Tusa o le cholesterol toto-maualalo: o se lisi o fualaau sili ona aoga

O tagata faapitoa e faʻavasega le cholesterol o le "lelei" ma le "leaga." O le muamua e aofia ai le lipoproteins maualuga (HDL) ma e nafa ma le tuʻuina atu o le vailaʻau D ma le tele o hormones, faʻapea foʻi ma le tausia o le puipuiga i le tino o le tagata. O le cholesterol leaga e aofia ai lipids maualalo, e iloa ona o latou aʻafiaga i luga o toto toto, e tatau ona faʻaitiitia le maualuga.

Vaega ma le faʻavasegaina o vailaʻau e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol

Cholesterol o se meaolatini o le porotini na faia e le ate poʻo le ulu atu i meaai. Mai iina, na te feʻaveaʻi ai i le gall vladder and duodenum, ma auai ai i le faagasologa o le faʻapalapala. I le faʻataunuʻuina o la latou matafaioi, lipoproteins latou te tuʻuina atu le tino faʻatasi ai ma gaosiga gaosi.

Totolo cholesterol

Faʻasolosolo le galuega o le ate po o le fesuiaiga o le talo, o le cholesterol e taofia i totonu o le tino ma nofo i luga o puipui o toto toto, ma mafua ai ona faʻalavelaveina ma faʻamaʻi e pei o le ischemia, oso fatu ma le sasa. E tusa ai ma fua masani o le cholesterol i le toto o se tagata matua e faapenei:

  • Mo le aofaiga atoa o le cholesterol: i lalo ole 5.2 Mmol / L
  • Laʻau maualuga lipoproteins - sili atu i le 1 mmol / l
  • I le maualalo - itiiti ifo i le 3.5 mmol / l
  • Triglycerides - itiiti ifo i le 2 Mmol / L

O le faatumauina o lenei paleni e taua tele, ma i le tulaga o soliga e tatau ona toe faʻaleleia. Mo lenei mafuaʻaga, ua atiaʻe ai vaega o fualaau faasaina ma sooupu:

  1. O tulafono o se kulupu lelei lea e poloka ai le gaioiga o le eletise-gaosia o enzymes.
  2. Probucol - o se auala e faʻaititia ai le maualuga o le leaga ma le lelei o le cholesterol, lea e le aʻafia ai le setete o triglycerides.
  3. Fibrates - o se kulupu o fualaau oona lea e faʻaititia ai le aofaʻi o triglycerides i le toto.
  4. O le Nicotinic acid ma Benzaflavin e aofia i le kulupu o vitamini B, o la latou fesoasoani mo taimi uumi e fesoasoani e faʻaitiitia ai le cholesterol leaga, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o paʻu toto.
  5. Vailaʻau e taofiofia ai le faʻaaogaina o le intestinal cholesterol. Latou te saofagā i le faʻatuai ona tuai o le cholesterol, ma faʻavaivaia ai lona maualuga i le toto.
  6. Tagata faʻatauvaʻaina o meaola eleʻele e faʻamalosi tino ese ai i latou mai le tino. Faatasi ai ma le le lava o nei meaola, o le ate e amataina le tuufaatasiga o le cholesterol soifua maloloina i ni aofaiga tetele.

O lea la, o le lisi o fualaau e faʻatau ai le maualuga o le cholesterol e telē. O le filifiliga o le fofō talafeagai e sili ona lelei faʻatasi ma se fomaʻi, e faʻavae i luga o le toto ma manaoga o se tino faapitoa.

Tulafono, oa latou meatotino ma mea e faaaoga ai

O tulafono e taua o le kulupu sili ona aoga ma lauiloa o vailaau faʻaaoga e togafitia ai faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le cholesterol maualuga. O le faamutaina o le tuufaatasiga o le LDL (lipids lipids) i le tino e taitai atu ai i le malologa malosi ma faasaoloto mai le toto. I le faʻatatau tonu i le aso o lo latou atinaʻe ma amata faʻaaogaina i vailaʻau, o vaevaega o loʻo vaevaeina i le 4 augatupulaga:

  1. O faʻamaumauga muamua o augatupulaga e aofia ai Pravastatin, Simvastatin ma Lovastatin. O latou aafiaga i le cholesterol e sili atu le vaivai nai lo o fualaau oona fou, ma o le itu e sili atu ona matauina ma sili atu ona faalauiloaina.
  2. O le lona lua o augatupulaga e aofia ai fua faʻatau fua (fuainumera, Leskol Forte). O nei tupe ua maua i le umi, ona o le faateleina o le maualuga o le mea galue malosi. E masani ona faitioina ona o le i ai o aʻafiaga itu.
  3. O faʻamaumauga e tolu-tupulaga e aofia ai Atorvastatin (Atoris, Atomax, Tulip, Liptonorm, ma isi.) O nei vailaʻau e le gata ina maualalo ai le maualuga o triglycerides ma le LDL, ae faʻapena foi ona faʻateleina le tele o cholesterol.
  4. Faatasi ai ma fualaau o le fa (fou) tupulaga o Roxer, Akort, Rosulip, Tevastor, ma isi. O a latou mea gaosi autu autu o le gasegase. Saienisi faʻasaienisi ma o atinaʻe lata mai e tuʻufaʻatasia le maualuga o le saogalemu ma le lelei.

O le aveina o fuainumera e fautuaina i le aoauli, ona o le tele o cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le po. Ina ia faʻaitiitia pe faʻaitiitia aʻafiaga, i le taimi o togafitiga, e fautuaina oe e le fomaʻi e ave Coenzyme Q10, i se aso o 200 mg.

O fualaau faʻamuamua e faia i luga o le faavae o mea masani, o mea uma mulimuli ane e faia i luga o mea faʻapipiʻi. Ae ui i lea, e le o lona uiga latou te saogalemu. E le o iai ni mea moni masani, o vailaʻau uma e lisiina e iai aʻafiaga e aʻafia ai ma faʻailogaina, o le mea lea e tatau ona ave na o le fomaʻi e pei ona faatonuina e se fomaʻi.

Le faʻaogaina o le fibroic acid

Faatasi ai ma fuainumera, e faaitiitia ai le cholesterol i le toto, e masani ona faaaoga fibrates (o fualaau faasaina ua atiae i le faavae o le fibroic acid). O le gaioiga o fualaau oona e taulai i le taofia o le gaosia o le LDL ma le triglycerides faatasi ai ma le faateleina o le HDL (aoga cholesterol aoga).

Clofibrate o le sui muamua lea o lenei vaega, lea na masani ona togafitia e togafitia ai le atherosclerosis vascular, ae na iai ni aʻafiaga ogaoga. I le aluga o taimi, na toe faʻaleleia ai le meafaigaluega, lea na mafua ai le tulai mai o se tupulaga fou o fibrates: Bezafibrat, Fenofibrat, Tsiprofibrat ma Gemfobrozil. O nei fualaau oona e maualalo tele le onisai ma sili atu le saogalemu mo le tino o le tagata, ma e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o gaʻo susu i le plasma ma faʻaleleia le lelei o vailaʻau faʻasaina mo le maʻisuka.

O aʻafiaga autu i le togafitiga o aʻafiaga o le fibroic acid e aofia ai:

  • tiga: ulu, maso ma le manava
  • afu, afaina
  • leai se manaʻo ma se lagona o le susu
  • taoto ma le vevela
  • afaina o le tino

O fualaau o le fibroic acid e le o faʻataʻitaʻiina mo le maʻitaga ma le lactating o fafine, tupulaga talavou ao talavou, poʻo tagata gasegase e maua i le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi tele. E faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma i lalo ifo o laasaga i lalo ifo o le cholesterol i tagata e maua i faʻamaʻi o le faʻaogaina o le tino ma le gastrointestinal tract.

O faʻasalaga faʻapitoa i luga o le fibroic acid e le o faʻatasi ma fualaau uma. O le mea lea, e matua le manaomia ma e ono lamatia foi le faʻaaogaina e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

Sequestrants of acid acids

O le tele o vailaʻau faʻaonapo nei, o le bile acids (FFAs) e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le cholesterol. E mafai ona faʻaaogaina tutoatasi ma i taimi o togafiti faʻalavelave, e avea o se tagata faʻasaga. O lenei vaega e aofia ai vailaau faasaina pei o Kolesevelam, Cholestyramine ma Colestipol.

O le upu ua maua, e mafai ona faauigaina o le "tuueseeseina", o lona uiga, o le FFA e taofia ai le toe suia o meaola o le bale ma le cholesterol e le manava ma le ate, i le faasologa, o le aofaiga tele e aveesea mai le tino e aunoa ma le ulufale atu i le toto. O le mea lea, o LDL o loʻo tuʻuina atu ma le tino le tino o le tagata, i le faasologa, o le aofai o le cholesterol leaga i le toto ua paʻu.

O le mea autu o le FFA o le latou te le o aʻafia i le toto ma e matua saogalemu lava. O nei fualaau oona ua faatonuina e tusa lava mo tamaiti ma fafine maʻitaga. Ae ui i lea, o nei vaega e fautuaina e faʻapipiʻi ai le faʻaaogaina o le FFA i le foliki acid ma sauniuniga e aofia ai le uʻamea.

Se lisi puupuu o aʻafiaga e mafai ona tupu mai le FFA:

  • faamausali ma le dyspepsia (le malie i taimi le tumau)
  • fuga mataʻu po o le toso
  • ogaoga ma afaina

O nei faailoga uma e agamalu ma vave ona pasia i le natura, o aʻafiaga ogaoga mai le tagofia o fualaau faasaina e le o matauina. Faatasi ai ma le faʻailogaina, faʻalavelave ma le faʻalavelaveina o le biliary tract, faʻamaʻi ma le faʻasologa o le hepatic, ma o le faʻagasolo i le tumau o le le mautonu.

Uiga e taofia ai le aveʻeseina o le cholesterol i totonu o le inumaga

O nei tupe e puipuia ai le faʻafefe o le cholesterol i totonu o le puipui o le intestinal mai meaai, i le faasologa, o le toe foʻi atu i le ate ma le tuʻuina atu i totonu o le toto ua faʻaititia. I le avea ai ma tagata e taofia le faʻaitiitia o le cholesterol (ISAH) i totonu o le manava, e faʻaaoga ai Lipobon ma Ezetrol, faʻapitoa foʻi ma le fesoasoani a le Guarem.

O le lelei o nei tupe e aofia ai:

  • Maualuga maualuga, talu ai e masani lava e le o aʻafia i le toto.
  • Le mafai ona faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa, faʻatasi ma statins ma isi fualaau.
  • O le leai o ni faʻamaoniga mo le faʻaaogaina o tagata e le maua le ate ma faʻamaʻi.

O se meafaigaluega sili ona aoga e aʻafia ai le cholesterol i le inumaga ma aveeseina mai le tino o le fesoasoani a Guarem. O ona faʻafitauli e le mafai ona faʻafitia:

  • saoasaoa o le excretion o meaola suamalie
  • faʻamaʻapeʻaina o le fiaʻai (sili atu le mamafa o tagata e masani ona mafatia i le maualuga o le cholesterol)
  • sili atu le fesoʻotaʻiga ma isi fualaau
  • faigofie o le faʻaaogaina (o meaʻai e tatau ona faʻaopopo i soo se vaiinu)

I tulaga e le masani ai, o loʻo aʻafia ai aʻafiaga i le faʻaogaina o nofoa faʻamamafana, vavalo, tiga i totonu o le manava ma le pala. O nei faailoga e vave ona mou ese atu, e masani lava ia i latou lava, ao maualuga le tulaga o le cholesterol ma faaitiitia ai.

O fualaau faasaina o le ISAH e faaosofia ma faaleleia ai le aoga o fuainumera, ae i le taimi lava e tasi, e mafai ona latou faaosofia ma faateteleina o latou aafiaga pe a faaaogaina faatasi. E faʻasaina i latou i le taimi o maitaga ma le lactation.

Nicotinic acid

O le isi vailaʻau e maualalo ai le cholesterol i le toto o le Nicotinic acid poo le Niacin. O vailaʻau e gaosia i luga o le faʻaauau o le nicotinic: Niceritrol, Acipimox, Enduracin e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol leaga i totonu o le toto ma faʻaitiitia ai le ono aʻafia o manunu toto.

O aʻafiaga masani e le masani ai i le nicotinic acid o:

  1. Sensation o le vevela i le pito i luga ma foliga.
  2. Tali atu i le Allergic.
  3. Manuaga o le gasegase (e le fautuaina mo tagata e mafatia i le gastritis ma le maʻi o le maʻi o le peptic).
  4. Faʻateleina le kulukose i le maʻisuka.

Ona o le lisiina o itu e ono aʻafia ai, o togafitiga faʻasolosolo o le kulimi e amata i sina togi laʻititi, ma faasolosolo malie ai ona faʻatupulaia. O le togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga faifaipea ma le vaavaaiga a se fomaʻi. Ina ia ausia taunuuga lelei tumau, e manaʻomia le umi o togafitiga.

Enduracin - o se vailaau fou o fualaau faasaina e faavae i luga o le suauu nicotinic e sili atu ona faigofie ona tauaveina ma e itiiti lava ni aafiaga e le manaomia. Ae ui i lea, e aunoa ma se faʻasesega, o sauniuniga uma e faʻavae i luga o lea mea e faʻaleagaina i ituaiga masani o le hepatitis, faʻalavelave matuia o faʻalavelave faʻafuaseʻi, vevela ma uluation o le duodenum ma le manava.

Faʻasologa o le maualalo o le cholesterol

I lalo ifo o le cholesterol, o tulaga e tatau ai o meaai, o se olaga ola malosi ma le malosi faaletino, aveesea o le mamafa o le mamafa ma le lafoai o masani leaga (ava malosi ma ulaula). O meaai autu i aso uma o se tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona aofia ai le sami ma le vaitafe, meaʻai e maualalo le gaʻo, fualaau faisua ma fualaau 'aina, cereals, tea lanumeamata, ituaiga o meaʻai ma meaʻai susu ma mea e maualalo maualalo.

O le patekalone e maualalo le cholesterol

Meaʻai e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol e aofia ai avocados ma vine vao, pistachios, almonds ma leamema, oatmeal ma legumes, greens ma kapisi, olive olive ma iʻa. O meaai masani e tatau ona fesoasoani i le aveesea o atherosclerotic plate mai le tino ma faʻaleleia ai le gaosiga o lipids lelei. E tele taimi e mafai ona e faʻateleina le tele o cholesterol ma se meaʻai ma le faʻasaʻoina o le olaga, e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau.

Faʻaopoopoga e masani ona faʻaaogaina e faʻafaigofie ai le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis. O le faʻamasinoina e ala i iloiloga lelei, o le sili ona lauiloa i latou o: Fibropeket, Ateroklefit, Verbena - vaʻa mama ma Vita Taurin. O nei faʻaopoopoga, faʻalavelave i le faʻaaogaina o le LDL ma faʻafefe ia i latou, ei ai le aoga aoga i luga o toto toto ma le fatu, faʻamausali le ate ma le fua o le tino.

Aua nei galo e uiga i togafitiga masani, i lenei tulaga e le itiiti ifo le aoga, ae saogalemu. O nisi nei o fua na faʻamaonia e ala i le poto masani ma le taimi:

  1. O le faatumu o Propolis o le a faamamaina ai vaa, ma le saunia i le fale e le faigata. E mafai ona faʻatau mai Propolis i luga o le maketi mai tagata tausi pipi ma tagata faʻatau meli. O le oloa e sasaa mai i le ava malosi (sili atu i le 70 pasene, ae mafai foʻi ona vodka) i se vaega o le 10 g o le propolis i le 90 g o le vai. E tatau ona e faʻauu le fualaau mo le lua vaiaso, i le pogisa i le vevela vevela. O aso uma e tele taimi e te manaʻomia ai le luluina ma le malosi o le fagu ma mea e aofia ai.
    Faʻaalu faatolu i le aso, ao le i ai taumafa, fitu o mataʻetaʻe faʻasese i se ipu vai. O le togafitiga e fa masina.
  2. O le uʻamea o le paʻu paʻu o se auala sili lea e faʻaitiitia ai le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis. O le aʻa o le laau e tatau ona eli i luga, fufulu ma fufulu mamago, ona nutililiiina lea e faʻaaoga ai se paluga poʻo se kofe kofe i se paʻu paʻu. O le sipuniti o le tino maeʻa e tatau ona faʻauluina ao leʻi faia taumafataga mo le ono masina.
  3. O fualaau o Rowan e aoga tele i le foia o le faafitauli o le cholesterol. E mafai ona latou 'aina muamua i ni fasi lima se lima ae leʻi faia se taumafataga, pe mafai foi ona e saunia se vailaau faʻamalositisi: tipi le suamalie ma se mea e gaosi meaʻai ma fefiloi ma le meli i le 2/1. Taofi mea e maua i le pusaaisa ma ave le 1 tsp. ao le i ai. O lenei meafaigaluega ua faʻaeʻeina i le tele o mea tau vailaʻau ma se mea manaia lelei, ae e le masani ona aʻafia ai tagata mamaʻi.

I le lautele, e tele auala e maualalo ai le cholesterol, e taua le mafai ona filifili se fofo lelei ma saogalemu mo lou tino. I le tauiviga mo le soifua maloloina o le tagata lava ia ma le umi o le soifuaga, e pei o le taua, o auala uma e maua, e lelei, ma i lenei tulaga, o le fesoasoani a se fomaʻi mataala lelei o le fuafuaga sili lea.

Ua e matauina se mea sese? Filifili ma taomi Ctrl + Ulufaleia faailoa mai ia i matou.

Tuua Lau Faamatalaga