E mafai ona ou 'ai sana mo le maʻisuka?

O le eseesega autu i le va o le maʻisuka o le ituaiga lona lua mai le muamua o le leai lea o le manaʻomia mo le faʻaauauina o le inisalini. Faʻaauau pea le maualuga o le carbohydrate ma fesoasoani ai i le faaleleia atili o lou ola maloloina. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu le faigofie ona faʻasaʻo ma se faʻaogaina o mea taumafa lelei.

O loʻo i ai se lisi o oloa faʻatagaina, lea e aofia ai fualaau faisua fou, e aofia ai sana, fualaau aina, cereals, ma oloa gaosi susu. I lenei tusiga o le a tatou paʻi atu i le autu o le taumafaina o sana mo le maʻisuka ituaiga 2, o aoga ma mea leaga o le oloa.

E mafai pe le o sana mo le maʻisuka ituaiga 2

O le faʻaaogaina o sana ma se ituaiga insulin-tutoatasi o le maʻisuka e mafua ai fefinauaiga masani i fomaʻi. E tutusa lava e toatele e malilie e mafai ona faaopoopo le oloa i meaai i aso taitasi, ae ma le faʻaeteete tele. I le taimi lava e tasi, ua fautuaina tagata gasegase ina ia amanaʻiaina le faʻasologa o igoa (GI) o oloa e faʻapipiʻiina ai sana.

Glycemic index

O le kulima o se meaʻai maualuga o meaai. ona o le tele o meaʻai. GI e faʻatatau i le metotia o le gaosia o le oloa:

  • fusi saito - 85 iunite.,
  • taliga tunu - 70 iunite,
  • kosi sapalai - 59 iunite,
  • falaoa - 42 iunite.

Fesoasoani O le faʻamatalaga mataʻitusi o se faʻamaumauga o tulaga o le aʻafiaga o oloa o loʻo aofia ai gaʻo i luga o fesuiaiga i le maualuga ole kulukose o le toto.

E faateleina le suka toto

Saienitisi Faʻasaienisi e faʻateleina le faʻaaogaina o le sana i le faʻaitiitia le kulukose o le toto ona o le fiva. O se fiva faiʻai masani e faʻaititia ai le mamafa o le avega.

Amylose polysaccharide o loʻo i ai i fatu saito., lea e faasolosolo lemu le palasi ma o le mea lea e le faʻaosofia ai ni meaʻai i le suka.

Faamanuiaga ma le afaina

A faʻaaogaina tatau, aoga o sana i le tino o le tagata. E faʻaaogaina foi lenei mea i tagata e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka:

  1. O se oloa e maua i vitamini ma minerale e fesoasoani e faʻaleleia ai le gaioiga o totoga i totonu. Vitamini o le kulupu B e sili ona aoga mo le maʻisuka, lea e faʻamautuina ai le gaioiga o le fatugalemu o le tino, gaʻo ma le cardiovascular system.
  2. O le kulimi e faʻatonutonuina ai le faʻafefeteina, faʻaleleia le tafe o talo, aveese le cholesterol.
  3. O se teuteuga o stigmas o sana e masani ai le aofaiga o le kulukose.
  4. O loʻo i ai meaʻai e faʻaitiitia ai le manava ma fesoasoani e tausia le mamafa o le tino.
  5. O le paleni o le tuufaatasiga o le BZHU (protein, gaʻo ma gaʻo) i le corncobs e faʻavaveina ai le metabolism.

Ae faʻaleagaina mai le faʻaaogaina o le oloa, ona taulaʻi atu lea o le mafaufau i luga o le GI maualuga ma le ono aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le oso malosi i le kulukose.

Taua! Ua fautuaina e fomaʻi le vavaeese atoa o sana mai le taumafataga mo faʻalavelave faʻaogaina ma faʻamaʻi toto.

Auala e faʻaoga ai

Taulai atu i faailoilo GI, fomai fomai:

  • 'ai le falaoamata sana
  • i nisi taimi e faaopoopo ai fatulaʻau ua gaosi i salakeke,
  • galo faʻagalo atoa le i ai o laau o le sana i le paʻu puro ma popcorn falai i le suauʻu ma le tele o masima, caramel ma isi vailaʻau vailaʻau,
  • ia taumamafa i taliga uamea e le silia ma le tasi i le vaiaso,
  • faaopoopo le kuka i pies, muffins, falaoa, pancakes, pancakes, puddings.

E faʻafefea ona kuka

Taumafai e kuka e tusa ai ma tulafono ina ia alofia ai le utaina o le gaʻo:

  1. Kuki faga kuki mai meaʻai suamalie ma naʻo luga o le vai. Faaopopo le sunflower poo le olive olive i le faaiuga.
  2. Lave le pusa e aunoa ma le suauu ma le masima e faatumauina ai le tele o meaʻai.
  3. Toa ma le sana ma le fua o le gaʻo. Ina ia aua nei lamatia le tino ona o le suka i totonu o meaai kuka, ia faasolo le fatu i totonu o fagu i le fale. O lea o le ae mautinoa i le tulaga lelei o le oloa.
  4. Suauu-free cornflakes o se taeao lelei ma le susu. E itiiti se aoga, ae leai se afaina e pei o lea.
  5. O le popcorn fale e mafai ona aofia i nisi taimi i le lisi. E tele tele fiva, e aoga mo le maʻisuka.

Faʻatasi ma isi oloa

Faʻasusu sana ma meaai saʻo.ia faʻaitiitia GI:

  • fualaau faisua mata ma fua,
  • moa po o aisa
  • meaʻai susu ma susu (gaosia kulimi, kusi cheese).

O fuamoa o le a fesoasoani i le eseesega o le taumafataga ma le kapisi fou, seleni, kokoloti, zucini, kukama, tamato ma laau aina. E sili ona lelei le 'ai o aano o manufasi i pepa kuka ma tao, ma falaogi poʻo taliga e talafeagai mo le teuteuina.

E taua tele le faʻatonutonuina o le faʻaaogaina o meaola manu i totonu o le tino. O fomaʻi e taulai atu i le manaʻoga e faʻaititia le maualuga o le cholesterol, lea e mafua ai le fesuiaiga o le lapisi. Ae paga lea, o faamai o le cardiovascular system and obesity o ni soa faamaoni o le maʻisuka ituaiga 2.

Tulaga masani o le faʻaaogaina

Fufulu taliga e mafai ona faʻaumatia i se aofaiga e le sili atu nai lo le 200 g ae le silia ma le tasi i le vaiaso.

Maea uamea Auauna atu e sili atu nai lo le tolu siva i le tautua (pe a ma le 150 g).

Fautuaga aoga

Ina ia le afaina ai le tino i le sailiga o se taumafa paleni, e fautuaina e fomai se iloiloga lelei o le soifua maloloina, mataʻituina le kulūkose ma mulimuli i fautuaga o meaʻai.

Mo oloa a tagata taitoatasi o loʻo i ai se seti o tulafono mo le faʻaaogaina, ma o sana e le o se mea e tasi:

  1. Tuuina atu le fiafia i tamaʻi laiti ma fatu o susu susu.
  2. Fafaga pea le falala susu i le tele o faalua i le vaiaso. E ui lava i lona aoga, o le oloa e mafai ona faʻaosofia ai le faateleina o maualuga o suka ma le taumafa tele.
  3. Ina ia malamalama pe faʻafefea ona tali atu lou tino i sana, ave fua o le suka muamua ma pe a maeʻa taumafa.
  4. Aua nei faaopoopo le pata i le falala. Na te uuina ipu ipu.
  5. Inu se faʻasalaga o siama o sana. O le oloa e faʻasalaina le talo, faʻaleleia lona manava, faʻamaonia le gaioiga o le pancreas, e fesoasoani i le faʻasiga o le inisalini.

Faaiuga

O le faʻaaogaina o sana e le o ni tulafono faasolitulafono i le maʻisuka ituaiga 2. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono o sauniuniga, tuʻufaʻatasia ma isi oloa ma le faʻaaogaina o tui, o le oloa na o faamanuiaga.

O se mea faapitoa - amylose - faʻagesegese ai le malepelepe o le suka ma e le faatagaina ai le faateleina o le suka. O le teuteuina o le saito o le sana e masani ai le pancreas, ma o fatu e mafai ona suitulaga i le manaia, ae matautia mo le maʻisuka, o le pateta potato potatoes.

E mafai ona fai sana sana mo le maʻisuka

E le faʻatagaina e fomaʻi le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e 'ai le sana; e tatau lava ona e amanaʻia le tele o le vaega ma le natura o ipu.

O le oloa e maualuga-kalori, ei ai le taua tele o mea taumafa. O loʻo aofia ai le tele o mea gaioiolosi e maua ai se aoga aoga i le tino:

  • vitamini A, C, E, K, PP ma le vaega B,
  • aoga amino taua
  • malo
  • minerale (potassium, phosphorus, copper, calcium, magnesium, seleni, uʻamea),
  • maualuga fiu mea
  • polyethsaturated fatty acids.

O le kulimi paʻu e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le suka o le maʻisuka. E maualalo lona igoa faʻamaonia, o lea pe a uma ona oʻo i le toto, o le faʻagasologa o le taʻitaʻia o le kulukose e faʻagesegese.

O le maualuga o le kalori ua maualuga lona taua.

O gutu fatu e aofia ai le anoanoai o meaʻai, ae o loʻo i ai se faasinomaga o fuainumera. Mamalyga, cereals, soups, toppings mo pies, ua saunia mai pusa mai ai.

E tele ituaiga o gaosi:

  • laiti (alu mo le sauniuniga o fasi laau mama),
  • tele (talafeagai mo le gaosia o fatu vaʻa ma vaʻalele),
  • poli (o foliga ma le tele o fatu e eseese).

Soa saito

O sea oloa ua i ai se faasinomaga maualuga, ona o lenei mafuaaga ua faatagaina ai e faʻaaogaina i na o le faʻaogaina. E sili atu le le kukaina o kuka, ae o le uila.

Faatasi ai ma lenei metotia kuka, o le a faasaoina nisi mea e aoga i le tino. O se taunuuga o le faʻaaogaina o sea oloa, ua faʻalautele ai le tino, mo se taimi umi e le maua ai e se tagata se lagona fiaaai.

O le siama o le faʻamaʻi o loʻo i ai se faʻamalosiaga, faʻaitiitia le viscosity o bile, faʻapupulaina le toto toto. O le teuteuga e faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka ma le toto maualuga.

O loʻo i ai se faʻauigaga o le faʻamavaega o le 'au.

Ina ia saunia le susu, ia ave le mailei mai 3 taliga, fufuluina ma sasaa i vai inu (200 ml). Palu mo le 15 minute, malulu, vevela, inu 50 ml i aso uma ao lei fafaga 3-4 taimi.

A maeʻa le 7 aso o le ulufale, ave se vaiaso malolo, ona toe fai lea o le kosi. O vavao i le va o doses e tatau ona tutusa ma o le taunuuga o togafitiga e lelei.

Pulu, masima, mea meataalo

O keke, fasilaʻau ma laau e aofia i le vaega o meaai "le lelei": e le maua e le tino ni mea aoga pe a uma ona 'ai, ae o le maualuga o le suka e maualuga, e mafua ai le afaina ai o tagata e maua i le maʻisuka.

E mafai ona e 'ai i lea taimi i lea taimi i luga o ni meaʻai e aunoa ma le suka. E i ai nai mea aoga i totonu o sea oloa. Vitamini ua leiloloa i le faagasologa o gaosiga, e aofia ai le vitamini B2 (e lelei le afaina ai le tulaga o le paʻu o le maʻisuka: e faaitiitia ai le paʻu, maʻi ma le gaʻo).

O le maʻisuka e sili atu ona aloese mai le 'ai o le cereal, ona o le maualuga o le fuainumera o le oloa, ma o se taunuuga o togafitiga vevela, ua leiloloa elemene elemene ma meaʻai taua. Cereals o loʻo i ai faʻasaʻo, masima ma suka.

Kino (nachos) - o se oloa e le o ni mea taumafa, latou te maua le maualuga o le kalori (aemaise lava pe a loloto le fried - e oo atu i le 926 kcal), e leai se aoga mai le latou faʻaaoga. I le faagasologa o la latou gaosiga, faʻasao (faʻaleleia le ola ola), meaʻai (faʻaitiitia le tau o le gaosiga), faʻamautuina, lanu o meaai (faʻaleleia foliga) e faʻaaogaina.

E Mafai Ona Fafaguina Mai Maʻisuka

Popcorn mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka e le gata e aoga, ae mafai foʻi ona afaina. I le gaosiga o le gaosiga, o le oloa e alu i le laasaga o le gaosiga, lea e leiloa ai mea aoga.

E le gata i lea, o le faaopoopoina o le suka poʻo le masima, mea manogi e faʻalauteleina ai le kalori o le oloa e oo atu i le 1000 kcal, lea e le talafeagai mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Popcorn mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka e le gata e aoga, ae mafai foʻi ona afaina.

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega o le faʻaaogaina o le tele o popukoni e afaina i le tino. O le tuufaatasiga o meaʻai e faʻaaogaina i le sauniuniga e aofia ai le diacetyl (o le mea e maua ai le popcorn le manogi o le pata), lea e mafai ona mafua ai se faʻaogaina o le inflammatory i le pito i lalo o le manava.

Mai lea taimi i lea taimi, o sina tamaʻi popukoni e kuka i le fale e faatagaina. Aua nei faaopoopo le pata, suka poo le masima i le meaai. Ona avea lea o le meaʻai ma meaai.

Le aoga o sana mo le maʻisuka

Tuuina atu o le oloa e aofia ai le tele o gaʻo, o nisi o gasegase e popole o le maʻisuka ma le sana e le fetaui, o le soifua maloloina e mafai ona tupu. Faʻataunuʻuga tau oloa o:

  • maualalo le kalori (100 g na o le 100 kcal),
  • le gafatia e faʻaititia le maualuga o le "leaga" cholesterol i le tino,
  • faaitiitia le lamatiaga o le faapaleniina o le talo,
  • fatuga fatu,
  • saoasaoa o faagasologa o gasegase,
  • tele meaʻai
  • se lagona umi o le atoatoa.

O fualaau aupito sili ona aoga o meaʻai ia, o loʻo faʻatusa mai e vitamini B i totonu o le oloa. E aʻafia ai le gaioiga o le tino o le tino, puipuia ai le atinaʻeina o faiga leaga i totonu o fatuga, masini mata.

Mea aoga

O le fatu o se oloa ua leva ona avea o se vaega o taumafa a sui o le tele o atunuu, ma e le gata ona e faigofie ona tupu i le tele o le tele.

O loʻo i ai le tele o mea aoga, o le mea muamua, faʻamalosia le tino, ma, lona lua, faʻaititia le faʻafitauli o ituaiga uma o pathoces.

O loʻo i ai le maualuga maualuga o vitamini: C, vaega B, E, K, D ma le PP. E taua foi i elemene taua: K, Mg ma P. O se mea manaia e faapea, ona o mea uma o loo i luga, e mafai ona faaaoga lenei oloa mo le puipuia o le maʻisuka. Ae o le a le mea e sili atu ona taua: o le sana e faʻavaveina ai le metabolism, ma o le mea lea, e faʻamaonia ai le maualuga o kulukose plasma.

O le kulimi e maualuga tele i calories, o lea e faamalieina lelei ai le fiaai, ma tuʻuina atu ai foi i le tino se tele o le malosi.

E mafai e tagata e maua i le maʻisuka ona 'ai le sana?

O le faʻaaogaina o lenei cereal e mafai ma e tatau lava. O le oloa e tumu lelei ma e le maeʻa.

E taua tele lenei mea, talu ai o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka e sili atu ona mamafa.

E le gata i lea, o lenei cereal e aofia ai le tele o mea aoga, lea e le na o le faamalolosia malosi o le tino, ae e fesoasoani foi i le tino e sili atu le taulimaina o le kulukose. Ae i le taimi lava lea e tasi, e le o mea uma o sana e fautuaina mo le faʻaaogaina e le maʻisuka. O nisi oi latou na o le faʻateleina o le ala o le maʻi.

O le ipu sili ona lelei o lenei cereal mo le maʻisuka o le falaoamata sana. O loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga faigofie, ae o loʻo i ai le tele o meaʻai ma meaʻai.

O le malosi o le malo o le a faʻasaina. O loʻo maualuga tele lona GI, ma e toetoe lava o le taimi nei e oʻo atu ai i le faateleina o le kulukose toto. E mafai ona faasolosolo malie le faʻaaogaina o sana ma falaoamata mai ai. E pei foi o le cereal cereal, e mafai foi ona i ai i le taumafataga, ae e tatau ona 'aina i le faʻaogaina.

Tuutuuga o le faaaogaina

O se tagata soifua maloloina e mafai ona 'ai sana i soo se ituaiga ma po o le a lava. E manaʻomia foi e le maʻisuka ona tausisia nisi tulafono pe a faʻaaogaina:

  • Muamua, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e fautuaina e filifili le maelei o sana. E maualalo le GI, o lona uiga e le faateleina le maualuga o le suauu i le toto,
  • lona lua, e fautuaina e faʻaaoga le cereal o lenei cereal. O loʻo i ai le maualuga maualuga o le amylose, lea, i le isi itu, e le faatagaina ai le glucose e vave faʻavave i totonu o le toto.

O se tasi o faafitauli taatele e feagai ma tagata ma le faʻamaʻi o loʻo fesiligia o se malepe. O se vaega itiiti o sana ua tunu e fesoasoani e toe vave ona faʻafouina. O gaʻo kulimi ma isi mea o loʻo i totonu o lenei ipu e faamalieina ai le fiaai ma saturate le tino.

Filifiliga mo le faaaogaina o le cereal

E i ai le tele o oloa o sana o loʻo masani ona 'ai tagata:

I totonu foi o lenei lisi, e mafai foi ona e aofia ai se teuteuga o stigmas. O i totonu o le tele o numera aoga aoga o loʻo i ai.

E le faigata le saunia o se teuteuga. Ua faia i totonu o le vai taele. Ina ia saunia le susu, e manaʻomia lou 2 tbsp. masiʻi mago, tuu i totonu o se tamai apa, ona sasaa lea o le 250 ml o vai ua tunu. A maeʻa lena, e tatau ona e ufiufi le atigipusa ma se tapuni ma faʻatali mo le 20 minute.

Ona tumau ai lea e vaʻaia le vai ma faʻaliliu. E mafai ona e faʻaogaina lenei mea faigaluega pe a uma ona 'ai 1 tbsp. 4-6 itula uma. O le manatu i le faʻaaogaina o le susu o le mea lea e aofia ai le tele o meaʻai.

O se ipu e tatau ona i ai i le taumafa o le maʻisuka o le falaoamata sana.

E sili le kuka i totonu o le vai e tusa ai ma faatonuga i le afifi. O le faia o lenei oloa e faigofie lava.

O loʻo aofia ai le tele o mea aoga ma i le taimi e tasi e toetoe lava a le faʻateleina le maualuga o le maualuga o le kulukose i le plasma.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka ua faatagaina e 'ai i sana, ae e le fautuaina e faʻaaogaina.O le mea lea, e le talafeagai mo le teuteuina, ae e mafai ona faʻaaogaina o se tasi o mea o le salatisi.

O falao saito ua i ai se GI maualuga maualuga, o lea e tatau ai ona faʻaumatia faʻaitiitia. Ae i le taimi lava e tasi, e manaʻomia le aofia ai i le taumafataga, talu ai o loʻo i ai se tele o vitamini ma minerale. I lenei tulaga, e sili atu le le kukaina o sana i totonu o le vai, ae ia faʻafefe ai lenei cereal. O lea o le a tumau ai ona toeitiiti lava o ona meatotino.

Sauniuniga saogalemu

E taua foi le taua tele o le taumafa e le aofia ai lenei oloa, e ui i le mea moni e faapea o lenei cereal e aofia ai le tele o microelements ma vitamini e tatau ai mo le gaioiga o le tino.

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai se lisi e fesuiaʻi.

E le gata i lea, e tatau ona e matua faaeteete e uiga i meaʻai kuka. I le faʻaopoopoga i le sana, latou te aofia ai foʻi le tele o vailaʻau eseese e mafai ona faʻateleina ai le ala o le maʻi.

Contraindications

E faʻatagaina le kuluga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ae naʻo pe afai latou te le maua ni isi faʻamaʻi.

Muamua, e le tatau ona 'aina e lenei tagata ia meaʻai e tagata e paʻu le toto. E mafua ai le lamatiaga faapitoa ia i latou o loʻo i ai toto i luga oa latou vaa.

Lona lua, o le sana o loʻo faʻasaina atoa mo i latou ua maua i le maʻi o le manava.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i mea aoga o le sana mo le maʻisuka:

O lenei oloa e sili ona fautuaina mo le maʻisuka. E mafai ai ona latou mataala, faʻamalosi ma aua le lagona se lagona o le fiaaai e tupu i se taimi le tumau. E le gata i lea, o le sana e faʻagesegese ai le atinaʻe o le maʻisuka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Maʻi ma le maʻisuka

Faʻatasi ma se faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2, e matua taua tele le faʻamalosi o fualaau oona, o le tele o meaʻai porotini, masima ma le vai. E le gata i lea, ina ia faʻamaonia tulaga faʻamaonia, e manaʻomia le mataʻituina le tele o le gaʻo e faʻaaogaina, ia faitau vaega ole falaoa.

O le maʻisuka e tatau ona manatua po o fea meaai na te faatagaina e ai ma e matua faasaina. Afai e te mulimulitaʻi i tulafono o le taumafataga e fautuaina e le fomaʻi, o le a matua faʻaleleia atili le lelei o le olaga i le maʻi ma faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le maʻisuka.

E mafai ona ou 'ai sana mo le maʻisuka? Ioe, o lenei oloa e fesoasoani e maua ai le toto toto. O lenei taunuʻuga e maua ona o le faateleina o le fiber content, lea e maualalo ai le uta o le carbohydrate. O le kulupa e tele le amylose, o se polysaccharide faapitoa lea e paʻu lemu i totonu o le tino. Mo lenei mafuaʻaga, o le sana o se mea e tatau ona fua i le taumafa a se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

O le kuliga e lelei mo le faʻaaogaina o faʻalavelave o meaʻai, o le manua tele, aua o faʻafitauli faapena e masani ona tupu i le maʻisuka maualuga. O le kulupu e tele uiga aoga, o le oloa:

  1. maualalo le cholesterol
  2. le fiafia
  3. faaleleia atili galuega gaioiga,
  4. ua maua ai le aofaʻiga tatau ole gaʻo siama i le tino.

O lenei cereal e le tatau ona faʻaaogaina mo na o le maʻisuka oe na muai oso i le tele o le tui toto, thrombophlebitis, pathologies duodenal, ma gasegase gastric, talu ai e mafai ona faʻaleaga atili ai le faʻaalia o faʻamaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga