Osteoporosis i le maʻisuka

O le atinaʻe o le osteoporosis i le maʻisuka e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino, lea e mafua ai le le lava o le vailaʻau D ma le calcium. O ponaivi e palasi ma o le maʻisuka e masani lava ona gau, e oo lava i se taunuuga o manuaga laiti. E tusa ai ma fuainumera, e 50% o le maʻisuka e maua i le osteoporosis. I le leai o se togafitiga, o le faʻamaʻi e lamatia ai le le atoatoa.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

Mafuaaga o le faamai

I le maʻisuka ituaiga 1, o le aʻafiaga o gau e faʻatupulaia i le 6 taimi.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Osteoporosis lea na tulaʻi mai i tua o le maʻisuka e maualuga lona lua, aua o se faʻalavelave o le maʻi maualalo. O le faateleina o le maualuga o le kulukose ma le le lava o le inisalini i totonu o le tino e taofia ai le manava o ponaivi. O le maʻisuka e mafua ai le paleni i le va o sela e fausia ma faʻaumatia ai ponaivi (osteoblast ma osteoclasts). O se taunuuga, o le faʻaumatiaga o le ponaivi o le tino e sili atu nai lo lona tulaga, lea e faigata ai togafitiga.

O mafuaʻaga autu o le pala o le ponaivi i le maʻisuka o loʻo faateleina le maualuga o le suka i le tino ma le le lava o le insulin. E le gata i lea, o tulaga taua nei e ono iloga:

  • mafatia i le faʻamaoni,
  • kenera (o tamaitai e sili atu ona faigofie i le osteoporosis nai lo alii),
  • faʻamaʻi faʻamaʻi i fafine,
  • le ola ola
  • itiiti o le tagata maʻi.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻaaliga o togafitiga

I le laasaga muamua o le atinaʻe, o le maʻi o le osteoporosis e le faʻaalia i soo se auala pe o loʻo iloa o ni faʻaaliga o le osteochondrosis. E faasolosolo lava, e alu le faʻamaʻi, ma faʻaleagaina le ponaivi i luga o se amio e le mafai ona faʻafitia. O ponaivi e liu suamalie ma pala. A o leʻi faia lenei mea, o faʻataʻitaʻiga nei e atiaʻe:

O fao Brittle e tatau ona mataala ai le maʻisuka.

  • solia o le tulaga
  • tiga i musele ma sooga aʻo leʻi oʻo le tau,
  • nifo nifo
  • tiga i le pito i lalo pe a nofo pe tu se tagata,
  • vaivai o fao ma lauulu,
  • po o vae vae.
Toe foʻi i le laulau o mea

O le a le mea matautia?

O le lamatiaga autu o le osteoporosis i le maʻisuka o se faʻalavelave faʻaleagaina o faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le suka ma le maualalo o le inisalini, o le ponaivi o le tino e avea ma mea e pala, ma e le masani ona faʻaleagaina fusi. Ae maise lava le matautia, o le gau o le matua o le fafine, lea e faigata ona togafitia. O le ala patino o le maʻisuka e faʻateleina ai le lamatiaga o le manua. O se taunuuga o le hypoglycemia, o le maʻisuka e mafai ona le iloa ma manua. I le taimi lava e tasi, o le avanoa e aloese mai ai i le gau e maualalo. E le gata i lea, o le aʻafiaga o manuʻa i le maʻisuka, ma o se taunuuga, o le faʻalavelave o le gau ona o le osteoporosis, e faʻapupula pe afai ei ai ni faʻafitauli o le maʻisuka:

  • faaitiitia le tino vaaia ona o le retinopathy,
  • oso i le toto toto, masalosalo,
  • maʻisuka vae
  • solia o le innervation (tuʻuina atu o okeni ma siama nerve) ona o le neuropathy.
Toe foʻi i le laulau o mea

Totoga togafitiga

Ole togafitiga o le osteoporosis ma le maʻisuka e faʻavae i auala puipuia. Ina ia faʻaitiitia soʻo se faʻafitauli o le maʻisuka, e aʻafia ai i latou e aafia ai le ponaivi, e tatau ona e fetuunai le maualuga o le suka ma le fesoasoani o fualaau faasaina ma se ituaiga olaga. I le faaopoopo atu, ia faamalosia le pulou, o le tagata gasegase ua faatonuina se taumafa ma fualaau faasaina ma se maualuga o meaʻai o le calcium.

Ina ia taofia le atinaʻe o le osteoporosis, e tatau ona e pulea le maualuga o le kulukose ma tuʻuina atu i le tino le palasio ma le vailaʻau D.

Fomaʻi togafitiga

Afai o le maʻisuka o loʻo i ai faailoga o le osteoporosis, ua faatonuina o ia o le "Calcemin" poʻo le "Chondroxide" - fualaau oona e maua ai meaʻai ma faʻamalosia ai tino o le ponaivi. E tele taimi e faʻaaoga ai bisphosphonates e puipuia ai le gau o le ponaivi ma faamau ai. Togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi, o se suiga tutoatasi i le fua o bisphosphonates e tau atu ai i le atinaʻeina o aʻafiaga o le itu, e pei o le faʻavevesiina o le mea e gaosia ai meaʻai ma le mamafa. O tamaitai i le taimi o le menopause o loʻo faʻamatalaina fuatini o le protein, lea o loʻo maua i le tulaga o se fofo mo le iniseti poʻo se mea faʻapala. O le meaʻai Calciotin e le mafai ona aoga, ona e faʻatafunaina aʻo leʻi oʻo i le taimi e galue ai.

Meaʻai mo le Osteoporosis

Faʻatauga o mea taumafa, o lona uiga o togafitiga o le osteoporosis, e tatau ona amanaia manaoga o le tino mo le vai. E tatau ona inu tele le maʻisuka. Suavai e maua ai le tufatufa masani o meaʻai i le tino atoa ma le faʻamamaina o toxins. Mo le maua o le vitamin D tatau, e fautuaina pea le la i le la, ma e tatau i le tino ona maua le calcium, vitamini ma minerale mai meaai. I le taumafataga e tatau ona:

Puipuia o le osteoporosis i le maʻisuka

O le puipuia o le vaivai o le ponaivi i ponaivi o le maʻisuka e ogatusa ma le puipuia o soo se faʻafitauli o le togafitiga ma e oʻo mai i le tausisia o tulafono faʻapitoa mo maʻisuka e faʻasaʻo ai le olaga o se tagata. E taua tele le faʻatonutonu o le maualuga o le suka. O le faateleina o le maualuga o le kulukose i le tino e tau atu i le osteoporosis. E le gata i lea, o fautuaga nei e tatau ona mulimulitaia:

Faʻalavelave faʻalavelave - faʻagasolo masani o musika.

  • Aua le faʻasaina togafitiga faʻasalaga faʻamaonia.
  • Aua le faʻafefe meaai.
  • Alu i totonu mo taaloga e faʻamautinoa le tulaga masani o musele ma sooga.
  • Aloese mai le tele o le malosi faaletino.
  • Fai ni gaioiga mo le faʻavave o musika. O le maualuga o le muso e puipuia ai ponaivi mai gau i taimi o manuʻa.
  • Tuʻu le tino i le vailaʻau D ma le calcium. E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma o taimi taʻitasi e faʻaaoga ai vailaʻau.

O le caffeine e aveesea le konisini mai le tino, o lea e tatau ai i le maʻisuka ona musu e faʻaaoga soʻo se mea gaosi caffeinated.

Mo le puipuia o le pa'ū, e tatau ona e faia ni seevae faʻalelei, faʻafefe taeao e momoe mo felauaiga lautele. O fola i totonu o le fale e le tatau ona ufiufi i le mastic poo le suka, ma e le tatau ona sosoʻo tapete i luga o le linoleum. I totonu o vavaega e le tatau ona i ai ni mea faaopoopo ma ni maea e mafai ona e puʻeina. O le maʻisuka e tatau ona feaveaʻi i taimi uma se telefoni feaveai ma ia, ina ia mafai ona valaʻau mo se fesoasoani i soʻo se tulaga e leʻi mafaufauina.

O fea le fesoʻotaʻiga i le va o faʻamaʻi?

O faʻasalaga o faʻasologa o gasegase i le tino e taʻitaʻi atu ai i se suiga i le vailaʻau vailaʻau o le ponaivi, o le mafuaaga lea mo le atinaʻeina o faʻamaʻi o le masukalokelet system. O le maʻi suka e mafua ona o le gasegase i le metabolism o carbohydrates ma le vai, aʻo tupu aʻe le faaletonu o le pancreatic, lea e taofi ai le gaosia taua - insulin. O se taunuuga, o le gaosia o le suka i totonu o le kulukose o le a faʻalavelaveina, lea o loʻo faʻatasi ma lona faʻatupulaia i le tino. O ia gaioiga e aʻafia ai le aʻafia o le ivi o le ponaivi, talu ai e aunoa ma le faʻamaloloina o le inisalini o le pata o le calcium ma le faʻaitiitia o le vailaʻau D, o loʻo aʻafia ai i le faia o ni ponaivi ponaivi.

O le laʻititi o le mineralization o loʻo taʻua o se tasi o mafuaaga autū mo le atinaʻe o le osteoporosis, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le ponaivi o le ponaivi ma lona faʻavaveina.

Aisea e atiina ae ai?

O faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaumatia o le ponaivi-o-manu e tupu mai o se mea lona lua e solia ai le metabolism gaʻo. O le le atoatoa o le inisalini, lea e atiina ae i le talaaga o le maʻisuka, e mafua ai ona suia suiga o le tino i gaioiga gafa i le ponaivi. E i ai le solia o le gaosiga o osteoblast, lea e mafua ai le vaivai ma le vaivai o ponaivi.

O le faateleina o le suka o le toto e mafua ai le solia o le intracellular protein, e aʻafia ai le tulaga o le ponaivi. O le le lava o ponaivi o le ponaivi, lea e tupu mai i le talaaga o le le lava o le inisalini, e tau atu ai i le toe maua o ponaivi, lea e faamatalaina i le vevela o le tino pe a faʻaalia i le osteoclasts. O lenei mea e mafua ai se suiga o le tuufaatasiga o minerale ma le malepelepe o le paʻu i le ponaivi.

E le gata i le maualuga o le suka, o ponaivi mumu i le maʻisuka e mafai ona mafua ai mea nei:

  • genis predisposition
  • misa
  • matua
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • leai se faamalositino
  • afaina
  • afaina o muselekeletal,
  • meaʻai paleni
  • solia o le fuakalama-calcium metabolism,
  • leaga masani.

Faʻafefea ona iloa

Muamua, e leai ni faʻaaliga o le osteoporosis i le maʻisuka. O faailoga muamua e tupu mai le talaaga o suiga taua i le fausaga o ponaivi, ma e maua i le maea ai o se gau. O faʻapogai autu o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • se suiga i le leo o fiva maso,
  • tiga i le vaʻalaʻau ma sooga tetele i taimi o gaioiga,
  • po o le manava
  • sui i le taimi mulimuli
  • Loto lumbar i se tulaga nofoa,
  • faʻaleagaina o le nifo nifo,
  • pa'ū o lauulu ma fao.

Faʻamatalaga o le maʻisuka ma le osteoporosis

Mo le faia o se siama o le maʻisuka, e aoina e le fomai se siaki, faia se suesuega o le toto ma le urine mo le suka, glucose ma le gaʻo. Afai e masalomia le osteoporosis, e faia ni suʻesuʻega gaioiga. O le leitiola e faʻaaogaina e iloa ai suiga o le dystrophic ma microcrack i le ponaivi. MRI ma le CT ua faʻaaogaina e faʻavae ai ni suiga faʻavae i ni ponaivi. E faia foi se suʻega o le toto ma le urine e fuafua ai le setete o le taulaku-calcium metabolism.

E faapefea ona alu togafitiga?

O togafitiga o le osteoporosis ma le maʻisuka e faʻamoemoe e puipuia ai le atinaʻe malosi o le faʻaleagaina o le tino ma le faʻaitiitia o faʻamaʻi leaga. O fualaau e faʻaaogaina e fesoasoani ai i lalo ifo o le suka, faʻavavevave le faʻafouina o le ponaivi ponaivi ma taofia le gau o ponaivi. O vailaau o vailaau-minerale ma meaʻai e masani ona faʻaaoga.

I fafine i le taimi o le misaopaʻu, o le aʻafiaga o le gau o le momotu e faateleina i le sili atu ma le 5 taimi, o lea e fautuaina ai ia togafitiga o hormonal e faʻamaonia le tulaga.

Mo togafitiga o maʻi, e faʻaaoga ai meaai. Fualaau faisua, meaʻai susu, iʻa gaʻo, nati, susu e faʻafefiloi i totonu o le taumafataga. O nei oloa e fesoasoani i le maualalo o le suka, faamalosia o ponaivi, vave le taʻa toto ma faʻaleleia le gaioiga o le corset muscle. O le faʻaaogaina o caffeine, gaʻo manu ma suti e le aofia ai.

Puipuiga

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e iai se tulaga e pei o le hypoglycemia e mafai ona tupu, lea eo mai faatasi ma le vaivaiga ma le leiloa o le mafaufau, lea e faateleina ai le ono lamatia o gau. O le mea lea e fautuaina ai e te uuina se tau o le maʻisuka ina ia tumau ai lau kulūkose. Ina ia aloese mai le atinaʻe o le osteoporosis, o le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola malosi ma faʻaumatia masaniga leaga, mataʻituina le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi, ma aloese mai le sola ese mai le togafitiga autu. E taua tele le 'aina o meaai laiti i taimi uma. E fautuaina e ave faʻalavelave minerale faʻasolosolo e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi. Ina ia faaitiitia le avega i luga o le skeletal system, e taua le faamalosia o le corset muscle, lea e talafeagai ai le taoto.

Osteoporosis ma le maʻisuka

O le a le ituaiga upu uiga ese o le osteoporosis? Ma o le a le mea e fai e lenei tulaga i le maʻisuka?

Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina. I le gagana Eleni, o le osteon o le ponaivi, ma o le poros ua pore, pu. O o tatou ponaivi e faia i laititi laiti e fetaui lelei lelei. Afai e saʻo le tino, ona tuʻuina saʻo lea o ufiufi. O le leai o se palasio ma le polotini, e le gata foi i le le atoatoa o le gaioioiga faaletino e solia ai: o felafolafoaʻi e faasolosolo malie, o le mea lea e tupu mai ai le vaeluagalemu, o le ponaivi i totonu e pei o se mea e fiafia i ai tamaiti - o se lole lalaga vavae. E iloa uma e tagata pe faapefea ona "malosi" o le ... O le mea lena pe faapefea ona i ai le ponaivi. I le amataga, pe a amata le faagasologa, o le malosi o le ponaivi e faaitiitia laitiiti-o lenei tulaga ua taua o le osteopenia. O le ponaivi e tumau pea i le mamafa ma aʻafiaga, ae afai e le faʻaaogaina ni laʻasaga i le taimi, o le alualu i luma e le maalofia. Ma, o le mamafa ma le feʻilafi e avea ma mea matautia.

Osteoporosis o loʻo taʻua nei o le faʻamaʻi faʻamaʻi lona fa e le mafai ona faʻasalalauina i le maʻi cardiovascular, cancer ma le maʻisuka. O le mea moni, o le a ou tuʻuina le sili atu i luma o lenei lisi, ae sili atu le iloa e saienitisi. Osteoporosis e taua foi o se gasegase lemu - aua e le o iloa e tagata uumi suiga e tutupu ma i latou. I luga o le eletise, o faʻaaliga o le ponaivi o le osteoporosis e iloa pe a oʻo i le 20% o le ponaivi ua uma ona pala. Ua leva - faatasi ai ma le leai o se malosi, e mafai ona tupu fusi e aunoa ma se taumafaiga mai fafo, mo se faataitaiga, pe a liliu i luga o le moega ao momoe. Ae pe o nei mea uma e le o faaalia mai ai ia lava? Ma e faʻafefea ona masani ona tatou suʻesuʻeina le tiga i le vaʻa, aemaise lava pe afai e tupu mai i se tulaga le mautonu, ave le mamafa? Ia, e moni ... Sciatica. O nisi taimi o le mea moni lava, masani o le tiga o se faailoga o le osteoporosis.

O le a le fesoʻotaʻiga ma le maʻisuka? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina. Muamua, nisi fuainumera. Na faavaeina e faapea i tamaitai e sili atu ma le 50 tausaga, o le malepelepe o le momoe i luma o le maʻisuka ituaiga 1 o le 7 (!) Times e sili atu ona masani nai lo tamaitai o le vaitausaga e tasi ae le mafatia i le maʻisuka. I le maʻisuka ituaiga 2, o faailoga e le ofoofogia, ae ui i lea, oi latou e mafatia i ai e iai ni gau e 2 taimi sili atu nai lo i latou e le o maua le maʻisuka (toe sili atu i le 50). E iai se fesoʻotaʻiga? Ou te manatu e leai se tasi e iai ni masalosaloga. Ioe o loo i ai. O ia fuainumera ua faamalosia ai tagata o le aso nei e mulimuli i le maʻi o le maʻisuka. O le a le mea o loʻo tupu?

Muamua, o le inisalini lava ia e aʻafia ai i le fausia o le ponaivi - i se tulaga tuusao ma le le tuusao e ala i le totoina o le inisalini, pei o le inisalini, o lona gaosiga e faʻaleleia foi e le inisalini

O ia mea uma e faaosofia ai le tuufaatasiga o palatini e maua ai le ponaivi, ma afai o le inisalini e maualalo (e pei o le gasegase o le inisalini-e manaomia ai le maʻisuka), ua vaivai le ponaivi. E tatau ona fai mai o le faagasologa o le toe faʻafouina ma le faʻavaeina o mea fou i ponaivi e faia faʻaauau ma faʻaauau pea i le olaga atoa, ma o le taunuuga e faalagolago i la latou paleni: afai o le resorption e sili atu i le toe fausiaina, o le ponaivi o le a alu malie atu i se tulaga o le osteoporosis.

Lua, o le maʻisuka microangiopathy e faʻaleagaina le toto i le ponaivi. O ana meaai paleni o le a faasolo ina leaga, e le o le auala sili lea e aafia ai le setete o le ponaivi.

Tolu, faʻamaʻi fatugao i le maʻisuka faʻalavelaveina le fausiaina o vitamini D, ma a aunoa ma le mea e le mafai ona faʻafefiloi le calcium e maua mai i meaʻai, o lona toesea ona o le tutusa o le faʻaleagaina o le tino e faʻatupulaʻia tele.

E le gata i lea, o le maʻisuka faʻamalosia ma ona faʻalavelave e maua ai nisi faʻaopoopoga mo le faateleina o manuaga. o le taimi o le pa'ū, ma, e tusa ai ma le tulaga lamatia o gau, aemaise lava pe a vaivai ponaivi.

O le a le mea e tatau ona faia e puipuia ai faʻamaʻi?

Muamua, pulea lou tulaga. I le mea aupito itiiti, siaki le meaʻai o le calcium i totonu o le toto (e tatau ona e tilotilo i le aofaʻi atoa ma le calcium ionised). O le a leaga pe a tuʻu i lalo, ae le lelei pe afai e faʻalauteleina (i lenei tulaga, o le calcium o loʻo teuina i totonu o puipui o toto toto ma totonu o totoga o le tino, faʻalavelave matuia ai a latou galuega). E tatau ona teuina i le tele o tulaga masani - o lenei mea taua.

Ae ui i lea, o tulaga masani o le calcium e le o se faʻamautinoaga o le ola o ponaivi. E taumafai malosi le tino i auala uma e tausisia ai le maualuga o le maualuga o le calcium i totonu o faʻamalamalamaga lelei. Soo se auala e lelei mo lenei mea, ma e "aveeseina" le kesi mai ponaivi. O le mea sili lava o le toto! O le toto, e le o ponaivi ... Ma ao i ai ponaivi sina telefoni feaveai, o le tino o le a aveeseina mai ponaivi ma o le a tumau ai pea lona malosi i le toto i se tulaga taua. Seiloga e le lava le calcium i ponaivi, o lona maualuga o le plasma o le a amata ona paʻu. O le mea lea, o lenei faailoga o le a faʻaalia ai se faafitauli i se tulaga sili atu ona alualu i luma.

O lea la, e manaʻomia nisi faʻamatalaga o faʻamatalaga. E mafai ona avea ma maualuga o fulukalama ma magnesium-elemene o loʻo matua aʻafia i le faia o ponaivi. E le gata i lea, o vaega o le reso o le a avea ma mea e pei o le osteocalcin, telopeptide (Cross laps) ma le parathyroid hormone. O i latou uma o loʻo faʻamoemoe i le toto vevela o loʻo aveina i luga o se manava gaogao. Mai ia i latou, i le lumanaʻi o le a mafai foi ona faʻamasino pe faapefea ona fesoasoani le togafitiga faʻatulagaina. Ae o le suʻesuʻega faapitoa e sili ona faʻamaonia o X-ray densitometry. O le eleelea o le ponaivi masani e na o le osteoporosis e maua i na laasaga pe a uma le faagasologa ina ia manaʻomia ai se togafitiga ogaoga, togafitiga malosi, lea e mafai ona o faatasi ai ma aʻafiaga matuia ma e le o taimi uma e maua ai le manaʻoga.

Le suʻesuʻega o le ponaivi - densitometry.

O faʻasologa o mea e faʻatagaina e mafai ona e iloa ai le faafitauli pe a le atoa le ponaivi 2-5%. O lenei mea e mafai ai ona faia se gaioiga i le taimi ma faʻaitiitia ai taumafaiga. O lenei suʻesuʻega e mafai ona faia i ni auala se lua: x-ray diagnostics (RD) ma le ultrasound diagnostics (ultrasound). I tulaga uma e lua, o le saoasaoa o le uila (x-ray poo le ultrasound) e ala i le ponaivi o mea ua fuafuaina, ma o le mamafa o le ponaivi ua fuafua mai ai. O le suʻesuʻeina o faʻamatalaga e maua ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga o le calcaneus, tibia, ma le phalanx o tamatamailima. O nei ponaivi o loʻo i ai le maʻisuka ua maeʻa ona "vavae", o le mea lea, o le faaiuga e uiga i le toesea o le osteoporosis, e faia i luga o lenei auala, atonu e le saʻo. O se faʻataʻitaʻiga X-ray e mafai ai ona e iloa le tulaga o faafitauli ogaoga - o le uaua ma le ua o le femur. O le fualaau o le radiation e leai se aoga - e le sili atu nai lo le aso e nofo ai se tasi o se aai tele, ae maise lava se Muscovite, faatoa alu.

O le faafitauli e le o fale suesue uma e faia densitometry ma auiliiliga mo faailoga o le osteoporosis, o nisi taimi na o togafitiga puipuia e tatau ona faʻatulagaina. Ae tatau ona pulea le calcium i le toto, talu ai o le faʻamautuina o lona maualuga o le a faʻaalia ai le le lava o le togafitiga faʻasolosolo. E le gata i lea, faatasi ai ma togafitiga ogaoga, o le maualuga o le calcium e mafai ona sili atu nai lo le fuafuaina: o le ae maua ni fatu fatugaʻo, o le a maua ai ni mea faitino, poʻo se mea e le tatau ona i ai.

Faʻafefea ona togafitia? Palomu poʻo vailaʻau faʻapitoa?

E faʻafefea ona togafitia oe, e filifili le fomaʻi. O mataupu vaivai e manaʻomia ai le faʻaaogaina o le palasini ma le vaitamini D; i mataupu sili atu ona leaga, o fualaau faʻamalosi e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o ponaivi o le a manaʻomia.

Osteoporosis togafitiga - o le faagasologa e umi, lē lelei (fualaau faʻamaoni e leai ni aʻafiaga faʻapitoa), ma e taugata, lea e le tatau ona faʻagaloina. O le mea lea, puipuia ma puipuia ai!

E fautuaina e ave faʻamalositino tapenapenaga ma le vitamini D i aso taʻitasi i ni pepa, otaota poʻo se vaega o vitamin-mineral complexes. Matou te manaʻomia se gaoioiga faʻapitoa, lea e faaleleia atili ai le toto i ponaivi, o le tuʻuina atu o meaʻai mo i latou, ma le tuufaatasia o le calcium i totonu o le ponaivi o mea e faʻavavevave.

Ma o le mea moni, e leai se tasi na toesea le lisi o mataupu talanoaina le aofia ai o meaʻai o le calcium i mea taumafa. O a ituaiga o oloa o le a tatou talanoaina i sina taimi mulimuli ane, pe a tatou talanoa e uiga i le matafaioi a minerale i le olaga o le tagata ma e uiga i lo latou nofoaga i le taumafa a se maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka.

Mafuaaga o Osteoporosis i le Maʻisuka

I le maʻisuka, o le osteoporosis e atiina ae, o lona uiga, o se faʻalavelave o le maʻi maualalo. I le maualuga o le hyperglycemia ma le inisalini, o le fuataga o le mimitiina o le ponaivi o le tino e faaititia, o le protein e maua mai i lalo ifo ma le itiiti ifo, lea e afaina tele ai le faagasologa o le faia o ponaivi.

E le gata i lea, o le maʻisuka na mafua ai le le paleni i le va o osteoblast (o sela e fai ai le ponaivi) ma osteoclast (puʻo e faʻaumatia ponaivi). E mafai e le tasi osookala ona faʻaumatia le ponaivi e pei o le selau osteoclasts e maua vave.

O le faʻamafunaga o le tino e vave tele atu nai lo lona gaosiga. O lenei togafiti faʻaleagaina e faʻalavelave tele ai le togafitiga.

O le faʻamalosia o insulin ma le hyperglycemia e mafua ai le tele o le gaogao ma le palasi o ponaivi, ma isi faʻafitauli aʻafiaga e aʻafia ai:

  1. genis predisposition
  2. fafine (fafine e le o masani ona maʻi),
  3. faʻaleagaina faifaipea o le faʻasologa o taimi,
  4. olaga le taua,
  5. puupuu le tino.

O amioga le lelei, togafitiga umi ma le heparin, corticosteroids, tagata faʻamalosi, taumafa maualuga o caffeine, le lava o le vailaʻau D, calcium, e afaina ai foi i le ponaivi.

O le a le mea matautia, o faailoga

Osteoporosis i le maʻisuka malosi e matautia ona o faʻamaʻi e faʻamaʻi le tasi i le isi. O le faaletonu o le insulin i le insulin e avea o se mea e manaʻomia muamua mo le alualu i luma o le ponaivi o le ponaivi, i ia ituaiga o maʻisuka atonu o le a faateleina le gau, ma o le fomaʻi o le momoe e masani lava ona taatele. E matua faigata lava ona togafitia ia manua, o ponaivi e matua leaga lava, e le lelei le fusi.

O le maʻisuka e sili atu nai lo isi ona paʻu ma maua ai se gau, o le ono pa'ū i taimi e mafua ona o le hypoglycemia, pe a vave ona paʻu le suka toto. Faailoga o lenei tulaga e faʻailoaina e le gaogao o le malamalama. Ua mautinoa e fomaʻi o le maʻisuka e itiiti lava le avanoa e mafai ai ona aloese mai le ponaivi gau i le tautoulu.

O isi mafuaʻaga e faʻaititia ai le faʻafitauli o le osteoporosis ma le maʻisuka o le a:

  • faailoga o le faanatinati ma le faʻaitiitia o le faʻaaliga (mafua mai i le retinopathy),
  • suiga o le toto maualuga, o le lamatiaga o le mafaufau,
  • Atinaʻe o le maʻisuka vae
  • innervation e fesootaʻi ma le neuropathy.

Afai o le maʻisuka e masani lava ona i ai se oso i le toto, o le a le toe pulea e ia le mea o loʻo tupu.

O le faailoga o le osteoporosis i se taimi vave e mafai ona itiiti, e masani ona masaa o ni faʻaaliga o le osteoarthrosis poʻo le osteochondrosis. I le amataga o le togafitiga faʻaleaga, o le tagata maʻi o le a matauina suiga:

  1. tiga i sooga, maso,
  2. gaogao i le po,
  3. sili atu le palasi o nifo, lauulu, fao,
  4. toe faʻaleagaina i le nofo ai poʻo le galuega tumau.

E pei ona e iloa, o nei faʻaaliga o le osteoporosis i le maʻisuka e le mafai ona faʻafitia, pe a faʻalautele le maʻi, faʻalauteleina faailoga, faʻaititia le ponaivi.

Meaʻai mo le Malosi o le Malosiaga

O se paleni paleni mo soʻo se ituaiga o maʻisuka e fesoasoani i taimi uma e faʻaleleia ai le malosi o le ponaivi, faʻaitiitia le ono mafai ona gau. E tatau ona filifili ma le faaeteete meaʻai, ia gauai i meaʻai e maua i le vailaʻau D. E manaʻomia le minerale e faʻamalosi ai le tino puipuia o le tino, toto totoga, masini gasegase.

E faigata tele ona faʻamaualuga le matafaioi a le calcium, e le gata e fesoasoani i le tupu aʻe o le ponaivi, ae e aʻafia foi i le maualuga o le mamafa, o le amio o aʻafiaga o le nasu, o le faʻamalositino o hormones, metabolism, tausia o le masini vascular, relaxation ma muscle contraction. E masani lava ona tupu le pa'ū o le calcium ma le maʻisuka e lua o faʻamaʻi pipisi.

O le tuufaatasiga o le calcium ma le vitamini D o loʻo galue e avea o se oncoprotector, e puipuia ai siama o tino mai le degeneration i totonu o le tui. Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o lenei mea e sili ona talafeagai mo ia.

O se taumafataga e fuafua i le osofaʻi o le osteoporosis e tatau ona faʻamalosia ma minerale, polotini. Ua faʻaalia e faʻaititia le caffeine ao faʻafeiloaʻi le calcium. O le lisi e tatau ona aofia ai:

  • oloa susu
  • sami
  • nati
  • fualaau faisua fou.

Talu ai e le tatau i le maʻisuka ona 'ai meaʻai gaʻo, e tatau ona filifili ni ituaiga o iʻa, ma meaʻai susu ma se faʻaitiitiga o pasene o gaʻo. Dr. Rozhinskaya fautuaina e aofia ai kefir i le taumafataga.

Tuua Lau Faamatalaga