Glaucoma i le maʻisuka: o le mafutaga ma togafitiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e masani ona faigata i isi maʻi. O le faʻaleagaina o le tino e leai se faʻalavelave. O le Glaucoma i le maʻisuka e sili atu ile 5 taimi e sili atu nai lo le gasegase e maua ile kulūkose masani. O sea faʻaopoopoga i le fua faatatau o le aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma se suiga i le fausaga o puipui o le vaini o vaini, faʻapea foʻi ma latou faʻamalosiaga. I lenei tulaga, o le maualuga o le toto maualuga e matauina i totonu o mata. A aunoa ma se taimi talafeagai ma lava togafitiga talafeagai, e ono le maua e le tagata maʻi le vaʻai.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

Glaucoma o se faʻamaʻi lea e mafua mai i le mamafa o le mamafa i totonu o le mata. Afai e maua i le maʻi suka, ona tuʻuina atu lea i le vaega o le maʻisuka retinopathies. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu mai ona o le faateleina o le kulukose, lea e faʻaosofia ai le glycation o aʻafiaga. O lenei faiga e soli ai le fausaga o le vaega faavae o le puipui capillary. O le gaioiga o meaʻai e fesoasoani i le faʻavaeina o faʻamalolo saoloto ma isi vailaʻau kemini e aʻafia ai le retina.

O se taunuuga o aʻafiaga faʻapitoa i luga o le okeni, o le edema ma le retinal hypoxia e atiaʻe. O lenei mea e fesoasoani i le faʻateleina ma le faʻateleina o vaʻa le lelei. I le taimi lava e tasi, o le tafe toto e faʻateleina, o le faʻasolosolo o le capillary membrane e faʻateleina. O nei faagasologa o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le tele o siama mata, e aofia ai le glaucoma, e mafua mai i suiga faʻaleagaina lea e taofiofia ai le masani o le taamilo o le mata. O le pathogenesis lenei o le maʻi.

O le maʻisuka e masani lava ona maua i se fomaʻi o le neovascular, lea e tuusaʻo tuusaʻo ma le faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ai ma le tupu aʻe o le faʻaaogaina o capillaries, o faʻafitauli tino i totonu o le okeni e faʻalavelaveina. O lenei mea e faʻaalia i le faateleina o le mamafa ma le faʻaumatia o neurons. O le tele lava o taimi, o le togafitiga e lua, e vave ona atiaʻe. E maitauina le tusa ma le 32% o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka.

O le ituaiga lautele o le glaucoma e tupu pe a faʻalavelave le faʻaaogaina o le tino o le matavai. O faʻasolosolo e atiina ae lemu, e le talafeagai mo maʻi.

Taua! O le tele o tagata maʻi e saili le fesoasoani i se setete ua leva ona le amanaiaina, pe a toetoe lava a le mafai ona lavea le vaai.

O le amataga o le atinaʻega o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma le tiga. O le mea lea, o le tele o tagata gasegase e liliu atu i se tagata fomaʻi i le taimi e matua leaga ai le tulaga o mata. E tuʻuina atu lenei mea faʻatasi ma se falemaʻi lelei:

  • puao i luma o oʻu mata
  • vavalalata o tafaoga o mea faitino,
  • fefe i le malamalama
  • faʻanoanoa vaaia,
  • tiga o le ulu (aemaise lava i le eria o malumalu ma fao sikola).

E le gata i lea, o le a faitioina e tagata gasegase isi faʻaaliga. O tagata maʻi e matauina liʻo nuanua pe a latou faʻapupula o latou mata i luga o se malamalama. E i ai foi le tiga i mata, mumu o le sclera.

Faʻamataʻi maʻi faʻapitoa e ala i le fuaina o le maualuga o le vai i totonu o le mata. O le fua faatatau masani e gata i le 10-21 mm. Hg. Art. Mo faʻamautinoaga, tonometry, faʻamalosi, perimeters, ata o le Doppler. O nei metotia e fesoasoani e iloilo ai le tulaga o le mata ma vavaeese ai ma isi maʻi.

O le togafitiga talafeagai, lea e faia i le taimi e iloagofie ai maʻi, e mafai ona taofia le atiina ae o le maʻi. I le faaopoopo atu i togafitiga mo glaucoma, o le maualuga o le suka o le toto e tatau ona faʻatulagaina. E mafua lenei mea i le mea moni o soʻo se togafitiga togafitiga o le a le aoga, talu ai ona o faʻalavelave faʻapitoa i mata o le a faʻaauau pea ona faʻalavelaveina le soifua maloloina o le tagata maʻi.

E tele auala e fesoasoani ai i le maʻisuka ma le glaucoma. I le amataga, o le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai. I le tulaga pe'ā lava le atinaʻeina o togafitiga, o le faʻasalaga faʻaaliga e faʻatinoina e faʻaaoga ai se taotoga poʻo se faʻamalosi.

Fomaʻi togafitiga

O togafitiga faapena e mafai ona taofia ai le alualu i luma o le faamai pe afai o le glaucoma e agamalu pe faʻalelei. Pe a faʻapena ona mataʻituina le mata, e lelei tele le mafaufau i isi metotia. O vailaʻau mo le faateleina o le mamafa o le tino e faia i totonu o taʻiala autu e tolu. Muamua e aofia ai togafitiga faapitoa. O lenei mea e fesoasoani i le faʻamautuina o le toto i le retina ma le nerve opic. Ina ia faia lenei mea, faaaoga fualaau faasaina e pei o Rutin i le tuufaatasiga ma le acid ascorbic. O lenei mea o le a fesoasoani e faamalosia ai puipui o capillaries, toe faʻafoʻi mai ai lo latou tulaga lelei atoatoa. E le gata i lea, o se fautuaga faifaipea o se tagata e toe faʻaleleia e pei o le Divaskan.

O le itu lona lua o togafitiga o le faʻaogaina lea o le malosi. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga meafaigaluega e fesoasoani i le tafe o le vai, poʻo le taofia o lona gaosiga. O fualaau nei o loʻo faʻaaogaina:

Faʻalogo! A maeʻa le faʻauʻuina o le "Timolol", e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i aʻafiaga e aʻafia ai;

O nei fualaau oona e aoga tele pe a faʻaaoga lelei. O le mamafa o le mamafa e masani ona masani ai, o le faʻaleagaina o gaioiga e le toe faʻaleleia. Ae o le tagata maʻi e tatau ona manatua o le filifiliga tutoatasi o fualaau faasaina e le taliaina!

O le itu lona tolu o loʻo faʻavae i luga o le toe faʻaleleia o faiga faʻa-physiological o le metabolism i totonu o vavae o mata. E tatau lea mea ina ia mafai ona aafia ai le faʻaaogaina o le vavave o loʻo faʻavae ma le glaucoma. Aʻo leʻi amataina le togafitiga, e tatau i tagata maʻi taitoatasi ona faʻafesoʻotaia e le gata o se tagata poto faapitoa, ae o se finocrinologist foi.

Ina ia fesoasoani i le tagata maʻi, e mafai ona faia le taotoga. E faia lenei mea i metotia eseese. O le vaʻaia o le sclerectomy o se taotoga lea e mamanuina le paleni o le vai i totonu o le mata. O se vaega taua o le auala o se metotia patino. Faafetai i lana fesoasoani e le manaʻomia ai le faia o se pu. Faʻaleleia le tulaga e faʻatinoina e ala i le faʻaaogaina o le vaega o le paʻu o le tino. O le lelei o le metotia e aofia ai faʻaaliga o le vaitaimi o le toe faʻaleleia:

  1. Faʻafouina vave (e oo i le lua aso).
  2. I le taimi o le faʻasologa o taimi, o tapulaa gaioiga e leai se aoga.
  3. E leai ni faʻalavelave matuia pe a uma le faʻalavelave.

Mo le faatinoina o le toe faʻaleleia o faʻaaliga, e tatau ona faia le sauniuniga sauniuni - faʻapipiʻi o mata mata mata. O le faʻalavelave e sili ona lauiloa ona o le mea moni e le o afaina lapisi ma puipui o mata e aunoa ma le ulu atu i totonu o latou lua. O se aoga taua o le leai o se aoga o le taotoga.

O le aano o le faʻataʻitaʻiga, o le siama laser o totonu o le mata ma toe faʻafoʻi ai le galuega faʻavaivai. Ona o lenei mea, o le felafolafoai o le suavai e masani ona faatulagaina, o le alualu i luma o le faamai ua taofia. O le tele lava o taimi, o se faʻataʻitaʻiga ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i nisi o faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga o le cardiovascular system.

Glaucoma Prevention

O le puipuia o le maʻi o le galuega autu lea o le maʻisuka. Mo lenei mea, e tatau i le tagata maʻi ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma tausisia i totonu o tapulaa masani. O tulaga faigata e tatau ona le aofia ai. Asiasiga i taimi, le atoatoa o le tino ma le faʻaaogaina o le ava malosi e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o glaucoma.

Ae o le mea muamua lava, e tatau i le tagata maʻi ona asiasi i fomai - o se fomaʻi maʻi ma se endocrinologist i se taimi tatau. O se siakiina ma se fomaʻi faapitoa e tatau ona faia i le tele o taimi i le tausaga (pe a ma le lua taimi). E mafua ona o se faʻaitiitia i le umi o le atinaʻeina o togafitiga.

O le tupuga o le glaucoma ma le faateleina o le suka toto o se mea e tupu soo. E sili atu le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi nai lo le mafatia mai faʻamaʻi faʻapitoa. Naʻo le uiga o le tagata gasegase i lona soifua maloloina e mafai ona puipuia ai o ia mai iʻuga leaga o le maʻisuka. Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻi i le vitio lenei:

Le aʻafiaga o le suka maualuga i luga o mata

Glaucoma i le maʻisuka e mafua ona o se suiga i vaʻa toto, lea e avea ma mea vaivai ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O mata e tuia i se faʻaogaina o nai tamai vaa, o le vaitili lea e oʻo atu ai i le faateleina o le mamafa o le tino (IOP).

O le masani ole metabolism e faʻateleina ai le fegasoloaiga lelei o le vai inu. O lenei mea e maua ai mea taumafa i mata uma. Afai o le faʻavaivai o le susu i totonu o le fausaga o mata e faʻalavelaveina, o le a faateleina le mamafa, glaucoma e atiina ae. Pe a maua i le maʻisuka, o le neovascular ma le lautele-glaucoma e masani ona maua.

O le glaucoma e tatala-angle e fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o auala e faʻafefe ai le vai felafoaʻi ma o le mea lea e tupu ai le tele o faʻalapotopotoga.

Neovascular glaucoma i le 32% o mataupu e mafua ona o le maʻisuka. O lenei ituaiga o siama e amata ona tupu pe a oo mai toto toto ma le amata ona tupu i luga o le iris. Ona o le leai o se mea e mafai ai, e vavalalata vaa, o latou puipui e mafai ona solo i lalo o le mamafa o le toto. O se fusi foliga i luga o le upega tafailagi o le microfracture, ona oʻo mai ai lea o se vaa fou, e leai ni mea taua o lona muamua. E le mafai e ia ona toe faʻaleleia mata ma meaʻai ma le okesene. O lea le lava le malosi e mafua ai le fausia o se fesootaiga atoa o nei vaa ina ia mafai ai ona toe totogi mo le faagaoioiga o le vaa muamua.

A o tupu le "leai o ni mea," o loʻo taofiofia le tafe mai o le vai inu. O fausaga mata e le maua ai meaʻai talafeagai ma le okesene.

Afai e le totogiina le maʻisuka, ona aʻafia ai lea o le kulukose i suauu mumu ma toto toto. O toto toto mumu e amata ona mama ma puipui tele puipui. O le maʻisuka umi e le totogiina, o le leaga o le tulaga o vaʻa.

Symptomatology

O le tele o tagata gasegase latou te le matauina faafitauli o le vaʻai i luma o glaucoma i le taimi muamua. O le taufaasese o le faʻamaʻi o loʻo taoto i ona uiga lilo. E le lagona e se tagata le tiga, e le faʻafefe ia te ia, o lea e masani ai ona latou liliu atu i se tagata fomai faapitoa i le taimi o le taotoga. Ghaicoma faʻagasolo lemu, ae o le maʻisuka faʻateleina lona atinaʻe.

O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i uiga nei:

  • photophobia
  • faanenefu vaaiga
  • felafolafoaʻi liʻo pe a vaʻai i le malamalama susulu,
  • se lagona o oneone i mata.

Faʻailoga

Ina ia iloilo le tulaga o le mata, faailoa le ituaiga o glaucoma, o mea patino o lona atinaʻe, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata e togafitiga o le tino. O le a ia faia se suʻega ma faailoa mai ni aʻafiaga e fesoasoani i le faʻalauteleina o le faʻalelei.

Ma le isi, o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo faia, lea e aofia ai taualumaga nei:

  1. Tonometry. Fua o le mamafa o le toto.
  2. Gonioscopy I le faʻaaogaina o tioata faʻapitoa, o le faʻatulagaga o fetu o le pito i luma o le ata o loʻo faʻaalia.
  3. Perimetry. Iloilo le vaaiga o le vaaiga.
  4. Biomicroscopy o le ultrasound. Latou te suʻesuʻeina foliga vaaia o le tino, o latou faʻalavelave, faʻaleagaga.
  5. Fugalaau. Iloiloina o le toto i le toto toe toto ma mata o le mata.

I le vave iloa o le glaucoma i le maʻisuka, o loʻo tuʻuina atu i lalo o le faʻaaogaina o le suka, vai, porotini ma le gaʻo gaʻo. Faʻamataʻu faʻaaliga, o vailaʻau o le a le toe fesoasoani. Na o le togafitiga e fesoasoani e taofia le atinaʻeina o le maʻi.

Fomaʻi

O togafitiga faʻamaʻi mo le glaucoma i le maʻisuka e tele sini.

  • faʻaleleia o metabolic processes i totonu o vavae o mata,
  • faamautuina o le mamafa o le toto,
  • faʻavavevave o le vevela vascular.

Afai o le togafitiga ua faatoa amata ona atinaʻe, faʻavaivai le fesoasoani e faʻasaʻo le faʻamalosi o mata Timolol, Latanoprost ma Betaxolol. O fualaau nei o peta-blockers. Brimonidine, Aproclonidine (α-agonists), vailaʻau faʻasaina (Osmitrol, Glycerin), carbonic ahydrase inhibitors (Glauktabs, Diamox).

Faʻatonuga faʻapitoa

O le faʻaaogaina o le glaucoma i le maʻisuka fesoasoani e vave faʻafoʻi ai le tafe masani o vai inu.

Vavevave faʻasalalau fesoasoani fesoasoani:

  1. Tifaga e le faʻaaogaina ai sikola. O le taotoga e itiiti lava ni faʻafitauli, aua o le tatalaina o le mata e le tupu, o lona uiga e ono maualalo le tulaga o le pipisi. Ae ui i lea, o tagata e maua i le maʻisuka e masani ona faʻataʻitaʻiina NSAID ma corticosteroids i le taimi o le faʻasologa, faʻapea foʻi ma vailaau faʻamalosi malolosi, ona o lo latou tuusaʻo i le mumu ma le faʻamaʻi.
  2. Togafitiga laser. O se auala faʻaonapo nei o le togafitia o le glaucoma o le maʻisuka, lea e faʻaaogaina pe afai o le maʻisuka e atiaʻe nisi faʻafitauli i se tulaga tutusa pe i ai ni faʻafitauli fatu. Faatasi ai ma le fesoasoani a le uila, o le faiga o le vevela ma le faʻaleleia o le IOP ua toe faʻafoisia, ma ua faʻamautinoaina lona taamilosaga tutusa.

Puipuiga

Glaucoma o se tasi lea o pathologies sili ona taatele. Ae o le maʻisuka e manaʻomia le mataʻituina ma le totoʻa le soifua maloloina o latou mata nai lo tagata soifua maloloina, talu mai le faʻalavelave o le a tupu vave le faʻamaʻi ma taʻitaʻia ai le tauaso.

E pei o puipuiga, e mafai ona maitau:

  1. Vaʻaia taimi uma le maualuga o le kulukose o le toto, saili le taui o le maʻisuka.
  2. Aloese mai tulaga faigata i soo se taimi e mafai ai.
  3. Aua le faʻaaogaina le ava, ulaula.
  4. Tetee e asiasi i le baths, saunas, aloese mai le mamafa o le tino. O nei faʻatelega e faʻatupulaʻia ai le mamafa o le intraocular.

Ae o le togafitiga autu mo le maʻisuka o se asiasiga faifaipea lea i se tagata fomaʻi. E sili ona lelei le faia o se suʻega 3 taimi i le tausaga, talu ai o le faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma vave.

Tuua Lau Faamatalaga