Gaioiga mo le maʻisuka - faʻataʻitaʻiga togafitiga

O le faamalositino e matua talafeagai lava mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka, talu ai o la latou faʻatinoga e mafai ai ona tatou maua suiga lelei nei:

  • faaitiitia i le suka o le toto. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i le taimi o le faamalositino, o le malosi e faʻaaogaina ai, o se taunuuga lea e toe lagona ai e sela le manaomia o se vaega fou o le kulukose,
  • faʻaitiitia le tele o le meaʻai gaʻo (lea e mafai ai ona e faʻatinoina le puleaina o le mamafa),
  • le liua o le leaga cholesterol leaga e aoga. I le gasologa o le tino, o le cholesterol maualalo maualalo ua liua i se faʻatasi lea ua faʻaopopoina ai le tele o faʻataʻitaʻiga e sili ona aoga mo le tino,
  • faateleina le faʻamoemoe o le ola
  • suiga i totonu o le afi o neuropsychic stresses.

O se taunuuga o le mauaina o sea voluma o faamanuiaga, o le faʻaumatiaina o faʻamatalaga matautia ma le le lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le lelei o le soifuaga o le maʻi.

O a ituaiga o faamalositino e fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka?


O faʻatinoga uma e fautuaina mai e le maʻisuka o loʻo i ai i le vaega o le ea. O lona uiga, o vasega nei o aʻoga faaletino, i le taimi e leai se manava malosi vave ma malosi malosi.

O ia avega e le maua ai le faateleina o le maso maso po o le malosi, ae latou te fesoasoani i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose ma faaitiitia ai le tele o le tino.

O le iʻuga o aʻoaʻoga tau vaomalo, o glycogen ua faʻapipiʻiina i totonu o musika ua liua i le kulukose, lea e tali atu i le okesene, liliu i le vai, carbon dioxide ma le malosi mo le tino e galue ai.

Afai e te amata toleniga anaerobic (mo se faʻataʻitaʻiga, sprinting), ona o le leai o se okesene, o le glucose ua tuʻuina atu e le mafai ona liua i ni mea e le afaina, o se taunuuga e mafai ai e le tagata gasegase ona maua i le hyperglycemia ma e oʻo lava i se foma ma se taunuuga leaga.

Uluaʻi ituaiga


Tusa 1 ma le ituaiga 2 tagata gasegase o le maʻisuka o loʻo faʻamaonia le faʻaaogaina o le faamalositino. E naʻo le vavalalata ma i latou o loʻo mafatia mai le maʻisuka e le o le insulin, o maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ona mataʻituina pea o latou maualuga o le suka toto ma mataʻituina lelei o latou soifua maloloina.

Soʻo se faʻafitauli mo i latou o se faailo e vave ona taofia aʻoaʻoga ma siaki kulūkose.

Ina ia aloese mai faʻalavelave, e fautuaina e siaki le maualuga o le suka i luma ae maeʻa foi faamalositino.

Lona lua

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona i ai se puipuiga malosi o faailoga. Ae peitai, e le o lona uiga e le manaʻomia ona latou pulea le maualuga o le kulukose! O le faʻaaogaina o le mita i lenei mataupu atonu e le matua malosi tele.

E pei ona matou tusia i luga, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e manaʻomia ai faamalositino faʻamalositino, lea e mafai ona aofia ai gaoioiga nei:

  • fua fua savali poʻo savali (sili ona aoga pe a uma se taumafataga),
  • faʻataʻitaʻiga i se saoasaoa talafeagai (ia mautinoa e mataʻituina le malosi o le manava!),
  • uila
  • aau
  • taʻavale, taʻavale poʻo le faaseʻe,
  • vailaʻau vai
  • siva siva (e aunoa ma elemene galue).

Vasega fiafia i aso taitasi mo 20-30 minute. O le filifiliga o le gaoioiga faʻaletino faaletino e tatau ona faʻatinoina e faʻavae i luga o manaʻoga patino ma tulaga gafatia faaletino.

Faʻaipoipo ma se faiga faʻaogaina o le maʻi


O le maʻisuka ituaiga o le ituaiga o maʻisuka lea e atiina ae i fafine maʻitaga.

Ina ia faʻamautinoa le puipuia o le atinaʻe o le faʻamaʻi pe maualalo le suka, e fautuaina le gaioiga masani.

O loʻo matou talanoa e uiga i gaoioiga faʻaletino lea e le gata ina i ai se aoga aoga i le ola manuia, ae faʻaleleia atili ai foi lagona o le tina faʻamoemoe.

E mafai ona alu i aso uma i le paka po o le savali, vasega ma se faiaoga o le tino i le falemaʻi, fausia e tusa ai ma se auala faapitoa (faʻaaogaga ma le polopolo, meaola mo tina faʻamoemoe), aau, vai aerobics ma soʻo se isi lava gaoioiga e le aofia ai le manava ma le malosi malosi o le muscle.

Faamalositino i le maualalo o le toto suka

Talu ai o le autu o le glycogen o loʻo iai i totonu o maso, o malosi malosi e faia i se tulaga faʻasolosolo lelei o le a fesoasoani i le faʻaitiitia vave o le maualuga o le suka:

  1. ia galue i luga o au pipi ma ni paʻu, e punou ma le faʻafefeteina ou lima,
  2. faia se taʻaʻilima tauʻau ma sima (e tatau ona punonou lima i le tulilima i le maualuga o le 90 tikeri, ma e tatau ona i ai i totonu o le taligasolo laʻau),
  3. pamu i luga o musele o le tino, faia o le masani "crunch" (lima i tua o le ulu, ogalima e faasino i itu, vae paʻu i tulivae, pito i luga o tua o le fola).

Malosiaga malosi e faʻatatau i le maualalo o le suka, o se aofaʻi lava. Aʻo le i faia soʻo se tasi o nei mea, faʻafesoʻotaʻi lau auʻaunaga soifua maloloina.

O le a le gaioiga faaletino o le a laveaʻiina mai i le au mai anamua?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


Afai o loʻo e faʻamuamua i le atinaʻeina o le maʻisuka, ua faʻaalia oe i le tino e aunoa ma le toilalo.

Ina ia maua se taunuuga lelei, e tatau ona e faia le 30 minute pe a ma le 5 taimi i le vaiaso. O le ituaiga o avega e mafai ona filifilia taitoatasi.

O lenei mea e mafai ona faʻataʻatia, savali, Pilates, yoga, uila vilivae poʻo le faasee, aau ma le tele o isi gaoioiga.

O le mea autu o le faatumauina lea o le fetaui lelei o vasega ma ia maua le fiafiaga ma se moliaga o le le mafai ona maua mai ia i latou.

O a ni faʻatinoga e mafai ona faia e tagata matutua?


O tausaga matua e le o se faʻalavelave i faʻamalosi masani.

Ae, ona o le faʻaitiitia o le fatu ma toto toto, faapea foi ma le i ai o faʻamaʻi faʻasolo i maʻi o tagata o lenei vaega, e tatau ona sili atu le faʻaeteete i le filifiliga o le gaioiga.

O le filifiliga sili mo tagata matutua o loʻo savali, savali i totonu o le ea fou, faʻamalositino faigofie, faamalositino, aau. E pei ona i ai i mataupu uma na muamua atu, e taua mo tagata maʻisuka matutua le mataituina o le saoasaoa o le faamalositino. E sili le lelei le taitaia o vasega i le ea fou.

Gymnastics mo vae

Gymnastics vae e tatau ona faia i aso taitasi mo le 15 minute. E faʻaleleia le toto i le pito i lalo ma puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka vae.


O gaoioiga nei e mafai:

  1. tu i luga o lou toevae ma faʻaititia lou vae atoa,
  2. aʻo tu ai, taʻavale mai le mulivae e oʻo i le toe ma mai le toe i le mulivae,
  3. faia ni gaioiga lau ma ou vae
  4. taoto i lou tua, fai le uila.

I le taimi o le faamalositino, aua nei galo e mataʻituina le saoasaoa o le faatinoga.

Mata mata

Vaʻaia o le vaʻai o se satelite faʻamalosia o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Le faʻaleleia o vaʻa toto ma faʻaleleia le tafe toto i totonu o vaʻa o mata, e tatau ona faia gaoioiga nei i aso uma:

  1. mimilo lemu mo le 2 minute (o le a mautinoa ai le tafe toto i mata)
  2. nonoa ou mata i le itu taumatau ma agai atu i le laina agavale agai i le itu tauagavale ona toe foi ai lea. Toe fai 10 taimi
  3. lolomi i luga o laumatamuga pito i luga mo le 2 sekone, ona toe faasao lea. O lenei mea o le a mautinoa ai le tafe mai o le vai o le toto,
  4. moeiini ou mata ma faʻaeʻe mata puipui i luga ma lalo. Fai 5-10 taimi.

O le faamalositino i aso uma o le a puipuia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapea foi ma le taofia o le faʻaleagaina o le vaai.

Yoga ma qigong mo le maʻisuka


Yoga ma qigong (Gymnastics Chinese) e faʻatagaina oe e faʻamalolo le malosi e le tatau ai, ia tuʻuina atu i le tino ni avega talafeagai, ma faʻaititia ai le suka toto.

Ona o lona faigofie, o nisi o faatinoga e fetaui lelei mo tagata matutua. Mo se faʻataʻitaʻiga, matou te tuʻuina atu se faʻamatalaga o se tasi oi latou.

Faʻamasaga ou vae vae-lautele ma tuʻu saʻo i tulivae. Mapu. O lea ia punou lou pito i lalo e pei o se pusi, ona toe toso ese lea o le siʻusiʻu. Toe faia 5-10 taimi. O lea ituaiga o faamalositino o le a fesoasoani i le faamamaina o le malulu mai le pito i lalo.

I le taimi o le faʻatinoina o le metotia, e tatau ona faʻamautinoa e loloto ma fua le manava.

Lapataiga i le taimi o toleniga ma faʻailoga

O mamafa mo le maʻisuka e aoga tele.

Ae e tatau ona latou agavaʻa ma faʻamaonia e le fomaʻi.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona pulea lelei lo latou manuia ma toto maualuga o suka i luma ae pe a uma vasega.

Afai e taʻu mai e le tagata maʻi le taupulepulega, o le toilalo, le lelei le galue o le fatu, maʻi o le gaʻo, le toe foi mai, e oo lava i avega laiti e tatau ona lafoai, sui i latou i le manava.

Vitio faʻatalanoa

E faʻapefea ona faia taʻaloga e iai le maʻisuka ituaiga 2? O le vitio o loʻo i ai faatonuga uma e tatau ai:

Manatua o soʻo se gaioiga faʻale-tino e mafai ona manuia ma faʻaleagaina. O le mea lea, e taua le feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le ituaiga o avega, lona malosi ma tulafono mo le faʻatinoga o vasega.

Aisea e lelei ai le maʻisuka mo taʻaloga

Ua faʻamaonia o tagata e taaalo i taaloga e le o se mea e afaina i faʻamaʻi ma maʻi o le tausaga, latou te maua le lelei o le metabolism, sili atu le taua. Faatasi ai ma vasega masani, e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga e se tagata a latou faigamalo ma ia mafai ona pulea le ala o le maʻi.

Tatalo Soʻo se gymnastics e iai le maʻisuka ituaiga 2 e faʻapupulaina ai le lagona o sela i le inisalini ma e iai sona aafiaga aoga i le maualuga o le toto. O togafitiga faʻale-tino i lenei mataupu e faʻatatau i mea nei:

  • Puipuiga o maʻi o fatu ma toto toto.
  • Faʻavasega le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻaleleia le faʻaleleia o le insulin i le tikeri muamua.
  • Aafiaga aoga i le gaioiga o le fatu ma le manava.
  • Faʻaleleia o Galuega.
  • Faʻaitiitia le mamafa.
  • Faamalosi musika.

E oo lava i le faigofie faʻailoa ma le maʻisuka ituaiga 2 fesoasoani i le faʻagaoioia o le metabolism kinesa, faʻateleina le faiga o le vaeluaina o gaʻo. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o loʻo i ai le tele o tapulaʻa i gaoioiga faaletino. O se faʻatulagaga o faʻatinoga e tatau ona filifilia e se fomaʻi, ma mafaufau i le tulaga faapitoa o le faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le tino.

Gymnastics mo le ituaiga 2 Tomaʻi o le maʻisuka: Tulafono Faʻatonu

E mafai ma e tatau ona taʻalo taaloga ma le maʻisuka, ae e taua le faia saʻo. E tāua o le taʻaloga mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i tulafono nei:

  • I le taimi muamua, faatasi ai ma se tagata poto faapitoa, e tatau ona e tusia le polokalame saʻo aʻoaʻoga ma tausisia manino.
  • E fautuaina e amata i nai mea laiti, ma faasolosolo malie ona faateleina. Ina ia faʻaaogaina i taʻaloga, e te manaʻomia 2-3 vaiaso.
  • Leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu ai oe lava i luga o le galuega ma se lagona vaivai i tulivae. E tatau ona e faia i le fiafia.
  • Afai e te aʻafia i foliga o le hypoglycemia, e pei o le vaivaiga, fiaai tele, vae vaivai, taofi ma 'ai sina kulukose.
  • O vasega e tatau ona umi. Suʻe isi ituaiga o uta. Faamolemole ia matau e le o taaloga uma e faatagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sosoʻoina o le moli e ono aʻafia ai le maualuga o le kulukose, ae o le siʻosiʻomaga poʻo le mamafa o le siitiaina e mafai ona afaina ai.
  • E taua le saunia o le tino mo le atuatuvale. Ia mautinoa e manatua le mafanafana ma le faʻalautele. E fautuaina le amataina o galuega i le taeao mo le maʻisuka i le vai - faʻapipiʻi lou ua ma tauau i se solo ua faʻamama i le vai malulu. O lenei mea o le a fesoasoani e vave faʻavaveina ai metabolic faagasologa ma faʻaleleia le tafe toto.
  • Afai e te galue i se galuega le mautonu ma taʻitaʻia se olaga maualalo, taumafai e faʻaalu minute lima minute ile lua itula. Afai e te masani i tiga i ou maso poʻo sooga, talanoa i lau neurologist. E mafai ona ia fautuaina se massage masini poʻo se togafitiga.
  • Taʻitaʻi sili ona lelei i le taeao. E fautuaina ia 'ai i ni nai itula aʻo leʻi aʻoga poʻo le tasi ma le afa itula mulimuli ane.
  • O gaioiga faaletino i le maʻisuka e tatau ona faʻamaonia le amanaia o le soifua manuia o le maʻi. O le tele o taʻaloga e faʻasaina. O le mea lea, o se maʻi o le maʻisuka, siva, taʻavale ma isi taaloga taʻalo, e aofia ai le mamafa o le avega i luga o vae, ua solia. Afai ei ai ou faafitauli mata, e le mafai ona e siiina ni mamafa tetele.
  • O le taimi muamua e fautuaina ai e faʻaauau ma se faiaoga poʻo se paaga e iloa le faʻamaʻi, ma afai e te lagona le le fiafia, e mafai ona fesoasoani.
  • E manaʻomia lou i ai o se masini ma oe e fuaina ai le suka toto ma fualaau faʻasaina i le suka maualuga. E taua foi lenei mea pe afai oe malaga.

Faiga faʻalavelave

O faamalositino mo le maʻisuka e mafai ona ese. I le faaopoopo atu i taʻaloga, e faʻapitoa le au atamamai i le aoga o le taʻavale, fautuaina le savali atili, e faʻaaogaina ma faʻamalositino faatinoga mai Pilates ma yoga. O vailaʻau vaʻalele, vaʻavaʻavale, uila, uila e mafai foi ona aoga.

A maeʻa vasega, ave se malulu malulu pe fai ni mea leaga. Amata i le vai vevela vai ma faʻaititia malie le tikeri. E tatau ona e alu ese mai le pito i tua i le fatu.

Mafaufau nei se faʻalavelave o faʻamalositino mo le maʻisuka ituaiga 2:

  • E tatau ona e amata gymnastics ma se mafanafana. Amata i le ulu ma muta i vae. E taua tele le galueaina o sooga autu i se uiga lelei: neck, tauʻau, pelvis, lalo vae ma vae. Faafetai i le mafanafana, faamāfanafana musele, o le tino e sauniuni mo uta. Ma mo ni nai minute na o le savali faataamilo.
  • Lunges. Amataina o le tulaga - tuʻu ma se saʻo saʻo, toe faʻamavae vae-lautele le vavae ese. Fai se laa i luma, punou le vae lona lua i le tulivae, toe foi i le tulaga amata. Faʻamalima ni taimi mo vae taitasi.
  • Tipiʻi tamatamai vae. Tu saʻo, vae e aumai faatasi. Ole taimi nei e tatau ona e siʻitia le mulivae o le vae agavale ma le toe o le itu taumatau, ona sui lea o le tulaga. Toe fai le gaoioiga i le sefulu taimi. Ona e tu i luga o ou tamatamai vae ma fai ni taamilosaga lamolemole ole vae mai le toe i le mulivae. Toe fai 8-10 taimi.
  • Ua sii ae Torso. E tatau ona e taoto i lou tua, o lima o loʻo sopoia lou fatafata. Taʻu ou vae. Ia nofo nei i lalo ma le filemu, taumafai e aua nei vavae ese ou vae mai luga o le fola ma aua le punou ou tulivae. Ma le isi, e tatau ona e toso tulivae i le fatafata, nofo i lenei tulaga mo le lima sekone, ma toe foi i le tulaga amata. Toe fai taimi e sefulu.
  • Toe faʻafefe. Amataina le tulaga - taʻoto i tua. Tuli ou tulivae, tuu ou lima i luga o le tino. Faʻatau mai le 1 i le 10, ia sii lemu le papa i luga maualuga, mafai ona faʻapipiʻi le tino ile mulivae ma alofilima, ona faʻaitiitia foi lea. Toe fai faalua.
  • Lavea vae. E tatau ona e tu i luga, nofo i luga o le fola ma ou vae ma alofilima. Fai ni suiga i lou itu tauagavale ma taumatau, ao tumau pea le paleni. Toe fai taimi e sefulu mo vae taʻitasi.
  • Taʻalo. E tatau ona e nofo i luga o le fola, vae e salalau lautele i le mea e mafai ai. E manaʻomia lou suʻeina o se fagu paʻukeke ma taumafai e vaʻaia ese mai ia te oe i le mamao e mafai, punou lou manava i le fola. Ia fai nei ni nai faʻaoga o le tino i vae taitasi, faʻagasolo i le tulaga maualalo mo 5-7 sekone.
  • Faʻafefe. E tatau ona e nofo i luga o le fola, sopoʻia ou vae "i Turkish", aumai ou lima i ou malumalu ma punonou i ou tafatafa. Lago i itu taʻitasi i le isi itu, taumafai e paʻi i le fola i luga o ou lima. Faʻamalima ni taimi mo itu taʻitasi.
  • Faʻaleleia. E tatau ona e tu i luga, tuu ese ou vae i le vavae ese, punou i le fola ma taumafai e malolo, faʻaalia le gaoioi o ou lima mai lea itu i lea itu. Ona taofi lea, taumafai e paʻi i le fola ma ou alofilima. Fai ni nai gasologa o le tautotogo ma toe foʻi malie atu i lona tulaga muamua.

Faʻaauau nei faʻatinoga masani.O le a latou fesoasoani i le puleaina o le ala o le faamaʻi, faʻaleleia le lelei ma le tino atoa.

Meaʻai Meaʻai mo le ituaiga 2 Tisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o se taumafa lelei e taua tele. O le a fausia i le auala tutusa mo isi tagata e aafia i taaloga, ae E taua tele le filifilia o meaʻai faatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo. O le meaai e tatau ona aofia ai aano o manu ma iʻa, meaʻai susu, fualaau aina ma fualaʻau. 2-3 itula ao lei faia le faamalositino ua fautuaina e faʻaaoga meaʻai e maua ai gaʻo gaʻo.

O le kulukose i le amataga o le taʻaloga e tatau ona 4-8 mmol i le lita. Afai e sili atu le maualuga o lenei faailo, e faʻalavelaveina le metabolism. O le tino i lenei setete ua vave ona vaivai, ma le aoga o le lesona. E le gata i lea, o se maualuga maualuga atu ile 12 mmol / lita e matautia. E fautuaina le fuaina o le suka toto pe a ma le 2-3 taimi ile taʻaloga. O lona faailo e mafai ona suia i taimi uma. E taua le faia o soʻo se suiga i totonu o le tino ma le faʻamaoni. Afai e te lagona se faʻafitauli i le lelei, e sili atu le faʻamutaina o taʻaloga muamua. O le mea sese o le toatele o le faʻaaogaina o mea inu mai le meaʻai ina ia puipuia ai le hyperglycemia. O lenei mea e faʻaitiitia ai le gaosia o le aʻoga ma mafua ai le hyperglycemia i tua pe a faʻaititia le maualuga o le adrenaline i le toto.

O le isi mea lamatia o le aʻoga o le hypoglycemia, lea e mafai ona tupu i le 5-12 itula pe a uma le faamalositino, masani lava i le po. E tatau ona faʻatagaina le tino ia tumu i le kulukose ma ia mataʻituina pea le glucometer.

Maua oe lava se tusi faʻasalalauga. O lenei mea o le a fesoasoani i le pulea o le auala e tali atu ai le tino i popolega. Faamaumau iina le aso o taʻaloga uma, ituaiga ma le malosi o faʻatinoga, taimi o le lesona, ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e manaʻomia le puleaina o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona fetuʻunaʻi le metotia e amanaʻia ai le mamafa ma le metotia o le pule insulin (injection poʻo le pamu).

Matou te fautuaina le matamata i se vitio ma faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka ituaiga 2.

Tuua Lau Faamatalaga