Umi umi le inisalini ma lona igoa

O sauniuniga mo le togafitiga o le inisalini e eseese i le umi o gaioiga i le pupuu, le umi, umi ma le tuʻufaʻatasia. O le inisalini umi ua mamanuina ina ia faatumauina pea le maualuga o le maualuga o lenei hormone, lea e masani lava ona faia e le pancreas. E faʻaaogaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma tulaga e manaʻomia ai le puleaina o le suka.

Faʻatinoga o gaioiga

O le inisalini umi o se gaioiga umi o fualaau e tatau ai ina ia tumau ai le maualuga ole kulukose o le physiological mo se taimi umi. E faʻataʻitaʻi le gaosia o le basal inisalini e le pancreas ma puipuia ai le atinaʻe o le gluconeogenesis.

Faʻatonuina o le hormone faaumiumi e mataituina pe a ma le 4 itula pe a uma le tui. O mea e pito i luga e vaivai pe leai foi, o le mausali mausali o le fualaau faasaina e matauina mo le 8-20 itula. Pe a ma le 28 itula talu ona maeʻa le faʻatonuina (faʻalagolago i le ituaiga o fualaau oona), o le a faʻaitiitia lona gaioiga i le zero.

O le inisalini umi e le o fuafuaina ina ia faʻamautu ai meaʻai i le suka e tupu pe a uma ona 'ai. E faʻaaogaina ai le maualuga o le maualuga o le siama o le hormones.

Ituaiga o fualaau faasaina

I le taimi nei, e lua vaega o fualaau oona ua faʻaaogaina - o le umi ma le umi o le umi. Ole umi ole taimi ole insulin e iai se taimi pito i luga, e ui lava e leʻo taʻua o fualaau oona. Ole iniseti e mafua ona o le gaʻo. O nei foliga o loʻo faʻatatauina pe a filifilia se fualaau o le hormonone basal.

Umi umi le iniseti
ItuaigaTaimi aloaiaSuafa Fualaau
Ole umi ole taimi ole insulinE oʻo i le 16 itulaGensulin N Biosulin N Insuman Bazal Protafan NM Humulin NPH
Ultra Long faia inisaliniSili atu i le 16 itulaTresiba NEW Levemir Lantus

O le faʻaaogaina o le inisalini umi ua fautuaina mo faʻamatalaga nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • puipuiga faʻamaʻi i vailaʻau tuʻufaʻatoto i le faʻaititia o le kulukose o le toto,
  • sauniuniga mo taotoga
  • maʻisuka maʻitaga.

Metotia o le talosaga

O le inisalini umi taimi e maua i le ituaiga o suspensions poʻo vaifofo mo tui. Pe a faʻatonuina faʻafuaseʻi, o le vailaʻau e tumau pea i totonu o le tino o le tino mo sina taimi, pe a faʻagesegese lemu ma faasolosolo malie i totonu o le toto.

O le aofaiga o le hormone e faʻamoemoeina e le fomaʻi taʻitasi mo maʻi taʻitasi. E le gata i lea, e mafai e le tagata gasegase ona faʻatusatusa le fuataga e faʻatatau i ana fautuaga. Pe a suia mai le inisalini manu i se tagata, e tatau ona toe filifili. Pe a suia se tasi o vailaʻau faʻatasi ma le isi, o le pule a le fomaʻi ma sili atu ona siakiina pea le saʻo o le toto toto. Afai i le taimi o le fesuiaiga, o le suʻaina faʻatonuina e silia ma le 100 iunite, o le tagata maʻi e auina atu i se falemaʻi.

O le iniseti e faia faʻafuaseʻi, o taimi uma i se isi nofoaga. O le tuiina o le inisalini e mafai ona faia i le muscle o le triceps, i le eria lata ane i le pute, i le pito i luga o le mumu o le muso vevela poʻo le pito i luga pito mamao o le ogavae. O sauniuniga o insulin e le tatau ona faʻafefiloi pe faʻafefe. Ole suauu e le tatau ona luluina aʻo leʻi tuiina. E tatau ona feaveaʻi i le va o alofilima, ina ia sili atu le faʻaleleia o le tuufaatasiga ma faʻamafanafana laitiiti. A maeʻa le tui, ona tuʻu lea o le nila i lalo o le paʻu mo ni nai sekone e faʻamaʻaʻaina atoatoa ai le fualaau faasaina, ona aveese lea.

Fai le faʻatusatusaga

O se tagata soifua maloloina e masani ona galue i le pancreatic e maua ai le 24-26 IU o le inisalini i le aso, poo le 1 IU i le itula. O lenei mea e fuafua ai le maualuga o le laina, poo le faalauteleina, inisalini lea e manaʻomia ina ia faʻafoeina. Afai o le taotoga, fiaai, popolega o le mafaufau e faamoemoeina i le gasologa o le aso, e tatau ona faateleina le fualaau.

Ina ia fuafua le inumaga o le inisalini autu, e faia ai se suʻega o le manava gaogao. E tatau ona e teena meaai 4-5 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. E fautuaina e amata le filifilia o le umi o le insulin i le po. Ina ia mafai ona sili atu le sao o fuainumera, e tatau ona e 'ai i le afiafi pe faasee le' aiga o le afiafi.

O itula uma, e fuaina ai le suka i se glucometer. I le taimi o le suʻega, e le tatau ona i ai se faʻavae pe faʻaitiitia i le kulukose e le 1.5 mmol. Afai ua suia le maualuga o le suka, e tatau ona faasaʻo le insulin.

Faʻasalaga

Ole tele o vailaʻau e mafai ona oʻo atu i le hypoglycemia. A aunoa ma le fesoasoani faafomai, e tau atu i ni faafitauli matuia. Faʻasalaga, faʻalavelave atuatuvale e tupu, e le o vaʻaia se coma hypoglycemic, i tulaga faigata o le tulaga e ono oʻo atu ai i le oti.

I le hypoglycemia, e faanatinati ai le ave vave o meaʻai gaʻo, lea o le a faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le lumanaʻi, oe manaʻomia le taofiofia o se fomaʻi, faasaʻoina o meaʻai ma faʻasolosolo tui o le inisalini.

Contraindications

E le faatagaina le inisalini mo tagata maʻi uma. E le mafai ona faʻaaogaina mo le hypoglycemia ma le gasegase ile vaega ole vailaʻau. E solia i fafine maitaga ma tamaiti i lalo o le 6 tausaga.

E mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau i luga o le fautuaga a se fomaʻi pe afai o le faʻamoemoe ua faʻamoemoeina e sili atu i le lamatiaga o faʻafitauli faigata. Ole fua e tatau ona fuafua e le fomaʻi.

Faʻaiʻuga

Pe a faʻaaogaina le inisalini umi, e tatau ona manatua i le mafaufau e sili atu i le tofo e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, coma ma coma. O mea e le faʻaalia i le Allergic, o le mumu ma le suamalie i le nofoaga o inisiua e le faʻasaina.

O le inisalini ua leva ona fuafuaina mo le puleaina o le kulukose, e le fesoasoani i le ketoacidosis. Ina ia aveese tino o le ketone mai le tino, o le inisalini puupuu e faʻaaoga.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini faaumiumi e faʻapipiʻiina ma vailaau faʻatauvaʻa ma galue o se elemene autu o togafitiga. Ina ia tumau pea le faʻaogaina o le vailaau faʻasaina, o le nofoaga o loʻo tuiina e suia i taimi uma. Ole fesuiaiga mai ile inisalini ile umi ma le umi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma le autu i le fuaina o fua o le kulukose o le toto. Afai e le faamalieina e le fualaau manaoga, e tatau ona fetuutuunai e faʻaaoga ai isi fualaau.

Ina ia aloese mai le po ma le taeao o le hypoglycemia, e fautuaina le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini ma faʻalautele le fua o le puupuu. O le fuaina o le maualuga o fualaau faasaina e faia e le fomaʻi.

Ole umi ole inisalini e tatau ona faʻamaonia pe afai e te suia le taumafa ma gaoioiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi, taotoga, maʻitaga, fatuga o fatugaʻo, ma le endocrine polokalama. Ole faʻaleleia o le tui ile fesuiaiga o le mamafa ole taumafa, ava malosi ma i lalo ole aʻafiaga o isi mea e suia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le faʻaitiitia o le maualuga o le hemoglobin glycosylated, e tatau ona manatua i le mafaufau o le hypoglycemia vave e mafai ona tutupu i le ao ma le po.

Auala mo le teuina

O le inisalini umi i le pepa pepa e tatau ona teu i luga o le fata o le pusaaisa, pe a fai o le vevela +2. +8 ° С. I ia tulaga, e le malolo.

A maeʻa ona tatala le afifi, e le tatau ona sili atu le maualuga o le malulu o le oloa ile +25 ° C, ae e le tatau ona ave i totonu o le pusaaisa. Taofi le atigipusa mai le aapa atu o tamaiti. O le ola ola o le insulin faamauina o le 3 tausaga, tatala - tusa o le masina.

Uluai Atinaʻe Atinaʻe umi

Mo le maʻisuka, o loʻo iai le inisalini ole NPH tagata ma ona umi ana faʻatusatusaga. O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le eseesega tele i le va o nei vailaʻau.

I le masina o Setema 2015, na amataina ai le inisalini fou o le Abasaglar, lea e toetoe lava tutusa ma Lantus.

Inisalini umi

Igoa faavaomalo / galue malosi
Igoa faapisinisi o fualaau faasaina Faiga e fai Taimi aloaia
Insulin glargine glargineLantus Lantus24 h
GlarginAbasaglar AbasaglarO le umi o le inisalini - o se mea tutusa24 h
Insulin faʻamalamalama DetemirLevemir LevemirO le umi o le inisalini - o se mea tutusa≤ 24 h
Insulin glargineToujeo TojoO le insulin i se taimi umi> 35 itula
FaʻamatalaTresiba tresibaO le inisalini umi lava-o se tutusa> 48 h
NPHHumulnin N, Insulatard, Insuman Basal, Polhumin NOle umi ole taimi ole insulin18 - 20 h

Meaʻai ma Fualaau Faʻatau (FDA, US FDA) - O se lala sooupu a le malo na lagolago i le Matagaluega o Soifua Maloloina a le U.S. i le 2016 na faʻatagaina se isi faʻasolosolo insulin, Toujeo. O lenei oloa o loʻo maua i le maketi i totonu o aiga ma faʻamaonia lona aoga i le togafitiga o le maʻisuka.

NPH insulin (NPH Neutral Protamine Hagedorn)

O se ituaiga o inisalini gaosia lea na faʻaalia i luga o le mamanu o le inisalini o le tagata, ae faʻamaoaigaina i le protamine (fusi iʻa) e faʻagesegese ai. NPH o se puaoa. O le mea lea, ao lei faia le pulega, e tatau ona suia ma le totoa e faʻafefiloi lelei.

NPH o le ituaiga sili ona taugofie o le inisalini umi. O le mea e leaga ai, e maualuga atu le aʻafiaga o le hypoglycemia ma le mamafa, ona o le tele o le taimi e galue ai (e ui lava o lona alualu i luma e faasolosolo malie ae e le o le saoasaoa o le insulin i totonu o le bolus).

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tuʻuina atu i le lua inumaga ole inisalini NPH i le aso. Ma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tui tasi i le aso. E faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i le toto ma fautuaga a le fomaʻi.

Suiga umi o le inisalini

Inisalini, o vailaʻau faʻasolosolo ua fesuiaʻi ma latou faʻagesegese ai le faʻaaogaina ma le aʻafiaga o le vailaau faʻasaina, ua manatu o se mea faʻapipipasi o le inisalini o le tagata.

Lantus, Abasaglar, Tujeo ma Tresiba ei ai le mea e masani ai - o le umi o le gaioiga o le gaioiga ma le maualuga ole faʻailoga o le gaioiga nai lo le NPH. I lenei itu, o la latou meaʻai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia ma le mamafa. Ae peitai, o le tau o analogues e maualuga.

O le insasa o le Abasaglar, Lantus, ma le Tresiba e ave i le aso. O isi tagata gasegase e faʻaaoga Levemir i le aso. E le faʻaaoga lenei i le maʻisuka ituaiga 1 mo le tagata e ona le fualaau faasaina e itiiti ifo ma le 24 itula.

Tresiba o le fou ma o le taimi sili lea ona taugata o le inisalini o loʻo maua i le maketi. Ae ui i lea, e iai se aoga taua - o le lamatiaga o le hypoglycemia, aemaise lava i le po, o le pito maualalo lea.

O le a le umi o le inisalini mulimuli

O le gaioiga o le inisalini umi e fai ma sui o le pulelaʻau autu o le inisalini e ala i le paʻu. O le mea lea, o le tulaga laugatasia o lenei hormone i totonu o le toto ua mautinoa i le gasologa o lona gaioiga. O lenei mea e mafai ai e la tatou tino ona faʻaaoga le kulūkose ua malepe i totonu o le toto mo le 24 itula.

Auala e tuiina ai le inisalini

O iniseti uma e faʻamalosi e tui i lalo o le paʻu i totonu o nofoaga o loʻo i ai se gaʻo gaʻo. O le pito i tua o le suilapalapa e sili ona talafeagai mo nei faamoemoega. O lenei nofoaga e mafai ai ona faʻagesegese, faʻaaogaina toniga o fualaau faasaina. E faʻatatau i le tofiga e le endocrinologist, e tatau ona e faia se tasi pe lua injections i le aso.

Telefoni faʻafesoʻotaʻi

Afai o lau sini o le tausisia o le inisalini ile inisalini i lalo ifo o le mafai, ia faʻaoga le faʻalogo Abasaglar, Lantus, Toujeo, poʻo Tresiba. Tasi le tui (taeao po o le afiafi, ae masani i le taimi lava e tasi o le aso) e mafai ona tuʻuina atu se laiga tutusa o inisalini i le uati.

Atonu e te manaʻomia ni injections e lua i le aso e faʻamautinoa ai le maualuga o le homone toto pe a filifilia le NPH. Ae peitai, o lenei, e mafai ai e oe ona fetuutuunai le fualaau e fuafua i le taimi o le aso ma gaoioiga - maualuga i le ao ma le itiiti i le taimi e momoe ai.

O le lamatiaga o le hypoglycemia i le faʻaaogaina o le insalini basal

Ua faʻamaonia ai o le tele o analogues o le inisalini e mafua ai ona mafua ai le hypoglycemia (aemaise le hypoglycemia i le po) faʻatusatusa i le NPH. Pe a faʻaaogaina ia mea, o le tau o le maualuga o le hemoglobin glycbin HbA1c atonu o le a ausia.

O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e faʻapea o le faʻaaogaina o le tui ile inisalini e faʻatusatusa i le NPH faʻatasi e mafua ai le faʻaitiitia o le mamafa o le tino (ma, o le mea lea, o se faʻaitiitia o le faʻamalosia o vailaʻau faʻasaina ma le aofaʻiga atoa ole manaʻomia ole vailaʻau).

O le maʻisuka ituaiga umi o loʻu maʻisuka

Afai o loʻo e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1, e le mafai ona e gaosia le insulin i lau pancreas. O le mea lea, a maeʻa taumafataga taʻitasi, e tatau ona e faʻaaoga se vailaʻau umi e faʻataʻitaʻiina ai le pulefaʻatonu muamua o le inisalini e pulou beta. Afai e te misia se tui, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka.

Pe a filifilia i le va o Abasaglar, Lantus, Levemir ma Tresiba, e tatau ona e iloa nisi o foliga o le insulin.

  • O Lantus ma Abasaglar e sili atu ona lalelei nai lo Levemir, ma mo le tele o tagata gasegase, e 24 itula le malosi.
  • Levemir atonu e manaʻomia le faaluaina i aso taʻitasi.
  • I le faaaogaina o le Levemir, e mafai ona fuafua ia doses e tusa ai ma le taimi o le aso, ma faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le hypoglycemia i le po ma le faʻaleleia o le aso.
  • Toujeo, fualaau o Tresibia sili atu ona lelei le faaitiitia o faailoga i luga ae faatusatusa ia Lantus.
  • E tatau foi ona e mafaufau i aʻafiaga o vailaau e pei o se mea leaga. O nei gaioiga e seasea lava, ae mafai ona tupu.
  • Afai e te manaʻomia le fesuiaiga mai le umi o le inisalini ile mea ole NPH, ia manatua o le fualaau o fualaau faasaina pe a uma taumafa atonu o le a manaʻomia ona faʻaititia.

Umi umi le inisalini mo le maʻisuka ituaiga II

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga II e masani ona amata i le faʻaofiina o se taumafa lelei ma vai inu (Metformin, Siofor, Diabeton, ma isi ..). Peitai, ei ai tulaga e faamalosia ai fomaʻi e faʻaaoga togafitiga insulin.

O le taatele o loʻo lisi atu i lalo:

  • Le atoatoa le aoga o fualaau oona, le mafai ona maua le glycemia masani ma le hemoglobin glycated
  • Contraindications mo le faʻafofoga tautala
  • Faʻamatalaga ole maʻisuka ile maualuga maualuga ole fua, faʻaʻateleina faʻamaʻi ile falemaʻi
  • Faʻaleagaina o le myocardial, faʻasolosolo faʻamaʻi, faʻamaʻi, maʻi pipisi, faʻalavelave taʻavale
  • Toto

O le gaosiga o le inisalini umi

Ole fua muamua ole 0.2 iunite / kg mamafa le tino. O lenei calculator e aoga mo tagata e aunoa ma le insulin resistance, ma le ate ma le fatu fatu galuega. Ole suʻega o le inisalini e faʻatonuina e lau fomaʻi (!)

I le faaopoopo atu i le umi o le gaioiga (o le umi pito i lalo o le degludec, o le mea aupito puupuu o le inisinia o le inisalini insulin-isophan), o nei vailaʻau e ese foi i foliga vaaia. I le tulaga o le inisalini NPH, o le pito i luga o le faʻaaliga e tufatufa atu ile taimi ma e tupu i le va o le 4 ma le 14 itula pe a uma le tui. O le mafutaga masani o le inisalini umi o le inisalini e oʻo atu i lona pito i le va o le 6 ma le 8 itula pe a uma le tui, ae e tumau ma itiiti ifo le faʻailoa.

O le insulin glargine e taʻua o le basal insulin. Ole maualuga o lona toto i le toto e matua maualalo, o le mea lea o le lamatiaga o le hypoglycemia e sili atu le maualalo.

Alzheimer's disease: mafuaaga ma togafitiga. O mea e tatau ona e iloa

O sauniuniga mo le togafitiga o le inisalini e eseese i le umi o gaioiga i le pupuu, le umi, umi ma le tuʻufaʻatasia. O le inisalini umi ua mamanuina ina ia faatumauina pea le maualuga o le maualuga o lenei hormone, lea e masani lava ona faia e le pancreas. E faʻaaogaina mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi ma tulaga e manaʻomia ai le puleaina o le suka.

Faʻamatalaga Vaega

O le galuega o le inisalini o le faʻatonutonuina o metabolic processes ma le fafagaina o sela ma le kulukose.Afai e le o iai lenei hormone i totonu o le tino pe leai foi i le aofaiga manaomia, o se tagata e lamatia tele, e oo lava i le oti.

E matua faasaina le filifilia o se vaega o sauniuniga ile inisalini na o oe. Pe a suia le fualaau faasaina po o le tui, e tatau i le tagata maʻi ona vaavaaia ma pulea le maualuga o le kulukose i le plasma toto. O le mea lea, mo ia tofiga taua, e tatau ona e alu i lau fomaʻi.

O iniseti umi, o igoa ia o le a tuʻuina mai e se fomaʻi, e masani ona faʻaaogaina faʻatasi ma isi ituaiga o vailaau o gaioiga pupuu pe fai mea. E masani lava, e faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O nei vailaʻau e masani lava ona tumau le kulūkose i le tulaga lava e tasi, e leai se mea e tuʻuina atu ai lenei tulaga i luga pe lalo.

O nei vailaʻau e amata ona aafia ai le tino pe a uma le 4-8 itula, ma o le maualuga o le inisalini o le a iloa pe a maeʻa le 8-18 itula. O le mea lea, o le aofaʻi taimi o le aʻafiaga o le kulukose o le - 20-30 itula. O le tele o taimi, e manaʻomia e se tagata le 1 le faʻataʻitaʻiga mo le faʻatonutonuina o le tuiina o lenei vailaʻau, e masani ona faalua ona fai lenei mea.

Vaaia o togafitiga faaola-ola

E tele ituaiga o mea tutusa o le homone tagata. O le mea lea, latou te iloa ai se faʻamatalaga puupuu ma puupuu, faaumiumi ma tuufaatasi.

O le ituaiga muamua e aafia ai le tino i le 15 minute pe a maeʻa ona tuʻuina atu, ma o le maualuga maualuga o le inisalini e mafai ona vaaia i totonu o le 1-2 itula pe a uma le inisiua. Ae o le umi o le vailaʻau i totonu o le tino e puupuu lava.

Afai tatou te mafaufau i insulin taimi, o latou igoa e mafai ona tuu i se laulau faapitoa.

Igoa ma le vaega o fualaau faasainaAmata amataMaualuga maualugaUmi le umi
Laasaga faʻapitoa (Apidra, Humalog, Novorapid)10 minute i le maea ai o le pulegaA maeʻa le 30 minute - 2 itula3-4 itula
Gaoioiga pupuu (Faasao, Failautusi HM, Insuman)30 minute pe a uma le pulega1-3 itula mulimuli ane6-8 itula
Vailaau ole umi ole taimi (Protofan NM, Insuman Bazal, Monotard NM)1-2.5 itula pe a uma le pulegaA maeʻa 3-15 itula11-24 itula
O fualaau oona umi (Lantus)1 le itula talu ona uma le pulegaLeai24-29 itula

Faamanuiaga Autu

O le inisalini umi e faʻaaogaina ina ia sili atu ona faʻamaonia ai aʻafiaga o le hormone tagata. E mafai ona vaeluaina i ni vaega se 2: o le umi (umi i le 15 itula) ma le gaioiga umi, lea e oo atu i le 30 itula.

Na faia e le au gaosiga le faʻataʻitaʻiga muamua o le vailaʻau i le foliga o se vai gutu ma le timu. Aʻo leʻi faʻatinoina lenei tui, e tatau i le tagata maʻi ona lulu le pusa ina ia maua ai se lanu tutusa. E naʻo le maeʻa o lenei faʻaoga faigofie e mafai ai e ia ona ulu atu i se auala faʻafuaseʻi.

O le inisalini umi taimi o loʻo faʻamoemoe e alualu i luma le faʻatupulaʻia o lona maualuga ma tausia i le tulaga tutusa. I se taimi patino, o le taimi o le maualuga o le faʻatupulaia o le oloa e sau, a maeʻa ona faʻaitiitia le laʻititi o lona tulaga.

E taua le aua neʻi misi pe a oʻo ina leai se mea, pe a maeʻa ona tatau ona faʻatonuina le isi fualaau ole vailaʻau. E leai se suiga matuia o lenei faailo e tatau ona faatagaina, o le mea lea o le a manatu le fomaʻi i mea patino o le soifua o le tagata maʻi, mulimuli ane o le a ia filifilia le fualaau sili ona talafeagai ma lona fua.

O le sologa lelei o le tino e aunoa ma le oso faafuaseʻi e oso ai le insulin i le taimi aupito sili ona aoga i togafitiga masani o le maʻisuka. O lenei vaega o vailaau e iai se isi faʻataʻitaʻiga: e tatau ona faia i na o le suilapalapa, ae le o le manava poʻo lima, pei o isi mea. E mafua lenei mea i le taimi o le faʻaaogāina o le oloa, talu mai lenei nofoaga e tupu malie lava.

O le taimi ma le aofai o le pulega e faalagolago i le ituaiga o sooupu. Afai o le vai o loʻo i ai se mea e le mafiafia, o le vailaau faʻamaʻi lea ma le gasologa o le gaioiga, o lona uiga o le taimi o le maualuga o le faʻatuputupulaia e tupu ile 7 itula. O ia tupe e faʻatonuina 2 taimi i le aso.

Afai o le vailaʻau e leai se maualuga o le maualuga o le faʻamoemoe, ma o le aafiaga e ese i le umi, e tatau ona faʻatonuina 1 taimi i le aso. O le meafaigaluega e lamolemole, umi ma tumau. O le suavai e gaosia i le tulaga o le vai manino e aunoa ma le i ai o se mea mataga i lalo. Ole umi ole inisalini ole Lantus ma Tresiba.

O le filifiliga filifiliga e taua tele mo le maʻisuka, aua e oʻo lava i le po, e mafai ona maʻi se tagata. E tatau ona e mafaufau i lenei mea ma faia le tui talafeagai i le taimi. Ina ia saʻo lelei lenei filifiliga, aemaise lava i le po, e tatau ona faia fua o le kulukose i le po. E sili atu ona faia lenei mea i le 2 itula.

Mo le faia o le insulin i taimi umi, o le tagata maʻi e tatau ona nofo e aunoa ma le 'aiga o le afiafi. O le isi po, e tatau i se tagata ona faia ni fua talafeagai. O le tagata gasegase na te tuʻuina atu tulaga taua i le fomaʻi, o le, a uma ona ia iloiloina, o le a filifilia le vaega tonu o insulin, le igoa o le fualaau faasaina, ma taʻu mai le fua saʻo.

Ina ia filifilia se fualaau i le ao, e tatau i se tagata ona fiaaai i le aso atoa ma ia tutusa fua o le kulukose, ae o itula uma lava. Le lava o meaai paleni o le a fesoasoani i le tuufaatasia o se ata atoatoa ma saʻo o suiga i le tino o le tagata maʻi.

Faatonuga mo le faaaogaina

O sauniuniga mo le inisalini pupuu ma le umi e faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. Ua faia lenei mea e faʻasao ai vaega o vela beta, faʻapea foʻi ma le alofia o le atinaʻe o ketoacidosis. O maʻi e maua i le ituaiga lona lua o le maʻisuka i nisi taimi e tatau ona faʻataʻitaʻiina sea vailaʻau. O le manaʻomia mo na ituaiga gaioiga e faʻamatalaina faigofie: e le mafai ona e faatagaina le suiga o le maʻisuka mai le ituaiga 2 i le 1.

E le gata i lea, o le inisalini ua leva ona faia e faʻamaonia ai le taofia o le taeao o le taeao o le taeao ma faʻafoʻi maualuga le kulukose o le plasma i le taeao (i luga o se manava gaogao). Ina ia faatonuina nei vailaʻau, e mafai e lau fomaʻi ona fai atu ia te oe mo se faamaumauga o le kulukose e tolu vaiaso.

O le inisalini umi o loʻo i ai igoa eseese, ae o le tele lava o maʻi e faʻaaogaina ai lenei. O nei vailaau e le manaomia ona luluina aʻo leʻi faia le pulega, o lona suavai e manino lelei ma lanu. E faia e le au gaosi ni vailaau i ni ituaiga: o le OpiSet syringe pen (3 ml), Cartridges Solo (3 ml) ma se masini faʻapipiʻi OptiClick.

I le faʻatulagaga mulimuli, e 5 cartridges, o le 5 ml. I le tulaga muamua, o le peni o se mea faigaluega faigofie, ae o cartridges e tatau ona suia i taimi uma, faʻapipiʻi i se tuila. I le faiga o le Solotar, e le mafai ona e suia le vai, talu ai o se meafaigaluega faʻaaogaina.

O lea ituaiga fualaau faasaina e faateleina ai le gaosiga o polotini, lipids, faʻaaogaina ma le gauai o le muso o le skeletal ma le tino o le kullukose. I le ate, o le liua o le kulukose i le glycogen e faaosofia, ma faʻaititia ai foi le suka o le toto.

O faatonuga e taʻu mai ai le manaʻomia mo se tui se tasi, ma o le endocrinologist e mafai ona fuafua le metotia. O lenei mea e faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le pepe. Tofi i tamaiti e sili atu i le 6 tausaga le matutua ma tagata matutua ei ai se faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

Mo se tagata e matua le atoatoa le inisalini o le hormone, o le sini o le togafitiga o le toe fai lea o le toe faia o faʻataʻitaʻiga faanatura, e le gata i le faavae ma faʻamalosi. O lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le filifiliga sao o se fualaau o le insalini basal.

Faatasi ai ma le maʻisuka, o le faaupuga "tausi se talaaga" e lauiloa, aua o se fua faatatau talafeagai o le inisalini e umi le taimi e manaʻomia.

Faʻaauau le inisalini

Ina ia mafai ona faʻataʻitaʻiina le faʻaaogaina o le pule, latou te faʻaaogaina le inisalini e tele taimi. I le siama o le maʻisuka o le maʻisuka ei ai fuaitau:

  • "Inisalini umi"
  • "Inisalini autu",
  • "Basal"
  • Inisalini lautele
  • "Inisalini umi."

O nei uiga uma - o le inisalini umi. I aso nei, e lua ituaiga o insulin ua leva ona faʻaaogaina.

Inisalini mo le umi - o lona aafiaga e oʻo atu i le 16 itula:

  1. Biosulin N.
  2. Insuman Bazal.
  3. Protafan NM.
  4. Humulin NPH.

O le inisalini e faia i le gaosiga-e galue mo le silia ma le 16 itula:

Levemir ma Lantus e ese mai isi insulin e le gata i la latou gaioiga eseese, ae faapena foi i le manino manino o le tino, ao le muamua vaega o fualaau oona e lanu paʻepaʻe, ma ao le i faia le pulega latou te manaomia ona taamilo i alofilima, ona avea ai lea o le fofo ma mea e le mafiafia.

O lenei eseesega e mafua ona o auala eseese o le gaosiga o tapenaga o le inisalini, ae sili atu i lena mea mulimuli ane. O vailaʻau o le umi o le gaioiga o gaioiga e sili ona maualuga, o lona uiga, i le faiga o la latou gaioiga, o se auala e le o vavalalata e mafai ona vaaia, e pei o insuline puupuu, ae o loo i ai pea le maualuga.

O iniseti e mafua ona o le gaosiga o le insulin o loʻo manatu e leai se mea. Pe a filifilia se fualaau o se vailaʻau faʻasaina, e tatau ona amanaʻia lenei uiga. Peitai, o tulafono lautele mo insulin uma e tumau pea.

Taua! O le fua o le inisalini umi e tatau ona filifilia i se auala e tausia ai le mamafa o le kulukose i le toto i le va o taumafataga masani. Laititi laʻitiiti i le tulaga 1-1.5 mmol / l e faatagaina.

I se isi faaupuga, faatasi ai ma le fua saʻo, o le kulukose i totonu o le toto e le tatau ona faʻaitiitia pe, i se isi itu, faʻalautele. O le faailo e tatau ona mausali i le aso.

E tatau ona faamanino o le tuiina o le inisalini umi na faia i le ogavae poo le papa, ae le o le manava ma le lima. E na o le pau lenei o le auala e mautinoa ai le faʻafefe lelei o le absorption. O le inisalini pupuu e tui i le lima po o le manava ina ia maua ai le maualuga maualuga, lea e tatau ona o gatasi ma le vaitaimi o le taumafaina o meaai.

Long insulin - fua i le po

O le filifiliga o se fua o le umi o le inisalini e fautuaina e amata i se popo o le po. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka tatau ona mataʻituina le amio o le kulukose i totonu o le toto i le po. Ina ia faia lenei mea, o le 3 itula e tatau ai ona fua le maualuga o le suka, amata mai le 21 itula ma faaiʻu i le taeao 6 o le aso e sosoo ai.

Afai i se tasi o vaʻavavega o tauagavaʻa taua i le glucose concentrations e matauina i luga pe, i se isi itu, agai i lalo, o le mea lea e taʻu mai ai o le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia sese.

I se tulaga talitutusa, o lenei vaega o taimi e tatau ona matamata i nisi auiliiliga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagata maʻi e malolo i le kulukose o le 6 mmol / L. I le 24:00 o le faailoga e oʻo atu i le 6.5 mmol / L, ma i le 03:00 na faʻafuaseʻi ona siitia i le 8.5 mmol / L. E feiloai le tagata i le taeao ma se maualuga maualuga o le suka.

O le tulaga o loʻo faailoa mai ai le tele o le inisalini i le ao e le lava ma e tatau ona faʻaititia le fualaau. Ae e tasi le "ae"!

Faatasi ai ma le i ai o sea alualu i luma (ma le maualuga) i le po, e le o lona uiga o le le lava o le inisalini. O nisi taimi o le hypoglycemia o loo natia i lalo o nei faaaliga, lea e avea ai se ituaiga o "rollback", ua faaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

  • Ina ia malamalama i le masini o le faateleina o le suka i le po, o le vaeluaga i le va o fuataga e tatau ona faaitiitia i le 1 itula, o lona uiga, fua i itula uma i le va o le 24:00 ma le 03:00 i le taeao.
  • Afai o le faʻaitiitia o le faʻatonuga o le glucose o loʻo matauina i lenei nofoaga, e mafai ona mafai ona masalomia le "tapunia" ma le faasolo i tua. I lenei tulaga, o le fua o le insulin e le tatau ona faateleina, ae faʻaititia.
  • E le gata i lea, o meaai e aina i le aso e aafia ai foi le lelei o le inisalini.
  • O le mea lea, ina ia mafai ona iloiloina saʻo le aafiaga o le insalini basal, e le tatau ona i ai le kulukose ma le inisalini pupuu i le toto mai meaai.
  • Ina ia faia lenei mea, o le taumafataga i luma o le iloiloga e tatau ona faaseʻe pe toe faʻaleleia i se taimi na muamua atu.

E na o le taumafataga ma le inisalini puupuu e faʻaalia i le taimi e tasi o le a le afaina ai le manino o le ata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua fautuaina e faʻaaoga naʻo meaai gaʻo gaʻo mo le 'aiga o le afiafi, ae le aofia ai gaʻo ma pulu.

O elemene nei e sili atu ona lemu ma mulimuli ane mafai ona faateleina le maualuga o le suka, lea e matua le manaomia mo se iloiloga saʻo o le gaioioiga o le insalini o le basal night.

Long insulin - fua o aso taitasi

O le siakiina o le insalini basal i le taimi o le aso e faigofie foi, e tatau lava ona e fiaaai i sina mea itiiti, ma ave fua suka i itula uma. O lenei metotia o le a fesoasoani e fuafua pe o le fea taimi e i ai se faʻaopoopoga, ma o lea - o se faʻaititia.

Afai e le mafai (e fai ma faʻataʻitaʻiga, i tamaiti laiti), o le galuega o le inisalini masani e tatau ona vaʻaia taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e faamuamua muamua le aoauli ma fua i itula uma mai le taimi e te ala aʻe ai pe mai le taimi e te ulu ai i le inisalini i aso taʻitasi (pe a fai e faʻasoa se tasi) seia oʻo i le aoauli. I ni nai aso mulimuli ane, o le mamanu e toe faia i le 'aiga o le aoauli, ma mulimuli ane i le' aiga o le afiafi.

O le tele o insulin ole taimi e tatau ona faʻatonuina 2 taimi i le aso (sei vagana ai Lantus, ua na o le tasi lava ona maʻi).

Faʻalogo lelei! O sauniuniga uma o insulin i luga, sei vagana Levemir ma Lantus, ei ai le maualuga i le pulelasi, lea e masani ona tupu i le 6-8 itula pe a uma le tui.

O le mea lea, i le vaitau lenei, e ono i ai le faʻaititia o le kulūkose, lea e manaʻomia ai se vaega itiiti o le "falaoa o le falaoa".

Pe a suia le fualaau o le insalini basal, o nei mea uma e fautuaina e toe faaluaina. E foliga mai, 3 aso o le a lava lea e mautinoa ai le malosi i le tasi itu poʻo le isi. Isi laasaga o loʻo faia e tusa ai ma le iuga.

Aʻo suʻesuʻeina le faʻavae o le insulin i aso taitasi, ia le itiiti ifo i le 4 itula e tatau ona pasia i le va o taumafataga, lelei 5. Mo i latou e faʻaaogaina le insulin nai lo le faʻamalosi, e tatau ona umi le umi (6-8 itula). E mafua lenei mea i le faʻamaoniaga patino o nei insulin.

Afai e saʻo le filifilia o le inisalini, e mafai ona e alu i le filifilia o le inisalini puupuu.

O le maʻisuka ituaiga 1 e le togafitia. Ina ia faʻamautinoa le tulaga, e tatau i le maʻi ona faia i aso uma. E tele ituaiga o fualaau oona o lenei hormone, ae o le faavae i totonu ia i latou ua faʻaopopoina le inisalini.

A aunoa ma le inisalini, e le mafai e le tino ona galue lelei. O lenei hormone e nafa ma polotini, gaʻo ma gaʻo gaʻo. I lona toesea po o le maualalo o le faʻatonuga, o le faʻavaveina o metabolic processes in the body ua faʻagesegese. O lenei mea e oʻo atu ai i faʻalavelave matautia e mafai ona afaina.

O tagata uma lava e maua i le maʻisuka e manaʻomia le inisalini, aemaise lava fualaau faʻamaʻi umi. O le maʻi e tupu ona o le toesea o le tino o le tagata gasegase e nafa ma le gaosia o a latou lava hormone, insulin, lea o le a faatonutonuina ai le gaosiga o metabolic ma glucose. O le mea lea, o fualaau faʻaonapo nei e faʻatagaina ai le tino o le maʻi ona galue malosi.

O le maʻisuka e matautia mo ona faʻalavelave. Inisalini e faʻatonuina i le maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻasolosolo le gaioiga, aloese mai le atinaʻega o nei faʻafitauli, lea e masani ona oʻo atu i le oti.

Pe a filifilia se inisalini masani pe umi, o igoa ia o nisi taimi e fenumiai ai, e taua le aua le mafaufau ia te oe lava. Afai e te manaʻomia le suia o vailaʻau poʻo le fetuunaʻi o aso uma, faʻafesoʻotai lau fomaʻi.

Ituaiga o injections

O se tagata gasegase i le maʻisuka ua faʻamalosia e ave injections o le hormone i aso uma, ma tele taimi i le aso. O le inisalini i aso taitasi e maua ai le fesoasoani e faʻamautinoa ai le tulaga. A aunoa ma lenei hormone, e le mafai ona faʻavasega le suka o le toto. A aunoa ma le tui, e mate le maʻi.

O togafitiga ole maʻisuka faʻaonapo nei e ofoina atu ai ituaiga o injections. E eseese i latou i le umi ma le saoasaoa o le faʻaalia.

E i ai vailaau faʻamalosi, faʻasolosolo, tuufaʻatasia ma faʻaosooso le gaioiga.

Pupuu ma amata ona galue toetoe lava ina ua uma le pulega. O le maualuga o le faʻamoemoega e maua i totonu o le tasi i le lua itula, ona faʻafuaseʻi ona mou atu le aafiaga o le tui. I le tulaga lautele, o na vailaʻau e galue mo le tusa ma le 4-8 itula.I le avea ai o se tulafono, o nei injections e fautuaina ina ia faʻatautaia i le taimi lava e uma ai se taumafataga, pe a maeʻa ona amata ona faʻatupulaia le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi.

O le inisalini ua leva ona avea ma faavae o togafitiga. E galue mo le 10-28 itula, e faʻatatau i le ituaiga o fualaau faasaina. O le umi o le gaioiga o le fualaau faasaina e ese mai i tagata maʻi taitoatasi, e fuafua i le natura o le vasega o le maʻi.

Vaega o fualaau faasaina o gaoioiga faaumiumi

E tele le inisalini e manaʻomia ina ia maualuga ai le faʻamaonia lelei o le faagasologa o le gaosia o lau lava homone i se tagata maʻi. E lua ituaiga o fualaau faasaina - fualaau oona (medium mo le tusa ma le 15 itula) ma fualaau faʻamaʻi umi (oʻo atu i le 30 itula).

O vailaʻau o le umi o taimi e iai ni mea faʻaoga. O le insulin lava ia o se lanu paʻepaʻe sinasina. A o leʻi folasia atu le hormone, e tatau ona e ausia se lanu lanu.

A maeʻa le puleaina o fualaau faasaina, o le siitia malie o le maualuga o le hormone e matauina. I se taimi, o le pito i luga o le fualaau faasaina e sau, pe a maeʻa le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻatonuga ma mou atu. Ona tatau lea ona faia se tui fou.

E filifilia le vailaʻau ina ia mafai ai e le fualaau faasaina ona pulea lelei le maualuga o le toto toto, aloese mai le oso i luga o le va o injections. Pe a filifilia le inumaga o le inisalini mo le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le umi e tupu ai le pito i luga o le gaioiga o le vailaʻau.

O le isi vaega o le nofoaga o tui. E le pei o fualaau faʻamalosi, lea e tui i totonu o le manava poʻo le lima, o le insulin ua tuʻuina i totonu o le ogavae - o lenei mea e mafai ai ona e maua le aʻafiaga o le faʻafefe maliega o le vailaʻau i totonu o le tino.

O se siʻosiʻomaga faʻaleleia i le faʻasalalau o le vailaau faʻasaina lea e faʻamoemoeina lona aoga e avea o se mea faʻavae.

E faʻafia ona faia ni inisiua?

E tele fualaau oona mo le inisalini faaumiumi. O le tele oi latou e faʻamatalaina i le le mafiafia o le tutusa ma le i ai o le pito i luga, lea e tupu pe a ma le 7 itula pe a uma le pulega. O ia fualaau faasaina e faaluaina i le aso.

O nisi vailaʻau (Tresiba, Lantus) e faʻaaluina 1 taimi i le aso. O nei fualaau oona e iloa i se umi umi o le galue ma le gasolo malie, e aunoa ma le tele o gaoioiga - o lona uiga, o le hormone muamua na faʻaalia e galue lelei i le taimi atoa o le gaioiga. O le isi vaega o nei fualaau oona e le maua ei latou se mea mataga ma le iloga i se lanu manino.

O le fomaʻi i le feutagaiga o le a fesoasoani ia te oe e filifilia le vailaau sili ona lelei mo se tagata maʻi faapitoa. O le tagata poto faapitoa o le a filifilia le inisalini autu o le galue poʻo le faaumiumi ma fai atu igoa o fualaau sili ona lelei. E le fautuaina e filifili se insulin umi le umi.

E faʻapefea ona filifili se fualaau?

O le maʻi suka e le moe i le po. O le mea lea, e iloa ai e tagata taʻitoʻatasi le taua o le filifilia o le saʻo saʻo ole vailaʻau e aloese ai mai le suka i le popo o le po.

Ina ia filifili lelei le fualaau o le tino, e tatau ona e fuaina le suka i le taʻi lua itula i le po.

Aʻo leʻi amata ona e faʻaaogaina le inisalini, faʻalosolo le gaioiga, e fautuaina e teena le 'aiga o le afiafi. A o faagasolo le po, e fuaina le maualuga o le suka, ona faʻavae lea i luga o nei faʻamaumauga, o le fua talafeagai o le iniseti e fuafuaina pe a uma ona talanoa ma le fomaʻi.

O le fuafuaina o le masani masani o fualaau faasaina e manaomia ai se auala faapitoa. O le mea sili e sili ona lelei o le teena lea o mea taumafa i le aso atoa ma fua faʻatatau o le suka. O se taunuuga, i le afiafi, o le a iloa lelei e le tagata maʻi le auala e gaoioi ai le toto pe a tui i se gaioiga umi.

O aʻafiaga faʻapitoa mai faʻasoesa

Soo se inisalini, e tusa lava po o le a le umi o le gaioiga, e mafai ona mafua ai le tele o aʻafiaga itu. E masani lava, o le mafuaʻaga o faʻafitauli o le le paleni o meaai, togafitiga le talafeagai, solia o le togafitiga o fualaau faasaina. I nei tulaga, o le atinaʻega o taunuuga nei e mafai:

  • faʻamatalaga o se faʻafitauli faʻafuaseʻi i le fualaau faasaina,
  • le toʻa i le nofoaga o tui,
  • le atinaʻeina o le hypoglycemia.

E pei ona e iloa, o le hypoglycemia e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga, e oʻo atu i se maʻi suka. Aloese mai lenei mea i le mulimulitaia mulimuli uma o togafitiga togafitiga fautuaina e lau fomaʻi.

Faʻafefea ona aloese mai faʻafitauli?

O le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga ma e faigata ona faʻauʻuina. Ae ui i lea, naʻo le tagata maʻi lava ia e mafai ona mautinoa se olaga faʻalelei. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻaaoga uma fuafuaga ia o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli ma le le lelei o le soifua maloloina.

O le faʻavae mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le injection, ae o le ola o le tagata lava ia e matautia. O le mea lea, mo soʻo se fesili e uiga i le vailaʻau faʻatonutonu, e tatau i le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi

Ina ia e lagona le soifua maloloina, e tatau ona e 'ai saʻo. O le inisalini e fesoasoani i le pulea o toto toto, ae o le tagata maʻi e tatau ona faia taumafaiga uma e le faʻaosooso ai. O le mea lea, o fomaʻi e faʻatatau se meaai faapitoa e fesoasoani e faʻamautu ai le tulaga o le maʻi.

Soʻo se vailaʻau faʻaaoga mo togafitiga e tatau ona faʻaaoga e tusa ai ma faatonuga a le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga