O le maʻisuka faʻamalosia MODY: faʻamaoniga ma togafitiga o togafitiga

E le faigofie i taimi uma ona fuafua le ituaiga o maʻisuka, ona e eseese fesuiaiga o le maʻi, o lona uiga e mafai ona mafua uma i ituaiga muamua ma le lua. O le faateleina o le kulukose i le talavou, e pei o le ituaiga 1, ma le agamalu malie o le ituaiga 2, na taua o le Modi diabetes.

MODY o le faʻapuupuuga mo le "maʻisaga amata o le maʻisuka o le tupulaga", lea e mafai ona faaliliuina o le "maʻisuka matutua i tupulaga talavou." O le tausaga lea e le sili atu i le 25 tausaga le tau aitalafu a le faamaʻi. O le maʻisuka maʻi e faʻapipiʻiina le tele o fomu. O nisi oi latou ua i ai faailoga iloga o le maualuga o le suka - fiainu ma le faateleina o le volumine o le urina, ae o le tele lava o ia mea e le mautonu ma e naʻo le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi.

Eseesega o le maʻisuka mama mai isi ituaiga

O le maʻisuka le mama o se faʻamaʻi e le masani ai. E tusa ai ma fuainumera eseese, o le fuainumera o gasegase e mai le 2 i le 5% o maʻisuka uma. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se gafa, o se taunuuga lea ua faʻalavelaveina ai le gaioiga o tamaʻitaʻi o Langerhans. O fuifui nei o nila faapitoa i le pancreas, lea e maua ai le inisalini.

O le maʻisuka faʻaleagaina o loʻo faʻapipiʻiina i se faiga autosomal. Afai e maua e se tamaititi se gaʻo le atoatoa mai ona matua, o lona gasegase e amata i le 95% o mataupu. O le avanoa o le faʻaaogaina o le kenera e 50%. O se tagata gasegase i augatupulaga talu ai e tatau ona i ai ni aiga tuusaʻo ma le maʻisuka Mody, o latou maʻi e foliga mai o le 1 poo le 2 ituaiga o le maʻisuka, pe a fai e le o faʻamalositino le gasegase.

E mafai ona masalomia le maʻisuka le mama pe a faʻafuaseʻi ona faʻaitiitia le kulukose o le toto, o lenei faateleina e tumau pea i le tulaga tutusa mo se taimi umi, e le mafua ai le hyperglycemia ogaoga ma le ketoacidosis. O se uiga taua o le tali atu i le togafitiga o le inisalini: o le tamaʻi pepe pe a maeʻa e le tumau i le 1-3 masina, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, ae sili atu le umi. O le faʻamalosia o insulin e tusa lava pe saʻo le fuaina ole vailaʻau e masani ona mafua ai le hypoglycemia e le mafaamatalaina.

Taʻiala faʻamaonia e iloa ai le maʻisuka maʻi mai le masani ona faʻamaʻi faʻamaʻi:

1 ituaigaTotomaʻisuka
O le avanoa o le tofi e maualalo, e le silia le 5%.Faʻaleagaina, natura maualuga o le faʻasalalauga.
Ketoacidosis o le uiga o le amataga.I le amataga o le faʻamaʻi, o le tuʻuina atu o tino ketone e le tupu.
O suʻesuʻega suʻesuʻe ile potu suʻesuʻe e maualalo ai le C-peptide.Le masani masani o le C-peptide, lea e taʻu mai ai le faʻamaualalo faifai pea o le inisalini.
I le taimi muamua, ua faʻamoemoeina auupega.Ua le o toe i ai ni tagata.
O le tamaʻi pepe pe a maeʻa le togafitiga o le inisalini e itiiti ifo i le 3 masina.O le kulukose masani e mafai ona tumau mo ni nai tausaga.
E maua mai le malosi o le inisalini pe a maeʻa le maeʻaina o le gaioiga o suauu beta.O le manaomia mo le inisalini e laiti, o le hemoglobin glyc e le maualuga atu nai lo le 8%.

2 ituaigaLafoaia o le maʻisuka
E iloa i le matua, e masani lava pe'ā uma le 50 tausaga.E amata i le laʻitiiti po o le talavou, masani lava i le 9-13 tausaga.
I le tele o tulaga, o le gaʻo ma le naunau tele mo lauusiusi o loʻo matauina.Tagata maʻi e taʻitaʻia se olaga masani, e leai se mamafa mamafa.

Ituaiga o Mody Diabetes

Ua vaevaeina le faamai e tusa ai ma le gaʻo ua suia. I le aotelega, e 13 ni fesuiaiga e mafai ona faʻaleleia ai le kulūkose o le toto, e oʻo lava i ituaiga lava o le maʻisuka Mody. O mataupu uma lava o le maʻisuka ma se vasega e le o se tulaga masani e le pa'ū i lalo, o lea o loʻo suʻesuʻeina ai pea suʻesuʻega mo le fou o gasegase fou. E faasolosolo lava, o le numera o fomaʻi masani o le faʻamaʻi o le a faateleina.

Fuainumera faʻapitoa mo le taʻaloga Caucasian:

Ole taimi ole Asians:

E na o le 10% o tagata gasegase o le Mongoloid ituaiga ua mafai nei ona faatulaga le maʻisuka i lenei ituaiga, o le mea lea, o suʻesuʻega e suʻe ai genes fou o loʻo faʻatinoina i lenei vaega o le faitau aofaʻi.

Uiga o ituaiga masani:

ItuaigaGaʻo le atoatoaLisi o le lekige
Modi 1O le HNF4A e faʻatautaia galuega a le tele o gaʻo e gafa ma le gaʻofale gaʻo ma le faʻafeiloaʻi o le kulukose mai le toto i le tino.Ua faʻateleina le inisalini, e leai se suka i totonu o le urine, o le toto cholesterol ma triglycerides e masani ona masani ai. O le sao o le suka atonu e masani pe maualuga foi le maualuga, ae o le suega o le faapaleni o le kulukose e faaalia ai le taua (e tusa ma le 5 iunite) e tulai mai. O le amataina o le faʻamaʻi e agamalu, e pei ona amata ona alualu i luma le faʻafitauli masani o le maʻisuka.
Modi 2GCK o se glucokinase gene lea e faʻamalosia ai le liua o le toto maualuga i le glycogen, faʻasalalau le faʻasaʻoina o le insulin i le tali atu i se faʻaopoopoga o le kulukose.E sili atu nai lo isi ituaiga, e masani lava e le manaʻomia togafitiga. O se siitaga laʻititi i le sugar sugar e mafai ona matauina saʻo mai le fanau mai, faʻatasi ma le matua, fuainumera glycemic e siʻitia laʻititi. E le o iai ni faʻafitauli; o faʻafitauli ogaoga e seasea. O le hemoglobin glycated i le pito i luga o le masani, le maualuga o le suka i le taimi o le suʻega o le kulukose e itiiti ifo ma le 3.5 iunite.
Modi 3HNF1A faʻafetauiga e mafua ai le faʻavevesi le alualu i luma o peta peta.O le maʻi suka e masani ona amata i le 25 tausaga (63% o mataupu), pe a oʻo i le 55 tausaga. I le amataga, e mafai ona maua ai le hyperglycemia ogaoga, o le mea lea e masani ona fenumiai le Modi-3 ma le maʻisuka ituaiga 1. O le Ketoacidosis ua toesea, o le suʻega o le faapaleni o le glucose ua faʻaalia ai le faateleina o le kulukose i le sili atu ma le 5 iunite. Ua malepe le puipui, o lea o le suka i totonu o le urine e mafai ona iloa e oo lava i se tulaga masani i totonu o le toto. I le aluga o taimi, o le faʻalaʻiina o le maʻi, o le maʻisuka e manaʻomia le mataʻituina o le maʻi. I lona toesea, o faʻafitauli e vave ona alualu i luma.
Modi 5TCF2 poʻo le HNF1B, e aʻafia ai le atinaʻe o suauu peta i le vaitaimi o le vai.O loʻo i ai le nephropathy progressive o le mai le maʻisuka, o le atrophy pancreatic, atonu o le a faʻapipiʻiina faʻavae. E mafai ona maua se suiga faʻafuaseʻi, e le o se mea e faʻavae. O le maʻisuka e amata i le 50% o tagata e iai lenei maʻi.

O a nisi o faailoga o masalosaloga?

E faigata tele ona iloa le Mody-diabetes i le amataga o le maʻi, talu ai o le tele o faʻafitauli e amata malie, ma o vailaau manino e matua leai lava. O faʻamatalaga le manino, e ono mafai ona mataʻituina ni faʻaaliga vaʻai (vevela le tumau i luma o mata, faigata e taulaʻi i le mataupu). O le aʻafiaga o fungalfections e faʻapupula, o fafine e faʻaalia e ala i le toe faʻafoʻi masani o le vevela.

Aʻo tulaʻi mai le suka toto, o le masani ona masani ai le maʻisuka:

  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • faateleina le 'ai
  • vaivai le puipuiga
  • afaina o le paʻu le lelei,
  • suiga o le mamafa, e faalagolago i foliga o le Mody-diabetes, e mafai e le tagata maʻi ona aveesea le mamafa ma sili atu ona lelei.

E aoga le suʻeina o le Modi-diabetes pe afai o se tamaititi po o se tagata talavou ua maua le glycemia i nisi taimi maualuga atu nai lo le 5.6 mmol / l, ae leai ni faailoga o le maʻisuka. O se faailoga faʻafefe o le suka e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L i le iuga o le suʻega toleniga o le kulukose. I tamaiti, o le le maua o le mamafa o le mamafa i le amataga o le maʻi ma le kulukose pe a uma ona le 'ai e sili atu nai lo le 10 iunite o loʻo faʻaalia ai foi le maʻisuka Mody.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

Faʻamaumauga o le falemaʻi o le maʻisuka Mody

E ui lava i le faigata o le faʻamaoniga o suʻesuʻega o le Mody-diabetes, o suʻesuʻega faʻasolosolo e taua tele, talu ai latou te faʻatagaina oe e fuafua lelei togafitiga togafitiga e le gata i le tagata maʻi, ae faapena foi i ona tagata matutua.

O le suʻesuʻega atoa e aofia ai:

  • toto suka
  • suka ma le porotini i le urine,
  • C peptide
  • Glucose toleni test
  • autobomies antibodies i inisalini,
  • hemoglobin glyc,
  • lipids toto
  • Faʻasologa o le pancreas,
  • amylase o le toto ma le urine,
  • fehua cashpsin,
  • Suesuega o le kenera fualaʻau.

O uluai suʻega muamua e 10 e mafai ona ave i le nofoaga e nofo ai. O le suʻesuʻega talu ai nei e mafai ai e oe ona fuafua le ituaiga o maʻisuka Mody, ua maeʻa. naʻo Moscow ma Novosibirsk. O suʻesuʻega e faʻavae i luga o nofoaga o suʻesuʻega endocrinological. Mo suʻesuʻega, ua ave le toto, ua maua mai le DNA mai le sela, ua vaevaeina i ni vaega ma o loʻo vaʻavaʻai vaega, o mea e ono afaina ai.

O vailaʻau faʻasaina e faʻalagolago i le ituaigaTotomaʻisuka:

ItuaigaTogafitiga
Modi 1O faʻamatalaga o sulfanylureas - Glucobene, Glidanil, Glidiab sauniuniga e maua ai se aafiaga lelei. Latou te faʻateleina le faʻasologa o le inisalini ma faʻatagaina ai le kulūkose e masani mo se taimi umi. O faʻasologa o inisalini e faʻaaoga i tulaga tulaga ese.
Modi 2O togafitiga faʻasolosolo e le aoga, o le mea lea, e faʻavasegaina ai le suka, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai ma se faʻaititia o le gaʻo ma maua ai pea le gaioiga faaletino. Ina ia puipuia le macrosoma (fetal) i le taimi o le maitaga, ua faatonuina le fafine ile inisalini.
Modi 3A oʻo i le taimi o le maʻisuka ituaiga 3, o fua o le sulfa urea o fualaau ia o le filifiliga, ma o se taumafataga maualalo-gaosiga e aoga. A o faagasolo le alualu i luma, o lea togafitiga e suia i le togafitiga o le insulin.
Modi 5O le inisalini e faʻamatalaina vave lava pe a uma ona iloa le faʻamaʻi.

Togafitiga e sili atu ona aoga i le leai o se mamafa mamafa. O le mea lea, o tagata gasegase ma le gaʻo o loʻo faʻamatalaina se taumafa faaopoopo ma se faʻatapulaʻaina o kalori.

Mataupu sili ona aoga:

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

O le a le TINO MODY

O le maʻisuka MODY o se kulupu o le autosomal faʻatoʻateleina o gaioiga e tasi lea e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas ma faʻalavelave i le masani ona faʻaaogaina o le kulukose mai le toto e le tino maso o le tino. I le tele o tulaga, o le faʻamaʻi e aliali mai i le lauiloa. O loʻo i ai se faʻamatalaga e 50% o le maʻisuka ituaiga o se tasi o ituaiga o MODI.

O le ituaiga muamua o lenei ituaiga o togafitiga na muai mauaina i le 1974, ma na o le ogatotonu o le 90, faafetai i le siitia o le genetics genetics ma le ono mafai ona pasi suega i le masse, o se faamaoniga manino o lenei maʻi ua mafai.

I le taimi nei 13 ituaiga o MODY ua lauiloa. E tofu lava ma lona lava localization o se gaʻo fula.

UlutalaGaʻo le atoatoaUlutalaGaʻo le atoatoaUlutalaGaʻo le atoatoa
MODY 1HNF4AMODY 5TCF2, HNF1BFUAFUAGA 9PAX4
MODY 2GckMODE 6NEUROD1TAIMI 10Faaofi
MODY 3HNF1AFUAGA 7KLF11MODY 11BLK
MODY 4PDX1FUAFUAGA 8CelTAIMI 12KCNJ11

O faʻapuupuuga o loʻo faʻamalamalamaina ai se vaega o le vaega o le hepatocytes, mole mole insulin ma vaega o le cellula e nafa ma vaʻavaʻaveʻa mai le neurogenic, faʻapea foi le tusiga o sulu ma latou gaosia o mea.

I le pito i luga o le lisi, MODY 13 o le maʻisuka o le taunuuga o se mutation i le fusifusi ATP: i le itu o le aiga C (CFTR / MRP) poʻo lona sui 8 (ABCC8).

Fuainumera Faamauina i le taatele o ituaiga o ituaiga o le maʻisuka MODY

Mo faʻamatalaga. Ua mautinoa e saienitisi e le o se lisi atoa o ni faaletonu, talu ai mataupu o maʻi o le maʻisuka i talavou o loo faaauau pea ona iloa, lea o loo faaalia "filemu" i le tagata matua, aua le faaalia le leaga i luga pe a pasia suesuega a le tino, ma e le mafai foi ona faatatau i le muamua ma e le o le ituaiga lona lua o togafitiga, poo le tulaga o le va o Lada.

Faʻaaliga faʻapitoa

Afai tatou te faʻatusatusaina le maʻisuka MODI ma le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2, ona lelei ma agamalu lona ala, ma o le mafuaʻaga lenei:

  • e le pei o le DM1, pe afai o le numera o peta e maua ai le inisalini e manaʻomia mo le gaososa o le faʻaitiitia faʻaitiitia, o lona uiga e faʻaitiitia foi le siama o le insulin hormone, faatasi ai ma le maʻisuka MODI o le aofaʻi o siama i "gutu" genes e faʻaauau
  • e le o se togafitiga o le DM 2 e mafai ona taʻitaʻia ai osofaʻiga o le hyperglycemia ma faʻaleleia ai le gasegase o le musika o le insulin hormone, lea e maua i le amataga i se aofaiga masani, ma e naʻo se umi umi o le maʻi e mafua ai le faʻaitiitia o lona faʻasologa, maʻisuka MODI, e aofia ai ma tagata gasegase "matutua" solia le glucose toleniga laitiiti ma i le tele o tulaga e le mafua ai suiga i le mamafa o le tino, fia galala, o le faifai pea ma le faʻaaogaina urination.

E le o manino pe aisea, ae o le maʻisuka MODI e masani ona maua i tamaitai nai lo alii

E mautinoa lava, ma e oʻo lava i le 100%, o le a le ituaiga faʻamaʻi o le maʻisuka MODI i se tamaititi poʻo le maʻisuka ituaiga 1, e faatoa mafai lava e se fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina togafitiga.

O se faʻamatalaga mo sea ituaiga suʻesuʻega, o lona tau o se mea moni lava (30,000 rubles), o faʻataʻitaʻiga ia o le maʻisuka MODI:

  • I le taimi o le faʻaalia o le faamaʻi, ma i le lumanaʻi, e leai ni osofaʻi mataʻutia i le suka o le toto, ma o le mea e sili ona taua, o le faʻasalaga o tino o le ketone (oloa o le vaevaeina o gaʻo ma nisi o vailaʻau amino) i le toto e le faʻaititia tele, ma e le maua i le faʻataʻitaʻiga,
  • suʻesuʻega o le plasma toto mo le faʻaoʻoina o C-pepides o loʻo faʻaalia ai taunuuga i totonu o tapulaa masani,
  • o le hemoglobin glycini i le toto toto e tusa ma le 6.5-8%, ma o le anapogi o le toto glucose e le sili atu i le 8.5 mmol / l,
  • o faailoga o le faaleagaina o le autoimmune ua matua leai lava, ua faamaonia e le toesea o auupega i pancreatic beta cell,
  • O le "honeymoon" o le maʻisuka e le gata i le ono masina talu ona maeʻa le faʻamaʻi, ae mulimuli ane, ma faʻaauau pea, aʻo le i ai le vaega o le tauvaga,
  • e oʻo lava i sina siama ole inisalini e mafua ai le faʻamagaloga tumau, lea e mafai ona oʻo ile 10-14 masina.

Togafitiga togafitiga

E ui i le mea moni o le maʻisuka MODI i se tamaititi poʻo se tagata talavou e agavaʻa lemu, o loʻo galue pea le tino o le tino ma le tino o le tino, ma o le leai o togafitiga o le a mafua ai ona sili atu le leaga o togafitiga ma alu i le tulaga ogaoga o le T1DM poʻo le T2DM.

O taumafa ma faamalositino e mautinoa lava o vaega taua o togafitiga o soo se ituaiga o suka

O togafitiga mo le maʻisuka MODI e tutusa lava ma le faʻatonuga mo le maʻisuka ituaiga 2, ae faʻatasi ai ma le faasologa o le faasologa o suiga:

  • i le amataga - ua faalēaogāina inisua inisalini ma o le maualuga o le maualuga o le suka-lowering drugs, ua filifilia ai le faamalositino i aso taitasi, ua faia fua e faamanino ai le manaomia ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le carbohydrate,
  • ona i ai lea o le faalēaogāina malie o fua o le suka ma le faʻataunuʻuina atili o faʻamalositino,
  • e mafai lava ona pulea le kulukose i le toto o le a lava le na o le filifiliina o le saʻo ma le ituaiga o gaioiga faaletino, ae faʻamalosia le faʻaitiitia o le suka i fualaau faasaina pe a uma le "faʻaleagaina o aso malolo" o laʻau suamalie.

I se tusi. O le tuusaunoaga o le MODY 4 ma le 5. O a latou togafitiga togafitiga tutusa ma le puleaina o tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 1. Mo isi ituaiga uma o MODI DM, o le inisalini jab e toe faʻaauau pe afai o le taumafai e pulea le suka i le toto ma le tuufaatasiga o le suka-lowering o fualaau + meaʻai + faamalositino togafitiga e leʻi aumaia ai le mea e manaʻo i ai.

O ituaiga eseese o SD MODI

O se faʻamatalaga puupuu lenei o ituaiga MODY ma se faʻamatalaga o se auala faapitoa e pulea ai le kulukose o le toto, e faaopoopo i le faʻalauiloaina o taumafa laiti-gaʻo ma le faʻamalositino patino.

O le laulau e faʻaaogaina le faʻapuʻupuʻu SSP - fualaʻau maualalo o le suka.

Numera MODIFaʻapitoaLe mea e togafitia
1E mafai ona tupu pe a uma le fanau mai, pe mulimuli ane, i tagata na fananau mai ma le mamafa o le mamafa o le sili atu i le 4 kilokalama.BSC.
2E le afaina, leai ni faʻafitauli. Faʻailoa i se faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le maʻisuka faʻamaʻi, lea e fautuaina ai e tui insulin.Faamalositino faamalositino.
3E foliga mai i le 20-30 tausaga. Le faʻasologa o aso uma e faʻaalia. O le vasega atonu o le a sili atu ona leaga, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa ma le nephropathy o le maʻisuka.MTP, insulin.
4Pancreatic underdevelopment e mafai ona vave oʻo mai, e pei o le maʻisuka tumau i pepe faatoa fananau mai.Inisalini
5I le fanau mai, o le mamafa o le tino e itiiti ifo i le 2.7 kilokalama. O aʻafiaga e ono aʻafia ai, o le nephropathy, pancreatic underdevelopment, o mea e le masani ai i le atinaʻe o ovaries ma suʻesuʻega.Inisalini
6E mafai ona faʻaali mai i le taimi o lona laʻitiiti, ae o le tele o aitalafu i le 25 tausaga. Faʻatasi ma faʻamatalaga fou, o faʻafitauli i le vaʻai ma le faʻalogo e mafai ona tupu i le lumanaʻi.MTP, insulin.
7E seasea lava. O faʻaʻailoga e tutusa ma le maʻisuka ituaiga 2.BSC.
8E faʻaalia i le 25-30 tausaga ona o le alualu i luma o le atrophy ma le fibrosis pancreatic.MTP, insulin.
9E le pei o isi ituaiga, e tuʻuina atu i le ketoacidosis. Manaomia se taumafa malosi, leai ni meaʻai.MTP, insulin.
10E faʻaalia lava ia lava pe a uma ona fanau mai. Toeitiiti lava e le tutupu i le laʻitiiti po o le talavou, faapea foʻi ma tagata matutua.MTP, insulin.
11Me faʻatasi ma le puaʻa.Meaʻai, MTP.
12E aliali mai ina ua maeʻa le fanau mai.BSC.
13Debuts mai le 13 i le 60 tausaga. E manaʻomia ai togafitiga faʻaeteete ma talafeagai, talu ai e mafai ona taʻitaʻia ai i taimi uma e mafai ona maua i taimi umi o se maʻi o le maʻisuka.MTP, insulin.

Ma i le faaiuga o le tusiga, matou te mananao e tuʻuina atu fautuaga i matua oeo loʻo mafatia tamaiti mai le maʻisuka maʻi. Aua le faʻasalaina i latou pe a faʻaalia mea e le tausisia ai tapulaa mea taumafa, ma aua le faʻamalosia i latou e auai i aʻoga faʻapitoa e ala i le malosi.

Faʻatasi ma lau fomaʻi, saili ia upu o le lagolagosua ma talitonuga o le a atili faaosofia ai oe e mulimuli i se meaʻai. Ia, e tatau i le suʻega togafitiga o le togafitiga ona taumafai e amanaʻiaina mea e fiafia i ai le tamaititi, ma faʻalauteleina ituaiga o gaoioiga i aso uma, o le faia o vasega e le gata o aoga, ae e manaia foi.

Tuua Lau Faamatalaga