Le maualuga ma maualalo le toto maualuga i le maʻisuka: mafutaga i le maualuga o le suka, ata o le falemaʻi ma togafitiga

O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka eo faatasi ma le gaʻo ma le maʻi fatu fatu, e faʻalavelave i le gasegase o faamaʻi mulimuli. O 'ulu o se tasi o faʻamaoniga o nei faʻamaʻi.

Afai e maua se maʻi i le maʻisuka, ona oʻo mai lea o le maualuga i le 16-30% o faʻataʻitaʻiga uma. E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga lea e tatau ai ona maeʻa ma faʻaeteete le suʻega o le maʻi.

E le o le mea e sili ona lelei le faʻafitauli o le falemaʻi ma le maualuga o le toto, talu ai o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻatoʻaga ogaoga ogaoga ile tino vaivai.

O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka eo faatasi ma le gaʻo ma le maʻi fatu fatu, e faʻalavelave i le gasegase o faamaʻi mulimuli.

E mafai e fomaʻi ona taofi lenei faʻaleagaina o le tino i le tino ma faʻaitiitia le toto maualuga, ae o lenei mea e manaʻomia ai togafitiga faaumiumi faʻasolosolo.

Le ata o le toto maualuga

O le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le faaleagaina tele o gasegase, ma o se taunuuga o le a le maualalo ai le puipui o puipui tetele o capillaries ma arteries. O se taunuuga, e le o le talaaga o le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga ma le atherosclerosis o loʻo agaʻigaʻi i luma.

O faʻamaʻi ogaoga o fatugaʻo ma le tele o faʻamaʻi o le polokalama urinaryia e mafai ona muamua i le maualuga o le fatu.

Ina ia iloa ai le tele o togafitiga ma faʻafitauli faʻafitauli, e tatau ona e faia se suʻega atoa o le falemaʻi ma usitai i togafitiga faʻasoifua maloloina faatonuina i aso uma o totoe o lou olaga.

Afai e maualuga le maualuga o le maʻi ma maʻisuka, ona le tatau lea ona maualuga le maualuga o le toto maualuga ile 130/85 mm Hg.

Faatasi ai ma lenei faailoilo, e lagona e le tagata maʻi le masani, ma e leai se mea e afaina ai lona tulaga, ae o se maualuga maualuga o loo faailoa mai ai le i ai o le vevesi.

Vaega o togafitiga o le maualuga o le maʻisuka

O le maualuga o le maualuga o le toto ma le maʻisuka ua sili ona leaga, aua o le togafitiga e tapulaa, ma o le fomaʻi o loʻo faʻapipiʻi ona lima.

O loʻo faamatalaina i le mea moni o le tele o fualaau faʻamaʻi, pe a oʻo i totonu o le tino, faʻaalia, ae, o se mea le lelei ma faʻaosofia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le gaʻo ma gaʻo i le toto suka.

E le fautuaina e ave i latou, talu ai o le mamafa e le tumau i le tulaga e taliaina, ma ua sili atu le faigata o le maʻisuka ua mautinoa.

O le mafuaʻaga lea pe a faʻapipiʻi nei faʻamaʻi e lua, e le fautuaina e ave vailaau mo le toto maualuga e pei o Verapamil, Propranolol, Clonidine ma le Nifedipine.

Afai e fautuaina e le fomai se tasi o vailaʻau ua tusia, ona tatau loa lea ona malilie i ona tulaga, ma ia tatau ona faia i lalo ole vaavaaiga vavalalata a se fomaʻi.

O le togafitiga mo le maualuga o le maualuga o le maʻisuka o le tagata lava ia, ma ua faʻamoemoeina e le gata i faʻamatalaga o le faʻamaʻi lava ia ma uiga o le totoga na afaina.

E taua foi le mafaufau i le tulaga ma le ituaiga o le maʻisuka, o lona gaioiga i le tino o le tagata.

Afai e te tumau i le toto maualuga i lalo ifo o le 130/85 mm Hg, ona oʻo lea i le lumanaʻi e mafai ona e aloese mai se faʻalavelave matuia o le maʻi cardiovascular ma faʻalautele le soifua o se tagata maʻi faapitoa pe a ma le 15 i le 20 tausaga.

Ae ui i lea, i lenei tulaga, o asiasiga i se tagata poto faapitoa e tatau ona masani, ae ui i lea, faapea foi ma le faatinoina o suega suesue suesue.

Tulafono lautele mo le maʻi

O le togafitia o le maualuga o le suka i le maʻi suka o se faafitauli tele, ae e faigata tele. O le tagata maʻi e tatau ona aʻoaʻo e nofo i lona tulaga, ma o lona sini autu o le aloese mai i soo se auala e mafai ai ona sili atu le faigata o maʻi maualalo.

Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e lafoai uma mausa leaga, ae maise lava, ia faaitiitia i le pito maualalo o le vaega o le ava malosi. I le faaopoopo atu i ai, e taua le tausisia o se olaga ola malosi, e aloese ai mai le atuatuvale faaletino ma faalelagona, ia matua mataituina ia fualaau na faatonuina e le fomai.

E le afaina foi le liliu atu i isi vailaau mo le fesoasoani, ae o isi metotia o togafitiga e tatau foi ona talanoa taitoatasi ma lau fomaʻi.

I le togafitia o maʻi o le "maualuga maualuga" ma le "maʻi suka suka", o se mea e manaʻomia mo le vaitaimi o le faʻamagaloga o se mea e faʻamalosi ai, lea e tatau ona mulimulitaia seia oʻo i le iʻuga o lou olaga.

Afai e sili atu le tele o le manua, o le faʻamautinoaina o le mamafa, e fai ma tulafono, e avea ma ki i se vaitaimi umi o le faʻamagaloga ma se tulaga faamalieina o le maʻi.

Toto maloloina mo le maualuga o le maʻisuka

E tatau ona atoatoa ma faapaleni meaai a le tagata maʻi, o le i ai o vitamini aoga ma elemene taua e tatau ona faʻamaonia. Muamua lava, e tatau ona e aloese mai le taumafa i meaʻai, gaʻo, falai ma le aano, meaʻai o le falaoamata ma mea faʻafiafia.

Ae o le tele o taumafataga o le protein i le meaai a le tagata maʻi e tatau ona taatele: e fautuaina le 'ai o le vao ma le lapiti, le oatmeal ma le buckwheat, cheese cheese, soy, cod ma nisi iʻa.

I le faasologa i aso taitasi e tatau ona i ai le eggplant, zucchini, tamato, kukama, beets, greens ma pateta i ni aofaiga laiti. Ole ituaiga o apu e le faʻataʻitaʻiina o le a aoga foi mo le maualuga.

O le lauti tiiti o se punavai o antioxidants ma se meafaigaluega sili ona lelei mo le faʻamautuina o le toto maualuga e tatau ona avea ma se mea e sili ona fiafia i ai i latou o loʻo maua.

Ae e tatau ona e aloese mai le ava malosi, ae mai le kofe, koko, pulu ma le lauti malosi. O le faʻatagaina o le faʻaaogaina o masima ma mea manogi e faʻaofiina, ma o le i ai o nei elemene i le taumafataga e tatau ona laʻititi pe leai foi.

O le fomaʻi filifilia e filifilia le lelei o taumafa taʻitoʻatasi, ae e taua le malamalama: o le mea e 'ai e le tagata maʻi e faalagolago i lona tulaga masani ma o se vaega o le faʻaalia o le toto.

O le soifua maloloina e aafia tele ai le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. Ae o le faafitauli o lenei maʻi e mafai ona foia i le na o le faateleina o le gaioiga ma suia le meaai. Vaai i le isi ata vitio pe faapefea ona fai lenei mea.

Maualuga maualuga o fualaau mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka

Afai o loʻo maua i luga o tagata mamaʻi le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, o lona uiga o le faʻavae mo togafitiga fualaau o le faʻaaogaina lea o le angiotensin-converging inhibitors enzyme.

O vailaau nei e avea ma sui o lenei vaega o falemaʻi:

O vaega taua i la latou vailaʻau vailaʻau e mafai ona taofiofi ai le gaioiga o le enzyme e nafa ma le fausiaina o angiotensin (i le lumanai, renin).

Talu ai o le renin o loʻo maua mai i sela o le juxtaglomerular o gaʻo, faʻataʻatia ai toto toto ma faateleina le mamafa, o le gaioiga a le ACE e taua tele.

I le avea ai o se togafitiga faʻapitoa, e fautuaina malosi e fomaʻi le faia o togafitiga (diuretics), lea e sili ona talafeagai mo tagata mamaʻi ma le maualuga o le toto ma le hypersensitivity i le sodium.

O sui o lenei vaega o vailaau faʻataʻitaʻi, mo se faataitaiga, Hypothiazide ma le Indapamide MV ua faʻapipiʻiina faʻatasi ma le ACE, ma o se togafitiga saʻo ua filifilia e mafai ai ona e lagona se faʻaleleia lelei i le tulaga masani ma se faʻamaoniga o le maʻisuka i le vave e mafai ai.

O togafitiga e le masani ai o togafitiga e maua ai se togafitiga lelei, ae ina ia aloese mai le vevela, soo se vailaau manaomia e tatau ona malilie tasi i le fomaʻi.

E le mafai ona faʻamalolo atoatoa le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma le fesoʻotaʻi faʻatasi i le faafitauli, e mafai ona faʻatuai le taimi o le faʻamagaloga e oʻo lava ile tele o tausaga.

O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka e mafai ona "faʻamalosi" i ni auala faigofie faigofie e mafai e tagata uma ona faʻaaogaina. Ua uma ona tatou suesueina le togafitiga o le maʻisuka i ni auala, o le a tatou taumafai e malamalama i le ala e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le maualuga i le tino e aunoa ma fualaau.

Maʻisuka ma aʻafiaga: ei ai se mafutaga?

I le taimi nei, o le masani o le toto maualuga o le 138/92 mm RT. Art.

Ae afai e sili atu le maualuga o le faʻamaoniga, ona faʻamaonia ai lea o le i ai o ni togafitiga ogaoga faʻaleaga. I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le maualuga o le toto.

E taua le maitauina pe afai o se tasi o loʻo i ai i le mataupu faavae e i ai se uiga e faʻalautele pe faʻaitiitia le mamafa, ona mafai loa lea ona suia suiga i taimi taʻitasi. I le taimi nei, o le maualuga o le maualuga o tonometa o loʻo mulimuli mai: 121/81 mm Hg. Art.

O le taua tele o le fua saʻo o le mamafa. E oo lava i fomai e seasea mafaufau i ai. O le tagata tomai faapitoa e sau i totonu, faanatinati le paʻu ma fuafua le mamafa. E matuā sese lenei. E taua tele le faia o lenei faiga i se siosiomaga filemu.

Ae, o fomaʻi uma latou te iloa le i ai o le "maʻi paʻu papaʻe." E aofia ai i le mea moni e faapea o taunuuga o le fuaina o le toto i le ofisa o le fomai e tusa o le 35 mm RT. Art. maualuga atu nai lo le taimi o le filifiliga a le tagata lava ia i le fale.

O lenei aafiaga e fesoʻotai saʻo lava i le atuatuvale. E masani lava, o faʻalapotopotoga faʻapitoa faʻapitoa e faʻaosofia ai le fefe i totonu o se tagata.

Ae mo tagata o loʻo faʻafeiloaʻi i le malosi o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, tagata taʻaalo, o le mamafa e mafai ona faʻaititia. E masani lava, o lona taua e tusa ma le 100/61 mm RT. Art.

Ae mo le suka o le toto, i le taimi nei, e le mafai e fomaʻi uma ona tali saʻo le fesili, o nei faʻamatalaga faapitoa e amata ai le solia o le metabolism gaʻo. Mo se taimi umi lava e oʻo i le 6 e masani lava.

Ae o le va i le va o le 6.1 ma le 7 na manatu o se setete o le prediabetes. O lenei mea na faailoa ai le i ai o se soliga ogaoga o le gaosiga o le gaʻo.

Ae i totonu o tagata Amerika, o nei fuainumera e ese si ese. Mo i latou, o le tapulaa masani mo le suka toto o le 5.7.

Ae o isi ata uma o loʻo faʻaalia ai le i ai o le prediabetes state. Faatasi ai ma lenei maualuga o suka, o se tagata e otometi ona lamatia. Mulimuli ane, e mafai ona ia maua le maʻisuka. Faʻatasi ai ma isi mea, o maʻi e pei o le atherosclerosis, e le gata i le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo, e mafai ona faʻatali mo ia.

O loʻo taʻu mai ai e tatau i le tagata maʻi ona vave ave fua talafeagai. Afai o le maualuga o le kulukose i le toto e oʻo i se faailoga o le 7, ona faʻaalia lea o le i ai o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le pancreas e le o faia lana galuega.

Afai o le pasia o se suʻega lona lua mo le suka, lea na fuaina i luga o se manava gaogao, faalua i se vaeluaga o le aso e tasi, o le taunuuga e faaalia ai le faʻamalosia o lenei mea e tutusa ma le 7, ona avea lea ma se suʻesuʻega faʻamaʻi mo le maʻisuka malosi.

Ae o le mauaina o lenei faamai mo le tagata maʻi o se tulaga faateleina tele o le faatupuina o soo se faamai matautia o le cardiovascular system.

E taua le maitauina o le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi lea e aafia ai toetoe o totoga uma ma tino o le tino.

O le maualuga o le kulukose o le toto e afaina ai le tulaga o le tino o le tino. Mulimuli ane, e mafatia foi le faiai, fatu, mea, laumei ma capillaries. O nisi suiga i le maualuga o gaʻo afaina i totonu o le tino e taua foi.

I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka ituaiga 2 na tupu i le taimi lava e tasi ma le maualuga o le maualuga o le toto.

I se isi faaupuga, afai na e mafatia i le maualuga o le toto maualuga mo sina taimi, o lona uiga o loʻo iai lau faʻafitauli o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.

Ae o le gasegase o le maʻisuka o le ituaiga lona lua ma le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, o le avanoa o le oso fatu fatu e tusa ma le 20%.

E faapefea ona aafia le tonometa i le suka o le toto?

O le faateleina o le kulukose o le toto ei ai sona aafiaga le lelei i le mamafa, ma mafua ai ona faateleina le maualuga o le toto maualuga.

O le sootaga i le va o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka ua faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega.

E pei ona e iloa, o le hyperglycemia e fesoasoani i le vavalalata o vaʻa toto. E mafai foi ona faateleina le toto toto.

Aisea e mafai ai ona tulaʻi?

O le i ai o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le maʻi o le fatu ma vascular.

O faʻafitauli e pei o le taʻavale, faʻavaivaia o le tino ma isi faʻamaʻi e mafai foi ona aliali mai.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e faateleina ai lenei lamatiaga.

Faailoga o le toto maualuga

Faailoga o le toto maualuga:

  • hypremia o foliga,
  • lagona faifaipea o le popole
  • fatu fatu
  • tigā poʻo le faʻamaʻi tiga i le faiʻai,
  • tinisitus
  • vaivaiga
  • vavao.

Vaʻaia o le maualuga

Aʻo leʻi togafitia se faʻamaʻi, e tatau ona malamalama i le mea na sau ai.

E taua tele le faʻatalanoa o se fomaʻi o le a faia se suʻega ma faailoa mai le mafuaʻaga o lenei tulaga.

I le avea ai o se tulafono, o le togafitiga e aofia ai le faia o vailaʻau faʻapitoa e maua ai le malosi malosi o aʻafiaga.

Mafuaʻaga talafeagai

O mafuaʻaga e mafua ai le faʻaitiitia o le toto o le totoga lea:

  • fualaʻau suamalie
  • moe i le moe
  • lapataiga faʻailoga i totonu o le pancreas,
  • vegetative-vystonia vascular,
  • afaina o le tino o le tino,
  • faaumiumi le faaaogaina o vailaau faapitoa,
  • loto ma vascular diseases,
  • vaivai le leo o arteries, veins ma capillaries.

Faailoga o le toto maualuga

O le vavalalata o loʻo faʻaalia mai i ni faailoga:

  • o se vaivai, ma e le mafai ona iloagofie
  • vaivaiga
  • moe
  • manava malosi
  • uumi ma vae
  • hyperhidrosis
  • le aʻafiaga o le mamafa o le ea i le soifua manuia o le maʻi.

Togafitiga o Vaalele

O le auala sili ona leaga e faateleina ai le mamafa o le ipu o le tipi malosi. I le i ai o le maʻisuka, e le fautuaina e inuina mea inu.

Faatasi ai ma le faaitiitia o le malosi e faasaga i le talaaga o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ua fautuaina ai:

  • malologa lelei,
  • talafeagai ma paleni taumafa,
  • aveina o vitamini faapitoa faʻalavelave,
  • inu ava malosi
  • faia se eseesega i le taeao, ma sili atu i le taeao,
  • masini faapolofesa o vae ma le tino atoa.

O le a le mea e fai i se faʻalavelave maualuga i le fale?

Ae o le a le mea e fai aʻo le i taunuu mai tagata tomai faapitoa?

E manaia tele pe a nofo se fomai i le isi itu. Ae, i le leai o se fomaʻi agavaa lata ane, e tatau ona e saunia le fesoasoani muamua i se tulaga faapena. E tāua le mauaina o fualaau faʻatau e pei o Furosemide, Dibazol, Magnesia, faʻapea foʻi ma isi antispasmodics.

Faʻalavelave faʻalavelave ma le faʻamalosi i le maʻisuka

O aʻafiaga faʻapitoa e faʻaitiitia ai i le i ai o le maʻisuka.

E iai foʻi tulaga e pei o le ketoacidosis ma le ketoacidotic coma.

Ae mo le mamafa o le tui, e mafai ona faateleina i le i ai o ituaiga ogaoga o le maʻisuka.

Taofiaga

O le tausia poʻo le faʻaitiitia o le toto maualuga o se tulaga lamatia lea e mafai ona i ai se aafiaga leaga i le lelei o le olaga.

Afai o le maʻi e aliali mai i se talaaga o le gasegase o le gasegase o le tino, o lona uiga o le ono tulai mai o ni faafitauli ogaoga ua faasolo ina faateleina.

Ina ia puipuia le taofiofi o le malosi i le maʻisuka, e tatau ona taitaia se olaga ola maloloina.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2 i le vitio:

O le tulafono autu i le tausisia o lou ola maloloina o le siakiina pea e le cardiologist ma le endocrinologist.E taua foi le taitaia o se soifua maloloina soifua maloloina, tausisia se taumafataga ma faamalositino.

O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia le mamafa o le tino ina ia aloese mai le tupu o le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le maʻisuka. E taua foi le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa o fualaau oona lea o le a fesoasoani e faʻatumu ai le le lava o meaʻai.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Toto toto ma le maʻisuka

E tele taimi e tulai mai ai le toto o le maʻi ma le maʻisuka, lea e fesootaʻi ma mafuaaga eseese. I le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le silia ma le afa o mataupu. O le mafutaga o maʻi faʻapitoa o loʻo faʻamatalaina e ala i aʻafiaga faʻaosofia ma le atinaʻeina o masini. Faʻasaga i tua o soliga, o le faʻavaeina o le inisalini faʻataunuʻuina, e aʻafia ai faʻamaʻi ma le mamafa o le mamafa. O le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 e le lelei le afaina ai o le galuega o le hypothalamus, o le mafuaʻaga lea e popole ai le tagata maʻi e uiga i le maualuga o le toto maualuga, o le tele o taimi e feagai ai ma faʻafitauli o le maualalo o le toto.

I le tulaga o togafitiga o le ituaiga muamua poʻo le lua, e le talafeagai le mafaufau ia te oe lava ma taumafai e tutoatasi le faʻamaoniga o le tonometa. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai, o ai o le a filifilia se togafitiga lelei ma faʻamaonia se meaai o le maʻisuka.

E faʻapefea ona fesoʻotaʻi vavalalata?

A suia le suiga o le suka o le toto, o lona uiga, o nisi o polokalama, e aofia ai le cardiovascular system, atonu o le a mafatia i faʻalavelave. Faʻasaga i tua o togafitiga, o le mamafa e mafai ona faʻaateleina ma faateleina le maualuga o le toto. O le fesoʻotaʻiga o maʻi o le le lava o le inisalini, lea e faʻaosofia ai le solia o le tino o le toto. O faʻamaʻi uma lava e mafai ona faʻafefeina le tasi ma le isi ma faʻamalosia le aʻafiaga i le tino o le tagata. Afai e te le faaitiitia lou toto toto i le taimi ma le maʻisuka, ona ono iai lea o faafitauli i le tino o le fatufatuga o mafaufauga, retina, ma le faiʻai. E fesoʻotaʻi faʻasalaga ma le le lava o le gafatia ma faʻafetaui lelei e vaʻa, lea e faʻatele ai le toto ma le suka.

Faʻasagaga o le vavae ese, e le na o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona atiaʻe, ae faʻapea foi le faʻamalosi, lea e paʻu ifo ai le toto maualuga nai lo le tau masani. O le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka e le o se lamatiaga i le ola maloloina o le maʻisuka. O faʻalavelave tutusa e sili atu ona faʻaalia i tamaitai o loʻo mafatia i le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le tagata gasegase mo se taimi umi atonu e le matauina le maualalo o le toto ma ona faʻalogona patho. E le o toe mamao, o le tafe o le toto i totoga taua o le faʻavevelaina ma o le a mate lemu le tino.

Aisea ua faateleina ai faailoga?

A maualuga le malosi o le suka, e faitio le tagata maʻi i mea le lelei. Afai mo se taimi umi e te le faʻaitiitia ai faailo ma e le inuina ni fualaau faapitoa, ona alu lea o le tagata maʻi i le faletaele e tele lava ina le manaomia, o le mamafa o le tino e faʻaitiitia, o manua na faʻamalolo ai mo se taimi umi. O le faʻavaivai ma le faʻateleina o le toto o le toto e faʻaosofia ai le ulu o le ulu, o le maʻisaga, lea e masani lava ona vaivai ai le maʻisuka. O aʻafiaga nei e aʻafia ai le atinaʻe o le maualuga i le maʻisuka:

  • lapisi atherosclerosis,
  • faʻafitauli o le endocrin system, lea e le o lelei le lelei o le gaioiga o lauulu poʻo lau thyroid gland,
  • popole masani, atuatuvale ma le le mautonu o le setete o mafaufau-lagona,
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • suiga i le tino e fesootaʻi ma tausaga,
  • le mafai ona tausisia le meaai mo le maʻisuka,
  • leai o meaʻai ma vitamini,
  • faafitauli i le faagaoioia o le tino, e mafua ai le mafatia o le maʻi mai le po i le manava faimamago,
  • fuainumera
  • aafia i vailaau matautia.

Toe foʻi i le laulau o mea

Suʻega ma le mataʻituina o le toto

Afai o le toto maualuga ua avea ma punavai o le maualalo pe maualuga le mamafa, ona e manaʻomia lea e faafesootai se fomai o le a fesoasoani e faamautu le tulaga. Ia mautinoa e faʻaauau le fuaina o le toto i le fale poʻo le falemai. E ala i se suʻesuʻega auiliili, e mafai ona filifili fualaau sili ona aoga mo le maualuga. Le faʻamautuina o le mafuaʻaga o le solia, o togafitiga nei o faʻataʻitaʻiga ua faʻamaonia:

  • suʻesuʻega falesuesue o le urine ma le toto,
  • electrocardiography ma echocardiography,
  • Faʻaaliga ma / poʻo le faʻaliliuga,
  • iloiloga ultrasound o totoga i totonu,
  • faʻamaoniga o le tupe, atonu e ono faʻalavelave i le talaaga o le maualuga o le mamafa.

O le faateleina o le toto maualuga i le maʻisuka e aʻafia ai aʻafiaga, mafaufau, fatu, mata ma e ono mafua ai se faʻalavelave maualuga. Mo le alofia o faʻafitauli e sili atu ona faigata mo tagata maʻisuka ona faʻafefe, e tatau ona taofiofia le mamafa i le tele o taimi i le aso ma, faatasi ai ma lona siʻitia, ia faʻaaoga fualaau faʻasaina o loʻo i ai le faʻaititia o le malosi.

Togalaau ua faatonuina

O le faʻamalosiina o le malosi i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faia pe a maea se suʻega atoa. O fualaau o le maualuga e filifilia e le fomaʻi ma faalagolago i le mamafa o le solitulafono. I le tulaga o le solia, o vailaʻau tuʻufaʻatasia e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le gaioiga o le cardiovascular system ma faʻasaʻo le toto maualuga. Afai e te manao e faateleina le mamafa i le tulaga o se maʻi suka, ona faʻamatalaina lea o isi vailaʻau. O fualaau sili ona lelei o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka

O le maualuga o le toto maualuga e malamalama o se faateleina o le mamafa i luga aʻe o le 140/90 mm. O lenei tulaga i le tele o taimi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu, le taʻavale, fatuga o fatugao, ma isi. O le maʻisuka, o le tulaga matautia o le maualuga o le toto maualuga ua faʻaitiitia: o le mamafa o le 130 ma le mamafa o le diastolic o le 85mimita e faailoa ai le manaʻomia mo togafitiga.

Aisea e tulai ai le maʻisuka i le maʻisuka

O mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e ese ma faalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. Ma, faatasi ai ma le ituaiga o le insulin-o le maʻi, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i le tele o tulaga e tupu ona o le faamaʻi fatu fatu. O se vaega toʻaitiiti o tagata gasegase e maualuga le maualuga o le toto, pe o le maualuga maualuga o le systolic.

Afai o le maʻi e leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka, ona oʻo lea o le maualuga o le toto maualuga ua faia i nisi o tulaga muamua nai lo isi faʻamaʻi faʻamaʻi. I ia ituaiga o gasegase, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le mafuaaga masani lea o le faamai. O lona uiga e le mafai e le fomaʻi ona faʻatuina le mafuaaga o ona foliga vaaia. O mafuaʻaga e le masani ai o le maualuga o le maualuga i maʻi o:

  • pheochromocytoma (o se faʻamaʻi e iloa ai le faateleina o le gaosiga o catecholamines, ona o le tachycardia, tiga i totonu o le loto ma le maualuga o le toto maualuga)
  • O le maʻi o Herenko-Cushing (o se faʻamaʻi na mafua ona o le faateleina o le gaosiga o hormones o le gaʻo faʻaleagaina),
  • hyperaldosteronism (faʻaleleia le gaosiga o le hormonone aldosterone e le grenia), o loʻo faʻaalia e se aʻafiaga leaga i le loto,
  • se isi maʻi e le masani ai.

Fesoasoani i le faʻamaʻi:

  • le magnesium i le tino,
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • inupia ma le masima o metale mamafa,
  • atherosclerosis ma le taunuʻuga o le gaʻo tele.

Vaega o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ile maʻi maʻisuka

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi masani e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi fatugao. E atiina ae i le lona tolu o tagata gasegase ma e iai vaega nei:

  • microalbuminuria (foliga mai i le urine o le albumin),
  • proteinuria (o le foliga mai i le urine o molelatini lapopoa)
  • faʻasologa masani o le faʻailoga.

E le gata i lea, o le sili atu o le protein e faʻateleina i le urine, o le maualuga o le mamafa. E mafua ona o fatuga o gaʻo ua sili atu ona leaga i le faʻamamaina o le sodium. Mai lenei mea, o le vai inu o le tino ua faateleina ma, o se taunuuga, ua tulai mai le mamafa. Faʻateleina le maualuga o le kulukose, o le suavai i le toto e sili atu. O lenei mea o se liʻo mataʻutia.

E aofia ai i le mea moni o loʻo taumafai le tino e feagai ma le leaga o le gaioiga o fatugaʻo, aʻo faʻateleina le mamafa i totonu o le glomeruli. E faasolosolo malie lava ona oti. O le alualu i luma o le le atoatoa. O le galuega autu a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le faʻavasegaina lea ole maualuga o le kulukose ma o lea e tuai ai le amataina o le laasaga o le faʻasolosolo o le gaʻo.

Faailoga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e le o le inisalini

E oʻo lava i le amataina o faailo o lenei faʻamaʻi, e amataina e le tagata maʻi le faagasologa o le tetee atu i le inisalini. O le tetee o le tino i lenei hormone ua faasolosolo malie ona faʻaitiitia. O le tino o loʻo taumafai e foia le maualalo o le lagona o le tino i le inisalini e ala i le faʻateleina o le inisalini nai lo le mea e tatau ai. Ma o lenei, i le isi itu, e fesoasoani i le faateleina o le mamafa.

O le mea lea, o le mea autu i le atinaʻeina o le maualuga o le maʻisuka o le faailoga o le inisalini. Ae ui i lea, i le lumanaʻi, o le toto maualuga e mafua mai ona o le alualu i luma o le atherosclerosis ma le gaioiga o le tino. O le lumenia o le vaa e faasolosolo malie lava, o le mea lea latou te pasi ifo ai ma le itiiti ifo le toto.

Hyperinsulinism (o lona uiga, maualuga maualuga ile insulin i totonu o le toto) e leaga mo fatugaʻo. Ua atili ai ona leaga ma sili atu le leaga mai le tino. Ma o le faateleina o le tele o le vai i totonu o le tino e mafua ai le atinaʻe o le edema ma le maualuga.

E faapefea ona faʻaalia le maualuga o le maualuga i le maʻisuka

E iloa o le toto o le toto e afaina ai le taalili. I le po e alu i lalo. I le taeao, e 10-20 pasene le maualalo ifo nai lo le aoauli. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o sea ituaiga paopao ua malepe, ma e foliga mai e maualuga i le aso atoa. E le gata i lea, i le po e sili atu le maualuga nai lo le aso.

O sea solitulafono e fesoʻotai ma le atinaʻeina o se tasi o faʻafitauli faigata o le maʻisuka - o le maʻisuka neuropathy. O lona uiga o le maualuga maualuga o le suka e afaina ai le gaioiga o le tino autonomous system. I lenei tulaga, e leiloa e le vaa le malosi e vavalalata ma faalautele e faalagolago i le avega.

Fuafua le ituaiga o le maualuga o le siaki i aso taitasi. O sea ituaiga o faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia pe a tatau ona faʻaaogaina fualaau faasaina. I le taimi lava e tasi, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima.

Vailaʻau mo le maualuga o le suka i le maʻisuka

O fualaau faasaina e faasaga i le maualuga o le toto maualuga e tatau ona ave ina ia faaitiitia ai i le fautuaina mo le suka suka 130/80 mm. Togafitiga ma se taumafataga e maua ai le maualuga o le maualuga o le toto maualuga: o meaʻai e lelei le tuʻuina atu ma maua ai le sili ona faamalieina.

O le faailoilo faʻapitoa o se ituaiga o faʻamaufaʻailoga i le togafitiga o le maualuga o le maualuga. Afai e le faʻaitiitia le mamafa i fualaau oona i vaiaso muamua o togafitiga ona o aʻafiaga, ona mafai lea ona e faʻaitiitia le fua. Ae pe tusa ma le masina, e tatau ona toe amata togafitiga ogaoga ma tatau ona maua i vailaau ua faailoaina.

O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le toto maualuga e fesoasoani e aloese ai mai faʻamaoniga o le vavave. O le mea moni, i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le maualuga o le toto maualuga e faigata tele ona o le mafaufau masani. O lona uiga, ma se suiga tele i le tulaga o le tino, o se paʻu mataʻutia i faitau tonometa e matauina. O lenei tulaga eo mai faatasi ma le faʻavaivaia ma le vevela. O ana togafitiga e faʻailoga.

O nisi taimi e faigata ona filifili fualaau mo le maualuga o le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni o suiga i le metabolism o gaʻo gaʻo latou te tuʻuina atu a latou faailoga i luga o le aʻafiaga o fualaau uma, e aofia ai ma faʻamalosi. Pe a filifilia se togafitiga ma fualaau mo se maʻi, e tatau i le fomaʻi ona taʻitaʻia e le tele o nuanua taua. Vasega tatau filifilia e fetaui ma mea e manaʻomia.

  1. O nei vailaau faʻamalosi e mafai ona faʻamalosia ai faʻamaoniga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ma e iai ni aafiaga laiti.
  2. O nei vailaau e le afaina ai le puleaina tatau o le toto suka ma e le faateleina le cholesterol.
  3. Pills e puipuia ai fatuga ma fatu mai aafiaga leaga o le suka maualuga.

O a vaega o vailaʻau o loʻo faʻaaoga

I le taimi nei, o fomaʻi latou te fautuaina o latou tagata gasegase i le maʻisuka e faʻaaogaina vailaau faʻapitoa o ia vaega.

  1. Diuretics, poo togafitiga. O nei fualaau oona e faʻaitiitia ai le toto maualuga i le maualuga. O le tino o loʻo tafiesea le tele o vai ma masima. O vailaau faafomai o lenei vaega e faaaoga mo le le atoatoa o le fatu, ao latou faaitiitia le avega i luga o le fatu ma toto toto. O fualaau faʻamalosi e faʻatau lelei ai le edema. O lau fomaʻi o le a fesoasoani ia te oe e filifilia le vailaʻau talafeagai.
  2. Beta poloka. O nei vailaau faʻamalosi e aʻafia ai le popolega popole popole. E faʻaaoga lelei e togafitiga ai le faʻamaʻi o se mea muamua. O peta-blockers o aso nei ei ai sina vaega o aʻafiaga i itu.
  3. ACE inhibitors. O nei fualaau faasaina e galue i le gaosia o se enzyme e nafa ma le maualuga i tagata.
  4. Angiotensin II tagata faʻamaonia. O nei fualaau e lagolago ai le fatu i tulaga maualuga o suka. Latou te puipuia lelei ai le ate, fatuga ma le faiʻai mai ni faʻafitauli faigata.
  5. Paʻu o le kesi. O nei fualaau e taofia ai le ulufale atu o ioni o lenei uamea i totonu o fatu fatu. O le mea lea, e mafai ona maua ni faitauga sili ona lelei o le tonometa ma ia aloese mai faʻafitauli mai le cardiovascular system.
  6. Vasodilators e faʻafefe lelei puipui o toto toto ma faʻaititia le toto maualuga. Ae ui i lea, i le taimi nei, o nei vailaʻau o loʻo i ai se nofoaga le taua i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga, ona ei ai o latou aʻafiaga matuia ma i ai se aafiaga o mea ua fai ma vaisu.

Le matafaioi o le taumafa i le togafitiga o le maualuga o le toto

O le taumafaina, atonu o le itiiti ifo o le gaʻo gaʻo mo le maualuga o le toto ma le maʻisuka, o se laasaga saʻo ma ausia i le tausia o le ola maloloina. O togafitiga faapena o le a faaitiitia ai le manaomia mo le inisalini ma i le taimi lava e tasi e aumaia ai le faatinoga o le tino cardiovascular i le masani.

Togafitiga ma se taumafataga e maualalo ifo i luga o meaʻai e tele ni faʻafitauli i le taimi e tasi:

  • faʻaitiitia le insulin ma le toto suka
  • puipuia le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli,
  • puipuia le gaʻo mai le afaina o le kulukose,
  • tele le faʻagesegese o le atiaʻe o le atherosclerosis.

O togafitiga maualalo-mauvaʻa e lelei tele pe a leʻi faʻasaʻoina e le fatuga masini. Afai latou te amata galue e masani lava, o le toto e faitau mo le maʻisuka o le a toe foi i le masani. Ae ui i lea, faatasi ai ma le proteinuria, e tatau ona faʻaaogaina se taumafataga ma le faʻaeteete.

E mafai ona e 'ai naʻo meaai e maua ai le suka. O lenei:

  • manufasi
  • fuamoa
  • sea ​​sea
  • fualaau faisua matagogo, e pei foi o pulou,
  • fusi ma le pata.

O le mea moni, faatasi ai ma se tuufaatasiga o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka, e leai se isi mea e mafai ona maua i meaʻai laiti-carb. O lenei togafitiga e faʻaaogaina e tusa lava po o le a le ituaiga maʻisuka. E faʻaititia le suāuʻu i tulaga masani i ni nai aso. E tatau ona e siakiina pea au mea taumafa, ina ia e le lamatia ma aua nei faʻalauteleina le kulukose. O meaai laiti-kapiti e manaia, lelei ma maloloina.

I le taimi lava e tasi, faatasi ai ma lenei taumafa, o fua o le tonometa e faʻamaonia. O se faʻamaoniga lenei o le soifua maloloina lelei ma le leai o ni faʻalavelave lamatia i le ola.

Le maualuga ma maualalo le toto maualuga i le maʻisuka: mafutaga i le maualuga o le suka, ata o le falemaʻi ma togafitiga

Sei o tatou tilotilo totoa i le mafuaʻaga e mafua mai ai faʻamaʻi masani ma matautia pei o le maualuga o le toto ma le maʻi suka.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le toto maualuga i le i ai o le gasegase o le carbohydrate gasegase e tusa ma le tele o taimi e sili atu le maualuga nai lo le lamatiaga o le afaina o le fatu.

E oo lava i lenei tuufaatasiga, o le foliga mai o le le toe i ai o le tino e foliga mai. O le aʻafiaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma galuega vaaia o le a faʻatupulaʻia le tele o taimi E mafai foi ona tupu Gangrene, lea e masani ona faailoaina ai le tipiina o le lima.

O le maualalo o le gasegase o tagata gasegase e maua i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafua ai le matelaina o le okesene i fausaga o le tino ma lo latou oti. E taua tele mo ia tagata le siakiina pea o latou toto ma le suka o le toto.

Afai o loʻo maʻi lou soifua maloloina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. Tigā ma le maʻisuka - ei ai se mafutaga pe leai? E mafai ona maua le tali i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga