Milu mo le maʻisuka: o aogā ma faʻalavelave, masani ma fautuaga mo le faʻaaogaina

I le soifuaga o tagata ei ai soʻo se ituaiga o maʻisuka, o loʻo i ai se tasi o mea e sili ona le lelei, e faaopoopo i le manaʻomia mo le inisalini, o se taumafa faʻagata.

O le mea moni, o le taumafataga o tagata mamisuka e le mafai ona taʻua o le tele, ae o tagata ulavavale latou te o mai i tulaga pei o ni tagata manumalo - e ala i le faʻaaogaina o meaai faatagaina, ae latou te puleaina le kuka o meaʻai suamalie pei o le tagata soifua maloloina o le a saunia e 'ai. Ae faʻafefea le susu ma ana mea taumafa taumafa?

O fomaʻi na vaevaeina i ni vaega se lua i lenei mataupu - o nisi e talitonu o le susu e aoga tele mo tagata mamai ma tagata ola maloloina uma. O isi, i le isi itu, talitonu o le susu, i le mataupu faavae, e le tatau ona onā pe afai e le o le susu o tina.

I totonu o lenei tusiga o le a tatou iloiloina nei manatu uma e lua, ma oe lava oe filifilia le faamatalaga sili ona latalata ia te oe.

O aoga o le susu mo le maʻisuka

Fomaʻi o le aʻoga tuai, faʻapea foʻi ma tagata faʻaaloalo i tulaga faʻale-aganuʻu, talitonu o le susu o le mea sili lea ona aoga. E tele mea na tusia e uiga i meatotino o susu ma meaʻai susu, ma toetoe o tagata uma mai le tamaitiiti e iloa lena mea susu e aofia ai le calcium - O se elemene taua mo le tuputupu ae tatau o maso, ponaivi ma le gaioiga o le tino.

Milu mo le maʻisuka e le gata e aoga, ae tatau foi! - o loʻo fai mai le tele o fomaʻi o le "aoga tuai".

A uma lava, o le maʻisuka e faʻamalosia e faʻatapulaa le faʻaaogaina o gaʻo, lea e masani ona mafua ai le tuʻuina atu o le kulūkose tele i totonu o le toto, o lea la o le susu o le a fesoasoani i le faʻamalosia o lenei mea. O le mea moni, e le tatau ona e inuina susu susu, talu ai e na ona aofia ai vailaʻau gaʻo. O le a vaeluaina mo se taimi umi ma mafua ai le tele o faʻalavelave i le manava o le maʻi.

O le susu e faʻamalosia ai le tino puipuia o le tino ma maua ai se suauu mausali o gaʻo - o tagata mamisuka e tatau ona inu e tusa ma le lua ipu o susu susu i le aso ina ia atagia ai lona vave faʻamalolo i le vave e mafai ai. O le kulimi e aofia ai vaega atoa o vitamini - B, B1, B2, A ma le tele o isi.

Faʻamatalaga Lactose fesoasoani i le faaleleia o le ate ma le fatuga o galuega, i le taimi lava e tasi e faʻaumatia ai mafuaʻaga autu o toxins i le tino.

Faʻaleagaina le gaʻo i le maʻisuka

O le laʻitiiti ma sili atu le alualu i luma o fomaʻi, ma le tele o saienitisi, ma le mautinoa atoatoa e faʻapea susu e afaina ai se tagata maloloina, o le a se mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i le maʻisuka . Sa taua e saienitisi le tele o mea moni lea e faigata ai ona finau:

  • Tagata na pau lava lea i le paneta o se meaola e inu susu i le olaga atoa.
  • Tagata na pau lava lea o loʻo inu susu o isi meaola, ae le naʻo le tina.
  • O suʻesuʻega faasaienisi e faʻamaonia ai o se tamaititi e inu le itiiti ifo ma le afa-lita o le susu o le po i aso taitasi i le tamaitiiti e lamatia lona maua o le maʻisuka ituaiga 1 5 taimi sili atu nai lo le tamaititi e le inu susu.
  • Casein, o le vaega o le susu, ei ai le meatotino faaleagaina le puipuiga ma faʻamalosia ai faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻatafunaina o le tino e gafa ma le gaosiga o le inisalini.
  • Tagata na fafagaina le susu susu talu mai le fanau mai, i le lumanaʻi maua se laʻititi o le IQ maualuga nai lo pepe o loʻo fafagaina susu.
  • Milu e gaosia mamafa mamafa i fatugaʻo .
  • O oloa gaosi susu e maualalo GI, ae o le faʻasaʻolotoina o le inisalini e talitutusa ma le paluga . Sa leʻi iloa e saienitisi le mafuaaga o se eseesega i le va o le susu o GI ma AI, ae latou fautua mai o le mafuaaga atoa e mafai ona avea ma puipuiga faapitoa-leucine, isoleucine, tryptophan ma le glutamine.
  • I Aferika, e faʻaalu e tagata le 9 taimi e itiiti ifo i le calcium nai lo, mo se faʻataʻitaʻiga, i le Iunaite Setete. Ae ui i lea, o latou ponaivi e sili atu le malosi, ma o le numera o gau ua itiiti ifo. Uma uma meaola faʻamaʻi manu . Ina ia faʻavaivaia lenei faʻamaʻi, faʻapipiʻi le calcium mai ponaivi.
  • O le tino o se tagata matua e le mafai ona gaosia le laukose. E naʻo tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga e mafai ona gauai ma na o le susu susu. I se tagata matua, lapatose e masani ona faʻapipiʻi i ni mea eseese, mafua ai le maʻi o le tino ma le maʻi autoimmune .
  • Tagata e fiafia tele i susu e le mautonu . O le mea moni o le susu o loʻo i ai le tele o gaʻo - e oo atu i le 50%. O le mea moni o le gaosi oloa e faʻamaonia le afifiina 2% o lona uiga o le pasene o le fua o le gaʻo ma le vai i le susu, ae le o le fua o le gaʻo i le oloa atoa.
  • Ole vai susu i aso taʻitasi e aofia ai le tele o cholesterol e pei 60 vaega o cervelat.
  • O le mea e sili ona leaga meaʻai gaosiga o le sisi. O loo tu o ia 1st nofoaga ia faateleina le malosi i le tino.

Faaiuga

O le i ai o nei manatu e lua e ese le eseʻesega na o le faʻaalia ai le maualuga o le alualu i luma o tagata. E oo lava i le 30 tausaga talu ai, e leai se tasi e mafai ona mafaufau o le ai ai ni atamai, papa ma komepiuta. E tutusa lava ia mo meaʻai. E tatau ona tatou talia ni suʻesuʻega ma ni suʻesuʻega fou, ma tatou le puipuia i tatou mai i le puipui o talitonuga ma masaniga, pei o le tele o tagata, e aofia ai fomaʻi.

Aʻo aʻu, e le tatau ona e matua teena le susu. Ae e tatau ona e iloa e le o se punavai o le soifua maloloina, ae o se tasi o mea lelei tatou te faatagaina i tatou i nisi o taimi. Leai se mea e faʻamalosi ai tamaiti e inu susu mai le laʻititi. Na o sina taimi e faʻaumatia ai latou i koko poʻo susu falaoamata. Ae o le mea autu o nisi taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, kefir ma le kinamona e aoga tele mo le maʻisuka.

E mafai ona e fesili, aisea e faʻamaoni ai le au gaosi i faʻasalalauga uma e aoga tele? E faigofie le tali - o la latou galuega lenei, o latou punaʻoa o tupe maua. E te le talitonu i faʻasalalauga e pei o le hens ola e pei o masiofo, ma o aso uma e fafagaina i latou i fatu ua filifilia? Pe o lena kofe vave ona faia mai pusa atoatoa lelei o kofe na aoina mai e taupou talavou? E tutusa ma susu - aua e te talitonu i faʻalauiloa.

Ma i le faaiuga, ou te fia ofoina atu ia te oe se vitio e uiga i le susu, o se lauga e tuuina mai e se fomaʻi ma se saienitisi Walter White:

Eseesega

E tusa ai ma fautuaga a nisi fomaʻi, o le faʻaaogaina o lenei oloa mo le maʻisuka, e mafai ona e faʻamalosia ai lou lava tino ma se faʻalavelave o vitamini, minerale, protein maloloina, calcium, magnesium ma isi elemene masani.

O le tasi ipu malamalama o lenei vaiinu o loʻo i ai le fua o aso taitasi o le potassium, lea e manaʻomia e fatu uma. E le gata e aoga mo le maʻisuka, ae o se mea paleni foi e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o le tino.

E fautuaina mo maʻi eo faatasi ma le gaioiga o le ate, fatu, fausaga, veins ma capillaries. Ua faatonuina foi o ia mo tagata gasegase e maua ai le maʻi papala. E taua tele le manatua o susu o loʻo i ai susu mo le maʻisuka e matua manaʻomia lava, ona o loʻo i ai le malosi e puipuia ai faʻafitauli o lenei maʻi.

E faatagaina e aofia ai le sisi, yogurt, kefir ma le susu susu i le meaʻai i aso taitasi. O nei oloa e sili atu ona vave gase nai lo le susu lava ia, ae aofia ai mea aoga tutusa. E le gata i lea, o le susu o le protein ua matua malepelepe i totonu, o lea o nei oloa e sili atu ona faigofie ona iloa i le manava o le tagata.

O loʻo i ai le tele o le kasiketi, o lea e mautinoa lava e taua tele le maʻisuka. O le susu ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e sili ona fetaui lelei.

O susu susu o loʻo aofia ai le tele o le lysozyme, faʻateleina le faʻamalolo o manuʻa ma ulia e aliali i luga o le mucosa gastric. E faʻaleleia le faʻatinoga o le manava.

E leai lava se glucose ma galactose - monosaccharides e le lelei le gauai i le i ai o le le lava o le hormone pancreatic. E pei ona iloa e le toʻatele, o se tasi o faʻafitauli o le vaivai o le carbohydrate absorption o le ponaivi ivi. E afua ona o le le lava o le inisalini, lea e avea ma vaega malosi e le gata i le faatonutonuina o le toto toto, ae faapena foi ile fausia o le ponaivi.

E pei ona e iloa, e faia mai soya.

O le susu susu ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e lelei atoatoa.

E mafua mai i mea nei: o le oloa e le o aofia ai gaʻo tumu o meaola ma le cholesterol, o le mea lea e mafai ai e tagata e maua ai le gaʻo gasegase ona inu lelei.

Pe a faʻaaogaina le oloa i le faʻatusatusaina, o le faateleina o le faʻatonuga o le kulukose e matua vavaeeseina.

E taua le manatua o ituaiga taʻitasi o lenei oloa o loʻo i ai a latou lava mea totino e tatau ona mafaufau i ai e tagata e maua i le maʻisuka.

Faʻafefea ona faʻaaoga?

E faapena foʻi ona aafia ai le suka i le susu? E iloa o loʻo i ai ni vailaʻau faʻamalosi, o lea e tatau ai ona e ave ma le faʻamaualuga tele.

Ina ia le afaina ai lou lava tino, e tatau ona e matua usitai i fautuaga a se tagata tomai faapitoa. E matua faasaina le sili atu i le fuainumera ua faailoaina, talu ai o le susu e mafai ona faateleina le suka toto.

O tagata e mulimulitaʻi i se pulega faʻapitoa o le maʻisuka meaai e tatau ona iloa o susu e mafai ma e tatau ona onā i le maʻisuka. O le a fesoasoani i le tau faasaga i le maʻisuka ma toe faʻafoʻi le malosi.

Contraindications

I le taimi nei, e leai ni faʻamaʻologa patino i le faʻaaogaina o le susu o ituaiga eseese e maʻisuka.

E na o le lua mataupu e iloa pe a sili atu le aloese mai meaʻai susu:

  1. I le i ai o le lactose (le taimi e le maua ai e le tino o le tagata ni faʻamalama e tatau ai mo le faʻamalosia o lenei oloa),
  2. ma se allergy i le susu susu.

O tagata o loʻo mafatia i le faʻavaivaia o le kulukose e tatau ona latou iloa le faʻasologa o le susu, lea o le a mafai ai ei latou ona fausia lelei a latou lava meaai.

Vitio faʻatalanoa

Le susu e totoina le toto toto pe leai? E mafai ona e iloa pe mafai ona e inu susu i le maualuga maualuga o le toto mai lenei vitio:

E taua le manatuaina i totonu ole laasaga tatau o lenei mea masani e le mafai ona afaina ai le ola maloloina o le maʻisuka. I se isi itu, o nisi ituaiga o susu e na o le faaleleia atili o le tulaga o le tino ma lenei maʻi. Peitai, e ui i lea, e tatau ona e fesili muamua i lau fomaʻi pe fia le tele e mafai ona e inuina ai lenei vaiinu i le aso.

Fai mai nisi tagata atamamai o le faateleina o le puipuiga ma le faʻamaoaigaina o le tino i mea aoga, e tusa ma le lua tioata o povi po o le susu o le susu e lava. E le gata i lea, e mafai ona aumaia e le vaega mulimuli le tele o aogā. Pau lava le mea e tatau ona lafoaia atoatoa o se paipa o meainu o le a vave faʻaitiitia ai le toto suka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Tuua Lau Faamatalaga