Le mafuaʻaga o le maʻisuka: mafuaʻaga o le maʻi

Ole maʻi ole maʻisuka e tatau ona malamalama i le solia o le vai ma gaʻo, o le taunuuga lea o suiga i galuega a le pancreas, o le gaosia o le insulin. O le faʻamaʻi e mafai ona maua ma faʻatoʻateleina. Ona o le faaletonu o le inisalini ma le maualuga o le toto suka, o le maʻi e mafatia i le pustular ma isi lino o le paʻu, maualuga o le toto, faʻaletonu o le tino, ma le leaga o le vaai.

O le maʻisuka ituaiga 1 e taʻua o le insulin-faalagolago, o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e aafia ai tamaiti mama, tamaiti. E amataina le maʻi pe a amata ona gaosia e le tino o le tagata ia mea e puipuia ai siama. E toetoe lava a le mafai ona toe maua mai le maʻisuka o le ituaiga muamua; e mafai ona tausia le soifua maloloina lelei e tusa ai ma inisalini injections.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e le o le insulin-faalagolago, o le maʻi e masani lava ona tupu i tagata gasegase ina ua mavae le 40 tausaga. O mafuaaga e tatau ona sailia i le leai o se lagona i le insulin, lea e mafua mai i le tele o meaʻai. Togafitiga o ia ituaiga o gasegase e amata i se taumafataga, faatulaga lelei o fua o le mamafa. Afai e le lava le meaai, e tatau ona e amataina se gaioiga o le suka. E fautuaina le inisalini i tulaga tulaga ese.

O faailoga iloga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i se auala faifai malie, o faʻamaʻi tino e foliga mai e seasea lava. O le tagata gasegase o le a muamua ona lagona le susu, vaivaiga maso, soona inu tele. O isi faʻaʻailoga o le a aofia ai:

  1. lagona o le fiainu
  2. tele o le urination,
  3. sasaina o le paʻu,
  4. mago
  5. vaʻavaʻavaʻaʻi i gaioiga pustular i mamanu vaivai,
  6. faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

A o faʻaleagaina le faʻamaʻi, o faʻafitauli o le maʻisuka faafitauli e amata, latou te aofia ai toetoe lava o mea taua uma i totonu. I tulaga ogaoga, tulaga lamatia o le ola, le malamalama i le mafaufau, gasegase ogaoga, afaina o le okeni e tele.

Ole tele o faʻafitauli o le maʻisuka o le a le faʻaleagaina, maʻi tiga, maʻi faʻaleagaina, faʻalavelave, tiga ile pito i lalo, suia suiga, faateleina le toto, paʻu o le fatu, ma le ate.

O le faʻaalia o faʻamaoniga iloga o le maʻisuka, o lona maʻi faʻamaʻi o le a avea o se faailoga mataʻutia o le alualu i luma, e le lava le faʻamalosiga o pateni.

Mafuaaga o le maʻisuka

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka? O mea e sili ona taua o faʻamalologa, mamafa ma faʻamaʻi pipisi (kanesa, pancreatitis). E masani lava o mea e manaʻomia muamua mo le hyperglycemia o vailaau faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi o le hepatitis, influenza, rubella, chickenpox.

E toatele tagata e maua i le maʻisuka pe a uma le malosi o lagona faʻalagona, atuatuvale popole. O se isi mafuaaga o le matua, mo le 10 tausaga, e faaluaina le avanoa o se maʻi.

O le lisi fuafuaina o mafuaʻaga e leʻo aofia ai na faʻamaʻi lea o le maualuga o le hyperglycemia, e na o se faailoga. I lenei tulaga, o le maualuga maualuga o le suka e le o se faailoga o le maʻisuka moni.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1? O le faamaʻi e mafua mai ile autoimmune faagasologa pe a:

  • o le tino e maua ai faʻamaʻi i ana lava siama,
  • o le maualuga o le insulin i totonu o lenei mataupu ua faaitiitia seia oo ina uma le faasee.

Ua mautinoa e fomaʻi o le mafuaaga aupito sili ona mafua mai o le maʻisuka ituaiga 1 o se mea na mafua mai i le gaʻo. Afai ei ai se tasi o matua e maua i le maʻisuka, o le tamaititi o aʻafiaga o gasegase e faʻapupula tele. Ae ei ai mataupu pe a tupu aʻe le maʻisuka i tamaiti pe a fafagaina i latou i susu susu.

O le maʻisuka ua faʻamatalaina i genes e le mafai ona tupu pe afai e leai ni mea faʻateleina: galuega e le mautonu, faʻalavelave popole, maʻi le lelei, leai se tulafono e savali i le ea fou.

O le faʻavaeina o le maʻisuka o le gasegase o gaoioiga a le T-kill cells, o le solia o le igoa o le humoro, immuneity cellular. Afai e mamafa se tagata i le pepelo, soo se siama e mafai ona avea ma amataga o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 e ono mafua ai le mamafa. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, o le aofaiga o le inisalini e natia e sulu o le pancreas o loo tumau pea i totonu o le tulaga masani. Ae peitai, o tisipenesa o le puipuiga o le hormone, o le le lava o enzymes i totonu e taʻitaʻi atu ai i le gasegase o le glucose metabolism.

Ona o le teteʻeina o fusi lautele i le inisalini, o se tagata e mafatia i le insulinism, lea e mafua ai foi:

  1. faaitiitia i le numera o tali,
  2. atiina ae o faailoga o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2 e afua ona o le masani ai o le tagofia o le maʻisuka, o le teuina o le tino. O le gaʻo, e le pei o le musika, e faʻaalia i le maualalo o le lagona i le inisalini, ona o le mafuaaga lea e sili atu le suka i le toto.

E tusa ai ma fuainumera, afai o le mamafa o le tagata e maualuga atu i le masani e 50%, o le avanoa o le maʻisuka ia te ia e vave oʻo atu i le 70%. O le mamafa o le mamafa e 20% o le a mafua ai le hyperglycemia i le tusa ma le 30% o mataupu.

Mai i le vaaiga o le maʻisuka, e matautia tele pe a sili atu i le 30 kilokalama / sq.m le tino o le tino o le tino, o le gaʻo o le tino e manava i le natura, ma o latou tino e pei o le apu. E leai se taua o le vavao o le puimanava, o le maʻisuka e mafai ona faateleina i le vavao o le puʻu:

  • fafine e sili atu i le 88 cm
  • i tagata e silia ma le 102 cm.

E ui i lea, e tusa lava pe mamafa le mamafa, e mafai e se tagata ona maʻi, e tusa ma le 8% o le aofaʻi o le paneta o loʻo i ai le mamafa masani ona o lenei faʻalavelave.

O se mea moni lauiloa o nisi fualaau oona e maua i le maʻisuka, o le fualaau faasaina e mafua ai le maʻisuka: antitumor, diuretic. Glucocorticosteroid drugs, faapea foi ma fualaau e faasaga i le maualuga o le toto, e mafai ona mafua ai le hyperglycemia.

Faailoga o le maʻisuka e mafai ona tupu pe a maeʻa le faʻaaogaina o vailaʻau e faasaga i le fomaʻi, rūmatism, maʻi o Crohn ma isi faʻafitauli o le soifua maloloina.

E masani lava, o aʻafiaga o le ola faʻatasi ma le maualuga o le selenium o loʻo i ai sona aafiaga talitutusa.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

A iai se masalosaloga o se faʻamaʻi, e taua le faʻamaonia poʻo le faafitia o le siaki i le vave e mafai ai. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo faʻaaogaina nisi o suʻesuʻega falesuesue:

  1. anapogi glycemia,
  2. Glucose resistance resistance
  3. auiliiliga o le urine e fuafua ai sela paʻepaʻe, polotini, glucose,
  4. naunautaiga o talaaga faʻapitoa,
  5. suega o le urine mo le acetone.

O loʻo faʻaalia foi le foai atu o le toto i le maualuga o le hemoglobin glycated, e taua tele le fuafuaina o le maualuga o le faʻalavelave na mafua ai le maʻisuka. Faafetai i suʻesuʻega o meaola, o le fomai e maua le avanoa e iloa ai le lava o le ate.

I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, o le auʻiliʻiliga o le tuufaatasiga o le toto e faia, faatasi ai ma le fesoasoani a le Suʻega Reberg, o le maualuga o le insulin i totonu o le tino ua fuafuaina. E le gata i lea, e talafeagai le faia o se suʻesuʻega o le tulaga o le tupe, ultrasound o le vaega o le manava, gaʻo, fatu, ECG, faʻamatalaga o ultrasound, vascular rheovasography, capillaroscopy.

O maʻisuka uma e tatau ona feutagai ma fomaʻi e aunoa ma le toilalo:

  • fomai tipitipi
  • endocrinologist
  • se neurologist
  • o se tagata e faia togafitiga
  • cardiologist.

Ina ia manino le fuafuaina o le malosi o le maʻisuka, e tatau ona faʻaaogaina uma le faʻalavelave o togafitiga o le maʻisuka, e mafai ai foʻi ona e filifilia togafitiga saʻo togafitiga. E taua le toe faia o se toe siakiina pe a mavae sina taimi e iloilo le aoga o togafitiga na faia.

Vaega o tikeri eseese o le maʻisuka

O le maʻisuka o le uluaʻi tikeri o le malosi o loʻo faʻamatalaina i le auala e sili ona lelei, soʻo se togafitiga e tatau ona taumafai iai. I lenei tulaga, o le faamaʻi ua maeʻa ona totogiina, o le glycemia e le sili atu i le 6-7 mmol / l, o le kulukose e le o faʻamalosi i le urine, proteinuria ma le hemoglobin glycated e le sili atu i luga o tapulaa faatagaina.

E leai ni faʻamaoniga o faʻalavelave i le falemai: nephropathy, angiopathy, cardiomyopathy, retinopathy, polyneuropathy. Ina ia ausia lenei taunuuga, e fesoasoani i mea taumafa, nisi fualaau.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le ogaoga lona lua, ua tatou talanoa e uiga i se vaega o taui mo le hyperglycemia, o iai faailoga o le faaleagaina o totoga: gaʻo, neura, vaʻa toto, mata, fatu, ma pito i lalo. E le sili atu le maualuga o le maualuga o le suāuʻu - masani lava e 7-10 mmol / l, e leai ni uiga o le kulukose i le urine. O le hemoglobin glycated o le a tumau pea i totonu o tapulaa masani pe o le a faʻalauteleina, e leai ni soliga ogaoga mai le itu o totoga o totonu.

Afai e oʻo atu le faʻamaʻi i le lona tolu, o le faʻamaoniga lenei o le alualu i luma o faʻafitauli ma le maualalo o le aoga o fualaau faʻasaina:

  1. toto toto e oʻo i le 13-14 mmol / l,
  2. glucose ma le palatini e aliali mai i le urine,
  3. o loʻo i ai ni leona o aʻafiaga autu.

O le gasegase vaaia e faʻaitiitia le faʻaitiitia, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, e matua tafe, o le lagona o le pito i lalo ua paʻu, ua afaina.

O le faʻamaʻi lona fa o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le matuia o le faʻamaʻi o le maʻi, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, faʻalavelave lamatia ai le ola. Glucose ua tulaʻi i tulaga ogaoga, o lenei tulaga e le lelei le mafai ona faasaʻoina. O le tagata gasegase e gasegase mai le galanini o pito, gasegase, ma maʻi o le maʻisuka.

O le isi faʻasalaga mo le maʻisuka o le faʻamaʻi lona fa o le a avea ma faʻamuamua i le masani ai o le maʻisuka: ketoacidosis, hyperglycemic, hyperosmolar.

O aʻafiaga faʻapitoa, o aʻafiaga o le maʻisuka

O le maʻisuka e le o se tuusaʻo tuusaʻo i le ola o le tagata, o taunuuga ma faʻafitauli e sili ona matautia. O nisi oi latou e mafai ona tupu vave, mo se faataitaiga, o se coma. O faʻailoga lapatai e tatau ona avea ma se faʻasalaga o se tagata ma le tele o lona malamalama. O le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu i le falemai i le vave e mafai ai.

O le gasegase maualuga o le maʻisuka o le ketoacidotic, ona o le faaputuputuina o oloa gaosiga. E mafai ona masalomia lenei faiga faʻaleagaina e le manogi manogi o le acetone mai le vaʻa tautala. Ole suāsusu maʻi e sili ona lelei, o se mea taua o le kulūkose ua tusia, faʻaosofia e le tele o le inisalini.

O le isi faʻalavelave e mafai ona salalau poʻo le loma i le lotoifale, e tuʻuina atu ma le fatu le fatu. O lenei faailoga ua manatu o se faailo o le ogaoga o le faaletonu o le tino, o le sili atu foi ona ogaoga o le nephropathy, o le edema e sili atu ona faaupuina. Aʻo tutusa le fulafula, e naʻo le vae, vae lalo, e naʻo le fomaʻi e masalomia ai le microbetiopathy o le maʻisuka e le o aʻafia ai le neuropathy.

O le isi faʻateleina o le maʻisuka o faʻafitauli o le toto:

  • ma le maualuga o le toto maualuga, alualu i luma le nephropathy o le maʻisuka,
  • ma le maualalo o le toto, o le angiopathy o le maʻi suka e matauina.

I le maʻisuka, e maʻi le maʻi ile tiga ogaoga ile pito i lalo. O tiga o le po e iloa ai le neuropathy o le maʻisuka, le toʻa i le taimi o le faamalositino, o le savali o se faailoga o le microangiopathy.

O le maʻisuka o se vaega lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o gaʻo pipisi ma gangrene. O faʻamaʻi maʻi ulutala o le isi laasaga o le neuro- ma le angiopathy. E tatau i le fomaʻi ona faʻataʻesueina saʻo ia uiga uma, talu ai o le malosi e faʻaola ai se maʻi vaivai e faalagolago i lenei. E tatau ona taʻu mai le lelei o le maʻi pipili o le neuropathic, lea e mafua ona o le faʻaitiitia o le lagona o le vae.

Aʻo le togafitiga e le maua ai se taunuʻuga pe ua matua leai lava, e aafia ai ogalaau lapopoa ma laiti, ma o le maʻisuka e atiae le gangrene. E masani lava, o le togafitiga e amata mai tamatamai vae o le vae, o le tafe o le toto i le vae e taofi, e amata ona afaina, liliu mumu. I taimi mulimuli ane, e avea le paʻu ma:

E le o toe mamao, ae lilo le paʻu i le paʻu ma le lanu uliuli ma mea e aofia ai le ao. O nei suiga e le mafai ona suia, e leai se auala e laveai ai le vaega ua aafia, na o le pau le auala e laveai ai le ola o le tagata maʻi o le vavaeeseina lea o le vae.

E fautuaina e taitaia i se tulaga maualalo, ae ui i lea, o gaioiga i luga o le vae e masani lava ona le maua ai taunuuga, o le mea lea, o le toso i luga o le malamalama e sili ona lelei.

I le tele lava o tulaga, e toe faʻafoʻi e tagata gasegase le faʻaaogaina o le maualuga o le taofiofi o galuega.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

E le o tulaga uma lava e mafai ona taofia le amataina o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga muamua o faamai, talu ai ona o mafuaaga o maʻi e fesootaʻi ma se genis predisposition, fuamoa laiti. O le uiga o le maʻisuka, e tusa lava pe leaga le tupuaga, e le tupu i tagata uma.

E ui i le mea moni o le maʻisuka e fai si itiiti ifo i tamaiti o loʻo fafagaina ma tagata matutua o loʻo togafitia faʻamaʻi pipisi i vailaau faʻasaina, o nei auala e le mafai ona taʻua o le puipuia o le hyperglycemia. O le mea lea, o metotia faʻaaogaina mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1 e le oi ai nei.

Peitai, e mafai e se tasi ona faalagolago i le puipuia o se faʻamaʻi o le lona lua, talu ai o le maʻi o le taunuuga o se olaga le talafeagai. O le a se mea e mafai ona avea ma puipuiga lelei mo le hyperglycemia i lenei tulaga?

O le puipuiga atoatoa o le:

  • mamafa le faatulagaina
  • taofiofia o le toto, masima gasegase,
  • matua taumafa
  • gaioiga faʻaletino lelei.

O se aofaiga o le protein protein, o fualaau faisua fou ma fualaau aina e tatau ona aofia i totonu o le meaai. E le gata i lea, ua taʻuina mai e ave vailaʻau ma vailaʻau. Mo le puipuia, e mafai ona e faʻaaogaina fualaau faasaina e aofia ai le lipoic acid.

O loʻo faʻaalia foi le teena o le suka ma isi mea e maua ai, ia faʻatau i mea suamalie masani: stevia, Ierusalema artichoke. E le suamalie pei o le suka paepae masani, ae e leai se aafiaga leaga i le tino o le tagata.

O le puipuia o faʻafitauli ma se faʻamaoniga faʻamaonia e aofia ai le vave gafatia ma le talafeagai togafitiga. E manaʻomia le fomaʻi ia maua se malamalamaʻaga manino o faʻaaliga uma o le togafitiga o le maʻi, ma e tatau i le tagata maʻi ona tausisi lelei i fautuaga faafomaʻi ma meaʻai.

E taua le siakiina e le aunoa o le tulaga o pito i lalo, ia tausia lelei e puipuia ai le faaleagaina o le paʻu. I le tulaga o le siakiina o faafitauli ma vae, ua faʻaalia e vave saili le fesoasoani a se fomaʻi.

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka? E matua faigata tele le taliina o le fesili na mafua mai talu ai ona o le peta peta o le pancreas ua oti, ma e le mafai ona toe faʻafoʻi. O le tuusaunoaga o le a na o na ituaiga o maʻisuka lea e mafai ona faasaʻoina e ala i le faʻamautuina o taumafa ma gaioiga faaletino.

E tāua tele le faʻataʻitaʻiina o faʻamatalaga o le glycemia, o le a fuafua ai le lelei o togafitiga. O le togafitiga faʻasolosolo e masani lava o le ola, umi:

  1. suia ituaiga o fualaau faasaina
  2. a latou tui.

O nisi tagata latou te fai mai na latou mafai ona faʻaumatia faʻamaʻi ona o le anapogi.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le toe faʻafoʻi o le faʻamaʻi e tumau pea maualuga. O vailaau faʻamalosi e faʻamalosia ai le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua e le mafai ona faʻamalolo, ae i le noatia ma le fai fuafua i le faʻaleleia o le tino, e mafai e se tagata ona faʻaitiitia le alualu i luma o le faamai ma taofia le atinaʻeina o faʻafitauli. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻamatalaina mafuaaga e maua ai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga