Soifua Maloloina mo le maʻisuka: tulafono o le tausiga o paʻu mo le maʻisuka

O le soifua mālōlōina o le oral o tagata maʻi ma le maʻisuka e 2.5 taimi e sili atu ona leaga nai lo tagata e le afaina i lenei maʻi. I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le gingivitis ma le faasolosolo taimi masani (CGP) o suiga eseese o le masani ona iloa. Ua maitauina e faapea o tagata maʻi ei ai le maʻisuka o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o le caries ma le taimi umi. O loʻo iloa e faapea o tagata mamai e maua i le maʻisuka, pe a uma le tosoina o nifo, faʻapea foi ma isi tipitipi o nifo pepe, faʻalauteleina le taimi faʻamalolo ma faʻalauteleina le faagasologa o le toe faʻafouina.

O faʻasalaga o faiga faʻasolosolo i le maʻisuka e oʻo atu ai i suiga eseese i le nifo. I le 95% o tagata gasegase, o le xerostomia e tupu, i le 5% - o se tofo suamalie. I tagata matutua, ona o le le lava o le salivation, o le mucous membrane ua magumago, le manava ma le manava, ua lamolemole le laulaufaiva ma le atrophy ogaoga o le papilla. O le i ai o le nifo o nifo ma le pusa, o le vave vave ona fausia o le tartar ua matauina.

O le umi o le maʻi e maua ai le maʻisuka e mafua mai i suiga o le maʻisuka i le taimi muamua ma sili atu nai lo vaʻa i isi totoga, o le mea lea o fomaʻi e masani lava o le muamua e faailoa ai lenei maʻi i luga o mafuaaga o faitioga ma le ata o le falemaʻi: toʻotoʻo, susunuina ma tiga pe a 'ai ma talanoa, ma faʻaitiitia le tofo , hyperemia ma le edema o le gums, le faateleina o le toto, gasegase, faateleina o le moega o le nifo, suppuration ma, o se taunuuga, vave toesea nifo.

Vaega o le tuufaatasiga o le microflora o le oral o gasegase i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

• O mafutaga o le streptococcus o le hemolytic ma le siv-like fungi o le ituaiga o Candida

• O le Microflora o laasaga o taimi e fai ma sui o le monocultures o le streptococcus and the gram-negative bacteria.

Faʻasagaga o le gaʻo o le carbohydrate ma le gasegase gasegase, faʻalauteleina le le mafai ona faʻaogaina o le tino, fausia o le tino, hypoxia, faʻaitiitia le faʻamautuina o tisipenesa, o le gaioiga o le faʻaogaina o le microflora faateleina. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i le suavai ma le suavaia i tagata gasegase (mai le 0.44 i le 6.33 mg o le kulukose i le 100 ml o fulufulu, faatasi ai ma le masani o le 0.24 i le 3.33 mg) e fesoasoani i le tele o le microflora, le televave o le gaosiga o le tartar. O le i ai o le nifo o nifo ma le paʻu o loʻo faʻamatalaina i se maualuga maualuga o le kulukose i le fulufulu, lea e fesoasoani i le vave faʻapupulaina o siama ma le faʻavaeina o le tartar.

Faʻaleagaina o ponaivi i le maʻisuka ona o le le lava o le inisalini, lea e taofia ai le gaioiga o osteoblast, mafua ai le acidosis oona, lea e faʻapupula ai le gaioiga o le osteoclasts. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, muamua muamua nai lo tagata e leai ni faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo, o le osteoporosis e atiina ae. O loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga o faʻamaʻi ma le faʻalogo ile leitio: faatasi ai ma le gingivitis, le ponaivi o le ponaivi, o le loloto o taimi e masani ai. O le vaega o le falemaʻi o le faʻamaʻi pipisi o le autu lea o le vaega o le inflammatory, ma le radiolog - diffuse osteoporosis ma ni tikeri eseese o le ponaivi ponaivi.

O le tele o taimi e pala ai le nifo i caries, o lona faʻasoa i tagata mamaʻi ma le maʻisuka e faalagolago i le umi o le maʻi. E maitauina e faapea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le faʻaitiitia o gasegase o le suavaia ua faʻaitiitia, ma o le mea lea o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o caries ma le umi o le maʻi. I le togafitiga o nifo nifo, o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka ua faʻaalia e faaosofia ai le salivation faʻatasi ma le faʻaaogaina o sooupu e faʻamautuina ai le faʻamautuina o le vai-base ma faʻaleleia ai le gaosiga o meaʻai o le oral vevela. O faʻamaʻi pipisi o nifo o ni aʻafiaga mai tagata e maua i le maʻisuka e le sili atu ona taatele nai lo le soifua maloloina.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

O suʻesuʻega lata mai ua faaalia ai o le mafutaga o le va o le ogaoga o le maʻi ma le maʻisuka. I le maʻisuka, o tagata gasegase o le a sili atu ona oʻo i le ogaoga ogaoga, ma le ogaoga o le gasegase, i le isi itu, e aafia ai le kulukose toto ma e fesoasoani i le alualu i luma o le maʻisuka. O tagata e maua i le maʻisuka e silia ma le 60 tausaga e le toe i ai ni o latou lava nifo. O le manaʻoga e faʻaaoga le dentures removable e sili atu ona faʻalavelaveina ai faafitauli o le mucosa ofo.

Togafitiga o le faʻasologa o togafitiga i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻamalamalamaina: lautele ma faʻalapotopotoga. O togafitiga lautele e tatau ona taulaʻi i le mauaina o taui mo le faʻamaʻi.

Faʻasologa o togafitiga faʻapitonuʻu e aofia ai:

- faʻamalosaga taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi (faʻamalosi, toleniga, togafitiga o le tumama, fautuaga mo mea tauleleia ole gaʻo),

-O le pepe-inflammatory therapy (faʻamamaina i fualaau chlorhexidine, miramistin),

• O tagata uma e maua i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ogaoga o le togafitiga i le vaitaimi, e tatau ona lesitala i le fomai nifo. O suʻesuʻega faafomai nifo e tatau ona faʻatino 3-4 taimi i le tausaga.

• O tagata maʻi i le faagasologa ole suʻesuʻega ole falemaʻi e manaʻomia ile suʻeina o le X-ray i le tausaga, aua o faiga faʻaleagaina i le ponaivi o le ponaivi o le alveola e sili atu ona loloto pe a faʻatusatusa i faailoilo.

• I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, mo le faʻamoemoe o le vave maua o faʻasalaga, e tatau ona faʻaaoga se faʻalavelave o suʻega faʻamatalaga talafeagai: igoa faʻaleleia o le tumama, igoa ole PMA, PI, KPI, suega a le Kulazhenko.

• Pe a ulufale i le falemaʻi, aemaise lava i se tulaga o le taufaasese o le maʻisuka, mai aso muamua e tatau ai ona faatonuina se 0.06% vaifofo o le chlorhexidine mo le taele o le eleele 1 min 2 taimi i le aso mo le 10 aso. Le siakiina o le tumama o le oral vavalalata.

• Mo le togafitiga o faʻamaʻi pipisi ma le puipuia o le alualu i luma o le microbetiopathy o le maʻisuka, e fautuaina e fautuaina le electrophoresis o se 3-5% o le vaifofo o le faamalo i le vaega o faiga faʻavavevave o laʻau pito i luga ma lalo. O le faagasologa o togafitiga e tatau ona faʻatulagaina 10-15 faiga faʻavae i aso uma.

Tulafono mo le tausiga o le tino o tagata gasegase e maua i le maʻisuka

• Faʻateleina o le suka toto (faʻaitiitia uiga o le xerostomia)

• Fufulu ou nifo pe ia fufuluina lou gutu i se gutu pe a maeʻa taumafataga taitasi.

• Faʻatagaina le faʻaaogāina o nifo nifo

• Afai e leai se toto toto o gom, e mafai e se tagata maʻi maua i le maʻisuka ona faʻaaogaina se pulumu fulunifo o faigata faigata, ma le tafe toto pe faʻavave foi i le faʻaogaina o le faʻaogaina o le gaioiga i le periota, e tatau ona faʻaaogaina se pulumu vaivai.

• Faʻafefe ma fufulu le fesoasoani mo le faʻaaogaina i aso taitasi e le tatau ona iai ni vailaau faʻasaina faʻamalosi, malolosi peroxyids ma se faʻavavega o aafiaga, ma mea e sili ona pala

• Vaʻalele e fiafia i ai ma faʻaopoopoga e faʻaleleia ai le metabolism ma le toe faʻaleleia o le tino, faʻapea foʻi ma mea totino faʻapitoa e maua ai le faʻaleagaina o aʻafiaga. O nisi ituaiga o laau e pei o le sage, chamomile, rosemary, oats, ma le net fai se galuega tele i lenei mea.

I le avea ai o se vaega o nifo ma ni rinses e faʻaaogaina i le taimi o le faʻalavelave tele o faʻamaʻi pipisi, o mea faʻapitoa e faʻavae i gaioiga ma gaʻo taua o vailaʻau togafitiga ua faʻamaonia lelei lava i latou. I le avea ai o se tulafono, o ia mea tuufaatasia o loʻo i ai le gaioiga o le tino, o lea e faʻaaogaina ai e fomaʻi i naʻo le taimi o le sili atu i le fa vaiaso, mulimuli ane e tatau ona toe foʻi le tagata maʻi i le faʻaaogaina faapitoa o le tausiga o le maʻisuka.

Lisi o le koluma lagolago laupapa ma metotia o lagolago faʻamalosi faʻamalosi: VL lagolago - o fausaga ua fuafuaina e tausia ai le telefoni i luga o le eleele, vai.

Faatulagaina o le suavai i luga o le eleele: O le tele o le susu i luga o le kelope e vevela mai luga o sami ma sami (88 ‰).

Laasaga o le tumama mo le maʻisuka

O le faʻamalosia ma mafai gaioiga faaletino e mafai ai ona faateleina le tumau o le tino o le maʻisuka. E le gata i lea, e tatau ona totogi le mafaufau i le oral vevela ma le tausiga o nifo.

Faʻatasi ma le maʻisuka, o le lamatiaga o caries ma faʻamaʻi pipisi e tele taimi e maualuga atu. O se fomai nifo e asiasia tasi i le ono masina.

O le soifua maloloina mo le maʻisuka e aofia ai le tausiaina o le tausiga o vae, aua:

  • o le paʻu e mamago ma pala
  • maʻi pipili ma tafe i luga o vae.

Ina ia puipuia mai faʻafitauli mai le maʻisuka, e fautuaina e fomaʻi le gauai faapitoa i faʻamaoniga e tutupu i le taimi o le maʻi.

Tausiga o Tausiga ma Sao Saogalemu

O le maʻisuka e mafai ona avea ma se faʻaosoosoga o le maualalo ifo o le lagona o le pito i lalo. E taua le puipuia o vae e faʻaaoga ai na o seevae lelei ma aloese mai le afaina ma manuʻa. O le tino maloloina o vae o se vaega talafeagai o togafitiga o le maʻisuka, ma o lau fomaʻi o le a suʻeina i latou i faʻasalalauga uma.

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le faamai o le maʻi suka. Talu ai e le lelei le mafaufau, e le o lagona e le tagata mo se taimi umi le auala e lulu ai seevae, o le a tulaʻi mai le au mai ma lavea vae. O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona oʻo mai mai nai pito laiti.

Ina ia puipuia se vae o le maʻisuka, e tatau ona e:

  1. taofi le ulaula
  2. asiasia vae i aso uma,
  3. e faʻagasolo ai nofoaga ua faaleagaina.

O le tausiga o vae i aso taitasi e aofia ai:

  • fufuluina o ou vae i le vai mafanafana ma se fasimoli lelei,
  • solo le paʻu ile solo taele,
  • lubrication o vae i le faʻamamaina o kulimi,
  • togafitia avanoa avanoa faatasi ma le ava malosi,
  • faʻaaoga sooga ulu e ofuina i luga o le cotton.

Fomaʻi e tuʻuina atu fautuaga i le setete o fao. O lea, e le mafai ona seleina i seleulu, ma e tatau ona e failaina i taimi uma. O le pito o le fao e tatau ona saʻo, ae le o se mea puupuu.

Lalaga solo seevae o loʻo i ai se lapoʻa tele ma se mulivaevaevae. E tatau ona avea ma paʻu ma umi. O lenei tulafono e faʻaaogaina uma i tamaʻitaʻi ma alii e maua i le maʻisuka. E le mafai ona e taofiofi ou lava vae, ma e sili atu foi ona faʻaaogaina se tui mo le maʻisuka pe afai e le lava le maualuga o le vaai.

E lamatia i le mafaufau o le tagata lava ia, e faʻasaina le tapeina o sana ma faʻaaoga oloa o loʻo aofia ai le suka.

E sili atu le aua le faʻamaʻaina nala ia latou lava, ina ia le faaleagaina ai le paʻu ma faʻaosooso se faʻamaʻi. E leai ni laʻau e togafitia i vai vevela.

Faʻasalaga Taualumaga

O le vaega o togafitiga faʻamalosi e aofia ai foi le faʻamalosi, lea e faʻapupulaina ai lona puipuiga ma le faʻamalolo, pe a faʻatasi ma le faʻamalosi tino i le maʻisuka.

  1. faateleina le metabolism
  2. faateleina i le taua lautele,
  3. faʻafouina o le soifua maloloina.

O tulafono faigata e tatau ona mataituina:

  • fai malie: soo se gaoioiga faʻamaʻalosi e tatau ona faʻalemu malie,
  • masani ma le faʻatinoina: o taualumaga e faia i taimi uma, o nisi taimi i vasega eseese, ae a itiiti mai o le masina ma le afa aso e aunoa ma ni malologa umi,
  • auala lautele: faʻaaogaina le tasi, ae o le tele o ituaiga o faʻamalosia,
  • uiga: taimi ma le malosi, faapea foi ma se faiga o faiga faigata, ua fuafuaina i le matua, tulaga o le soifua maloloina, atinae faaletino ma uiga patino o le tagata maʻi.

O le tineia o le ea mo se tagata e maua i le maʻisuka o se mea taua tele. O le savali i le tele o le vevela ua leva ona i ai se foliga o le ea o le ea. O ia taga e mafai ona amata i totonu o potu e iai le vevela o le potu - 18-22 tikeri.

Afai e le maualalo ifo le vevela o le ea i le 16 tikeri, ona maeʻa lea o le 2-3 vaiaso e amata ona e taʻele i le ea. Afai o le vevela e sili atu i le 25 tikeri, ona lelei lea mo le maʻisuka e faʻagata ai ia taualumaga.

O le taʻele o le ea e sili ona lelei i totonu o se vaomatua po o se togalaau, e lata ane i se vaituloto. I le leai o sea avanoa, o ave o le la e ave i luga o le faapaleo, o taoto i luga o le moega po o le moega. E tāua tele le tuʻufaʻatasiga o le taele i le ea faʻatasi ai ma faamalositino masani i le maʻisuka.

Faatasi ai ma se laasaga talafeagai o le faʻamaʻaʻaina ma le leai o ni faʻalavelave matuia, o le taele i le ea e mafai ona faʻaaoga i foliga o se moe i le ea. O ia auala e tatau ona faia pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi.

O meafaigaluega e fesoasoani i le tausiga o le paʻu o le maʻisuka o le a taʻuina atu le vitio i lenei tusiga.

Vaega o le tausiga o le maʻisuka

O faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona matuia. E aofia ai faʻalavelave mai le loto, mata ma fatugaʻo, toto maualuga, vevela vascular ma le faaleagaina o fiva nerve (diabetic neuropathy), lea i nisi tulaga e mafua ai le manaomia o le tosoina o le tino. Ae, e ui lava i lea, o aʻafiaga o faʻafitauli mai le maʻisuka e mafai ona matua faʻaitiitia pe afai e maitauina tulaga faʻapitoa, e pei o le puleaina o le toto toto, paʻu, gaioiga faʻamalositino talafeagai ma togafitiga talafeagai. Ma o le tausiga sili ona maualuga o le maʻi e mafai ona faia se sao tele i lenei mea.
O nisi o faʻafitauli autu o le maʻisuka, lea e mafai ona matua faʻaleagaina e le tausiga lelei, o faʻafitauli nei:

Faʻaleaga mea

O le faʻaleagaina o le nerve e taʻua o le neuropathy o le maʻisuka, ma e mafai ona faʻaalia e ala i le faʻanoanoa, tingling, tiga, afaina ai faafitauli, poʻo faafitauli i le vevela. E afua ona o le maualuga o le toto ma le faaleagaina o le fausiaina o fiva. O tausiga faʻapitoa i le fale mo le tagata maʻi e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi e pulea le suka suka, ia faʻasoloina togafitiga faafomaʻi i le taimi, mulimuli i se taumafataga ma faamalositino.

Faateleina le lamatia o faʻamaʻi pipisi

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le toto maualuga o le toto e fesoasoani i le tuputupu aʻe o siama siama ma fungalfections, aemaise lava i le paʻu ma le urinary tract. E mafai e le aufaigaluega tausi tagata ona fesoasoani i se pele e faʻaitiitia le lamatiaga o siama, ile tausia o le paʻu ma mama, faʻaauau pea ona taʻele, logoina vave le fomaʻi aʻo feagai ma ia faʻafitauli.

Faʻafitauli leaga

E ui lava e taatele le glaucoma ma le taʻavale i tagata uma, o tagata e maua i le maʻisuka e faʻapupulaina pea nei faʻamaʻi i le tele o tausaga. I le aluga o taimi, o le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai toto toto o mata, e aofia ai le retina, tioata ma le nerve opic. O le galuega a le aufaigaluega tausi maʻi o le faʻatautaia lea o suʻesuʻega faʻapitoa e fomai mo togafitiga muamua, pe a fai e manaʻomia le manaʻoga.

Soliga o vae

E ui o tagata taitoatasi e ono i ai vaevaega o le vae, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e sili atu ona afaina i le fatuina o sana, paʻu, malogo, paʻu le paʻu ma faʻamaʻi pipisi, ona o le aʻafia o le nasu i le maʻisuka e faʻaitiitia ai le lagona o le faʻalogo i totonu o vae. E mafai e le aufaigaluega tausi fale ona fesoasoani i se tagata maʻi i le maʻisuka ia iloa le ala e gauai atu ai io latou vae ma mulimulitai i tulafono talafeagai ole tausiga (tausia o latou vae ia mama ma mamago), lea e matua faaitiitia ai le lamatiaga ole maʻi.

Faʻailoga o le fatu poʻo fatuga

O le maʻisuka e faʻateleina ai le i ai o le loto o le tagata poʻo le fatu fatu. O se soifua maloloina lelei ma se tautinoga i le puleaina o fatu ma gaioiga gaoioiga e taua tele. O le galuega a le aufaigaluega tausi maʻi o le fesoasoani i le tagata maʻi ia mulimuli i fautuaga mo le inuina o vailaʻau, faʻamautinoa le lelei o le tino ma faʻamautinoa le siakiina masani o le maualuga o le suka.E le gata i lea, e mafai e le tagata tausi maʻi ona faʻatagaina oe e siosiomia le tagata maʻi ma le faʻaeteete ma faia galuega mamafa a le fale ma o le tagata maʻi e sili atu le malosi e tumau ai lona malosi.
Fautuaga lautele mo le tausia o se tagata maʻi i le maʻisuka.

Tausiga tausisoifua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

1. O le aufaigaluega tausi maʻi ma le tagata maʻi e tatau ona maua faʻamatalaga e uiga i lenei maʻi ma togafitiga togafitiga, e le gata mai faʻamatalaga o faʻamatalaga o faʻamatalaga lautele, ma mai le endocrinologist, o se meaʻai. Soifua maloloina maloloina ma gaoioiga faaletino, tausia o le mamafa masani ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi mo le puleaina o suka suka o mea taua ia mo le faatumauina o le ola lelei o se tagata maʻi i le maʻisuka.

2. Aua le ulaula. Afai e ulaula le tagata maʻi, e tatau ona faʻafesoʻotai se fomaʻi ina ia maua ai se auala e faatea ese ai lenei masani leaga. O le ulaula e mafua ai le tele o faʻafitauli o le maʻisuka, e aʻafia ai le afaina o le myocardial, o le stroke, nerve ma le fatu fatu. O le mea moni, o tagata ulaula o loʻo maua i le maʻisuka e tolu taimi e sili atu ona mate mai le faʻamaʻi fatu cardiovascular nai lo tagata e le ulaula tapaa i le maʻisuka.

3. Tausia o le toto masani ma le cholesterol toto. E pei o le maʻisuka, o le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai toto. O le maualuga o le cholesterol o le a avea foi ma faafitauli mo soo se tagata, ma o le maʻisuka, o le mafai ona atiaʻe le atherosclerosis e faʻapupulaina ai. Ma afai ei ai se tuufaatasiga o nei mea taua, o le tulaga lamatia o le atiaeina o ni faafitauli matuia pe a osofaʻia le fatu po o le stroke e faatele ona tele. O le taumafaina o meaʻai maloloina ma faamalositino i aso taʻitasi, faʻapea foʻi ma le tagofia o fualaau talafeagai, e mafai ona fesoasoani ia te oe e pulea lau suka ma le cholesterol levels.

4. Faʻamatalaga manino mo suʻesuʻega faafomaʻi faʻaletausaga ma suʻesuʻega masani. Ole suʻeina ole fomaʻi ole fomaʻi e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia ni faʻafitauli o le maʻisuka i le amataga ma faʻafesoʻotaʻi togafitiga talafeagai ile taimi. O le tagata suʻesuʻe o le a siakiina le tulaga o mata mo faailoga o le faaleagaina o le retina, cataract ma le glaucoma.

5. Vaʻaia. O le maualuga maualuga o le toto e mafai ona faʻavaivaia ai le tino puipuia o le tino, lea e sili atu ai le taua o tui puipuia mo tagata masani. O lenei:

  • Pulu tui. Ole tui ole tausaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e tumau ile soifua maloloina i le vaitaimi o le pisapisao, ma aloese ai mai faalavelave matuia o le gasegase.
  • Vaʻaia faasaga i le niumonia. O nisi taimi e manaʻomia ai se tui puipui le niumonia muamua. Afai ei ai le faʻafitauli o le maʻisuka pe ua silia ma le 65 ona tausaga, ona ono manaʻomia ai lea o le faʻasalaga i le tasi taimi i le lima tausaga.
  • Hepatitis B o vailaau faʻasaina I aso nei o loʻo faʻamaonia le faʻamaʻi o le hepatitis B pe afai e le i muaʻi tuiina le tagata maʻi i le faamaʻi hepatitis B ma o le tagata maʻi o se tagata matutua e 19 i le 59 ma le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. Afai o se tagata maʻi e 60 tausaga le matua pe sili atu ma e maua i le maʻisuka ma e leʻi mauaina muamua se tui, ole tui e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi.
  • Isi tui. Faʻalagolago i tulaga, e mafai foʻi e lau fomaʻi ona fautuaina isi tui.

6. Tausiga o nifo ma le ooto. O le maʻisuka e mafai ona faʻaititia ai le lamatiaga o le pipisi o siama. E talafeagai le pulumu o ou nifo pe a ma le faalua i le aso, tasi aso i le aso ma le fusi, ma le itiiti ifo faalua i le tausaga e asiasi i se fomai nifo. E tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi pe afai o loʻo iai le toto mai le gutu ma pe a fai o loʻo i ai se faʻaaliga vaaia pe mumu.

Tausiga o le Maʻisuka Foot

Tausiga o le Maʻisuka Foot

O le toto maualuga e mafai ona faaleagaina ai neura i vae ma faʻaitiitia le toto i vae. Lelei togafitia, tipi poʻo paʻu e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi. Mo le puipuia o faafitauli o vae, e tatau ona e:

  • Fufuluina ou vae i aso uma i le vai mafanafana.
  • Laʻu mūmū, aemaise lava i le va o tamaivae.
  • Faʻafefe o ou vae ma tapuvae i le manogi.
  • Laei seevae ma totini i taimi uma. Aua le savali e leai ni seevae. Lalaga solovae mafanafana e afifi lelei ai le vae, puipui puipui e taoto ai.
  • Puipui ou vae mai le vevela ma le malulu. Laei seevae i luga o le matafaga poʻo luga o luga o le papaʻe vevela. Aua le tuʻu ou vae i le vai vevela. Siaki le vai ao leʻi faʻavaivaia vae. Aua neʻi faʻaaogaina fagu vai vevela, mea faʻavevela, poʻo palanikeke eletise. O nei fuataga ua mamanuina ina ia mautinoa ai e le maua e le tagata maʻi le faʻaleagaina o vae ona o le faʻaitiitia o lagona ile maʻisuka.
  • Siaki siaki i aso uma mo paʻu, afaina, maʻi, mumu, poʻo le fulafula.
  • E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai ei ai le tiga i vae poʻo le faʻaleagaina lea e le mou atu i totonu ole aso.

7. Faaaogaina o aspirin i aso taitasi. Aspirin e faʻaitiitia ai le tui toto. O le aveina o aspirin i aso uma e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi - o faʻafitauli autu o tagata mamai.

8. Afai e 'ai e le tagata maʻi le ava malosi, ona tatau loa lea ona faʻaaogaina le taumafa o le ava malosi. O le ava malosi e mafai ona mafua ai se paʻu tele i le suka o le toto, e faʻatatau i le tele o le ava malosi ma le tele o taumafa e 'ai faatasi ai ma le ava malosi. Afai ua filifili le tagata maʻi e inu, e tatau ona faia lenei mea i le faʻaogaina ma masani ai i meaai. E le gata i lea, e tatau ona amanaia o le ava malosi o se oloa maualuga-kalori ma o calorie faaopoopo e tatau ona amanaia pe a fuafua le meaai o le kalori.

9. Taofiofi o le malosi. O homoni tagata e maua mai i tali i le faʻaʻumiʻumi o le atuatuvale e mafai ona faʻaititia ai le inisalini o le gaosiga poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le tino ile inisalini. O le mea lea, e tatau ona lava le moe ma e fautuaina e aʻoaʻo ia mataupu faavae o le malologa e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le atuatuvale i le tino.

Tausiga o le maʻi suka

E tele mea e mafai ona e faia e puipuia ai faʻafitauli o le paʻu:

  • Taofi lou tino ma mama. Faʻaaogā le paʻu o le talino i vaega o loʻo i ai paʻu paʻu e pei o le vevela ma le uʻu.
  • Aloese i le vevela vevela ma le timu. Afai e mamago lou paʻu, aua e te faʻaaogaina le pata taele. Faʻaaogā le faʻamamaina o fasimoli. A uma lenei, e fautuaina e togafitia le paʻu i le lotion.
  • Puipui le paʻu mago. O faʻasalaga poʻo le vevela o le paʻu paʻu (faʻamaʻi) e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu o le paʻu, faʻapena ia faʻamama le paʻu e taofia ai le osooso, aemaise lava i le malulu ma le vevela o le tau.
  • Afai o le tipi, abrasions, poʻo le maofa e tupu, fufuluina le paʻu ile paʻu ma le vai. E le mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau e pei o le ava po o le iodine e faʻamamā ai le paʻu, aua e matua faigata i le paʻu. E mafai ona e faʻaaogaina se suauu vailaau faʻamaʻi poʻo se ofu e le lelei. Mo soʻo se faʻaititia pe itiiti ifo le leaga o le paʻu, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.
  • I le malulu, masina vevela, e tatau ai ona faʻafefeina le ea i totonu o le potu. Aʻau lelei sili atu i le tau, pe a mafai.
  • Faʻaaogisa sina faʻavave.
  • Faʻafesoʻotaʻi se tagata faʻataʻitaʻiga pe afai e le mafai ona foia faafitauli.
  • Tausia ou vae. Siaki ia i latou i aso uma mo ulupuni ma tipi. Lalaga solo lelei, lautele, mafolafola.

10. Pule pule.

Puleaina o le Maʻisuka

O se paleni taumafa e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le mamafa, ma i nisi tulaga o le a faʻaititia le fualaau o le insulin. E masani lava, o le leiloa o le 10 pasene o lou mamafa o le tino e mafai ona fesoasoani i se tagata maua i le maʻisuka ia tausia le suka suka i lalo o le pule.
O le a se mea e mafai ona faia:

  • Maua fautuaga mai se tagata tausi meaʻai e fesoasoani i le fausiaina o se meaai mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, ma mafaufau i ana masaniga ma mea e te manaʻo i ai.
  • Fuafua meaai ma meaʻai, e aofia ai meaʻai maloloina ma mea e aʻafia ai.
  • Taumafai meaai ma meaʻai ao lei fafagaina le tagata maʻi.
  • Maua ni faʻamatalaga e uiga i le tele o le gaʻo, polotini, ma gaʻo, ole gasegase e manaʻomia ile maʻisuka. E ui lava, e sili ona lelei le feutagai ma se tagata paleni e uiga i le fua o nei mea i le taumafataga.
  • Faʻaaofia ai le fiva o mea taumafa i au mea taumafa, lea e mafai ona faʻaititia ai le malosi o le kulukose o le toto e masani lava pe'ā uma ona 'ai.
  • Vaavaai le maualuga ole kulukose o le toto aʻo leʻi amataina, pe pei foi ona fautuaina e le fomaʻi.

Gaoioiga faaletino
O le faamalositino e mafai ona fesoasoani i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka le mamafa le mamafa ma pulea le suka suka. O le savali naʻo le 30 minute i le aso, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona fesoasoani e faʻamautu le maualuga o le kulukose. O le faaosofia sili mo le faamalositino o se tagata e tausia le tagata maʻi, lea e mafai ona faʻamalosia ai le maʻi e faʻamalosi. O le maualuga o le atuatuvale e faalagolago lea i le tulaga o le maʻi ma i tulaga taʻitasi, o le avega atonu e eseese.

Mataitu fualaau.
E tatau ona pulea le faʻaaogaina o vailaʻau uma ua fautuaina e le fomaʻi i le taimi na faʻataunuʻuina ai. E moni lava lenei mea pe a manaʻomia le inisalini, talu ai e fautuaina le fuaina o le kulukose aʻo leʻi faia le inisalini ma, i le avea ai o se tulafono, o le injections e tuʻuina aʻo leʻi 'ai. Pe a faʻaaogaina le inisalini, e tatau i tagata tausi maʻi ona iloa uiga o se faʻalavelave e pei o le hypoglycemia.

Faailoga o le hypoglycemia e aofia ai:

  • Le popole
  • Le mautonu
  • Sweating
  • Nausea
  • Fiaai

Pe a oʻo mai na faʻaʻailoga, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se nifo manogi ma afai e le faʻasologaina le tulaga, ia vave valaʻau se fomaʻi.
E na o se auala atoatoa ma le agavaa i le tausiga o tagata mamai e maua ai le maʻisuka e mafai ona mautinoa ai le lelei o le olaga mo le tagata maʻi ma aloese pe faaitiitia le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

Soifua Maloloina mo le maʻisuka: tulafono o le tausiga o paʻu mo le maʻisuka

E masani lava, o le maʻisuka, ae maise lava i le tulaga maualuga, e faʻatasi ma le faʻapalaina o le paʻu. O lea ituaiga uiga e mafai ai e se tagata ona vaai i se fomaʻi, o nisi taimi mo le taimi muamua. O le soifua maloloina i le maʻisuka e taua i soo se laasaga o maʻi.

I le maʻisuka, o toto laiti toto ma namu e fausiaina, o loʻo taʻitaʻia ai le faʻalauteleina o le paʻu o le paʻu.

Faʻatasi ai ma lenei maʻi, o se taunuuga o le faʻaleagaina o le tino, e faʻaitiitia ai le puipuiga. O maʻi suka e tatau ona tausisia tulafono o le tumama: matau le mama o le tino, lavalava ma lou fale.

O le faʻamalosia ma mafai gaioiga faaletino e mafai ai ona faateleina le tumau o le tino o le maʻisuka. E le gata i lea, e tatau ona totogi le mafaufau i le oral vevela ma le tausiga o nifo.

Faʻatasi ma le maʻisuka, o le lamatiaga o caries ma faʻamaʻi pipisi e tele taimi e maualuga atu. O se fomai nifo e asiasia tasi i le ono masina.

O le soifua maloloina mo le maʻisuka e aofia ai le tausiaina o le tausiga o vae, aua:

  • o le paʻu e mamago ma pala
  • maʻi pipili ma tafe i luga o vae.

Ina ia puipuia mai faʻafitauli mai le maʻisuka, e fautuaina e fomaʻi le gauai faapitoa i faʻamaoniga e tutupu i le taimi o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona avea ma se faʻaosoosoga o le maualalo ifo o le lagona o le pito i lalo. E taua le puipuia o vae e faʻaaoga ai na o seevae lelei ma aloese mai le afaina ma manuʻa. O le tino maloloina o vae o se vaega talafeagai o togafitiga o le maʻisuka, ma o lau fomaʻi o le a suʻeina i latou i faʻasalalauga uma.

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le faamai o le maʻi suka. Talu ai e le lelei le mafaufau, e le o lagona e le tagata mo se taimi umi le auala e lulu ai seevae, o le a tulaʻi mai le au mai ma lavea vae. O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona oʻo mai mai nai pito laiti.

Ina ia puipuia se vae o le maʻisuka, e tatau ona e:

  1. taofi le ulaula
  2. asiasia vae i aso uma,
  3. e faʻagasolo ai nofoaga ua faaleagaina.

O le tausiga o vae i aso taitasi e aofia ai:

  • fufuluina o ou vae i le vai mafanafana ma se fasimoli lelei,
  • solo le paʻu ile solo taele,
  • lubrication o vae i le faʻamamaina o kulimi,
  • togafitia avanoa avanoa faatasi ma le ava malosi,
  • faʻaaoga sooga ulu e ofuina i luga o le cotton.

Fomaʻi e tuʻuina atu fautuaga i le setete o fao. O lea, e le mafai ona seleina i seleulu, ma e tatau ona e failaina i taimi uma. O le pito o le fao e tatau ona saʻo, ae le o se mea puupuu.

Lalaga solo seevae o loʻo i ai se lapoʻa tele ma se mulivaevaevae. E tatau ona avea ma paʻu ma umi. O lenei tulafono e faʻaaogaina uma i tamaʻitaʻi ma alii e maua i le maʻisuka. E le mafai ona e taofiofi ou lava vae, ma e sili atu foi ona faʻaaogaina se tui mo le maʻisuka pe afai e le lava le maualuga o le vaai.

E lamatia i le mafaufau o le tagata lava ia, e faʻasaina le tapeina o sana ma faʻaaoga oloa o loʻo aofia ai le suka.

E sili atu le aua le faʻamaʻaina nala ia latou lava, ina ia le faaleagaina ai le paʻu ma faʻaosooso se faʻamaʻi. E leai ni laʻau e togafitia i vai vevela.

O le vaega o togafitiga faʻamalosi e aofia ai foi le faʻamalosi, lea e faʻapupulaina ai lona puipuiga ma le faʻamalolo, pe a faʻatasi ma le faʻamalosi tino i le maʻisuka.

  1. faateleina le metabolism
  2. faateleina i le taua lautele,
  3. faʻafouina o le soifua maloloina.

O tulafono faigata e tatau ona mataituina:

  • fai malie: soo se gaoioiga faʻamaʻalosi e tatau ona faʻalemu malie,
  • masani ma le faʻatinoina: o taualumaga e faia i taimi uma, o nisi taimi i vasega eseese, ae a itiiti mai o le masina ma le afa aso e aunoa ma ni malologa umi,
  • auala lautele: faʻaaogaina le tasi, ae o le tele o ituaiga o faʻamalosia,
  • uiga: taimi ma le malosi, faapea foi ma se faiga o faiga faigata, ua fuafuaina i le matua, tulaga o le soifua maloloina, atinae faaletino ma uiga patino o le tagata maʻi.

O le tineia o le ea mo se tagata e maua i le maʻisuka o se mea taua tele. O le savali i le tele o le vevela ua leva ona i ai se foliga o le ea o le ea. O ia taga e mafai ona amata i totonu o potu e iai le vevela o le potu - 18-22 tikeri.

Afai e le maualalo ifo le vevela o le ea i le 16 tikeri, ona maeʻa lea o le 2-3 vaiaso e amata ona e taʻele i le ea. Afai o le vevela e sili atu i le 25 tikeri, ona lelei lea mo le maʻisuka e faʻagata ai ia taualumaga.

O le taʻele o le ea e sili ona lelei i totonu o se vaomatua po o se togalaau, e lata ane i se vaituloto. I le leai o sea avanoa, o ave o le la e ave i luga o le faapaleo, o taoto i luga o le moega po o le moega. E tāua tele le tuʻufaʻatasiga o le taele i le ea faʻatasi ai ma faamalositino masani i le maʻisuka.

Faatasi ai ma se laasaga talafeagai o le faʻamaʻaʻaina ma le leai o ni faʻalavelave matuia, o le taele i le ea e mafai ona faʻaaoga i foliga o se moe i le ea. O ia auala e tatau ona faia pe a maeʻa ona talanoa i se fomaʻi.

O meafaigaluega e fesoasoani i le tausiga o le paʻu o le maʻisuka o le a taʻuina atu le vitio i lenei tusiga.

E le gata i le inuina o fualaau, o meaai faapitoa ma le tausia o se olaga ola malosi, tausiga o le paʻu i le maʻisuka o se tasi lea o vaega sili ona taua i le togafitia o togafitiga ma le puipuia o le tino mai le atinaʻeina o faafitauli. O le maua o se taimi talafeagai mo le tumama, o le maʻisuka e puipuia ai o ia mai le paʻu o le paʻu, dermatitis, fula ma maʻi o le tino, le atinaʻeina o caries ma faʻamaʻi pipisi.

O le le lava o le puleaina o le mama o le tino, lavalava, seevae ma le fale atoa, o se vaivaiga vaivai o le maʻisuka e faigofie lava ona mafai ona aʻafia ai aʻafiaga mai fafo, faʻaosofia ai faʻafitauli o le togafitiga autu.

O se mea taua i le togafitiga o le maʻisuka o le tumama o le tagata lava ia. Ona o le faaletonu o le maʻisuka, o le puipuiga o le maʻisuka ua avea ma vaivaiga, ma o se taunuuga o le toe faaleleia o le tino o le tino: o manua ua malolo mo se taimi umi, ma o loo i ai se tulaga lamatia o le mai. E le gata i lea, e masani lava ona maua e tagata gasegase le faʻaogaina o faʻamalositino, faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi. Muamua lava, o ia faʻafitauli o loʻo faʻaalia i le oral mouth ma i luga o vae o le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2, o le aʻafiaga o le caries e faʻapupula, ma le faʻafefe o le mucous membranes o le vavagana o tautala e masani ona tupu. O le mea lea, e tatau i le tagata maʻi ona pulumu ona nifo i faalua i le aso ma se paʻu e aofia ai le fluoride.E fesoasoani e faʻamalosia le faʻamafana o le nifo, puipuia mai le pala o nifo. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se pulumu faʻapitoa i le pulumu siliki, lea ua mamanuina e faʻamamā ai le gaʻo uma. O le faʻatinoga e faʻatinoina i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga ma i le afiafi ao leʻi oʻo ile moe. E le gata i lea, ao faagasolo le aso, e tatau i le tagata maʻi ona fufulu lona gutu ile 1-2 taimi ma faʻamaʻi se fomaʻi faʻapitoa, ma afai e talafeagai, ia fufulu ni mea faʻapipiʻi faʻatasi ma nifo nifo pe a uma ona 'ai.

O se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka o le paʻu mamago, lea e faʻafefe ai le paʻu, vavao ma e oʻo lava i maʻi pipisi. O lenei mea e sili atu i le paʻu o le pito i lalo. O le le aofia ai faʻamaʻi fungal, o le fausiaina o manuʻa faʻamalolo ma le faʻavauvau i le olaga i aso faisoo, e tatau ona e mulimulitaʻia tulafono o le puipuia o le maʻisuka i le maʻisuka.

  • O le vevela o vae baths ei ai se aafiaga lelei i le paʻu o se maʻi suka, lea e taua tele.

Pe a filifilia ni seevae, e tatau ona e mafaufau i ni mea se tele. E tatau ona faia i mea e manava ai le manava, faatasi ai ma se lapoʻa tele ma se mulivae mulivae. E taua le taua o le seevae ma e le tuʻimomomoina vae.

  • Fufuluina ou vae ile vai vevela aua o le mea lea e mafua ai le mu po o le paʻu o le tino.
  • Savalivali e aunoa ma seevae. I nofoaga faitele o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faia o se maliega poʻo le faamanualia o se vae.
  • Faia ni vaʻavaʻai ma matala le lelei. I lenei tulaga, e tatau ona e sailia le fesoasoani mai tagata o lou aiga poʻo se tagata poto faapitoa.
  • Tetele ese le aveeseina o sana.

I le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma le tausisi i tulafono o le soifua maloloina o le tagata lava ia, o le maʻi e taofia le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vae. I le amataina o le soifua mālōlōina ma le faʻatagaina o se faʻalavelave, o le maʻi gasegase e masani lava ona faʻaalia o ia i faafitauli i sooga o vae, o le fatuina o manua o le purulenti ma e oʻo lava i le tipiina o vae.

O tagata e le lelei le pulea o le maʻisuka ei ai le maualuga o le aʻafia o faafitauli o nifo ma maʻi o le kiona nai lo tagata e leai se maʻisuka. E mafua ona o le faʻaitiitia o le tetee atu i faʻamaʻi pipisi.

Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka, e tatau ona e gauai faapitoa. vailaau ole soifua maloloina ma le tausiga lelei o nifo, ma le pulea o le kulūkose toto. Faʻafesoʻotai lau fomaʻi i taimi uma i le auala e tausia lelei ai ou nifo ma ou maʻi.

Maʻisuka - O se faʻamaʻi masani i tagata soifua. O faailoga muamua ma faʻamaʻi o le maʻisuka e mafai ona tupu i totonu o le oral mouth, o le mea lea ia e gauai faapitoa i suiga i le oral mouth, e mafai foi ona fesoasoani i le vave suʻesuʻeina ma togafitiga o le maʻisuka.

O faʻamaʻi pipisi masani e aafia ai tagata e maua i le maʻisuka o:
• taimiontitis (faʻamaʻi pipisi)
• stomatitis
• Caries
• faʻamaʻi pipisi
• laiseneina fuafuaga (inflammatory, autoimmune paʻu maʻi)
• tofo i le le fiafia
• faʻamago, susunuina i le gutu (maualalo le pala).

Periodontitis (faʻamaʻi pipisi) e afua mai i se siama e faʻaumatia ai le ponaivi o loʻo siomia ma lagolago ai nifo. O lenei ponaivi e lagolagoina ou nifo i totonu o le auvae ma e mafai ai ona e faʻamafanafana lelei. Pacteria ma meaʻai e mafua mai i le papa, o le mafuaaga autu o le maʻi pipisi.

Afai e tumau pea le meaʻai i nifo ma ni paʻu, e faʻamalosi, faʻapipiʻi malosi i luga o nifo po o tartar. Tartar ma le faʻailoga e faʻafefe ai le siʻomaga i ona nifo ina ia mumu, fulafula ma tafe. Aʻo faʻaauau le mumu o le gum, o le a atili ai ona faaleagaina ponaivi. O le nifo e vaʻavaʻa ma mafai ona pauu i latou lava pe atonu e manaʻomia ona aveeseina.

O maʻi faʻamaʻi e sili atu ona taatele ma ogaoga i tagata e le lelei le pulea o maʻisuka. E mafua lea mea ona latou te maua le maualalo o le tetee atu i faʻamaʻi ma le le lelei o le faamalologa.

E taua le tausia o le soifua maloloina o le tino ma pulea le kulukose o le totoe puipuia ai faʻamaʻi pipisi. O lenei auala e lua ala. Togafitiga mo faʻamaʻi pipisi e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le kulukose o le toto i tagata e maua i le maʻisuka, faapea foi ma tagata mamaʻi i le puleaina o le kulukose o le toto, e mafai ona togafitia lelei faʻamaʻi pipisi.

Faʻamolemole faʻafesoʻotaʻi lau dentist i le taimi lava e te vaʻai ai i soʻo se faailoilo poʻo ni faailoga o le maʻi pipisi, e aofia ai:

• lanu mumu, fulafula, goto toto
• lafoaʻi faʻafuaseʻi (tulei) mai guki
• vavaeeseina o le mai i nifo
• leaga le manava poʻo le manava manaia
• lalaga o nifo - e mafai ona sui lau meaʻai
• avanoa i le va o nifo.

Stomatitis, o se faaupuga lautele mo le mumū ma le tiga i le ooto, e mafai ona faʻalavelaveina ai nisi o gaoioiga a tagata - 'ai, tautala, ma le moe. Stomatitis e mafai ona tupu i soo se mea i totonu o le ooto, e aofia ai totonu o alafau, gums, laulaufaiva, laugutu, ma palate.

O le stomatitis o se ulugau samasama samasama ma se moli mumu mumu po o se vaega o ia maʻi o le tino i totonu o le ovi, e masani lava i totonu o laugutu po o alafau, ma le laulaufaiva.

E leai se tasi na te iloa le mafuaʻaga tonu o le maʻi pipili, ae o le tele o tulaga e fesoasoani i la latou atinaʻe, mo se faʻataʻitaʻiga, nisi vailaʻau, faʻalavelave i le oral vevela, meaai le lelei, popolega, siama poʻo siama, leai se moe, paʻu faafuasei, ma nisi meaʻai e pei o pateta , fualaau suamalie, kofe, sukalati, sisi ma nati.

E mafai foi ona fesoʻotaʻi le Stomatitis ma se faʻaitiitia le tumau i le faʻaogaina o le tino ona o le malulu poʻo le fomaʻi masani, suiga o le hormonal, poʻo le maualalo o le fuamini B12 poʻo le gaʻo. E oʻo lava i se paʻu faʻafefete i totonu o le alafau po o le tipiina i se fasi meaʻai e mafai ona tupu ai le mai. O le Stomatitis e mafai ona avea ma se taunuuga o se gasegase o le genetic ma ua manatu o se faamaʻi autoimmune.

Le mautonu le leo, o se tulafono, e le sili atu i le lua vaiaso, e tusa lava pe leai togafitiga. Afai e mafai ona iloa le mafuaʻaga, e mafai e le fomaʻi ona togafitia. Afai e le mafai ona iloa le mafuaʻaga, ona togafitia lea ole faʻafitauli.

Stomatitis togafitiga ile faleO faʻataʻitaʻiga nei e mafai ona fesoasoani e faʻamafiesea le tiga ma le mimiti o maʻi pipisi:

• Aloese mai meainu vevela ma meaʻai, faapea foi ma meaʻai, meaʻai vevela, ma meaʻai.
• Faʻaaogā faʻamatalaga e pei o tylenol.
• Fufulu lou gutu i vai malulu pe aisa pe a fai ei ai sou lagona mu i lou gutu.

Aʻo le pulea lelei le kulūkose o le toto, o maʻi e maua i le maʻisuka e sili atu le kulukose i totonu o la lava ma le gutu malogo. O nei tulaga e mafai ai e le papa ona tupu i luga o nifo, ma mafua ai ona pala le nifo ma caries.

E mafai ona faʻamalie lelei le pusa e ala i le fufulu faʻamaina o nifo ma gua faalua i le aso ma le pulumu pulumu ma le tofo o le alofilima i le suavai. Faʻaaogā faʻamaʻi faʻasolosolo poʻo faʻasusu i aso uma e faʻamamā meaʻai i le va o ou nifo. O le tausiga lelei o nifo e puipuia ai le pala o le nifo ma faʻamaʻi pipisi.

O le faʻamaonia o le tautala (o le gasegase) o se maʻi faʻaleagaina. O lenei faʻamaʻi na mafua mai i le televave o le tuputupu ae o le fefete a Candida Albicans. O nisi o mafuaʻaga e mafua mai i le maʻisuka, e pei o le maualuga o le kulukose i le pala, o le tetee atu i siama, ma le gutu malolo (maualalo le gutu), e mafai ona saofagā i le o le oral verb (thrush).

O sui o le oral mouth e mafua ai ni lanu paʻepaʻe pe mumu i luga o le paʻu o le gutu, lea e ono mafua ai le le mautonu ma le maʻi. O le tumama lelei o le tumama ma le puleaina o le maʻisuka (toto kulukose) e taua tele mo le togafitiga manuia o le oral candidiasis. E mafai e lau fomaʻi ona togafitia lenei faʻamaʻi e ala i le faatonuina o vailaʻau faʻasaina.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, e puipuia ai faafitauli ma ou nifo ma mea e pala, e tatau ona e:

• Mulimuli i togafitiga a lau fomaʻi ma togafitiga o fualaau ina ia tumau ai lou maualuga o le kulukose o le toto i le latalata i masani masani.
• Faʻapipiʻi faʻamalosi ou nifo ma laua faalua i aso taʻitasi ma le pipifana o loʻo i ai fluoride.
• Faʻaaogā nifo nifo po o mea faʻamaʻi faʻasolosolo i aso uma e faʻamamā ai nifo.
• Asiasia lau fomaʻi i taimi uma mo fautuaga i tausiga lelei ile fale, vave iloa ma togafitiga o faʻamaʻi pipisi e tausia lelei ai ou nifo ma ona pala.
• Aloese mai le gutu malolo - inumia le tele o vai ma faʻamalo le kulumu gumula e le aʻafia ai le gaosiga.
• Taofi le ulaula.

O le mauaina o le filifiliga sao o le tosoina o le toothpaste ma le faʻamamaina e fesoasoani e faʻaleleia le lelei o le ola mo le maʻisuka.

I le avea o se faʻasalalauga

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le malamalama i tulafono o le tumama o le tino e matua taua lava: i totonu o ni nai tausaga talu ona amata le maʻi, e mafai ona latou atiae ni caries, e mafai ona amata le goto, ona o lea e le o taofia ai nifo maloloina i le lua. Ae o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata: e masani lava ona le mafai ona ausia le faʻasologa masani i le i ai o le mumū i le vaʻa tautala 1. O le mea lea, o le filifiliga o mea tau tausiga o se galuega taua ma taua mo se tagata maua i le maʻisuka.

E tusa ai ma le World Federation 2, 92.6% o tagata e maua i le maʻisuka ei ai faafitauli i le oral vevela i le mavae ai o nai tausaga o gasegase. E tupu lenei mea, i le isi itu, ona o le solia o le toto o le toto i totonu o le paʻu ma le mucous membrane. Ma i le isi itu, ona o le maualuga o le kulukosese maualuga e le gata i le toto, ae faapena foi i le fulu, pe afai e le ausia le normoglycemia.

Laʻu gutu (xerostomia, maʻi o le gutu mago) o se tasi lea o faailoga muamua o le toto maualuga. Afai e le totogiina le maʻisuka, ona faateleina ai lea o le kulukose i le suavaia, lea e mafua ai le tuputupu aʻe o siama faʻamaʻi ma fatuga, ma le faʻaumatia o le nifo enamel (caries). E i ai le manava leaga, o se paʻepaʻe papaʻe i luga o le laulaufaiva ma le pito i totonu o alafau. Afai o fusi uma o loʻo umia le nifo i totonu o le lua (o lenei mea ua taʻua o le periodontitis) o loʻo aofia i le gaioiga o le inflammatory, o lona uiga atonu e leiloloa nifo. Soʻo se faʻamaʻi, faʻamalolo mo se taimi umi ona o le faʻaitiitia o le faʻafouina o le tino.

E eseese meaola ma rinses e foia ai faafitauli eseese o le oral veve. E tatau ona manatua lenei mea pe a filifilia mai se tele o ofo. Mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi, o loʻo faʻaaogaina nisi ituaiga o togafitiga e le o aoga i le i ai o faʻataunuʻu o le tino. Ma ia mautinoa ia manatua e le lava le tasi paʻu mo le tausiga lelei: o le gutu e fufulu ai fagu meaʻai mai avanoa faʻapitoa ma vailaʻau faʻaogaina, e iai se isi puipuiga faʻapitoa. Taua: tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona faʻaaogaina pusa oona e aloese mai le soona inu o le membrane mucous!

O le numera o oloa tausi i luga o le maketi e tele tele. O le DiaDent line o le faasologa o le DiaVit ® sa faia ina ia amanaia manaoga faapitoa o le tausiga o le maʻisuka ma e aofia ai laina e lua:

I le faaopoopo i le malosi o le faamamaina, o le DiaDent Regular dentothte e maua ai le puipuia o maʻi pipi ona o vaega ole thymol, methyluracil, allantoin. Moli e faafouina ai le oral vevela, faʻaitiitia le manava manava. Faʻauʻu "DiaDent" Faʻaauau "e le o aofia ai le ava malosi. E le gata i lea, faafetai i le peta na faʻaofiina i le tuufaatasiga, e faʻamamaina ai le mucous membrane, ma o le alpha-lugabolol o loʻo i ai se aʻafiaga faʻaleagaina. O le togafitiga e fitu e fesoa- soani e faaleleia ai tino o gaʻo.

O le DiaDent Asset complex ua faʻamoemoe mo le faʻafofoga tautala pe a oʻo mai ni faʻafitauli: o gasegase totoga, tiga pe a mimiti, paʻu papaʻe i luga o le laulaufaiva. O le DiaDent Activeothpaste o loʻo i ai se faʻalavelave astringent e faʻavae i le lactate alumini ma le antibacterial component chlorhexidine. Ma o le DiaDent Active rinse ua faʻapitoa ona faʻaofiina mea e maua ai le puipuiga malosi mai siama (triclosan) ma sigi (Biosol ®). O suauu taua o le eucalyptus ma le lauti e faatelevaveina ai le togafitiga o le mucous membranes.

O le mea lea, o le maʻisuka, o faafitauli ma le oral cavity e iai se aʻafiaga leaga i le lelei o le olaga. A filifilia filifiliga o le tumama, e tatau i tagata e maua i le maʻisuka ona manatua o le mea tonu, o le filifiliga lelei o le a fesoasoani ia i latou e faatumauina gongu ma nifo lelei, se ataata matagofie ma faʻaleleia atili le manuia lautele.

Faʻaalia o le maʻisuka i totonu o le vavagana o le tautala: manogi manogi, faʻafefe i le laulaufaiva ma isi faafitauli

E masani lava, o suiga i le oral mouth lea e avea ma faailoga muamua o le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai tulimanu uma o le tino o le maʻi, o le mea lea e aʻafia ai foi lenei eria suiga.

E i ai se manogi le lelei, faafitauli i nifo ma isi e le o mea sili ona fiafia. O le maʻisuka i totonu o le pupuʻu tautala e faʻaalia i se tulaga ogaoga i lona tulaga.

I le maʻisuka, ua faʻaleagaina le vavao o le tautala ona o faʻalavelave ogaoga i le gaioiga o le tino.

O minerale aoga e sili atu ona leaga, o le toto i le gums e faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona le lava le palasima i nifo.

E le gata i lea, o le maualuga maualuga o le suka e matauina uma i totonu o le toto ma le suavaia, lea e mafua ai le faateleina o siama ma le ogaoga o le mumū i le vavau o le tautala. Ole faʻaititia ole ao ole pala, lea e faʻaleleia atili ai aʻafiaga leaga .ads-mob-1

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona aʻafia ai i totonu o le vavalo ole vaʻai suiga nei:

  • o loʻo i ai le manava leaga
  • o le avanoa i le va o nifo ua faʻalauteleina,
  • o loʻo i ai le fulafula, mumu ma le tafe toto o gom,
  • le tofo le fiafia i le gutu
  • o le pona e vavae ese mai nifo,
  • nifo o le nifo e tupu, lea e mafai ona mafua ai se suiga i le gaʻo,
  • sosolo tuusao mai le au
  • afaina poʻo faʻaʻauʻau faʻapitoa o le mucous membrane,
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi
  • eseese faʻamaʻi viral.

O aʻafiaga e tupu ona o le tuputupu aʻe o le tartar, lea e oʻo atu ai i le mumū o le gums ma, o se taunuuga, i le faʻaumatia o le ponaivi.

O mafuaʻaga autū o le faʻasolosolo i le maʻisuka o le:

  • eseʻese faʻalavelave i le faagasologa o le toto totoga i totonu o masini o gums,
  • le atoatoa o meaʻai e tatau ai
  • le tausisia o le tumama.

A maeʻa le faʻamaʻalogaina o le faʻamaʻi, ona tupu ai lea o le tele o siama, o le a vaivai le masini mumu ma amata ona tafe. A maeʻa lenei mea, o le faʻamaʻi e alu i le isi laasaga - o se auala o le puluga, lea e faʻamalosia ai le faʻaumatia o le ponaivi.

Faailoga o le vaitaimi ole:

  • leaga manava
  • lafoaia o mea tuleia mai gom,
  • nifo vavalalata i le malulu, inu ma vevela,
  • pulu mumu
  • leaga le tofo i le gutu
  • fulafula fulafula
  • e tele naua nifo, ma i taimi mulimuli ane e mafai ona e iloa o latou aʻa.

O le Stomatitis o se faʻalogona tautala e afaina ai totonu o alafau, laugutu, gom, gagana ma palate.

O faailoga muamua o le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i le maʻisuka o le pala, paʻu ma le maʻi luga o le mucous membranes o le gutu.

A o faagasolo le maʻi, o le tagata e oʻo i le ogaoga o tiga e taofia ai o ia mai le inu, inu vai ma moe masani.

I le avea ai o se tulafono, o tagata gasegase maua i le maʻisuka ua lava le maualuga o le suka i totonu o le suka, lea e afaina ai le soifua maloloina o nifo. Ona o lenei tulaga, ua tulaʻi mai tulaga e lelei mo le tele o siama eseese, ua avea ma mafuaʻaga e faaleagaina ai le nifo.

O le siosiomaga gaosia o le asiosio e afaina ai le nifo, ma mulimuli ane i luga o le nifo, lea e sili atu i le taimi o le mafuaʻaga lea o lona faʻaumatia atoatoa.ads-mob-2

Carie faʻaosoina:

  • ogaoga tiga
  • faʻaogaina o le faʻaogaina o gom.

O Candidias o se faʻamaʻi o le oral o loʻo tupu ona o le atinaʻeina o le fefete a Candida Albicans. O le tele lava o taimi, o le faʻamaʻi e tupu i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o nei gasegase oe sili ona lamatia le atiina ae.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le atinaʻeina o le au suʻesuʻe i le maʻisuka:

  • faaitiitia le puipuiga
  • suauu faaitiitia
  • o se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le kulukose i le vavao,
  • matagogo.

O faailoga muamua o lenei maʻi e foliga mai i ni fatu papaʻe papaʻe i luga o laulaufaiva ma laugutu. Ona amata lea ona latou tuputupu ae ma liua i totonu o se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe.

Pe a oʻo mai lenei gaioiga, o tino o le gutu e amata ona mumū ma mafua ai le tiga. O le faateleina o le vevela o le tino ma faailoilo o le inupia e mataʻituina foi

O le tulafono e sili ona taatele e tupu i tamaitai, e afaina ai laugutu, palasi, gom, alafau ma laulaufaiva. O le faʻamaʻi e le pipisi, e fesootaʻi ma se soliga patino o le puipuiga o le tino.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ma le toto maualuga, o le maʻi na faaigoa o Grinspan's syndrome.

Lichen planus e faʻaalia i ituaiga eseese:

  • masani
  • hyperkeratotic
  • telefoni-faʻapitoa,
  • erosive ma ulcerative,
  • mimita.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻamaʻi, e mafai ona mafai ona maua mai le maʻi suka i le mucosa. Latou te tupu pe a oʻo i mea oona, e pei o se paʻu e sili ona lelei ma vali, mea e fau ai fale.

E le suia le vaega o loʻo i ai le ulcer, ma o totonu o loʻo i ai se faʻasiga, e faʻamalolo mo se taimi umi.

E mafai foi ona avea le ulu ma se faailoga o stomatitis, e pei ona taʻua i luga.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le ketoacidosis e atiina ae, o le mafuaaga autu lea o le manava manava. I ia tulaga, ua lagona le manogi o le acetone.

Ina ia aveesea le manogi le lelei i le ituaiga o maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona pipii atu i se taumafataga maualalo-gasema ma faʻaaogaina le tele o le vai.

E leai ni eseesega tele i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka.

E togafitia i latou i auala tutusa e pei o le tulaga masani o se tagata, ae i nisi itu e tatau i le fomaʻi ona sili atu ona auiliiliga auiliili i foliga o le kosi o le siama.

E fautuaina e puipuia le maʻi mai le maʻisuka, ae le faʻaaogaina pe a maeʻa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona ia mulimuli i nisi o fautuaga mo le tausiga o le vaega tautala ma fefautuaai tagata tomai faapitoa i le taimi e aloese ai mai taunuuga le lelei.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi i le vavagana o waha, e tatau i le maʻisuka ona tausisi i le tele o tulafono:

  • mataitu le kulukose o le toto
  • faatasi ai ma le susulu i aso uma, fufulu le vavalo o le tautala ma se vai faapitoa pe a maeʻa taumafataga taʻitasi,
  • afai o le kesi e tiga poʻo le toto, e tatau ona e faʻaaogaina se pulumu pulumu vaivai,
  • fuga e aveese ai otaota meaai i le va o nifo,
  • tausisia le meaai fautuaina,
  • faʻaaoga le fomaʻi oona,
  • aloese mai le gutu malulu
  • asiasi soo i le fomai nifo
  • faia le filifiliga saʻo o mea tau tumama (aemaise lava, e tatau ona i ai auala e taofi ai faʻateleina faʻamaʻi o faʻamaʻi i se taimi pupuu),
  • tuu le ulaula.

Tulafono mo le tausiga tuʻu ile maʻisuka:

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le gaʻo o le tautala e sili atu ona faigofie i le mumū, e mafua ona o le faʻafitauli faigata o meaʻai ma le maualuga o le suka i le sua. O nei mea e maua ai se siosiomaga lelei mo le atinaʻe o siama. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻamaʻi, e manaʻomia e le maʻisuka ona mataʻituina ma le mataʻituina o latou soifua tumama.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic


  1. Kalinchenko S. Yu., Tishova Yu. A., Tyuzikov I.A., Vorslov L.O. O le gasegase ma le maʻi gasegase i alii. Setete o Faʻataʻitaʻiga, Faʻataʻitaʻiga Faʻapitoa - M., 2014. - 128 p.

  2. Dedov I.I., Shestakova M.V., Milenkaya T.M. O le maʻisuka na maua: retinopathy, nephropathy, Mental Medicine -, 2001. - 176 p.

  3. Danilova L.A. Suʻega o le toto ma le urine. St. Petersburg, Dean Publishing House, 1999, 127 pp., Circulation 10,000 kopi.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga