo lava i se tupe tele). Ae ui i lea, o le fuainumera o fausaga e mautinoa ai le faʻafesoʻotaʻi ma le kulupu ma fesoasoani i le kulukose mai le toto e ulufale ai i le masini e poloka pe faʻaitiitia i le pito i luga o sela. O le faaletonu o le kulukose suauu o se faailo lea mo le tele o le inisalini gaosiga, ae e leai se aoga, ma i le aluga o taimi, o le inisalini o le gaosiga o le tino e faʻaitiitia.

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 1 o se gaioiga o le autoimmune e mafua mai i le le lelei o le tino puipuia, lea e maua mai ai i totonu o le tino siama faʻamalosi e faʻaumatia ai. O le mea autu e faʻaleagaina ai le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 o se viral infection (rubella, chickenpox, hepatitis, mumps (mumps), ma isi mea) faasaga i le talaaga o le genis predisposition i lenei maʻi.

O le taimi masani o taumafa o mea taumafa e aofia ai le seleni e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2.

O mafuaʻaga autu e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le lua: o le gaʻo ma le faʻasologa o le gaʻo:

Mafuaaga I le i ai o le lapisi Ou te kuka. o le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e faateleina i le 2 taimi, ma le II tbsp. - 5 taimi, faʻatasi ai ma ata. III - silia ma le 10 taimi. O le manava o le isumu e sili atu ona fesootaʻi ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi - pe a gaʻo le gaʻo i totonu o le manava.

Vaʻaiga faʻasologa. I le i ai o le maʻisuka i matua poʻo aiga vave, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o le maʻi e faʻapupulaina i le 2-6 taimi.

O le maʻisuka e le o le insulin-toto e amata ona faasolosolo faasolosolo malie ma e faʻaalia i le ogaoga o uiga o faʻamaoniga.

O mafuaʻaga o le maʻisuka lona lua e mafai ona:

1. o le maʻi pancreatic (pancreatitis, tumo, resection, ma isi),

2. faamai o le natura o le hormonal (Theenko-Cushing syndrome, acromegaly, faasalalauina o le toxic goiter, pheochromocytoma),

3. faʻaalia i vailaʻau poʻo vailaau faʻamaʻi,

4. sui i le inisalini ua talia,

5. nisi o faʻasologa o gafa, ma isi.

O le maʻisuka, o le maʻisuka o fafine maʻitaga ma le maʻisuka ona o le le paleni o meaai e vavae ese.

I le faaopoopo atu i le iloiloina o faitioga o loʻo i ai nei ma faʻamatalaga faʻale-aganuʻu, e faʻamaonia ai suʻesuʻega falesuesue. O le faʻamoemoeina o le anapogi kullukose ma le tele o avega, o le siakiina o le kulukose ma tino o le ketone i le urine, suʻesuʻega o le inisalini, C-peptide i le toto, ma le faʻamautinoaina o le toto glycosylated toto (i le taimi o le faʻamaʻi - ma le antiviral antibodies) .

Suʻe suʻa toto

O se metotia sili ona lelei ma faʻataugofie o se suʻega toto mo le suka. E faʻataunuʻuina i luga o se manava gaogao i le taeao. E masani lava, o le maualuga o le kulukose e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. I le gasologa o le aso, o le maualuga o le suka e faʻalagolago i le taumafa. O se suʻesuʻega e manaʻomia ai le tele o fua i aso eseese. I se tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e sili atu i le 10 mmol / l, e sili atu i le 10 mmol / l, i le capillary - 11.1 mmol / l. O le ituaiga suʻesuʻega ole suʻesuʻega e leʻo faʻaogaina mo le faʻamalosia o se faʻamaʻi pipisi, pe a maeʻa taʻaloga, e le o le tala o le togafitiga o le hormonal (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a fai ni faʻataʻitaʻiga o hormones).

Glycated Hemoglobin Assay

O le hemoglobin glycated e maua i le faaopoopoina o le kulukose i le hemoglobin protein, lea e maua i le toto mumu. O mea mo le suʻesuʻega o le toto atoa atoa ma se mea faʻapitoa. O lenei suʻesuʻega e faʻamalosia mo le siakiina o le maʻisuka, o le fuafuaina o le taui, e pulea ai togafitiga o lenei maʻi. E faʻaalia le maualuga o le kulukose i le taimi o le auiliiliga, ae o le tolu masina talu ai. O le masani masani o le 4-6%, o se vavaeesega mai lenei faailoga i se tulaga lautele e faailoa ai le maʻisuka, o le leai o se uʻamea i le tino.

O le faʻamoemoeina o le C-peptide e mafai ai ona vaʻaia le va o le insulin ma le tagata e le o inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka, e fuafua ai le fetaui talafeagai o le inisalini. E masani lava, o mea o loʻo i le C-peptide o le 0.5 - 2.0 μg / L. O le faaitiitiga i lenei tau o loʻo taʻu mai ai le le atoatoa o le inisalini, o le faʻateleina o le maʻi suka, o le maualuga o le maualuga e faʻaalia ai le le atoatoa o le maʻito, insulinoma. O faʻamalologa e faʻamaonia foi i le fesoasoani a le suʻega mo le taofia o le faʻatulagaga o le C-peptide: pe a maeʻa suʻesuʻega, e faia le inisalini, ma o le itula mulimuli ane e toe faia ai le suʻega.

Urinalysis e faʻaaogaina e fai ma fuataga faaopoopo e iloa ai se faʻamaʻi. O le suʻesuʻeina o le kulukose i le urine ua manatu o se faailoilo manino o se faiga faʻaleaga. O le suʻesuʻeina o tino o le ketone e faʻaalia ai le atinaʻeina o se fomaʻi faigata. O le manogi masani o le acetone mai le vaʻa tautala e faʻaalia ai le acetonuria.

O faʻamaʻi pipisi e mafai ona aʻafia ai le galuega a isi gaioiga i totonu, o le mea lea, o se faʻamatalaga auiliili o le maʻisuka ua fautuaina, e taulai uma i le fuafuaina o le ituaiga, laasaga o le maʻi, ma le sailia o le le atoatoa o isi faiga. O le fomaʻi i lenei mataupu e faʻavae i luga o faitioga faʻapitoa, suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega.

O le faʻavae autu mo le siakiina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka: o le anapogi o le toto glucose o le sili atu nai lo le 6.7 mmol / l, o le i ai o le kulukose ma tino o le ketone i le urine, ua maua ai le maualuga o vaega o mea faʻaauau i pancreatic sela.O maʻi lilo o le gasegase o le gataifale e maua i le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycosylated (sili atu i le 9%) ma le fructosamine (sili atu ma le 3 mmol / l), ma isi.

Mo le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le suʻesuʻega o le faateleina o le maualuga o le kulukose o le maualuga o le glucose i luga aʻe o le 6.7 mmol / L.

O le maualuga o le kulukose i le urine e masani lava ona fuafuaina e ala i suesuega faʻavae i taumafataga i aso taitasi. O maualuga o hemoglobin glycosylated ma fructosamine e maualuga foi. Ae o le maualuga o le insulin ma le C-peptide e le mafai ona sili atu i tulaga masani.

E tatau ona maitauina o le siama o le maʻisuka ua faavaeina i luga o le faavae o le le itiiti ifo ma le lua faʻaiuga o le maualuga o le kulukose glucose poʻo le faʻaluaina o le maualuga o le kulukose i le toto o le 11 mmol / l i se taimi e leʻi filifilia.

I le faʻatinoga, e iai taimi e masani ai, mo le faʻamaonia o le maʻisuka, e tatau ona faia se suʻega ma se avega o le kulukose (faʻatasi ai ma lenei suʻega, o loʻo faʻaalia foi le faapalepale kullukose).

O le siama o le maʻisuka e faavae i faailoga nei o lenei suʻega: i luga o se manava gaogao - sili atu i le 6.7 mmol / l, lua itula pe a uma le utaina o le kulukose - sili atu i le 11.1 mmol / l. E masani lava, o nei faailoilo e ogatusa ma faʻamaʻi muamua o le faʻamaʻi o le maʻi.

O faʻamatalaga o le maʻisuka malosi e sili ona lamatia e le atinaʻe o coma, lea e manaʻomia ai tausiga faʻafuaseʻi. O ia tulaga e aofia ai le ketoacidosis ma le ketoacidotic coma, hypoglycemic coma, faʻapea foi le hyperosmolar ma lacticidal coma. O le atinaʻeina o nei tuutuuga e fesoʻotaʻi ma maʻi tuga i le tino. O le ketoacidotic cobetic coma ma le hypoglycemic coma.

Togafitiga o le maʻisuka o loʻo faʻamoemoe e faʻaitiitia le faʻaleagaina o le gasegase mafua mai i le le lava o le inisalini, ma i le puipuia poʻo le faʻaitiitia o manua o vaʻa toto. Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka (o le insulin-dependent poʻo le insulin-dependent), o maʻi ua faatonuina le inisalini poʻo le faʻafofogaina o fualaau oona lea e maualalo ai le suka. O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitaʻi i le meaai na faʻatuina e se fomaʻi fomaʻi, o le tulaga gafatia ma faʻatusatusaga e faalagolago foi i le ituaiga o maʻi suka. Mo le tusa ma le 20% o tagata gasegase e maua mai i le maʻisuka, o le taumafa o le suka e na o le pau lava lea o togafitiga togafitiga e maua ai taui. I tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka, aemaise lava i le tele o meaʻai, e tatau ona taulaʻi meaʻai paleni e faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa. A maeʻa ona faʻavasega pe faʻaitiitia le mamafa o le tino i totonu o ia tagata, o le faʻaaogaina o le faʻaititia o le suka e faʻaitiitia, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa.

O le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo i le taumafa a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻapitoa. E tatau ona iai le vaega ole protein ole 16-20%, gaʻo-gaʻo - 50-60%, gaʻo - 24-30%. O le meaai e fuafua i luga o le faʻavae o le so-called. lelei, poʻo le sili ona lelei, mamafa o le tino. O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona mulimulitaʻi i se taumafa a le tagata lava ia, faʻasoa e se fomaʻi faapitoa, ma mafaufau i le mamafa, maualuga ma le natura o le galuega e faia e le tagata maʻi, faapea foi le ituaiga o maʻisuka. O le mea lea, pe a fai le galuega faaletino malamalama, e manaʻomia e le tino le 30-40 kcal i le 1 kilokalama o le mamafa o le mamafa, ona faʻamautinoa lea o le mamafa o le mamafa o le 70 kilokalama, e tusa ma le 35 kcal i le kilokalama, e 2500 kcal. I le iloaina o mea o loʻo i totonu o mea taumafa taumafa, e mafai ona e faʻatatauina le numera o kilokalo i le iunite iunite o latou taʻitasi.

O se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ua fautuaina o se faasologa o meaʻai paleni ('ai e 5-6 taimi i le aso). O le aoga o caloric o aso taʻitasi ma le taua o le taumafataga i aso taitasi e tatau ona tutusa pe a mafai, aua o lenei mea e taofia ai le tele o fesuiaiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ae ui i lea, e tatau ona amanaia le tele o le malosi o taumafa, lea e eseese i aso eseese. E tatau ona tatou faamamafaina atili le taua o le tausisia o meaai, lea e mafai ai ona maua se taui atoatoa mo le maʻi. O gasegase suka e maua i le maʻisuka o le suka faasaina ma isi suamalie, o fua e maua mai i gaʻo vailaʻau faʻamalosi faigofie (vine, persimmons, figs, melons), mea manogi. Sugar suit (sorbitol, xylitol, ma isi) e mafai ona aofia ai i le taumafataga i se aofaiga e le silia le 30 g i le aso. Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma le mamafa o le tino o le tagata maʻi, o le taumafaina o falaoa e mai i le 100 i le 400 g i le aso, falaoamata o le falaoamata - e oo atu i le 60-90 g i le aso. E faʻatapulaʻa le kuka i le 200-300 g i le aso, gaʻo manu (pata, pailani, gaʻo susu) i le 30-40 g, e fautuaina e sui i masini vailaʻau poʻo margarines. Fualaau faisua - kilipa paepae, kukama, letusi, tamato, zuciniini e toetoe lava a le gata. O le faʻaaogaina o beets, kāloti, apu ma isi fua e le faʻasalaina e le sili atu i le 300-400 g i le aso. Ole ituaiga o meaʻai ma le iʻa e tatau ona maualalo ole gaʻo e tatau ona aofia ai i aso taitasi i se aofaiga e le sili atu i le 200 g, susu ma meaʻai susu - e le sili atu ma le 500 g, sisi cheese -150 g, fuamoa - 1-1, 5 fua ile aso. E manaʻomia le faʻasaina o le masima (e oʻo i le 6-10 g).

O meaai i aso taitasi o tagata gasegase e maua i le maʻisuka suka e tatau ona aofia ai le tele o vitamini, aemaise vitamini A, C, B vitamines. Aʻo tuʻuina se taumafataga, e tatau ona amanaia le tulaga o le maʻi, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma patol, tulaga. I le ketoacidosis, o le aofaʻi o le gaʻo i le meaʻai ole maʻi e faʻaititia, pe a maeʻa le ketoacidosis, e mafai e le tagata maʻi ona toe foi i le seti o meaai masani muamua. E leai se taua o le natura o le gaosiga o le gaosiga o oloa, e tatau foi ona faia le taotoga e amanaʻia ai faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le cholecystitis, gastritis, maʻi maʻi ulutala ma le dr.

Faʻasalalau i luga o Allbest.ru

Pepa tali tutusa

pepa pepa 64.8 K, faaopoopo 11/27/2013

Epidemiology o le maʻisuka e aʻafia ile inisalini ma e le o le inisalini. Faʻavasegaga o le maʻisuka. Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka. Iloiloga talafeagai o le saogalemu o le suavai i tulaga o le suavai i le vaavaaiga ma le faia o togafitiga faataitai. Iloiloga o meaʻai o le faitau aofaʻi.

pepa pepa 81.2 K, faaopoopo i le 02/16/2012

Faʻamatalaga ma le faʻavasegaga o le maʻi suka - o se maʻi endocrin lea e atiae ona o le le maua o le insulin i le hormone. O mafuaʻaga autu, faʻamaoniga, falemaʻi, pathogenesis o le maʻisuka. Faʻamatalaga, togafitiga ma le puipuiga o le maʻi.

tuuina atu 374.7 K, faaopoopo 12.25.2014

O le suʻesuʻega o le maʻisuka, o lona vave iloa. Glucose toleni test. O le taatele o le maʻisuka i Lusia. Questionnaire "Iloiloina o tulaga lamatia o le maʻisuka". Manatua mo fomaʻi "Tomaʻi amata o le maʻisuka."

pepa pepa 1.7 M, faaopoopo i le 05/16/2017

Le faʻamatalaga o le maʻisuka o se tasi o faʻamaʻi masani i le lalolagi. Le suʻesuʻeina o aʻafiaga o aʻafiaga ma mafuaʻaga o atinaʻe. Faailoga o le maʻisuka ma ona faʻaaliga. Tolu tikeri o le faʻamaʻi faʻamaʻi. Faiga Faʻavae Suesuega.

pepa pepa 179.2 K, faaopoopo 03/14/2016

Faʻaiʻuga o le maʻisuka ma le mataituina. Tulaga faʻapitoa o le hypoglycemic, o latou faʻamatalaga. Suesuega o le kulukose i le toto. Taʻiala mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka. Iloiloga o le asiasiga i aso taitasi mo glucosuria. Albumin i le urine (microalbuminuria).

pepa pepa 217.4 K, faaopoopo 06/18/2015

Faʻavasegaina o le maʻisuka - o se maʻi faʻamaʻi o le endocrine e mafua mai i le faʻateleina o le maualuga o le suka i le toto ona o le leai o se insulin. Le mafuaʻaga o le maʻisuka, suʻesuʻega ma metotia o togalaau.

Aotelega 23.7 K, faaopoopo ia Tesema 2, 2013

O le manatu o le maʻisuka o se faʻamaʻi endocrine e fesootaʻi atu i le leai o se inisalini faʻatasi poo le tuusaʻo. Ituaiga o le maʻisuka, o ona faʻamalologa autu. O faʻafitauli faʻapitoa o le faʻamaʻi, togafitiga faʻapitoa o tagata gasegase.

Faʻaaliga 78.6 K, faaopoopo 1/20/2016

Faʻaalia o le maʻisuka o se maʻi endocrine. Mafuaʻaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga V i le taimi o le maitaga. O le maʻisuka faʻamamafa: o le mea e sili ona lamatia, faʻafitauli faigata, faʻamaʻi ma le pulea. O faʻapogai autu o le hypoglycemia.

Aotelega 28.5 K, faaopoopo i le 02/12/2013

Aʻoaʻoga, pathogenesis, faʻavasegaina ma tulaga eseese o suʻesuʻega o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Fuainumera faʻatatau o le maʻisuka, o mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi. Faailoga o le maʻisuka faʻamalolo, maʻoti autu o suʻesuʻega.

Tuuina atu 949.8 K, faaopoopo le 03/13/2015

Faʻafitauli o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM)

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) na mafua mai i le faʻaaogaina o le inisalini ma le tetee atu i lana gaioiga. E masani lava, o le faʻamalositino autu o le inisalini e tupu faʻafuasei, i le tali atu i se avega o le kulukose. I maʻi gasegase e leai se inisalini (NIDDM), ua faʻavaivaia le faʻamalolo o le inisalini o le inisalini, o le tali i le utaina o le kulukose e le lava, ma ua maualuga le maualuga o le inisalini, e ui lava e laʻititi ifo nai lo le hyperglycemia.

Muamua muamua e aliali mai hyperglycemia ma le hyperinsulinemia, lea e amataina ai le atinaʻeina o le maʻisuka e le o insulin-mitusitus (NIDDM). O le hyperglycemia faifai pea e faʻaitiitia ai le lagona o le islet b-sel, e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻalēgaina o le inisalini mo se toto o le kulukose toto. E faapena foi, o le maualuga o le eleʻele o le inisalini e taofia ai le inisalini, ma faateleina ai le malosi o le insulin.

E le gata i lea, ona o le lagona lelei i inisalini faʻaitiitia, faʻateleina faaselaina o le glucagon, ona o le tele o le kullucagon e faʻaleleia ai le faʻasaʻoina o le kulukose mai le ate, lea e faʻateleina ai le hyperglycemia. I le faaiuga, o lenei taamilosaga leaga e taʻitaʻia ai le maʻisuka e le o le insulin-toto.

Tulaga masani o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka e mafua mai i se tuufaatasiga o vailaau faʻasolosolo ma mea tau le siosiomaga. O manatu e lagolagoina ai le genetic predisposition e aofia ai le eseesega o le fetaui i le va o masini monozygous ma dizygotic, faatupulaia o aiga, ma eseesega o le masani ai i tagata eseese.

E ui o le ituaiga o tofi e taua o tele-mafuaʻaga, o le iloagofieina o genes sili, ua afaina i le aafiaga o le matutua, ituaiga, ituaiga, tulaga faaletino, meaʻai, ulaula, gaʻo ma le tufatufaina atu o gaʻo, ua ausia ai le manuia.

Gini atoa siaki na faaalia ai i le gagana Icelandic e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o faʻamalosolo polymorphic o le tandem puupuu o loʻo toe faia i totonu o le tala o le faʻaliliuga TCF7L2 e fesoʻotaʻi vavalalata. E tusa ma le 1,5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi, e tusa ma le 1.5 ma le 2.5 taimi.

Maualuluga lamatiaga i luga o suauʻu, TCF7L2 na maua foi i le Katoliko ma Amerika faʻamaʻi maʻi. O le aʻafiaga o le NIDDM e fesoʻotaʻi ma lenei polokeli e 21%. TCF7L2 faʻapipii se mea na tusia i le faʻamatalaga o le hormone glucagon, lea e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose toto, e faʻafeagai ma le gaioiga o le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose toto. O le siakiina o vaega Finnish ma Mekisiko na faaalia ai se eseesega eseese, o le fesuiaiga o le Prgo12A1a i le gene o le PPARG, lea e manino lava mo nei tagata ma e maua ai le 25% o le lamatiaga o tagata i le NIDDM.

Faateleina taimi faʻaleleia O le Proline e tupu i le tele o le 85% ma mafua ai se laʻititi laʻititi i le lamatiaga (1.25 taimi) o le maʻisuka.

Gene PPARG - O se sui o le aiga o le talipupuni o le hormone ma e taua mo le faatonutonuina o le galuega ma le fesuiaiga o sima gaʻo.

Matafaioi mea moni e aofia ai le le itiiti ifo i le 100% le fetaui i le masaga monozygotic, eseesega i tufatufaina atu i tagata lautele foliga tutusa, ma mafutaga ma ituaiga olaga, meaai paleni, afaina, maitaga, ma le atuatuvale. Ua faʻamaonia le faʻamaonia e ui lava o le genetic predisposition o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka e ola i le insulin, o le faʻamaoniga o faʻamaʻi o le maʻisuka e maʻi le maʻisuka (NIDDM) e maualuga lona faalagolago i le aʻafiaga o mea tau le siosiomaga.

Phenotype ma le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-mitusitus (NIDDM)

E masani lava o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo maua i tagata gasegase mai le vaeluaina poʻo le sili atu, e ui o le numera o tamaiti maʻi ma tupulaga talavou o loʻo faʻatupulaia ona o le faateleina o le fuainumera o le mamafa ma le le lava o le malosi i tupulaga talavou.

Ituaiga 2 maʻisuka ua amata lemu ma e masani lava ona maua i le maualuga o le kulukose ma se suega masani. E le pei o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) e masani ona le atiaʻe le ketoacidosis. O le mea e masani ai, o le atinaʻeina o le maʻisuka e le o insulin-mitusitus (NIDDM) e vaevaeina i ni vaega se tolu.

Glucose faʻamuamua muamua toto e tumau pea e ui lava i maualuga maualuga o le inisalini, e faʻamaonia ai o gaioiga maualuga o le inisalini e tumau pea le puipuiga i le aafiaga o le hormone. Ma, e ui lava i le faateleina o le maualuga o le inisalini, e tupu aʻe ai le hyperglycemia pe a uma faamalositino. Ma le mea mulimuli, o le faalēaogaina o le inisalini e mafua ai le gasegase o le hyperglycemia ma le ata o le maʻisuka.

E faaopoopo i le hyperglycemia, metabolic faaletonumafua mai i le letesite o le b-cell and the insulin resistance cause atherosclerosis, neuropathy lautele, togafitiga faʻapitoa, taʻavale ma le retinopathy. I se tasi o tagata maʻi e ono e leai se inisalini e maʻi le maʻisuka (NIDDM), faʻalavelave faʻapitoa poʻo togafitiga ogaoga faʻapitoa e manaʻomia ai le faʻanofoina o pito i lalo ifo, tasi e lima e tauaso ona o le atinaʻe o le retinopathy.

Atinaʻeina nei faʻafitauli ona o le genetic background ma le lelei o le puleaina o le tino. O le hyperglycemia masani e mafai ona iloa e ala i le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbA1c). E le gata i lea, o le faatumauina o le maualuga o le glucose (e le sili atu i le 7%), ma le fuafuaina o le maualuga o le HbA1c, e faaitiitia ai le lamatiaga o le 35-75% ma e mafai ona faalauteleina le umi o le olaga, lea e 17 tausaga talu ona maeʻa suʻesuʻega mo ni nai tausaga.

Phenotypic features faʻaaliga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka:
• Tausaga o le amataga: mai le laʻitiiti i le matua
• Hyperglycemia
• Le maualalo o le inisalini
• Resulin Resistance
• oona
• Acanthosis o le paʻu o le paʻu

Togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM)

Tetee mamafa o le tinoO le faateleina o le tino ma gaioiga o mea taumafa e fesoasoani i le tele o tagata gasegase e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) e faʻaleleia atili ai le lagona o le inisalini. O le mea e leaga ai, o le tele o tagata gasegase e le mafai pe leai foi se suiga tele o latou olaga ina ia mafai ai ona faaleleia atili, ma manaʻomia togafitiga ma fualaau oona, e pei o sulfonylureates ma biguanides. O le lona tolu o fualaau o vailaʻau faʻasaina, o le thiazolidinediones, e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin e ala i le fusia i le PPARG.

E mafai foi ona e faʻaaogaina le lona fa fualaau faasaina - inhibitors α-glucosidase, faia e ala i le faagesegeseina o le inumaga o le kulukose. O nei fualaau o fualaau faasaina ua faamaonia e avea o le monotherapy mo le maʻisuka e le o le insulin-mitusitus (NIDDM). Afai e le taofia e se tasi le atinaʻeina o le maʻi, e mafai ona faaopoopo se vailaʻau mai le isi vasega.

Lauga o le toto sauniuniga e le o le aoga i le ausiaina o le kulukose e pei o le paʻu o le mamafa, faʻalauteleina le tino ma suiga o meaʻai.Mo le ausia o le kulukose ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli, o nisi tagata gasegase e manaʻomia le togafitiga o le inisalini, peitaʻi, e faʻaleleia ai le inisalini, faʻateleina le hyperinsulinemia ma le gaʻo.

Risks of heritage of non-insulin dependent mate (NIDDM)

Tau o le faitau aofaʻi o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo faalagolago tele i le faitau aofaʻi, i le tele o tagata, o lenei lamatiaga e mai i le 1 i le 5%, e ui lava i Amerika e 6-7%. Afai o loʻo maʻi le siʻomaga o le maʻi, e oʻo atu i le 10% le lamatiaga, o le iai o se siʻomaga maʻi ma le isi tagata o le uluaʻi tikeri o le faʻalapotopotoga e faateleina le lamatiaga i le 20%, pe a maʻi le masaga malezygotic, o le aʻafiaga e oʻo atu i le 50-100%.

E le gata i lea, ona o nisi ituaiga o maʻisuka e leai se inisalini (NIDDM) e pipiʻi i le maʻisuka ituaiga 1, o fanau a matua e leai se inisalini e maʻi le maʻisuka (NIDDM) ei ai le aʻafiaga o le 1 i le 10 mo le totoina o le maʻisuka ituaiga 1.

O se faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi. M.P., o se tagata soifua maloloina 38-tausaga, o se American Indian Pima, e felataʻi e uiga i le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM). O ona matua uma na mafatia i le maʻisuka e faalagolago i le inisalini, na maliu lona tama i le 60 mai le infarction myocardial, ma o lona tina i le 55 tausaga mai lona le atoatoa. O se tamā matua ma se tasi o matua matutua na mafatia foi mai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ae o ia ma ona tei laiti e toafa ua maloloina.

O faʻamatalaga faʻamaumauga e masani lava, sei vagana ai se tamaititi afaina, anapogi o le kulukose toto e masani lava, ae peitai, o le faateleina o le inisalini ma le maualuga o le kulukose o le toto pe a uma ona maua se avega o le glucose o le waha. O nei taunuʻuga e ogatusa ma faʻamatalaga vave o se tulaga o le metabolic, atonu e oʻo atu ai i le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka. Na fautuaina e lana fomai le tagata maʻi e sui o latou olaga, aveesea le mamafa ma faateleina le gaioiga faaletino. O le tagata gasegase na faʻaititia ai lona gaʻo gaʻo, amata ona tietie uila i le galue ma tamoe i le tolu taimi i le vaiaso, o le mamafa o lona tino na paʻu i le 10 kilokalama, ma o ona kulūkose toleni ma le inisalini na toe foʻi mai i le masani.

Eseese o le maʻisuka ma o latou uiga autu

E tāua le mafai ona iloa le eseesega o ituaiga o togafitiga. Faitau e uiga i foliga o ituaiga uma o le maʻisuka i lalo:

  • ituaiga 1 maʻisuka. O se ituaiga o le insulin e faalagolago i le faʻamaʻi lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le faʻaleagaina o le tino, faʻalavelave faʻalavelave, faʻaleagaina vailaau, faʻasologa o togafitiga ma se olaga ola le saʻo. I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi o loʻo iloa i le taimi o le laʻititi. I le avea ma tagata matua, o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini e tupu tele lava. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa a latou suālaʻau ma faʻaaoga atisina injections i se taimi talafeagai ina ia aua neʻi faʻafeiloaʻi i latou i se gaʻo,
  • ituaiga 2 maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tele lava ina atiaʻe i tagata matutua, faʻapea foʻi ma i latou o loʻo taʻitaʻia se ituaiga o olaga soifuaga pe o ni mea faʻafefe. Faatasi ai ma se maʻi faapena, o le pancreas e maua ai le tele o le inisalini, peitaʻi, ona o le leai o se lagona i hormones i sela, e faʻapupulaina i totonu o le toto, o le mea lea e le tupu ai le assimilation o le kulukose. O se taunuuga, o le tino e iloa le malosi o le fiaai. O le faʻalagolago ile insulin e le tupu i le maʻisuka,
  • maʻisuka faʻaogaina. O se ituaiga lenei o vailaau muamua. I lenei tulaga, e lagona e le tagata maʻi le lelei ma e le afaina i ni faailoga, lea e masani ona faaleagaina ai le ola o tagata mai le insulin. Faʻatasi ai ma le maʻisuka laʻitiiti, o le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e faʻaititiaititi. E le gata i lea, e leai se acetone i le faʻamuʻi o ia ituaiga o gasegase,

  • gestation
    . O le tele o taimi, o lenei maʻi e tupu i fafine ua leva le maitaga. O le mafuaaga o le faateleina o le suka o le faateleina lea o le gaosiga o le kulukose, lea e talafeagai mo le atoaga o le gaioiga. E masani lava, afai o le maʻisuka faʻamaʻi e naʻo le taimi o le maitaga, o le a le toe i ai le maʻi o le maʻi e aunoa ma ni togafitiga faafomaʻi,
  • latese maʻi suka. E maua e aunoa ma ni faʻamaoniga manino. O le kulūkose o le toto e masani lava, ae o le faʻapalepale kulukose e faʻavaivaia. Afai e le o faia fua i se taimi talafeagai, o le fomaʻi e mafai ona liua ile maʻisuka atoa,
  • latese maʻi suka. O le maʻisuka Latent e amataina ona o le le lelei o le tino, ona o le tele o siaki o le pancreatic e le maua ai lo latou mafai gafatia atoatoa. O togafitiga mo le maʻisuka latene e tutusa ma le togafitiga faʻaaoga mo le maʻisuka ituaiga 2. E tāua tele le puipuia o le faʻamaʻi.

E faʻapefea ona maua se ituaiga 1 poʻo le 2 o le maʻisuka i se maʻi?

E manaʻomia suʻega o le fale suʻesuʻe e faʻamaonia lelei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Ae mo le fomaʻi, o faʻamatalaga na maua i le taimi o le talanoaga ma le maʻi, faʻapea foi i le taimi o le suʻega, o le a le itiiti ifo lona taua. O ituaiga taitasi ei ai ana lava uiga taua.

O mea nei e mafai ona faʻamatalaina le mea moni o le maʻi e atiina ae le maʻisuka ituaiga 1:

  1. o foliga e vave ona vave ma faʻaalia i ni nai vaiaso,
  2. Inisalini e faalagolago i le maʻisuka toetoe lava a le sili atu le mamafa. E i ai soʻo se mea laititi po o se mea masani,
  3. ogaoga galala ma le faʻaauau pea o le faʻasolosolo, paʻu o le mamafa ma le fiaʻai lelei, faʻaleagaina ma le moe,
  4. o le faʻamaʻi e masani lava ona tupu i tamaiti o loʻo i ai faʻasologa.

O faʻamatalaga nei e faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 2:

  1. o le atiina ae o le faamai e tupu i totonu o ni nai tausaga, o lona uiga e le lelei le faamatalaina o faailoga,
  2. tagata gasegase e mamafa pe mamafa,
  3. tingling i luga o le paʻu, paʻu, vevela, afaina o pito, vevela malosi ma asiasi soo i le faletaele, fiaʻai pea ma le fiaʻai lelei,
  4. leai se sootaga na maua i le va o genetics ma le ituaiga 2 maʻisuka.

Ae ui i lea, o le faʻamatalaga na maua i le faagasologa o le fesoʻotaʻiga ma le tagata gasegase e naʻo se uluaʻi suʻesuʻega e faia. Mo se faʻamatalaga sili atu ona saʻo, e manaʻomia se suʻega suʻega.

O a faailoga e mafai ona iloa ai le va o le insulin-dependent ma le ituaiga insulin-tutoatasi?

O le uiga iloga autu o le faʻaalia lea o faʻamaoniga.

I le avea ai o se tulafono, o tagata gasegase e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka e le afaina i ni gasegase tele e pei o le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

I lalo o le taumafataga ma se olaga soifua lelei, e mafai ona toetoe lava a pulea atoa le maualuga o le suka. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le a le aoga lenei mea.

I taimi mulimuli ane, o le a le mafai e le tino ona taulimaina le hyperglycemia na o ia lava, ma o se taunuuga o lea mea e mafai ona tupu ai se pa.

E faapefea ona fuafua le ituaiga o maʻisuka i le suka o le toto?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


I le amataga, o le tagata maʻi ua faatonuina se suʻega toto mo le suka o le natura lautele. E ave mai se tamatamailima pe mai se vein.

I le faaiuga, o le a tuʻuina atu i le tagata matutua se ata mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L (mo le toto mai le tamailima) ma le 3.7-6.1 mmol / L (mo le toto mai se vein).

Afai o le faailo e sili atu i le faailoga o le 5.5 mmol / l, o le tagata maʻi e maua i fomaʻi. Afai o le taunuuga e sili atu i le 6.1 mmol / l, e taʻu mai ai le i ai o le maʻisuka.

O le maualuga o faailoilo, o le tele lava o le i ai o le maʻisuka ituaiga 1. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto o le kulukose o le 10 mmol / L poʻo le sili atu o le a avea ma faʻamaoniga manino o le maʻisuka ituaiga 1.

Isi metotia o suʻesuʻega eseese

I le avea ai o se tulafono, e tusa ma le 10-20% o le aofaiga atoa o tagata gasegase e maua mai i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O isi uma e mafatia i le maʻisuka e le o le insulin.

E mautinoa e faʻamautuina ma le fesoasoani o auiliiliga poʻo le a le ituaiga o gasegase o loʻo maʻi ai le maʻi, e maua e tagata atamamai ni suʻesuʻega eseese.


Ina ia iloa le ituaiga o togafiti, o loʻo faʻaopopoina totoga faʻaopopo toto:

  • toto i luga o le C-peptide (fesoasoani e fuafua pe o gaosia le inisalini),
  • i luga o autoantibodies i pancreatic beta-sela ei ai antigens,
  • mo le i ai o tino keta i totonu o le toto.

I le faaopoopo atu i filifiliga o loʻo lisiina atu i luga, e mafai foi ona faia suʻesuʻega faʻaletausaga.

Vitio faʻatalanoa

E tusa o a suʻega e tatau ona e ave mo le maʻisuka, i le vitio:

Mo se suʻesuʻega atoatoa o le ituaiga o mea e le masani ai le maʻisuka, e manaʻomia se suʻesuʻega auiliili. Afai e te maua ni faʻaumuaga autu o le maʻisuka, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi. O le gaioiga masani o le a pulea le faʻamaʻi ma aloese mai faʻalavelave.

Etiology o le maʻi

O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi tuʻufaʻatasia, ae o le genetic predisposition e fuafua ai lona atinaʻe e naʻo le tolu. O le tulaga o le togafiti i se tamaititi e iai lona tina-maʻisuka o le a le silia ma le 1-2%, o se tama maʻi - mai le 3 i le 6%, siʻititi - e tusa ma le 6%.

O le tasi poʻo le tele o faailoga o le fuamoa o faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai faʻamaʻi i teineiti o Langerhans, e mafai ona iloa i le 85-90% o tagata gasegase:

  • fomaʻi i le glutamate decarboxylase (GAD),
  • fomaʻi i tyrosine phosphatase (IA-2 ma le IA-2 beta).

I lenei tulaga, o le taua taua i le faatafunaina o peta beta ua tuuina atu i vaega o le puipuiga o le cellular. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona fesootai ma HLA haplotypes e pei o le DQA ma le DQB.

E masani lava o lenei ituaiga o togafitiga e faʻapipiʻiina ma isi maʻi le endocrine autoimmune, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi a Addison, autoimmune thyroiditis. E le gata i lea, e taua foi le taua o le leioio e le o le endocrine:

  • vitiligo
  • rheumatic pathologies
  • alopecia
  • Crohn's faamaʻi.

O le pathogenesis o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia ia te ia pe a faʻaleagaina e le autoimmune le 80 i le 90% o suauu peta pancreatic. E le gata i lea, o le malosi ma le saoasaoa o lenei tulaga faʻaleagaina e fesuisuiai. O le tele o taimi, i le vasega o le faʻamaʻi i tamaiti ma tagata talavou, o faʻamaʻi e vave faʻaleagaina, ma o le maʻisuka e vave ona faʻaalia.

Mai le amataga o le faʻamaʻi ma ona uluai faʻataʻitaʻiga i le atinaʻe o ketoacidosis poʻo le ketoacidotic coma, e le sili atu nai lo nai vaiaso e mafai ona pasia.

I isi, o mea e le masani ai, i tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga, o le maʻi e mafai ona alu faalilolilo (o le maʻisuka le maʻisuka o le Lada).

E le gata i lea, i lenei tulaga, o fomaʻi na maua le maʻisuka ituaiga 2 ma fautuaina i latou na gasegase lea e totogi ai le le lava o le insulin ma le sulfonylureas.

Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o faʻamatalaga o le le lava o le hormone e amata ona aliali mai:

  1. ketonuria
  2. toesea mamafa
  3. manino le hyperglycemia i le talaaga o le faʻaaoga masani o laupepa e faʻaitiitia ai le suka toto.

O le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga o le faʻamaoni tumau. Ona o le le mafai ona maua i le suka i inisalini e faalagolago i le tino (maso ma le gaʻo), o le malosi o le malosi e atiina ae ma, o se taunuuga, lipolysis ma le proteolysis ua avea ma malosi. O se faʻalavelave tutusa e mafua ai le gau.

Faatasi ai ma le faateleina o le glycemia, o le hyperosmolarity e tupu, faatasi ai ma le osuricis diuresis ma le faamalolo. Faatasi ai ma le le lava o le malosi ma le hormoni, o le inisalini e taofia ai le puleaina o le glucagon, cortisol ma le tuputupu aʻe o le homone.

E ui i le tuputupu ae o le glycemia, ae o le gluconeogenesis e faaosofia. O le saoasaoa o le lipolysis i totonu o maso gaʻo e mafua ai le faateleina o le tele o le gaʻo o gaʻo.

Afai ei ai le le atoatoa o le inisalini, ona faʻamaʻapeʻaina lea o le liposynthetic ability of the ate, ma o le a leai se sao o le tino gaʻo i le ketogenesis. O le faaputuputuina o ketones e mafua ai le atinaʻeina o le ketosis o le maʻisuka ma ona taunuuga - ketoacidosis o le maʻisuka.

Faʻasagaga o le alualu i luma o le faʻamalolo ma le acidosis, o le coma e mafai ona atiaʻe.

Afai, afai e leai se togafiti (togafitiga ole inisalini ma toe faʻaleleia), pe a ma le 100% o mataupu e mafua ai le maliu.

O se metotia mo togafitiga o le maʻisuka

Numera o Patent: 588982

. o le tagata gasegase ua fautuaina vai taele mo le pulea e le tagata o ia lava (agamalu i le agavaʻa), poo le todine fufulu. o le pepa o le siaki e muamua 11 i le 100- 150 m g / lryuv o le vaeluaga numera 00150 fa - qing 100 i le -200 8 min, itoentracin 100-150 mg / l, prolol 12 min, tolu i le concentramg / l, umi 15 m, valu bath. i le copps ntra. mg / l, umi 15 minute, iva ma le sefulu baths 100- umi 12 0 miti sugar e mafua mai i le ogaoga o le maʻisuka pe a faatusatusa i le laasaga muamua o le bath bath na fuafuaina ina ua le lavalava.

O se metotia mo le faʻamaonia le ogaoga o le maʻisuka

Numera o Pateni: 931168

. glucose E le gata i lea, o se suʻesuʻega na faia i mea o le 8 4 i le toto toto o isomers o le β-glucose ma le glucose e ala i le auala fuafuaina, le fua faatatau o le content o le d-glucose ma le β-glucose 0.74, lea e tutusa ma le agamalu o le maʻisuka o le Diagnosis of diabetes meli 1 confirmed by others. Suesuega o meaola o le toto ma le mimi, aemaise lava suesuega o le toto o le toto ma le mimi, aemaise lava o le suesuega o le toto o le toto e aunoa ma le togafitia, o le sukari 23, glucosuria e oo atu i le 30 g. O le tino ma le tino e aunoa ma le suia o le maʻisuka, na faatonuina ma faia se togafitiga o togafitiga, e aofia ai fua o meaʻai, e aunoa ma le faaopoopoina o le pule o le hypoglycemic, PRI ME R 2. O le maʻi K-va 52 tausaga1 sa i ai i le ofisa o le togafitiga o le falemaʻi.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O lenei ituaiga o togafitiga e seasea lava - e le silia le 1.5-2% o mataupu uma o le maʻi. O le lamatiaga o le tutupu i le olaga atoa o le a 0.4%. E masani ona maua se tagata i le maʻisuka i le 10 i le 13 tausaga. O le tele o faʻamatalaga o togafitiga e oʻo atu i le 40 tausaga.

Afai o le mataupu e faʻapitoa, aemaise lava i tamaiti ma le autalavou, ona faʻaalia lea o le faʻamaʻi e avea ma faʻamaoniga manino. E mafai ona atiaʻe i nai masina poʻo vaiaso. O faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaosofia le faʻaalia o le maʻisuka.

O faʻamaoniga o le a faʻaalia ai ituaiga uma o le maʻisuka:

  • polyuria
  • sasaina o le paʻu,
  • polydipsia.

O nei faailoga e faʻapitoa ona faʻamaonia i le ituaiga 1 faʻamaʻi. I le gasologa o le aso, e mafai e le tagata maʻi ona inu ma faʻamalosi i le 5-10 lita o le vai.

Ole mea faapitoa mo lenei ituaiga o maʻi o le a avea ma gau mamafa, lea e 1-2 masina e mafai ona oʻo i le 15 kilokalama. E le gata i lea, o le a gasegase le maʻi mai:

  • vaivaiga maso
  • moe
  • faaitiitia galuega.

I le amataga lava, atonu o le a faalavelaveina o ia i le le talafeagai o le fiaai, lea e suia i le anorexia pe a faateleina le ketoacidosis. O le tagata gasegase o le a iai se uiga masani o le acetone mai le ooto (e ono i ai se mea manogi), o le nausea ma le pseudoperitonitis - tiga o le abdominal, o le faamaʻi tele, lea e ono mafua ai se coma.

I nisi tulaga, o le uluaʻi faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata maʻi o tamaiti o le a faʻagasolo lelei le malamalama. E mafai ona faʻailoaina e faasaga i le talaaga o faʻamaʻi faʻasalaga (taotoga pe faʻaleagaina), e mafai e le tamaititi ona paʻu i se pa.

E seasea, pe a sili atu le matua o le maʻi i le 35 tausaga le matua ma le maʻisuka (faʻatasi ai ma le maʻisuka autoimmune), o le maʻi atonu e le o lagona lelei lava, ma e maua atoa lava i le taimi o le suʻega o le suka i le toto.

O le a le mafai e se tagata ona aveesea le mamafa, o le polyuria ma le polydipsia o le a fai ma tulaga talafeagai.

Muamua, e mafai e le fomaʻi ona iloa le maʻisuka ituaiga 2 ma amata togafitiga ma fualaau e faʻaitiitia ai le suka i totonu o fualaau. O le a, pe a mavae sina taimi, ia mautinoa se taui talia mo le maʻi. Ae peitaʻi, a mavae ni nai tausaga, e masani lava pe a uma le 1 le tausaga, o le a maua e le tagata maʻi faailo e mafua mai i le faateleina o le le atoatoa o le inisalini:

  1. paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  2. kososis
  3. ketoacidosis
  4. le le mafaia ona faatumauina le maualuga o le suka i le tulaga manaomia.

Taʻiala mo le togafitia o le maʻisuka

Tuuina atu o le ituaiga 1 o le faamai o loo faamatalaina i ni faailo iloga ma o se togafitiga e le masani ai, e le o faia se suʻesuʻega suʻesuʻe e iloa ai le maualuga o le toto suka. O le ono mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 1 i aiga vavalalata, e le gata i lea, faatasi ai ma le leai o ni metotia lelei mo le siakiina muamua o le faamai, e fuafua ai le le talafeagai o se suʻesuʻega maeʻaeʻa o faailoga o le tui puipuia o le tino.

O le mauaina o le faamai i le tele o mataupu o le a faavae i luga o le igoa o le maualuga o le kulukose o le toto i totonu o na gasegase oe ei ai faailoga o le le atoatoa o le insulin.

O suʻega faʻapitoa e iloa ai le faʻamaʻi e seasea lava.

E le o le nofoaga mulimuli o le siakiina o mea eseese. E tatau ona faʻamaonia le faʻamautinoaga i ni tulaga masalosalo, e taua o le iloa o le glycemia le talafeagai i le leai o ni faʻamaoniga manino ma manino o le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i se faʻamatalaga ao talavou.

O le sini o se ituaiga o siakiina atonu o le eseesega o le maʻi mai isi ituaiga o suka. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le metotia o le fuafuaina o le maualuga o le C-peptide basal ma le 2 itula talu ona 'ai.

O le faʻavae mo le faʻamaonia o le faʻamaonia o le maʻisuka i mataupu e le mafaamatalaina, o le faʻamautuina lea o faailoga o le maʻisuka ituaiga 1:

  • 'au faʻamaʻi i faʻaletiti o motu o le pancreas,
  • glutamate decarboxylase (GAD65),
  • tyrosine phosphatase (IA-2 ma IA-2P).

Togafitiga

Togafitiga mo soʻo se ituaiga o maʻisuka o le a faavae i luga o ni mataupu faavae se tolu:

  1. faaitiitia o le toto (i lo tatou tulaga, togafitiga insulin),
  2. meaai meaai
  3. aʻoga faʻatonu.

Togafitiga ma le inisalini mo ituaiga 1 pathology o se mea suitulaga. O lona faʻamoemoe o le faʻateleina lea o le faʻataʻitaʻiga o le pule faanatura o le inisalini ina ia mafai ai ona maua ni taʻiala taliaina taui. O le togafitiga ogaoga o le inisalini o le a sili atu ona vavalalata i le gaosia o le hormone.

O manaoga o aso taʻitasi mo le hormone o le a fetaui ma le maualuga o lana pulelaʻi faavae. 2 injections o se fualaau faasaina o le umi o le taimi e faʻaalia ai poʻo le 1 inisiua o le insulin umi O Glargin e mafai ona maua ai le tino ma le inisalini.

O le aofaʻiga o le eletone basal e le tatau ona sili atu ma le afa o aso manaʻomia mo le fualaau faasaina.

O le manava (meaai) o le inisalini o le a suia i le iniseti o le homone o le tagata i se taimi pupuu pe le umi foi o le taimi na faia ai aʻo leʻi 'ai. I lenei tulaga, o le metotia ua fuafuaina e faavae i luga o taiala nei:

  • le aofaʻi o le carbohydrate lea e tatau ona faʻaaogaina i taimi o taumafataga,
  • le maualuga ole maualuga o le suka o le toto, fuafuaina ao leʻi faia tui tui insulin (fuafua e faʻaaoga se glucometer).

I le taimi lava e maeʻa ai le faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1 ma o le taimi lava e amata ai ona togafitiga mo se taimi umi lava, o le manaʻomia mo le inisalini sauniuniga e mafai ona laʻititi ma e itiiti ifo i le 0.3-0.4 U / kg. O lenei vaitau ua taua o le "honeymoon" poʻo le vaega o le faʻamagaloina faifaipea.

A maeʻa se vaega o le hyperglycemia ma le ketoacidosis, lea o loʻo aʻafia ai le inisalini e ala i le ola pea i peta beta, o mea faʻaleagamoni ma faʻamalositino gasegase e totogi mo inisiua insulin. O fualaau faasaina e toe faʻafoisia ai le gaioiga o sela o le pancreatic, lea e ave ai i sina masini o le insulin.

O lenei vaitau e mafai ona tumau mai vaiaso e lua i le tele o tausaga. I le mea mulimuli, peitaʻi, o se taunuuga o le faʻaumatia autoimmune o toega o peta-cell, ua maeʻa le vaega o le toe faʻafoega ma ua manaʻomia togafitiga ogaoga.

O le maʻisuka e le o le insulin i le maʻisuka (type 2)

O lenei ituaiga o gasegase e atiina ae pe a le mafai e tino o le tino ona gaosia le suka pe faia foi i se voluma e le atoatoa. O se faafitauli talitutusa e iai le isi igoa - le atoatoa le gaogao. O le suʻesuʻega o lenei mea matautia atonu e eseese:

  • se suiga i le fausaga o le inisalini faatasi ai ma le atinaʻeina o le oona, oona, o le ola mama, ola maualuga, i le matua ma le i ai o vaisu,
  • se tulaga le lelei i galuega o le inisalini ua talia ona o le solia o le numera poo le fausaga,
  • le atoatoa le gaosia o suka i le ate ate,
  • togafitiga faʻapitoa, lea e faʻagata ai le tuʻuina atu o se lagona i le totola toto mai le insulin resptor,
  • suiga i le inisalini i le pancreas.

Faʻasologa o faʻamaʻi

Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2, o le a vaevaeina i:

  1. laʻititi le tikeri. O loʻo faʻaalia i le gafatia e taui ai le le lava o le inisalini, e faʻalagolago i le faʻaaogaina o vailaʻau ma meaʻai e mafai ai ona faʻaitiitia vave le suka toto
  2. tikeri tikeri. E mafai ona e taui atu mo suiga ole gasegase pe afai o le 2-3 o vailaau oona e faʻaaoga e faʻaititia ai le kulukose. I lenei laasaga, o le a le mafai ona tuufaatasia se faaletonu o le gataifale ma le angiopathy,
  3. tulaga ogaoga. Ina ia faʻamaonia le tulaga e manaʻomia ai le faʻaaogaina o auala e faʻaitiitia ai le kulūkose ma le tuiina o le inisalini. O le tagata gasegase i lenei laasaga e masani lava ona pagatia i faʻafitauli.

O le a le maʻisuka ituaiga 2?

O le ata masani o le maʻisuka o le a aofia ai le 2 vaega:

  • vave taimi. Faʻaavanoa faʻafuaseʻi le tele o insulin i le tali atu i le kulukose,
  • telegese le taimi. O le faʻasaʻoina o le inisalini e faʻaitiitia le totoe o le toto toto maualuga e tuai. E amata ona galue vave pe a maeʻa le anapogi, ae i le mataupu e le lava le faʻamautinoaina o gaʻo.

Afai ei ai se togafitiga o fusi beta e le mafai ona gauai atu i aʻafiaga o le hormone pancreatic, o le le lava o le aofaʻi o gaʻo i totonu o le toto e amata ona atiaʻe. I le maʻisuka ituaiga 2, o le vaega vave o le a le toe i ai, ma o le siʻomaga lemu e sili atu. O le gaosiga o le inisalini e le taua ma o le mafuaaga lea e le mafai ai ona faʻamautu le faagasologa.

Aʻo le lava le mea e fai ai le inisalini poʻo le faʻasologa o le taligalu, e faʻaleleia ai le hyperinsulinemia. I le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o le tino e amataina le masini o lona taui, lea e fuafua i le faʻamautuina o le paleni o le hormonal. O lenei uiga taua e mafai ona matauina e oo lava i le amataga o le maʻi.

O se ata manino o maʻi o loʻo tupu pe a maeʻa le hyperglycemia mo le tele o tausaga. O le maualuga o le toto suka e aʻafia ai aʻafiaga beta. Ua avea lenei mea ma mafuaʻaga mo lo latou lafoaia ma laei, e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini.

O le maʻamaʻi, o le le lava o le inisalini o le a faʻaalia i se suiga i le mamafa ma le faʻavaeina o le ketoacidosis. E le gata i lea, o faailoga o le maʻisuka o lenei ituaiga o:

  • polydipsia ma polyuria. Metabolic syndrome e tupu ona o le hyperglycemia, lea e mafua ai le faateleina o le toto o le toto osmotic. Ina ia faʻamaonia le faagasologa, o le tino e amata faʻamalosi e faʻafefe vai ma eletise,
  • sasaina o le paʻu. Paʻu o le paʻu ona o se faʻateleina o le uurea ma ketones i le toto,
  • mamafa tele.

O le faʻamalosia o insulin o le a mafua ai le tele o faʻafitauli, i le tulaga lua ma le lua. O lea la, o le vaega muamua o fomaʻi e aofia ai: hyperglycemia, faʻaitiitia le gaosiga o le glycogen, glucosuria, le faʻasaina o le tino.

O le vaega lona lua o faʻafitauli e tatau ona aofia ai: le faʻamalosia o le tuʻuina atu o le lipids ma le protétini mo lo latou liua i mea inu gaʻo, faʻasaina o le gaosia o gaʻo gaʻo ma puluvaʻa, faʻaitiitia le faapalepale e faʻaaogaina ai gaʻo, masovavave vave o le hormone o le pancreas.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona lava. I le lautele, o faʻamaoniga moni o le faʻateleina o le faʻamaʻi e mafai ona sili atu i le tulaga aloaia o le 2-3 taimi.

E le gata i lea, e manaʻomia e le auga se fesoasoani faafomaʻi pe a maeʻa ni faʻafitauli matuia ma matautia. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo faʻamalosia e endocrinologists e taua le aua nei galo e uiga i suʻesuʻega faafomaʻi masani. O le a latou fesoasoani e faailoa le faafitauli i le vave e mafai ai ma vave vave togafitiga.

O se metotia mo togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka

Numera o Pateni: 1822767

. hyperglycemia sa faaauau pea, e ui lava na faʻaititia lemu: toto toto 8.1 mmol / L. Na faʻataʻitaʻiina le tagata maʻi i se auala o le acupuncture e tusa ai ma le metotia fuafuaina. Ina ua maeʻa le vasega muamua, na faʻaitiitia le suka i le 5.5 mmol / L. O le taunuuga lenei o le faaosofia o le gasegase, e pei ona molimauina e le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto e oo i le 130 mcd / ml mai le laasaga muamua (aʻo leʻi amataina le vasega) -88 mcd / ml, ma mea o le C-peptide mai le 0.2 ng / ml i le 0, 4 ng / ml (pe a uma le vasega). fale, ma itu o Zu-san-li - e ala i le auala e taofi ai. Faʻatasia e A. Runova Tekhred M. Morgenthal Corrector M. Samborskaya Faʻamaumauga S. Kulakova Poloaiga 2168 Sainia VNIIIPI o le Komiti a le Setete mo Inventions ma Sailiiliga i lalo o le Komiti a le Setete mo Saienisi ma Tekinolosi a le USSR 113035, Moscow, Zh. Raushskaya.

Tuua Lau Faamatalaga