Faʻamatalaga Faʻamatalaga e Faʻaalia ai le Alualu i Luma o Faʻailoga Pancreatitis Faʻamatalaga atoa o se suʻesuʻega faʻasaienisi i Vailaʻau ma Soifua Maloloina

1. Faʻaaliga o le tino pancreatitis.

2. O le i ai o se maʻi tigaina: o le tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, o le herpes zoster, e mafua ona o le taumafaina o mea suamalie, ulaula, gaʻo, falai, meaʻai vevela, gaʻo, gaʻo mafolafola ma gaʻo suamalie ma soupisi, ava malosi, ma meaʻai gaʻo.

3. Vomiting i le maualuga o le tiga, lea e le aumaia le toomaga.

4. O le manava o le pancreatogenic, faʻavevesi e oloa tutusa e pei o le tiga, faapea foi le susu.

5. Faateleina le maualuga o le ala-amylase i le toto ma le urine (ma isi mea e maua ai le palacreatic enzymes).

6. Faʻaitiitiga o enzymes i le sua o le pancreatic, bicarbonates i totonu o mea o le duodenal.

7. O le faateleina o le kulukose o le toto, o le faaitiitia o le faapalepale kullukose.

8. Steato-, amylo-, fatuga i le kopi.

9. O le i ai o le ultrasound, data ECPG.

Faʻalagolago i le foliga o le pancreatitis e masani ai, o laʻasaga o suʻesuʻega e laʻititi lava.

1. Mo le pancreatitis latipolo masani, o le itu autu o le maʻi le atoatoa o le maʻi ma le i ai o le manava o le pancreatic ma le atiina ae o malabsorption ma syndrome syndrome i taimi mulimuli.

2. I le falemaʻi o le maʻi chronic paincreatitis, faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina ma le tiga. O le tiga e toetoe lava o taimi uma, ae i taimi o faʻalavelave ua faʻamatala manino mai. O le endocrine ma le le atoatoa o le tino e tupu foi.

3. O le faʻavae mo le faʻamautinoaina o le faʻasolosolo pea o le pancreatitis o le i ai lea o faʻasalaga uma e tolu i le vaitaimi o le faʻamalosia ma le leai o se faʻamagaloga.

4. O le taiala mo le siama o le pseudotumor pancreatitis o le i ai lea o le jaundice e faalavelaveina ona o le faavauvau o le pule masani o le talo i le ulu o le pancreas e faasaga i le talaaga o se fomaʻi ulavale ma le faaleagaina.

O mataupu faavae o togafitiga e aofia ai:

1. faamamafa o le tiga,

2. fua o le faamamaina,

3. faʻasaʻoina o le faʻaleagaga o le exocrine ma le faʻamaʻi o le endocrine.

I le vaitaimi o le faʻavavevaveina, e manaʻomia le tofiga:

1. vaʻavaʻavalea - e aunoa ma le moe malosi e malolo, ae sei vagana ai soʻo se faʻamalositino ma le popolega,

2. meaai - mai le laulau 0 - o lona uiga fiaai mo aso muamua e 3 faatasi ai ma le fesuiaiga i le laulau 1a, 1b, 1 ma le 5p, sosoo ai ma le faalauteleina o le taumafataga seia oo ina faatupulaia le protein. O taumafa tatau e tatau ona 5-6 taumafataga i le aso ina ia faʻaitiitia ai le faʻasaina ma le leodenopancreatic reflux,

3. o aso muamua e 3 - malologa, fiaai ma malulu, faʻafefe solo i totonu o se pu, vailaau faʻamaʻi o le intestinal - o loʻo faʻamoemoe e faʻaitiitia le soona inu o le enzymes ma faʻamaonia le dyskinesia duodenal,

4. o le 3 aso muamua - malulu i le vaega o le gland e faʻaitiitia ai le tiga ma faʻaitiitia ai le vavao.

Fomaʻi togafitiga

5. O le faʻaititia o le le lava o oloa o le bicarbonate ua tofiaatacids (papa, phosphalugel, maalox, ma isi), N2- measina histamine - simetidine, tagati, ranitidine, ma isi. Antacids, aemaise lava e le aʻafia, faatasi ai ma le tofiaina o sauniuniga o le calcium e fesoasoani i le faʻaitiitia o le steatorrhea.

6. Antispasmodics ma M1cholinolytics faʻaaoga e faʻaititia ai le dyskinesia o le duodenum 12. O le 2% o le fofo o le platifilin, atropine, halidor, leai-spa, papaverine, aeron, suppositories faatasi ai ma le faʻamaonia, ma isi mea faʻaaoga.

7. Antibiotics ua faʻaalia mo le maualuga o le pancreatitis o le chronic ma le peripancreatitis. E sili atu le faʻatonuina o le cphalosporins ma penisillins e tuʻufaʻatasia i vailaau togafitiga faʻapitoa, vasega o le 7-10 aso.

8. Ma le tiga tele, o loʻo faʻaalia analgesics - faʻataʻitaʻiga, faʻasalalau ma ona mea e maua ai, paracetamol.

O le faʻamoemoega o faʻamatalaga faʻamalosi, fentanyl e le faʻaalia, aua latou te mafua ai le spasm o le au ma le sphincal o Oddi ma pe a uma le latou pulega i totonu o le 12 itula i le toto, e mafai ona faamaumauina le hyperfentemia ma le faateleina i le maualuga o felauaiga.

Mo le toomaga o le le lava o le exocrine panicreatic enzymes (Pancreatin, Pancurmen, Mezim Forte, Nygedase, Oraza, Panzitrate, Solisim, Somilase, Trifenzyme ma isi o loo aofia ai enzymes pancreatic, Festal, Digestal, Kotazim Forte, Enzistal, etc., o loo aofia ai vaega faaopoopo o le talo

10. I le edema o le gland ma suiga iloga i le suesuega a le amylase, o le togafitiga o le antienzyme e aoga (anti-enzymes):

- Vaʻaiga, gordox, trasilol, ingitrile, pantripine, traskolan, aminocaproic acid. O gaioiga e le maua i le Allergic e tupu i le pulega o nei vailaʻau i le 10-12%, lea e faatapulaa ai lo latou faamoemoega. O le autu autu o le gaioiga o fualaau e mafua ona o le le faʻamalosia o enzymes proteolytic ma le malosi e puipuia ai le faʻatagaina o mea e ola i meaola (meaola o le biologically-substances, bradykinin), lea e puipuia ai le fesuiaiga o le edema i le necrosis, e faʻaitiitia ai le faʻasalaga i totonu o cavities. Ma o lenei, i le isi itu, e fesoasoani i le faaitiitia o le inupia, aveese le tiga.

11. Ina ia mafai ona taofia le puleaina o le palacreatic o enzymes ma bicarbonates sandostatin (somatostatin, pito i tua) ile fua ole 25-50 mcg 2-3 r / aso. i lalo o le vaʻaia poʻo le faʻamalosi mo le 5-7 aso.

12. Faʻafofoina o togafitiga. I faʻasolosolo pancreatitis, faʻaogaina o le faʻaogaina o vaifofo o le hemodez, o loʻo faʻaogaina ai le saline physiological. O le faʻamoemoe o le kulukose e faʻasoleina, talu ai ona o le pancreatitis, ao faagasolo taimi o le faʻateleina, o le faʻaititia o le faʻapalepale kulukose.

13. Ina ia mafai ona taofia le gasegase o le inflammatory-destructive ma le sao o le faaletonu i le faiga o le coagulation ma le anticoagulation, o le α-aminocaproic acid e faia i se tulaga e le masani ai, lea, e faaopoopo atu i le faaleagaina o le tino, e i ai le aafiaga antiallergic ma e taofia ai le fibrinolysis.

14. Faatasi ai ma se faʻamaʻi o le tiga o le faʻalauiloaina, o laʻititi laasaga e faʻataʻitaʻiina glucocorticoid hormones (prednisone ma isi) - i le faʻasologa o togafitiga, e le masani ai non-steroidal anti-inflammatory drugs.

15. Lavela ma le laser - faʻatasi ai ma le malosi tele ma le tiga i le pancreas.

16. I le tulaga o le faaletonu o le neuropsychiatric, na maua ai se aafiaga lelei mai i le mea o loʻo i ai le nosepam (orehotel), suauu, phenozepam, amitriptyline.

17. Faʻasalaga mamafa, eglonyl (sulpiride), siaki, motuga ma isi o loʻo faʻaaogaina talatini.

18. I le taimi o le vevela - piracetam (nootropil) i le 0.2-0.4 g 3 r / aso, pyriditol (encephabol) i totonu ile 0.1-0.2 g 3 r / aso.

19. Faʻatasi ai ma le le atoatoa o vitamini ma minerale - faʻasologa o le multivitamin (leai se mea, ola maloloina, ma isi).

20. Ina ia mafai ai ona aʻafia mea taua - o le heparin e oo atu i le 20,000 iunite i lalo o le paʻu o le manava mo le 5-7 aso.

21. Fualaau faasaina e faaleleia ai le metabolism - pentoxyl, methyluracil.

22. Lipotropic mea - lipocaine, methionine.

23. Anabolic steroids - nerabol, retabolil, riboksin.

O le tala o le galuega faasaienisi i le autu "Faʻamatalaga Faʻamatalaga e aʻafia ai le Alualu i Luma o Pancreatitis Faʻanatura"

40. Weber K. Neubert U. Fomaʻi Faʻapitoa o le Early Erythema migrants Disease and Disoders Related // "Lyme Borrelio-

sis. " Taualumaga a le Konafesi Lona Lua a le Lalolagi i Lyme Disease ma Disoders. Vienna - 1985.-209-228.

FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA LE FAʻATASIINA O LE POLOKALAMAINA O PANREATITIS

I.V. Reshina, AN Kalyagin

(Irkutsk State Medical University, fomaʻi - fomaʻi o fomaʻi faafomai, polofesa I.V. Malov, matagaluega o fesuiaiga o fatuga, ulu - fomaʻi o fomaʻi, polofesa Yu.A. 1oryaev, Falemai Falemaʻi Nu.1 o Irkutsk, "o le fomai sili -

Aotelega O lenei tusiga o loʻo tuʻuina mai ai faʻamatalaga tusitusia i luga o faafitauli o mea e tutupu ma le faʻaogaina e mafua ai le alualu i luma o le pancreatitis.

Upu autu: pancreatitis chronic, prognosis, mea e alualu i luma.

O le faaupuga chronic pancreatitis (CP) o se vaega o faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas (pancreas) o eseese etiologies, e masani lava le afaina i le natura ma le alualu i luma o le vaega, faʻavaeina poʻo le faʻaleagaina o le degenerative, suiga faʻaleagaina i lona vaega o le exocrine, atrophy o elemene glandular, sui o la latou fibrous tissue, suiga i le faiga o le pancreas ma le fatuina o kesi, fuafua i ni tikeri eseese o le solia o le exocrine ma le endocrin gland function.

I le fausaga o le tupuga o totoga o meaola, o CP o le 5.1-9.0%, ma i le masani ai o falemaʻi, 0.2-0.6%. I le 30 tausaga ua tuanaʻi, ua i ai se tulaga i le lalolagi atoa e faʻatupulaʻia ai le faʻatupulaia o CP i le silia ma le 2 taimi. I Rusia o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le maualuga o le CP CP i le va o tagata matutua ma le faitau aofai o tamaiti 1,3,6.

Faatasi ai ma mea e aafia ai le tupu mai ma le alualu i luma o le CP, o mea taua ma mea taua 1.25, 33.42.47 e mafai ona iloga tulaga ese. Ole vaega muamua e aofia ai mea na mafua mai ile fatu ole alpha1-antitrypsin, gaioiga ole ituaiga, ituaiga o le tofi, faʻaitiitia le faʻamalosia o le vevela, ma isi, faʻapea foʻi ma le gaosia o autoantibodies, aafiaga o tagata faufautua ma le cytokines, ma le suiga o le hormonal, faʻamaʻi o le hepatodesodenal 'āiga, tulaga o le hyperacid, ma isi. Faʻamatalaga faʻapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o le ava malosi, ulaula tapaa, mea sese o meaʻai, ave o vailaʻau maʻoti, faʻaalia i toxins, mea faʻavaivai, ma isi.

O mea taua nei o le alualu i luma ma le umi o taimi e aofia ai: taunuuga o le tino pancreatitis, le faaaogaina e le masani ai o fualaau faasaina, ma isi 1.3,17,22,23,25, 42,47. E le o taimi uma o le mea na mafua ai le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi o se mea faʻapitoa. E le o se mea faalilolilo o le olaga ma le siʻosiʻomaga le aʻafiaga i le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi nai lo le mea e manaʻomia muamua 7.8, 25.42.47.

Tupe maua mai le CP mo le 5% o ituaiga uma. O le faʻamaʻi e masani lava ona amata i le tamaitiiti ma o loʻo faʻaauau pea lona alualu i luma, faatasi ai ma faʻalautelega faʻavaitaimi, ma e taʻitaʻia ai i ata-

faʻafeiloaʻi suiga o le morphological i le palanyma mamu 7.8, 25.42.47.

D. Whitercomb ma L. Bodic, e faatatau i le natura o mafaufauga o le CP, na fautuaina ai se masini mo le atinaʻe ma le alualu i luma o lenei ituaiga o CP - o le tetee atu o molini ole trypsin i le toto, ua faamaonia ai o le toe foi mai e mafua mai i le amataina o le tele o trypsin, pe a faatusatusa i le mea e mafai ona poloka pancreatic trypsin inhibitor.

O le punreatic secretory trypsin inhibitor (o le igoa taatele o le inisinia serine protease, o le Kazal type 1, SPINK1) o se peptide e iai le tomai patino e taofiofia ai trypsin e ala i le polokaina o lona nofoaga autu, SPINK1 e mafai ona taofia pe a ma le 20% o le aofaʻi o trypsin 1, 47. Faʻamatalaga o le siosiomaga: ava malosi, ulaula, o meaʻai le paleni, ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino o meaʻai e faʻalavelave ai le faʻataʻitaʻiina o le CP. O lenei mea e mafai ona faʻamatalaina le mea moni e faapea, o le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga CP e masani lava ona tupu i le 3-10 tausaga le matua, ma o le pito lona lua e matauina i le 20-25 tausaga, lea e masani ona fesootaʻi ma le amataina o le taumafa masani o le 8.42.

Mutuaga o le cationic trypsinogen gene. O le citisic trypsinogen, o se vailaau muamua o trypsin, o loo i ai se matafaioi autu i le suavai o meaʻai o mea taumafa, faʻapea foi i le faʻaagagaina o isi mea uma o le elemene oona e faʻapipiʻiina i se faiga e le faʻaaogaina. O le faʻamuamuaina o le trypsinogen i le pancreas e mafua ai le faʻanatinati o le faʻamalosia o isi enzymes ma taʻitaʻia ai i le gaʻoina o le tino o le tino o le tino, lea o le auala autu ole pathogenetic o le tino pancreatitis. O osofaʻiga faifaipea o le tino pancreatitis i le gasologa o taimi e taʻitaʻia ai le CP. E lua faiga faʻapitoa o le physiological e puipuia ai le amataina o trypsin faʻamalosia: le faʻamalosia i se secretary pancreatic trypsin inhibitor and autolysis.

I le vaitau o le 90 o le seneturi talu ai, na maua ai le protein o pancreatic stones, fire heater, ma le mea na maua. Na maua i le vai inu o tagata gasegase, aemaise lava le CP, ao faagasolo le CP, o le maualuga o le volhostatin ua faaitiitia ma o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o le fuafuaina i le au, calcification

tisipope o meaola 9.19.40. Ae ui i lea, o loʻo i ai se isi manatu - o le ava malosi ma ona metabolites e taofia ai le faʻapipiʻi o le volhostatin, ma faʻaitiitia ai lona aofaʻi. O mea faʻapitoa e pei o le afi o loʻo maua i le vavave, i le urine, ma o latou maualuga e maualuga i CP CP.

Talu ai nei, o se numera tele o lomiga ua aliali mai i le matafaioi o le faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalolo ma le faʻamaʻi faʻamalolo i le pathogenesis o pancreatitis. I le taimi lava e tasi, o le mumū e tumau pea i le paʻu, o mea e tetee ai i le mumusu o le a faʻaitiitia, faʻafefea ona faʻaogaina le faʻaogaina o le mumunia e mea e faʻaolaina ai, lea e mafua ai ona maua le fibrosis pancreatic. I le amanaia ai o le aafiaga o le N0 e faʻaleleia i lalo o tulaga o le hypoxia, o soʻo se aafiaga o le siosiomaga e mafai ona manatu o se mea faʻapitoa mo faʻatelega ma le alualu i luma o le CP, aemaise lava i latou e mafua ai le faʻaitiitia o puipuiga a le tino 33, 34.48.

E oo lava i le amataga o le 50s o le seneturi lona luasefulu. O manatu na faaalia e uiga i auala masimmune e aafia ai le alualu i luma o CP 23,28. O le siakiina o auupega i le carbonic ahydrase I ma le II ua manatu faapitoa mo CP CP (AIC), ma e faaopoopo i ai, e mafai ona vaʻavaʻai pe mafai ona vaʻavaʻai le AICP ma faʻataʻatia ma le faʻaaogaina o auupega faʻapitoa (anti-nuclear, animochondrial, anti-smoothing, anti-neutrophilic) 23, 32. Sjogren's syndrome, ulioria cirrhosis, Crohn's disease and ulcerative colitis poʻo isi maʻi mama. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se vavalalata vavalalata i le va o le alualu i luma o le tasi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le olaga o le isi. E i ai se sootaga tuusao i le va o le alualu i luma o le AIHP ma le alualu i luma o nisi o siama viral, aemaise lava i le alualu i luma o le siama o le vailaau siama C ma le C. AIHP, a o agai i luma, e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le tino, faʻateleina le vavalalata o le tino o le pancreatic duct, o le fibrosis faifaipea ma le faʻamautuina o le tino o le pancreatic tissue, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le secretory faʻamatalaga muamua, ma mulimuli ane le toilalo intrasecretory organ failure.

O le mafuaʻaga mo le faʻavasegaina o le hypercalcemia o ni mea e aʻafia ai le faʻataʻitaʻiga ma le tulaga o le CP o ni faʻamatalaga na faʻaalia ai le faʻaauau ona atinaʻeina o le faʻamaʻi poo lona mamafa i tagata e mafatia i le hyperparathyroidism 21.30.

O le Hyperlipidemia (aemaise lava, hypertriglyceridemia) o se mea e talitonuina i le tino pancreatitis, o le aʻafiaga lea e mafua ai le faateleina i triglycerides i luga atu o le 1000 mg / dl. Ae o le hyperlipidemia e avea o se mea e leʻo i le CP, o faʻamatalaga nei o loʻo feteenai. O le otootoina o nei mea, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina, masalo, CP e mafai ona atinaʻe i mataupu ogaoga le umi o le puleaina o le hyperlipidemia, lea, e ui i lea, e seasea lava, ae o le alualu i luma o le CP o loʻo tupu i se vave vave, poʻo le masani foi ona sili atu le ogaoga o le maʻi.

O le tiga, o le tiga faaumiumi o le autu

o se uiga o le CP, e ui i lea, mai le vaaiga o le pathophioiologia, o le tiga e afaina ai le faiga o le tali atu o le mumusu, ua faateteleina ai suiga o le morphological i le pancreas, ma o lea o le osofaia o le tiga e mafai ona avea o se vaega o le alualu i luma o le faamai 30,31.

O nisi o suʻesuʻega faʻasaienisi faʻavae faʻamaonia ua faʻamaonia le faʻamaonia saʻo i le va o faʻalauiloa o le CP, lona ala i luga o le setete o gaioiga gaosia. I tulaga o se tulaga o le hyperacid, o le fibrosis pancreatic e vave ona tupu. O le lelei togafiti o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma le faʻamoemoe o le taofi o osofaʻiga o CP 4,5,26 ua faʻamaonia foi. O le auai o le biliary-pancreatic reflux o loo i ai foi se sao taua i le atinae o le CP. O lenei faʻalavelave faʻaleagaina e mafua ai le faʻaleagaina o le tino i le gland, faʻatasi ai ma le faateleina o le necrosis factor-alpha i le 14.2 taimi pe a faʻatusatusa i le kulupu e puleaina e aunoa ma le faʻaleleia, e mafua ai le faʻagasolo pea o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻafoʻi faifai pea.

I maʻi gasegase mai le gasegase masani, o loʻo i ai le faʻaopoopoga i le tele o taimi o le atinaʻeina ma le CP, o se faʻaopoopoga o le toe faʻaauau o CP. I se suʻesuʻega se tasi, o suiga o le morphological i le pancreas na maua i le 20.6% o tagata gasegase na afaina i le leai o se faaletonu e tusa ma le 4.7% i le vaega pule.O loʻo i ai le faʻamaoniga e le gata o le tuusaʻoina o toxins o le tino e taʻalo ai i le faaleagaina o le pancreatic, ae suia foi i le faʻamatalaga o hormones gastrointestinal, faʻapea foi suiga i le pulelaʻau o bicarbonates ma proteins, e matauina i le le atoatoa.

O le vaeluaga o le vavaega o se mea e le masani ai o le tuputupu aʻe o le pancreatic ona o le solia o le fusi o le primordia pancreatic primordial and ventral primordia. O le taunuuga o le vaʻaia ese o vaega e lua o le pancreas: o le vaega o le ulu o le ulu e faʻamaligiina i se pupuʻu pupuʻu puupuu e tatala i luga o le limasela leodenal lapopoʻa, ma le mea lilo mai le pito i tua o le ulu, faapea foi le tino ma le siʻu, e tafe atu i le santorin conduct ma le limasele duodenal. O le pisipisa divisum e tupu i le 5-10% o le faitau aofaʻi ma i le tele o mataupu e leʻo faʻaalia ile maʻi. I le taimi lava e tasi, e tele ni faʻamatalaga e faʻaalia ai le fesoʻotaʻiga i le va o lenei anomaly ma le toe faʻaleleia atili poʻo le CP. E manatu e faapea i nisi tulaga ma le faʻailoaina o le manavaina o le manava, ole laʻititi ole pepe ole duodenal e le mafai ai ona maua le manava talafeagai mai le tele o le pancreas, o lona uiga, o le fesuiaiga o le toto, faatasi ai ma le faateleina o le mamafa i le pancreatic duct, atonu o le faavae lea mo le atinaeina o pancreatitis . E mafai ona faʻamaonia le faʻaaogaina o se masini faʻaleagaina e ala i le faʻaleleia atili i le tulaga o tagata gasegase pe a uma le papillosphincterotomy o le pepe limase duodenal.

Odda spancter dysfunction (DLS) o se faʻalavelave le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tafe o le talo poʻo le faʻamalosi faʻanatura i le tulaga o le Oddi sphincter. O tagata maʻi e iai le DLS e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: 1) faʻatasi ai ma le sphincter stenosis, 2) faʻatasi ai ma le le lelei

le aoga aoga o le sphincter. I tulaga uma e lua, o le taunuuga o le maualuga o le totoga, e mafua ai le faʻaalia o faʻamaoniga e pei o le tiga o le manava, faʻalauteleina o le mulilua masani, hyperfermentemia, faʻapea foʻi ma faailoga o le pancreatitis. E i ai le mafuaaga e talitonu ai o le DLS o se tasi lea o mafuaʻaga autū o le faʻasolosolo ma le masani ai o le pancreatitis. E le gata i lea, o le siʻitia o le maualuga o le totoga e mafua ai le alualu i luma o CP.

O le faʻaaogaina o le ava malosi o se taʻiala autu lea i le CP, faʻapea foʻi ma se taʻiala autu i le alualu i luma, lea e mafua ai le 55-80% o mataupu uma. O faailoga o le falemaʻi o le CP CP e masani ona i ai i le 35-45 tausaga. O le faʻamaʻi e taatele i alii nai lo tamaitai. O le vaitau mai le amataga o le faʻaaogaina o le ava i le faʻataʻitaʻiga o le CP, e sili atu ma le 10 tausaga (11-8 i fafine ma 18-11 i alii), aʻo oʻo mai le fua o le ava i aso taʻitasi, o se tulafono, 100-200 g o le ethanol 9.43.44 . O le ituaiga o ava malosi e le afaina tele mo le atinaʻeina o le CP. E tāua tele le tele o le ethanol ma aʻafiaga o aʻafiaga. Sa faʻamautuina o loʻo iai se fesoʻotaʻiga vavalalata i le va o le aofaʻi o le ava malosi ma le aʻafiaga o le atinaʻeina o CP, ma mulimuli ane le aʻafiaga o le toe foʻi mai o le 17.44. O loʻo i ai se faʻamaoniga e faapea o tagata e faʻateleina le sili atu i le 100 g o le ethanol i le aso ua i ai se faʻalavelave e 11 le aofai o le atinaʻeina ma le faʻateleina CP pe a faatusatusa i tagata e le o inu. Ae ui i lea, e le mafai ona fuafuaina le fua o le fua, o le sili atu lea ua mafua mai i le atinaʻeina o le CP, lea e faailoa mai ai le ese o le lagona o le tagata i le ava malosi ma le tulaga o isi itu i le atinaʻeina o le ava malosi. Ua faʻamaonia foi i le mea moni e na o le 5-10% o ava malosi e faʻaalia ai le faʻaleagaina o le tino. E pei ona mafai ai ona faʻaauau le faʻamalosia o le aʻafiaga o le ethanol, o le maualuga o kalori, o mea taumafa o le protein-meaʻai ma maualuga tele pe maualalo le gaʻo, nicotine, le lava o vitamini ma elemene (copper, selenium), ma le faʻaleagaina o le calcium 11,17,43,44. E i ai foi se manatu e faapea o le ava malosi e na o se tasi o mea e fesoasoani ai i le atinaʻeina o le CP i tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa. O lea, i nisi o suʻesuʻega, na faʻaalia ai i totonu o tagata taʻitoʻatasi o loʻo aʻafia i le ava malosi CP, e sili atu nai lo le pulea, ua maua ai suiga o PBT ma le 8RSC1 gen. O isi genes na suesueina e pei o le "sui," ae ui i lea, e le mafai lava ona mafai ona iloa tonu pe o le a le faavae o le ava malosi CP.

Ua faaalia i le tele o suʻesuʻega i le epidemiology o tagata ulaula ua i ai le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina ma le sili atu ona ogaoga o le CP, ma o loʻo aʻafia ai le siʻitia o le sikaleti ulaula 35.43. O le tulaga tonu o le tapaa i le pancreas e le o iloa, ae peitai, o loo i ai le faamaoniga o le ulaula e tau atu i le faaitiitia o le pule o le panicreatic bicarbonates, ma e fesoasoani foi e faaitiitia le auala o le trypsin-inhibiting

serum ma alpha1-antitrypsin levels. O le mea lea, i aso nei, o le ulaula ulaula tapaa o se tulaga tutoatasi mo le CP 18,21,35.

O le ogaoga o faʻatelega o CP o loʻo aʻafia i le maualuga o faʻafitauli o mafaufau: popolega ma le atuatuvale. O le maualuga o lea, o le maualuga o le manatu autu o le tiga, o le maualuga atu lea o le malosi o le faagasologa.

O nisi fualaau faasaina: togafitiga thiazide, tetracycline, sulfonamides, estrogens, azathioprine, 6-mercaptopurine, L-asparaginase, etc. e mafai ona avea ma amataga o CP. E i ai foi se manatu e mafai e nei fualaau faasaina ona faateteleina le faagasologa o le CP o soo se suʻesuʻega 21,23, 44. O faʻamatalaga e uiga i le vaʻaiga o CP ma le faʻaaogaina o vailaʻau e tau le maua.

Soʻo se mea e mafua ai le alualu i luma o le CP i se taimi vave pe mulimuli atu i le tupuga o le gasegase o le exocrine, o le le atoatoa o le maʻi ma le le atoatoa o le gasegase, tumau pea le manava ma le tele o tuuga mama e mafua ai le faamalolo o le tagata maʻi, o le dysbiotic disorders naturally develop, aggravating the course of the underlying disease 31,37 . O suʻesuʻega e uiga i le mafuaʻaga o le le atoatoa o le tino o le exocrine, na maua ai e aofia ai le umi o le CP, o le tele o faʻalauiloa o le CP po o le pancreatitis, o le ava malosi, e leai se aʻafiaga o mea e pei o le matua, togafitiga faʻamuamua, faʻamaʻi faʻamaʻi, autonomy dysfunction ma le psychoemotional state. O le tele o taimi, faatasi ai ma le atinaʻeina o le malosi o le exocrine, o sauniuniga o le polyenzyme ua faʻataʻitaʻiina ma se isi mea, ae o le tele lava o tulaga i le le lava o le 37.41, e le masani ona faia e tagata gasegase i taimi uma, ma o le a sili atu ai le faʻaogaina o le CP. Na maitauina e le aafia le pagatia o le gaosiga o le exocrine pancreatic function, ma o le mea na tupu i le popo ma ana mea na mafua ai ona taofia ma le atinaʻeina o le le atoatoa.

E tusa ai ma mea sese i le taumafataga, e lua faʻailoga manatu. O nisi tusitala o loʻo tuʻuina mai faʻamaoniga o le aʻafiaga o faʻateleina o le CP o loʻo faʻatuputeleina i le masani ona faʻaaogaina gaʻo, meaʻai vevela, o nei mea sese i le taumafataga o se faʻafitauli faʻaleagaina o le 24.28. E faavae i luga o isi suʻesuʻega, o le faaiuga e faavae, o le faʻateleina o le CP, o le mamafa o lona ala e faalagolago i le umi o le taumafataga ma le faʻasaina o meaola ma meaola o manu, pei o se faʻataʻitaʻiga o le CP o loʻo tuʻuina - pancreatitis tropical 21, 30.

I le CP, e le pei o nisi faʻamaʻi, e leai ni tulaga faʻapitoa e faʻaalia. E leai lava se faʻamaoniga tonu e uiga i le matafaioi o le tasi po o le isi vaega o le alualu i luma ole CP i se tulaga vavalalata.

O le tele o tulaga lamatia eseese ma le alualu i luma o le CP, o le le tutusa o manatu e uiga i le taua o nisi tulaga, o le masani ona i ai o tulaga le fiafia e taʻu mai ai o lenei autu e lautele lava mo talanoaga.

LE FAʻAMATALAGA FAʻAMATALAGA FAʻATINOINA O LE TALOSAGA I LE PANCREATITIS

I.V. Tali, A.N. Kalayagin (Irkutsk State Medical University, MUSES "Falemaʻi Falemai Numera 1 Irkutsk")

I totonu o le tusiga o faʻamatalaga tusitusia i luga o faafitauli e ono mafai ona iai-ma le faʻamaoni o mea e mafua ai le alualu i luma o le pancreatitis masani.

1. Buklis E.R. Mafuaaga faʻapitoa o faʻamaʻi faʻamaʻi ma gaioiga gaosia // Ros. api tala gastoroenterol., hepatol., coloproctol. - 2004. - Nu. 4.

2. Vinnik Yu.S., Cherdantsev D.V., Markelova N.M. et al. O le aʻafiaga o le faʻafitauli o le tino i le pancreatitis // Sib. meli zhur. - 2005. - Nu. 1. - C.5-7.

3. Guberghrii N.B., Khristich TN Falemaʻi maʻi. - Donetsk: Swan, 2000 .-- 416 p.

4. Kalyagin A.N. Faʻafeiloaʻiga i togafitiga faʻapitoa o le pancreatit chronic / Sib. gastroenterol mekasini. ma le hepatol. - 2004. - Nu. 18. - S.149-151.

5. Kalyagin A.N., Reshina I.V., Rozhansky A.A., Kulikova O.N. Le aoga o le faʻaaogā faʻamatalaga o le pamu pulu faʻamalolo i le togafitiga o faʻasalaga o le pancreatitis chronic panini // IV Siberian gastroenterologist. conf. "Faʻafitauli faʻapitoa ma le faʻafitauli o le tino ma le faʻaleagaina o le siosiomaga ma faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi." - Abakan, 2004.-- P.44-48.

6. Mayev IV. Faʻailoga pancreatitis: Algorithms mo togafitiga ma togafiti togafiti. - M.: GOU VUNMTS Ros-zdrava, 2006. - S.5-10.

7. Mayev I.V. Lafoaʻi o le pancreatitis // Ros. mekasini gastroenterol., hepatol., coloproctol. - 2004. - Nu. 1.

8. Mayev I.V. O faʻamaʻi pipisi o le pancreas same-tears // Faamoemoega o le gastroenterol, Hepatol. - 2002. - Nu. 4. - S.20-27.

9. Mayev I.V., Kucheryavy Yu.A. Litostatin: o se vaaiga faʻaonaponei i le uiga o le ola ma le pathogenesis o le pancreatitis / Ros chronic. api tala gastoroenterol., hepatol., coloproctol. - 2006. - Nu. 5. - C.4-10.

10. Osipenko MF, Venzhina Yu. Yu. Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le fausiaina o le le atoatoa o le panocreatic exocrine / Mea a le XI Russian gastroenterologist. vaiaso // Ros. mekasini gastroenterol., hepatol., coloproctol. - 2005. - Nu. 5. App. Nu. 26. - P.63.

11. Pasieshvili L.M., Morgulis M.V. Le faʻagasologa o le faaletonu o le gaioiga o le tino i tagata gasegase e maua ai le pancreatitis masani o le ava malosi / Mea a le XI Russian gastroenterologist. vaiaso // Ros. mekasini gastroenterol., hepatol., coloproctol. - 2005. - Nu. 5. App. Nu. 26. - P.63.

12. Reshina I.V., Kalyagin A.N. Faʻafesoʻotaiga faʻapitoa i tagata maʻi ma le pancreatitis e masani ai // Mea o le II Interregional Conference. "Faʻafitauli faʻapitoa ma le faʻapitoa i le togafitiga faʻapitoa" / Ed. F.I. Belyalova. - Irkutsk, 2006.

13. Robinson M.V., Trufakin V.A. Apoptosis ma cytokines // Suʻega i le biology o aso nei. - 1999. - T. 119, Nu. 4. - S.359-367.

14. Shirinskaya N.V., Dolgikh T.I., Akhmedov V.A., Vtorushin I.Ya. TNF-alpha faʻamafaʻi i tagata gasegase e masani ona faʻaigisa i le faʻaauau pea i luma o le biliary pancreatic reflux // sib. api tala gastroenterol., hepatol. - 2003. - Nu. 16, 17. - S. 62-63.

15. Addadi L., Weiner S. Fesootaiga i le va o proteins acidic ma le tioata: mea e manaomia i stereochmicals in biomineralization // Proc. Hatl. Acad. Sci. ISA - 1985. - Vol. 82. - P.4110-4114.

16. Aithal G.P,, Breslin N.P., Gumustop B. et al. Maualuga IgG4 concentrations i tagata gasegase e faʻamalosi ai pancreatitis // New. Engl. J. Med. - 2001. - Vol. 345. - GT147-148.

17. Ammann R7W, Heitz P.U., Kloppel G. Vaʻaia o le pati pancreatite: O se suʻesuʻega tumau-clinicomorphological // Gastroenterology. - 1996. - Vol. 111. - P.224-231.

18. Bimmler D., Frisk T.W., Scheele G.A. et al. Faʻaaogaina maualuga o le rat cowathreatic lithostathine i le faʻaaogaina o le faʻaaliga o le baculovirus // Pancreas. - 1995. - Vol.

19. Bimmler D, Craf R, Scheele G. A., Frick T. W. et al. O le baculovirus o le rathosthostine o le kiokone o le calcium carbonate crystal inhibitor: o lona N-terminal undecapertide e leai ni galuega faʻatagaina tioata // Pancreas. - 1995. - Vol. 11. - P.421.

20. Bimmler D., Craf R., Scheele G.A., Frick T.W. Pancreatic stone stone (lithostathine), calcium calcium carbonate crystal inhibitor // J. Biol. Chem. - 1997. - Vol. 272. - P.3073-3082.

21. Fanau P. P., Beckineham I.J. Faʻailoga pancreatitis // BMJ.

- 2001. - Vol. 322. - P.660-663.

22. Cavallini G., Bovo P., Bianhini E. et al. Faʻaaliga RNA i le Lithostathine i ituaiga eseese o le pancreatitis chrome / Mol. Cell. Biochem. - 1998. - Vol. 185. -P. 147-152.

23. Cavallini G., Frulloni L. Autemmnity ma le pancreatitis tumau: O se mafutaga lilo / Jop. J. Paneas (Online). - 2001. - Vol. 2. - P.61-63.

24. Chebli J.M., de Souza A.F. et al. Papatitisitis Hyperlipemic: faʻataʻitaʻiga aoga // Arq. Gastroenterol. - 1999. - Vol. 36. - P.4-9.

25. Cohn J.A. et al. Faʻafesoʻotaʻiga i le va o fesuiaiga o le cystic fibrosis gene and idiopathic pancreatitis // N. Engl. J. Med.

- 1998. - Vol. 339. - P.653-658.

26. DiMagno E.P. Faʻaaogaina o le kulimi gasegase ma le togafitiga o le le atoatoa o le pancreatic exocrine // Best Pract. Res. Falemaʻi. Gastroenterol. - 2001. - Vol. 15, Nu. 3. - P.477-486.

27. Drenth J.P.H., leMorscheR., Jansen J.B.M.J. Mutuaga i le inisinia o le serine protease Kazaltype 1 e malosi lona fesootaʻi i pancreatitis // Gut. - 2002. - Vol.50. - 687-692.

28. Ectors N, Mailet B., Aerts R. et al. Ole tino e le o le alchogolic o le pancreatitis chronic damage / Gut. - 1997. -Vol. 41. - P.263-267.

29. EtemadB., Whitcomb D.C. Faʻailoga Pancreatitis: Faʻamatalaga, Faʻavasegaga, ma Faʻataʻotoga Faʻataʻaiga Fou // Gastroenterology. - 2001. - Vol. 120. - P.682-707.

30. Foitzik Th., Buhr H.J. Neue Aspekte in der Pathophysiologie der chronischen Pankreatite // Chirurg. - 1997. - Bd 68. - S.855-864.

31. Hardt P. D., Bretz L, Krauss A. et al. Faʻasologa o le pancreatic exocrin function ma le morphology i maʻi ma cholelithiasis // Dig. Dis. Sci. - 2001. - Vol. 46. ​​- P536-539.

32. Koga J., Yamaduchi K., Sugitani A. et al. Manomomune pancreatitis e amata mai se pepa faʻapitoa // J. Gastroenterol.

- 2002. - Vol. 37, Nu. 2. - P. 133-137.

33. Konturek S.J., Bilski J., Konturek R.K. et al. Matafaioi o le malosi o le oxide i le pulea o le manava o le gaʻo ma le tafe toto // Gastroenterology. - 1993. - Vol. 104. - P.896-902.

34. Konturek S.J., Szlachcic A., Dembinski A. et al. O le oxide i le pancreatic secretion and hormone-induced pancreatitis i kusi // Int. J. Pancreatol. - 1994. - Vol. 15. - P19-28.

35. Lin Y., Tamakoshi A., Hayakawa T. et al. O le ulaula tapaa e avea o se tulaga lamatia mo le pancreatitis e le masani ai: o se suesuega i mataupu i Iapani // Pancreas. - 2000. - Vol. 21. - P. 109-114.

36. Lovanna J, Frigerio J. M, Dusetti N. et al. Lithostathine, o le inhibitor o le CaCO crystal growth i le pancreatic juice e faaosofia ai siama

sulu // Pancreas. - 1993. - Vol. 8. - 11597-601. eyer J.H., Elashoff J., Porter-Fink V. et al. Faʻafeiloaʻiga a tagata i le gaogao o le gaogao o le 1-3 millimeter sphere // Gastroenterelogy. - 1988. -Vol. 94. - P. 1315-1325.

38. Muscat J.E., Harris R.E., Halli N.J. Cigarette ulaula ma plasma cholesterol // Am. Hart. J. - 1991. - Vol. 121, Nu.1.

39. Nishimori I., Kamakura M., Fujikawa-Adachi K. et al. Mutuaga i le exones 2 ma le 3 o le citisic trypsinogen gene i totonu o aiga Iapani faatasi ai ma le pancreatitis. // Gut. - 1999. -Vol. 44. - P.259-263.

40. Paland L., Lallemand J. Y, Stoven V. O se malamalama i le matafaioi o le pancreatic lithostathine // Pancreas (Online). - 2001. - Vol. 4 Nu. 2. - P92-103.

41. Pounder R.E. Pancreatic enzyme supplements ma le fibrosing colonopathy // Ituaiga o le Faʻamatalaga o le Drug Annual 20 / Ed. J.K Aronson - 1997 .-- Mataupu 36. - P.322.

42. Sharer N. et al. Mutuaga o le kesi cystic fibrosis i tagata gasegase i le pancreatitis masani // New Engl. J. Med. - 1998. - Vol. 339. - P.645-652.

43. Talamini G., Bassi C. et al. Ava malosi ma ulaula e avea ma tulaga lamatia i le pancreatitis masani ma le kanesa pancreatic // Dig. Dis. Sci. - 1999. - Vol. 44. - P.1301-1311.

44. Tandon R.K., Sato N., GardP.K Chronic pancreatitis: Lipoti o maliega a Asia ma le Pasefika // Journal of Gastroenterology and Hepatology. - 2002. - Vol. 17. - P.508-518.

45. Testoni P.A. Aioioga o Pomreatitis Aloaʻiga Faʻafuaseʻi: Maʻi Faʻafuaseʻi poʻo le Faʻasologa o Maʻi? // JOP. J. Pancreas (Online). - 2001. -Vol. 2.-P.357-367.

46. ​​Varshney S., Johnson C.D. Pancreas divisum // Int. J. Pancreatol. - 1999. -Vol. 25. - P135-141.

47. Whitecomb D. et al. Mafuaaga o le pancreatite mars i le chromosome 7q35 // Gastroenterology. - 1996. - Vol. 110. - P.253-263.

Le pathogenesis o le tino pancreatitis

O togafitiga faafomai e faailoa ai le tele o numera o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le vaega o le maʻi. Mo se malamalamaga sili atu i le tala, ole mea e tatau ona mafaufau i le gaioiga galue.

O le totoga i totonu e faatatau lea i totoga o le faʻasalaga. E faia ni galuega. O le mea muamua e aofia ai le exocrine, o se taunuuga o le atinaʻeina o enzymes digestive lea e faafaigofieina ai le faagasologa o le gaosia o meaai. O le galuega lona lua o le endocrine. O le pancreas e maua ai le insulin, lea e aofia i le faatonutonuina o le suka i le tino.

Phanateic enzymes (lipase, protease ma amylase), faatasi ai ma isi vaega uma o le pulelaa, ulufale i totonu o le poloka, lea e tuʻuina atu i totonu o le pancreatic lectua i fafo. E fesoasoani le Enzymes e solo i lalo vaega autu o meaʻai - gaʻo, carbohydrates ma proteins.

Ina ia puipuia le gaioiga o le faanununuina o le tino, o puipuiga e maua i se tulaga le toaga. I lalo o le aʻafiaga o nisi o vaega malosi i le duodenum, ua liua i latou i le vaega galue, ma o se taunuuga o lea mea latou te fesoasoani ai e talepeina le tuufaatasiga o polotini. O se toilalo i lenei filifili lea e mafua ai le pathogenesis.

Ua faailoa mai e Pathanatomy nisi auala mo le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina o le pancreas. E aofia ai:

  • Faʻatonu.
  • Isi.
  • Mamafa.

O le suiga o le suiga le lelei lea o sela o le pancreatic, lea eo mai faatasi ma le le atoatoa i la latou galuega. O le eseesega i le va o lenei faʻalapotopotoga atinae e mafua ona o le le lelei o aʻafiaga o fafo, ae le o mea i totonu. Latou te amataina le faagasologa o le faʻaogaina o le poloka. Faʻailoga ua faʻavasegaina e pei ona taʻua i lalo:

  1. Vailaau Mataʻutia - oona i vailaau faʻasaina, mea alkaline, meaola, salts.
  2. Meaola - o se viral or infectious disease.
  3. Mechanical - trauma, taotoga.

I le fesuiaiga o le hypertensive, o le faateleina o le mamafa i totonu o le pancreatic ducts o loʻo matauina i tagata gasegase. E tele mafuaʻaga mo le maʻi faʻaleagaina:

  • Le atinaʻeina o le faʻamaʻi ona o le faʻaleagaina o le ava malosi ma meaʻai gaʻo. E le mafai e le galu mo sina taimi ona aveese le mea lilo uma o le gland. I nisi o tulaga, o le pathogenesis o lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻavae i luga o foliga faʻaanatura o se tagata.
  • O le gaioiga gasolosolo faatasi ai ma le faʻaogaina o le papacreatic ducts. O le tele o taimi, o le faʻalavelave e mafua mai i le gallstone faasaga i le talaaga o cholelithiasis poʻo le faʻamaʻiina e le tumo.

Faʻasolosolo i le faʻaleleia, o le maʻi e faʻaalia le tuiina o le talo i totonu o le pancreatic duct, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o sela o le pancreatic.

O le mafuaʻaga mafuaʻaga o le taofia o le tui, e le lava le leo o le sphincter o Oddi.

Faʻailoga e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le mumu o le gland

O le afaina o le pancreas i le tulaga o se faʻafitauli faʻapitoa faʻapitoa e toetoe lava a le toe tupu i togafitiga faafomaʻi. O le uʻamea e aʻafia i le tele o vailaʻau ma vailaʻau faʻasolosolo i totonu o le tino, e aʻafia i le tele o faʻamaʻi pipisi o totoga i totonu, aemaise o le mea o loʻo gaosia.

Pancreatitis o le tulaga muamua ma le lua. O le ituaiga muamua e seasea lava ona tupu, talu ai i le tele o faʻataʻitaʻiga, o le mumunia o le pancreatic e mafua mai i isi faʻamaʻi, o lea latou te talanoa ai e uiga i togafitiga faʻale-maʻi.

O le taʻiala mo le ogaoga o pancreatitis e faʻamoemoeina e le tele o itu. Ole laʻititi ole tausaga o le maʻi ole mafaufau (e sili atu le tulaga lamatia pe a fai e matua le matua i le 55 tausaga le matutua), faʻamaʻi faʻamaʻi, o le faʻaogaina o leukocytes ma le kulukose i totonu o le toto, o le tulaga o le faʻamaʻi (pe a fai o le faʻavavega o le foliga masani o loʻo matauina).

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le tino pancreatitis e mafai ona vaevaeina i ni vaega faʻavae. Чаще всего причиной воспаления становятся следующие патологии:

  1. Нарушение функциональности желчного пузыря. Выделяют патологии: калькулезный, острый или хронический холецистит, желчекаменное заболевание.
  2. Сахарный диабет 2-ого типа.
  3. Тромбоз кровеносных сосудов, вследствие чего ПЖ страдает от дефицита кислорода и питательных веществ.
  4. Порок желчных путей врожденного характера.
  5. Заболевания большого сосочка 12-перстной кишки (опухолевые новообразования, воспалительные процессы).
  6. Хроническая форма печеночной недостаточности (цирроз печени, любая форма гепатита).
  7. Патологии желудочно-кишечного тракта хронического течения (колит, заболевание Крона).
  8. Faʻatonuga o le faʻafitauli o le tino, biesry dyskinesia i se maitaga maʻitaga, faʻaleleia le lupus erythematosus, faʻaogaina le scleroderma.

O le lisi e mafai ona faʻaopoopoga i se siama siama (syphilis, fiva taifoi), vavae, gaʻo le gaʻo gaʻo i le tino, ma maʻi faʻapitoa o le fesoʻotaʻiga.

I le nofoaga lona lua e tusa ai ma le taua o mea taua, o masani leaga ia o le maʻi. E aofia ai le faʻaaogaina o le ava malosi, ulaula, le lelei o mea taumafa - pau o le protein, faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ma isi.

I le lona tolu o aʻafiaga e mafua mai i le faʻaaogaina o fualaau mo se taimi umi. O le isi mafuaaga o le taotoga faʻafuaseʻi.

O le faʻaaogaina o vailaʻau e pei o glucocorticosteroids, diuretics, sulfonamides, estrogens, Furosemide, Metronidazole, Tetracycline e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o le pancreatitis.

Togafitiga o le vaega o le maʻi

E tusa ai ma le ICD code 10, o le pancreatitis e mafai ona faia i ni auala eseese. O mea e afaina tele ai le paʻu e mafua ai le faʻaalia o lenei mea poʻo nisi taimi o se ituaiga faʻamaʻi. Mo togafitiga, e tatau ona e iloa le punavai.

O le tulaga i le lotoifale i pancreatitis o loʻo faʻatulagaina e le maʻaʻoga: faʻafefeteina o laiga, palpation faʻaalia le tiga i le faʻaogaina o le pancreasitis. O le manava o le mumu, tiga tigaina i le suʻeina o le okeni e faʻamoemoe e ala ile palpation. O le taofiofi o le manava e iloa ai lava ia i le i ai o le vevesi i totonu o le manava.

I se osofaiga ogaoga, o le a faitioina e tagata gasegase faailoga: ogaoga tiga, o le matuia tele o le soifua manuia, gasegase ma le vomiting, le manava - manava. Afai e te le tuʻuina atu i se tagata matua se fesoasoani taimi, ona tupu lea o le tele o faʻafitauli faʻafuaseʻi (faʻataʻitaʻiga, pancreatic necrosis). I uluai faailoga o le mumu, e tatau ona valaau se falemaʻi.

Mo suʻesuʻega, suʻesuʻeina suʻesuʻega i fale suʻesuʻe - o se suʻesuʻega lautele o le urine ma le urine, o se suʻega o toto toto mo le faʻaogaina o le amylase, trypsin, glucose. I le avea ai ma meafaigaluega, CT, MRI, radiography, ultrasound e faʻaaoga.

Togafitiga o le tino o le maʻi e faia i totonu o se falemaʻi. O le faatonuina o vailaʻau e aofia ai:

  • O togafiti faʻasolosolo o le faʻaaogaina lea o fualaau faasaina lea e fesoasoani e faʻamamaina le toto o mea oona ma panisini.
  • Faʻauʻau faʻamaʻi.
  • Pills e fesoasoani e faʻavaivaia ai enzymes pancreatic (Gordox).
  • Fualaau faasaina e faʻaaogaina ai le faʻaitiitia o le manava o le pancreatic (Atropine).
  • Vailaʻau faʻamaʻi.
  • Antibiotics, antispasmodics.

O se fomaʻi i se osofaʻiga mataʻutia ua faatonuina ai le anapogi, lea e mafai ai e oe ona lafoaʻi le pancreas, faʻaitiitia le avega mai le tino. Faʻafouina mo pancreatitis e aofia ai le tagofia o vailaʻau, mulimuli i se taumafataga maloloina, ma le tuʻuina atu o masaniga leaga.

Fuainumera faamaumauina se maualuga maualuga o le soifua maloloina pe afai o se tagata maʻi e atiina ae ni faʻalavelave faʻalavelave - pancreatitis hemorrha, faʻalaʻau ma le fatu, le faʻaaogaina o le tino, pancreatic necrosis.

O se osofaiga mataʻutia e mafai ona toe oso. O lenei tulaga e mafua ona o le mafuaʻaga na afaina ai maʻi, ma pe faapefea ona manuia le togafitiga.

E mafai e le toe faʻaleleia o le tino ona oʻo atu i le faʻagasologa o se maʻi masani o le faʻamaʻi.

Mafuaʻaga o Pancreatitis

O pacreatic pancreatitis e masani ona o mai faatasi ma le le lava o mea e maua ai le palatini, maʻi o le gaʻo, atherosclerosis o toto toto, faʻamaʻi pipisi - vailaʻau faʻamaʻi pipisi, typhus, ma faʻamaʻi parasitic.

O le pepa o le biliary o se taunuuga tuusaʻo o maʻi o le gallbladder. O le tele o taimi, o le faʻaaogaina o le talo poo le faʻalavelave faʻatasi ai ma le gallstone ua faʻaalia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻafitauli le lelei. O le mamafa o le pancreatitis e tuusaʻo lava i le maʻi maualalo.

Alcoholic pancreatitis e mafua mai i le malosi o le ava malosi e faʻaumatia ai le tino o le pancreatic. E masani lava, o le togafitiga e maua mai i le talaaga o le gaioiga o le ate, le atinaʻeina o le cirrhosis. Ina ia ola, e tatau i le tagata gasegase ona lafoaia uma le ava malosi. O le fuainumera o le tino e 30-40% o mataupu uma.

  1. Mumps e oʻo atu ai i le mumū o le pancreas. I le afa o mataupu, o le togafitiga e le afaina. O faʻaʻailoga e aliali i le 4-6 aso. I ni atavali, o se osofaiga mataga ua suia i se ala valea.
  2. Cystic fibrosis o se gasegase o le tino e mafua mai i se fesuiaiga o se gaʻo faapitoa, o se taunuuga o aʻafiaga o le pule faʻanatura ma mama.

O le pancreatitis e masani ona afaina. O mea e sili ona taatele o aʻafiaga e aofia ai le cholelithiasis, le tele o le inu ava, ulaula, ma faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino.

Puipuiga

I se osofaiga ogaoga o pancreatitis, e tatau ona le gata ina laveaʻiina faailoga, ae ia puipuia ai foi le toe faʻafoʻi o le maʻi i le lumanaʻi. Faʻamatalaga a fomaʻi e matauina e tele lava lona faalagolago i le maʻi.

Muamua lava, e fautuaina e lafoai le sikaleti ma le taumafa ava malosi. E fesoasoani lenei mea e faʻaititia ai le avega i le totoga i totonu. Ma i le i ai o se foliga masani o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi e faʻamautinoa e aloese mai le faʻamalosia o lea maʻi.

I le avea ai ma se puipuiga, o loʻo faʻaaogaina vailaʻau masani. O aʻafiaga lelei e faʻavae i luga o sipuni o le rosa, o le manoa, falemaʻi chamomile. O latou faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatinoina i vasega, latou te fesoasoani e toe faʻafoʻi le pancreas.

Isi auala puipuia:

  • O gaioiga faʻatupulaia o le tino, taʻavale, osooso, alu i le fale taele ma le sauna e ono mafua ai le vevesi. O le filifiliga lelei mo faʻatinoga faaletino o le savali, togafitiga faaletino, massage, ma le manava.
  • O le tulaga o le talo ma le gall sladder e aafia ai le gaioiga o le pancreas. E tatau ona maua togafiti faʻamaʻi taimi, togafitiga faʻataʻitaʻi.
  • Taumafa talafeagai ma paleni. E le mafai ona e gaogao - o se ala tuusaʻo lea i le faʻavavevave. Faʻasalaga tele, o le matelaina i le pancreatitis e masani ona faʻaalia.
  • E tatau ona lafoaia meaʻai suamalie ma le gaʻo, faʻaaogaina ai meaʻai laiti e maua ai fila felanulanuaʻi - kapisi, beets, kāloti. Faʻatasi atu ile pancreatitis, mea inu-susu, mea inu vai, ma iʻa o loʻo iai i le lisi.

Ioe, o le puipuia e le mautinoa ai le 100% e mafai ona aloese mai se osofaiga o le tino pancreatitis. Ae ui i lea, o fua faigofie i le tulaga o se olaga ola maloloina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

O mafuaʻaga o pancreatitis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Isi mafuaaga

  1. Toxins ma mea faʻasolosolo.
    • ava malosi
    • ulaula
    • le maualuga o le calcium (e atiaʻe ai tagata mamaʻi i le palatoma)
    • ole taumafa ma le 'ai o meaʻai gaʻo
    • protein vaivai i meaai
    • gaioiga o fualaau faasaina ma toxins
    • faʻasologa masani o le faʻailoga
  2. Pancreatic duct obstruction:
    • maʻa i lenei taʻiala
    • ona o le faʻaleagaina o le sphincter o Oddi
    • o le taofiofia e tumo, kesi
    • siaki post-traumatic o papacreatic ducts (faʻapipiʻiina o faʻamatalaga endoscopic: Papillosphincterotomy, aveeseina o maa, ma isi)
  3. Faʻailoga o le gallbladder ma le biliary tract.
  4. Faʻailoga o le duodenum.
  5. Oʻuga o le tino pancreatiti.
  6. Faʻatauga Autasi.
  7. Aiga (gene generation, 1-antitrypsin deficiency, etc.).
  8. Fesoasoani.
  9. Le lava le aoga o le okesene i totonu o le pancreas ona o le atherosclerosis o toto toto e tuuina atu ai lenei okeni i le toto.
  10. Faʻaleagaina faʻaleagaga o le pancreas.
  11. O le pancreatitis chronic pediatric chronic (e le mafai ona fuafuaina le mafuaʻaga).

Faailoga o Pancreatitis

  • tiga o le manava: e masani lava o le tiga o loʻo maua i le faʻasolosolo ma toe faʻafoʻi, faʻaleleia pe'ā uma ona 'ai ma faʻaititia i se tulaga o le nofoa poʻo le faalagolago i luma
  • vomiting
  • manava manava, steatorrhea (gasegase gaʻo), faʻalautele le feosofi
  • fuga mai i luga o le manava
  • paleni mamafa
  • vaivaiga, faʻaleagaina, aemaise lava "i luga o se manava gaogao," faʻalavelave moe, faʻaititia le faʻatinoga
  • o le faailoga o le "laumei mumu" o le foliga mai o lanu mumu mumu i luga o le paʻu o le pusa, tua ma le manava.

Afai e aliali mai na uiga, e fautuaina e faia se suʻega e faʻagata ai le pancreatitis.

Faʻaiʻuga o le pancreatitis

I le leai o togafitiga, o faʻafitauli faigata o le pancreatitis masani e aofia ai:

  • maʻisuka malosi
  • vaivaiga gaʻo (e masani lava A, E, D)
  • faateleina le vaivai o ponaivi
  • cholestasis (faʻatasi ma le jaundice ma le leai o se launi)
  • inflammatory complications (afaina o le talo, sooga, uila, ma isi)
  • supapatai portal hypertension (faʻaputuina o le vai i totonu o le manava o le manava, faʻalauteleina o le vevela, veins o le pito i lalo o le abdominal wall, esophagus, le gase function function)
  • afu lautele (faʻaleleia o le vai ile membranes o mama)
  • faamalosi o le duodenum ma le atinaʻeina o le faʻalavelave i le intestinal
  • maʻi o le pancreatic.

Lalelei

  • toso e le masani ai (1-2 taimi i le tausaga), puupuu
  • tiga matuia
  • leai se gau o le mamafa
  • leai se manava manava, ogaoga tu
  • suʻesuʻeina suʻesuʻega o fecesi masani (leai ni gaʻo tuʻufaʻatasi, gaʻo gaʻo, fasimoli)

Faatasi ai ma le agamalu o le pancreatitis, e masani lava e le o manaomia ni togafitiga umi, ae o suiga o olaga ma le lafoaiina o masani leaga e masani ona taofia ai le toe foi mai.

Tulaga maualalo

  • faʻatupulaia 3-4 taimi i le tausaga, e tupu mai i le faʻamaʻi umi o le tiga
  • o le faateleina o le amylase, o le lipase i totonu o le toto e ono aliali mai
  • malologa faʻavaitaimi o nofoa, nofoa faʻamama
  • e iai suiga i le kopi

Faʻatasi ai ma le malosi o le pancreatitis o le chronic, o se meaai malosi, o le umi o vasega o togafitiga, ma le mataʻituina pea e le fomaʻi ua manaʻomia.

Tulaga pa'ū

  • faʻateleina ma faʻateleina faʻasalaga ma le ogaoga, tiga faʻaʻumiʻumi o le maʻi
  • taʻavale faifaipea, gaʻo susu
  • mamafa o le mamafa, seia oo ina vaivai
  • faʻafitauli (maʻisuka, pseudocysts, ma isi)

I le ogaoga o le pancreatitis, o le faʻaauau pea o le togafitiga, o fualaau faʻamalosi malosi ma le taumafa lelei e tatau. E tele taimi e manaʻomia ai e tagata maʻi le mataituina lelei e le fomaʻi, ae faʻapea foʻi fomaʻi o isi mea faʻapitoa (endocrinologist, fomai tipitipi, tagata faʻamaonia). Faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapea foʻi faʻafitauli o le faʻamaʻi, lamatia ai le soifua o le tagata maʻi, ma, i le avea ai ma tulafono, o se faʻamatalaga mo falemaʻi ile falemaʻi.

O le i ai o le pancreatitis e masani ai, tusa lava po o le a le ogaoga, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi, talu ai e aunoa ma togafitiga ma suiga o olaga,
o le faagasologa o le a alualu i luma ma le mausali.

Faʻataʻitaʻiga Laboratory:

  • falemaʻi, suʻega o le toto o meaola toto (o le maualuga o enzymes pancreatic i le toto - amylases, lipases, e matua taua tele)
  • fugalaau - o le i ai o nisi o meaʻai i feces (gaʻo, fasimoli, gaʻo vailaʻau, ma isi) e iloiloina. E masani lava, e tatau ona le o iai, ma i le pancreatitis faifai pea, ona o le le lava o le gaosia o enzymes e le uʻamea e talepeina ai nei mea, o loʻo tumau pea le le faʻaaogaina ma ua faʻamoemoeina i feces.
  • stool elastase o se enzyme o le pancreas, o lona maualuga e faʻaitiitia pe a le lava le galue
  • i nisi tulaga, e taua le faʻamaonia o faailoga o le kanesa
  • Afai e masalomia se gasegase na mafua mai i le faamai, o le suʻesuʻeina o le tagata maʻi e faia.

Faiga faʻavae

  • Faʻaipoipoina o le manava. O faailoga o le mumu o le tino o le tino, o le i ai o maʻa i totonu o le papa, faʻamatalaga, kesi, ma le ogatotonu o le gland ua iloiloina. E le gata i lea, o suiga mai isi totoga o le gastrointestinal tract ua faʻamoemoeina e vavae ese ai faʻafitauli o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o maʻi.
  • Podreatic elastography. Faʻatagaina oe e fuafua pe oi ai le fibrosis (compac) o le pancreas, o se fuaitau mo le mamafa o suiga faʻavae i totonu o le okeni.

    Faʻamatalaga ma le soifua maloloina o le pancreas elastography

  • FGDS. O le faʻaaliga o le duodenum e talafeagai e iloilo ai le i ai o le mumū i totonu, faapea foʻi ma faʻailoga lema o pancreatitis. E tatau ona faʻaesea le afaina ma le faʻaleagaina o le tino (tumo, musika) o le vaega o le pepe lapopoʻa (e ala i le faalilolilo o le pancreas e ulufale atu i le duodenum, pe a poloka, o le tafe o lenei mea faalilolilo e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i le mumū o tisipesa gland).
    O le faʻaaliga o le manava ma le esophagus e talafeagai e faʻalavelave ai le afaina, maʻi o le tino, ma le mumu. O suiga e le masani ai i nei totoga e masani ona tuʻufaʻatasia ma le pancreatitis, o le faʻateleina o tulaga faʻapitoa.
  • E le gata i lea, o le CT ma le MRI o le puʻu o le manava ma le cholangiography, e mafai ona faʻataʻitaʻiina le RHHP. E tatau ona faʻamaonia le faʻamaonia, ma ua faʻamaonia foi mo le masalomia o le i ai o faʻafitauli faʻapitoa i le pancreas, faʻapipiʻiina o vaʻa o le gland ma se maʻa, tumo poʻo le uila.

Pancreatitis Treatment

O le togafitiga autu mo le pancreatitis masani o meaai ma le teenaina o amio leaga, suiga o olaga, faapea foi ma vailaʻau:

  • fualaau faasaina e faaitiitia ai le gaosiga o le eletise chlorhydric e le manava (proton pamu inhibitors)
  • tapenaga o le enzyme
  • antispasmodics
  • i le i ai o tiga - analgesics, NSAID, pe afai o le tiga e matua malosi ma e le mafai ona faʻaumatia e nei vailaau faʻasaina, ua faʻataʻitaʻiina ai analgesics narcoti.

E tatau ona iloa i le taimi o le uluai suesuega le togafitia o isi gaʻo o le gastrointestinal tract (malala o le gallstone, cholecystitis tumau, gastritis, duodenitis, maʻi o le pepatic, siama, siama gasegase siama, dysbiosis o le intestinal, maʻi fatu fatu, ma isi), ona o nei faamai ma / poʻo le faʻateleina o mea e mafua ai le mumu o le pancreatic inflammation. I lenei tulaga, o le togafitiga o isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e talafeagai. O le faaiuga e uiga i le faanatinati ma taualumaga mo le togafitia o se maʻi faʻamaʻi e faia e le fomaʻi.

Afai o vailaʻau e ave e le tagata maʻi mo isi faamaʻi e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai, o le fesili o le sui o fualaau oona ua filifilia.

O ituaiga uma o fualaau faasaina e tatau ona faatonuina ma e tatau ona pulea e se gastroenterologist.

Afai e maua se faʻalavelave faʻainisinia, o le tafe o le talo i le tagata maʻi e faʻaalia mo togafitiga faʻapitoa.

O le pancreatitis o se maʻi matuia. E ui i lea, mulimuli i fautuaga a se tagata faipule i le puipuia o le faʻateleina (tausisia o fautuaga o meaʻai, togafitiga puipui, ma isi mea), o le pancreatitis e masani ona maua le "filemu," e aunoa ma se faʻaauau, ma o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei o le ola.

O le solia o le taumafa, taumafa ava malosi, ulaula tapaa ma le le atoatoa o togafitiga, faiga o le leo i le gland o le alualu i luma ma faafitauli ogaoga ua atiina ae, o le tele o ia mea e manaomia ai le togafitiga ma e mafai ona afaina ai.

Meaʻai mo le faʻasolosolo pancreatitis

I le pancreatitis, o ipu uma e faia mai i le aano o le aano ma iʻa - ona naʻo totonu lava o le afifi. E le faʻatagaina meaai faʻalalauina. E mafai ona e faʻaaogaina meaʻai susu ma se vaega maualalo o le gaʻo. Mai le vai, e fautuaina e inu na o vai masani ma compotes ma lauti.

E tatau ona vavaeeseina atoa:

  • ituaiga uma o ava malosi, suamalie (sua vine) ma mea inu gaʻo, koko, kofe
  • meaai falai
  • aano o manu, iʻa, mushroom broths
  • puaa, tamai mamoe, kusi, pato
  • ulaula meaʻai, meaai kuka, saisi
  • paluga, marinades, mea manogi, pulou
  • paʻu paʻepaʻe, vafela, moa, letusi, radis, tipi, aniani, rutabaga, legumes, fualaau faisua e leʻi fagaina ma fualaau 'aina, cranberries
  • falaoamata, falaoa enaena
  • mea e gaosia ai, sukalati, aisa kulimi, siamu, kulimi
  • gaʻo, gaʻo kuka
  • mea malulu ma mea inu

O se tagata gaioioti agavaa e fesoasoani e mafaufau e ala i mea taua o mea taumafa i le pancreatitis lemu, fai se meaai ma mafaufau i manaoga ma amioga a le tagata maʻi.

Faʻatasi ma le pancreatitis, e mate le pancreas?

O le pancreatitis o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le mumū ma le dystrophia, sosoo ai ma le atinaʻeina o mea fesoʻotaʻi i totonu o le okeni ma le gasegase o digestive ma endocrine galuega. O le "maliu" o le gland ua taʻua o le pancreatic necrosis ma e tupu i totonu o le pancreatitis, o se tulaga oti

Aisea e tupu ai le pancreatitis pe a ou le inu?

O le mea moni, i le tele o tulaga, o le atinaʻeina o pancreatitis e mafua mai i le gaioiga o le ava, ae o loʻo i ai isi mea taua: maʻi gallstone, maʻi o le ate o loʻo faʻaalia le le lelei o le faʻavae ma le vevela o le talo, faʻamaʻi o le manava ma le duodenum, faʻamalosi, le atoatoa i le tino, masini toto i le tino faʻamaʻi: vailaʻau o le hepatitis, hemochromatosis, cystic fibrosis, etc.

Togafitiga o talafaasolopito

O le patient H., 52 tausaga, na sau i le Falemaʻi EXPERT ma faitioga o le fusi paʻu i le maeʻa ai o meaʻai gaʻo ma le tele o le ava malosi, gaioiga, vavao.

Mai i le emenesis ua iloa ai o le faʻanoanoa i le vaega o loʻo i luga aʻe o pute ma le tatalaina o le ogaumu na matauina mo le tele o tausaga i sesega o meaʻai, ae pe a uma ona mulimulitaʻi i se taumafa lelei e aunoa ma se faʻasologa. Mo lenei mafuaaga, e leʻi suesueina le fafine. O nei faitioga na tupu muamua. E le gata i lea, i le 20 tausaga talu ai ao maitaga, na talanoa le tagata maʻi e uiga i le i ai o le pipi mafiafia ma le ultrasound. I le lumanaʻi, o le tagata maʻi na le suesueina, talu ai e lei afaina o ia i se mea.

I le suʻesuʻega ma le meafaigaluega, o suiga i suʻesuʻega toto na faʻaalia: o le faateleina o le ESR, o le amylase activity pancreatic, ma le ultrasound, tele gallstones.

A maeʻa ona taofi le tiga, na tuʻuina atu le maʻi mo togafitiga fuafuaina - aveeseina o le gallbladder. A maeʻa le faʻatinoga manuia, e faʻaauau pea ona tulitatao le maʻi ma se tagata gastroenterologist, tausisia ia fautuaga o meaʻai, leai ni faitioga, toe foʻi mai faailoga i le masani.

O le patient B., 56 tausaga le matua, na liliu atu i le fale o le EXPERT i le faitioga o le vevela taimi masani o le natura fusi mo le leai o se mafuaaga, faatasi ai ma le taoto ma le manava. I le taimi muamua o le suʻega, faʻasalalau suiga i le fausaga o le pancreas na maua, lea na manatu o le pancreatite e le masani ai. I le taimi lava e tasi, o le tagata maʻi na taʻitaʻia se olaga soifua maloloina, e le inu ava malosi ma meaʻai gaʻo. O togafitiga faʻataʻitaʻiina ma sauniuniga o le enzyme e leai se aafiaga taua.

I le taumafai e saili le mafuaʻaga o le atinaʻe o pancreatitis, na faʻamaonia ai e le gastroenterologist o le EXPERT Clinic le tele o faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o pancreatitis (cholelithiasis, ulutala peptic, metabolism metabolism, ma isi mea) ma gauai atu ai i le suiga o le tino i suesuega suʻesuʻe. O lenei mea na avea ma faavae mo se suʻesuʻega loloto o le suʻesuʻeina o le immunology, lea na mafai ai ona faʻamautuina o le mafuaʻaga o le maʻi pancreatic o se mea le lelei o le tino puipuia - autoimmune pancreatitis.

O le togafitiga o le pathogenetic na faatonuina e afaina ai le faiga o le atinaʻeina o le faamai - glucocorticosteroids e tusa ai ma le polokalame, lea, i le taimi o se suʻega tulitatao, na soloia ai faailo o le afaina o le tino. I le taimi nei, o le tagata gasegase o loʻo ia mauaina se togafitiga tumau mo le uumi taimi i lalo o le vaavaaiga a se tagata faipule, ma e leai ni faasea. I le taimi o le faatonutonuina o le ultrasound o totoga o le tino, na le iloa ai faailoga o le edema pancreatic edema.

A maeʻa le pancreas

A paʻu lenei gland O meaʻai ma vitamini e le o gaioi atoatoa, o le mea lea e mafua ai vaivaiga, moe, "palapala" pe a uma ona 'ai, "tingling" i le itu tauagavale poʻo le itu o le plexus solar.

Afai o le le mautonu, tuu le tiga, e le alu ese mo le sili atu ma le 1-2 aso, faʻaleagaina pe vomiting, tupu aʻe le vevela, manava manava amata poʻo le lanu o feces changes, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

E masani lava pancreatic inflammation - pancreatitis - faʻalavelaveina ma faʻamaʻi o okeni o loʻo i le fogafale pito i luga o le vevela o le manava, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le faʻateleina o le maʻi o le peptic poʻo le cholecystitis gasegase, ma le faʻalavelave o le intestinal ma e oʻo lava i meaʻai masani masani.

Pancreatitis (mai le Eleni "Pancreas") o se mumu ma le faʻaumatia mulimuli ane o le tino o le tino i ana lava enzymes.

Faatasi ai ma le atinaʻe o pancreatitis, o nei enzymes e le o ese, e pei ona faamoemoeina, i le duodenum, ae faaputuputu, avea ma gaioiga i totonu ma iu ai ina amata ona afaina ai le tino o le gland. O le iʻuga, o le pancreas o loʻo eli moni lava ia.

E le gata i lea, o enzymes o le pancreatic e mafai ona faʻaumatia ai naʻo le fusi o le gland, ae faʻapea foi vaʻa toto lata ane ma totoga vavalalata.

E tusa ai ma fuainumera i le 40 tausaga talu ai, ua faaluaina le aafia o pancreatitis.

E faʻatautaia e le au atinaʻe le faʻapupulaina o le faʻalavelave o pancreatitis ma se olaga soifua ma masaniga tausami: o le tele o meaʻai o le faʻasao, mea suamalie, meaʻai, mea e faʻamalosia ai meaʻai e le manuia ai o tatou tino.

E tusa ai ma tagata atamamai, o le vaega aʻafia e aofia ai:

  • tagata e iai ni mea inu ava
  • tagata e anapogi vave
  • tagata e faʻafofo ia i latou lava ma le tele o fualaau,
  • tagata ulaula
  • talaaga o le gallstone faamaʻi
  • feʻai
  • tagata e maua i le maʻi fatu
  • tagata e masani ona mamafa
  • gasegase na gasegase i se okeni poʻo le inu o le tino.

O le pancreatitis e gasegase ma tumau.

Lapatai pancreatiti

E masani ona taʻua "Maʻi gasegase" - E tupu ona o le taumafataga, lea e masani ona tupu i aso malolo.

O le gasegase o le pancreatitis i le aso ua avea ma nofoaga lona tolu i le va o gasegase o gasegase ina ua maeʻa le tele o le appendicitis ma le cholecystitis.

O le mumusu i le pancreas e tupu faʻafuasei i le tulaga o se osofaiga, o lea e seasea ona le amanaiaina.

O faʻapogai autu o le tino pancreatitis:

  • ogaoga tiga i le tumutumu pito i luga, faasolosolo malie lava ona siomia le manava ma le tua,
  • taoto ma vili
  • ogaoga o le manavaina (mimitiina)
  • maualuga le vevela
  • fatu palpitations.

I totonu o le pancreatitis, o le falemaʻi vave faʻapitoa e manaʻomia, aemaise lava i mataupu ogaoga, togafitiga faʻapitoa!

Ina ia faʻamalieina le tiga ao leʻi oʻo mai le falemaʻi, e sili ona lelei le nofo filemu ma faapipii i le itu tauagavale o le manava le aisa i le itu tauagavale o le manava, i lalo tonu o le iʻu. Tulaga faʻalauiloa e fesoasoani foʻi e faʻaitiitia le tiga.

O le a le mea e le mafai ona faia i se osofaiga ogaoga:

  • 'ai ma inu aʻo lei oʻo mai se falemaʻi - o le a faʻaosofia ai le gaosia o enzymes ma "toase" le gland e sili atu.
  • ave suilati ma isi vailaʻau,
  • Tuu se mea mafanafana i lou manava.

Mo ni nai aso e tatau ona e aloese mai meaʻai, naʻo le minerale vai e aunoa ma le kesi, o le gaʻo lapisi ma le vaivai lauti e faatagaina. Moega faʻatagaina e malolo ai ma malulu i luga o le manava pito i luga.

A maeʻa le falemaʻi ma le toomaga o faʻamaoniga o le tino pancreatitis, e tatau ona tumau i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi mo sina taimi, o le a tatau ona faʻatalanoaina sauniuniga o le enzyme e fesoasoani e faʻamalolo ai le faʻalavelave o le pancreatic ma se auala e faʻaitiitia ai le malosi o le sua oona, faʻapea foi, i nisi tulaga, antibiotic.

Faʻaauau o le pancreatite mumua e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻasologa masani o le maʻi.

Faʻailoga pancreatite

Fai mai fomai e lua mafuaʻaga mo lenei maʻitane (ava malosi) ma le fafine (gallstones)

O le lamatiaga o le pancreatitis masani o le atonu e le o lagonaina e ia mo le tele o tausaga, e toetoe lava a le toe maua, aua e le o tagata uma lava e masani ona talanoa i se fomaʻi.

O lenei faʻamaʻi e atiina ae umi ma lemu, ma o faʻamaoniga o le faamai e le itiiti ifo le logoina nai lo le tulaga o le maʻi pancreatitis:

  • mafatiaga tiga poʻo lagona o le le toʻa i totonu o le manava pe a uma ona 'ai se tagata pe faʻafefeteina,
  • afaina faifaipea o le 'ailaina o otaota (faʻalavelave, afaina, faʻavalava vavalalata),
  • paleni mamafa
  • mago ma pallor o le paʻu,
  • vaivai.

Afai o se tagata ei ai le tino pancreatitis e mautinoa lava e muta i le falemaʻi, ona masani lea ona taumafai e faʻaaoga i le taimi masani. O lenei faiga i le soifua maloloina e matua lamatia lava, talu ai ona mafai ona faʻafefe ma faʻavaivaia suauu pancreatic, i le sili atu ona maoaʻe, faʻailoga i luga o le fale.

Afai e te masalomia le pancreatitis, e faatonuina e le fomai urine ma le toto (e aofia ai le suka), ma le ultrasound o totoga o totonu o le tino o le manava.

E pei lava o soo se ituaiga masani o le faʻamaʻi, o lenei ituaiga o pancreatitis e le faʻamalolo atoatoa. Ae o le puipuia o le atinaʻeina o ona faʻafitauli e mafai ona mafai.

E masani lava, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, e faatonuina e le fomaʻi fualaau e faʻamalolo ai le tiga (pe'ā manaʻomia), ma enzymes e fesoasoani i le pancreas e taulima ai a latou galuega. O nisi taimi o le inisalini ua faatonuina e faatonutonu ai le kulukose o le toto.

Ma ala o se tagata ua togafitia i le pancreatitis e masani ona tatau ona toe mafaufau loloto i lana auala e maua ai meaʻai.

I le chronic pancreatitis, e le mafai ona e:

  • Greasy
  • Fried
  • Spicy
  • Ulaula
  • Salty
  • Filifili
  • Popo malosi
  • Meaʻai fagota
  • Sausagesi
  • Fualaau suamalie
  • Kapisi
  • Musika
  • Legumes
  • Pulu falala (muesli, millet)
  • Poʻu paʻu
  • Sukalati
  • O keke ma keke
  • Soda
  • Teu
  • Lauti malosi
  • Laveʻa vevela
  • Mataʻu malulu
  • Vaitau i ni aofaiga tele
  • Alu
  • Le ulaula
  • E tatau ona e 'ai e le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti (i le auala, o se tasi lea o tulafono faavae o se taumafataga maloloina).

O a mea e mafai ona 'aina:

  • Sour-milk products
  • Pulotini paletini,
  • Meaʻai maualalo maualalo, moa, iʻa faʻasaʻa
  • Laʻau mumu i mea laiti
  • Faʻailoa - oat, buckwheat, araisa
  • Laʻau kuka pe tao tao (pateta, kalafela, kāloti, zucini, paukini, beets, peʻa lanumeamata)
  • Fualaau e leai ni fua ma fua
  • Vailaʻau minerale ma se vaega alkaline, mo se faataitaiga, Narzan, Borjomi, Jermuk, Essentuki.

E le gata i le mulimuli i se taumafataga, vitamini A, C, B1, B2, B12, PP, K, o le gaʻo siaki e manaʻomia atili.

O le tulafono faʻavae iinei e le o le faʻamalosia: uʻamea e tatau ona galue e aunoa ma se popole.

E le mafai ona e savali fiaaai mo se taimi umi, i tulaga ogaoga, o se ipu vai vai mafanafana o le a fesoasoani pe afai e te inu i le afa itula ao leʻi 'aʻai. E tatau ona e 'ai i le taimi e tasi ina ia le aoga le pancreas.

O nei mataupu faavae o mea taumafa o loʻo iai foi le puipuia o faafitauli faʻapitoa mo i latou ua pasi atu i lenei maʻi ma o le a le mananao e faʻafeagai i le lumanaʻi. Ae, e pei ona latou fai mai: "Afai e te le mafaia, ae e te manao moni, ona e mafai lea!" O le mea autu o le iloa lea o le fua i mea uma. lomia e econet.ru.

Afai ei ai ni au fesili, fesili i ai.iinei

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Tuua Lau Faamatalaga