Alualu i luma o le cerebral arteriosclerosis

Le faagasologa lea e faʻalavelaveina ai le tulaga o arteries. Atherosclerosis o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le teuina o lipids i totonu o paʻu o arteries. Tele lava i le atigi totonu. I totonu o laʻau, o le atinaʻeina o mea fesootai e amata. O loʻo i ai se faʻatusatusaga o puipui o maʻa. Ua vavalalata o latou lumen.

O le gaioiga o le fausaga o loʻo taua i lalo:

  • elasticity
  • toto i isi totoga ma faiga

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le galasticity of arteries e faʻavaivaia. Latou te taofia le tuʻuina atu o le toto i totoga ma tino. O fea i le faagasologa e taʻitaʻia ai faʻamaʻi eseese.

O le a le uiga o le faʻamaʻi? O le mafuaʻaga o le atherosclerosis o le toto maualuga. Ma i totonu foi o le vasa.

O le vaʻaia o arteries e mafua ai ona faʻaitiitia le latou galuega. O le a le mea taua i le atinaʻe o le atherosclerosis.

Ituaiga o Atherosclerosis

Atherosclerosis o loʻo i ai se eseʻese ata o le falemaʻi. E faʻalagolago i le ituaiga atherosclerosis.

O le atherosclerosis o le gaʻo matelaina o le leona o le muso o le fatu. I le atiina ae o faailoga, o le taua tele o le:

  • angina pectoris
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • faasalalau cardiosclerosis

Aoric atherosclerosis e mafua ai le faaleagaina o le aorta. I lenei tulaga, o loʻo faʻatautaia le faʻalauteleina o le ola. O lenei faagasologa e mafai ona togi.

O se faʻalavelave o le anerysm moni. O le a le mea e faʻaalia i le solia o le gaioiga o le manava ma faʻafefe.

Atherosclerosis o gaʻo o le cerebral. Le faagasologa o le faaleagaina i le faiʻai. O le mea lea - miti. O le fea, e le masalomia, e mafai ona taʻitaʻia ai i le paʻu.

Atherosclerosis o ipu o pito. E mafai ona oʻo atu i le gaioiga o le gaioiga o vae. I le le faʻamalosia ma le faʻaogaina o mea e fai.

Atherosclerosis, e pei ona taʻua i luga, e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga. O le falemai o le faamai o le a fuafuaina e fuafua i le localization o le faagasologa.

O faʻataʻitaʻiga masani o le faʻamaʻi e faapenei:

  • angina pectoris
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • faʻateleina o le tino,
  • toto maualuga
  • faigata le manava
  • solia le gaioiga o le foloina

O nei mea uma, o le tasi itu poʻo le isi, o uiga ia o uiga masani o le atherosclerosis. O le aorta e lauiloa o se vasoa tele.

O le faʻasalaina o le tele o le uaea e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga. Seia oʻo i le oti.

Faʻailoga

E tele auala mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis. I le mea muamua, e iloga le faʻaaogaina o se emenesis. O lenei faʻamatalaga onosaʻi. O faʻamatalaga e aofia ai le faʻasologa o mea na tutupu.

I le nofoaga lona lua o faitioga. Seʻi manatu o le palino o le paʻu. Manatua le mafaufau. Tigā toto maualuga.

Ona faia lea o suʻesuʻega falesuesue. O le toto ma le faʻamalosi e faʻaalia ai se mea e le lelei. O se suʻesuʻega sili atu ona auiliili o le biochemistry.

O se suesuega o meaola o le toto e faaalia ai le faateleina o mea o loo i ai se mea.

Se suʻega toto mo le cholesterol. Faʻamatalaina le ata lautele o le atherosclerosis. I lenei tulaga, o le faateleina o le gaʻo o le gaʻo e maua.

Serological toto test. E aofia ai i le fuafuaina o auupega e maua i le faʻamaʻi.

Suesuega elekonolosi. E faʻaalia ai le solia o le paʻu o le cardiovascular system.

O faʻamatalaga faʻapipiʻi e faʻaaoga foi o se metotia. E fuafua ai le i ai o paʻu i totonu o le membrane vascular.

Chef x-ray. E faʻaalia ai le faʻalavelave i le toto. Tele lava i totonu o vaʻa o le fatu.

Puipuiga

Talu ai ona o le mafuaʻaga o le atherosclerosis o le fausia lea o gaʻo i totonu o fua. O le mea lea, o le puipuiga o le a taulai i le faasaʻoina o taumafa. O le mea lea, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

I le faasaʻoina o meaʻai, o le mamafa o le maʻi o le a faaitiitia. O le a le mea taua i le puipuia o le faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le mamafa o le tino o se tagata e faʻapitoa.

O mea taumafa e tatau ona avea ma vaevaega ma maeʻa. Faatasi ai ma le aofia ai o fualaʻau ma fualaʻau i le taumafataga.

E taua le lafoai o mea ua fai ma vaisu. O le ava ma le ulaula. O mea uma e mafai ona afaina ai le tino o le tagata.

Aoaoga faaletino. E tusa ai ma faʻamatalaga naʻo. O le tulaga lelei o aganuu faaletino e taua.

O le taua tele o le atoaga o le soifua maloloina o le tino. Tulaga masani o le toto toto, toto toto. Lower cholesterol.

I tagata matutua

Atherosclerosis e aafia ai tagata e mamafa le mamafa o le tino. E tele lava i le va o le 45 ma le 70 tausaga.

Faateleina i alii. E le mafai ona pagatia fafine. E ui lava i totonu ia i latou o loʻo i ai tulaga o le faʻamaʻi.

O le atherosclerotic plate plate ua iloa e mafua ai le faʻaititia o le lumena o le vaa. O le fea e mulimuli ane iʻu ai i le fausiaina o se toto toto.

Le tele o le atherosclerosis e aafia ai tagata matutua. E mafai ona mafua lenei mea i se faasologa o mea moni:

  • solia o le lipid metabolism,
  • maualalo le tino faaletino
  • maualuga le toto maualuga

O nei mea uma e mafai ona afaina ai maʻi. Seʻia oʻo i le oti o se okeni taua. Tatou fai atu loto.

O le atherosclerosis i tamaiti e mafai ona tupu i se matua. E tusa ai ma fuainumera, i le 15 tausaga. O le a se mea taua i le puipuia o tui vaʻaia.

Atonu e le masalosalo matua i le faagasologa. Talu ai o loʻo alu lemu le maʻi.

E taua tele le mulimuli i auala e puipuia ai. O lona uiga, fetuʻunaʻi meaʻai. E tatau i le tamaititi ona 'ai sina meaʻai leaga.

O le faʻalauteleina o mea o loʻo maua i gaʻo gaʻo e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻapitoa. Tupe maua mamafa o se mea le lelei. O lenei vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai. O lenei tulaga e faʻaaogaina i tamaiti faʻaonapo nei. Afai muamua, o le atherosclerosis o se faamaʻi o tagata matutua. Atherosclerosis tamaiti ua amata nei.

O a auala sili e togafitia ai. Le togafitiga o le atherosclerosis o le a faapenei:

  • aʻoaʻoga faaletino
  • oti
  • meaola faasaina o manu,
  • fualaau faisua ma fua
  • togafitiga fualaau faasaina
  • vitamini fua

E taua le mulimuli i le taumafataga. Suia lau meaai e fiafia ai i gaʻo fualaʻau. Vagana ai gaʻo manu.

Fualaau faisua ma fualaau aina e manaʻomia mo le faʻaleleia lelei o meaʻai i le tino. O le fea itu lelei e aafia ai le metabolism.

O togafitiga o vailaʻau e aofia ai le ave o le acid ascorbic. Ma o se taimi umi lava.

Iodine sauniuniga. I le ituaiga o tincture. Sayodin papa. Faʻaaoga umi o le methionine. E faʻapea foʻi le filifili ma le lacithin. O le aoga o vitamini B12 ma le B6 e taua.

E mafai ona puipuia le atherosclerosis. O lona uiga, ia taofi le taofiofi o paʻu toto. Maliu o se okeni ona o maʻi le mama.

O le suʻesuʻega mo le atherosclerosis e lelei i le mataupu o:

  • soifua maloloina
  • faʻasaoina o malosiaga,
  • togafitiga faʻapitoa

O se taʻiala lelei e mafai ona faʻatumauina. Ae e faalagolago i le tagata. Afai e taʻitaʻia e se tagata se olaga ola maloloina. Faʻamaonia le sao lelei.

O se faʻamaoniga le lelei e matauina pe a oʻo mai faʻafitauli. E ono afaina.

E mafai ona e taofi saʻo le faagasologa. Papala e le mafai ona taʻitaʻia ai le thrombosis. E na o le tatau lava ona faʻataʻitaʻi le faagasologa o le faʻamalologa.

I le tele o auala, o le a faalagolago i le ituaiga o atherosclerosis. O lona uiga, mai le faʻatonuina o le faʻagasologa.

Le faʻamanuiaga sili ona lelei mo le atherosclerosis. Ae ei ai tuusaunoaga!

O se faʻafitauli leaga e mataʻituina ma faʻamaʻi totoʻa. Lea e taʻitaʻia saʻo ai le oti o totoga ma fusi.

Vaitaimi le olaga

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e le faʻavaivaia le faʻamoemoe o le olaga. Na o faailoga na e aafia ai le atoaga o le olaga e mafai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le cerebral arteriosclerosis e mafai ona faʻaalia i ni auala eseese. Faapea o se faaitiitia o le mafaufau ma le mafaufau. E faʻapea foʻi ma le le mautonu.

Atherosclerosis i le iai o faʻafitauli. Po o ni taunuuga ogaoga e ono afaina. O lona uiga, o le toto o okeni. O le a le faʻaalia o se faʻafitauli matuia faʻasalaga.

O le iʻuga, o le faʻamoemoega o le ola ua faʻaitiitia. Atonu e oti le tagata. Ola umi ma ia togafitia i le taimi! O lenei mea o le a mafai ai e oe ona maua se taimi ma puipuia ai faʻafitauli!

Atherosclerosis

shutterstock.com/Getty Images

Atherosclerosis o se togafitiga i taimi e aliali mai ai atheromas (atherosclerotic plaques) luga o puipui o vaʻa tetele ma vaʻaia, lea e vavalalata ai le lumenia o le vaa.

E ui lava i le manuia o fomaʻi i le togafitiga o faʻamaʻi o le cardiovascular system, ae o le atherosclerosis e faʻaauau ona mafua ai le oti poʻo, i le tulaga sili, le atoatoa.

Atherosclerosis

I le tulaga o le atherosclerosis, e faʻamaʻaʻa ai le tele o laʻau, ma tuʻuina atu toto i vae vaivai, loto, gaʻo, faiʻai, ma isi totoga taua. O le atherosclerosis alualu i luma e taʻitaʻia ai le mea moni o puipui o toto toto ua sili atu ona mamafa ma ua le toe aoga.

I le taimi nei, e lua ni tala e faʻamatala ai le tupuga o le atherosclerosis.

1. O le maualuga o le cholesterol e faʻaleagaina ai puipui puipui, e oʻo atu ai i se mea e le lelei ai. E le gata i lea, o cholesterol ma isi lipids e faaputuputu i puipui.

2. O aʻafiaga o aʻafiaga poʻo le aʻafiaga o le puipuiga o le tino e aʻafia ai faʻalavelave faifai pea i luga o le puipui vascular. I soo se tulaga, pe a solia le faamaoni o puipui o vaʻa, e amata ona teuina lipids.

I le taimi o le atiaʻe o le atherosclerosis, e amata ai le afaina, lea e auai i ai lela o le paʻepaʻe, monocytes, macrophages ma lymphocytes. O le gaioiga o monocytes ma a latou gaoioiga mai le lumenia o le vaa i totonu o le puipui o le talipupuni e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis. A maeʻa lena, o le monocytes ua liua i ni masima mast, lea e amata ona faʻaputuina le cholesterol ma isi lipids.

O le tele o lipids e faaputuputu, o le tele o masima mumu, o se taunuuga o le atherom forms i luga o puipui o arteries, lea e vavalalata ai le lumenia o arteries ma faia ai puipui tetele.

O le mafuaʻaga o le atherosclerosis e mafai ona avea ma faʻamaʻi e mafua mai i siama o siama, e pei o le Chlamydia pneumoniae, lea e lisiina, o se tulafono, i totonu o le mama ma e oʻo atu ai i le niumonia, poo Helicobacter pylori, o se tasi o mafuaʻaga o le gastritis ma le ulcer cancer.

I lenei tulaga, o le faʻamaʻi foi e faaleagaina ai puipui o vaʻa, o le mafuaʻaga lea e amata ai ona teuina le lipids ia i latou, lea e mafua ai le atherosclerosis.

Atheromas e tele lava ina tupu i na vaega o atamotu o loʻo aʻafia i le ogaoga o le hemodynamic avega, lea e mafua mai ona o le tafe o le toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vaeluaga o le vailaʻau o le carotid ma le iliac.

I le taimi o le atinaeina o le atherosclerosis, o pa puipui ua le toe aoga. O le tele o le atheroma e avea, o le tele foi lea o le lumenene i totonu o le vaa e solo. I le aluga o taimi, o le faaputuputuina o le calcium o loo matauina i le atheroma, lea e avea ai le puipui ma mea sili ona eleelea ma manifinifi, ma faateleina ai lona lamatiaga o le manua ma le gaoia. Afai o le atherosclerotic plaque ruptures, vascular thrombosis, faʻapea foʻi le vaevaega ma le femalagaaʻi mulimuli ane o atameroma ma vaega o le thrombus faatasi ai ma le toto e tafe mai i totonu o le tino. O lenei mea e mafua mai i le toto le mama, ma e mafai ona afaina ai totoga taua e pei o le ate, fatuga, fatu, faiʻai, ma isi.

Faailoga o le Atherosclerosis

O le atherosclerosis e masani lava e leai ni faʻaʻailoga matuia seia oʻo ina vavalalata vaa i le taua tele o le 70 pasene o o latou foliga muamua. O le faʻaalia o faʻamaoniga e afaina i le tikeri o le vavalalata o le vaa, faʻapea foi le faʻaogaina atoa o le toto e tafe mai i le vai. I le faaopoopo atu i ai, e taua i totonu ole vaituloto vai ole vaʻa manua.

Afai o le atiina ae o le atherosclerosis e mafua ai le vavalalata o mea e matela ai le fatu e maua ai le fatu i le toto, ona amata ai lea ona maua e le tagata maʻi le tiga i tua o le sternum, o le igoa faasaienitisi o le angina pectoris. O le faamutaina o le tafe o le toto ma le tupu o le thrombosis i se tasi o gaioiga e mafua mai i le coronary arth leads to infarction myocardial.

I le faʻaopoopoga, ona o le atherosclerosis, o faʻafitauli i totonu o le fatu ma le fatu e le mafai ona amata, lea e lamatia ai le ola. I le tulaga o le solia o le toto i totonu o vaʻa o le faiʻai, o loʻo i ai se lamatiaga o le afaina. Faʻataʻotoina o le lumenia o toto toto e maua ai le pito i lalo e taʻitaʻia ai i le gaoia ma le faoa faamalosi. O le le faʻaaogaina o le toto i maʻa o fatugaʻo e mafai ona oʻo atu ai i le toilalo faʻaleagaina poʻo le maualuga o le maualuga o le toto.

O le tele o le atherosclerosis o loʻo agaʻi i luma, ma o le lumenesa o vaʻa ua faʻamaʻapeʻapeina, o le tele foʻi lea o le tuʻuina atu o le toto i gaʻo ma totoga. I lenei tulaga, o faʻamatalaga faʻapitoa o le alualu i luma atherosclerosis o le a atili faʻalauiloa. O se tasi o faailoilo o le le lava o le tafe toto, lea e tau atu i le le lava o le sapalai o le okesene i masini, o le tiga.

O le sili atu o le galue faaletino, o le sili atu foi lea o le manaomia o totoga ma masini i le okesene. Ae talu ai e mafua mai i le faʻafitauli o le tino, o okeni ma tissuʻu e le maua ai meaʻai talafeagai ma le okesene latou te manaʻomia, o le tiga e sili atu ona faʻailoaina ma le faateleina o le faʻamalosi tino. E pei o se faʻataʻitaʻiga manino, o le tupu mai o le faoa faamalosi ma tiga i pito pito i lalo, lea e mafua mai i le le maua o le toto i a latou masini. E masani lava, faatasi ai ma le atherosclerosis, o ona faailoga e tupu ma tupu lemu, ae e i ai lava i taimi uma se tulaga lamatia o le a tafe le atheroma ma o le ai ai se thrombosis o le vaa, lea e taofiofia ai le tafe toto i totonu o le vaa, lea o le a taitai atu ai i le lavea po o le oso o le fatu.

Taofiaga

Ina ia taofia le amataina ma le atinaʻe o le atherosclerosis, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i mea taua e pei o le ulaula, toto maualuga o le cholesterol, mamafa, ma le inertness faaletino.

E masani lava, o faʻamaʻi matautia e manaomia ai le vave faʻaogaina o le togafitiga, e pei o le fatu, osofaia, angina pectoris, afaina, fatu ma fatuga fatuga, e tulaʻi saʻo ona o le alualu i luma o le atherosclerosis.

E faʻapefea ona iloa se vaʻa na faʻaleagaina e le atherosclerosis.

E mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le tagata maʻi i le atherosclerosis pe a uma ona faia ia taualumaga nei:

Aoina mai o faitioga o maʻi ma le tala faasolopito

X-ray ma faʻatusatusa faʻasolosolo faʻasalalauga

Faatalanoaina o ata

Atherosclerosis Treatment Methods

I aso nei, e lua auala e togafitia ai le atherosclerosis: faʻamalositino ma taotoga. I le faiga o le conservative, ua tuʻuina atu le faamamafa i togafitiga faafomaʻi o le tagata maʻi, ma i le auala o taotoga, taotoga faʻamalositino poʻo se auala e sili ona osofaʻi. O le metotia o togafitiga o le atherosclerosis e faalagolago lea i le nofoaga o le vai ua faaleagaina, faapea foi i le tulaga o le faaleagaina. Ole auala ole togafitiga e faatoa mafai lava ona filifilia e se fomaʻi, e faʻavae i faʻamatalaga ole maʻi.

E tusa ai ma le fenumiai o le maʻi, latou te aliali mai i vaitaimi nei:

1) o se taimi faʻamatalaga faʻatasi ai ma le faʻamalosi o le asthenic, o le neurosis-like ma le psychopathic lea na mafua mai i luga o le faʻalavelave faʻafitauli ona o le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia,

2) o se vaitaimi o faʻamatalaga faʻapitoa faʻataʻitaʻiga ma le popole-depressive, popolevale-hypochondriac, faʻalavelave popole ma le faʻalavelave tele, na atiae i luga o le faavae o le atherosclerotic encephalopathy,

3) o le vaitaimi o le teteʻe i le aoauli e maua ai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi (pseudo-senile, mimita post-plectic) na faʻavae i luga o le mafuaʻaga o le leʻofaʻatasi o leona o le mafaufau o le atherosclerotic.

I le uluaʻi taimi, e masani ona iloa le asthenia.O loʻo faʻatupulaʻia galuega a tagata maʻi, o le vaivai e foliga mai, o faigata faʻafeiloaʻi mai le tasi ituaiga o gaoioiga i le isi, faigata i le faʻamalamalamaina o se pisinisi fou, malaise, mamafa ma le malosi o le ulu, ulu o le tino, faʻavavevave, o nisi taimi malamalama mama. O Asthenia e amata lemu, e pei o se vaʻa pei o le galu. O le faaitiitia o le mafaufau e amata malie ona tupu, e faigata mo se tagata maʻi ona toe manatua aso, igoa, ma faaupuga. I le gasologa o tausaga, o gasegase e feagai ma o latou tiute masani, ae faʻaalu le tele o taimi i luga o le latou faʻatinoga. Faʻasalaga faʻalogo, faigata le faʻaaogaina o faamaumauga faasao. I le lumanaʻi, o le mafaufau e faʻaloloto. O tagata mamaʻi e faigata ona manatua ma faʻamalosia le malamalama fou, ae o le manatuaina o le taimi ua tuanaʻi o loʻo tumau pea mo se taimi umi. O lagona o tagata gasegase e masani lava ona tuʻuina ifo, o loʻo iloa lelei e tagata gaioiga suiga na tutupu i totonu ma e taua tele ia i latou. O le galu o le eseesega i le vasega o le a faasolosolo malie lava ona faʻailoaina, o le mafaufau e le maua se amio tumau, e faʻaalia ai se uiga o le alualu i luma alualu i luma. O le mafaufau o le a sili atu ona mautu, tasi itu, o le liʻo o mea e fiafia i ai ua matua vavalalata ma taulai atu i mea laiti. O uiga o tagata gasegase o le suiga: o loʻo i ai foliga o le migao, o le taufaaleaga, o le gaioiga, le faʻasalalau ma se faʻalavelave e faʻalavelave i mataupu a isi tagata.

I le taimi lona lua, faasaga i le talaaga o le tuputupu aʻe o maʻi le mautonu ma le mafaufau (tagai i faʻamaʻi i Totonu) O maʻi e tupu aʻe ai se popolega-depressive tulaga ma lagona atuatuvale, loimata, le mautonu o le tagata lava ia, popole mo lo latou ola maloloina. E maua e tagata maʻi le tele o mea e le o malolo ma ting ("tingling faces", "taoina tua o le ulu", "fagu vae", ma isi). O le hypochondriacal faʻapipiʻiina i luga o se mea itiiti o lagona tiga e matauina. I se tulaga popole-hypochondriacal, e faailoa mai ai e tagata maitauina popolega e iai o latou maʻi (masani lava o le kanesa), latou te saili mo faailoga o lenei maʻi. O nisi o tagata gasegase e aafia i le fausiaina o le hallucinatory-paranoid faatasi ai ma le i ai o taufaasese o le faaleagaina, aafiaga, ma sauaga (na ia faamautinoaina o le fili na tetee ia te ia ina ia faoa ana mea, ola ai i ana tupe, i a latou mea na ia sailia e le aunoa se uiga faalilolilo, taofi le tuua o le fale , lokaina i le tele o loka).

I le vaitau lona tolu, ua maitauina le setete o Dementia (dementia). I tagata gasegase, o le manatuaina o mea o loʻo tutupu i le taimi nei ua matua le fiafia ma puipuia i taimi ua tuanai. Faailogaina o le vevela ua matauina. O tagata maʻi e le aoga, e le mafai ona latou auauna atu ia i latou lava. O taunuuga o le tuʻuina atu i le faiʻai atonu o le maʻi tuga, lea e faʻaalia i le loloto o le mafaufauina o le mafaufau, o le talie ma le tagi, ma le leai o se fesoasoani i le le mafai ona e auauna atu ia oe lava ma le le mautonu i le siosiomaga. E mafai ona atiaʻe le maʻi. I faʻasolosolo taimi o le faʻamaʻi o le faiʻai, o nisi o gasegase e faʻapupulaina le teteʻe ma faʻalavelave faʻalavelave ma le le mautonu o le tino, o le faʻaitiitia o le mafaufau i se suiga i le taimi ua tuanaʻi, o le le lelei o le faʻatonuga i le siosiomaga ma uiga.

Ole togafitiga ole faaletonu o le mafaufau i le atherosclerosis e faalagolago i le ata ole gasegase. O le tulaga o le lagi ma le neurotic i le vaitau muamua e mafai ona toe faʻafouina. A maeʻa togafitiga o le atherosclerosis Calcium o le faiʻai, vaʻa vaʻaia, vaʻa vaʻai

Mafuaaga o le faamai

Aisea e tupu ai le atherosclerosis i le tino o le tagata ma o le a foi?

O se taunuuga o le faʻaleagaina i le lipid metabolism, o le faʻaleleia o le lipoproteins maualalo ma maualalo maualalo e tupu i luga o puipui i totonu o vaʻa. O le mea na teu ai ua taua o faʻailoga. E faia i totonu o vaʻa, fatu, faiʻai ma isi. O nei fausaga lautele e lelei tele ona o le i ai o se musika mamana i totonu o la latou fausaga.

Aʻo aliali mai le maʻi ma amata ona alualu i luma, o le faaputuputuina o pusa o le cholesterol e le afaina tele ai le manuia o se tagata. I le uluai laasaga o le atinaʻe, o le maʻi e maua e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia.

O le tele o taimi, o le maʻi na maua i le tausaga o le matua 45+.

O le atherosclerosis o vaʻa vateatea o le faiʻai ua naʻo le tasi le mafuaʻaga o le faʻaali - o le i ai o le maualuga o le cholesterol plasma.

O le faʻaalia o lenei soliga tulafono e mafai ona mafua ona o ni mea eseese.

O aʻafiaga ogaoga o le:

  1. tausaga 45+,
  2. o le i ai i le tino o le mamafa o le mamafa,
  3. le auai o se tagata maʻi i le umi o le maualuga o le toto maualuga - maualuga maualuga,
  4. faʻasologa o mea na tutupu - o le i ai o le cerebral arteriosclerosis i totonu o aiga lata mai,
  5. le atinaʻe o le maʻisuka i se tagata maʻi,
  6. ulaula
  7. faʻaaoga sese o le ava malosi
  8. amio le taua
  9. o le i ai o le faʻatupulaia o le faʻatonuga i totonu o se tagata.

E sili atu i le afa o tagata gasegase e iai faʻasasiga o le cerebral arteriosclerosis io latou tino ma se liona tali tutusa o se mea ese.

O le tele o taimi, e matauina ai se leona:

  • Faiga faʻasolosolo maʻi faʻafesootai.
  • Fua o pito i lalo ifo.
  • Faiga faʻavae o fatugaʻo.
  • Arteries e fafagaina ai le manava.

O foliga mai i le tagata gasegase o uiga iloga mai le faʻalavelave o le tino e tatau ona vave logoina le fomaʻi e taitaia le suʻesuʻega o le tino.

Afai ei ai sina masalosaloga o le atinaʻeina o se togafitiga o le gaioiga o le cerebral, e tatau i le fomaʻi ona faatonu se seti o suʻega e iloa ai le tikeri o le atinaʻeina o le maʻi ma faʻamaonia ni togafitiga talafeagai mo togafitiga.

Faailoga o le faamai ma lona siama

I le tulaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o uluai faailoga o le maʻi o le faʻaalia o tiga i luga o le ulu atoa o le ulu.

O le tiga i le amataga o taimi e aliali mai, ma mulimuli ane o le malosi ma le umi o le siʻitia.

O le tele o taimi, o tagata maʻi e le o gauai faapitoa atu i ia uiga, e taua ai le vaivai ma le paʻu o le olaga.

O faailoilo ma faʻamaoniga nei o uiga ia o le atinaʻe o maʻi:

  1. faʻalavelave i le moe - faʻaalia le le mautonu, moe i le po, vaivai i le tino pe a ala mai ma faʻafitauli i le toe moe,
  2. vaega o le leiloa o lagona o se vaega o le tino,
  3. o le faʻaalia o le malosi ma masani ona tupu ai tiga i le ulu,
  4. tautoga le lelei,
  5. faʻanoanoa vaaia
  6. o le foliga mai o le tinitus,
  7. o foliga vaaia o le le fiafia,
  8. o le amataga o le atuatuvale, foliga mai o le loimata ma se lagona o le atuatuvale,
  9. le tupu mai o vevela vevela ma le afu,
  10. o le maʻi ua faʻalautele le vaivai, vaivaiga ma faʻalavelave,
  11. ua amata ona gatete le auvae ma vae
  12. faafitauli o mafaufauga e aliali mai.

O le faʻaalia o nei faailo e le o faʻaalia mai ai o le tagata maʻi e atiaʻe le atherosclerosis o vaʻa e fafaga ai le faiʻai.

Ina ia mafai ona mautinoa le i ai o le faamai, e tatau ona faia se lavelave o suʻesuʻega, o le mea lea, a oʻo mai nei faailoga, e tatau ona e faʻatalanoa se neuropathologist mo fautuaga.

I le taimi o le suʻega, faʻaaogaina suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma mea faigaluega.

Mo le fuafuaina o le siakiina o le faamai, o le suʻesuʻega ultrasound o le vascular system o loo faaaogaina.

E le gata i lea, pe afai e tatau ona faʻamalamalama le faʻamaonia, o le faʻaaogaina o:

  • Vaʻaiga faʻasalalau lautele - o se metotia faʻataʻitaʻi e mafai ai e oe ona iloa le i ai o faʻamaufaʻailoga o puipui puipui. O faʻamatalaga e faia i le faʻaaogaina o se faʻaaliga eseese faʻapitoa na faʻaofiina i totonu ole moega lapisi.
  • Faʻafeiloaʻiga Faʻaalia.
  • Iloiloga faʻapitoa po o le ultrasound suʻesuʻeina o le vascular system system.

O nei metotia suʻesuʻe e aoga ma matua saogalemu. O nei ituaiga suʻega e faia faʻatasi ma suʻesuʻega i fale suʻesuʻe.

I le faagasologa o suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻega, o loʻo faia ai se suʻesuʻega o le toto ma le toto o meaola e iloa ai le tele o lipids ma le vaeluaga o a latou vaega.

Tulaga o le alualu i luma o faamaʻi

O le atherosclerosis Cerebral e mafai ona faʻaosofia ai maʻi le gasegase o le cerebrovascular ma le atinaʻe o le encephalopathy i le tino o le tagata.

E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafua ai le faʻalavelave o faʻafitauli o le cerebral, o loʻo taʻua o osofaʻi o le ischemic o loʻo tutupu pea ma o loʻo tupu mai ai le sasa.

E tusa ai ma le faʻafitauli o le maʻi, e tolu laasaga o le faʻamaʻi e iloga.

O vaega o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i uiga nei:

  1. O le uluaʻi laʻasaga o le maʻi e leai se faʻamatalaga faʻapitoa, ae afai e vaʻaia lelei e le tagata le tulaga o le soifua maloloina, e mafai ona ia maua ni suiga i ai. Muamua, o le maʻi e atiina ae le vaivai pe a maeʻa ona faʻaogaina le tino i le tino. I lenei laasaga o le alualu i luma o le faʻamaʻi, o le vevela ma le ulu taimi faʻapitoa e mafai ona tupu, i le taimi lava e tasi i lenei laasaga ei ai le solia o galuega manatuaina ma faʻaititia galuega. O le tele o taimi, o le amataina o faʻamaoniga o le uiga o le aoauli. O uiga taua o lenei laasaga o le atinaʻeina o le maʻi e pasia pe a maeʻa sina malologa e aunoa ma le faʻaaogaina o togafitiga.
  2. Vaega o le alualu i luma. O lenei laasaga e faʻaalia i foliga vaaia i totonu o se tagata o se uiga o le faʻamaualugaina o ona malosiaga ma tomai. I lenei laasaga, o loʻo i ai le faʻaopoopoga o faʻamaoniga e iloagofie ai le amataga o le atinaʻe o le maʻi. O le atuatuvale ma le tulai mai o tulaga atuatuvale e o faatasi ma faailoga o loo iai. E le gata i lea, o le vevela, o le mautonu o tamatamailima ma upu masalosalo e mafai ona tupu.
  3. Vaega o le taufaasese. O lenei laasaga o le alualu i luma o togafitiga e faigata. E mafua mai i le leai o se mafaufauga ma le mafai ona mafaufau lelei ma auauna atu. O lenei laasaga e faʻaalia i le tupu mai o le supa ma le taʻavale.

Afai e oʻo atu le faʻamaʻi i le mea mulimuli, o le maʻi e manaʻomia le tausiga i fafo.

Togafitiga o le cerebral arteriosclerosis

O se neuropathologist e aʻafia i togafitiga o le maʻi.

O ana galuega e aofia ai le faʻamalamalamaina o tagata gasegase ma iloilo le ogaoga o suiga o le tino.

A maeʻa le suʻega, ua faatonuina e le fomai se ituaiga o togafitiga talafeagai.

Togafitiga o le faamai o se faagasologa umi ma masani ona manaomia le pulega atoa o vailaau faapitoa i le olaga atoa.

O sini o togafitiga o togafitiga o:

  • faʻaitiitia i le malosi o faʻamatalaga faʻapitoa,
  • toefuataiga o sela ma o latou gaioiga,
  • puipuiga o aʻafiaga ogaoga o paluga,
  • Faʻasalaga o le gaʻo gaʻo i le itu o le faʻaitiitia o le plasma concentrations o le LDL ma le VLDL.

O fualaau faasaina na faatonuina i le faagasologa o le togafitiga e tatau ona maua muamua ai le faaleleia atili o le toto toto i sulu o le tino o le tino.

I le faʻaopopo atu i togafitiga faʻaleagafesa masani, o isi auala o togafitiga e mafai ona faʻaaoga e faʻaleleia ai le tulaga o le tino. Aʻo leʻi faʻaaogaina lenei mea poʻo lena fofo, e tatau ona e asiasi i lau fomaʻi ma talanoa i lenei mataupu.

I le faʻaaogaina o togafitiga faʻasalalau, faʻaogaina ma teuteuga o totogifuapauina e aofia ai laʻau eseese.

O se tasi o aiaiga mo le puipuia o le alualu i luma o le faamai o le tausia lea o se meaai faapitoa e fautuaina e se fomai.

I le faʻatinoga o togafitiga, o fualaau o vailaʻau o vailaʻau faʻapitoa e faʻaaogaina.

I le faagasologa o togafitiga e faʻaaogaina:

  1. Tulafono
  2. Fiti. O nei fualaau o le cholesterol e le fautuaina mo le faʻaaogaina o fuainumera.
  3. Nicotinic acid
  4. Sequestrants of acid acids.
  5. Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi.
  6. Antiplatelet sui.
  7. Falemaʻi suamalie. Faʻaaogaina o vitamini C, vitamini C ma le vailaʻau A.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau, o isi ituaiga o metotia mo le toe faʻafoisia o le toto i le faiʻai e faʻaaoga - togafitiga faʻapitoa.

O lenei metotia o togafitiga e faʻaaogaina i le leai o ni faʻamalosia lelei i le tagata maʻi mai le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina.

O se faʻamatalaga mo le taotoga o se suʻega o le ultrasound, lea na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le lumenia o vaa e le sili atu i le 70%.

A maeʻa ona faʻamaonia se faʻasalaga, o le a faʻatalanoaina se fomai tipitipi vasesia o lē na te filifilia le auala pito i sili ona lelei o togafitiga faʻapitoa.

O le taotoga taatele o le taotoga o taotoga o le tino. I le faagasologa o le tui, ua faapipiiina se uaea i totonu o le vaa, e lagolagoina ai le totonugalemu totonu o le vaa ma foliga.

O se tagata poto i le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i togafitiga o le cerebral atherosclerosis.

O mafuaʻaga ma togafitiga o cerebral arteriosclerosis

  1. Faailoga o le atherosclerosis o le faiʻai
  2. Le lamatiaga o le le amanaiaina o uiga o le atherosclerosis
  3. O le a le mafuaʻaga o le cerebral arteriosclerosis
  4. Metotia mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis
  5. Atherosclerosis Treatment

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia e tupu i tagata mamaʻi o vaitausaga eseese, ae tele lava i matua. E faʻaalia mai i ni nai gaioiga laiti (o aso o aso malolo faaleaiga, o igoa o uo, latou lava numera telefoni, ma isi mea ua galo), o le vevela, o le ulu masani.

E faʻafefea ona faʻaumatia nei faʻamaʻi, faʻaleagaina uiga lelei o le soifua o le faʻamaʻi, pe faapefea ona togafitia le cerebral arteriosclerosis ma e mafai foi? E faʻafefea le matautia o lenei faʻamaʻi, i le a le ituaiga e mafai ona tafe e aunoa ma se togafitiga talafeagai? O le a tatou talanoa e uiga i lenei mea i lalo.

Faailoga o le atherosclerosis o le faiʻai

O le tiga tumau, mafaufau le mafaufau, ma le vevela e mamao mai se lisi atoa o faailoga o le cerebral atherosclerosis.

O lenei faʻamaʻi e ogatasi ma, e faaopoopo atu i le pito i luga, o mea nei:

  1. Faʻasaʻo le avanoa
  2. Faanatinati
  3. Tumau tumau,
  4. O vaivaiga lautele, le fiafia,
  5. Pogisa paʻu i luma o mata matala ma tapunia,
  6. Televave le soona,
  7. Faateleina le mamafa (faʻaalia i le mumu o le paʻu)
  8. Faʻaleagaina
  9. Tulaga faʻavaivai.

O le faailoga autu o le faʻaauau pea o le ulu. E tupu ona o le le lava o le okesene e ulufale atu ai i vaʻa toto. Ma o pusa cholesterol e pipii i vaʻa toto e puipuia ai o ia mai le oʻo atu. O le mea lea e mafua ai le cerebral atherosclerosis.

O Tineni foi o se tasi o faʻamatalaga manino ma masani ai o le cerebral atherosclerosis. Ae peitai, o le tinetitus o se faailoga foi lea o le toto maualuga.

Le lamatiaga o le le amanaiaina o uiga o le atherosclerosis

Afai e te le amanaiaina ia lisi o faailoga o le cerebral arteriosclerosis, le amanaiaina o togafitiga, e mafai ona e amataina se taʻavale, maʻi fatu fatu, ma isi maʻi tuga faʻapitoa. O le tulaga matautia lea o le cerebral arteriosclerosis.

O lenei ua e iloa le faʻaalia o le cerebral arteriosclerosis. Afai o nisi o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo maua i le taimi e tasi, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, ia e le itiiti ifo i le ultrasound scan.

Aua le manatu faatauvaa i le matautia o lenei maʻi.Faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai ma se tui toto lea e tulaʻi mai i lenei talaaga e mafai ona oʻo atu ai i le oti (pe a oʻo mai le toto toto ma paʻu i le faga e tuʻu ai le toto i le faiʻai).

Pe a faasolosolo malie le faʻalavelave, e toetoe lava a le mafai ona vaʻaia faailoga o le atherosclerosis. E oʻo lava i le vevela o le gaʻo i le 23 tausaga, e faʻaosofia ai le vevela ma le tupu mai o le susu, o le tagata maʻi e mafai ona mafua ai le le lava po o le faʻafitauli o le olaga ae le pasia suega mo le atherosclerosis.

Pe a faʻapipiʻi le cholesterol i totonu o vaʻa, faʻapipiʻi ai luga o filaments o mea faʻafesoʻotaʻi ma masini calcium luga. O le atherosclerotic plate plate e aliali mai, faʻaitiʻitia le lumen. O lenei tuputupu aʻe o le a avea ma pa puipui i le ala o le toto, o le faʻalavelave e tupu i totonu o le toto. O le mea lea, ua faʻaumatia ai sela o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mumu, ma o se toto toto e faʻalemu malie ae mautinoa.

E mafai ona sau o ia i soo se taimi ma faʻafefete le gaʻo o le cerebral. O le teuina o le kapelu cholesterol o loʻo i ai le tulaga lamatia.

O le a le mafuaʻaga o le cerebral arteriosclerosis

O lenei faʻamaʻi, pe a oʻo i le taimi mulimuli o loʻo teuina mai i le cholesterol. Latou te vaʻaia le mimiti o le vaʻa ma faʻaosoosoina le faʻafuaseʻi o nei faʻafitauli e pei:

  • Le lelei o mea taumafa o maso vascular, ma o le mea lea o le faiʻai, ma le okesene,
  • Lafoaʻi toto,
  • E le lava le okesene e ulufale atu i le faiʻai.

O le atherosclerosis o vaʻa o le ulu e atagia i totonu o le mafaufau, faʻaleagaina le maʻi, faʻaititia le mafaufau, e faʻavaivaia le taua tele.

O se tasi o mafuaʻaga autū o le atherosclerosis o arteries o le faiʻai o le leaga o le gaosiga ma le faʻaitiitia o gaʻo i le tino. O se taunuuga o lenei mea, o le gaioiga o le gaioiga e faʻalavelaveina (o le mamafa o tagata e mafatia tele mai lenei ma isi faʻamaʻi pipisi).

O le tele o faaosoosoga o le gaʻo o le cerebral atherosclerosis:

  • O se olaga soifua ma se vaega itiiti o le gaioiga
  • Le agaleaga leaga
  • Faʻafitauli pipisi,
  • Endocrine polokalama faʻamaʻi
  • Fuʻa
  • Inuina o le ava
  • O se mea e le paleni taumafa e faʻafefiloi ma mea inu, o meaʻai le lelei.

O le faʻataʻitaʻiga mo le tupuga o le cerebral arteriosclerosis ma le tuai ona iloa e le faʻavauvau. E taua le iloa o le maʻi i le taimi ma fesoasoani i lou tino e taulimaina ma auala uma e saogalemu (saogalemu).

Metotia mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis

Ina ia mautinoa o loʻo ia oe le atherosclerosis o le faiʻai, e manaʻomia e le fomaʻi ona iloa poʻo le a le ituaiga tiga e te maua, pei o se maʻi. Ae peitai ina ia mafai ai ona faia se togafitiga talafeagai, e tatau ona taitaia se faasologa o suesuega e faavae i luga o le ultrasound (ultrasound) o vaalele ma isi meaola.

Ina ia iloa le tulaga o le faamai, o le a aoga le angiography. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga ua faʻaaogaina muamua pe a faʻamautuina le faʻamaonia o le atherosclerosis i le ultrasound.

O le faʻasolosolo o se faʻalavelave lea e tuiina ai se vailaʻau saogalemu i totonu o se vaʻa e mafai ona fuafua le tikeri o le faʻamau faʻatasi.

O nei metotia faʻailoga i symbiosis faʻatasi ai ma suʻesuʻega masani o le toto, faʻatagaina oe e fuafua le aofaʻi o le cholesterol, o le a mafai ai ona iloa se ata faʻamaoni o le maʻi. Ma i le faavae o lenei ata, o le a filifili e le fomai le mea e fai ma le cerebral arteriosclerosis, o le meaai e pipii i ai.

Atherosclerosis Treatment

A maeʻa faʻamaonia le cerebral arteriosclerosis ua faʻamautuina e faʻavae i luga o faʻamaoniga, o togafitiga e faʻataʻitaʻiina mo tagata matutua ma tagata matutua.

O le togafitiga o vailaʻau, ae o le tagata maʻi lava ia e tatau ona malamalama o le vave ona toe faʻaleleia, poʻo le itiiti ifo e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi, e tatau ona e mulimulitaʻi i se meaʻai.

O meaʻai gaʻo e maua i le cholesterol o aʻa aʻa o lenei maʻi.

Faʻatasi ai ma le faʻaoʻoina o le faʻaaogaina o vailaʻau (vasodilating, antioxidants, vitamini A, E, C, B2, iodine), o meaai cholesterol-tamaoaiga e tatau ona tuʻuina mai lau lisi autu, e aofia ai:

  • Sukalati
  • Salo
  • Koko
  • Laʻau fagota
  • Mea gaʻo susu,
  • Pork ma oloa e aofia ai puaa,
  • Toa vao.

E tatau ona tuʻuina atu i le:

  • Ata
  • Luka
  • Sami kale,
  • Oona o vine o hawthorn,
  • Tincture e faʻavae i luga o laʻau vine,
  • Tincture o le paʻu ma le aʻa o le prickly Eleutherococcus,
  • Melissa.

O le vave iloa o lenei faamai, vavalalata fegalegaleaiga i le va o le fomai ma le tagata maʻi (togafitiga faafomaʻi ma togafitiga lelei, se olaga malosi) e mafai, pe afai e le aveesea atoa le faamaʻi, ona faaitiitia lea o le faailo o faailoga, tiga, ma faaitiitia ai le lamatia o le maʻi.

O togafitiga talafeagai o se faʻamaʻi tutusa e pei o le atherosclerosis o vaʻavave e faʻavae i luga o faʻamaoniga, suiga i le olaga masani, o le leai o ni masaniga leaga o le a fesoasoani i tagata mamaʻi e iloa le ola i ona lanu uma (e aunoa ma le vevela ma le vevela) ma 'alofia le lamatia o le toto i totonu o vaa.

Faailoga ma togafitiga lelei o le cerebral arteriosclerosis

Atherosclerosis o se faʻafitauli ole gasegase o loʻo faamatalaina e ala i le faʻaaogaina o pusa cholesterol i luga o le puipui o toto toto ma le taofiofia le tafe o okeni ma masini. E iloga i le maualuga o le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleagaina, ae o le faaleagaina o gaʻo o le ulu ma le ua manatu e sili ona matautia. I la tatou iloiloga, tatou te mafaufau i foliga o le cerebral arteriosclerosis, o faailoga ma togafitiga e matua fiafia lava i vailaau.

Atinaʻe Atinaʻe

O le atiaʻe o le atherosclerosis o vaʻaiga o gaosi (cerebral arteries) o se faʻalavelave faigata, lea e matua taua lava le malamalama i le malamalama o le maʻi. Mafaufau i le faʻaleagaina o le faʻamaʻi ma mea e aʻafia ai le faʻavae o le cholesterol plaque.

O le mea lea, i le cerebral arteriosclerosis, o faʻamaoniga, o le togafitiga o le a tatou iloiloina i lalo, o loʻo i ai se taua taua:

  • faateleina i le aofai o le cholesterol,
  • le lafoaʻi i le va o HDL ma LDL,
  • microdamage o le lapisi lapisi ma le vevela tele.

Faateleina le cholesterol

O le a le cerebral arteriosclerosis? O se tasi o togafitiga autu o togafitiga o le atinaʻeina o lenei maʻi e tumau pea i le maualuga le maualuga o le cholesterol atoa i le toto.

Cholesterol (o le isi igoa o le cholesterol) o se mea-e pei o le gaʻo e iai mea faʻainisinia o le lipophilic alcohol. O le tele lava (e oo atu i le 75-80%) e gaosia i totonu o sela o palalaʻau ma le ate, o se vaega itiiti (20-25%) - e ulu atu i le tino o se vaega o meaola manu ma meaai. O le fua faatatau masani lautele o lenei vailaau i le tino e tutusa ma le 3.2-5.2 mmol / L.

Cholesterol o se vailaʻau tumaʻi taua e faʻatino galuega nei i le tino:

  1. Le faʻamalosiina o le paʻu cytoplasmic o sela: o latou puipui e sili atu ona faʻaogaina, faʻaleleia ma malosi.
  2. Puipuia le mafai ona gafatia o le membrane cytoplasmic, o se faʻalavelave i le punouai o nisi o vailaau (aofia ai le palatini) ma isi vailaau oona i totonu o le masini.
  3. Auai i le tuufaatasiga o hormones masani - mineralocorticoids, glucocorticoids, estrogens ma androgens.
  4. Auai i le gaosiga o siama fesoasoani a le hepatocytes.
  5. Auai i le fausia o le vitamini D i le tino.

O le maualuga o le cholesterol i le tino e tatau mo le gaioiga masani o totoga ma gaʻo uma. Ae ui i lea, i le matua ma i lalo ifo o aafiaga o mafuaʻaga o loʻo faʻamatalaina i le vaega o loʻo i lalo, o le faʻatupulaʻia o lipophilic tuufaatasia i le toto e amata ona faateleina, ma o le aʻafiaga o le atinae o le atherosclerosis o le faiʻai e faateleina.

Le mautonu i le va o vaega o le cholesterol

Talu ai ona o le gaʻo-pei o le meaola e toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina i le aufaasālalau suavai, o loʻo feaveaia i le toto e ala i vailaʻau faʻapitoa faʻapipiʻi. O lenei vailaau siama e taʻua lipoprotein.

E fuafua i le fausaga ma le fua o le lipid ma le protein i le tuufaatasiga o lipoproteins, ua vaevaeina i:

  • chylomicrons (diamita 75 nm - 1.2 microns) - o meaʻai sili ona tele e fausia i totonu o le manava i le taimi o le faʻaaogaina o le lipids e sau mai meaʻai (e le masani ona faʻamoemoe i le toto toto),
  • VLDLP (lautele 30-80 nm) - o vaega tetele, e aofia ai ma le triglyceride, e masani ona nafa ma le felauaiga o gaʻo oona mai le ate i tisipese lautele,
  • LDL (diamita 18-26 nm) - o se vaega o le lipoproteins ua tumu i mole o le cholesterol ma ua fausia mai le VLDL i le taimi o le suavai,
  • HDL (diameter 7-11 nm) - lipoproteins e toetoe lava a le aofia ai le vaega gaʻo ma felauaiga cholesterol mai totoga ma fusi i le ate.

O le faateleina o le numera o le LDL ma le faaitiitia i le HDL e mafua ai le dyslipidemia (faaleagaina le gasegase o gaʻo i totonu o le tino). O lipoproteins lapopoa, ma maualalo e tumu i le mama, alala i luga o le toto, faigofie ona "leiloa" cholesterol, lea e nofo i puipui o toto toto. O le faaputuputuina o le ava lipophilic i totonu o le vevela o arteries, o lona totogo mai i mea fesootai ma le faʻamalosia ma faʻamaumauga o vaega taua ia o le atinaʻe o le cholesterol plaque i le cerebral arteriosclerosis.

HDL, i se faatusatusaga, e taʻua o le aoga, "lelei" cholesterol. O le feaveaʻi mai le gaʻo i luga o le ate, o lenei vaega faʻasolosolo e leiloa ai mole mole cholesterol, faʻamamaina puipui o toto toto ma le dyslipidemia tau.

O le mea lea, suiga o le vascular vascular vasclerotic o se taunuuga o le le atoatoa i le va o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. I vailaau faʻasoifua, o le faʻamalositino o le faʻapupulaina o lenei faʻamaʻi i tagata taitoatasi o maʻi e taua o le atherogenic coefficient. O le faailo e fuafua i le fua faʻatatau: KA = (OH-HDL) / HDL.

Faʻaleagaina i totonu o le tino

O le solia o le faamaoni o le puipui i totonu o le vaa ma le faateleina o le thrombosis e taua tele i le atinae o le atherosclerosis o vavau. I luga o le faʻaleagaina o le feʻau, o le televave o le cholesterol e vave faʻavave.

I le taimi o le maʻi, e 6 laasaga mulimuli e iloga.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi, e le o malamalama lelei tagata saienitisi. Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai e atiina ae i lalo o le gaioiga a se tasi pe sili atu faʻafitauli o aʻafiaga:

  • ulaula, ava malosi,
  • afaina o le ate i luga o le ate (hepatitis, cirrhosis), faʻatasi ai ma le soliga o le faʻasologa o le cholesterol,
  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • afaina o le tino (gasegase o le maʻisuka, maʻi faʻasolosolo),
  • sese i meaʻai, o le faʻaaogaina o le tele o gaʻo, meaai falai, meaola manu,
  • leai se faamalositino, leai se lava gaoioiga faaletino mo se taimi umi,
  • faʻalavelave masani
  • suiga o fesoʻotaʻiga e aʻafia ai tausaga.

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega faʻaonapo nei, o le matafaioi autu i le atinaʻeina o le dyslipidemia e faia i se gaosiga o le genetic. O lenei mafuaʻaga o le cerebral arteriosclerosis faʻamaumauga e oʻo atu i le 45% o mataupu uma o togafitiga.

Faʻavasegaga

E tele faʻavasegaga o le faʻamaʻi faʻaaogaina i togafitiga faʻatino.

Faʻalagolago i le tulaga sili ona lauiloa, o le atherosclerosis o le faiʻai e tupu i se laʻau sili ona taua:

  • carotide o lona fausaga (lautele, totonu),
  • gaioiga o le cerebral (luma, tua),
  • brachiocephalic trunk,
  • laupega o mea laiti ma laiti.

I le faagasologa o le atherosclerosis o le faiʻai ua vaevaeina i:

  1. O le alualu i luma-alualu i luma o le mea sili lea ona masani ai, faatasi ai ma le faateleina o le faʻaleagaina o faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le maʻi.
  2. Tuuina atu, o loʻo faʻaalia e le ata o le falemaʻi, o foliga vaaia ma le leiloloa o faʻamaoniga o le maʻi.
  3. Malignant - o le lamatiaga o lenei fesuiaiga o le gasegase o le faamai o loo i ai i se tulaga sili ona maualuga o le faigata o le gasegase (osofaia o suesuega o le suesuega, stroke), e aofia ai le toe fai soo.
  4. Aute - faʻatasi ai ma se ata o le soifua maloloina: o faailoga o le cerebral arteriosclerosis e vave ona alualu i luma.

Ata faʻaleleia

I le laasaga muamua, e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le cerebral arteriosclerosis: o le suʻesuʻega o uluaʻi ituaiga o togafitiga e matua faigata lava. O uluaʻi faʻamatalaga e aliali mai pe a tupu se fesuiaiga o le laumei, ma amata ona iloa e le faiʻai le le lava o le okesene ma meaʻai.

O faailoga o le cerebral arteriosclerosis e eseese ma faalagolago i le tikeri, natura ma le localization o tupe teu cholesterol. E mafai e tagata maʻi ona faitio i:

  • manatu le mafaufau, galo,
  • le mafai ona taulai atu i mea taua
  • masani ona tiga,
  • vavao
  • tinisitus
  • faafitauli le moe,
  • vaivaiga, faʻalavelave, tigā lagona i lima ma vae,
  • faʻaleagaina le alualu i luma o faʻaaliga, faʻalogo ma isi lagona,
  • lagona le atoatoa, popolevale, ita.

E i ai le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia ai le atherosclerosis o le gaʻo o le cerebral. Faitau atili e uiga ia i latou i le vaega o loʻo i lalo.

Lafoaʻi faʻamalosi tino

O le encephalopathy (Discupculatory Encephalopathy) (DEP) o le atherosclerosis syndrome sili ona lauiloa, faatasi ai ma le le atoatoa o le tino. E fesoʻotaʻi ma le tele o faʻafitauli pipisi i gaioiga o le cerebral, lea e faʻaalia mai e le aʻafiaga o le neurology ma le mafaufau. E masani lava, o sea tulaga e maua i tagata matutua. O le tele o taimi, o le DEP o se taunuuga o le toilalo o le cholesterol ma paʻu o ogalaau uʻamea tele-o le carotide o le arth, brachiocephalic trunk.

Laasaga 1 o le maʻi o loʻo faʻaalia e le uiga o le faʻaaogaina o suiga faʻaleaga. O faailo muamua o le faʻamaʻi e iloga:

  • pisa i le ulu ma taliga
  • ulu o le ulu, faʻavaitaimi faʻavavevave,
  • manatu le lelei ma mafaufauga,
  • tigā
  • faʻasauāina o galuega faʻamalosi (fatu) o le fatugalemu o le tino, o le faʻaitiitia o le mafai ona aʻoaʻoina,
  • itiiti le manaia, le mautonu i mea lelei, faigofie ona uila ao savali.

E le mafai ona suia ni suiga faʻalenuʻu mulimuli ane. O le laasaga lona lua o le DEP o loʻo faʻaalia i le atinaʻeina o faʻamaoniga o le cerebral atherosclerosis:

  • faateleina le mafaufau ma faʻafitauli faigata,
  • faaitiitia o le taua o le mafaufau ma pulea a latou amioga,
  • popolevale, faʻanoanoa, faʻalauteleina o le faʻaogaina o le tino o le tino,
  • atuatuvale, hypochondria,
  • uluaʻi laʻasaga o faʻasalalauga lautele.

I le alualu i luma o le atherosclerosis o vavalaʻau, o le laasaga 3 o le encephalopathy e le afaina. O loʻo faʻaalia i se fesuiaiga i le vateatea lapopoʻa, faʻatasi ai ma le faaletonu o le neurology, faʻaitiitia ai galuega faʻamalosi ma le toetoe lava a leai se mafutaga o se tagata maʻi.

Faʻafitauli o le tino

Faʻaleagaina o le tino (dementia) o se maʻi lea eo faatasi ma nisi faʻafitauli o le toto i le mafaufau i tagata matutua. A aunoa ma togafitiga talafeagai, e tau atu ai i le le atoatoa o le maʻi ma mafua ai ona maliu.

I le laasaga muamua, o faʻamaoniga o le maʻi e le o faʻamalamalamaina ma faʻaalia ai le tele o isi faʻamaʻi. Faʻalauteleina tagata maʻi:

  • Galo, le amanaʻiaina,
  • O nisi e leai se mafaufau
  • Mafaoga, moe ma isi mea e moe ai,
  • Faʻafeiloaʻiga o le Mood, faʻaletonu lagona,
  • Faʻafitauli
  • Faʻafitauli ma faʻataʻitaʻiga i se siosiomaga tulaga ese (i se faleoloa e le masani ai, i luga o le auala).

Mulimuli ane, o le a faʻaauau pea le faʻamaʻi, ma suiga suiga i le faiʻai ua faʻaalia atili:

  • Manua o le mafaufau, toilalo,
  • O se suiga tele o le lagona, faoa faamalosi o le osofaiga, sosoo ai ma le le mautonu atoatoa ma le isi itu,
  • Faʻaleagaina o gaoioiga faʻaagafesootai, le naunau e faʻafesoʻotaʻi ma isi,
  • Le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o gaioiga, faʻavevesi ma isi faʻasologa o le neurology,
  • Faʻitiʻitia le malosi o le tagata lava ia, le le fiafia i totonu o le fale.

O le taotoga o le vevela lapopoʻa e tuʻuina atu ma faʻamaʻi faʻasagaga matuia. O nisi o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e oʻo mai muamua:

  • Faʻaleagaina o le vaʻaia-faaletino,
  • Faailoga o le mafaufau: o mea taufaasese ma faʻailoga,
  • Faʻaauau o le amnesia: masani ona galo i tagata gaʻo igoa o tagata o aiga, mea na tutupu ia i latou i ni nai minute talu ai,
  • Faʻamasinoga le talafeagai o osofaiga,
  • Faʻamuta le mutaaga o fesoʻotaʻiga ma isi (tagata e tali fesili o loʻo i totonu o monosyllables, faʻatasi ai ma taumafaiga sili),
  • Faʻasalaga o mea faʻapitoa ma vaʻaia,
  • O le le atoatoa o le tausiga o le tagata lava ia, o le manaʻomia mo le tausiga faifai pea.

I lenei laasaga o le faʻamaʻi, o le togafitiga mo le tagata maʻi e le lelei: o se faʻalavelave matautia, o se tulafono, e tupu i totonu o nai tausaga e sosoo ai.

O faʻafitauli faʻapitoa (taia)

O le atherosclerosis Cerebral e matautia e le gata mo lona alualu i luma, e mafua ai le faaleagaina o le faiʻai i le faiʻai, ae faʻapea foi mo se tulaga maualuga o faʻafitauli.

Faʻalavelave, poʻo faʻalavelave faʻasao totoʻa i gaʻo o le cerebral - o se tulaga e masani ona faʻalavelaveina le ala o le atherosclerosis. E faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tafe toto i totonu o vaa ma le oti o se vaega o le faiʻai. O lenei faʻalavelave faʻamaumauga e oʻo atu i le 35% o maliu.

E lua ituaiga masani o le taʻavale e iloga - faʻasuamoa ma le maʻi. O le mea lautele, o a latou faʻamatalaga faʻapitoa e talitutusa, ae taʻitasi ma iai ana lava atinaʻeina ma faʻalauiloa uiga.

O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoʻotaʻi le necrosis i le siama o siama faiʻai e mafua mai i le fesuiaiga poʻo le vaeluaina o siama e alala i le cholesterol. O lenei ituaiga faʻalavelave e masani ona taatele i tagata gasegase e maua i le atherosclerosis. O loʻo faʻaalia i le atinaʻe faifaipea o faʻamaoniga (o faailoga o le le atoatoa o le neurology e oʻo mai muamua). O le ituaiga o le stroke o le hemorrhagic eo mai faatasi ma le afaina o le tino i le mafaufau. I le avea ai o se tulafono, e vave lava ona tupu, i totonu o ni nai minute, ma o loʻo faʻatasi ma faʻataʻitaʻiga o le cerebral.

Faailoga o se Maʻi

Ma o le a le faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi? O lenei suʻesuʻega mo le cerebral arteriosclerosis ua faia i le taimi o le atinaʻeina o:

  • Tele vaivaiga
  • Lagona o le numera, tingling i vae ma foliga (masani i le tasi itu - taumatau po o le agavale),
  • Faʻalavelave faʻasalalau o mea faʻapitoa ma gaioiga afi,
  • O se faʻalavelave matuia i le faʻaaliga poʻo le faʻalogo,
  • Oona (e masani lava e le mafai ona faʻafitia) maʻi tiga o le ulu, vavao.

E faʻapefea ona fuafua se paʻu e le o se tagata tomai faapitoa? Mo se suʻesuʻega sili ona faigofie o le tulaga i totonu o aiga, na atiae ai e le American Association of Neurologists le FAST scheme (Igilisi - vave), e aofia ai ma itu e fa:

  1. F (Faʻa-Peretania) - fai atu i le tagata e ataata lautele. I se paʻu, o le afa o le tagata ua afaina e "usitai" i le pule o le failele ma ataata, ao le isi o totoe e le gaioi, faatasi ai ma le tulimanu o laugutu i lalo.
  2. A (Ig. Lima - lima) - fai atu i se tagata e faʻaloaloa ona lima i ona luma. O le taʻavale o le a faʻaalia e ala i le faʻagesegese ifo o le lima i le itu na aʻafia.
  3. S (Eng. Speech - speech) - fesili i se tagata fesili faigofie, mo se faʻataʻitaʻiga, o ai lona igoa, poʻo le a le aso i aso nei. Faʻasalaga, o le tautala a tagata gasegase e le o malamalama, taofi.
  4. T (Ig. Gagana - gagana) - fai atu i se tagata e taofiofia lona laulaufaiva i fafo. O lona faasinomaga o le a faapipii i le itu.

O aʻafiaga o le paʻu e matuia. E tasi le vaega o tagata gasegase ma le taʻavale ua oti aʻo lei oʻo mai le falemaʻi, o le isi e le atoatoa ma se faaletonu o le neurological pronoun. O le vave ona maua e le tagata maʻi ni togafitiga faʻapitoa faʻapitoa, o le maualuga foi lea o ona avanoa e toe faʻaleleia ai.

TIA, poʻo se osofaʻiga faʻafuaseʻi le tumau, o se faʻafitauli lē tumau i le vaʻa o le faiʻai lea e tutusa ai faʻamaʻi faʻamaʻi ma se falemai, ae na o latou lava i totonu o le 24 itula. Aʻo tuʻuina atu le fesoasoani muamua, o faʻafitauli matuia uma o le atherosclerosis e faia e pei o le stroke. "Toe faʻafeiloaʻi" o lenei faʻamaʻi i se osofaʻiga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona na o le taimi lava e mataʻitu ai.

Taʻiala Faʻamatalaga

O le suʻesuʻega o le cerebral arteriosclerosis e manaʻomia ai le faʻatasiina o se auala. O le tagata gasegase masalosalo i lenei faʻamaʻi ua faʻamaonia ai suʻesuʻega nei:

  1. Aoina o faasea ma talafaʻasolopito. I le talanoaga, e fiafia le fomaʻi i le mea tonu e popole ai le tagata maʻi, pe a maitauina muamua faailoga o le faamai, tusa lava poo le a le togafitiga e uiga i lenei mea.
  2. Suesuega faafomaʻi, e aofia ai le mamafa o le toto, siaki o le fatu ma mama.
  3. Suesuega Laboratory: suesuega lautele (toto, urine) - Iloilo le tulaga lautele o le tino ma faailoa mai faafitauli o le soifua maloloina o loo i ai nei, o se suesuega o le toto o meaola e fuafua ai mea autu autu, lipine profile - mo se suesuega loloto o le cholesterol ma ona vaega (LDL, HDL, TG) ma coefficient atherogenicity, coagulogram, tui toto, pe a manaʻomia - isi suʻega.
  4. Suʻega faʻamalositino faʻapitoa: Ata faʻapipiʻi, faʻataʻitaʻiga, MRI ma le MR-hagiography.

Suʻega o suʻesuʻega i le suʻesuʻega o le cerebral atherosclerosis e fai ai se lagolagosua lagolago. Ua mamanuina e faʻamaonia pe faafitia ai aʻafiaga o aʻafiaga faʻapitoa mo le atinaʻeina o le maʻi - hypercholesterolemia, dyslipidemia, o le faʻateleina o le thrombosis. E mafai ona fuafua le faʻatumuina o le localization, le natura ma le malosi o le atherosclerotic faagasologa i totonu o vaʻa o le faiʻai e faʻaogaina ai metotia faʻapitoa ata.

O le ultrasound faʻataʻitaʻiga o se auala faʻamaonia ma saogalemu e faʻavae i luga o le aafiaga o Doppler - o le suiga i le taimi o le faʻavelaina o le ultrasonic pe a faʻaalia mai toto. Ole suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona fuafua le itu o le feʻaveaiga, saoasaoa ma le atoatoa o le tafe toto, faʻapea foi ma faʻalavelave faʻapipiʻi o le thrombi vascular, atherosclerotic plaques, faʻamatalaga ma mea anateysms.

O le agaga o se auala o le x-ray suʻesuʻeina o toto toto lea e manaʻomia ai le faʻaogaina o le faʻatusatusa o le auala. I le faʻaaogaina, e mafai e se tasi ona suʻesuʻe le tulaga faʻatinoina o laʻau o le faiʻai ma faʻamatalaina le natura o faʻafitauli pipisi.

MR angiography o se metotia faʻaonapo nei o suʻesuʻega e le tutusa, e faʻavae i luga o le gaioiga o le magnetio radiation. E sili ona aoga, saogalemu mo le tagata maʻi, e le o tauaveina le faʻalauiloaina o le radiation.

E le gata i lea, o le atherosclerosis vascular e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o faʻailoga lema - o le tele o faʻamaʻi o le endocrine, o le i ai o tupe mama i le tino - le xantame ma le xanthelasm.

Togafitiga pito sili

Le togafitiga o le atherosclerosis o se faagasologa uumi ma tiga lea e manaʻomia ai se uiga talafeagai mai le fomaʻi faapitoa ma mai le maʻi. O le vave lava e amataina, o le maualuga o avanoa o le tagata maʻi e faʻafaigofie ai le cholesterol toto ma aloese ai mai faigata ogaoga. E faʻapefea ona togafitia togafitiga o le cerebral arteriosclerosis faʻaaoga auala faʻaonapo nei ma talafeagai?

Faʻaleleia o soifuaga

Togafitiga o le faamai e tatau ona amata i taimi uma i le faasaʻoina o le olaga.

  1. Aveese masani leaga mai lou olaga. O le gaioiga o le nicotine ma le ava malosi e faʻaleagaina ai le ala o le atherosclerosis, o lea la, o le teenaina o ia mea o le a mafai ai ona e faʻamamaina le moega lapisi ole gaʻo,
  2. Faʻateleina atili (e pei ona malilie i le fomaʻi). O le gaioiga, savali, savali, yoga, Pilates, callanetics ua manatu e avea ma taaloga e sili ona fiafia i ai le gasegase o tagata gasegase e mafua mai i le gasegase o le cerebrovascular le tumau.
  3. Faʻavasega le mamafa o le tino. O le faʻaitiitia o le mamafa o se mea e ave i ai le faamuamua mo se tagata maʻi maʻi. O le mamafa o le tino o se vaega e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol i le tino ma le atiina ae o togafitiga o le atherosclerosis.
  4. Aloese mai le atuatuvale. Soo se tulaga e le masani ai ma faʻalavelave faʻatasi ai ma le tuʻuina atu o le tele o cortisol (glucocorticosteroids hormones) i le toto. O lenei faagasologa e masani lava ona faia ma le faateleina o le cholesterol ma se maualuga maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le soifua maloloina o se mea taua o le togafitiga

Ma faʻapefea ona taulima le atherosclerosis e faʻaaoga ai se taumafataga faʻapitoa? E fautuaina e faapea o tagata gasegase uma e togafitia togafitiga e le aofia ai mea taumafa e maua mai i le cholesterol olaola mai le taumafataga:

  • Lard, puaa, povi, mutton ma isi gaʻo manu,
  • Tuʻu (gaʻo, laulaufaiva, faiʻai, ate),
  • Gaʻo susu ma meaʻai susu (pata, kulimi),
  • Tifaga malo,
  • Meaʻai anapogi
  • O oloa e faʻavae i luga o le gaosiga o le margarine ma le suāuʻu (masima suamalie, keke, meaʻai.

I le taimi lava e tasi, o fualaau faisua ma fualaau 'aina e maua i le fiva, o ituaiga o meaʻai, gaʻo maualalo o le lapiti, moa, tolotolo ma iʻa e tatau ona avea ma faavae o meaʻai faafomaʻi. Mo le aoga aupito sili ona lelei o le togafitiga ma le vave faʻamautuina o le metabolism, e tatau i siama ona mulimulitaʻi i le faʻaaogaina o le ava - faʻaaogaina i le 1.5-2.0 lita o le vai mama.

Vailaau

O vailaau faʻasoifua maloloina ua faʻamaonia na o le leai o se fualaau o togafitiga.

Faatasi ai ma vaega o falemaʻi ua faʻaaogaina mo le atherosclerosis, o mea nei e sili ona lauiloa:

  • Fualaau faasaina:
    • Tulafono (faʻalavelaveina le faʻasologa o latou lava cholesterol i totonu o le ate)
    • Fiva (faateleina le manava o lipophilic tino faʻapitoa)
    • Sequestrants of acid acids (faʻaitiitia le digestibility o le cholesterol e sau ma meaai),
    • Omega-3 (aveese le dyslipidemia, e afaina ai le galuega o le cardiovascular system).
  • Antiplatelet agents, e masani lava o aspirin-maualalo maualalo (faaitiitia le mafai gafatia i luga o le thrombus, maua ai le gasegase tuusaʻo o le atherosclerosis.
  • Faiga faʻavae (fuafua e faʻaleleia ai le tafe toto i vaʻa o le faiʻai.

Tausiga togafitiga

O le atherosclerosis Cerebral i laʻasaga mulimuli ane e masani lava o se faʻamatalaga mo taotoga. O togafitiga faʻapitoa i luga o vaʻa o le faiʻai e fesoʻotaʻi ma nisi tulaga lamatia, o lea e manaʻomia ai se fomai sili ona maualuga.

I le taimi nei, e tumau pea ona sili atu ona lelei le faʻaaogaina o auala e sili ona leaga. Aveesea o le atherosclerotic plate i totonu o vaʻa o le ulu e masani lava ona faia e ala i se mea itiiti i totonu o le ua. Afai e tatau ai, o togafitiga o le faʻamalosi, faʻasolosolo o le suauu e faʻaaogaina ai le faapipiiina ma le talitane e faʻaaogaina.

I luga, tatou te suʻesuʻeina pe aisea e atiina ae ai le atherosclerosis o vaʻa o le ulu ma le ua, pe faʻapefea ona faʻaalia o ia lava ma le a le mea matautia. E ui i le toetoe o le leai o ni faʻamaoniga i le amataga, o lenei faʻamaʻi e matua faʻalavelave. A aunoa ma togafitiga talafeagai, o le gaʻo le gaʻo gaʻo i le tino e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave faʻapitoa e pei o le cerebral stroke ma le osofaʻiga o le ischemic.

Tuua Lau Faamatalaga