Faʻateleina le suka o le toto i taimi o mafatiaga

Ua leva ona aloaia le atuatuvale o se tasi o itu taua i le atinaʻeina o le maʻisuka faatasi ai ma le matua, le paleni o meaai ma le gaʻo. O faʻalavelave e sili ona lamatia mo tagata ua mafatia i le maʻisuka, aua e mafai ona latou faʻaleagaina le ala o le maʻi ma mafua ai ni faʻafitauli ogaoga.

I se tulaga atuatuvale, o le maʻisuka e mafai ona oso lemu i le suka o le toto, e oʻo atu i ni tulaga taua i ni nai minute. O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maualuga o le hyperglycemia, o se faʻataʻitaʻiga o le hyperglycemic coma.

Mo lenei mafuaʻaga, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa uma mea e uiga i le aʻafiaga o le gaʻo toto. O lenei mea o le a fesoasoani ia i latou e puipuia ai i latou mai le taufaʻamataʻu o faʻafitauli ma tuʻuina atu i latou lava le fesoasoani talafeagai i se tulaga faʻalavelave.

E faapefea ona aafia le suka i le atuatuvale

O le aʻafiaga e tupu i totonu o se tagata ona o le mafatiaga faʻalagona umi, lagona le lelei poʻo lagona lelei. I le faʻaopoopoga, o masaniga i aso uma, lea e toso ai se tagata i le atuatuvale, e mafai ona avea ma mafuaaga o le atuatuvale.

E le gata i lea, o le atuatuvale e mafai foi ona tupu e avea o se tali atu i maʻi faaletino, e pei o le gasegase, gasegase ogaoga, taotoga, poo manuʻa matuia. Faatasi ai ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o lea faʻafitauli e masani ona tupu i le taimi muamua i le maeʻa ai o se siama.

Mo tagata e leʻi leva ona latou iloa e uiga io latou gasegase, e mafai ona matua faʻalavelave lava le faia o tui inisalini i aso uma ma tuʻi se tamailima i luga o latou lima e fua ai glucose, faʻapea foi ma le lafoaia o le tele oa latou meaai e fiafia i ai ma masaniga leaga uma.

Peitaʻi, o le maʻisuka lea e sili ona lamatia ai le mafatiaga, talu ai ona o se lagona malosi i le tino o le tagata, ua amata ona maua ai hormones ua taʻua o le hormones - adrenaline ma cortisol.

Aafiaga i le tino

E i ai le malosi atoatoa o le tino, faʻateleina le fatu, faateleina le toto maualuga ma, o le mea e sili ona taua, faʻateleina le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. E fesoasoani lenei mea i le aumaia o le tino o le tagata i le "sauniuniga o taua," lea e tatau ai ona taulimaina lelei le mafuaaga o le atuatuvale.

Ae mo tagata e maua i le maʻisuka, o lenei tulaga e mafua ai se taufaamatau, ona o le popolega, o le hormone cortisol e aafia ai le ate, ona o le mea lea e amata ai ona faʻasaʻo le tele o glycogen i totonu o le toto. E tasi le taimi i totonu o le toto, ua liua glycogen i le kulukose, lea, pe a faʻafefiloi, faʻasaʻo se aofaiga tele o le malosi ma saturates le tino ma malosiaga fou.

O le mea tonu lava lea e tupu i tagata soifua maloloina, ae o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o lenei faagasologa e ese le atiaeina. O se taunuuga o le soliga o le gaosiga o le gaʻo, o le kulukose e le o aʻafia i totonu o maso totonu, ona o lona uiga o le a sili atu lona maualuga i se tulaga ogaoga. O le maualuga maualuga o le suka i totonu o le toto e sili atu ona mafiafia ma sili atu le viscous, lea, faatasi ai ma le maualuga o le toto ma le fatu o palpitations, e matua afaina lava i le cardiovascular system. O lenei mea e mafai ona mafua ai ni ogaoga ogaoga o fatu ma oʻo ai foi ina mafua ai ona taofi.

E le gata i lea, ona o le faateleina o galuega a vaega uma o le tino i taimi o le atuatuvale, o ona sene ua amata ona aafia i se faaletonu o le malosi. Le mafai ona faia mo le glucose, o le tino e amata ona susunuina gaʻo, lea i le taimi o le lipid metabolism e solo i totonu o gaʻo gaʻo ma tino o le ketone.

O se taunuuga o lenei mea, o le a aofia ai mea o le acetone i le toto o le tagata maʻi, lea e i ai sona aafiaga le lelei i totoga uma a le tagata, aemaise lava i le polokalama urinary.

O le mea lea, e taua le malamalama o le maʻisuka ma le atuatuvale o se faʻalavelave mataʻutia.Ona o faʻalavelave faʻalavelave e mafua ai le faateleina o le toto toto, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe le tele o faʻalavelave ogaoga, e aofia ai:

  1. Loto ma le vascular disease
  2. Faʻasalaga le toe faʻaaogaina o le tino, le toe faʻalavelave,
  3. Faʻasalaga faʻaletonu poʻo le maeʻaeʻa o le faʻaaliga,
  4. Tigāina
  5. O faʻamaʻi o vae: faʻaleagaina le toto i vae, veins varicose, thrombophlebitis,
  6. Faaleleia o pito i lalo.

Ina ia puipuia oe lava mai taunuuga matautia, e taua le iloa o le a le tele o le popolega e aafia ai lou suka toto. E oo lava i tagata soifua maloloina e mafai ona maua i le maʻisuka mai le atuatuvale, o le a la se mea e mafai ona tatou fai atu e uiga i tagata ua leva ona mafatia i lenei faʻamaʻi.

O le mea moni, e le mafai e se tagata ona aloese uma mai tulaga faʻanoanoa, ae mafai ona suia ona uiga ia i latou. O le aʻafiaga ma le maʻisuka o le a le sili atu ona lamatia mo le maʻi pe afai na te iloa e pulea ona lagona.

Faʻamaumauga o le aʻafiaga o le maʻisuka

Muamua e tatau ona e sailia le tele o se tulaga faigata e mafai e le tagata maʻi ona faateleina le suka toto. Mo lenei mea, i le taimi o se lagona malosi lagona, e tatau ona fua le maualuga o le kulukose i le plasma toto ma faatusatusa le iuga i le masani masani.

Afai o le eseesega i le va o tulaga taua e lua e tele, ona aafia ai lea o le maʻi i le atuatuvale, lea e faailoa ai le maualuga o le tulaga faigata. I lenei tulaga, e tatau ona maua se auala lelei e taulimaina ai faʻafitauli, lea o le a mafai ai e le tagata maʻi ona toʻa i soʻo se tulaga.

Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina auala nei e faʻamalolo ai le atuatuvale ma faʻafefe ai le atuatuvale:

  • Faia o taʻaloga. O gaioiga faaletino e mafai ai e oe ona faʻaumatia vave lagona atuatuvale. E naʻo le afa itula o le taʻavale poʻo le aau i le vaitaʻele e toe faʻafoʻi mai ai lagona lelei o le tagata maʻi. E le gata i lea, o taʻaloga e mafai ona faʻaitiitia ai le toto toto.
  • Eseese togafitiga. Atonu o le yoga poʻo le mafaufau loloto. O togafitiga o le toe faʻaleleia o loʻo lauiloa i sasaʻe e ala i le mafaufauina o vai tafe poʻo se afi mu,
  • Vaitalaʻau. E i ai le tele o laʻau ma ni mea lelei faʻalelei. O le sili ona lauiloa i totonu ia i latou o le masi, o le chamomile flowers, thyme, motherwort, valerian, lemon balm, oregano ma le tele o isi. E mafai ona gaosia i latou nai lo le lauti ma ave i le aso atoa, lea o le a fesoasoani i le tagata gasegase e feagai ma le faʻalavelave masani.
  • Tului fiafia. O nisi taimi, ina ia mafai ona foia le atuatuvale, ua lava lea e naʻo le faalavelave mai le mafuaaga o le aafiaga. O mea eseese fiafiaga e sili ona aoga i lenei. O lea e mafai e le tagata gasegase ona uu ata vali, taʻalo tausaafia poʻo ituaiga ituaiga o aoina.
  • Pets. Fesoʻotaʻiga ma meaola o se auala sili lea e faʻafefe ai le atuatuvale ma le fiafia. O le taaalo ma se fagafao, e le mafai e se tagata ona maitauina le vave vave o lona le mautonu, ma o mea uma lava o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai.
  • Savaliga O le savali i le natura, i totonu o se paka po o luga o auala o le taulaga e fesoasoani e sola ese ai mai faafitauli ma maua ai le filemu.

O le mea pito sili ona taua i le taulimaina o faʻafitauli e le o le filifilia o le auala saʻo, ae masani ona faʻaaoga. Po o le a lava le aoga o le malologa, o le a le fesoasoani i se tagata e taulimaina le atuatuvale pe afai e te le masani ona faʻaaogaina.

Afai o se tagata maʻi suka e matua fefefe lava e ono tulaʻi mai lona maualuga o le suka i le isi faafitauli, ona tatau loa lea ona foia lenei faafitauli i le taimi nei. O le aʻafiaga ma le maʻisuka e mafai ona afaina tele ai se tagata pe afai latou te le o faia fua talafeagai.

Ae ui i lea, o le aʻoaʻoina e sili atu le toʻa e uiga i faafitauli ma e le tali atu i tulaga faigata, o le a mafai e le tagata gasegase ona faʻaititia le maualuga o le suka i le toto, ma faʻaititia ai le ono ono tupu mai ni faʻafitauli.

Manatua ma le Suga Suauʻu

O le tino o le tino ma le suka e fesootai.Pe a faʻatuputeleina, e faʻamaloloʻona hormones i le tino e aʻafia ai le aofaiga ole kulukose. O lenei mea e mafua ai galuega puipui o le tino. O le tele o le malosi e gaosia ina ia puipuia ai e le tagata lava ia, ia sola ese mai se tulaga matautia. O le kulukose e mafai ona 9.7 mmol / L. e ui lava i le mea moni o le masani e mai le 3 i le 5.5 mmol / l.

I le faagasologa o gasegase e aofia ai vaega eseese o tino, e aofia ai:

  • pituitary gland
  • sulu
  • vavalo
  • pancreas
  • vaega alofa o le tino popole.

I le taimi o le atuatuvalega, o le slanderland e tatala ai le hormone - adrenaline, cortisol, norepinephrine. O Cortisol e faʻaleleia le galu o le kulukose ma faʻafefe ai lona gaogao, faʻaleleia le manaʻo, manao e 'ai meaʻai suamalie ma gaʻo. O le atuatuvale e faateleina ai le tele o le cortisol ma le suka o le toto. A oʻo ina masani le hormone, ona faʻamalosi lea o le mamafa, faʻamalositino le faʻamaʻi, ma o loʻo faʻamalosi le tino puipuia. O le faateleina o le cortisol e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka, toto maualuga, maʻi o le thyroid, ma le mamafa o le mamafa.

Adrenaline e faʻamalosia le liua o le glycogen i le malosi; o le norepinephrine e galue ma gaʻo.

O le Cholesterol e sili atu ona malosi le gaosia, lea e tau atu i le thrombosis.

Afai e faʻaaoga le malosi i le taimi nei, ona le amata lea o le tino i le tino.

I le atuatuvalega, o gaioiga uma e vave ona galue, o le pancreas e leai se taimi e gaosia ai le suka, lea e malosi ona maua mai i faʻamaumauga. O le mea lea, o le maualuga o le inisalini e faateleina ma faʻapipiʻi ai le maʻisuka ituaiga 2.

O le aʻafia i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le siitia o le kulukose i se tulaga ogaoga.

I le fesili pe gase mai le suka mai neura, e mafai ona tuʻuina mai se tali mautinoa. E oʻo lava i le sili atu o le mamafa poo le tulaga o le predabetic, o le hypoglycemia e mafai ona tupu ma e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic.

Talu ai ona o le maʻisuka e aʻafia ai le tino o le tino, o le togafitiga e taʻua o le maʻisuka neuropathy o le a atiina ae. O le faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia i le fua saʻo ole inisalini ma faatasi ai ma le togafitiga lelei o le faʻamaʻi o le endocrine. A maeʻa le 5 tausaga, e aliali mai faailoga muamua o le neuropathy.

Ituaiga o le atuatuvale

O loʻo feagai se tagata ma ituaiga faʻafitauli eseese:

  • lagona atuatuvale o se uiga lelei poo le le lelei (maliu o se pele, faaipoipoga, fanau mai o se tamaitiiti),
  • aʻafiaga o le physiological e aʻafia ai ma manuʻa, faʻamalositino malosi ogaoga, maʻi ogaoga,
  • mafaufauga - e tulaʻi mai i se mafutaga ma tagata (fefinauaiga, faʻatau).

I nisi tulaga, pe a faia se filifiliga, e tulai mai se lagona o le poto masani poʻo le popole.

E mafai ona ou popole i le maʻisuka

Inisalini ma le adrenaline o hormones tetee ia e faʻalagolago le tasi i le isi galuega. O le inisalini e suia le glucose i le glycogen, o le adrenaline e galue i le isi auala. O le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu mai i le oti o tamaʻitaʻi o pancreatic.

O le faʻalavelave o le nerve e faʻalavelaveina ai le gaosiga o le inisalini, aʻo faʻaogaina le faʻaogaina o le inisalini. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, laitiiti le lava o le mafaufau, matelaina, mafatiaga faaletino e lava. O le umi umi o le fomu e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. I le atuatuvalega, o le faateleina o le toto suka e mafua ai le maua o le maʻisuka.

Faatasi ai ma le fiafia, e mafai e se tagata ona le amanaiaina fautuaga ma faʻaaoga meaai faasaina, pe a maeʻa le toto toto.

Le aʻafiaga o le atuatuvale i luga o le suka

O le atuatuvale e tupu i tagata mai le talaaga o le atuatuvale o le atuatuvale pe ona o lagona malolosi. E tele lava taimi e faʻaalia ai le popolega ma e pei lava o le taimi e le fiafia ai se tagata i le taimi e tasi o le lauulu uliuli.

E faapefea ona afaina ai le suka o le toto? O loʻo i ai se talitonuga lauiloa e na o le toto toto e faʻaitiitia i le atuatuvale, o lea e leai se mea e popole ai. Ae o suʻesuʻega faafomaʻi ua faʻaalia e eseese ituaiga o aafiaga e aafia ai le toto kulukose. E mafua mai ia i latou e mafua mai le maʻisuka mai neura, auae tusa lava po o le a le tele o le atuatuvale, e mafai ona ola na o le toto. Afai o se tagata soifua maloloina e le suia se mea faatasi ai ma se faʻaopoopoga o lenei faailo, ona mafai ai lea ona maua i le maʻisuka se osofaʻi malosi e oʻo ai i le oti e aunoa ma se taimi e tuiina ai inisalini. O le tele o le maʻisuka latou te fesili pe mafai ona suia le inisalini ma isi auala avanoa.

Inisalini e faʻamautuina le Sugar

Tagata faʻapitoa e taliina lenei fesili ma le manino - e le mafai. Na o lenei vailaʻau e mafai ona faʻavave vave ma faʻaitiitia le maualuga o le suka.

Afai o oe o se tagata ua maua i le maʻisuka, e tatau ona e tuiina mai lea taimi i lea taimi se fualaau faasaina e maua ai le suka ma hormones: o le adrenaline ma le cortisol i totonu o le toto, ma e tatau ona e aveesea.

Soʻo se tasi e tatau ona mataʻituina a latou meaʻai. O mea taumafa e aofia ai le tele o kulukose e matua faʻaleagaina i le taimi o faʻalavelave popole.

O le talitonuga o le aofaʻi o le suka i le toto e paʻu i taimi o le atuatuvale e sese.

  1. Faatasi ai ma le popole tele, o le gaosiga faifaipea o le inisalini e muta, ae o le galue gaosiga o le kulukose o le a faaosofia. O le tulaga o le vevela o loʻo i totonu, lea eo mai faatasi ma le le lava o le insulin.
  2. I le taimi o le atuatuvale, o le maualuga o le cortisol e faʻapupulaina ma le maoaʻe. O lenei hormone e faʻateleina le faʻamaloloina ma faʻalauteleina le tino atoa. O lenei vailaʻau e afaina ai foi le gaosiga o le gaʻo i le tino. E sili atu le faʻavavevaveina o le fua o le faʻaaogāina o proteins ma faʻasalaga ai i se vaega le faagasologa o la latou gaosiga i le tino.
  3. O lenei hormone ei ai lona aafiaga faapitoa i le gaʻo gaʻo. I lalo o lana faatosinaga, o le cholesterol e faʻasaʻo vave, lea e aʻafia ai le thrombosis.
  4. O le aʻafiaga foi e fesoasoani i le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo.

E faʻapefea ona faʻaititia le maualuga ole kulukose o le toto i le taimi o le atuatuvale

Faatasi ai ma le atuatuvale o le toto, toto ai le toto toto, o lea e tatau ai ona faia ni fuafuaga faapitoa e faʻaitiitia ai. Afai e te le mulimulitai i lenei tulafono, ona e vave maua lea o le maʻisuka.

Suʻe suʻa toto

Afai o le suʻega o le toto na faʻaalia ai le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, e tatau ona e taumafai i se taimi vave lava e mafai ai ona aveese le mafuaʻaga o le atuatuvale lea na afua ai ona afaina i totonu o le tino. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tatau ona tausia e pei o le toafilemu ina ia le toe amata ona toe popole.

Afai e maua faatasi ou aafiaga ma le faateleina o maualuga o le suka, e tatau ona e gauai faapitoa i le meaai. E tatau ona e mulimuli i se taumafa malosi, lea e aofia ai le tele o gaʻo ma gaʻo. E na o se fomaʻi e mafai ona tusia.

E masani lava, faatasi ai ma le faateleina o le suka o le toto, o le faateleina foi o le fua o le fatu ua matauina foi. Afai e leai, e tatau ona e toe mautinoa o le atuatuvale o le puna lea o lou faafitauli. E masani lava ona sui suiga o le suka ona o suiga i le mamafa o le tino, o lea la o tagata e foliga mai o le mamafa po o le leiloa o le mamafa e tatau ona mataʻituina le malosi o lo latou mamafa.

Afai ua faateleina le suka o le toto ma ua faʻaauau pea ona faʻaleagaina le tino, o le tagata maʻi e tatau ona faʻafilemuina i le tele e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, o loʻo i ai metotia e faʻafilemuina ai se tagata ma faʻaseseina ai o ia mai faafitauli. E mafai ona:

  • malologa
  • yoga
  • taalo taʻalo
  • savali i le ea fou,
  • isi gaoioiga fiafia.

O gasegase suka e maualuga le maualuga o le suka

E tele gasegase e fesiligia le fesili: "E mafai ona maualuga le kulūkose i le maʻisuka?" Ua tali mai e tagata popoto lenei fesili i le ioe. E tupu lenei mea i luga o le mataupu faavae e tasi e pei o tagata soifua maloloina. Ae o le feagai ma nei maʻi o le maʻisuka e sili atu ona faigata. E tatau ona faʻatino galuega uma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I se tulaga matuia, o le maʻisuka e leai se avanoa e tetee ai i lenei faiga faʻaleagaina.

O loʻo i ai nisi o faʻalapotopotoga e mafai ona itiiti ifo le suia o le faʻafitauli o le maʻi. Afai e te le amata faʻaaogaina, o le tele o faafitauli e mafai ona aliali mai:

  • le mautonu o le totoga o totoga o okeni,
  • faasoesa o le faagaoioia o le faiga o le fiafia,
  • atinaʻe o faʻamaʻi o pito i lalo,
  • faateleina le ono mafai ona atiaʻe se paʻu,
  • atinaeina o tauaso.

Na mafai e tagata suʻesuʻe mai Peretania ona iloa o le osofaʻi malosi o le suka i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le leiloloa. I le avea ai o se mea e puipuia ai, ua fautuaina e polofesa le faʻaaogaina o sauniuniga o minerale e aofia ai le zinc. O lenei elemene e mafai ai e oe ona pulea lou suka toto. O ia foi o loʻo avea ma fesoasoani i le faagasologa o le gaosia o le inisalini, lea e taua mo ia ituaiga o gasegase.

O le maʻisuka ma le popolega o ni mea e le fetaui. Soo se tagata e mafatia i se faʻamaʻi e tatau ona puipuia mai le atuatuvale ma le atuatuvale, ona o le atuatuvale le popole ia te ia e mafai ona tele ni taunuuga le lelei.

Faʻanoanoa popole ma le maʻisuka

O se tasi o mea e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka o le atuatuvale o le atuatuvale. E tele faʻataʻitaʻiga na atiaʻe ai tagata na i ai le predisposition i le maʻisuka, o se taunuuga o se maasiasi popole.

O le mea moni, o fomaʻi e tumu i tausuaga e uiga i le maʻisuka, lea e tupu i se taimi vave pe a maeʻa le ogaoga faigata. I le 1879, na faamatalaina ai e Henry Models, o se fomaʻi ma le fausiaina o le psychiatry o aso nei, se mataupu e aofia ai se alii fitafita o le Prussia, o le, ina ua ia toe foi mai le taua Farani-Prussian, na ia maua le maʻisuka i ni nai aso ina ua ia iloa o loo faalumaina e lona toalua ia te ia i le taimi o lona toesea .

Soa tutusa mo vaega o le atuatuvale. I se faaopoopoga, o le atuatuvalega popole e iai se aafiaga le lelei i nisi o mea taua, mo se faataitaiga, o le matua maualalo o le puipuiga. I lalo o le atuatuvalega, o le tino e faʻaaogaina ana galuega uma, o le vavae ese o mea taua lua, o lona uiga, e taulaʻi i le mea autu, aua o le soifua manuia ma e oʻo lava i le olaga e mafai ona faalagolago i lenei mea.

I lalo o le atuatuvale, faʻasaʻoina o le inisalini, o le gaioiga o le vaega o meaʻai, amioga faʻafeusuaiga ma le tausami o meaʻai. Ona o le malosi o le inisalini, o le osofia o le popole popole popole e faʻalavelaveina ai le pulelasea o le inisalini, aʻo faʻamalosia ai le palasi o le inisalini.

O le faʻaaogaina o insulin e itiiti lava i le taimi o le anapogi, maso ma le atuatuvale popolega, faapea foi ma isi ituaiga o popolega, pe a faateleina le manaomia o le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo.

E fetaui lelei o le inisinia o le inisalini o mea ia e faʻaaogaina e le faʻalavelave alofa: somatostatin, hormones pituitary (ACTH, GR, TSH, prolactin, vasopressin), cortisol, thyroxine, prostaglandins, adrenaline, norepinephrine, serotonin.

O Cortisol foi e taofia ai gluconeogenesis enzymes, faʻaleleia ai le gaioiga o le adrenaline ma le glucagon i luga o le ate ma faʻaosofia ai le muscle proteolysis. O le mea lautele, o le maualuga o le faasalalauina o le inisalini e faaitiitia, ma o lona aafiaga anabolic ua leiloloa, lea e oo atu ai i le faateleina o le lipolysis, gaosiga o le gaosiose ona o le gaʻo gaʻo ma le faalagolago o le gaosiga o gaosia i amino.

O le pancreas e faʻasaʻo le glucagon, lea e faʻateleina ai le gau o le glycogen i le kulukose i le ate. O le faʻasolosolo taimi e faʻavaivaia ai le lagona o le inisalini. I le atuatuvalega, o le malosi o le a tuʻuina atu i totonu o le toto, ma, o le mea lea, o le auala e teu ai le malosi e tapunia.

O le atuatuvalega taimi e mafai ona mafua ai le faʻamalolo o le tino cortisol, o le hormone e taua i le gaʻo gaʻo ma le malosi e faʻaaogaina i le tino o le tagata. A aunoa ma le cortisol, lea e faʻamalosi ai le tino e sola ese ai mai lamatiaga, o se tagata i se tulaga faigata o le a mautinoa lava le oti.

Cortisol o le horroone steroid e taofiofia le toto maualuga, e faatonutonu ai le tino puipuia o le tino ma fesoasoani e faʻaaoga fuluʻi, glucose ma gaʻo. O lenei hormone ua maua se igoa le lelei i le liʻo o le malosi ma le soifua maloloina, ae ua i ai mo mafuaʻaga patino.

E valea le taumafai e taofiofi le maualuga o le cortisol i taimi o faamalositino poʻo lona masani masani i aso uma.Ae ui i lea, cortisol o se auupega faalua. Ole faʻateleina poʻo le faaumiumi o le faʻasalaga o lenei hormone e mafua ai le paleni i le tino.

O se masani masani cortisol e fesoasoani e faʻamalolo ai manuʻa, faʻaitiitia ai le afaina ma le faʻafitauli o le maʻi, ae sili atu i le tulaga masani cortisol o le a mafua ai le faʻafeagai. O tulaga maualuga o le cortisol, ona o le mafaufau ma / poo le physiological stress, o se mea e matua ese lava ma e le afaina ai le ola maloloina.

Manatua i taimi muamua o le atuatuvale po o le taimi o le ogaoga o le atuatuvale, o le tuʻuina atu o le TSH (faʻamalolo-faʻamalolo o le hormone o le hypothalamus) e faʻalauteleina, e mafua ai le faateleina o le TSH o le pituitary gland ma le faateleina o le gaioiga o gaioiga. Faatasi ai ma le faʻalauteleina o le atuatuvale, o le gaioiga o lenei faiga e taofiofia e le umi o le maualuga o le kulukosecorticoids, ma isi.

O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i ni faafitauli ogaoga, e pei o le maualuga o le cholesterol, maʻi suka, fatu fatu ma le stroke. O mea uma lava e mafua ai le faateleina o le cortisol e tupu ai faʻamaʻi tumau.

E iloa Cortisol e faʻalauteleina le manaʻo ma mafai ona faaosofia ai manaʻoga mo meaai sugary ma gaʻo. Ae peitai, talu ai ona ua faʻaitiitia le gland goto ona o le ogaoga o le atuatuvale, o le maualuga o kulukose o le toto e mafai ona paʻu ifo i lalo ifo o le masani.

I se taumafaiga e taulimaina lenei faaitiitia i le suka, e mafai e se tagata ona atiina ae se manao mo se mea e vave ona siitia ai le suka suka. I le tele o taimi, o tagata o loʻo i lalo o le popole e mafai ona 'ai faʻamalosi.

Afai o le atuatuvale ua agai i luma i le tulaga faifai pea, o le faifai pea o le gaogao e tau atu i le mamafa ma le hyperinsulinemia ma le malosi o le inisalini.

O se taunuuga o lenei mea, e sili atu le lautele nai lo le masani masani o le inisalini e ulufale atu i le toto. O le pancreas lea na natia ai le tele o le inisalini o loo i ai i se tulaga o le "faateʻia". I le iai o isi mea faʻafitauli, atonu e lava lea mo le atinaʻe o le maʻisuka.

E faavae i luga o se suesuega o faamaumauga faafomaʻi, na maua ai le tele o aʻafiaga o le maʻisuka e fesootaʻi ma soʻo se ituaiga o atuatuvalega, mai i vaega taʻitasi e faasolosolo ai i taimi uma. Soʻo se faʻateleina masani o le cortisol ma le inisalini o le a taʻitaʻia ai i gasegase tumau ma le oti.

Faʻataʻitaʻiga Faʻasolosolo Sasaʻe ua manatu foi i le faʻafitauli o le maʻi o le maʻisuka i le tulaga o le atuatuvalega popole, ma o le "atamai i sasaʻe" ua avea ma se mea faʻafeʻau i lo tatou atunuu.

E faigofie lava ona malamalama o o latou uiga o le popole lava lea e tasi. E tusa ai ma lenei manatu, o le le lava o le alofa faamatua e mafua ai le tuputupu aʻe faifai pea o le maʻisuka i tamaiti, o le mea sili lea ona ogaoga le mafatia o tamaiti.

O le isi mea e tatau ona maitauina, o faʻamalosiaga e sili atu ona taatele i tagata o loʻo auai i le galue malosi i le mafaufau. E le gata i lea, o soʻo se faʻalapotopotoga faʻapitoa e fesoʻotaʻi i taimi uma ma le faʻalavelave.

Faʻapogai o le atuatuvale i tagata: mafaufau faʻapitoa, faʻaleagaga, afaina, maʻi, electromagnetic, xenobiotic ma geopathic, faʻapea foi le tetee i le leptin, dysbiosis, ma isi.

E tatau ona maitauina o faʻafitauli e mafai ona lelei ma le lelei. I le mea uma, o le mea moni, o le atuatuvale o le tupuga o lagona, faatasi ai ma le tatalaina o hormones.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaipoipoga a se tama teine ​​poʻo le faʻateʻaina mai le galuega mo nisi atonu e ono tutusa lava le popole ma le malosi, naʻo faailoga eseese lava. I le taimi lava e tasi, e talitonuina o mea lelei e faʻalavelave ai le tino, aʻo mea leaga e faʻaumatiaina ai.

O le isi mea manaia na maua e saienitisi Iapani: o le faateleina o le fua o le fatu e fesootai ma le ono mafai ona atiaʻe le oona ma le maʻisuka.

O a latou suʻesuʻega fuainumera ua faʻaalia ai i tagata taitoatasi e sili atu i le 80 i le 1 minute (o le tachycardia), o le aʻafiaga o le faʻaitiitia o le lagona o le insulin, o lona uiga o le tulai mai o le teteʻe, faateleina. E faigofie ona e vaʻaia ma le atuatuvale popolega, e televave le fatu, pe tachycardia.

O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka i lenei vaega e oʻo mai i le taua e faasaga i le atuatuvale, lea e aʻafia ai le mafaufau ma le tino.

O le saolotoga o lagona, le mafai ona lafoai, avatu ou lagona i le lalolagi i fafo, ae le o le faaputuputuina oi latou ia te oe lava, o le autu autu lea o le mafaufau e faasaga i le popole.

O le tino, e tusa lava pe fiaai tele, e sui i le galuega sili ona taua - "faʻaola!" Fai mai, aʻo leʻi faia se taua, e leai se aoga e tauanauina ai se fitafita e tauanauina o ia e 'ai. I se isi itu, o le atuatuvale, e le fesootai ma se taufaamatau i le ola, ae o le faifaipea, e saofaga i le fia taumafa.

Manatua le fuaitau o se tasi o mataitusi i le kata "Shrek-2": "O le mea lena, e te le fiafia ai. O le a ou aina ni hamburgers e lua. " Talu ai nei, na fesiligia ai e nisi tagata suʻesuʻe le fesili: aisea e gaʻo ai tagata agasala uma? Ma o le mea lea, e foliga mai o loo i ai i latou i taimi uma o le popole ma faamalosia e 'ai ina ia toʻa.

Zenslim Diab o se oloa o le atamai ma le tekinolosi a Ayurveda i le 21st seneturi, e faʻaitiitia ai le atuatuvale, manatu ma faasaʻo ai mafuaaga autu o le maʻisuka! Zenslim Diab faʻamaonia le maualuga o isulin ma le suka o le toto.

O le aʻafiaga e mafua ai le suka i le maʻisuka

E masani ona masani i latou ua "afaina i le maʻisuka o le autalavou" e leai ni fautuaga faigofie ma manino i le auala e amio ai i se tulaga faapitoa o le olaga, puipuia ai i latou mai le atuatuvale, ma isi, tagata tomai faapitoa o Amerika Betty Page Brackenridge ma Rigard O. Dolinar ma tuufaatasia se taʻiala e taʻua "maʻi suka 101".

"O se vaega atoa o polofesa faafomai faapitoa ua timu i luga o le ava o le maʻi sili ona lelei ma le saʻo," o le ioe mai lea o tusitala. "Ae o loʻo i ai se manaʻoga mo se vave faʻasino i faʻamatalaga taua e manaʻomia e le maʻisuka i aso uma." Matou te ofoina atu ia matou au faitau se mataupu mai le tusi "Diabetes 101", na faaliliuina i le Rusia e le fale lolomi "Polina" (Vilnius).

I le atuatuvalega, atonu e te le faʻaeteete e mataʻituina le taimi o meaai paleni ma iniseti. Masalo e te 'ai i isi meaʻai ona ua e le mautonu ma e le maua se taimi e sauniuni ai au ipu masani masani. O nisi tagata latou te taumafaina le tele o sugary ma meainu malolosi ina ia latou maua le malosi e ola ai i vaitaimi o le atuatuvale.

E mafai foʻi ona e taofia le popole e uiga i le tele o insulin o loʻo e tuiina i le suauu, aua o le taimi lena e te popole ai e uiga i le auala e tali atu ai le pule i lau lipoti.

"Afai o oe o se tamaitai, Mike, semanu ou te malamalama i le mafuaʻaga o lena faatuai," o lana tala lea. - O le mea moni, i le tele o fafine, o suiga o le hormonal e fesootaʻi ma le matamuli, e mafua ai, i se tulaga patino, le le mautinoa o le le pulea o le suka suka.

O le toe faʻaleleia o le pule i ia tulaga e masani lava ona ausia e ala i le suia o tui o inisalini. Ae ia te oe, Mike, e leai se mea e fai. O le a le mea oi luga?

- Ma e ono mafai ona afaina le maualuga o lou suka i le atuatuvale.
"Manatua ... Ia, atonu oe saʻo," o le tala lea a Mike. - aemaise lava pe a ou faʻatali mo faʻamatalaga i luga o lisiti masina o volumes e ao ona maua - o laʻu galuega e faalagolago ia i latou.

"O le mea lea, e mafai ona tatou manatu ua maua le tali," na faʻauʻuina e le tagata vaʻaia ma amata ona faʻamatalaina e mafai e le faʻalavelave ona faʻalavelave le faagasologa o le puleaina o maualuga o suka. Mo le manino, na ia aveina le olaga ola o Mike i le faaiuga o le masina o se faataitaiga lelei.

Masalo e te 'ai i isi meaʻai ona ua e le mautonu ma e le maua se taimi e sauniuni ai au ipu masani masani. O nisi tagata e sili atu le suamalie ma le ava malosi ina ia maua le malosi e ola ai i vaitaimi o le atuatuvale. E mafai foʻi ona e taofia le popole e uiga i le tele o insulin o loʻo e tuiina i le suauu, aua o le taimi lena e te popole ai e uiga i le auala e tali atu ai le pule i lau lipoti.

I se aotelega, o tulaga popole e mafai ona afaina ai lau amio ma le puleaina o le maʻisuka i ni auala eseese."Ua ou malamalama lelei lava ma ou te mautinoa na pei o lena i le taimi muamua," o le tala lea a Mike. - Talu ai nei, e ui i lea, ua sili atu loʻu mataala i meaʻai uma ma inisalini.

Ae ui i lea, i le vaiaso talu ai o masina uma, o loʻo tumau pea le maualuga o loʻu suka toto ma e sili atu ona mausali nai lo mea masani.

Ona talanoa lea o le fomai e uiga i se isi ala e ono mafai ona aafia ai le atuatuvale i tulaga o suka. O le mea moni, o lo tatou tino, pe a tatou vaʻai i soʻo se mea na tutupu i le olaga o se taufaamatau po o se "mafuaʻaga e mafua ai le atuatuvale", e amata ona maua ai mea e taʻua o le "popolega".

O nei homone e faia ai le "suauu", o lona uiga, suka, faigofie ona maua pe a manaʻomia e se tagata ona puipuia pe sola ese. O lenei gaioiga o le tino o se meafaigaluega matagofie i na tulaga pe afai o le taufaamataʻu e masani lava i le natura faaletino-o se laumei saber-toothed e saofai i le vao e faatalitali, mo se faataitaiga, po o se tagata masani e taulai atu ia te oe ma lana pusa.

Afai e tupu lenei mea i le tino o se tagata maʻi i le maʻisuka, ona le lava lea o le inumaga o le inisalini e puipuia ai le suka i le maualuga lava lea. O le iʻuga, o se faʻalauteleina o le maualuga poʻo ona fesuiaiga e matauina.

O le faʻalavelave o se vaega o olaga o tagata taitoatasi i aso taitasi. E oʻo lava i mea ofoofogia, e pei o faʻaleleia poʻo le faʻatauina o se taavale fou, e mafai ona faʻamalosi. O le mea moni, o le ola o lona uiga o le faamamafaina. Ae o le mea tonu e fuafuaina lo tatou tulaga o le atuatuvale o le auala tatou te tali atu ai i olaga suiga ma tofotofoga.

Ina ia faapupulaina lenei mea, na fautuaina e le fomai le tala lenei:
- Aso Faraile, afiafi i le malaevaalele o Hoboken. O le tulaʻele i luga o le vaalele mulimuli i Chicago mai le vaalele o le vaalele "Old Galosha". O le malaga e tolopoina ile itula e fia lele tasi ma le afa taimi e sili atu nai lo le vaalele.

Ina ua maea le aufaipisinisi, tufatufaina atu pepa o totoe, toe faamautinoa le toatele o tagata tumutumu, e toalua ni tagata faatau na nonofo i fafo o le fale: Joan B. Cool ma Frank Lee Steamd.

"E le o atoa le lima minute o le leai o se taimi i le vaiaso atoa," o lana tala lea ia te ia lava. "Aiseā e te le faʻaaluina ai ni nai itula totoe mo le fiafia?"

Frank Lee Steamd, i le isi itu, leotele ma auiliili auiliiliga i luga o tomai faalemafaufau o le au faatau pepa ma taufaamatau e aua nei toe lele vaalele Vaalele Gala. I le isi fa itula e sosoo ai, e masani ona ia taʻuina atu i tagata uma o loʻo faʻalogo lelei i le auala na latou faʻaleagaina ai o ia, faʻamalo ai aspirin ma papa.

Faʻamaoni Frank o se faʻafitauli matuia. Ae mo Joan, na te faia le suiga o fuafuaga ma le toʻa. E le gata i lea, na ia faʻaaogaina ma faʻaalu se taimi manaia i luga o lona taimi e aunoa ma se faʻafuaseʻi na oʻo mai le taimi avanoa. O se mea e tupu mai fafo e tasi ma e tutusa, ae o le a faʻavaivai pe leai, e faʻalagolago lava i le mea na fai mai ai Joan ma Frank ia i latou lava e uiga i ai.

"O le autu o mea uma o loʻo taʻua i luga," na faʻauʻu ai le fomai, "o mea na tutupu e ono mafua ai le atuatuvale i taimi uma. Ma a oʻo mai i le atuatuvale, o lou maʻisuka e mafai ona faʻavaivaia.

E maua e tagata uma le popole, ae mafai ona faaitiitia o latou aafiaga leaga io latou olaga. Vaʻai lelei i le tulaga. Taumafai e vaʻai ia te ia i se malamalama lelei. Galue i mea e te popole ai, nai lo le tuʻuina atu e aafia ai oe.

"Ulu" mai le atuatuvale

    Ia e iloa o oe o loʻo faʻavaivai. Fuafua pe o fea o ou mafaufauga e mafua ai mea e tutupu i lou olaga. Afai e mafai, "toe faʻaleleia" lou mafaufau e vaʻai i mea i se malamalama lelei. Faʻamatala atu ou lagona i tagata e faʻapupulaina ou popolega. Feiloai i faigata. Fetuunai au galuega. Aoao e fai atu leai. Faaitiitia aafiaga leaga o le atuatuvale.Taulimaina le olaga ma se uiga malie - ata! Faʻafoe lou lava ola i ou lava lima.

Lomia i totonu o le tusi talaaga Health and Success Numera 4 o le 1998.

Faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i le mafatiaga

I tagata e maua i le maʻisuka, e le tali atu le tino i le inisalini, o le hormone e aveesea ai le suka mai le toto ma fesoasoani i le kulukose e ulu atu i siama, i mea e mafai ona faʻaaoga pe teuina mo le malosi. O le puleaina o le maʻisuka ma faʻamalositino, meaʻai, ma vailaʻau e faʻalagolago i le maualuga o le suka i le toto, ae o le atuatuvale e mafua ai le faateleina o le toto suka.

E le leaga tele le faʻalavelave mo le tino. O sina popolega laitiiti e mafai ona fesoasoani ia te oe e faʻaaoga ai le malosi ma faʻaleleia lou taimi faʻalogo. Ae sili atu le atuatuvale ma le maʻisuka e mafai ona avea ma se leaga le tuufaatasia. O le mafuaaga lea o le taua o le puleaina o le mamafa o se vaega taua o le puleaina o le maʻisuka.

Le sootaga i le va o le atuatuvale ma le maʻisuka

E lua mafuaʻaga e mafua ai ona aʻafia le malosi o le toto i tagata e maua i le maʻisuka e mafua ai le faʻamalosi. O se tasi o mafuaʻaga e faapea, o tagata o loʻo feagai ma le faʻalavelave, e mafai ona taofia le tausia o latou maʻisuka. O maʻi suka atonu e le amanaia le puleaina o le toto, pe atonu o ese mai a latou meaʻai ma 'ai pe inu tele.

O se tagata e aunoa ma le maʻisuka e mafai ona maua ai le insulin e maua ai le maualuga o suka ma faʻaaogaina i siama, ae afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, e le mafai e le inisalini ona taofiofia le suka maualuga.

O faʻafitauli faʻalagona ma le tino e mafai ona tupu i taimi o maʻi poʻo le manua e mafai foi ona mafua ai le faʻasaʻoina o le suka toto, lea e teuina i totonu o le ate ma muso. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai cortisol, adrenaline, ma le homone tuputupu aʻe. O i latou uma lava e mafai ona faʻateleina le suka o le toto.

Puleaina o le maʻisuka

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, o le laasaga muamua i le puleaina o le atuatuvale o le aua neʻi faatagaina oe e le faʻalavelave e taofiofia oe mai le tausia oe lava. Faʻaauau pea le siakiina o lou suka toto, ia tumau i lau maʻisuka ma asiasi i se fomaʻi e aunoa ma le tali atu i le popole. E tatau ona e iloa le mafuaaga o le atuatuvale ina ia mafai ai ona e amata tau ma i latou i se auala lelei. O nisi nei o fautuaga:

    Aoao atili. O le faʻateleina o le tele o faamalositino e te maua o se auala sili lea e faʻamumu ai le atuatuvale. O le faamalositino e mafai foi ona fesoasoani ia te oe e ausia pe tausia ai se mamafa maloloina ma pulea lou suka toto. Afai e mafai, taumafai e faʻaleleia au taʻaloga i le 60 minute i le aso. Taumafa lelei. O le tausisia lelei o mea taumafa tatau pe ae popole e fesoasoani i le pulea o lou suka toto. E tatau ona e mautinoa o loʻo e 'ai meaʻai saʻo ina ia e maua le malosi e tau ai le popolega. Faʻaleleia lau faiga faʻalelei. Taumafai e sui mafaufauga le lelei i mafaufauga lelei, ma faʻaitiitia ai le faʻalavelave popole. Aoao e pulea lou taimi ma avea oe lava ma mea e ave i ai le faamuamua. Aoao tomai faʻapitoa mo le puleaina. O faʻamalositino faʻatinoga, mafaufauga ma le malologa o metotia ia na maua e tagata e feagai ma le faʻalavelave. Faataitai gaoioiga e tetee atu ai i le popole e aoga mo oe. Maua le lagolago. O le i ai o se gasegase faaumiumi e pei o le maʻisuka o se popolega lava ia. Talanoa ma uo ma aiga e uiga i ou lagona. Fesili i le faiaoga o le maʻisuka mo fesoasoani i le puleaina o le atuatuvale, ma mafaufau e auai i se vaega lagolago e mafai ona e faasoa atu ai ou lagona, manatu, ma fautuaga.

O le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaauau pea ona gauai atu, o lea aua le faʻavaivaia oe. O se tasi o ki sili ona taua i le puleaina o le atuatuvale ma le maʻisuka o le aʻoga. O le tele o lou iloa e uiga i le maʻisuka ma pe faʻafefea ona aʻafia le toto i le toto, o le sili atu foi ona e tausia uma le faigata ma le maʻisuka i le faga.

Faʻafefea ona aʻafia le maʻisuka i aʻafiaga: o aʻafiaga o faʻalavelave

Faʻafilemu i tulaga faigata, o se vaega tāua o le tausisia o le suka toto. O meaʻai talafeagai ma gaioiga faaletino o le faavae lea o soʻo se maʻisuka poʻo se mea e paʻu ai mea mamafa. Ae e aoga le faʻaopopoina o le tolu elemene - pulea o popolega.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai le taua o le faʻamalosia o le maʻisuka. O tagata e masani ona faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa e matauina le maualuga o le suka. Hemoglobin A1c (maualuga o le suka i le tele o masina) i le tasi vaetolu o tagata auai i le suʻega na faʻaititia i le pasene pe sili atu i le gasologa o le tausaga - o se aʻafiaga e tutusa ma fualaau ma sili atu nai lo meaai ma faamalositino.

O a ni aʻafiaga o le atuatuvale i le maʻisuka ma pe faapefea ona taulimaina i latou?

O aʻafiaga o hormones e faʻaititia ai le suka toto

Aisea e faʻaitiitia ai le faʻaititia o le suka i le mamafa? E tele mea e fai iinei. Muamua, pe ae faʻalavelave, o le tino e maua ai hormones o le mamafa, e pei o cortisol, e fesoasoani ia te oe e tali atu i mea matautia ("lavea pe tamoe").

O nei hormones e faʻaleleia ai le fatu ma le manava, ma faʻasolosolo foi le kulukose mai faleoloa i le toto e maua ai le malosi talafeagai i maso. O le taunuuga o le faateleina o le suka o le toto.

O le faʻamalosi e faʻamalosia le faʻaosoosoga o Inisalini

O le maʻisuka lava ua le lelei, ae o le hormones o le mamafa e faigata ai i le paʻu ona faia insulin, lea e talafeagai mo le aveesea o le kulukose mai le toto. E le gata i lea, o nisi o nei hormones e fesoasoani i le faʻamalosia o le inisalini.

O le aʻafiaga e taʻitaʻia ai le maua o tupe maua

O le mafuaaga autu mo le taulimaina o faʻalavelave masani o le cortisol faʻalauteleina le manaʻo. Afai e faigofie, e faʻamalosi oe e te 'ai atili. O le aʻafiaga e faʻaosofia ai foi i totonu o le manava e faʻaputu ai gaʻo. O le mea lea, o le tele o gaʻo i totonu o lenei nofoaga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o se osofaʻi fatu.

E ala i le faʻaauau pea ona faʻaogaina auala mo le mālōlōga, o le ae faʻaititia le maualuga o hormones o le atuatuvale ma e mafai ona e taofia lenei fesoʻotaʻiga. O le a fesoasoani foi ia te oe i le faamaeaina o galuega e fesootaʻi ma le puleaina o meaʻai ma faamalositino

E le gata i lea, o le puipuiga o le popole e fesoasoani e aloese mai faafitauli faalelagona e fesootai ma le le lelei o le pule toto, e aofia ai le atuatuvale ma le fefe.

Tausia le siaki o gaʻo maualuga ma le mamafa.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le atuatuvale e aafia ai le toto toto i tagata eseese i auala eseese. Manao e saili pe faʻapefea ona tupu lenei mea i lau mataupu? O taimi uma lava e fuaina ai lou kulukose o lou toto, faailoga lou tulaga faʻafefete i luga o se sikuea e sefulu (1 o se la i le matafaga, 10 o le aso pito sili ona leaga i lou olaga). A maeʻa vaiaso e lua, faʻatusatusa le fuainumera (e mafai ona e tusia ata), o le a e vaʻaia pe faapefea ona afaina le maualuga o le suka i le toto.

5 mea taumafa e fesoasoani e pulea ai le atuatuvale

O le a latou faʻasaʻolotoina le popole ma faʻaititia mea o loʻo i totonu o le cortisol o le gaʻo mamafa i totonu o le toto. E toatele tagata e manatu o le atuatuvale o se 'alofaga mo sina taimi e galo ai le taumafa maloloina. Ae o le isi taimi e te tumau ai i le fiafia i luma o le suʻega o le a oʻo mai po o se fonotaga taua e galulue ai ma se fasi keke, ia manatua o meaai leaga o le a le fesoasoani ia te oe e taulimaina ai le popole.

Ae o nei oloa e lima o le a mafai - o le a latou maua le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻaitiitia le popole ma faateleina le mea o loʻo i ai le dopamine - o le hormone e mafua ai lagona o le fiafia.

Salmon

Ua faʻamaonia e suʻesuʻega o omega-3 gaʻo gaʻo maua i le samasoni e faʻaitiitia ai le popole. Ina ia lagona le aʻafiaga, ia 'ai le 180-200 gramoa o le sau faalua i le vaiaso. E le gata i lea, mai i lenei iʻa e mafai ona e kukaina se tele o ipu mo soʻo se mea.

Pogisa tipi

O le keke sukalati ua talitonuina e mafai ona maualalo le maualuga o cortisol, o le hormone. I le taimi lava e tasi, e faʻaleleia ai mea o loʻo maua i le serotonin, lea e puleaina ai le faiai. Ae e taua le manatuaina e le o ituaiga uma o sukalati ei ai o latou mana faavavega. Afai e te manaʻo e maua le maualuga o le aoga, filifili le sukalati e aunoa ma ni mea faʻaopopo ma maua ai sina aofaʻi maualuga o suka.

Salu fualaʻau

Afai ei ai se aso tapulaʻa poʻo ni feutagaiga taua i lou isu, ia saunia se salati. Folic acid i fualaʻau fufulu faʻamaoniga o le atuatuvale ma le soothes. O le mea moni o lea mea e faʻaleleia ai le faia o le dopamine - o se hormone e mafua tonu ona aʻafiaga. Broccoli, asparagus ma Brussels e sili ona mauoa i lenei mea.

Turkey

O Turkey e le gata o se talisapaia masani o le Aso Faafetai, ae o se punaoa sili foi o le tryptophan, o se amino acids e taua mo le fausiaina o le serotonin. Ma o ia, i le isi itu, e nafa ma uiga. E le gata i lea, o le popo o se ituaiga o aano o manu, o lea e lelei mo i latou e mulimuli i le ata.

Blueberries

E iloa e tagata uma e taua tele laumei mo mata. Ae e le muta lenei mea i ona aoga aoga. O lenei tama e mauʻoa i antioxidants e puipuia ai sata mai aafiaga leaga o faʻamaʻi saoloto e mafua ai le matua. O le mea lea, o le laumei e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino, ma o se tino ola maloloina e sili atu ona mamafa i le popole.

Faʻafitauli hyperglycemia poʻo le maʻisuka faʻamamaina?

Ou te talitonu o le manatu o le "maʻisuka faʻamaʻi" (o le maʻisuka faʻatino i le taimi o le maitaga) e masani i le tele o fafine e le o le tali. I le uma, pe a ma le 24 vaiaso (ma o nisi taimi e muamua atu), o le tele o fafine maʻitaga e masani ona oʻo i le 1-itula glucose assimilation test, ma, le mea e leaga ai, o ona taunuuga e mamao lava i taimi uma e talia ai.

O se vaaiga talitutusa na tupu i loʻu tulaga, ma o se taunuuga na mafua ai ona ou auina atu i le fale ma se siama o le maʻisuka ituaiga ma se glucometer. Ae peitaʻi, afai e te mafatia mai le phobias, faʻaleleia o le tino ma le popole, e tatau ona e nofouta o nisi tulaga e matua faigata lava ona iloa le maʻisuka faʻamaʻi mai hyperglycemia.

E ala i laʻu faataitaiga, sa ou taumafai e iloa po o le a le nuances e mafai ona e feagai i nisi taimi. O le "hyperglycemia" e aʻafia ai le malosi, o se igoa taufaamatau, e ui lava i le mea moni e leai se mea e popole ai ma e faigofie lava mea uma: o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tali atu i le atuatuvale.

I nisi auiliiliga, i lalo o le aafiaga o le ogaoga o mafatiaga po o le tiga o le tiga, o le tino o le tagata ua amata ona faanenefu se aofaiga tele o "hormones" o le mamafa-o mea ia e mafua ai ona o le gasegase.

O le Cortisol o se isi ituaiga o hormone i totonu oo tatou tino. E faʻatonutonuina ai le gaʻo gaʻo i le tino, ma e nafa ma la tatou tali atu i le atuatuvale. O le faateleina i le cortisol e oʻo atu ai i le faateleina o le kulūkose i totonu o le ate, ae o le malepelepe o maso o le a lemu.

Masalo, i taimi o togavao, o se ituaiga o le physiological na mafua ai ona malosi le tagata i tulaga faigata, lea na fesoasoani ia te ia e ola ai i le tulaga lamatia ma leai se meaai mo se taimi umi, ae i la tatou tulaga e mafai ona aafia tele ai le taunuuga o le sueina o le kulukose.

O lea, i lenei tusiga, ua tusia e tusitala lona aafiaga leaga i le faagasologa o le faamaloloina o tagata gasegase ma le manaomia o le faaauauina pea ona mataitu le maualuga o le suka.

E tusa ai ma se isi suʻesuʻega, i le tulaga o ni faʻamaʻi tuga tuga, o lenei tulaga e mafai ona afaina ai le maʻi, e oo lava i le oti (o le tiga o le atuatuvale o le atuatuvale ma e ono mafua ai le maualuga o le toto suka).

O le mea lea, o mea faʻapitoa o le faʻaaliga o le phobia o le 3-4 aso ao leʻi oʻo i le malaga fuafuaina i le fomaʻi, ou te amata ona i ai ni tauvaga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e pasi pe a uma ona asiasi i le fomaʻi.

Ou te vomati, lagona le maʻi, e masani lava e le mafai ona ou 'ai ma moe, e masani lava o le tetete o lima ma vae. Afai tatou te alu ese mai le masini o le tupuga o le hyperglycemia o loʻo faʻamatalaina i le parakalafa o loʻo i luga, o laʻu mataupu o se mea lelei lea mo lona tupu. O lea la e leai se mea e ese ai, o le faʻamaoniga o suega o le assimilation 1-itula ma le 3-itula e foliga mai e matua maualuga lava.

Ae ina ua ou amata i le mausali o se faufautua mai le nofoaga o le maʻisuka 4 taimi i le aso e fuaina ai le kulukose pe a uma ona 'ai ma taeao, na foliga mai o aʻu faailo na i ai i le tapulaa pito i lalo o le masani, lea na matua ofo ai le faufautua tutusa (86 mg / dl ina ua uma ona' ai masani i le 140 mg / dl).

I le uma, na o le 2 aso talu mai le suʻega. Ona ou faapipii lea i laʻu phobia. Ma na pau mea uma. Mo le lumanaʻi, na taʻuina mai ia te aʻu o nei mea e tatau ona lapataiʻI AE LEʻI faia le auiliiliga, talu ai i le 80-90% o mataupu o le iuga o le a sese.

I le avea ai o se faʻaaliga o le talafaʻasolopito, ou te matauina o tagata gasegase o loʻo i ai se mea faapena i le olaga i aso faisoo e na o sina pasene. I le taimi lava e tasi, e mafai ona latou toe foi atu i meaai masani (ioe, e aofia ai sitaili e ono mafai ona talafeagai).

I le tulaga o le maʻitaga, e fautuaina le fua o le kulukose ma se glucometer, ao latou fesoasoani e mataʻituina lona alualu i luma o se taunuuga o le olaga. O le mea lea, aua le foaʻiina le toto mo le suka pe a maeʻa le atuatuvalega mamafa, pe ia faʻamaonia lau fomaʻi.

O le popole e avea ma masani

E toʻatele tagata e feagai ma faʻafitauli faʻalagona poʻo le mafaufau mai lea taimi i lea taimi. O lenei mea e mafai ona mafua ai le tiga o le ulu, vevela, ma le afu. O le aʻafiaga e le o taimi uma e lamatia ma leaga ai le tino, o isi taimi pupuu e mafai foi ona aoga. Ae ui i lea, o le faʻaʻumiʻumi o le atuatuvale e leaga pea i le soifua maloloina

I le taimi o le atuatuvale, o le maualuga o nisi o hormones e tupu maualuga, e faʻaaogaina ai le malosi faʻapitoa e fesoasoani ai i sela e tali lelei i tulaga "matautia". Mo tagata e maua i le maʻisuka, o ia ituaiga o lemoni e mafai ona lamatia. I le taimi o le atuatuvalega, o "sel" e manaomia ai "suka (glucose), ma mafua ai ona faateleina le gaosiga o le tino.

Ae ui i lea, ona o le le lava o le inisalini, o le suka na gaosia e mafai ona faʻaopopoina i totonu o le toto nai lo le gaosia i sela e maua ai le malosi. O le mafuaaga lena e le fetaui ai le atuatuvale ma le maʻisuka.

Aisea e afaina ai le inisalini ma le toto?

Suga o le "suauu" mo le tino. Afai e le mafai e le tino ona faʻaaoga lelei le suka ona o le inisalini e le mafai ona feaveaia i siama, o le suka maualuga e tumau pea i le toto. "Fuel" e le fesuisuiai e pei ona fuafuaina e faʻapipiʻi i totonu o le toto.

O le faateleina o le suka toto ua lauiloa o le hyperglycemia. Afai e umi se taimi e ola ai le hyperglycemia, e mafai ona faʻaleagaina toto vaʻaia i mata, fatugaʻo, fatu, ma nerve tino.

Faʻafitauli ma le maʻisuka - mafuaʻaga o aʻafiaga

O aʻafiaga umi ma taimi pupuu e aafia ai le tino i auala eseese. O le faʻaletonu taimi e sili atu ona faigofie ona onosaia; o talanoaga faigata e mafai ona avea ma faʻataʻitaʻiga. A maeʻa le faʻamautuina o se faʻafitauli faigata, e vave ona toe foʻi le tino i lona tulaga masani.

O le faʻalavelave lōʻihi e sili atu le faigata ona faʻapalepale ma sili atu ona aafia ai le soifua maloloina lautele. E mafai ona mafua le atuatuvale ona o le tele o mea e tutupu e pei o maʻi, faaletino pe faalelagona.

O nisi o gaioiga i le atuatuvale e mafai ona mafua ai le faateleina o le faateleina o le suka o le toto:

    Faʻateleina o le ava malosi Faʻaititia le gaioiga faaletino Faʻatonuina o le tino Le lava le puleaina o le toto suka

I le tulaga lautele, o le mafatiaga e sili atu ona mamafa i le ala o le maʻisuka ma ona taunuuga. E masani ona faateleina le atuatuvale faalelagona ma taitai atu ai i taunuuga faanoanoa.

E faʻapefea ona iloa le atuatuvale i tagata e maua i le maʻisuka

E taua tele le mafai ona iloa faailoga ma faailoga o le atuatuvale i le taimi. O le atuatuvale e mafai ona faʻateleina faʻaaliga o le atuatuvale, popole, ma faʻaosofia ai fatu, faʻapea foi ma le maualuga o le toto maualuga. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona siaki pe faʻafefea ona aʻafia le maualuga o le suka i le mamafa.

O nisi nei o faailoga masani o le atuatuvale:

    Tigā Maʻa faʻapipiʻi poʻo le lilivau o nifo Faʻateleina le vevela Faʻa osofaʻi Faʻasalaga feusuaʻiga Faʻateleina le ita, atuatuvale Faʻaitiitia le manaʻo manaʻo Faʻaitiitia le gaioiga Suiga suiga i amio Amiotonu Faʻasalaga o lagona, manaʻo e tagi

E faʻapefea ona puipuia ma taofia le faʻamalosi?

E le mafai ona aloese mai le malosi, ae o ona aʻafiaga e mafai ona sili atu le fefe e fuafua i luga o la tatou manatu o se tulaga faigata.

O se faʻamuamua taua o le faʻaeteete i mafuaʻaga e mafua ai le atuatuvale, matau lau lava tali i tulaga eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se malaga e galue ai i luga o felauaiga lautele e mafua ai le atuatuvale, atonu o le a aoga le suia o le ala e te malaga ai ma le auala o felauaiga.

O le atuatuvale le tumau e masani lava o se faailo e te manaʻomia le suia o se mea. Suiga faigofie, i le taimi muamua e tilotilo ai, o mea e mafai ona faia se vaega taua. Ina ia foia faafitauli ogaoga, e mafai mulimuli i nei fautuaga:

    I le iloaina o loʻo i ai le faafitauli, e tatau ona amata suiga faifai malie, e tusa lava pe umi se taimi ma o se "galuega" umi. Afai e le mafai ona foia le faafitauli, e tatau i se tagata ona aoao e taulimaina i le tele e mafai ai. foʻia le faafitauli ma fausia lou olaga e peiseai o le faafitauli e le oi ai, ae o loʻo i ai se mea e tuʻuina atu.

O nei amioga e mafai ona faʻaaoga i soo se mea e mafai ona mafua ai le atuatuvale.

Auala e taulimaina ai le popole

O tagata e tatau ona "tuʻufaʻatasia" le faʻamaʻi ma le maʻisuka e tatau ona taulaʻi faapitoa i le televave ma le mamafa o tulaga faʻavaivai io latou olaga. O metotia nei e faʻaititia ai le mamafa o le mamafa o le a le mafai ona foia uma faafitauli, ae o le latou faʻaoga e mafai ona aoga tele.

Mapu

Nofo pe taoto i lalo, moeiini ou mata ma manava manava, ona vevela. Fai le tele o taimi pe a manaomia e aveese ai le le mautonu i le mafaufau ma le tino. O lenei metotia e faigofie ona faʻaaogaina i le faʻatinoga, fesoasoani e faʻamalosi i aso uma i soo se taimi.

Mafaufau loloto

Mafaufau loloto pe nofo toatasi na o oe ma le filemu. Taumafai e faʻalogologo i le leai o se pisa ma lou lava manava. E mafai ona faia lenei mea na o oe pe i totonu o se vaega faapitoa mo mafaufauga. O lenei metotia e aoga tele ma faʻafefefilemu le atuatuvale i le afiafi.

Faatinoga

E tele naua galuega e faʻamalolo ai le atuatuvale. O le malosi e alu ese ma le gaioiga o le tino. O se musika faigofie, o se savalivali, poʻo ni nai tulei mai luga o le fola o le a fesoasoani e faʻasaʻo le atuatuvale. E toatele tagata e fautuaina yoga.

Musika

Tuu lau pese e sili ona e fiafia i ai pe leo malie o le natura ma fiafia i ni nai minute o au pese e sili ona e fiafia i ai. Musika e mafai ona faʻamalosi, faʻafememeaʻi le atuatuvale ma lagona vaivai, pulea le manava. E tatau i tagata uma ona faʻalogo i leo e faʻafefe ai i latou - o leo o le natura - galu, faititili, poʻo manufelelei - e aoga tele.

Mafaufau lelei

Taumafai e mafaufau e uiga i mea matagofie pe a oʻo mai mafaufauga le lelei. O se solo pese, o se upusii musuia, po o se tatalo e mafai ona avea ma fesoasoani sili.

E tatau ona manatua o le atuatuvale o se vaega o le olaga ma e leai se tasi e mafai ona inisiua faasaga i ai. O le maua o le maʻisuka e sili atu le matautia aua e faʻaopopoina ai se isi faʻaopoopoga i le tulaga lautele o le atuatuvale. E taua tele le manatuaina o tagata i lenei faʻamaʻi.

Faanatinati taimi

Afai ua feagai se tagata ma se tulaga faʻalavelave faigata, ona toe faʻafoisia lea o le tino. O le uiga lea o se tagata soifua maloloina, ae o le maʻisuka poʻo le maʻi o le maʻisuka, o le umi o le toʻaga e aafia ai le setete o le soifua maloloina.

  • cardiovascular disease
  • o le maʻisuka nephropathy e atiina ae,
  • puipuiga vaivai
  • moe i le moe
  • ua le atiaʻe le le atoatoa.

O le faateleina o le maualuga o hormones atuatuvale e faʻaleleia le pancreas, liliu le glycogen i le kulukose.O le pancreas i lenei tulaga e faʻaumatia ai le tino. Ona e manaʻomia e se tagata fualaau oona. E tāua le tausisia o se taumafataga faapitoa, auai i le faʻatinoga faaletino, o nisi taimi e mafai ai e se fomaʻi ona tuʻuina atu fautuaga pe faapefea ona taulimaina tulaga faʻalavelave.

Faʻafefea ona fetuunai le maualuga o le kulukose i le taimi o le fiafia

Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose, e tatau ona iloa le mafuaʻaga ma faʻaitiitia le aʻafiaga o se tulaga faigata. E aoga le faia o faʻamalositino, faʻaaoga auala faʻavave avanoa. Afai e tatau ai, inuina se mea oona. E tatau ona faia le tausiga ina ia mautinoa ai o mea taumafa e maualalo i le gaʻo. E oo lava mo se tagata soifua maloloina, i le taimi o le atuatuvale e taua le aloese mai meaai e maualuga i le kulukose.

E fautuaina ia i ai sau tui o le inisalini. Po o le a lava le tulaga o le tui, e ala i le faia o se tui e le i fuafuaina, latou te faʻamautuina le maualuga o le suka ma faʻaitiitia ai le aʻafiaga o aʻafiaga.

O le faʻaogaina o hormones o le mamafa e faia i le faʻaaogaina o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le savali i se tulaga lelei mo le 45 minute e faʻaleleia ai le maualuga o hormones, faasoasoa, ma le suka. E le gata i lea, o se savaliga i le ea fou ei ai lona faʻaleleia o le tino atoa. O le le soona le fiafia, latou te fautuaina e faalogologo i musika. Faʻalogo i au musika e sili ona e fiafia i ai e faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa e gafa ma se lagona o le fiafia ma le euphoria.

E matua le mafai lava ona aloese mai tulaga atuatuvale. I le maʻisuka, e taua tele le pulea o le maualuga o suka ma fai ni faʻamatalaga i se api faapitoa, pe afai o le faailoga e matauina i le taimi o le atuatuvale.

O se olaga ola malosi, o se uiga faaalia lelei e mafai ona aveesea ai le atuatuvale. O le auala lelei e:

  • asiasi atu i se fomaʻi o le mafaufau, fomaʻi mafaufau, neuropsychiatrist mo maʻi faʻafitauli,
  • tafaoga fiafia
  • ave vitamini o loʻo i ai le zinc,
  • afai e talafeagai, suia galuega poʻo le siosiomaga,
  • faʻamaʻavale, faʻalavelave popole, fualaau fualaau oona.

O le faʻatauina o vailaʻau e faʻamautuina ai le faʻalavelave e pei ona faatonuina e le fomaʻi, talu ai e le o fualaau uma e talafeagai mo le maʻisuka. E tatau ona filifilia pe a filifilia faafiafiaga (tusi, ata tifaga, matamata TV, tala fou).

O le maʻisuka i tupulaga talavou e maua i se auala faapitoa. Suga e mafai ona tulaʻi mai i se tulaga laʻititi. O le mafaufau-lagona faalemafaufau i talavou i le taimi o le talavou e le ogatasi, o le mea lea, ina ia mafai ai ona aveese le atuatuvale, o le fesoasoani a se fomai faapitoa o le mafaufau e manaomia.

Tagata faʻapitoa mo le maʻisuka

I le maʻisuka, e mafai ona e faʻaogaina le tele o tisi tis, infusions, decoctions, lea e faʻaititia ai le kulukose.

  • upega fagota
  • lime lanu
  • faga laʻau
  • ufiufi
  • aulaʻau
  • fusi uʻu.

Ina ia saunia le fusi, 2 tbsp. l mea gaosia e 1 le vai inu. A maeʻa ona faʻafefete, ona faʻamamaina lea o le susu ma faʻaalu 3 taimi i le aso, 150 ml taʻitasi.

Ole laʻau, aemaise lava aʻa, afaina ai le gaosiga o le inisalini. Talu ai ona o le laau o loʻo i totonu o faʻalaʻau faʻalaʻau i lalo o le kulūkose.

Ayurveda mo le atuatuvale

Faataitai ituaiga Ayurvedic eseese mo le malologa.

E aofia ai:

  • malolo ma faʻamausali massage ma le faʻaaogaina o suauu taua,
  • se auala mo le faamamaina o le atuatuvale, lea e sasaa ai le suauu manogi i totonu o se vaitafe manifinifi i le vaega pito i luma.

O le faʻaaogaina o lenei metotia mo le 30-45 minute e maua ai se lagona o le paleni totonu, faʻasaʻo le atuatuvale.

O le umi ma le lelei o le ola i le maʻisuka e tuusao lava e faalagolago i tulaga faigata. O le mea lea, e taua tele le aloese mai le sola ese o le tino.

E faapefea ona galue le adrenaline i le tino o le tagata

Adrenaline e taua o le hormones catabolic, o lona uiga, o le hormone e afaina ai uma metabolic processes, e aofia ai le faateleina o le toto toto. E faapefea?

E faʻaaogaina nisi faʻaopoopoga i le tino e mafua ai le maualuga o le suka, ma i le taimi lava e tasi, meafaigaluega e faʻaaogaina ai lenei suka i le malosi.

Adrenaline muamua e tolopo ai le glycogen synthesis, puipuia le faateleina o le maualuga o le kulukose mai le sosola atu i totonu o le "reserves". O lenei gaioiga e tupu i le ate.

E faʻaleleia ai le faʻaogaina o le kulūkose oxide, ona o le taunuuga o le mea na fausia ai le acid pyruvic ma toe faʻaolaina ai le malosi faaopoopo. Afai o le malosi e faʻaaogaina e le tino e faʻatino ai se galuega patino, ona toe foʻi vave lea o le suka i le masani. Ua faʻaumatia. O le faʻamalolo o le malosi lea o le galuega autu a le adrenaline. Faatasi ai ma le fesoasoani a le tagata, o le iloa o le fefe, po o le popole tele, faia mea e le mafai ona ia faia i se tulaga masani.

Adrenaline ma le inisalini o ni mea e faʻafefe. I lalo o le malosi o le inisalini, ua liua le glucose i le glycogen, lea e faaputuputu i le ate. I lalo o le gaioiga o le adrenaline, glycogen malepe, liliu i le kulukose. O le mea lea, o le adrenaline e taofia ai le gaioiga o le inisalini.

Le aʻafiaga o le cortisol i le gaosiose gaosiga

Cortisol o le isi hormone lea o le tino na gaosia mai e le eleele. I lalo o le aafiaga o le faavaivaia o le atuatuvale, mai le fiafia, o le maualuga o le cortisol i le toto e faateleina. O lona aafiaga i luga o le tino e umi atu, ma o se tasi o galuega o le gaosia o le kulukose mai tino o le tino. Cortisol e maua mai ai le suka mai mea e le o le carbohydrate o loʻo i ai i le tino o le tagata, faʻagesegese le faʻaputuina o le suka i sela, ma taofi le gau o le kulukose. O lea, o lenei hormone e mafua ai le faateleina o le toto toto.

Pe a oʻo i le atuatuvale, le fiafia, popole e faʻaauau pea i aso uma, liliu i se olaga soifua, adrenaline ma cortisol o loʻo i ai pea i le tino i se faʻaopoopoga o le aofaʻi, faʻamalosia "fale glucose" e galue ai. O le pancreas e leai se taimi e maua ai le insulin. O le inisalini e gaosia, ae le mafai ona aʻafia le kulukose na gaosia e le cortisol. E i ai se faaletonu e tupu, lea e mafua ai le faateleina o le toto ma le maʻisuka.

O le amataina o le maʻisuka o se taunuuga foi o se faaitiitia o le gaioiga o le tino puipuia, lea e mafua ai foi ona faaosofia e le cortisol.

E tatau ona ou tuuina atu se lagona saoloto i lagona

E lelei pe a faʻaalia le faʻaogaina o hormones o le atuatuvale e faʻatatau i le foia o faʻalavelave. Ae o le a le mea e tupu pe a oʻo i se tagata faʻafitauli popolega o le mafaufau? Cortisol faʻatasi ai ma le adrenaline e faʻatūina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea ua liua i le malosi o le eletise, faʻasaʻo le malosi. Taumafa ma faʻasalaga i le sasaina o ipu ma alaga - o le avanoa lea e faʻaaoga ai le malosiaga e gaosia i le tino.

Ae afai e le maua e le malosi se auala, pe afai o se tagata e maua i luga o le mafaufau e taofia ai lagona ia te ia lava, o le faagasologa o le faaliliuina o le acids pyruvic i le kulukose e tupu i le isi itu, faatasi ai ma le faaaogaina o le malosi. O le mea lea, o loʻo i ai le faateleina o le suka o le toto i taimi o le atuatuvale. O le mafuaaga lena e le fautuaina ai e fomaʻi ma le au suʻesuʻe mafaufau e puipuia i latou lava i se tulaga faigata.

A o laʻititi se tagata ma soifua maloloina, o nei tulaga e leai se aafiaga matuia i le tino. Ae o le faʻaleagaina o aʻafiaga o faʻafitauli o le mafaufau e masani ona tupu, ma o le matua o le a sili atu ona matauina. Ma le mea mulimuli, i le i ai o mea e tatau ai muamua, o le maʻisuka na amataina i luga o se tulaga atuatuvale.

E mafai e se tagata ona faʻaosoosoina pea le faʻamalolo o hormones o ia, e pei ona latou fai mai nei, fesuiaʻiina o ia lava, ave mea uma i le loto. Mai lea aso i lea aso, o le cortisol ua tatala i totonu o le toto pe ae

  • popole i tamaiti, masani ona le aoga,
  • mafatia mo e ua maliliu
  • iloa se lagona tiga o le fuā ma le masalosalo o le tagata lava ia.

O lagona e le maua ai se auala, e taofiofi i totonu, o se taunuuga, o le cortisol o loo i ai pea i le tino i se aofaiga faateleina.

E tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e taulimaina le atuatuvale e le mana o ou lava mafaufauga.

E sili atu le leaga, pe afai o tulaga le lelei e le faalagolago i se tagata. O le le malamalama i totonu o le aiga, o le tane, o le fefe mo tamaiti, o lo latou le usiusitai i le soifua maloloina e le faaopoopoina, ma mulimuli ane mafai ona taitai atu i le maʻisuka.

Auala e tau ai

O lenei ua e iloa o le aʻafiaga o le mafatia i le suka o le toto i le maʻisuka e sili atu le malosi nai lo se tagata soifua maloloina, pe a e malamalama o le atuatuvale e mafai ona avea ma mafuaʻaga o lou maʻi, iloilo lou olaga. Masalo i lou olaga nisi mea le lelei na i ai ma o loʻo faʻaauau pea ona i ai oe e afaina ai lou olaga?

O le mea moni, e mafai ona e foloina vailaʻau faʻatasi ma lima, taoto i le falemaʻi i lalo o le laʻau mo ni masina, pe mafai ona e atiaʻe le le lelei o le ola maloloina. Ou te faatoese atu mo le fagu, ae o le upu le popole e le atagia mai ai le uiga o le tala. O nisi o paolo o loo misi.

E taua le malamalama mo oe lava, afai oe le pele ia te oe e le o manatu i le tasi poo le isi setete, afai latou te le malamalama oa latou amioga le mautonu e te popole ai ma popole, o le ae le toe popole ai ia i latou.

Tuu atu ia latou faia mea latou te mananao i ai. Tagata matutua e te le toe faʻafoisia.

Ua fai mai le atamai matua-matua: afai e le mafai ona e suia tulaga, sui lou uiga ia i latou. O mafaufauga lelei o le a fesoasoani ia te oe e taulima ai le atuatuvale. Se faʻataʻitaʻiga faigofie. Tumau i feoaiga. O faʻamatalaga nei e lua:

  1. E mafai ona e popole, mafaufau pe o le a faapefea ona faʻaumatia oe mo le tuai, ulaina se sikaleti i le isi,
  2. Ma e mafai ona e valaʻau ma faʻamaonia o oe o loʻo i totonu o se taavale feʻaveaʻi, ma aʻo e nofonofo i totonu o se taavale, faia se mea manaia ma aoga: matamata i pepa o talaaga po o isi talafou i luga o le upega tafaʻilagi, talatalanoa ma tagata lelei, aʻoaʻo se gagana ese. O lea suiga o le gauai atu o le a mafai ai e oe ona faʻafilemuina, ma e le o aʻafiaga le lelei.

O le tele o taimi e te gauai atu ai i lenei auala, toe fausia e tusa ai ma tulaga e le mafai ona e suia, o le a faʻagesegese lou tausaga, maua le cortisol le tatau, lea e taua foi o le hormone o le oti.

Aua nei galo e malolo. Tuu le malologa e le o lima poʻo vae, ae i le agaga. Lelei musika lelei, polokalama malie, tusi mananaia e fesoasoani e taitaiese ai mafaufauga leaga. Taofi le matamata i tala fou, aemaise solitulafono, mai ata vevesi. Faʻaaoga avanoa uma e alu ai i totonu o le atunuʻu.

Aiseā e paʻu malie ai le suka o le toto?

O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka o le toto o se tulaga e taʻua o le hypoglycemia. O se faʻamaʻi tuga lea e mafua mai ile maualalo o le kulukose i le tino. O totoga uma a le tagata e le lava meaʻai e maua, ma o le metabolism ua le afaina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le matuia o le faʻaogaina o le gaioiga o le tino o le tagata. Afai e te aumaia le tagata maʻi i se tulaga ogaoga, ona mafai lea ona paʻu i totonu o se coma. O faʻamaʻi o se faʻamaʻi e mafai ona ese ma faʻalauteleina aʻo faʻaulu le maʻi. E i ai le tele o mafuaʻaga e mafua ai le solia o le tino o le tagata.

Mafuaʻaga Masani o le Faasaunoa

O le hypoglycemia e mafua ona o ni mafuaaga, e pei o:

  1. O le faateleina o le iniseti o le inisalini i le pancreas.
  2. Le faʻaaogaina o se fuainumera tele o fualaau oona ma se maualuga o le inisalini.
  3. Le lelei le faagaoioia o le pituitary ma sulu.
  4. Maʻisuka
  5. Faʻasologa o le metabolism o le carbohydrate i le ate.

O mafuaaga o le hypoglycemia ua vaevaeina i fualaau faasaina ma le le faʻatau fualaau faasaina. O le tele o taimi, o tagata e maua i le maʻisuka e faigofie lava i le faʻaalia o le vailaʻau o le hypoglycemia. Afai o le fualaau o le inisalini o loʻo faʻatonuina i le tagata maʻi e le saʻo le faʻatulagaina ma sili atu i le masani, ona mafai ai lea ona faʻaosofia le tele o faʻafitauli i le tino. Mo mafuaaga e le fesootaʻi ma le le talafeagai o fualaau e aofia ai le matelaina. E masani lava pe a uma le faʻasalaga umi mai meaʻai, e mafai e le tino o le tagata ona tali atu i le gaʻo i le faʻaitiitia o le suka o le toto.

E masani lava, o le maʻisuka e maua i le hypoglycemia ona o le le paleni. Afai e le o matauina tulaga masani o le taumafaina o oloa, o le inisalini e sili atu i le tino o le tagata.O se taunuuga, o le vailaau e amata ona fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o suka i totonu o le toto. O maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka mo se taimi umi, e matua afaina lava i le atinaʻeina o le hypoglycemia. O lenei mea na mafua ona o le le talafeagai o le faʻatinoina o le pancreas ma slanders. O mafuaʻaga o loʻo i ai i le mea moni o le glucagon ma le adrenaline e maua mai i le le lava o mea. O lona uiga e leai se puipuiga a le tino mai le hypoglycemia. E le gata o fualaau oona mo le maʻisuka, ae tele foi isi vailaau e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi.

O mafuaaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o nisi taimi e natia ai i le mafaufau o le tagata maʻi. Afai o se tagata e faigofie tele i faʻafitauli o le mafaufau, ona mafai ai lea ona faʻaalia foliga o le hypoglycemia. Ole mafaufau ole mafaufau ole tino e mafai ona tui faapitoa ile inisalini pe afai latou te mauaina. Togafitiga o ia tagata gasegase e faia i falemai faapitoa.

O le mafuaʻaga o le paʻu i le maualuga o le suka o le masani lea o le soona inu tele o le ava malosi e se tagata. Afai e inu se tagata i le ava malosi mo se taimi uumi ma i le taimi lava e tasi na te le amanaiaina mea lelei e tatau ai, ona amata lea ona lemu le tino. Mulimuli ane, o se osofaʻiga (valea) e tupu i nisi taimi e tusa lava pe maualalo le inu o le ava malosi.

Laititi mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le suka

Aisea e paʻu ai le suka toto? O le mafuaʻaga atonu e malosi malosi le tino. O se liona faapena e mafai ona tupu e tusa lava pe sili atu le soifua maloloina. O nisi taimi o le mafuaʻaga o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le suka e avea o se soliga o le pituitary gland. Faʻataʻatia le ate, o le tuʻuina atu o gaʻo i totonu o le tino ua faʻaitiitia. O lona uiga e le mafai e le tino o le tagata ona tausia le aofaʻiga o le suka.

O nisi taimi o le hypoglycemia e mafai ona tupu i tagata mamaʻi ma le maʻi o le ate pe a mavae le tele o itula o le anapogi. O ia tagata e tatau ona tausisia se taumafa malosi ma 'ai meaai e tusa ai ma le faasologa. Afai e le faʻamalieina e le tagata maʻi lenei tulaga, ona mafai lea ona paʻu le tele o le suka i lona toto. Tamaiti ei lalo ifo o le tasi tausaga le matutua e mafai foi ona atiaʻe le hypoglycemia.

O togafitiga faʻapitoa e mafua ai le hypoglycemia. Afai o le tagata gasegase na taoto i luga o le manava, ona mafai ai lea ona faʻaitiitia le suka o le toto. I le tele o tulaga, o lea faʻavavega e mafua ona o le le tausisia o le taumafataga i le vaitaimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga. O le suauu e amata ona vave gauai, ma e mafua ai le tele o le gaosiga o le inisalini. E seasea lava, faatasi ai ma le leaga o le faaleagaina, o le hypoglycemia e mafai ona tupu e aunoa ma se mafuaaga faapitoa.

E i ai se ituaiga o faʻamaʻi e taʻua o le hypoglycemia faʻamalosi. O se malaise lea e tupu i totonu o tagata ma o loʻo tuʻuina atu i lalo ma le paʻu mataʻutia i le aofaʻi o suka i totonu o le toto. I le taimi nei, o lenei mea e le masani ai i tagata matutua. O se mataua o le suka i le toto e faamaumauina i taimi o le le maua o meaai, ae o taunuuga o le suʻesuʻega e suia i le taimi lava e taumafa ai le tagata maʻi. E le o le hypoglycemia moni.

O le mea sili ona taatele o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi i tamaiti e oo atu i le tausaga. I le taimi lea, e sili atu ona faʻaogaina i le taumafaina o le fructose poʻo le lactose. O nei meaai e mafai ona puipuia le ate mai le gaosia o le kulukose. Ma o le faʻaaogaina o leucine e mafua ai le malosi o le gaosiga o le inisalini e le pancreas. Afai e 'ai e se tamaititi le tele o meaʻai o loʻo aofia ai nei vailaʻau, ona i ai le paʻu mataʻutia i le suka toto i le taimi lava e uma ai. I tagata matutua, o se tali talitutusa faapena e mafai ona tupu pe a inu ava malosi ma le maualuga o le suka.

Mafuaʻaga faaopoopo o le hypoglycemia

I se tulaga e le masani ai, o le faaitiitia o le maualuga o le suka e mafua ona o le atinaʻeina o se tumo o suauu e gaosia ai le inisalini o loʻo i totonu o le paʻu. O se taunuuga, o le numera o nei siama e faateleina, ma o le aofaiga o le inisalini na mafua ai ona faateleina.E le gata i lea, soo se neoplasms e tutupu i fafo atu o le pancreas, ae saofagā i le faateleina o le inisalini, faʻaosofia ai se faʻaititia o le suka.

E le lava le susu o le suka pe afai o loʻo maʻi se tagata i se maʻi maʻi autoimmune. I lenei tulaga, o se toilalo e tupu i le tino, ma e amata ona maua ai auupega i le inisalini. I lenei tulaga, o le maualuga o le elemene i totonu o le tino ua amata ona faateleina pe faaitiitia le malosi. E mafua ai ona suia le suka o le toto ma e fesoasoani i le alualu i luma o le hypoglycemia. O le faʻagasologa o le faʻamaʻi o se mea e seasea tupu.

O le suka maualalo o le toto e maua i nisi taimi i tagata gasegase i le gaʻo po o le fatu. O le hypoglycemia e mafai ona tupu ona o se isi faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, cirrhosis o le ate, vailaʻau faʻamaʻi pipisi, vailaau vailaʻau faʻamaʻi poʻo le faʻamaʻi). I le lamatiaga o tagata e iai ni mea e le paleni taumafa ma tagata gasegase o loʻo i ai se maʻi mama.

Faailoga o le hypoglycemia

E i ai tikeri eseese o faʻaaliga o lenei faʻamaʻi. I nisi o gasegase, o le maualuga o le suka e pa'ū naʻo le taeao. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ma le faʻaititia o le leo, moe, ma vaivaiga. Ina ia mafai ona aveese ia faailoga o le maʻi ma i se taimi masani o le olaga, ua lava mo le tagata maʻi ona ia 'aina le taeao ma toe faʻafoʻisia lona malosi. O nisi taimi o le hypoglycemia e amata ona aliali mai, i le isi itu, pe a uma ona 'ai. O lenei maʻi e masani ona tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E iai faʻamaoniga e mafai ai ona e fuafua se paʻu mataʻutia i le suka o le toto:

  1. Soa malosi.
  2. Lagonaina o le fiaaai.
  3. O se faaitiitia faafuaseʻi o le gaioiga vaaia.
  4. Fiafia, ua matua malulu lava vae.
  5. Faʻaleagaina ma vaivai faʻafuaseʻi.
  6. Numera o lima ma vae.
  7. Vaivai vai.
  8. Faateleina le vevesi.

O ia faʻaʻailoga e foliga mai o se taunuuga o le le lava o meaʻai e le ulu atu i le faiʻai. E masani lava i lenei tulaga, o le faʻaogaina o meaʻai gaʻo e mafai ona fesoasoani. Muamua ma pe a uma ona 'ai, e tatau ona e fuaina lou suka toto. Afai a maeʻa se taumafataga e masani ona faʻamaonia, ona leai lea o se mafuaaga e popole ai. Afai e te le aveina ni oloa gaʻo i totonu o le taimi, o le maʻi o le maʻi atonu o le a sili atu ona leaga, ma o le a aliali mai nei uiga:

  1. Faiva.
  2. Faʻafitauli i totonu o vae.
  3. Faʻalogo le tautala.

Afai ole a lava le kulūkose e le ulu i le tino, ona ono le iloa lea e se tagata. O se osofaʻiga e mafai ona tupu ma se tagata maʻi e foliga mai o le faoa faamalosi.

O nisi taimi, ona o le faʻamaʻi, paʻi ma le ogaoga o le faaleagaina o faiʻai e mafai ona atiaʻe.

O lenei tulaga e sili ona lamatia mo tagata e maua i le maʻisuka, aua e mafai ona latou paʻu i totonu o se maʻi.

Suauu toto 6.9 - o le a le mea e fai ma pe faʻapefea ona togafitia?

O le faʻasinomaga faʻamaonia o se tasi lea o faailoga sili ona taua o le soifua maloloina o le tagata. E nafa ma ia, e aʻafia ai le faiga e faia i totonu o sela, ma mo sina taimi o le gaioiga a le faiʻai. O le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona avea ma tagata uma, e oʻo lava i se tasi e matua talitonuina i latou lava.

Afai o le pulea o lenei tau aoga e faia i taimi uma ma i se taimi tatau, ona mafai lea i le taimi muamua lava ona iloa le maʻi poo ona fale, lea e sili ona faafaigofie togafitiga.

Le mea e taua o le "toto toto"

O le toto toto mo le kullukose e le faʻaalia ai se suka, ae na o le faʻaogaina o le kulūkose. O le mea mulimuli, e pei ona e iloa, ua manatu o se mea e sili ona taua mo le tino o le tagata.

Afai ole tino e leai se suka (ma ua taʻua lea mea o le hypoglycemia), ona tatau ai lea ona i ai se malosi i se isi mea, ma e tupu lenei mea i le talepeina o gaʻo. Ae o le malepelepe o meaʻai gaʻo e faigata ona o le mea moni e tupu i le faʻavaeina o tino o le ketone - o mea matautia ia e mafua ai le onosaʻi o le tino.

E faʻapefea ona ulu atu le kulukose i totonu o le tino? E masani lava, faatasi ai ma meaai. O se pasene o mea gaʻo i le ituaiga o glycogen e teu ai le ate.Afai e leai se elemene o le tino, e amata ona maua e le tino ni hormonia faʻapitoa, latou te faʻaosofia nisi o gaioiga faʻasolosolo - e tatau ona tatau ona liua le glycogen i le kulukose. O le inisalini o le hormone e nafa ma le faatumauina o le suka i le masani, e maua mai e le pancreas.

O ai ua fautuaina e foai atu le toto mo le suka

O le mea moni, o le gaphylactically donate blood for glucose e talafeagai mo tagata uma, e fautuaina e faia lenei mea ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. Ae o loʻo i ai se vaega o tagata gasegase e le tatau ona tolopo le tuʻuina atu o le auiliiliga seia oʻo i le taimi o le suʻesuʻega fuafuaina. Afai ei ai ni faʻamaoniga patino, o le mea muamua lava e fai o le faia lea o se toto samples.

O faʻamaoniga e tatau ona faʻamaonia le tagata maʻi:

  • Uiga masani
  • Mata matala
  • Tigā ma le susu
  • Tingling in limbs, numbness,
  • Mamafa ma le le mautonu
  • Tele le pala.

Mo le puipuia o se maʻi, e taofia ai mai le alualu i luma, o le mea sili muamua ona taua le mataituina o tulaga faatauaina o le suka toto. E le tatau ona e alu i le falemaʻi e faia lenei auiliiliga; e mafai ona e faʻatau se glucometer, se masini faigofie e faigofie ona faʻaaoga i le fale.

O le a le maualuga o le suka toto?

Fuataga e tatau ona faia i ni nai taimi i le aso mo ni nai aso. E na o le pau lenei o le auala e siaki ai le faitau glucose ma le saʻo atoatoa. Afai o le vavaevaʻa e le taua ma e le ogatasi, e leai se mafuaaga e popole ai, ae o se avanoa taua i tulaga faatauaina o se taimi e faʻafesoʻotaʻi faʻatasi ai ma se tagata tomai faapitoa.

Suʻega o le suka i le toto:

  1. O faʻatusatusaga o le 3.3-5.5 mmol / L - ua manatu o le masani,
  2. Preditebetes - 5.5 mmol / l,
  3. Faailoga o le tuaoi, molimau toto mo le maʻisuka - 7-11 mmol / l,
  4. Suga i lalo 3.3 mmol / L - hypoglycemia.

O le mea moni, faʻatasi ai ma se suʻesuʻega e tasi le taimi, e leai se tasi na te faia se faʻamautinoaga. E tele tulaga e maua ai e le toto toto le sese. O le mea lea, o le suʻeina o le toto e tuʻuina atu ia le itiiti ifo ma le faalua, pe a fai e lua aʻafiaga le lelei i se laina, e auina atu le tagata maʻi mo se suʻesuʻega auiliili. E mafai ona avea lenei mea o se suʻega toto mo le suka lilo, faʻapea foʻi ma se auʻiliʻiliga o enzymes, ultrasound o le pancreas.

Totoina o le kulūkose i le tane

E tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O le taimi lelei mo le sampling e 8-11 itula i le taeao. Afai e te foai toto i se isi taimi, o le numera o le a faateleina. O se faʻataʻitaʻiga o le tino o le tino e masani lava ona ave mai le limatusi lima. A o lei totoina le toto, e le mafai ona e 'ai e tusa ma le 8 itula (ae mafai ona e "matelaina" e le silia le 14 itula). Afai o le meafaitino e ave mai le tamatamailima, ae mai le vein, ona avea lea o faailoga mai le 6.1 i le 7 mmol / l masani.

  1. O le maualuga o le kulukose e afaina i le matua, ae o suiga tetele e mafai ona iloa na o tagata o le vaega 60, i lenei tausaga e mafai ona sili atu le maualuga o tulaga faatagaina e sili atu nai lo le masani, o le tutusa o le 3.5-5.5 mmol / L o le a masani.
  2. Afai e maualalo le faʻailoga, o le a faʻaalia ai se faʻaitiitia o le leo. E masani lava ona lagona e se tamaloa ia suiga, o lenei mea e faʻaalia i le vave vaivai, faʻaititia le faʻatinoga.
  3. O faʻamaoniga taliaina o le maualuga o le suka i le toto e 4.6-6.4 mmol / L.

I tagata matutua (matua atu i le 90 tausaga), o faʻatagaga faʻamaonia e pepelo ile vaega e 4.2 -6.7 mmol / l.

Le masani o le taua o le toto toto i tamaitai

I fafine, o tausaga o le a aʻafia ai foi le faitau o le kulukose toto. O oso malolosi e faailoa ai nisi togafiti o le tino i totonu o le tino e matautia. O le mea lea, afai e suia ia faʻataʻitaʻiga e tusa lava pe le o se mea sili ona taua, e taua tele le faia o se suʻesuʻega faʻapitoa i le tele o taimi ina ia le misia le amataina o le maʻi.

Tulaga faʻasaina o le suka i le toto, faʻavasegaina tausaga:

  • I lalo o le 14 tausaga - 3.4-5.5 mmol / l,
  • 14-60 tausaga - 4.1-6 mmol / l (o loʻo aofia ai ma le moa)
  • 60-90 tausaga - 4.7-6.4 mmol / l,
  • 90+ tausaga - 4.3-6.7 mmol / L.

Suauu toto 6.9 o le a le mea e fai?

O le mea lea, afai o le tagata gasegase e ofoina toto, ia amanaʻia tulafono uma, ma o le taunuuga e mai i le 5.5-6.9 mmol / L, o loʻo taʻu mai ai le vaʻaia.Afai o le tau e sili atu i le tapulaa 7, e foliga mai o le maʻisuka e mafai ona talanoa. Ae ao le i faia se mea e iloa ai, e tatau ona faia nisi suʻesuʻega e faʻamalamalama ai le ata.

Manatua le mea e sosoo ai - o le tuputupu ae o le glycemia pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo paluga vave e tumau mai le 10 i le 14 itula. O le mea lea, o le taimi tonu lenei o le tele o taimi e te le manaʻomia ai ona 'ai aʻo leʻi suʻeina.

O le a se mea e mafua ai le maualuga maualuga:

  • O le maʻisuka poʻo le prediabetes
  • Faʻasagaga mamafa, fiafia, lagona faʻalavelave,
  • Malosiaga ma le faʻaaogaina o le mafaufau,
  • Taʻiala Post-traumatic (toto foaʻi pe a uma le taotoga),
  • Maʻi faʻamaʻi tele
  • O le toto o le okeni Endocrine,
  • Faʻaleagaina o auʻiliʻiliga.

O le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻamalo, faʻamaʻi, vailaʻau faʻamaʻi, ma corticosteroids e aʻafia ai faʻamatalaga faʻavasega. O le kanesa o le pancreas, faʻapea foi ma le mumū o lenei okeni, e mafai foi ona aʻafia ai taunuuga o lenei auʻiliʻiliga.

E masani lava ona lapatai mai le fomai - leai se mea e te popole ai ao lei foaiina atu le toto, o le atuatuvale ma lagona atuatuvale e mafai ona matua suia ai taunuuga o le auiliiliga. O nei tulaga, faapea foi le tele o le mamafa o le fuafuaga faaletino, e faaosofia ai le pule faalilolilo a le malo. E amata ona latou maua ni hormones contra-hormones. O i latou, i le isi itu, e fesoasoani i le ate e tatala le kulukose.

E faʻapefea ona faia faʻataʻitaʻiga faaopoopo?

E masani lava, o tagata gasegase ei ai le toto o le 6.9 o loʻo faʻamatalaina ai se suʻega o le faapaleni kulukose. O loʻo faia faʻatasi ma se avega faaopoopo. O lenei uta o le suka e taʻu mai ai le iloagofie o se taunuuga saʻo, pe afai o suʻesuʻega masani na mafua ai ni masalosaloga i le va o fomaʻi.

Muamua, o le tagata gasegase e pasia le suega i luga o se manava gaogao, ona ofoina atu lea o ia e inu se vaifofo o le kulukose. Ona toe fai lea o le toto sampling pe a uma le afa itula, itula, itula ma le afa ma le 120 minute. E talitonuina e 2 itula i le maeʻa ai o le sua suamalie, o le kulukose e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L.

Afai e tumau pea faailoilo i le lautele o le 7.8 - 11.1 mmol / L, ona avea lea o se faailoga o le le atoatoa o le kulukosesese. E mafai ona e faauigaina lenei taunuuga o se maʻi o le metabolic poʻo le prediabetes. O lenei tulaga e manatu o le tuaoi, ma e muamua atu i se maʻi tumau pei o le maʻisuka ituaiga 2.

Aisea tatou te manaʻomia ai se suʻesuʻega e iloa ai le hemoglobin glycated

O le maʻi suka o se faʻamaʻi pipisi, e mafai ona pasi faʻamalosi. O le faʻagasologa o le kosi o le leai o ni faʻamaoniga ma ni suega lelei. Ina ia mafai ona faʻamautinoa lelei pe faʻapefea ona faateleina le taua o le kulukose i le tino i le past 3 months, e tatau ona faʻatinoina se suʻesuʻega o le anotusi o le hemoglobin glyc.

E leai se manaʻoga e saunia faapitoa mo se suʻesuʻega faapena. E mafai e se tagata ona 'ai, inu, naʻo le faia o aʻoaʻoga faaletino, tausisia le masani masani. Ae, ioe, ua fautuaina e aloese mai le atuatuvale ma le mamafa. E ui lava latou te le tele ni faatosinaga i le taunuuga, e sili atu le tumau i nei fautuaga ina ia leai se masalosalo.

I le tino maloloina o le toto o le tagata maʻi, o le hemoglobin glycini o le a matauina i le va o le 4.5 - 5.9%. Afai e maua le maualuga o le maualuga, ona maualuga ai lea o le maʻi suka. E iloa le faamai pe afai o le maualuga o le hemoglobin glycated e maualuga atu i le 6.5%.

O le a le mea o loʻo tupu?

O le predabetic state e tele lava ina soymptomatic pe o siga e matua laʻitiiti e le o gauai totoʻa se tagata ia i latou.

O a ni faʻamaoniga talafeagai o le vaʻaia?

  1. Faʻalavelave moe. O le toilalo o le gaosia o le inisalini masani o le tuuaiga. O le puipuiga a le tino ua solia, e sili atu ona faigofie i osofaiga i fafo ma faʻamaʻi.
  2. Faʻafitauli leaga.O nisi faafitauli ma le vaaiga mamao ua mafua ona o le faateleina o le toto, o le a sili atu le leaga ona o ni tamai vaa, o se taunuuga, o le nerve opic ua le lelei ona maua i le toto, ma o se tagata, e tusa ai ma lena, e le o manino le vaaia.
  3. Tue le paʻu. E tupu foi ona o le toto toto. E faigata ona pasi atu i totonu o se fesoʻotaʻiga sili ona lelei o le paʻu o le toto, ma o se tali e pei o le itching e mafai ona malamalama i ai.
  4. Faiva. Mafai ona maua mai le le lelei o le tino.
  5. Manava. O se maualuga maualuga o le kulukose o loʻo faʻapupulaina i le faateleina o le manaʻo o le tino mo vai. Ma o le kullukose e galo ai le tino o le vai, ma galue i luga o fatugaʻo, e tau atu i le faateleina o le diuresis. Ma o le tino e "faaitiitia" tele naua le toto, ma ua faateleina ai le fia inu.
  6. Paʻu mamafa. E mafua ona o le le atoatoa o le malamalamaga o le kulukose i sela. Latou te le lava le malosi mo galuega masani, ma o lenei mea ua paʻu i le mamafa o le mamafa ma e oʻo lava i le vaivai.
  7. Le vevela. E ono foliga mai ona o suiga faafuaseʻi o le glucose plasma (pei o le ulu o le ulu).

Ioe, e le mafai ona e iloa oe lava. Preditebetes e manaʻomia le vaavaaiga faafomai, faʻatinoga o fautuaga ma tofiga. Afai e te liliu atu i fomaʻi i le taimi, e mafai ona e faʻamoemoe i luga oʻuga lelei.

E faapefea ona togafiti togafitiga?

Togafitiga o se tulaga vailaʻau i se tulaga sili atu e aofia ai le puipuia o faʻafitauli. Ma mo lenei mea e tatau ona e tuulafoaʻi tuusaʻo masani leaga, fai le faʻasologa o le mamafa (pe a iai ni faʻafitauli). O gaoioiga faaletino e sili ona taua - latou te fesoasoani e le gata ina faatumauina le tino i foliga lelei, ae aʻafia ai foi le afaina o le tino, ma isi.

E le o se mea e masani ai le faʻamaonia le maualuga o le maualuga o le toto ma faʻamuamua. O le faʻavae muamua o lenei maʻi e lelei ma lelei le faasaʻoina. E tatau ona mataʻituina le maualuga o le cholesterol i le toto.

E fesuisuiai o le taimi lea e amata ai se tagata, pe afai e le o se olaga fou, ona sosoo ai lea ma lona laasaga fou. O se asiasiga faifaipea lea i se fomaʻi, faʻamaonia le tuʻuina atu o suʻega, tausisia o manaʻoga uma. E masani lava i le vaitau lea e alu atu le tagata maʻi i le tagata fai meaʻai mo le taimi muamua, faailoga mo vasega faʻaleleia o le tino, i le vaitaele. E sau o ia i se filifiliga taua faapea o se suiga o le amiomama.

Tuua Lau Faamatalaga