Laasaga o le insulin maualuga: o le a lona uiga ma o le a le uiga?

O le masaniga o le gaioiga o totoga ma gaioiga uma e maua ona o le maualuga o le aofaʻiga o hormones uma o loʻo i ai.

E faʻapefea ona aafia le olaga o le inisalini maualuga i le toto?

A maeʻa, o faʻavavega o mea e tutupu mai faʻataʻitaʻiga masani e mafai ona faʻaalia ai le i ai o faafitauli ogaoga tau soifua maloloina.

Faailoga masani o le hormone

Inisalini, e tusa ai ma lona natura, o le hormone lea e nafa ma le faʻaitiitia o le suka o le toto. O le pancreas e maua ai le tele o le homone e manaʻomia e faʻatonutonu ai le maualuga o le kulukose e ulu atu i le tino ma meaʻai. O se tasi o galuega taua o le inisalini o lona auai malosi i le gaosiga o le gaʻo.

E le sili atu i le 25 mkU / ml mo tagata matutua ma le 20 mkU / ml mo tamaiti, o faailo masani o le hormone i totonu o le toto. O se faʻataʻitaʻiga e faapea o mea taua nei e tutupu i le tino o le tagata:

  1. Faʻafetai i le inisalini, faʻavaeina maso, e pei o le hormone faʻalauiloa le gaosiga o le ribosomes e nafa ma le gaosia o le porotini.
  2. O le insulin e nafa ma le faafouina o fiva musika ma lo latou puipuiga mai le faʻaumatiaga.
  3. E nafa ma le gaioiga o enzymes e faʻaosofia ai le gaosiga o le glycogen, aʻo tausia le tulaga tatau o le kulukose i totonu o siama ma gaʻo.

O se faailo o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona matauina i tagata e fiafia i suti ma faʻaaogaina i ni aofaiga tele. E le gata i lea, o le tele o faailoilo e mafai ona taʻu mai ai se gasegase ua tuanai ma se tino vaivai, ona o le faifai pea o le galue, o le malosi tele poo le mamafa.

O maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona matauina i tagata e taʻitaʻia se olaga le lelei, maua ai masani leaga.

E tatau ona maitauina o le vavae ese mai faailo masani o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai le faʻaalia o faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina, aemaise lava i tulaga masani o le toto suka.

Faailoga ma mafuaʻaga autu o le faateleina o le maualuga o le hormone

O le faʻaalia o soʻo se faailoilo e faʻaalia ai le tuputupu ae o le inisalini i totonu o le toto e tatau ona avea ma faailoga mo se suʻega faafomaʻi. O le tele lava o taimi, o le maualuga o le inisalini o maualuga e foliga mai o mea nei:

  1. fiaaai faatasi ma se tagata i le aso, le mafai ona lava.
  2. Le lava le malosi o le tino, faʻaititia galuega.
  3. Faateleina le vevesi.
  4. Le tupuga o faigata i le manava, foliga vaaia o le manava o le manava e tusa lava pe itiiti sina faʻamalositino.
  5. Le faʻaalia o tiga i totonu o maso ma gaogao i tamaʻi povi.
  6. Le atinaʻeina o faʻafitauli i le paʻu, o foliga vaaia o le vevela. Afai e oʻo lava i manua laiti poʻo ni mea e maua ai, o le faagasologa o le faʻamalologa e umi se taimi e tiga ai.
  7. E oʻo lava i le masani masani ma meaʻai, o loʻo i ai se mea mamafa mamafa.
  8. Faʻaauau pea ona maua i le maualuga o le toto poʻo le atinaʻeina o le maualuga.

I le faʻaopoopoga, e mafai e se tagata ona aʻafia le faaletonu o le mafaufau ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitiga.

I tulaga sili ona ogaoga, o faailoga o le maualuga o le insulin i luga o le toto e mafai ona faʻaalia mai o le faʻalavelave moe po o faafitauli i le masani ai o gaioiga o gaʻo.

O mafuaaga mo le pupuu ma le faifaipea o le faateleina o le hormone e mafai ona eseese. I nisi o tulaga, o se tagata, e aunoa ma le iloaina, e mafua ai le tuputupu ae o faailoga masani, faʻaaogaina o le tele naua o laʻau suamalie, mea faʻafiafia pe na o le fafagaina.

O mafuaʻaga autu mo le faʻalauteleina o le aofaiga o le hormone i totonu o le toto atonu o se taunuuga o mafuaaga nei:

  1. Faʻaaloalo i meaai mama, lea eo mai faatasi ma le anapogi.
  2. O le mamafa o le tino poʻo le malosi tele o le aʻoga i le manava.
  3. O le atuatuvale, le mautonu ma le matuitui o lagona, le leai o se malologa lelei.
  4. O le tele, lea, i le isi itu, e faʻavaivaia ai le masani ai o le toto ma mafai ona amataina le atinaʻeina o patini fatugaʻo.
  5. Le lava le vitamini E ma le chromium i le tino.
  6. Malfunctions o le pituitary gland ma le adrenal cortex.
  7. O faʻamaʻi o fatuga ma fatuga o meaola, o le atinaʻeina o neoplasms (aemaise lava i tino o le tino).

O le mea lea, o mafuaʻaga o le faateleina o le inisalini o se taunuuga o le le mautonu o se tagata i lona setete.

E faʻapefea ona faia le siama?

O le pancreas e maua ai le hormone i le tele o mea e manaʻomia mo le tino. O le tele o le inisalini i totonu o le toto o le a faʻalagolago i lona masaniga galue.

O le faʻaitiitia po o le faateleina o faʻataʻitaʻiga e mafai ona taʻu mai ai se faaletonu o le pancreas.

I le taimi nei, e fuafua le maualuga o le inisalini, o ia suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo faia:

  1. Totoina toto toto. Ina ia maua le sao, o le toto mo le auiliiliga e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. I le faaopoopo atu, e le itiiti ifo ma le sefulu itula e tatau ona pasia talu mai le taumafataga mulimuli.
  2. Tuʻuina o se suʻega o le faapaleni kullukose. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o le mea moni e tatau i le tagata maʻi ona inu i se ipu vai ma le faaopoopoina o se aofaiga o kulukose. O le suʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, mulimuli ane i le lua itula mulimuli ane, e ave e le au suʻesuʻe fale suʻesuʻe toto mo le auiliiliga.
  3. Fuafuaga o le hemoglobin glycated. O le aano o lenei auʻiliʻiliga o le faailoaina lea o nisi numera o totola toto mumu - totola toto mumu ua uma ona su. O le faʻaaogaina sili o lenei metotia faʻataʻitaʻiga, o lona taunuuga e le aʻafia i mea taua e pei o le gaioiga faaletino o le maʻi, faʻalagona lagona, taimi o le aso poʻo le 'ai i le aso na muamua atu.

I le fale, e mafai ona e iloa le tele o le inisalini, faʻapea foi le maualuga o le suka o le toto, faʻaaogaina se masini faapitoa - o se glucometer.

O lenei mea e avea ma mea taua mo tagata ei ai se faʻamaʻi o le maʻisuka.

E faʻapefea ona faʻasaina le maualuga ole inisalini i le toto?

Ina ia mafai ona toe aumaia le inisalini i le masani, e taua, muamua lava, ia iloa mafuaʻaga na mafua ai ona faateleina.

A maeʻa lenei mea, e tatau i le fomaʻi ona filifili le togafitiga sili ona lelei.

E mafai ona faʻasalalau faiga uma e faia i totonu o le tino e ala i le tausisia o se olaga ola maloloina:

  • Taumafa talafeagai ma paleni.
  • Gaioioiga faifaipea i totonu o tapulaa masani.
  • Fausia le tulaga talafeagai o le puipuiga.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni vailaʻau maʻoti ina ia faʻamaonia le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. E tatau ona manatuaina o togafitiga fualaau o se vaega o se togafitiga atoatoa ma e aunoa ma le tausisia o taumafa paleni ma meaʻai, e le mafai ona ausia le mea e manaʻomia.

Meaʻai ma le faʻateleina o le inisalini e faʻavae i mataupu faavae nei:

  1. E lima taumafataga i le aso i ni vaega laiti.
  2. Faatapulaaina o meaʻai, falai, ma meaʻai vevela, meaai kuka, poʻo meaʻai gaosi. E le gata i lea, e sili atu le lafoai o sausagei ma isi oloa ma le tele o faʻatoʻaga.
  3. Teenaina o selu, suka ma mea e gaosi ai falaoa. E mafai ona e faʻaaoga le keleni e aunoa ma le suka ma meaʻai ma suamalie.
  4. Le tele o meainu malosi, e tusa lava pe itiiti le tele.
  5. Faatapulaa le aofaiga o masima i le meaai.
  6. Tuuina atu le fiafia i meaʻai o fualaau aina, fua o meaʻai susu.
  7. E mafai ona e 'aina le aano o manu ma iʻa, fuālaʻau fou, fualaau aina ma fualaau.
  8. Inu le tele o vai i le aso atoa. O le mea e tatau ai, o lenei mea e tatau ona avea ma minerale le suavai, tea tīfeʻa poʻo le lanu meamata, fualaau e le faʻasusu ma fualaau.

O le a aoga le faʻalauiloaina o aso uma i le ea fou. O le a latou fesoasoani e faʻatonutonu le mamafa ma maua ai se aoga aogā i le soifua maloloina lautele.

O a ni taunuuga e mafai ona tupu pe afai e te le faʻamaopoopo tulaga maualuga o le inisalini? E mafai ona aofia ai:

  1. Faateleina le maualuga o le toto ma, o se taunuuga, o le atiaʻe o le maualuga o le toto. O le maualuga o le maualuga o le maʻisuka e sili ona matautia.
  2. E leai se mea e mafai ona faʻaaogaina ai siama, o se taunuuga o le faʻagasologa o le toto e tafe atu i le faiʻai atonu e faʻalavelaveina.
  3. Faʻamau i luga o puipui o le gaʻo, o le atiaʻe o le atherosclerosis.

Afai o faʻamaumauga o le inisalini i luga o se maualuga maualuga, e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i le tino. O le solia o le toto e mafai ona mafua mai i le tiga o le pito i tua, o le atiina ae o faamaʻi fatugao poʻo le tupu mai o faafitauli i le paʻu, le lelei o le moe, lelei o le vaivai ma le vaivai o le tino. O le tagata poto faapitoa i le vitio i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o le gasegase i le insulin.

Tuua Lau Faamatalaga