E faʻapefea ona masani le maʻisuka?

O le maʻi suka e faʻaitiitia ai le gaioiga o fatuga, o se taunuuga, o le sodium ua alu ese mai le tino, ma ua vave ona le atoatoa lona vaivai.

E le o tagata uma e iloa o loʻo i ai faʻamaʻi fatuga. O lenei ituaiga faʻamaʻi e lua ituaiga:

  • tui o le maʻisuka le maʻitaga,
  • maʻisuka toe.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka fou e faʻavaivaia le toe gaioiga. E le mafai e le au failautusi ona gauai atu i le hormonone aldosterone, lea e maua mai e le eleele. I totonuO le taunuuga faaiu o lenei toilalo o le le faatulagaina lea ole faagasologa o le suauu reabsorption.

E masani lava, o le homone hormones aldosterone e tatau ona nafa ma paleni-masima, lea e taua tele mo le masani ai o le tino. O le maʻisuka masima, o le le mautonu o le tele o ulutala e faʻaaogaina ai foliga, o le faavae lea mo le fausiaina o lenei maʻi. O le gaioiga malosi o le sodium ma le vai e tupu mai le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻamalūina o le tino.

E mulimuli mai e amata ona faateleina le kopa oona i le toto, ma o le acidosis e aliali mai (o se suiga i le pH o le toto i le itu o le alo). Talu ai ona o le faʻamalaina, ua amata ona pagatia le fatu ma le popole ile tino, aemaise le microcirculation i le tino, e aofia ai ma fatugaʻo, lea e matua faʻateteleina ai le tulaga o le maʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka toe maualalo, o le gaosiga o le gaʻo o le gaʻo, ua mafua ai ona leai se mea e maua ai le suāsusu ma le faʻaaogaina o le suka.

I le mauaina o le maʻisuka, o le hyperglycemia e aliali mai, lea e faʻagaoioi le faagasologa o taui - o le aveeseina o le kulukose i le urine ina ia mafai ai ona faʻaitiitia lona tele o mea i totonu o le toto. Ona o nei faiga, o le maʻisuka maualuga e le mafai ona aliali mai i soo se auala, sei vagana ai glucosuria, aua E ui lava i lea, ua faʻamalosia gaioiga e sili atu nai lo le mea e tatau ai, o le a amata ona vave faʻapala vave le oti, ma o le fausaga o loʻo totoe e faamalosia e ave mamafa mamafa e taulimaina ai le galuega.

O le faʻamaʻi o le candied e mafai ona faaosofia ai le tele o siama eseese i le urinary tract, lea e fesoasoani i le fausiaina o faʻamaʻi pipisi o fatugaʻo. O le faʻaleagaga e pasi atu i nai vaʻa laiti, o lea e faʻalavelaveina ai le microcirculation ma tuʻuina atu faʻafitauli i le maʻi o loʻo iai. E i ai se ituaiga o liʻo mataʻutia.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O mafuaʻaga o le maʻisuka ma le maʻisuka e ono eseese lava.

  1. E mafua ona o le faʻaalia mai o togafitiga o le mafaufau. O le hypothalamus o le vaega lea o le faiʻai (faiʻai) e nafa ma le faʻapipiʻi o le hormonone antidiuretic poʻo le masani ona faʻaali mai le urine. Ole ituaiga o maʻisuka e mafai ona oo atu ai i nisi o faʻamaʻi: tonsillitis, maʻi, faʻamaʻi pipisi ma feusuaʻiga.
  2. Faʻatasi foʻi ma mafuaʻaga e mafai ona iloagofie ai le faʻaleagaina o le gaioiola, gaʻo eseʻesega ma le faʻasesega, faʻamaʻi pipisi o le faiʻai (e masani ona tupu pe a uma le taotoga).
  3. Faʻavae, o lona uiga. o le maʻi e tupu i le tele o augatupulaga, i nisi tagata o le aiga. O vailaʻau faʻafomai e faʻamatalaina ai lenei mea i le mea moni o le faʻaleagaina e tupu i le genotype, lea e mafua ai le le lelei o le homone.
  4. Faʻafitauli O le faʻamaʻi e mafai foi ona fausia ona o se faaletonu i le fausaga o le faiʻai.
  5. Maʻi faʻasolosolo. Ua faailoa mai e saienitisi le tele o itu e le mafai ona fesoasoani i le foliga mai o le maʻisuka, ae maua ai foi ni faʻafitauli, e pei o le maualuga maualuga poʻo le toto maualuga.

Faailoga o le Pepa Peraimeri o le Renal

Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o le sodium i le urine e faateleina ai le tele. I lenei tulaga, o le sodium ua alu ese mai le tino i le faʻatonuina o le 15-25 taimi maualuga nai lo le masani. Talu ai ona o lenei mea, o le maʻi o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga:

  • o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga gag,
  • o le fiaʻai e sili atu ona leaga
  • o le mamafa tele o le leiloa e matauina,
  • malosi
  • faʻaauau ma malosi malosi faʻasolosolo,

I le maʻisuka fou, e mafai ona tupu le hyperkalemia, o lona uiga. i totonu o le toto, o le faʻateleina o le paselaka e faʻateleina le maualuga. Afai e te le amata vave togafitiga, e mafai ona maliu le tagata maʻi mai le faʻamalaina. E le gata i lea, o le tele o le urea i le toto e faateleina, lea eo mai faatasi ma le paʻu o le paʻu.

Faailoga Maualuga o le Maʻisuka o le Renal

O faʻamaʻi fatu fatu e leai se suka o se faʻamaʻi e tupu i se taimi e le masani ai. O le tele lava o taimi, e pei ona faaalia i le faatinoga, o lenei faʻamaʻi e aafia ai tagata i se talavou. O faʻamaʻi o faʻamaʻi fatuga e faigata ona vave matau, aua o se tasi o ona faʻaaliga o le faateleina o le volumine o urine (polyuria). Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, e 5-20 lita o le mimiimini e faʻateleina i le aso.

E faigofie ona mateina, i le taimi lava e tasi, o le maʻi e masani lava ona lagona le fia inu. O tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻamalosi e faʻaaoga pea le tele o vai. A maeʻa lenei mea, faʻaauau pea le uunaiga e alu i le faletaele. O le vevela foi e faateleina.

I le leai o se togafitiga talafeagai, o le tulaga masani o le maʻi ma le faʻafitauli ma faʻagaloga e pei ona aliali mai:

  • tiga le mautonu
  • vevela paʻu
  • vaivai faifaipea
  • mamafa le mamafa o le tino o le tino
  • tino maliu le mou ese
  • o le manava e faʻaloloa tele,
  • faʻaitiitia lalo.

E i ai faafitauli e le gata i le galuega o le gastrointestinal tract, ae i totonu foi o le loto:

  • ua faʻaitiitia le toto
  • o le pao o le fatu e se ese
  • o le fatu fatu e aliali mai.

I tamaiti, o mea nei e mafai ona tupu:

  • vili
  • vevela le tino o le tino e maualuga
  • afaina o le neurological foliga
  • i talavou o loʻo i ai le lag i le tino. atinae
  • o teineiti ua gasegase i le faasolosolo malie,
  • i tupulaga talavou ei lalo ifo o le 17 tausaga le matutua, o se faaitiitia o le malosi e mataituina.

O le maʻitaga o le maʻisuka o le maʻisuka e mafai foi ona faʻatasi.

Faʻailoga

O loʻo i ai le tele o suʻesuʻega e fesoasoani e faʻaalia ai le faʻalagolago ma le faʻaalia o faʻaaliga o le maʻi. Ina ia iloa faʻaaliga faʻaalia, o metotia nei e faʻaaogaina:

  1. toto suesuega o le toto - o se mea itiiti o le sodium, albumin ma le calcium, o se mea maualuga o le cretinin, suka, potassium ma le Urea.
  2. suega masani o le urine - ia iloa ai pyuria ma glucosuria.
  3. O le faʻasologa o fatuga - fesoasoani e iloa ai le afaina ma le faʻalauteleina o le pyelocaliceal system. E i ai taimi e matauina ai se fatu gaʻo.

Le faʻamaoniga o faʻamaoniga mautinoa:

  1. Le faʻavaeina o ketones. O foliga vaaia o ketones i le mimi ma le toto e taʻu mai ai le tulaga o le maʻi.
  2. Iloiloga. O le suʻesuʻega e faʻamoemoe e faʻavae le hemoglobin glucose, o lona faʻaogaina e faalagolago i le suka i totonu o le toto. O lenei metotia e faʻaaoga i vaega muamua o le faʻamaʻi.
  3. Fuafuaga o le fructosamine i le toto. O lenei suʻega e fesoasoani i le fuafuaina o lou suka toto i le lua vaiaso talu ai.

E tolu vaega o le faʻamaʻi:

  1. Microalbuminuria Afai e vave amataina le togafitiga, o le taunuuga e ono lelei. Ina ia togafitia lenei laasaga, e faʻaaogaina se taumafataga ma tapulaa i le protein ma le faʻasaʻoina o le metabolism.
  2. Proteinuria E oʻo lava i togafitiga taimi, o le ausia o fua masani masani e le mafai, ae ui i lea, e mafai ona e taofia le alualu i luma o le faagasologa. Ina ia togafitia lenei laasaga, faʻaaogaina le gaosiga o le gaʻo gaʻo ma le faʻamamaina o soʻo se suiga i le gaʻo gaʻo.
  3. Faʻasalaga o Renal. E le mafai ona ausia ni faʻasalalauga lelei, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi i le "gaosiga o fatugaʻo", ma i se gasologa lata mai. Mo le togafitiga o lenei laasaga, o le togafitiga o le anemia e faʻaaogaina, o le tau faasaga i le faʻamalolo.

I faʻamatalaga muamua o le maʻisuka maualuga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lata ane i se falemaʻi maʻi. O le solia o le paleni masima ma le foliga mai o se aofaiga tele o urea i totonu o le toto o ni faailoga matuia e le mafai ona le amanaiaina.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

Renal diabetes, atiaʻe se ituaiga e le o le suka, pe a faʻalavelave faʻafitauli i masini vai masima-masima, tulaʻi ona o mafuaaga nei:

  1. Faʻafitauli faʻapitoa. O faʻalavelave e mafai ona aʻafia ai naʻo fatugaʻo, ae o vaega foi o le faiʻai e nafa ma le urination, faapea foi ma le tino o le tino.
  2. Aiga. O le faʻaalia o le maʻisuka i le aiga vavalalata, o loʻo faʻamatalaina i le fesiitaiga o kenera lea e aʻafia ai le iloa o le homone.
  3. Maʻi faʻasolosolo.
  4. Faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻavave le soona inu.
  5. Faʻasologa o le faalēaogā taimi.
  6. Faamai o le tino.
  7. Manua o le paʻu, tino, tumutumu o loʻo aʻafia ai le pituitary ma le mafaufau.

O le faʻamatalaga o le faʻamaʻi o loʻo faia i le faʻaaogaina o se seti o faʻataʻitaʻiga, o le mea autu o suʻesuʻega o meaola o meaola, aemaise o le faʻamalosi. O le lisi o taualumaga faʻatulafonoina e aofia ai:

  • Aotelega lautele o faʻamatalaga, lea ua uma ona tuʻuina mai nisi faʻamatalaga e uiga i le galuega a fatugaʻo. O le taulaiga faapitoa e totogi i faailoilo o le osmolarity ma le tele.
  • Faʻataʻitaʻiga ma le suʻesuʻega o le toto.
  • Faʻasologa o fatuga ma le urogenital system, pe a manaʻomia, MRI ma le CT.
  • Iloiloga.

Ina ia faamanino le tulaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faʻapitoa, mo se faataitaiga, o suʻega faʻapitoa mo le taumafa-vevela, faʻaaogaina o le minirin ma le Zimnitsky. Afai e iai le maʻisuka o loʻo faamoemoeina i le taimi o le maitaga, ona filifilia lea o metotia faʻamaonia e amanaʻia ai le tulaga faapitoa o le maʻi, mo se faataitaiga, MRI ma faʻamalosua suʻesuʻega e le o faia.

Togafitiga metotia

Mo le maʻisuka, e maua mai i le maualuga maualuga o le kulukose i le urine, e filifilia ai se fomaʻi maʻoti faapitoa. O loʻo faʻatatau i le faʻamaoniaina o lenei faailo ona o vailaʻau filifilia faapitoa, taumafa.

O le mea pito sili ona faigata o le togafitiga o le maʻisuka poo le masima. Afai o le mafuaʻaga o le atinaʻega o lenei faiga o se togafitiga faʻapitoa, ona faʻataʻitaʻiina lea o le togafitiga o le tausiga, talu ai e le mafai ona faʻaumatia atoatoa nisi o mea e fai i le fatugao.

O le vave lava ona iloa ai le maʻi, o le tele lava o le faʻasaʻoina o fatugaʻo ma faʻaumatia ai maʻi. Ina ia faia lenei mea, o loʻo i ai togafitiga faʻapitoa faapitoa o vailaau faʻaleleia na atiae e le taumafataga. Afai o le togafitiga e lelei i le laasaga o le microalbuminuria poʻo le uluaʻi laasaga o le maʻisuka, ona sosoo ai lea ma le lona lua poʻo le lona tolu, pe a faʻamaumau le toilalo, o le avanoa e toe maua mai ai e itiiti lava.

O le maʻisuka insipidus

Faʻatasi ai ma le maʻisuka lipipidus, o fatugaʻo e gaosia ai se voluma tele o le urine e le o faʻateleina, talu ai e le tali atu le renal tubules i le vasopressin (hormones antidiuretic) ma e le mafai ona toe faʻafoʻisia vai toe faʻafoʻi i totonu o le tino.

Taua: O le maʻisuka insipidus e masani lava ona tuʻufaʻatasia, ae mafai ona tupu aʻe ona o le aafia i fualaau faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi e afaina ai fatugaʻo. O aʻafiaga e aofia ai le tele o le galala ma le gaosiga o le tele o le urine.

O le siama o le maʻisuka insipidus e faʻavae i suega o toto ma urine. O le inuina o le tele o vai e fesoasoani e taofia le faʻamalolo. Ina ia togafitia le maʻi suka, e faʻamapulaʻa e tagata a latou masima io latou taumafataga ma o nisi taimi latou te inu vailaʻau e faʻaitiitia ai le tele o le urini latou te gaosia.

O le maʻisuka insipidus ma le ituaiga o maʻisuka sili ona lauiloa (o le maʻisuka) e oʻo atu ai i le aveesea o voluma tetele o le urine mai le tino. A leai, o ituaiga maʻisuka e lua e eseese uma lava.

  • Faʻatasi ai ma le maʻi suka, o fatugaʻo e le tali atu i vasopressin (o le hormonone antidiuretic), o lea latou te faʻaauau ai pea le tele o siama lē maualalo.
  • I le totonugalemu o le maʻisuka insipidus, lea e sili ona taatele, e le mafai e le pituitary gland ona faʻasaʻo le vasopressin.

E te iloa lena ... O le maʻi suka ma le maʻisuka e matua ese lava, sei vagana ai i ituaiga uma o le maʻisuka, o le tele o le urine e maua i totonu o le tino.

I lalo o tulaga masani, o fatugaʻo e faʻatonutonuina le faʻatupulaia ma le tele o urine e tusa ai ma manaʻoga o le tino. O fatugaʻo e faʻatonutonu nei laina i le tali atu i tulaga vasopressin i le toto. Vasopressin, lea e natia e le pituitary gland, o loʻo faʻaalia ai fatugaʻo e taofi ai le vai ma le faʻasolosolo. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, e le tali atu fatuga i lenei faailoilo.

O le maʻisuka le maʻisuka le:

Maʻi mai le maʻisuka insipidus

I le gasegase o le maʻisuka, o le gaʻo lea e masani ona afua ai le maʻi ma ua i luga o le X chromosome (tasi o le sex sex chromosomes), o le mea masani e na o tama e atiaʻe ni faailoga.

Ae ui i lea, o fafine o loʻo tauaveina lenei geniu e mafai ona tuʻuina atu le faʻamaʻi io latou atalii. I nisi tulaga e le masani ai, o le isi gasegase patho e mafai ona mafua ai le maʻi suka i le tane ma le fafine.

Mauaina o le maʻisuka insipidus

O le mauaina o le maʻisuka insipidus e mafai ona atiae i lalo o le malosi o nisi fualaau faasaina e poloka ai le gaioiga a vasopressin, mo se faataitaiga, sauniuniga i lithium.

O le maʻisuka o le Renal e mafai foi ona tupu pe afai o faʻamaʻi e pei o le faamaʻi o le fatu faʻamaʻi, o le anemia sickle cell, o le fatufiti faʻasagala, o le faʻamaʻi pipisi (pyelonephritis), amyloidosis, syndrome Sjogren ma nisi ituaiga o kanesa (mo se faataitaiga, sarcoma poʻo le mieloma) e aʻafia ai fatugaʻo.

I se faaopoopoga, o se maualuga maualuga o le calcium poʻo le maualuga o le potassium i totonu o le toto, aemaise lava pe afai latou te mausali, o le a poloka ai le aafiaga o le vasopressin. O nisi taimi e le iloa le mafuaʻaga.

Faailoga o le maʻisuka insipidus:

  • Tele le fiainu (polydipsia)
  • Faʻasalaga o se voluma tele o le mimiti faʻamalosi (polyuria)
  • I maʻi, 3 i le 20 lita o le urina i le aso e mafai ona faʻamalosi.

Afai o le maʻisuka insipidus o le faʻatoʻateleina, o faʻamaoniga e amata ona aliali mai i le taimi lava e uma ai le fanau mai o le pepe. Talu ai o fanau i lo latou tausaga muamua o le olaga e le mafai ona lipotia le fia inu, e ono oʻo i latou i le faʻamalaina. Malosiaga o fiva, faʻapea foʻi ma foliga vaaia o le vomiting ma faʻasalaga.

O tagata matutua e iai ni maʻi tugā e mafai foi ona oʻo i le faʻalalauina, e ono le mafai ona latou lipotia le fia inu.

Renal diabetes: faailoga ma le auala e togafitia ai

O le maʻisuka o le Renal o se ituaiga o maʻisuka lea e tupu mai ai le glycosuria ona o le faaletonu o le glucose reabsorption (absorption) i totonu o le tele o lapisi, ma o nisi taimi ona o le le atoatoa o le filtration filtration. O le tele o tubules o le a le mautonu i le hormonone aldosterone, lea e gaosia e alalaʻau.

O loʻo i ai se faʻafitauli faʻaletonu i le gaioiga o gaʻo, lea e oʻo atu ai i le faʻamalūina, o le faateleina o mea o le sodium i totonu o le toto, ma le fiva. O le tele o taimi, o le faʻamaʻi e aliali mai i le tausaga muamua o le olaga o se tamaititi (3-8 masina).

  • O faʻamalosi malosi, o le aso o le urine i le pepe e oʻo i le lua lita, i tamaiti matutua - e oo atu i le lima lita. Uiga masani.
  • Faʻamalalaina
  • Le lagona o le fiainu ua le o iai.
  • Vomiting
  • Faʻailogaina
  • Fefe. Faiva.
  • Paʻu o le mamafa, dystrophy.
  • Faʻaitiitia le toto atoa.
  • Faateleina le maualuga o le sodium ma le potassium i le toto.

E ono mafai ona maua ni faʻamatalaga - o se tolopo i le faʻaleleia o le tino ma le mafaufau o le tamaititi.

Mafuaaga o le faamai

O mafuaaga e mafai ona fesuisuiai, mafaufau i mea autu:

  • Faʻaleagaina o le glucose reabsorption e mafua mai i se gaʻo faʻavae i le enzyme glucose-6-phosphatase.
  • Fanconi's syndrome.
  • Faʻasologa o le faalēaogā taimi.
  • Faʻatau faʻatasi ma vailaʻau (cyanide potassium, uranium, mata, ma isi).
  • O nisi taimi o faʻamaʻi faʻatoʻa mafua ona o se maʻi faʻalavelave faʻalavelave.
  • E seasea lava, o le maʻi e tupu i le tolu masina o le maitaga.

Suafa maʻisuka masima

I le maʻisuka pipili, e fufulu le sodium mai le tino. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai i le dystrophy ma le faʻamalalaina. A tatou talanoa e uiga i le maʻisuka, e masani lava ona masani i le maʻisuka. O le mea moni, o le maʻisuka e le gata o le suka.

O le tele o ituaiga o maʻisuka e faitauina: o le maʻisuka, o le maʻisuka, o le maʻisuka, o le maʻisuka phosphate, glucose-phosphate-amine diabetes, diabetes bronze po o le hemochromatosis ma le maʻisuka taʻi. O nei faʻamaʻi uma lava e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia o le soifua maloloina. O le a tatou taulaʻi atu i le maʻisuka le lapisi, lea e taua foi o le pseudohypoaldosteronism syndrome.

Fautuaga: O le maʻisuka masima e mafua ona o le le atoatoa o le gaioiga o fatuga, e mafua ona o le faavaivaia o le lagona o le renal tubules i le hormonone aldosterone, lea e gaosia mai e le eleele. O le iʻuga o se faʻafitauli, ua faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o sodium.

I se isi faaupuga, e tatau ona fufulu fatuga ma "toe foi", mea e manaomia e le tino i le urine aʻo lei faia le oloa mulimuli, lea e tatau ona aveese mai le tino. O le sodium foi e aofia ai nei mea taua. Faʻatasi ai ma le maʻisuka tele, e le tupu lenei mea, ma o le sodium "floats" i totonu o le siosiomaga i fafo, ma e lagona e le tino le paʻu tele o lenei mea.

Aisea e manaomia ai e le tino le sodium

O le sodium o se vailaʻau lea e faatumauina pea le mamafa o le mamafa i totonu o masini ma okeni o o tatou tino. Faatasi ai ma le potassium, o le sodium e nafa ma le paleni-masima i totonu o le tino ma aafia i le intercellular ma le intabellular metabolism. Faatasi ai ma le auai o lenei vailaau, ua faia ai ni lagona tuga, o maso e galue ma o galuega a le cardiovascular. O le mea lea, o le leai o se sodium i totonu o le tino e matua matautia lava.

O le uiga autu o lenei faʻamaʻi o se faʻaopoopoga o le maualuga o le sodium i le urine. I lenei tulaga, o le faamatuu atu o masima sodium e 15-20 taimi sili atu nai lo le masani. Ma o le faagasologa o le aveeseina tele o nei masima e fuafua ai foliga vaaia o se tele o faailoga:

  • leai se manaʻoga ma le teenaina o meaai
  • vili
  • paleni mamafa
  • malosi gafatia
  • o le foliga mai o le fiva
  • mamafa tele

O le maʻisuka masima o loʻo iai foʻi ma le hyperkalemia, o lona uiga. o se faʻaopoopoga o le faʻaogaina o le pasela i totonu o le toto. Afai e leai ni fuataga e maua i le maʻisuka lapopoʻa, e mafai ona faʻalauteleina le galala ma le gasegase ogaoga.

Ituaiga faʻamaʻi

O uiga autu o lenei faʻamaʻi o le pa'ū o le sodium ma le faʻaitiitia o le suavai e le tino. Ae o mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le tino i le gaioiga o le tino e mafai ona ese. O le maʻisuka masima o le maʻisuka e mafai ona gasegase ma mauaina.

O le maʻisuka faʻapitoa o le maʻisuka o se gasegase o le tino. E atiina ae, e fai ma tulafono, i pepe, i vaiaso muamua o le olaga.

O loʻo maua i le maʻisuka faʻaoʻo le maʻisuka i le talaaga o se isi faʻamaʻi (plonlonephritic chronic, nasal interstitial, ma isi). O le isi mafuaaga mo le faʻaalia o le maʻisuka masima e mafai ona avea ma mea oona o le tino ma nisi o mea oona.

Faʻalagolago i le faʻaleagaina o le maʻi poʻo le "mauaina" i le faagasologa o le olaga, o le togafitiga o le a faʻalagolago foi. O le togafitiga autu mo le maʻisuka faʻaogaina o le maʻisuka toeitiiti o le faʻaofiina lea o le sodium i totonu o le tino e tusa ai ma le aofaiga na faʻatuina. O togafitiga faʻapitoa e taʻitasi ma e tatau ona fetuunai i taimi uma e faʻalagolago i le tulaga o le maʻi.

Afai e faia le siama, maua le maʻisuka toe faʻala, ona faaopoopo lea i le faʻaofiina o le sodium i totonu o le tino, e tatau ona faʻalogo i le togafitiga o le maʻi maualalo. I le taimi o togafitiga, e taua foi le mataituina o le tausia o fale o glycogen i le tino ma puipuia le amataina o le hypoglycemia.

Afai e te vaʻaia faailoga o le maʻisuka masima, faʻafesoʻotaʻi loa lau fomaʻi! O le solia o le paleni masima o le tino o se faafitauli matuia lea e tatau ona soloia.

Renal (saline) maʻisuka - mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le maʻisuka o le Renal o se faʻamaʻi lea o loʻo i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le uila ma lona masani masani i plasma. O le tasi ituaiga o togafitiga o le maʻisuka masima, o le taunuuga o le gaioiga o le tino.

I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le sodium i totonu o le tino, e mafua ai le tele o vaega i le vai ma le paleni o masima o le tino, ma e avea foi o se tagata auai i faiga o gasegase, ona o:

  • le faʻavaeina o faʻalavelave o le tino
  • lelei le galuega muscular,
  • o le gaioiga o le tino o le fatu ma toto toto.

O se taunuuga o mea ua taua muamua, o le le atoatoa o le sodium i le tino e mafai ona afaina ai le tino o le tagata.

O le maʻisuka masima e mafai ona tupu i le tele o ituaiga, o loʻo faʻaalia e ala i a latou lava tulaga e faʻafefe ai le atinaʻe o le faʻamaʻi:

Faʻafitauli faʻapitoa

I lenei tulaga, o le vaega e taʻitoʻatasi e taaalo i se tulaga sili ona taua. O se fomaʻi faʻapitoa o togafitiga e tupu i le pepe, i le aluga o vaiaso muamua ina ua mavae le fanau mai o se tamaititi.

Faʻaleagaina togafitiga

O le pepa na tuʻuina atu o se faʻalavelave lea o faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma faʻamaʻi fatugao. I nisi tulaga, o le mauaina o le maʻisuka (resina) o se taunuuga o le afaina o mea oona i le tino.

Ata faʻaleleia

O le faailoga autu o le maʻisuka fatu gaʻo o le maualuga lea o le maualuga o le maualuga o le sodium i le urine, lea e mafai ona sili atu i tulaga masani i le 15-20 taimi. E mafua ona o le masima sili atu o loʻo tupu mulimuli i faʻamaʻi faʻamaoniga:

  • leai se manaʻo ma le mumusu e 'ai,
  • o le foliga mai o le fesuisuiai o ata,
  • mamafa tele le gau
  • faafitauli i le ogaumu, lea e masani lava ona faʻaalia i le faʻamalosi,
  • fiva
  • tele gaioiga gaʻo.

E le gata i lea, o se faʻamaoniga sili ona lelei mo le faʻamaʻi o loʻo fesiligia, o se faʻaopoopoga o le faʻamasinoga o le palukala i le toto poʻo, i faʻamatalaga faafomaʻi, e faia ai le hypermalemia. I le leai o togafitiga ma le faʻaumatiaina o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le tulaga e mafai ona atiaʻe ai faʻalavelave faʻaleagaina ma le dystrophes.

Suʻega vevela

E fautuaina e taofi le faʻaaogaina o le vai mo le 12 itula. O se taunuuga lelei e fuafuaina i le mea e tupu i se tagata gasegase e leiloa le mamafa e oo i le 5%. I le taimi lava lea e tasi, o faʻamatalaga iloga ma le osmolarity e tatau ona i ai i se tulaga maualalo maualalo.

Faʻaauau foliga faʻamaonia e mafai ai ona e vavaeeseina ni neoplasms volumetric i le faiʻai, lea e tupu ai le hormones vasopressin ma le antidiuretic.

Pe a faʻapupula le ata o le falemaʻi, ma o isi ituaiga o suʻesuʻega e le maua ai se faʻamaoniga manino, e faia se biopsy o le palanyma tele. Afai o le maʻisuka o le tulaga lea, ona leai lea o soʻo se suiga o mea faʻapitoa.

Fomaʻi togafitiga

Togafitiga o le masima masima o le maʻisuka lautele e faia e tusa ai ma le ituaiga faʻamaʻi:

Faiga faʻapitoa

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa, o togafitiga e faʻaititia i le faʻaofiina o le sodium i totonu o le tino. O le aofaʻi o micronutrient taua e faʻatonutonuina e fuafuaina e le aofaʻi o le faʻamalositino e le tino. O ia togafitiga e faʻaalia i amioga taʻitasi ma le mafai ona suia e tusa ai ma le tulaga o le maʻi.

Folasaga maua

O loʻo maua ai le maʻisuka faʻaopoʻopo o le maʻisuka e aofia ai togafitiga e ala i le faʻaofiina o le sodium i totonu o le tino. E le gata i lea, o le togafitiga o le faʻamaʻi autu, lea e avea o se faʻaosoosoga o le faʻafuaseʻi o le maʻi o loʻo fesiligia, ua faia.

I le faagasologa o togafitiga, e taua le vavaeeseina o le atinaʻe o le hypoglycemia, ma o le mea lea e fautuaina ai le faʻatumu o fale glycogen i le tino.

Etiology ma pathogenesis

O se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e le mafai ai e gaʻo ona maua mai le urine ma se maualuga maualuga o le osmolar nai lo le osmolarity o le plasma ultrafiltrate e sili atu ona maualuga, lea e fesootaʻi ma le le lava o le lagona o le renal tubules i le hormones antidiuretic (ADH).

Taua: O le maʻi suka o le Nephrogenic o le insipidus e tatau ona iloga mai le maʻisuka neurohypophysia, lea e puipuia ai le fatuga o le fatuga i le ADH, ae o le faʻaogaina o le neurosecretion e le afaina. I le nephrogenic diabetes insipidus, o le galuega homeostatic o fatugaʻo, e taulai i le faatumauina o le paleni vai-masima, e matua leaga lava.

O lenei mea e mafua ai le tele o fesuiaiga i le mamafa o le plasma toto ma le hyperelectricia: o le maualuga o le sodium i le plasma e mafai ona siitia e oo i le 180 meq / l, chlorine e oo atu i le 160 meq / l. O nei fesuiaiga e sili ona taua i tamaiti laiti, oe le o maua le lagona o le fiainu. O le leai o se aofaiga tele o le vai e tau atu i le atinaʻeina o le faʻamaʻavaina, toxicosis.

Faʻamatalaga ma le faʻavasegaina o siama

O suʻesuʻega faʻatinoga e mafai ona faʻamalamalamaina ai le faʻafitauli o le maʻi. O le suʻesuʻeina o le suesuega o le urine e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o le suavai mo le 12 itula (mo tamaiti, e sili atu le faʻaaogaina o se malologa o le po, mo se faataitaiga, mai le 19 i le afiafi i le 7 i le taeao). O le faʻatinoga o lenei suʻega e mafai ona faatagaina i na o tulaga masalosalo, talu ai o loʻo manino le maʻisuka o le le saogalemu.

I tamaiti soifua maloloina, o le maualuga o le totoga o le urine e oʻo atu i le 1,000 musa / l, o le maualuga o le fua faʻateleina e sili atu i le 2.5. I le maʻisuka insipidus, o le urine osmolality e tutusa ma le osmolarity plasma, o le coefficient osmotic e tusa ma le 1, o le pulega o le ADH o loʻo i ai le faʻaitiitia o galuega o le urine ma le faateleina o le osmolarity o le urine.

Lapataiga: I le maʻisuka le nephrogenic, o gaioiga i le ADH ua matua leai lava. ADH o loʻo faʻatonutonu IM i se tasi o le 3 i le 8 iunite, e faʻatatau i tausaga. O maualuga maualuga o tui e mafai ona oʻo atu ai i le vaeluaina o taunuuga o le suʻesuʻega ona o le pipisi o ipu o fatugaʻo. Mo le faia o le faataitaiga, pituitrin mo le tui e aofia ai le 1 ml o le 5 iunite e mafai ona faʻaaogaina.

Tamaiti i lalo ifo o le 1 le matua ua afaina i le 0.1-0.15 ml, 2-5 tausaga, 0.2-0.4 ml, 6-12 tausaga, 0.4-0.6 ml. A maeʻa le tui o le pituitrin, e ao ona aoina ni itula se tasi o le urine (3-5 itula) ma fuaina lona mamafa. E masani lava ma le maʻisuka ole nehyhypophysia, o le tele o le mimilo e alu ese e matua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le a faateleina lona mamafa, e leai se tali e maua ai le maʻisuka insipidus.

Eseesega o le maʻisuka insipidus e le faigata tele. I le faaopoopo atu i le neurohypophysia diabetes insipidus, e tatau ona manatua i le mafaufau le polyuria lea e atiina ae ai tagata mamaʻi i le maʻisuka ona o se taunuuga o le osuresi diuresis.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus o se faailoga ma e masani lava ona taulai i le faatumauina o le paleni vai-masima e ala i le faaofiina o le tele o le suavai. Afai e musu le tamaititi e ave le suavai, faʻapea foi ma le atinaʻeina o faʻailoga o le faʻamaʻavaina, o le vai e faʻaaogaina i se tulaga vavalalata, ma e masani ona faʻaaogaina le 5% glucose solution.

O se faʻalavelave faʻapitoa i luga o le tele o felauaiga o le vai i lenei faʻamaʻi o loʻo faʻamalosia e le oona o le sulfonamide: o le puleaina o le hypothiazide i se fualaau o le 25-100 mg i le aso e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le faʻaititia o le diuresis. O le aʻafiaga o nei vailaʻau e tumau pea mo sina taimi ma pe a uma ona faalēaogāina, i le noatia ma le fai fuafua i se tapulaa taua o le masima i le taumafataga.

I le togafitiga ma le hypothiazide, o le siaki faifai pea o le paleni-faavae faavae o le toto, faapea foi ma mea o le patelasi i le plasma, e tatau ona faamautinoa. Ona o le avanoa e atiaʻe ai le faʻamaʻaʻaina o le tino, faʻaleagaina o maʻi, toe siʻi i nofoaga ma vevela vevela, ma taotoga faʻapitoa e avea ma lamatiaga ogaoga i tagata mamaʻi, aemaise tamaiti laiti.

O le vaaiga e matua lelei lava. Puipuiga - faufautua faʻavae.

Renal Diabetes: Faailoga o le Tasi Faamai

O le maʻi suka, e pei o le tele o faʻamaʻi eseese, ei ai ona lava faʻavasegaga. O lona uiga, o ituaiga ituaiga o faamai ua iloga e faavae i luga o ona faailoga taua ma le natura o le mea na tupu. O se tasi o mea taatele o le maʻisuka.

Isi igoa mo lenei ituaiga faʻamaʻi: o le sodium poʻo le masima masima o le maʻisuka. O le mafuaaga autu mo lona atinaʻe o le solia o fatugaʻo. E afua mai i le leai o se lagona o le faʻaaogaina o taʻavale i le hormonone aldosterone, lea e gaosia mai e le vanu. O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻaaogaina o le suauu, i luga o le faavae o loʻo maua ai le maʻisuka masima.

Motugaafa: Ina ia malamalama atili i le ala e tupu ai le maʻisuka ma pe aisea e matautia ai lenei ituaiga o maʻisuka, e tatau ona e malamalama pe o le a le mafuaʻaga o fatugaʻo. O la latou galuega autu o le fufuluina lea ma toe tufatufa mea e manaʻomia mo le tino mai le urine. Faʻagasologa e fai seʻi vagana ua na o le tasi le oloa na totoe mo le faʻaaogaina.

O le sodium o se mea e manaʻomia e le tino o le tagata. Ae ona o le le lava o galuega tau fatu ma mea taugata, o lona faaletonu ua atiina ae. Ma o le faamutaina o galuega masani a kidney, i le isi itu, e tupu i le maʻi suka, lea e aafia ai le gaosia o hormones e ala i suauu.

O le a le faʻaaogaina o le masima, aisea e manaʻomia ai e le tagata? O le sodium o loʻo tumau pea le mamafa o le toto i totonu o totoga. I le fesoʻotai ma le paseka, o lenei vailaʻau e faʻapena ai le paleni talafeagai o faʻaopoopoga vai-masima ma avea ai ma vaega i faiga faʻapitoa.

O vailaʻau e maua mai o se taunuuga o le a tupu ai se popolega popole. O se faʻamaoniga o fegalegaleaiga talafeagai o le cardiovascular system ma maso. Afai e le lava le sodium, e le gata o se suiga ogaoga i le paleni-masima paleni, ae o le faʻalavelave foi o le fatu maso. Ma o lenei mea e mafai ona oo atu ai i taunuuga sili ona faanoanoa.

O faʻapogai autu o le maʻi

Afai e te faia se faʻataʻitaʻiga o se maʻi o loʻo mafatia i lenei ituaiga o maʻisuka, o le a maua se maualuga maualuga o le sodium. O le aofaʻi o le faʻamalosi i lenei faʻamaʻi e silia ma le 20 taimi. Ona o le atinaʻeina o le le atoatoa, o lea uiga iloga:

  • O le fiaai e osofaia i le leai o se tuinanau,
  • Nausua e tau atu i le vomiting
  • Taimi faifai pea
  • Le tele o fiva filogia,
  • Faʻavaʻa vave
  • Hyperkalemia - o le faʻaoʻoina o le potassium i le maualuga o le toto,
  • Myopathy pe a le togafitia.

Renal Type Of Diabetes - Aiseā e Faʻaalia ai

O le atinaʻeina o lenei maʻi ogaoga ma le matautia, e mafua ona o le maualuga o le sodium urate i le tino, faʻatasi ai ma le faʻateleina o le faʻasaʻolotoina o le vai. E mafai ona tupu lenei mea i lalo o le malosi o le tele o itu. O le faʻavaivaia o le Renal e mafai ona faʻaleagaina pe maua.

O le maʻisuka masani o le maʻisuka e aliali mai i pepe faatoa fananau mai i le vaiaso muamua o le ola - o lenei mea e mafua ona o le genetic predisposition ma le agavaʻa. Afai o loʻo maʻi se tagata matua i faʻamaʻi fatu, e foliga mai e iai naunau i ituaiga faʻamaʻi faʻaleagaina o fatuga ma gaʻo:

  • Nonofoni faʻamataʻu.
  • Faʻasologa o le pyelonephritis.

Faiga o togafitiga ma togafitiga

Ina ia mafai ona faʻamautu lelei le siama, o le auʻiliʻili o le urine e faia mo le faʻaogaina o vailaʻau eseese i totonu, aofia ai le sodium. A maeʻa lenei mea, e filifilia le togafiti togafitiga sili ona lelei - o le filifiliga taua i le filifiliga o loʻo faia e aʻafiaga ma suʻesuʻega.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, muamua lava, e tatau ona vavae ese le faalētonu.E taua tele le taofia o tulaga e pei o le hypercalcemia ma le hyperkalemia. Ina ia faia lenei mea, ia faia le suʻega lenei:

  • O le tagata maʻi e tuʻuina i lalo o le siakiina mo le 8-10 itula, i le taimi lea e le mafai ai e ia ona inu pe 'ai,
  • Aʻo le i amataina le suʻega ma i le faaiuga o le suʻega, o le suʻesuʻeina o le faʻataʻitaʻiga ole maʻi,
  • E faʻatusatusa taunuuga.

Faʻaaoga foi mo le suʻesuʻeina o le metotia MRI. Faatasi ai ma le fesoasoani a le tusitusi, o le volumetric formations of the hypothalamic-pituitary area ua soloia. Afai e faʻamaonia le faʻamaonia pe a maeʻa suʻega uma, e tatau ona faʻatonu togafitiga talafeagai.

Ina ia mafai ona faʻafaigofie ma faʻamautu le paleni-masima, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaaogaina pea le tele o le malosi pe a mafai. Ae peitaʻi, afai e mataituina le manava o le tino, o le suavai e faʻaopoopoina e ala i se faʻalaʻau.

E le i ai i taimi uma se faʻataʻitaʻiga lelei ma le togafitiga o le maʻisuka faʻalavelave e matua faigata lava. Afai o loʻo maʻi se tagata matua, o le faʻamaʻi i le tele o tulaga e le solia ai lona masani masani o le olaga ma le malosi faaletulafono. Ae i taimi o togafitiga, o taimi taua e taua:

  • Faʻasaoina ma toe faʻaleleia o reserves o glycogen.
  • Taumafa mea taumafa maualuga i gaʻo.

I mataupu pe afai o le mafuaaga o le atinaʻeina o le maʻisuka toeititi ua avea ma tuga ogaoga o le tino o le maʻi poo le tigaina tele o le tino i mea oona, ua soloia faailoga e ala i le fesoasoani mai o fualaau talafeagai. I le amataga, o le mafuaaga autu o le maʻi ua malolo, ona latou faaauau lea i le togafitiga o le maʻisuka.

Nifaephathy o se faʻalavelave o le maʻisuka

Faʻasologa o fatuga masani e mafua ai isi faʻamaʻi. I le le atoatoa, o le fegalegaleaiga o vaʻa toto ua faʻalavelaveina, o le toto i le gaʻo ua le lava. Ma o lenei mea e oʻo atu ai i togafitiga e pei o le nephropathy o le maʻisuka. Faailoga o le nephropathy o le maʻisuka o loʻo mulimuli mai:

  • O se malosi malosi i le toto maualuga pe a uma le faamalositino,
  • O se aofaiga tele o polotini i le urini - e iloa e le auʻiliʻili suʻesuʻega.

E taua tele le iloa vave o le faʻamaʻi i le vave e mafai ai ma amata togafitiga ina ia puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga ma faʻafitauli fou.

Pyelonephritis i le maʻisuka lautele

O le faʻalavelave o lenei maʻi faʻamaʻi pipisi o le masani lea o le a faʻaitiitia pe leai atoa ia faailoga. E maua i le tele o mataupu pe a suʻesuʻe isi itutino ma auʻiliʻili i le mimi.

O se tagata gasegase e maua mai i le diabetic pyelonephritis atonu e faitio i le masani ona fai, o le fiva lautele, ma le faateleina o le vevela o le tino. I le le lava o le togafitiga, o le maʻi e pasi mai i se mea umi i le masani.

Taua: O le maʻisuka naʻo le faʻaititia o le malosi o le tino i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi. Urine, lea e aofia ai le tele o suka, o se auala sili ona lelei mo le faʻaopoopoga o le tele o micrologic pathogenic. O le mea lea, o tulaga sili ona lelei na faia mo le atinaʻe vave o le pyelonephritis.

O le mea moni, o le ituaiga o maʻisuka - o se eseesega, sili atu le saʻo, o se taunuuga o le natura. O le mea lea, afai e maua se tasi o faʻamaoniga (polotini i le urine, fiva), e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. O togafitiga e tatau ona amata i le vave e mafai ai - ona mafai lea ona e aloese mai se faʻalavelave matuia o le pyelonephritis e pei o le maʻisuka masima.

Faʻapitoa o le tulaga faʻaleagaina

O le maʻisuka o se maʻi masani masani. Afai e leiloa le lagona o le inisalini, ona faʻamaʻi ai lea o le maʻisuka e faʻaitiitia ai pe o le a le faʻaaogaina le aluga o le suga - o le hormone o gland.

E mafai ona e talanoa e uiga i le uiga o le glucosuria pe a faʻatonu le 2 i le 100 g o le kulukose i le urine i le aso. O faʻataʻitaʻiga moni e le aʻafia i soo se auala e ala i meaai, ituaiga olaga, poʻo le tele o le vai e faʻaumatia. Soo se mimi (e aofia ai vaega o le po) e mafai ona iai ni vaega ole kulukose. E taua tele i totonu o le toto suka i nisi taimi e itiiti ifo.

O se mea e seasea, o le maʻisuka masani ma fatugaʻo e le aʻafia i le aldosterone o faʻamaʻi e lua ia e faʻatupulaia tutusa ma le tino e tasi.

Faamama lese suka

O loʻo maua le maʻisuka o le gaʻo i le sodium ona o le le lelei o le neurohumoral mechanisms e nafa ma le fausiaina o le vai urinary. Talu ai ona o faʻalavelave i le toe faʻamautuina, o le tino ua amata ona pagatia mai le le lava o le tino.

E le mafai e fatuga ona faia a latou galuega tuusao. O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni o elemene taua e faʻaumatia mai le tino. O le le atoatoa o le sodium e taʻitaʻia ai i le tele o isi tulaga faʻaleaga. A aunoa ma lenei elemene, o le fatu, vascular formations ma le nervous systems e le mafai ona faʻaaoga masani.

Symptomatology

Faʻaleagaina o fatugaʻo i le maʻisuka e faʻaalia i le tele o faʻamaoniga lanu. O se aofaiga tele o le kulukose ma le sodium o loʻo faʻamautu i le urine.

O faʻamaoniga nei o uiga ia o le faʻaleagaina o le glucosuria:

  • Vaivai
  • Tesea
  • O se lagona faifaipea o le fiaaai
  • Paʻu paʻu
  • Tigā mataʻutia
  • Faʻasolosolo lelei
  • Uiga masani.

Afai o le faafitauli e fesootaʻi ma le excretion o le sodium, o gaʻo afaina ma le maʻisuka o le a faʻaosofia ai le tupuga o faʻamaʻi nei:

  1. O le gasegase ua atili ai ona leaga
  2. Gagging,
  3. Paʻu faafuasei le paʻu
  4. Faʻamalosia taimi
  5. Fefe
  6. Ole vaega ole urine e matua le masani ai.


Ona o le televave o le alualu i luma o le maʻisuka toe, ma o fatugaʻo na mafua ai le tele o le urine, o se tulaga o le faamaʻi maʻi.

O le maʻisuka o le Renal ua faia, e pei o se maʻi faʻaauau, i le taimi o le laʻititi. I lenei tulaga, o le toʻatele o tamaiti ua sili atu ona leaga i le faʻaleleia o le tino.

"Umi suamalie" e maua ai se isi taufaamataʻu mataʻutia. O le suamalie o le urinary i se maualuga maualuga o le suka o se auala lelei mo le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

Mafuaʻaga mo le faʻavaeina o faʻamaʻi

O le maʻisuka o le Renal, o ona uiga e sili ona atamai ma e le faatagaina ai se mea sese i le siama, e atiina ae ona o le tele o tulaga leaga.

O le Renal glucosuria ua mafua ona o ni faaletonu:

  1. Faʻaitiitiga o tubules o le toe faʻavaeina (faʻasologa faʻasologa),
  2. Faʻalavelave i le vaʻaia o le kulukose
  3. Faʻasalaga tumau mo le kulukose.

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka o loʻo alualu i luma. E ono avea lenei mea ma se faaletonu o le fanau, o se ituaiga o togafitiga faʻasolosolo, lea e faʻasalalau mai le tapuaiga i le augatupulaga.

Afai e leʻo se togafitiga faʻavae, o mafuaʻaga o le maʻi e mafai ona faapenei:

  • Faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave pipisi (tuberculosis, viral infections, faʻamaʻi pipisi i feusuaiga),
  • Faʻaleagaina o le hypothalamus poʻo le pituitary tissue,
  • Faʻaleagaina o vaega o le faiʻai oe nafa ma le masaniga o le galueaina o le urinary system (o nei mea e mafai ona avea ma mea e faʻafano ai ma mafua ai manuʻa, faiga o le toto, masima, hydrocephalic syndrome, aʻafiaga o faʻasologa o neurosurgical),
  • Faʻafitauli faʻapitoa,
  • Maʻi faʻasolosolo i le Autoimmune pe a oʻo mai le faʻaogaina o le tino mai le gaioiga o le tino o le tino.


E maitauina o le atherosclerosis ma le toto maualuga e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi, faʻaleagaina ai fatugaʻo, ituaiga 2 o le maʻisuka ma isi ituaiga o mea faaletonu endocrine o le a alualu i luma.

Nuances Taua

E masani lava, o maʻi e masani ona faʻataʻitaʻiina se taumafataga mo le 2 i le 4 vaiaso faʻatasi ai ma se tapulaʻa o mea suamalie ma falaoamata. O fua e maualuga i le gaʻo, o nisi o gaʻo, pasta, ma ipu e maualuga le gaʻo o le gaʻo e pau i lalo o le faʻasa.

Mo togafitiga o faʻamaʻi o le endocrin system, o mea nei e mafai ona faʻatulaga:

  1. Auala mo le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le laulau,
  2. Inisalini sui o fualaau faasaina
  3. Falemaʻi suamalie
  4. Auala mo le faasaʻo o le ate, fatugaʻo ma le pancreas.

Ina ia puipuia le gase o le fatu i le maʻisuka ma taofia le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli, e mafai ona faʻataʻitaʻiina mea nei i vailaau faʻataʻitaʻi i tagata gasegase:

  • Sapalai antibacterial
  • Corticosteroids i ituaiga eseese,
  • Cytostatics
  • Fualaau faasaina e faʻaleleia ai le toto i totonu o neinini fatugaʻo.


E uiga i faʻafitauli

Le fesili ole mea e fai pe afai e ogaoga fatugaʻo ma le maʻisuka e talafeagai mo le toʻatele. Ae peitai, e le o se aganuu le talanoa e uiga i faafitauli e uiga i le talaaga ole glucosuria o le maʻisuka.

O faʻalavelave e mataʻituina mo:

  1. Maualuga maualuga o faʻamaʻi
  2. Faʻateleina le alualu i luma o le faaletonu i le maʻisuka,
  3. Ketoacidosis
  4. Maʻi faʻamaʻi.


Soʻo se eseesega mai le masani e sili ona lamatia i le taimi o le maitaga. O faafitauli ogaoga: o le lamatiaga o le vave amataina o le gestosis, faʻamaʻaloga o le fetal i soo se laasaga o le atinaʻe, faʻavalea faʻafuaseʻi, polyhydramnios, lapopoʻa tele o le fetal, afaina fanau.

8 mafuaaga autu

E tatau ona manatua e iai lava mafuaaga mo le faateleina o le kulukose. Ua faamatalaina i le i ai o se faamaʻi. O le tele lava o taimi, o le siakiina o le maʻisuka i le maʻito e tatau ona faʻatinoina i togafitiga nei:

  1. O le maʻi suka o se faʻamaʻi e aʻafia ai le le atoatoa o le inisalini. Urine glucose e na o le faateleina o le suka toto e sili atu i le 9-10 mmol / L.. O le tapuni pito i luga, lea e maualuga atu i tamaiti ma e oʻo ile 12-13 mmol / L.
  2. Faʻailogaina o le gaosiga o le gaʻololosi e fesootaʻi ma le solia o lana tulafono faatonutonu. O lona mafuaʻaga o se soliga o le pulefaʻatasia o le adrenaline, thyroxine, glucocorticoids. E tupu foi i le gasegase, Theenko-Cushing syndrome, pheochromocytoma, hypernephroma, togafiti o le hormone adrenocorticotropic, cortisone i le tino.
  3. O le maʻi suka poʻo le maʻisuka insipidus o se togafitiga o fatugaʻo, lea e faʻailoa i le fiainu, o le faateleina o le tele o vai inu, faʻavaveina o le urine, o se faʻaititia tele o le mamafa o le urine i vaega uma.
  4. Maʻi faʻamaʻi o le ate - le suka suka. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi o togafitiga o enzymes o le hepatic.
  5. O le maʻisuka glucose-phosphate-amine o se faʻamaʻi pipisi o le tino, faatasi ai ma le gau o le glucose o le urine, protein, bicarbonates, phosphates. Latou te tetee atu i togafitiga faʻamaʻi, o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe ma le faʻaleleia o le tino.
  6. O le faʻaaogaina o le tele o meaʻai e gaosia i le tino pe a uma le 30-60 minute, o le a leʻa pe a uma le 4-6 itula pe a uma ona 'ai. E sili ona taatele i tamaiti ma aʻo maitaga.
  7. O le maʻisuka masima o le maʻisuka e atiina ae i le talaaga o le gaioiga o le tino. O mafuaʻaga o se faʻaitiitia o le lagona lelei i le aldosterone, lea e mafua ai le soliina o le sodium mai le tino.
  8. O le gau o le kulukose ma le urine ona o maʻi eseese o le neurology, mo se faataitaiga, maʻi o le mafaufau, gasegase o le mafaufau na mafua ai le tiga, mafatiaga ogaoga, faateia.

Faailoga o le maʻi

O le ata o le falemaʻi e faʻaalia i le i ai o faʻamaoniga nei:

  1. O le gau o le kulukose i le mimi, lea e tau atu i le faaitiitia o le faatinoga, faateleina le vaivai, o lona uiga. faʻaalia i le hypoglycemia, faʻapea foʻi ma le maʻisuka.
  2. Faʻasaga i tua o tulaga o le hypoglycemic, faʻafitauli o le tino, matelaina o le maʻisuka, o le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe, atinaʻeina o mafaufau.
  3. I nai nai siama faʻataina o le catarrhal, o le faʻaliliu malosi o meaʻai, o le acetone e aliali mai.
  4. O le faʻavelaina o le tino e faʻagasolo lava ona feteʻenaʻi ma le tulaga o le leiloa o le tele o vai e le tino.
  5. E fesoʻotaʻi le timu o le fatu, ona o le tele o le potassium, o le sodium ua faʻateleina i le urine.
  6. I le iʻuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, maʻisuka lapopoʻa, o le le toe maua o le siama.

Faʻavasegaga

O le maʻisuka o Renal o le matua ma le lua. O le gaioiga autu o le maʻisuka i luga o le tino e atiae faʻatasi ma le solia o le suiga o le kulukose i totonu o tubules o fatugaʻo. O faʻaʻailoga e aliali mai ao laʻititi.

O le maʻisuka lona lua e tupu i tulaga faʻaleagaina e pei o le:

  • Suʻe taimi
  • nephrosis
  • faʻalavelave faʻapitoa
  • maʻisuka malosi
  • ituaiga uma o faaletonu o le tino,
  • faʻaopoopoga tele o glycogen i totonu o masini, mo se faʻataʻitaʻiga, toe faʻailoga.

Filifiliga mo le maʻisuka faʻamau:

  1. O le faateleina o le kulukose o le urine i lona tulaga masani i totonu o le toto. O le maʻisuka toe maua i le toto, pe a oʻo i le maualuga o le kulukose o le urine e na o meaʻai meaʻai. I lenei tulaga, o le toto toto e tumau pea.
  2. I le matua, o se taunuuga o le faaletonu o le tino, o le gaosiga o le enzyme o le epitelium, le glucosuria e atiina ae. O le maʻisuka, o lenei maʻi suka e leʻo faʻaalia mo se taimi umi. Faʻamatalaga faʻamaonia o lenei tulaga, faʻamautinoaina mafuaaga, e faigofie ona faia se faʻataʻitaʻiga o meaʻai.
  3. I tamaiti o loʻo i ai le soliga o le fatuga o fatuga ma le kulukose i totonu o le manava, o se tulaga ogaoga e atiina ae, lea e aofia ai faʻamaoniga - manava, gaselase, faia o maʻa fatuga, leai se mea e maua ai le mamafa, nephrocalcinosis.

Faʻateleina ituaiga eseese o suga i le urine

I le vevela, e le gata o le kulukosese e mafai ona faateleina, ae faapena foi sugars e pei o:

  • Sucrose - pe a faʻaaoga le suka cane,
  • Lapatose ua faʻasaʻolotoina ma le faʻalepaleina i le susu,
  • fua o le fructose i le maʻi a Wilson-Konovalov,
  • Maltose e aliali mai i le pancreatitis, fafagaina o le tino o le pepe ma mea e maua ai le malt,
  • levolezuria ma le meli le le onosai,
  • ribosuria i faʻafitauli o le neurology, mo se faʻataʻitaʻiga, atrophy muscle alualu i luma.

Tuua Lau Faamatalaga