E mafai ona ou inu kofe i le maualuga o le cholesterol

Teu ma le cholesterol i totonu o le toto i le muaʻi vaai atu e fesootaʻi i le tulaga e faapea: kofe lava ia e le o iai le cholesterol, ae aofia ai suauu taua e iai aʻafiaga e aʻafia ai (lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamalama o le cholesterol - o loʻo faia foi i luga o le nofoaga o le afaina o le toto ) O loʻo i ai foi i totonu o le pusa vai vitamin P, lea e faʻamalosia ai toto toto, ma i se aofaiga tele lava - 1/5 o le aso masani mo ipu taitasi. Teu, i le teori, e le faateleina le cholesterol, aua e le o le tuufaatasiga o le vaiinu, ma o le aofaiga o gaʻo ma gaʻo i le ipu e le taua uma: 0.6 ma le 0.1 g.

Teu i le atherosclerosis e leai se faʻailogaina, ma i se tulaga lautele, o tala e uiga i le afaina i le soifua maloloina o le tino e matua televave: o le caffeine mai lua ipu kofe e faateleina ai le toto maualuga e na o le 2 - 3 mm Hg. Art. O lenei aafiaga e pupuu ma vave ona mou atu i tagata e masani ona inu kofe. I le taimi lava e tasi, o le maualuga maualuga o le toto maualuga e lamatia mo maʻi ma le atherosclerosis, aua e mafai ona galue i luga o pa o toto toto e pei o se mamoe poʻa - o ni liona fou (lea o le a togi i pusa fou o le atherosclerotic) ma faʻaleagaina ai pusa o le cholesterol o loʻo i ai nei. E le gata i lea, o le kofe e mafai ona mafua ai le siitia le tumau o le fatu, ae e seasea lava ona tau atu i le le fiafia o le fatu fatu.

Leai, e leai se cholesterol i le kofe, aua o le gaʻo o loʻo i totonu o le fualaau faisua, ae le o manu. Ae peitai, o le kofe i susu ua i ai nei le cholesterol - ae mai le susu (poo le kulimi).

E faʻafefea ona aʻafia le kafe i le toto cholesterol

O le aʻafiaga o le kafe i luga o le cholesterol e mafua mai i le cafestol o iai i totonu, o se tuufaatasiga o le tino lea e faateleina ai le cholesterol i le tino o le tagata. Cafestol o loʻo maua i gaʻo kofe, ma o le kofe ua faia i le faagasologa o le gaosia. Cafestol ma, o le mea lea, o le kafe e aafia ai le cholesterol i le va o le 6 - 8 pasene le tuputupu aʻe, pe afai e te inuina i aso uma i ni aofaiga tetele. O le gaioiga o le vailaʻau ua lelei ona suʻesuʻeina: e aʻafia ai le faʻaleleia o le tootoo laitiiti, faʻalavelaveina ai auala e pulea ai le maualuga o le cholesterol i le toto.

I se isi faaupuga, o le kofe e mafua ai le cholesterol, ae faʻaleleia pe afai o loʻo i ai se aofaiga o cafestol. E na o le taimi o kuka e kuka ai, ae o le umi e kuka ai, o le tele foi o le faiga. O le kofe kaini ma le maualuga o le cholesterol e mafai ona solu - e le faateleina ai le muamua o le cholesterol ma e le solia ai le faiga mo le puleaina o lona mafaufauga.

Ioe, faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e inu kofe, ae naʻo le kofe, o lona aafiaga i le cholesterol ua toetoe lava a le oi ai (o le tala e tutusa lava ma fuamoa ma le maualuga o le cholesterol). Ae peitai, o le kofe vave lava o loʻo iai mea e faʻafefe ai le mucosa gastric. O le mea lea, e le fautuaina e faʻaaogaina mo tagata o loʻo i ai faʻamaʻi o le manava, ate po o le pancreas.

E le fautuaina le inuina o le kofe vela ma le leai ni vai mo le atherosclerosis ma le hypercholesterolemia, e pei o loʻo i ai suauu e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le cholesterol (OH) o le lipoproteins maualalo (LDL). A aveesea le suauu, o le tele o kofe e mafai ona onā i le atherosclerosis.

Ioe, afai o tatou talanoa e uiga i se mea inu inu - e mafai ona maua ai le cholesterol i le 6 - 8%. O le kofe vave ma le cholesterol e leai se fesoʻotaʻiga, ma o le mea lea e leai se mea e tatau ona talanoa ai e uiga i le afaina, ae naʻo le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol maualuga e le o se faʻafitauli i le ate. O nisi suʻesuʻega e fautua mai ai le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le puipui o le toto i le tele o le kofe, ae o isi e fautuaina le faafeagai: e lua ipu i le aso e faʻaolaina ai le malosi.

O le kofe vave lava e le faateleina ai le cholesterol toto, e le afaina ai le tino ma toto toto. Faʻasinua, faʻaitiitia, faʻaleleia. Faamolemole ia matau: o le i ai o le caffeine e le afaina ai le maualuga o le cholesterol i soo se auala - e tusa lava pe e te inu kofe i le leai foi o le caffeine, o lenei mea, i le tulaga e iloiloina, e le aafia ai se mea.

Teu i totonu e leai se cholesterol. O le fesoʻotaʻiga o le kofe ma le cholesterol e naʻo le tulaga o le cafestol poʻo le natura faʻamalosi e mataʻituina ai: pe afai e te inu kofe i susu poʻo kulimi, 'ai meaʻai gaʻo i le auala, ona iai lea o se fesoʻotaʻiga, ae leai se mea e fai ai le kofe.

O le Cholesterol e maua i le susu ma le kulimi (pe afai e te inu le kofe i se mea se tasi pe tutusa foi). 1% gaʻo gaʻo susu i le 100 ml pe tusa ma le 5 mg o le cholesterol, susu susu, e masani ona faʻaaoga nai lo le kapalai masani, e 97 mg i le 100 kalama o le oloa. O le mea lea, o le kofe ma susu e tau atu i le faateleina o le cholesterol toto, e tusa lava pe itiiti.

O le mea, e pei ona taʻua i luga, o loʻo i totonu o le kafe, na faia i le taimi o le fatuina o le kofe masani. E mafai ona e faʻaumatia se meainu mai ia mea e ala i le fufuluina o kafe i se faamama pepa, pei o le a tatou talanoaina i lalo. Cafestol e aʻafia ai ni tagata faʻaleleia gastric faapitoa e tali atu i meaʻai suamalie. O le vailaau e taofia ai le gafablast growth gene gene, lea e taofia le gaioiga o le ate i le tuufaatasiga o meainu kulimi, lea na o le faamamaina o le toto o le cholesterol.

Ole faiga o le cafestol e sili ona faigofie ona faamalamalamaina e pei ona taua i lalo: e faʻateleina ai le tele o le faʻaleleia i le manava, e nafa ma le faʻaaogaina o meaʻai (meaʻai) faatasi ai ma le cholesterol. I.e. Teu faalua lua meaʻai ma gaʻo ma mea taumafa cholesterol (e pei o fuga o le taeao e faʻasusu ai fuamoa ma le puaa).

E le gata i lea, o tagata na mafua mai i le gasegase o le caffeine e maualuga le maualuga o le aʻafiaga o le fatu (fatu fatu). Ae ui i lea, o lenei tulaga lamatia e le o se mea e ono mafaufauina, e faaopoopo atu, e na o tagata gasegase ua maua i le atherosclerosis ma le cardiac ischemia, pe a oo i le taimi e mafaufau ai i le ala e aveese ai pusa cholesterol.

O suʻesuʻega fou e uiga i le sootaga i le va o le kofe ma le cholesterol o loʻo fautua mai ai e mafai ona inu le kofe, ae faʻamapulaʻaina, tuʻuina atu mea e sili ona inu i le taimi nei po o le fufuluina o mea inu mai kafe kofe.

Ae o le kalama lanu meamata ua fautuaina mo le hypercholesterolemia (ua fautuaina foi o se fualaau faasaina lea e faataapeina ai pusa cholesterol i totonu o toto), e avea ma suauu o chlorogenic acid, lea e faavasegaina ai mea o le lipoproteins i le toto. O suʻesuʻega talu ai nei na faʻataʻitaʻia ai le manatu e faapea o le cafestol e maua mai i le caffeine, o lona uiga la e itiiti lava se aoga i le faʻaaogaina o kofe.

A iai ni faʻalavelave i le gaioiga o le pancreas, o le gastrointestinal tract ma le (poo) le ate, e pei soʻo se kofe e faʻafefeteina le ufiufi o le manava ma le manava. O le kapalai o le kapalai masani, afai e le mafai ona faamama, e le mafai foi ona onā, aua e mafai ma o le a faateleina le cholesterol, e ui o le inu kofe e le mafai ona taʻua o le mafuaaga autu o le maualuga o le cholesterol i alii ma tamaitai.

O le kofe vai, kapalai masani ma le cholesterol, faapea foi ma le kofe i le susu (poo le kulimi), kofe i le taeao pe a uma ona fufulu fuamoa fuamoa (po o isi meaʻai gaʻo) o se faʻalavelave maualuga mo hypercholesterolemia. O le kofe eletise faatasi ai ma meaʻai gaʻo ma le faʻaaogaina masani e mafai ona maualuga le lipoproteins ("leaga" cholesterol) e le 6 - 8%, ae mai le 20 - 30%!

Natura (vao, palu), kofe kalama, pe afai e le faʻamaʻaina e ala i se faamama pepa. E le afaina pe afai o le kofe ei ai pe leai foi le caffeine - e le afaina ai le faateleina o le cholesterol. O le kofe vave, e foliga mai, e leai sona aafiaga i luga o le OX, ae le saofaga foi i le faamamaina o le toto mai cholesterol.

Teu mea e maua i le tele o mea aoga, mo se faataitaiga, puipuia o toto toto mai le gaioiga o sulu tuusaʻo, faʻaitiitia ai aʻafiaga le lelei o le suka maualuga ma le maʻisuka. Ae naʻo le kofe lanu meamata e ono mafai ona maualalo ai le cholesterol toto. O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le kofe cholesterol, peitaʻi, e le talafeagai. Nai lo lena, o se faʻaitiitia itiiti pe fesoasoani i le faʻaititia o le LDL ona o le faʻaopoopoga o isi mea.

Leai, i se tulaga aoao, kofe e le aʻafia ai cholesterol i luga pe lalo. O le mea moni, o le kofe e le aveesea le cholesterol mai le tino. Cholesterol mea faʻamalama e talafeagai mo lenei mea.

E leai se faalua mea leaga mai le tufaina o kofe i le sukalati. O le sukalati lanu e maua ai le maualuga o le cholesterol - e moni, ae e moni foi o lenei siitaga e mafua ona o vaega ole LDL e sili atu le leaga ma aoga tele HDL (lea e mafai ai ona ausia tulaga maualuga o le cholesterol maloloina).

O le kofe, eleele lanu moana ma le kofe ma susu, faapea foi le kofe lanumeamata (lea e maualalo ai le toto cholesterol) e le manaomia ona inu, e ui lava e le o lona aafiaga o le a matua afaina ai taunuuga o le auiliiliga. Ae maise lava pe'ā e tausisi i se taumafataga ma maualuga le suka ma le cholesterol i totonu o le toto.

E faapefea ona aafia le cholesterol i kofe?

O le a tatou taumafai e iloilo nisi auiliiliga pe faapefea ona aafia le kofe i le cholesterol toto. E pei ona taʻua i luga, o le faatosinaga a le cafestol, ae le o mea uma e faigofie. Muamua, o lona faʻatonuga e fesuisuiaʻi mai le vasega i le mea e faʻaaogaina. Lona lua, o suʻesuʻega sili ona lauiloa lea na faʻaalia ai aafiaga o le cafestol i cholesterol sa matauina i le Vrije Institute (Holani).

I le taimi o le matauina, na mafai ai ona iloa lena mea faatasi ai ma le taumafaina masani o kofe - a itiiti ifo ma le 5 ipu i aso taitasi i aso uma - o le faateleina o le maualuga o le cholesterol o le 3-5% e tupu mo le 1 i le 2 vaiaso. O lea faʻaopoopoga atonu e ono afaina ai se tagata e maualuga le maualuga o le cholesterol (OH), ae e ono lamatia ai le gasegase o le hypercholesterolemia ma faamaʻi o le cardiovascular system (aemaise lava i le lamatiaga o le fatu fatu, ischemia) ma e le manaomia i togafitiga faatonuina mo le maualuga o le cholesterol.

O le tele o cafestol o loʻo maua i fafo, Cafe Scandinavian, faʻapea foi ma le kofe mai masini kofe. Ae leʻi oʻo i le maualuga o le cafestol, e ui i lea, e leʻi sili atu le maualuga o le 0.2 - 0.5% i le mamafa o mea uma i le kofe. E tusa ai ma lenei faʻamatalaga, na faʻatulagaina fautuaga:

  • 'alofia le kofe kofe ma le maualuga o le cholesterol, aemaise lava pe a faʻamaonia fuainumera, vailaʻau cholesterol,
  • 'aua le faʻaleagaina le inu, aua e te inuina mo le sili atu i le 1 - 2 muka i le aso (tutusa le moni mo le ava malosi ma le atherosclerosis),
  • fufulu mama (brewed) kofe i totonu pepa fufulu.

Teu ma le maualuga o le cholesterol

Afai o le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol e leaga i le ate, o le taimi lava lea o le kofe e sili ona matautia mo le maʻi. Ofe kofi e iai le maualuga o le cholesterol maualuga e mafai ona faʻaumatia - i le faʻafetaui - e ala i le pasia o le vai inu fufulu pepa. O le fufulu pepa o le a taofi le cafestol faatasi ai ma suauʻu lea e faʻalauteleina i le taimi o le faʻamaina o le kofe. O le taimi nei e oʻo lava i masini kofe e faʻapipiʻi nei mea e gaosia.

Ae oʻo lava i le taimi nei le kofe i le maualuga o le cholesterol e le fautuaina e inu i le tele o mea. O le kofe palu i le cholesterol concentrations e sili atu nai lo le 6.95 mmol / L o le a solia. Ae ui i lea, e tele ituaiga o kofe falaoa, e leai se cafetole, o lea la e tatau ona tatou talanoa e uiga i le filifiliga saʻo o meainu.

O meaʻai e le mafai ona mafua ai le faʻavaeina o pusa cholesterol i totonu o vaʻa, ma e oʻo lava i le isi itu, e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o leona i totonu o le toto, e mafua ai le faia o ni liona fou ia i latou ma, o se taunuuga, o foliga mai o ni atherosclerotic fou fou. Ae ui i lea, o le tele o le kofe kolo e mafai ona tupu ai le maualuga o le toto, lea, i le itu, e faaosofia ai le vevela ma le faaleagaina o vaʻa toto, lea e faʻateleina ai le faʻavaeina o pusa cholesterol.

E faʻafefea ona aafia le cholesterol i le kofe

Faatasi ai ma se fua masani o le inu - e le sili atu ma le 1 - 2 ipu i le aso - kofe e le tatau ona i ai se faʻaaliga manino ile maualuga o le cholesterol. O le aʻafiaga o kofe i luga o toto toto e lelei tele i lenei tulaga. O le kalama Black e itiiti sona aafiaga i le cholesterol nai lo le susu.

Teu i Turki, Scandinavian, matala ma gaosia i se kalama kesi e aunoa ma le faamamaina mai le kofe e mafai ona afaina ai le maualuga o le OX, e siitia mai le 3 - 5 i le 6 - 8% ma le tele (e oo i le 5 ipu i le aso) ma le faaaogaina i aso uma. Faʻafeiloaʻi i le taimi nei, e mafai ai, e mafai ai ona e faʻamamāina le inu.

O isi meainu, e pei o le lauti suamalie, e oʻo lava i lalo ifo o le kofe e aʻafia ai le cholesterol i totonu o toto toto.

Taumafa ma togafitiga o le maualuga o le cholesterol ma le kofe

O le faʻaaogaina o kofe i le taumafataga mo le maualuga o le cholesterol i le togafitiga o le hypercholesterolemia e masani lava ona faatagaina, pe afai ei ai ni mea e le masani ai i totonu o le ipu o le intestinal, o le tino ma le ate, e aofia ai mea e mafua ai le solia o le cholesterol metabolism, atonu e talafeagai le tuuese o kofe ma kofe mai meaʻai, e faʻaitiitia ai le cholesterol.

Le aʻafiaga o kofe ma le maualuga o le cholesterol.

Teu lava ia e le o iai le cholesterol. Ae o loʻo i ai se faʻalapotopotoga faʻapitoa faʻapitoa, o le cafestol molecule, lea o loʻo maua i gaʻo gaʻo masani. Cafestol e aʻafia ai le gaioiga o le gaosiga o le cholesterol. E afaina ai le epithelium o le pulunifo laitiiti, suia ai le gaioiga ole ate ma le faʻapitoa ole gaʻo gaʻo. Ona o lenei mea, ua amata ona maua e le tino le tele o le cholesterol, ma o ona anotusi i le toto ua faateleina.

Cafestol e le afaina pe a ono foliga mai. E faʻaitiitia ai le mafai o sela e avea ai ma faʻamaʻi ma fesoasoani i togafitiga o le maʻi o Parkinson.

O se taunuuga o suʻesuʻega e uiga i tagata volenitia o loʻo i ai le maualuga o le cholesterol ma malie e inu le 5 kofe tife i Turk i aso uma, na faʻaalia i le naʻo le masina, o le toto o le cholesterol na maualuga e 8% i fafine ma e 10% i alii. I ipu taitasi, o le 5-6 mg o le cafestol na faʻaaogaina.

Cafestol o loʻo maua i se vaiinu ua kuka i totonu o se Turk.

E mafai ona ou inuina le kofe masani ma le maualuga o le cholesterol?

Cafestol naʻo le faʻapipiʻiina o masini eleele i le vai inu poʻo se mea inu e faʻaigoa i se Turk. E maua mai i suauʻu masani o loʻo maua i kofe kofe ma tuʻuina atu i le taimi o le kuka. I Arapi, e sili atu nai lo Robust, e ui o loʻo i ai i le mea mulimuli le tele o caffeine. O le umi o le faiga o kuka, o le tele o caffeine e alu i totonu o le mea inu.

Ole aofaiga o le cafestol e le faalagolago i le kalo o loʻo i ai, ae na o le sauniuniga o le inu.

O le tele o cafetole i le kofe Scandinavian e tunu. Ma i espresso, lea ua faʻamaligiina i vai inu. Afai e te taofi le kofe i se Turk ina ia vevela, o le a sili atu le cafetole iina. I le kofe Turkish, lea ua vaivai i le oneone, ma ua na ona aumaia i se vevela, ae le faatagaina ai e kuka, e itiiti le cafetole.

Ae peitai, e le mafai ona e fefe i lenei tuufaatasiga, ma o le a le afaina ai oe i soo se auala pe afai e te faaaogaina le metotia aupito sili ona filiga. Cafestol e mafai ona faigofie ona aveese mai se vaiinu pe afai e te faʻaaogaina pepa pepa - e masani ona faʻatauina mo masini kofe, ae mafai ona e faia oe, mo se faʻataʻitaʻiga, mai se solosolo gaugau poʻo se kuka umukuka. O loʻo ola pea mole laʻau i luga o pepa, ma le kofe e le afaina i le tulaga o le siitia o le cholesterol. O masini komepiuta ma faila e "tuai" cafestol, ma e le mafua ai le faateleina o le cholesterol.

E mafai ona e inuina le kofe faʻatasi ma le maualuga o le cholesterol, pe afai e te faʻaaogaina filiga.

Kofe vave lava ma le maualuga o le cholesterol

E ui lava i le mea moni o le kofe vave lava e sili atu ona leaga i le tino o le tagata nai lo le natura, e leai se cholesterol poʻo se cafestol i totonu. O suauu masani e aveeseina i le faagasologa o le faia o le paʻu po o granul, ma i se faaopoopoga, o le kapalai vave ona le gaosia. O le mea lea, afai o loʻo e popole e uiga i le cholesterol, mai lenei manatu o le a sili atu ona lelei le manaʻo vave i le kofe. Ae ia manatua o loʻo i ai faʻasaʻo, vai inu, faʻamalositino ma le tele o isi vailaʻau. O le sea o kapalai masani i le vave coffee e le sili atu ma le 15-25%. O le mea lea, o le manuia i le tino e masalosalo. Ae e mautinoa lava e leai se cafetole iina.

E mafai ona ou inuina le kofe lanumeamata

O le tali o le ioe. O suauu faalenatura e faʻaalia saʻo i le taimi o le faʻavelaina, ma o laulaau lanumeamata e le faʻavelaina. O le mea lea, pe a afaina i soo se auala, e le tatalaina le cafestol, ma o lea e le faaosofia ai totoga e gaosia ai le cholesterol. O le kofe kofe mai lenei itu o le vaaiga e mafai ona gaosia e pei o oe.

Ia manatua e mafua ona o isi vaega, e aofia ai mea e maua i fualaau lanumeamata, e le fautuaina e le au atamamai le inu sili atu nai lo le 4-5 ipu ipu inu i le aso.

Teu uamea

I le faʻamuamua, e mafai, talu ai e le aafia le caffeine i le gaioiga o le faʻasologa o le cholesterol. Cafestol e taua tele, ma o loʻo i ai i le kofi faʻanatura masani, e pei o isi suauu masani. O lona uiga, afai e te manaʻoina le kofe vai e aunoa ma le caffeine, o mataupu faavae o le faʻaogaina saogalemu i le maualuga o le cholesterol e tutusa ma masani masani - o le mea inu ua uma ona maeʻa e tatau ona faʻamamaina e ala i le faamama. Afai e te inu i le taimi nei le kofe e aunoa ma le caffeine, ma le maualuga o le cholesterol, o le a le mafai ona faʻalauteleina lona anotusi i totonu o le toto.

E mafai ona inu le kofe i le ischemia o le fatu?

O le suʻesuʻeina o le Cardiac o se taunuuga o le atiaʻe o le atherosclerosis ma o le fesili e matua manino pe mafai ona inuina le kofe ma faʻamaʻi fatu fatu (CHD). Aʻo suʻesuʻe le aʻafiaga o le kofe i le setete o le cardiovascular system ma le fatu, cardiologists mo se taimi umi na taulai atu i le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga), e le toe faʻalogo i isi faʻamaʻi, e pei o le fatu o le fatu poʻo se faʻataʻitaʻiga, o le thrombophlebitis.

O suʻesuʻega lata mai talu ai nei na faaalia ai e leai se tulaga lamatia tele o le inu kofe ma le fatu fatu. E le gata i lea, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le suʻesuʻega e le afaina pe o le tagata maʻi e sili lona inu i le kofe moni poʻo le kofe ua leai ni meaʻai. Ma e ui lava e leʻo iai ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo togafitiga mo le 10 i le 20 tausaga, e leai se mafuaaga e fai mai ai o le kofe ma le cardiac ischemia e matautia.

Na fautuaina mai e faapea o le kofe e mafai ona afaina ai tagata o loʻo maua i le taimi muamua (o loʻo maua) faʻamaʻi o le fatu. O meaʻai e mafai ona afaina ona o le faateleina o le lamatiaga o se fatu fatu, ae o le lamatiaga o le a le aoga, ma o le mea lea e mafai ona avea le kofe ma se vaega o meaai maloloina ma le maualuga o le cholesterol, ma le atherosclerosis, ma le maʻi fatu fatu.

E masani lava o le leaga o le kofe e sili atu i tagata e le inu. O le kofe o le kofe i le va o tagata mamaʻi ma le tele o le lamatiaga o le fatuina o fatu fatu e mafua ai ona maualalo le lamatiaga o le fatu, ae peitai, ona o le faaopoopoina o le taua o suiga i le toto ma le malosi o le popole i luga o mafaufauga, faateleina le atuatuvale, lea ua mafua ai le faaleagaina o le atherosclerotic deposits i totonu o vaa ma taitai atu ai i se fatu fatu.

O le mea lea, afai e te le fiafia i le kofe pe mafaufau foi o le inuina o se mea e leaga, e sili atu le le inuina - e mafai, e mafai ona e faia lenei mea mai se vaaiga o le physiological, ae le o le popole, e le mafai ona toesea le le fiafia.

E leai se cholesterol i kofe

Ina ia malamalama pe aisea e mafua ai e le kofe le cholesterol, e tatau ona e faamasani ia oe lava i lona fatuga. O le oloa e aofia ai mea e pei ole:

  1. Caffeine O se faʻaosofiaga o le faʻalavelave o le tino ma o loʻo i ai se aafiaga manaia. Faatasi ai ma le faʻaaogaina tatau, e faʻaleleia ai lagona ma fesoasoani ai e faʻamalo ese le moe, ma le masani ai e mafai ona mafua ai le vaivai ma le le mautonu o le tino tutotonu.
  2. Suavai. I le taimi o le seleselega, e maualalo ifo le vaega eleʻele (3%), o lea e mafai ai ona faʻagaloina.
  3. Suga A o faagasolo le vevela o le vevela, latou te liliu atu i le karameli, lea e maua ai le fatu lanu enaena. O le maualuga o le maualuga o le sugar sugar concentrates.
  4. Fiber Pe a faʻafefiloi, ua liua i le ava malosi, amino acids ma meaola.
  5. Fats. Latou te talepe i lalo o meaʻai, o lea latou te le mafua ai ona maua saʻo le tele o le cholesterol.
  6. Chlorogenic acid. Tuʻuina mai se mea manogi lelei ma tuʻuina atu se mea oona.
  7. Trigonnelinum. A maeʻa togafitiga vevela, o le tele o ia mea e liua i le vitamin PP.

E faigata le tuuina atu o se tali le mautonu i le fesili i le tele o le cholesterol o loʻo i ai le kofe. Faʻalagolago i le tulaga lelei ma le malosi o le gaosiga, o le vaega o le gaʻo e mafai ona puipuia i lona tulaga muamua. Ae ui i lea, e mafai ona le amanaiaina lo latou gauai, ona e le lava le maualuga mo se suiga tuusao i le tulaga o le cholesterol.

O a mea o loʻo aofia ai i le kofe

Teu o se mea maualalo-kalori oloa.

O le kofe (100 ml) e 9 kilokalo ma e aofia ai:

  1. Fats - 0.6 kalama
  2. Puipuia - 0.2 kalama,
  3. Carbohydrates - 0.1 kalama

O keke falaoa e aofia ai le tusa ma le lua afe vaega o vailaʻau e le maluelue i taimi o gaioiga. O le fuainumera o vaega o meaʻai e suia i le taimi o le fulu ma e faalagolago i lona tikeri. O nisi o gaosi ua i ai se aafiaga i le manogi ma le tofo.

Teu ma le cholesterol

Cholesterol e faia galuega taua, 80% o le aofai o tupe maua mai e le ate, 20% e sau mai meaai. O le cholesterol ole tele na te taʻitaʻiina ai le atherosclerosis, o le mea lea, e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o le fatu ma le stroke.
Saienitisi i se tasi o iunivesite i Europa, e tali ai le fesili pe o le kofe e faateleina le cholesterol, faia suesuega ma faatuina mea nei.

O se tuufaatasiga o meaola malosi, cafestol, na maua i le kofe, lea e faalavelaveina ai le masini masani o le gaosiga o le cholesterol. Cafestol e afaina ai le au epithelium receptors o le tootoo laiti, lea e aofia ai le masini o le gaosiga o le cholesterol, o se taunuuga, o lona tulaga i le faateleina o le toto.

O suʻesuʻega lava e tasi na faʻaalia ai o le faʻaaogaina o le kofe ma le cholesterol i totonu o le toto e fesoʻotai, ma i ni fua faʻatatau. Afai e te inu 5 kofe tife i Farani i aso uma, 6 mg o cafestol ma ipu taitasi e ulu i totonu o le tino, ona oʻo lea i le masina o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafai ona siitia e 8%.

E mafai ona ou inu kofe i le maualuga o le cholesterol? O le fiafia na tuʻuina atu e le kofe taeao o le kofe e tatau ona e maua le avanoa e te le faafitia ai oe lava ma i le taimi lava lea e aloese ai mai taunuuga le lelei. Ma, ioe, i se auala mafaufau, e mafai ona maua filifiliga.

Teu ma le maualuga o le cholesterol

Ua fuafua se auala e aveese ai le cafestol mai se kofe inu. E le faigata ona fai lenei mea. Afai e fufulu le vai i se faamama pepa, o le a faasaoloto mai le cafestol, lea o le a tumau i le faamama. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua atinaʻe ai kapini faapitoa ma ua gaosia i luga o se fua o fale gaosi oloa. O lena kofe i le maualuga o le cholesterol e mafai ona onā ae leai manatua ia taunuuga.

Faaiuga Teu ua i ai se tuufaatasiga o otaota - cafestol, lea e faaosofia ai le gaosiga o le cholesterol i le tino. Pe a inu le inu kofe, e le faateleina le cholesterol toto. E mafua lenei mea i le mea moni o le faamama pepa e faʻatuai le cafestol ma e le ulufale i le meainu.

E le afaina pe afai e te faia le kofe i Turkish i turiki pe faia se suiga i Scandinavian, e taua le faʻaaogaina o le filiga i le mea mulimuli.

O se mea e uiga i le vave inu

Ua faʻatautaia suʻesuʻega e faʻapipiʻi le cafestol pe a fai le kofe o le eleele. O le kofe vave lava e le manaʻomia ona fausiaina. E toatele na fiafia i le taimi nei i le kofi, talisapaia le faigofie ma le faigofie o le saunia o se vaiinu. Ae o loʻo i ai se manatu o le lelei o le kofe keke e sili atu nai lo lona faʻasoasoaina. E moni ea lenei mea?

O le faagasologa o le mauaina o le kofe eleele ma le vave ona aofia ai i le gaosiga faapitoa o pini faalenatura: kukaina, olo, ona tapuni ai lea o le kofe oneone, ma vave ona tapunia le kofe i le vevela vevela po o le malulu. I tulaga uma e lua, o le gaosiga o le 100% oloa faʻapitoa.

I le taimi muamua, na faʻaaogaina le dichloroethane i le taimi nei i le tekonolosi. O tulaga fou tumama e le aofia ai le faʻaaogaina o chlorine.

O le gaʻo moni vave e le o lalo ifo o le kofe eleele e lelei, e ui lava e ese le manogi ma le manogi. I le talafeagai, e mafai ona maitauina o le kofe vave e leai se mea e sili atu nai lo le kofe eleele. O nei tagata e mafai ona toʻa - vave faʻamafe ma maualuga cholesterol maualuga e le fesootaʻi.

E faʻafefea ona faʻafefiloi le faʻafefiloi o le toto cholesterol? O le tali e leai. E vave mafai ona inu le kofe i le cholesterol maualuga? O le tali o le ioe.

Faaiuga O le kofe vave e mafua ai le cholesterol pe leai? E leai se cafestol i totonu, e le mafai ona faʻaleleia le faagasologa o le gaosiga o le cholesterol e o tatou tino. Teu e le o aofia ai le cholesterol, o lona uiga o le ulu atu i le manava e le aumaia ai ia oe.

O le kofe vave lava e le faateleina le cholesterol toto. E mafai ona faʻaumatia i le maualuga o le cholesterol.
I le vaega o le "kofe ma le toto cholesterol" o le polokalame "Soifua Maloloina" ma Elena Malysheva, e fautuaina e inu mai le lua i le fa ipu kofe i aso uma, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaʻi o le Alzheimer. O le ipu kofe e tatau ona fufulu i lalo i le vai manino, o le a aoga.

Teu ua puipuia i tatou mai le kanesa ma maʻi fatu cardiovascular. Teu uamea i se Turk e tatau ona pasi i se faamama pepa aʻo leʻi inu. O lea fuataga o le a vavaeeseina ai le aafiaga o le kofe i luga o le toto cholesterol ma puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis.

Teu mea faalilolilo ma e mamao ese mai le gaosiga o oloa. Ou te fia talitonu o se aso o le a faʻaalia ai ana mealilo mo le manuia o tagata faʻatau. I le taimi nei, aʻo e fiafia i le manaia malosi o le kofe, e tatau ona e manatua o le faʻaleleia lelei e lelei i mea uma. O le a le mea oona i le tele o mea, ona fai lea ma vailaʻau i nai tootoo!

Se vaega o talafaasolopito

O le kofe o le kofe, lea e ui ina siitia ai le cholesterol, e pei o le vevela o Etiopia. O le tele o tala ma aga masani e alu i se mea ofoofogia e maua ai le malosi ma le lelei.

Fai mai se tala se tasi, mo le taimi muamua lava, na taumafai ai le tama leoleo leoleo e tao i le kofe, ma iloa ai o'oti, o lo o togiina laulaau o le laau, tumau pea mo se taimi umi ma galo e uiga i le moe. O le lagonaina o se aafiaga faapena ia te ia lava, na taʻu atu ai e le leoleo mamoe le pota o le monastery e uiga i le laau. Na ia tofo i pi, talisapaia o latou aafiaga ma faatonuina lana lafu ia talia, lea na mafai ona tatalo ma le le mautonu i le po atoa. O le mea muamua na taʻua ai le kofe na aliali mai i tusitusiga anamua, ma o faʻamatalaga e uiga i se vai inu e salalau i le lalolagi atoa.

I le afa lona lua o le 20 seneturi, na faʻamaonia le fesoʻotaʻiga i le va o le kofe ma le maualuga o le cholesterol: o le inu tele e faʻapupulaina ai le taua o lipids "leaga" i totonu o le toto.

O le isi tala e fesootaʻi ma le igoa o se fomaʻi Etiopia o le na suʻesuʻeina mana faamalolo o laau. I lona tofo i fua o le kofe, sa ia lagona le manaia o agaga ma se malosi malosi o le malosi. Na ia matauina nei uiga o le laau i lana togafitiga faafomai, e faʻaaoga ai se mea teuteu o kofe kaʻai mo le tiga ma le tiga o le manava. Mulimuli ane, o le malamalama e uiga i meatotino o kofe na pasia mai lea tupulaga i lea tupulaga, mai le tama i le tama: o le lalolagi atoa na aoao e uiga i le malosi o le inu.

Ae o se tu masani lenei. O mea moni na fai mai o ituaiga o Etiopia na latou nutimomoia pusa kope o kofe i totonu o se maa maʻa, ma faʻafefiloi ai le paʻu ma gaʻo manu, fai polo ma fai ma latou mo se taimi umi. O ia ituaiga meaai na maua ai e nomads le malosi o le malosi ma le malosi. Mulimuli ane, na aoaoina ai fatu lauti e tunu ma saunia se mea manogi ma le inu. E uiga i le aafiaga o le ava i le soifua maloloina ma, aemaise lava, i le maualuga o le cholesterol, ona leai lea o se tautalaga.

O le foliga mai o le kafe i Rusia e fesoʻotai ma le igoa o Peter I, o le sa lauiloa o se tagata sili ona fiafia i mea matagofie mai atunuu mamao. O le aso, kofe, faatasi ai ma lauti, o se tasi o mea sili ona lauiloa i le lalolagi ma atunuu CIS. E foliga mai e lelei le taeao pe afai e iai lau ipu inu vai inu mo le taeao. Ae ui i lea, o fomaʻi o loʻo ilia le faʻailo: o le tele o le taumafaina o kofe e aʻafia ai le setete o le soifua maloloina, ma i nisi faʻamaʻi, o le inu e matua faasaina.

Le aʻafiaga o kofe i luga o le tino

Teu ni mea matagofie tele. O lona fatu e aofia ai le lua afe vitamini, minerale ma vailaʻau oona. O le tuufaatasiga e fesuisuiaʻi e le gata mai le ituaiga, ae mai le tikeri o le kukaina: o le malosi, o le laʻititi lea o le pasene o mea o loʻo iai i vailaʻau i le vai.

O vaega taua o le kofe:

  1. O le caffeine o se alkaloid organic lea ei ai lona malosi e osofaʻi ai i luga o le tino. O lenei aafiaga e mafua mai i le gafatia o le kofe e taofia ai le taliaina o le meaola masani o le adenosine, lea e nafa ma le lagona o le moe ma le malologa o neu. Caffeine foi e faaosofia ai le gaosiga o le adrenaline, lea e faʻateleina ai le fatu fatu, faʻapupulaina ai le toto ma faateleina ai le toto i totoga ma fusi. Ma o lagona ma mea ua fai ma vaisu i kofe (i nisi mea e atiina ae i le faalagolago) e mafua ona o lona aafiaga i le tuufaatasiga o le dopamine - le neurohormone o le olioli.
  2. Polysaccharides soluble (e oʻo atu i le 3%) faʻaititia le malosi o le inu i le maualalo o le kilocalories (i se ipu masani o le kofe uliuli ae leai se suka naʻo le 9 kcal).
  3. E tusa ma le 20 o meaola ninii, e aofia ai le chlorogenic acid e le masani ai, e aofia i le gaosiga o le protein ma le fausiaina o ni fou fou i totonu o le tino.
  4. Ole suāsusu taua e maua ai le inu o se manogi lelei ma se manogi, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o tui ma mea faʻamalosi.
  5. Faʻamatalaga elemene (potassium, phosphorus, calcium, uʻamea) e aafia i ituaiga uma o le metabolism i le tino ma faʻateleina ai le malosi.
  6. Vitamin PP o loʻo aofia ai i le galuega a le tino ma faʻamalosia le puipui vascular.

O ia ituaiga mauoa ma eseese. E foliga mai o le kofe e mafai ona avea ma meafaigaluega sili ona lelei mo le puipuia ma togafitiga o le tele o faamai. Ae ui i lea, ona o le tele o mea e faaosofia ai, o le ava e faateleina ai le cholesterol ma ua solia i:

  • maualuga le maualuga o le toto maualuga (maualuga toto maualuga),
  • siama fatu fatu
  • glaucoma
  • faʻamaʻi fatu
  • tigā
  • i tamaiti ei lalo o le 14 tausaga,
  • atherosclerosis ma le maualuga o le cholesterol.

Afai o le faʻatagaina o le inuina o le kofe ma le maualuga o le toto maualuga, o maʻi fatu ma fatu fatu e manino, o le fesili o le mafuaaga e le tatau ai ona onā i le atherosclerosis e masani ona lagona, aua o le inu e le o aofia ai gaʻo fualaʻau aemaise lava cholesterol. O le mea moni, o mea uma e sili atu ona faigata ma e fesoʻotai ma faiga o meaola o le cholesterol metabolism o loʻo faia i le tino.

Aisea e mafai ai e le kofe ona maua le cholesterol?

E ui i le toesea o le cholesterol i totonu o le vaiinu, o le kofe o loʻo i ai se mea faʻafefeteina faʻapitoa - cafestol. O loʻo faia i le taimi o le suʻeina o le vai, faʻasaʻolotoina mai suauʻu kuka. Faʻafetai i le tele o suʻesuʻega na faia, sa faʻamaonia e saienitisi o le cafestol e faʻaeʻe faʻafuaseʻi le faateleina o le cholesterol toto e ala i le fusifusia i tagata e maua i totonu o le tootoo laitiiti ma sese ai le iloa o le faʻaitiitia o le tino. I luga o lenei mea, i le ate ma le mauaina o le le atoatoa o aʻafiaga o le nasu, o le faʻaleleia o le gaosiga o gasegase, "amata" cholesterol amata, ma o lona tulaga i le toto e faʻaletino lemu. Fai mai fomaʻi afai e te inuina ipu masani o kalama kofe mo le vaiaso, o le a siitia lou maualuga o le cholesterol i le tusa ma le 6-8 pasene. O le faʻaaogaina masani o kofe i le tausaga e faʻaleleia le cholesterol e 12-18%.

Teu i le susu e sili atu ona matautia mo tagata gasegase ei ai le atherosclerosis.E le gata ina afaina ai le sifi o le gaʻo susu i le ate, ae o se punavai foi o le cholesterol o mea taumafa o loʻo i ai i le susu.

E ui lava i le leai o faʻamatalaga mai fafo o le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto, e mafai ona faʻatautaia i luga o puipui o maʻa ma faʻamaʻoti ai le lumenia o vaa. O le tafe o le toto e ala atu i ia gaʻo ua faʻamaʻapeina, o loʻo i ai le soliga o le toto i totoga uma ma gaʻo. O le fatu ma le faiʻai e mafatia tele mai le maualuga o le cholesterol, talu ai o nei totoga e manaʻomia tele le okesene ma meaʻai.

E mafai ona maua le kofe mo tagata e maualuga le cholesterol?

O fomaʻi i lenei mataupu e faʻapitoa: o tagata gasegase o le cholesterol maualuga i totonu o le toto e le faatagaina ona faʻaaoga le kofe masani, talu ai o le cafestol o loʻo aofia ai i totonu, e faʻapupulaina ai le maualuga o lipids i le toto, e fesoasoani i le alualu i luma o le tulaga, le atiaʻe o le atherosclerosis ma faʻamaʻi matautia e pei o le fatu, oso.

Ae ui i lea, mo i latou e fiafia i se mea manogi ma le faʻamalosia ma le maualuga o le cholesterol e le fia tuʻuina le kofe, e lua auala:

  1. O le Cafestol ua lauiloa i le taimi o le suʻeina o pi o le kofe. O le kofe vave lava e le manaʻomia ona fausiaina, o lea e le faateleina ai le cholesterol toto.
  2. Afai e te manaʻo pea e inu ma tofo i se vai masani, a maeʻa ona kukaina e mafai ona e faʻaaogaina e ala i se faamama pepa pepa o le a mailei ai suauu ma cafestol. E toetoe lava o tagata uma o loʻo faʻapipiʻi i le taimi nei e faʻaaogaina le filiga O le kofe faapena e toetoe lava a leai se aoga i le cholesterol.

E taua le maitauina o nei fua faatatau e na o le puipuia o le faateleina o le cholesterol toto. O le caffeine i le tuufaatasiga o le vai inu e le suia ma mafai ona faateleina le toto. O le mea lea, o le kofe e tumau pea le faʻasaina i tulaga o le hypercholesterolemia (maualuga cholesterol i totonu o le toto) faʻatasi ma le maualuga maualuga, faʻamaʻi o le fatu ma toto toto. E oo lava i se tagata tino maloloina e fautuaina e aua le sili atu i le 1-2 kofe kofe i le aso, e sili i le taeao.

Teu uamea

I le amataga o le 20 senituri, na faia ai le kofe ua le gafa, lea na gaosia e le kemikolo "aveeseina" o vaega eletise mai kofe kofe. O le mea na maua e leʻi tauaveina ai soʻo se togafitiga faafomaʻi ma na faia i se faalavelave faʻafuaseʻi. O lenei ituaiga vaiinu e faatagaina mo tagata mamaʻi e maualuga le maualuga o le toto, talu ai e toetoe lava a le aafia ai le vascular tone ma le adrenaline production. O le isi itu o le tupe siliva o le leiloa o mea taua o meaola oona, lea e mafua ai le kofe lelatiina o se vai inu masani masani e le afaina ai le malosi ma le lagona.

Ae faʻapefea ona aʻafia ai tagata mamaʻi i le cholesterol maualuga? O le caffeine e le afaina ai le lipid profile i totonu o le toto, ua gaosia le cafestol e pei ona masani ai, o lea e mafai ai ona e inuina sea kofe, ae pe a maeʻa lapataiga i luga.

O le a se mea e mafai ona suia ai kofe

Ua tuufaatasia e saienitisi se lisi o oloa e mafai ona faamanuiaina le kofe e aunoa ma le aafia ai o le cholesterol. O se mea faigofie (ma o nisi taimi e leʻi mafaufauina) meaai e le gata ina fesoasoani e faʻamalosi ai, ae le maua ai foi le soifua maloloina:

  1. Se ipu vai mama. O le mafuaʻaga autu o le le lavava ma le gaioiga o le faʻamalaloina o le otaota. Tasi poʻo le lua tioata o le malulu i le taimi lava e maeʻa ai namu namu faʻaleleia le vai ma fesoasoani e fafagu ai. Suavai ei ai calories 0 ma e le faateleina le lipids i le toto.
  2. Citrus Juice O le sisiina fou mai se moli, fualaʻau poo le lime o le a maua ai le malosi o le malosi mo le aso atoa ma "faaosofia" le faiai mo gaoioiga ona o le maualuga o le vitamini C ma antioxidants.
  3. O togalaau o se isi mea maloloina ma lelei e faʻaleleia ai lea e maua ai se amataga tele i le aso. O le lima o vine, faaopoopo i falaoʻo po o le siʻi siʻi, o le a fesoasoani i le fiafia ona o vitamini, minerale ma mea masani, ao tumau le maualuga o le cholesterol i totonu o tapulaa masani.
  4. O kekekeke sukalati o se mea lauiloa o se uiga lelei. O pi o koko o se puna o endorphins ma le dopamine, lea e faʻaleleia ai lagona. E le gata i lea, o sukalati, e pei o le kofe, e aofia ai caffeine i lona tuufaatasiga, ae i ni vaega laiti.
  5. O fualaau oona e maualuga le malosi o le malosi ma o le a fesoasoani i le toe vave maua mai o le malosi. O le aʻa o kernels, hazelnuts, cashews, pistachios o loʻo mauʻoa i gaʻo gaʻo faʻasusu ma proteins, aoga mo le maualuga o le cholesterol, ma vave ona faamalieina ai le na o le fiaai, ae o le vaivai foi.
  6. O apples o se mea maloloina ma lelei le puna o le pulu ma le quercetin, lea e faʻapupula atili ai le mafaufau i faʻamatalaga ma tausia lelei uma maso.
  7. O pusa o se punaoa lelei o le malosi ma minerale. O se tasi pe lua fua o le a avea ma se meaʻai sili ona lelei i le taimi o le galue malosi poʻo le sauniuni mo suʻega.
  8. Tea o le lona lua, pe a uma le kofe, o le oloa e maua ai le maualuga o caffeine ma maualalo le cafestol. O le tea e le aʻafia ai le cholesterol, e sili atu le sogasogo ma sosolo lemu nai lo le kofe, e ui lava e maua ai le mamafa o le malosi mo le aso atoa.

O le mea lea, o le kololala maualuga ma le kofe faalenatura eleele o ni tuaoi matautia e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o le leaga ma le atinaʻeina o faafitauli. E mafai lava ona e inuina se vai inu faʻatasi ma le atherosclerosis, ae faʻatasi ma nisi o faʻafitauli. O le tausisia o tulafono faigofie e le afaina ai lou soifua maloloina, tausia se tulaga masani o le cholesterol i le toto ma mafai ai ona e fiafia i le ipu ipu kalafi i taeao uma. Ma afai e faʻasaina e le fomaʻi le faʻaaogaina o kofe, e mafai lava ona e maua se isi aoga i le ituaiga o vai mamā, vine, fua ma fua.

Black natural

Pe a tali le fesili i le auala e aafia ai le kofe eleelea masani i le cholesterol toto, e tatau ona faamanino pe o le a le ituaiga o fesili e fesiligia. Mai lenei itu o manatu, o mea nei e sili ona afaina:

  1. Mai le faʻasalalau Farani. O meaʻai eleele i totonu o le ipu e sasaa mai i vai inu ma tuʻuina atu se taimi mo le gaosia. O se taunuuga o lenei mea, o le tele o le cafestol e faʻamalolo mai gaʻo, lea e tumau pea i totonu o le vaiinu.
  2. Scandinavian. Teu kapalai i ni nai taimi aʻo leʻi faʻaaogaina. Faatasi ai ma mea fou fou e aumaia i se mea e vevela, o le mea e maua i le cafestol e faateleina.
  3. Espresso O le ituaiga masani o le inu, lea ua saunia i Turks poʻo vaega faapitoa i ni nai minute. E aofia ai le tele o cafestol.

O loʻo i ai se tulaga e le faʻaleagaina mo le saunia o se vaiinu, lea e faʻafefe ai le kofe i le tele o Turks i oneone vevela. I lenei tulaga, o le vai e leai se taimi e kuka ai, ae na o le vevela, ma o gaʻo oi ai e leai se taimi e liua ai i ni mea e afaina ai le soifua maloloina.

I le taimi nei i le tele o masini kofe, o loʻo i ai se faamama pepa faapitoa lea e tumau ai le laulau uma. A maeʻa lenei mea, ona saogalemu lea o le inu mo le soifua maloloina, ma e mafai ona onia e tagata maʻi o loʻo mafatia i le atherosclerosis.

E mafai ona ou inu kofe i le maualuga o le cholesterol

O le tali i le fesili pe mafai ona inu le kofe i le maualuga o le cholesterol e faalagolago i le tulaga o le maʻi ma le ituaiga o oloa. Faʻamataʻu laiti ma se taimi uumi o le faʻaaoga, o le inu e le mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga faaopoopo. I le soifua maloloina lelei ma le lelei, o le a le amanaiaina le faatosinaga o le oloa. Afai ei ai faafitauli ogaoga, i le tele o tulaga inu inu ava e le faʻasaina, ae tatau ona mulimulitaia ia puipuiga.

Cafestol faʻamalolo i le oloa i le taimi o togafitiga vevela. Ona o le faʻaaogaina o kofe, o le cholesterol e mafai ona maualuga naʻo le tulaga o le faaumiumi o le gaosia i se Turk. O le tulaga masani, o fua o le natura e manatu e sili ona matautia, talu ai o se oloa gaosia e itiiti ifo i le vevela. E na o le 5% o le cafestol o loʻo tumau pea i le paʻu, o le mea lea, i le faʻaaogaina tatau, e le tupu le afaina o le intestinal.

O le a mafai ona faʻaitiitia le leaga o le aafiaga o le vai e ala i le filiga lelei. Ina ia maua se oloa saogalemu mai fatu i le vaega mulimuli o sauniuniga, e tatau ona pasi le vai i luga o se taga pepa. E fesoasoani i le tuʻuina o suauʻu gaʻo ma le cafestol. E tatau ona faʻatautaia le faʻatinoina i le faʻaaogaina masani o Turks, ma le tekinolosi Scandinavian.

I le sili atu o tagata fai fale tipi, o le a mafai ai ona suʻeina muamua, o mea inu na gaosia e le masini e saogalemu. O le faʻaaogaina o le tusitala Falani e fesoasoani e faʻaitiitia ai le maualuga o le cafestol, ae e le o se auala aoga atoatoa.

Afai ei ai lou cholesterol maualuga, e tatau ona e maua se faʻatagaga a se fomaʻi ae leʻi inu. O le a mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia saʻo le tulaga o le maʻi, faʻapea foi ma le faailoaina o isi mea e ono solia.

E tusa lava pe e te mulimuli i fautuaga, e le mafai ona e inuina le sili atu i le 1-2 nai ipu i le aso. Ona o le aʻafiaga o caffeine, o le aʻafiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto maualuga ma isi faʻamaʻi o le fatugalemu o le tino ma le cardiovascular system. O lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻavaeina o papa i luga o pa puipui. Afai ua oʻo mai faʻamaʻi faʻamaʻi, ua fautuaina malosi e mumusu e faʻaaoga le oloa.

O le a le kofe e mafai ona ou inu i le maualuga o le cholesterol?

O le aʻafiaga o meainu i le tino e faʻatatau i le eseesega:

  1. Fafaga vave. O le tele o le tuufaatasiga o ni mea faʻapipii gaosi e faʻaleleia ai uiga lelei o tagata. O le sea o le kofe masani na faʻaititia i le 20%, o le mea lea, o le cafestol i totonu o le vai e itiiti ifo. O le isi mea aoga, o le oloa maeʻa e le manaʻomia le umi o le gaosiga. Ae ui i lea, o nei mea inu e le tatau ona onā pe afai e iai ni mea e vavae ese mai ai, aua o ituaiga eleʻele e maua mai le robusta, e sili atu le maualuga o le caffeine.
  2. Kefe lanu. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le chlorogenic acid. Talu ai ona o le eseesega o loʻo i ai i le fesili pe ono mafai ona inu vai inu kalafe ma le maualuga o le cholesterol, o le tali o le ioe. I le taimi o le vevela o togafitiga o le meainu, o le faʻasalaga o le cafestol e le aofia, o le mea lea, e le mafai e le oloa ona faʻaleagaina le tulaga. E le gata i lea, o vailaʻau o loʻo i totonu o fatuga e fesoasoani i le gaosiga o gaosiga o atherogenic faʻatasi. Latou te fesoasoani i le pueina o molelaʻau o le cholesterol, o le kalama lanu meamata e lelei mo le fatu ma toto toto.
  3. Black coffee. O le mea inu masani o le sili lea ona taufaamatau. E ui lava i le leai o se toʻesela o le cholesterol i le kofe, o ituaiga eseese o le paʻu e faʻaalia i le maualuga o le cafestol. I le le lava o le filtration, o lenei ituaiga o oloa e mafua ai le faateleina o le sterol i le toto. O le kofe pipi e mafai ona inu i le na o le faʻaopoopoina o gaioiga poʻo le sauniuniga i se masini faapitoa.
  4. Kefe tiva. O le fomu talafeagai i le i ai o faafitauli faʻalesoifua maloloina. Ona o le le lava o le caffeine, e le o se mea e fai ma vaisu ma e le faʻamalosia le ala o le maualuga o le toto, o lea e saogalemu tele ai. I luga o le faʻatau, e mafai ona e maua vave le kofe. E tatau ona tuʻuina atu le filifiliga i le filifiliga muamua. Pe a faʻapipiʻi lenei oloa, tuʻuina atu le cafestol, e tatau ona mulimulitaia ia lapataiga tutusa e pei o le taimi o sauniuni ai se mea inu masani.

I le maualuga o le cholesterol, o le lanumeamata o le kafe sili ona lelei. E le fautuaina le faʻaaogaina o se oloa faʻamaonia faʻamaonia, aua o loʻo iai ni mea faʻaopopo. O le kofe Black e sili ona matautia. O se isi mea lelei o se mea inu inu. E fautuaina e filifili se filifiliga e mafai ona foia.

O ituaiga masani o kofe o le Arapi ma le robusta. I le masani ai, o le vailaau o loʻo i ai nei ua manatu e le maualalo le lelei, ae mafai ona e mauaina se oloa lelei taugata. O le Arapi e le afaina ai le soifua maloloina, aua o le tele o taimi e maua ai le caffeine (1.5%) nai lo le robusta (2%). E faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi faʻamaʻi.

E le fautuaina le faʻaaogaina o le Scandinavian technique i le sauniuni o se meainu, talu ai i le faagasologa e tatau ai ona faʻapipiʻi le vai i nisi o taimi, ona o le maualuga o le cafestol e tulaʻi mai. O le saogalemu o le kofe Turkish. Pe a sauniuni, o le vai e faʻapipiʻi, ona faʻavaivai ai lea. Ona o le vevela vevela o le vevela, itiiti le cafestol ua tatala i le taimi o le faagasologa.

Cafeine saoloto

E masani lava ona talitonu o le kaloine e mafua ai le lamatiaga sili ona matautia. E oo lava i tekonolosi mo le gaosiga o kofe ua uma ona gaosia, ae na faasaoina le tofo ma le manogi.

I le taimi lava na maeʻa ai, na amata ona popole tagata faʻatau i le fesili pe o le kofe na mafua ai le maualuga o le cholesterol ma le tele e mafai ona faʻaleleia. O suʻesuʻega fou ua faʻaalia ai o le leai o caffeine e leai sona aoga i mea o loʻo i totonu o le cafestol. O loʻo tumau pea ona faʻaogaina.

Kefe lanu

Pe a tali le fesili pe o le kofe moli e faʻaleleia le maualuga o le cholesterol i le toto, ia maitauina o lona siitaga e tupu pe a maeʻa togafitiga vevela. E talitonuina o mea lanumeamata lanumeamata o se mea faʻapipiʻi e tatau ona falai ae leʻi faʻaaogaina. E ui i lea, ua saunia le kofe lanumeamata e inu ma e le manaʻomia se togafitiga vevela. E leai se cafestol i totonu, ae o loʻo i ai isi mea aoga, aemaise lava, antioxidants, lea e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi mama ma faʻamaʻi o maʻi fatu cardiovascular.

O mea lanu lanu meamata e aofia ai le tele o le chlorogenic acid, lea e toefuatai ai tulaga masani o le cholesterol i le toto. O le kofe Green e leai se manogi faapitoa, e pei o le uliuli, ae tutusa le caffeine. I le mafaufau ai i lenei mea, o le mea lanu meamata e masani ona faʻaleleia ma faʻaogaina mea totino.

O i ai le kofe cholesterol

Cholesterol i le kafe o loʻo i ai i se aofaiga pito i maualalo, lea e faʻaalia ai le maualalo o le gaʻo i totonu. O le tele o le cholesterol e nofo i luga o puipui o liʻo ma o le mea lea e le ulu ai i totonu o le tino. Ona o lenei mea, kofe ma le cholesterol e le faʻafesoʻotaʻi tonu i le tino.

O le kalori content content of 100 ml o le kofe ua saunia saunia e eseese mai le 1 i le 9 kcal

Filifilia o se Meainu Saʻo

Talu ai o le tele o ituaiga kofe e faateleina ai cholesterol, e tatau ona e faʻaeteete pe a e filifili. I le faʻaopoopoga i le taimi vave ma vai inu, e mafai ona e inu i le kofe kalama e oʻo lava i le maualuga o le cholesterol.

O se tutusa o le kofe, ae aunoa ma le i ai o le cafestol, o le koko. O lenei oloa e maualalo ai le cholesterol i le tino.

Tuua Lau Faamatalaga