Le auala e fuafua ai le maʻisuka i le fomaʻi ma le fale

O le inisalini e faʻasaʻoina e le pancreas. O lona gaioiga autu o le felauaiga o le kulukose ua solo i totonu o le toto i gaʻo ma siama uma o le tino. E nafa foi o ia ma le paleni o le gaosiga o le porotini. O le inisalini e fesoasoani e faʻapipiʻiina mai i mea amino ma tuʻuina atu ai protein i sela.

A oʻo ina faʻalavelaveina le gaosia o le hormone poʻo ona fegalegaleaiga ma fausaga o le tino, e maualuga le kulūkose o le toto (e taʻua o le hyperglycemia). E foliga mai o le mea autu o le suka e le o iai, ma e le mafai ona ia ulu atu i totonu o sela. O le mea lea, o le suavai le maua o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto, o le a sili atu ona eleelea ma ua le maua ai le malosi e felauaiga ai le okesene ma meaʻai e manaʻomia e lagolago ai le gaosiga o le tino.

O se taunuuga, o puipui o vaʻa e le mafai ona faʻaaogaina ma ua le toe aoga. E faigofie lava ona faamanualia i latou. Faatasi ai ma lenei "sugaring", e mafai ona afaina ai neura. O nei mea uma i le faʻalavelave e taua o le maʻisuka.

Maʻisuka - Ituaiga o faʻamaʻi

Ou te lolomi (insulin dependent)Ituaiga II (leai se inisalini tutoatasi)Gestational (glucose inesite)
O le tino puipuia o le tino e amata ona faʻaumatia ai sela o le pancreatic. O kulūkose uma e faʻafefea ai vai inu i totonu o le toto, ma amata ai ona faʻamalolo.

O le maʻi i le toesea o togafitiga e mafai ona paʻu i totonu o se siama, lea e masani ona oʻo atu ai i le oti.E faʻaitiitia le lagona o le faʻaleleia o le inisalini, e ui lava o se aofaiga masani e maua. I le aluga o taimi, o le gaosia o le hormone ma le malosi o le malosi (glucose o lona autu autu).

E faʻamalosia le faʻamalosia o le protein, e faʻaleleia ai le faʻamaʻiina o le gaʻo. O tino o Ketone e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona e ono oʻo i le matua poʻo le faʻaleagaina (faʻamaʻi vailaʻau, oona, faʻamalosi fualaau) o se faʻaitiitia o le numera o le faʻalogo.E tele lava ina foliga mai i fafine pe a uma le fananau. O le tele o tamaiti i lenei tulaga e sili atu i le 4 kilokalama. O lenei faʻamaʻi e faigofie ona alu i le maʻisuka ituaiga II.

O le masini o foliga vaaia o maʻisuka taitasi e eseese, ae o loʻo i ai ni faʻamaoniga e iloagofie ai i latou taʻitasi. Latou te le faalagolago foi i le matutua ma le itupa o le tagata maʻi. E aofia ai:

  1. Suiga o le mamafa o le tino,
  2. O le tagata maʻi e inu i le tele o vai, aʻo fia inu pea,
  3. Ole faanatinati faifai pea i le urinate, o aso uma e mafai ona oʻo i le 10 lita.

O ai o loʻo lamatia?

O lenei faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le togafitia. O le maʻisuka e vave ona gasegase ma ua le mafai ona toe malosi. O le faʻaalia o le faʻamaʻi e aʻafia ai na vaega o tagata gasegase o loʻo aʻafia i ia tulaga:

  • Maʻi Beta-cell (pancreatitis, kanesa pancreatic, ma isi),
  • Aiga
  • Faʻafitauli o le tino o le endocrine: maualuga-poʻo le faʻaleagaina o le toto o le thyroid, pathology o le grenalal gland (cortex), pituitary gland.
  • Pancreatic arteriosclerosis,
  • Vailaʻau faʻamaʻi pipisi: measula, susu, rubella, chickenpox, herpes,
  • Soifuaga masani (leai se faʻamalositino),
  • Oʻoʻo (aemaise lava i le taimi o le maitaga)
  • E tele le atuatuvale
  • Maualuga maualuga
  • Toga ma le ava malosi,
  • Vaʻaia taimi umi i nisi faʻamaʻi (pituitary somatostatin, prednisone, furosemide, cyclomethiazide, antibiotic, hypothiazide).


O tamaitai e sili atu ona faigofie i lenei faʻamaʻi nai lo alii. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo iai le tele o testosterone i le tino o tagata, lea e aʻafia ai le gaosia o le inisalini. E le gata i lea, e tusa ai ma fuainumera, o teineiti e sili atu le suka ma gaʻo gaʻo, e faʻatele ai le kulukose o le toto.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

O suʻega mo le maʻisuka e mafai ona aofia ai se suʻega o le toto ma le urine, faʻapea foi ma le siakiina o le tulaga lautele o le maʻi. Ua uma ona fai mai o se faʻamaʻi e faʻaalia i se suiga i le mamafa. O le tele o taimi o lenei faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina oe e vave fuafuaina le ituaiga o maʻisuka.

E iai faʻamaoniga patino e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le malosi o la latou faʻaaliga e faalagolago i tausaga o le faʻamaʻi, maualuga o le insulin, le tulaga o le puipuiga o le tino ma le i ai o faʻamaʻi o le talaaga.

Afai e leai ni faʻafitauli, pe a maeʻa ni nai itula pe a uma ona 'ai, e tatau ona toe foʻi le kulūkose i le masani (faʻapitoa ona uma ona' ai, e masani lava).

Afai ei ai le maʻisuka, ona iai lea o faailoga:

  1. Tumau mago tumau
  2. Paʻu ma le vevela paʻu
  3. Le fia taumafa ma le fiaʻai tele, e tusa lava po o le a le tele e 'ai e le tagata maʻi,
  4. E vave lava ona vaivai le tagata, lagona vaivai (aemaise lava i maso), e le fiafia ma ita.
  5. O le gaoia e masani ona popole, e tupu i tamaʻi povi,
  6. Vaʻaiga o le faʻaaliga
  7. Fiafia i vae.

O isi faʻaʻailoga e mafai ona fesoasoani ia te oe e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave. O le tino lava ia e amata ona taʻu mai o nisi faʻalavelave e tutupu i totonu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona faʻatusalia i faʻamaʻi nei:

  • O loʻo maʻi pea lava pea, o loo i ai le vomiting,
  • O manuʻa faʻafuaseʻi e faʻamalolōina ai, fester (o se uiga e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2),
  • Paʻu o le paʻu o le paʻu e foliga mai, e mafai ona pala,
  • O le tigaina o le manava, genitals, lima ma vae,
  • Ua mou atu le lauulu i pito
  • Paresthesia (tingling) ma le paʻu o lima,
  • E amata ona tupu lauulu lauulu
  • Ua aliali faailoga o le afaina
  • Xanthomas e laiti lanu samasama i le tino atoa,
  • I tagata, balanonesthitis (ona o le masani ona faia, o le lauulu o loʻo tafe).

O nei faailoga e talafeagai mo ituaiga uma o faʻamaʻi. O faʻafitauli o le paʻu e sili atu ona maualuga i le maʻisuka ituaiga 2.

O a suʻega e pasia

Latou te tuʻuina atu e fuafua ai le maualuga o le suka i le plasma toto. E sili atu ona lelei le faia o se faʻalavelave e aofia ai ia ituaiga suʻesuʻega:

  • Urine i tino ketone ma suka,
  • Suauu toto mai lou tamatamailima
  • Toto mo le insulin, hemoglobin ma le C-peptide,
  • Glucose Sensitive Test.

A o lei pasia suega, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. Vagana uma vailaʻau i le 6 itula,
  2. Aua le taumafaina a itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega,
  3. Aua le taumafaina le vitamini C,
  4. Aua e te faaalu oe lava i lagona ma faaletino.


Afai e leai se faʻamaʻi, o lona uiga o le kulūkose o le a amata mai le 3.3 i le 3.5 mmol / L.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka i le fale?

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau i se fale talavai:

  • Seti A1C - faʻaalia le maualuga o le suka mo le 3 masina.
  • Vaevaega mo le faʻamalosi - o faʻafanua uma mo le auʻiliʻili o loʻo i totonu o faatonuga. I le i ai o le kulukose i le urine, o le TAITAIGA e faia se suʻesuʻega ma se glucometer.
  • Glucometer - o loʻo i ai se laʻau e tuʻia ai se limatusi. O siaki faʻapitoa e siaki ai le maualuga o le suka ma faʻaalia le iuga i le lau. Fuafua le maʻisuka i le fale ma lenei auala e le sili atu i le 5 minute. E masani lava, o le taunuuga e tatau ona 6%.

O le a le faʻamaʻi ua tupu

O lenei faʻamaʻi i vaʻaiaʻoga faʻapitoa e masani ona taʻua o le "faʻavaveina o le faasologa o le matua", ona o le maʻisuka e faʻalavelaveina uma lava metabolic process in the body. E mafai ona afaina ai faʻafitauli faigata:

  1. Faʻasalaga o le gaioiga o gland. O le le atoatoa e mafai ona atinaʻe i alii, ma le faʻavalea i le tulaga o tamaitai. I tulaga maualuluga, e aliali mai le le fanau mai, matua tuai ma isi faʻamaʻi o le faʻaleleia.
  2. Faʻalavelave, faʻamaʻi totoʻa i totonu o le faiʻai, lecephalopathy (faʻaleagaina lapisi).
  3. Faʻailoga o le faʻaaliga. O nei mea e aofia ai: conjunctivitis, faʻataʻavale o le maʻisuka, karite, faʻaleagaina o le pene, le vavaeina o le retina ma le tauaso, faʻaleagaina le iris.
  4. Flammation o le ooto tautala. O nifo maloloina e paʻu i fafo, faʻasolosolo maʻi ma stomatitis.
  5. Osteoporosis.
  6. Mate o le maʻi suka. Purulent necrotic processes, amata ona amata mai le mai o le osteoarticular (maʻi ponaivi, gaʻo, vaʻa toto, paʻu, sooga). O le mafuaaga autu lenei o le vaevaeina o vae i tagata gasegase.
  7. Faʻailogaina o le cardiovascular system (atherosclerosis, cardiac arrhythmias, faʻamaʻi o le gaʻo).
  8. Faʻafitauli o le mea o loʻo i ai meaʻai - feeseeseaʻi, le mausali ma isi.
  9. O le toilalo o Renal na mafua ai se fatu fatu.
  10. Faaleagaina i le tino popole.
  11. Coma

O le faʻamaʻi e matuia tele, o lea e manaʻomia ai e tagata gasegase le togafiti togafitiga i le tino o le inisalini, o se suiga atoatoa i le olaga ma meaʻai.

O nei gaoioiga uma o le a faia i le olaga atoa, aua e le mafai ona fofoina lenei faʻamaʻi.

Ae a pe afai o le maʻisuka?

Faatasi ai ma ituaiga ituaiga o maʻisuka eseese, o auala togafitiga e eseese:

  • 1 ituaiga. Faʻaauau le togafitiga o insulin - gasegase o le siama o le 0.5-1 iunite i le kilokalama o le mamafa. Carbohydrates ma nisi fualaau faisua / fualaau aina ua faaitiitia. Gaioiga faʻatagaina faaletino. Faatasi ai ma le lagolago lelei o le tino, o le tagata maʻi e le feagai ma faʻalavelave.
  • 2 ituaiga. O le inisalini e faʻaaogaina i na o mea e sili atu ona tuai, ma e leai se mea e manaʻomia. O le togafitiga autu o le togafitiga o meaʻai ma le tagofia o fualaau oona. Latou te fesoasoani i le kulukose e ulu atu i sela. E masani ona faʻaaogaina faʻamatalaga i luga o laau.

Meaʻai talafeagai mo maʻi

Na te faia se tasi o matafaioi taua i le togafitiga o le maʻi. Mo se taumafa a tagata taʻitoʻatasi, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai. Afai tatou te talanoa e uiga i mataupu lautele o meaʻai i lenei faʻamaʻi, ona mafai lea ona tatou iloa mea nei:

  • Aveese le kulukose ma mea uma e maua ai mai le meaai. Afai e matua faigata lava e aunoa ma le suka, e mafai ona e faʻaaoga mea e sui ai. Latou te le aoga foi mo le tino, ae le afaina ai le tino.
  • O lea e mafai e le manava ona sili atu ona eli mai meaʻai gaʻo, e mafai (i se aofaiga talafeagai) ona faʻaaoga mea manogi.
  • Sui le kofe i vai inu mai ceccoria.
  • Sili atu laʻau, kāpeti, aniani, meaʻai, seleni, tamato, iʻa (sei vagana ai ituaiga gaʻo), pauka ma isi fualaau faisua fou.
  • Le faʻaitiitia pe le 'ai foi i ia oloa.

Gaoioiga faaletino

E tafe lelei atoatoa le suka i gaoi. O loʻo i ai galuega faʻavaomalo ua fuafuaina mo le maʻisuka. E tatau ona e faia i aso uma.

  1. Siʻi i luga o totini, o lima e malolo i tua o le nofoa - e oo i le 20 repetitions,
  2. Squat o loo uuina le lagolago - 10-15 taimi,
  3. E tatau ona e taoto i lou tua i tua o le puipui, a maeʻa e te manaʻomia e sii ou vae ma faʻasaga ou vae i le puipui mo 3-5 minute,
  4. Savaliga i aso uma i luga o le auala ma le televave o le saoasaoa o le savali.

E taua le manatuaina e le o se lesona i totonu o le fale tele, lea e masani ona manaʻomia le maeʻa e ala i le "E le mafai."

O le tino e le tatau ona mamafa tele ma afai e faigata i le tagata gasegase ona faʻatino le numera o le toe faʻataʻitaʻiga - ia fai laʻititi. Faʻateleina le mamafa o le avega.

E faapefea ona puipuia oe lava?

O le mea pito sili ona taua, o le mataʻituina lea o lou soifua maloloina ma le ala sao o le olaga. Ina ia aloese mai le atiina ae o le faamai, mulimuli i nei tulafono:

  • Sui meaʻai manu ma fualaau faisua,
  • Aua e te popole tele
  • Taaalo i taaloga
  • Faalua i le tausaga, siaki le maualuga o le suka i le urine ma le toto,
  • Faatapulaaina pe tuu le ava ma le tapaa
  • Taumafa ile vaega
  • Faʻaititia le aofaʻi o sugary ma isi mea inu gaʻo i au mea taumafa.

Manatua o lou soifua maloloina o se ata o le pao o le olaga. E pagatia pe a e le mulimuli i ai ma fesoasoani ia te oe i le tausiga lelei. O le mea lea, togafitia lou tino ma le faʻaaloalo ma maʻi o le a aloese ai oe!

Auala e fuafua ai le maʻisuka ma se fomaʻi ma i le fale. Faailoga o se faʻataʻiina o faʻamaʻi. E faʻapefea ona maua i le maʻisuka i alii ma tamaitai - o uluaʻi faʻamaoniga ma le siama

E toʻatele tagata latou te iloa se faʻamaʻi matautia e pei o le maʻisuka, aua o le maʻi ua manatu o se tasi o faafitauli taatele i sosaiete. O le togafitiga o mea o le endocrine e amata ona le amanaiaina, talu mai taimi muamua e totogi e le tino o le tino. E tele taimi e faʻamaonia ai le faʻamaonia ua maeʻa i le ogatotonu o faʻataʻitaʻiga.

O le faʻalauiloaina o le auala e fuafua ai le maʻisuka i le fale o le a mafai ai ona le gata ina amata togafitiga talafeagai, ae ia faʻamaonia ai foi le tulaga o le maʻi, faʻapea foi ma le maua o taui paleni, e aunoa ma le taʻitaʻia i le atinaʻe o faʻafitauli.

Ituaiga o maʻi suka

E tatau ona manatua e tele ituaiga o faʻamaʻi, ae o ia mea uma eo mai faatasi ma le hyperglycemia (o se tulaga e tulaʻi ai le maualuga o le kulukose i le toto). Atonu e iai ni mafuaʻaga, i luga o le faavae o loʻo vaevae ai le vaevaega o maʻi o le endocrin:

  • Inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka (type 1) - o le faʻamaʻi e sili ona taatele i tupulaga talavou, faʻatasi ai ma le faaletonu o le lemu o le cellcreatic. E le mafai e le okeni ona faʻapipiʻi le tele o le inisalini, o lona aʻafiaga e fesootaʻi ma le pisia o le kulukose i totonu o sela ma se faʻaitiitia i le glycemia.
  • O le maʻisuka e leai se inisalini (ituaiga 2) - sili atu i tagata matutua. O le pancreas e maua ai le tele o le hormone, ae o fusi ma siama o le tino "e le o vaʻaia", ma le maumau lona lagona.
  • O le maʻisuka faʻamamafa - e tupu i le taimi o le gaioiga, e masani ona pasia pe a uma le fanau. E tusa ai ma le atinaʻeina o le tino, e tutusa ma le faʻamaʻi 2.
  • O le maʻisuka o le Neonatal - e atiina ae i fanau faatoa fananau mai, e fesoʻotaʻi ma togafitiga faʻapitoa.

Taua! O sea faʻavasegaga o le a mafai ai ona faʻatusatusa le tausaga o le maʻi, le i ai o mea faʻaosoosoga ma isi faʻamatalaga e aʻafia ai ina ia le gata ina faʻamaonia ai le i ai o le faʻamaʻi, ae ia fuafua foi lona ituaiga.

E faʻapefea ona iloa se faʻamaʻi i le fale

O le tele o tagata latou te le iloa po o le a le mea e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka, peitaʻi, latou te iloa ona uiga.

Faʻamatalaga o le i ai o le falemaʻi o le faʻamaʻi o se tasi lea o laasaga o le "fale" suʻesuʻega

Faʻavae i luga o nisi o faʻaaliga, e mafai ona e mafaufau e uiga i le i ai o togafitiga endocrin:

  • fiainu
  • matagogo
  • faʻateleina gaioiga elemene
  • sasaina o le paʻu,
  • faateleina le 'ai, faatasi ai ma se faʻaitiitia o le mamafa o le tino,
  • faʻasolosolo taimi e le faʻamalolo ai, manua, faʻafefe,
  • faʻasauā, faʻaleagaina, faʻalavelave moe.

E taua foi le siakiina o lou tulaga mo tagata e iai aiga o loʻo maua i le maʻisuka, ae maise lava i le faasologa tonu o laina gafa.

Meafaigaluega Taua mo Mea Faʻamaonia

O le tele o taumafaiga e iloa ai le maʻisuka i le fale e le talafeagai. Ina ia faia lenei mea, tau lava o le faʻatau i se fale talavai:

  • siaki pepa,
  • toto kulukose toto
  • se seti mo le fuaina o le A1C (hemoglobin glycosylated).

O nei masini ma punaoa faʻalapotopotoga ua faʻaaoga e faʻamaonia ai se tagata matua poʻo se tamaititi e faigofie ona faʻaaogaina. O le faigata e aofia ai faatonuga. O le tau e eseese mai le 500 i le 6000 rubles, e fuafua i le kamupani ma le atunuu o gaosia.

Sugar Test Strips

O vaega faapitoa e ufiufi ma fua o le a fesoasoani i le fuafuaina o le maʻisuka. Ua manatu i latou e sili ona faigofie ona faʻaaoga. O le faʻamaina o le vai poʻo le toto e mafua ai se suʻesuʻega o le vaega o le suʻega. O faʻataʻitaʻiga e iloiloina e le lanu mulimuli.


Suʻega o Suʻega o le Maʻisuka - O se Totoga Tofotogia Lelei

Taua! E masani lava, o le anapogi kullucose e tatau ona iai i le va o le 3, 33-5.55 mmol / L. A maeʻa le taumafaina o meaʻai i le tino, faʻaopoopo fuainumera, ae toe foʻi i le masani ile 2 itula.

Ina ia iloa le maualuga o le suka i le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie:

  1. Fufuluina lima i le fasimoli, malogo, mafanafana.
  2. Tuu mea e manaʻomia i luga o se taga mama poʻo se solo.
  3. O le tamatamailima e faʻaaogaina ai le meafaitino e tatau ona faʻamaʻi, togafitia i le ava malosi.
  4. O le faʻamaʻiina o loʻo faia i se atigipisi gaogao e leai ni faʻamaʻi poo se faʻagata faʻapitoa falemaʻi.
  5. O se mataua o le toto e tatau ona faʻaoga i se pepa pepa i se nofoaga e togafitia ma se reagent (faʻaalia i faatonuga).
  6. O le tamatamailima e tatau ona lolomiina i se fasi ie.

O le taunuuga e mafai ona maua i totonu o le 1 minute (i eseesega molimau eseese).Faʻalagolago i faʻamatalaga glycemic, o loʻo iai se isi lanu, lea e tatau ona faʻatusatusa i le fua lea e faʻatasi ma faatonuga. O ata taitasi e fetaui lelei ma fuainumera manino.

Glucosuria Test Strips

O le foliga mai o le suka i le urine o se tasi o mea taua taua e iai pea le maʻisuka o se tagata. O loʻo fuafua foi Glucosuria e faʻaaoga fasipepa o suʻega.

Taua! O le ituaiga insulin e faalagolago i le maʻi ma faʻamaʻi i tagata matutua e le mafai ona faʻaalia ai le i ai o le suka i totonu o le urine i se auala tutusa, talu ai o le faitotoa lea e pasi ai e le fatu fatu le kulukose i totonu o le urine e faateleina ai ia tagata.

Ina ia mafai ai ona maua saʻo lelei ma aveese le faʻamaʻi i se taimi talafeagai, e tatau ona faʻatautaia faʻamaʻi faalua i le aso. O le taimi muamua e tatau ona i luga o se manava gaogao, le lona lua - pe a uma le 1.5-2 itula pe a uma ona faʻamalosia meaai.


Glucosuria - o se faʻaaliga o le maʻisuka

E tatau ona aoina i totonu o se pusa ma se laupepa e tatau ona tuʻuina i lalo, pe a maeʻa ona tuʻuina mo le umi e pei ona faʻaalia i totonu o faatonuga. E le faʻamaonia le molimau, e le soloia. O loʻo taoto i luga o se mea mafolafola, ma a maeʻa ni nai minute, iloilo le taunuʻuga e tusa ai ma le lanu na maua.

O nei masini e faʻatagaina ai oe ia maua saʻo faʻamatalaga e uiga i lou maʻisuka, o le togafitiga e tatau ona amata loa pe'ā uma ona faʻamaonia le siama. Glucometers o masini feaveaʻi ia e faʻapipiʻiina i se fale e iai se laupepa ma ni nai kulupu e puipuia ai, o se puʻupuʻu, o ni mea faʻapipiʻi (masini mo le puʻupuʻu lima) ma suʻe suʻega.

O le taunuʻuga o le faʻamaonia e faʻaalia i le 5-25 sekone. O le tele lava o masini e mafai ona fuafua le fua o le maualuga o le suka mai faʻamaumauga e teuina i le mafaufau, faʻafesoʻotaʻi i komepiuta patino ma isi gaioiga. E i ai i latou o loʻo i ai le faʻalogo leo ma lagona faʻapitoa faapitoa ua fuafuaina mo le faigofie o tagata matutua ma tagata gasegase ei ai manaoga faapitoa.

O le mataupu faavae o le taotoga e faapenei:

  1. A maeʻa ona sui, e mafai e le masini ona faʻaalia le numera o fasi pepa faʻataʻitaʻiga e manaʻomia ona tuʻuina i le mita. A maeʻa ona tuʻu le fasipepa i se moli faapitoa, ua saunia le masini mo le faʻaaogaina.
  2. O le tamatamailima ua tuia i se laʻau, o se mataua o le toto e faʻaaogaina i le fasi pepa.
  3. O le taunuuga o le maualuga o le suka i luga o le lau.
  4. O loʻo faʻaaogaina le laupepa ma le laʻau.


O le faʻaaogaina o le mita o se auala faʻatau ma sili ona saʻo.

Taua! E mafai ona ave mea e le gata mai tamatamailima, ae mai le tauau, lima, ma le ogavae.

O se suʻega lenei mo le maʻisuka, lea e mafai ai e oe ona fuafua fua o le glycemia mo le 3 masina mulimuli e faʻavae i le maualuga o le hemoglobin glycated (glycosylated). E tatau i se tagata ona faatau mai se tagata suʻesuʻe faapitoa i se fale talavai lea ua mamanuina mo se numera faapitoa o fuataga ma e tutusa le numera o vaega o suʻega i le tuufaatasiga.

O le tulafono faavae o le faʻaaogaina o le masini o se toto na lava lelei mo le siama. E manaʻomia e le tagata suʻesuʻe le tele o meafaitino nai lo le glucometer masani, o le mea lea, a maeʻa ona tosoina se limatusi, e aoina le toto i se pipette faapitoa. O le pipette e fesoʻotaʻi i le fulu lea o loʻo i ai le reagent. A maeʻa, ona faʻaaogaina lea o se mataʻu toto i le suʻega o le moli.

O le taunuuga e faʻaalia i luga o le mata pe a maeʻa le 5 minute. E le tatau ona e amata faʻataʻitaʻiga i se masini. E taugata ma atonu e le sili atu ma le tasi le manaʻomia (i le mataupu i le leai o le maʻisuka i le mataupu).


A1C complex - o se taugata, ae o le auiliiliga faʻamatalaga

O le ā e aʻafia ai le suka

O le suʻesuʻeina o le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le masani, e le o lona uiga e taua tele le faʻataʻi vaveina o se maʻi i le taimi vave (aemaise lava i togafitiga faʻaleaganuʻu, e pei o maʻi). E mafai ona aʻafia le hyperperglycemia e le gata i le talaaga o le maʻisuka, ae i lalo foi o le faatosinaga o le tele o mea moni:

  • fesuiaiga o le tau
  • malaga, malaga
  • le i ai o faʻamaʻi pipisi,
  • popolega talaaga
  • faʻaleagaina o meaʻai gaosi
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo poʻo vailaʻau tuʻufaʻatasia tuʻufaʻatasia,
  • leai se malologa.

O se fomaʻi o le a fesoasoani e foia ma fofo le faamai e tatau ona faʻatalanoa pe afai e toe faʻaleleia le lelei mo le tele o aso ma e le o fesoʻotaʻi ma isi mea e aʻafia ai. O le tali o le suʻega ma le A1C i luga aʻe o le 6% e manaʻomia ai le endocrinologist, ma luga atu o le 8% o se faanatinati vave ona o le maualuga o le lamatia o le maʻisuka. E tatau ona manatua o le taimi talafeagai o le faʻamaoniga o le ki lea i se taunuuga lelei o le maʻi.

O se fomaʻi o fomaʻi faafomai, o se fomaʻi, o le ulu o le matagaluega o togafitiga ma taotoga mo togafitiga o le maʻisuka o le Federal State Budgetary Institution "Endocrinological Research Center" o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ma le Atinae Faaleagaga o le Russian Federation, o loo talanoa e uiga i faiga fou i suesuega ma togafitiga o le maʻisuka.

AiF: - - Pe o se maʻi faʻavae?

Gagik Galstyan: - Ioe, o se maʻi faʻatoʻateleina, ae na muaʻi folafolaina, o lona uiga, o se tagata e iai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka i lona olaga.

AiF: - Faʻapefea ona iloa? O a taimi e popole ma siaki ai lou suka suka?

G.G.: - O le mea moni o le faʻamaʻi o le "filemu," o lona uiga, e amata ona atiae e aunoa ma ni uiga leaga. E i ai se mea e taʻua o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, na taʻua muamua, o se tulafono, e foliga mai i tagata matutua. O lenei faʻamaʻi e atiina ae e aunoa ma ni faʻamaoniga. O le mea lea, o le fautuaga i aso nei e faʻapitoa. O tagata uma e sili atu i le 45 ei ai le tulaga sili atu le maualuga o le atiaeina o lenei faamai nai lo tagata o se vaitausaga laiti. O le mea lea, e tatau i nei tagata ona pulea le suka toto ia le itiiti ifo ma le faatasi i le tausaga. Afai ei ai i se tagata se mea e tupuga mai ai (papa, tina, tinamatua, tagata o le aiga vave), o lona tulaga e maualuga atu le lamatia nai lo se tagata e le o iai le vavalalata. Mo nei tagata, o fautuaga mo le siakiina o sugars e sili atu ona talafeagai. E tasi i le tausaga, e tatau ona pulea le suka toto ina ia mafai ai ona vavalalata le taimi na i ai le maʻi, ae e te le iloa.

Ae ui i lea, e taua le matauina o loʻo i ai faʻamaoniga o lenei maʻi. O lenei, o le tele o le faʻaaogaina o le vai, e masani lava, o lona uiga, pe a masani ona tulaʻi se tagata i le po i totonu o le faletaele. O lenei mea ma le soona faiva, poʻo le faʻasolosolo, e mafai ona avea ma lagona pei o le sasaina i ni vaega o le tino, ma o lea e masani ona liliu atu ai tagata i le dermatologists, gynecologists, e le o iloa le mea e manaʻomia. O le mea moni, o lenei mea ma, sili atu i mea uma, e tatau ona vavae ese le maʻisuka.

AiF: - O le a sau tala e uiga i le tuputupu ae o le maʻisuka?

G.G.: - O le faʻamaʻaloga o le tamaititi ua faʻalauteleina foi, ae le o le tele o lena. O tamaiti e masani lava ona i ai le ituaiga muamua o le maʻisuka, pe a amata mai i le amataga ona manaʻomia e se tagata le togafitiga o le inisalini. O iinei, o faʻamaoniga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e matua afaina. O mea uma na ou faamatalaina na tupu i totonu o nai aso. Afai o vaiaso, masina, ona tupu loa lea o nei mea uma iinei. I le avea ai o se tulafono, o le atinaʻeina o le ketoacidosis e faʻapipiʻi pea, pe afai o se tagata, o se taunuuga o le le lava o le insulin, e maua ai le tino o tino o le ketone, o le mea nei ua i ai se taufaamatau, aua e mafai ona tupu i le atinaʻe. O le mea lea, e taua tele pe afai e faia e le tamaitiiti ia faitioga: o le faifai pea o le galala, fia inu, inu vai i taimi uma, leiloa o le mamafa, ma taua tele, e tatau ona e faʻalogo vave i lenei mea. E tatau ona fua le suka o le toto, suka i le urine ma faʻafesoʻotaʻi le fale talafeagai ina ia togafitia togafitiga talafeagai e taofia ai le atinaʻe o se ketoacidotic state poʻo se maʻi suka.

AiF: - O le a le mea o loʻo tupu?

G.G.: - Fesili lelei. E moni lava ei ai se faʻamatalaga aloaia. Preditebetes o se faʻasologa lea e faʻavaivaia ai le gasegase o le carbohydrate, ae le o le maualuga o le maʻisuka ua valaʻauina. E i ai tulaga maʻoti o suʻega mo suga, o le gasegase o le kulukose vaivai, o lona uiga, pe a maualuga le maualuga o le toto toto nai lo mea masani: luga aʻe 5.6, ae maualalo ifo i le 6.5, anapogi le toto toto, i lenei setete latou te fai mai ua solia e le tagata le faapalepale i le kulukose, ae.

AiF: - Ma o a faailoga o le maʻisuka?

G.G.: - A sili atu i le 7 mmol / L, o loʻo manino nei. I tausaga talu ai nei, o loʻo i ai pea le ituaiga o hemoglobin glycated. O le hemoglobin, lea e fusifusia i le kulukose i le toto, o le sili atu o le kulukose i le toto, o le maualuga o le pasene o le hemoglobin e fusifusia i le kulukose. O lea la, o le hemoglobin glycini e mafai ona fuafua ai le suka toto i le past 3 months. O le faʻaogaina o lenei faauigaga e faapea e mafai ona e faia lenei auʻiliʻiliga e leʻo luga o se manava gaogao (e faia se suʻega toto i luga o se manava gaogao). E mafai ona e sau i soo se taimi ma vaai po o le a le mea e faʻaalia. toetoe 70% i le vaitaimi o le lima tausaga.

O lea e tatau ona e taulimaina oe lava ma ou maʻi, ona o loʻo i ai se tulaga maualuga maualuga e mafai ona e faʻaaogaina le atinaʻe o le mea manino. Po o, a itiiti ifo, e mafai ona faʻagesegese le amataga o lona atinaʻe, lea, i loʻu manatu, e taua tele foi.

O le maʻisuka e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻapitoa patino ma maua, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le asiasiga i se fomaʻi o le a iloa le faʻamaʻi e ala i le suʻeina o le tupe a le tagata maʻi. Pe i le ofisa o cardiology - pe a maʻi le falemaʻi pe a maeʻa le fatu fatu.

Ae ui i lea, o loʻo i ai se lisi atoa o faʻamaoniga e fesoasoani e saili ma malamalama pe maua le maʻisuka. E le gata i lea, o lona ituaiga e ala i ia faailoga e mafai ona fuafuaina i le fale e tusa lava pe saʻo lelei.

O le malosi o le maʻisuka e fuafua i le maualuga o le inisalini, o le matua o le maʻi, o le setete o le maʻi o le maʻi ma le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le T1DM o se faʻamaʻi faʻataʻamilomilo lea e manatu ai tagata taʻitasi o le toto paʻepaʻe (T-lymphocytes) e fai ma tagata ese i vela beta e maua ai le inisalini i le paʻu ma faʻaumatia i latou. I le taimi nei, e manaʻomia vave e le tino le inisalini ina ia mafai ai e sela ona faʻaaogaina le kulukose. Afai e le lava le inisalini, ona le mafai ai lea ona maua i totonu o le masini mole mole kulukose, ma, o se taunuuga, faaputuputu i totonu o le toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e matua faʻalavelave tele: e iloa e le tino le leai o le inisalini pe afai o le 75-80% o suauu beta e gafa ma le gaosiga o le inisalini ua faʻaumatia. Seiloga ua tupu lenei mea, pe o le a le mea muamua e iloa ai: o le fia inu i taimi uma, o le tele o taimi o le urination ma le vaivai vaivai.

O faailoga autu e fesoasoani e tali le fesili i le auala e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 1 o ni fesuiaiga tele i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto: mai le maualalo i le maualuga ma vice versa.

O faigata i le iloaina o le maʻisuka i le taimi muamua, o le mafuaʻaga autu lea o le ogaoga o faʻafitauli o le maʻi. O le mea lea, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona gauai atu i lona soifua maloloina ma, i le masalosaloga muamua, vave faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa!

Ina ia saʻo le fuaina o le maualuga o le suka i le plasma o le toto, o le tele o suʻega suʻega e faia:

  1. Urinalysis mo suka ma tino ketone,
  2. Glucose susceptibility test
  3. Fuafuaga o le maualuga o le hemoglobin, insulin ma le C-peptide i totonu o le toto,
  4. Se suʻega toto mo le kulukose.

Glucose o le toto

E le lava se suʻega o le manava o le tino e fai ai se faʻamaonia saʻo. E le gata i lea, o le a ia manaʻomia le fuafuaina o le kulukose content 2 itula pe a uma se taumafataga.

O le maʻi suka - o se faʻamaʻi e oʻo atu ai i maualuga maualuga o suka (glucose) i totonu o le toto. Glucose e ulu atu i sela o le tino ma se homone e taʻua o le inisalini. E lua ituaiga o suka suka: i le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le maua e le tino le inisalini, ma i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, e leʻo faʻaogaina le inisalini. I le faaopoopo atu i ai, o nisi fafine latou te atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga. Lafoaʻi le togafitiga, o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia o le soifua maloloina, e pei o le fatu fatu poʻo le stroke. O le iloa o faʻaʻailoga o le maʻisuka o le a mafai ai e oe ona vave iloa lenei faʻamaʻi ma faia togafitiga talafeagai.

Faailoaina o Faailoga o le Suka

Iloilo le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. E ui lava e le mafai ona fai mai e fomaʻi le mafuaʻaga e mafua ai ona maua e nisi tagata le maʻisuka, e tele mea taua e mafai ona oʻo atu ai i lenei faʻamaʻi. O le iloaina o le ono lamatia o le maua o le maʻisuka o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai faailoga i le taimi, maua ai se siama, ma amata togafitiga. O mafuaʻaga nei e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, faʻapea foi ma le maʻisuka faʻamaʻi:

  • Talafaasolopito o aiga (mataupu o le maʻisuka i le aiga)
  • Aafiaga tau siosiomaga, e pei o le aafia i vailaʻau vailaʻau
  • O le i ai o autoantibodies i le tino, e masani lava i tamaiti pe a maeʻa se faʻamaʻi viral
  • Mea e masani ai taumafa e pei o le le atoatoa o le vitamin D, faʻaaogaina o susu po o meaʻai o le gaʻo ao lei fa masina
  • Nofoaga e nofo ai: i nisi o atunuu (e.g. Finland ma Suetena) ituaiga 1 o le maʻisuka e sili atu ona taatele nai lo isi
  • O le mamafa o le tino: o le tele o sima gaʻo, o le sili atu lea o le malosi o le insulin
  • Soifuaga Faʻamanatuga - O fesoasoani e fesoasoani i le mamafa o le tino ma le inisalini.
  • Taʻaloga: mo se faʻataʻitaʻiga, Latinos ma Aferika Amerika ua sili atu ona aʻafia i le maʻisuka
  • Tausaga: O le lamatiaga o le maʻisuka e faʻateleina i le matua
  • Faʻasologa o le Faʻasologa o le Polycystic
  • Tigā toto maualuga
  • Tesega o cholesterol ma triglyceride
  • Metabolic syndrome
  • O le maʻisuka faʻamamafa ma le fanau mai o se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2

Saili le mea e le mafua ai le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e maualuga le suka toto, o lona uiga e manatu nisi tagata o le suka e mafai ona oʻo atu ai i lenei maʻi. O le mea moni, o le suka e le mafua ai le maʻisuka, ae o le tele o le mamafa o le tino, e mafai ai ona faʻaauau le tetee atu i le gaʻo, o lea e tatau ai ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o suka mama.

Faailoa mai faailoga talafeagai. O le tele o faʻamaoniga o le maʻisuka atonu e foliga mai e matua ogaoga ma e le fesootai i lenei maʻi. O le mea lea, ina ia maua ai faʻamaoniga talafeagai, e tatau ona e vaʻavaʻai ma le totoa pe faʻapefea ona galue lou tino. Faailoaina o faʻamaoniga talafeagai o le maʻisuka o le a mafai ai ona maua se taimi e faʻamaonia ai ma togafitiga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo matauina nei faʻamatalaga nei:

  • Faateleina le galala
  • Faateleina le fiaaai, aemaise pe a uma ona 'ai
  • Gutu gutu
  • Lapataiga vave (o nisi taimi e sili ona masani i le po)
  • Paʻu le mamafa o le mamafa
  • Lē vaivai ma lagona vaivai
  • Vaʻai matala
  • Numera po o le tingling i alofilima ma vae
  • Laveʻa le faʻamālōlōina o faʻamaʻi ma manuʻa
  • Tuʻu ma le mago o le paʻu, e masani lava i le itutino ma le tino
  • Fomaʻi faʻatasi ma maʻi pipisi
  • Paʻu masani ona paʻu ma paʻu siama

Mataʻitu mo faʻamatalaga talafeagai. Afai e te matauina soʻo se faailo o le maʻisuka ma masalomia o loʻo e maua lenei faʻamaʻi, mataʻituina lelei lou tino. Faailoa faailoga ma faamaumauga pe faʻafia ona faʻaalia. O nei faʻamatalaga o le a faʻaaogaina pe afai e te vaʻai i se fomaʻi.

Fesili i se tasi e pele ia te oe pe afai ua e matauina faailoga o le maʻisuka. Atonu o le a maua e lou toʻalua poʻo lau paaga ni faʻamaoniga ua e le amanaiaina. Talanoa ma lou toʻalua pe na ia gauai atu i faʻamaumauga tutusa e pei o oe. Fesili atu pe na ia maitauina soʻo se faailoga faaopoopo o le maʻisuka.

  • Faʻailoa faailoga o le maʻisuka i lou toʻalua ina ia mafai ai ona ia filifili pe o iai oe.

Faʻamatalaga ma togafitiga

Vaʻai se fomaʻi. Afai e te mauaina soʻo se faailoga poʻo ni faailo o le maʻisuka, ia vave faia se taimi atofaina ma se fomaʻi. Ole taimi ole suʻesuʻeina ole togafitiga ole togafitiga e fesoasoani ia oe e puipuia ai faafitauli ogaoga ma lamatiaga i le olaga.

E faigata tele ona fuafua le amataina o le maʻisuka, ona o ona faailoga ile vave amata e toetoe lava a le vaaia. E mafai ona tutupu faʻatasi pe faalavelave i se tagata i nisi taimi. Afai ei ai ni faʻamaoniga e taʻu mai ai, afai e le o le maʻisuka, ona i ai lea o isi faafitauli faʻalesoifua maloloina, o le siama o le maʻisuka e tatau ona faia i luga o se nofoaga i fafo.

E i ai se faʻamaʻi o le ituaiga muamua ma lona lua. E tusa ai ma lea, o faailoga o ituaiga uma e tutusa, ae e ese lava. O le maʻisuka 1 e sili atu ona faigofie i tupulaga talavou i lalo ifo o le 30 tausaga le matua, aemaise lava o tamaiti ma talavou. Ma o le faamai o le ituaiga lona lua e sili ona matauina i tagata e 45 ma le sili atu ma le mamafa o le mafuaaga masani lea o lona atinaʻeina.

Faailoga o uluaʻi amataga o le faʻamaʻi

Ina ia togafitia lelei le maʻisuka ma puipuia ona faafitauli, e taua le fuafuaina o le amataga o lona atinaʻe i le taimi. I se isi faaupuga, ia iloa le maʻisuka. O faʻamaoniga o le maʻisuka 1 e faʻaalia ai lava e aunoa ma se faʻamoemoe, ma o mea nei e mafai ona vave matauina:

  • e masani ona faia i le taimi,
  • le galala le mafafaiva ma tumau ai le gutu malulu
  • fesuiaiga le maualalo i le mamafa o le tino
  • o le faʻavaeina o manua faʻamalolo ma isi faaletonu faʻamaonia ile paʻu,
  • faʻamaʻi tino.

O le a le mea e tatau ona malamalama i ai i le mataupu o nisi faʻamaoniga?

FAʻATONU: O isi faʻamaoniga mo le maʻisuka o le tamaititi e aofia ai le le lava o le gase ma le moe. E 'ai le tama ma le fiafia, ae le maua le mamafa.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le uluaʻi laasaga e mafai ona solomptomatic. E taua tele le tatau ona togafitia le faʻamaʻiina o le maʻisuka i le vave e mafai ai. E mafai e se tagata ona maitauina faafitauli o le soifua maloloina i le taimi ua sili atu ona alualu i luma. I lenei tulaga, atonu o le a tupu tele le faʻaaliga, o le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga, o faʻamaʻi pipisi o fatu fatu, faʻaletonu o le tino, ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi na mafua ona o le faateleina o le toto suka.

Suʻe toto mo le suka

Ina ia iloa le faʻamaʻi i le amataga, o le a faʻataʻitaʻiina se faʻataʻitaʻiga, lea e faʻaaogaina ai se uila o le kullucometer poʻo le suʻega. O lenei suʻega e mafai ai ona e fuafuaina le aofaʻi o mea e maua i le suka i le toto. Mo se faamai o le ituaiga muamua ma le lona lua, o auala e suesue ai le toto e ese si ese.

O lea, ina ia iloa ai le maʻisuka ituaiga 1, e maua ai le toto i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. O le tele o le anapogi o le toto toto e le tatau ona sili atu i le 4.0-5.5 mol / L, ma a maeʻa ona 'ai, e tatau ona ausia le maualuga o le 11.2 mmol / L. O le isi suʻega toto o le suʻega ole toleniga o le kulukose. O se tagata i luga o se manava gaogao ua ofoina atu e inu ai le kulukose, ma pe a maeʻa le itula, e fua le maualuga o le suka. O le toto sampling e toe faia i le itula mulimuli ane, ona le sili atu lea i le 7.2 mmol / L.

Pe a fesiligia pe faʻapefea ona iloa le maʻisuka ituaiga 2, e ofoina mai foi e le fomai le ave o le anapogi i le toto. O le fuainumera o le kulukose i le suʻesuʻega e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / L. E le gata i lea, o le suega o le toleniga o le glucose o loʻo faʻatinoina, o le taunuuga e mafai ona ausia le 11.1 mmol / L.

Isi auala e iloa ai le faʻamaʻi

I le faaopoopo atu ile suʻega ole suʻega mo le aofaʻi kulukose, o isi suʻesuʻega faaopoopo e faia foi:

  1. O faʻataʻitaʻiga o urine i aso taitasi e fuafua ai le i ai o le kulukose i totonu. I se tagata soifua maloloina, e le tatau ona i ai le kulukose i le urine.
  2. Urinalysis e fuafua ai le acetone oi ai. O le i ai o le acetone i le urine atonu e taʻu mai ai se tulaga alualu i luma o le atinaʻeina o le maʻi.
  3. O le suʻe C-peptide e talafeagai mo le fuafuaina o ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka. O loʻo faia i mataupu o faʻataʻatiaga faʻafitauli o le aofaʻi o mea o le glucose i totonu o le toto, pe a fesuisuiaʻi le faailoga i le tele o tapulaa masani ma e sili atu nai lo latou.

TAIMI: O suʻesuʻega mo le fuafuaina o le C-peptide e talafeagai foi mo tagata ua uma ona maua i le maʻisuka ituaiga 1. E faʻatagaina ai oe e sili ona saʻo le fuaina o le onosaʻi manaomia ole inisalini tasi.

Glucose toleniga faʻamaonia saʻo

O le faʻatuatuaina ole suega ole toleniga ole kulukose e faʻatatau i le tausisia e le tagata maʻi manaoga uma ile sauniuniga. O le mea lea, o le sauniuniga mo le auiliiliga e faapenei:

  • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i totonu o aso e tolu. Ole fua ole aso e tatau ona le sili atu i le 125 g.
  • Sau mo se auiliiliga ma se manava gaogao. O le taumafataga mulimuli e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 14 itula ao le i faia.
  • E tatau ona malolo le tino ao le i suʻeina. O le mea lea, o le gaioiga faaletino e mafai ona faatagaina 12 itula aʻo leʻi suʻeina.
  • Aua le ulaula aʻo leʻi suʻeina oe. O le vaeluaga o le sikaleti ulaula ma pasia le suʻega e tatau ona le itiiti ifo ma le lua itula.

Pe a ave fualaau oona, e tatau foi ona e lafoaia le taimi. O le a le vave e tatau ona faia ai lenei mea, o le fomaʻi e faʻapitoa taʻitasi.

Faʻasologa o faʻamatalaga faʻamalosi

O le aofaiga tele o le kulukose i totonu o le toto e mafai ai ona e filifili e le gata i le atiina ae o le maʻisuka, ae o faʻamaʻi foi e mafai ona avea ma ona muamua. O faʻamaumauga mo le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le tulaga o le maʻi. E mafai ona avea ma angiopathic poʻo neuropathic, faʻapea foi ma o latou foliga fefiloi. O ia suʻesuʻega i vailaau faʻaonapo nei ua taʻua o le siakiina o mea eseese.

Faatasi ai ma se ituaiga o siama o le maʻisuka, e le o le aofaiga o le kulukosesese o le toto o le tagata maʻi ua fuafuaina, ae o le maualuga o le insulin. Faatasi ai ma se tulaga masani o le suka ma le maualuga o le insulin, maua ai le maʻisuka, ma le maualalo o le maualuga o le suka ma le maualuga o le inisalini, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le hyperinsulinemia. I le suʻesuʻeina o le hyperinsulinemia, e tatau ona faia ni fua faʻapitoa e puipuia ai le atinaʻe atili o le maʻisuka.

I le faʻaaogaina o le siama o siama, e mafai ona e iloa le maʻisuka mai le maʻisuka insipidus, e le aofia ai le i ai o meaʻai ma le glucosuria, ma fuafua foi le i ai o le maʻisuka toe.

Tuua Lau Faamatalaga