Pancreas: vaivaiga ma le vevela ma le pancreatitis

O le pancreatitis ma le tiga o le ulu o se mea e le lelei tele e maua ai se tagata ogaoga le faʻalavelave.

E toetoe lava a le mafai ona iloa le mafuaʻaga tonu o le ulu o le ulu i tagata maʻi ma le pancreatitis, talu ai o lenei faailoga, i se tulaga lautele, o se soa faifaipea o le mumū o le mumusu.

O le tele o taimi, o le malosi ma le tele o taimi o tiga e faʻalagolago tonu lava i foliga o le faʻamaʻi ma le tulaga lautele o le tino o le tagata. O le ulu o le ulu ma le pancreatitis e mafai ona faʻalavelave i le taimi o le faoa faamalosi ma faigata ona o foliga o le vevela.

Faʻaleagaina o le tino o se tasi lea o ogaoga ogaoga o faʻamaʻi pipisi. Ona o le faʻavaivaia o le faʻamalosi, toxins ma mea matautia e mafua mai i le malepelepe o meaʻai o loʻo faʻapipiʻiina i le tino.

I se isi faaupuga, faʻatasi ai ma faʻateleina ituaiga o le faʻamaʻi, o le gaosiga o mea taumafa e vave faʻaitiitia. O toega o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e toe faʻafeiloaia e ala i le mea oona, ona o le mea e tupu ai le fuga ma faʻaleagaina siama siama, lea e avea ma punavai autu o le inupia.

O le pancreas e nafa ma le tele o galuega a le tino, e pei o:

  • faʻaleleia le faʻamaina o mea
  • toto kullukose
  • faateleina le kulukose
  • tulafono faatonutonu o le gaosiga o gaioiga gaosia.

I le tulaga o le afaina o le okeni, o le gaosiga o enzymes aoga ua le manuia. Ona o lenei mea, o le toxins e amata ona i ai se aafiaga sili ona taua i le tino o le maʻi. O se taunuuga o lenei mea, o se suiga tele i le maualuga o le suka e mafai ona tupu ma o le a manuia le soifua manuia o le tagata.

O se taunuuga o lenei aafiaga, o suiga o le toto, suiga o le toto, e avea ma mafuaaga autu o le maʻi tiga.

Afai e afaina le ulu i le pancreatitis, o mea nei e mafai ona avea ma mafuaʻaga o lenei maʻi:

  1. Faʻaleagaina o le tino i mea oona.
  2. Faʻatoʻa meaʻai.
  3. Faʻatauva ma faʻagesegese le nutimomoia meaai.
  4. Faʻaleagaina o le pancreas.

O faafitauli uma o loʻo i luga e aʻafia ai le tulaga lautele o le tino ma ua afaina i ni faʻalavelave matuia i le faagaoioia o le tele o totoga.

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas, lea e mafai ona tele ituaiga:

  • maai
  • faʻaauau faifaipea,
  • masani

E tofu i latou ma ni faʻamatalaga faʻapitoa, ae o le tiga o le ita ma le pancreatitis o se mea taatele mo ona foliga uma. O le pancreatic maʻi o le mea moni e le gata o le le fiafia, ae o se faafitauli e lamatia ai le ola.

O le pancreas o se vaega o le gastrointestinal tract, lea e nafa ma le gaosia o enzymes eseese (insulin, somatostatin, glucagon, ma isi). Afai e le lelei le aoga, o le mea lea e mafua mai i le inu o le tino ma le vevela o le tino, lea e mafai ona afaina ai le cardiovascular system, e afaina ai le gaioiga o le mafaufau ma le tino.

Faailoga o pancreatitis e tele lava ina amata i se masani o le ulu, maʻi vaivai poʻo vaivaiga lautele, o se suiga tele i le toto. E faasolosolo lava, e mafai ona maitauina lelei le gasegase i le gastrointestinal tract.

A o faagasolo se vaitaimi o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino, o le tagata maʻi ua faʻamalosia e faʻaipoipo i le anapogi. E maua e le tino le tele o meaʻai, ma o meaʻai e le o faʻaaogaina atoatoa ona o le le lelei o le gaioiga o le faagasologa. O le iʻuga, e leai se "meaʻai" e maua ai, ma ua amata le susu ma le ulu.

I faʻamatalaga muamua o faʻamaoniga o pancreatitis, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a faʻataʻitaʻiina suʻega ma faʻaali le tagata gasegase i le faʻamalosi o ultrasound. E le mafai ona tolopo se asiasiga i le fomaʻi, aua o le faʻamaʻi e mafai ona vave alualu i luma ma mafua ai le tele o faʻalavelave matuia, e pei o le pancreatic necrosis ma maʻi o le kanesa, lea e atiaeina i le leai o togafitiga talafeagai.

E toatele e fiafia i le fesili pe o le tiga o le maʻi ma le pancreatitis mai le le lelei o le moe ma le leai o se moe e mafai ona afaina. O le mafuaaga lea o le tiga, ma o ona togafitiga e aofia ai le malologa ma le toe faʻaleleia o le malosi.

I nisi tulaga, afai e faigata i le tagata maʻi ona moe, faʻamamaina togafitiga o togalaau ma fualaau oona, e ono faʻamaonia, talu ai o loʻo moe faasaina i totonu o lenei mataupu.

E le tatau ona galo ia i tatou o le aveina o meaʻai i luga o se manava gaogao e le mafai, e mafua mai i le faʻaleagaina o le maʻi o le maʻi.

Afai e maua faafitauli i galuega a le fatu ma toto toto, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina se ala o le tagofia o fualaau faasaina e faʻaleleia ai le taʻavale o le toto poʻo le tele o fualaʻau.

E le taliaina e le tagata ia te ia lava. Ae leʻi faʻaaogaina fualaau oona, e tatau ona e maua se faʻamatalaga faʻapitoa i le gastroenterology. O le fomai o le a fesoasoani ia te oe e filifilia fualaau faasaina ma faatonu se meaai faapitoa ina ia mafai ona aloese mai faafitauli ogaoga.

O togafitiga faalenatura faalenatura ua manatu i ai o se fesoasoani lelei i le foia o lenei faafitauli ma e mafai ona fesoasoani i le togafitiga autu.

O se lagona lelei e maua ai le tea tea peppermint. E lava le tuʻuina o ni laulaau se lua poʻo sina tamai moa i totonu o lau ipu, sasaa vai inu ma tuʻu ai mo le tusa ma le 10-15 minute. Afai e te faʻaaogaina masini matagogo, e te manaʻomia le sipuni se tasi e fai ai le lauti. i totonu o se ipu vai inu.

O le lanu vine ua saunia i le auala lava e tasi. Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga, e fautuaina e faʻapipiʻi nei laau e lua ina ia vave faʻaitiitia le popole.

O le faʻaleleia o vailaʻau o lemonimo, mint, vailaʻau faʻamaʻi ma le aʻa valerian e lauiloa foi. O fualaau aina ua seleseleina e tutusa tutusa, fefiloi ma faʻaaogaina e saunia ai le 1 tsp infusion e tusa ai ma le fua. 300 ml. vai vevela.

Ina ia faʻamalie le tiga o le spastic, faʻaaoga se fusi o oregano. I le 400ml. vai vevela e na o le 1 sipunipuni o le vao mamago e manaʻomia. Tuu le paluga mo le 30 minute i totonu o se pusa tapuni, ona ave lea o le 1/3 ipu i nai sipuni 3-4 taimi i le aso.

Afai e popole le tagata maʻi e uiga i le vevela ma le pancreatitis, e tatau ona malolo o ia ma o nisi taimi e mālōlō ai lona moega. Afai e le mafai, ona tatau lea ona e galue ma agai malie, lemu ma e aunoa ma ni suiga faafuaseʻi.

Faʻafetai i lenei mea, o le aʻafiaga pe a maeʻa le tagofia o fualaau o le a vave ona oʻo mai ma o le ulu o le a faʻagata le tiga. Ma e tatau foi ona i ai pea se meaʻai lelei ia te oe, lea o le a fesoasoani e faamama avega ma e mafai ona e inuina fualaau.

Afai e manaʻomia, e fautuaina le faʻaogaina o le ulu ma le ua e malolo ai ma faʻafefe ai le maso o le maso, auai i se yoga poʻo le mafaufau loloto.

O meaʻai talafeagai o le ki lea i se paʻu lelei ma le puipuia o le ulu. O le mea lea, o le mea muamua lava e fai o le faʻatonutonuina lea ole taimi o taumafataga. E lima taumafataga i le aso ma ni vaega laiti o le a sili ona lelei.

E le gata i lea, faatasi ai ma meaai, e taua le ave o vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻamalosi, e pei o Mezim ma Pancreatin.

  • meaai maualuga suka
  • meaʻai gaʻo, e le lelei le gauaʻi,
  • tele volumes of fluid.

O se tagata gasegase e iai se faʻamaʻi e tatau ona vavaeeseina atoa le ava malosi. O fualaau oona e aofia ai le saofaga i le oti o totoga o okeni.

Sui oloa faʻaleagaina ia i latou o loʻo i ai se aofaiga tele o multivitamins, protein ma vailaʻau gaosi lelei. Ma e fesoasoani foi e faafaigofie le faagasologa o le gaosia o meaʻai ma le nutimomoia o meaai. O nei oloa e aofia ai

  • iʻa, aemaise le gataifale aoga,
  • aano paʻepaʻe - moa ma le lapiti, faʻapea foʻi ma vela vevela,
  • fualaau faisua, aemaise lava i le tulaga o salakeke,
  • eleʻele uʻamea maualuga.

O se tagata e fia iloa pe afaina lona ulu i le pancreatitis e tatau ona muamua fefaʻatauaʻi i se tagata gastroenterologist. O le a faatonuina e le fomai se suʻesuʻega o le a fesoasoani i le fuafuaina o le mafuaaga o le tiga ma faatonuina ai togafitiga.

O le pancreatitis ma le ulu tiga e toetoe lava a le mafai ona vavalalata manatu. E masani lava ona mafai ona iloa i le i ai o le maualuga o le vevela ma le foliga o se lanu samasama lanu samasama, lea e taʻu mai ai se gaioiga le lelei i totonu o le tino o le tino.

Manatu faaalia mai la tatou faitau - Irina Kravtsova.

O le afaina o le pancreas e matua afaina ai le manuia o se tagata atoa. I le taimi o le vevela, e lagona ai e ia lava i tiga matuitui i le pito i luga ma le vomiting.

Ae tusa lava i taimi o le faʻaleleia o le faʻaleleia atili, e le o se mea e le masani ai. O le lelava ma le vaivaiga ina ua uma ona 'ai ma le pancreatitis o ni tagata masani masani. Ole taimi faʻapitoa.

Ina ia malamalama i le mafuaaga e tupu ai pea le le mautonu o faailoga, e tatau ona e maua se manatu lelei i auala o le atiina ae o le maʻi. O le iloa o le uiga o le mea o loʻo tupu, o le aioio ma le pathogenesis o le pancreatitis, e sili atu ona faigofie ona taulimaina ona faʻaaliga.

O se tulaga e masani ona faʻafefete le ulu poʻo se vaivaiga malosi e aliali mai i le tino e mafai ona tupu mo ni mafuaaga se tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fafine e maualalo le maualalo o le toto e masani ona mafatia i lenei maʻi.

Faʻavalea e uiga i tua o vaivaiga faifaipea, moe ma le le mautonu - o se tuufaatasiga o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi:

  • faʻamaʻi o le tino cardiovascular,
  • toe le manuia
  • hepatitis
  • iron deficiency anemia,
  • vegetovascular dystonia,
  • suiga i luga o le fale,
  • mea e le afaina,
  • cystic fibrosis (o se togafiti e le masani ai o le pancreas i tamaiti),
  • afaina o le protein (o se soa e masani ona fai i se taimi umi o mea taumafa a le tagata)
  • faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau.

Ina ia le aofia ai ia mafuaaga matuia, e tatau ona e faia se suʻega e faavae i le suʻega ma feutagaiga a le fomaʻi. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga i suʻega talafeagai ma fautuaina se asiasiga i tagata poto faapitoa.

O le soifua maloloina e iloagofie pe afai e taʻitaʻia e se tagata se olaga le saʻo:

  • 'ai i meaʻai vevela ma gaʻo,' ai i luga o le alu pe faʻagogo,
  • ave le ava malosi
  • ulaula
  • le pulea lelei o togafitiga malolosi,
  • inu vai inu mama (e ese mai le teas, suamalie, meainu),
  • e le savali i le ea fou,
  • e taʻitaʻia ai se olaga le mautonu,
  • le le lava le moe.

Pancreatitis dizziness: mafuaʻaga o le vaivai ma vaivaiga

O le palasi ma le pancreatitis e tupu pe o se faailoga o le mumu o le pancreas, pe o se taunuuga o se paʻu mataʻutia i le toto ma le tiga e le mafai ona faʻafitia i le tino o le maʻi.

I le fomaʻi, ei ai mataupu pe a le o gauai se tagata mo le taimi umi, ma faʻavaivaia ai taimi faʻavaivaia, ona oʻo loa lea i le fomaʻi i suiga o le paʻu o le tino o le pancreatic tissue.

O le a le mea e tupu i le pancreas ma le pancreatitis

O le mumū o le pancreatic e le faʻavevesi e microbes, ae o ona lava enzymes o lenei okeni - pancreatic enzymes.

O lo latou faʻamoemoe o le talepeina lea o vaega taua o mea taumafa i ni mea faigofie, lea e tosoina e le tino.

Ae a oʻo ina faʻalavelaveina le faʻaaogaina masani o meaʻai, ona amata lea e le gland enzymes ona eliina ana lava mea (parenchyma). E tupu lenei mea mo nisi mafuaaga.

Pe a oʻo mai meaʻai i le manava, ona amata lea ona feaveaʻi le sua o le pancreatic e ala i le manava o le pancreas i totonu o le tamai iniseti, lea e faʻaaogaina ai enzymes digestive (amylase, lipase, trypsin, insulin, ma isi).

Ae pe a oʻo i le taotoga autu o le okeni - ua puipuia le alavai o Virsungov ona o le fausiaina o maʻa, o le tumutumu poʻo le taliaina i totonu, o le tafe o enzymes pancreatic ua faʻalavelaveina.

E le gata i lea, o le faʻalavelave faʻapitoa e atiae e tusa ai ma se tasi o fuafuaga:

  • I totonu o le filifili o ni mea laiti laiti o le pancreas, o le porotini o le vai o le pancreatic e faʻaaogaina, fai ai ni pulou. Ma, i nofoaga o fesuiaiga o tubules o le totoga toto, o le a tupu mai ai le malosi. I le oʻo atu i se tulaga patino, o mea vavalalata vavalalata o le gland ua faʻamalosi ma amata ona oti ona o le solia o le toto toto.
  • I nai tamai paʻu o le gland, o le mamafa e faateleina le mafuaʻaga e mafua ai le malepe o puipui o le mea e sili ona lelei. O le iʻuga, o le sua pancreatic e ulu i totonu o le okeni parenchyma (glandular tissue) ma amata ona eli.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga eseese o pancreatitis, ma mafaufau i filifiliga na faailoaina mo le atinaʻeina o le faamai ma le mafuaʻaga autu na mafua ai.

I le leai o se togafitiga talafeagai, o le tino o le pancreas e suia i le mea e fesoʻotaʻi ai (ausilali, lea e faia ai le puipuiga ma e le o gafa ma le galuega a le tino), e mafua ai le pancreatitis.

Faailoga o Pancreatitis

I tagata ei ai se foliga masani o le faʻamaʻi, o le faafitauli faʻapenei e lata mai i taimi uma. Ae ui i lea, latou te sailia fesoasoani faafomaʻi pe a oʻo mai faʻafitauli, o le tele o taimi o nei tiga ogaoga i le pito i luga. O tiga e mafai ona salalau i le pito i lalo ma ave i luga o se sulu.

O le vaivai, vaivai, ma vaivaiga vaivai, o uluai faailoga ia o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le tino i le pancreas, e mafai e tagata gasegase ona maua le faateleina o le vevela i le 37.2-37.4 ° C.

E masani lava, o le fiva laʻititi e tumau mo le tele o itula seʻia oʻo ina toe faʻafoʻi le gaioiga i le masani. I le avea ai o se tulafono, e tupu lenei mea pe a uma ona faia vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻalaumalie.

Ae afai o le vevela o le tino e oo atu i le 38 ° C ma amata ai ona i ai le afu o le tagata maʻi, o lona uiga ua amata ona faia se maʻi ogaoga.

Mafuaaga o le Leai

Glucose o le punavai autu o le malosi o le tagata. O lona ulu atu i totonu o sela o le tino e faafaigofieina e insulin, lea e maua mai e le pancreas.

I le le lava o le insulin, e maualuga ai le maualuga o le suka i le toto, ma i totonu o siama e faaitiitia, lea e mafua ai le faalavelaveina o le galueaiina o totoga taua. O le faiʻai e sili ona manaʻomia le malosi e sili ona afaina.

E masani lava ona le maua i le glucose le mafuaʻaga e mafua ai ona paʻu le tagata maʻi i le pancreatite i le mamafa, faʻaalia le vevela, ma isi faʻailoga iloga o le maʻi.

Tigā

O le ulu ma le pancreatitis e ono afaina mo mafuaaga eseese:

  • Faʻaleagaina o le tino. Pe a faʻalavelave le pancreas, o faʻamaʻesi uma ma toxins (oloa faʻapipiʻi) e gaosia e le gaʻo e tuʻuina atu i le toto. I le toto, e salalau solo i le tino atoa ma faʻamaʻa ai, lea e oʻo atu ai i le le lelei o le soifua maloloina ma le vevela ma le ulu.
  • Faʻatoʻa meaʻai. O meaʻai e faʻaaogaina mo le pancreatitis e le o atoa lelei ona faʻapalapalaina, o lona uiga e aʻafia e le tino ni nai meaʻai aoga. O le iʻuga, o le tino o le tino e amata ona matelaina, lea e oʻo atu ai i le paʻu o le toto, o foliga mai o vaivaiga, vevela ma le ulu.
  • Inisalini ma le glucagon le lava. O le pancreas e maua ai e le gata o fualaau oona, ae o vailaʻau foi e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka. O le le atoatoa o nei mea i totonu o le tino e mafua ai le maʻi o le maʻisuka, o le vevela ma le ulu.
  • Le miti le lelei. I le taimi o le moe, o faʻafouga uma o le tino (popolevale, cardiovascular, immune, ma isi) ua toe faʻafoisia.Ae afai e le lava se moe a se tagata, ona lagona lea o le lelava, o lona ulu e amata ona tiga i le aso.
  • E mafai ona e faʻaumatia le vevela ma le ulu ma le pancreatitis pe afai e te iloa le mea na afua mai ai foliga vaaia.

Pancreatitis Treatment

Togafitiga o le tiga o le maʻi ma le pancreatitis o loʻo faʻaaoga i le faʻaaogaina o mafuaaga na mafua ai. Mo tagata mamaʻi na mafua ai ona onosaʻi le tino ma le tiga ona o le inupia o le tino (o le tulaga ua fuafuaina e mafuaga o se suʻega o le toto), ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga e fesoasoani e faamama le toto ma le lymp.

E le gata i lea, o se maʻi e maua i le pancreatitis ua faʻamaonia:

  • vailaau faʻamaʻi - faʻamalolo le mumu,
  • aitema - faʻaitiitia galuega faʻapitoa,
  • antispasmodics - aveese le tiga
  • cytostatics - faʻaitiitia le maualuga o le inu o le gland,
  • tapenapenaga o le enzyme - faaleleia le fausiaina o meaʻai.

Afai o le mafuaaga o le vevela ma le ulu o le leai o ni meaʻai i totonu o le tino, ua faatonuina e le fomaʻi le tagata maʻi e ave vitamini o le vaega B, o le acoric acid, vitamini A ma E. Latou te tuuina atu le lagolago i vaega taua o le tino. E le gata i lea, e fautuaina le tagata maʻi e faʻataʻoto le lisi e ala i le aofia i totonu o oloa e maua mai minerale ma vitamini.

Mo le togafitiga o pancreatitis ma faʻamaoniga o le leai o ni hormones e faʻasaʻo ai le suka toto, o loʻo faʻapipiʻiina ai le fua o le suka.

Afai o le vaivai, o le vevela ma le ulu ona o le le lava o le moe, ona fautuaina lea o le tagata maʻi e malolo e le gata i le po, ae faapena foi i le aoauli.

I tulaga uma, o le tulaga o le tino o gasegase ma pancreatitis vave vave ona faaleleia pe afai latou te amata mulimuli i tulafono o se taumafataga maloloina.

E faigata ona faʻasalalau le galuega a le pancreas ma puipuia le faʻalavelave sili o le pancreatitis i taimi uma i na gasegase e togafitia pancreatitis ma fualaau, ae le amanaʻiaina meaʻai talafeagai, ma e le mafai foi ona fiu le ulaula ma inu ava malosi.

O le taumafataga mo pancreatitis e aofia ai le faʻaaogaina o meaai e maua i le protein, ma le teena o:

  • mea taumafa o se puna o gaʻo manu (meaʻai gaʻo),
  • carbohydrates (suka, meli, sukalati),
  • fiva lapoʻa (fualaau faisua ma fualaau aina, laumei).

E ui lava i le mea moni o loʻo i ai le tele o porotini i aano o manufasi, e le o ona ituaiga uma e mafai ona aafia i le pancreatitis. Mo se faʻataʻitaʻiga, o mamoe, letele ma le siʻosiʻu o loʻo iai ni gaʻo fulafula e faigata ona faʻasolo, o lea o lo o faʻapipiʻi ai le paʻu ma faʻaosoina ai lona mumu.

O le puaa o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina e faʻaleleia ai le gaosia o enzymes. O le mea lea, i totonu o le pancreatitis maoaʻi, o le lisi o le maʻi atonu e aofia ai sina vaega itiiti (40 g i aso uma) o vela, lapiti, toso, po o moa moa. E fautuaina mo pancreatitis ma aano o manu e maualalo le gaʻo (vaitafe, pollack, cod). E faʻaoga 2 taimi i le vaiaso.

O se tagata tausi meaʻai e fesoasoani i le faia o se lisi faafomaʻi mo se maʻi i le pancreatitis, ae o le mea muamua, o le a faʻatalanoaina e se fomaʻi le tagata maʻi ma suʻesuʻe lana talaʻaga faʻapitoa. O leʻai maloloina e tele sona sao e fai i le faʻamalosia o le soifua maloloina. I le avea ai o se tulafono, o maʻi ma pancreatitis e tatau ona pipii atu i le lisi na tuufaatasia e se tagata paleni mea taumafa mo aso uma o totoe o latou soifuaga.

O le vaivai ma le vevela o ni faailoga o pancreatitis

Soʻo se togafitiga faʻapitoa i le tino ei ai lona lava uiga.

O nisi faʻamaʻi e mafua ai le tiga, aʻo isi e saofagā i le faateleina o le vevela, ma e iai foi faʻafitauli e mafua ai le vevela ma le tele o vaivaiga i le tino atoa.

E tupu foi i le fausiaina o maʻi o le pancreatic i le pancreatic cavity, aemaise lava i le atinaʻeina o ona foliga masani.

O le mea e masani ai, o maʻi faʻamaʻi o le tino o loʻo i ai le mataʻutia, ae o le fesuisuiai ma lona faanatinati, lea ua iloa ai le maʻi maʻi i le tulaga o le alualu i luma o suiga o le vavao, e le o aofia ai foi.

Le amataina o le tau faasaga i se faʻamaʻi faʻamaʻi i se taimi talafeagai, e tatau ona e tali atu i le tulaga o lou soifua maloloina, faʻalogo i suiga masani o lou soifua maloloina atoa. Ma ina ia mafai ona faʻaaoga faʻamaoniga e pei o le vevela ma se lagona o vaivaiga, e tatau ona e malamalama muamua i auala o le faʻavaeina.

I le iloiloga ua tuʻuina atu, o le a tatou vaʻavaʻai atu pe faʻapefea ma pe aisea ua i ai osofaiga o le vevela ma vaivaiga i pancreatitis, faʻapea foi ma le auala e faʻaumatia ai ma mea e fautuaina e ave.

Mafuaaga ma faailoga o le vevela ma le pancreatitis

O le gasegase ma le pancreatitis e mafai ona aliali i taimi eseese o le aso. O se soa faamaoni o lenei faailoga o se lagona o vaivaiga, moe, ma le gaoioi. O faailoga autu o faailoga o le vevela o mea nei:

  • pogisa i mata ma "lago", aemaise lava i se tui malosi o le ulu, pe manatu i se tulaga tu,
  • matala mata
  • o foliga vaaia o le mamafa i le pulou ulu,
  • tinisitus
  • vaivai
  • toesea o tulaga masani lautele i avanoa ma le le mautonu i luga o vae,
  • le mautonu ma le le atoatoa.

O le tuufaatasiga o le vevela ma le moe e foliga mai i le maualalo o le maualuga o le toto, lea e masani ai mo le alualu i luma o le maʻi masani o le pancreatic maʻi i le paʻu paʻu o le gland. O se isi faʻamaoniga e mafai ona i ai le tiga i le ulu, faʻapea foi ma se lagona o le nausea.

O le mafuaʻaga o lenei mea matautia, pe a amata ona faʻalogo le ulu i le pancreatitis, ona o le le lava o le okesene, le tele o le tino, meaʻai le talafeagai ma le le lelei o meaai, faʻapea foi le taumafaina o le ava malosi, ulu ma le vaʻaia, ma le vystonia vegetovio.

Laʻotoʻo o togafitiga

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, o se tasi o faailoga iloga o faʻamaoniga o le tiga i totonu o le vailaʻau o loʻo aʻafia ai.

I le gasologa o le masaniga masani o lenei maʻi, e masani lava ona matauina e le gasegase le maualuga o le vaivai, faapea foi ma le faaitiitia o le tino atoa o le tino.

I le tele o tulaga, o se faʻalavelave faʻaleagaina o togafitiga i le vaega o le parenchymal gland, faʻaalia i le faateleina o le vaivai o le tino atoa, e mafai ona alualu i luma i tulaga nei:

  • faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o fualaau oona, sili atu ona masani mo alii,
  • faʻatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa i le gallbladder, e pei o le cholecystitis, poʻo le gcb, lea e sili ona faʻaalia i le afa o le tagata soifua,
  • ma le atiaʻeina o faʻafitauli o le cystic fibrosis, lea e tupu atili i tamaiti,
  • ma le tele o le faʻaaogaina o vailaau mo togafitiga, e aofia ai aspirin ma hypothiazide,
  • faatasi ai ma le tulaga aloaia o le le atoatoa o vaega o le protein i le tino,
  • suiga faʻapitoa i le faʻasalaga i le tino o le maʻi,
  • osofaʻia o faʻafitauli pipisi,
  • tiga i le manava.

E le gata i lea, o le maʻi pancreatic e mafai ona mafua mai i le talaaga o le alualu i luma o le hyperparathyroidism, o le gaioiga o le toto, faapea foi ma le taotoga.

Faatasi ai ma le faʻavaeina o se faʻamatalaga faapitoa, e taua tele le fuafuaina pe faʻapefea ona atiaʻe. O le mea moni, faatasi ai ma le atinaʻeina o se maʻi catarrhal, o le lagona o vaivaiga e aliali mai i tua o le maualuga o le vevela o le tino, ae faʻatasi ai ma le alualu i luma o maʻi faʻapitoa, o le tulaga e ese lava.

Faʻafitauli o faʻamaoniga

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le mimita i totonu o le lua o le palanymal gland, ua faʻagasolo ai le faʻalauteleina o le faʻamalositino o vailaʻau o le eletise ma le spectolytic spectrumy activity. O nei gaioiga e mafua ai le faʻaleagaina o le tagata lava ia i lenei totoga.

O le taunuuga o lenei mea o le amataga lea o se faiga o le inisua lea e tulai mai e faasaga i le talaaga o le niniina i totonu o le toto e ala i nai tamai vaa o se tasi o faʻasalaga o vailaʻau eletise.

O nei gaioiga e mafai ona mafua ai le vaivai tele i le tino atoa, ae faʻapea foi le faʻavaeina o ni mea matagi ona o le faaputuputuina o vailaau oona eletise i totonu ole palapala.

E le gata i lea, o vailaau eletene e iai se aafiaga le lelei i le setete o fatuga ma le gafatia o le ate, lea e nafa ma le aveesea o mea uma oona mai le tino. Faatasi ai ma se faaitiitia i le tulaga o le galue malosi o nei totoga, o le faagasologa o le inupia o le tino atoa e amata foi.

E taua foi le iloa e faapea, faatasi ai ma le faʻagasoloina o faiga e faʻaleagaina ai le tagata lava ia i totonu o le ogatotonu o le palanymal gland, o le atinaʻeina o le fulafula o lenei okeni, o loʻo aʻafia ai le solia o le suavai o le pancreatic juice, faʻapea foi le talo i totonu o le talo.

O le mea lea, e le na o le panicreatic enzyme tuufaatasia ae o le a amata foi ona ulu i totonu o le toto, lea e oo atu ai i se tulaga sili atu ona leaga o le tulaga atoa ma le soifua manuia lautele o le tagata maʻi, o loo i ai uiga uma o le oona ma lagona foi o vaivaiga.

I se tulaga faʻapitoa, o le vaivaiga i pancreatitis e avea ma faailoga iloga, faʻapitoa e le o matauina le faʻasaina o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le ava.

E taua le matauina o tagata e masani ona inu ava malosi e masani lava ona na o le tasi le lagona o vaivaiga e maua ai le faaleagaina i le gland, talu ai ona o lenei maʻi e tupu i se faatuai o le atinae.

Virus ma manua

O le faʻapitoa faapitoa e manaʻomia i le faʻaaogaina o se lagona o vaivaiga e faasaga i se talaaga o faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma le vevesi i le tino o le manava.

Faʻatasi ma se faʻamaʻi pipisi, o le tagata maʻi e atiaʻe faʻamaoniga ma faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga, lea, faʻatasi ai ma togafitiga vave, ua faʻaumatia uma, ma ua faʻaumatia le lagona o vaivaiga.

Ae, o le faafitauli autu, o vailaʻau vailaʻau faʻateleina i le tele o tulaga e iai se aafiaga leaga i le setete o pancreatocytes. I le taimi lava lea e tasi, o faʻamaoniga iloga faʻapitoa e matua leai lava, ae o le fibrosis process ua uma ona faʻaaogaina.

Ae, pancreatitis, lea na atiae e faasaga i le talaaga o le gasegase i le vevela o le manava, lea o le a le afaina ai le auga o le Ui ma lagona ai le vaivai ona o le vevesi o mea eletise, o loo i ai se isi ata faafomai. I lenei tulaga, o le maʻi pancreatic ua faasolosolo lemu, talu ai e le afaina ai le okeni parenchymal atoa, ae naʻo se vaega faapitoa.

Faaleaogaina o vaivaiga

Ina ia faʻamaonia le tulaga lautele, e tatau ona faia se taʻaloga atoa o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le faʻamaʻi autu.

Ina ia mafai ona filifilia le tele o vailaʻau talafeagai i le sao e mafai ai, e fautuaina oe e faʻaumatia muamua le mafuaʻaga autu na afaina ai le maʻi. Mo lenei, o se laʻasaga o suʻesuʻega faaopoopo o le maʻi o loʻo faʻatulagaina.

I tagata gasegase i le atinaʻeina o se faʻalavelave vaivai o le maʻi pancreatic, o faailoga nei e mafai ona matauina:

E tatau ona togafitia vaivaiga ma togafitiga faʻamaʻi, matauina o le togafitiga faʻapitoa, lea e aofia ai le mulimuli i se taumafataga, tagofia o vailaau ma togafitiga faʻataʻitaʻi.

Fomaʻi ma togafitiga faʻavae

Aʻo leʻi faʻaaogaina vailaau ma faʻamaumauga mai tagata faʻamaʻi masani, e tatau ona e faʻatalanoa muamua ma lau fomaʻi.

O se tasi o togafitiga e sili ona aoga mo le lagona lelava o se mea tau vailaau faafomai e pei o le Vitabalance Multivit, lea e aofia ai vitamini A, B, C, E, magnesium ma Ca.

E mafai foi ona e faʻaaogaina mea faʻapitoa i vailaʻau o Valerian ma Motherwort, ae na o le faʻapipiʻiina o faatonuga ma pe a maeʻa le faʻatagaga a le fomaʻi.

Mai le fomaʻi o togafitiga faʻasolo mo vaivaiga, e fautuaina mai ai faʻamaʻi o le chamomile, lavender, poʻo fugalaau linden.

O mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina

O se tulaga e masani ona faʻafefete le ulu poʻo se vaivaiga malosi e aliali mai i le tino e mafai ona tupu mo ni mafuaaga se tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fafine e maualalo le maualalo o le toto e masani ona mafatia i lenei maʻi. Ae faʻapena foi ona tupu ai le manatu e avea ma mafuaʻaga o le mumusu masani o le mumu o le pancreas.

Faʻavalea e uiga i tua o vaivaiga faifaipea, moe ma le le mautonu - o se tuufaatasiga o faʻamaoniga o faʻamaʻi pipisi:

  • faʻamaʻi o le tino cardiovascular,
  • toe le manuia
  • hepatitis
  • iron deficiency anemia,
  • vegetovascular dystonia,
  • suiga i luga o le fale,
  • mea e le afaina,
  • cystic fibrosis (o se togafiti e le masani ai o le pancreas i tamaiti),
  • afaina o le protein (o se soa e masani ona fai i se taimi umi o mea taumafa a le tagata)
  • faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau.

Ina ia le aofia ai ia mafuaaga matuia, e tatau ona e faia se suʻega e faavae i le suʻega ma feutagaiga a le fomaʻi. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi se faʻamatalaga i suʻega talafeagai ma fautuaina se asiasiga i tagata poto faapitoa.

O le soifua maloloina e iloagofie pe afai e taʻitaʻia e se tagata se olaga le saʻo:

  • 'ai i meaʻai vevela ma gaʻo,' ai i luga o le alu pe faʻagogo,
  • ave le ava malosi
  • ulaula
  • le pulea lelei o togafitiga malolosi,
  • inu vai inu mama (e ese mai le teas, suamalie, meainu),
  • e le savali i le ea fou,
  • e taʻitaʻia ai se olaga le mautonu,
  • le le lava le moe.

O le tele o vaivaiga lautele e mafai ona tupu i le atuatuvale, atuatuvale, le galue (mafaufau, faaletino, lagona). E aʻafia le tina ma le talavou i le taimi o le taimi o faʻalavelave faʻafefe.

E le gata i lea, o sea tulaga e masani lava mo tagata o loʻo mulimulitaʻi i se taumafataga e leʻo mo togafitiga faafomaʻi, ae ia vave vave le mamafa. O le leai o elemene taua ma vitamini i le taumafataga e taʻitaʻia ai le faʻaogaina o le tino ma faʻapogai ai le faʻaleagaina o tino i totonu o totoga.

E faʻafefea ona amio pe a tupu ni uiga o le dizziness

I le taimi muamua, faatasi ai ma se osofaʻiga masani o le vevela, e tatau ona aua le fefe ma toʻa. Ona manaʻomia lea ona e nofo i luga o se nofoa ma faʻapipii lau vaai i se tasi o pito, ae aua le moeiini ou mata. Afai e le alu ese le uumi, e tatau ona e valaau i se falemaʻi.

Faatasi ai ma se osofaiga malosi, e taua, faataoto le tagata maʻi i luga o le moega, e faasaolotoina o ia mai lavalava malulu ma maua ai se okesene e puipuia ai le le iloa o le mafaufau.

I le muaulu, e mafai ona e tuʻuina se solo i totonu o se vaifofo faigofie o le vinika pe i se 0.1% fofo o le Atropine.

Afai e le mafai ona e faʻafilemu, e mafai ona e ave se laulau o le 0.2 Andaxin, o loʻo i ai se lagona toʻafilemu.

Mai i fua o togafitiga masani, ua fautuaina e faʻaaoga le koko ma le sua o le suka mai osofaʻiga o le vevela. Aua neʻi galo e uiga i meaʻai talafeagai, o meaai e tatau ona mama ma paleni. E leai ni meaʻai gaʻo ma mea vevela e tatau ona i ai i le meaai a le tagata maʻi.

Pancreatitis vaivai

E faigata tele ona vavalalata le vaivai e tupu tonu lava i le pancreatitis. O lagona e talitutusa ma isi syndromes, mo se faataitaiga, vaivai le tumau. Ae o iai faailoga faʻapitoa e masani ona faʻatasi ma le mumū o le pancreas.

O faʻamaʻi pancreatic pathologies e mafua ai le soona inu o le tino. O le mea lea, o le maʻi o loʻo i ai le maʻau autu o le oona - leisa. O lenei faailoga e le mou atu pe a uma le fufulu. Vomiting po o le manava i le taimi o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e le aumaia ai se toomaga. E tupu lenei mea ona o le oona i le pacreatic juice e tupu i se tulaga loloto.

O le pancreatitis o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o leo ma vaivaiga. E sili ona lauiloa pe a uma ona 'ai, pe a manaʻo se tagata e taoto vave i luga o le moega, aua o ona luma e amata ona pogisa.

O le 'ai e mafua ai le pagatia i le itu o loʻo i luga, faʻamalo i le tumutumu pito i luga, ma le lagona o le meaʻai e gaʻo ma e tele, e tusa lava pe a uma sina mea taumafa, e sili atu le taumafa.

O le vaivai i le afaina o le pancreas e masani lava ona o faatasi ma se lagona oona i le gutu, o le vevela i le taeao, ma le le lava o le fiaai.

O se faʻailoga o le inupia ma sua o le pancreatic e mafai ona avea ma faʻaogaina cyanotic faataamilo i le pute, e faʻaalia ai le faʻapipiʻiina o enzymes i le gaʻo gaʻo, ma le vevela taimi tiga i le hypochondrium.

O le a le mea e fai pe a aliali mai ni uiga o le toto

Afai ei ai se osofaʻiga o vaivaiga ma le vevela, o le mea autu e le o le fefe. E tatau ona e nofo filemu pe a mafai ina ia e fesoasoani ia te oe lava pe mafai ona e ole atu mo se fesoasoani mai se tasi e lata ane.

Afai e amata ona pogisa ma malulu ou mata, e tatau ona e faia se tulaga pepelo pe nofo i lalo ma agai i luma agai i luma. E fautuaina e aua le moeiini ou mata, a le o lea, o lagona o le valea e mafai ona faateleina. E na ona e manaʻomia e te vaʻaia ma le toʻa i ou luma ma taulaʻi i le manava: o se manava manaia i totonu o le isu - o le loloto o le manava mai le gutu.

O le vai mama masani e aunoa ma le kesi e fesoasoani e faʻafilemu ai. E tatau ona e inu lemu, i nai sipuni laiti.

Faatasi ai ma ni vaivaiga ogaoga ma faailo o le vaivai, e mafai ona fesoasoani le amonia. O le faʻatagaina e le tatau ona tuusao mai le fagu, ae o le aveeseina laitiiti o le fagu.

Ioe, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi. Ae maise lava pe afai o nei osofaiga e le masani ai.

Mai togafitiga o fale, faʻaaogaina o laau (mint, linden, lavender). Latou te fafaga nai lo le ti, faaopoopo le meli ma inu. O togafitiga o togalaau e lelei e le gata i le aso o le osofaiga, ae faapena foi i le foliga o se umi o le puipuiga.

O mea autu o le pancreatitis

Afai tatou te talanoa e uiga i le mafuaʻaga o le ulu o le ulu i le pancreatitis, o mafuaaga ia manino, o le mea atoa o se osofaʻi malosi i le suka o le toto ma le leai o semoni autu, ona mafua ai lea ona fesiligia le mafuaʻaga o le amataga o isi faailoga uma.

E iloa lelei o le maʻi e tele ituaiga o le vasega. Soo se tasi o nei laasaga eo mai faatasi ma lagona tiga. I le taimi muamua, e maua i totonu o le manava, ma naʻo le taimi lava e mafai ai ona salalau i le pusa po o tua. O nisi taimi o maʻi e lagona i se tulaga sili atu, o le a atili ai ona tiga le tiga. E le gata i lea, o loʻo matauina:

  • vili ma le taoto
  • fufulu
  • e mafai ona maua e se tagata se fiva
  • o le paʻu e avea ma mea totino.

Afai tatou te talanoa e uiga i le foliga masani o le maʻi, ona mafai lea ona o faatasi ma le tiga faifai pea poo le tiga i totonu o le manava. I lenei foi tulaga, o le leiloa o le mamafa, o le gaogao mama e faamaumauina.

O le pancreatitis e masani ona mafua ai le atuatuvale, popolega, ma isi faailoga e pei o le maualalo o le toto maualuga, vave le fatu, ma le manava vave.

O le tulaga e mafai foi ona mafua ai ni faafitauli ogaoga e ono lamatia ai le ola.

Mafuaaga o vaivaiga i le taimi o le pancreatitis

O faʻamaʻi taʻitasi e iai ona uiga. O nisi faʻafitauli o loʻo faʻaalia i le tiga, o isi e saofagā i le faateleina o le vevela, ae o loʻo i ai foi mea e tupu mai i vaivaiga faʻalauiloaina. Aemaise lava, e tupu lenei mea i le pancreatitis, aemaise lava ile foliga masani.

Ona o le foliga mai o se faʻafitauli le lelei i totonu o le pancreas, o maʻi e tele lava ina iai vaivaiga

I le avea ai o se tulafono, o le a amata faʻafuaseʻi le faʻamaʻi, ae i le taimi lava e tasi, e le faʻateʻaina ia mataupu pe afai o le gasegase gasegase e faʻanofo ma e iloa le faʻamaʻi e tusa lava pe amata le suiga o le vailaʻau i totonu o le okeni. I le amataina o le togafitia o se togafitiga i le taimi, e tatau ona e gauai atu i lou tino, ae e mafai ona e faʻavaivaia vaivai ona o le sailia o le masini o lona tupu.

O a ni faʻafitauli?

I le faagasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le aliali mai o faʻafitauli e mafai.

Pancreatitis e faigata ona togafitia se faʻamaʻi.

E masani lava, tusa lava pe maua mai se taunuuga lelei o togafitiga, o faʻafitauli e mafai ona tutupu i le lumanaʻi.

I le faagasologa o faʻalavelave, e mafai ona aliali mai ai faʻamaoniga nei:

  1. Faʻafefe (atonu e mafua ai le teʻi).
  2. Faʻamalalaina (faʻaitiitia le gau).
  3. O mea e le masani ai i le tino (e pei o, faigata le manava, fatu fatu poʻo le fatu).
  4. Faʻatoʻesega (faʻaputuina o mea faaleagaina ma meaʻai e aoina saʻo i totonu o le okeni poʻo le mea e latalata ane).
  5. Faʻaleagaina o le tino (necrosis).

O le mea moni, o le mea sili ona taatele o se maʻi o le gaioiga ma le vevela. Latou te tupu ona o le pa'ū o le suka suka. O le mea lea, afai e faʻafuaseʻi ona avea se tagata ma mea e faʻafefeteina, ae o lenei tulaga e toe fai soo, e sili atu le vave ona saili se fautuaga faaopoopo mai lau fomaʻi.

Ina ia mafai ona e puipuia oe lava mai i se tulaga leaga i le soifua lelei, e taua le malamalama i mafuaʻaga ma tulaga lamatia e mafua ai lenei vaivaiga.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga autū:

  • le auala o le gallstone, lea e poloka ai le pule o le pancreas (e masani ona mafua ai ni osofaiga ogaoga),
  • o le ava malosi e masani lava ona fesoʻotaʻi ma pacreatitis ma gasegase,
  • O le tapaa ulaula e fesootaʻi ma le atinaʻe o pancreatitis ma le alualu i luma o le kanesa o le pancreatic.

Le mafuaʻaga taatele o osofaiga ogaoga:

  1. Pancreas manua.
  2. Le faʻaaogaina o vailaau maʻoti.
  3. Maualuga triglycerides.
  4. Se faʻamaʻi viral e pei o le mumps.

O mafuaʻaga sili ona taatele o le atinaʻeina o se foliga masani o le faʻamaʻi:

  • le fesuiaiga o le faamaʻi i le tele pancreatite,
  • atinaʻe o cystic fibrosis (o tamaiti e lamatia)
  • maʻi le tumau.

Afai o se tagata e le faʻaaogaina pea, ma e iai foi le cholecystitis, ona e manaʻomia loa lea ona e fesiligia se fomaʻi aemaise lava pe afai o loʻo i ai i le aiga se faʻasologa o le gasegase i le atinaʻeina o le maʻi.

E mafai ona i ai le vevela i le pancreatitis?

E masani ona feagai le tagata ma le faafitauli pe a tupu le vevela ma le pancreatitis. O lenei faailoga o le faailoga muamua lea na amataina e le tagata maʻi se gaioiga e le lelei i totonu o le okeni o loʻo i luga.

E taua le maitauina o soʻo se suiga i le faagaoioia o le okeni e ono mafua ai se faʻalavelave i le gaosia o enzymes digestive ma faʻalavelave atoa o hormones.

Pe a tutupu mai ni mea leaga i le galuega a lenei tino, o le malosi o le faʻasalalau o ia hormones e pei o le inisalini ma le glucagon ua faʻalavelaveina.

O le pancreatitis faʻapitoa e fesootaʻi ma le i ai o se faʻalavelave mimita i totonu o masini o le pancreas e mafai ona o mai faatasi ma le faʻaauau pea o le faʻamalosia i le taimi o le faʻaogaina o le tino.

O le pancreas ma le vevela e fesoʻotai vavalalata. E afua mai i le mea moni e faapea afai e le lelei le totoga o le okeni, o le le lava o le inisalini e gaosia i totonu o le tino, lea e mafua ai le maualuga o le toto toto. O se taunuuga o mea uma e tutupu, o faʻaalia o le tigā ma le lagona o vaivaiga e aliali mai.

Afai e amata ona lagona e le tagata gasegase, e tatau ona ia sailia se fesoasoani faafomaʻi. E naʻo le maeʻa ona faʻamaonia se faʻamaoniga saʻo, o le a mafai ona iloa le mafuaaga moni o le faʻaitiitia o le soifua lelei ma amata ai togafitiga faʻafuaseʻi.

E faapefea ona maua le faʻamaʻi o le maʻi?

I le taimi o le suʻega, e faʻatalanoa e le fomaʻi le tagata maʻi ma faʻaalia faailoga o pancreatitis, e aofia ai le tiga poʻo le afaina.

Afai e amata le maʻi, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, vevela, ma se suiga i le fatu e mafai ona matauina.

Pe a togafitia, e taua le taitaia o suʻega e iloa ai le aoga o le okeni, o nei mea e mafai ona avea ma suʻega masani ole toto, suʻega suʻesuʻe ma feces.

O le iʻuga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe, o le iai o tulaga le lelei o enzymes uma e faʻapipiʻiina e le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, amylase, lipase, ua iloa.

Afai ei ai masalosaloga o pancreatitis, e taua le iloa o le maualuga o leukocytes ma isi toto, ma isi vaega ole plasma, faatasi ai ma se suiga i le tulaga e mafai ai e le tasi ona faamasino le presence of pancreatitis.

O le ultrasound o le inumaga ma le x-ray o loʻo faia.

O le Pancreatic MRI e ono manaʻomia i nisi taimi. O lenei suʻesuʻega o le a fesoasoani e iloa ai le i ai o faʻamaʻi i totonu o le manava o le tino.

E taua tele le vavaeeseina o isi faʻamaʻi e mafai ona tuʻuina atu ai faʻamaoniga tutusa ma faailo pe a faʻamaonia le pancreatitis. O ia faʻafitauli e ono mafai ona maua i le maʻi o le tino, gallbladder inflammation (cholecystitis gasegase) ma le faalavelaveina o le manava. E naʻo le maeʻa o se suʻega atoa e mafai ona faʻamautu ai se faʻamaʻiga mulimuli.

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, o le falemaʻi vave ile falemaʻi e manaʻomia. Ae maise pe afai e te vaʻai i se faʻafitauli o le manuia.

E faapefea ona togafitia le maʻi?

Muamua lava, o le fomaʻi e faatonuina togafitiga faafomaʻi. Faatasi ai ma fualaau autu o loʻo fautuaina mo le faʻaaogaina o le pancreatin.

Ae e taua le malamalama pe o le a le laasaga o le maʻi ma pe manaʻomia vave le falemaʻi maʻi o le maʻi. E tele taimi e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa faʻapitoa faʻapitoa, e oʻo lava i le aveeseina o le gallbladder, faʻapea foʻi ma le faʻapipiʻiina o le purulenti i totonu o le lua.

O nisi taimi e lava lea e te tausisi ai i se taumafa lelei poʻo le anapogi.

O le faʻaitiitia o le le mautonu ma le vevela i lenei faʻamaʻi e mafai ona mafai pe afai ua faʻamautu le mafuaʻaga tonu o le maʻi.

O le togafitiga o togafitiga e faalagolago i tausaga, soifua maloloina lautele o le tagata maʻi ma le mamafa o le tulaga.

I laʻititi laʻititi, e lelei le faʻasolosolo. Togafitiga e sili atu ona lelei i tagata gasegase e taofi le ulaula ma taofi le inu ava malosi, ma mulimuli foi i se meaai malosi.

O faʻalavelave, e pei o le faaleagaina o le tino, faʻamaʻi, toilalo, maʻisuka, ma le coma, e masani ona taʻitaʻia ai i latou e le lelei.

E tusa ai ma le National Institute of Health, e mafai e le tino ona oʻo atu i le 10-50% i tagata gasegase e iai ni faʻalavelave ogaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi toto). I ia tulaga, o loʻo i ai se soliga o le faʻasinomaga o mea taua uma o loʻo galue malosi.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi, e tatau ona e faʻaaogaina naʻo le tele o le ava malosi, aua e te ulaula, ma 'ai meaʻai maloloina ma maualalo.

E tatau ona e faia i taimi uma se suʻesuʻega puipuia ma afai ei ai soʻo se mea lamatia e maua, vave ona e faʻaaogaina.

O faʻafitauli o pancreatitis o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

O le vaivai ma le vevela ma le mumū o le pancreas: faʻafefea ona aveesea le malosi o le pancreatitis

O faailoga autu o le pancreatitis o le paʻu o le fusi i le vaega pito i luma ma faʻamaʻi pipisi: o le gasea, vomiting, stool stool.

Ae ui i lea, o le faʻamaʻi e mafai foi ona mafua ai faʻamaʻi lautele o uiga o le tele o isi faʻamaʻi. O se tasi o faʻamaoniga e le o ni faʻamatalaga o le mumu o le pancreatic o le vaivaiga.

E masani ona tuʻuina atu ma le faʻavalea, i se mea e seasea tupu, e le mafai ona malamalama.

Aisea e tulai mai ai vaivaiga lautele?

I le pathogenesis o pancreatitis, ua faʻaumatia ai sela o le pancreatic, ao faʻavae elemene e ulufale atu i le toto, e mafua ai le inosia o le tino. Pyrogenic failauga e maua mai: bradykinin, histamine ma isi, lea e mafua ai le faateleina o le vevela.

O le soona inu ma le hyperthermia e faʻaaoga ai le tino o le tino. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela o le tino, o le gaosiga o le malosi o le eletise malosiaga e gaosia. Glucose "e mu" i le taimi o se fiva.

Talu ai o le togafitiga autu o le matelaina, o le faafouga o punaoa eletise e le tupu, o le vaevaeina o reserves amata. O le kulūkose, lea e i ai i le foliga o le glycogen i le ate, ua faʻaaogaina, o le metabolism o sima gaʻo e amata ona maua ai le malosi faaopoopo. E faasolosolo lava, o le tino ua faʻaumatia.

O le tagata maʻi e lagona le mea lenei o se vaivaiga masani ma leai se malosi. Talu ai o le faiʻai o le muamua lea e maua ai le glucose, e masani lava o le tagata maʻi na te faʻavavevave ma vaivaiga i le pancreatitis, faʻapouliuli i mata ma se suiga i le tulaga o le tino. E faigata uma gaoioiga.

I uluaʻi laʻasaga, o le tele o enzymes mai suauʻu na afaina o le gland e ulu atu i le moli toto. O lenei mea e faʻaleleia atili ai le tiga i le itumalo faʻapitoa ma e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o le gaʻo pa'ū ma le toto. I le gau o le toto, mamanu o le anemia mulimuli ane, o lona uiga autu o le vaivaiga tonu, aʻo ulu le ulu.

I se faagasologa masani

I le tulaga o le pancreatitis, o le mumū o le pancreas e tupu i le taimi o le mumu; o le umi o le gaioiga e mafua ai ona paʻu i le aofaʻi o siama glandular. E itiiti ni enzymes pancreatic e faʻamalosi i totonu o le lumenia o le inumaga laiti.

I le lumanaʻi o le paʻu digestive, o faʻamalosi o le pancreatic i lalo o le gaioiga o le talo na gaosia e le ate, ua faʻaaogaina ma saofagā i le faʻamavaeina o meaai:

  1. Puipuiga (e mafai ona vaeluaina le faʻapitoa o le protein, e masani lava o fiva muscle - aano o manu, iʻa).
  2. Lipase (e ono mafai ona faʻamavaeina mea taua gaʻo - gaʻo manu ma fualaʻau).
  3. Amylases (e mafai ona faʻamavaeina mea faʻapipiʻi faʻamalosi gaʻo i suga faigofie).

E le mafai ona gauai mea gaosi complexes, o le mea lea, o le le lava o mea aoga e ulu atu i le tino. O le tagata gasegase e leai se mea e maua ai meaʻai mai. O le umi o le faagasologa, o le itiiti ifo o le fale mo le tino. Hemoglobin faʻasolosolo ua faʻalavelaveina, ua afaina ai le anemia.

Faatasi ai ma le anemia i le taimi o le manava, e leai ni vela mumu e maua ai le okesene. O lenei mea e mafua ai le tele o le manava intracellular anaerobic.

I lenei tulaga, o le fuainumera o malosiaga (ATP, ADP, AMP) ua fausiaina, e maua ai e le tino le malosi o le fiaai. O se faailoga lea o le vaivai o taimi uma.

E faigata i se tagata ona fai se galuega e leʻi mafua ai se faʻalavelave, e masani ona manaʻo e moe.

Auala e tau ai

O le auala autu e faasaʻo ai le tulaga o le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi. I totonu o le pancreatitis, o lenei mea o le a aloese mai le tumau o le faagasologa, ma i taimi masani faigata.

O le mea pito sili ona taua o le mulimuli lea i se meaai. O mea taumafa e tatau ona malosi pe a mafai.

O meaai gaʻo gaʻo e sili atu:

  • falaoamata (buckwheat, oat, saito ma isi),
  • falaoa paleni
  • fuālaʻau kuka (beets, kāloti, pateta ma isi),
  • suamalie suavai vaivai, faʻamalosi ma isi.

E faʻatagaina le faʻaaogāina o le enzymatic e fesoasoani e faʻailoa meaʻai ma faʻaleleia atili le faʻaaogaina o meaʻai. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻalauteleina punaoa o le malosi o le tino e tau ai le faʻamaʻi.

Polokalama sauniuniga o Enzyme:

FualaauFaatinogaMetotia o le talosaga
CreonProteolytic, amylolytic, lipolytic faatinoga,

Fesoasoani e faʻatau meaai i le tulaga o le le atoatoa o le pancreatic.

E le fautuaina i aso muamua o le faʻavavevaveina o pancreatitis, pe a iai le faʻalauteleina o le galuega elekene.

I le taimi o taumafataga taʻitasi, capsule 10 poʻo le 25 afe.
EnzistalI le le lava o galuega o le exocrine (faʻasologa o enzymes) o le gland. O le tele lava o le talepeina lalo o mea manogi.2 laulau pe a uma taumafataga.
FesoO se adjuvant e faatelevave le fausiaina. O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le faʻasalaga o le pancreatitis.2 papamaʻa pe a uma se taumafataga, ma se lagona o le mamafa.

I totonu o le taimi umi, o loʻo faʻapipiʻiina ai foi le faʻaaogaina o le kulukose poʻo le dextrose o le 5-10% ma le faʻatonuina o le inisalini. O lenei mea e mafai ai ona e faia mo le hypoglycemia.

Mo le puipuia o vaivaiga, faatasi ai ma le vevela, faatasi ai ma se faasologa masani o le faamai, o se taumafaiga tuufaatasia e manaomia.O vasega e tuʻuina atu le vailaau faʻamalositino, faʻasaʻoina o le uamea vaivai. O lenei mea e mafai ai e oe ona pulea le maualuga o le hemoglobin.

O se tagata gasegase i le pancreatitis e masani ona tatau ona resitalaina i se gastroenterologist. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea o le faagasologa faifai pea e faigofie lava i le faʻaleagaina ma le faʻamaoni (o le faʻavaeina o le oncopathology). O le faailoga muamua o le kanesa o le pancreatic o le vaivaiga foi lea, o le faateleina o le vaivai i le tulaga o le faaitiitia o le mamafa o le tino - cachexia.

O le mea lea, o vaivaiga ma le valea ma pancreatitis o ana uo tumau. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma mea taumafa, o faʻafitauli e faʻavaivai ai. Afai e leai ni faʻailoga o le faʻavavevave, ae o loʻo tumau pea faʻamaoniga, e tatau ona e suʻe fautuaga ma faia se suʻesuʻega faaopoopo e faʻamalamalama ai le mafuaaga.

Tuua Lau Faamatalaga