Suʻega o le maʻisuka: se lisi auiliili

Afai e te masalomia le maʻisuka, e fautuaina le tagata maʻi e faia se seti o suʻega e faʻamaonia ai le siama, fuafua le ituaiga ma le laasaga o le maʻi. Ina ia faamanino le ata o le falemaʻi, atonu e talafeagai le mataʻituina o le gaioiga o le tino, pancreas, concentrated sugar, faapea foʻi ma aʻafiaga mai isi totoga ma isi mea.

Faailoga o le maʻi suka

E faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, e mafai ona faʻaalia mai i le vave poʻo le matua, faʻavave vave pe sili atu foʻi taimi. E manaʻomia lou suʻeina o le maʻisuka pe a oʻo mai faailoilo lapatai nei:

  • ogaoga galalala ma le malulu gutu, fiaai pea,
  • sili atu ma le masani ona faia, aemaise i le po,
  • vaivaiga ma le le lava, pogisa, leai se aoga po o se tupe mama,
  • malogo, suamalie ma fulufulu i luga o le paʻu, faʻapea foʻi ma manuʻa le lelei ma faʻamalolo, paʻu, tingling poʻo le paʻu i tamatamailima,
  • sasaina i totonu o le potu
  • faanenefu vaaiga,
  • faʻateleina le vavao o le puʻu i fafine - e sili i le 88 cm, i alii - e sili atu ma le 102 cm.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona tutupu pe a mavae se tulaga faʻalavelave, muamua pancreatitis poʻo faʻamaʻi pipisi o se natura viral. Afai e te maitauina se tasi pe sili atu foi o nei mea ofoofogia, aua le faatuai e asiasi i se fomaʻi.

Glucose toleni test

O le suega o le faapalepale o le glucose o se suega faigofie lea e faʻamaonia mo masalomia o le gaʻo o le gaʻo gaʻo. O loʻo faʻaalia foi mo faʻamaʻi pipisi, maitaga, faʻamaʻi pipisi. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao 8 itula pe a uma le taumafataga mulimuli pe mulimuli ane. I le afiafi o le sampling samples, o le gaoioiga faaletino e tatau ona le aofia ai. O le fua faatatau masani e eseese mai le 4.1-5.9 mmol / L.

O le suʻega o le kulukose o le toto ua faʻamaonia pe afai e iloa faailoga o le maʻisuka faatasi ai ma faitauga kulūkose masani. O le suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa ai le le mautonu o le gaʻo gaʻo. Ua fautuaina mo le mamafa, maualuga toto maualuga, maualuga le suka i le maitaga, polycystic ovaries, maʻi o le ate. E tatau ona faʻataunuʻu pe afai e te inuina fualaau faʻasaina mo se taimi umi pe mafatia i le furunculosis ma le maʻi faʻasolosolo. O le suʻega e manaʻomia ai sauniuniga. Mo le tolu aso, e tatau ona e 'ai masani ma inuina le tele o vai, aloese mai le soona inu. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e fautuaina e aua le inuina le ava malosi, kofe, poʻo le asu. Ole suesuega e faia i le 12-14 itula pe a uma ona 'ai. Muamua, ua fuaina le faasinusili o le suka i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea e le tagata maʻi se vaifofo o le 100 ml o le vai ma le 75 g o le kulukose, ma o le suesuega e toe faia pe a uma le 1 ma le 2 itula. E masani lava, o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / l, i le 7.8-11.1 mmol / l, ua maua ai le maʻisuka, ma e sili atu nai lo le 11.1 mmol / l, o le maʻisuka malosi.

O le hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated o se faailoilo lea e atagia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i taʻiala taʻitasi uma, o le a faʻaalia ai le amataga o le maʻi suka poʻo le iloiloga o le aafiaga o togafitiga. O le auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. E le tatau ona i ai se faʻalavelave mamafa o le toto poʻo le faʻalavelave i totonu o le 2-3 aso aʻo lei faia le suʻesuʻega. E masani lava, o le 4.5-6.5% ua maitauina, faatasi ai ma fomaʻi - 6-6.5%, ma le maʻisuka - sili atu i le 6.5%.

Suʻega o le Urine

Afai e masalomia le maʻisuka, o se suʻega o le urine e mafai ona vave faʻaalia ai mea le talafeagai e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi. I le maʻisuka, e tatau ona faia suʻega nei.

  • Urinalysis Mo le totogi i luga o se manava leai. O le i ai o le suka i totonu o le urine o le a faʻaalia ai le maʻisuka. E masani lava, ua le o auai.
  • Urinalysis Faʻatagaina oe e tuʻu le fua faʻatatau o le kulukose i le urine i le aso. Mo le aoina saʻo, o le taeao o le taeao e tuʻuina atu i le sili atu i le 6 itula i le maeʻa o le aoina, o le isi e aoina i totonu o se pusa mama. O le aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai i tamato, beets, citrus fruits, carrots, pumpkin, buckwheat.
  • Fuataga mo microalbumin. O le i ai o le porotini o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli e fesoʻotaʻi ma metabolic processes. I le tulaga o le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka, o le maʻisuka nephropathy, ma i le tulaga o le maʻisuka e le o le insulin, o le atinaʻeina o faʻafitauli mai le cardiovascular system. E masani lava, e le o iai le polotini pe ua matauina i ni mea laiti. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le faʻatupulaʻia o le microalbumin i fatugaʻo e faʻaleleia. O le uila o le taeao e fetaui lelei mo suʻesuʻega: o le vaega muamua e faʻafefe, o le lona lua e aoina i se pusa ma ave i le fale suesue.
  • Fuataga mo tino o le ketone. O faailoga ia o le le lelei o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. O tino o Ketone ua faʻamoemoeina i tulaga suʻesuʻe ile Naselson, e ala i le tali atu ile sodium nitroprusside, e le suʻega a Gerhardt, poʻo le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻiga.

Metotia faaopoopo

I le faaopoopo atu i le suʻesuʻeina o le urine ma le toto mo le kulukose ma le polotini, ua iloa e tagata atamamai ni numera o suʻega ua faʻataʻitaʻiina mo le masalomia o le maʻisuka ma e mafai ona iloa ai le solia o gaioiga o le tino. O le suʻesuʻega e mafai ona faʻamaonia e se suʻega C-peptide, faʻamaʻi i pancreatic beta sela, glutamic acid decarboxylase ma leptin.

C-peptide o se faailoga o le maualuga o le faaleagaina i le pancreas. I le faʻaaogaina o le suʻega, e mafai ona e pikiina se fualaau o le insulin. E masani lava, o le C-peptide o le 0.5-2.0 μg / L; O le suʻesuʻega e faia i le maeʻa o le 10 itula o le fiaai, i le aso o le suʻega e le mafai ona e ulaula ma 'ai, e mafai ona e inu vai.

O se suʻega mo faʻamaʻi faʻamalosi i pancreatic beta sela e fesoasoani e iloa le maʻisuka ituaiga 1. I le i ai o fomaʻi, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻavaivaia.

Glutamic acid decarboxylase faʻateleina i faʻamaʻi o le autoimmune - thyroiditis, ania mama, type 1 diabetes. O se taunuuga lelei e maua i le 60-80% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma i le 1% o tagata soifua maloloina. O faʻamatalaga e faʻatagaina ai oe e iloa fomaʻi ma mea faʻapitoa o le faʻamaʻi, e fuafua ai le faʻalavelave faʻalavelave, e vavalo ai le faʻavaeina o le inisalini faalagolago i le maʻisuka ituaiga 2.

Leptin o se hamu satisite lea e faʻatele ai le susunuina o le gaʻo o le tino. O laʻititi le maualuga o le leptin levels e maitauina i meaai maualalo-calorie, anorexia. O le maualuga o le hormone o se soa o le tele o meaʻai paleni, ova, ituaiga 2 maʻisuka. O le auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma le 12 itula o le anapogi. O le aso ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e vaʻaia le ava malosi ma meaʻai gaʻo, mo le 3 itula - sikaleti ma le kofe.

O iloiloga e mafai ai ona faʻamasinoina ma le maualuga le mautinoa o le i ai o le maʻisuka, ma lona ituaiga ma le tikeri o faʻafitauli e fesootaʻi ai. O lo latou faʻafeiloaʻiga e tatau ona fetaui lelei, ma matau uma fautuaga a le fomaʻi. A leai, e te ono lamatia le mauaina o se mea le saʻo.

Suʻega o le maʻisuka - pe aisea ma pe faʻafia ona maua

O suʻesuʻega o le maʻisuka e tatau ona faia soo e iloa ai tali i fesili nei:

  • Faʻafefea ona faʻaleagaina lau paʻu? O iai pene na mafai ona gaosia le inisalini e ola pea i ai? Pe na latou oti uma lava?
  • O le a le tele e faʻaleleia ai le galuega pancreatic aua o loʻo e togafitiga? Lisi o nei gaoioiga e aofia ai le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le polokalame 1 togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1. E i ai nisi pene peta i le pancreas? Le faateleina o le gaosiga o le inisalini?
  • O a ni faʻafitauli umi o le maʻisuka ua uma ona atiaʻe? O le a le malosi oi latou? O se fesili taua i totonu o le a le tulaga o ou fatuga?
  • O le a le maualuga o le aʻafiaga o le atiaeina o faʻafitauli fou o le maʻisuka ma faʻamalosia ai i latou na ua i ai iina? Aemaise lava, o le a le tulaga lamatia o le fatu fatu ma le stroke? E faaitiitia ona o se togafitiga?

Tests mo le maʻisuka e tatau ona faia i taimi uma. O a latou taunuʻuga o loʻo faʻaalia manino mai ai le aoga o le faʻaauau o le mulimuli i se tulafono ma le tausia o se toto maualalo maualalo. Faitau foi le tusiga, "Manulauti mo le togafitia o le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga," ma lona vaega, "O le a le mea e faamoemoe pe a toe foi mai lou suka suka i le masani."

Ole tele o faʻafitauli o le maʻisuka e le gata ina puipuia, ae oʻo lava i le fesuiaiga. O taunuuga o le togafitia o le maʻisuka ma le maualalo o meaʻai ma le tele o auala tatou te mafaia e sili atu nai lo mea ua saunia e le "masani" auala. I le taimi lava e tasi, muamua o le suʻega o suʻesuʻega e faʻaleleia, ona lelei ai lea. O le mea lea, o suʻesuʻega o le maʻisuka o se "taʻiala" o togafiti togafitiga.

E le gata i lea i le tusiga, o faʻataʻitaʻiga e faʻamatala auʻiliʻili e fautuaina e faia e le aunoa mo le maʻisuka. O le tele oi latou e filifili. E fautuaina e suʻe suʻega i totonu ole falesuesue tumaoti totogi, lea e mautinoa lava tutoʻatasi, o lona uiga, e le faʻaseseina ai taunuuga o le fiafia o fomaʻi. O suʻesuʻega faletusi tutoatasi lelei foi e faʻaaogaina ai masini fou ma reagents, o lea la e sili atu le saʻo o taunuʻuga o suʻesuʻega. Afai e le mafai ona faʻaaoga a latou tautua, ona ave lea o suʻega saoloto i le falemaʻi.

Afai o nisi suʻega e le mafai ona pasia pe sili atu ona taugata - e mafai ona e faʻafefe. O le mea autu o le faʻatau saʻo lea o le kulukose o le toto ma e masani ona pulea le toto suka. E leai se faʻasalaga e le faʻasaoina i luga o sikola faʻataʻitaʻiga mo se glucometer! E taua foi le suʻeina e le aunoa o suʻega o toto ma urine e siaki ai galuega gaioiga. O le suʻeina o le toto mo le C-reactive protein (aua le faʻalavelaveina i le C-peptide!) I totonu o faletusi tutoatasi e masani lava e le taugata ma o se faailoilo lelei o le lamatiaga o se fatu fatu poʻo le faʻamaʻi, faʻapea foi le tele o mea e mafai ona e faʻaititia e faʻaitiitia ai lenei lamatiaga. Isi faʻataʻitaʻiga - tuʻuina atu i soo se taimi e mafai ai.

Gasegase hemoglobin glycated

O se suʻega toto mo le glycosylated hemoglobin. Afai e te le mauaina le inisalini, ona tatau loa lea ona faia lenei suʻega 2 taimi i le tausaga. Afai e te togafitia le maʻisuka ile inisalini - 4 taimi i le tausaga. Mo nisi faʻamatalaga tagaʻi i le tusiga "Suʻe toto mo le hemoglobin glycini".

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glyc HbA1C e faigofie tele mo le uluaʻi suʻesuʻega o le maʻisuka. Ae afai o togafitiga o le maʻi e pulea ma lona fesoasoani, o lona uiga, o se faʻaaliga taua. HbA1C e atagia ai le maualuga o le kulukose toto i le past 3 months. Ae na te le tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i le tele o le maualuga o lenei vaega.

I masina ua tuanaʻi, o le maʻisuka atonu na masani ona oso oso - mai le hypoglycemia i le maualuga o le toto suka, ma o lona soifua maloloina na matua faaleagaina. Ae afai o le maualuga o kulukose i totonu o le toto na foliga mai e latalata i tulaga masani, ona le faʻaalia lea o se mea faʻapitoa mo le HbA1C. O le mea lea, i le maʻisuka, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycal e le faʻaitiitia ai le manaomia o le fuaina o lou suka toto i aso uma i le tele o taimi i se glucometer.

C-peptide testing blood

O le C-peptide o se porotini lea e pipii mai le mole o le "proinsulin" pe a inosia le inisalini mai i le pancreas. E ulu i le toto ma le inisalini. O le mea lea, afai o se C-peptide o loʻo salalau i totonu o le toto, o lona uiga o loʻo faʻaauau pea ona maua e le tino lona lava inisalini. Ma o le tele o le C-peptide i totonu o le toto, o le sili atu lea o le galuega o le pancreas. I le taimi lava lea, afai o le maualuga o le C-peptide i le toto e maualuga atu nai lo le masani, ona maualuga ai lea o le insulin. E taʻua lenei mea o le hyperinsulinism (hyperinsulinemia). E masani lava ona tupu i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le taimi o le maʻi na o le gasegase (faʻavaivaia le glucose toleni).

O le suʻega o le toto mo le C-peptide e sili ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao, ma i le taimi e masani ai le suka toto, e le maualuga. I le taimi lava e tasi ma lenei auʻiliʻiliga, e fautuaina le suʻeina o le kulukose toto pe na o le fuaina o le toto suka ma le mita o le kulukose o le toto. E tatau ona e iloiloina auiliiliga o iloiloga uma i le taimi e tasi. Afai e maualuga le suka o le toto ma e maualuga le C-peptide, o lona uiga o le tui o le inisalini (o le a lea ma le auala e togafitia ai), prediabetes poʻo le amataga muamua o le maʻisuka ituaiga 2. I se tulaga faapena, ua oʻo i le taimi e amata ai togafitiga ma se meaʻai maualalo-carbohydrate, faamalositino ma le fiafia ma (pe a manaʻomia) Siofor tablets (Glucofage). I le taimi lava e tasi, 'aua le faanatinati e faia inisua insulin - ma se maualuga maualuga o le a mafai ona faia e aunoa ma latou.

Afai e maualuga le suka o le toto ma le C-peptide, ona avea lea o le maʻisuka ituaiga "agaʻi" 2. Ae ui i lea, atonu o le a amata ona puleaina e aunoa ma le inisalini, faʻaaogaina auala o loʻo lisi atu i luga, e ui lava e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina tulafono ma sili atu ma le faaeteete. Afai e maualuga le suka o le toto, ma o le C-peptide e laiti, ona matua faaleagaina lea o le pancreas. E mafai ona avea le maʻisuka ituaiga 2 tumau poʻo le maʻisuka ituaiga 1. Lenei, atonu e le mafai ona e faia e aunoa ma le inisalini. Ia, pe afai o le faʻafitauli faigata o le maʻisuka e leʻi oʻo i le taimi e atiina ae ai.

E fautuaina e suʻe se suʻega toto mo le C-peptide serum pe ae amata ona togafitia le maʻisuka. I le lumanaʻi, e le mafai ona toe faia ma faasaoina i lenei auala, pe a tatau ai.

Suʻega o le toto ma le siama o le toto

O le biochemistry toto o se seti o suʻega e masani ona pasia pe a latou faia soʻo se suʻesuʻega faafomaʻi. E manaʻomia i latou e iloa faʻamaʻi faʻamaʻi i le tino o le tagata, faʻaopoopo i le maʻisuka, ma amata ona togafitia i latou i le taimi. O le suʻega faufautua o le a fuafua le numera o ituaiga eseese o siama i totonu o le toto - mūmū lanumumu ma le paepae paʻepaʻe, faʻapea foʻi ma platelets. Afai ei ai le tele o sela o le paʻepaʻe, o lona uiga o loʻo faʻaauau pea le faʻaogaina o le faʻaogaina o le toto. E tatau ona e mauaina le siama ma togafitia. Afai e tele naua ni totola mumu, o le faailoga lenei o le anemia.

O le mafuaʻaga e tasi e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1, o le mea e leaga ai, e faʻatasi i le taimi lava e tasi ona mafua ai le faʻalavelave o lauroid. O lenei faʻafitauli e faʻaalia i le faʻaititia o le numera o laulaʻa paʻepaʻe paepae. Afai o se suʻega masani o le toto e "faʻaalia" i le faʻavaivaia o le gaioiga o le vevela, ona e manaʻomia lea e suʻe suʻega toto mo ona hormones. E tatau ona e iloa, mo se suʻesuʻega ole lauroid gland, e le lava le faia o se suʻega toto mo le hormone thyroid-stimulating (thyrotropin, TSH). E tatau foi ona vave siaki isi hormones - T3 saoloto ma T4.

O faʻamaoniga o faafitauli o thyroid o le galala masani, o le malulu ma gaʻo maso. Ae maise lava pe afai e tumau le lelava tumau pe a uma ona tuʻuina atu le suka toto i le mea masani ma se taumafataga maualalo. E le taugofie tau suʻesuʻega mo hormones thyroid, ae e manaʻomia ona faia pe a manaʻomia. O le gaioiga o le thyroid gland e masani ona faʻatulagaina ma le fesoasoani o laʻau na faatonuina mai e le endocrinologist. O le tulaga o tagata gasegase e masani lava ona faʻaleleia tele e avea ma se taunuuga o le ave o nei fualaau, ina ia mafai ona maua mai iʻuga o togafitiga le faʻamaonia o tupe na faʻaalu, taimi ma taumafaiga.

- Na mafai ona 'aumai loʻu toto maualuga i le tino masani ma se taumafataga maualalo o le gaʻo ma le injections o le maualalo o tui o le inisalini. ...

Serum ferritin

O le serum ferritin o se faailo o faleoloa uʻamea i le tino. E masani lava ona faʻamaonia lenei suʻega toto pe a masalomia le tagata maʻi o le ania ona o le leai o se mea. E toʻaitiiti fomaʻi e iloa, i le isi itu, sili atu uʻamea o se mafuaaga taatele o le faʻaitiitia o le lagona o le tino i le inisalini, o lona uiga, le faʻamalosia o le inisalini. E faaleagaina ai foi puipui o toto toto ma faatelevaveina le amataina o se osofaiga o le fatu. O lea la e matua manaʻomia lava le pasia o se auiliiliga mo le ferritin serum i soʻo se mataupu, faatasi ai ma faʻalavelave uma o le siama o le toto. Afai o lenei auiliiliga e faʻaalia ai e tele le uʻamea i totonu o le tino, ona aoga ai lea e avea ma se tagata foaʻi toto. E le o se mea malie. O le toto o foai o se auala sili lea e togafitia ai le faʻamalosia o le inisalini ma puipuia ai le osofaʻi o le fatu e ala i le taofiofi o lou tino o le uʻamea.

Ma le maualuga maualuga - o se suʻega toto mo le magnesium

Afai o le tagata maʻi e maualuga le toto maualuga, ona "otometi" lea i le Iunaite Setete e filifili ai se suʻega toto mo le masnesium i lela mumu toto. I atunuu e tautatala i le gagana Rusia, e leʻi maeʻa nei auʻiliʻiliga. Aua nei faʻafememeaʻi i le faʻasalaga o le magnesium. i le plasma totolea e le faʻatuatuaina! E foliga mai e masani lava, e tusa lava pe iai se tagata o loʻo i ai sana faʻalauiloa o le magnesium. O le mea lea, afai e maualuga lou maualuga, ae o loʻo galue pea fatugaʻo pe sili atu i le masani, taumafai e ave le Magnesium-B6 i ni gaʻo tele, pei ona faʻamatalaina iinei. Ma iloilo pe a maeʻa le 3 vaiaso pe ua faaleleia lau soifua maloloina.

O le Magnesium-B6 o se meaola gaioiga lea e aoga e ave 80-90% o le faitau aofaʻi. O latou nei:

  • maualalo le toto
  • fesoasoani i soo se fatu fatuga - arrhythmia, tachycardia, ma isi,
  • faateleina le lagona o le tino i le inisalini,
  • faamalulu, faamama avega, faaleleia le moe,
  • faʻamaonia le galuega o le manava,
  • faʻafaigofieina le faʻasolosolo i le vaʻaiga o le mai i le fafine.

Manatua Aua le tagofia ni fualaau, e aofia ai le magnesium-B6, e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi pe afai ua e atiaʻe le fatu o le maʻisuka (nephropathy). Ae maise lava pe afai o le fua o le filtration e sili atu i lalo o le 30 ml / min / 1.73 m2 pe o loʻo e faʻamalolo.

O le lamatiaga o le fatu ma le stroke: faʻafefea ona faʻaitiitia

Tele mea e felafoaʻi i totonu o le toto o se tagata, lea e atagia ai lona tulaga maualalo, maualuga pe maualuga o le aʻafiaga o le fatu ma le taʻavale. O le taimi nei o le tekonolosi e mafai ai ona faʻaaoga suʻega o le toto e faigofie ai ona iloa le maualuga o nei mea, ma e faigofie tele mo fomaʻi ma gasegase. E iai togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaititia ai le lamatiaga o le cardiovascular, ma atili ai i le tusiga o le ae aoaoina e uiga ia i latou.

E taua tele le gauai atu i le puipuia o le fatu ma le taʻavale, faʻapea foʻi togafitiga o le maʻisuka. E le gata i lea, o le a le uiga o le faʻamautuina o le suka toto sei vagana ai i le paga o le olaga o le a osofaia oe i se fatu fatu? Mulimuli i fautuaga faigofie, mulimulitai i le faigamalo - ma e mafai ona e ola i se matua matua e aunoa ma le maʻisuka faafitauli, ma se soifua maloloina lelei ma le puipuia o le feusuaiga, i le matauʻa o au uo.

O le tala lelei e faapea, o le maualalo o meaʻai e faʻamaonia le toto toto ma i le taimi e tasi e maua ai le lamatiaga o le cardiovascular. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le eseesega i taunuʻuga o le suʻega "muamua" ma le "pe a mavae" le suiga i se faiga fou o meaʻai. O aʻoaʻoga faʻale-tino e tutusa lava le manaia faʻamalolo faʻaluaina. Ae ui i lea, o le puipuia ma le faʻaeteete o le fatu fatu ma le taʻavale atonu e manaʻomia ai nisi faʻaopoopoga, lea o le ae aoaoina i lalo. Afai e te fia ola umi, e le tatau ona e faʻamalo i nei gaoioiga.

Faitau faʻamatalaga auiliili

Faʻafitauli Faʻafefe: Faʻamatalaga ma Togafitiga

E pei ona taʻua i luga, afai e te faʻaaogaina se taumafataga e maualalo le carbohydrate e pulea ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, i le tele o tulaga, o le a faʻaleleia ai taunuuga o suʻega o le toto mo mea e lamatia ai le cardiovascular. Ae ui i lea, o nisi taimi o auiliiliga e faʻaalia ai e le faʻaitiitia le lamatiaga o le cardiovascular, poʻo le faʻaititia foi. I ia tulaga, e tatau ona e faia suʻega mo hormones. Ma taimi uma (!) E fesuisuiai o lo latou maualuga i le toto o le tagata maʻi e maualalo ifo i le masani.

O se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka o se faʻafitauli i totonu o le tino puipuia. O se taunuuga o nei toilalo, ua osofaia ai e le tino puipuia le tino o peta paneta e maua ai le inisalini. O le mea e leaga ai, e masani lava ona osofaʻia le toto o lauroid i le "kamupani", o se taunuuga o le a faaitiitia ai lona gaioiga.

O le Hypothyroidism o se mea tumau tumau, o le le mautonu o hormones. E masani ona tupu i le maʻisuka ma o latou aiga vavalalata. E mafai e le Hypothyroidism ona amata i le tele o tausaga aʻo lei atiaʻe le maʻisuka, pe toeitiiti lava mulimuli ane. O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o faafitauli i le vevela o le fomaʻi e matua faateleina ai le ono osofaia o le fatu ma le taʻavale, ma o lenei mea e atagia mai ai taunuuga o suʻega toto mo mea e lamatia ai le fatu.

Faaiuga: afai, e le o le talaaga o se taumafataga maualalo-carbohydrate, o taunuuga o suesuega o le toto mo mea e lamatia ai le cardiovascular ua faasolosolo ina leaga, ona tatau lea ona siakiina ma togafitia le lauroid. I lenei tulaga, faʻaauau pea ona tausisi i se taumafa maualalo o le gaʻo. Ina ia totogi mo le hypothyroidism, o le a finauina e le endocrinologist fualaʻau e aofia ai lemoni e le lava i totonu o le tino. E tolu taimi i le aso e ave ai, e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi.

O le sini o togafitiga o le faʻapupulaina lea o le maualuga o hormones triiodothyronine (T3 saoloto) ma thyroxine (T4 saoloto) i se tulaga masani-masani. I le avea ai o se tulafono, o lenei sini e sili ona ausia. O le iʻuga, e sili atu le lagona lelei o maʻi ma le lamatiaga o le fatu ma le faʻaitiitia o le stroke. Ia manatua o se suʻega toto mo le hormone stimulating thyroid (thyrotropin, TSH) e le lava. O isi hormones o le thyroid e manaʻomia ona siakiina - T3 saoloto ma T4 e leai se totogi.

Faʻaauau tele i totonu o le tino

O le uʻamea o se elemene taua mo tagata. Ae o lona faasiliga e mafai ona oti. Afai ua faaputuputu e le tino ni lapisi uʻamea lapoa, o lenei mea e faʻaitiitia ai le lagona o le gaʻo i le inisalini (faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini), o se tulaga lamatia mo maʻi fatu cardiovascular, faʻapea foʻi ma le kanesa o le ate. O lenei faafitauli e sili atu ona taatele i alii nai lo tamaitai ao lei faia ni misa. Talu ai ona o tamaitai e le toe uʻamea aʻo faʻagasolo.

Fai suʻesuʻega toto mo le serum albumin ma le ferritin, lea o loʻo talanoaina i luga i le tusiga. Afai o luga o luga o le mea e masani ai, ona avea lea o se tagata foaʻi toto e aveese ai le sili atu o le uʻamea mai le tino ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu. Taumafai e ave ni laupepa ninii e leai ni uʻamea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le televitamins nei.

O le anemia o le uʻamea, i le isi itu, e mafai ona mafua ai le le pulea lelei o le faʻafefe. I se tulaga faapea ma le maʻisuka, e le mafai ona lelei le pulea o le toto suka. Afai e tatau ai, o sauniuniga faigofie e faʻaaogaina ai le uʻamea mo le le lava o lenei elemene i totonu o le tino. O le faʻafitauli o le paʻu uʻamea e sili atu ona faigofie ona foia nai lo le faafitauli o lona soona fai.

Suʻega o le maʻisuka

Faʻafetai i le vave tuʻuina atu o suʻega, e mafai ona le gata ina taofi le atinaʻeina o le maʻisuka, ae faʻapea foi le puipuia o faʻalavelave ma faʻasolosolo ai a latou faagasologa alualu i luma. O suʻega nei e tatau ona e pasia, ina ia taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

Glucose anapogi

O lenei suʻesuʻega e faʻatinoina vave lava pe a uma le fafagu ma le manatu o le "anapogi" o lona uiga pe a maeʻa lau taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo i le 8 po o le 10 itula ua pasia.

Fuafuaina o le kulukose toto 2 itula pe a uma se taumafataga

I le avea ai o se tulafono, o lenei auʻiliʻiliga e manaʻomia ina ia mafai ai ona pulea le tino o meaʻai, faʻamaʻologa lelei.

O nei suʻega e lua o aso taʻitasi ma faʻamaonia, ae faʻaopopo atu ia i latou, o loʻo i ai isi suʻesuʻega na faia i le fale suesue.

Glycated (glycosylated,Hba1c) hemoglobin

I le tulaga e te le mauaina le inisalini, o lenei auiliiliga e faalua i le tausaga. O i latou e togafitia mo le maʻisuka ma inisalini injections e tatau ona tofotofoina 4 taimi i le tausaga. E tusa ai ma tagata atamamai, o lenei ituaiga o auʻiliʻiliga o le sili lea ona faigofie ma faigofie mo le uluai suʻesuʻega o le maʻi.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua Iulai 6 mafai ona maua se fofo - TUSI!

Mo le auʻiliʻiliga, o le toto sampling e masani lava ona alu mai le vein, ma e tatau ona e ulu i totonu o lau tusi.

Fructosamine

O lenei ituaiga suʻega e tatau ona fai ile 2-3 vaiaso. E tatau ona faia ina ia mafai ona pulea le aoga o togafitiga o le faamaʻi, le atinaʻeina o faʻafitauli. O le toto toto e ave i luga o se manava gaogao.

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amata amata osofaʻiga faʻafuaseʻi, na toe foi moni mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e maua mai, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

  • e oʻo i le 14 tausaga le matua 195.0 - 271.0 μmol / l,
  • mai le 14 tausaga o le 205.0 - 285.0 μmol / l.

Faʻatasi ai ma se taui masani, masani mo taui gaʻo i le gasegase o tagata gasegase o le maʻisuka, o lenei maualuga e mafai ona maua mai i le 286 i le 320 μmol / L, ma e mafai ona sili atu le maualuga i le 370 μmol / L..

I le avea ai o se tulafono, o le maualuga o le fructosamine o lona uiga o faʻafitauli e pei o le le atoatoa, hypothyroidism, ma IgA e mafai ona atiaʻe.

O le faʻaititia o le faʻaalia o le hyperthyroidism, le nephropathy o le maʻisuka, ma le hypoalbuminemia.

Taʻu atoa toto

O le faʻatinoina o lenei auiliiliga fesoasoani e iloa ai le fuainumera o faʻamaoniga o elemene eseese o le toto, faʻaalia le toesea po o le i ai o ni mea e le aofia ai, ia e taʻu saʻo mai ai mea o tutupu ma atinaʻe i lou tino. O le toto toto mo le auiliiliga e faia 1 itula pe a maeʻa se malamalama ma le le manaia le taeao, i latou o loʻo mafatia mai le maʻi suka - i luga o se manava gaogao ma vave loa ona latou 'ai.

O le suʻega o le toto e faʻatatau i le faʻavaeina o se suʻesuʻega ma le faia o le siakiina masani o le faʻafitauli o le maʻi.

Uiga o faailoga i se suesuega lautele o le toto:

  1. Hemoglobin. O le faʻaitiitia o faʻamaoniga o lenei elemene atonu o faailoga muamua ia o le faʻaalia o le toto i totonu, o le atinaʻeina o le anemia, ma le solia o le masani masani o le totoina o le toto. O maualuga maualuga o le hemoglobin i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona taʻu mai ai mea eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tino ua matua faʻamalolo.
  2. Platelets. Faailoaina o le faʻaititia o le maualuga o tino mumu e faʻaalia ai e iai faafitauli i le toto i totonu o le tino - lona mafai gafatia. I le avea ai o se tulafono, o mafuaʻaga o nei faʻafitauli e mafai ona avea ma faʻamaʻi pipisi. O nisi taimi e mafai ai ona siitia le maualuga o le platelet, o se faailoga tuusaʻo o le atinaʻeina o le gasegase poʻo le maʻi inflammatory, isi faʻamaʻi.
  3. Laʻau paʻepaʻe toto. O le sili atu o le masani o mea o loʻo i le leukocytes e mafai ona faʻamaonia ai o se gaioiga le lelei o loʻo matauina i totonu o le tino poʻo le leukemia o loʻo atiaʻe. O le faʻaititia o le faʻalauiloaina o faʻafitauli o le soifua maloloina - faʻamaʻi pipisi, pe a uma ona maua e le tagata maʻi le faʻamalolo, poʻo isi faʻamaʻi matautia.
  4. Hematocrit. E masani lava, e toatele tagata e fenumiai lenei faailoga i le aofaʻi o totola mumu, ae o tagata atamamai e faamatalaina lenei fuainumera o le fua o le plasma ma le mumu i totonu o le toto. O le faateleina i le hematocrit ua faailoa ai erythrocytosis ma isi faafitauli tau soifua maloloina. O le faʻaitiitia o le maualuga o se faailoga o le anemia, hyperhydration. I le tuai o le maitaga, o loʻo faʻapitoa foi le faaitiitia o le hematociti.

O se suʻega masani o le toto e masani ona faʻatulagaina i taimi uma, i le tulaga ei ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻi, ona fautuaina lea e taʻi taʻitasi i tausaga taʻitasi.

Toto o le toto

O lenei auʻiliʻiliga e fautuaina e le gata mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka - e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai faʻamaʻi sili ona faigata. O le totoina o le toto e faia i le 8-10 itula ina ua uma le taumafataga mulimuli ma e aofia ai le tele o ituaiga o suʻesuʻega i le maualuga:

  • aofaiga atoa o polotini
  • glucose
  • creatinine
  • Uro
  • aofaiga ole bilirubin,
  • cholesterol
  • amylases
  • lipases
  • AST
  • ALT
  • creatine phosphokinose,
  • alkaline phosphatase.

Urinalysis

I le avea ai o se tulafono, o le auiliiliga e tuʻuina atu i totonu o le ono masina ma fesoasoani e iloa ai eseesega eseese (mafai) poʻo faʻafitauli i le setete o le soifua maloloina o se maʻi mai le maʻisuka mai le gaioiga o fatugaʻo.

  1. O le tino faaletino o le tulaga o le urine, o lona lanu, suavai, manino ma le malosi,
  2. Faailoilo faʻamaʻi
  3. O le mamafa faapitoa e atagia mai ai le gaioiga o fatuga ma o latou gafatia e masani ona faʻapitoa i le vai (urine),
  4. O le setete o proteins, acetone, sugar.

I le avea ai o se vaega o se faʻataʻitaʻiga lautele, e faia foi suʻesuʻega ile aofaiga o microalbuminaria.

Microalbumin i le mimi

O le auiliiliga ua fuafua e faailoagofie ai le vave amata o le fatuina o fatugao ma ua le atoatoa le galue i le maʻisuka.

O le aoina o mea mo le auiliiliga e pei ona taua i lalo: o le uluai urine e le o faia i le taeao, ma o vaega uma mulimuli ane e aoina i se pusa faapitoa i le aso ma auina atu i le fale suesue.

I se tagata soifua maloloina, o le albumin e le o faʻamalosiina e fatugaʻo mai le tino ma e mafai ona i ai i le urine i foliga o le aofaiga. A oʻo ina suia aʻafiaga i galuega o fatugao i le maʻisuka, o le aofaʻi o albumin i le urine e faʻapupula.

Faatasi ai ma le faateleina o le aofaiga o albumin mai le 3 i le 300 mg / aso, ua mafai ai ona tautala e uiga i se tulaga ogaoga o le maʻisuka, o mea e manaʻomia muamua mo le atiina ae o le maʻisuka nephropathy ma togafitiga i le setete o le cardiovascular system.

Suʻe toto mo le cholesterol

O suʻe toto mo le cholesterol o loʻo aofia i le lisi o suʻega mo le lipeta metabolism. E aofia ai:

  • aofaʻi cholesterol
  • "Lelei" cholesterol - maualuga lipoproteins maualuga,
  • "Leaga" cholesterol - lipoproteins le maualalo,
  • faʻailoa.

Aua le faʻagataina oe i se suʻega toto mo le cholesterol atoa, ae ia mautinoa ia e iloa po o le a lau faailo o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol, faʻapea foʻi ma triglycerides. O nei suʻega e mafai ona toe faʻaaogaina i le 4-6 vaiaso pe a uma ona sui i se taumafa maualalo-gaʻo. Afai e leai ni faʻafitauli i le lauroid, ona tatau ai lea ona sili atu le lelei o fua fou fou nai lo isi. Saili po o le a le mea e mafua ai ona i totonu o Puipuia, Maʻa, ma Carbohydrates mo se Soifua maloloina mo le maʻisuka.

O le a le lelei ma le leaga o cholesterol

A maeʻa ona faitauina la matou tusiga, o le a e iloa ua vaevaeina le cholesterol i le "lelei" ma le "leaga". Lelei cholesterol - maualuga lipoproteins - puipuia malu toto. I se isi itu, o le cholesterol leaga o le mafuaaga lea o le atherosclerosis ma mulimuli ane osofaʻiga o fatu. O lona uiga o le suʻeina o le toto mo le tele o le cholesterol, e aunoa ma le vaevaeina i le "lelei" ma le "leaga," e le faatagaina ai i tatou e iloilo le lamatiaga cardiovascular.

E tatau foi ona e iloa o le tele o cholesterol e tafe i totonu o le toto e gaosia i le ate, ma e le sau mai meaai saʻo. Afai e te 'ai i meaʻai e maua i le cholesterol, lea e masani ona manatu e ono lamatia (gaʻo gaʻo, fuamoa, pata), ona maua ai lea e le ate le mea itiiti o le "leaga" cholesterol. Ma le isi itu, afai e te 'ai meaai e le lelei i le cholesterol, o le ate e faʻapipiʻi atili ai, ona o le cholesterol e tatau mo le ola, e faia ai galuega taua i le tino.

O se maualuga o le maualuga o le "leaga" cholesterol - lipoproteins maualalo - o lona uiga o se tulaga lamatia maualuga o le atherosclerosis, o le fatu fatu poʻo le stroke. O lenei faafitauli e masani lava ona tupu i tagata e iai le gasegase po o le maʻisuka.Afai e te tausisi i se meaʻai maualalo-carbohydrate, o lona uiga o le maualuga o le "leaga" cholesterol i le toto e masani ona faʻaititia pe a uma le 6 vaiaso.

Lelei cholesterol - maualuga lipoproteins - puipuia malu toto mai totonu mai le faaleagaina e le atherosclerosis. Ona o lenei mea, o le toto masani e maua i le fatu ma le faiʻai e tumau pea. O se meaai e maua i le cholesterol e faateleina ai le maualuga o le "pai" cholesterol i le toto. Taumafai se meaʻai maualalo-carbohydrate, ia suʻe suʻega toto "muamua" ma le "pe a uma" - ma vaai mo oe lava ia. Ma o tagata e faʻalauiloaina meaʻai e maualalo le gaʻo e foliga mai e lelei mo le fatu ma toto toto e na o ni tagata faʻapitoa. I le maʻisuka, o se "paleni" mea taumafa e sili ona matautia ona e mafua ai ona aʻafia i le suka o le toto ma le vave faʻalauteleina o faʻafitauli.

O nisi tagata latou te le lavā - o le mea moni ua muaʻi fuafuaina latou te maua le maualuga o le "leaga" cholesterol i totonu oo latou toto. I lenei tulaga, o se taumafa-maualalo o mea taumafa e aunoa ma le tagofia o fualaau faʻapitoa e le fesoasoani. Ae e toalaiti lava ia ituaiga o gasegase, e seasea ona maua i togafitiga faafomaʻi. I le avea ai o se tulafono, e te le manaʻomia le ave o fualaau i lalo ifo o le cholesterol. Afai oe ave sina vailaau mai le vasega o statins e faʻaleleia ai lou cholesterol, ona maeʻa ai lea i se mea maualalo ole tino gaʻo e mafai ona e faʻafitia nei fualaau aina ma e le o toe aafia i latou aafiaga.

Aterogenic coefficient

Ina ia iloiloina le lamatiaga o le cardiovascular, o le fua faatatau o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol i le toto o se maʻi ua fuafuaina. E taʻua lea mea o le atherogenic coefficient (CA). E fuafua i le fua faʻatatau:

HDL e maualuga lipoproteins, o lona uiga, "lelei" cholesterol. O le atherogenic coefficient e masani ona itiiti ifo ma le 3.

  • E mafai ona e maua le maualuga o le cholesterol ma i le taimi lava lea e maualalo ai le lamatiaga cardiovascular. E masani lava ona tupu lenei mea i luga o se taumafataga maualalo o le carbohydrate, pe a maualuga le cholesterol ma "leaga" i totonu o taʻaloga masani, ma o le atherogenic coefficient o loʻo i lalo ifo o le 2.5.
  • Ole maualuga o le cholesterol e le o lona uiga e leai se lamatiaga cardiovascular. Ona o le maualalo o le "cholesterol", o le atherogenic coefficient e mafai ona siitia.
  • Manatua foʻi o le afa o le fatu e osofaia i tagata o le atherogenic coefficient e masani lava. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i isi itu o le lamatiaga o le fatu. Faitau faʻamatalaga i lalo.

I le taimi muamua, sa naʻo le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. I le faaiuga o le 1990, o lenei ata faigofie o le lalolagi ua sili atu ona faigata. Ona o le "leaga" cholesterol, ua iloa ai e saienitisi se "faaopoopo leaga" faaopoopo. O lenei e mafai ona e suʻeina se isi suʻega mo lipoprotein (a). E aoga le filifili pe manaʻomia e se tagata maʻi ona ave fualaau oona i lalo ifo o le cholesterol e taʻua o fuainumera.

Afai o le "leaga" cholesterol e maualuga, ae o le lipoprotein (a) e masani, ona le mafai lea ona faʻamatalaina nei fualaau. O vailaʻau mai le vasega o statins e le taugofie ma maua ni aʻafiaga le lelei. Afai e mafai ona e faia e aunoa ma i latou, ona lelei lea e le talia. Aoao auala faʻapitoa e faʻagesegese ai le atherosclerosis, e aunoa ma ni fuainumera. Lipoprotein (a) o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i lalo i le tusitusiga.

Cholesterol ma le Cardiovascular Risk: Mauaina

O le toʻatele o tagata e faʻavasegaina le cholesterol e lava le taumafa maualalo-carbohydrate, e aunoa ma fualaau mai le vasega o fuainumera. Manatua le mea autu: o gaʻo meaʻai e le faʻaititia le maualuga o le "leaga," ae o le "lelei" cholesterol i le toto. Lagona le saoloto e 'ai i fuamoa, meaʻai gaʻo, pata ma isi mea lelei. Suʻe lau suāsusu i le glucometer i le tele o taimi i aso uma. Fai lau suʻega o le cholesterol i le taimi nei, ona toe maeʻa lea i le 1.5 masina. Ma ia mautinoa o le a le mea moni e fesoasoani ia te oe.

I le faaopoopo atu i le "lelei" ma le "leaga" cholesterol, ei ai isi itu o le lamatiaga o le cardiovascular:

  • C-reactive protein
  • Fibrinogen
  • Lipoprotein (a),
  • Homocysteine.

Ua faʻamaonia e mafai ona latou taumateina le lamatiaga o le fatu fatu poʻo le stroke e sili atu le saʻo nai lo suʻesuʻega toto mo le cholesterol. O le afa o le fatu e tupu i tagata e iai le toto cholesterol masani. Afai e puleaina e le maʻisuka le puleaina o lona suka toto ma se taumafa maualalo-carbohydrate, o taunuuga o suʻega uma o le toto mo mea e lamatia ai le cardiovascular e faʻaleleia atili. Ae peitai, o le puipuia ma le faaeteete o se faalavelave faʻafuaseʻi i le cardiovascular atonu e manaʻomia ai ni faʻatulagaga faaopoopo. Faitau atili i lalo.

O le faʻateleina o le C-reactive protein ma / poʻo le fibrinogen i le toto e faʻaleleia pe a oʻo mai le faʻaleagaina, ma le tino e tau ai. O le mumusu o le tino o se faafitauli masani ma le soifua maloloina. O tagata gasegase e manaʻomia ona iloa le mea e sili atu ona taua nai lo isi tagata. O le taimi mulimuli o le mumu o le faateleina lea o le lamatiaga o le fatu. I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, e faʻaleagaina foi le lagona o le gaʻo i le gaioiga o le inisalini. O le mea lea, o le pulea o le toto toto e sili atu ona faigata. Siaki le matou tusiga i luga o le fatu ma le puipuia o le taʻavale. Mulimuli i le lisi o fuataga o loʻo fautuaina i ai.

C-reactive protein

C-reactive protein o se tasi lea o pulu plasma o le vaega o le "vaega laititi". O lo latou gauai i le toto e tulai mai ma le mumū. C-reactive protein e faia se matafaioi puipuia e ala i le fusifusia o le siama Polyphaccharide Streptococcus pneumoniae. Faʻaaogaina i faʻamaʻi o le falemaʻi o se tasi o faailoilo o le mumū. Afai e leai se faʻamaʻi manino, o le mea masani o le mafuaʻaga o faʻalautele maualuga o le palatini C-reactive i le toto o le nifo nifo. I le nofoaga lona lua o faʻamaʻi fatu fatu, sosoo ai ma le rūmāmati. Faamalolo ou nifo e faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le fatu fatu!

Homocysteine

Homocysteine ​​o le amino acid lea e le o maua mai meaai, ae o loʻo faʻapipiʻiina mai le methionine. Aʻo faʻapipiʻi i totonu o le tino, homocysteine ​​e amata osofaia le puipui i totonu o maʻa. Ua uma ona malepe, lea o loo taumafai le tino e faamalolo, kelu. Cholesterol ma le calcium e teuina i luga o le mea ua faaleagaina, e fai ai se atherosclerotic plate, ma o le taunuuga o le mimitiina o le lumenia o le vaa, ma o nisi foi taimi ua liu ai. O aʻafiaga o le taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, thromboembolism pulmonary.

E talitonuina o le ulaula e matua faateleina ai le maualuga o le homocysteine ​​i totonu o le toto. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le tele o ipu kofe i le aso o se tasi lea o mea taua e mafua ai le faateleina o le maualuga ole homocysteine. O tagata e maualuga le maualuga o le homocysteine ​​i totonu o le toto ua i ai le faateleina o le aʻafiaga o le faʻamaʻi o le Alzheimer ma le vevela tele. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le maualuga o le homocysteine ​​ma le maʻisuka, o faʻalavelave faʻavavelaʻi e tele lava ina tupu - faʻafitauli vascular vascular, nephropathy, retinopathy, ma isi.

O le maualuga o le homocysteine ​​i le toto e mafua ona o se faaletonu o le lipine folic, faapea foi ma vitamini B6, B12 ma le B1. Dr. Bernstein e talitonu o le aveina o le vitamini B12 ma le siama i le toto e maualalo ai le homocysteine ​​e le aoga ma e oʻo lava i le faateleina o le faaletino. Ae ui i lea, o le toatele o tagata Amerika cardiologists o loʻo lagolago malosi i lenei fuataga. O lau auauna lotomaualalo, ou te aveina foi se mea faigata o vitamini B i ni gaʻo tele (50 mg o vitamini taitasi B6, B12, B1 ma isi), 1-2 laulau i aso uma.

Fibrinogen ma Lipoprotein (a)

Lipoprotein (a) - "leaga tele" cholesterol. O se faʻafitauli lamatia mo maʻi o le fatu fatu ma isi maʻi fatu cardiovascular. E leʻi i ai le faʻatinoga o le gaioiga faʻavae.

Afai i totonu o le toto o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o se tasi poʻo nisi o mea o loʻo lisiina i luga, o lona uiga o lenei mea e le tumau le faʻaogaina. O le tino atonu o loo tauivi ma se maʻi pipisi. Aisea ua leaga ai? Aua i lenei tulaga, e vave ona ufiufi vaa mai totonu ma ni atherosclerotic plate. Aemaise lava le lamatiaga o le faateleina o le aʻafiaga o paʻu o le toto ma le taina o toto toto. O le iʻuga, e mafai ona tupu se fatu poʻo se taʻavale. I le maʻisuka, o le mumunia o le mumū e faʻaleagaina ai foi le inisalini ma faʻateleina le manaʻomia mo le inisalini. Faitau le "Inflammation o le mafuaaga lilo o le inisalini."

O faʻataʻitaʻiga mativa mo le fibrinogen poʻo le lipoprotein (a) mo le maʻisuka o lona uiga o se faʻalavelave tele e ono atiaʻe ai fatugaʻo fatuga poʻo ni faafitauli i le vaʻai. O le tele, e tusa lava pe maua ai le toto toto, e mafua ai le afaina o le toto ma faʻaleleia ai le maualuga o le C-reactive protein. Suʻega o le toto mo le C-reactive protein, fibrinogen ma le lipoprotein (a) o faʻamaoniga sili atu ona mautinoa o le lamatiaga o le fatu fatu poʻo le stroke nai lo le cholesterol. A faʻafaigofie le suka o le toto ona o le maualalo o le taumafataga o le gaʻo, o fua o le suʻega o le toto mo nei mea uma e aʻafia ai le cardiovascular masani e faʻaleleia.

O maualuga o le fibrinogen toto e mafai ona siitia ona o le maʻisuka fatu fatu (nephropathy). O le tala lelei e faapea, i se taimi vave, o le nephropathy o le maʻisuka e le gata ina taofia, ae e oʻo lava i le fesuiaʻi. E i ai le faʻamaoniga o le gaioiga o le gaioiga e faasolosolo malie ona toe manuia pe afai e te faʻaititia lou toto suka i le masani ma tausia masani i taimi uma. O se taunuuga, o le mea o loʻo i totonu o le fibrinogen i totonu o le toto o le a faʻapena foi i le masani.

Pe a faʻaititia e le maʻisuka lona suka o le toto i mea masani ma se mea e maualalo le carbohydrate, o taunuuga o le suʻeina o lona toto mo le lipoprotein (a) e masani lava ona faaleleia. Ae ui i lea, atonu latou te le faʻaleleia tulaga masani pe afai o oe o genetically predisposed i le toto maualuga o le cholesterol. I fafine, o le faʻaitiitia o le estrogen maualuga e mafai foi ona faʻateteleina ai le faʻaaliga o le cholesterol.

Le tele o hormones thyroid o se mafuaaga taatele o maualuga maualuga o le "leaga" cholesterol, homocysteine, ma lipoprotein (a) i totonu o le toto. O lenei mea e faapitoa lava le moni mo le maʻisuka, o ia lea e masani ona osofaia ai le tino o le tino i luga o le toto "mo le kamupani" faʻatasi ai ma le gasegase. O le mea e fai i lenei mataupu o loʻo faʻamatala auʻiliʻili i totonu o le tusitusiga.

Suʻega o le fatu fatu faʻamaʻi

I le maʻisuka, ua faaleagaina fatugaʻo ona o le mea moni o le toto maualuga maualuga e tumau mo le tele o tausaga. Afai o le nephropathy o le maʻisuka (faʻatoʻa fatuga) e iloa i se taimi vave, ona e taumafai lea e faʻagesegese. Afai e te ausia o le suka o le toto ua amata ona mausali masani, o lona uiga o le gaioiga o fatuga a itiiti ifo e le faʻaitiitia le taimi, ma mafai foi ona toe faʻaleleia.

Saili po oa laʻasaga o faʻamaufaʻailoga fatugao o loʻo i totonu o le tusiga "Faʻatoʻaina o Meaʻai i le Maʻisuka". I le amataga o le nephropathy o le maʻisuka, e tatau ona e taumafa i se meaʻai maualalo maualalo e mafai ai ona faʻaitiitia lou toto suka i le masani, ia tumau pea le maualalo, ma puipuia ai ou fatugaʻo. I se taimi mulimuli ane o le faaleagaina o fatuga (amata mai i le 3-A), e faasaina se taumafa maualalo-carbohydrate, ma e laitiiti se mea e mafai ona faia.

Maliu mai fatuga o fatugao o le filifiliga sili ona tiga mo le maʻisuka. O le auai atu i togafitiga maʻi e le fiafia foi. O le mea lea, suʻe suʻega e siaki ai ou fatuga mo le maʻisuka. Afai o le togafitiga e amata i le taimi, ona puipuia ai lea o le faʻailoga fatuga moni. Faitau faʻamatalaga i lalo o le fesoʻotaʻiga "Suʻega ma suʻesuʻeina fatuga mo le maʻisuka."

O nisi o gaoioiga atonu e faʻasese ai taunuuga o suʻega e suʻeina ai le gaʻo. I totonu o le 48 itula ao lei faia le suʻega, gaioiga faaletino, lea e mafua ai se mamafa mamafa ile pito i lalo o le tino, e tatau ona alofia. E aofia ai le uila, uila afi, tietie solofanua. E le fautuaina e suʻe suʻega i le aso o iai oe i le fiva, faʻaleagaina, faʻamaʻi o le urinary tract poʻo le tiga ona o maʻa fatuga. E tatau ona tolopo le tuʻuina atu o suʻega seia oʻo ina pasia se tulaga ogaoga.

Faʻasologa o le Tuputupu Aʻe ile Inisalini (IGF-1)

O le retinopathy o le maʻisuka o se faʻalavelave matuia ma faʻalavelave faifaipea o le maʻisuka i mata. O le faʻaitiitia o le suka toto i le masani i le maʻisuka e matagofie i le toetoe lava o mataupu uma. Ae o nisi taimi o se faʻaitiitia vave le faʻaitiitia o le kulukose o le toto e mafai ona mafua ai se faʻalavelave tele o le retinopathy o le maʻisuka. O sea faʻavavevave e faʻaalia i le tele o hemorrhages i le retina ma e mafai ona taʻitaʻia ai le tauaso. E masani ona muamua i le faateleina o le maualuga o le toto o le insulin-like growth (IGF-1) i le ogaoga.

E tatau ona tuʻuina atu se suʻesuʻega o se mea e tupu i le inisalini pei o le tuputupu ae i tagata maʻi ua maua i le maʻisuka retinopathy. O lenei auiliiliga e tatau ona faia i taimi uma, 2-3 masina uma. Afai o le maualuga o le IGF-1 e tulai mai i le taimi mulimuli, ona tatau ai lea ona faagesegese le fua faatatau o le faaitiitia i le suka o le toto e aloese mai le taufaamatau o le leai o se vaaiga.

O a suʻega sili ona taua o le maʻisuka?

O suʻega uma e lisiina i lenei tusiga e taua tele aua e mafai ai ona e malamalama lelei i le tulaga o se maʻisuka maʻisuka. I le isi itu, e leai se tasi o nei suʻega e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le puleaina o le suka. O le mea lea, afai o tupe poʻo isi mafuaʻaga e le faatagaina ai auiliiliga e faia, ona mafai lea ona e ola e aunoa ma na mea. O le mea autu o le faʻatau mai o se glucometa saʻo ma mataʻituina ma le totoʻa lou suka suka. Sefe i se mea, ae le o luga ole fasi suʻega mo le mita!

Mulimuli ile polokalame o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le polokalame o le maʻisuka ituaiga 1. Afai e mafai ona faʻaitiitia lou toto suka i le masani ma tumau maulalo, o isi faafitauli uma o le maʻisuka o le a faia malie e latou lava. Ae afai e te le suʻeina le suka i lalo o le pule, e le mafai ona maua se maʻi suka mai le faafitauli i vae, fatuga, mata, ma isi. E lelei le togafitia o le maʻisuka, e tatau ona e faʻaaluina tupe i masina uma i luga o sikola faʻataʻitaʻiga mo se glucometer, faʻatau ai foi oloa mo se taumafa maualalo o le gaʻo. O nei mea uma e tatau ona avea ma au faamuamua le totogiina o mea. Ma o le tau o le suʻeina o suʻega o le auala e alu ai.

Afai e mafai, o le mea muamua lava e tatau ona e suʻeina le toto mo le hemoglobin glyc. O le maʻisuka e masani lava ona i ai ni faafitauli i le siakiina oe lava ia o le toto suka, lea e na o lenei auiliiliga e mafai ona iloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mita e ono le saʻo - faʻaalia iuga e le maualalo. Faʻafefea ona siaki lau mita mo le saʻo. Po o le tagata maʻi, ma le iloa o le a le pine ae asiasi atu o ia i le fomaʻi, i ni nai aso ao leʻi amataina ona 'ai e masani ai, e le aofia ai meaai maualuga-carbohydrate mai le meaʻai. Ae masani lava, o talavou matutua o le maʻisuka "agasala" lenei. I se tulaga faapea, naʻo se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycini o le a mafai ai ona e maua le mea moni. E tatau ona e ave uma i le 3 masina, e tusa lava po o le a le ituaiga o suka suka e te iai ma pe faapefea ona lelei lau puleaina.

O le isi suesuega ofoofogia o le toto mo le C-reactive protein. O le tau o lenei auiliiliga e matua taugofie, ma i le taimi lava e tasi e faaalia ai le tele o faafitauli natia. O le faʻaogaina o le faʻailoga o le mafuaaga o le osofaʻi o le fatu, o le mafuaaga masani lea o le osofaʻi o le fatu, ae o nisi o a tatou fomaʻi e iloa pea lenei mea. Afai e siitia lau protein C-reactive, ia fai ni auala e taofi ai le mumū ma puipuia ai oe lava mai se faʻalavelave faʻaleaga cardiovascular. Ina ia faia lenei mea, ia togafitia ma le faʻaeteete le rheumatism, pyelonephritis, faʻamaʻi pipisi o le tino. E ui o le tele lava o mafuaʻaga o nifo nifo. Faamalolo ou nifo ma faʻaitiitia lou lamatiaga o le fatu fatu. O le suʻega toto mo le C-reactive protein e sili atu ona taua nai lo le suʻega o le cholesterol!

I le taimi lava e tasi, o suʻega toto mo isi itu o le lamatiaga o le fatu e matua taugata lava. O lenei mea e sili ona moni mo suʻesuʻega mo homocysteine ​​ma le lipoprotein (a). Muamua e te manaʻomia le faʻaalu o tupe i luga o suʻega, ona faaopoopo lea i lalo o nei faʻaʻailoga masani. Afai e leai se tupe faʻaopoopo, ona mafai loa lea ona e amata ave le vitamini B ma fagota le suāuʻu mo le puipuiga.

E fautuaina le suʻeina o le toto mo le cholesterol ma isi mea lamatia o le cardiovascular i luma o le amataina o se togafitiga o le maʻisuka ma se taumafa maualalo-carbohydrate ma isi gaioiga tatou te fautuaina.Ona toe siakiina lea o lou toto (triglycerides, "lelei" ma le "leaga" cholesterol) pe a uma le 1.5 masina. I le taimi nei, o lou toto toto e tatau ona mausali lelei, ma o taunuuga o suega suʻesuʻe suʻesuʻega o le a faʻamaonia atili ai o oe i luga o le ala saʻo. Afai e te mulimulitaia ma le faʻaeteete se meaʻai, ae i le taimi lea ua le faʻaleleia le talaaga o le cholesterol, e suʻe suʻega toto mo hormones.

Afai ole maualalo o hormones triiodothyronine (T3 free) ma thyroxine (T4 saoloto), ona fai lea o se taimi atofaina ma se endocrinologist mo se faʻatalanoaga. E te manaʻomia lana fautuaga i le auala e togafitia ai lau fomaʻi, ae le o le auala e mulimuli ai i se "paleni" meaai mo le maʻisuka! O le endocrinologist o le a faatonuina ai fualaau e tatau ona faia, e pei ona ia fai mai ai. A maeʻa le faʻamautuina o le maualuga o hormones thyroid i totonu o le toto, a maeʻa le 4 masina, e tatau ona e toe suʻeina toto mo le cholesterol ma isi mea lamatia o le cardiovascular. O lenei mea o le a faʻaalia ai le faʻafefe o togafitiga faʻamaʻi. E le gata i lea, o nei suʻega e fautuaina ina ia faʻaalu tasi i le afa o le tausaga. Ae afai e le lava le tupe, ona sili atu lea ona teu i luga ole suʻega ole suʻesuʻega ole suʻega ile suʻega ole suʻega mo se glucometer.

Iloiloga ma asiasiga i fomaʻi

Faʻatauina se tonometa ma fuaina i taimi uma lou toto (pe faapefea ona fai saʻo), ia le itiiti ifo i le 1 le taimi i le vaiaso, i le taimi e tasi. Fai ni fua saʻo i le fale ma faʻaalu e oe lava ia, ae le sili atu i le tasi i le vaiaso. I le taimi lava e tasi, ia manatua o fesuiaiga o le mamafa i totonu o le 2 kilokalama e masani lava, aemaise i tamaitai. Siaki lau vaʻaia ma se tagata fomaʻi (mea e manaʻomia ona suʻeina) - a itiiti ifo ma le 1 taimi i le tausaga.

I aso uma, siaki ma le faaeteete ou vae, faitau le "tausiga o le maʻi suka: faatonuga auiliili." I le faailoga muamua o faafitauli - vave ona e talanoa i se fomai o le "taitaia oe". Faʻamau faʻatasi ma le podiatrist, o le tagata poto faapitoa lea i le togafitiga o le maʻisuka vae. Afai e misi le maʻisuka, o le taimi ma faafitauli o le vae e mafai ona iu i le tosoina poʻo le gangrene.

Tuua Lau Faamatalaga