Glucose o le toto: masani, ituaiga o suʻesuʻega, pe faʻapefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

Ole fua o le kulukose toto i fafine ma alii e 3.3-6.1 mmol / l. O le taua ma / poo le umi o le faasoasoa i luga ma le umi e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o faʻamaʻi, aemaise le hypoglycemia ma le hyperglycemia.

Glucose o le tino malosi lea o le tino. O meaʻai e faʻamaʻaina ua faʻaumatia i lalo ole sugars faigofie, lea e faʻafefe e le tootoo laitiiti ma ulu i le toto. Faatasi ai ma le toto, e salalau le kulukose i le tino atoa, e maua ai le malosi o le tino. I lalo o lana faatosinaga, o le gaosiga o le inisalini, o le hormone o le pancreas, e faʻamalosia ai le faʻafeiloaʻi o le kulukose i totonu o le masini, tausia se tulaga maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma lona faʻaaogaina. O le ate, mea faʻapitoa faʻapitoa, o nisi o hormones e aʻafia i le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu ole siosiomaga o le tino.

O le kulūkose o le 7.8-11 e masani lava mo prediabetes, o se faʻaopoopoga o le faailoilo i luga aʻe o le 11 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka.

Aisea e iloa ai le kulukose

I le vavalalata, o le kulukose o se punaoa malosi mo le tele o siama o le tino. Ona o le i ai o le kulukose i sela i totonu o le tino o le tagata, e tele auala taua e tupu. Goocose e ulufale mai i totonu o la tatou tino ma meaʻai e 'aina, ona faʻafetai, i le insulin (o le mea gaʻo e natia e sela o le pancreas), e gasegase i totonu ole vailaʻau faʻafefiloi faigofie ma ulu atu i le toto. E masani lava, o se tagata e faʻalagolago i ai: maua le kullukose = maua mai le inisalini. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ua solia lenei polokalame. Afai ei ai i tagata se uiga o loʻo i lalo, ona tatau ai lea ona suʻe se suʻega saoloto e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Faailoga

  1. Tele galala mo le susu.
  2. Faʻavaʻa vave.
  3. Lautele vaivaiga ma le tele o taimi o le vevela.
  4. "Aroma" o le acetone mai le gutu.
  5. Loto o le fatu.
  6. Le i ai o le oona.

Faʻasalaga o totoga o faʻaaliga. O le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ai ona masalomia le atinaʻeina o le maʻisuka i se taimi talafeagai, filifili le togafitiga saʻo, ma fetuutuunai togafitiga i taimi o togafitiga. E mafai ai e le tagata maʻi, faʻatasi ma se laina laina laina (pito i lalo ifo o le masani) maualuga o le kulukose, e suia ai se tasi o tulaga lamatia mo le maʻisuka mo se lumanaʻi manuia. O le tele lava o taimi, o aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka o le gasegase o le maʻisuka, ituaiga olaga, ma suiga o tausaga.

Sauniuniga o maʻi

Mo suesuega, o le toto mai i le vein ma le limatusi e talafeagai. O le auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao i tulaga filemu. A o leʻi foaiina atu le toto, e tatau ona e taofia le ave o vailaʻau. O le mea lea e fautuaina ai i le po e faʻaaogaina ai le gaʻo, falaoamata ma "mea suamalie" meaai (falaoa paʻepaʻe, pasta, mea inu gaʻo, vailaʻau eseese, mea faʻafiafia, ma isi).

Faʻamatalaga

O le auiliiliga e faia e se fomaʻi - fesoasoani i fale suesue e faʻaaogaina ai metotia eseese. O se tasi o auala sili ona taatele o le kulukosese oxidase ma le kinetic. I ni faaupuga faigofie, o le mataupu faavae o le metotia e faavae i le fuafuaina o le vaega o le absorption o le paluga (glucose ma le reagent), lea e faatulaga ai le suʻega o meaola. E taua le iloa e faapea, mo le fuafuaina o le kulukose i mea e suʻe ai meaola o meaola, toto maualuga (liliu toto) e sili atu. O le toto toto e masani lava ona suesueina i masini faapitoa ("glucose"). O glucometers laiti e sili ona lauiloa, lea e manaʻomia ai se suʻega - o se 'aveʻese ma se pa'ū o le toto o se maʻi mai se tamaʻi lima. Ma a maeʻa le lua sekone, ona faʻaalia loa lea o le kulukose i le toto capillary i luga o le faʻaaliga o le mita.

Faʻateleina ma faʻaitiitia i le kulukose

Glucose e faateleina:

  1. Ma faʻamaʻi o le thyroid ma le pancreas.
  2. Faʻatasi ma le maʻisuka.
  3. Faʻatasi ma togafitiga o le tino o le pancreas.
  4. Ma faʻamaʻi o gaʻo, ate.

Faʻaitiitia le kulukose:

  1. Faʻailoga o le pancreas, lea o loʻo i ai le solia o le gaosiga o le inisalini.
  2. Faʻasalaga o le gaosia o hormones pituitary (vaega o le faiʻai).
  3. Pancreatic disruption.
  4. Aveina o fualaau.
  5. Faatoilaloina o le inisalini.

Puipuiga

"O se faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia" - o lenei faaupuga, i le ala, e talafeagai mo le puipuia o le maʻisuka. Ma o le puipuia o le maʻisuka e fesoʻotai ma le taimi tonu o le faʻamoemoega o le faʻamasinoga o le kulukose ma le hemoglobin glycated. O le mea e lelei ai, e toatele tagata i le lalolagi o loʻo faʻaaoga lautele le mita o le kulukose toto, lea e fesoasoani ai i tagata, aemaise lava i latou o loʻo maua i le maʻisuka, e iloa lelei ai le maualuga o le suka.

Glucose o le toto

O le faʻamoemoeina o le kulūkose o le toto, e pei o le suʻega o le toto, o se tasi lea o suʻega suʻega e masani ona suʻesuʻeina. Glucose maualuga e mafai ona tofotofoina faʻapitoa poʻo le taimi o suʻega o le toto. O le toto mo le kullukose e mafai ona ave mai se tamatamailima poʻo se vein. O le masani o le suka i le toto capillary i tagata matutua o le 3.3-5.5 mmol / l, i le vevela - 3.7-6.1 mmol / l, tusa lava po o le a le itupa. O le kulūkose o le 7.8-11 e masani lava mo prediabetes, o se faʻaopoopoga o le faailoilo i luga aʻe o le 11 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka.

Glucose toleni test

Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga ma se avega - tolu fusi o le kulūkose faʻatasi ma se vaeluaga pe a maeʻaeʻa se uta. I le taimi o le suʻesuʻega, o le tagata maʻi na te ave muamua le toto toto toto muamua, ma fuafua le fua muamua o le suka. Ona latou ofoina atu lea e inu se vaifofo o le kulukose. A maeʻa le lua itula, toe ave se toto toto mai se vein. O lea suʻesuʻega e faʻaalia ai le faʻavaivaia o le kulukose ma le gasegase o gasegase gasegase.

E manatu ole masani pe afai e le sili atu i le 5.5 mmol / L o le kulukose e fuafua i le anapogi i le toto, ma a uma le lua itula - e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L. O se faailoilo o le 7.8-11.00 mmol / L pe a uma le faʻaaogaina o le suka o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa o le kulukose ma le vailaʻau. O le maʻisuka e maua pe afai o le maualuga o le suka i le vaega muamua o le toto e sili atu i le 6.7 mmol / L, ma i le lona lua - 11.1 mmol / L.

Glucose toleniga i le taimi o le maitaga

O loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega e iloa ai le maʻisuka faʻamaʻi. O suiga o le tino i le taimi o le maitaga e mafai ona mafua ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e pei o le placenta, o le maualuga o le insulin. O le maualuga masani o le glycemia e fesuiaʻi ao faagasolo le maitaga i le va o le 3.3-6.6 mmol / l.

O le hypoglycemia e aofia ai le malosi o le matelaina o sela, faʻaleagaina masani masani o le tino.

Ole suega ole toleni ole kulukose ile taimi o le maitaga e faia i ni vaega se lua. O le uluai suʻesuʻega faʻatagaina o fafine maʻitaga uma lava mo le 24 vaiaso. O le suʻesuʻega lona lua o loʻo faia i le 24-28 vaiaso o le maʻitaga. I le tulaga o faailo ultrasound o mea e le masani ai i totonu o le fetus, i le iai o mea e pei o le glucosuria, oona, o le gasegase o le maʻisuka, o le talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga, o le suʻega e faia i se aso muamua - i le 16-18 vaiaso. Afai e tatau ai, ua toe tofia o ia, ae le silia le 32 vaiaso.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le kulukose ma pe o le a le tele o fofo e tatau ona e inuina? Glucose i le foliga o se paʻu e faʻamalu i le 250-300 ml o le vai. Afai o le suʻega e tolu itula, ona ave lea o le 100 g o le kulukose, mo le lua-itula suʻesuʻe, o le aofaiga e 75 g, mo le itula-long test - 50 g.

Mo fafine maʻitaga, o sina laʻititi laʻititi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a maeʻa le taumafataga o le uiga lea, aʻo tumau pea i luga o se manava leʻo. O le faateleina o le kulukose o le toto i totonu o se maitaga e le maua i le maʻisuka, 1 le itula talu ona ave le avega e le sili atu i le 7.7 mmol / L. O le maʻisuka ituaiga e maua pe afai o le glukose i le faataitaiga muamua na sili atu i le 5.3 mmol / L, pe a maeʻa le itula e sili atu i le 10 mmol / L, pe a mavae le 2 itula na sili atu i le 8.6 mmol / L, pe a uma le 3 itula e sili atu i le 7.7 mmol / L.

Glycated Hemoglobin Assay

Fuafuaga o le hemoglobin glycated (o loʻo faʻaalia i totonu o le auʻiliʻiliga - HbA1c) - fuafuaina o le maʻisuka toto mo se vaitaimi uumi (2-3 masina). O le suʻega e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi vave, mataʻituina le lelei o togafitiga, fuafua le tikeri o le taui mo le maʻi.

O le Hyperglycemia o se faailoga lea o le gasegase o le gaosiga o gaʻo, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi o le endocrine system.

O le fua o le hemoglobin glycina e mai le 4 i le 6%. O le maualuga o le hemoglobin glycation e maualuga atu, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai o le toto suka o loʻo i le laina mai le 6 i le 6.5%, o lea matou te talanoa ai e uiga i vailaʻau. O se faailoilo i luga o le 6.5% e maua ai le maʻisuka, o se siʻitia e oʻo atu i le 8% pe sili atu faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻamaonia e taʻu mai ai le le lava o togafitiga. O le maualuga o le maualuga o le glycation e mafai foi ona maua i le gasegase faifai pea, o le anemia o le uʻamea, maʻi o le pancreatic, pe a uma le splenectomy. O le faʻaitiitia o le hemoglobin glying below 4% e mafai ona taʻu mai ai le toilalo, le atoatoa o le tino, le setete pe a maeʻa le toto, o le faʻalavelave maualuga o le tino o le hypoglycemic.

C pepide fuafuaina

O le suʻeina o le toto ma le faʻamatalaga o le C-peptide o se siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, o se suʻesuʻega o le gaioiga o suauu beta na faia a latou lava inisalini. O le masani o le C-peptide 0.9-7.1 ng / ml. O lona faateleina i le toto ua matauina i le ituaiga 2 e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le insulinoma, o le gasegase o le tino, le kanesa o le ulu pancreatic, pe a maeʻa ona suia le β-cell transplant. O le faaitiitia o le C-peptide i le toto e mafai ona faailoa mai ai le maʻisuka ituaiga 1, hypoglycemia ona o le puleaina o le inisalini, hypoglycemia pia, ma le i ai o fomaʻi i le insulin receptors.

Fuafuaga o le lactate level

O le fuafuaina o le maualuga o le maualuga o le lactic acid (lactate) i totonu o le toto e faia ina ia mafai ai ona iloilo le lamatiaga o le siako acidic, o faafitauli o le maʻi suka. O le masani o le lactate i le toto o se tagata matua e ese mai i le 0.5-2 mmol / l, i tamaiti o lenei faailoga e maualuga. O le taua tele e na o le faateleina o le maualuga o le lactate. O se tulaga lea e taua ai le maualuga o le lactate i le toto e sili atu i le 3 mmol / L o le hyperlactatemia.

O suiga o le tino i le taimi o le maitaga e mafai ona mafua ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e pei o le placenta, o le maualuga o le insulin.

O le maualuga o le lactate e mafai ona faateleina i le maʻisuka, o le fatu fatu, o le kanesa, manuʻa, faʻamaʻi, lea e faʻaalia i le malosi o le muscle contractions, ma gaioiga o le tino ma le ate. O vailaʻau faʻamalosi ma vailaʻau faapitoa e mafai foʻi ona taʻitaʻia ai le siama lactic acid.

Inisinia o le Initaneti Fesoasoani

O le suʻeina o le toto mo faʻamalosi i le inisalini - o le faʻamaoniga o auupega faʻapitoa e fesootaʻi ma vailaau o lou lava tino, o le suʻesuʻeina o le tikeri o le faʻaleagaina o le autoimmune i suauu peta pancreatic, o loʻo faʻaaogaina i le siama o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O le masani o mea o loʻo iai i faʻamaʻi mimimone i le inisalini e 0-10 U / ml. O le siʻitia e mafai ona faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻamaʻi o Hirata, o se faʻafitauli faʻafefe i le insulin, ma le polyendocrine autoimmune syndrome. O se taunuuga le lelei o le masani.

Fructosamine Level Analysis

Fuafuaga o le faʻaogaina o le fructosamine (o le kulumakose ma le albumin) - faʻamautuina o le maualuga o le suka mo le 14-20 aso. O mea taua e faatatau i le masani i le auiliiliga mo le fructosamine o le 205-285 μmol / L. I le gasegase totogi o le maʻisuka, o le fesuiaiga i tulaga faatauaina e mafai ona iai i le va o le 286-320 μmol / L; i le vaega o le vavaega, fructosamine e oʻo atu i le 370 μmol / L ma le maualuga. O le faʻaopoopoga o le faailo e mafai ona taʻu mai ai le toilalo o le galuega faʻapitoa, hypothyroidism. O maualuga maualuga o le fructosamine e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka, o le le atoatoa, o le cirrhosis o le ate, o manuaga ma le faiʻai ua paʻu, faʻaititia le galuega o le thyroid, le faʻavaivaia le kulukose o le kulukose. O le faʻaitiitia o loʻo faʻaalia ai le leiloa o polotini e le tino ona o le atinaʻe o le nephropathy o le maʻisuka, maʻi o le nephrotic, hyperthyroidism. Iloiloina o le taunuuga o le auiliiliga e fuafua ai le aoga o togafitiga, ia amanaʻiaina le faia o le faailo.

O le maʻisuka ituaiga e maua pe afai o le glukose i le faataitaiga muamua na sili atu i le 5.3 mmol / L, pe a maeʻa le itula e sili atu i le 10 mmol / L, pe a mavae le 2 itula na sili atu i le 8.6 mmol / L, pe a uma le 3 itula e sili atu i le 7.7 mmol / L.

Totogi vave o le kulūkose toto

O se suʻesuʻega manino e fuafua ai le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto i le fale e faʻaaoga e pulea ai le glycemia i ituaiga o le maʻisuka-faʻalagolago i le insulin. Mo le faʻagasologa, faʻaaogaina o glucometers ma faʻataʻitaʻiga faapitoa, lea e faʻaaogaina ai se pa'ū toto mai le tamailima. O maʻi suka e tatau ona taofi le suka i le lautele o le 5.5-6 mmol / L.

E faʻapefea ona saunia ma pe faapefea ona pasia suʻesuʻega

O le tele o suʻega o suʻesuʻega toto e fautuaina ai le tuʻuina atu o mea i le taeao, pe a maeʻa le 8-14 itula. I le afiafi o le suʻesuʻega, e le tatau ona e 'ai ni meaʻai, falai meaʻai, aloese mai le faʻalavelave faaletino ma faʻalagona. Aʻo leʻi faia le faʻagasologa, na o vai mama e faatagaina. E tatau ona tuʻu le ava malosi i le lua aso ao lei faia le auiliiliga, i ni nai itula - taofi le ulaula. Aʻo le i suʻesuʻeina, ma le malamalama o le fomaʻi, taofi le tagofia o fualaau e aʻafia ai le taunuʻuga.

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated e faigofie atu ona fai, o le taunuuga e le faalagolago i le taimi o le aso pe a foaʻiina atu le toto, e le tatau ona ave i luga o se manava gaogao.

E le fautuaina e faia se suʻega o le kulukose toto pe a uma togafitiga togafitiga, gaioiga, ma faʻamaʻi pipisi, faʻateleina o le pancreatitis masani, i le taimi o le maʻa.

Aisea ua faatonuina ai se suʻega kullukose?

O le maualuga o le glycemia (toto kullukose) e mafai ona masani, maualalo pe maualuga. Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, ua maua ai le hypoglycemia, ma le maualalo ifo - hyperglycemia.

O le Hyperglycemia o se faailoga lea o le gasegase o le gaosiga o gaʻo, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi o le endocrine system. I lenei tulaga, o se faʻalavelave o faʻamaoniga ua fausia, lea e taua o le maʻi o le hyperglycemic:

  • ulu o le tino, vaivaiga, vaivai,
  • polydipsia (faateleina le galala),
  • polyuria (faateleina le urination)
  • faʻailoga faʻamaonia,
  • faʻanoanoa vaaia
  • paleni mamafa
  • tuinanau i faamai pipisi,
  • faanatinati le faʻamalolo o manua ma le sasa,
  • fatu palpitations,
  • mago ma vevela paʻu
  • faaitiitia le vae malamalama.

O le hyperglycemia faʻalautele e taʻitaʻia ai le toetoe lava o totoga uma ma gaʻo, ma le faʻaitiitia o le puipuiga.

O le fua o le hemoglobin glycina e mai le 4 i le 6%. O le maualuga o le hemoglobin glycation e maualuga atu, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le hypoglycemia e aofia ai le malosi o le matelaina o sela, faʻaleagaina masani masani o le tino. O le hypoglycemic syndrome o loʻo i ai faʻamatalaga nei:

  • tiga o le ulu
  • vaivaiga
  • Tachycardia
  • gatete
  • diplopia (faalua vaaiga),
  • faʻateleina le sosolo
  • gaogao
  • atuatuvale
  • leai se mafaufau.

I le iloiloga o faʻamaoniga o loʻo i luga, ua faatonuina ai e le fomaʻi se suʻega toto mo le kulukose. E le gata i lea, o le sueina o le kulukose e faʻaalia i mataupu nei:

  • faʻamautinoaga ma le mataʻituina o le maʻisuka poʻo le state prediabetic,
  • mamafa tele
  • faʻanoanoa vaaia
  • lapisi atherosclerosis,
  • togafitiga o le loto,
  • faʻamaʻi o le fulufulu vevela, gland gland, pituitary gland,
  • maʻi ate
  • matua
  • maʻitaga maʻitaga
  • avega mamafa talafaasolopito o aiga o le maʻisuka.

E le gata i lea, o le suʻega o le kulukose e faia o se vaega o se suʻega faafomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga