Ituaiga 3 maʻisuka

O le tino o le tagata o se auala faʻapitoa tele. O ona vaega uma e faʻafesoʻotaʻi atoatoa, ma e oʻo lava i faʻamatalaga laiti e taua mo le ata atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e se tasi o lela ona fasioti (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le kanesa), poʻo le faʻasaoina (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ma tali faʻafesoʻotaʻi i faʻamaʻi) e ala i le tele o faʻalavelave faigata. Ma, i le isi itu, o nei faagasologa e fesoʻotaʻi foi.

E tasi le suiga e tau atu i le isi. O se tasi tulaga e masani ona tulai mai i se isi mea.

O lenei upumoni e masani lava ona taitai atu ai i mea ofoofogia na maua e faateia ai le lalolagi faasaienitisi i ona lava faavae, ma o iinei o le a e mauaina ai se tasi o na mea taua. O se mea e iloa ai e mafai ona suia e faavavau le auala tatou te vaʻaia ai nisi o tulaga sili ona leaga o aso nei: maʻi suka ma le faʻamaʻi Alzheimer (AD).

O le maʻi o le Alzheimer o le maʻisuka ituaiga 3

OBESITY, DIABETES AND ALZHEIMER'S DISASTER: E I AI SE FESOʻOTAʻIGA?
Seʻio tatou tilotilo i fuainumera ma faiga, aua o latou o le auala sili e faʻaalia ai mea o loʻo tupu.

E tusa ai ma le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO), o le taatele o le tele o meaola i le lalolagi e sili atu nai lo le faaluaina talu mai le 1980. I le 2014, sili atu i le 1.9 piliona tagata matutua sa mamafa tele, ma o le 600 miliona oi latou na matua pagatia.

Ma aua nei e sese aʻu, e le o se fesili o foliga mai, ae matua maloloina. Innocent (e masani lava e manaia) i le taimi muamua e tilotilo ai, o le mamafa e mafua ai le leaga o le tino. E mafua ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular (aemaise o le fatu ma le stroke) ma nisi o ituaiga o kanesa, ae o le mea e sili ona taua i le malamalama o la tatou talanoaga i le asō, o le le mafai ona togafitia le mamafa o le maʻisuka e mafua ai ona maua i le maʻisuka.

I le aluga o tausaga talu ai, o le faʻateleina o le maʻisuka i tagata e sili atu nai lo le faaluaina (mai le 4.3% i le 1980 i le 9.0% i le 2014), ma o le tutusa tutusa o tamaitai e le sili atu (mai le 5.0% i le 1980 e oʻo i le 7.9%). i le 2014). O le mea moni, o nisi atunuu e lelei tele i le puipuia o faʻamaʻi nai lo isi, ae o numera e matua mataʻutia lava: i le 2016, e sili atu ma le 4 miliona tagata i UK na mafatia i le maʻisuka, ma i le Iunaite Setete o lenei fuainumera e 30 miliona i le 2015. 1.6 miliona maliu na mafua mai i le maʻisuka i le 2015.

Ma o le mea taua lenei: e peiseai o nei mea moni uma e le lava tele, o se suʻesuʻega talu ai nei na faaalia ai o le faamaʻi o le Alzheimer e mafai moni ona avea ma ituaiga o maʻisuka, pe, e pei ona taʻua e tusitala o le "maʻisuka ituaiga 3."

FAʻAMATALAGA A LE ALZHEIMER - TYPE 3 DIABETES
O le uluai tusiga na tusia e Susan M. de la Monte, Maryland, faatasi ai ma Jack R. Chopsticks, MD, ma lomia i le 2008 i le tusi o le Diabetes Science and Technology.

I le faaiuga, o nisi suʻesuʻega ua faʻamaonia e faapea:

AD o loʻo aʻafia i le ogaoga o le inisalini ma le faʻamalosia o le insulin i le mafaufau (ma o le mea tonu lava lea e tupu i le maʻisuka: na pau lava le eseesega i totonu o le localization o suiga).
AD ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e sili ona taatele i vaega o meaola ma meaola (mo se faʻataʻitaʻiga, e taʻitaʻia uma i latou i le teu o le amyloid, o aʻafiaga patholi i totonu o le faiʻai poo le pancreas, ma mulimuli ane faʻaleagaina ai neura).
E sili atu ona tolu taimi e mafai ai ona atiae le faʻamaʻi o le Alzheimer, ma le mamafa (ae le o le soonafai) tagata e faalua ona ono atiaʻe le AD. Tuuina atu o le mamafa ma le oona e toetoe lava o taimi uma e taitai atu ai i le maʻisuka, e foliga mai o le AD o le mea moni lava o se subtype o lenei tulaga.
I nei faʻamatalaga uma, na suʻeina ai e le au suʻesuʻe taunuʻuga o le autopsy o mataupu ogaoga o le AD e fuafua ai pe i ai ni suiga taua e faatatau i le inisalini, IGF (mafua mai le insulin) 1 ma le 2, faʻapea foʻi ma latou faʻaleleia.

O taunuuga na ofoofogia: na foliga mai o le alualu i luma o le AD na fesoʻotaʻi ma le maualalo o lalo o le inisalini, IGF-1, ma o latou faʻaleleia. O nei suiga e tele lava ina patino mo le maʻisuka, ae i lenei tulaga sa latou i ai i se tasi o totoga. E saʻo, faiʻai.

Ma o mataupu e leai se ituaiga 1 maʻisuka poʻo le ituaiga 2!

O nei taunuuga e taʻitaʻia ai i tatou i se mea e lei faamoemoeina muamua: Alzheimer's can actually be just another type of diabetes, especially one that affects the brain human. E le tatau ona o mai faatasi ma fatuga masani o le maʻisuka (1 ma le 2), ae o le isi mea moni lea: o le maʻisuka atonu e sili atu le lamatia o le atinae o le AD.

O LE A LE TUSI O LE ATINAE O TAGATA I TAMAITAI MA DIABETES?
O se suesuega tele na lolomiina i le 2014 na faia ina ia iloa ai pe sili atu le ono lamatia o le gasegase o le maʻisuka e atiaʻe le faamaʻi o le Alzheimer. O le suʻesuʻega e aofia ai le 71,433 tagata mamaʻi ma le maʻisuka fou ma le 71,311 tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka. O le vaitaimi o suʻesuʻega na amata ia Ianuari 1997 ma tumau mo le 11 tausaga, seia oo i le aso 31 Tesema, 2007.

Mulimuli ane, ina ua auiliiliina taunuuga, na i ai i tagata mamai, o le avanoa e atiae ai le AD e 0.48%, ae i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka, o le tulaga lamatia e 0.37%. Ma o le mea e sili ona manaia o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina faʻaleagaina (o mea e maualalo ai le kulukose o loʻo faʻaaogaina i togafitiga masani o le maʻisuka) e leʻi faʻaitiitia ai le lamatiaga.

O le mea moni, o nisi o vaega o le "togafitiga masani" o le maʻisuka na faʻaleagaina ai le tulaga ma faʻavaveina le amataina o le maʻi o Alzheimer!

E FAAPEFEA ONA FAʻAMATALAINA LE TAITAIINA O LE TAITAI MA LE FAʻAMATALAINA O LE TUSI A LE ALZHEIMER?
I le faaopoopo atu i suiga o le olaga ma le faamalositino masani, o vaega taua e lua o togafitiga masani o le maʻisuka o togafitiga o le hypoglycemic ma injections inisalini.

O vailaʻau patino ma vailaʻau eseese, e masani lava ona tutusa: o togafitiga masani e masani ona faʻavaveina ai le maʻisuka ma faʻateleina le amataga o le AD. Seʻio tatou tilotilo i nisi o faiga masani.

Injections o le maualuga o tui o le inisalini e mafua ai ona faateleina le faʻamalosia o le insulin. I le isi itu, o lenei mea e afaina ai le suka toto ma e manaʻomia ai foi tulaga maualuga o le inisalini. O lenei taamilosaga faigata e matua faigata lava ona momotu, ma, ioe, e aafia ai le faiʻai o le tagata faapea foi ma isi uma totoga.
O nisi o vailaʻau faʻamaʻi faʻamalosi e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le faamaʻi o le Alzheimer. O se tasi o ia sooupu o le metformin, o se tasi o fualaau sili ona faʻaaogaina i togafitiga masani o le maʻisuka.
O le tala lelei o faʻamatalaga mataʻutia uma o loʻo faʻamatalaina i totonu o lenei tusiga e mafai ona alofia, poʻo le itiiti ifo o le mitamita i se auala faʻaeteete ma le faʻaeteete, seʻi o tatou fesuiaʻi i lenei leo lelei vave!

E tele togafitiga masani e mafai ona saogalemu ma lelei le togafitia o le Alzheimer e aunoa ma le tuʻuina oe i le lamatiaga mo le atiaʻe poʻo le faʻaleagaina o le maʻisuka. Faitau pea!

METHODS NATURAL MO LE FAʻAMATALAINA O LE TALAFAASOLOPITO A LE ALZHEIMER, O SE TUSI PAIA O DIABETES
Tusa 2 Suʻe le maʻisuka
Ua taʻu atu e lau fomaʻi e le mafai ona ola le maʻisuka? E mafai ona faʻamaonia oe i le mea moni o le maʻisuka o se faʻafitauli o le olaga, o lona uiga e mafai ona e faʻaaogaina suiga o olaga (ma meaʻai.) Aoao ni metotia e mafai ona e faʻaaoga vave e toe suia ai le suka i le 30 aso. . E i ai nisi mea taua e tatau ona e aloese mai ai ina ia vave ai lou faʻamalolo.

Mediterranean diet
I le 2006, o se suʻesuʻega manaia na faʻaalia ai o le maualuga o le faʻatinoina o taumafa i le Metitirani e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le lamatiaga o le atiaʻe o le faʻamaʻi o le Alzheimer. O lona uiga o lau meaai masani e tatau ona aofia ai mea taumafa o laau, e pei o fualaau aina, fualaau faisua, nati, fatu, mea manogi, otaota, cereals, ma pi. Seafood is your second best friend, e ai i le tele o taimi i le vaiaso. I le ala, e mafai ona e filifilia meaola moa ma susu i luga o le mutia, ma o le aitema mulimuli i luga o lau lisi e tatau ona avea ma aano o manu ma sefe (tasi pe faalua i le masina).

Le amataga o le maʻisuka ituaiga 3

Seia oʻo mai talu ai nei, na le iloa ai mafuaaga o Alzheimer. I tua i le 2000, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e fefe ai tagata uma, ma e leai se tasi na te mafai ona iloa le mea na sau mai ai.

Talu mai le 2005, sa suʻesuʻeina e le au saienitisi i le Kolisi o Brown le sailiga mo mafuaʻaga, ma maua - o mea sese uma lava inisalini le lava i le faiʻai. Talu ai ona o lona le lava i totonu o le faiʻai, o peta-amyloid plate form form, lea e mafua ai ona le toe manatuaina ma mafaufau atoa.

O le maʻisuka ituaiga 3 e mafai ona taʻua saogalemu o le maʻisuka.

O lenei sailiga e mafai ai ona tatou taʻu atu o le faamaʻi o le Alzheimer ua le toe avea ma se faasalaga, ma e mafai foi ona aumai i se tulaga o le faamagaloga, tausia o le tulaga manaomia o le inisalini.

Tusa 3 le maʻisuka faamamaluina - faailoga

Uluai taimiLate taimi
  • galo
  • le mafai ona iloa se uo
  • faanoanoaga
  • popolega
  • faʻasoesa
  • le le fiafia
  • faʻailoga
  • faʻasalaga
  • faigata faigata
  • le mafai ona mafaufau
  • gaogao

Faitau atili e uiga i lenei faʻamaʻi i le vitio:

Vitio mo Aperila 2011.

O le ae le faʻalogo i le maʻisuka, ae o le ae malamalama i le atoaga o le fatuga o le maʻi ma ona taunuuga mataʻutia.

O le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka, po o le taufaʻailogaina o Alzheimer's: etiology o le faʻamaʻi ma mataupu tau togafitiga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻi suka o loʻo faʻamaonia e le paʻu o le inisalini o le pancreatic po o lona toesea atoatoa, faʻapea foi le suka maualuga.

O le taunuʻuga o lenei mea o le kulukose, lea e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi o le tino o le tino.

Vaʻaia mataʻupu mataʻutia, faʻaleagaina ma le toto maualuga, ma aʻafia ai gaʻo. O le gasegase o le maʻisuka na maua i tua i le 70 o le 20 seneturi, peitai, o vailaʻau e leʻi manatu e tatau ona resitalaina faailoga faʻaleaga.

I le tulaga faʻapitoa, e na o le lua ituaiga o maʻi, ae o loʻo i ai foi se faʻamaʻi e tuufaatasia ai uiga uma o ituaiga muamua ma le lua. E le o lauiloa lautele. E taʻua o le maʻisuka ituaiga 3. O le a lona uiga ma le auala e togafitia ai, o le a tatou mafaufau atili i le tusiga .ads-pc-2

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le maʻisuka III o le maʻisuka o se maʻi ogaoga, faʻasalalau ma sili ona lamatia, o se taunuuga o le atiaeina o le maʻi lauiloa Alzheimer.

I le amataga o le 21st seneturi, e itiiti lava ni faamatalaga e uiga ia te ia, e leai se tasi na iloa po o le a le mafuaʻaga o foliga vaaia ma le auala e togafitia ai lenei maʻi.

Ae ui i lea, ina ua maeʻa suʻesuʻega i le 2005 e suʻe ai mafuaʻaga o le faʻamaʻi, sa mafai e saienitisi ona faʻamaonia mea moni e faapea o le mafuaaga mo le fausiaina o le le lava o le inisalini i le faiʻai o le tagata. O se taunuuga o lenei mea, o peta-amyloid plaques e faia i totonu o le faiʻai, lea e mafua ai ona le toe manatua le mafaufau ma le mafaufau atoa.

O le maʻisuka ituaiga 3 e tupu i le taimi o le gaioiga o okeni o le endocrin system, o le mea lea, endocrinologists e aofia ai i le siakiina ma le togafitiga o lenei maʻi. O le maʻisuka ituaiga 3 e manatu o se ituaiga faapitoa o le maʻi ma faʻaopoopoina ia ituaiga muamua e lua i le taimi e tasi.

E leai se togafitiga faapitoa mo lenei ituaiga, aua e masani lava ona maua e tagata tomai faapitoa i le endocrinology le tele o ituaiga eseese o faailoga.

Ona o le le mafai ona maua se faʻamaoniga saʻo, e le mafai ona filifili auala saʻo mo togafitiga. I tulaga eseese, o faailoga e faaalia i latou i auala eseese, o lea, i se tasi tulaga, o faailoga o le ituaiga I ma le II e mafai ona manumalo i le taimi lava e tasi, ma i le isi, vice versa.

O auala o togafitiga ma vailaau eseese e eseese i le togafitiga o ituaiga eseese o faamaʻi. O le mea lea, e sili atu ona faigata le fuafuaina o se metotia se tasi mo le faʻamamaina o le maʻisuka o le tikeri III. O le mafuaaga lea e manaʻomia ai se faʻaopoopoga faaopoopo o le maʻi. O se ituaiga fou o faamai ua taʻua o le maʻisuka ituaiga III.ads-mob-1

E i ai le masalosalo e oʻo mai lenei faʻamaʻi i le tino ma faʻaleleia i le taimi o le malosi o le inu o le iodine e le intestine mai meaʻai e ulu atu i le manava.

E talitonuina o faʻafitauli eseese o totoga i totonu, e pei o le:

  • dysbiosis,
  • se ulutala
  • otaota
  • afaina o le mucosa o le intestinal,
  • faʻamaʻi viral
  • afaina.

E le gata i lea, o se mafuaʻaga faʻateleina ma faʻalavelave masani e mafai ona avea o se mafuaaga.

Faatasi ai ma ia ituaiga o maʻi, e le faatagaina e gasegase ona faaaoga le iodine. Mo togafitiga, e le mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau faʻatau e togafitia ai le isi lua.

Afai o le uiga o le ituaiga muamua o le maʻisuka e sili atu ona taatele, ona sili atu lea ona faigata le faagasologa o le faamai, ma togafitiga e sili atu le taimi e alu ai. I le avea ai o se tulafono, e le o aliali vave mai faailoga o le faʻamaʻi, ae pe a maeʻa le tele o le taimi. Faʻatasi ai ma sina avanoa, o le maʻisuka e mafai ona tupu i le taimi lava e tasi ma le malosi tele o le suka i le toto.

O le faʻamaʻi e amata ona faʻaalia i ni nai mea laiti, o faʻamaumauga o ituaiga muamua e lua, e pei o:

  • naunautaiga faifaipea e inu i le tele o le malosi pe a mafai,
  • matagogo
  • sasaina o le paʻu,
  • faʻaauau faifaipea
  • vevela paʻu,
  • faaitiitia pe faateleina i le mamafa o le tino,
  • vaivaiga maso
  • se faʻaopoopoga i le aso o le urine,
  • faʻamalolo umi o le faʻamalolo o manua, tipi i luga o le paʻu.

Afai e maua nei faailoga, faʻaalia faʻaese pe tuʻufaʻatasia, e faanatinati le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma foaʻi toto e fuafua ai faʻamatalaga glycemic o le a fuafua ai le maualuga o le suka o le toto. O le maʻisuka ituaiga 3 e amata i se foliga malie ma e tafe atu i se tulaga sili atu ona ogaoga.

O faʻamaoniga vaivai e aofia ai:

  • galo
  • popolega
  • faʻasoesa
  • faigata i mafaufauga mafaufauga,
  • le le fiafia
  • faanoanoaga
  • le mafai ona iloa se uo.

Mo se taimi mulimuli ane o le faʻamaʻi, o uiga nei e taua:

  • e le mautonu
  • le le mafai ona mafaufau
  • e masani ona le fiafia
  • faʻailoga
  • faigata faigata.

E le gata i lea, o faʻamaoniga e faailoa ai le i ai o le ituaiga III o le maʻisuka o le:

  • tele o le ulu tiga
  • ogaoga tiga i totonu o le loto,
  • faateleina le ate
  • vae tiga pe a siitia,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • oso i le toto maualuga i se tulaga ogaoga,
  • faigata i mafaufauga mafaufauga,
  • le puipuia o le lagona o le paʻu o le tino,
  • o le foliga mai o le edema o masini mumu (tele lava i luga o foliga ma vae).

MODY-maʻisuka o se faʻamaʻi o le faʻavae i le fanau. O loʻo faʻaalia i le solia o le gaioiga o suauu peta e nafa ma le gaosiga o le inisalini, faʻapea foi ma le solia o le metabolism glucose.

O le iʻuga o faʻafitauli matuia o faʻamaʻi lea o loʻo faʻateleina ai le gaosia o hormones o loʻo iai, e mafai ona atiaʻe ai le suka suka. E le gata i lea, e masani lava ona aliali mai pe a uma le togafitiga umi i fualaau oona.

O le mea e ono mafua mai i le mea moni o le maʻisuka ituaiga ma le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, e mafua mai i lenei mea o le maʻisuka atoa ma le ituaiga III o le maʻisuka e le mafai .ads-mob-2

Ae ui i lea, ei ai metotia e mafai ona taofia le faʻamaʻi i le umi e mafai ai. O le mataupu faavae o ia ituaiga togafitiga e taulai i le faatumauina o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata.

O togafitiga faʻamaʻi e faʻaaogaina foi e pei o le alualu i luga o le alualu i luma o aʻafiaga o loʻo maua i le maʻisuka.

O togafitiga e faʻamoemoe e faʻamalo ai faʻamaoniga o le faamai mo le mafuaʻaga e le gata ina faʻalavelaveina ai le tulaga lautele o le maʻi, ae o loʻo avea foi ma lamatiaga i le ola o le tagata.

O le togafitiga autu o se meaʻai e faʻasaina ai le faʻaaogaina o meaʻai inu gaʻo, lea e lelei foi i le togafitiga o ituaiga o le maʻisuka ma le maʻisuka. E le gata i lea e le o aofia ai oloa o iodine.

O a meaai e tatau ona 'ai i le maʻisuka ma o le a le mea e manaʻomia i aso uma? Tali i le TV e faaalia ai "Soifua maloloina!" Faatasi ai ma Elena Malysheva:

O le maʻisuka III o le maʻisuka e le o se lauiloa tele, ae masani ona masani ona faʻamaʻi. O lenei suʻesuʻega e faʻaaogaina i mataupu e mafai ai e siama laʻititi o inisalini ma fualaau faasaina ona maua ai se taunuuga lelei. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o le tagata maʻi ua i ai ni faailo o le ituaiga I ma le maʻisuka II i le taimi lava e tasi, e le gata i lea, o nisi oi latou e ono pule, ma e mafai foi ona faʻaalia i le tulaga tutusa. O mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi e le o iloa, ae masalo o se uligā, o le mumū o le mucosa o le intestinal, dysbiosis, o le gaʻo ma le pala e mafai ona faʻaosoina ai. Togafitiga mo tagata maʻi taʻitasi e filifilia ma le faʻaeteete ma taʻitoʻatasi, aua e leai ni faʻamatalaga tonu mo togafitiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Tusa 3 maʻisuka: taumafa ma meaai paleni, faʻamaoniga ma togafitiga

O le faamai, ua lauiloa o le maʻisuka, ua manatu o se tasi o mea taatele i aso nei. O le faʻamaʻi e fesootaʻi ma se faʻalavelave matuia o totoga e aofia i le endocrine system. O le mea lea, endocrinologists e aafia i togafitiga o le maʻisuka.

E i ai se faʻavasegaga masani o faʻamaoniga ma faailoga o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, peitai, o se ituaiga tino ese ma faapitoa o le maʻi ua lauiloa foi i vailaau. O lona uiga masani o le mea moni lea e tuufaatasia ai uiga o ituaiga muamua e lua.

O le tele o taimi, na faʻamaumau e le endocrinologists se vaʻavaʻa, le vavalalata le ata o le maʻi, pe a iai ni faʻavaega eseese o faʻamaoniga na aʻafia ai le siakiina, suʻesuʻega ma le filifiliga o le togafitiga talafeagai. I nisi o gasegase, o faʻamaoniga o ituaiga uma o le maʻisuka e 1 ma le 2 na faʻaalia i le taimi lava lea.

Ona o le mea moni o metotia eseese na faʻaaogaina e togafitia ai ituaiga tagata taitoatasi o le faʻamaʻi, e faigata tele ona fuafua le auala faapitoa o togafitiga. O le mea lea, ua faʻalautele le faʻavasegaga. O se ituaiga lona tolu o le maʻisuka ua aliali mai, ae o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e leʻi aloaia aloaia.

I tua i le 1975, na vaevaeina e saienitisi le maʻisuka i ni ituaiga se lua. Ae ui i lea, ua leva i lena taimi, o le saienitisi o Bluger na matauina e masani lava i le faatinoga ei ai mataupu e le ogatusa ma nisi ituaiga o faailoga.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua ona o le leai o se homone e taʻua o le inisalini i totonu o le tino. Ina ia faatumauina le ola, o ona anotusi e tatau ona toe faʻaleleia ma le fesoasoani o ni inisiua faapitoa, lea e tatau ona faia faʻatasi ma meaai. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e ala i le teuina o mea faʻapipiʻi i totonu o totonu o le ate.

O le faʻaaliga o lenei faiga e faapenei:

  • E i ai le toilalo i le gaosiga o le gaʻo, e mafua mai i le solia o le paleni o lipids i le tino o le tagata.
  • O le ate e vave amata ona maua se aofaiga sili atu ona tele o mea aoga gaʻo.
  • E le mafai e le ate ona faʻaaogaina i se taimi talafeagai.
  • O se taunuuga, o le gaʻo ua faia.

I vailaau, ua iloa ai o lenei faagasologa e le o se uiga o se faamai o le ituaiga muamua. Ae peitai, pe a maua se ituaiga lona tolu o le maʻisuka, e maua uma nei faailoga i le taimi e tasi.

O le maʻisuka ituaiga 3 e sili ona ogaoga i le ogaoga.O le anapogi o le toto sugar index e oʻo atu i le 14 mmol / L, aʻo glycemia o le tusa ma le 40 - 5 ° g / L e lauiloa foi i le taimi o le samine sampling. E le gata i lea, faatasi ai ma le ituaiga 03, o se uiga o le ketoacidosis, faapea foi ma fesuiaiga mataga i le glycemia, ua matauina.

O le gaioiga masani o nei tagata gasegase e lagolagoina i luga o tui o le inisalini. I se taimi, e tatau i le tagata maʻi ona sili atu ma le 60 iunite o le homone. E mafai foi ona e faailogaina sea faailoga o lenei tikeri o gasegase, e pei o se liona o vaʻa toto o eseese faʻalapotopotoga.

Togafitiga, lea e aofia ai ma meaʻai talafeagai, e tatau ona vave.

Afai e maua le maʻisuka i se tagata gasegase mo le taimi muamua, o le malosi e mafai ona faʻamoemoeina pe a maeʻa le tele o suʻega, faʻapea foi ma le siakiina o le malosi o le faailoga na maua. Naʻo le maeʻa ona faia o nei auala e mafai ai e le endocrinologist ona faʻamaonia le talafeagai o togafitiga. Ona o le hyperglycemia, togafitiga ma meaai e vavalalata vavalalata.

E taua le matauina o soʻo se ituaiga o maʻisuka e amataina malie ma le faʻagesegese o le faʻalauiloaina o faʻamaoniga. Faatasi ai ma mea muamua, o mea nei e mafai ona iloga:

  1. O le fia inu pea e le alu ese e tusa lava pe uma mea inu inu. O le maʻisuka e mafai ona inu sili atu i le lima lita o le vai i le aso.
  2. Le mago tele o mucous membranes o le gutu. O lenei mea e le faʻalagolago i luga o le aso o le vai inu.
  3. Le televave suiga i le mamafa, o lona leiloa poʻo le maua.
  4. O le Hyperhidrosis e faʻatatau i le soona fiafia, lea e sili ona lauiloa i luga o alofilima.
  5. O le vaivai e faʻatasi ma le vaivaiga maso, e oʻo lava i le leai atoa o se gaioiga faaletino.
  6. Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, o le faʻamaloloina o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matauina. E oʻo lava i se mea laiti e mafai ona avea ma manuʻa fasi purulenti ma faʻamaʻi.
  7. O le paʻu e le talafeagai le ufiufi i pustules.

Afai ua matauina e se tagata ia le itiiti ifo ma le tasi o faailoga o loo i luga, e tatau ona sailia le fautuaga a se endocrinologist. Afai o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai uiga o le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka o le muamua, lua poʻo le tolu ituaiga.

I le tautala faapitoa e uiga i le ituaiga lona tolu o le maʻisuka, e tatau ona e iloa e mafai ona fuafua i se faʻapitoa tuʻufaʻatasiga o faʻailoga. I le taimi muamua, e iloa e fomaʻi ia uiga i le maʻisuka:

  1. Malologa, popole popole.
  2. O le atuatuvale ma se lagona o le le fiafia mo mea uma, e aofia ai lo latou ola maloloina.
  3. Tigā, lē mafai ona iloa mea ua uma ona iloa.
  4. Galo.

Afai e le o gauai lelei ia faailoga, o le a alualu i luma. O mea nei o le a aliali mai:

  • Faʻailoga, faʻaʻoleʻole ma isi faʻafitauli o le malamalama.
  • Faigata le faʻatinoga o galuega feʻaveaʻi.
  • Le faigata o le mafaufau.
  • Faʻasalaga o faʻasalaga.

O le faʻamaʻi o le Alzheimer e faʻaalia i le leai o se manatua ma le tagata lava ia. I ni nai tausaga ua mavae, o le mafuaaga o le atinaʻeina o lenei faamai e lei malamalama atoatoa, seia oo i le 2000 o se faamaʻi e le mafai ona togafitia e fefe ai tagata uma.

I le 2005, na faia ai se isi suʻesuʻega i lalo o le taʻitaʻiga a saienitisi mai le Iunivesite o Brown, lea na faʻaalia ai o le mafuaʻaga autu o le maʻi o le leai o le insulin i le mafaufau.

Le tele o le hormone e faaosofia ai le fausia o peta amyloid peta. O nei aʻoaʻoga, i le isi itu, e mafua ai ona le toe manatuaina, ma o le mafaufau atoa.

Mo lenei mafuaʻaga, e mafai e se tasi ona faʻalogo i le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka.

E foliga mai o le faʻamaʻi o le Alzheimer e le mafai ona toe taʻua o se fuaiupu, talu ai e mafai foi ona faʻafeiloaʻi i le tulaga o le faʻamagaloina e ala i le faatumauina o le maualuga o le inisalini mataupu.

O le maʻisuka ituaiga 3 e tatau ona togafitia lelei. E vave lava ona iloa o le togafitiga o fualaau faasaina ua manatu o se elemene taua. Ae ui i lea, o fua o le suka ma le inisalini e le o uma.

O se taumafataga o loʻo taʻua o se tasi o faiga faʻamaonia mo le maʻisuka o soo se ituaiga.O meaai e tatau ona paleni. E tatau ona fausia muamua masini mai meaʻai o le protein, ma 'ai meaʻai mo le maʻisuka.

O lenei ituaiga o taumafa e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai maulalo gaʻo. O meaʻai talafeagai o se mea e manaʻomia muamua e aunoa ma se togafitiga e le mafai.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau i le tagata gasegase ona lafoai soo se masani leaga i se taimi vave e mafai ai. O le ulaula ma le ava malosi e faʻaitiitia ai le lagona o sela i le inisalini. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le gaʻo ona o le maʻisuka ituaiga 3, e tatau foi ona faʻaaoga lelei.

E ui i le mea moni e le o togafitia le maʻisuka, o ona uiga e mafai ona faʻamavaeina e ala i le tausisia o nei fautuaga uma. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe le mea e fai i le maʻisuka.

O foliga mai o le maʻisuka e tupu ona o le mea moni o le tino o le endocrine e taofia le galue. O se taunuuga, o le siama o le insulin, e mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, e le lilo. E lua ituaiga o suka suka lauiloa i le lalolagi: o le muamua o le insulin-faalagolago ma le lona lua e le o le insulin-faalagolago. Ae ui i lea, talu ai nei, na faʻaalia ai e fomaʻi se isi faʻavae o le maʻi - ituaiga 3 maʻisuka. E ui i le mea moni e le o silafiaina o ia, ua aʻoaʻoina e endocrinologists ia latou iloa autu, ia iloa le mafuaʻaga o le maʻi.

I ni faaupuga faigofie, o le maʻisuka o le faiʻai poʻo le faʻamaʻi o Alzheimer. Talu ai nei, o mafuaʻaga o le amataina o le faʻamaʻi, ua faʻaalia, i le faasologa, sa i ai le faʻamoemoe o le faʻamautu. O le mea autu e mafua ai le maʻi o le mafaufau o le le lava lea o le aofaʻi sao ole inisalini i le tino. O se taunuuga, o loʻo i ai le le toe manatua, mafuaaga.

O le ituaiga lona tolu o le maʻisuka na maua i le faaiuga o le 20 seneturi e Bluger, o se saienitisi tulaga ese. Na ia taʻua e masani ona ia vaaia se faamaʻi e le ogatasi ma faailoga autu o ituaiga o maʻisuka e lua. E tusa ai ma nisi o lipoti, o le le lava o le inisalini ma le manatuaina e mafua ona o le niniina o le iodine e le inumaga, lea e ulu atu i le tino e ala i mea taumafa taumafa.

O lenei faagasologa e mafai ona tupu ona o maʻi o le tino o le tagata:

  • dysbiosis,
  • otaota
  • afaina o le mucosa o le intestinal,
  • maʻi pipili.

O le mea lea, o tagata e iai le ituaiga lona tolu o le maʻisuka e tatau ona faʻaititia le tele o le iodine e faʻaumatia. O le faamaʻi o Alzheimer e le o se faasalaga. O le tele o tagata tomai faapitoa e pulea e le gata ina latou iloa mafuaaga o le faamai, ae ia maua foi se auala e tuu atu ai i le tulaga o le faamagaloga.

E ese mai i le mea moni o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka ua taʻua o le maʻi o le Alzheimer, ua taʻua foi o le pancreatogenic. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le mafuaaga autu mo le faʻaalia o le maʻi o le mea tonu lava lea o le vavaeeseina o le pancreas.

I le taimi o le pancreatitis, o elemene autu o le gland ua suia, ma o se taunuuga o lea mea ua i ai le solia o le gaosiga o le inisalini ma le galuega a le mea o le endocrine. I le faaopoopo atu i le pancreatitis, o mafuaʻaga mo le tupu mai o le maʻi e mafai ona:

  • manua e oʻo atu ai i faafitauli faʻalavelave,
  • taotoga taotoga
  • umi taimi o togafitiga fualaau faasaina,
  • afaina
  • faateleina le lipids toto
  • inu ava malosi.

E lua vaega o le faʻaalia o faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 3:

  • Muamua, lea e faʻaalia ai o ia lava i le tulaga o le faʻagaloina, faʻavauvau, le fiafia, atuatuvale, le mautonu.
  • I se taimi mulimuli ane, lea o le a oʻo mai ai faailoga autu i le faʻaalia mai o mea faʻapitoa, faigata i le fegasoloaiga, foliga vaaia o le faʻamalosi.

E le mafai ona iloa le faigata o le maʻi i le taimi o se suʻesuʻega masani. Mo lenei mea, o suʻega faapitoa ua tuʻuina atu e mafai ai e oe ona siaki le malosi o le atinaʻeina o togafitiga. O lenei lomiga o loʻo tautalagia e endocrinologists, latou te nafa ma le faagasologa o togafitiga ma le toe maua mai o le maʻi.

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e amata lemu, o le mea lea o faailoga muamua e mafai ona taʻu mai ai mea e le masani ai i le system endocrine e:

  • O le faateleina o le fiainu e le alu ese pe a uma ona inu.
  • Tumau malogo.
  • Faʻasalaga le faʻaaogaina o tupe gau poʻo tupe maua,
  • Faateleina le afu, aemaise lava ile alofilima.
  • Le foliga mai o se tulaga vaivai, lea eo mai faatasi ma vaivaiga i maso.

A oʻo ina manino ia faailoga, e tatau loa ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa, ave suʻega talafeagai ma faia suʻesuʻega. O nei faʻaʻailoga e faʻaalia ai foliga o se ituaiga o maʻisuka.

E tusa ai ma le ituaiga faʻamaʻi faapitoa o faʻamaʻi, na matauina e tagata tomai faapitoa faailoga nei i le tino:

  • popolega
  • popole pea
  • galo
  • faafitauli i le faatinoina o gaioiga eseese gaioiga.

O maʻi o le ituaiga lona tolu o faʻamaʻi ei ai a latou lava uiga:

  • masani faaletino
  • leai se gasegase o vailaʻau
  • faanaunauga e fausia le hypoglycemia,
  • paʻu paʻu
  • o le amataina o faʻamaʻi o le maʻi ua aliali mai ile ono tausaga.

O le ituaiga lona tolu o le maʻisuka e tatau ona togafitia i na o le tuufaatasiga:

  • fualaau faasaina
  • meaʻai lelei
  • tuuese o masaniga leaga,
  • tausia se olaga ola malosi.

Muamua lava, e tatau ona e filifilia le auala saʻo o togafitiga. E filifilia lelei lava e tusa ai ma faʻatonuga a le endocrinologist, o ia o loʻo vaʻai i le ata atoa ole falemaʻi o le maʻi. E filifilia e le fomaʻi fualaau talafeagai ma metotia mo togafitiga o le maʻi.

I togafitiga faafomaʻi, ua faatonuina ai e le fomaʻi le iniseti o le gasegase, gaosiga o le suka, analgesic ma fualaau. Mo tapenapenaga o le enzyme, e tatau ona aofia ai lipase, amylase ma peptidase.

O le mafuaʻaga autu o le faʻaaogaina o nei vailaʻau o le gafatia lea e faʻaleleia le faagasologa o meaʻai, toe faʻafouina le metabolism. O se taunuuga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le a faaitiitia, ma o le a mafai ona pulea le kulūkose i le tino.

O le sauniuniga masani o le enzyme mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 3 o Creon. E faʻamamāina ai faʻamaʻi pipisi, faʻaleleia le tulaga o le tino atoa.

E taua le manatua o fualaau e fesoasoani e faaleleia le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua e ono aʻafia ai le tino o le maʻisuka ma se ituaiga lona tolu o faʻamaʻi.

Talu ai e leai se faʻamaoniga aloaia o lenei maʻi, e tusa ai, e leai ni vailaʻau pateni. I lenei itu, o loʻo finau ma faʻatautaia e endocrinologists i latou lava, e faʻavae i luga o le suʻesuʻeina o se tagata.

I le maʻisuka ituaiga 3, o le tausisia o le tausiga o meaai e manaomia, lea e le faatagaina ai le faaaogaina o gaʻo, falai, ma gaʻo. O le meaai autu mo le maʻisuka o le maualalo-carb. I le lisi o maʻisuka, na o na oloa e faʻatagaina e le sili atu ma le 30% le faasinomaga o le faasinomaga.

O le tausisia o tulafono o le maʻisuka taumafa o se tasi lea o auala autu e tatau ona mulimulitaia e le maʻisuka. Na o meaai paleni e manaʻomia: polotini, maualalo-carb. O loʻo i ai se fua faatatau o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

Ua fatuina e tagata e taumafa fualaau meaai se "falaoa o le falaoa" faapitoa lea e mafai ai ona e fuafuaina le aofaʻi o meaʻai gaʻo o loʻo i totonu o le oloa. O se vaega taua tele lenei mea, aua o gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka i totonu o le tino.

I le maʻisuka, o le taumafataga e mafai ona aofia ai: falaoa enaena, soupisi, meaʻai tunu, iʻa tunu, ipu kuka, apples, kiwi, lemoni, oranisi. I le filifiliina o meaai saʻo mo meaai paleni, e mafai ona e faʻasalalau au mea taumafa, e oʻo lava i le iai o ni meaʻai masani. Afai e te manaʻomia le lafoaia o selu, ona mafai lea ona e suia i fua, nai lo meaʻai lelei, amata ona 'ai lelei ma lelei.

O le maʻisuka ituaiga 3 ma isi ituaiga faʻamaʻi e mafua ai ona lamatia le ola o le tagata.A oʻo mai uluaʻi faailoga, e tatau loa ona e alu i se fomaʻi ina ia amataina togafitiga ile taimi.

O le maʻisuka ituaiga 3 o se faʻamaʻi lea na faʻaalia i se isi vaega i le 2011, ae o le faʻamalositino o le WHO e le o iloaina lona ola. O vailaau masani i aso nei ua naʻo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e iloa ai.

O le maʻisuka ituaiga 3 o se masani masani o togafitiga e tuufaatasia ai uiga o filifiliga uma e lua, e masani lava tutusa i le tutusa, ma le isi, o togafitiga masani o le maʻisuka i lenei pepa e le aoga. O se faʻamatalaga o le 3 ituaiga o togafitiga na tuʻuina atu i le 1975 e le au aʻoga A.F. Bluger, ae na le manatu le Matagaluega o le Soifua Maloloina e tatau ona resitalaina aloaʻia faʻamaoniga e le o ni uiga o soʻo se meaola. Ae faapefea i aso nei?

Mo nei 7 tausaga, e leʻi aʻoaʻoina e fomaʻi pe faʻapefea ona iloa, i le 87% o mataupu ua maua i le maʻisuka 2, i le 7% - ma le maʻisuka 1. O na mea sese e faʻaleagaina ai le ola o tagata maʻisuka.

O ē faʻatuatua i le i ai o le maʻisuka ituaiga 3 e talitonu e tupu i le talaaga o maʻi o le pancreas (o lona uiga, o lona synonym o le pancreatogenic diabetes mitusitus).

I le auala, o le maʻisuka 3 e manatu i ai i aso nei o se taotoga o le faʻamaʻi o Alzheimer. Aisea? Suesuega i le 2005 na faʻaalia ai e iai le maʻisuka ituaiga 3 e leai se inisalini i le faiʻai.

O le taunuuga o lenei mea o le peta-amyloid plaque, lea e tupu ma afaina ai neu, e mafua ai ona faaitiitia le manatuaina, ona pau ai lea ma lona mafaufau atoa.

O le mafuaaga taatele o le pancreatitis. E le pasia e aunoa ma se faailoga mo le gastrointestinal tract, aemaise lava, mo le inumaga.

O iinei o loʻo faʻalauteleina ai le malosi o le iodine, lea e mafua ai le le maua o le endocrine o le tino atoa.

O isi mafuaʻaga maʻoti o foliga mai e 3 ituaiga o togafitiga e le i faavaeina. Ae ui i lea, o le lisiina o mea lamatia e mafai ona mafai. Faatasi ai ma:

  • uiga faʻamaoni
  • faateleina le mamafa, ae leai se meaʻai,
  • faʻafitauli faʻapitoa, o le faʻaogaina o le inisalini lava ia o le gasegase - o le tino pancreatitis, taotoga i le gland, hemochromocytosis,
  • vailaʻau faʻamaʻi pipisi - faʻamaʻi, hepatitis,
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • tausaga pe a ma le 40 tausaga
  • tama tane.

O le maʻisuka ituaiga 3 e sili ona atiae, i le averesi, 5 tausaga talu ona faaleagaina le pancreas. O le tele o tagata gasegase e le mafai ona latou iloa le aso o le faamaʻi, talu mai uluai faʻaaliga o le ituaiga 3 i le tulaga o le tiga ma le lalata e le sili ona fesootai ma le maʻisuka.

I le maʻisuka 3, o maliu o peta o pepe o Langerhans ua mate, lea e aofia ai i le gaosia o le inisalini.

O le maliu e tupu mai ona o le le lelei o nei siama. Faatasi ai ma le faatoilaloina o sela, e le gata o le fausiaina o le inisalini e afaina, ae o le gaosiga o enzymes pancreatic e taofi foi, ona o le mea e afaina ai le ogaumu.

Aua o le maʻisuka o lenei ituaiga e taua:

  1. E le lagona e se tagata lana maualuga maualuga, e oʻo atu i ata o le 12 mmol / l.
  2. O le Hyperglycemia e leaga le faʻatulafonoina,
  3. E masani lava ona pa'ū le kulūkose ma faʻaleagaina tulaga o le hypoglycemic,
  4. O se tagata e masani ona mafatia i le malulu,
  5. E masani lava ona amata ona tupu mai le vevela i luga o le paʻu.

I le filifiliga 3, o faʻafitauli i le ituaiga o ketoacidosis ma se tulaga o le hyperosmolar e seasea tupu, ma e seasea aafia ai fatuga ma mata.

Ae o le fatugalemu o le tino e matua mafatia lava, e pei o le maʻisuka ituaiga 1. E taʻu mai ai le matelaina o le inisalini o le faiʻai. O le fesuiaiga o vitamini ma minerale e faʻalavelaveina: hypovitaminosis A, E, le utiuti o le kopa, zinc ma le magnesium, o loʻo faʻavaivaia foi lo latou gaogao.

O faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 3 e leai se eseesega, i ai se foliga fefiloi. E le mafai ona faʻapitoa le fuafuaina o le i ai o se ituaiga faʻamaʻi. Faailoga o togafitiga e le tupu i le 1 aso, latou te tuputupu ae malie.

O le maʻisuka ituaiga 3 e mafai ona masalomia e tusa lava pe a oʻo i le taeao pe a uma ona ala i luga poʻo le va o meaʻai, o loʻo i ai i se tagata se lagona loloto o le fiaʻai.

Na te atiina ae le fefe o le tino ma lima, tingling in the legs, se lagona o le atuatuvale ma le vaivai o musika. O lenei tulaga e mafai ona taofiofi i se laina mo ni nai aso, faʻavave ona faʻalauteleina e 'aiga mo le 2-3 itula. O le amataga lenei o le maʻi.

O le pancreas o loʻo maua pea le tele o inisalini. O nei faailo ua manaʻomia nei e eseʻese ai le ata mai insulinoma - o le tumo lea e tele foi inisalini.

A faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, o faʻamaoniga e iloa ai le maʻisuka e atiaʻe:

  • fia inu tele ina ia inu le tagata maʻi i le 4 lita o le vai i le aso.
  • mucous mata membranes
  • faʻapea foʻi ma faʻamaoniga - faʻavavega o le fesuiaiga o le mamafa i soo se itu,
  • leai se afaina,
  • le faʻamaloloina o manuʻa, vaʻavaʻa, magia, mimiti o le paʻu,
  • le faʻaalia o pustules i luga o le paʻu,
  • vaivai ma le vaivai o maso, faaitiitia le malosi,
  • faateleina le urination ma le polyuria.

O le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka e aofia ai uiga nei:

  1. Faʻafitauli leaga.
  2. Lelei ma le cardiagia,
  3. Faʻasalaga,
  4. Faʻaitiitia le faʻaleleia o le paʻu, aemaise lava i luga o le va.
  5. Tigā vae ao savali,
  6. Faʻasaga i le faitioina.
  7. Fufuluina o foliga ma vae,
  8. "Malamalama".

E leai ni auiliiliga patino. E ui lava e talitonuina o le oti o sela o le pancreatic e mafua ona o se osofaiga o auupega, e leai se afaina i le toto o tagata gasegase.

O le suʻesuʻega e mafai ona faia i luga o le faʻatonuga o togafitiga faafomaʻi: o le tagata maʻi e maualalo le pancreatitis, e le mafatia o ia mai le meaʻai ma le mamafa o le mamafa, e le lagona le faateleina o le suka - e oʻo atu i le 11.5 mmol / l, o loʻo i ai se lupe pancreatic i le vaega o lona ulu, e leai se amataga faʻamaʻi - faatasi ai ma le atinaʻe o ketoacidosis, polydipsia ma polyuria.

O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai foi afai e faaopoopo atu i le tagata maʻi le enzymes pancreatic (optimally Creon), o le a faʻaleleia le tulaga ma sili atu ona pulea le suka.

O se panacea mo le maʻisuka 3 e le o iai, ae ui i lea, e amata mai i le 1 ma le 2. E naʻo le mafai ona e faʻamagaloina mo se taimi umi. Togafitiga o le 3 ituaiga e aofia ai se seti o fua faatatau e faʻatatau i le faatumauina o le galue masani a le tino.

E tatau ona amata togafitiga i le taumafataga Nu.9, ae o le tulaga tulaga ese o le gaioiga ma iodine ma fualaau faasaina e matua vavaeeseina.

E manaia le suamalie, ae o mea suamalie. O le inisalini e faʻaaogaina i ni nai laasaga ma faaopoopoina i le PSSP (sauniuniga sulfonylurea). O fualaau e faʻaaogaina e togafitia ai ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi e le faʻaogaina iinei.

Ole faʻamalosia ole inisalini poʻo sooupu e faʻaosofia ai le gaioiga ole pancreas e le maua ai ni iuga. Metotia ma fualaau faasaina ua filifilia ma tuufaatasi ina ia talafeagai mo ituaiga uma e lua.

O togafitiga e faapenei:

  1. O meaai e le o se meaʻai maualalo. E le itiiti ifo i le 2 - 2.5,000 kcal mea e maua mai le kalori, o aʻafiaga - 20%, carbohydrates - e oʻo i le 60%, gaʻo - 20-30%.
  2. E tatau ona muamua muamua ia enzymes pancreatic. O le a latou faʻaleleia le faʻaleleia o meaai,
  3. Le faʻaitiitia o le suka - Glibenclamide, Maninil ma isi sulfonylureas. Afai ei ai le le atoatoa o le inisalini, ona inisalini - ae oʻo atu i le 30 iunite i le aso.
  4. Faʻatagaina Vit. A, E ma minerale (Zn, Mg, Cu).
  5. Mo tiga tiga - Omeprazole / Rabeprazole ma antispasmodics (Buscopan, Mebeverin).
  6. Le faʻatagaina o le ava i soʻo se aofaiga.

I le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga lona tolu, o le taotoga e mafai ona fesoasoani - toe gaosia o latou lava motu o Langerhans faatasi ma pancreatotomy poʻo pancreatectomy.

O nei togafitiga e na o totonu lava o nofoaga faapitoa.

I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le leai o le inisalini i totonu o le tino e taua tele - ua toe faʻaleleia.

Faʻatasi ma se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, o le gaʻo e maua i totonu o le ate - le gasegase gaʻo.

O le faiga o lenei:

  1. O le paleni o gaʻo ma lipids i totonu o le tino ua faʻalavelaveina.
  2. O le aofaʻi o gaʻo susu o loʻo ulu atu i le ate e faʻatupulaʻia malosi.
  3. E le maua e le ate le taimi e lafoai ai.
  4. E i ai le faʻamaʻiloga.

E maitauina o le ituaiga 1 e le tupu lenei mea.

Ae afai e maua le maʻisuka ituaiga 3, o faʻamaoniga o faailoga uma e lua e lauiloa i le taimi e tasi. Afai o faailoga o le ituaiga 1 e sili ona maualuga, o le faagasologa o togafitiga e sili atu ona ogaoga. E mafai foi ona fai tutusa le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻamaʻi malosi o thyrotoxic. Pe a togafitia ituaiga 2 i totonu o le falemai, e tatau ona pulea le mamafa o le tino.


  1. Kalinina L.V., Gusev E.I. O faʻamaʻi faʻasoa o le metabolism ma le phacomatosis ma le faʻaleagaina o le tino, Fomaʻi - M., 2015. - 248 p.

  2. Bulynko, S.G. Meaʻai ma le soifua maloloina mo meaʻai ma le maʻisuka / S.G. Bulynko. - Moscow: Lalolagi, 2018 .-- 256 p.

  3. Kazmin V.D. Togafitiga o le maʻisuka ma togafitiga faʻalautele. Rostov-on-Don, Vladis Publishing House, 2001, 63 itulau, faasalalau 20,000 kopi.
  4. Shustov S. B., Halimov Yu. Sh., Trufanov G. E. Faʻailoga faʻamalositino ma autu i le endocrinology, ELBI-SPb - M., 2016. - 296 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Talafaasolopito o le tupu

I tua i le 1975, na vaevaeina e saienitisi le maʻisuka i ni ituaiga se lua. Ae ui i lea, ua leva i lena taimi, o le saienitisi o Bluger na matauina e masani lava i le faatinoga ei ai mataupu e le ogatusa ma nisi ituaiga o faailoga.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua ona o le leai o se homone e taʻua o le inisalini i totonu o le tino. Ina ia faatumauina le ola, o ona anotusi e tatau ona toe faʻaleleia ma le fesoasoani o ni inisiua faapitoa, lea e tatau ona faia faʻatasi ma meaai. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e ala i le teuina o mea faʻapipiʻi i totonu o totonu o le ate.

O le faʻaaliga o lenei faiga e faapenei:

  • E i ai le toilalo i le gaosiga o le gaʻo, e mafua mai i le solia o le paleni o lipids i le tino o le tagata.
  • O le ate e vave amata ona maua se aofaiga sili atu ona tele o mea aoga gaʻo.
  • E le mafai e le ate ona faʻaaogaina i se taimi talafeagai.
  • O se taunuuga, o le gaʻo ua faia.

I vailaau, ua iloa ai o lenei faagasologa e le o se uiga o se faamai o le ituaiga muamua. Ae peitai, pe a maua se ituaiga lona tolu o le maʻisuka, e maua uma nei faailoga i le taimi e tasi.

O le maʻisuka ituaiga 3 e sili ona ogaoga i le ogaoga. O le anapogi o le toto sugar index e oʻo atu i le 14 mmol / L, aʻo glycemia o le tusa ma le 40 - 5 ° g / L e lauiloa foi i le taimi o le samine sampling. E le gata i lea, faatasi ai ma le ituaiga 03, o se uiga o le ketoacidosis, faapea foi ma fesuiaiga mataga i le glycemia, ua matauina.

O le gaioiga masani o nei tagata gasegase e lagolagoina i luga o tui o le inisalini. I se taimi, e tatau i le tagata maʻi ona sili atu ma le 60 iunite o le homone. E mafai foi ona e faailogaina sea faailoga o lenei tikeri o gasegase, e pei o se liona o vaʻa toto o eseese faʻalapotopotoga.

Togafitiga, lea e aofia ai ma meaʻai talafeagai, e tatau ona vave.

Afai e maua le maʻisuka i se tagata gasegase mo le taimi muamua, o le malosi e mafai ona faʻamoemoeina pe a maeʻa le tele o suʻega, faʻapea foi ma le siakiina o le malosi o le faailoga na maua. Naʻo le maeʻa ona faia o nei auala e mafai ai e le endocrinologist ona faʻamaonia le talafeagai o togafitiga. Ona o le hyperglycemia, togafitiga ma meaai e vavalalata vavalalata.

E taua le matauina o soʻo se ituaiga o maʻisuka e amataina malie ma le faʻagesegese o le faʻalauiloaina o faʻamaoniga. Faatasi ai ma mea muamua, o mea nei e mafai ona iloga:

  1. O le fia inu pea e le alu ese e tusa lava pe uma mea inu inu. O le maʻisuka e mafai ona inu sili atu i le lima lita o le vai i le aso.
  2. Le mago tele o mucous membranes o le gutu. O lenei mea e le faʻalagolago i luga o le aso o le vai inu.
  3. Le televave suiga i le mamafa, o lona leiloa poʻo le maua.
  4. O le Hyperhidrosis e faʻatatau i le soona fiafia, lea e sili ona lauiloa i luga o alofilima.
  5. O le vaivai e faʻatasi ma le vaivaiga maso, e oʻo lava i le leai atoa o se gaioiga faaletino.
  6. Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, o le faʻamaloloina o le faʻamaʻi faʻamaʻi e matauina. E oʻo lava i se mea laiti e mafai ona avea ma manuʻa fasi purulenti ma faʻamaʻi.
  7. O le paʻu e le talafeagai le ufiufi i pustules.

Afai ua matauina e se tagata ia le itiiti ifo ma le tasi o faailoga o loo i luga, e tatau ona sailia le fautuaga a se endocrinologist. Afai o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai uiga o le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka o le muamua, lua poʻo le tolu ituaiga.

I le tautala faapitoa e uiga i le ituaiga lona tolu o le maʻisuka, e tatau ona e iloa e mafai ona fuafua i se faʻapitoa tuʻufaʻatasiga o faʻailoga. I le taimi muamua, e iloa e fomaʻi ia uiga i le maʻisuka:

  1. Malologa, popole popole.
  2. O le atuatuvale ma se lagona o le le fiafia mo mea uma, e aofia ai lo latou ola maloloina.
  3. Tigā, lē mafai ona iloa mea ua uma ona iloa.
  4. Galo.

Afai e le o gauai lelei ia faailoga, o le a alualu i luma. O mea nei o le a aliali mai:

  • Faʻailoga, faʻaʻoleʻole ma isi faʻafitauli o le malamalama.
  • Faigata le faʻatinoga o galuega feʻaveaʻi.
  • Le faigata o le mafaufau.
  • Faʻasalaga o faʻasalaga.

Maʻisuka ma Alzheimer's

O le faʻamaʻi o le Alzheimer e faʻaalia i le leai o se manatua ma le tagata lava ia. I ni nai tausaga ua mavae, o le mafuaaga o le atinaʻeina o lenei faamai e lei malamalama atoatoa, seia oo i le 2000 o se faamaʻi e le mafai ona togafitia e fefe ai tagata uma.

I le 2005, na faia ai se isi suʻesuʻega i lalo o le taʻitaʻiga a saienitisi mai le Iunivesite o Brown, lea na faʻaalia ai o le mafuaʻaga autu o le maʻi o le leai o le insulin i le mafaufau.

Le tele o le hormone e faaosofia ai le fausia o peta amyloid peta. O nei aʻoaʻoga, i le isi itu, e mafua ai ona le toe manatuaina, ma o le mafaufau atoa.

Mo lenei mafuaʻaga, e mafai e se tasi ona faʻalogo i le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka.

E foliga mai o le faʻamaʻi o le Alzheimer e le mafai ona toe taʻua o se fuaiupu, talu ai e mafai foi ona faʻafeiloaʻi i le tulaga o le faʻamagaloina e ala i le faatumauina o le maualuga o le inisalini mataupu.

O le maʻisuka ituaiga 3 e tatau ona togafitia lelei. E vave lava ona iloa o le togafitiga o fualaau faasaina ua manatu o se elemene taua. Ae ui i lea, o fua o le suka ma le inisalini e le o uma.

O se taumafataga o loʻo taʻua o se tasi o faiga faʻamaonia mo le maʻisuka o soo se ituaiga. O meaai e tatau ona paleni. E tatau ona fausia muamua masini mai meaʻai o le protein, ma 'ai meaʻai mo le maʻisuka.

O lenei ituaiga o taumafa e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai maulalo gaʻo. O meaʻai talafeagai o se mea e manaʻomia muamua e aunoa ma se togafitiga e le mafai.

I le faaopoopo atu i ai, e tatau i le tagata gasegase ona lafoai soo se masani leaga i se taimi vave e mafai ai. O le ulaula ma le ava malosi e faʻaitiitia ai le lagona o sela i le inisalini. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le gaʻo ona o le maʻisuka ituaiga 3, e tatau foi ona faʻaaoga lelei.

E ui i le mea moni e le o togafitia le maʻisuka, o ona uiga e mafai ona faʻamavaeina e ala i le tausisia o nei fautuaga uma. O lenei tusiga o le a faʻaali atu ia te oe le mea e fai i le maʻisuka.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Sailiga e leʻi maua. Faʻaalia. Sailia. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Tusa 3 maʻisuka faʻamalolo: mafuaʻaga, faʻamaoniga, foliga togafitiga

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e atiae ona o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le tino i gaʻo ma vai i totonu o le tino o le tagata. E iloa uma e tagata le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ae o le a le maʻisuka ituaiga 3, pe i ai?

O se taunuuga o le solia o le tulafono, galuega o le pancreatic, lea e maua ai se hormone faapitoa, e pagatia inisalini O lenei hormone e tele sona sao i le gaosiga o suka. Faatasi ai ma se vaega itiiti o le hormone na gaosia, e le mafai e le tino ona tuʻuina atu le kulukose i sene mo a latou meaʻai.

E i ai se ituaiga lona tolu o le maʻisuka

Aʻo faʻaalia suʻesuʻega suʻesuʻega o le a mafua ai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto sili atu i le tapulaa faatagaina o le masani, ona avea lea ma faailoga autu o le atinaʻeina o le maʻi, o lona igoa o le maʻisuka.

O le maʻi e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ae i le taimi lava e tasi, o le toto e aofia ai le tele o suka, ma o siama e maua mai le glucose, e mafua ai ona afaina ai fatu, fatugalemu o le tino, o le vaaia o le tino, ma le toto maualuga e atiina ae. Faʻamatalaga ma togafitiga o togafitiga faʻapitoa e faia e le fomaʻi faapitoa o le endocrinologist.

O vailaau aloaia i aso nei na o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e iloa ai. Ae ui i lea, o se faʻamaʻi e faʻapipiʻi ai faailoga o ituaiga uma o le maʻisuka e masani lava. E le mafai ona afaina i le ituaiga muamua poʻo le lona lua, talu ai e aofia ai se vaega tutusa o faʻamaoniga o ituaiga uma e lua.

Ae toe foi i le ogatotonu o le 70 tausaga. o le seneturi mulimuli, o le aʻoga A.F. Bluger na faamatalaina le vasega o le maʻisuka ituaiga 3. E ui lava i lea, e leʻi manatu le Matagaluega o le Soifua Maloloina e tatau ona resitalaina aloaʻia faʻamaoniga e le o ni uiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka.

E feteenai ma lona le aloaia, o le isi ituaiga 3 maʻisuka o iai. O lenei suʻesuʻega e faʻatatau i mataupu pe a mafai ona maua e siama laʻititi o inisalini ma vailaʻau vailaʻau faʻamaonia le lelei o le taunuʻuga lelei.

Maʻisuka Atiseti ma ona faʻaʻailoga

O faʻafitauli o le ituaiga lona tolu o faʻamaʻi e aofia ai le faʻaalia o faʻamaoniga o faʻamaʻi o le maʻituka muamua ma le 2 o le maʻisuka. Afai e tele naua faailoga o le ituaiga 1, ona faʻaalia lea o le ogaoga o le maʻi, ma o togafitiga o le a sili ona faigata.

Faitau foi O a ituaiga ma ituaiga o maʻisuka

O le tele o taimi, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi ua faʻalauteleina le natura, o lona uiga, o faailoga o le maʻi e le o vave mai, ae faasolosolo malie. Ma na o tulaga tulaga ese lava, o le maʻisuka e faʻaalia i le taimi lava e tasi ma se faʻaopoopoga taua o le suka o le toto.

O le amataga o le atinaʻeina o le faamai e mafua mai i le i ai o ia ituaiga o faailoga taua.

  1. O se lagona faifai pea o le gutu malulu.
  2. Tumau tumau e inu. O tagata maʻi e faʻaleagaina i le galala tele, e mafai ona latou inu i le fa lita o vai mama i aso taitasi.
  3. Ole faʻasolosolo faifai pea, ma le tele o aso o le urine e faʻapupulaina tele.
  4. Se suiga tele i le mamafa o le tino, i luga ma lalo.
  5. O le malulu ma le suamalie o le paʻu.
  6. Faʻateleina le tuusaʻo i foliga vaaia o pustules i pito i luga o le epithelium ma i luga o luga o masini mumu.
  7. Maualuga taua i le sulu.
  8. Vaivai vai.
  9. Faʻalalōlōina faʻalauteleina o faʻalavelave poʻo manuʻa i luga o le paʻu.

O fuainumera lisi o se faailo mo se asiasiga muamua i se fomaʻi faapitoa ma le toto e foaʻiina ai faʻamatalaga glycemic, o lona uiga, o le toto o le suka.

O le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka e aofia ai uiga nei.

  1. Faʻafitauli leaga.
  2. Paʻu i le ulu.
  3. Paʻa i totonu o le loto.
  4. O le faateleina o le ate.
  5. Faʻaleagaina o le lagona o le paʻu o le tino. O lenei faailoga e sili ona faalauiloa i luga o le paʻu o le sola.
  6. Tigā vae, aemaise lava ao savali.
  7. Faʻasaga i le faitioina.
  8. Le tupuga o le edema o masini mūmū, aemaise lava luga o foliga ma vae.
  9. "Malamalama".

O fuainumera ua faʻamaonia mai e le o lelei le togafitiga o fualaau faasaina ma e manaʻomia ai le faʻamaonia talafeagai ma talafeagai.

O le maʻi suka ma mafuaʻaga o lona atinaʻe

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le faamai o lenei ituaiga ua taʻua o le faateleina o le inu o le iodine e le intestine ona o suiga o le natura o se ituaiga uiga ese o lenei okeni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le gaioiga o le gaioiga e mafai ona mafua mai i le dysbiosis, faʻaleagaina, gaioiga o le inflammatory poʻo le maʻi celiac - o le le faapalepale i le tino o le kulūlū ma isi meaʻai.

O le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka ua faʻamatalaina se taumafataga e faʻaaoga ai meaʻai o le iodine.

O vailaau aloaia e le iloa ai le i ai o le ituaiga lona tolu o faʻamaʻi, o lea e faigata ai ona vavae faʻamaonia faapitoa le mafuaʻaga o le maʻi. Ae ui i lea, o mafuaʻaga mafuaʻaga e mafai ai ona lisiina.

  1. Itū faʻatasi.
  2. O le mamafa o le tino e sili atu lona maualuga nai lo le masani (inosia).
  3. Faʻafitauli i le pancreas, ona o le faʻaaogaina o le iniseti o le gaosiga o le inisalini.
  4. O maʻi ua mavae na mafua ona o vailaau (faʻamaʻi, hepatitis).
  5. Faʻaauau e faʻaauau pea tulaga faigata.
  6. Tausaga matua. O le maʻisuka ua sili atu ona maua i maʻi e silia ma le 40 tausaga. I le mavae ai o lenei tausaga, o le lamatiaga o le atiaʻeina o le faamai o le faateleina pea lea o le faateleina.

Faitau foi: Pe maua le maʻisuka?

Tusa 3 togafitiga faʻamaʻi

O vailaau faafomai i aso nei e leai ni faʻamatalaga e mafai ona fesoasoani e maua se togafitiga, lea e mafai ona faʻaaoga uma ai faailoga o lona faʻaaliga. Talu ai e leai se ituaiga o maʻi suka o le maʻisuka poʻo le ituaiga II o le maʻisuka e mafai ona faʻamalolo atoa, mo le ituaiga lona tolu, o togafitiga e mautinoa ai le faʻamaeʻaina o le faafitauli e le oi ai.

Togafitiga i lenei mataupu e faʻamoemoe i le tausisia o le maualuga masani o le kulukose i totonu o le toto.

O togafitiga faʻamaʻi e faʻamoemoe e puipuia pe faʻagesegese ai le alualu i luma o faʻafitauli o loʻo maua i le maʻisuka. Aua o le mea tonu lava lea o faʻamaoniga o le faʻalavelaveina o le faʻamaʻi lea e mafua ai le lamatiaga matautia e le gata i le soifua maloloina, ae faapea foi i le soifuaga o le maʻi.

O togafitiga lelei e faalagolago lava i le amio pulea o le tagata maʻi, talu ai o le mea autu e tatau ai mo le faatumauina o faʻamatalaga faʻavalea masani o lo latou mataʻituina pea. Mo lenei mea, o se taumafa ua faatonuina, lea, e faaopoopo atu i le le aofia ai o mea e maua ai le suka (lea e masani ai mo ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi), e faʻaalia foi le le aofia ai o mea o iodine.

O le taumafataga e le na o le fuafua mo se umi umi, e tatau ona faaaloalogia i le gasologa o le olaga, avea ma masani. Ae e le o se mea taufaamatau aua e foliga mai o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka. O sea taumafataga e le faʻaesea ai le faʻaaogaina o le tele o oloa masani mo tagata uma. E tatau lava ona e sui i sui o le kulukose, ae e toetoe lava a le mafai ona ese mai le suka moni e tofo ai.

O le faʻaauau pea ona faʻaleleia ma le faʻaleleia atili o suʻesuʻega faasaienisi, e mafai ai e tagata mamaʻi ona lagona le le lava i filifiliga E taua le malamalama o le maʻisuka e le o le iuga lea o le olaga. Ioe, o le togafitiga e le aveesea atoa ai le faamaʻi, ae e mafai ai ona e faatumauina le tulaga o le tino i se tulaga lea e mafai ai ona taitaia se olaga masani, ma malosi.

Tusa 3 maʻisuka: faʻamaoniga, togafitiga, meaʻai

E iai le maʻisuka ituaiga 3 ma o le a? O le i ai o sea taimi e le o iloa. E le o se mea e ofo ai, aua e le o iai (tuʻuina atu punaoa faʻalagolago). Ae ui i lea, e tele ma tele talanoaga e uiga i le ituaiga 3 i le taimi.

O le WHO na te faafitia atoatoa le i ai o sea foliga, soloia uma finauga i lona ala, ma ia na o le lua ituaiga o maʻisuka e iloa ai-o le insulin-faalagolago ma le le o le inisalini. Ae leai se aoga. A uma mea uma, o loʻo i ai, ua salalau, ma o se lamatiaga i tagata.

O vailaau aloaia e le iloa ai lenei fomu, ae peitai o le maʻituka 3 o le maʻisuka e leai se mea e sili atu na i lo se tuufaatasiga i le tagata e toʻalua o ni faʻamaoniga aloaia se lua o lenei maʻi faʻapitoa. I lenei itu, e taua foi o le suka suka gagala pe faalua.

E sili atu le faigata ona iloa ma togafitia. O le maʻisuka ituaiga 3 e foliga mai o se faʻamaʻi sili atu ona lavelave ma matuia nai lo ituaiga 1 ma le 2. O le tulaga ua faateteleina e le mea moni e le o fomaʻi uma e iloaina lenei maʻi. Ma, e pei ona e iloa, o se maʻi le lelei ma togafitiga le talafeagai e mafua ai le ogaoga o taunuuga, o le sili ona matautia o le oti lea.

Ae o loʻo i ai foʻi tagata atamamai e le faʻafeiloaʻi le maʻisuka ituaiga 3 ma le 1 ma le 2. Latou te fai mai e atiae e le aʻafiaga o faʻalavelave i le ogatotonu o le tino. E pei ona e iloa, faatasi ai ma se faʻafefiloi o le faʻamaʻi, o le limbic system of the brain, the hippocampus, ua aafia. Ma o le tele o saienitisi latou te fai mai o ia foi e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

Ona o le mea moni o le maʻisuka ituaiga 3 e le o toe fia iloa "mafaufau susulu" o le lalolagi, e itiiti lava ni faamatalaga e uiga i ai, aua e le o suʻesuʻeina.

E pei ona taʻua i luga, o nisi saienitisi ua naunau e finau o loo i ai se sootaga i le va o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka ma le fatugalemu o le tino. O lenei mea e faatatau i le faʻasaʻoina o gataga namu o le mafaufau.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o suiga tutusa i le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ai le solia o galuega a le pancreas e maua ai le inisalini.

O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e mafua ona o togafitiga faʻaleagaina ona o isi faʻalavelave faʻalavelave i le tino lea e taʻitaʻia ai le mea moni o le iniseti e tele naua le iodine.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona i ai faatasi ma le dysbiosis poʻo le tele o le faʻaogaina ma le gasologa o gaioiga. I le itu, o lenei mea e mafua ai le faʻavevesiina o le endocrin system.

"Maʻi suka."

I le 2005, o tagata faigaluega a le Iunivesite o Amerika Brown na matua faʻamaualuga le sailiga mo mafuaʻaga o le faʻamaʻi mataʻutia o le Alzheimer. Ma latou maua ai o ia.

O faaiuga na maua e saienitisi e mafai ai ona tatou finau e uiga i le mafutaga o lenei faʻamaʻi ma le maʻi suka, ma mafai ai foʻi ona valaʻau le Alsheimer i le maʻisuka ituaiga 3 o le maʻisuka. Ia, poʻo le maʻisuka faiʻai.

O le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini i totonu o le faiʻai (ua maua e le hippocampus), lea e faʻapupulaina ai le maualuga o le peta-amyloid - o se porotini o loʻo i ai i tagata uma.

O le maualuga mai le masani masani e tau atu ai i neoplasms e taʻua o amyloid plaques. Latou te fesoasoani i le atiina ae o le faʻamaʻi o le Alzheimer. E oʻo lava i se tagata e le fesoʻotaʻi ma vailaau e mafai ona maua le mafutaga iinei, aua o le upu autu o le inisalini le maua.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi o le Alzheimer e iloa, masalo, i le tele o tagata. O le mea e sili ona taua, o togafitiga o loʻo faʻaalia i le le atoatoa, faʻafeiloaʻiga, leai se mafaufau lelei.

Tusa 3 maʻisuka: pe ou te manaʻomia se meaai?

Faʻafetai i na saienitisi ma fomaʻi na latou iloa le maʻisuka ituaiga 3, ma na faʻavae ai foi se sootaga i le va o le maʻi ma le maʻi o Alzheimer, o le suʻesuʻeina o le leai o le inisalini i le faiʻai na aluese mai le eleele. E ono mafai e le au poto faapitoa ona atiaʻe se vaifofo mo lenei maʻi faigata ma tusia ni faaiuga pe faapefea ona taofia le atinaeina o le faamai.

I le taimi nei, o le togafitiga o le maʻisuka gaʻo e faʻatatau i luga o faʻamaoniga e aliali mai i le tagata maʻi. O iinei, e pei ona latou fai mai, o le ola o le maʻi o loʻo i lima o le fomaʻi. A maeʻa, o le manuia o togafitiga e faʻalagolago i le saʻo o ia e faʻavaeina ai se fuafuaga faʻapitoa.

Ioe, o le sese o le suka. Ma e le o se mea noa na amata ona latou taʻua o se mea manogi suamalie i le tele o tausaga talu ai. O le mea lea, o le a lafoaia i soo se tulaga.

E le gata i lea, faatasi ai ma le proba o le 99.9%, e mafai ona finauina e faapea o le a auai le endocrinologist i se mea faapitoa faapitoa - o se taumafa maualalo-carb. Ae maise lava pe afai o se tagata ua manaʻo e mamafa tele, poʻo ua i ai foi le gaʻo.

I le taimi nei, e leai ni fualaau faʻapitoa mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 3, ma o fualaau o loʻo ave i le 1 ma le 2 e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi. O vailaau aloaia e le o iloaina lenei ituaiga, ma seia lava le suʻesuʻeina, o le a faaauau pea ona tauivi ma e le gata i le faamasinoga ma mea sese.

Fautuaga & Tini

Faʻaalia

O le maʻisuka III o le maʻisuka o se maʻi ogaoga, faʻasalalau ma sili ona lamatia, o se taunuuga o le atiaeina o le maʻi lauiloa Alzheimer.

I le amataga o le 21st seneturi, e itiiti lava ni faamatalaga e uiga ia te ia, e leai se tasi na iloa po o le a le mafuaʻaga o foliga vaaia ma le auala e togafitia ai lenei maʻi.

Ae ui i lea, ina ua maeʻa suʻesuʻega i le 2005 e suʻe ai mafuaʻaga o le faʻamaʻi, sa mafai e saienitisi ona faʻamaonia mea moni e faapea o le mafuaaga mo le fausiaina o le le lava o le inisalini i le faiʻai o le tagata. O se taunuuga o lenei mea, o peta-amyloid plaques e faia i totonu o le faiʻai, lea e mafua ai ona le toe manatua le mafaufau ma le mafaufau atoa.

O le maʻisuka ituaiga 3 e tupu i le taimi o le gaioiga o okeni o le endocrin system, o le mea lea, endocrinologists e aofia ai i le siakiina ma le togafitiga o lenei maʻi. O le maʻisuka ituaiga 3 e manatu o se ituaiga faapitoa o le maʻi ma faʻaopoopoina ia ituaiga muamua e lua i le taimi e tasi.

E leai se togafitiga faapitoa mo lenei ituaiga, aua e masani lava ona maua e tagata tomai faapitoa i le endocrinology le tele o ituaiga eseese o faailoga.

Ona o le le mafai ona maua se faʻamaoniga saʻo, e le mafai ona filifili auala saʻo mo togafitiga. I tulaga eseese, o faailoga e faaalia i latou i auala eseese, o lea, i se tasi tulaga, o faailoga o le ituaiga I ma le II e mafai ona manumalo i le taimi lava e tasi, ma i le isi, vice versa.

O auala o togafitiga ma vailaau eseese e eseese i le togafitiga o ituaiga eseese o faamaʻi. O le mea lea, e sili atu ona faigata le fuafuaina o se metotia se tasi mo le faʻamamaina o le maʻisuka o le tikeri III. O le mafuaaga lea e manaʻomia ai se faʻaopoopoga faaopoopo o le maʻi. O se ituaiga fou o faʻamaʻi e taʻua o le type III o le maʻisuka.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

E i ai le masalosalo e oʻo mai lenei faʻamaʻi i le tino ma faʻaleleia i le taimi o le malosi o le inu o le iodine e le intestine mai meaʻai e ulu atu i le manava.

E talitonuina o faʻafitauli eseese o totoga i totonu, e pei o le:

  • dysbiosis,
  • se ulutala
  • otaota
  • afaina o le mucosa o le intestinal,
  • faʻamaʻi viral
  • afaina.

E le gata i lea, o se mafuaʻaga faʻateleina ma faʻalavelave masani e mafai ona avea o se mafuaaga.

Faatasi ai ma ia ituaiga o maʻi, e le faatagaina e gasegase ona faaaoga le iodine. Mo togafitiga, e le mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau faʻatau e togafitia ai le isi lua.

O vailaʻau faʻasaina e aofia ai le inisalini e le aʻafia ai togafitiga, ona o le III tikeri o le maʻi e te manaʻomia e filifili ai se togafiti e tuusaʻo tonu i le ata o le maʻisuka.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻafoʻi uma faailoga, filifili se togafitiga togafitiga ma vailaʻau e fesoasoani e faʻafetaia uma ai ituaiga muamua ma le lua o le maʻi.

E taua foi le gauai atu i le mataupu o le atinaʻe ona o le tele o tupe maua.

O a meaai e tatau ona 'ai i le maʻisuka ma o le a le mea e manaʻomia i aso uma? Tali i le TV e faaalia ai "Soifua maloloina!" Faatasi ai ma Elena Malysheva:

O le maʻisuka III o le maʻisuka e le o se lauiloa tele, ae masani ona masani ona faʻamaʻi. O lenei suʻesuʻega e faʻaaogaina i mataupu e mafai ai e siama laʻititi o inisalini ma fualaau faasaina ona maua ai se taunuuga lelei.

Faatasi ai ma lenei ituaiga, o le tagata maʻi ua i ai ni faailo o le ituaiga I ma le maʻisuka II i le taimi lava e tasi, e le gata i lea, o nisi oi latou e ono pule, ma e mafai foi ona faʻaalia i le tulaga tutusa. O mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi e le o iloa, ae masalo o se uligā, o le mumū o le mucosa o le intestinal, dysbiosis, o le gaʻo ma le pala e mafai ona faʻaosoina ai.

Togafitiga mo tagata maʻi taʻitasi e filifilia ma le faʻaeteete ma taʻitoʻatasi, aua e leai ni faʻamatalaga tonu mo togafitiga.

Tusa 1 maʻisuka: taumafa ma togafitiga o le faʻamaʻi e tusa ai ma tulafono

E oʻo lava i le faʻamaʻi faigofie ma le faʻaalia o tagata e mafai ona avea ma faafitauli ogaoga ona o faʻafitauli. O lona uiga, i le maʻisuka, o le tulaga o le tagata maʻi e mafai ona mausali seia oʻo i le matua pe aumaia se tagata i le faanoanoa i se taimi puupuu.

E tatau ona e malamalama afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, o le taumafa ma le inisalini e togafitia, o le gaioiga faaletino e mafai ona faʻafiafiaina ai le olaga. Mulimuli i faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi ma le malamalama i le mataupu, faʻatatau i tulaga faʻapitoa.

E tatau ona iloa lelei e le fili

I vailaau faʻasoifua maloloina, o le maʻisuka ua faʻamanuiaina i ni ituaiga se lua (1 ma le 2), e tutusa le igoa, ae o le auala mo le faʻavaeina, atinaʻe ma faʻafitauli e tulaʻi mai e ese.

O le ituaiga muamua e faasino i se kenera poʻo le mimiti e suia pe a faʻavaivaia le malosi o le gasegase e gaosia ai le insulin e sui ai gaʻololo i le kulukose.

O le kulukose saʻo e faʻaaogaina i sela mo le malosi ma faʻagasologa uma i le tino. O le galuega e leiloloa atoa pe i se vaega. E le mafai e se tagata ona faia e aunoa ma le tui o le tui, lea e tele sona sao i le faiga o gaioiga.

Afai e maua le maʻi, ona mafua ai lea o le mafuaʻaga o le toilalo o se faʻamaʻi pipisi lea e osofaia ai le pancreas. O le malosi o le taumafai e puipuia le tino, ae le o le siama lava e fasiotia, ae o le taua o le beta o le pancreas, ma avea ai ma se taufaamatau. Aisea e le iloa ai lenei mea.

O gaioiga o gaoioiga e faʻaaogaina ai se eseesega o le pasene o peta. Afai latou te tumau pea e oo lava i le lona tolu, o le tagata maʻi e maua le avanoa e faʻaitiitia ai le tui o le inisalini mai fafo ma togafitiga saʻo togafitiga.

O le maʻisuka 1 o le maʻisuka e matautia ona o le tele o suka o loʻo faia i totonu o le toto, lea e le mafai e le cell ona faʻaaogaina i lona mamanu lelei mo lona faʻamoemoe faamoemoeina. E le maua e le tino le malosi, o se toilalo e tupu mai i gaioiga uma o le olaga lea e mafai ona oo atu ai i faʻalavelave poo le oti.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le toilalo i le gaosiga o le gasegase e mafua mai ona o le leiloa o le lagona o le inisalini i sela e le taliaina ai le suka ua liua. O le galuega a le pancreas e le faʻalavelaveina i le taimi muamua, pe afai o le tagata maʻi e le faʻaleagaina le tulaga i lana amio sese.

O le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia le inisalini, ae afai e sese le inumaga, o loʻo i ai foi se lamatiaga - o le tele o le fualaau e mafua ai le gao glycemic (maualuga le maualuga o le suka), o le a le mafai ona maua uma le suka.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ona iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina ole fualaau ole tino ma tausia le maualuga o le kulukose i totonu o tapulaa e talafeagai mo se tagata soifua maloloina. Ma tusa lava po o afea e faia ai, e le tatau ona i ai ni oso. Ona leai lea o se mafuaʻaga mo le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga, o le lisi e tele mo soʻo se ituaiga o maʻisuka.

O le eseesega i le va o le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻi lea ua maua i tagata ao laiti, mai le fanau mai i le 35 tausaga. E sili atu ona faigata le togafitia o tagata maʻisuka laiti oe latou te le malamalama pe aisea ua i ai se tapulaa i meaʻai ma pe aisea e manaomia ai le faifai pea o le iniseti. O se tino olaola e manaʻomia le tele o le malosi mo le faʻagasolosolo lelei o faiga uma.

Le manuia i le tauina o se maʻi o le insulin i le faatumauina o le kulukose i totonu o tuaoi ua manatu masani mo se tagata soifua maloloina.

Le togafitiga saʻo mo le maʻisuka ituaiga 1

E tatau ona malamalama le maʻisuka e mafai ona pulea le suka ma o le faʻamaʻi e le faatagaina e avea ma se talimalo. Tusa lava pe o le a le matua na maua ai le maʻi, o le mataupu o togafitiga e tutusa mo tagata uma:

  1. Mataʻitū mea e oʻo i lou gutu. Malamalama i mataupu faavae o meaʻai talafeagai ma filifili se taumafataga faatasi ai ma se endocrinologist poʻo se tagata paleni meaʻai, ia amanaʻia soʻo se faʻafitauli o le soifua maloloina.
  2. Faatumu le tusi o meaʻai, mamafa, numera numera i mea e fua ai, onumaga o le inisalini.
  3. Ia siakiina pea le kulūkose i le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso.
  4. Taʻitaʻia se olaga ola malosi ma le sao faaletino.
  5. Saili se tagata poto faapitoa o loʻo i ai se auala faʻapitoa e faʻasino ai le inisalini mo maʻisuka. E taua tele, aua o le maualuga o le hormone e eseese ma atonu e le talafeagai i se mataupu faapitoa.

Afai o le filifiliga o le inisalini ma le fuaina o lona vailaau i se vaitaimi faapitoa e tatau ona faʻalatalataina, o lona uiga o le taumafataga mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faʻalagolago i luga o le tausaga o le maʻi (tamaititi poʻo le matua), i luga o le le faʻamaoni i oloa ma mea tautupe.

O le mea lautele, o le mataupu faavae o le paleni paleni e tutusa lava - o lona uiga o le faatumauina o le kulūkose i totonu o le masani masani o se tagata soifua maloloina.

E talafeagai le suʻesuʻeina o meatotino o oloa, fai se lisi o mea e faatagaina i le maʻisuka. E taua le matauina o le fua i meaai, aua e oo lava i meaai maloloina e sili atu o le a mafua ai ona faateleina le atuatuvale i le tino o meaʻai. E tatau ona fuaina vaega taʻitasi ma faitauina lona kalori. E tatau ona e faʻatau fua faʻatautau e fua ai le mamafa o le oloa i le kalama.

Filifilia o se meaai mo le maʻisuka ituaiga 1

O tagata atamamai o le maʻisuka e faʻamalosia pea tagata mamaʻi e fesuiai i se meaai faapitoa, lea e manatu o le faavae i togafitiga o se maʻi suamalie. O le taimi lava e fesoʻotaʻi ai le faafitauli ma meaʻai, ole tatau lea ona e vaʻaia ni mea e faʻaosofia ai le toto kullukose mai lou olaga.

Afai e faʻamaonia e le pancreas le inisalini i voluma e tatau ai mo le liua o mea gaʻo uma, ona leai lea o ni faafitauli matuia. Ae o lenei fesoʻotaʻiga i le gaosiga o le gataifale o loʻo faʻavaivaia ma e le mafai ona gaosia le maualuga o le suka vave e aunoa ma se fua matautia o le hormone i le iniseti.

E le o tagata gasegase e mafai ona faʻatusatusa sao le inisalini puupuu pe umi e tui ma pe o le a le tele. Afai o le pancreas i le natura, o lenei faagasologa e pei o se uati ma ua naʻo se vaega lelei, e mafai e se tagata ona faia ni mea sese i le faʻatusatusaga ma faʻalavelave atili ai pe leai.

E naʻo le tasi le ala e alu ai - ia iloa pe faapefea ona filifili meaai e le aofia ai le faateleina o le kulukose mo meaʻai, ma faia se lisi mo le aso, ona o le lelei o ipu faapitoa mo le maʻisuka.

E manaʻomia e le maʻisuka se filifiliga i le va o meaʻai e lua:

  1. Paleni - o lona endocrinologists ua leva ona faatonuina mo se taimi umi, ma le manatu e tatau ona tuuese mea faigofie (saoasaoa) mai meaʻai ma taulaʻi i luga o vailaau faʻamaʻalosi, faʻapipiʻi atu ia i latou faʻamaʻi ma gaʻo. O gaʻo gaʻo e maua ai le suka e tatau ai, ae le o le liua vave, o le puipui o le manava e faʻapipiʻi malie ai oloa, e aunoa ma le faatupuina o se lagona o le fiaʻai i se tagata e umi atu nai lo gaʻo gaʻo.
  2. Low-carb - e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o oloa uma (gaʻo) o loʻo aofia ai le suka poʻo le suamalie. O le faamamafaina o luga o puipuiga ma gaʻo. O le aano o le taumafataga o le itiiti ifo o le gaʻo i totonu o le manava, o le itiiti ifo o le insulin e manaʻomia e sui ai. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻaititia le tele o injections o le inisalini i le tele o taimi.

E i ai se masalosalo - afai e le o uma pene beta e mate i le pancreas, faatasi ai ma meaʻai talafeagai, e tumau pea ona mafai ona sui na o lou inisalini, faʻaitiitia le faalagolago atoatoa i inisiua. O vailaʻau faʻamalosi talafeagai i se vaega itiiti o le a le faʻateleina ai le maualuga o le suka, o lona uiga o le natura masani e lava lea e liliu ai i le malosi.

O mamanu e lua ua mamanuina e togafitia ai ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, ae oa latou mataupu faavae e faʻafeagai ma isi.
Afai o se paleni paleni e mafai ai e le meaai ona fesuisuiai ma lelei, ona le maua ai lea o se mea e maua ai le meaʻai suamalie, e oo lava i le tele o oloa mo le maʻisuka.

E talitonuina o oloa faʻapitoa uma e suia ai le manatu, ae aua le faʻasaʻoina suga leaga i le tuufaatasiga. Ina ia malamalama i le eseesega i le va o meaʻai ma filifili po o fea e filifilia, e tatau ona e suʻesuʻe i mataupu faavae o mea taʻitasi.

O se fua paleni mo le maʻisuka

O le paleni taumafa mo le maʻisuka ua taua foi o le 9 laulau. O nisi o mea taumafa e le aofia mai le faʻaaogaina o le maʻisuka o le a le manuia, ae na o le faateleina o luga o le suka.

O meaai faasaina ua faʻailoaina o le maualuga o gaʻo vailaʻau oona, lea e vave ona liu i le suka ma saturate le tino mo sina taimi puupuu. O le lagona o le fiaai e vave ona oʻo mai ma e manaʻomia e le faiʻai se vaega fou o meaʻai, e ui lava e le o gaʻoina le kulukose i sela.

A maeʻa suʻesuʻega o mea totino o oloa, meaʻai, faatasi ai ma endocrinologists, na tuufaatasia se lisi o oloa faasaina mo le maʻisuka ituaiga 1. O nei oloa o le a le aumaia ai ni faʻamanuiaga i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le laʻau o le Maʻisuka Numera 9 o loʻo fautua mai ai o meaai nei e tatau ona tuʻuina mai mai meaʻai a le tagata maʻi:

  • Soo se suamalie o gaosiga o fale gaosi oloa - sukalati, suti, ice cream, jam, jam ma le suka.
  • O mea e gaosi ai le keke mai le falaoamata o le saito, soʻo se ituaiga o muffins, buns, kuki, kuki falaoamata ma sili atu. O nei oloa e aofia ai mea e tele, faaopoopo i le falaoamata, suamalie, gaʻo, isi mea faʻaopopo o loʻo i ai.
  • E faʻasaina foi mea taumafa maualuga, ae le o le mamafa. E faʻatagaina e 'ai palu ma lekati e oo i le 100 kalama i le aso, ae leʻo aso uma.
  • E le tatau ona kuka i le gaʻo aano o manu. O suauu o fualaʻau e faia mai i le maualalo o ituaiga o aano o manufasi ma iʻa faatasi ai ma le faʻaopoopoga o nisi ituaiga o cereal e mafai ona faatagaina.
  • O oloa gaʻo maualuga gaʻo e tatau ona tuʻuese mai le lisi o le maʻisuka.
  • Soʻo se suamalie, meainu suamalie gaosiga, mea inu suamalie o gaosiga o mea gaosi oloa e le aofia ai le taumafa o le maʻisuka e faʻavavau. Mo a latou sauniuniga, o le tele o suka o loʻo faʻaaoga, lea e mate mo le tino o se tagata soifua maloloina.
  • O fua o loʻo i ai le suka masani o loʻo faʻavasegaina o meaai ei ai se faasinomaga maualuga (faʻi, pi, vine).
  • E le mafai ona e faʻaaogaina mea suamalie, suamalie, e oʻo lava ia latou lava gaosiga. Ma o oloa e le faʻaitiitia, suka, masima, vinika e manaʻomia, lea e faʻasaina mo maʻi suka uma.
  • Sausage, meaai e mafai ona teuina e aunoa ma se suka faaopoopo. O le mea lea, i le taumafataga o le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona le aofia ai. E mafai ona talia ni sausage o le lava gaioiga pe a iloa ma faasaʻo le fua.

O le lisi o meaai faatagaina mo le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu le tamaoaiga ma e le tatau ona e fefe e le maua e le tagata gase uma le fiafia i le 'ai. E na ona e manaʻomia le suʻesuʻeina o le lisi ma fai se lisi fou mo le vaiaso.

Tusa ituaiga 3 maʻisuka - faʻamaoniga, togafitiga, meaʻai

O foliga mai o le maʻisuka e tupu ona o le mea moni o le tino o le endocrine e taofia le galue. O se taunuuga, o le siama o le insulin, e mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, e le lilo.

E lua ituaiga o suka suka lauiloa i le lalolagi: o le muamua o le insulin-faalagolago ma le lona lua e le o le insulin-faalagolago. Ae ui i lea, talu ai nei, na faʻaalia ai e fomaʻi se isi faʻavae o le maʻi - ituaiga 3 maʻisuka.

E ui i le mea moni e le o silafiaina o ia, ua aʻoaʻoina e endocrinologists ia latou iloa autu, ia iloa le mafuaʻaga o le maʻi.

I ni faaupuga faigofie, o le maʻisuka o le faiʻai poʻo le faʻamaʻi o Alzheimer. Talu ai nei, o mafuaʻaga o le amataina o le faʻamaʻi, ua faʻaalia, i le faasologa, sa i ai le faʻamoemoe o le faʻamautu. O le mea autu e mafua ai le maʻi o le mafaufau o le le lava lea o le aofaʻi sao ole inisalini i le tino. O se taunuuga, o loʻo i ai le le toe manatua, mafuaaga.

O le ituaiga lona tolu o le maʻisuka na maua i le faaiuga o le 20 seneturi e Bluger, o se saienitisi tulaga ese. Na ia taʻua e masani ona ia vaaia se faamaʻi e le ogatasi ma faailoga autu o ituaiga o maʻisuka e lua. E tusa ai ma nisi o lipoti, o le le lava o le inisalini ma le manatuaina e mafua ona o le niniina o le iodine e le inumaga, lea e ulu atu i le tino e ala i mea taumafa taumafa.

O lenei faagasologa e mafai ona tupu ona o maʻi o le tino o le tagata:

  • dysbiosis,
  • otaota
  • afaina o le mucosa o le intestinal,
  • maʻi pipili.

O le mea lea, o tagata e iai le ituaiga lona tolu o le maʻisuka e tatau ona faʻaititia le tele o le iodine e faʻaumatia. O le faamaʻi o Alzheimer e le o se faasalaga. O le tele o tagata tomai faapitoa e pulea e le gata ina latou iloa mafuaaga o le faamai, ae ia maua foi se auala e tuu atu ai i le tulaga o le faamagaloga.

E ese mai i le mea moni o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka ua taʻua o le maʻi o le Alzheimer, ua taʻua foi o le pancreatogenic. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le mafuaaga autu mo le faʻaalia o le maʻi o le mea tonu lava lea o le vavaeeseina o le pancreas.

I le taimi o le pancreatitis, o elemene autu o le gland ua suia, ma o se taunuuga o lea mea ua i ai le solia o le gaosiga o le inisalini ma le galuega a le mea o le endocrine. I le faaopoopo atu i le pancreatitis, o mafuaʻaga mo le tupu mai o le maʻi e mafai ona:

  • manua e oʻo atu ai i faafitauli faʻalavelave,
  • taotoga taotoga
  • umi taimi o togafitiga fualaau faasaina,
  • afaina
  • faateleina le lipids toto
  • inu ava malosi.

Mafuaaga o le maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 3, o le tausisia o le tausiga o meaai e manaomia, lea e le faatagaina ai le faaaogaina o gaʻo, falai, ma gaʻo. O le meaai autu mo le maʻisuka o le maualalo-carb. I le lisi o maʻisuka, na o na oloa e faʻatagaina e le sili atu ma le 30% le faasinomaga o le faasinomaga.

O le tausisia o tulafono o le maʻisuka taumafa o se tasi lea o auala autu e tatau ona mulimulitaia e le maʻisuka. Na o meaai paleni e manaʻomia: polotini, maualalo-carb. O loʻo i ai se fua faatatau o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

Ua fatuina e tagata e taumafa fualaau meaai se "falaoa o le falaoa" faapitoa lea e mafai ai ona e fuafuaina le aofaʻi o meaʻai gaʻo o loʻo i totonu o le oloa. O se vaega taua tele lenei mea, aua o gaʻo gaʻo e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka i totonu o le tino.

I le maʻisuka, o le taumafataga e mafai ona aofia ai: falaoa enaena, soupisi, meaʻai tunu, iʻa tunu, ipu kuka, apples, kiwi, lemoni, oranisi. I le filifiliina o meaai saʻo mo meaai paleni, e mafai ona e faʻasalalau au mea taumafa, e oʻo lava i le iai o ni meaʻai masani. Afai e te manaʻomia le lafoaia o selu, ona mafai lea ona e suia i fua, nai lo meaʻai lelei, amata ona 'ai lelei ma lelei.

O le maʻisuka ituaiga 3 ma isi ituaiga faʻamaʻi e mafua ai ona lamatia le ola o le tagata. A oʻo mai uluaʻi faailoga, e tatau loa ona e alu i se fomaʻi ina ia amataina togafitiga ile taimi.

Tuua Lau Faamatalaga