Maʻisuka: o ai o loʻo lamatia?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga faʻamaʻi, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini e le pancreas poʻo le mafuaʻaga e le o se faʻamatalaga o lenei hormone e masini, o le aofaiga o le kulukose i le toto e faateleina (sili atu i le 6 mmol / l i luga o se manava leʻo). E tuʻuina atu lenei faʻatasi ma ni vailaʻau maʻoti eseese ma e matautia mo le atinaʻeina o faʻafitauli eseese e mafai ona mafua ai le le atoatoa ma e oʻo lava i le maliu o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona avea ma ituaiga e lua: ituaiga o le insulin-toto 1 (e le lava le insulin i le tino) ma le tele o le inisalini e faalagolago i le tino poo le ituaiga 2 (faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua gaosia le hormone, ae e le o malamalama i ai le fusi).

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona tupu i se talavou, ma, i le avea ai o se tulafono, e faafuasei. Ole ituaiga lona lua e masani ai mo tagata matutua ma atiaʻe lemu, o lona uiga, muamua e iai se soliga o le faapaleni o le glucose poʻo le maʻisuka, o lona uiga afai e le iloa e se tasi ona faafitauli poʻo le le popole i le soifua maloloina, o le faagasologa o loʻo agai i luma.

Mafuaaga o le maʻisuka ma mea aʻafia

O le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona faʻaleagaina i le autoimune i na potu o le pancreatic e maua ai le inisalini. E le gata i lea, o manuʻa, faʻamaʻi viral, mumu ma le kanesa o le pancreas e mafai ona mafua ai le solia o le insulin.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le mafuaʻaga autu o le gaʻo o le tagata, talu ai ona o le tui o le inisalini i le tino o le tino e fesuisuiai ma taofi le galue. E le gata i lea, e mafai ona faaleagaina faʻamaʻi e le tele o metotia o le autoimune.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini 1:

  1. Faʻasalaina i le faʻamaoni.
  2. Le mamafa o le tino o le tamaitiiti.
  3. Maʻi faʻasolosolo.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2:

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

O faʻamaoniga nei o uiga ia o lenei maʻi:

Polyuria O le tagata maʻi e masani ona alu i le faletaele, uunaia e susu i ni nai taimi i le po. Polydipsia O loʻo i ai se galala malosi, faʻamamago mai le gutu, o lona uiga o le maʻi e tele naua le suavai. Polyphagy Ou te fia 'ai e le ona e manaʻomia e le tino meaʻai, ae ona o le fiaai i le cell. I le maʻisuka, o le kulukose e le o aʻafia i sela, o gasegase e afaina mai le le lava o le malosi ma auina atu faʻamatalaga tutusa i le faiʻai.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka, o faʻamaoniga e pei ona taʻua i luga e foliga mai o le a sili atu ona lelei, ao le maʻi ua amata foi ona iloa le mamafa o le mamafa. O le maʻi suka i le ituaiga lona lua, e pei ona taua i luga, o loʻo tuputupu aʻe malie, o le mea lea, o faʻamaoniga o le maʻi e le masani ona faʻaalia.

E le gata i lea, o le tele o maʻi pipisi o le tino (faataitaiga, furunculosis), o le faʻaauau pea ona maua o le manava, faʻavaleaina o manua ma le faʻavalava i luga o le tino, mago ma le suamalie o le paʻu, faʻavasegaina o le tino, malaise ma le paʻu o le tino.

Afai o loʻo faʻamatalaina faʻamaoniga o le maʻisuka, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi poʻo le endocrinologist mo le suʻega ma le taimi e iloa ai le maʻi o le endocrine.

Faʻafitauli ma auala togafitiga

O faʻafitauli faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai:

    Hypoglycemia (e mafai ona muta i se paʻu).

Ae ui i lea, o faʻafitauli o le maʻisuka e le faʻapulaaina i faafitauli ogaoga. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le tino atoa ua tigaina, o le mea lea, i totonu o ia ituaiga o gasegase e masani lava ona atiae faapitoa tulaga faaletonu.

Isi ituaiga faʻafitauli faigata o le maʻisuka:

  • O le Nephropathy o se fatuga fatugasea e mafai ona mafua ai le toilalo fatuga.
  • Retinopathy - faʻaleagaina le retina, faʻaleagaina le lelei o le vaʻai.
  • Polyneuropathy, lea e aliali mai ai "goosebumps", o le paʻu o vae, o le gaogao.
  • O le maʻi suka, lea e faʻaalia i vavao ma gaʻo pipisi i luga o le paʻu. O lenei tulaga e atiaʻe ona o faʻalavelave i le innervation ma le toto i totonu o vae.
  • Mafaufauga mafaufau

I aso nei, o togafitiga o le maʻisuka ua na o se faailoga, o lona uiga, o le faʻamautuina o le kulūkose toto ma puipuia ai faʻafitauli. E le gata i lea, o fomai latou te tauaveina galuega faaleaoaoga ma tagata gasegase: latou te aoaoina i latou i le autu o le siakiina e le tagata lava ia ma le fesoasoani a glucometers feaveai, latou te taʻuina foi pe faapefea ona tuiina le inisalini ma faatulaga lelei se meaai mo le maʻisuka.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le glycemia i le ituaiga muamua o le maʻisuka, e faʻaaogaina injections inisalini, i le ituaiga lona lua - o le faʻaitiitia o le suka o loʻo faʻaaogaina i le tautala. Filifiliga o vailaʻau e tatau ona faia e se fomaʻi.

Pusa 2 maʻisuka

  • Glucofage 500 mg, 850 mg, 1000 mg (o le vailaʻau galue o metformin hydrochloride), Siamani
  • Gluconil 500 mg, 850 mg, 1000 mg (metformin hydrochloride), Kazakhstan
  • Maninil 3.5 mg, 5 mg (o se vaega o glibenclamide), Siamani
  • Gliclazide 80 mg (mea faʻamalosi e faʻamaonia), Kazakhstan
  • Glucovans 500 mg / 2.5 mg, 500 mg / 5 mg (o se vaega o metformin hydrochloride, glibenclamide), Farani
  • Siofor 500 mg, 850 mg (metformin hydrochloride), Siamani
  • Diabeton MR 30 mg, 60 mg (faʻavae i gliclazide), Farani
  • Glucobai 50 mg, 100 mg (mea ola malosi), Siamani
  • Metomalu 500 mg, 850 mg, 1000 mg (metformin hydrochloride), Siamani
  • Antaris 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg, 6 mg (elemene elemene glimepiride), Kazakhstan
  • Amaryl 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg (glimepiride), Siamani
  • NovoNorm 0.5 mg, 1 mg, 2 mg (vailaʻau faʻasa), Tenimaka
  • Oligim 520 mg (supple dietary, inulin, extracts gimnema), Evalar, Rusia

Puipuiga o le atinaʻeina o mafuaʻaga o le maʻisuka o se soifua maloloina ma e malosi le ola e ola ai e puipuia ai le gaʻo. Ia, o tagata ei ai tulaga faʻalavelave e tatau ona matua pulea lelei a latou meaʻai (e sili atu le faʻaaogaina atoatoa o "mea leaga" mai gaʻo) ma faʻaauau pea ona faia suʻesuʻega. Afai e iai ni uiga o le maʻisuka, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava e mafai ai ona suʻesuʻe loloto.

Aisea e manaomia ai e le tino le inisalini?

Inisalini i totonu o le tino e galue o se ituaiga o "ki", faʻamautinoa o le faʻaaogaina o le suka mai le toto i totonu o siama o le tino o le tagata. O le toesea po o le leai o le inisalini e taʻitaʻia ai le maʻisuka.

V. Malova: Galina Nikolaevna, e lua ituaiga o maʻi suka, o le a le uiga ese oi latou taitoatasi?

G. Milyukova: I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le mafai ona gaosia le inisalini. A maeʻa ona 'ai meaʻai gaʻo, e maualuga le maualuga o le suka, ae le mafai ona ulu i totonu o siama. O lenei tulaga e taua o le hyperglycemia, pe a oʻo ina atiaʻe, e oʻo atu ai i le maʻisuka ma le oti.

• O a ni tulaga lamatia mo le atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2?

- Ua lauiloa i latou: o le mamafa ma le gasegase, le lelei o mea taumafa, o le sogasoga masani, popole, ulaula.

Ma o le a le uluaʻi faailoga o le maʻisuka?

- Faʻavaʻa faifaipea (polyuria) (e aofia ai i le po), lea e faʻaalia ai le i ai o le kulukose i le urine (suʻesuʻeina suʻesuʻega suʻesuʻe o le urine o le a fesoasoani e iloa ai lona i ai). O le fia inu pea (polydipsia) - o se taunuuga o le leai o se vai i totonu o le tino ona o le masani ona faia. O se lagona malosi, mausali o le fiaaai (polyphagy), lea e aliali mai pe a faaletonu le mafaufau. Ole le atoatoa o le inisalini e le faatagaina ai sela e gaosi ai le kulukose, o le mea lea, e tusa lava pe masani ai, e lagona e le maʻi le fiaai.

I le auala, o le pa'ū vave o le pa'ū e faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1. Talu ai ona o le kulukose ua le o toe aafia i le malosi o le metabolism, ua faʻavaveina ai le paʻu o proteins ma gaʻo. Faʻasagaga o le fiainu ma le fiaʻai tele, o lenei uiga mataʻutia e tatau ona avea o se mafuaaga mo le sailia o togafitiga faafomaʻi.

O isi faʻamaoniga e mafai ona faʻaopopo i faʻamaoniga pito i luga: o le gutu gutu, maʻi vevela, vevela ma vaivaiga, faafitauli o le vaʻai, vevela le paʻu ma le mimiti, afaina o lima ma vae, lagona o le "tingling" i maso. I le maʻisuka ituaiga 1, atonu o iai le acetone i le urine.

Faʻafefea ona puipuia oe lava mai le maʻisuka?

• O le a se isi mea e ese mai meaai talafeagai e mafai ona faʻaititia ai le ono mafai ona gasegase?

- E tusa lava pe e te le taufaamatau i le meaʻai, aua e te faatalale i galuega o le taeao, faamalositino faʻamalositino (savavali faimalaga, taʻavale, uila, taʻaloga aisa, faaseʻe, aau, faʻamalositino, taʻaloga i fafo ma tamaiti, savavali i luga o faasitepu, ma isi). E manaʻomia lou aʻoaʻoina lelei 3 taimi i le vaiaso mo le 1-1.5 itula. Puipui oe lava ma oe pele mai le popole. Talu ai ona o le aʻafiaga e fesoasoani i se suiga i le toto, faʻaauau pea ona faʻaauau lou toto: ia maua se siaki toto i le fale. O le faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo ma le toto maualuga, faʻapea foʻi faʻamaʻi o le fatu ma toto toto e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

- O tagata ulaula e lamatia.

- O le ulaula ona o le nicotine o loʻo lamatia ai le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, ma o le lagona malu o le sikaleti i luga o le tino e leai se mea e sili atu nai lo le talafatu.

- E i ai le manatu e mafai ona tupu le maʻisuka ma le le pulea lelei o le faʻaaogaina o fualaau oona.

- E masani lava, e tatau i se fomaʻi ona faʻatonuina le togafitiga o le hormone, e le taliaina ma e matua lamatia lava le vailaʻau.

- O loʻo i ai se isi talafatu: i totonu o se maʻitaga ua muai maua i le maʻisuka maʻi poʻo le maua o lenei faʻamaʻi i lana pepa faʻatagaina, e mafai ona fanau mai se tama ma le maʻisuka.

- O le soifua maloloina o le pepe faatoa fanau mai e faalagolago lava i meaʻai a le tina i le taimi o maitaga. O le leai o ni vailaʻau faʻasaina, mea inu ma isi mea faʻapipiʻi meaʻai i le meaʻai a se fafine maʻitaga ma se tina tausi maʻi, susu susu (e oʻo i le 1.5 tausaga) e faʻaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka i totonu o se tamaititi. E tatau foi ona iloa e Tina ia togafitiga mo le faʻailo, o le siama simplex virus, mumps, rubella. E tatau ona ia mulimuli i fautuaga a le fomaʻi mo meaai lelei. O lenei tulaga e sili ona moni mo tamaitai o loʻo i ai se talaʻaga o le aiga o le maʻisuka ituaiga 1. O le fananau mai o tamaiti e sili atu i le 4 kilokalama o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2 i le tina. I lenei tulaga, faʻapea foʻi ma le aiga e maua i le maʻisuka ituaiga 2, i le mavae ai o le 45 tausaga, e tatau ona tofotofoina i tausaga uma e tolu mo le toto kulukose. E fautuaina le faia o se auʻiliʻiliga faalua: o le taimi muamua - i le taeao i luga o se manava gaogao, le taimi lona lua lua itula pe a uma ona 'ai.

- E te fautuaina se aiga vavalalata e le na o le siʻosiʻomaga lou tagata maʻi i le tausiga, ae ia taitaia se olaga ola maloloina mo le aiga atoa. Ma o ni meaalofa e tuʻuina atu ai se glucometer ma faʻataʻitaʻiga?

- O le fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le olaga e sili atu ona faʻaalia nai lo isi faʻamaʻi lautele. O le mea lea, e le talafeagai le saunia o ipu eseese mo le maʻisuka i totonu o le aiga, ae i tagata uma e sili atu le fiafia i meaai maloloina ma lelei. O le tonometa, glucometer, fasi siaki, vitamini faapitoa o le a aumaia ai le sili atu o le fiafia ma le manuia nai lo le isi seti o moega poʻo le selau ma le muamua paʻu ofu i au pele.

Faʻamatalaga Faʻatau mo le maʻi suka

E leai ni mafuaaga manino mo le atinaʻe o le maʻisuka. E na o se tuufaatasiga o mea e faʻatonu ai. O lo latou malamalamaaga e fesoasoani i le vavalo i le atinaʻe, o le faʻamaʻi ma e puipuia ai foi lona tupu.

  • E tusa ai ma suʻesuʻega faʻaonaponei, o se olaga le mama e faʻaititia ai le lamatia o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, o le puipuia o lenei maʻi o se olaga ola malosi. O le faamalositino e fesoasoani e tau le sola ma tausia le mamafa masani.
  • O le mamafa i le 85% o loʻo matauina i tagata e maua i le maʻisuka. O le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le manava e taʻitaʻia ai le mea moni o sē o le pancreas e puipuia mai aʻafiaga o le insulin. O le inisalini o le homone e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o sela e avea o se punaoa malosi. Afai e puipuia le siama i le inisalini, o le kulukose e le o gaosia, ae faʻapupula i le toto, e mafua ai le maʻisuka.
  • Le maitauina o le muaʻi maʻi suka (toto maualuga maualuga, ae le tutusa ma le maʻisuka).
  • E le lava itula e momoe ai. Le lava le moe e mafua ai le gaosiga tele o hormones, lea e mafua ai le vaivai o le tino. O tagata e moe laitiiti, ua i ai se lagona faateleina o le fiaaai. Latou te 'ai atili ma maua atili le mamafa, lea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. E tatau ona e moe i le 7 i le 8 itula mo se malologa lelei.
  • O se mea le paleni taumafa ma le le lava o vitamini talafeagai, minerale, amino acids e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻaleagaga ma le atinaʻe o le maʻisuka.
  • O le 'ai tele o meainu suamalie e fesoasoani i le vevela ma, o le iʻuga, o le maʻisuka. Nai lo o meainu, e fautuaina e inu vai mama.
  • O le maualuga o le toto maualuga o se avega mamafa i luga o le fatu. O le maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga o le maʻisuka, e masani ona masani ona iai ile maʻi. O le mea lea, e taua le mataituina o meaʻai ma auai i gaoioiga faaletino.
  • O le faʻavauvau e faʻapupulaina ai lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e 60%. Faʻatasi ai ma le atuatuvale, faʻalavelave faʻaleagamoni, e le taʻalo se tagata, e le lelei meaʻai, e masani ona i ai i se tulaga atuatuvale, atuatuvale, ma le atuatuvale, lea e afaina ai le tino.
  • O le maʻisuka ituaiga - ituaiga 2 e masani lava ona atiina ae i tagata, aemaise tamaitai, ua sili atu ile 40 tausaga. I lenei tausaga, ua faʻaitiitia le maso maso, ua faʻaitiitia le metabolism, o le mamafa o le mamafa. O le mea lea, i le mavae ai o le 40 tausaga, e sili atu ona taua le mataituina o se soifua soifua maloloina ma le gaioiga faaletino.
  • O le i ai o le maʻisuka i totonu o aiga vavalalata o se mea na mafua mai.
  • Taʻaloga - Asia Amerika ma Aferika Amerika e 77% le maualuga o le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka nai lo tagata Europa.

Vaʻaiga faʻasologa

I le mea muamua e tatau ona taʻu mai ai le vavaega (poʻo le genetic) predisposition. Toeitiiti lava o tagata atamamai uma e ioe. o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e faʻaleleia pe afai ei ai se tasi i totonu o lou aiga o loʻo maua poo maua i le maʻisuka - o se tasi o ou matua, uso poʻo tuagane. Ae ui i lea, o punaoa eseese e maua ai numera eseese e iloa ai le ono ono tulai mai le faamaʻi. O loʻo i ai mea na matauina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻatasi ma se avanoa e 3-7% mai le itu o le tina ma atonu o le 10% mai le tama. Afai e maʻi uma matua, o le aʻafiaga o le faʻamaʻi e tele taimi e oʻo i le 70%. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua mai i le 80% o le avanoa i luga o le tina ma le tama matua, ma afai o loʻo maʻi uma matua e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le avanoa o lona faʻaalia i tamaiti e oʻo atu i le 100%.

E tusa ai ma isi auala, e leai se eseesega faapitoa i le ono mafai ona atiaʻe le ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. E talitonuina afai o maʻi lou tama poʻo lou tina i le maʻisuka, o lona uiga o le ae maʻi foi e tusa ma le 30%. Afai o maʻi uma matua, o lona ono o lou maʻi e tusa ma le 60%. o lenei faʻasalalau i numera o loʻo faʻaalia ai e le o iai ni faʻamaumauga e sili ona talitonuina i lenei mataupu. Ae o le mea autu lava e manino: o loʻo i ai se mea na tupu, ma e tatau ona amanaia i le tele o tulaga o le soifuaga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le faaipoipoga ma le fuafuaina o aiga. Afai e fesootaʻi le matua ma le maʻisuka, ona tatau lea ona sauniuni tamaiti mo le mea moni e mafai foi ona latou maʻi. E tatau ona faʻamalamalamaina e aofia ai se "vaega o aʻafiaga," o lona uiga o isi mea uma e aʻafia ai le atinaʻeina o le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina e ala i le ituaiga soifua maloloina.

O le mafuaaga lona lua o le maʻisuka o le oona tele.O le mea e lelei ai, o lenei vaega e mafai ona faʻaseseina pe afai o se tagata, iloa le atoaga o le tulaga lamatia, o le a matua tau faasaga i le mamafa ma manumalo i lenei taua.

Faʻaleaga mea tau Peta

O le mafuaaga lona tolu o nisi faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina o sela beta. O nei faʻamaʻi faʻamaʻi - pancreatitis, kanesa o le pancreatic, faʻamaʻi o isi gutu endocrine. O se vaega faʻaosofia i lenei mataupu e mafai ona avea ma manuʻa.

Vailaʻau faʻamaʻi

O le mafuaaga lona fa o vailaʻau vailaʻau eseese (rubella, chickenpox, faʻamaʻi o le hepatitis ma nisi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻi). O nei faʻamaʻi pipisi e avea ma se faʻamalosia e mafua ai le faʻamaʻi. E manino lava, mo le tele o tagata, o le maʻi e le o le amataga o le maʻisuka. Ae afai o se tagata le fiafia ma le faʻaleagaina o le agavaʻa, o lona uiga o le fomaʻi o se taufaʻatau ia te ia. O se tagata o loʻo leai sona maʻisuka e mafai ona faʻaumatia pea i le foma ma isi faʻamaʻi pipisi - ma le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e itiiti ifo nai lo o se tagata e iai le gasegase o le maʻisuka. O le tuufaatasiga o tulaga lamatia e faateleina ai le lamatiaga o le faamaʻi i le tele o taimi.

Le popole popole

I le lona lima o mea e tatau ona taʻua o le atuatuvalega o le popole o se mea e mafua ai ona tupu. Aemaise lava e tatau ona aloese mai le atuatuvale ma le lagona i luga o le mafaufau mo tagata ua matua faateleina le tamaoaiga ma ua mamafa tele.

I le ono o nofoaga i aʻafiaga o aʻafiaga o tausaga. O le matua o le tagata, o le tele lea o mafuaaga e fefe ai i le maʻisuka. E talitonuina o le siʻitia o tausaga taʻitasi i le sefulu tausaga, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e faalua. O se vaega taua o tagata e nonofo tumau i fale tausimai e mafatia i ituaiga eseese o le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, e tusa ai ma nisi o lipoti, o le gasegase o le maʻisuka ma le matua e le toe avea ma mea taua. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai afai o se tasi o ou matua na maua i le maʻisuka, o lona uiga o le maʻi 30% i le va o le 40 ma le 55 tausaga, ma pe a mavae le 60 tausaga, na o le 10%.

O le toʻatele e talitonu (o le mea moni lava, o le taulaʻi i le igoa o le maʻi) o le mafuaʻaga autu o le maʻisuka i meaai o le maʻisuka e aʻafia e le nifo suamalie, o le na te tuʻuina le lima laulau punetini o le suka i le lauti ma inu i le lauti ma selu ma keke. E i ai le mea moni i lenei mea, pe afai e na o le uiga o se tagata e masani ona 'ai e tatau ona mamafa.

Ma o le mea moni e sili atu le mamafa o le maʻisuka ua faʻamaonia atoatoa.

E le tatau ona galo ia i tatou o le numera o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo tuputupu ae, ma o le maʻisuka ua faʻamaonia lelei o se faʻamaʻi o le malo, o lona uiga, o le mafuaʻaga o le maʻisuka i le tele o tulaga e sili atu le tele, o loʻo maua i le gasegase gaosi faigofie, meaai "malamalama". O le mea lea, atonu o le maʻisuka e tele mafuaʻaga, i tulaga taitasi atonu o se tasi oi latou. I nisi o tulaga e le masani ai, o nisi faaletonu o le tino e mafua ai le maʻisuka, o nisi taimi o le maʻisuka e afua mai i le faaleagaina o le pancreas e tupu pe a uma le faaaogaina o nisi fualaau faasaina poo le avea ma se taunuuga o le faaumiumi o le ava malosi. E toʻatele tagata atamamai e talitonu o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona tupu ma faʻaleagaina vailaʻau i peta paneta e maua ai le inisalini. I le tali atu, o le puipuiga o le tino e maua ai faʻamaʻi e taʻua o mea faʻapitoa faʻapitoa. E oo lava i na mafuaʻaga ua faʻamatalaina saʻo e le o faʻamaoni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻataʻitaʻiga nei ua tuʻuina atu: o faʻataʻitaʻiga uma e 20% o le mamafa o le mamafa e faʻateleina ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka ituaiga 2. I le toetoe lava o mataupu uma, o le paʻu o le mamafa ma le malosi faaletino e mafai ona faʻamaonia le maualuga o le suka. I le taimi lava lea e tasi, e manino lava e le o tagata uma e fia maua, e oʻo lava i se tulaga ogaoga, o loʻo maʻi i le maʻisuka.

E tele lava mea e le manino. E iloa, mo se faʻataʻitaʻiga, o le inisalini (o lona uiga, o se tulaga e le tali atu ai fusi i le inisalini o le toto) e faalagolago i le aofaʻi o faʻalogo i luga o le potu. O faʻamaoniga o vaega ia i luga o le puipui o le cell lea e tali atu i le inisalini o loʻo faʻasalalau i totonu o le toto, ma o le a mafai ai e le suka ma amino acids ona ulu i totonu o le masini.

Inisalini na talia le amio e pei o se ituaiga "loka", ma o le inisalini e mafai ona faʻatusa i se ki e tatala ai loka ma mafai ai e le glucose ona ulu atu i le masini. O i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, mo nisi mafuaʻaga, e leai ni inisiua insulin pe leai foi.

Ae ui i lea, e le manaʻomia e se tasi ona mafaufau faapea afai e le mafai e saienitisi ona iloa tonu le mafuaʻaga o le maʻisuka, o lona uiga o mea uma latou te matauina i le taimi o le maʻisuka i vaega eseese o tagata e le taua. I se isi itu, o vaega o aʻafiaga ua iloa e mafai ona tatou faʻalauteleina tagata i aso nei, e lapataʻia i latou mai se uiga le faʻaeteete ma le le mafaufau i lo latou soifua maloloina. E le gata ia i latou oe mamaʻi i le maʻisuka e tatau ona tausia. I le uma, o le maʻisuka e mafai ona faʻatoʻa ma maua. O le tuufaatasiga o le tele o tulaga lamatia e faateleina ai le maʻisuka: mo se tagata maʻi gasegase, e masani ona mafatia i faʻamaʻi viral - faʻamaʻi, ma isi, o lenei tulaga e tutusa lava ma tagata o loʻo i ai le agavaʻa faʻaleagaina. O le mea lea, o tagata uma e lamatia e tatau ona mataala. E tatau ona taulai totoa i lou tulaga mai ia Novema ia Mati, aua o le tele o maʻi o le maʻisuka e tupu i lenei vaitau. O le tulaga e faigata tele i le mea moni e faapea o le vaitaimi lea e mafai ai ona sese lou tulaga mo se faʻamaʻi viral. E mafai ona faia se faʻamaoniga saʻo e faʻavae i luga o se faʻamaʻotoga o le kulukose o le toto.

Faʻailoga itu

  • Toto maualuga. E faalua ona tupu i le tele o taimi e masani ai, ona o le faʻaitiitia o puipui o ipu manifinifi. O le mea moni, e tatau i le loto ona faia lena vaega o le mamafa na faia muamua e le muso layer o arterioles.
  • Neuropathy. O masini gaʻo sili atu e aʻafia ai le aʻafia o aʻa. E matua tele lava ina ia i ai se soliga o le lagona, gaogao, tiga, ma le sili atu.
  • Retinopathy O faʻafitauli e mataʻituina e le gata i laupega tetele ma arterioles, ae faʻapea foʻi i nai capillaries laiti. Talu ai ona o lenei mea, o le taofiofia o le retinal atonu e amata ona o le le atoatoa o le toto.
  • Nifaeropathy E tutusa lava mea uma, naʻo mea e gaosia ai fatugaʻo e afaina. E le toe gauai le Urine, o le a aofia ai mea oona i totonu o le toto. Mai le nephropathy i le faʻasolosolo taimi masani - o se togi.

Pe oei ai i se tulaga lamatia pe leai foi, i soo se tulaga, afai e te lagona le le fiafia pe masalomia se mea mo faailoga, saili i taimi uma le fautuaga a se fomaʻi. E naʻo latou mafai ona faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga talafeagai.

Matou te talitonu foi o le a aoga mo oe le sailia o mea e tatau ona e 'ai mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le auala, o le taumafa e le faigata tele, ae le o le taʻua o le mea moni e mai i mea o loʻo avanoa e mafai ona e kukaina se mea manaia tele.

Faʻafitauli faʻapitoa

O le igoa lava ia o loʻo i ai le mafuaʻaga autu o le maʻi - suka. O le mea moni, i se vaega itiiti o lenei oloa o le a le afaina ai le soifua maloloina, ma sili atu foi, i le olaga. Ae ui i lea, o lona sili atu e mafai ona faaosofia ai le tele o faʻafitauli e foliga mai o se iʻuga o le maʻisuka.

  1. O le mataʻitusi muamua e avea o se faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka o meaai. E faatatau i le faʻaaogaina o le tele o le sugary, falaoamata, ma le 'ava malosi.
  2. O le tulaga lona lua e mafua ai le maʻi o le le lava lea o le gaioiga faaletino masani. E faʻaaoga lenei mea i tagata mamai o loʻo ola i se olaga ola e aunoa ma le alu i le falemaʻi ma le gaioiga faaletino.

O se taunuuga o le luga, o le suka e faʻapupulaina i totonu o le toto o se tagata.

Talosaga masani o meaai

O le auala sili ona faigofie ma sili ona lauiloa e puipuia ai lenei maʻi o le pulea lea o lau lisi autu. E tatau ona e fetuʻunaʻi le aofaʻi o meaʻai gaʻo, ma le numera atoa o calories i aso taʻitasi.

  • Carbohydrates e faʻaaogaina le mamafa i le pancreas, ma o le tele o calories e oʻo atu ai i le tele o mea.
  • E taua foi le tausisi i se meaai. O le mea aupito sili ona lelei o le vaevaeina lea o le aofaiga o meaai i aso uma i le 5-6 taumafataga.
  • Afai e te 'ai i le tele o ipu ile 1-2 aso i le aso, e amata ona popole le tino i le isi taimi e te le fafagaina ai, o le mea lea e amata ai ona teuina le malosi i ona itu, fai se "ola ola" i le puimanava.
  • Taumafai e aua le fafaga. E le gata i lea, e tatau ona totogia lelei le auala e kuka ai. O le mea sili ona aoga o le a vevela, kuka, ma tunu i totonu o le ogaumu.

Faʻafiafiaga kalori

Ina ia puipuia le maʻisuka, e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o kalori 'aina. O lenei fesili o se tagata mo tagata uma, ae e taua le manatua o le mamafa e tatau ona paʻu malie, ae le o le fiaai. I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o kalori e 'ai i le aso e le tatau ona maualalo ifo nai lo le 1200 kcal mo gasegase, ma 1500 kcal mo gasegase tane.

Ae o ituaiga o apu, kapisi, zucini, paukini, kukama, eggelu ma tamato e aofia ai le itiiti ifo o le gaʻo.

  • Cook ipu e faavae i luga. Muamua, o le a tumu oe i taimi uma, ma le lona lua, o le mamafa ma le kuka lelei e le faateleina.
  • Mo le teuteuina, nai lo paluga pateta ma falaoa paʻepaʻe, sili ona manao i le sana, buckwheat, millet, oatmeal, ma le pale tila.
  • I le mea e le tatau ona alu ese ai le tino e aunoa ma ni fuatini, nai lo meaʻai gaʻo, ia 'ai iʻa, meaʻai gaʻo susu, faʻapea foʻi meaʻai gaʻo.

Tuua Lau Faamatalaga