Autu "Faʻafitauli matuia o le maʻisuka"

Ketoacidotic (diabetic) coma o se faʻalavelave matuia, faʻalavelave faigata o le maʻisuka ona o le le lava o le inisalini, e faʻaalia i le ketoacidosis, faʻamaʻavaʻaina, afaina o le acid-base i le itu o le acidosis ma le hypoxia tino.

O le mafuaʻaga autu o le leai o se inisalini o le insulin.

faʻamaʻi pipisi: faʻalavelave faʻapitoa, faʻalauteleina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi,

togafitia togafitiga: faʻaaogaina poʻo le le faʻatagaina o le tuumuliina o le inisalini e gasegase, mea sese i le faʻatulagaina poʻo le puleaina o le inisalini, puleaina o le matelaina poʻo le inisalini e le o tatau ona teuina, faʻaleagaina ile faiga ole pulega ole inisalini (peni tui),

leai se pulea ma le pulea e le tagata o ia o le kulukose o le toto,

taotoga vaʻaia ma manuʻa

faʻamaʻi le lelei o le maʻisuka,

le faʻaaogaina o le inisalini togafitiga e tusa ai ma faʻamatalaga mo se maʻisuka ituaiga 2 tumau,

faʻasologa faʻasolosolo faʻatasi ma le inisalini faʻatautau (glucocorticoids, diuretics, hormones sex, ma isi).

I le ata o le ketoacidosis o le maʻisuka, ketoacidosis malu (laasaga 1), tulaga faʻamuamua (tulaga 2), ma le ketoacidotic coma e iloga. O le Ketoacidosis e masani lava ona atiaʻe lemu.

Laititi o le ketoacidosis e mafua mai i le faateleina o le gasegase e fesootaʻi ma le le atoatoa o le inisalini ma le faʻaputuina ona o le kulukose o loʻo aʻafia ona o le gluconeogenesis ma le glycogen. O fualaau o le ketoacidosis malu e faʻaosooso lemu i ni nai aso. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le faʻaititia o le gafatia galue, manaʻoga, vaivaiga o le muso, maʻi o le maʻi, maʻi lesesese (leu, manava), polyuria ma polydipsia ua faateleina. O le paʻu, mucous membranes o le gutu e magumago, e i ai sina manogi manogi o le acetone mai le gutu, maso o le maso, o le taatele o le pulus, le muffling o fatu, o nisi taimi o le faʻanoanoa, tiga tiga, m. faateleina le ate.

Tulaga muamua e mafua mai i le faateleina o faʻamaʻi faʻasolosolo ma faʻamaʻi. Azotia, faʻamaʻavaʻaina, faʻasolosolo acidosis. O le maʻi o le maʻi, o le tino vaivai, o le tele o le vaivaiga, o le gasea, o le vomiting faifaipea, o nisi taimi e maua ai le toto, faʻamalosia le tiga o le manava, o nisi taimi e foliga tutusa ma le falemaʻi o le "gaʻo tiga", o nisi taimi ei ai le hypokalemic paresis o le gastrointestinal tract. Paʻu ma mucous membranes - mago, rubeosis o foliga. O le laulaufaiva e mamago, fuga-lanu poʻo lanu enaena, manogi manogi o le acetone mai le gutu. O le leo o maso ma aemaise lava mata e faʻaitiitia. Tachycardia, faʻasalaga faʻavae, osofaʻiga a Kussmaul.

Ketoacidotic coma e uiga i le le atoatoa o le malamalama. O loʻo i ai se manogi manogi o le acetone mai le gutu, o le paʻu ma le mucous membranes e mamago, cyanotic, foliga lelei, o le leo o mata mata ua faʻaitiitia, o tamaiti ua vaʻititi, ua leai ni mafaufauga o le tendon, o le vavaega, ma le vevela o le tino e masani lava ona faʻaititia. Urination e aunoa ma se fesoasoani, m. oligo poʻo le malosi.

E 4 ituaiga o siama o le maʻisuka:

foliga gastrointestinal - faʻaalia i ni maʻi faʻafitauli, o le manava o le manava ma le vevesi o maso o le manava. O nisi taimi o tiga e paʻu, faatasi ma le vomiting, gasegase toto, leukocytosis, ma o nisi taimi o le manava.

fomu cardiovascular - o le faʻalavelave o le faʻalavelave faʻafuaseʻi na oʻo mai i luma (faʻavavega o veins, o limo o le cyanotic) o le toto ma le mamafa o le mamafa. O le gasegase o maliu e pagatia ma, o se taunuuga, o le angina pectoris, infarction myocardial, ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona tupu.

fomaʻi fou - o le i ai o le polotini, faia ai elemene, paʻu i totonu o le uila, hypoisostenuria, anuria ona o le pa'ū o le toto, o le faateleina o le tootoo o totoe ma le urea i totonu o le toto. E le seasea le foma.

encephalopathic form - faʻapitoa i le maʻi e pei o le faʻavavega o le gasegase.

Tuua Lau Faamatalaga