Le manava manava e faʻamalolo ai le maʻisuka e aunoa ma fualaau faasaina: iloiloga o tagata tomai faapitoa ma tagata gasegase

O le toatele oi tatou o le maʻisuka o loo sailia i taimi uma ni vaifofo fou i le togafitiga o le maʻisuka ma le puipuia o maʻi mama. Matou te iloa o le feteenaʻi ma lenei faʻamaʻi o lona uiga e lelei pe afai e aoga, lelei ma saogalemu.

O tagata suʻesuʻe ma tagata malamalama i vailaʻau eseese o lo o latou iloa foi lenei mea. O se tasi o auala sili ona fou mo le togafitia o le maʻisuka o le faʻanoanoa le manava, lea na faia e J. Vilunas.

I le taimi nei, o vailaau aloaia e le iloa ai le i ai o tupe e mautinoa ai le 100% fofo mo le maʻisuka. Sugar-lowering drugs, insulin ua faʻaaoga, e tele auala faʻalautele ua faʻaaoga lelei.

Ae o lo latou aafiaga i le tino o le maʻisuka e le tumau - e mafai ona faʻaitiitia le suka toto mo sina vaitau, ae le o le faʻavavau. O le mea lea, o nei vailaau e tatau ona faʻaaogaina i taimi uma.

O loʻo faʻaleleia e le J. Vilunas le faʻaleleia o le tinoua iloa e le toatele e pei o le fouvalega. O le mea moni, o le tusitala o le "sisiva masusu" o ia lava na mafatia i le maʻisuka. I le le fiafia i faaiuga a fomaʻi o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia, na ia fuafua e sailia se auala, faʻaaogaina, se tasi e mafai aveese le maʻisuka.

I le fatu o antideabitic sisiva manava masini pepelo le manatu o le mafuaʻaga mo le solia o le faitioga ma le faʻamalositino o inisalini i totonu o le toto e le talafeagai le manava. O le mea lea, e taʻitaʻia ai le mea moni o loʻo maua e sela o le pancreas le matelaina o le okesene ma e le mafai ona galue masani - ina ia maua ai se hormone e faʻasoa ai le kulūkose.

O le mea lea, o le maʻisuka e aliali mai i le amataga o le atinaʻe, pe a le toʻatele e gauai atu i mea laiti na faʻaalia.
O mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka, e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga o loʻo taʻua i luga, o le taunuuga o togafitiga le talafeagai pe leai foi.

O le faia o le manava e tusa ai ma le metotia a J. Vilunas e le manaʻomia ai ni tulaga faapitoa. Faatinoga sosolo lemu i le maʻisuka e mafai ona faʻatinoina i soʻo se tulaga ma, toetoe lava, i soo se nofoaga talafeagai mo lenei galuega.

Naʻo le pupuʻu tautala e faʻaaoga mo le mānava.

Exhale. E le tatau ona faʻanatinati ma le lamolemole, e peiseai o loʻo e taumafai e faʻaliliu le lauti vela ua sasaaina i le pito i luga i totonu o se siva e aunoa ma le sasaa. O le umi o le faʻamalologa e tatau ona tasi i le taimi.
I ana lomiga, ua fautuaina ai e J. Vilunas ia mafaufau "tasi le taavale, lua taavale, tolu taavale" i le mafaufau i le amataga o vasega. Ua faia lenei mea ina ia faatumauina le paʻu o le manava. Mulimuli ane, o le tino o le a faʻaaogaina ma o le mea e manaʻomia ona toesea na o le sikoa.

Ave se manava E mafai ona ese. E mafai ona e faʻaaogaina ituaiga o manava. O le amataga e talafeagai ma le faʻataʻitaʻi.
Tatala lou gutu ma fai sina manava, e peiseai o le foloina o le ea ma le leo "k".
O musumusuga maualuga e sili atu i le afa ma le lua ma o le ituaiga lona lua o musumusuga.
Le manava faʻavave, tumau le 1 le lua - le ituaiga lona tolu.

O ituaiga uma o manava mo sulufaʻi i le maʻisuka E fautuaina e faʻataʻitaʻi taʻitoʻatasi. O le aoga o vasega e faalagolago i le sao atoatoa.

O le taimi fautuaina o vasega e 2-3 minute 6-4 taimi i le aso. O le tusitala e faailoa mai e mafai ona filifilia le umi, e taulai atu i uiga o le tino. Afai o maʻi o ituaiga eseese e aliali, o le umi o vasega e tatau ona faʻaititia pe taofia uma.

Le aoga o vasega i luga o le auala sosolo lemu i le maʻisuka e tupu mo le 2-3 masina ma o loʻo faʻaalia i le faʻamautuina o le maualuga o le glycemia, o le leiloloa o se tulaga faʻavaivai ma se faʻaleleia lautele i le soifua maloloina.

I le faaopoopo i togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka, o loʻo i luga manava manava E fautuaina mo le tele o meaʻai, gasegase tumau ma le toe faʻafouina o le tino.

Le aano o le metotia o le manava masusu

I le atinaʻeina o lana metotia, na faʻaaoga ai e le tusitala le tala lenei:

  1. Ona o le le saʻo o le faʻaaogaina o musumusuga ma faʻalaʻi, o siama o le tino atoa ma le pancreas aemaise lava le le lava o le okesene mo galuega masani ma galuega uma ua atofaina ia i latou.
  2. O le leai o se okesene i totonu o le tino ma le matelaina o le okesene e mafua ai le tupu o le toilalo i le tino i le faagaoioiga o totoga ma a latou tino. I le pancreas, ona o le le lava o le okesene, o le tuufaatasiga o le peta-sela e le hormone insulin e faʻaleagaina.
  3. O le taunuʻuga o le solia o le insulin i totonu o le tino o le atiina ae o le maʻisuka.

Aʻo suʻesuʻeina le auala mo le faʻatinoina o le saʻo o le faasolosolo lelei o gas i totonu o le tino, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se vitiō ua fuafuaina faapitoa e avea o se meafaigaluega mo aʻoaʻoga.

E tusa ai ma le saunoaga a Yuri Vilunas, o le gasegase e togafitia ai le maʻisuka e aunoa ma ni vailaʻau, ona o le faʻamautuina o faiga faʻava-oona uma e tutupu i le tino. I le taimi nei, o le saienisi e leʻi mauaina ni faʻamaumauga mautinoa o lenei faʻamatalaga a le tusitala o le auala e moni.

I le atiaeina o le auala, o le tusitala na tosina atu i tamaiti laiti. O le tamaititi, pe a tagi, amata ona oso i luga o se manava ma leotele le leo "oooh" pe a alu ese. A mavae ni nai minute o tagi, e pei o se tulafono, o se tamaititi e toʻafilemu.

O le faavae o aoaoga a le tusitala o le ausia i le faaaogaina o lenei metotia o le manavaina o le va o le carbon dioxide ma le okesene i le tino 3: 1. O lenei fua faatatau o gas i totonu o le tino e lelei tele mo le faʻamautuina o faiga faʻavaomalo uma i siamupini o le tino.

E faʻapefea ona faia le manava lemu i le i ai o le maʻisuka i totonu o le tino?

O faʻatinoga e tusa ai ma le auala e mafai ona faia i soo se tulaga o le tino ma i soo se nofoaga. O le manava i le taimi o le faamalositino e tatau ona faia naʻo le gutu.

Le ute o le auala


O le tele o metabolic processes i le tino e faʻalagolago i le fesuiaiga o kesi.

Soo se manava manava e faʻaosofia ai le faʻaalia o faʻamaʻi fou, faʻapea foi ma se faʻavavevave o maʻi faʻaletonu masani. E toatele tagata latou te iloa le tulaga pe a uma le tagi tele.

O loʻo i ai se faʻaleleia atili o le tulaga faaletino ma le amio mama, ua faʻaitiitia le tiga.

E tusa ai ma le au atamamai, o le mafuaʻaga mo lenei toomaga o loʻo i ai i se manava manava faapitoa lea e faʻaogaina ai le faʻaogaina o le tino. O le manava lemu a Yuri Vilunas i le maʻisuka o se faʻataʻitaʻiga o le faʻalavelave faʻalaulema ma le tagi tele.

I lenei tulaga, o le manava ma le faʻamafanafana e gaosia e le gutu, ma o le taimi e faʻamalolo ai e sili atu le umi nai lo le manava. Ona o lenei mea, o le sili atu le lelei o le okesene o totoga i totoga, e aofia ai le pancreas, ua faavaeina, lea e "gafa" mo le tuufaatasiga o le inisalini.

O lea la, o le faasologa saʻo o le maʻisuka o:

  • le manava le saʻo e tau atu ai i le mea moni e faapea o le tino ma le paʻu e faapitoa le aʻafia o le okesene,
  • O le toesea o le okesene e tau atu ai i le le lelei o le pancreas. E faʻaititia le faʻaititia o le insulin o le B-cell,
  • iuga - o le tino e aafia i le maʻisuka.

Faatasi ai ma le loloto o le faʻamafanafanaina, ua faʻaitiitia le carbon dioxide mai le tino, ma o le okesene ua tuʻuina atu i luga o le manava. O le mea lea, ua toe faʻaleleia le paleni o le manava ma le tuʻuina atu o sela e faaleleia ai le okesene.

O le tutusa o lenei faʻamatalaga e mafai ona maua mai le olaga i aso faisoo. O le mea lea, o le pepe, pe afai e lagona le le mautonu, e amata ona mamafa. Se minute pe lua, ma o le pepe e toʻafilemu. O se isi lea faʻataʻitaʻiga. O se tagata soifua maloloina, e pei o se tulafono, e fiafia i le masani ai o le manava manava. Ae, a oʻo ina maʻi, e amata ona auai malosi lona gutu i le manava o le tino. O isi faʻaopoopoga "faʻalavelave faʻafuaseʻi" e aofia ai. O se tusi manaia e faitau e J. Vilunas "O le manava manava e manava ai le maʻisuka e aunoa ma fualaau faasaina."

Faʻavasegaina o metotia

E faʻatatau i le malosi, e tolu auala o le manava:

O le mānava malosi e aofia ai le manava puupuu (afa ma le lua) ma se exhale lamolemole, o le umi e amata mai le 3 i le 12 sekone. O le va i le va o le manava o le tino e 2-3 sekone.

Faatasi ai ma se metotia talafeagai, o le manava e sili atu le malu (1 sec.). O le taimi e muta ai e tutusa ma le faʻaleleia o le auala. I le vaivai o le ituaiga, inhalation e tumau le 1 sekone, faatasi ai ma le taimi e faʻamalo ai le 1-2 sec. Paʻu i le va o le faʻamaʻaloga ma le faʻamalologa mo 2-3 sekone. Faʻaolaina foi.

O le maualuga o le togafitiga o le malosi e maua ai le manava ma le manava (pei o se filifiliga - o la latou faʻatasi). Le manava vaivai e faʻaaogaina e avea o se mea faʻapipiʻi.

Faʻatinoga ma faʻamatalaga patino o le manava

Gymnastics respiratory mo le maʻisuka e tusa ai ma Vilunas ei ai ona lava uiga:

  • O faʻatinoga e mafai ona faia i le nofo ai poʻo le tūlaga tūlaga, faʻapea foʻi ma le taimi e savali ai,
  • faʻaauauina pea ona faia faʻamalosi tino pe a fai e leai se faʻamalologa. Afai o faʻamalositino eo mai faatasi ma le faʻavauvau poʻo se lagona o le le lava o le mānava, e tatau ona e fesuiai i se pati masani o le manava,
  • afai e te manaʻo e tui, ona le tatau lea ona e tafiesea se mea. E masani ona auai ia Yawning i ia ituaiga o faatinoga.

Le umi ma taimi o faʻatinoga e le faʻatulafonoina. E fautuaina ina ia faia 2-3 aso muamua mo le 2-3 minute, faʻaititia le umi o vasega i le afa itula. Aʻo leʻi amataina le aʻoga, ia mautinoa e logo lau fomaʻi.

E mafai ona e faʻatinoina le faʻamalosi tino mo tamaiti ma tagata matutua. Faʻatasi ma togafiti togafitiga, e fesoasoani e faʻafefe ai le le mautonu, vaivai, ulu o le tino, maʻi gastrointestinal diseases, bronchial asthma, mafanafana faifaipea.

E i ai ni faʻailoga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

"O le manava" manava e le fautuaina mo ia faʻamaʻi ma tulaga: afaina o le faiʻai i le mafaufau, maʻi o le mafaufau, faʻalavelave maualuga, faʻamaʻi i le gasegase maualuga, maualuga fiva.

O faʻamanuiaga

O mea taua lelei o le auala o le "sisiva lemu ma le maʻi suka" o:

  • avanoa. O le mea moni, o le togafitiga e sili atu nai lo le faigofie,
  • leai o "aʻafiaga itu". E tusa lava pe e te le maua se mea lelei, e mautinoa lava e le afaina ai le manava,
  • faʻaleleia metabolism.

E taua le manatua e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma se paleni taumafa ma fualaau.

I le taimi lava e tasi, afai e te manaʻo e faataitai le metotia ia oe lava - e leai se mea e leaga ai lena mea. I soo se tulaga, o le tautinoga a Vilunas o le maʻisuka e mafai ona faʻataunuʻuina ua tuʻuina mai ai le faʻamoemoe i le tele o tagata.

E i ai ni faʻafitauli i le auala?

O nai manatu ia na faia e tagata tetee o le metotia a Yuri Vilunas:

  • o le mea moni, o tagata uma e le masani ona faia ni tafaoga faamasani e tatau ona i ai ni faafitauli i le suka o le toto. Ae a le o lea? I le talafeagai, e tatau ona ou fai atu e toatele tagata e aoao e uiga i lo latou faʻamaʻi faʻafuaseʻi, poʻo le taimi ua iloa ai le maʻisuka lava ia o ni faʻalavelave faigata (faʻavalea le vaʻai, tiga faʻatasi, maʻi o le maʻisuka),
  • o le finauga lona lua e sili atu ona taua. O le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le fesoasoani a Vilunas e le mafai. E le mafai ona toe faʻaaogaina le "saʻo" o le resitaraina o le B-cell.

E leai se mea e faʻafefeteʻi ai le manava manaia. O le mea autu e le o le avea ma faavae o togafitiga.

E naʻo se faʻatasi ma togafitiga faʻafomaʻi o togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona maua ai ni taunuuga lelei. O le tagi e faʻanoanoa le maʻi suka e aunoa ma ni vailaʻau e sese.

Elena, 42 tausaga, Samara: "Mo le tele o tausaga na ou mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, taumafai e togafitia i laau, e le fesoasoani. O togafitiga faʻaleleia togafitiga, vailaʻau na filifilia e le fomaʻi aoga ma se taumafa paleni na fesoasoani e foʻia le faafitauli atoa. O le afa o le tausaga le suka o loʻo i le tulaga masani. "

Ekaterina, 50 tausaga, Pskov: "Sa ou manava manava i Vilunas mo le tausaga i le taimi nei. Ua mou atu le le mautonu, ua paʻu le ulu, ua taofi le sugar e "oso". Ua ou fiafia. "


Ua maitauina e fesoasoani le upega i le maʻisuka malosi. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o loʻo i ai le tele o vitamini, micro-macro elemene e faʻaleleia ai le faʻatinoga o le pancreas.

O tagata gasegase e tali lelei atu i togafitiga ole susu suka. O teuteuga ma mea faʻaleagaina e faʻavae i luga o lenei laau ei ai le aoga aoga i luga o le metabolism ma le galuega o le ate.

O le a lenei mea

O le mea muamua e fai mai, o le tusitala, e le fuaina le siama, na faʻaauau pea ona saili mo auala lelei e faasaga i le faʻamaʻi. O le tele o suʻesuʻega na mafua ai le faʻamalosia o le faʻateleina o le faʻamaʻi ona o le manava le talafeagai o tagata gasegase. E ala i lana lava faʻataʻitaʻiga, o J. Vilunas faʻamaonia le mafai ona faʻamaloloina le maʻisuka i le faʻaaogaina o lana metotia.

E taua foi le taua o le taimi nei, o vailaau e le iloa se vailaau e mafai ona fofoina atoatoa se faamaʻi. E fiaselau gasegase i aso uma e ofoina atu se mea ma faʻaogaina i latou i mauga o vai mo le soifua maloloina masani.

O tafaoga tafaoga a Yuri Vilunas e faavae i luga o le talitonuga e amata ona tupu le maʻisuka ona o le le lelei o le tuufaatasia ma le gaosia o hormones i le tele o aofaiga. I se tulaga sili atu ona mafua mai lea i le manava le talafeagai. O se taunuuga, o gasegase pancreatic e pagatia mai le matelaina o le okesene ma e le mafai ona galue masani i le lumanaʻi.

O le atinaʻe atili o le faʻamaʻi o le taunuuga lea o se auala e le saʻo ai togafitiga.

  • toe faʻaleleia le masaniga o le gaioiga o le pancreas ma le beta,
  • faʻasaʻo le fesuiaiga o le kesi,
  • fafaga uma totoga ma masini e maua ai le okesene talafeagai,
  • mafua ai togafitiga faanatura faalenatura.

O le auala fou a le tusitala na faavae i luga o le mataupu o le tagi mo tamaiti, lea e sili atu ma le tasi ona matauina e le Vilunas i luga o le auala. Na filifili le faipisinisi e taumafai, e pei o pepe, ia solomuli ma manava ma maua ai se leo oooh. O ni nai minute o le toe fai soo ma le toʻa. Tau lava o manatua upu a loʻu tinamatua: "Tagi, o le a faigofie."

O le mea lenei na avea ma faavae o metotia a le tusitala, ona o lea manava ua tumu ai le tino i le carbon dioxide ma le okesene i le fua faatatau o le 3: 1, lea e lava mo le masani ai o le toto i le tino atoa.

O ai e tatau ona tagiau le manava

E faʻamaonia o le manava talafeagai e fesoasoani i le togafitiga o le tele o faʻamaʻi, e aofia ai ma le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona faʻaaoga e puipuia ai faʻamaʻi. O faamalositino mo le manava tatau e fautuaina e le gata mo tagata matutua, ae mo tamaiti foi ile amataga o le tele o faamai. Talu ai nei lava, o le manava e tagi lemu e faʻaaogaina e faasaga i le maʻisuka i le amataga, e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. Na siaki e le tusitala le aoga o le tagata lava ia, ma mafatia mai se maʻi.

I le mulimuli i le faʻataʻitaʻiga a J. Vilunas, e toʻatele na amata ona suʻeina le metotia mo isi faʻamaʻi. O le aoga o le auala o loo matauina foi i le togafitiga o ia faaletonu:

  • bronchial asthma, isi faafitauli ma mama ma le pito i luga o le manava,
  • malulu
  • cardiological mala
  • maualuga o le toto maualuga (toe faʻamagaloina), faʻasalaga,
  • vaivai le tumau
  • masani ona taʻavale e tumau
  • tigā
  • faaletonu mafaufau
  • anaemia
  • faafitauli i le gastrointestinal tract,
  • afaina.

O le aoga o le metotia i tulaga faigata ma taimi o osofaiga faʻafuaseʻi e lauiloa. E mafai ona faʻaaogaina le faʻamalositino ma le faʻaalia o se faʻamaʻi tiga tiga.

O le auala faʻamalosi e fesoasoani i le faʻamalosia o le okesene i totonu o le tino. O ia gaioiga e fesoasoani e lagona ai le toomaga, faʻafetai i le toe faʻaleleia o le fatu masani o le fatu, le faʻamautuina o le tino, fatugaʻo ma le ate.

Faʻatau ma faʻasoa

Faʻamaumauga aloaʻia aloaʻia e iloa le aoga o auala le faʻamaoni e aunoa ma ni suʻesuʻega.I le taimi lava e tasi, fomaʻi e faafitia le avanoa e maua ai se vaifofo atoatoa mo le maʻisuka, aemaise lava e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. E manatu le au atamamai i le manava o le tino e avea ma fua e faʻamalosia ai le tino, ae leai.

E le gata i lea, o uiga faaalia o fomaʻi i iloiloga e faapea o tagata gasegase e tuua se auala fou e le o se mea e le masani ai. Peitai, latou te le faasaina le siakiina mo o latou gasegase, aua o ia ituaiga o galuega e le afaina ai i latou lava.

Faʻavae i luga o nei mea, e mafai ona tatou vaʻavaʻai i itu lelei ma leaga o le auala a le tusitala. O le faaopoopo, e tusa ai ma gasegase, e aofia ai:

  • leai se poto faapitoa ma tomai e manaʻomia,
  • saogalemu mo le soifua o le tagata maʻi,
  • e mafai ona faʻaaoga e faʻaleleia le soifua maloloina,
  • avanoa mo le faʻaaogaina e soʻo se vasega o tagata matutua.

O mea le lelei nei e faʻaalia foi:

  • saturation o sela ei ai le okesene e le mafai ona toe faaolaola le tino ua maliu i le maʻisuka, lea e le fautuaina ai le faʻaaogaina o le metotia e avea ma metotia autu mo togafitiga,
  • le le amanaiaina o vailaʻau, faʻamoemoe mo le manava faʻanoanoa, e oʻo atu ai i faʻafitauli ma faʻalavelave faʻafitauli o le soifua maloloina,
  • E leai ni suʻesuʻega suʻesuʻega e faʻamaonia ai le aoga o le metotia i togafitiga o le maʻisuka.

Laasaga i lea laasaga taʻitasi

O le faamalositino e faia e le gutu, i soo se tulaga e faigofie mo le maʻi. O le metotia e faʻavaeina i luga o se faiga o musumusuga saʻo ma faʻasalaga. E manaʻomia lou faʻalelei lelei, e pei lava o loʻo e puhiina le lauti. Mo le faʻamalosia o toleniga, e mafai ona e fai atu oooh. O lona umi e 3 sekone. O le mea e sili ona faigata e fai o le tagi masusu.

E tolu auala e faatino ai le faʻatinoga:

  • Faʻalelei. E masani ona faʻaaogaina e le amataga. E manaʻomia lou tatala o lou gutu i se mea itiiti, fai mai "k" poʻo le "ha". I lenei tulaga, e le tatau i le ea ona ulu i le faai. O se manava manava e ave, ona vevela lea. Afai e amata ona e lagona le pala, e mafai ona e malolo, ona toe amata lea.
  • E sili atu le maualuga, afa ma le afa lona lua. Faʻataʻitaʻiina e ala i le vave faʻapipiʻiina o sina vaega o le ea. Le isi - exhale e tusa ai ma le polokalame.
  • Tusa, tumau e le silia le 1 le lua.

O le tusitala o le auala o loʻo talanoa e uiga i le auala e saʻo ai le manava gapelu e aʻafia ai le maʻisuka i lana vitio. O faʻalavelave uma lava e faʻatinoina, e taulai atu i tomai o le tagata maʻi.

Faʻatasi ai ma le manava lemu, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se ituaiga massage masini, faʻalositino gymnastic ma isi metotia e aʻafia ai metabolic processes.

Mo togafitiga talafeagai, toe fai le faamalositino ia le itiiti ifo i le 4 taimi i le aso mo se umi e 5 minute pe sili atu foi. O le umi o le vasega e faalagolago i le setete o le maʻi.

Contraindications

O le auala e tagiauʻu ai ua matua faasaina ona faʻaaogaina i luma o:

  • ulu ulu
  • ogaoga maualuga,
  • maualuga maualuga le toto poʻo le faʻasaina tui,
  • fiva, maualuga o le vevela o le tino,
  • toto i totonu
  • ituaiga faʻafitauli o le mafaufau.

E le faatagaina le faʻaaogaina o le metotia i le i ai o ni foliga faʻapitoa o soʻo se maʻi faʻamaʻi.

Upu Tomua Na faʻapefea ona ou mafaia ona faʻafitia le maʻisuka

I le lua tausaga talu ai, na lolomiina ai laʻu tusi, Weeping Breath against the Diabetes, ma le ulutala "Faʻataunuʻuina o le Faʻatonuina e aunoa ma Fualaau Faʻatau ma Meaʻai" (St. Petersburg, 1999). I totonu, mo le taimi muamua na ou talanoa ai e uiga i le auala na mafai ai ona ou toe maua mai le maʻisuka, e aunoa ma le fesoasoani a fomaʻi.

I totonu o se siosiomaga e taʻu mai ai e le faʻailoga faʻamaʻi le maʻi suka e avea ma faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, o le foliga mai o le isi itu o le mafaufau, lea e mafua ai le mafai ona togafitia lenei maʻi ogaoga e ala i le faʻaaogaina o le natura masani o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia na ou mauaina (soga le manava, masalosalo o le tagata lava ia, malologa masani o le po, ma isi mea). . Ae ui i lea, o vailaau faʻaaogaina na faʻaaogaina ai le "leo filemu" ma faafoliga e leai se mea, i lona uiga, na tupu. O se tasi (e ese mai i se fomaʻi) o loʻo talanoa e uiga i mea le mafaufauina, ma o le mea lea e aoga ai le gauai tele i lenei mea. O le mea moni, i le lalolagi atoa e leai se tagata e toʻatasi o le a faʻamaloloina i le maʻisuka, e oʻo lava i totonu o atunuu sili ona atiaʻe.

Ae o le tali atu a le faitau afe o tagata gasegase, e aofia ai fomaʻi, oe na fiafia tele ma faamoemoe na talia le manatu o le toe maua atoatoa o le malosi, na matua ese lava. E le gata o Rusia, ae o tagatanuu uma o le CIS ma isi atunuu CIS (Siamani, Amerika, Isaraelu, ma isi) liliu atu i togafitiga faafomaʻi o vailaau masani. Ma oi latou uma lava, i luga o latou lava aafiaga, ua talitonu i le sao o manatu fou, o se taʻiala fou i le malamalama o tagata - o togafitiga masani faalenatura. Mo le 33 tausaga i le taimi nei, ua aloaia aloaia se tagata maʻi i le maʻisuka, ou te ola e aunoa ma le inisalini ma isi fualaau faasaina, faapea foi ma meaai. O loʻu olaga e foliga mai e le ese mai le soifuaga o tagata soifua maloloina: e leʻoloa ua leva ona faʻasalaina aʻu e fomai i le maʻisuka, e toʻaitiiti o le a talitonu i ai. O le mea moni, talu ai ou te le tuiina le inisalini ma aua le tago i le suka suka o le mannyl poo le maʻisuka, ou te le taumafaina 5-6 taimi i le aso ae aua le mulimuli i se meaai, ou te 'ai le suka e pei ona ou manao i ai, ou te ola i se olaga ola maloloina, ou te le mafatia i ni faafitauli e le maalofia i le maʻisuka.

E faapefea ona ou faia lenei mea?

Muamua lava, faatasi ai ma le fesoasoani o le manava gagau na ou mauaina ia Mati 1978.

O le faaiuga mai iinei e le manino. Afai o le manava le talafeagai o le mafuaaga lea o le toto maualuga, ona pau lea o le auala e foia ai le faafitauli o le gasegase o le gataifale gasegase o le amata lea ona manava saʻo. Na ou faia - ma mo le sili atu ma le kuata o le seneturi e leai ni ou faafitauli i le maʻisuka.

I le taimi lava e tasi, na leiloloa uma oʻu isi maʻi soifua maloloina - ischemia, toto maualuga, maʻi o le taimi, cardiosclerosis. Le manava manaia e masani ai e le gata o le suka, ae o gaʻo, polotini, metabolism vai, meaʻai na ulu atu i totoga talafeagai ma faʻamalolo. I se isi faaupuga, o le mānava talafeagai e mafai ai ona faʻamautuina atoatoa, mulimuli ane, o faʻafitauli uma faʻaleagaina, ma o maʻi uma na oi latou lava na mou atu e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau.

Ae e le o mea uma. E foliga mai o le Natura na tuʻuina atu i le tagata se isi metotia taua mo le faʻatonutonuina o metabolic process - le massage massage, lea na ou mauaina i le 1981, o le faʻaaogaina e tutusa lelei mo le soifua maloloina e pei o le tagi. I le taimi nei, e le iloa e fomaʻi le tasi po o le isi. O le mea lea, o taunuuga o le tau faasaga i le maʻisuka e le aoga tele.

Ioe, ina ia lelei le faatonutonuina o le carbohydrate, gaʻo, polotini ma isi metabolic processes i totonu o le tino, e tatau ona iloa ma faʻaaoga, faʻaopoopo i le manava ma le pisapisao, masini uma lava o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia. O nei mea e aʻafia ai, aemaise lava: malologa masani o le po, meaai masani, anapogi masani, faʻalavelave masani. E naʻo lo latou faʻalavelave faʻaaoga e mafai ai ona e faʻaauau ma pulea lelei le suka o le toto. Mo nisi auiliiliga pe faapefea ona faia nei mea uma, ou te talanoa i lau tusi.

O le mauaina o togafitiga faʻalesoifua maloloina masani mo le taimi muamua na mafai ai ona tuʻuina atu se poloaiga o le loloto ma sili atu le saʻo o le malamalamaaga o le faʻaaogaina o le physiological e tutupu i le tino o le maʻi. O le tele o mea e le manino ma e le mafai ona faamatalaina mo fomaʻi e matua malamalama lelei pe a tatou manatu i se mea taua e pei o le okesene o le tino o tagata gasegase. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tupuga o le uiga o le "teteʻe" o sela i le inisalini, pe a faʻafuaseʻi ona "mumusu" ia suauu mai le toto, ona o le leai o se okesene. O le mea lea ou te faʻamaonia ai le suʻesuʻega e uiga i le mafai ona maua se togafitiga moni mo le maʻisuka ma mafuaʻaga mo le le manuia o fomaʻi i se auala faigofie ma mafai ona malamalama i ai tagata uma. Muamua, i le faʻaalia e naʻo le iloa ma le faʻaaogaina o le manava lemu, faʻaosoosoina le masiofo ma isi togafitiga faʻamalositino, e le o manatu i ai i aso nei, e mafai e se tasi ona manuia.

Lona lua, mulimuli i fomai, ou te mulimuli i le filifili atoa o auiliiliga o mafuaʻaga o le toilalo o le gaosiga o le gaʻo gaʻo latou te tuʻuina atu, ma mai se manatu fou, e faʻaalia ai le mea le saʻo po o se mea sese ua le mafai ai ona maua ni faaiuga saʻo.

Ma ou te manaʻo e tuʻuina atu i le au faitau uma ia fautuaga. Manatua, e le togafitia togafitiga. O le tino lava ia e faʻamalolo uma faʻamaʻi ma i le tasi auala - e ala i le tuʻuina atu o meaai talafeagai i totoga uma, maso, mamanu. O le mafuaaga lena e le mafai ai e le inisalini, poʻo isi vailaʻau, poʻo se mea taumafa ona faʻamaloloina le maʻisuka i soo se auala. E mafai ona e faia lenei mea na o oe lava, e faʻaaogaina togafitiga faʻalesoifua maloloina masani na tuuina mai ia i tatou e le Natura.

O au lava ia e le o se fomai, ua ou auai i tulaga faasaienisi i loʻu olaga atoa. Ma o le mea lea, o le fiafia tele o le tagata faitau o le fesili lea i le auala na ou mafai ai ona maua auala e fofo ai le maʻisuka. O le a ou taumafai nei i auiliiliga auiliili e talanoa e uiga i lenei mea ofoofogia.

Ua 74 oʻu tausaga. Mo le 33 tausaga mulimuli ou te lei faʻaaogaina ai vailaʻau. Ou te fia faamamafa atu: e le mai laau, pe mai le kemisi. E le gata i lea, ou te le tagofia ni meaʻai ma isi fualaau lelei ua fautuaina.

O taunuʻuga o se ola e leai se ola e tautala mo i latou lava.

Ina ua 40 ou tausaga, na faia e fomaʻi le tonu o le "bouquet" o faʻamaʻi eseese: maʻisuka, ischemia, toto maualuga, maʻi o le taimi, cardiosclerosis. I le taimi lava e tasi, e manaia le maitauina o lenei "bouquet" na aliali mai i tua atu o le gasologa o le tolu sefulu tausaga na ou tausisia uma ai fautuaga faafomai mo se olaga soifua maloloina (faamalositino faaletino, meaai lelei, malolo i aso uma). Ina ua maʻi o ia, sa ia tago uma i vailaau talafeagai.

I le taimi muamua, na foliga mai ia te aʻu, o le mulimuli i fautuaga uma a tagata tomai faapitoa, o le a ou faatumauina loʻu ola maloloina mo se taimi umi. O le mea na ou teʻi ai, o mea uma lava na faʻaalia i le isi auala: o le sili atu ma le faʻaeteete o faatonuga a fomai, o le tele foi lea o aʻu togafitiga, o le sili atu ona leaga seia oʻo ina logoina aʻu ua maua loʻu maʻisuka ma e leai se faamoemoe o le faaolataga talu mai le le mafai ona togafitia.

I lenei taimi sili ona faigata o loʻu olaga, na muamua ona ou mafaufau loloto i le mea e fai i le isi. O faʻamoemoe o mea leaga. E le gata i lea, e pei ona fai mai le fomaʻi i se taimi vave ma le manino, e na o le pau lava le mea e mafai, ma o filifiliga - leiloa o le vaʻavaʻai, tosoina o vae, faʻamaʻi o totoga i totonu, ma isi.

Mo aʻu o se ituaiga o mea na maua - mo le taimi muamua na ou maua ai le leai o se malosi o fomaʻi, lo latou le faʻamalosia ma le le mafaia ona tuʻuina atu le fesoasoani i le maʻi. Na manino mai i tulaga faapea, o le tumau pea i le tausiga a le au fomaʻi e pei o le taimi muamua - o le a mautinoa lava oe o le a le mafai ona e le mautonu i se taimi lata mai. Na o le tasi lava le ala e alu ese aitaumafai e saili le auala i lou faʻamaloloina oe lava.

O se faaiuga taua, o lona uiga o se suiga atoa i loʻu olaga, ina ua ou malolo i le cardiological sanatorium i Repino (Ianuari 1978). O togafitiga i le falemaʻi, lea na iu ai i se tulaga o le faʻamaʻi, na toe faʻaalia ai le le atoatoa ma le le lelei o le manaʻo o fomaʻi e foia soʻo se faafitauli tau le soifua maloloina, e masani lava i fualaau. Sa tele meaʻai fua na tuʻuina mai ia te aʻu, lea sa tatau ona ou faia ma se faʻalavelave matuia i le tulaga o le tino. Ioe, sa i ai se aafiaga lelei, ae mo sina taimi. O le taimi lava na maeʻa ai le gaioiga o nei vailaʻau, na toe faʻafou uma faafitauli - ma e oʻo lava i se foliga e sili atu ona mataʻutia.

O le matamata i lenei mea matautia i lea aso ma lea aso, na ou oo ai i le faaiuga lenei: e le o togafitia e se vailaau soʻo se mea, latou te na o le tulia o matou maʻi i totonu. O le mea lea o le tino lava ia e faʻamalolo uma maʻi. Ae faʻapefea ona ia faia?

Na faasolosolo lava ina amata ona galue loʻu mafaufau i lenei itu: masalo o le natura lava, i le taimi o le fanau mai o se tagata, ua tuu i totonu o lona tino nisi o togafitiga o le soifua maloloina. Afai tatou te aʻoaʻoina nei auala ma iloa auala e faʻaaoga ai, ona tatou vave foia lea o ni faafitauli se lua:

1) o le a tatou teenaina vailaau - mo lo latou le aoga ma mea leaga (muamua, kemisi),

2) oi tatou lava ia mautinoa o lo tatou soifua maloloina ma mea talafeagai e maua i taimi uma io tatou tino.

O le galuega na tulaʻi mai i luga o loʻu ulu na foliga mai o se faaosoosoga ia te aʻu, ma na ou taʻua ai foi le tulaga "Puipuia o se tagata mai fualaau faasaina lea e afaina ai lona ola maloloina ma le ola." O le mea lea, na vave ona ou faʻaaogaina.

I le sailiga o togafitiga masani o le soifua maloloina, na ou filifili ai e amata ma o matou "uso laiti" mai le lalolagi o manu. A uma, o latou uma i le fale, aemaise lava i le vao, mo le tele o tausaga, latou te tausia lo latou ola maloloina e aunoa ma ni fualaau. E masani lava, sa i ai soʻu faʻamoemoe e vaʻavaʻai i se mea mai ia i latou, ona taumafai lea e faʻaaoga mo aʻu lava ia.

Ae ui i lea, e tusa lava po o le a le tele o laʻu vaai, ou te lei mauaina se mea. Aʻo vaʻavaʻai i luma, ou te fia fai atu, o le mea moni, o mea uma lava o le soifua maloloina i totonu o tagata ma manu e tutusa. Ae na manino lava ina ua ou mauaina uma nei metotia ia te aʻu lava ia.

Ua mavae le taimi, ma o le galuega na sili atu ona faatutuina e aʻu na foliga mai e toetoe a le mafai ma e oo lava i se mea manaia. Fesili na tulaʻi mai: a faʻapefea pe afai e leai ni faʻalapotopotoga faʻalesoifua maloloina masani ma e leai se aoga o laʻu sailiga? O le a le mea e foliga mai ai nei, e foliga mai o tala faʻasolopito, foliga o le soifua maloloina foliga ma o a latou foliga? E foliga mai e le pei o se tala faasolopito: "alu i ai, ou te le iloa po o fea, aumai lena mea, ou te le iloa po o le a"?

Ae, na iu ina ou laki. I le masina ma le afa talu ona ou toe foʻi mai le falemaʻi, na iu lava ina mafai ona ou tatalaina le muamua, ma, mulimuli ane, o le mea sili ona taua o le soifua maloloina na tuuina mai ia i matou i le natura-o le maligi o le manava. Talu ai o le au faitau e masani ona fiafia i le auala na tupu ai lenei mea, o le a ou taʻu atili atu ia te oe.

Afai e foliga mai ua faaleleia atili loʻu soifua maloloina i totonu o le falemai ma le faʻaauau pea o togafitiga ma togafitiga e tele, ona toe foʻi lea i le fale ma vave ona toe faʻaleagaina. O vaivaiga sili ona malolosi lea na foliga mai na sili ona mamafa (e masani lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka). I taeao, o le lagona e pei lava ou te lei moe, ma sa ou faigaluega i le po atoa: soli, ave taavale. I le tino atoa sa i ai pea le vaivai o le "matua-matua", sa faigata ona le alu i fafo, ae na savalivali faataamilo i le potu, e mafai ona ou nofo moni mo ni itula e aunoa ma le tu i luga.

Sa ou faitio e uiga i se tulaga talitutusa i laʻu fomaʻi, i le tali sa ou faalogoina: ave uma vailaau ua faatonuina mo oe, ma faaopoopo foi aspirin ("tasi papa maa i le afiafi, ma faapena i loʻu olaga atoa"). Ma e ui lava na vave ona tetee mai loʻu aiga ("ua na o le 40 ou tausaga, ua e afaina ai oe i le kemisi)), na tonu ia te au ou te talitonuina le fomai mo le taimi mulimuli ma na ou aveina ma le faamaoni aspirin mo se masina.

Ae ona o le tulaga na sili atu ona ogaoga, ua ou toe alu i le fomai e faamanino le taimi o le aveina o vailaau, e iloa ai pe na ou faalogo saʻo. Ma ina ua faʻamaonia e le fomai le mea na ia fai mai muamua ("ave le aspirin mo aso uma o lou ola"), ao faamamafa atu o se mea malie tele ("Ua uma ona ave e tagata Amerika ni papa se lua i le aso, taeao ma le afiafi"), na ou sau i le fale lafo uma fualaau i totonu o le pa.

Ae o le a le isi mea e sosoo ai? I mea uma, ou te leʻi mauaina ni togafitiga masani o le soifua maloloina, o loʻu tulaga o loʻo atili ai ona leaga. Ona ou filifili lea e toe liliu i le tino.

E tatau ona ou fai atu i totonu o falemaʻi sa faasaina au e fomai e le gata o le faamalositino i le taeao ("vaivai tele le loto, le mafai ona tu i luga"), ae ia savali vave. E tusa ai ma le fautuaga a le fomaʻi, e mafai lava ona ou savali lemu i luga o le auala ua faailoaina mai ia te au i le paka o falemaʻi. Ina ua ou foi mai i le fale, ou te lei fefe e solia lenei mea faasaina.

O le mea lea, 18 Mati, 1978 o le aso amata lea o le manava lemu. Ona mo le taimi muamua i le tele o masina, na ou toe filifili ai e taumafai e faia ni taotoga faaletino ma. le mafai! Ina ua uma ona moe, sa matua vaivai lava le tino ma sa le mafai lava ona ou sii i luga oʻu lima ao ou faia ni faagaioiga faaletino (na faatumulia oʻu lima i le mamafa o le mamafa, na avea i latou ma pood).E leʻi tupu muamua lava lenei mea ia te au muamua.

I lagona le fiafia ma le le fiafia, na faamalosia au ou te nofo i luga o se nofoa latalata ane ma toetoe a ou tagi masusu. Ae o le mea ofoofogia: e leai ni loimata i le taimi lava e tasi, ae o le taimi umi na alu ai le gutu, e pei o le tagi. O lenei manava na tumau i le 2-3 minute, ona taofi lea, ae na vave ona ou lagona ua sili atu ona ou matauina.

O lenei faʻaleleia atili na vave ona ou fesootaʻi ma le manava maoti, ma faʻaalia le tagi. O le tele o fesili na oso mai i loʻu mafaufau: o le a le manava faamalolo o lenei? Na faapefea ona tupu? Aisea na faafuasei ona mou ese atu ai? Ma o le a le mea e tatau ona faia e toe faʻafoʻi ai?

Ona ou tu lea i luga ma toe taumafai e faia se isi faamalositino faaletino, aʻo ou mataituina lelei le tulaga o loʻu manava. Ina ua mavae ni nai gaioiga, sa ou lagonaina ua toe togi foi le manava faapena. Na avea lenei mea ma faailoga ia te aʻu e vave nofo i lalo ma toe "manava", ma faaumiumi ai taimi o evagelia i loʻu gutu. Ua toe faaleleia loʻu manuia. Ma ina ua maea faamalositino faaletino, sa suia faavavega loʻu tino, foliga mai o le fiafia, malosi, lagona lelei ma na manao foi e tamoe. Ma sa ou maua se avanoa: e tusa lava pe faasaina uma fomai ma se lapataiga e puipuia loʻu loto vaivai mai soo se mea faigata, na ou alu i fafo ma fiafia tele e tusa ma le selau mita i le tasi itu, ona ou tamoe lea i le mamao e tasi i le fale. Sa galue lelei loʻu fatu, sa ou lagona le fiafia, sa ou i ai i le lagi ma le fiafia.

O nei aso uma o le taeao na amata ai ona ou faia ni mea e sili atu nai lo na o faamalositino faaletino - Na ou faatinoina faamalositino taitasi faatasi ai ma le manava manava na foliga mai i le taimi lava e tasi (mulimuli ane na taʻua e fomaʻi lenei manava "tagi"). Ma o aso uma lava ua faʻaleleia ai le tulaga o le tino. I le masina mulimuli ane, na mou atu oʻu maʻi atoa ma faafitauli o le soifua maloloina e aunoa ma se mea na tupu, o mea uma na toe foi mai i mea masani, ma na toe avea ai aʻu ma se tagata soifua maloloina. Ma talu mai lena taimi ou te le i aveina ni vailaʻau mo le 30 tausaga.

Sa ia faaalia se manava leotele i nisi o fomai. Na latou fai mai na latou vaaia se manava mo le taimi muamua. O le faʻatauvaʻa ma tusi faʻapitoa na faʻamaonia ai e le o iloa le manava i le lalolagi. O le mea lea, ua maua ai se sailiga. I le silia ma le tolu tausaga talu ai, e afe ma afe tagata na toe maua mai le fesoasoani i le manava o le tagi, e aofia ai ma le fesoasoani a le tele o fomaʻi pe a le aoga le fualaau.

I le maeʻa o le manava o loʻo tagi, o isi togafitiga masani faʻalesoifua maloloina sa mauagofie - faʻaosofia le masiofo, malologa masani o le po. E le i vave vave le natura, ae faasolosolo lava, i lea laasaga ma lea laasaga, tatala lautele i oʻu luma faitotoa i le faleteuoloa o ana mealilo, lea sa natia saogalemu mai tagata mo se taimi umi lava.

Ae i le taimi e tasi, i se taimi umi lava, i le vaveao o lona soifuaga, o tagata muamua, o se vaega o meaola e le mafaatusalia o le lalolagi o loo siomia ai i latou, ua tuufaatasia lelei faatasi ma lenei lalolagi auala uma o le soifua maloloina. Ae ui i lea, faatasi ai ma le atiina ae o le malo, latou te agai mamao atu ma mamao ese mai le Natura seia oo ina leiloloa lenei sootaga, ua leiloa o latou tomai ma malamalama, lea na avea ma se mea lilo natia e le Natura.

Ma o lenei o nei malosiaga malolosi, natia mo le tele o seneturi ma le afe tausaga talu mai le tagata, ua toe foi atu i tagata uma, aumaia ia i latou le olioli o le ola maloloina ma se olaga fiafia umi.

O se lesona lelei lenei mo i tatou uma lava, ola i luga o le lalolagi: e le mafai ona foia ma faʻaleagaina Oe i le natura. Ma le mea uma, o loʻo i ai pea le tele o mealilo le mafaamatalaina na natia i totonu. O le mea lea, e le gata ina alofagia ma puipuia le Natura, e tatau lava ona muamua suʻesuʻeina. Na o le taimi lena o le a ia tatalaina ma le agaalofa i luma o tagata ana faleteuoloa e le mafaitaulia ma ana mealilo e leiloa, e aofia ai - e le o se mea e le o aofia ai - o le mealilo o le talavou ma le ola e faavavau.

Ua lauiloa o le mau e faatatau i tagata taitoatasi na ola, e tusa ai ma aga masani, 500-600 tausaga. E saogalemu le faapea atu afai ei ai ia centenarians, o latou na latou iloa tulafono o le Natura ma ola e tusa ai ma i latou. I lenei itu, e manino lava o le sailiga i lenei itu, lea o loʻo faia nei e fomaʻi mai fomaʻi (o lona uiga o le atinaʻeina o vailaau faʻavavega, ma e oʻo lava i le sui o totoga taʻitasi e liliu ai se tagata i totonu o se robot), e leai se aoga ma faʻaleagaina. O vailaau lava ia e feteʻenaʻi ma tulafono a le Natura. Ma le mea uma, Natura, fatuina o se tamaloa, na tuʻuina atu ia te ia mea uma e tatau ai mo se soifua umi ma soifua maloloina ma e leʻi faʻalagolago i vailaau, aemaise ile kemisi faʻaonapo nei.

Na o le pau lava le ala moni o le iloa lea o tulafono o le Natura lea tatou te le iloa lava. Na o le taimi lena, o mea lilo uma o le soifua maloloina, talavou ma le ola umi e aunoa ma fualaau faasaina o le a faʻaalia mai ia i tatou.

O le manatu sili o le Ancient World Hippocrates e faapea: "O le atamai o le iloa lea o mea uma na foafoaina e le Natura." O nei upu a le saienitisi lauiloa e tumau pea lona talafeagai i lenei aso.

Mataupu 1. O le ki i le faʻalauiloaina o le mealilo o le maʻisuka e le o le inisalini - ole manava

O taumafaiga a fomaʻi e faʻamalolo ai le maʻisuka o le a le manuia. O le mea lea, o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. O le mafuaʻaga o le toilalo o vailaʻau faʻaleaganuʻu o le leai o se malamalama o le mafuaʻaga autu o le maʻi o se manava le talafeagai.

Mo le taimi muamua, o le avanoa e malamalama ai i lenei faʻamatalaga na faʻaalia mai i le oʻo mai o vailaau faʻapitoa ma, sili atu i mea uma, ma le tatalaina o le manava lemu. Na manino mai o nisi tagata e manava saʻo, ao isi - sese. O le i ai o ituaiga eseese o le manava e fuafuaina e le malosi o le mascular system of lungs: o muso vaivai e iloa ai le i ai o le manava le talafeagai (pe a puupuu le manava nai lo le musumusuga), ma malosi malosi e iloa ai le manava saʻo (pe a oʻo le umi o le mafanafana nai lo musumusuga). E ui lava o le eseesega i le umi o le faʻamalologa saʻo ma le le saʻo e mafai ona matua laitiiti (e oʻo atu i le 0.1-0.2 sekone) ma toetoe lava a le mafai ona vaaia i lalo o le vaaiga i fafo, ae ua lava lea mo se faʻataʻitaʻiga taua o le fua o le carbon dioxide ma le okesene i totonu o le tino. Faʻasaʻo le faʻamalauina o taimi umi e fuafua ai le fesuiaiga o le gas lelei pe a oʻo ile 3 taimi sili atu nai lo le okesene.

O le ituaiga fesuiaiga o le kesi lea e mautinoa ai le fetaui lelei o molelakenela molelapi ma le hemoglobin, lea e ave ai le okesene i totoga uma ma maso. Soʻo se mea e maua ai e le haemoglobin le okesene, o totoga uma ma musele e aunoa ma ni faafitauli e maua i le fetaui tonu ma o latou manaoga, lea e mafua ai tulaga mo le tele o latou taumafa gaʻo, gaʻo, proteins ma isi meaʻai. I lenei tulaga, o le auala aupito sili ona lelei o metabolic processes uma i totonu o le tino, o le soifua maloloina o totoga taitasi, ma le tino atoa i lona atoaga ua mautinoa.

Ae peitai, o le isi filifiliga e ono tulaʻi mai i tulaga o le manava le talafeagai ma mafua ai le fesuiaiga o le kesi le talafeagai i le faiga o le totoga. I lenei tulaga, o le okesene o molekone e matua mausali le fesootaʻi ma le hemoglobin ma, e ui lava e tele le okesene i totonu o le toto, o tino uma ma maso e aafia i le matelaina o le okesene. A aunoa ma le mauaina o le okesene, e le mafai ona latou gaosia le suka ma gaʻo latou te manaomia mai o latou toto. O le mea lenei e lua ona taunuuga: i le tasi itu, a aunoa ma le mauaina o meaʻai, o le a gasegase totoga, ma o maso e le maua le mamafa, i le isi itu, gaʻo ma gaʻo e paʻu i totonu o le toto, o lo latou faʻatupulaia e maualuga tele atu nai lo le faʻatagaina masani.

Tuua Lau Faamatalaga