Glucose o le toto: masani

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi sili ona leaga - e ui i le maualuga o le atinaʻeina o vailaʻau, latou te leʻi aʻoaʻoina lava e togafitia atoatoa.

O faʻamatalaga muamua o le maʻi o le endocrine i le tele o tulaga e le o iloa, o lea e amata ai e se tagata lona tulaga i le pasia o se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le kulukose.

Mafaufau pe o le a le masani o le suka o le toto i tagata matutua i tulaga eseese.

Faʻaitiitia o le toto o le suega o le kulukose


O le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le suka e mafai ai ona vave vave ma faʻalagolago le faailoaina o le i ai o faafitauli tau gasegase, ma le maʻisuka na maua muamua - ia mataʻituina le tulaga o le maʻi.

E tele auala e maua ai le faʻamatalaga auiliiliga: o fuataga e mafai ona faia e faʻaaoga ai le mita o le kulukose o le toto poʻo le toto foaʻi i totonu o le fale suesue.

E naʻo le tasi le toe foʻi mai i le filifiliga muamua - o le masini e mafai ona naʻo le glucose, ma i totonu o suʻesuʻega, e mafai ona faʻamalamalamaina isi faʻamatalaga taua i le siama o le maʻisuka.

I le mauaina o se fomu ma taunuuga o le auʻiliʻiliga, e mafai e se tagata ona iloilo lo latou tikeri o le vavaeese mai le masani, ona o ia faamatalaga e masani lava ona tuuina mai i le koluma tutusa o le laulau.

Ae ui i lea, e na o le fomaʻi e tatau ona faʻamatalaina faamatalaga na maua mai, aua e le gata na o le tasi le faailoga, ae o la latou faʻasigaga e taua.

E i ai se mea e pei o le tuputupu aʻe o le toto toto. E mafai ona mafua mai i:

  • ogaoga faigata
  • ulaula ao leʻi faia le suʻega,
  • ava malosi i le 1-2 aso ao leʻi oʻo i le biomaterial,
  • malosi malosi faaletino
  • sili atu le faʻaaogaina o le carbohydrate i le afiafi o le suʻesuʻega,
  • le vaitaimi o le taimi ao le i faʻamalosi,
  • le faʻaaogaina o nisi vailaʻau vailaʻau,
  • le lava le vaeluaina o taumafataga.

I le avea ai o se tulafono, toe maua le auiliiliga, e maua e se tagata ni taunuuga e le o ese mai le masani.

O le a le maualuga o le suka o le toto e manatu e masani lava i tagata matutua: laulau matutua

Faʻalagolago i le ituaiga o le tagata e auiliili ma le ituaiga biomaterial (toto vevela poʻo le capillary), e mafai ona faʻaititia laʻititi tulaga taua. E taua foi le mafaufau i le fetuutuunaiga mo le aofaʻi o tausaga - mo le matutua o le kulupu, o le laʻititi laʻititi o le kulūkose, lea e faʻaaogaina e pei o se mea faʻale-tino, e faatagaina.

O le toto e matua foai atu i se manava gaogao, o lea ae e te leʻi alu i se falemaʻi poʻo se falesuesue e mafai ona e inuina na o le vai mama (e le tatau ona ave meaai mo le itiiti ifo ma le valu itula).

CategoryI le aoina o le toto vevela, mmol / lAʻo ave le toto capillary, mmol / l
Tulaga masani masani4-6,13,3-5,5
Preditebetes6,1-6,95,5-6,7
Maʻisuka7.0 ma lugaSili atu i le 6.7

I le taimi o le maitaga, ona o mafuaʻaga faʻapitoa, o le toto toto e mafai ona faʻaleleia le tumau-o le tapulaa aupito maualuga e faatagaina mo tamaitai i se tulaga manaia pe a pasia se auiliiliga i luga o se manava gaogao e 6.6 mmol / l.

Afai e masalomia le maʻisuka, e maua e tagata gasegase faapitoa se avega, o ona taunuuga i le lua itula talu ona le maua le kulukose i le sili atu i le 7.8 mmol / L.

E masani lava, o le taunuʻuga e iloiloina i le lua itula pe a uma se taumafataga.

Lisi o le suka toto i tagata matutua pe a uma ona 'ai:

TaunuugaTino, mmol / L
NormE itiiti ifo i le 7.8
Preditebetes7.8 i le 11.1
MaʻisukaE silia ma le 11.1

O faʻamaonia ua faʻamaonia e tutusa lelei mo toto uma ma le vevela.

O faʻataʻitaʻiga faʻale-aganuʻu o loʻo atinaʻeina e WHO, faʻapea foʻi ma faʻalapotopotoga a le malo e feagai ma le maʻisuka. O tau e toe iloiloina, ae o le eseesega o le tasi ma le isi e le sili atu i le 1 mmol / L.

Toto masani ai toto i tagata matutua ei ai le maʻisuka

A maua se tagata i le maʻisuka, o lona uiga o le a tatau ona e siakiina pea lau kulukose o le toto. O le tietie solofanua e matua lamatia tele mo le tino, o lea e te manaʻomia ai le faatumauina o le tau sili ona lelei i auala uma.

O tulaga faatonuina mo le maʻisuka e faapenei:

  1. i le taeao, ao le i ai - e le maualuga atu nai lo le 6.1,
  2. lua i le tolu itula i le maea ai o taumafataga - i lalo o le 8.0,
  3. i le afiafi, ao lei alu i le moega, e tatau i le mita ona faʻaalia se tau e le sili atu i le 7.5.

Ina ia maua se ata faʻamaoni o le gasegase o le faamaʻi, e fautuaina e fomaʻi le fuaina o fuataga i taimi uma ma tusia a latou tali i se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai ua uma ona ave e le tagata ni fualaau o le suka, o le toto kulukose e tatau ona faʻamoemoeina aʻo leʻi 'aʻai, ma ni nai itula pe a uma. Afai o le maʻisuka o loʻo i totonu o se faʻasalaga, e tolu ni fua i le vaiaso e lava, pe a fai o le insulin-o loʻo faalagolago, ona tatau loa lea ona faʻatino pe'ā maeʻa taumafa taʻitasi.

E taua le asiasi i le endocrinologist i le ono masina uma ina ia mafai ai ona ia siakiina le tulaga i le malosi.

Afai o le faailo o loʻo i fafo atu o le mea e taliaina, o le a le uiga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O le masani masani ua taliaina e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L.

Faʻasolosolo i le tasi itu poʻo le isi, o loʻo taumafai fomai e suʻe mafuaʻaga o lenei mea matautia ma filifili le togafiti tatau mo le tagata maʻi.

Po o le a lava le lagona o se tagata i ni uiga le lelei pe leai foi, i le i ai o se mea na mafua ai le maʻisuka, e tatau ona faʻatalanoaina ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

O le mafuaaga autu mo le faateleina o le suka toto o le maʻisuka. Ae peitai, e le mamao lava o lenei maʻi o le endocrine e mafua ai le faateleina o le faailo.

O mafuaʻaga o le hyperglycemia atonu o isi:

  • solia o le faagasologa o le vaeluaina o gaʻo i le mafuaʻaga o faʻamaʻi o le vaega o meaʻai,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • gasegase o le hypothalamic
  • solia o le faagasologa o le faaaogaina o le kulukose mai toto toto i sela,
  • ogaoga o le ate,
  • faʻamaʻi o le faiʻai, suauu, poʻo le pancreas.

O metotia faʻamaonia faʻaonapo nei e faafaigofie ai ona eseese mea moni e mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto.

Afai e sili atu le maualuga o le suka i se taimi umi, o le aʻafiaga o le fatu ma le sasa, e faʻaitiitia ai le faʻafitauli o le puipuia o le tino, foliga vaaia o le vaai, o le gaioiga o totoga o le tino (gaʻo i le mea muamua), faʻapea foi ma le faʻalavelave o le tino, ua faʻavaivaia.

O faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalolo lelei, i mataupu ogaoga, o le gangrene e atiina ae. Afai e le pulea le tulaga, o le kulukose e mafai ona tulaʻi i tulaga taua, lea o le a mafua ai le pagatia ma le oti.

E mafai ona fesoasoani le tino i auala nei:

  • tausisia le faigamalo masani o le galuega ma le malolo (faʻaitiitia le umi o le moe i le po: fitu i le valu itula),
  • aveeseina o tulaga faigata,
  • faʻasologa masani o meaʻai (faʻamaoni "leai" falai, mea manogi ma gaʻo, faʻapea foʻi suamalie),
  • teena o le ava malosi ma sikaleti,
  • faamalositino i aso taitasi
  • faatulagaina masani o le mamafa, pe afai oi ai le "sili atu",
  • taumafataga masani, ae i ni vaega laiti,
  • masani masani ona inu.

O le maʻisuka e le atoatoa, o le mea lea o fautuaga i le olaga atoa. E tutusa foi le faaaogaina i fua masani o le kulūkose.

Pe a pa'ū le suka i lalo ifo o le masani, e pagatia se tagata i le moe, faʻaleagaina, vaivai tele, vaivai faʻavaivaia, tiga o le ulu, faʻalavelave, popolevale, vevela ma le fiaaai faifaipea.Mafuaʻaga mafuaʻaga o le hypoglycemia:

  • maʻisuka malosi
  • neoplasms i le pancreas,
  • solia o le gaosiga o le carbohydrate e mafua mai i faʻamaʻi o le mafaufau, manava, ate po o gutu o meaola,
  • afaina o le enzyme.

O le faʻaitiitia o kulūkose e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic coma ma le oti, o lea o le togafitiga e tatau ona vave amataina pe a uma ona iloa mea e le masani ai.

Vitio faʻatalanoa

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto mo tamaitai matutua ma alii? Tali i le vitio:

I le taimi nei, o le togafitiga o le maʻisuka e le faigata - o se meaai, o le filifilia lelei o vailaʻau ma le tausia lelei o se ituaiga soifuaga e mafai ona faʻamautinoa le maʻi o le maʻi i se taimi puupuu.

O le faavae o le faʻaleleia o togafitiga o le auala tonu lea o le tagata lava ia ma, e pei o faʻataʻitaʻiga, faʻamautinoa o le faʻaalia o se uiga i lona ola maloloina o se tasi lea o galuega sili ona faigata i le tau faasaga i le maʻisuka.

O le aofaʻi o suka i totonu o le toto o le mea sili lea ona taua

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (o le masani i lenei mataupu e faalagolago i le matua ma le tulaga o le tagata) o se tasi lea o faailoga taua o le soifua maloloina. E masani lava o se tino soifua maloloina e faʻafoeina ia te ia ina ia mafai ai ona faʻatautaia lelei le faiga o le gataifale ma le metabolic. O le tele o fesuiaiga i le toto masani o le toto e matua vaapiapi, o le mea lea, e mafai ona vave vave ma saʻo le fuafuaina o le amataina o le faaletonu o le tino i gaioiga gaʻo.

Faʻamaumauga aloaʻia masani

O fua o le glucose o le toto ua leva ona faʻatuina ma iloa. I tua i le ogatotonu o le seneturi talu ai, i le faʻatusatusaina o taunuuga o auiliiliga o tagata mamai ma tagata soifua maloloina, na mafai ai e saienitisi suʻesuʻe ona faʻatuina se vaega talafeagai o faʻamatalaga mo lona tulaga masani.

I le avea ai o se tulafono, e faalagolago fomaʻi i se suʻega toto na suʻe mai le tamatamaʻi o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. O le tulaga masani e manatu o se faailoga i le va o le 3.30 ... 5.50 mmol / lita.

Le manatu o togafitiga faʻaonapōnei: o faʻamaoniga e sili ona maualuga

Ae ui i lea, o fomaʻi ua faailoa mai o faʻamaumauga aloaia ua taliaina e fai si pisi. E mafua mai i le mea moni o le taumafataga o le tagata faʻaonapo nei e le o atoatoa, talu ai o meaʻai gaʻo o le faavae lea. O vailaau faʻataʻavaʻavave o le a fesoasoani i le fausia o le kulukose, ma o le tele o le aofaʻi e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka o iai i totonu o le toto.

Faʻatonuga e aʻafia ai Levels Glucose

O uiga autu o mea taumafa na 'aina e se tagata e nafa ma le faatumauina o le maualuga o le suka i le tino. O le lelei o galuega a le pancreas, o le okeni e nafa ma le gaosiga o le inisalini, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sela ma masini, e tele foi sona sao.

O le olaga o se tagata e afaina ai foi le faatinoga. O tagata ei ai se olaga ola malosi e manaʻomia ai le sili atu o le kulukose e faʻamalosia ai le paleni ole malosi o le tino nai lo le le toaaga ma le telefoni. O tagata e taʻitaʻia se olaga fua, e tatau ona faʻatautaia ma le faʻaeteete le taumafa o meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi vave, ina ia aloese ai mai le soona inu o le tino ma le kulukose.

O le a le metotia aupito sili ona aoga o le suka?

I lenei tulaga, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa o a tatou meaʻai e sili ona taua i lenei mataupu. O le tele o meaʻai e fesoasoani i le faʻaleleia poʻo le faʻaitiitia o le toto suka.

O mea taumafa e tatau ona maloloina ma faapaleniina, aʻo taitaia le sili atu o le kulukose i meaʻai. O le tele lava o taimi, o se mea e faʻatagaina ai le tino ua faʻamaonia muamua pe a iloa le maʻisuka, ae ina ia puipuia lenei mea, e tatau ona e tausia muamua oe lava ia. O le mea lea, o le suka o le a pulea ma o le ai ai sou avanoa maualalo e mafatia ai mai lona tuputupu ae vave.

I le tulaga lelei, e tatau ona e taumafai mo se taunuuga o le sili atu ma le 7.8 mmol / L. Ae, i le taimi nei, o lenei aofaiga ua maeʻa ona iloiloina, ma latou te manatu o tulaga masani e sili atu le maualuga - e oʻo atu i le 8.5 mmol / l. O le i ai o le maualuga o le suka, o le maʻisuka o le a le mafatia i ni faʻalavelave matuia i le soifua maloloina ma mo le 10 tausaga e le tatau ona i ai ni faʻafitauli. E fetaui mo le siakiina e le aunoa, lea e mafai ona e siaki ai le suka i le fale.

O le a le maualuga o le suka o le toto ua manatu e masani

I le avea ai o se tulafono, o suʻega uma o le toto e faia i luga o se manava gaogao ina ia sili atu ona faʻatuatuaina taunuuga.E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, faatasi ai ma le 'aiina o meaʻai i totonu o le tino, o le kulukose o mea uma e suia i taimi uma. O le mea lea, afai e te ave i luga o se manava gaogao i le taeao, ona:

  • 3.3 - 5.5 mmol / l - le masani o le suka i totonu o le toto,
  • 5.5 - 6.0 mmol / l - o se tulaga vaʻaia o prediabetes. E taua foi o le le atoatoa o le maʻi,
  • 6.1 mmol / L ma sili atu - maualuga maualuga poʻo le maʻisuka.

Afai e aveesea le toto mai se vein, ona tatau lea ona faʻalautele uma faailoga i le 12%, ona maua ai lea o le sugar i le lautele o le 6.0, ma faʻalautele pe a uma le 7.0 mmol / L.

O le fea auiliiliga e sili ona saʻo?

I aso nei, i falemai ma falemai, e lua ituaiga o suʻega toto mo le suka. O se faʻaaliga manino lenei o loʻo faʻaaoga e faʻaaoga ai le mita o le kulukose toto mai se tamaʻi lima. O lenei metotia e faigofie ona faʻaaoga i le fale. Ae e le manaʻomia le faʻamoemoe i lenei masini, talu ai e talitonuina e leʻo saʻo le taunuʻuga.

Ae mo suesuega suʻesuʻe, i lenei tulaga e sili atu le saʻo, o le a le tele o taimi e te fuaina ai le suka i le fale, e aoga le siaki i le falemaʻi. I le fale suesue, o le a latou aveina le toto talafeagai o le toto mai se vein, faia se suʻesuʻega mautu ma fuafua ma le sao pe fia le suka o loʻo e maua.

E i ai taimi e saʻo ai iuga?

I lenei tulaga, e faʻalagolago lava i sauniuniga mo le suʻeina o le toto ma le auala o lana amio. Mo se faʻataʻitaʻiga, ina ia faʻamaonia le maʻisuka malosi, ua lava lava le faia o se auʻiliʻiliga se tasi, e tusa lava po o le a le meaʻai. Afai o se fesili o le faʻaalia o se toto maualuga o le suka, e sili atu le faʻaalu i le tele o taimi, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai pe a maeʻa se taimi. I lenei tulaga, o le a sili atu le sao o taunuuga e faʻamaonia ai se mea e mafai ona maua.

O le maualuga o le toto suka o le a faʻaalia, pe afai e saʻo lena. Ma afai e mataʻituina ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, e sili atu ona lelei le faia o se faʻataʻitaʻiga ona oʻo loa lea i le fuafuaina tonu pe o le a le tele o le glucose o loʻo iai i le masani.

O a mea e mafai ona aʻafia ai le faʻamoemoe o le iuga?

Soʻo se auiliiliga e tatau ona faia faasaga i tua o se meaʻai masani. E te le manaʻomia le vavaeeseina o meaʻai e te faʻaaogaina mai au meaʻai, ma sauniuni mo le toto foaʻi.

Afai ei ai sau aofaʻiga masani, o le a iloa i se eseesega o meaʻai, ma afai ei ai se faʻaopoopoga, e oʻo lava i suiga o meaʻai i le taumafataga e mafai ona avea o se faailoga mo lenei mea. Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona e iloa pe a maeʻa se taumafataga mataʻutia, e le fautuaina foi oe e alu mo auiliiliga, aemaise lava pe afai e inu ava malosi. O le tuufaatasiga o le toto e matua ese lava.

E le o fautuaina foi le faia o suʻega e le o se talaaga o tulaga ogaoga - o se malulu, o ni manuʻa faʻapitoa, aemaise lava faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le myocardial. O le maʻitaga e afaina ai foi taunuuga, o lona uiga o le masani o le suka o le toto o le a ese foi.

Laʻau maualuga maualuga - o le a le mea e fai?

Afai, a maeʻa le suʻeina o le toto, ua e maua le suka maualuga, ona e manaʻomia loa lea ona e faia se gaioiga. I le amataga, talanoa i se fomaʻi, e mafai ona faʻamatalaina togafitiga ma se suʻesuʻega faaopoopo. O le taimi nei e le o fautuaina le togafitiga i vailaʻau eseese, talu ai o oe lava oe o le a le mafai ona e fuafuaina pe taua pe leai au faailoilo.

A uma ona faatonuina togafitiga mai se fomaʻi, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma o le a mafai ai e oe ona faʻaititia le suka i le vave e mafai ai pe sui foi i le maualuga. O le mea moni o le suʻesuʻeina e le o taimi uma e faʻaalia tonu ai le maualuga o le suka, e tele naua mataupu pe a manaʻomia se siʻitia. O le mamafa o le paʻu o le a aoga foi, aua o le tele o taimi o ia e faʻaosofia ai le faateleina o le toto suka.

Taofiofia le tele o le suavai e te inuina ma faʻamalosi, aua e afaina ai foi le suka. Aua neʻi galo e fefesoʻotai lau fomaʻi e uiga i le mafai ona gaioiga faaletino, aua a e galue malosi, o le suka o le a tuʻuina atu i le plasma toto, faʻaititia lona maualuga i le taimi o suʻesuʻega, ae i le taimi lava lea e faʻalauteleina ai le manaʻomia mo le kulukose. Afai e te leʻi faia lenei mea, ma pe a maeʻa faamalositino, ua mamafa lou soifua maloloina, e sili ona lelei le sailia o fautuaga a se fomaʻi. Atonu o se mea i totonu o le tino ua sese ma o le a faatonuina oe i togafitiga faaopoopo.

Afai ei ai lau mita o le kulukose o le toto i le fale, ona aoga tele lea i le faamaumauina uma o faailoilo mo le fuaina masani o le toto suka. O lenei mea o le a mafai ai ona tausia le maualuga i lalo o le puleaina i taimi uma ma iloa o latou mea sese i nisi tulaga.

E faʻafefea ona faʻatonutonu le suka?

O le suka e pulea e le inisalini, lea e gaosia e le pancreas. Faʻateleina le kulūkose, o le inisalini foi e tulaʻi mai. A o iai le suka i le tino, o le inisalini e faʻateleina ai le faʻasologa. Ma faatasi ai ma se lio talafeagai o galuega, o le suka e masani lava. Afai e itiiti le gaosiga o inisalini, faasolosolo, o le maualuga o le suka e alu aʻe ma le ate e afaina ai lenei. O le mea lea, e tatau i tagata faʻalagolago i le insulin ona faʻaaogaina le fualaau talafeagai o lenei vailaʻau i fomaʻi.

I le masani ai, o le suka i totonu o le tino e mafai ona faateleina ona o le faateleina o le gaosiga o le gluconeogenesis, lea e maua mai i le gaosia o mea faigofie. O le faʻalavelave faʻaleagaina o le pituitary gland e mafai foi ona saofagā i lenei mea. O loʻo matauina lenei tulaga i le tulaga o lona faʻateleina o le elemene o le tuputupu aʻe o le homone ma thyroid gland - thyroxine. I lenei tulaga, e le fautuaina le suʻeina o le suka na o oe lava, talu ai e tatau ona faʻaaoga saʻo le pituitary gland ma suʻe le lauroid.

O le faʻatagaina masani o le suka o le toto e faʻamautinoaina ai le galue masani o mamanu uma ma totoga o le tino. Faailoga o le kulukose i le toto o le tagata e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i le taimi o le aso, taumafa, gaoioiga faaletino ma lagona faʻalagona.

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto mo tagata soifua maloloina? O a mafuaaga mo le vavaeeseina o faailoilo masani ma o le a le mea latou te taʻitaʻia?

E tatau ona maitauina o le aofaiga o suka i totonu o le toto e suia i taimi uma - e mafai ona faʻaitiitia pe faateleina e faʻalagolago i manaoga o le tino. E lua ni hormones autu e puleaina lenei masini faigata: insulin, lea e gaosia e le pancreas, ma le adrenaline, o le gaosiga e faia e ala i sulu oona. Afai o loʻo i ai se faʻafitauli i le masani ai o le faʻaogaina o se tino, e iai ni faafitauli ogaoga i le ola maloloina o tagata soifua, e faʻalavelaveina faiga faʻavae ole gasegase, ma o maʻi pipisi o gaioiga ole tino e mafai ona tupu.

Glucose o le toto

I le puleaina o latou suka toto, e mafai e tagata ona matauina le vavae ese mai faailoga masani i le taimi ma faailoa ai faʻamaʻi muamua. O le maliega o le kulukose toto mo tagata soifua maloloina uma e tatau ona eseese mai i le 3.2 i le 5.5 mmol i le lita. O le faateleina o lenei tau aogā i le maualuga o le 7.7 mmol i le lita e manatu foi e masani. O ia faailoilo e talafeagai mo suʻega toto i se tamaʻi lima. I totonu o suʻesuʻega, o loʻo faʻatinoina le samples o le mea suʻesuʻe mai se vela. I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le sugar sugar standards e faateleina i le 6.1 mmol i le lita.

I tamaiti laiti, o kulūkose e ono le maualalo ifo nai lo tagata matutua. E faʻatatau i le matua, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e tatau ona fetaui ma nisi o faailo.

Mo pepe e oo atu i le tolu tausaga, o le toto sampling e fuafua ai fua o le suka e seasea lava ona maua, talu ai o le kulukose maualuga e le mausali ma e mafai ona iai ni suiga tetele.

I tamaiti mai le tolu i le ono tausaga, o faailoga e mafai ona ese mai le 3.3 i le 5.4. E tusa ma le mea lava e gata ai latou te tumau seia oʻo ina oʻo i le tauleʻaleʻa.

I le va o le sefulutasi ma le sefulufa, o le maualuga o le kulukose mai le 3.3 i le 5.6 e manatu e masani.

Faatasi ai ma le matua, e mafai ona faateleina le suka i le toto, o le mafuaʻaga lea e amata mai i le 4.6 i le 6.4 mmol i le lita le matutua o le kulukose.

E taua le taua o teineiti maʻitaga, faapea foi ma tamaitai i le taimi o le misa, atonu na maualuga le maualuga o kulukose o le toto. O lenei tulaga matautia ua manatu e matua masani lava ma e tupu i le fesootaʻi ma le le atoatoa o mea tau hormonal.Pe a fuaina fua o le suka i le fale, i le tolu mataupu mai le fa, o faailoga e tatau ona i ai i totonu o tapulaa masani.

O le maualuga maualuga o le toto, e tusa lava po o le a le itupa ma le matua, lea e faʻaalia ai le i ai o maʻi faʻapitoa i le tino:

  • i le taimi o suʻesuʻega o le toto e sili atu i le 7 mmol i le lita лит
  • pe a ave le suʻega mai le tamailima, e sili atu i le 6.1 mmol i le lita.

A maeʻa ona mauaina ia taunuuga o suʻega na tuʻuina atu i luga o se manava gaogao o le a faasino atu e fomai le tagata maʻi mo suʻesuʻega faaopoopo.

E faʻapefea ona faia le siama?

O le a le tele o faailo o le kulukose o le toto e mafai ona fuaina i le fale ma le fale suesue.

I soo se fomaʻi, e mafai ona e suʻeina se suʻega toto ina ia iloa ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. I aso nei, e tolu auala autu o suʻesuʻega a le fale suesue: glucose oxidase, orthotoluidine, ferricidide.

O auala uma ua taua i luga na tuufaatasia i le fitusefulu o le seneturi lona luasefulu. O latou tulaga sili ona lelei o le faigofie lea o le faʻatinoga, o le faʻalagolago ma le faʻamatalaga o faʻamatalaga o taunuʻuga.

E iai tulafono patino e fautuaina e mulimuli ai. O tulafono mo le talafeagai toto samples e pei ona taua i lalo:

  • o faʻataʻitaʻiga faʻatulafonoina o loʻo faia i luga o se manava gaogao i le taeao
  • o le taumafataga mulimuli ao le i faia le taualumaga e tatau ona faia i totonu o le sefulu itula, o tapulaa e aofia ai le faaaogaina o le lauti poʻo le kofe, ua faatagaina e faʻaaoga vai masani masani
  • o lagona le mautonu, o tulaga atuatuvale e mafai foi ona mafua ai le le saʻo o iuga, o lea e taua ai le mautinoa o se tulaga toafilemu ma le le popole
  • E faʻasaina le inu ava malosi mo ni nai aso aʻo leʻi faia le taualumaga
  • E faʻasaina le tausisia o meaʻai eseese ma meaʻai. O le meaai e tatau ona masani i le tagata gasegase.

I le fale, o le siaki o se faailoga e pei o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai foi. Ina ia faia lenei mea, o loʻo i ai se masini faʻapitoa e taʻua o glucometers. O le faʻatinoga mo le fuafuaina o le suka e faigofie tele ma taugofie. O le mea lea, o glucometers o se mea e sili ona taua mo tagata e maua i le maʻisuka. A maeʻa, e manaʻomia le maʻisuka e mataʻituina nei faailoga, ma faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi e matua le talafeagai.

Ina ia fuafua pe fia le suka, faʻaaogaina se glucometer, e na o le tasi le mataʻu o le toto e te manaʻomia ma i totonu o ni nai sekone o le a faʻaalia i luga o le lau o le masini.

Po o le a lava le metotia mo le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o le toto, o mea nei e ono aafia ai le sao atoatoa o se fuataga:

  1. o le i ai o faʻamaʻi eseese poʻo le faʻavavevaveina o maʻi masani masani
  2. tulaga faigata
  3. maʻitaga poʻo le taimi o le uluaʻi masina.

A maeʻa ona maua taunuʻuga o le suʻesuʻega, ona fai lea e le fomaʻi suʻesuʻe se suʻesuʻega.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona ogaoga, i totonu o le laina i lalo ifo o le masani, poʻo le sili atu i tulaga faʻatagaina.

O le a se mea e mafai ona faʻaosofia ai se faʻaopoopoga o le faʻatinoga

O le tele o faailoga masani e faailoa ai le i ai o le hyperglycemia i le tino. O lenei tulaga atonu o se taunuuga o le atinaʻe o faʻamaʻi i le tino. E le gata i lea, o le hyperglycemia e mafai foi ona tupu i mataupu nei:

  • mafaufauga faʻaletonu, tulaga ogaoga faʻalavelave, faʻapea foi ma isi faʻafitauli popolega ꓼ
  • sili atu gaoioiga faaletino
  • meaai le lelei, lea e sili atu nai lo meaʻai maso
  • leaga leaga i le tulaga o le ulaula tapaa poo le ava malosi
  • le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalosi
  • o se taunuuga o le tagofiaina o fualaau faasaina ma le estrogen poo le caffeine.

O nei faamaʻi e mafai foi ona fesoasoani i le faateleina o le kulūkose toto:

  1. ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2
  2. togafitiga faʻaleagaina o le tino o le endocrine, e mafai ona avea oe ma thyrotoxicosis, acromegaly, poʻo maʻi faʻamaʻi
  3. faʻaogaina o faʻamalama i le pancreas i foliga lapopoa ma le masani po o le atinaʻe o neoplasms i le okeni, pancreatitis o se tasi o faʻamaʻi masani o lenei vaega
  4. ate ma fatu fatu mate
  5. cystic fibrosisꓼ
  6. faʻamaʻi o le cardiovascular system - stroke poʻo le faʻaleagaina o le myocardial
  7. o le tupuga o le gaioiga faʻapitoa e mafua mai i le faʻaalia o auupega i le inisalini.

E ono tupu mai o se taunuuga o faʻamaʻi nei:

  • angina pectoris
  • osofaiga o le epilepsy
  • eseese manuʻa o le ulu,
  • taotoga i luga o okeni o le gastrointestinal tract,
  • malosi malosi

O le faateleina o le suka e mafai foi ona maua i le mu.

O le faateleina o le suka i le toto mo se taimi umi e mafua ai ona le atoatoa i totonu o le tino, lea e manaʻomia ai gaioiga e toe faʻafoʻi ai le toto - faʻamaʻi pipisi.

O a mafuaaga o le paʻu?

Le itiiti ifo le lamatiaga mo le masani ai o le tino o le tino e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E tele mea e mafai ona aʻafia ai feeseeseaiga o faailoilo ma faʻaitiitia ai lo latou faʻatulagaina masani.

O le kulukose o le toto maualalo o se faʻaaliga o le hypoglycemia, lea e mafai ona tupu o se taunuuga o mafuaʻaga nei:

  1. mala o le pancreatic, eseese gaioiga o se okeni poʻo le i ai o neoplasms i totonu
  2. gasegase o le ate, flanua poʻo totoga o le gastrointestinal tractha
  3. ma se faʻaitiitia o lauroid functionul
  4. ma le atinaʻeina o le hepatitis poʻo le cirrhosis o le ate
  5. ma faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le faʻavaivaia o le taumafataga o meaʻai e sili atu
  6. i taimi o faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga taua o le vevela o le tino
  7. i lalo o taumafa mamafa po o le taimi o anapogi anapogi
  8. i le tulaga o le le tausisia o mea e ono mafai ona mafai ona faia aʻo ave ni vailaʻau faapitoa - inisalini, amphitamine, anabolic poʻo salicylates
  9. o se taunuuga o le inupia ma le ava po o se vailaʻau o loʻo aofia ai le arsenic

O le atinaʻeina o faailoilo o le hypoglycemia e mafai ona fai pe a uma ona faʻaaluina le malosi tele i le tino.

Fuafuaga puipui

O le tele o fua faatatau e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi. O se tasi o taunuuga le lelei o le faateleina o le maʻisuka. I aso nei, o loʻo faʻapea ona faateleina le faʻaleagaina i le faʻalapotopotoga faʻaonaponei.

O mea taua e pei o le le lelei o meaai, oona, o le ola le mama ma leai se gaioiga faaletino e faʻaosoosoina lona atinaʻe.

Ina ia puipuia lou soifua maloloina ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, e tatau ona e usitaia nei fautuaga:

  1. Vaʻaia togafitiga faʻasolosolo togafitiga, mataʻituina le kulūkose toto e ala i le faʻaaoga.
  2. Vaavaai le lelei ma le tele o meaʻai na ave. O le taumafaina, lea e fesoasoani i le maua o tupe mama, e matua faʻasaina. O le mea lelei, o taumafataga i le aso e tatau ona tupu i le lima onumaga ma i ni vaega laiti.
  3. Tuʻuina le tino i le faʻatinoga faaletino. E mafai ona avea vasega i le fale poʻo le faletaalo, aau i le vaitaele poʻo le afa itula i aso uma i le ea fou. O se olaga ola malosi ei ai lona aoga aoga i le faʻamautuina o le kulukose i totonu o le toto ma e fesoasoani i se faʻaleleia atili o le soifua maloloina.
  4. Aloese mai le atuatuvale ma isi popolega faalelagona e aafia ai le maualuga o le kulukose toto, ae avea foi ma mafuaaga o le tele o isi faamai.

O le tausisia o faiga uma ua taua i luga o le a atagia lelei i le tulaga lautele o le faaleleia o le soifua manuia o tagata ma o le a fesoasoani e faatumauina le kulukose i totonu o tapulaa masani.

I le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina ma fua le fua o le suka i le toto. O le masani o le faailo o le kulukose e i ai sina eseesega i le matua ma e tutusa lava mo tamaitai ma alii.

O le maualuga o le fua o le kullucose anapogi e mai le 3.2 i le 5.5 mmol / lita. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona oʻo i le 7.8 mmol / lita.

Ina ia faʻamautinoa ua saʻo ia taunuʻuga, o le suʻega e faia i le taeao, aʻo leʻi 'ai. Afai o le suʻega toto toto e faʻaalia ai se taunuuga o le 5.5 i le 6 mmol / lita, afai e te vavae ese mai le masani, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le maʻisuka.

Afai e ave le toto mai se vein, o le fua o le a sili atu le maualuga. O le masani mo le fuaina o le toto oona e leai se sili atu i le 6.1 mmol / lita.

Ole suʻesuʻeina ole toto vevela ma le toto suauu atonu e le saʻo, ma e le fetaui ma le masani, pe afai e le mulimulitaia e le tagata maʻi tulafono o sauniuniga pe na tofotofoina pe a uma ona 'ai. O mea taua e pei o tulaga atuatuvale, o le i ai o ni gasegase laiti, ma le manua tuga e mafai ona oo atu ai i le faaleagaina o faamatalaga.

Tusitusi masani ile kulukose

Inisalini o le hormone autu lea e nafa ma le faʻaititia o le maualuga o le suka i le tino.

E maua mai i le faʻaaogaina o suauu peta pancreatic.

O vailaʻau nei e mafai ona aʻafia ai faailoga o le faʻateleina o le kulūkose masani:

  • O laufanua o loʻo iai le norepinephrine ma le adrenaline,
  • O isi suauu pancreatic synthesize glucagon,
  • Thyroid hormonone
  • O matagaluega o Brain e mafai ona maua ai le "hormon" command,
  • Corticosteroids ma cortisols,
  • Soo se isi lava ituaiga o hormone.

E i ai se paolo i aso taitasi e tusa ai ma le maualuga o le suka i le po, mai le 3 i le 6 itula, pe a i ai se tagata i se tulaga moe.

O le maualuga o le kulukose o le toto i fafine ma alii e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / lita. I le taimi nei, o fua o le suka atonu e eseese i le matua.

O le mea lea, pe'ā uma le 40, 50 ma le 60 tausaga, ona o le matua o le tino, o ituaiga uma o faʻalavelave i le gaioiga o totoga i totonu e mafai ona matauina. Afai o le maitaga e tupu mai i le 30 o ona tausaga, e mafai foi ona tupu ni mea sese.

O loʻo i ai se laulau faʻapitoa e faʻatulagaina ai tulafono mo tagata matutua ma tamaiti.

O le tele o taimi, o le mmol / liter o loʻo faʻaaogaina o le iunite o fua mo le kulukose o le toto. O nisi taimi e faʻaaoga ai se iunite ese - mg / 100 ml. Ina ia iloa pe o le a le taunuuga o loʻo i totonu o le moli / lita, e tatau ona e faʻateleina le mg / 100 ml data i le 0.0555.

O le maʻi suka o soo se ituaiga e mafua ai le faateleina o le kulukose i alii ma tamaitai. Muamua lava, o nei faʻamaumauga e aʻafia i meaʻai e faʻaumatia e le tagata maʻi.

Ina ia mafai ona masani le maualuga o le suka i le toto, e tatau ona mulimuli i faatonuga uma a fomai, ave vailaau oona, mulimuli i se togafitiga o le soifua maloloina ma faʻaauau pea ona faia tino faaletino.

Suga i tamaiti

  1. O le masani o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o tamaiti i lalo ole tausaga e tasi e 2.8-4.4 mmol / lita.
  2. I le lima o le lima tausaga, o tulafono masani e 3.3-5.0 mmol / lita.
  3. I tamaiti matutua, o le suka e tatau ona tutusa ma tagata matutua.

Afai e sili atu le mamafa o faailo i tamaiti, 6.1 mmol / lita, ua faatonuina e le fomaʻi se suega o le faapalepale o le glucose poo se suega toto e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

E faapefea ona suʻeina le toto mo le suka

Ina ia siaki le kulūkose i totonu o le tino, ua faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao. O lenei suʻesuʻega ua faʻamaonia pe afai o loʻo maua e le tagata maʻi ni faʻamaoniga e pei o le masani ai, o le paʻu o le paʻu, ma le galala, lea e ono faʻaalia ai le maʻisuka. Mo faamoemoega puipuia, o le suʻesuʻega e tatau ona faia i le 30 tausaga.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima po o vein. Afai ei ai, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faia suʻega i le fale, e aunoa ma le fesoasoani i se fomaʻi.

O sea ituaiga masini e faigofie aua e naʻo le tasi le mataua o le toto e manaʻomia mo suesuega i alii ma tamaitai.E aofia ai se ituaiga masini e faʻaaoga mo le suʻega i tamaiti. E mafai ona maua vave iʻuga. O ni nai sekone pe a uma le fua.

Afai o le mita e faʻaalia le tele o taunuuga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi, pe a fuaina le toto i le fale suesue, e mafai ona e maua saʻo faʻamatalaga saʻo.

  • O le suʻega toto mo le kulukose e tuʻuina atu i le falemaʻi. Aʻo lei faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai mo le 8-10 itula. A maeʻa ona ave le plasma, e ave le 75 g o le kulukose i le vai, ma a uma le lua itula ona toe pasi lea o le suega.
  • Afai a maeʻa le lua itula o le a maua mai i le 7.8 i le 11.1 mmol / lita, e mafai e le fomaʻi ona iloa se soliga o le faapalese kullukose. I luga aʻe o le 11.1 mmol / lita, o le maʻisuka ua iloa. Afai o le auiliiliga na faʻaalia se iuga o le itiiti ifo i le 4 mmol / lita, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega faaopoopo.
  • Afai e maua le faapalepale kulukose, e tatau ona totogi le mafaufau i le soifua maloloina o le tagata lava ia. Afai o togafitiga togafitiga uma e faia i le taimi, e mafai ona aloese mai le atinae o le maʻi.
  • I nisi tulaga, o le faailoga i tane, fafine ma tamaiti e mafai ona 5.5-6 mmol / lita ma taʻu mai ai se tulaga vavalalata, lea e taua o le prediabetes. Ina ia puipuia le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i tulafono uma o meaʻai ma lafoaʻi masani leaga.
  • I faʻamaoniga manino o le maʻi, o faʻataʻitaʻiga e faia i le tasi taeao i luga o se manava gaogao. Afai e leai ni uiga faʻaalia, o le maʻisuka e mafai ona maua i luga o ni suʻesuʻega se lua na faia i aso eseese.

I le afiafi o le suʻesuʻega, e le manaʻomia ona e mulimuli i se meaʻai ina ia mafai ai ona faʻamoemoeina taunuuga. I le taimi nei, e le mafai ona e 'ai fualaʻau i ni aofaiga tetele. Aemaise lava, o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le taimi o le maitaga i fafine, ma le atuatuvale atonu e aʻafia ai le sao atoatoa o faʻamaumauga.

E le mafai ona e faia suʻega mo alii ma tamaitai na galulue i le po i le aso muamua. E tatau ona moe lelei le tagata maʻi.

O le suʻesuʻega e tatau ona faia i le ono masina mo tagata e 40 tausaga, 50 ma le 60 tausaga.

E aofia ai suʻega e masani ona tuʻuina atu pe a fai o loʻo maʻi le tagata maʻi. O i latou o ni tagata atoatoa, o gasegase ma le faʻamaoni o le faʻamaʻi, fafine maʻitaga.

Tele taimi o le auiliiliga

Afai e manaomia e tagata soifua maloloina se suʻega e siaki ai tulafono masani i le ono masina, ona tatau lea ona suʻeina tagata gasegase e maua i le maʻi i aso uma tolu i le lima taimi. O le tele o suʻega o le toto suka e faalagolago ile ituaiga o maʻisuka ua maua.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona suʻeina i taimi uma aʻo leʻi tuiina le inisalini io latou tino. Faatasi ai ma se faʻalavelave o le soifua manuia, o se tulaga faʻalavelave po o se suiga i le paʻo o le olaga, o suʻega e tatau ona faʻateleina ona faia.

I le tulaga pe a maua le maʻisuka ituaiga 2, o suʻega e faia i le taeao, tasi le itula pe a uma le 'ai ma ao le i momoe. Mo fuataga masani, e tatau ona e faʻatau se mita feaveaʻi.

Glucose, lea e ulufale mai i totonu o la tatou tino ma meaʻai ma vaiinu, o le mea sili lea mo le taumafa o sela ma, sili atu i luga, o le faiʻai. Faatasi ai ma le tele o mea aoga, pe a fai e lelei le faiga o le endocrine, e teuina i totonu o le ate, pe a tatau ai, ua aveesea. O le fesili e tulaʻi mai, o le a le masani o le suka i totonu o le toto, ina ia lava le malosi o le ola ma siama.

Glucose maualuga ma lona pulea e se totoga

O le tausisia o nei tulaga faatonuina e taua tele. O le alu i tua atu o le pito i luga poʻo le pito i lalo e matua lamatia lava mo le tino:

  • afai o le auʻiliʻili e faʻaalia ai le pa'ū o le kulūkose i lalo ifo o le faʻatagaina masani, ona mafai lea ona faʻauʻuina mea uma i le leai o se malamalama ma le faʻalelei,
  • i luga o le maualuga, o mea uma e salalau i luma o mata, vaivai ma vaivaiga, i mataupu ogaoga, leai se mafaufau ma le oti.

I totonu o se tino maloloina, o le pancreas e nafa atoatoa mo le faatonutonuina o le kulukose. O loʻo faʻapipiʻi faʻatasi ia hormones e lua i le taimi e tasi: inisalini ma glucagon, lea e puleaina ai le suka o le toto.

O sea suʻesuʻega e mafai ona faʻatinoina i soʻo se falemaʻi, mo le iloa o le suka e faʻaaoga ai le tele o metotia:

  1. Glucose oxidase metotia.
  2. Ortotoluidine.
  3. Ferricyanide.

Soo se tasi o metotia ua uma ona tofotofoina i le taimi, o le mea lea o le decryption e matua faatuatuaina. O metotia taʻitasi e faʻatatau i le gaioiga o le kulukose i totonu o le toto. E suia ai se lanu lanu, o le lanu lanu ma le fesoasoani a se calorimeter photoelectric ua liua i numera numera.

O le faia o se suʻesuʻega e le mafua ai ni faʻafitauli; o le taunuuga ua saunia i le toetoe lava o nai itula. E ui i le mea moni e faapea o taunuuga o le auʻiliʻiliga o loʻo i ai se faʻamaumauga atoatoa, e le mafai e se tagata valea ona faʻataʻitaʻiina, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo faʻamalamalamaga.

E faʻafefea ona pasi se suega suka

Soo se auiliiliga, ina ia mafai ai ona sili atu le faatuatuaina o le decryption, e manaomia ai nisi tulaga e tatau ona ausia pe a tuuina atu. O loʻo i ai fautuaga mo le toto foaʻi mo le suka, o lenei mea e sili ona taua pe a masalomia e le tagata maʻi le maʻisuka.

  1. Pe a fuafua le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai se glucometer, e ave le toto mai le tamatamailima, mo le faia o se faʻamaoniga saʻo i le falemaʻi o le a aveesea mai se vein.
  2. O sea suʻesuʻega e tatau ona naʻo luga o se manava gaogao i le taeao.
  3. E oo lava i se tagata soifua maloloina ao le i tufatufa atu, e le fautuaina e ai le tele o mea suamalie, inu ava malosi.
  4. A e leʻi alu i le fale suesue, aua le suia ma le faamoemoe lau meaʻai pe afai e te manaʻo e maua se faʻamoemoega mautinoa.
  5. E mafai ona le mafai ona faʻaaogaina le solo pe afai, i le taimi o le suʻega, o le tagata o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi poʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻitaga.
  6. Afai oe maua i le maʻisuka, ma o oe lava oe o le a pulea le suka, ona e siaki muamua lea i lau fomaʻi mea e manaʻomia ona e taulai i ai.

Faailoga masani

Afai o loʻo e laʻititi laʻitiiti i na faailoilo e mafai ona iloa i le filifiliga o le auʻiliʻiliga, ona mafai lea ona e suʻeina saʻo le kulūkose i totonu o le toto ma ia mautinoa o mea uma o loʻo faʻatulaga lelei. Mo le faʻaogagofie, o faʻamaufaʻailoga masani o loʻo lisiina i le laulau.

Ua uma ona fai mai e mafai ona eseese faʻataʻitaʻiga e tusa lava pe o tagata soifua maloloina, e faʻalagolago lava i uiga o le tino. O glucose taitasi e mafai ona faʻaaogāina i auala eseese, o lea pe a pasia se auʻiliʻiliga, e tatau ona e iloa le suiga o lau faailo i le aso atoa. O le laulau i lalo e manino lava le faʻaalia o le masani o lenei mea.

O le mafai e auʻiliʻilia au faʻamaumauga o le kulukose o le a mafai ai e oe ona faʻafoʻosaʻoina iuga o le auʻiliʻiliga ma le popole i se mea.

Faailoga o le Suga Suga

E le o tagata matutua uma lava e alu i le falemaʻi e faia se auʻiliʻiliga ma siaki galuega a lona tino. E i ai ni faʻailoga e mafai ona taʻu mai ai o loʻo atiaʻe e le tagata le maʻisuka.

E aofia ai faʻamatalaga nei:

  1. Le lagona masani o le fiainu. Afai e le mafai e le tino ona feagai ma le faatumauina o le maualuga o le kulukose, ona ave lea o le uta i luga o fatugaʻo, lea e amata ona susu mai mai suauu vavalalata ma tisipenisi, faateleina, e mafua ai le fia inu.
  2. O le le lava le taimi e mafai ai ona faʻaalia ai o loʻo maua le maʻisuka. Afai o le suka e le oʻo atu i sela, latou te le maua le aofaʻi tatau o le malosi mo le ola.
  3. E tele taimi e masani ona maua ai le maʻisuka i le maʻisuka, aemaise lava pe afai e te le o faia togafitiga. Afai o loʻo iai se uiga, ona tatau lea ona e faanatinati i le falemaʻi.
  4. O le maʻisuka ma le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona taʻitaʻia ai le malosi o le tino, o le suavai e amata ona faaputuputu i totonu o le tino, lea e faaiʻu i le fulafula o pito.
  5. Faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le tingling i totonu o vae o se faʻasalaga faʻaalia o le maʻisuka.
  6. Vaavaaiga vaaia, o se tulafono, e masani ona o faatasi ma le maʻisuka. E i ai le faaleagaina o vaa i totonu o mata, lea e tau atu i le foliga mai o le puao, e susulu i luma o mata, o se ata vevela.

I le faaopoopo atu i le lisi o faʻamaoniga, i nisi tulaga e mafai ona mataʻituina faʻamaoniga nei pe afai e atiina ae e se tagata le maʻisuka:

  • paʻu o le paʻu
  • o se toso malosi i le mamafa o le tino,
  • le manuia o manuʻa
  • lagona poʻo le manava.

E taua le matauina e lua ituaiga o suka suka. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi o le ituaiga muamua, o faʻamaoniga uma lava e masani ona logoina, e maua ai le toeitiiti atoa le 100% le avanoa e faia ai le faʻamaonia saʻo. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona atiaʻe lemu, o le a faʻapipiʻiina faailoga, e faʻapitoa ai le faʻamaonia, aemaise lava pe afai e le faʻanatinati le tagata maʻi e faia se auiliiliga.

Hyperglycemia

I le tautala i le gagana faafomaʻi, o le faateleina o le kulukose toto e taua o le hyperglycemia.

I vaitau eseese o le soifuaga o le tino, o le maualuga o le maualuga o le suka e mafai ona tupu i le leai o se faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le faamalositino, o masini ma siaki e manaʻomia ai se tupe faʻaalu tele o le malosi, o le kulukose. A maeʻa le faʻamutaina o le galuega, e vave lava ona toe foʻi uma faailo i le masani.

Afai o le tusitusiga o le auiliiliga e faaalia ai maualuga maualuga le kulukose mo se taimi umi, ona mafai lea ona faailoaina faafitauli i le endocrin system. O le mea lea, pe afai e te le amataina le folasia, o le a mafua ai le faaleagaina o mea faʻapipiʻi o le pancreas, ma o le kulukose o le a aliali mai i le urine.

O le Hyperglycemia e oʻo atu ai i faʻafitauli matuia o le metabolism atoa, o le tuʻuina atu o oloa faʻasaina oona, lea o le a oʻo atu ai i le inu o le tino.

Faʻateleina le faateleina o le suka, e le lagona e se tagata lenei mea, ma e le afaina ai le tino. Afai o le faailoga amata e sili atu i le tapulaa pito i luga o le masani, ma le tele o iunite, ona amata loa lea ona faʻaalia manino le maʻisuka o loʻo taʻua i luga.

Puleaina o lou suka e tatau ona faia, aemaise lava pe a maua e se tagata le maʻisuka. O le oso aʻe i luga e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia.

E i ai ni faʻamatalaga e faʻaalia manino ai le lamatiaga o le soifua maloloina. O loʻo tuʻuina atu i le laulau i lalo.

Afai o le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose, o le mea lea, e pei o se tulafono, e le vave iloa e le fomaʻi le maʻisuka. O se suʻesuʻega faifaipea e faia, o suʻega e faia e vaʻaia ai le malosi i le aso atoa. Seiloga ua uma ona tausia le suka i se maualuga maualuga mo se taimi umi, ma e iai isi faʻamatalaga e fesoʻotai, o se mea na fai.

Maʻisuka ma suka

E iloa e tagata uma o le maʻisuka e faʻamalosi e suʻesuʻeina e le aunoa o latou tino mo le kulukose. Latou te faia lenei faiga i le tele o taimi i le aso. Mo tagata mamaʻi, ua i ai a latou lava faailoga, lea e manatu e masani mo i latou, mo se faataitaiga:

  • i tagata matutua i lalo ifo o le 60 tausaga le matua, o se auiliiliga e mafai ona faaalia mai le 3.9 i le 6.6 mmol i luga o se manava gaogao,
  • o faailo lava e tasi e tatau ona tausia i le gasologa o le aso,
  • i tagata e sili atu i le 60 tausaga, o le manava gaogao e manatu o le masani mai le 3.9 i le 8 mmol,
  • i le aso mai le 3.9 i le 10 mmol.

E masani lava, o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e masani lelei i le faʻavasegaina o faailoilo, o lea e mafai ai, pe a talafeagai, puipuia le faateleina o le suka e ala i le tagofia o fualaau talafeagai.

O le 'upega tafaʻilagi na o faʻamatalaga faʻamatalaga mo faʻamoemoega faʻamatalaga. O suʻesuʻega ma togafitiga o faʻamaʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O vailaʻau uma e faʻasaina. O faʻatalanoaga faapitoa e manaʻomia!

O le a le suka o le toto?

Afai, pe a manaʻomia (faʻaititia le mamafa o le tino poʻo lagona, leai se kulūkose mai le gastrointestinal tract), e faʻavaivaia glycogen ma o le kulukose e ulufale i totonu o le toto.

O le mea lea, o le ate o se nofoaga o le kulukose i totonu o le tino, ma o ona maʻi ogaoga, e mafai foi ona faʻalavelaveina le maualuga o le suka i le toto.

E tatau ona maitauina o le tafe o le kulukose mai le pulou capillary i totonu o le masini o se faiga faigata tele, lea e mafai ona faʻalavelaveina i nisi faʻamaʻi. O le isi lea mafuaʻaga mo suiga faʻaleagaina i le suka o le toto.

O le tuʻuina atu o le kulukose mai le mea o loʻo i totonu o le ate (glycogenolysis), o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le tino (gluconeogenesis) ma lona avega i sela e pulea e se tino fou o le tulafono o le neuroendocrine, lea e aofia tonu ai le tino o le hypothalamic-pituitary (o le nofoaga tutotonu o tulafono faatonutonu o le neuroendocrine). O togafitiga o nei totoga e mafua ai ona soli le maualuga o le suka.

E faʻapefea ona faʻatulafonoina le faapaleʻaina o le suka?

O le insulin e fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le tino, ma faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen mai i le ate - o le faʻaititialalo o le toto suka.

O le tui autu o le inisalini o le isi hormonone pancreatic - glucagon. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto toto, o lona faateleina le pulelasi ua tupu. Glucagon faʻaleleia le gau o le glycogen i le ate, ma fesoasoani i le faʻasaʻoina o le kulukose mai le mea o loʻo i ai. O le hormone o le medullala adrenal, adrenaline, e tutusa lona aafiaga.

Hormones e faaosofia ai le gluconeogenesis - o le fausia o le kulukose i totonu o le tino mai mea faigofie - e fesoasoani foi i le faateleina o le kulukose o le toto. I le faaopoopo atu i le glucagon, o hormones o le faiʻai (adrenaline, norepinephrine) ma le cortex (glucocorticoids) o gland slander e iai lenei aafiaga.

O le popole popole faʻafefe, faʻamalosia e faʻafitauli e manaʻomia ai le faʻaleleia o le malosi, faʻalauteleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma faʻaitiitia ai le suauu palasi. O le mea lea, i le leva o le po ma i le vaveao, pe a oʻo ina sili atu le malosi o le faʻaogaina o le faʻaoga o le nervous muscle, o le toto kulukose o le pito maualalo.

O a suʻega e faia e fuafua ai le suka o le toto?

Ole suʻega o le glucose toleniga e aofia ai le maʻi e 75 kalama o le glucose ua soloia i le 250-300 ml o le vai i totonu, ma a maeʻa le lua itula ua fuafuaina le maualuga o le suka.

E mafai ona maua faʻamaumauga sili ona saʻo e ala i le tuʻufaʻatasia o suʻega e lua: a maeʻa aso e tolu o le masani masani i le taeao i luga o se manava gaogao, e fuafuaina le maualuga o le suka i le taeao, ma a maeʻa le lima minute, ona fai lea o le kulukose e toe fuaina lenei faʻaaliga pe a uma le lua itula.

I nisi tulaga (maʻi o le maʻisuka, faʻavaivaia le glucose toleni), o le siakiina pea o le maualuga o le toto toto e tatau ona tatau ai ina ia le misia ai suiga ogaoga o le natura e mafua mai i se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina.

E mafai ona ou fuaina loʻu suka i le fale?

E mafai ona fuaina le suka i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se masini faʻapitoa i le fale talavai - o se glucometer.

O le glucometer masani o se masini ma se seti o laneto ua leai se aoga mo le mauaina o toto ma vaega faapitoa o suʻega. I tulaga faʻamaʻaʻaina, o le lancet punctua le paʻu i le pito o le tamatamailima, o le pa'ū ifo o le toto ua tuʻuina atu i le laasaga, lea e mulimuli ane tuu i le masini e fuafua ai le maualuga o le suka i totonu o le toto.

E i ai glucometers e faʻafeiloaʻi ai le toto capillary e maua mai isi nofoaga (tauau, forearm, base of the thumb, thivae). Ae e tatau ona manatuaina o le toto totoga i tamatamailima e sili atu le maualuga, o le mea lea, e faʻaaoga ai le aganuʻu masani, e mafai ona e mauaina saʻo saʻo e uiga i maualuga o le suka i se taimi atofaina i le taimi. E mafai ona taua tele lenei mea, talu ai o lenei faailo i nisi tulaga e vave ona suia (faʻafitauli faaletino poʻo faʻalagona, taumafa, atiina ae se maʻi faʻamaʻi).

E faapefea ona fua saʻo le suka o le toto i le fale?

A fuaina le suka o le toto i le fale, e tatau ona e mulimulitaia nisi o tulafono lautele:
1. Aʻo leʻi ave le toto, fufulu ou lima i le vai mafanafana. E tatau ona faia lenei mea e le gata ia mautinoa le mama, ae ia faʻaleleia atili ai le toto. A le o lea, o le puno luga o le tamailima e tatau ona faia loloto, ma o le a sili atu ona faigata le ave o le toto mo le auiliiliga.
2. E tatau ona faʻamago lelei le nofoaga o le puncture, a leai o le toto na maua e tatau ona faʻafefe i le vai, ma o le a faʻaseseina taunuuga o le auiliiliga.
3. Mo le faʻaaogaina o toto e faʻaaoga ai le pito i totonu o puipui o tamatamailima e tolu o lima uma (o le tamatamailima ma le alofilima e masani ona le ootia, pei o tagata faigaluega).

4. Ina ia mafai e le togafiti ona aumai sina tiga pe a mafai ai, e sili atu ona lelei le faia o se pupu i le ogatotonu o le aluga, ae laitiiti i le itu. E le tatau ona lapoa le loloto o le loloto (2-3 mm mo se tagata matua - sili ona lelei).
5. Faatasi ai ma le fuaina masani o le maualuga o le suka o le toto, o le nofoaga o le toto sampling e tatau ona suia i taimi uma, a leai o le a mumu ma / poʻo le malepe o le paʻu, ina ia le mafai ona ave le toto mo le auiliiliga mai le nofoaga masani i le lumanaʻi.
6. O le mataua muamua o le toto na maua pe a uma ona le faʻaogaina le pupuʻu - e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete i se paʻu susu.
7. Aua e te tosoina lou tamatamailima, a le o le toto o le a fefiloi ma le sua o le tino, ma o le taunuuga o le a le lava.
8. E tatau ona aveese se mataua o le toto seʻia oʻo ina faʻamamaina, talu mai le pa'ū o le paʻu o loʻo faʻamamaina e le solomuli i totonu o le suʻega.

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

I tulaga le mautonu, o le maualuga o le toto suka e toe fuaina i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose (o le glucose tolerance test). O le faailoga masani i lea ituaiga suʻesuʻega e oʻo atu i le 7.7 mmol / L, o faʻamaumauga i le lautele o le 7.8 - 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le solia o le faapaleni kullukose. I le maʻisuka, o le maualuga o le suka i le lua itula pe a maeʻa le utaina o le kulukose e oʻo i le 11.2 mmol / l ma le maualuga.

Glucose toto o tama

E pei ona uma ona taʻua, o le toto o le glucose e maua (o le masani i tamaitai ma alii e ese si ese) e faalagolago i tausaga o le mataupu.

O le mea lea, ua faʻatutuina e le faʻalapotopotoga faʻapitoa ni taʻiala mo le masani o le suka o le toto i totonu o le tino, e faʻatatau i le tausaga o le maʻi.

  • I teineiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matua, o fesuiaiga i le va o le 2.80 i le 5.60 mmol / L e manatu o le masani.
  • Mo teine ​​ma tamaitai e 14 i le 60 tausaga, o tulaga taua e talia mai le 4.10 i le 5.90 mmol / L.
  • O fafine matutua mai le 60 i le 90 tausaga e maua ai le toto kulukose masani i le itu e 4.60 i le 6.40 mmol / L.
  • Mo tamaitai ua pasi 90 tausaga le matua, o numera mai le 4.20 i le 6.70 mmol / L ua manatu e masani.

O le a le maualuga masani o le suka o le toto i se tamaititi?

O le mea lea, i tamaiti laiti, o le maualuga o le kulukose anapogi e masani lava 2.78 - 4.4 mmol / l, i tamaiti aʻoga - 3.3 - 5.0 mmol / l, i tamaiti aoga - 3.3 - 5.5 mmol / l.

Afai o le anapogi o le toto maualuga o le suka e silia ma le 6.1 mmol / l, ona tatou talanoa lea i le hyperglycemia (o le faateleina o le suka o le toto). O faʻamanuiaga i lalo ifo o le 2.5 mmol / L e faʻaalia ai le hypoglycemia (faʻaitiitia toto toto).

I le tulaga pe afai o le maualuga o le suka i le 5.5 - 6.1 mmol / l, o le a tuʻuina atu se suʻega o le faʻapalepale glucose ole gutu. O le faapalepale o le kulukose i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le toto i le lua itula pe a maeʻa laʻititi le ave o le kulukose.

Afai o le anapogi o le tamaititi o le maualuga o le toto toto e sili atu i le 5.5 mmol / L, ma lua itula pe a maeʻa le utaina o le glucose e oʻo atu i le 7.7 mmol / L pe sili atu foi, ona latou talanoa lea i le maʻisuka.

E faapefea ona sui le suka i le taimi o maitaga?

I nisi tulaga, o le malosi o le insulin o le tino e sili atu i le malosi o le pancreas e maua ai le insulin.I lenei tulaga, o le gasegase o le maʻisuka faʻapitoa, poʻo le maʻi suka, e atiina ae. I le tele o tulaga, a maeʻa le fananau mai o fafine ma fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka, o le toto toto uma e toe foʻi i le masani. Ae peitai, o le lapataiga e tatau ona faʻaaogaina i le lumanaʻi, talu ai e tusa ma le 50% o fafine na maua i le maʻisuka ituaiga e faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o le 15 tausaga talu ona maitaga.

I le maʻisuka faʻamama, e pei o se tulafono, e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le hyperglycemia. Ae peitai, o lenei tulaga e lamatia ai le atinaʻeina o le tamaititi, talu ai ona o le leai o se togafitiga, o le maualuga o le kulukose i le toto o le tina i le 30% o mataupu e mafua ai togafitiga o tama.

O le maʻisuka masani e masani ona atiaʻe i le ogatotonu o le maʻitaga (i le va o le 4 ma le 8 masina), ma o fafine o loʻo lamatiaga e tatau ona matua gauai i le maualuga o le suka i lenei taimi faapitoa.

O le vaega aʻafia e aofia ai tamaitai e maualuga le mamafa o le tino, faʻaleagaina le agavaʻa (o le maʻisuka o le maʻitaga poʻo le lua i totonu o le aiga vave), o loʻo mamafa i le talatala obstetric (tamaʻi lapoa poʻo pepe i taimi o maitaga muamua), faʻapea foi ma masini masalomia tele i le taimi nei.

O le maʻisuka o le maʻisuka ua maua i le faateleina o le anapogi o le suka toto i le 6.1 mmol / L ma le maualuga, pe a lua itula pe a maeʻa le uta o le kulukose i le 7.8 mmol / L ma sili atu.

O afea le suka maualuga?

O le faateleina o le tino i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tupu pe a uma ona 'ai, ae maise lava o le gaʻoloʻo gaʻo, ma le malosi o le tino ma le mafaufau.

O le faʻateleina o le faʻaopopoina o lenei faailo o se uiga o tulaga faʻaleagaina e pei ole:

  • ogaoga tiga o le tiga
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • gasegase o le myocardial,
  • osofaiga ogaoga a angina pectoris.
Faʻaitiitia le faʻapalepale o le kulukose i totonu o mafuaʻaga e mafua mai i gaioiga i luga o le manava ma duodenum, e mafua ai le faʻavaveina o le kulukose mai le inumaga i totonu o le toto.
I le afaina o le faiʻai ma le faʻaleagaina o le hypothalamus (o loʻo i ai le faʻaititia o le gafatia o gaʻo e faʻaaoga ai le kulukose).
Faʻaleagaina le ate (faʻaitiitia le faʻasolosolo o le glycogen mai le kulukose).

O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto, e oʻo atu ai i foliga vaaia o le glucosuria (excretion of glucose in the urine) e taʻua o le maʻisuka malosi (maʻi maʻisuka).

Ona o le mea na tupu, o le maʻisuka muamua ma le lua o le maʻisuka ua iloga. O le maʻisuka o le maʻisuka ua taʻua o le lua maʻisuka eseese (ituaiga 1 ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 2), e iai aʻafiaga i totonu o le atinaʻe, aʻo mafuaʻaga o le maʻisuka maualuga o ni faʻamaʻi pipisi e mafua ai ni faʻalavelave ogaoga o le gaʻo gaʻo.

Muamua lava, o nei maʻi ogaoga o le tino o le tino e mafua ai le le atoatoa o le inisalini (kanesa o le pancreatic, ogaoga o le pancreatitis, faʻaleagaina o le okeni i le cystic fibrosis, aveeseina o le pancreas, ma isi).

O le maʻisuka lona lua ua amata foi ona maua i faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻateleina faasela o hormones contra-hormonal - glucagon (mummone-active tumor - glucagon), hormone tuputupu aʻe, hormonone-hormones (thyrotoxicosis), adrenaline (o le tumutumu o le gaʻo) afu oona (Itsenko-Cushing's syndrome).

O le tele o taimi, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le kulukose, e oʻo atu i le atinaʻeina o le maʻisuka, mafua mai i le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, e pei o le:

  • glucocorticoids,
  • thiezide diuretics,
  • nisi o vailaau e tetee atu ma le mafaufau i fualaau faasaina,
  • estrogen-aofia ai vailaʻau faʻasaina (e aofia ai faʻamaʻi pepe),
E tusa ai ma le numera o WHO, o le maʻisuka o le maʻisuka (fafine maitaga) ua faʻamaonia o se tasi o vaega o le nosologia. E le faʻaaoga i ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka.

O le a le metotia mo le faateleina o le suka toto i le ituaiga o maʻisuka?

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e leʻi malamalama atoatoa. O le maʻisuka ituaiga o loʻo taʻua o se faʻamaʻi ma se faʻasologa o togafitiga, ae o le aʻafiaga o le faʻavae o le tino e leai se totogi.

I le tele o tulaga, o loʻo iai se fesoʻotaʻiga ma faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi lea na mafua ai le faagasologa o le autoimmu (o le mea pito i luga o le taumalulu-taumalulu), ae peitai, o se vaega taua o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka o le faʻasalaga, o lona uiga, o le mafuaʻaga o maʻi e le o iloa.

E foliga mai, o le mafuaʻaga autu o le maʻi o se gasegase o le tino, lea e maua i lalo o ni tulaga faapitoa (faʻamaʻi vailaʻau, faʻaleagaina faaletino poʻo le mafaufau). Tusa o le maʻisuka o loʻo galue aʻe i le laʻititi poʻo le talavou, e masani lava i le matua (e oo i le 40 tausaga).

O le gafatia o gaioiga o le pancreas e matua telē, ma faailoga ituaiga ou o le maʻisuka ua naʻo le taimi e sili atu i le 80% o suauu e gaosia ai le inisalini e faʻaumatia. Ae peitai, pe a oʻo mai se tapulaa taua o faʻasalaga totogi, o le a tupu vave le maʻi.

O le mea moni o le inisalini e tatau mo le faʻaaogaina o le kulukose e siama o le ate, muso ma le tino o le tino. O le mea lea, ona o lona le lava, i le tasi itu, o le maualuga o le maualuga o le suka, talu ai e le ulu le glucose i se vaega o le tino, i le isi itu, o le ate, ma le muscle ma le tino o le tino, iloa ai le fiaai malosi.

O le fiaai malosi o suauu e mafua ai le faiga o glycogenolysis (o le vaevaeina o glycogen ma le gaosia o le kulukose) ma le gluconeogenesis (o le fausia o le kulukose mai mea faigofie), o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le toto e maualuga tele.

O le tulaga e faigata i le mea moni e faapea o le faateleina o le gluconeogenesis e tupu i le malepelepe o gaʻo ma puluvaʻa e talafeagai mo le faʻasologa o le kulukose. O le mea e leaga ai o oloa o mea matautia ia, o le mea lea, e ese mai i le gaosiga o le hyperglycemia, o le mea masani o le tino o le tino e tupu. O le mea lea, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tulaga lamatia matautia (coma) i le vaiaso muamua o le atinaʻeina o le maʻi.

Ona o le televave o le atinaʻega o faʻamaʻi i le taimi o le insulin, ituaiga o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka maʻi. I aso nei, pe a iai le togafitiga o le inisalini (togafitiga o le inisalini), o le ituaiga maʻi lea e taʻua o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (IDDM).

O le galalaina o le malosi o le muscle ma le tino o le tino e fuafua ai foliga vaaia o tagata gasegase: o se tulafono, o tagata laiti ia o le tino o le asthenic.

E tusa ma le 1-2% o faʻafitauli uma o faʻamaʻi, ae ui i lea, o le televave o le atinaʻe, o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faapea foi ma le matutua o le tele o tagata gasegase (o le 10-13 tausaga le maualuga), e tosina atu i ai fomaʻi ma tagata lautele.

O le a le metotia mo le faateleina o le suka i le maʻisuka ituaiga II?

O lenei faʻamaʻi e faasino atu i faʻamaʻi faʻapitoa i se faʻasologa faʻapitoa o le faʻapitoa, o le faʻatinoga o lea mea e faʻateleina e le tele o mea:

  • popole
  • meaai paleni le talafeagai (meaai vave, o le faʻaaogaina o le tele o vai manogi manaia),
  • ava malosi
    nisi o maʻi faʻamaʻi (toto maualuga, atherosclerosis).
O le maʻi e amataina pe a atoa le 40 o ona tausaga, ma i le matua, o le aʻafiaga o faʻamaʻi.

I le ituaiga II o le maʻisuka, o le maualuga o le inisalini e tumau pea, ae o le maualuga o le kulukose i le toto ua faateleina, talu ai e le ulu le glucose i siama ona o le faaitiitia o le tali i le masini i le hormone.

O le maʻi e amata lemu, talu ai ona o le togafitiga e tauia mo se taimi umi e ala i le faateleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. Ae ui i lea, i le lumanaʻi, o le faʻaauau pea o le aʻafiaga o siama faʻapitoa i le inisalini e faʻaitiitia, ma ua faʻaititia le gafatia o gaioiga o le tino.

O suauu pancreatic e le mafai ona toe gaosia le inisalini i le aofaiga talafeagai mo lenei tulaga. E le gata i lea, ona o le faateleina o le avega i sela e maua mai ai le hormone, o suiga o le degenerative e tupu, ma le hyperinsulinemia e masani lava ona suia e le faaitiitia o le maualuga o le homone i totonu o le toto.

O le vave maua o le maʻisuka fesoasoani e puipuia ai le inisalini e natia ai siama mai le faaleagaina. O le mea lea, e tatau i tagata o loʻo aʻafia ona suʻeina le suʻega ole glucose o le faʻapalepale.

O le mea moni e mafua ona o le tauia o taui, anapogi o le maualuga o le toto suka tumau mo se taimi umi, ae ua i ai i lenei taimi ua faʻaitiitia le faapaleni o le glucose, ma o le OGTT e mafai ona iloa.

O a faailoga o le toto maualuga?

O le maualuga o le toto sugar e taʻitaʻia ai foliga o le kulukose i le urine (glucosuria). Ina ia aveese le glucose, e tatau i fatuga ona faʻaaoga atili le vai e fai ai le urine. O se taunuuga, o le maualuga o le urini e faateleina, ma faatasi ai ma le tele o le urination. Mai iinei na sau ai le igoa tuai mo le maʻisuka-maʻisuka.

O le Polyuria e masani lava ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le suavai, lea e faʻaalia ile maʻi.

O sosoʻo faʻatulagaina e le lava le kulūkose, o lona uiga o le maʻi e lagona pea le fiaai, ma faʻafefe atili ai meaai (polyphagy). Ae ui i lea, o le le lava o le insulin, e le toe maua mai e tagata mamaʻi, talu ai e le lava le kulukose e maua ai le tino.

I le faaopoopo atu i le vaega lona tolu e na o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e faʻaalia i le tele o faʻamatalaga (uiga mo le tele o faʻamaʻi) faʻamaoniga:

  • vaivai, faaitiitia le faatinoga, moe,
  • tiga o le ulu, faʻaleagaina, faʻalavelave faʻafefe, vevela,
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • se susulu pupula o alafau ma le auvae, foliga vaaia o lanu samasama i luga o foliga, ma lanu samasama lanu samasama i luga o laumata (faailoga o le le fiafia i le lipid metabolism disorders),
  • tiga i vae (masani ona malolo pe o le po), gaogao o le po i le manava o le tamai povi, afaina o vae, paresthesia (tingling, lagona oso),
  • taoto, vomia, tiga i le itu i tua,
  • faʻalauteleina le ono gasegase i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi e faigata ona togafitia ma avea ma foliga masani (fatugaʻo ma fatu urinary, paʻu, ma mucosa tautala e faapitoa ona afaina).

Faʻafitauli matuia o le toto maualuga

1. Aute (tupu pe a maualuga le maualuga o le suka).
2. Late (uiga mo se umi umi o le maʻisuka).

O se faʻalavelave faʻalavelave o le toto maualuga o le toto o le atinaʻeina o se coma, o le liona lea o le tino o le tino, faʻaalia i se faʻalavelave faʻaleagaina o le atuatuvalega, e oʻo i le leai o se malamalama ma le faʻaumatia o le faʻaleleia o le aoga.

O faʻafitauli matuia o le maualuga o le suka o le toto e faapitoa lava le uiga o le ituaiga o maʻi o le maʻisuka, lea e masani ona faʻaalia e ia lava i ni faʻalavelave ogaoga latalata i tulaga faʻapitoa o le tino. Ae ui i lea, o le coma e aʻafia ai isi ituaiga o maʻisuka, ae maise lava pe a faʻapipiʻiina le tele o mea e mafua ai le atinaʻeina o se faʻateleina o lenei faʻaʻailoga.

O le tele o taimi e masani ai ona mafua ai le atinaʻega o faʻafitauli matuia i le maʻisuka o:

  • maʻi faʻamaʻi pipisi
  • isi mea ogaoga ogaoga mo le tino (mumu, salu, manuʻa, gaioiga, ma isi),
  • faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi tumau,
  • mea sese i togafitiga ma tulafono (faaseeina le puleaina o inisalini poo fualaau faasaina e sao ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, faaletonu o meaai, ava malosi, faateleina le gaioiga faaletino),
  • ave togafitiga faʻapitoa (glucocorticoids, diuretics, estrogines, ma isi).
O ituaiga uma o siama ma le maualuga o le toto toto e tupu malie, ae o loo faamatalaina i se tulaga maualuga o le olaga faitino. O le mea lea, e taua tele le iloa o faailoga muamua o la latou faʻaaliga ina ia mafai ona sailia se fesoasoani i le taimi.

O le taatele masani o faʻasalalauga mo le atinaʻeina o le coma ma le maualuga o le suka o le toto:
1. O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le urine e oʻo atu i le 3-4, ma i nisi tulaga - e oʻo atu i le 8-10 lita i le aso.
2. Tumau mago, fia inu, ma saofaga i le taumafaina o se aofaiga tele o le vai.
3. O le vaivai, vaivaiga, maʻi tigaina.

Afai, faatasi ai ma le foliga mai o faailoga muamua o le faateleina o le suka toto, o fuataga talafeagai e lei uma ona ave, ona oʻo lea i le lumanaʻi o le a tupu aʻe ai faailoga o le neurological i le lumanaʻi.

Muamua, o le valea o le mafaufau e tupu, e faʻaalia i le maoaʻeina o le tali. Ona tupu ai lea o se vale, pe a oʻo mai i lea taimi i lea taimi, o le a pa'ū le maʻi i le moe e latalata i le le malamalama. Ae ui i lea, e mafai lava ona toesea mai se setete ma le fesoasoani o mea e le masani ai (tweaking, luluina o tauau, ma isi). Ma le mea mulimuli, i le leai o se togafitiga, o le tino ma le oti e tupu lava.

O ituaiga eseese o siama faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto ei ai a latou lava atinae atinae, ma, o lea la, o faailoga iloga faapitoa.

O le mea lea, o le atinaʻeina o le ketoacidotic coma e faʻavae i le malepe o puipuiga ma lipids mafua mai i le hyperglycemia ma le fausiaina o le tele o tino o le ketone. O le mea lea, i le falemaʻi o lenei faʻalavelave, o faʻamatalaga patino o le inisua ma tino o le ketone ua faʻaalia.

Muamua lava, o le manogi o le acetone mai le gutu, lea e pei o se tulafono, e tusa lava pe leʻi oʻo i le atinaʻeina o se coma, ua lagona i se mamao mai le maʻi. I le lumanaʻi, e foliga mai o loʻo manava le manava o Kussmaul - loloto, seasea ma pisapisao.

O vailaau muamua o le ketoacidotic coma e aofia ai le faaletonu o le gastrointestinal tract e mafua mai i le masani ona oona e tino o le ketone - nausua, vomiting, tiga i le itu pito i luga (o nisi taimi na taʻua ai e mafua ai le masalosalo o le "gaʻo tiga").

O le faiga o le atinaʻeina o le hyperosmola coma e matua ese lava. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafua ai le toto toto. O se taunuuga, e tusa ai ma tulafono o le faʻamalamalamaga, o le vai mai le faʻaopoopoga ma le intracellular e sosoʻo atu i le toto. O le mea lea, o le faʻamaʻavaina o le 'extracellular medium ma sosoʻo o loʻo ola. O le mea lea, faatasi ai ma le hyperosmola coma o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻamalolo (paʻu mago ma tino mucous), ma e leai ni faʻailoga o le inupia.

O le tele lava o taimi, o lenei faʻalavelave e tupu mai i le faʻamalaloina o le tino (mu, toto maualuga o le toto, pancreatitis, vomiting and / or diarrhea, diuretics).

O le lactacidic coma o se mea e sili ona seasea ona tupu, o le atinaʻeina o lea mea e fesootaʻi ma le faaputuga o le lactic acid. E atiina ae, e fai ma tulafono, i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e tupu mai i le hypoxia ogaoga (le lava o le okesene). O le tele o taimi o le manava ma le fatu o le fatu, anemia. O le ava malosi ma le faʻateleina o le tino i le matua e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o se lactacidotic coma.

O se taufaʻailoga masani o le lactacidic coma o le tiga i maso o le tamai povi. O nisi taimi ei ai le gaogao ma le fulufulu, ae leai ni isi uiga o le oona o uiga o le ketoacetotic coma, e leai ni faailo o le faʻamalolo.

Faʻaiʻuga o le toto maualuga

Afai e le iloa e le tagata maʻi, poʻo le le lava o lana amio, e tatau ona valaʻau togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. A o faʻatali le taunuu mai o se fomaʻi, e tatau ona e taumafai e tauanau se tagata maʻi i amioga le talafeagai e ave le sua sua suamalie. O amioga a tagata i se setete o le hypoglycemia e masani ona faʻamalosi ma le mautinoa, o lea e tatau ai ona faʻaalia le maualuga o le onosaʻi.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

I le tele o tulaga o le maʻisuka maualuga, o le mafuaʻaga o maʻi e mafai ona faʻaaogaina:
1. Faaleaogaina o fualaau faasaina e mafua ai le faateleina o le suka o le toto,
2. Aveesea o se paʻu e maua ai hormonal hormonal hormones (glucagon, pheochromocytoma),
3. Togafitiga o thyrotoxicosis, etc.

I mataupu e le mafai ona faʻaaogaina le mafuaʻaga o le faateleina o le suka i le toto, faʻapea foʻi ma le maʻisuka ituaiga numera I ma le II, o togafitiga faʻasalaga ua faʻamaonia. E mafai ona inisalini poo vailaʻau e maualalo ai le suka o le toto. Faʻasolosolo i le maʻisuka maualuga, e mafai ona maua se faʻaititia o lenei faailoilo, e fai ma tulafono, faatasi ai ma le fesoasoani o le togafitiga o meaʻai.

O togafitiga e filifilia faʻapitoa (e le gata i le ituaiga o maʻisuka, ae o le tulaga masani o se tagata maʻi faapitoa e amanaia), ma e faia i lalo o le vaavaaiga faafomaʻi faifaipea.

O mataupu faavae lautele mo togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka o:

  • siaki faifaipea o le suka toto
  • faʻatinoga o fautuaga uma mo le faʻaauau pea togafitiga totogi,
  • matua tausisia o meaai, galue ma malolo,
  • le taliaina o le ava ma ulaula.
I le tulaga o le maʻi suka (ketoacidotic, hyperosmolar poʻo lacticidal), e manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i soo se laasaga o lona atinaʻe.

O afea e maualalo ai le suka o le toto?

O le mafuaaga taatele o le hypoglycemia i ia tulaga o:

  • o le maualuga o fualaau faasaina, poʻo a latou pulega le saʻo (faʻaaogaina ile iniseti o le inisalini nai lo le gaogao), Uluai faailoga o le toto maualalo maualalo:
    • soona inu tele
    • fiaaai
    • gatete
    • paʻu
    • Paresthesia o le paʻu i laugutu,
    • taʻavale
    • leai se popolega.
    Faailoga faaiu o le toto maualalo maualalo:
    • faigata faʻalauteleina, faigata fesoʻotaʻiga, faʻalavelave,
    • tiga o le tino, vaivaiga, moe,
    • faʻanoanoa vaaia
    • solia o le talafeagai o le malamalamaga o le siosiomaga, faʻaleagaina ile avanoa.
    A oʻo mai faailoga muamua o se faʻaitiitia o le suka suka, e mafai e le tagata maʻi ona fesoasoani ia te ia lava. I le tulaga o le atinaʻeina o faailoga tuai, e mafai ona na o le faʻamoemoe mo le fesoasoani a isi. Mulimuli ane, i le le lava o togafitiga, o loʻo faʻaleleia ai se coma hypoglycemic.

    Aisea e leaga ai le suka toto?

    E le gata i lea, o le hypoglycemia ogaoga e afaina ai le fatugalemu o le tino, ma faʻalavelave ai le tulaga o le maʻi ile lalolagi lata ane, o lea ua le atoatoa ai lana amio. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e le gata mo le tagata maʻi ma mo isi (faʻalavelave tau taavale, manua o le aiga, ma isi).

    Aʻo leʻi faʻaogaina, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Mafuaʻaga mo le vavae ese mai le masani

E i ai le tele o mafuaʻaga e taʻitaʻia ai le vavae ese mai le masani o faʻataʻitaʻiga i luga i fafine.

O fomaʻi muamua ma taatele o loʻo manatu i se faʻaitiitia pe, i se isi itu, o le faateleina o le aofaʻi o hormones sex. O se tasi o mafuaaga taua e taua foi o le le paleni.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻasolosolo e aʻafia ai le tino o le tino, o le faʻaosofia o le psychosomatic e faʻalavelave muamua i le galuega a le pancreas. Ae o lenei tino e nafa ma le gaosiga o le inisalini, o le pule sili lea o le tele o le suka o le toto.

O se faafitauli taatele i le vaega o tamaitai, tagata mafaufau i aso nei e mafaufau i le i ai o uiga leaga: ulaula tapaa, inu ava malosi. O le mea e faanoanoa ai, e toaitiiti sui o le feusuaʻiga talafeagai e manatu o ia "uiga o se olaga matagofie" e le gata ina afaina ai le tulaga o le paʻu ma le lalelei o tamaitai, ae mafua ai foi le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi o totoga i totonu, lea e ono mafua ai le gasegase gaʻo maʻisuka malosi.

Male Glucose

I se taimi ua mavae, na talitonu sese ai, talu ai o le malosi malosi o le tagata e taitaia se olaga e sili atu ona malosi ma le ola maloloina (inu ava malosi, ulaula), e sili atu ona faigofie i le atuatuvale, o le kulukose i le toto o se tagata e sili atu nai lo le taliaina o faailoga. Ae o vailaau faʻaonaponei e faʻamalosi mai ai o sea manatu e leai se mea ae o se faʻaʻoleʻole. I se tagata soifua maloloina, e tatau i le tino ona taulimaina le atuatuvale ma i le taimi e pulea ai le toto o le toto.

O se gasegase i le maʻisuka o le tamaititi: fomaʻi e ilia le faʻailo

I nai tausaga talu ai nei, ua iloa ai e le endocrinologists le maualuga o le maʻisuka i fanau ma tamaiti. I le avea ai o se tulafono, o le faaletonu o le maʻi o le tamaititi e mafua ai le maʻi.

E tatau ona e iloa afai o le toto kulukose i tamaiti (o le tulaga masani e laʻititi lalo ifo nai lo le matua) e sili atu pe tutusa i le 10 mmol / l, ona manaomia lea e le tamaititi se feiloaiga faanatinati ma se endocrinologist. Ma tolopo le asiasiga e le aoga.

Glucose o le toto: masani i tamaiti

O faailo nei i tamaiti e manatu e masani:

  • i tamaiti ei lalo ifo o le lua tausaga, o le faailoga e fetaui ma le 2.78 i le 4.40 mmol / l,
  • i se tamaititi aʻoga (e oʻo i le ono tausaga le matutua) mea uma lava e tatau ona maua pe afai o le toto toto e 3.30 ... 5.00 mmol / l,
  • i tamaiti o aoga ma le talavou, mai le 3.30 i le 5.50 mmol / l.

Mafuaaga ole maʻi suka

O le maʻisuka e mafai ona tupu i soo se matua. Ae tusa ai ma fuainumera, o le vaitaimi o le faateleina o le tuputupu ae o le taimi pito sili lea ona matautia mo togafitiga i le galuega a le tamaititi o le tamaititi.

O mafuaaga o se maʻi ogaoga i tamaiti e leʻi atoatoa ona faavaeina, o le mea lea e masani ona taliaina o le mafuaʻaga autu o se mea na tupu i le i ai o maʻi o le maʻisuka i le talafaasolopito o le tele o augatupulaga.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le soliga o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino e mafua mai i le le lelei o mea taumafa, faʻapea foʻi le atuatuvale o le mafaufau ma le atuatuvale e avea o se mea tāua e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti.

Glucose o le toto: masani i fafine maʻitaga

O se faʻafitauli faʻapitoa mo faʻafitauli o le gasegase o le gataifale o fafine maʻitaga. E taua e le au atamamai lenei mea i le taimi o le maitaga, ua maua ai e se fafine se toe fetuunaiga atoatoa o le tino atoa, e aofia ai le tino o le tino.

Glucose o le toto i fafine maʻitaga (o le masani masani lava tutusa ma masani) e mai le 4.00 i le 5.50 mmol / l. Peitai, tusa lava pe a uma ona 'ai, o le faailo i totonu o se fafine i se tulaga e le tatau ona sili atu i le 6.70 mmol / l, aʻo i ai se tagata i le tulaga masani, o se siʻitiaga e oo atu i le 7.00 mmol / l e faatagaina.

O le fua o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona tausia i le vaitaimi atoa. Ae o nisi taimi, e amata mai i le lona lua o masina o le maitaga, o le suka toto o se fafine maʻitaga e mafai ona faʻafefeteina e tusa lava pe anapogi le toto sampling. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le tamaʻitaʻi o le lumanai e le mafai ona feagai ma le avega. I lenei tulaga, o loʻo maua se fafine i le maʻisuka faʻamaʻi.

Le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga

O lenei tulaga e le lelei mo le tina o loʻo faʻamoemoe, talu ai ona o le sili atu o le kulukose ma le toto e ulufale atu i le tamaititi, ma mafua ai ona mamafa le pepe ma faʻaosoina ai le tele o faʻafitauli o le atinaʻe.E tatau i se tina i le lumanaʻi ona malamalama o se tamaititi ua sili ona tele e mafua ai ona fanau mai se faʻalavelave faigata, lea e mafai foi ona iʻu ai manua i le pepe ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le taimi o le pepe.

Low glucose i tina faatalitali

Leai se mea e masani ona maua i fafine maʻitaga ma maualalo le kulūkose i totonu o le toto. E mafua ona o le mea moni e tatau ona ia saunia ni meaola se lua faatasi ma ana lava meaʻai, e aofia ai le kulukose: o ia lava ma lana pepe e leʻi fananau mai. Talu ai e ave e le tama le suka na te manaomia, o le tina lava ia e lagona le leai o le kulukose.

Toto mai se vein: faailoga o le suka

Faatasi ai ma le masani masani a le suʻeina o le toto, o le metotia o le fuaina o le suka i le toto toto o se tagata maʻi ua manatu e leai se faʻatuatuaina. Glucose o le toto mai se vein (o le masani i lenei mataupu e taliaina lautele) i le taimi o suesuega e le sili atu i le 6.10 mmol / L. O le auiliiliga o loʻo faia e le toto samasama toto, ma o le maualuga ole glucose ua faʻamoemoeina ile tulaga ole suʻesuʻega.

Fua o le kulukose toto toto

O le punavai taua o le glucose. O le suʻeina o le toto (o le masani o le faʻatagaina o suga ua uma ona e iloa), faia i le fale, o le a fesoasoani i le mataʻitūina o mea sese.

O mea faʻainisinia faafomai faʻaonapōnei ei ai masini faʻapitoa e mafai ai e oe ona fuafua le tele o le kulukose o le toto i le fale. O ia ituaiga masini e faigofie ona faʻaaogaina ma faʻatuatuaina i le faʻatinoga pe afai e saʻo le faʻatinoina o le suʻesuʻega ma ia usitaia nei fautuaga uma. O ia ituaiga masini ua fuaina, e pei o se tulafono, o le maualuga o le kulukose i le toto capillary, o le mea lea, o tulaga faatonuina o loʻo i luga o loʻo lisi atu i luga e talafeagai i taunuuga.

Glucose toleni test

Afai ei ai se masalosaloga o le i ai o maʻi o le endocrin i le maʻi, e fautuaina foi e le au atamamai le pasia o se suʻega faapitoa e faʻaaoga ai le kulukose mama. O le suʻega o le toto (o le suka i le maeʻa o se uta o le kulukose e le sili atu nai lo le 7.80 mmol / l) e mafai ai ona e fuafuaina le lelei o le kulupu o le tino na sau mai meaai. O lenei suʻesuʻega ua faʻamatalaina e se fomaʻi i le i ai o faʻamatalaga mataʻutia.

O lenei ua e iloa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani i alii, tamaitai ma tamaiti. Ia soifua maloloina!

Tuua Lau Faamatalaga