Glycemic Index of Durum Wheat Pasta

O mea taumafa o loʻo i ai gaʻo meaʻai e maualuga ai le kulukose toto. O faʻataʻitaʻiga auʻiliʻili o lenei faiga na faia muamua i se iunivesite a Kanata. O le iʻuga, na tuʻuina atu e saienitisi le faʻamatalaga o le glycemic index (GI), lea e faʻaalia ai le tele o le suka o le a faateleina pe a uma ona 'ai le oloa.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

O laasaga o loʻo iai nei o se tusitaulima mo tagata tomai faapitoa ma se tagata maʻi e maua i le maʻisuka mo le faʻamoemoe o le faʻaogaina, o se vailaʻau faʻasoifua maloloina. Pe o ese le faasinomaga o le falaoamata o le saito o le saito mai isi ituaiga o falaoamata? Faʻafefea ona faʻaaoga lau oloa e sili ona e fiafia i ai ina ia faʻaitiitia ai le maualuga o le suka o le toto?

E mafai ona e filifilia le faasinomaga glycemic oe lava ia?

O le natura masani o le GI e manino pe a uma le taualumaga mo le fuafuaina. Fautuaina le faia o suʻega mo tagata gasegase o loʻo i ai i le tulaga o se faʻamaʻi masani. O fua o le maʻisuka ma faʻaleleia le muamua (muamua) taua o le maualuga o le suka. O le fua o le laina (Numera 1) o loʻo fuafua muamua i luga o le kalafa o le faalagolago i suiga o le suka i le taimi.

O le tagata maʻi e 'aina le 50 g o le kulukose mama (leai se meli, fructose poʻo isi sipuni). O meaai masani e maua ai le sugar sugar, e tusa ai ma fua faatatau eseese, ei ai le GI o le 60-75. Faʻamaufaʻailogaina o meli - mai le 90 ma luga. E le gata i lea, e le mafai ona avea ma se taua le taua. O le mea masani o le tausiga o le beekeeping o se masini masini o le kullukose ma le fructose, o le GI mulimuli o le tusa ma le 20. E masani ona talia e lua ituaiga o gaʻo i totonu o le meli i tutusa tutusa.

I le isi 3 itula e sosoo ai, e fuaina le suka o le toto i vaitau masani. Ua fausia se kalafi, e tusa ai ma le tulaga e manino ai o le toto o le kulukose o le toto e muamua faateleina. Ona oʻo lea i le pito maualuga ma faasolosolo lalo ifo lava.

O le isi taimi, e sili atu le lelei le faia o le vaega lona lua o le suʻega vave, o le oloa o le fiafia i tagata suʻesuʻe e faʻaaogaina. A maeʻa ona 'ai se vaega o le suʻega e aofia ai le 50 g o meaʻai (fusi falala, se fasi falaoa, kuki), fuaina le suka toto ma fausia ai se pupuni (Numera 2).

Glycemic index of pasta, penefiti ma mea leaga mo le maʻisuka

O mea taumafa o loʻo i ai vailaʻau 'oloʻo i ai a latou lava faʻamaufaʻailoga faʻapitoa. O le maualuga o le maualuga o le GI, o le saoasaoa lea o le maualuga o le kulukose toto. O le tele o tagata e fesili, o le a le numera o le pasta e tutusa ma ma e faalagolago i luga o le lelei o le falaoamata, saito, le auala e saunia ai? O le fua o le glucose faʻasaʻoina i totonu o le toto e malosi lona aʻafiaina e le gata i mea o loʻo i totonu o meaʻai gaʻo i meaai, ae faʻapea foi i le auala o le gaosia o le oloa.

Eseese pasta: mai le malosi e vaivai

Pasta o se oloa maualuga-kalori, 100 g ei ai le 336 Kcal. GAL pasta mai le falaoamata o le saito i le averesi - 65, spaghetti - 59. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le mamafa, e le mafai ona avea i latou i aso uma i le laulauʻai. E fautuaina e faʻapea o nei tagata gasegase e faʻamalosi le pasta 2-3 taimi i le vaiaso. Inisalini e faalagolago i le maʻisuka ma le lelei o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tino, e masani lava e aunoa ma ni tapulaa faasaina i luga o le faʻaaogaina o oloa, e mafai ona gafatia le taumafaina o pasta i taimi uma. Ae maise pe afai e kuka lelei ma lelei lau ipu e sili ona e fiafia i ai.

O vailaʻau faigata e sili atu le taua:

  • polotini (leukosin, glutenin, gliadin),
  • fiber
  • mea efuefu (fulufula),
  • macronutrients (potassium, calcium, magnesium),
  • enzymes
  • B vitamini (B1, B2), PP (niacin).

Faatasi ai ma le leai o se mea mulimuli, o le le mautonu, vave le gaogao ua matauina, ma o le tetee atu i faamaʻi pipisi i le tino ua faaitiitia. Niacin ua lelei ona puipuia i pasta, e le faʻaumatia e ala i le gaioiga o le okesene, ea ma le malamalama. O togafitiga faʻatoʻaga e le faʻapogai ai le tele o tupe leiloa o vitamin PP. A faʻafefea i le vai, e itiiti ifo ma le 25% le pasia.

Macaroni - glycemic index and calories content. Ituaiga ituaiga pasta

O se tagata i se tino maloloina e seasea ona mafaufau pe o le a le faasinomaga o le, o a mafuaaga mo le mulimuli i meaai maualalo, o a meaai o loo i luga o le lisi saogalemu, ma o le a le faasinomaga faasinoupu. O faʻamatalaga i luga o mataupu o loʻo i luga e mafai ona tuʻuina atu e soʻo se tasi o loʻo maua i le maʻisuka, ma i latou uma na filifili saʻo e faʻaitiitia le mamafa o latou taumafa i se paleni paleni. E tatau i le maʻisuka ona filifili i taimi uma se taumafataga maloloina lelei ma se seti o vailaau faʻamalosi faigofie ma faigata, faitau vaega o falaoa, paleni le i ai o le kulukose i totonu o le toto.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O gaʻo gaʻo e faʻamaʻaina i meaai i ni aofaiga tele ma o latou vave faʻaleleia faʻaititia le maualuga o kulukose. O se ituaiga o meaai maualalo maualalo o se meaʻai ma mea e maualalo ifo. O le fua saʻo e mafai ona fuaina e ala i le fua o le suka poʻo se falaoamata maualuga o le falaoamata o le falaoamata o lona fuainumera e 100 iunite. O le fua maualalo o le pasta, mo se faʻataʻitaʻiga, poʻo se isi ituaiga o meaai, ma le faʻamaoniga o le falaoa e faʻaaoga e oloa faʻapitoa, e saofaga i le mea sili ona lelei.

Meaʻai ma se faʻamaumauga maualalo maualalo

Meaʻai e masani lava ona vaeluaina i ni vaega se tolu e tusa ai ma le fua o le faʻamatalaga avanoa. O le vasega muamua e aofia ai oloa faʻatasi ai ma le sili atu ma le 55 iunite. O le vasega lona lua o loʻo i ai le fua faʻasalalau, e le silia le 70 iunite. O le lona tolu o loʻo sili ona "matautia" mo le ola maloloina o le maʻisuka, talu ai o le 'aiina o ia meaʻai e mafai ona taʻitaʻia ai pe faʻapitoa pe leai foi. Ina ia aua le faʻafetaiaʻia faʻafitauli faʻafuaseʻi, aua le faʻaseseina i le "faatau taavale," e tatau ona e maua se malamalama itiiti e uiga i mea aoga laiti-glycemic.

O fua o loʻo i lalo o loʻo i ai se mea e latalata i le vaega muamua:

  • oloa e faʻatatau i falaoamata malo,
  • oatmeal
  • fualaau faisua
  • buckwheat
  • fualaau suamalie
  • lentils
  • pi mamago
  • apu
  • oloa gaʻo susu.

E mafai ona e 'ai meaʻai mai le lisi i aso uma, ae latou te fautuaina e te fuafuaina le masani mo lou tino, ina ia oʻo lava i meaai saogalemu e te le sili atu i le faʻatagaina faatagaina. O le a faʻatatau i le mea sili ona lauiloa i totonu o le umukuka o faletalimalo uma, o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga lelei tele - pasta.

O le pasta o se ituaiga o paluga gaosi oloa, i le noatia ma fai fuafua i le faʻagasologa i le faiga o le faʻamago. O se oloa na faavae mai i le vai ma le falaoamata na sau mai Italia, o lona uluai igoa o le pasta. O le tele o taimi, o le kuka kuka e aofia ai le falaoamata o le saito, ae o isi taimi e faʻaaogaina ai araisa ma falala. O Sina e manatu o le fanua o pasta, mai le mea e pei ona taʻua e le au tusitala tusi, na aumaia e Marco Polo ia i latou, ae o loo i ai pea le finauga i lenei mataupu, talu ai o loo tauivi ia Greece ma Aikupito mo le igoa o le fanua laitiiti o pasta, sei vagana ai Italia ma Saina.

I aso nei, o le tele o pasta na faʻaalia, o aiga uma ma tagata mai fafo: o ituaiga pasta o loʻo maua i le tele o ituaiga, ituaiga ma lanu, calories, taugata ma taugofie.

O le filifilia o le maualuga maualuga o pasta ma faʻaitiitia i le tele o auala:

  1. Vaʻai. Macaroni e maua puupuu ma umi, laʻititi ma lapoa, e pei o nifo, pulou, aufana, pulu, ma e oo lava i fanau i foliga o manu. O le falaoamata meaʻai o le falaoamata e lanu enaena ma e faʻamoemoe mo meaai.
  2. Meaʻai O le tulaga lelei o le oloa e faalagolago i le ituaiga falaoamata sa faʻaaogaina i le kulimi.E masani ona i luga o fata o faleoloa ia ituaiga eseese o pasta: o le muamua (falaoamata mai le tele o eleele e pei o ituaiga o pata), o le lona lua (falaoamata o foliga tioata, eleele mai ituaiga o pata) ma le tolu (falaoamata ma le tao tao).

E masani ona taliaina e faapea o le vaega muamua A o le sili lea ona aoga, ma mea maualalo maualalo-kalori. E mafai ona maua mai minerale ma vitamini le tagata o loʻo i ai masini vailaʻau faʻamaʻi ma fiber, lea e mautinoa ai le faʻamaʻaina o le tino mai toxins, ma tuʻu ai se lagona o le atoatoa.

O le vaega lona lua B e le gata e leai ni aoga aoga, ae o le totonugalemu foi o le faʻamasinoga o le amidopus sci. O le ituaiga lona tolu o le falaoamata B o loʻo i ai faʻamalamalamaga uma, o loʻo tautala i ai o se oloa e leai se aoga.

Afai o ituaiga uma o pasta o loʻo faʻatusalia i luga o le maketi i totonu o le fale, ona fai lea i Italia, mo se faʻataʻitaʻiga, ua talia faaletulafono e fai ai pasta e faʻaaogaina naʻo ituaiga o fatu vevela, pe a faʻapea o oloa o le a manatu e taufaasese.

O tagata e mulimulitaʻi i se taumafa maualalo laʻititi e tatau ona iloa e mafai ona e 'ai faʻatasi ma pasi ma i le taimi lava e tasi e le sili atu i le faasinomaga ole faʻatagaina o igoa, e tatau lava ona e filifilia ituaiga saʻo o pasta. I le tulaga e ave ai ni noodle mo le vave kukaina, o le faasinomaga e mai i le 60 i le 65 iunite, ma pe a filifilia pasta mai le falaoamata atoatoa, o le index e le sili atu i le 45.

O le tele o ituaiga o pasta: short rigatoni, penne, farfalle, elika, mea uumi, spaghetti, tagliatelle, lapopoa lasagna, capeletti ma isi, ae o le mea lautele, o le kalori content and index are the same for everyone if you take one sort of wheat.

Mai le 100 kalama o pasta na faʻamanuiaina mai i le 336 i le 350 kcal, ma, i le glycemic index, o se tagata e maua i le maʻisuka poʻo se tasi o loʻo taumafai e aloese mai isi pauna e le talafeagai, o le taumafataga o aso uma e le mafai ona aofia ai lenei ituaiga ipu. E fautuaina le kukaina o pasta 2-3 taimi i le vaiaso ma e naʻo ituaiga vailaʻau, mo i latou e maua i le maʻisuka māmā, e faatagaina le pasta ma sili atu ona masani. O le pusa falaoa e itiiti ifo le kalori, i le 100 g e mai i le 100 i le 125 kcal, e aofia ai le 10 g o le porotini, 70 g o gaʻo, 1 g gaʻo.

O le pasta glycemic pasta e aofia ai le tele o enzymes protein, phosphorus, fiber, micro ma macro elemene, vitamini. Afai o le tino e leai ni vitamini B, e lagona e se tagata le vaivai, e sili ona faigofie ona aafia i faamaʻi pipisi. Vitamin PP, e taʻua foi o le taracin, o loʻo tumau i le pusa ma e le faʻasaʻo pe a faʻaalia i le malamalama, oxygen, ma le vevela maualuga.

E faapefea ona faʻatulaga le fua faatatau o pasta?

O le fuainumera faʻamamafa o le pasene wheat pasta e ese mai le 40 ma e oʻo atu i le 49 iunite nai lo ituaiga susu o cereals, pe a oʻo i le index 69. E tatau ona tatou amanaʻia isi mea faʻapitoa mai fafo, e pei o le kuka, gaosia o se oloa i totonu o le umukuka, ma e oʻo lava i le taimi e faʻaalu ai meaai , e aʻafia ai foi le faasino igoa. O le mea e malie ai, o le tele o le taimi e faʻaaluina e le tagata i le faʻatau, o le sili atu lea o le faailoga numera o le meaʻai.

Pe a faʻaleleia lelei fualaʻau ma aano o manufasi i pasta, o le a faʻapupulaina le faʻasalalau faʻamaonia ma le kalori o le ipu, ae le o se mea taua, ma o sea "tuaoi" i le ipu o le a le faʻateleina ai le maualuga o le suka.

Faʻaiʻuga e fuafua ai le numera mulimuli o le index index:

O faʻataunuʻuga o kalori ma faʻamaumauga, e pei ona taʻua i luga, e faalagolago i le tele o mea. E masani lava ona maua le faletalimalo i supermarkets; o faleaoga e fiafia i ai mo le faigofie ona teuina, ituaiga o foliga vaaia, faʻaaogaina o le kulimi saito i le fua, ma le gafatia e faʻafefe ai vai aʻo kuka, ae le faʻapalapala, e le pei o isi pasta samples na faʻatau.

O tagata faapitoa e nafa ma le tausisia o tulafono uma ma fuaitau e fai mai o le pasta o lenei ituaiga e faia na o cereum cereals, e tusa lava po o le a le foliga mai, o le kalori o lo oi totonu ia te i latou e le sili atu i le 160 kcal mo le 100 g o oloa i lona tulaga masani. A uma le kukaina o le pasta "Macfa", e mafai ona faateleina le faasino igoa, ae o sina mea itiiti, o lea e fautuaina ai ia aua nei pisi le faapipii. O le spaghetti suauu o le a faaopoopo ai le 130 kcal i meaai i aso uma, aʻo taumafaina le 100 g o oloa, ma vermicelli na o le 100 kcal.

O le pasene o loʻo aofia ai vitamini B, H, A, PP, lea e le faʻamavaeina i le taimi o kuka, ae o loʻo teuina atoa i totonu o le oloa. O i latou o loʻo fefefe mo o latou foliga ua fautuaina ina ia gauai atu i auala e kuka ai pasta. O pasi sili ona fiafia i ai tagata uma "i se auala o le neivi" o le a faaitiitia le caloric pe afai latou te faaopoopoina le moa moa nai lo le kuka po o le fafagaina o puaa. O se filifiliga sili ona lelei o taumafa lea e mafai ona e fiafia ai i se fuainumera maualalo maualalo: pasta ma tamato, basil ma isi fualaau faisua. O se pusa manaia lea e faʻafefeteina ai pasta o se fualaʻau fualaau lea e aumaia i totonu o le amino acid e taʻua o tryptophan, lea e fesoasoani e maua ai le "hormone o le fiafia". O le taumafa pasta e lelei e le gata mo le manava, ae mo le agaga foi.

Palu pasene kulimi ma isi ituaiga o pasta: glycemic index, benefits and harms for diabetics

O le finauga e uiga i le mafai ona fai pasta ma le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi, o loʻo faʻaauau pea i le falemaʻi faʻapitoa. Ua lauiloa o le maualuga lea o le kalori oloa, o lona uiga e mafai ona afaina tele.

Ae i le taimi lava e tasi, o faʻataʻitaʻiga pasta o loʻo i ai le tele o vitamini aoga ma e le mafai ona suia, ma minerale, e tatau ai mo le faʻaleleia masani o se tagata maʻi.

E mafai la ona 'ai le pasta ma le maʻisuka ituaiga 2? E ui i le le mautonu o le mataupu, e fautuaina e fomaʻi lenei oloa i le maʻisuka meaai. O fua o le saito i le vaitau sili ona lelei .ads-pc-2

Ona o le maualuga o le kalori i totonu o le pasta, o le fesili e mafua mai ai ituaiga eseese e mafai ona faʻamaina i le maʻisuka. Afai o le oloa e faia mai le falaoamata lelei, o lona uiga, e mafai. I le maʻisuka ituaiga 1, e mafai foi ona manatu e aoga pe afai e saʻo le kuka. I le taimi lava e tasi, e taua tele le faʻatusatusaina o le vaega e ala i falaoa.

O le fofo aupito sili mo le maʻisuka o le laumama o oloa gaosi, talu ai ona o lo latou tamaoaiga tele o minerale ma fualaʻau (iron, potassium, magnesium ma phosphorus, vitamini B, E, PP) ma e aofia ai le amino acids tryptophan, lea e faʻaitiitia ai setete faʻavaivai ma faaleleia ai le moe.

O pusa aoga e mafai ona maua mai i le saito o le atua

O le fiva o se vaega o pasta e aveesea atoatoa toxins mai le tino. E faʻateʻa ai le dysbiosis ma faʻafefe ai le maualuga o le suka, aʻo faʻapipiʻi le tino ma palatini ma gaʻo vailaʻau. Faafetai i le fiber e maua ai se lagona o le atoatoa. I se faaopoopoga, o oloa faigata e le faatagaina ai le kulukose i totonu o le toto e matua suia ai o latou tulaga faatauaina.

Pasta ei ai meatotino nei:

  • 15 g e tutusa ma le tasi le areto falaoa,
  • 5 tbsp o le oloa e tutusa ma le 100 Kcal,
  • faateleina uiga amata o le kulukose i le tino e 1.8 mmol / L.

E ui lava e le o se mea e masani ai, ae peitai, o pasta na saunia e tusa ai ma tulafono uma e mafai ona aoga i le maʻisuka mo le faʻaleleia o le soifua maloloina.

E na o le paluga kulimi kulimi. E lauiloa o le maʻisuka o le insulin-faalagolago (ituaiga 1) ma e le o le insulin-faalagolago (ituaiga 2).

O le ituaiga muamua e le faatapulaaina ai le faʻaaogaina o pasta, pe a fai o le taimi lava lea e mataʻituina ai le taimi o le inisalini.

O le mea lea, naʻo le fomaʻi o le a ia filifilia le sao saʻo e totogi ai meaʻai gaʻo. Ae o se faʻamaʻi o le ituaiga pasta 2 e matua faasaina. I lenei tulaga, o le maualuga fiva i totonu o le oloa e matua afaina ai le soifua maloloina o le maʻi.

I le maʻisuka, o le faʻaaoga lelei o pasta e taua tele.Ma, faatasi ai ma le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faamai, o le paʻu ei ai sona aafiaga aoga i le gastrointestinal tract.

O le faʻaaogaina o le faʻapipiʻi mo le maʻisuka e tatau ona faʻalagolago i tulafono nei:

  • faʻafesoʻotaʻi i latou i vailaʻau ma vailaʻau minerale,
  • faʻaopoopo fualaau aina ma fualaʻau i meaai.

E tatau i le maʻisuka ona manatuaina o meaʻai maoaʻe ma meaai faʻamalaʻau e tatau ona faʻaaoga lelei.

I le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi, o le aofaʻi o pasta e tatau ona malilie i ai le fomaʻi. Afai e matauina taunuuga le lelei, o le fua fautuaina ua vaeluaina (suia i fualaau faisua).

Faʻasalalauga e itiiti lava le seleselega o le vaomago i lo matou atunuu. O lenei fualaau e maua ai se seleselega lelei i lalo ifo o nisi tulaga taumalulu, ma o lona gaosiga e tele taimi e alu ai ma taugata.

O le mea lea, o le pasta maualuga e faʻapipiʻi mai fafo. Ma e ui lava o le tau o sea oloa e maualuga atu, e maualalo le faasinomaga o le pasta wheat, ma le maualuga o taumafa.

O le tele o atunuu Europa na latou faʻasaina le gaosiga o fualaʻau manogi aua latou te leai ni mea taua. O lea, o le a le pasta e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2? Ads-mob-1

Ina ia iloa po o le a le saito na faʻaaogaina i le gaosiga o pasta, e tatau ona e iloa lona faʻasologa (faʻaalia i le pepa):

  • vasega A- vasega togi
  • vasega B - suauu mama (vitreous),
  • vasega B - tao falaoamata.

A filifilia le pasta, faʻalogo i le faʻamatalaga i luga o le afifi.

O le mea moni e aoga mo le gase suka o le ai ai lenei faʻamatalaga:

  • vasega "A",
  • "Vasega muamua"
  • Vaʻa (pasta mai fafo),
  • "Faia mai le saito o le saito"
  • o le afifiina e tatau ona manino le manino ina ia mafai ai ona vaaia le mamafa o le oloa ma mamafa mamafa e tusa lava pe mamafa le mamafa.

E le tatau ona aofia ai i le oloa ni vali poʻo ni mea faʻapitoa.

E fautuaina e filifili ituaiga o pasta na faia faapitoa mo tagata mamai. Soʻo se isi lava faʻamatalaga (mo se faʻataʻitaʻiga, le vaega B po o le C) o lona uiga o se oloa e le talafeagai mo le maʻisuka.

E faʻatusatusa i fua o le saito mama, o vailaʻau vao e sili atu le manogi ma itiiti le sima. O le faasinomaga faʻamaonia o le paʻu o le saito kulimi e maualalo. O lea la, o le faasinomaga glycemic o le funchose (omea tioata) e 80 iunite, pasta mai le masani (vaivai) togi o le saito GI o le 60-69, ma mai ituaiga eseese - 40-49. Lelei laulaʻau laulamu glycemic index e tutusa ma le 65 iunite.

O se mea e sili ona taua, faatasi ai ma le filifiliga o pasi maualuga, o la latou sao (sili ona aoga) sauniuniga. E tatau ona e galo e uiga i le "Pasta Navy", aʻo latou fautuaina le fafagaina o aano o manufasi ma sau sau ma gauga.

O se faʻalavelave sili ona mataʻutia, aua e faʻaosofia ai le gaosiga o gaosiga o le kulukose. O maʻi suka e tatau ona 'ai faʻamalosi i fualaau faisua po o fua. O nisi taimi e mafai ona e faʻaopopo le aano o le aano (povi) poʻo le fualaau faisua, saumalie e leʻi faʻasusu.

O le saunia o pasta e matua faigofie lava - ua latou tunu i le vai. Ae o loʻo i ai ona lava "mea faʻapitoa":

  • aua le inu masima
  • aua nei faaopoopoina le suauʻu manogi,
  • aua le kuka.

Naʻo le mulimuli i nei tulafono, o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le a maua ai ei latou lava le seti sili o minerale ma vitamini o loʻo aofia ai i le oloa (i le fiber). I le faagasologa o le kuka pasi, e tatau ona e taumafai i taimi uma ina ia e le misia le taimi o le sauniuni.

Faatasi ai ma le kuka lelei, o le pasi o le a fai si faigata. E taua le 'ai i se oloa fou ua saunia, e sili atu le teenaina o auaunaga "ananafi". O pasi sili ona kuka kuka e sili ona lelei ona 'ai ma fualaau faisua, ma faʻafefe additives i foliga o iʻa ma aano o manufasi. O le faʻaaoga soo o faʻamatalaga ua faʻamatalaina e le manaʻomia foi. O le vaitaimi sili i le va o le tagofia o ia ipu e 2 aso.

O le taimi o le aso i le faʻaaogaina o pasita o se mea taua tele.

E le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o pasta i le afiafi, aua o le tino o le a le "mu" ia calories na maua aʻo leʻi moe.

O le mea lea, o le taimi sili ona lelei o le taeao po o le aoauli.O oloa mai ituaiga vevela e faia i se auala faʻapitoa - e ala i le faʻaaogaina masini o paluga (faʻalanikisi).

O se taunuuga o lenei togafitiga, ua ufiufiina i se ata puipui e puipuia ai le malolo mai le liliu atu i le gelatin. O le faʻamatalaga faʻapitoa o le spaghetti (lelei-kuka) e 55 iunite. Afai e te kuka le paʻu mo le 5-6 minute, o le a faʻaitiitia le GI i le 45. O le kuka umi (13-15 minute) faʻalautele le index i le 55 (faʻatasi ai ma se uluaʻi aoga o le 50).

O ipu uʻamea e sili ona lelei mo le faia o pasta.

Mo le 100 g o oloa, e 1 lita le vai ua ave. A amata ona kuka le vai, faaopoopo le pasta.

E taua le faʻaosooso ma taumafai i taimi uma. Aʻo kuka le pasta, faʻafefe le vai. E le manaʻomia ona faʻamamaina, o lea o le a puipuia uma ai mea aoga.

O le tele o lenei mea masani e mafua ai le matautia o le oloa, ma o le maualuga o le kulukose i le toto e amata ona faateleina.

E tolu laulau punoamata atoatoa o pasta, kukaina e aunoa ma le gaʻo ma saula, e tutusa ma le 2 XE. E le mafai ona sili atu le tapulaʻa i le maʻisuka ituaiga 1.faʻasalalauga-faʻapotopotoga-2

Lona lua, o le glycemic index. I pasta masani, o lona tau e oʻo atu i le 70. O se maualuga tele lenei. O le mea lea, faatasi ai ma maʻi suka, o se mea e sili atu le lelei e le tatau ona 'ai. O le tuusaunoaga o le pata o le saito, lea e tatau ona kuka e aunoa ma le suka ma le masima.

Ituaiga 2 maʻisuka ma le pasta - o le faʻasigaga e sili ona matautia, aemaise lava pe a maʻi le tagata maʻi. E le sili atu i le 2-3 taimi i le vaiaso lo latou fafaga. I le maʻisuka ituaiga 1, e leai ni tapulaa.

Aisea e le tatau ai ona e teena le pasta mo le maʻisuka:

E lelei le pasta malosi mo le laulau o le maʻisuka.

O loʻo i ai le tele o carbohydrates, faʻafeiloaʻi lemu e le tino, ma maua ai se lagona o le nofo fiafia mo se taimi umi. Pasta e mafai ona "afaina" pe afai e le kukaina lelei (faʻapala).

O le faʻaaogaina o pasta mai le falaoamata masani mo le maʻisuka e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le gaʻo, talu ai o le tino o se tagata maʻi e le mafai ona gafatia atoatoa le malepelepe o sela gaʻo. Ma o oloa mai ituaiga vevela ma le maʻisuka ituaiga 1 e toetoe lava a saogalemu, latou te faamalieloto ma e le faʻavevesi faʻavave i le kulukose i totonu o le toto.

O lea na matou iloa ai pe mafai ona 'ai le pasta ma le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi. Matou te ofoina atu ia te oe ia faamasani oe lava i fautuaga e uiga i la latou talosaga:

Afai e te fiafia i pasta, aua e te faafitia oe lava i se fiafiaga "laitiiti". O le pasi lelei saunia pasta e le afaina ai lau ata, e faigofie lava ona ufiufi ma faʻamalosia le tino. Faʻatasi ma le maʻisuka, e mafai ma e tatau ona 'ai le pasta. E naʻo le taua le faʻatautaia o la latou togafitiga ma le fomaʻi ma usitaʻia taʻiala o sauniuniga talafeagai o lenei oloa matagofie.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic


  1. Shaposhnikov A.V. O le taimi o faʻasalalauga. Rostov-on-Don, Rostov Medical Institute, 1993, 311 itulau, 3000 kopi.

  2. Ametov A., Kasatkina E., Franz M. ma isi. Auala e aʻoaʻo e ola ai i le maʻisuka. Moscow, Interpraks Publishing House, 1991, 112 itulau, faasalalauga faaopoopo o le 200,000 kopi.

  3. "Auala e ola ai i le maʻisuka" (saunia e K. Martinkevich). Minsk, "Tusitala o aso nei", 2001

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Aisea e mafai ai pasta?

O le tau aoga o lenei oloa e maualuga tele. Mo le 100 kalama o pasta mama e kuka, 4 kalama o le porotini ma le 23 kalama o meaʻai gaʻo. Faʻafiafia ile kalori 100 grams 111 kcal. 23 fasi falaoa i le 100 kalama o meaai e le lava. I le averesi, e 'ai e se tagata se vaega o le 200-250 kalama i le taimi. O lona uiga o se tasi o loʻo galue e tutusa ma se taumafa atoa ma le maʻisuka - 5 XE.

O nisi atonu latou te fai mai o se mea sili ona maualuga le gaʻo mo le maʻisuka.Ae leai se lamatiaga o le oso i le toto suka. Ma o le mea o le glycemic index. Macaroni e maualalo le GI - 40. O lenei faʻamaumauga o loʻo i totonu o le laufanua lanumeamata, o lona uiga e faatagaina i le maʻisuka. Vaavaai i le laulau GI.

Faamolemole silasila o loʻo ou talanoa e uiga i pasta na faia mai le saito o le senum. E masani ona kukaina al-dento, ma tagata sili ona lauiloa mai Italia.

E faʻafefea ona 'ai pasta i le maʻisuka

O pasta maloloina ma le maualalo o le GI e tatau ona kukaina i meaʻai maloloina e tasi. O le pasta sili ona suamalie, i loʻu manatu, faatasi ai ma iʻa o le sami i totonu o se moli suamalie. O lenei laei e le faʻateleina ai le faʻamaualuga o le ipu.

Se isi filifiliga faigofie - na o le fufuluina o le sisi. E pei ona ou tusia i le tusiga e uiga i le susu o le GI, e le o amanaia le faasino igoa o sisi ma e tutusa ma le 0.

Faasaina o pasta suamalie

Ae o tagata e maua i le maʻisuka latou te le 'aina le pasta suamalie. E leaga le suka, manatua? Aua nei sasaa sukalati, e tusa lava pe uliuli.

Ma i se tulaga lautele, talu ai o le pasta o loʻo i ai le tele o mea inu oona, ou te fautua atu ia te oe e aua nei kukaina i latou e pei o fualaau faisua. Sili atu faʻaopopo nisi masini. I le taimi lava e tasi, ou te toe fai atu e sili atu le lelei nai lo le iʻa, pe mai iʻa. Auā o le polotini aano o manu e matua mamafa. Fomaʻi o mea taumafa eseese e masani ona fai mai e tatau ona 'aina faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa, ma pulu - mea ese.

Ou te faʻamoemoe na ou fesoasoani ia te oe e faʻavasega le lelei o pasta mo le maʻisuka. Ma o le fiafia i le tele o meaai e masani ona tusi mai ia te aʻu e uiga i le matautia o ia ituaiga ipu.

E le pine ae o le a ou faaopoopo uma fua o pasta mai le saite i le calculator nutrition. O lea ia faʻaaoga ma ia maloloina.

Glycemic Product Index Table

MeaGI
Fualaau faisua
Artichoke20
Eggplant20
Sweet Potato (Sweet Potato)55
Broccoli10
Rutabaga70
Pupu mai Brussels15
Pīni lanumeamata15
Squash15
Paʻu paʻepaʻe15
Upe lanu mumu15
Palufela21
Savoy kapisi15
Toto le tipi15
Palu paluga i totonu o se peel65
Sa vevela pateta70
Palu pateta (ma le susu ma le pata)80
Pipi pateta95
Palu falai95
Puki pateta95
Leek10
Oniponi10
Mangold15
Kāreti20-25
Koloti kuka80
Kukama15
Pamu kukume15
Olive15
Faʻasusu le parsnip95
Pepa pepa10
Peli tili10
Laisi letus10
Letusi10
Faʻasalaga lapopoa55
Fuga kuka65
Asparagus15
Tomato30
Tatogo mamago (faʻamago)35
Paʻu pau70-75
Lulu Paʻu85
Ata10
Yams (kuka)40
Laʻau
Basil5
Pasili5
Rhubarb15
Uma15
Fugalaau15
Fua ma fua
Apricot45
Avaka10
Quince35
Pineapa66
Paloni75
Orange35-40
Banana Green Unripe35
Mid-Rise Banana50-55
Fafa i luga o faʻi pe tao tao70
Lingonberry25
Vine60
Cherries22
Pear38-40
Pamekaisa35
Fualaʻau30
Meloni65
BlackBerry25
Saito vao35-40
Faʻi vine60-65
Fua fou35
Laʻau mago ua faʻamago (faʻamago)60
Chestnut60
Kiwi50
Fualaau35-40
Cranberries45
Gooseberry25
Apricots ua faʻamamaina (faʻalagolago i le vasega)35-40
Lemon, lime20
Raspberries25
Mango50
Mandarin orange30
Pappaya60
Potu35
Pusa Fagota55
Plum24
Laʻau mumu25
Black currant15
Aso103
Persimone50
Blueberries, vineberries25
Lua paʻu30
O apu30
Apu tipi35
Faʻailoga
Laʻau falala vela40
Buckwheat porridge i le susu ma le suka55
Toa saito i luga o le pusa60
Maea falaoa i luga o le vai70
Laʻau vao65
T semolina60
Semolina brand M65
Semolina porridge i le susu ma le suka95
Faʻataʻua o le oatmeal40
Oatmeal i luga o le vai e aunoa ma le suka50
Oatmeal i luga o le vai ma le suka60
Oatmeal i le susu ma le suka65
Fafie30
Millet70
Soa saito41
Soa saito masgur, kuka45
Rice cereal90
Laʻau paepae paepae i luga o le araisa85
Lisi suamalie i le susu ma le suka90
Laʻau faila (fatu saito) kuka75
Faʻasalaina Basmati Rice67
Salu lanu enaena55-60
Laulaisa vao vao45-50
Suauu45
Sushi i le araisa (masani)50
Barley Grain50
Palu karite atoa45
Barley Flakes65
Fuga, paluga, bran
Fiber30
1 le falaoamata saito o saito85
2nd sikoa falaoa85
Ulumatua le falaoamata saito85
Buckwheat falaoamata50
Quinoa falaoamata40
Chickpea falaoamata35
Paluga o le patato (maso)95
Palu falaoamata70
Sini falaoamata45
Risi falaoamata95
Soya falaoamata15-25
Laʻau (oats, saito, ma isi)15
Puff pastry55
Sefe paluga55
Pasta
Soft Wheat Lasagna75
Saito kulimi60
Sood Wheat Noodles70
Durum Wheat Noodles35
Palu pasila kulimi50
Pasi pasi kuka "al dente" (afa-kuka)40
Faʻatau oloa
Baguette (fala)90
Wheat Loaf135
Tatala faʻamago70
O le keke o le sipuni (falaoamata atoa e leai ni suka)50
Hamburger buns, vevela vevela85
Croissant70
Palu falaoa pita falaoa57
Pizza ma fualaau faisua po o aano o manu o loʻo tumu i le siʻisi55-60
Fafaga fagu75
Pelu papa85-90
Fusi65
Falafel40
Atoatoa le Itifete falaoa45
Borodino falaoa45
Palu falaoa (8 masini, fatu ma nati)48
Faʻafefete falaoa falaoamata ma fua mamago50
Tuʻuina falaoa35
Sueina falaoa areto50
Glauten-falaoa e leai se falaoa90
Paluga muamua o le falaoa85
Se falaoa atoa o le falaoa40
Faʻafei falaoa e faia mai le falaoamata o le rye-wheat65
Fatu falaoa suamalie65
Atoatoa Gin Rye Bread45
Rice Bread70
Palu falaoa atoa40
Palu Faatoaga45
Faʻafiafiaga ma suti
Lamu ma jams ma le suka mai vine ma fua65-75
Vasega masani75
Vaalele Fefe85
Glucose100
Sugar Free Jams30-35
Paʻu vavalaʻau, mama, pads85
Suauu e leai ni meaʻai50
Maea koko e aunoa ma le suka60
Kalama lole Caramel80-85
O le maso95
Fuga o le kuluga85
Faʻaleleia le malo100
Puipuiga malu35
Lactose45
Pactin marmalade e leai se suauʻu30
Fualaau aina65
Meli85
Muesli (Hercules, fualaau aina, nuts) free free50
Molasses starch100
Palu falaoamata80
Kuki kuki70
Kuki kukisi80
Paʻu kuki (paluga i le margarine ma le pata)55
Le popcorn fiafia85
Faʻasalaga Faʻasalaga70
Laisa vaʻa85
Suga (oneone, faamamaina)75
Brown sugar (natura)70
Maple syrup65
Suauu o le kulimi115
Fructose20
Halva70
Fuga vao85
Teu sukalati 85-90%20
Pogisa Palania 70%25
Pogisa Maliu 55-65%35
Miliki sukalati70
Sukalatila (Snickers, Mars, Nut, ma isi)65
Meainu
Vine mu0
Semi-suamalie10
Tina suamalie20-30
Suavai mama0
Vodka, cognac0
Meainu suamalie75
Koko e aunoa ma le suka i le susu60
Koko ma susu susu90
Kvass falaoa25-30
Teu e aunoa ma le suka ma le susu (vave ma le natura)0
Ava35-40
Chicory inu30
Pia110
Pineapple Juice50
Oona suamalie, fualaau aina45
Vai vine55
Lemoni suamalie20
Mango sua55
Karoti sua40
Tomato juice15
E suamalie apu apu50
Apu suamalie suamalie suamalie o apu40
Faatau le apu apu50-55
Fualaau suamalie35
Sugar-free berry juice50
O suavai gaosi oloa i le afifiina70
Nati, Fatu, Peni
Peanuts15
Peanut butter (fatu pipi e leai se suka)25
Peanut butter40
Toa (fou) pi40
Pasila nut20
Peas25
Walnuts15
Pine pine15
Cashew27
Popo penisini45
Coconut Milk40
Fualaau Sesame35
Faʻasalalau35
Lafu eleele i le falaoamata40
Amene25
Toa moa10
Toa moa35
Puepisi tipi i le sob. sua sua38
Lago fatu35
Pulu Faga25
Soya soona15
Soybe vela19
Laʻau mumu ma le paepae paʻu29-30
Pusi eseese (Marine, Pinto) kuka32
E mafai ona taoina pi. i le sob. sua sua52
E mafai ona taoina pi. i lena. sau sau56
Pistachios15
Hazelnuts15
O suauu mumu mumu35
Laʻau lanumeamata lanumeamata27
Faʻafefeteina suauu enaena30
Musika10
Mea gaosi susu
O yogurt e leai ni suamalie25
O yogurt suamalie faalenatura33
Fua o le Yogurt52
Kefir25
Palu atoa31
Susu susu32
Soya susu30
Le susu susu80
Milk Ice Cream60
Aniani kulimi sukalati70
Aisa kulimi e leai ni meaʻai52
Teʻa 10%30
Laʻau 20%55
Brynza cheese, Adyghe, suluguni0
Tofu cheese15
Feta kulimi56
Sisi ua gaosia57
Tino malo0
Fatisi e leai se totogi30
Curd 9%30
Sauga, suauu
Toga55
Balsamic vinegar25-30
Uaina vine0
Tomato ketchup15
Mayonnaise60
Margarine55
Pulu50
Olive olive0
Sogi suauu0
Soya soga20
Pesto sau sau15
Toto Tomato50
Apple cider vinegar0
Meat ma iʻa
Laʻau iʻa50
Nisi meaʻai50
Tuʻu laau40
Vailaau laʻau palu5
Sapalai saito ma 1 vasega25-30
Saʻu kuka ma le vasega 135

Faʻamatalaga i: 8

O Barley i lau laulau o loʻo i ai se faʻamatalaga manino o le 70, ae i le tele o isi punaoa o le 22. Aisea ua i ai se eseesega ma o le a le faʻamatalaga saʻo?

E foliga mai ua i ai soʻu sese, o lea ua ou siakiina o loo i totonu o le seleselega o le barley GI 70. O le a ou faaleleia, faafetai mo le faasinoina o se mea e le masani ai.

Peitai e le o ia 22. Aisea ma o ai na ave le palani paleti mo le GI e tutusa ma le 22 Ou te le iloa, e tusa ai ma punaoa eseese, na ou iloa ai e tusa ma le 35. Ma o le kolati keke o loo i ai se faasinomaga igoa o le 45. Afai o le penisini suamalie suamalie, ona sili atu lea.

Na ou maua le faʻamatalaga pe o fea na maua mai ai le tau mai le 22. E ese le faʻavasegaina o Barley, o loʻo i ai ni ituaiga o karite ua faʻatauina i Kanata, o lona fatu e susuluina mai le pito i fafo i le nacre (o le mea lea o le penina penina), ae o le tele o le pusa peni o loʻo tumau i totonu
mo se faataitaiga, se ata:
http://s020.radikal.ru/i709/1410/59/13b742ecbdc6.jpg
E pei o popukone, o le pusa o le pusa e foliga mai e faʻaititia ai le GI. E naʻo le fatu saito. A uma ona kuka, o le a tupu tele.

O isi togafitiga mo karite, aʻo lei teuteuina le palanile, e leai se mea e totoe e totoe. O ia GI e maualuga, ae i totonu o le 27-35.

I soo se tulaga, e oo lava i le faasinomaga 45 e le o se faamataʻu e pei o le 70.)))

Faʻafetai mo le faʻamatalaga ma tali.

E masani ona ou faʻaaogaina le faʻasologa o le faasinomaga, e ui lava ou te le maua le maʻisuka, pe a na ou le fia taumafa aemaise i le po.
Ou te fiafia i le pipi paʻu - na latou aumaia ia te au se fagu mai Kanata. Ae o lona uiga o le 55 ma le suka ma le GI ma afai e na o le 40 e aunoa ma le suka. O le a ou faaumaina le fagu ma faia i le sahzam.

teine! ua e fenumiai ma le millet!

Lelei lelei E te tusitusi o le falaoa pita e leai se faasinomaga maualuga o le faasino igoa - 57. E taoina mai le falaoamata lelei, masima ma le vai. Ma afai o nei mea taumafa e tunu falaoa i totonu o le ogaumu, e aunoa ma le suka ma le pata, ona tutusa lea ma le GI? E tusa ai, Natalia

Natalia, atonu o le ioe, o le glycemic index will be low, ae tuʻuina atu e te le 'aiina meaʻai e sili ona leaga. O le faasinomaga o le pita falaoa e le maualuga tele mo le mafuaʻaga e masani ona faʻaaogaina i foliga vevela, e manifinifi, faʻanatinati vave, o le glycemic index is decreasing, pei o le falaoa (stac retrograde). Ma aiseā e te le ave ai le falaoamata e le o le togi aupito maualuga, ae o le mea muamua pe faʻaseʻeina ??

Ituaiga o pasta ma o latou meatotino

Glycemic index of pasta:

  • pasta mai le falaoamata o le falaoamata kuluma - GI e 40-50 iunite,
  • ituaiga mama o pasta - GI e 60-70 iunite.

Pasta o se oloa maualuga-kalori. I le 100 g pasta e tusa ma le 336 Kcal. Ae ui i lea, i luga o fata e mafai ona e maua ai le tele o ituaiga o pasta, ituaiga ma ituaiga uma o mea faʻaopopo. O le falaoamata, ese i ona uiga lelei, o se vaega o le tuufaatasiga, suia suiga o meatotino o le faateleina o le kulukose.

Pasita Paʻa

Faatasi ai ma le totoina o fua o saito i le lalolagi, o le saito e sosoo lona tolu pe a uma le araisa ma le sana. O le eseesega autu i le va o le falaoamata ma le falaoamata paʻu o le tele lea o le protein. O le falaoamata o le kulimi kulimi e sili ona lelei mo le taoina o falaoa ma fai le pasta o le sili ona maualuga. Pe a kuka, o le pasta o ituaiga vailaʻau e sili atu lona lelei. O le maualuga o faʻamaumauga faʻapitoa i nei ituaiga o meaola o le a maualalo, talu ai e sili atu lo latou protein ma faʻaitiitia ai gaʻo.

E toatele e le mafaufauina se taumafataga o aso uma e aunoa ma se paluga suamalie ma le suka. O maʻi suka, pe na o le faʻaitiitia o le mamafa, e manaʻomia le faʻamautuina lelei o le taumafa o le pasta ona o le maualuga o le manava i totonu oi latou. O le taumafaina e le tatau ona masani.

Tusa o le suka

Faʻasaga saʻo le faiga o meaʻai, e tatau ona faʻatautaia le taimi e kuka ai ma le maeʻaeʻa o le 'aiina o meaai. E mafai ona e faʻateleina le taumafataga e ala i le faaopoopoina o fala mata mata ma le suauu fuālaʻau i le pasta. O lenei mea o le a fesoasoani tele e faʻalautele ai le fua o le absorption o le kulukose i totonu o le toto. E tatau ona manatuaina o le faʻaopoopoga o isi oloa e mafai ona faʻaititia le tele o kalori, ae o le a faʻagesegese ai le oso i le toto kulukose.

O isi falaoamata o meaʻai e le tatau foʻi ona 'ai soo. O le faʻaleleia e le tele o falaoa oona ua i ai se faasinomaga mataʻitusi o le 59 iunite.O se tulaga maualuga, ae peitai, ona o mea aoga o le falaoa o le rai, e le tatau ona e lafoaia atoa sea falaoa.

O se auala faaopoopo e faʻaitiitia ai le faʻasologa o le faʻaaogaina o le kulupu o le faʻafefe lea o le paluga ma le falaoamata o ituaiga eseese, mo se faataitaiga, faaopoopo o le falaoamata o le oat poo le flax. O le fua faʻamatalaga o le falaoamata o le flax - 43 iunite, oatmeal - 52 iunite.

O tagata uma e mataʻituina meaʻai talafeagai ma manaʻo e leiloa le mamafa e manaʻomia le malamalama e uiga i le glycemic index of products. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o meaai maualuga-carb e aunoa ma le malosi o le malosi o le a taʻitaʻia ai le maua o mea e maua ai, ma faʻafitauli o le tino. A filifilia le pasta, e tatau ona e tuʻuina atu le fiafia i falaoamata o falaoamata atoa, o se vaega o le oloa. O le fofo pito sili ona lelei o le faʻaopoopo lea o falaoa falaoamata i le taumafataga.

Leo mo le meli - a faaopoopo i karma! :) (Leai se faʻamatalaga) Faʻalagolago.

O le a le mea e filifilia ai le faʻasologa o le pasta?

GI o pasta suamalie i le va o le 60-69, ituaiga eseese - 40-49. E le gata i lea, e tuusao lava i le gaosiga o le gaosiga o le oloa ma le taimi o le 'aiina o meaai i totonu o le ooto. O le umi e faʻasolosolo ai le maʻi, o le maualuga o le faasinoupu lea o le mea e 'ai.

Faʻamatalaga e aʻafia ai GI:

O le faʻaaogaina o le maʻisuka menu o pasta ipu ma fualaʻau, aano o manu, fuālaʻau fuālaʻau (sunflower, olive) o le a faʻaititia ai le kalori mea o le ipu, ae o le a le faatagaina le suka i le toto e oso ai le oso.

Mo se maʻi suka, o le faʻaaogaina o:

  • mea e leai se vevela meaʻai,
  • le i ai o se aofaiga patino o gaʻo i totonu oi latou,
  • tamaʻi meaʻai ua pisi.

1 XE o manulele, nifo, nifo e tutusa ma le 1.5 tbsp. l poʻo le 15 g O maʻi suka o le ituaiga muamua o le faʻamaʻi o le endocrinological, o loʻo i luga o le inisalini, e tatau ona faʻaaogaina le manatu o se iunite falaoa ina ia mafai ai ona fuaina se fua saʻo o se suālaʻau e maualalo ai le suka mo meaai gaʻo. O le ituaiga 2 o le tagata maʻi e gaosia toto toto-faʻamaonia. Na te faʻaaogaina faʻamatalaga e uiga i calorie i le mea taumafaina o mamafa mamafa. O le malamalama o le faʻasinomaga glycemic e tatau mo tagata uma e maua i le maʻisuka, o latou aiga, tagata tomai faapitoa oe fesoasoani i tagata mamaʻi e ola malosi ma 'ai lelei, e ui i le lavelave o le maʻi.

Glycemic Product Index Table

GLYCEMIC INDEX - faʻaalia ai le gafatia o se mea e gaʻo ai le toto toto.

O se faʻamaoniga QUANTITATIVE, ae le o se SPEED! O le saoasaoa o le a tutusa mo tagata uma (o le pito i luga o le a pe a ma le 30 minute mo le suka ma le pata), ma o le QUANTITY o le kulukose o le a eseese.

I le na o le tuʻuina atu, o meaʻai eseese e iai le malosi e maua ai le maualuga o le suka (o le gafatia i le hyperglycemia), o le mea lea e ese ai a latou faʻasinomaga.

  • O le faigofie o le carbohydrate, o le MORE RAISES le maualuga o le suka (sili atu GI).
  • O le faʻalavelave tele o le carbohydrate, o le LOWERER e faʻaititia le maualuga o le suka (itiiti ifo GI).

Afai o lau sini o le leiloa o le mamafa, ona tatau lea ona e aloese mai mea taumafa ma le GI maualuga (i le tele o tulaga), ae o lo latou faaaogaina e mafai i se meaʻai, pe afai, mo se faʻataʻitaʻiga, oe faʻaaogaina se meaʻai BEACH.

E mafai ona e mauaina ni oloa e fiafia i ai oe e ala i le suʻeina (i le taumatau pito i luga o le laulau), poʻo le faʻaogaina o le kesi komepiuta Ctrl + F, e mafai ona e tatalaina le nofoaga suʻesuʻe i le masini ma ulufale i le oloa e te fiafia i ai.

Gaʻo: GI:
Suauu o le kulimi115
Glucose100
Glucose (sipuni)100
Syrup Syrup, Rice Syrup100
Risi falaoamata95
O le maso95
Pipi pateta95
Palu falai, falai suamalie95
Molasses (Maltodextrin)95
Fuga o le kuluga95
Sisi suamalie95
Fetuʻaiga Pule95
Glauten-free free bread90
Laʻau patato (faʻapipiʻi vave pateta)90
Laisi araisa90
Lave tao tao pateta90
Fuga o le kuluga85
Paʻu falaoamata paʻu (faʻalelei)85
Risi falaoa i le susu (ma le suka)85
Rice Cake / Rice Pudding85
Rice susu85
Lulu, tipi (kuka / uʻu / uʻu) *85
Laulati seleni (kuka / uʻu / uila) *85
Tapioca (cassava)85
Parsnip *85
Breakfast cereal85
Laʻau, fuga lau85
Palu pateta80
White Flour Crackers80
Lalo *75
Lasagna (mai le susu)75
Paʻu paʻepaʻe, falaoa lanu masi (e pei o le brand Harry)75
Donuts75
Laisi vave75
Sugar Wafers (Faʻatonuga)75
Palu (ituaiga eseese) *75
Faʻasalaina alalaisa e leʻi faʻasaina75
Taʻaloga taʻavale75
Suʻe sugar (sucrose)70
Popcorn (sugar free)70
Palu falaoamata70
Risotto (laisa aisa Italian)70
Risi papaʻe papaʻe70
Tacos / Tacos (Mexican Corn Tortillas)70
Sukalati (ma le suka)70
Gnochchi (faʻatoaga Italia)70
Noodles (mai le vao mama)70
Molasses o le suka, molasses70
Fagaina faʻamaina ma le suka70
Faʻauu o le Cornmeal (mamalyga)70
Lulu, croutons70
O taga, ato, ato70
Biscuits70
Suauu enaena e le faʻamaina70
Laʻau / fuālaʻau kuka / plantain banana / uʻu70
Paʻu paepae, palanikeke70
Rice Bread70
Brioche (suamalie suamalie)70
Faʻasalaina fufulu pateta70
Beer *70
Millet, millet, sorghum70
Rutabaga70
Afe Amaranth (tutusa o popukoni)70
Dumplings, ravioli (mai le vao mama)70
Polenta, grits70
Matzo (falaoa le faafefeteina) mai le falaoamata papaʻe70
Laveti lauti (kuka / uila)70
Aisa faila (jasmine.)70
Giant Pumpkin (lapotopoto) *65
Laveti lauti (kuka / uila)65
Se falaoa falaoa atoa65
Lui falaoa (fefete-fefete)65
Beets (kuka / uʻu / uila) *65
Faʻi vine65
Quince (jelini ma le suka)65
Laʻau falaoa (fualaau aina)65
Sorbet (popsicles) ma le suka65
Rye falaoa (30% rye falaoamata)65
Muesli (ma le suka, meli ...)65
Melon *65
Pelu pepa ma fasi keke sukalati65
Sugarcane sua (faʻamago)65
Palu falaoamata65
Falafolaina lelei mai le sipuni (spelled wheat)65
Apricot (kuka, i le siva)65
Pini (uu)65
Semi-faamamaina le falaoamata (fufuluina)65
Vaitaisa laʻau uma65
Laisa aisa, keke keke60
Hamburger Bread60
Special Kod Breakfast Flakes (Kellogg's)60
Maea60
Cola, soda, soda (e pei o Coca-Cola®)60
Croissant (pusa fagafao pusa pasi, pusa paʻu)60
Couscous (groats), semolina60
Pelu pepa60
Oatmeal60
Saito vao matua60
Lisi saisaisa uumi60
Aisa kulimi suamalie (ma le suka)60
Ovomaltin (Ovomaltine, Ovaltine), o se vaiinu e faʻatatau i karite, koko, susu ma fuamoa60
Chestnut60
Lasagna (mai le saito o le saito)60
Kolati paʻu ma le suka60
Camargue rice (mai le French french Camargue)60
Meli60
Rice Noodles (Saina)60
Paʻu o Mars®, Sneakers®, Nuts®, ma isi.60
Palu falaoa atoa60
Mayonnaise (gaosiga o mea tau gaosiga, ma le suka faaopoopo)60
Laʻau suamalie fualaʻau i le suka suka60
Papaya (fualaau aina fou) *60
Kernels Corn (saula)55
Maple syrup55
Pizza55
Mustard (ma le suka)55
Ketchup55
Medlar55
Paʻu kuki (faia mai le falaoamata, pata ma le suka)55
Red rice55
Tagliatelle (o se ituaiga o noodle), kuka lelei55
Chicory (siva)55
Pineapa (fualaau aina fou)55
Manua (tiga)55
Manua (suamalie)55
Aso55
Laʻau falaoamata papaʻe e kuka lelei55
Fagu paʻu55
Chicory Syrup55
Jam (ma le suka)50
Tamarind (suamalie)50
Pusa fagu50
Faʻi (matua)50
Peaches (kuka i le siva)50
Pineapple juice (sugar free)50
Saito Basmati o saito umi50
Mango (fualaau aina fou)50
Bulgur (salu, solo ma le saito saito)50
Sushi50
Surimi (masini mo vavao laau ma fasi meaʻai)50
Ierusalemaichokei, atunuʻu50
Muesli (sugar free)50
Persimone50
Kiwi *50
Sweet Potato, Sweet Potato50
All Bran ™ Flakes50
Wasa ™ Crispbread Malamalama50
Malosiaga o meaʻai malosi (sugar free)50
Lychee (fualaau aina fou)50
Laisi enaena ulaula50
Paseka Atoatoa50
Fualaau mamago50
Manua Quinoa (pe tusa o le 65% quinoa)50
Buckwheat falaoamata ma falaoa50
Soya yogurt (faʻatasi ma mea faʻapitoa)50
Rye falaoa / rye falaoamata (fatu atoa)50
Chayote, Cucumber Cucumber (mashed)50
Lingonberry / Cranberry Juice (sugar free)50
Kuki (wholemeal, sugar free)50
Jam, jam (ma le suka)50
Couscous (groats) / semolina50
Palu pasi kulimi (pusa pasifi)50
Fonio50
Suauu mo itu ipu (Tafaʻi le momo: muaʻi kuka)45
Paluga atoa o saito mai le saito45
Palu Faʻatoʻa Taʻitoʻa (Pilpili)45
Mango juice (gaʻo saoloto)45
Mea suamalie (suka leai)45
Capellini (spaghetti mafiafia)45
Fualaau suamalie (Sugar Free)45
Oona suamalie (ua gaosia fou, leai se free)45
Faʻi vine (fualaau fuamoa faʻi) mata45
Couscous (groats) / semolina (fatuga atoa)45
Tomato Sauce / Tomato Pasene (ma le suka)45
Vine vine (fualaau aina fou)45
Lactose (susu suka)45
Apricot (fualaau fou)45
Kamut Wheat Bread45
Paluga falaoa atoa mai le kulut45
Atoatoa falaoa, faʻamago i totonu o se falaoloa, saoloto fua45
Paʻu lanumeamata lanumeamata45
Vaisisi vao45
Bulgur (salu, solo ma le saito saito)45
Cranberries, cranberries45
Palu fatu saito mo le taumafataga o le taeao (sugar free)45
Saito saito saito45
Jam e aunoa ma le suka (i luga o le vine suamalie)45
Montignac® Muesli45
Pumpernickel (falaoa atoa o le keke o le falaoa ma fatu fatu o le rai)45
Spaghetti al dente - sina mea e le 'ai (pe a uma le 5 minute o le kuka)45
Lisi Basmati Rivili45
Palu falaoa atoa45
Farro40
Quince (jelita e aunoa ma le suka)40
Pepino, pi o le meloni40
Yams40
Ravioli (mai le kulimi saito)40
Ava o le suka (free free)40
Carrot juice (free free)40
Tahini / Tkhina Sesame Paste40
Pini (mata)40
Prunes40
Oats40
Coconut Milk40
Bola / kuka kuluti / pusa faʻamafana *40
Uma vailaʻau40
Palu falaoamata atoa, sina mea e le 'ai (al dente)40
Saito o le saito kuluma atoa40
Pulu Mumu Ulaula40
100% fatu atoa o areto falaoa atoa40
Matzo (falaoa le faafefeteina) falaoamata atoatoa o falaoamata40
Sorbet (popsicles) suka leai se totogi40
Kipiʻi kuki (mai le falaoamata atoatoa o falaoamata, suka leai)40
Peanut Butter (pasta), Sugar Free40
Chicory (inu)40
Oatmeal (raw)40
Falafel (keke pipi falai)40
Quinoa falaoamata40
Buckwheat40
Buckwheat pancakes40
Buckwheat noodles - soba40
Spaghetti totoa atoa, al dente40
Sprouted Wheat Bread (Paina Essenian)35
Pameka (fualaau aina fou)35
Poʻa lanu meamata35
Amaranth35
Yogurt (e aunoa ma le suka ma mea faaopoopo) **35
Tato Tomato35
Plum (fualaau fou)35
Quinoa35
Tomato juice35
Chickpeas35
Apple (mashed / stewed)35
Yever35
Orange (fualaau fou)35
Exfoliated almond paste (sugar free)35
Toga35
Poʻu uliuli35
Apple (fualaau fou)35
Pipi mumu35
Faʻafeʻau Faʻafeʻau / Azuki35
Hard Wheat Vermicelli35
Lago fatu35
O le fefete a le Brewer35
Fualaau (fualaau aina fou), vao (fig India) fualaau fou35
Wasa ™ Paina Faʻasoaina i le Fiber Dietary (24%)35
Tomato Sauce / Tomato Paste (Sugar Free)35
Falafel (pipi chickpea fried)35
Aisa kulimi suamalie (faatasi ai ma le fructose)35
Peach ma se paʻu lamolemole, nectarine (lanu samasama pe paepae, fualaau fou)35
Flax, fatu sesame, fatu poppy35
Chickpea Flour35
Annona cherimoya, annona scaly (suka apu), annona prickly (kirimulimi oona)35
Kassule (Farani mea e faʻavae i pi papa ma aano o manufasi)35
Borlotti Beans35
Chickpeas, Turkish Peas (moa)35
Peach (fualaau fou)35
Seleti aʻa (mata)35
Quince (fualaau fou)35
Peʻa lanumeamata (fou)35
Suauu sukalati e leai se suka (e pei o le Montignac® brand)35
Saito vao (e le tupu i aso nei)35
Peas (lanumeamata, fou)35
Popo35
Palu falaoamata35
Montignac® Katoa Fuaina Paina)34
Pumpernickel (gye falaoa mai le tino atoa) Montignac® brand32
Mandarin Clementine30
Paʻu paepae, cannellini30
Tomato (tomato)30
Ata30
Jam (leai se suka)30
Pīni lanumeamata30
Soya susu30
Umu suamalie30
Brown suauu30
Beets (raw)30
Passion Fruit (fua o aʻafiaga)30
Laʻau susu30
Aʻau faʻasalaina ** (faʻatasi ai ma le uila)30
Milu (fou pe malogo) **30
Soy vermicelli30
Milk ** (soʻo se mea oona gaʻo)30
Turnip (raw)30
Yellow lentils30
Salsifi (fafaga o le 'oti, aʻa oati)30
Pear (fualaau fou)30
Ose susu (raw)30
Penina karite (paina uamea uamea)30
O le apricot (dried apricots)30
O le sukalati malulu (> 70% koko)25
Peanut puree / pasta (free free)25
Raspberries (fatu fou)25
Almond puree / paʻu (free free)25
Hazelnuts, hazel25
Hummus / hummus / khomus (meaʻai i le itu i sasae i le foliga o le paluga o chickpea ma le sesame puree ma le kalama ma le suauu olive)25
Cashew nut25
Blueberries25
Palu fualaʻau atoa (sugar free)25
Green lentils25
BlackBerry25
Gooseberry25
Fualaau (fualaau aina fou)25
Strawberry (Fresh Berry)25
Pulu Faga25
Toa pele25
Laʻau mumu25
Soya falaoamata25
Mung Bean / Golden Bean / Mungo Bean / Mung Bean25
Pulu Fia25
Fafuga paʻu (paʻu uamea paʻu uamea)25
Pia vao25
Goji vine (tusitala masani)25
Ratatouille (Farani e pei o fualaau faisua)20
Lemon juice (sugar free)20
Puʻu koko (Sugar Free)20
Eggplant20
Soya yogurt (e aunoa ma le suka ma mea faaopoopo)20
Bamboo (puʻe talavou)20
Kāreti (raw)20
Black Chocolate (> 85% Pulu)20
Paʻu papa20
Artichoke20
Acerola, Barbados Cherry20
Soya kulimi20
Soy / Tamari Sauce (Sugar & Dye Free)20
Montignac® Fructose20
Lemon20
Jam (jam) e aunoa ma le suka, lanu Montignac®20
Palu falaoamata20
Hazelnut / Hazel Flour20
Montignac® Low GI (Spaghetti) Pasta19
Montignac® Low GI Spaghetti19
Chard, pusi laʻau15
Lupine15
Laʻau (saito, oat.)15
Agave (syrup)15
Asparagus15
Kukama15
Broccoli15
Olive15
Amene15
Bow15
Musika15
Soya (fatu / nuts)15
Tofu (soy product)15
Ginger15
Radisa15
Pupu mai Brussels15
Tumau, togalaau aina15
Pesto (Italia Italia)15
Pine nut15
Rhubarb15
Fennel15
Falesa (greens ma tumutumu)15
Mea manogi mumu / pepa tili15
Pistachios15
Bulgarian pepa suamalie15
Sauerkraut / Shukrut15
Fale faʻatau15
Blackcurrant15
Gherkin (tamai kukama)15
Carob Powder15
Fugalaau15
Squash15
Leek15
Laʻau15
Laʻau laulaʻau lanumeamata (eseese ituaiga)15
Kapisi15
Peanuts, peanesi15
Sorrel15
Whem germ (faatupulaia)15
Physalis15
Germinated grains (saito, soya, ma isi)15
Palufela15
Tempe (fualaau soina uamea)15
Peʻa laiti15
Peʻa laiti15
Wheat (fatu fatu)15
Avaka10
Fusi5
Laʻau ma mea manogi (pasisa, basil, thyme, cinnamon, vanilla, ma isi)5
Vinegar5
Balsamic vinegar5
Foie gras ***0
Alu0
Iʻa (samasami, tuna, ma isi) ***0
Pulu (manrella, sisi fou, Cheddar.) **0
Meat (povi, puaa, moa, ma isi) ***0
Uaina (lanu mumu, lanu paepae), champagne ***0
Ham, sausagesi, aano ulaula ***0
Seafood *** (fale, vao, ma isi)0
Fale mayonnaise fale (fuamoa, suauu, sinapi)0
Goose gaʻo, margarine, suauu fuā ***0
Fualaau ***0
Teu, lauti ***0
Uli *** / **0
Soy sauce (Sugar Free)0

E faapefea ona aafia ai le tino?

Ona o le maualuga o le kalori i totonu o le pasta, o le fesili e mafua mai ai ituaiga eseese e mafai ona faʻamaina i le maʻisuka. Afai o le oloa e faia mai le falaoamata lelei, o lona uiga, e mafai. I le maʻisuka ituaiga 1, e mafai foi ona manatu e aoga pe afai e saʻo le kuka. I le taimi lava e tasi, e taua tele le faʻatusatusaina o le vaega e ala i falaoa.

O le fofo aupito sili mo le maʻisuka o le laumama o oloa gaosi, talu ai ona o lo latou tamaoaiga tele o minerale ma fualaʻau (iron, potassium, magnesium ma phosphorus, vitamini B, E, PP) ma e aofia ai le amino acids tryptophan, lea e faʻaitiitia ai setete faʻavaivai ma faaleleia ai le moe.

O pusa aoga e mafai ona maua mai i le saito o le atua

O le fiva o se vaega o pasta e aveesea atoatoa toxins mai le tino. E faʻateʻa ai le dysbiosis ma faʻafefe ai le maualuga o le suka, aʻo faʻapipiʻi le tino ma palatini ma gaʻo vailaʻau. Faafetai i le fiber e maua ai se lagona o le atoatoa. I se faaopoopoga, o oloa faigata e le faatagaina ai le kulukose i totonu o le toto e matua suia ai o latou tulaga faatauaina.

Pasta ei ai meatotino nei:

  • 15 g e tutusa ma le tasi le areto falaoa,
  • 5 tbsp o le oloa e tutusa ma le 100 Kcal,
  • faateleina uiga amata o le kulukose i le tino e 1.8 mmol / L.

O tagata taumafa taumafa e faʻafefiloi pasta (o le isi igoa o le pasta poo le spaghetti) faʻaeteete, ae le o le faufautua e faʻaaogaina i latou i ni aofaiga tetele, aua e mafai ona mafua ai le mamafa.

E mafai ona fai le pasta ma le maʻisuka?

E ui lava e le o se mea e masani ai, ae peitai, o pasta na saunia e tusa ai ma tulafono uma e mafai ona aoga i le maʻisuka mo le faʻaleleia o le soifua maloloina.

E na o le paluga kulimi kulimi. E lauiloa o le maʻisuka o le insulin-faalagolago (ituaiga 1) ma e le o le insulin-faalagolago (ituaiga 2).

O le ituaiga muamua e le faatapulaaina ai le faʻaaogaina o pasta, pe a fai o le taimi lava lea e mataʻituina ai le taimi o le inisalini.

O le mea lea, naʻo le fomaʻi o le a ia filifilia le sao saʻo e totogi ai meaʻai gaʻo. Ae o se faʻamaʻi o le ituaiga pasta 2 e matua faasaina. I lenei tulaga, o le maualuga fiva i totonu o le oloa e matua afaina ai le soifua maloloina o le maʻi.

I le maʻisuka, o le faʻaaoga lelei o pasta e taua tele. Ma, faatasi ai ma le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faamai, o le paʻu ei ai sona aafiaga aoga i le gastrointestinal tract.

O le faʻaaogaina o le faʻapipiʻi mo le maʻisuka e tatau ona faʻalagolago i tulafono nei:

  • faʻafesoʻotaʻi i latou i vailaʻau ma vailaʻau minerale,
  • faʻaopoopo fualaau aina ma fualaʻau i meaai.

E tatau i le maʻisuka ona manatuaina o meaʻai maoaʻe ma meaai faʻamalaʻau e tatau ona faʻaaoga lelei.

I le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi, o le aofaʻi o pasta e tatau ona malilie i ai le fomaʻi. Afai e matauina taunuuga le lelei, o le fua fautuaina ua vaeluaina (suia i fualaau faisua).

O le pasi malosi e faʻaalia mo ituaiga uma o le maʻisuka, talu ai e aofia ai le "gese" glucose e tumau ai le maualuga o le suka suka. O lenei oloa e mafai ona taʻua o meaʻai, talu ai o le masini o loʻo iai i totonu e leʻo lona mama, ae i le foliga tioata.

E faʻapefea ona filifili?

Faʻasalalauga e itiiti lava le seleselega o le vaomago i lo matou atunuu. O lenei fualaau e maua ai se seleselega lelei i lalo ifo o nisi tulaga taumalulu, ma o lona gaosiga e tele taimi e alu ai ma taugata.

O le mea lea, o le pasta maualuga e faʻapipiʻi mai fafo. Ma e ui lava o le tau o sea oloa e maualuga atu, e maualalo le faasinomaga o le pasta wheat, ma le maualuga o taumafa.

O le tele o atunuu Europa na latou faʻasaina le gaosiga o fualaʻau manogi aua latou te leai ni mea taua. O lea, o le a le pasta e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2?

Ina ia iloa po o le a le saito na faʻaaogaina i le gaosiga o pasta, e tatau ona e iloa lona faʻasologa (faʻaalia i le pepa):

  • vasega A - mamafa togi,
  • vasega B - kulimi suamalie (vitreous),
  • Vasega B - tao falaoamata.

A filifilia le pasta, faʻalogo i le faʻamatalaga i luga o le afifi.

O le mea moni e aoga mo le gase suka o le ai ai lenei faʻamatalaga:

  • vasega "A",
  • "Vasega muamua"
  • Vaʻa (pasta mai fafo),
  • "Faia mai le saito o le saito"
  • o le afifiina e tatau ona manino le manino ina ia mafai ai ona vaaia le mamafa o le oloa ma mamafa mamafa e tusa lava pe mamafa le mamafa.

E le tatau ona aofia ai i le oloa ni vali poʻo ni mea faʻapitoa.

E fautuaina e filifili ituaiga o pasta na faia faapitoa mo tagata mamai. Soʻo se isi lava faʻamatalaga (mo se faʻataʻitaʻiga, le vaega B po o le C) o lona uiga o se oloa e le talafeagai mo le maʻisuka.

E faʻatusatusa i fua o le saito mama, o vailaʻau vao e sili atu le manogi ma itiiti le sima. O le faasinomaga faʻamaonia o le paʻu o le saito kulimi e maualalo. O lea la, o le faasinomaga glycemic o le funchose (omea tioata) e 80 iunite, pasta mai le masani (vaivai) togi o le saito GI o le 60-69, ma mai ituaiga eseese - 40-49. Lelei laulaʻau laulamu glycemic index e tutusa ma le 65 iunite.

E taua mo tagata uma o maʻisuka ia iloa le GI o meaʻai latou te 'ai. O lenei mea o le a fesoasoani ia i latou e 'ai lelei ai, e ui lava i se maʻi faʻalavelave.

Tuutuuga o le faaaogaina

O se mea e sili ona taua, faatasi ai ma le filifiliga o pasi maualuga, o la latou sao (sili ona aoga) sauniuniga. E tatau ona e galo e uiga i le "Pasta Navy", aʻo latou fautuaina le fafagaina o aano o manufasi ma sau sau ma gauga.

O se faʻalavelave sili ona mataʻutia, aua e faʻaosofia ai le gaosiga o gaosiga o le kulukose. O maʻi suka e tatau ona 'ai faʻamalosi i fualaau faisua po o fua. O nisi taimi e mafai ona e faʻaopopo le aano o le aano (povi) poʻo le fualaau faisua, saumalie e leʻi faʻasusu.

O le saunia o pasta e matua faigofie lava - ua latou tunu i le vai. Ae o loʻo i ai ona lava "mea faʻapitoa":

  • aua le inu masima
  • aua nei faaopoopoina le suauʻu manogi,
  • aua le kuka.

Naʻo le mulimuli i nei tulafono, o tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le a maua ai ei latou lava le seti sili o minerale ma vitamini o loʻo aofia ai i le oloa (i le fiber). I le faagasologa o le kuka pasi, e tatau ona e taumafai i taimi uma ina ia e le misia le taimi o le sauniuni.

Faatasi ai ma le kuka lelei, o le pasi o le a fai si faigata. E taua le 'ai i se oloa fou ua saunia, e sili atu le teenaina o auaunaga "ananafi". O pasi sili ona kuka kuka e sili ona lelei ona 'ai ma fualaau faisua, ma faʻafefe additives i foliga o iʻa ma aano o manufasi. O le faʻaaoga soo o faʻamatalaga ua faʻamatalaina e le manaʻomia foi. O le vaitaimi sili i le va o le tagofia o ia ipu e 2 aso.

O le taimi o le aso i le faʻaaogaina o pasita o se mea taua tele.

E le fautuaina e fomaʻi le taumafaina o pasta i le afiafi, aua o le tino o le a le "mu" ia calories na maua aʻo leʻi moe.

O le mea lea, o le taimi sili ona lelei o le taeao po o le aoauli. O oloa mai ituaiga vevela e faia i se auala faʻapitoa - e ala i le faʻaaogaina masini o paluga (faʻalanikisi).

O se taunuuga o lenei togafitiga, ua ufiufiina i se ata puipui e puipuia ai le malolo mai le liliu atu i le gelatin. O le faʻamatalaga faʻapitoa o le spaghetti (lelei-kuka) e 55 iunite. Afai e te kuka le paʻu mo le 5-6 minute, o le a faʻaitiitia le GI i le 45. O le kuka umi (13-15 minute) faʻalautele le index i le 55 (faʻatasi ai ma se uluaʻi aoga o le 50).

O le pasta pito sili o loʻo faʻaumatia.

E faʻafefea ona kuka?

O ipu uʻamea e sili ona lelei mo le faia o pasta.

Mo le 100 g o oloa, e 1 lita le vai ua ave. A amata ona kuka le vai, faaopoopo le pasta.

E taua le faʻaosooso ma taumafai i taimi uma. Aʻo kuka le pasta, faʻafefe le vai. E le manaʻomia ona faʻamamaina, o lea o le a puipuia uma ai mea aoga.

Macaroni o se oloa taua tele, faatasi ai ma sauniuniga talafeagai ma le talafeagai tatau, e mafai foi ona e leiloa se mamafa.

O le a le tele o le 'ai?

O le tele o lenei mea masani e mafua ai le matautia o le oloa, ma o le maualuga o le kulukose i le toto e amata ona faateleina.

E tolu laulau punoamata atoatoa o pasta, kukaina e aunoa ma le gaʻo ma saula, e tutusa ma le 2 XE. E le mafai ona sili atu le tapulaʻa i le maʻisuka ituaiga 1.

Lona lua, o le glycemic index. I pasta masani, o lona tau e oʻo atu i le 70. O se maualuga tele lenei. O le mea lea, faatasi ai ma maʻi suka, o se mea e sili atu le lelei e le tatau ona 'ai. O le tuusaunoaga o le pata o le saito, lea e tatau ona kuka e aunoa ma le suka ma le masima.

Ituaiga 2 maʻisuka ma le pasta - o le faʻasigaga e sili ona matautia, aemaise lava pe a maʻi le tagata maʻi. E le sili atu i le 2-3 taimi i le vaiaso lo latou fafaga. I le maʻisuka ituaiga 1, e leai ni tapulaa.

Afai o le maʻi ua lelei ona totogi e ala ile suʻeina o le inisalini ma ua lelei le tino o le tagata, o le pasta lelei e mafai ona avea ma se mea e sili ona fiafia i ai.

Vitio faʻatalanoa

O lea na matou iloa ai pe mafai ona 'ai le pasta ma le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi. Matou te ofoina atu ia te oe ia faamasani oe lava i fautuaga e uiga i la latou talosaga:

Afai e te fiafia i pasta, aua e te faafitia oe lava i se fiafiaga "laitiiti". O le pasi lelei saunia pasta e le afaina ai lau ata, e faigofie lava ona ufiufi ma faʻamalosia le tino. Faʻatasi ma le maʻisuka, e mafai ma e tatau ona 'ai le pasta. E naʻo le taua le faʻatautaia o la latou togafitiga ma le fomaʻi ma usitaʻia taʻiala o sauniuniga talafeagai o lenei oloa matagofie.

Tuua Lau Faamatalaga