Suauu toto i luga o le matua pe a mavae le 65 tausaga

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le maʻi suka o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina lelei, fua le maualuga o le toto toto. O tulaga tutusa o le kulukose e tutusa lava mo alii ma tamaitai, maua sina eseesega i le matua.

O fuainumera i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol / lita ua manatu e avea o se anapogi anapogi. A maua le toto mai se vein, o le a siʻitia le maualuga. I ia tulaga, o le anapogi o le toto e le sili atu nai lo le 6.1 mmol / lita. I le taimi lava e uma ai, o le kulukose e mafai ona faateleina i le 7.8 mmol / lita.

Ina ia maua le sili ona sao, e tatau ona faia se suʻega toto aʻo leʻi 'ai na o le taeao. Ae a faʻapea o le suʻega toto toto e faʻaalia ai se taunuuga e sili atu i luga o le 6 mmol / lita, o le a iloa e le fomaʻi le maʻisuka.

O le suʻesuʻeina o le toto ma le toto vevela atonu e le saʻo, ae le ogatusa ma le masani. E tupu lenei mea pe afai e le mulimuli le tagata maʻi i tulafono o sauniuniga mo le auiliiliga, poʻo le toto foaʻi pe a uma ona 'ai. O mafuaʻaga e taʻitaʻia ai faʻamatalaga sese: tulaga atuatuvale, maʻi laiti, manuʻa matuia.

Vailaʻau tuai tuai

A maeʻa le 50 tausaga, o le toʻatele o tagata, ma i le tele o fafine e faʻaatele:

  • anapogi toto toto i le tusa o le 0.055 mmol / lita,
  • glukose toto 2 itula pe a uma se taumafataga - 0.5 mmol / lita.

E tatau ona amanaia o nei fuainumera e na o le averesi, mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o tausaga matutua o le a eseese i le tasi itu poʻo le isi. E faʻalagolago lava i le gaioiga faaletino ma le tulaga paleni o le tagata maʻi.

E masani lava, i tamaitai ua matutua, o le maualuga o le kulukose e tupu saʻo lava le 2 itula talu ona 'ai, ma le anapogi glycemia e tumau i tulaga masani. Aisea ua tupu ai lenei mea? O lenei mea matautia e tele mafuaʻaga e aafia ai le tino i le taimi lava e tasi. O lenei mea o se faʻaitiitia o le lagona o le tino i le inisalini o le hormone, o le faaitiitia o lona gaosiga e le pancreas. E le gata i lea, i nei tagata gasegase, o le faʻamalositino ma le gaioioiga o mea faʻapitoa e vaivai.

O mea manogi o ni hormonia faʻapitoa e maua i totonu o le vaega o meaʻai e tali atu i meaʻai. O faʻalavelave e faʻaosofia ai le gaosiga o le inisalini e le pancreas. Faatasi ai ma le matua, o le lagona o le peta bite e faaitiitia ai le tele o taimi, o se tasi lenei o auala mo le atinaeina o le maʻisuka, e le itiiti ifo lona taua nai lo le inisalini.

Ona o le tulaga tau tupe faigata, ua faamalosia ai tagata matutua e taumafa i meaai maualalo-kalori. O ia meaʻai e aofia ai:

  1. sili atu le tele o gaioiga gaosiga o gaosiga o gaosiga o fale ma gaʻo faigofie,
  2. leai o ni meaʻai gaʻo, polotini, fiber.

O le isi mafuaaga mo le faateleina o le suka o le toto i le matua o le i ai lea o faamaʻi masani o maʻi, togafitiga ma fualaau faasaina e afaina tele ai le gaosiga o gaʻo.

O le mea aupito sili ona lamatia mai lenei manatu o le: psychotropic drugs, steroids, thiezide diuretics, non-selective beta-blockers. E mafai ona latou faʻaosoosoina le atinaʻeina o faʻafitauli o le fatu, mama, musika o le tino.

O le iʻuga, o le faʻaitiitia o le maso, o le faʻaititia o le insulin.

Le masani o le toto suka. Maua maualuga - pe faapefea ona faʻaitiitia.

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le suka o le toto o le igoa lea o le fale mo le kulūkose ua faʻamaʻapeʻa i totonu o le toto, lea e taamilo i totonu o vaʻa. O loʻo taʻu mai i le tusiga le maualuga o le maualuga o le suka i le toto mo tamaiti ma tagata matutua, tane ma fafine maʻitaga.O le ae iloa pe aisea e tulaʻi mai ai le kulūkose, pe faʻafefea ona matautia, ma e sili ona taua pe faʻapefea ona faʻaitiitia ma le saogalemu. O suʻe toto mo le suka o loʻo tuʻuina atu i le fale suesue i luga o se manava gaogao poʻo le maeʻa o se taumafataga. E sili atu i le 40 tagata ua fautuaina e faia lenei mea i le 3 tausaga. Afai e iloa le maʻisuka poʻo le ituaiga 2, e tatau ona e faʻaaogaina se mea faigaluega fale e fua ai le suka i taimi taʻitasi i aso uma. O lea ituaiga masini e taua o le glucometer.

Glucose e ulu atu i le toto mai le ate ma le vavae, ona ave ai lea i luga o le tino, toto mai luga o le ulu i mulivae. I lenei auala, e maua ai e le masima le malosi. Ina ia mafai ona maua le kulūkose mai le toto, e manaʻomia ai le insulin. E maua mai i ni siama faapitoa o suauu pancreas - beta. O le suāu maualuga o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava, e fesuisuiai i se vaiti vaapiapi, e aunoa ma le alu i tala atu o le mea. O le maualuga o le maualuga o le suka i le toto o loʻo i luga o se manava gaogao. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Afai o mea uma lava e masani ai ile metabolism ole kulukose, ole laʻasaga lea e le taua ma le umi.

  • Suga i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai - o le a le eseesega
  • Suauu toto
  • Prediabetes ma le maʻisuka
  • Faʻafefea ona faʻasaina e le tino le kulukose toto
  • Toa maualuga - faailoga ma faailoga
  • Aisea e leaga ai le suka maualuga
  • Fofo faʻapitoa
  • Glucometer - o le mita o le suka
  • Fuaina o le suka i se glucometer: faʻasaga taʻitasi taʻitasi
  • E fia taimi i le aso e te manaʻomia e fua ai le suka
  • Fesili e masani ona fesiligia ma tali
  • Faaiuga

O le tino e faʻaauau pea ona faʻasalalau le faʻaogaina o le kulukose ina ia mafai ona tumau lona paleni. O le suka maualuga e taua o le hyperglycemia, o lalo ifo - hypoglycemia. Afai o nisi o suʻega toto i aso eseese e faʻaalia ai le maualuga o le suka, e mafai ona e masalomia le maʻisuka poʻo le "moni" maʻisuka. E le lava se iloiloga se tasi mo lenei mea. Ae ui i lea, o le tasi e tatau ona vaʻavaʻai i le maeʻa ai o le iuga muamua e le manuia. Toe suʻe nisi taimi i aso o lumanaʻi.

I atunuu e tautatala i le gagana Rusia, o le toto toto e fuaina i millimoles i le lita (mmol / l). I le gagana Peretania, i le milligrams per deciliter (mg / dl). O nisi taimi e te manaʻomia le faaliliuga o le auiliiliga mai le tasi iunite i le isi. E le faigata.

  • 4.0 mmol / L = 72 mg / dl
  • 6.0 mmol / L = 108 mg / dl
  • 7.0 mmol / L = 126 mg / dl
  • 8.0 mmol / L = 144 mg / dl

Suauu toto

O fua o le suka suka ua leva ona lauiloa. Na iloa i latou i le ogatotonu o le luasefulu seneturi e tusa ai ma le fuainumera o le faitau afe o tagata soifua maloloina ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O fua maualuga o suka mo le maʻisuka e sili atu le maualuga nai lo le soifua maloloina. Ole soifua maloloina e le taumafai e pulea le suka i le maʻisuka, ina ia oʻo i tulaga masani. I lalo o le ae iloa ai pe aisea e tupu ai lenei mea ma pe o a isi togafitiga.
O se paleni taumafa e fai mai le fomaʻi ua lofituina i gaʻo. O lenei meaai e leaga mo tagata e maua i le maʻisuka. Talu ai ona o mea inu oona e mafua ai ona oso i luga le suka o le toto. Ona o lenei mea, o le maʻisuka latou te lagona le le mautonu ma atiae faafitauli masani. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka o loʻo togafitia i togafitiga masani, o le suka e oso mai le maualuga tele i le maualalo. E maualuga le gaʻo o meaʻai e gaʻo, ma faʻaititia le tui o inisalini. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona i ai se fesili o le aumaia o le suka i le masani. O fomaʻi ma gasegase ua uma ona faʻamalieina e mafai ona latou aloese mai se maʻi o le maʻisuka.

Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2 ma e oʻo lava i le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona e tumau lelei le suka, pei o tagata soifua maloloina. O tagata faʻamaʻi e faʻagata lo latou faʻaaogaina o masini gaʻo puleaina lo latou maʻisuka e aunoa ma le inisalini pe pulea foi i lalo maualalo. O le aʻafiaga o faʻafitauli i le cardiovascular system, fatuga, vae, mata - ua faʻaititia i le leai. O le 'upega tafaʻilagi a le DiabetMm.com e faʻaleleia ai se taumafa-maualalo o le maʻisuka e pulea ai le maʻisuka i tagata Rusia. Mo nisi faʻamatalaga, faitau le "Aisea e Tatau ai Ona Avea Mea Carbohydrate Itiiti ma le Tusa 2."O loʻo taua i lalo mea o loʻo iai i le soifua maloloina o tagata i le toto toto ma le tele o latou eseese mai tulaga aloaia.

Suauu toto

Mo maʻi maua i le maʻisuka

I tagata soifua maloloina

Suga i le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l5,0-7,23,9-5,0 Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / llalo ifo o le 10.0e masani lava e le maualuga atu nai lo le 5.5 O le hemoglobin glycini HbA1C,%lalo ifo o le 6.5-74,6-5,4

I tagata soifua maloloina, o le suka toto toetoe lava o taimi uma o loʻo iai i le va o le 3.9-5.3 mmol / L. O le tele o taimi, o le 4.2-4.6 mmol / l, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Afai o se tagata e taumafa ma gaʻo paluga vave, ona mafai lea ona ola le suka mo ni nai minute i le 6.7-6.9 mmol / l. Ae ui i lea, e ono le maualuga le maualuga i le 7.0 mmol / L. Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o le toto o le kulukose toto o le 7-8 mmol / L 1-2 itula pe a uma le taumafataga e sili ona lelei, e oʻo atu i le 10 mmol / L - taliaina. E le mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia soʻo se togafitiga, ae ia avatu i le tagata maʻi se faʻamatalaga taua - suʻe mata.

Aisea e manaomia ai mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e taumafai ai mo faʻamaʻi suka, pei o tagata maloloina? Talu ai ona o faʻalavelave tumau masani e tupu e tusa lava pe oʻo i le maualuga o le suka toto i le 6.0 mmol / L. E ui lava, e moni, latou te le atinaʻeina vave pei o maualuga maualuga. E fautuaina e tausia lau hemoglobin glycated i lalo ifo o le 5.5%. Afai e ausia lenei sini, o le lamatiaga o le oti mai mafuaʻaga uma o le laʻititi lea.

I le 2001, na lolomiina ai se tala manaia i le British Journal Medical Journal i le va o le hemoglobin glycated ma le tino. Ua taʻua o le "hemoglobin glycated, diabetes, ma le olaga faitino i alii i Norfolk o le vaega o le European Research Procedural Cancer and Food (EPIC-Norfolk)." Tusitala - Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham ma isi. HbA1C na fuaina i le 4662 tane e 45-79 tausaga, ona 4 tausaga na matauina. Faatasi ai ma le au suesue tagata auai, o le toatele o tagata soifua maloloina oe e leʻi mafatia i le maʻisuka.

E foliga mai o le olaga faaletino mai mafuaʻaga uma, e aofia ai le osofaʻi o le fatu ma le taʻavale, e itiiti lava i tagata e le sili atu le maualuga o le hemoglobin nai lo le 5.0%. O le 1% le maualuga i le HbA1C o lona uiga o le faateleina o le aʻafiaga o le oti e 28%. O lea, i se tagata ei ai le HbA1C o le 7%, o le lamatiaga o le maliu e 63% le maualuga nai lo se tagata maloloina. Ae o le hemoglobin glycina 7% - e talitonuina o le lelei lelei lenei o le maʻisuka.

O tulaga maualuga o le suka e sili ona mamafa ona o se "paleni" meaʻai e le mafai ai ona lelei le puleaina o le maʻisuka. Fomaʻi taumafai e faʻafaigofie a latou galuega i le tau o le faʻateteleina o taunuuga o le maʻi. E le aoga mo le setete le togafitia o le maʻisuka. Ona o le leaga o tagata e puleaina lo latou maʻisuka, o le sili atu lea o le tamaoaiga o tupe teu i luga o le totogiina o penisione ma isi penefiti. Tauave tiute mo au togafitiga. Taumafai se taumafataga maualalo-carbohydrate - ma ia mautinoa e tuʻuina mai le taunuʻuga i le 2-3 aso. O le suka toto e pau i le masani, o le inisalini e faʻaitiitia i le 2-7 taimi, e faʻaleleia le soifua maloloina.

Suga i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai - o le a le eseesega

O le maualuga o le suka i tagata o loʻo i luga o se manava gaogao, i luga o se manava leai. A 'aʻai le mea taumafa, o meaʻai e ulu atu i le toto. O le mea lea, o le faʻaogaina o le kulukose pe a uma ona 'ai. Afai e le faʻaleagaina le metabolism o le carbohydrate, o lona uiga o lenei faateleina e le taua ma e le umi le umi. Talu ai ona o le pancreas vave vave faalilolilo le faaopoopoina o le inisalini i le maualuga o le suka pe a maeʻa taumafa.

Afai e le lava le inisalini (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le vaivai (ituaiga 2 o le maʻisuka), sosoo ai ma le suka pe a uma ona 'ai i itula uma. E afaina lenei mea ona o aʻafiaga e tutupu i luga o fatugaʻo, o le vaʻaiga ua pa'ū, ma le amio a le tino. O le mea pito sili ona matautia, o ia tulaga na faia mo le faʻafuaseʻi o le fatu fatu poʻo le taia. O faʻafitauli faʻalesoifua maloloina e mafua mai i le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai e masani lava ona mafaufauina o suiga masani o tausaga. Ae ui i lea, latou te manaʻomia le togafitiga, a leai o le a le mafai e le tagata maʻi ona ola masani i le ogatotonu ma le matua.

Glucose assays:

Anava toto totoO lenei suega e faia i le taeao, pe a uma ona le 'ai se tagata i le afiafi mo le 8-12 itula.
E lua-itula le toleniga o le kulukoseE tatau ona e inuina se vaifofo suamalie e iai le 75 kalama o le kulukose, ona fuaina lea o le suka pe a uma le 1 ma le 2 itula. O le suʻega sili lea ona saʻo mo le faʻamaonia o le maʻisuka ma vailaʻau. Ae ui i lea, e le talafeagai ona e umi.
O le hemoglobin glycatedFaʻaalia le mea e fesoʻotaʻi ai le kulukose ma le toto mūmū mūmū (totola mumu). O se suʻesuʻega taua lenei mo le togafitia o le maʻisuka ma mataʻituina le aoga o togafitiga ile 2-3 masina mulimuli. Ma le agavaʻa, e le manaʻomia ona ave i luga o se manava gaogao, ma o le faʻatinoga e vave. Peitai, e le fetaui mo fafine maʻitaga.
Fua o le suka 2 itula pe a uma se taumafatagaO se suʻesuʻega taua e mataituina ai le lelei o le tausiga o le maʻisuka. E masani lava ona faʻaaoga e le tagata lava ia se glucometer. Faʻatagaina oe e suʻe pe o le saʻo saʻo o le inisalini aʻo le i 'ai.

O le anapogi o le suʻe toto o se filifiliga le lelei lea e maua ai le maʻisuka. Sei o tatou vaai pe aisea. A oʻo ina amataina le maʻisuka, e muamua le kulukose toto pe'ā uma ona 'ai. O le pancreas, mo mafuaaga eseese, e le mafai ona taulimaina ina ia vave faʻaitiitia ai i le masani. Siʻitia le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai e faʻatafunaina toto toto ma faʻapogai ai faʻafitauli. I nai uluaʻi tausaga o le maʻisuka, o le maualuga o kulukose o le anapogi e mafai ona masani. Ae ui i lea, i lenei taimi, o loʻo faʻaauau nei ona faʻalavelave faʻafitauli. Afai e le fuaina e le tagata maʻi le suka pe a uma ona 'ai, ona ia le masalomia lea o lona maʻi seia oʻo ina faʻaalia faailoga.

Ina ia siaki le maʻisuka, ia suʻe se suʻega toto mo le hemoglobin glyc i le potu suʻesuʻe. Afai ei ai sou mita ile kulukose toto - fua lau suka 1 ma le 2 itula pe'ā uma ona 'ai. Aua le faʻasesē pe afai o lau kulū taumafa o le masani. O tamaitai i le II ma le III o faʻataʻitaʻiga o le maitaga e tatau ona faia se suʻega o le faapalepale o le kulukose-lua itula. Talu ai afai ua atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycini o le a le mafai ona iloa i le taimi.

  • Suʻega o le maʻisuka: se lisi auiliili
  • Gasegase hemoglobin glycated
  • E lua-itula le toleniga o le kulukose

Prediabetes ma le maʻisuka

E pei ona e iloa, 90% o mataupu o le gasegase o le kulukose o le ituaiga 2 o le maʻisuka. E le vave tupu, ae e masani ona muamua tupu muamua. O lenei faamaʻi e tele tausaga. Afai e le togafitia le tagata gasegase, ona tupu lea o le isi laasaga - "atoatoa" maʻi suka.

Taʻiala mo le faʻamaonia o vailaau faʻasolo:

  • O le toto toto toto 5.5-7.0 mmol / L.
  • Hamaglobin glycated 5.7-6.4%.
  • Suu pe a uma le 1 po o le 2 itula pe'ā uma ona 'ai le 7.8-11.0 mmol / L.

Ua naʻo le faʻamalieina o se tasi o aiaiga o loʻo taʻua i luga ina ia mafai ai ona faia se suʻesuʻega.

Preditebetes o se maʻi tuga tuga. E maualuga lou lamatiaga mo le maʻisuka ituaiga 2. Faʻalavelave tuga i fatuga, vae, o loʻo vaʻaia nei mata. Afai e te le fesuiaiga i se olaga ola maloloina, o le a avea le togafitiga ma ituaiga o maʻisuka ituaiga 2. Pe o le ai ai se taimi e te maliu muamua ai mai se fatu fatu poʻo se faʻaʻai. Ou te le manao e fefe ia te oe, ae o se tulaga moni lea, e aunoa ma le manaia. Faʻafefea ona togafitia? Faitau le tala Metabolic Syndrome ma le Insulin Resistance, ona mulimuli ai lea i fautuaga. Preditebetes e mafai ona faigofie ona pulea e aunoa ma le inisalini. Leai se mea e tatau ai ona e matelaina pe galue malosi.

Tulaga faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le suka o le anapogi e maualuga atu i le 7.0 mmol / L e tusa ai ma taunuuga o iloiloga e lua i se laina i aso eseese.
  • I se taimi, o le toto toto sa maualuga atu nai lo le 11.1 mmol / L, e tusa lava po o le a le meaʻai.
  • O le hemoglobin glycated 6.5% poʻo le maualuga.
  • I le lua suʻega o le toleniga kulūkose, o le suka e 11.1 mmol / L poʻo le maualuga.

E pei o faʻamuamua, naʻo se tasi o aiaiga o loʻo lisi atu i luga e lava lea e faia ai se faʻamaoniga. Faailoga masani o le vaivai, fia inu, ma le masani ai. Atonu o le a le i ai se paʻu o le mamafa. Faitau le tusiga "Faailoga o le maʻi suka" i auiliiliga. I le taimi lava e tasi, o le tele o tagata gasegase latou te le matauina ni uiga. Mo i latou, o le leaga o le suka i le toto suka o se mea e le maofa.

O le vaega muamua o loʻo faʻamatalaina pe aisea e maualuga tele ai le maualuga o le toto suka.E tatau ona e ilia le faailo ua maeʻa pe a uma le 'ai e 7.0 mmol / l ma sili atu pe afai e sili atu. O le kulimi anapogi e mafai ona tumau le masani mo nai tausaga muamua aʻo faʻaumatia e le maʻisuka le tino. O lenei auʻiliʻiliga e le fautuaina e ave mo suʻega. Faaaoga isi taʻiala - hemoglobin glycide poʻo le suka toto pe a uma ona 'ai.

Ituaiga 2 maʻisuka

Glucose anapogi, mmol / L5,5-7,0luga atu o le 7.0 Sugar ile 1 ma le 2 itula talu ona 'ai, mmol / l7,8-11,0luga aʻe o le 11.0 O le hemoglobin glycated,%5,7-6,4luga aʻe o le 6.4

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le mamafa - o le numera o le tino o le 25 kg / m2 ma luga.
  • Toto toto 140/90 mm RT. Art. ma luga.
  • Suʻega o suʻega o le cholesterol leaga.
  • O fafine na fanauina se pepe e mamafa le 4.5 kilokalama pe sili atu poʻo ua maua i le maʻisuka faʻafeʻai ao maʻitaga.
  • Polycystic ovary.
  • Tusa o le maʻisuka 1 poʻo le ituaiga 2 i le aiga.

Afai ei ai se tasi o mea lamatia ua lisiina, ona tatau lea ona e siakiina le suka i le 3 tausaga, amata i le 45 tausaga. O le siakiina o tamaiti ma tamaiti talavou ua mamafa tele ma ua i ai foi le sili atu ma le tasi le tulaga lamatia o loʻo fautuaina. Latou te manaʻomia le siakiina e le aunoa o le suka, amata i le 10 tausaga. Aua talu mai le vaitau o le 1980, o le maʻisuka ituaiga 2 ua avea ma laʻitiiti. I atunuu i Sisifo, e faʻaalia e ia lava i talavou.

Faʻafefea ona faʻasaina e le tino le kulukose toto

O le tino na te faʻaauau pea le faʻatonuga o le kulukose i totonu o le toto, taumafai e tausia i totonu o le 3.9-5.3 mmol / L. O tulaga sili ona lelei mo le olaga masani. O loʻo maʻi lelei le maʻisuka e mafai ona e ola i fua maualuga o le suka. Peitai, e tusa lava pe leai ni uiga le lelei, o le maualuga o le suka e faaosofia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le suka maualalo e taʻua o le hypoglycemia. O se faʻalavelave moni lea mo le tino. E le galo le faiʻai pe a le lava le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le hypoglycemia vave lava e iloa ai o ia lava o ni faailoga - faʻaleagaina, popolevale, palpitations, fiaai tele. Afai e pa'ū le suka i le 2.2 mmol / L, ona mafai ai lea ona tupu le malamalama ma le maliu. Faitau atili i le tusitusiga "Hypoglycemia - Puipuiga ma le Tofoina o osofaiga."

O hormones catabolic ma le inisalini e taufaasese o le tasi ma le isi, o lona uiga, ei ai le faʻafeagai. Mo nisi faʻamatalaga, faitau le tusiga "Faʻapefea ona inosia e le Inisalini le Suga Suga i le masani ma le maʻisuka".

I taimi uma lava, o le kulūkose itiiti lava e salalau i le toto o se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se tama matua matua e mamafa le 75 kg, o le toto i le tino e tusa ma le 5 lita. Ina ia ausia se suka toto o le 5.5 mmol / L, ua lava lava le solo i totonu na o le 5 kalama o le kulukose. E tusa ma le 1 sipuniti o le suka ma se paʻu. Soʻo se lua, o vailaʻau elekene o glucose ma hormones faatonutonu e ulufale atu i le toto e faatumauina le paleni. O lenei faʻalavelave faʻapitoa e faia 24 itula i le aso e aunoa ma le faalavelaveina.

Toa maualuga - faailoga ma faailoga

O le tele o taimi, o le tagata e maualuga le suka i le suka ona o le maʻisuka. Ae atonu ei ai isi mafuaʻaga - vailaʻau, gasegase ogaoga, faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le pituitary gland, faʻamaʻi pipisi. Tele fualaau faasaina e faateleina ai le suka. O i latou nei o corticosteroids, beta-blockers, thiezide diuretics (diuretics), antidepressants. O le tuuina atu o se lisi atoa oi latou i lenei tusiga e le mafai. A o le i faatonuina e lau fomaʻi se vailaau fou, ia talanoaina pe o le a faapefea ona aʻafia ai lau suka toto.

E masani lava o le hyperglycemia e le mafua ai ni faailoga, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka nai lo le masani. I tulaga ogaoga, e ono le iloa e le tagata gasegase. O le gasegase oona ma le ketoacidosis o ni faʻamatalaga mataʻutia o le ola maualuga.

E leai se aoga, ae o le tele o faailoga masani:

  • matuai galala
  • matagogo
  • faʻaoga faifaipea,
  • o le paʻu e mamago, paʻu,
  • faʻaaliga vavalalata
  • vaivai, moe,
  • leiloa le mamafa o le mamafa
  • manuʻa, e le faʻamalolo lelei togafiti,
  • lagona le lelei i vae - tingling, goosebumps,
  • faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi masani e faigata ona togafitia.

Faʻaopoopoga faʻaopoopo o le ketoacidosis:

  • manava masani ma loloto
  • manogi o le acetone pe a manava,
  • lagona le mautonu.
  • O le gasegase faʻamalosi - i tagata matutua
  • Tetoacidosis o le maʻisuka - i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1, tagata matutua ma tamaiti

Aisea e leaga ai le suka maualuga

Afai e te le togafitia le toto maualuga, o le a mafua ai ni faafitauli ogaoga ma le tumau o le maʻisuka. O faʻafitauli matuia na lisiina i luga. O le gaʻo maualuga lea ma le ketoacidosis o le maʻisuka. E faʻaalia i latou i le le malamalama, faʻavaivaia ma manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Ae ui i lea, o faʻafitauli matuia e mafua ai le maliu o le 5-10% o le maʻisuka. O isi uma o totoe mai faigata masani i gaʻo, mata, vae, faʻalavelave o le tino, ma le mea sili - mai le fatu fatu ma le stroke.

O le maualuga o le suka e afaina ai puipui o toto toto mai totonu. Latou te faʻalavelave ma faigata. I le gasologa o tausaga, o loʻo faʻaputuina le paʻu i luga, ma o ipu e pei o vaʻavai suamalie. E taʻua lenei mea o le angiopathy - faʻaleagaina vascular. Ua oʻo i le taimi e mafua ai faʻafitauli o le maʻisuka. O mea sili e lamatia ai le le atoatoa, tauaso, vavaeina o le vae po o le vae, ma le maʻi cardiovascular. O le maualuga o le suka o le toto, o le televave lea o le tuputupu aʻe o faʻafitauli ma sili atu ona malosi. Faʻalogo i togafitiga ma le pulea o lou maʻisuka!

  • Faʻafefea ona togafitia mo le maʻisuka ituaiga 2: o se laasaga taʻitasi taʻitasi
  • Tusa 2 o vailaʻau maʻisuka: faʻamatalaga auiliili
  • Siofor ma Glucofage tablets
  • Auala e aʻoaʻo ai e fiafia i le aʻoga faaletino

  • Pusa 1 togafitiga o maʻisuka mo tagata matutua ma tamaiti
  • Taimi o le susu ma le auala e faalautele ai
  • Le auala o inisalini e leai ni tiga
  • O le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o se tamaititi e togafitia e aunoa ma le inisalini e faʻaaoga ai taumafa tatau. Faatalanoaga ma le aiga.
  • Auala e faʻagesegese ai le faʻaumatia o fatugaʻo

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻapitoa e maualalo ai le toto suka o le artichoke o Ierusalema, o lenamon, ma le tele o togalaau, teuteuga, mea, tatalo, taupulega, ma isi. Fua lau suka i se glucometer pe a uma ona e 'ai pe inu i se "oloa faʻamalolo" - ma mautinoa e te leʻi maua se faʻamanuiaga moni. O togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe mo tagata maʻisuka oeo loʻo i ai i le taufaasese, nai lo le togafitia lelei. O tagata faapena e vave feoti mai faalavelave.

Fans of folk remedies mo le maʻisuka o le autu "o tagata" o fomaʻi o loo feagai ma le le atoatoa o le tino, le vavaeeseina o pito i lalo, faapea foi ma le ophthalmologists. O faʻalavelave o le maʻisuka i fatugaʻo, vae ma le vaai e maua ai le tele o tausaga o le faigata o le olaga aʻo leʻi maliu se tagata maʻi poʻo se maʻi. O le tele o tagata e gaosi oloa ma faʻatau o faʻatau fualaau oona e galue ma le faʻaeteete ina ia aua nei paʻu i lalo o noataga tau solitulafono. Ae ui i lea, oa latou gaioiga e solia ai tulaga faʻamaonia.

IerusalemaichokeiLaʻau gaʻo. O loʻo aofia ai se aofaiga taua o meaʻai gaʻo, e aofia ai le fructose, lea e sili atu mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e aloese ai.
OnamamoniSe manogi manogi e masani ona faʻaaoga i le kuka. O faʻamaoniga mo le maʻisuka e feteenai. Masalo maualalo le suka i le 0.1-0.3 mmol / L. Taumamao mai mea faʻafefiloi o le kinnamona ma le suka.
Vitio "I le igoa o le olaga" saunia e Bazylkhan DyusupovLeai se tala ...
Le auala a ZherlyginSetema matautia. O loo taumafai o ia e tui le 45-90,000 Euro mo se togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1, e aunoa ma se faamaoniga o le manuia. I le maʻisuka ituaiga 2, o le gaioiga faaletino e maua ai le suka - ma e aunoa ma le Zherlygin ua leva ona lauiloa. Faitau pe faʻapefea ona e fiafia i aʻoga faaletino mo le saolotoga.

Fua lau suāsusu i le glucometer i le tele o taimi i le aso. Afai e te vaʻaia o le a le faʻaleleia pe sili atu foi le leaga, taofi le faʻaogaina ole vaifofo le aoga.

Faʻafesoʻotai lau fomaʻi aʻo lei faia soʻo se isi vailaʻau maʻisuka. Aemaise lava pe afai ua uma ona e atiaʻe ni gasegase poʻo se maʻi o le ate. O faʻaopoopoga o loʻo taʻua i luga e le suia ai togafitiga ma meaai, inisalini injections, ma gaioiga faaletino. A maeʻa ona e ave le acid alpha-lipoic, atonu e manaʻomia lou faʻaitiitia o au inisalini ina ia leai se hypoglycemia.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • Fomaʻi Faʻamau mo le maʻisuka - Togafitiga Faʻauʻau
  • Maʻamaʻi Vitamini - Magnesium-B6 ma Chromium Supplements
  • Alpha lipoic acid

Glucometer - o le mita o le suka

Afai ua e maua muamua le maʻisuka poʻo le maʻisuka, ona manaʻomia lea vave ona e faʻatauina se masini mo le fuaina o le toto suka. O lenei masini e taua o le glucometer. A aunoa ma lea, o le maʻisuka e le mafai ona pulea lelei. E tatau ona e fuaina le suka pe a ma le 2-3 taimi i le aso, ma sili atu le tele o taimi. O mita toto o le kulukose toto na aliali mai i le 1970s. Seʻi vagana ua masani ona faʻaaogaina, e tatau ona alu le maʻisuka i le fale suesue i taimi uma lava, pe nofo i le falemaʻi mo ni vaiaso.

O mita o kulukose toto i aso nei e mama ma faigofie. Latou te fuaina le toto toto toetoe lava a le faʻaleagaina ma vave ona faʻaalia le iuga. Pau lava le faafitauli o le suʻega o suʻega e le taugofie. O fua taitasi o le suka e tau e tusa ma le $ 0.5. O se aotelega lapotopoto e alu i luga i le masina. Ae ui i lea, o nei tupe faʻaalu e le maalofia. Sefe i luga o fasi siaki - alu i luga o le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka.

I se tasi taimi, sa matua teena e fomai le ulufale atu i le maketi o le glucometer. Talu ai ona sa faamataʻuina i latou i le leai o se tele o punaoa o tupe maua mai suega o suesuega toto mo le suka. Fomaʻi togafitiga e mafai ona faʻatuai ai le faʻaleleia o mita o le kulukose toto i le fale mo le 3-5 tausaga. Ae ui i lea, pe a oʻo mai nei masini i luga o le faʻatau, na vave ona lauiloa. E mafai ona e mauaina nisi faʻamatalaga e uiga i lenei mea i le tusitala a le Dr. Bernstein. I le taimi nei, o togafitiga faʻapitoa e faʻaitiitia ai foi le faʻaleleia o se taumafa-maualalo o meaʻai - na o le pau le meaai talafeagai mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2.

Fuaina o le suka i se glucometer: faʻasaga taʻitasi taʻitasi

O tagata gasegase e manaʻomia le fuaina o latou suka i se glucometer pe a ma le 2-3 taimi i le aso, ma sili atu le tele o taimi. O se faiga faigofie ma toetoe a leai se tiga. I tamatamai tamatamai lima, o ni nila e matua manifinifi lava. O lagona e le sili atu ona tiga nai lo le afaina o le namu. Atonu e faigata le fuaina o lou suka toto mo le taimi muamua, ona e avea ai lea ma vaisu. E fautuaina se tasi e muamua faʻaalia pe faʻapefea ona faʻaaoga le mita. Ae afai e leai se tagata poto masani lata ane, e mafai ona e tago i ai oe lava ia. Faʻaaogā taʻiala i lalo taʻitasi.

  1. Fufulu ou lima ma faʻagogo lelei.
  2. Fufulu ile fasimoli e manaʻomia, ae le manaʻomia pe a leai ni aiaiga mo lenei mea. Aua le fufulu i le ava malosi!
  3. E mafai ona e luluina lou lima ina ia tafe atu le toto i ou tamatamailima. Ae sili atu, ia uuina i lalo o se vaitafe vai vevela.
  4. Taua! E tatau ona faʻamamago le nofoaga o le puncture. Aua nei faatagaina le vai e faaitiitia ai se mataua o le toto.
  5. Faʻaofi le fasi siaki i le mita. Ia mautinoa e aliali mai le savali OK i luga o le lau, e mafai ona e fua.
  6. Tui se tamatamailima ma se fagu.
  7. Faʻamama lou tamatamailima e toso ai se mataua o le toto.
  8. E fautuaina e aua nei faʻaaoga muamua le mataua, ae ia aveeseina i le fulufulu mafiafia o le fulufulu mamoe poʻo le solo. E le o se faʻatagaga aloaia. Ae taumafai e faia - ma ia mautinoa ua faaleleia le fua saʻo.
  9. Fafati se lua mataua o le toto ma faʻaaogaina i le fasi siaki.
  10. O le fua o le a aliali i luga o le lau o le mita - tusi i lau diarys control diary faʻatasi ai ma faʻamatalaga e fesootaʻi atu.

E fautuaina le tausia pea o le diabetes control diary. Tusi i ai:

  • aso ma le taimi o fua o le suka,
  • le taunuuga na maua
  • mea na latou 'ai
  • lea na avea ai fualaau
  • o le a le tele ma o le a le ituaiga inisalini na tui,
  • o le a le gaoioiga faaletino, popolega ma isi mea.

I ni nai aso o le ae iloa ai o lenei mea taua. Iloiloina oe lava poʻo lau fomaʻi. Malamalama i le eseesega o meaʻai, fualaau faasaina, tui inisalini, ma isi mea e aʻafia ai lou suka. Faitau le tusiga "O le a le mea e aafia ai le toto suka. Faʻafefea ona aloese mai le taʻavale ma tumau lelei le masani. "

Faʻafefea ona maua ni fua saʻo i le fuaina o le suka i se glucometer:

  • Faitau ma le faʻaeteete faatonuga mo lau masini.
  • Siaki le mita mo le saʻo e pei ona faamatalaina iinei. Afai e aliali mai o loʻo taoto le masini, aua neʻi faʻaaoga, suia i le isi.
  • I le avea ai o se tulafono, o glucometers o loʻo i ai suega faʻataʻitaʻiga taugofie e le saʻo. Latou te tulia le maʻisuka i le tuugamau.
  • I lalo o faatonuga, ia fuafua pe faʻapefea ona faʻaaoga se mataua o le toto i le vaega o le suʻega.
  • Tulimulitai mulimuli i tulafono mo le teuina mo vaega o suʻega. Kuni le fagu ma le faʻaeteete e taofia ai le maualuga o le ea mai le ulufale i totonu. A le o lena, o le a faʻagasolo le leaga o le suʻega.
  • Aua le faʻaaogaina fasi pepa faʻataʻitaʻi ua maeʻa.
  • A e alu i le fomaʻi, ave se glucometer ma oe. Faaali i le fomai pe faapefea ona e fuaina le suka. Atonu o se fomaʻi atamai o le a faʻaalia le mea o loʻo e faia sese.

E fia taimi i le aso e te manaʻomia e fua ai le suka

Ina ia lelei le puleaina o le maʻisuka, e tatau ona e iloa le auala e amio ai lou suka i le aso atoa. Mo le tele o maʻisuka, o le faafitauli ogaoga o le faateleina o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma le 'aiga o le taeao. I le tele o gasegase, o le kulūkose foi e maualuga pe a uma le aoauli po o le afiafi. O lou tulaga e faapitoa, e le tutusa ma isi tagata uma. O le mea lea, tatou te manaʻomia se fuafuaga a le tagata lava ia - mea taumafa, iniseti injections, ave fuamini ma isi gaoioiga. Pau lava le auala e aoina ai faamatalaga taua mo le puleaina o le maʻisuka o le siakiina o lou suka i le tele o taimi i se glucometer. O loʻo taua i lalo mea e fa o le aso e te manaʻomia e fua ai.

Ole aofai o le puleaina o le suka i le toto pe ae fuaina:

  • i le taeao - o le taimi lava na tatou ala ai i luga,
  • ona toe fai lea - aʻo leʻi amataina le 'aiga o le taeao,
  • 5 itula i le maea ai o tui taʻitasi o le inisalini ose faʻataʻitaʻiga,
  • ao lei faia taumafataga uma poo meaai,
  • pe a maeʻa taumafataga ma meaʻai uma - lua itula mulimuli ane,
  • ao lei alu i le moega
  • aʻo leʻi amataina ma mulimuli i aʻoaʻoga faaletino, tulaga atuatuvale, taumafaiga faʻaosooso i le galuega,
  • o le taimi lava e te lagona ai le fiaai pe masalomia o lau suka o loʻo i lalo ifo pe sili atu i luga masani,
  • ae e te lei i tua o le uili o se taavale pe amata ona e faia se galuega matautia, ona toe faia lea i itula uma seia maeʻa,
  • i le ogatotonu o le po - mo le puipuia o le hypoglycemia i le aoauli.

O taimi taʻitasi pe a uma le fuaina o suka, e tatau ona faʻamau iʻuga o faʻamaumauga. Faailoa mai foi taimi ma tulaga e fesootai iai:

  • mea na latou 'ai - oa meaai, pe fia karamu,
  • o le a le inisalini na tui ma o le a le fualaau
  • pe o le a le fua o le suka suka
  • o le a le mea na e faia
  • gaoioiga faaletino
  • faʻamaonia
  • faʻamaʻi pipisi.

Tusi uma i lalo, sau i le lima. Ole tele o meli o le mita e le faatagaina ai le faamaumauina o tulaga o loʻo tuʻuina mai. O le mea lea, ia tausia se tusi faʻamau, e te manaʻomia le faʻaaogaina o se pepa pepa, pe sili atu foi, se polokalama faapitoa i lau telefoni feʻaveaʻi. O fua o le aofaʻi o le self-monitoring e mafai ona suʻeina faʻatasi pe faʻatasi ma se fomaʻi. O le sini o le suʻeina lea o taimi o le aso ma pe o le a le mafuaʻaga ua le maua ai lau suka. Ma, i le mea lea, ia faia ni metotia - tusi se polokalame o togafitiga o maʻisuka taʻitasi.

Ole aofai o le pulea e le suka e mafai ai ona e iloiloina pe faapefea ona lelei au meaʻai, vailaʻau, aʻoaʻoga faʻapitoa ma inisalini injections. A aunoa ma le mataituina ma le totoʻa, na o le tagata e faʻaaogaina le maʻisuka, o loʻo i ai se ala tuusao i le fomai tipitipi mo le tosoina o le vae ma / poʻo le nephrologist mo le paʻu. E toaitiiti tagata mamisuka ua saunia e ola i aso uma i le tulafono faʻamatalaina i luga. Talu ai o le tau o le suʻega mo se glucometer atonu e maualuga tele.Ae ui i lea, ia faia le atoa o le siakiina o le toto i le itiiti ifo ma le tasi le aso i vaiaso uma.

Afai e te matauina ua amata ona fesuisuiai lau suka, ona faʻaalu ai lea o ni nai aso i le tulaga atoa o le puleaina seia oʻo ina e mauaina ma faʻaaogaina le mafuaaga. E aoga le suesue i le tusiga "O le a le mea e aafia ai le toto suka. E faʻafefea ona faʻaitiitia ona aʻa ma taofi mau lelei. " O le tele o tupe e te faʻaaluina i pulu o le mita o le glucose, o le tele foʻi lea o lou faʻasaoina i le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka. O le sini autu o le fiafia lea i le ola maloloina lelei, ola i le toʻatele o tupulaga ma e le avea ma tagata matutua i le matua. Tausiga o le suka toto i taimi uma e le sili atu i le 5.2-6.0 mmol / L e moni.

Fesili e masani ona fesiligia ma tali

Afai na e ola mo le tele o tausaga i le maualuga maualuga o le suka, 12 mmol / L ma luga, o lona uiga e le fautuaina e faʻaitiitia vave i le 4-6 mmol / L, pei o tagata soifua maloloina. Aua o le le lelei ma le matautia o faʻamaoniga o le hypoglycemia e mafai ona aliali mai. Aemaise lava, o faʻafitauli o le maʻisuka i le faʻaaliga e mafai ona faʻateleina. E fautuaina e tatau i tagata muamua ona tuu le suka i le 7-8 mmol / L ma ia faʻaaogaina le tino i totonu o le 1-2 masina. Ona agai lea i luga i tagata maloloina. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le tusiga "O sini o le tausiga o le maʻisuka. O le a le suka e te manaomia e te taumafai ai. " O loʻo i ai se vaega "Pe a manaʻomia ona e faʻamautinoa lelei le maualuga o suka."

E le masani ona fua lau suka i se glucometer. A le o lena, semanu latou te maitauina o le areto, falala ma pateta e siitiaina i le auala e tasi e pei o le suamalie. E ono iai sou muaʻi maʻi poʻo le amataga o le maʻisuka ituaiga 2. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaoniga, e manaʻomia ona e tuʻuina atu nisi faʻamatalaga. Auala e togafitia - faʻamatala auʻiliʻili i le tusiga. O le fofo autu o se taumafataga maualalo-carbohydrate.

O le suka i le taeao i luga o se manava gaogao e mafua ona o le mea moni e faapea, i itula ao lei tafa mai le ata, o le ate e matua aveesea ai le insulin mai le toto. E taua lea mea o le taeao o le taeao. E foliga mai i le tele o tagata gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Faitau faʻamatalaga atili pe faʻapefea ona faʻatulagaina le suka i le taeao i luga o se manava gaogao. E le faigofie lenei galuega, ae mafai ona fai. O le ae manaʻomia le amio pulea. A maeʻa le 3 vaiaso, o le a faia se amio tumau, ma o le pipii i le tulafono o le a faigofie.

E taua le fuaina o suka i taeao uma i luga o se manava gaogao. Afai e te tuiina le inisalini aʻo lei 'ai, e tatau ona e fuaina le suka aʻo leʻi tuiina, ona toe 2 itula lea pe a uma ona' ai. E maua faʻafitu 7 i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao ma le isi 2 taimi mo taumafataga taʻitasi. Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 2 ma e te puleaina i se mea e maualalo le carbohydrate e aunoa ma le tuiina o le inisalini vave, ona fua le suka 2 itula pe a uma ona 'ai.

O loʻo i ai masini e taʻua o le faʻaauau pea o le siakiina o le kulukose o le toto. Ae ui i lea, o loʻo i ai se mea sese tele pe a faʻatusatusa atu i kalu masani masani. I le taimi nei, e leʻi fautuaina e Dr. Bernstein le faʻaaogaina. E le gata i lea, o lo latou tau e maualuga.

Taumafai i nisi taimi e tui i lau vavae ae le o ou tamatamailima, ae o isi vaega o le paʻu - o tua o lou lima, lima, ma isi mea faapena. Luga, o loʻo faʻamatalaina e le tusitusiga le auala e faia ai lenei mea. I soo se tulaga lava, ia suia ia tamatamailima o lima e lua. Aua le tuiina le tamatamai lima e tasi i le taimi atoa.

Na o le pau lava le auala saʻo e vave faʻaitiitia ai le suka o le tuiina lea o le inisalini puupuu poo le iniseti. O se mea maualalo ole tino gaʻo e maua ai le suka, ae le o vave, ae i totonu o le 1-3 aso. O nisi o fualaau o le maʻisuka ituaiga 2 e vave. Ae afai e te ave i latou i le sese, ona mafai lea ona paʻu le suka, ma o le a le iloa e le tagata. O togafitiga faʻapitoa e valea, latou te le fesoasoani lava. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai togafitiga, saʻo, saʻo. Afai e te taumafai e fai se mea vave, i le faanatinati, e mafai ona e faia se mea leaga.

Masalo e iai lou maʻisuka ituaiga 1. O se tali auiliili i le fesili o loo tuuina mai i le tusiga "Aoaoga Faaletino mo le maʻisuka." I soo se tulaga, o aoga o le gaioiga faaletino e sili atu nai lo le faigata. Aua le fiu aʻoaʻoga faaletino.A maeʻa ni nai taumafaiga, o le ae iloa pe faʻapefea ona tumau le suka muamua, i le taimi ma le maeʻa ai o le tino.

O le mea moni, o aʻafiaga e faʻapupulaina ai foi le suka, ae faʻagesegese ma e le pei o gaʻo. O le mafuaʻaga o se vaega o le protein i totonu o le tino ua liua i le kulukose. Faitau le tusiga "Puipuia, Meaʻai, Carbohydrate, ma le Fiber mo se Meaʻai mo le Maʻisuka" i auiliiliga. Afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo-carbohydrate e pulea ai le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau pe fia fua o le protein o loʻo e 'ai e fuafua ai le tui o le inisalini. O le maʻisuka oe 'ai i se "paleni" mea taumafa e televave atu i le gaʻoina o meaʻai e le o aʻafia ai aʻafiaga. Ae ei ai isi a latou faafitauli ...

  • E faʻapefea ona fua le suka i se glucometer, e fia taimi i le aso e te manaʻomia e fai ai lenei mea.
  • Faʻafefea ma pe aisea e tumau ai le siakiina o le maʻi suka
  • Toto o le suka - pe aisea latou te ese ai mai tagata soifua maloloina.
  • Le mea e fai pe a maualuga le suka. Faʻafefea ona faʻaitiitia ma tumau mausali masani.
  • Vaega o le togafitiga o le maʻisuka matuia ma le maualuga.

O mea o loʻo i totonu o lenei tusiga o le faavae o lau polokalama manuia o le maʻisuka. O le faatumauina o le mausali, suauu masani, e pei o tagata soifua maloloina, o se sini ausia e tusa lava pe maua i le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o faʻafitauli e le gata ina faʻagesegese, ae na faʻamalolo atoa foi. Ina ia faia lenei mea, e le manaʻomia ona e matelaina, mafatia i vasega aʻoga faaletino poʻo le tuiina o tui tetele o le inisalini. Ae ui i lea, e tatau ona e atiina ae le aʻoga ina ia mafai ona tausisia le faigamalo.

O aʻafiaga o le maʻisuka i luga o le faiʻai

E mafai e le Alzheimer's Disease ona avea ma "maʻi pipisi"? O se manatu lenei e matua vevela lava e faʻaaogaina e nisi saienitisi e faʻamatalaina ai le tulaga tutusa o faʻamaʻi. Ua amata ona sili atu ona manino o tagata e maua i le maʻisuka o le a sili atu ona atiaʻe le teteʻe i le matua. E tumau le fesili, aisea? O le tala lelei o le fegalegaleaiga o le maʻisuka e fesoasoani i le atinaʻeina o auala fou i le togafitia o faʻafitauli o le faiʻai ona o le matua.

Maʻisuka ma le faʻafitauli: Fesoʻotaiga

O le tui e le o se faʻamaʻi, ae o se maʻi e mafua mai i le tele o faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi Alzheimer. O le taotoga e mafua ona o le leiloa o le gaioiga galue, lea e aafia ai le mafaufau, mafaufau, tautala, faamasinoga ma amio. O mea uma nei e faalavelave i le mafai ona ola masani.

O mafuaʻaga o le teteʻe e faigata ona iloatino, e pei ona masani ona amata i le tele o tausaga ao lei aloaiaina faailoga. Ua amata e le au saienitisi ona tilotilo i fuainumera umi mo le iloiloina o mea taua i le vaeluagalemu o tausaga e saofagā ai i le taotoga. O se suʻesuʻega tele na faʻaalia ai o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e 60 tausaga ma le matua, e 1.7 taimi e ono tupu ai le teteʻe i luga o le 11 tausaga nai lo tagata e leai se maʻisuka. Na maua foi e le au suesue o tagata muamua (o le toto kullukose e sili atu nai lo le masani ae e le maualuga tele e iloa ai le maʻisuka) faateleina le tulaga lamatia o le ita. O le maualuga, o le maualuga o le LDL ("leaga" cholesterol), ma le maualuga o le toto maualuga - masani masani i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 - na fesoʻotaʻi foi ma le atinaʻeina o le dementia. Ae ui i lea, o le tele o tagata atamamai e ioe o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tumau pea i tulaga tutoʻatasi mo le faʻaleagaina. O le maʻisuka ituaiga 1 e iai foʻi se tulaga lamatia mo le faʻaleagaina? Ua faapea mai saienitisi e lei manino lava.

O lenei mea e tuʻuina atu ai le fesili pe o le toto o le kulukose o le a aʻafia ai le lamatiaga o le teteʻe. O le tele lava o suʻesuʻega i le taimi nei ua laʻititi, ma o le toʻatele oi latou ua na o le manatu o le mafaufau e avea o se taʻiala mo le faʻaleagaina. O le faʻafitauli o le faia lea o le ituaiga sao o suʻesuʻega, o suʻesuʻega o le falemaʻi mai le 5 i le 10 tausaga e manaʻomia e maua ai e tagata le taimi e atiaʻe ai le teteʻe.O se suʻesuʻega 2011 na maua ai le puleaina o le kulukose o le toto (ma le hemoglobin HbA1c itiiti ifo i le 6 pasene) e le mafai ona taofia le atinaʻeina o le dementia.

Se ituaiga fou o le maʻisuka?

O le suʻesuʻeina atili o le sootaga i le va o le maʻisuka ma le vevela e faigata tele i le mea moni e faapea o le teteʻe e tele mafuaʻaga taua. O le faʻamaʻi o le Alzheimer o le mafuaaga taatele lea e aʻafia ai le 60 i le 80 pasene o tagata ua i ai le tuga. O le faamaʻi o le Alzheimer o se faamai pipisi lea e mafua mai i le le toe manatuaina o le mafaufau ma le cognition e fesootaʻi atu i le faaletonu o le faaputuga o polotini i totonu o le faiʻai.

O le mea sili ona taatele o le vevela o le vase vascular. O le mafutaga i le va o le maʻisuka ma le vascular dementia e tuusaʻo saʻo ma e aofia ai le faaleagaina o toto toto e tuʻuina atu meaʻai i le faiʻai. O le fegalegaleaiga ma Alzheimer e le manino.

E pei o le faitau aofaʻi, o le faʻamaʻi o Alzheimer o se faʻafitauli tuputupu aʻe. O le faamaʻi o le ono lea o mafuaʻaga autu o le oti. E tusa ai ma tagata atamamai, e 1 mai le 8 tagatanuu e 65 ma le sili atu na afaina mai le faamaʻi o Alzheimer, ae toetoe o le afa maua le maʻi ina ua maeʻa le 85 tausaga. O tagata e maua i le maʻisuka e faalua ona faʻapupulaina le faʻamaʻi o le Alzheimer pe a faatusatusa i tagata e le o maʻisuka. I le puipuia o sea faʻalavelave faʻafuaseʻi, o loʻo saosaoa ai saienitisi e tatala le fesoʻotaʻiga i le va o faʻamaʻi. Ma o lenei fesoʻotaʻiga e mafai ona faʻaititia i le tasi molécule: inisalini.

O le tele o tagata ua aʻoaʻoina o le faiʻai o se "okeni-tutoatasi" totoga - o lona uiga, e le manaomia e le cerebral cortex le inisalini e fafaga ai ona sela. Ae peitai, o le inisalini e taua tele mo le gaioiga o le faiʻai. O le inisalini e taʻalo i le aoga ma le manatua. Afai e le mafai e le inisalini ona fai lana galuega i isi vaega o le tino, e maualuga le kulukose o le toto, e taʻitaʻia ai i le maʻisuka. Afai e le mafai e le inisalini ona fai lana galuega i le faiʻai, o le faagasologa o le cognition ma le manatua e ono faʻavaivaia, e mafua ai le faʻamaʻi o le Alzheimer poo, e pei ona taʻua e nisi tagata atamamai, se isi ituaiga o maʻisuka.

Fua o le suka i tagata matutua

O le 60 tausaga ua manatu o le matua, sei vagana ai nisi o atunuʻu e atiaʻe le tamaoaiga, lea o loʻo taʻi 65 tausaga le matutua o matua.

I ni nai tausaga aʻo lumanaʻi le aso aloaia o le tausaga litaea, o le a amata ona atiaʻe faʻamaʻi faʻasolosolo, e aofia ai le metabolism carbohydrate. Amata i le tusa o le 60 i le tino:

  • anapogi faateleina o le sugar sugar
  • ua faaitiitia le faapalepale kullukose.

O fua o le glucose (glycemia) anapogi ua fuafuaina e faʻaaoga ai le auiliiliga o le "lean", o lona uiga, o le "fiaai" toto pe a mavae se vaitaimi o le fiaai i le po ao moe.

Le fua o le suʻesuʻega o le "gaogao gaogao" - toto na aveesea mai le tamatamailima pe a maeʻa le 8 itula o le anapogi, e ese mai i le 60 tausaga mai masani o le suʻega o le suka i tamaitai talavou.

O le faapalepale o le glucose e fuafuaina pe a uma ona 'ai. E le talafeagai le suʻesuʻeina o le maualuga o le suka pe'ā maeʻa ona 'aina e se tagata, pe a maeʻa.

E masani ona fua i le 60 minute pe a maeʻa le 2 itula. O lenei glycemia, fuatia pe a uma ona 'ai meaai, ua taua o le postprandial.

Ina ia iloa pe o le a le maualuga e maualuga le maualuga o le toto toto i luga o se tagata matua ina ua mavae le 60 tausaga talu ona 'ai, e le tatau ona faia se suega o le toleniga o le kulukose i totonu o le falemaʻi. E lava le faʻaaogaina o le mita ia oe i le 2 itula pe a maeʻa lau taeao masani poʻo le 'aiga o le aoauli.

Gaʻo anapogi

O le masani i tagata matutua i lalo o le 50 tausaga o le 3.5 - 5.6 mmol / l. Pe a anapogi le toto, o le maualuga o le suka i tagata matutua e le suia tele i le matua.

O le siitaga mo le 10 tausaga o le 0.055 mmol / L. Tuuina atu o fuainumera o le glucometer pe a fuaina le kulūkose i se toto faataitai toto, ia tuʻuina atu faʻamaoni sao i le vaesefulu, o le tau o le 0.055 o loʻo faʻasolosolo.

Laulau: fua o le suka mo le anapogi mai se tamatamailima i fafine i totonu o le toto pe a mavae le 60 tausaga

Vaitausaga, tausagamasani, mmol / l
603,6 – 5,7
mai le 60 - 703,61 – 5,71
70 — 803,7 – 5,8
80 — 903,72 – 5,82
90 — 1003,8 – 5,9

E pei ona mafai ona vaaia mai faʻamaumauga o loʻo tuʻuina atu i le laulau, o le maualuga o le sukū i fafine e sili atu ma le 60 i le toto e masani lava e ese mai le masani i tupulaga talavou. Ma, i le amanaia o le sao atoatoa o le mita, lea e oo atu i le 10 - 20%, e mafai ona matua le amanaia ai eseesega.

Aʻo anapogi se faʻataʻitaʻiga mai se vein, 6.1 o le masani o le suka i le anapogi o le plasma toto mo tamaitai ma alii. I le sili atu i le 10 tausaga, o le faʻateleina o le faʻateleina, pei o le toto capillary, i le 0.055.

Mo plasma o le toto i fafine o loʻo i ai se manava gaogao mai se vein, pe a mavae le 60 tausaga o le suka o le:

  • mai le 60 i le 70 tausaga - 6.21 mmol / l,
  • mai le 70 - 80 tausaga - 6.3,
  • mai le 80 - 90 tausaga - 6.32,
  • 90 - 100 tausaga - 6.4.

O tulaga maualuga o le toto mai le tamatamailima ma le vein e leai se eseesega o alii. Tau masani masani o le toto na ave i luga o se manava gaogao, ma le matua, toetoe lava e le suia.

Siʻitia le suka pe a uma ona 'ai

O le tulaga ese o le matua o se faaitiitia o le faapalepale o le kulukose, lea e malamalama o le le lava o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai ma lona lemu.

I le 60 tausaga le matua, toto toto pe a uma ona 'ai mai se tamatamai lima ma mai se plasma toto mai se vela o le 4.5 kilokalama,

  • ma le maʻisuka i se uso poʻo se tuafafine,
  • ma se faamaʻi i matua.
  • Faʻailogaina 5 points pe a:

    • mamafa o le tino nai lo masani
    • tausaga e itiiti ifo nai lo le 65 tausaga, ae o gaoioiga faaletino e le lava,
    • tausaga mai le 45 tausaga i le 64.

    Avanoa e 9 pe afai o le matua o se fafine po o se tamaloa e silia ma le 65 tausaga. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e laʻititi pe afai e le sili atu i le 3 le aofaʻi o togi.

    I le tulaga o le 3 - 9 i le aofaʻiga atoa, o loʻo i ai se tagata i le vailaau o le faʻafitauli talafeagai e atiaʻe ai le maʻisuka. O le 65 tausaga ma le togi o sili atu i le 10 ua manatu o se faʻafitauli maualuga o le faateleina o le glycemia ma le atinaʻe mulimuli o le maʻisuka.

    Glycemia Above Normal

    O taunuuga o le anapogi glycemia e mafai ona i totonu o tapulaa masani, ae o le tolopoina, o lona uiga, a uma ona 'ai, o le maualuga o le suka i matua ua mafai ona faateleina.

    Fuainumera o fuainumera faafomai ua faaalia ai i le 60% o tagata matutua matutua o loo maua i le maʻisuka 2 i le taeao, o le anapogi glycemia o loo i totonu o tapulaa masani. I le taimi lava e tasi, o le 50-70% o tagata matutua e maua i le maʻisuka 2 ei ai le le lava o le faateleina o le glycemia postprandial.

    A oʻo mai le matua o le matua i le 60 tausaga, e tatau ona le gata ina faia se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ae ia filifili foi le glycemia postprandial, o lona uiga, fua le suka pe a mavae le 2 itula mai le taumafataga mulimuli.

    E mafai ona e filifilia le meli postprandial oe lava. E faigofie ona fai lenei mea pe a iai sou mita toto kullukose. Afai o le taunuuga o nisi fua faatatau i aso eseese ua maualuga, o lona uiga, o numera o loo i luga aʻe o le 7.8 o loʻo faʻaalia i luga o le lau o le masini, e tatau lava ona e asiasi i se endocrinologist e aveese ese masalosaloga, pe faʻamaonia le maʻi ma amata togafitiga.

    O loʻo maua i le maʻisuka i fafine pe afai, a oʻo atu i le 60 tausaga ma i le mavae ai o lenei tausaga, o le toto maualuga o le suka e sili atu i le masani:

    • i luga o se manava gaogao mai se tamatamai lima -> 6.1 mmol / l,
    • fua i le 2 itula mai le tamatamailima pe a uma le 'aiga o le taeao - mai le 11.1 mmol / l.

    Afai o le taua o le suʻesuʻega i luga o se manava gaogao e pau atu i le maualuga o tulaga faatauaina o le 6.1 - 6.9 mmol / l, ona faʻalautele ai lea o se tulaga o le hyperglycemia. Faailoga o felaʻaiga o le 7.8 - 11.1 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le faʻavaivaia o le kulukose.

    Taunuuga o se vavaeese mai le masani

    I totonu o tagata matutua, o faʻamaoniga o le hyperglycemia e le faʻailoaina nai lo tupulaga talavou ma tagata matutua.

    O le amataina o le faamai i luga o le au matutua e le o faatasi ma le gau o le mamafa o le mamafa, i le isi itu, o le siama o le maʻisuka 2 e masani lava ona fesootai ma le ituaiga o meaʻai o le manava, pe a oʻo atu i le 88 cm le tapunipuni o vae i tamaitai, i alii - 102 cm.

    O le tele lava o taimi, o le gasegase o le tino e tupu i tamaitai, o le tele o lenei maʻi faʻaleagafesa ua faʻalautele i le tele o atunuu i le salafa o le lalolagi i tausaga talu ai nei i le 2 taimi.

    O le popole ma vascular systems e sili ona mafatia i le toto maualuga. O mafuaʻaga autu o le maliu o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka 2 o faʻafitauli faʻapitoa o le faiʻai (paʻu) ma le faʻaleagaina o le myocardial, mafua mai i le solia o vaʻa e tafe mai ai le toto i totonu o le fatu maso.

    O se faʻafitauli o faʻafitauli o le leai lea o faʻamatalaga faʻapitoa faʻapitoa, o le gaioiga o le faʻaogaina o le myocardial i se "mute", ma le leai se afaina. Faailoga o se osofaʻi o le fatu i se tagata matua e mafai ona na o se vaivai malosi, puupuu le manava.

    O le tulaga o le loloto o le atuatuvale ua faatupulaia ma ua avea atili ma masani i tagata matutua, aemaise lava i tamaitai. O le lamatiaga o se tulaga atuatuvale o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka 2 o le solia lea o le pulega ma le teenaina togafitiga, ma ave fualaau e faʻaitiitia ai le suka.

    O le le mafai ona pulea le maʻi o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faʻafitauli vailaʻau i le faiʻai, faʻaalia:

    • mafaufau le mafaufau,
    • faaitiitia le tomai e taulai,
    • le mafai ona aʻoaʻo mea fou.

    O le faaletonu o le mafaufau e faafaigata ai le toleniina o tagata gasegase i auala e pulea ai le suka, e mafua ai le le atoatoa o meaʻai e faateleina ai le ono tulai mai o ni faafitauli faigata.

    Glycemia faʻavaivai i matua

    O mea taua o tagata matutua e aofia ai le le mafai ona iloiloina lelei o latou tulaga, ma ia iloa faailoga o le atiaʻe o le hypoglycemia. Faailoga o se faʻaitiitia o le glycemia, o uiga o tupulaga talavou ma le vaeluagalua, e pei o le fiaʻai, faʻalavelave faʻafuaseʻi, gatete, i luga o tagata matutua e ono toesea.

    Faailoga o le hypoglycemia i tagata matutua e masani lava ona:

    • mafaufauga le mautonu
    • tuai, faigata tautala,
    • moe
    • vaega o le leiloloa o le mafaufau
    • vaivaiga.

    O le tuʻuina ifo o le kulukose i luga o tagata matutua e tele lava ina iloa i le togafitiga o le maʻisuka malosi ma le sulfonylureas ma le inisalini.

    O le maualuga o le suka i tagata pe a ma le 60 - 70 tausaga le matutua e mafai ona avea o se faʻaosoosoga:

    • fatuga o le loto,
    • vaʻaia o toto toto e fafaga ai le mafaufau ma le loto,
    • faʻaitiitia le tafe toto mai capillaries, lea e mafua ai le faʻavaeina o toto.

    Ole faʻalavelave ole fatu ole matutua e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le myocardial, maliu faafuaseʻi. O le faʻaleagaina o le aʻafiaga o le le lava o le kulukose mo le faiʻai e aliali mai ile 60 - 65 tausaga:

    • sili atu ona pa'ū
    • solia o le faamaopoopoga
    • le mautonu.

    O se faʻalavelave faʻalavelave o le maualuga maualuga o le glycemia - o le maualuga o tulaga maualuga ma maualalo i le aso.

    O le tele o fesuiaiga i le glycemia e masani lava ona taatele i tamaitai ma e matautia ona o le maualuga o le lamatia o le hypoglycemic coma.

    Afai o le glycemia i aso taitasi pe a uma ona 'ai, e pei o le 12-14 mmol / L, o le sikoa o le suega o le taeao e 5.6 mmol / L atonu o se faailoga o le hypoglycemia ma se osofaʻiga o loʻo oʻo mai.

    I se tulaga faapena, e tatau ona e siakia le mita, ma afai e lelei le aoga, ona e vaʻavaʻai atu lea i le amio a se tagata matua. Afai e masalomia le hypoglycemia, e valaau le falemaʻi e aunoa ma le faatuai.

    E faʻapefea ona tumau pea le suka

    Ona o le matuia o le tulaga i le setete o toto toto, o le togafitiga o le maʻisuka 2 i luga o le au matutua ua oʻo i luma e le gata i le puleaina o le glycemia, ae faapea foi i le faatumauina o le mamafa o le toto.

    O le masani mo tagata matutua, lea e tatau ona sailia ina ia totogi atoa le maʻisuka, e tusa ai ma WHO fautuaina, 135 mm RT. Art. - faʻasolosolo systolic i le 85 - diastolic pressure.

    Afai e mafai ona ausia ia tulaga maualuga o le toto, o le a mafai ona faʻaitiitia le faʻalavelave faʻafitauli.

    E tusa ai ma fuainumera o WHO, talu mai le 60 o tausaga, o tagata matutua o loʻo i ai le tele o fatu ma gasegase vascular e oʻo atu i le 95%, o le matemaʻi tumau o le faiʻai (cerebrovascular disease) o loʻo matauina i le 51% o mataupu.

    Faaiuga

    O le faʻavaveina o le fua o le toto toto e faʻapupula i le laʻitiiti. O se faʻaopoopoga taua i le glycemia ma le matua ua lauiloa pe a maeʻa taumafataga taʻitasi.

    O le tulaga o tagata matutua ua maua i le maʻisuka 2 e iloiloina e le gata i le faʻaaogaina o se auiliiliga o le anapogi glycemia, ae o le maualuga foi o le suka i totonu o le toto pe a uma ona 'ai e suesueina.

    I tagata e maua i le maʻisuka 2, i le matua, o le maualuga maualuga o le glycemia e mafai ona mataituina pe a uma ona 'ai faatasi ma le kulukose masani.

    Matagofie matautia

    O le tasi o faʻailoga faaletino o le Alzheimer o le i ai o le amyloid poʻo le papa - o le faʻaputuina o le polotini o polotini i totonu ole mafaufau o tagata o loʻo i ai le faʻamaʻi. O nei paʻu e masani lava ona maua i totonu o le faiʻai pe a mavae le maliu o se tagata, ma faʻamaonia ai le faigata o Alzheimer. Ae o loʻo i ai ni ata fou o faʻataʻitaʻiga e mafai ona fesoasoani i le mauaina o faʻamau i totonu o se tagata ola. I le taimi muamua, o le toʻatele o tagata suʻesuʻe na fautua mai o nei paʻu na mafua ona o le faʻaleagaina ma isi faʻamaoniga o Alzheimer's. Ae o vailaʻau e faʻaumatia ai pepa ua matua le mafai ona fesoasoani i tagata mamai i faamasinoga.

    O le fata e faʻavae i luga o se porotini e taʻua o le amyloid beta. O lenei polotini e fesoasoani i le galue masani o le faiʻai, e ui lava o lona faamoemoega tonu e tumau pea lona lilo. (O le isi protein, tau, fomaʻi e taʻua o nodules ma e mafai foi ona fesoasoani i le faʻamaʻi o le Alzheimer.) O Amyloid beta o se fesuiaiga e le masani ai ma le fugalaʻau, ma, i lalo o nisi tulaga, vave faʻaopoopoina, faʻapipiʻi. E mafai foi ona tupu se faʻavavega faapena i suauu pancreatic e maua ai le inisalini ma fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai e Amyloid beta ona alu i se isi itu, ma fai ni fuifui vine e taʻua oligomers. O nei meaola lamatia matautia o le tagata moni i le faʻamaʻi o le Alzheimer.

    O le sootaga i le va o le faʻamaʻi o le Alzheimer ma le maʻisuka atonu o le le lava o le inisalini i totonu o le faiʻai e foliga mai e lagolagoina ai le fausia o oligomers. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faiʻai o manu e maua i le maʻisuka e tumu i oligomers. O le inisalini e faʻamausali ai le faiʻai i oligomers. O le isi mea talitutusa i le va o le maʻi o le Alzheimer ma le maʻisuka o le tui o le inisalini (pe a le tali saʻo mai le tino i le inisalini), o se vaega autu o le maʻisuka ituaiga 2. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o mafaufauga o tagata ma Alzheimer o le malosi o le inisalini. O Oligomers e ono mafua ai le faʻamalosia o le inisalini e ala i le gluing ma le faaleagaina o sela o le faiʻai. I le isi itu, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona mafua ai faʻamaoniga o le maʻi o le Alzheimer, e ala i le faʻaitiitia o le gafatia o le mafaufau e mafaufau ma aʻoaʻo ai e ala i le faʻasalalau o faʻaligiligita.

    Tumau mafaufau

    Afai o le faʻamaʻi o le Alzheimer e naʻo le afaina ai o le inisalini, faʻatasi ai ma le le lava o le inisalini i totonu o le faiʻai, ua leva ona i ai se lisi umi o sui mo togafitiga o lenei tulaga: vailaʻau maʻisuka. O se suʻesuʻega itiiti na tofotofoina pe o tagata e maualalo le mafaufau poʻo le Alzheimer faʻamaʻi e aoga tele mai le inisiua faaopoopo i le faiʻai. O le faʻalavelaveina o le pupuni o le toto, lea e faʻamaopoopoina ai le tele o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona pasi atu i le faiʻai, o tagata na auai e ave insulin i le isu. A maeʻa le fa masina o le inisalini, o le a faʻaleleia atili tagata suʻesuʻe i suʻesuʻega, e ui lava e manaʻomia nisi suʻesuʻega e faʻamaonia ai le lelei.

    E le gata i lea, ei ai le mafuaaga e talitonu ai o nei gaoioiga e fesoasoani e puipuia ai le faʻaleagaina:

    • Faia se savaliga mataga i aso uma
    • Faʻaaoga malosi
    • Faʻasalalau faʻaupuga ma isi taaloga atamai
    • Aoao se gagana fou
    • Taofi le kulukose o lou toto latalata i mea masani
    • Ausia le mamafa ole soifua maloloina
    • Taofi lou toto i lalo o le 130/80 mmHg.
    • Inu inu caffeineated / li>
    • Faatapulaa le ava

    Faʻafitauli o le tino

    O le maʻisuka ua iloa e mafua ai le faaleagaina o toto i totonu o le tino, e mafua ai faʻafitauli e pei o maʻi fatu, retinopathy (i mata), nephropathy (i fatugaʻo), ma le neuropathy (e aʻafia ai le tele o ituaiga o neura). Faʻaleagaina o le tino pe a oʻo atu le toto i le faiai, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le maʻisuka i vaʻa toto e tau atu i le faiʻai. O lenei ituaiga o gasegase e masani ona mafua mai i paʻu poʻo microstrokes, lea e masani ona le iloa.E pei o le angina pectoris, o loʻo i ai taʻiala lelei mo le puipuia o le vevela lapisi. O mea lelei mo le loto, lelei mo le faiʻai, tausia o le toto kulukose, toto maualuga, ma le cholesterol i le siaki e mafai ona fesoasoani e taofia ai le faiʻai ma ona toto i se tulaga lelei galue.

    E mafai ona maua le maʻisuka mai laʻau suamalie?

    O se olaga suamalie e masani lava ona tau atu i faafitauli o le soifua maloloina. E mafai ona i ai le maʻisuka mai laʻau manogi? E tusa ai ma le WHO, i Rusia e iva ma le afa miliona tagata ua faamauina aloaia i le maʻisuka. E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, i le 2030 o lenei fuainumera i le Russian Federation o le a oʻo atu i le 25 miliona.

    Latou te leʻi manaʻomia togafitiga faafomaʻi, ae e tatau ona suia o latou olaga ina ia le mate vave mai aafiaga o le maʻisuka. Totogi mo le alofa o selu taugofie e mafai ona maua i le maʻisuka.

    Soo se faauu o le aʻoga e tatau ona mafai ona foia le faiga ole eseesega tutusa, ae le mafai ona ia faia se faiga faamalositino mo ia lava, e tutusa ma lona gafatia, po o se meaai i aso taitasi. I le taimi nei, ua lapatai mai le Matagaluega o le Soifua Maloloina: "O sēets e mafua ai le maʻisuka!" E sili atu le matautia o meaola gaʻo uma mo tagata soifua maloloina, ma o le a le tele?

    Mafuaaga o le maʻisuka

    E tele fomaʻi e fai mai o le maʻisuka, ae maise lava le ituaiga lona lua, o se taui mo le olaga ma gastronomic mea e fiafia i ai. A tatou le 'ai ona tatou te fiaaai, ae ina ia mafai ona faʻatumu o tatou taimi, faʻaleleia o tatou agaga ma e oʻo lava foi i taimi masani, o suiga leaga i le faiga o endocrine e le maalofia. O le faailoga autu o se maʻi e pei o le asymptomatic o se faateleina i le suka o le toto, lea e mafai ona iloa i soo se suʻesuʻega masani.

    O le faʻaogaina o meaʻai e faʻamavaeina ai le suka mai gaʻo (paluga, pata, pasta, pateta, suti, fualaau aina) i le kulukose, fructose, ma le sucrose. E naʻo le kulukose e maua ai le malosi mama i le tino. O lona maualuga i tagata soifua maloloina e sau mai le 3.3-5.5 mmol / L, 2 itula pe a maeʻa se taumafataga - e oo atu i le 7 mmol / L. Afai e sili atu le masani, e mafai e se tagata ona 'aina le suamalie poʻo ua i ai i se setete o vailaʻau.

    O le mafuaʻaga autu mo le tupuga o le maʻisuka ituaiga 2 o le tetee lea o sela ia latou lava inisalini, lea e sili atu le tino. O le gaʻo gaʻo lea e tapunia ai le kela i le tulaga o le manava o le manava, pe afai o faleoloa o gaʻo e faʻamoemoe tele i luga o le manava, faʻaititia ai le lagona ile hormone. O le gaʻo o le visceral, lea e loloto i luga o okeni, e faʻaolaina ai le gaosia o hormones e faʻaosofia ai le maʻisuka ituaiga 2.

    O le punavai autu o le gaʻo i luga o totoga e le o gaʻo, e pei ona manatu le toʻatele, ae o vailaʻau gaʻo vave, e aofia ai suamalie. Faatasi ai ma isi mafuaʻaga:

    • O le ituaiga o maʻi suka - o ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka ei ai le gasegase o le genetic (5-10%), o tulaga i fafo (le lava o faamalositino, oona) e faʻateleina ai le ata,
    • Infection - o nisi o siama (mumps, coxsackie virus, rubella, cytomegalovirus e mafai ona avea ma se faaosofiaga mo le amataina o le maʻisuka,
    • Oona tele - tino o le tino (faʻamaumauga o le tino - sili atu i le 25 kg / sq. M) e avea ma pa puipui e faʻaitiitia ai le faʻatinoga o le inisalini,
    • O le maualuga o le maualuga ma le maʻisuka ma le maʻisuka ua manatu o se tolu e le mavavaeeseina,
    • Atherosclerosis - faʻafitauli pipisi i le lipid metabolism e fesoasoani i le fausiaina o paʻu ma vavalalata le moega lapisi, o le tino atoa e pagatia mai le le maua o le toto - mai le faiʻai i pito pito i lalo.

    O tagata matutua o loʻo i ai foi le lamatiaga: o le muamua galu o le faʻamaʻi o le maʻisuka ua tusia e fomaʻi pe a mavae le 40 tausaga, le lua - i le 65 tausaga. O le maʻi suka e fetaui ma le atherosclerosis o toto toto, aemaise lava i latou e tuʻuina atu le toto i le pancreas.

    E tusa ma le 4% o tagata fou na auai i tausaga taʻitasi i le maʻisuka, e 16% o tagata e silia i le 65.

    O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, o fafine ei ai le ovarycycy ovary, tagata e sili ona fiafia i se olaga le lelei, e pei foi o tagata uma e tagofia vailaʻau faʻamaʻi ma isi ituaiga o vailaʻau faʻasaina, e faʻamaopoopoina ai le lisi faanoanoa.

    E mafai ona e mauaina le maʻisuka aʻo e maitaga. Afai o le mamafa o le pepe faatoa fananau mai e sili atu i le 4 kilokalama, o le a faailoa mai ai o le fafine na oso i le suka i le taimi o le gestation, o le pancreas i le tali na mafua ai le faateleina o le inisalini ma ua faateleina le mamafa o le fetal. E mafai foi e se pepe faatoa fanau mai ona soifua maloloina (o loʻo ia te ia lava le tino), ae o lona tinā ua i ai nei ma le vaʻaia.I le lamatiaga o pepe pepe, talu ai ona ua le atoatoa lelei le latou paʻu.

    Faailoga o loʻo e taumafaina tele sugar i lenei vitio

    Maʻisuka: Talafatu ma le Moni

    O faʻamatalaga a tagata atamamai i meaʻai o le maʻisuka e le o malamalama i taimi uma i latou e le faʻalauiloaina, o lea e naunau ai tagata e faʻasalalau tala faʻasolopito, faʻamalosia i latou i auiliiliga fou.

    1. O tagata uma e 'ai i le tele o suamalie o le a mautinoa lava o mai i le maʻisuka. Afai e faapaleniina le taumafa ma o le faagasologa o gasegase e masani lava, e lava le taulai atu i taaloga ma e leai ni faafitauli o gasegase, o le pancreas e maloloina, suamalie o lelei lelei ma i totonu o tuaoi talafeagai o le a aoga.
    2. E mafai ona e faʻateʻaina le maʻisuka ma togafitiga faʻalautele. O fualaau faʻamaʻi e mafai ona faʻaaogaina na o togafitiga faʻapitoa, e naʻo le endocrinologist e mafai ona fetuunai le fua o inisalini ma vailaʻau o le hypoglycemic i lenei tulaga.
    3. Afai ei ai le maʻisuka i totonu o le aiga, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e latalata i le 100%. I lalo o fautuaga uma, o se soifua maloloina lelei, o le lamatiaga o le fasioti o lau meaʻai e itiiti lava.
    4. O le ava malosi e fesoasoani e maualalo ai le suka o le toto. Ina ua leai se inisalini, sa latou taumafai moni e togafitia le maʻisuka. Ae o se suiga puupuu i le glucometer ua faʻamatalaina i le mea moni e faapea o le ava malosi e poloka ai le gaosiga o le kulukose i le ate, ae matua faʻalavelaveina ai ana galuega uma.
    5. Sugar e mafai ona suia i le fructose saogalemu. O faʻataunuʻuga o le kalori ma le glycemic index of fructose e le maualalo i le suka faamamaina. E sili atu ona lemu, o lea o ona taunuuga mo le tino e le mafaamatalaina, i soo se tulaga, na o maketi latou te manatu o se mea taumafa. O le suamalie e le o se filifiliga foi: i le mea sili, o le mea lea e leai se aoga, ma sili ona leaga, o manuʻa tuga.
    6. Afai o se fafine e maualuga lona suka, e le tatau ona maʻitaga. Afai o se tamaitai soifua maloloina lelei i lona atoaga e leai ni faʻafitauli mai le maʻisuka, pe a fuafua se maʻitaga, e manaʻomia ona ia faia se suʻega ma se tulaga maualuga o le a le teteʻe fomaʻi i le maitaga
    7. I le maualuga maualuga, o le faamalositino e solia. O musika o se mea e manaʻomia muamua mo le togafitia o le maʻisuka, aua e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le metabolism ma le absorption o le kulukose.

    I luga o le vitio e mafai ona e vaʻavaʻai i se faʻatalanoaga ma le peresetene o le Rusia Russian Association M.V. Bogomolov, faʻamatalaga i luga o faʻamatalaga ma mea moni e uiga i le maʻisuka.

    Faʻalēaogaina o sitaili ma le faʻasaina o le maʻisuka

    O le lua vaetolu o tagata gasegase e iai ni faafitauli i le aʻafia o suka. E le o lona uiga pe afai e te teena keke, suamalie ma suamalie suamalie, o le a faʻaaogaina oe mai le faʻalavelave lamatia. O le mamafa o le tupe maua e faʻaolaina e ala i le faʻaauau pea o meaʻai gaʻo i le taumafa:

    • Paʻepaʻepaʻe Paʻepaisa,
    • O oloa faameaalofa o falaoamata lelei,
    • Suafa faamama ma le fructose.

    Aua e te tofotofoina le malosi o lau metabolism ma le fesoasoani o oloa e aofia ai mea faigata, faʻagasolosolo malie ona gaosia gaʻo gaʻo:

    • Brown paddy rice
    • Fagaoa oloa mai le falaoamata atoa ma le paʻu,
    • Palu fua o sana totino
    • Brown suka.

    Afai e le faʻalavelave le fua o le mita, e mafai foi ona e faʻamalieina oe lava ma le sukalati poo faʻi - o mea faʻapipiʻi faʻapitoa e faʻaleleia ai le gaosiga o le endorphin - o le hormone o le uiga lelei. E taua tele le pulea o lenei mea ina ia aveesea ai le popole ma le fesoasoani o meaai maualuga-kalori e le o se masani. Muamua lava, o lenei lapataiga e faʻaaogaina ia i latou o latou tino o le tulafono faavae e ono afaina i le gaʻo po o le i ai o aiga e maua i le maʻisuka i totonu o le aiga.

    Afai o loʻo iai nisi o mea lamatia mo le maʻisuka, o le puipuiga e tatau ona faʻatalanoa i le vave e mafai ai. O ona mataupu faavae faigofie e faigofie ma maua.

    1. Le meaai saʻo. E manaʻomia matua e pulea amio pulea a tamaiti. I Amerika, pe a faʻapea o se palu suauu ua manatu o se meaʻai masani, o le lona tolu o tamaiti e mafatia i le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.
    2. O le tau faasaga i le faʻamala.O le gaosiga o le kulukose e le mafai e aunoa ma le mama o vai. E faʻamaligiina ai le toto, puipuia ai le fausiaina o fusi toto, faaleleia atili le toto ma le lipid metabolism. O le ipu vai ao le i ai le masani. E leai se isi vai inu e sui ai le vai.
    3. Laʻu meaʻai laiti Afai ei ai faafitauli i le pancreas, o le numera o cereals, pastries, fualaau faisua e ola i le eleele, fualaau suamalie e tatau ona faaitiitia. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le avega i luga o le system endocrine, fesoasoani e aveesea le mamafa.
    4. Malosiaga sili ona lelei. O gaioiga faaletino i aso uma e tutusa ma tausaga ma le setete o le soifua maloloina o se mea e manaʻomia muamua mo le puipuia o le maʻisuka, ae faʻapea foi maʻi maʻi cardiovascular ma le tele o isi faʻafitauli. O le tino malosi e mafai ona suia e ala i le savali i totonu o le ea fou, ae aʻe i luga (nai lo se eletise), taʻaloga taʻavale ma fanau a fanau, ma se uila nai lo se taavale.
    5. Le tali saʻo i le atuatuvale. Muamua lava, e tatau ona tatou aloese mai le fesoʻotaʻi ma tagata faʻasauā, tagata le mautonu, tagata maʻi e le lelei le malosi, taumafai e faatumauina le filemu i soʻo se siosiomaga, e le faʻavaivai i faʻaosoosoga. O le aloese mai amioga leaga (ava malosi, inu, ulaula), e manatu o le aveesea o le atuatuvale, o le a fesoasoani e faamalosia ai le popole ma le puipuiga. E tatau foi ona e mataituina le lelei o le moe, ona o le leai o se moe e afaina ai le na o le mafaufau maloloina.
    6. Taimi vave togafitiga o malulu. Talu ai o faʻamaʻi e mafai ona faʻavaeina se metotia o le autoimmune e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona lafoaʻi faʻamaʻi i le vave e mafai ai. O le filifiliga o fualaau faasaina e le tatau ona afaina ai le paʻu.
    7. Mataitu fua o le suka. O le faʻaonaponei faʻaonaponei o le olaga e le mafai ai e tagata uma ona lava le gauai atu i lo latou soifua maloloina. O tagata uma e lamatiaina le maʻisuka e tatau ona siakiina e le aunoa le maualuga o le suka i le fale ma i le fale suesue, faamaumauga o suiga i le tusi, ma feutagai ma se endocrinologist.

    E tusa ai ma le International Diabetes Association, e 275 miliona tagata maʻisuka i le lalolagi. Talu ai nei, o togafitiga, ma le uiga moni e uiga i lenei faʻamaʻi, ua suia tele, e le gata i fomaʻi ma tagata gasegase. Ma e ui lava e leʻi i ai le tui o le maʻisuka, e maua e le maʻisuka le avanoa e tausia ai se tulaga masani o le ola. O le toʻatele oi latou na ausia taunuʻuga maualuga i taaloga, faiga faʻapolokiki, ma faʻataʻitaʻiga. O le faʻafitauli ua faʻaleagaina ona o lo tatou valea ma le le faʻamalosia, ua tumu i manatu sese ma faamasinoga. E mafai e le maʻisuka ona tupu mai lau laʻau suamalie?

    E le o se laufofoga lea e mafua ai le maʻisuka, ae o le mamafa mamafa o le afa o tagata Rusia o soo se matua. E le afaina po o le a le auala na latou ausia ai lenei mea - keke poo le soisi.

    O le polokalame "Ola ola maloloina" i luga o le vitio, lea na saunoa ai Polofesa E. Malysheva i tala fatu o le maʻisuka, o se isi faʻamaoniga o lenei:

    Le fua o le suka toto i alii ma tamaitai: laulau

    Aʻo leʻi feutagaʻi ma glycemia masani, e tatau ona e iloa le eseesega i le va o le suʻega toto mai se "vein" ma se "tamatamailima". O le eseesega autu o le maua lea e fomaʻi le toto vevela ao gaosia mai se vein, ma le toto sulu ao samo mai se tamailima.

    O le mea moni, o le fua o le glycemic e tutusa mo soʻo se auiliiliga. Ae pe a ave le biomaterial mai se vein, e mafai ona maua e fomaʻi ni faʻamaumauga sili atu ona faatuatuaina. Ina ia maua ni faʻamaumauga saʻo, e manaʻomia e le tagata maʻi ona toleni. Muamua, e tatau ona e foaʻi toto naʻo luga o se manava gaogao. Faʻatagaina e inu vai mama e aunoa ma le kesi. Fautuaina e aua nei pulumu ou nifo i luma o le pa, aua o le pasta e mafai ona aofia ai le suka.

    E le gata i lea, a oʻo i le afiafi o le suʻega, e le manaʻomia le faʻaaoga malosi o le tino poʻo le tele o meaʻai. O le ava malosi e mafai foi ona faʻasese taunuuga o suʻesuʻega.

    O maualuga o le suka i le toto e masani mo tamaitai i le matua:

    Tausaga.Le maualuga o le glycemia, mmol / l.
    E oʻo i le 4 vaiaso.2,8-4,4.
    Mai le 4 vaiaso i le 14 tausaga.3,3-5,6.
    Mai le 14 i le 60 tausaga.4,1-5,9.
    Mai le 60 i le 90 tausaga.4,6-6,4.
    > 90 tausaga.4,2-6,7.

    O le maualuga o le suka i le toto e masani lava i alii i le matua:

    Tausaga.Le maualuga o le glycemia, mmol / l.
    Mai le 2 aso i le 4.3 vaiaso.2,8-4,5
    Mai le 4.3 vaiaso i le 14 tausaga.3,3-5,7
    Mai le 14 i le 60 tausaga.4,1-5,9
    Mai le 60 i le 90 tausaga.4,6-6,5
    > 90 tausaga.4,2-6,7

    O lenei laulau o le a tutusa le saʻo tusa lava pe na suʻeina e le fomai le toto - capillary (mai le tamailima) po o le vevela (mai le vein).

    Laulau faʻamalamalamaina o le hemoglobin glyc i le maualuga o le suka i aso taitasi:

    HbA1c tau (%)HbA1 tau (%)Laʻau Suamalie (mmol / L)
    4,04,82,6
    4,55,43,6
    5,06,04,4
    5,56,65,4
    6,07,26,3
    6,57,87,2
    7,08,48,2
    7,59,09,1
    8,09,610,0
    8,510,211,0
    9,010,811,9
    9,511,412,8
    10,012,013,7
    10,512,614,7
    11,013,215,5
    11,513,816,0
    12,014,416,7
    12,515,017,5
    13,015,618,5
    13,516,219,0
    14,016,920,0

    I le taimi o le maitaga, o le fua o le glycemic is 3.3-6.0 mmol / L. O le sili atu i le faailoga o le 6.6 mmol / l o loʻo faʻaalia ai le alualu i luma o le maʻisuka faʻamaʻi.

    Hypoglycemia: mafuaʻaga ma faailoga

    O le hypoglycemia o se tulaga faʻaleagaina lea o le maualuga o le glycemia i lalo ifo o le 3.3 mmol / L. I le maʻisuka, o lenei tulaga e tupu ona o le maualuga o le inisalini poʻo fualaau oona o le hypoglycemic.

    Faatasi ai ma le atinaʻe o le hypoglycemia, o le maʻisuka e tatau ona 'ai le lole poʻo se isi oloa o loʻo i ai faʻataʻavaʻavaʻa faigofie. Afai o le tulaga na mafua ona o le maualuga o le inisalini po o le suka-lowering tablets, o se fetuunaiga i togafitiga e manaʻomia.

    O le suka maualalo o le toto e mafai foi ona faʻaalia e:

    • O le malosi malosi faaletino.
    • Hormonal suiga.
    • Faʻasalalaina poʻo le faaumiumi o le aloese mai meaʻai (silia ma le 6 itula).
    • Inuina o le ava.
    • Aveina o fualaau e faaleleia ai le gaioiga o le inisalini.
    • Inisulinoma.
    • Faʻafitauli a le Selfimmune.
    • Maʻi faʻamaʻi.
    • Vasega o le fiva samasama ma le cirrhosis.
    • Faaleleia o le fatu poʻo le fatu.

    O mafuaʻaga tonu o lenei tulaga o le a fesoasoani e fuafua ai naʻo se suʻesuʻega atoatoa. E le gata i lea, ou te fia faamamafaina uiga o le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le toto.

    E masani lava, o le tagata maʻi e faʻaosoosoina le atuatuvale, fenumiai, atuatuvale, fiaai, popole. E paʻu le paʻu, ma o le pulupulu e vave tele. E i ai le solia o le faʻamaopoopoina o gaioiga. E mafai ona maua le numera o tamatamailima. Afai o le maualuga o le suka o le toto e pa'ū i lalo ifo o le 2.2 mmol / L, o le maʻi e leaga le tautala, vevela malie le vevela o le tino, ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.

    Afai e te le faia ni metotia tatau, o le a pa'ū le tagata maʻi i se gaʻo glycemic. E oʻo lava i se mea leaga e mafai ona tupu.

    Hyperglycemia: mafuaʻaga ma uiga

    O le Hyperglycemia o se tulaga faʻaleagaina lea o loʻo i ai le faʻateleina o le maualuga o le suka. E maua le Hyperglycemia pe a maualuga le maualuga o le kulukose i le 6.6 mmol / L.

    I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga e matauina i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka. I le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (type 1), o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atiaʻe o le maualuga o le toto, talu ai ona o le gase o le pancreatic e le maua ai le malosi e maua ai le insulin.

    I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafai ona faaosofia:

    1. Manatua.
    2. Le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi. I le maʻisuka faʻamaʻi, o le faateleina o le maualuga o le suka e mafai ona matauina i le taimi o le susu.
    3. Le faʻaaogaina o glucocorticosteroids, faʻamataʻu tautala, peta-blockers, glucagon.
    4. O faʻamaʻi o le tino cardiovascular. O maʻi matutua e mafai ona maua i le hyperglycemia pe a maeʻa le paʻu poʻo le fatu fatu.
    5. Aʻai tele o meaʻai-maualuga. I le auala, o mea taumafa ma maualuga GI (glycemic index) e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le oona ma le maʻisuka ituaiga 2.
    6. Faamai o le tino o le hepatobiliary.
    7. Faʻafitauli faʻapitoa.
    8. Pancreatic maʻi. O le maualuga o le glycemia e mafai ona faateleina i le gasegase o le pancreatitis.
    9. Cushing's Syndrome.
    10. Faamai pipisi.

    I le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le hyperglycemia i mataupu e filifilia ai e le endocrinologist le fua sese ole inisalini poo le sui o le hypoglycemic. I lenei tulaga, e mafai ona taofi le faateleina o le toto maualuga o le suka i le faasaʻoina o togafitiga. E mafai foi ona suia le insulin.E fautuaina le faʻaaogaina o le inisalini o le tagata, ona e sili atu ona lelei le gauai ma talia lelei e gasegase.

    Afai e tulai mai le maualuga o le glycemia, o se talavou po o se tagata matua e iloa mea nei:

    • Uiga masani. Glucose e aliali mai i le faanatinati.
    • Tele le galala.
    • Smell o le acetone mai le gutu.
    • Ootia.
    • Faʻamalamalama matala.
    • Faʻafitauli leaga.
    • Faʻaleagaina i le galuega a le vaega o meaʻai.
    • Numera o vae.
    • Faʻanoanoa.
    • Faaulu i taliga.
    • Tue le paʻu.
    • Loto o le fatu.
    • Lagona o le atuatuvale, osofaiga, le fiafia.
    • Faʻaitiitia o le toto.

    Afai e aliali mai luga ia mea o loʻo i luga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi. Aʻo lei oʻo mai fomaʻi, e manaʻomia le tele o vai e suʻe ai le maʻi ma solo le paʻu ile solo susu.

    Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto?

    Ua uma ona faailoa atu i luga mea faʻamaonia o le glycemia. Afai e matauina le hypoglycemia, ona manaʻomia lea e le tagata gasegase se suʻesuʻega auiliili. O le masani o le setete e mafai ona ausia pe a maeʻa ona faʻaaogaina le mafuaaga autu o lenei mea matautia. Afai o le hypoglycemia e faʻaitaitaʻi e se suʻega le talafeagai o inisalini poʻo fualaʻau, e tatau ona faia fetuunaiga talafeagai.

    I le maualuga o le toto suka, e tatau foi ona e faia se suʻesuʻega faaopoopo ina ia iloa ai mafuaaga o lenei tulaga. Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai o le hyperglycemia e mafua ai ona o le maʻisuka, ona fautuaina lea o le tagata maʻi:

    1. Faaaoga vailaʻau. I le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai e le tino ona gaosia le inisalini, o le togafitiga o le inisalini o le faavae lea o togafitiga. I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona tufatufaina atu papaapalai o le laʻau hypoglycemic (Glucobay, Metformin, Glidiab, Glibenclamide, Januvia, Acarbose). Ae o le faifai pea o le faamaʻi o se faailoga foi lea mo le inisalini o inisalini.
    2. Mataitu lau kulūkose toto i taimi uma. E mafai ona faia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o se masini eletise eletise. E fautuaina e ave fua 3 taimi i le aso - i luga o se manava gaogao, pe a uma le 'aiga o le taeao ma ao le i momoe. Soʻo se faʻafitauli e tatau ona lipotia i lau fomaʻi. O le puleaina o le malosi o le maʻi o le a aloese ai mai le maʻi suka ma isi aʻafiaga ogaoga.
    3. Mulimuli i se taumafataga. I le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu le taumafa o meaai nai lo le maʻisuka ituaiga 1. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, na o mea maualalo GI e tatau ona i totonu o le meaai. O le maʻisuka e tele lava ina fiafia i le tele o le 'ai i le taimi. E fautuaina e le sili atu nai lo le 300-400 kalama o meaai i le taumafataga. O meaʻai paleni e faʻatagaina.
    4. Faamalositino e le aunoa. O maʻi mai le matua (mai le 60 tausaga) e mafai ona savavali ma faʻamalositino. O isi taʻaloga e talafeagai mo le maʻisuka talavou, aemaise lava le taʻavale, aau, uila, afeleti, soka, ma le pasiketipolo. O avega e tatau ona faʻalelei ae masani.

    Ina ia faʻaitiitia le toto toto, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻalaita. O se lauiloa lauiloa mai laulaau o launiu, o se teuteu o moa, Brussels e totogo ai le sua oona, o se teuteu o le linden, o le paina o le kanamoni-meli.

    E le gata i lea mo faamoemoega o ausilali, o aʻafiaga o le ola maloloina e faʻavae i luga o meaʻai ma multivitamin. O ia tupe e mafai ona faʻaleleia ai le lelei o togafitiga fualaau ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.

    Tuua Lau Faamatalaga