Faʻaleagaina o le tino i le maʻisuka: meaai ma le lisi mo le vaiaso

O le faaletonu o le Renal i le malamalamaaga o fomaʻi o se vaega atoa lea o le gasegase o le nephrotic lea e oʻo atu ai i se faʻafitauli i le gaosiga o galuega a le okeni ma le faʻaopoopoga o toxins i le toto. O le suʻesuʻega o se tulaga faʻaleagaina e masani lava e le faigata, e manaʻomia ai suʻesuʻega faʻamalositino ma meafaigaluega.

E faavae i luga o faʻamatalaga o auiliiliga ma le talaʻaga faafomaʻi a le maʻi, o loʻo togafitia togafitiga. O se itu taua o le togafitiga o le mulimuli lea i se meaai faapitoa. O meaʻai talafeagai ma le le atoatoa o le tino o le faʻavae lea o le vaʻai mo le ola ma le soifua maloloina o tagata mamaʻi.

Tulaga lautele o le maʻi

O le vaivai o Renal o se tuufaatasiga o mea le lelei e faaitiitia ai le gaioiga o le tino. I le faaopoopo atu i le galuega autu, e iai isi:

  • aveesea o vaega oona mai le tino,
  • totoga o le toto toto (i le vavaega o le toto),
  • o le gaosia o se vaega o le hormonal, aemaise lava o le renin, lea e tele sona sao i le faatonutonuina o le toto,
  • pulea le tuufaatasiga o le toto,
  • le gaosiga o le erythropoietin - o se vailaʻau e maua ai toto mumu i le toto.

Faʻatasi ai ma le maʻi o le nephrotic, o le gafatia o fatugaʻo e fausiaina ai le urine e matua faigata lava. Faʻasaga i tua o soliga, masima-masima, paleni--faavae, o le toto o le toto e faasolosolo malie lava. I le faagasologa masani o togafitiga, o galuega uma e faasolosolo ina le mautonu.

Tagata faʻapitoa e vaʻaia ituaiga autu e lua o togafitiga: gasegase ma tumau. Faʻatasi ai ma se laʻititi laʻititi laʻasaga, suiga o nephrons e ono mafai ona toe faʻafitia, e ui lava o le ogaoga o laasaga e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le tele o le okeni ma le maliu o tagata gasegase ona o le faateleina o le inupia.

O le masaniga masani o lona uiga e ala i le faʻagasolo malie o le faʻaaogaina o le galuega tele. Faʻatasi ai ma le leai o se faʻasologa o le soifua maloloina o le olaga atoa ma le tausiga o meaʻai.

Mafuaaga

O mafuaʻaga o le nephropathy i laʻasaga eseese o le aʻoga e tele, eseese i foliga o le vasega. O faʻataʻitaʻiga e mafai ona tupu i tamaitai ma tamaʻitaʻi, faʻapea foi i tamaiti o soo se matua, tusa lava po o le a le itupa.

Faʻafitauli matuia laititi

Faʻasologa o le faalēaogā taimi

Faiga o togafitigaFaʻamaumauga o mea taua
  • fatu ma vascular vascle (o se faʻalavelave faʻalavelave o le faʻasolosolo taimi masani),
  • faamaʻi (vomiting ma tumau pea le manava, ogaoga mu o le paʻu, o le taatele o togafitiga o le poloka),
  • ogaoga o le inupia ma le oona,
  • cirrhosis o le ate, hepatitis ma se amio solia o le tafe o le toto ita,
  • ogaoga oona oona, vailaau, masini mamafa, musika,
  • gout
  • toto le fetaui i le taimi o le felauaiga,
  • faʻaleagaina o toto i totonu o fatugaʻo,
  • faʻalavelave i se fatuga tasi e galue ai (ma le tasi o fatuga totoe o se taunuuga o le aveeseina),
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tagata mama i taimi o taotoga o taotoga,
  • maʻa fatu ma maʻa,
  • malformations o fatugaʻo,
  • afifiina o se thrombus po o le tulei o le ogatotonu,
  • e sui suiga o le tino i le gland prostate.
  • faʻamaʻi masani o faʻatoʻaga fatuga: pyelonephritis, néphritis, glomerulonephritis,
  • fomaʻi faʻasolosolo rheumatic: lupus erythematosus, laporhagic vasculitis, scleroderma,
  • afaina maualuga (i le avea o se malo tutoatasi),
  • ogaoga faʻafitauli o le tino (gasegase o le tino, amyloidosis, maʻi o le maʻisuka),
  • urolithiasis,
  • polycystosis, multicystosis, tumutumu, hydronephrosis o gaʻo.

O le ARF o loʻo faʻaalia i se vaʻavave faʻafuaseʻi ma se mea matuia i totonu o le filtration, faʻasoa ma le failautusi o galuega a fatugaʻo.

O le faaletonu o le tino o le okeni e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le PN.O le faʻaopoopoga, o ia tulaga o loʻo faʻamaumauga i luga o le suʻesuʻega aʻo maʻitaga.

O le ituaiga o le nephropathy e mafua ai se faʻalavelave faʻapitoa. O le ogaoga o le le atoatoa o le tino ma le faaletonu masani o le malepelepe masani ua vaevaeina e tusa ai ma le ogaoga ma le ogaoga o le togafitiga.

Faailoga o le ARF

O aʻafiaga o le faʻaaogaina o le totoga o le okeni e faʻalagolago i luga o le tulaga o le togafitiga. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le 4 tikeri autu o le atinaʻeina o le le atoatoa:

TulagaTaʻaloga Taʻaloga
Uluai taimi

o mea manino manino e le o iai, ae o suiga i le tino fatu ua amata
Oliguric stage (faʻaitiitia le sogasoga i aso taitasi)

general malaise, faaitiitia le fiaai, gaoioi i le fesuisuiai ma le vomiting, faateleina le manava, le gaogao o le maso maso, arrhythmia, tachycardia.
Polyuric stage poʻo le taimi o le toe faʻaleleiao le maʻi o le maʻi e sili atu ona lelei, o le maualuga o le diuresis o aso taitasi e faʻatupulaʻia lemu.

Mo le le atoatoa o le tino, o le toe faʻaaogaina ma le mafai ona toe faʻafoʻisia atoatoa o le gaʻo se mea e sili ona taua. Ae peitai, e na o le pau lenei o le mea e mafai ona fai pe a fai e le lelei le galue o le okeni. Faʻasalaga tigaina o nephrons, faʻalauteleina le le atoatoa o le tino i se faagasologa masani ma se faʻagasolo i le faʻavavevave taimi.

Faʻaaliga faʻapitoa mo le le atoatoa o le faʻailoga

O le CRF o loʻo faʻapipiʻiina i ni vaega o le atinaʻe, e faʻavae i luga o le faateleina o le fatu o le creatinine, urisa, vai eletise-paleni eletise, suiga i le tele o le urine ma le proteinuria - o le foliga mai o le popo i le urine. E tusa ai ma tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, e iai:

Soa poʻo le taimi muamua

Tulaga Taʻaloga Taʻaloga
Maualuga tele, fia inu ma le mago o le pharynx. O se suesuega o meaola o le toto e faaalia ai le itiiti o le solia o eletise i totonu o le toto, ma o se vaega itiiti o polotini e maua i le urine (latine proteinuria).
Polyuria ma le faateleina o le faʻaogaina o urine i le 2-2.5 lita, suiga i le toto ma le faʻaitiitia o le mamafa o le urine, tosoina lagona i le vevela. O gasegase o togafitiga e leai ni aʻafiaga e mafai ona umi se taimi.
O le laasaga o le atinaʻeina o le le atoatoa o le taʻavale o loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o vaitaimi ma le faʻaitiitia o faʻamatalaga faʻapitoa. I le toto, creatinine, urea, gasegase o le eletise e tulaʻi mai. E masani ona popole tagata maʻi e uiga i le gasea, vomiting, samasama o le paʻu. Faʻasaga i tua o le taimi ole taimi, faʻalavelaveina o faʻalavelave faʻalavelave, o tiga i totonu o le musika melekele e tupu.
O le le mautonu o le mafaufau, faʻalavelave i le moe i le po, osofaʻiga o amio le talafeagai, azotemia - inu oona faatasi ai ma gaʻo eletise. O le paʻu e paʻepaʻe, o foliga e faʻasalalau, aemaise i le taeao. E masani lava, o le suamalie i luga o le paʻu o le tino (manava, lima, tua) e faʻalavelave, o le lauulu ua paʻu'ū. O le mucous membranes o le gutu ua matutu, ua ufiufi le laulau i le pusa.

O le tagata gasegase atonu e lagona le faamalieina i ni nai tausaga. O le lamatiaga o le taimi mulimuli o le faaletonu o le tino le tumau o le faaopoopoina lea o faʻafitauli mai le fatu, toto toto, ate. O le taofiofia o le inu o le tino ua faʻaleagaina ai le tulaga.

O le uiga iloga autu o le CRF i tamaiti ma tagata matutua o le umi lea o le taimi e totogi ai. I tamaiti, o lenei vaitau e mafai ona oʻo atu i le 8-12 tausaga ma se pulega puipuia ma meaʻai lelei, lea e mafua mai i le maualuga atu o le soifua maloloina ma le autalavou o gaʻo.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i le polokalame "Ola ola maloloina", lea o le a e aoao ai e uiga i mafuaʻaga ma faailoga o le le atoatoa.

O a mea taumafa fatuga?

Le ituaiga o mea tau soifua maloloina e filifilia mo tagata mamaʻi e tusa ai ma le ata o le falemai. O le mea e leaga ai, o se taumafa lautele mo tagata uma e maua ai le le atoatoa e le oi ai. O loʻo i ai le tele o meaʻai iloga ua faʻamatalaina e tusa ai ma le talaʻaga faafomaʻi a le maʻi.

Taʻofomaʻi Numera 6

O le Numera 6 e tusa ai ma le Pevzner ua tofia e faʻavasega le faiga o mea faʻapitoa, faʻasalaga fefaʻatauaʻiga - tuufaatasiga o meaola eletise, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le maualuga o le uric acid ma ana mea leaga - siti.O nei galuega uma e taʻitaʻia ai le faʻaogaina o le urine ma le faateleina o le malosi o le urine e faʻaumatia ai fausaga faʻapitoa: maa, oxalates, urates.

Laulau 6E

O le Diet 6E e mo le togafitiga o nephropathies e fesootaʻi ma le oona po o le oona. O mea taumafa e faʻaalia i le faʻaititia o calorie, ma o le masani masani e oʻo atu ile 2000 Kcal. Pe a faʻapipiʻi le lisi, o loʻo faatagaina le alauni faatagaina i aso taʻitasi - 60-70 g, gaʻo - 75-80 g ma gaʻo - - 230-250 g.

Laulau numera 7

O le fua numera o togafitiga 7 e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le fulafula ma faʻaitiitia le toto maualuga. O mea aoga e fesoasoani i le aveeseina o le kulimi o totoe mai le tino, faʻaitiitia le faʻaalia o le onosaʻi masani.

I le fatu o le taumafataga o le faʻaitiitia o le polotini i aso taitasi ao tausia le tulaga o le gaosia o gaʻo ma gaʻo. O mea o caloric o aso uma e le sili atu i le 2800 Kcal. E le tatau ona faʻafefete uma meaai kuka. E tele ituaiga o taumafataga:

  • Laulau 7a. O le laulau togafitiga ua faʻataʻitaʻiina mo faʻamaʻi pipisi o gaʻo. O le mataupu faavae autu o se soifua maloloina maloloina i le leai o se masima ma se tapulaa o le polotini i le 20 g. E tatau ona fetaui lelei le inu o le vai i aso uma.
  • Laulau 7b. O le protein masani i aso taitasi o lenei taumafataga e siitia i le 40 g i le aso, ma o le tele o le ava ua onā e tumau i le tulaga o le 1-1.3 lita.
  • Laulau 7c. O mea taumafa e faʻamaonia mo maʻi faʻasolosolo ma le fulafula, proteinuria. O le protein i aso taʻitasi e oʻo atu i le 130 g e faʻaleleia ai le vaega na leiloa i le urine. Faatasi ai ma le faateleina o le polotini, masima ma le vai e matua faatapulaaina i le 0.7 lita.
  • Laulau 7g. O loʻo faʻamatalaina i tagata gasegase i luga o le maʻi o le tino poʻo le taimi ole taimi o le faʻauluuluga. O le lisi e faʻavae i luga o le faʻasaina o le polotini i le 60 g, 2-2.5 g masima ma le 0.8 l o le vai i le aso.

O le laina lelei i le va o le aofaiga o protein, fusi ma gaʻo, e manaomia ai togafitiga faafomai. O le sauniuni o le lisi e sili ona lelei e tuʻuina atu i se nephrologist poʻo se tagata paleni meaʻai e faʻafefea ai faʻafitauli faʻapitoa.

Pusa №14 ma urolithiasis

O le Urolithiasis o se mafuaaga taatele o le nephropathy, o lona uiga o le lelei o mea taumafa e fuafua i le faʻaitiitia o maʻa ma e tatau mo le aveeseina o maʻa.

Mea taumafa e tatau ona faʻafefiloi ai le urine e faʻavave faʻavave le paʻu-phosphorus suauu ma taofia ai le fausiaina o le gaʻo totoe.

Meaʻai e leai se sao

O satelite masani o le nephropathy o tupuaga eseese o le loto i totonu ma fafo, le maualuga ma le le mautonu le mamafa. O le mafuaaga lena e fautuaina ai le masima ma le tausisia o se soifua maloloina.

E le aofia ai le sodium faaopoopo, e tatau i tagata maʻi ona manatua o le maualalo o le masima o loʻo maua i meaʻai uma, aemaise lava iʻa o le sami ma iʻa, ma meaʻai.

E tatau ona faalēaoga lemu le masima ma a maeʻa le 2 vaiaso faʻaaogaina le faʻaaogaina o meaai. O le usitaʻia o tulafono o se masima masima, e lava lea e manatua ai faʻaaliga nei:

  • 'ai naʻo meaai e kukaina e le tagata lava ia,
  • e tatau ona tuu le masima masima i luga o le laulau ina ia mafai ai e aiga ona faʻapipiʻi le masima pe a uma ona kuka,
  • e faʻaleleia ai le tofo, e mafai ona e faʻapipiʻi pepa, tamato ma isi mea manogi masima.

O taumafataga o aso nei ma le kuka e mafai ona faaleleia atili ai le tofo o mea taumafa taumafa, o le mea lea o maʻi e toetoe lava a leai se faʻalavelave i le taimi o suiga faʻapolofesa i le soifua maloloina. O masani masani a le "falemai" o se foliga le lelei i le taimi ua leva.

Meaʻai suamalie

O le isi falemaʻi o le leai o le sodium poʻo le hyponatremia. O iinei, e fautuaina ai e fomaʻi le masima poʻo le vai o le minerale e faʻafaigofie le paleni vai-electrolyte i le tino.

Ae ui i lea, pe a faatonuina se taumafataga masima, e tatau i le tasi ona usitai i le tele o tulafono nei:

  • fuafuaina o le fua ole aso o le masima laulau e tusa ai ma le auiliiliga o eletise,
  • O le salting na o le sauniaina o meaʻai aʻo leʻi 'ai,
  • tufatufaina atu o le masima i aso taitasi.
E le gata i lea, e mafai ona faʻafeiloaʻi le vai minerale e aunoa ma le kesi, ae e le sili atu i le 0.5 lita i le aso, pe a faʻapea o loʻo fufulu ipu. O se masima meaʻai e tausia seia oʻo ina faʻatulagaina le maualuga o le sodium i totonu o le toto.

Meaʻai Apple

O se apu o le aʻai e faʻataʻitaʻiina mo faʻamaʻi fatu, lea eo mai faatasi ma le oona, toto le totoʻa i le fausaga o fatuga, patho o le ate ma le biliary tract. E oʻo i le 1.5 kilokalama o laʻau popo poʻo le tao tao e manaʻomia ina ia 'ai i le aso.

E le gata i lea, e 50 ml o le pati pīpī o le vineka e mafai ona faaopoopo i le vaiinu. O le taumafataga o loʻo tausia i vasega o le 7-10 aso ma se malologa o ni nai aso.

Meaʻai saoloto fualaau faasaina

O mea taumafa maualalo-protein e tatau mo le inisua mai le siama - o le tuai ona tuai i vaega oona i totonu o le tino, aemaise lava pe afai e le mafai ona maua se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le faavae o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina o le protein i le 25 g i le aso, faatasi ai ma le faateleina o gaʻo ma gaʻo.

O le porotini e mafai ona suia i le solatini soya. O le aofaʻi o le kalori o le lisi e le sili atu i le 2700 Kcal i le aso. E saunia uma meaai e aunoa ma le masima.

Cabbage and Potato Diet

Ae sili ona aoga o le kuka-pateta taumafa mo le oxaluria - excretion o le oxalic acid i le urine. Aʻo faagasolo le soifua maloloina, e naʻo le kapisi ma pateta e faʻamaʻaina, o lona uiga o le togafitiga ma meaai e le sili atu i le 7-10 aso. O ia meaʻai e fautuaina mo le gaosiga o fatugao o se sauniuniga.

Taumafa o le Oat

O le teuteuga o le avo e le gata ina aoga mo le gaʻo o le tino, ae e fesoasoani foi i le faamaloloina o le tino atoa. E fautuaina le 'ai o le oatmeal ua tunu ma inu le oat susu e faʻaopoopo i isi mea taumafa i aso taitasi. O avo e mafai ona faʻaaogaina le acidosis e pei lava o le faʻaaogaina o fualaau faʻamaina.

Inu le oatmeal i luga o se manava gaogao mo se taimi umi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o maa ma oneone i totonu o le tino.

Teu meaʻai

O talomela e faʻatagaina oe e aveese toxins mai fatugaʻo, taofi le oti o nephrons. O se taumafataga lelei i se taimi muamua o le PN ao puipuia le galuega faameaalofa, e aunoa ma le fula. O le taumafataga e aoga e le sili atu i le 5-7 aso, pe a maeʻa e taua le faia o se malologa. O talone e tatau ona matua, maualuga-maualuga, e aunoa ma le masalosalo o vailaau "fafagaina". O ia ituaiga o meaai e le mafai ona faatagaina i le ogaoga o le fatu ma le faaletonu o le mafaufau o fatugaʻo.

Giordano Table - Giovanetti

O le aofai atoa o le kalori o le taumafataga o le 2300-2600 Kcal i le aso ona o le faateleina o le gaʻo i le 380 g, ma gaʻo i le 130 g E puipuia le protein i le itiiti ifo o le 50 g. O le masima i le aso e 5 g. I le leai o le edema, o le suavai i aso taitasi e tutusa lelei ma le diuresis. O loʻo faʻamaonia mo le faʻamamaina o urea e itiiti ifo i le 0.05 ml / min.

E na o se umi faaumiumi ma le talafeagai o le taumafataga o le soifua maloloina e mafai ona maua ai ni taunuuga tumau e fesootaʻi atu i le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le atinaʻeina o le gasegase masani poʻo le le atoatoa o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻaletonu tumau o galuega o fatugaʻo, o le taumafataga e masani lava i le olaga atoa.

E i ai se mea e leaga ai taumafa fatu fatu?

E tatau ona i ai se meaai maloloina a tagata soifua i totonu o fualaʻau atoatoa e maua i fuamoa moa, iʻa, aano o manufasi, iʻa ma le caviar mumu. Ae ui i lea, o le tele o le protein po o le faʻaaogaina o lona faʻasologa o mea faʻale-tino i le le atoatoa o le a oʻo atu i aʻafiaga leaga.

Afai o fatuga maloloina e mafai ona faʻavaveina ai fua o meaʻai o le protein, ona i ai lea i le tulaga o le le atoatoa o le galuega, o lenei faagasologa e sili atu lemu pe leai foi. I lenei tulaga, o le faaputuputuina o toxins i totonu o le toto e tupu, e mafua ai le faaleagaina o galuega a isi totoga ma mamanu.

Afai ei ai se faʻaopoopoga o le vaega o le polotini i meaʻai, e taua tele le faaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma gaʻo. Soo se taumafa mo le mamafa o le gau ona o le protein e taua tele le faamaopoopoina ma tagata tomai faapitoa ina ia le aofia ai le atinaeina o faafitauli.

O meaai e leai se paluga e tutusa lava mataupu faavae pe afai e taua tele le faʻapulaʻaina o meaʻai uma o loʻo i ai le pasela, ae faʻamalosi e puipuia le atinaʻeina o le hypokalemia. Soʻo se meaʻai se tasi-mea taumafa e afaina ai fatugaʻo i le i ai o faʻamaʻi o le tino.

Tulafono o taumafa

O le galuega autu o taumafa paleni o le puipuia lea o le maliu o sela o le fatu fatu - nephrons. Na o le pau le auala e fai ai le paleni saʻo i le va o le faʻapipiʻi o le tino ma mea aoga ma le faʻasaoina o le mea e sili ona lelei, o le mulimuli lea i se meaʻai laiti-protein ma faʻaitiitia ai le masima, e aofia ai mea e maua. O vaega nei e taua tele:

  • faaitiitia lemu i le popo i aso taitasi i le 20-80 g (o le maualuga ua fuafuaina i le tulaga o le faagasologa o togafitiga),
  • o le faateleina o calorie e tatau ona faia e ala i le faateleina o gaʻo ma gaʻo i aso taitasi,
  • faʻatagaina e aofia ai i le taumafa o fualaau aina, fualaʻau aʻa ma isi fualaau faisua, ae ia amanaʻia le vaega o le protein,
  • kuka i le kukaina, taʻavale, uila.
O le aso ole aofaʻi o le sua e tatau ona filifilia e faʻavae i luga o le tulaga lautele ma le talafaasolopito o falemai. Faʻatasi ai ma le faʻavaivai o le loto, faʻaleleia ma isi faʻafitauli, o le inu ava e tatau ona faʻatapulaʻa i le 0.9-1 lita o le vai. E le gata i lea, e tatau ona e 'aina sina meaʻai 4-6 taimi i le aso.

Ua fautuaina e fomaʻi le saʻo aʻiaʻi i togafitiga faafomaʻi, tausia o api tusitusi ma faʻapipiʻi ma le faʻaeteete meaai e faʻaaogaina i meaai. O le mea moni, e le o tagata gasegase e mafai ona mataʻituina le atamamai ma le amio pulea, ae ui i lea, o suʻesuʻega i falemaʻi ua faʻaalia ai le faateleina o le umi ma le lelei o le soifuaga o tagata gasegase e le masani ai ma le amio pulea.

I le faʻaopoopoga i tapulaa autu, e le aofia le potassium mai le taumafa (o fualaau 'aina: avoka, mango, faʻi). O le maualuga o le potassium e faʻaleagaina ai le gaioiga o le fausaga o le tino, e le afaina ai fua o taumafa ma afaina ai le paleni eletise.

Faailoga ma le faʻailogaina i le taumafataga

O le faʻamaoniga autu mo le faʻamautuina o mea taumafa i le le atoatoa o le faʻamaonia faʻamaonia lava ia. O meaai lelei e faʻaalia mo le faʻamamaina o fatugaʻo. O meaʻai e faʻamalosi ai le soifua maloloina e faʻamalosia ai tagata gasegase e suia a latou masani masani e tausia ai le lelei ma le ola.

Fautuaga faʻapitoa e tulaʻi mai ma faʻamaʻi faʻamaʻi e le tusa ai ma le tulaga le atoatoa, faʻatasi ai ma se faʻafitauli faigata poʻo se talaʻaga o le olaga. Faatasi ai ma le faʻailogaina i le falemaʻi mea taumafa e sili ona iloga:

  • tamaiti ei lalo o le 3 tausaga,
  • maitaga ma lactation i tamaitai,
  • ogaoga oona,
  • ogaoga o le fatu
  • tulaga ogaoga lautele.
Aʻo leʻi faʻatulagaina se taumafataga, e taua le amanaʻiaina o le tele o tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, o lea e le taliaina ai le fuafuaina e le tagata lava ia le meaai. Mo le 1st ma le 2nd vaega o le faaletonu masani, o suiga e le taua, e mafai ona faia e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina o le tino, ae o le taumafataga e aofia ai le tele o tulaga faasaina.

O le taumafa i tamaiti laiti e tetee atu i le talaaga o le le atoatoa o le tino e le gata ina le aoga, ae e afaina foi. E manaʻomia e tamaiti ona tuputupu ae, atiina ae le mamafa o le tino, o lea e tatau ai ona tumu le meaai, tumu i aʻafiaga. Na pau lava le tapulaʻa e faʻaaoga i tamaiti o loʻo inu i luma o le edema.

I le 1, 2, 3, 4 tikeri o le le atoatoa

Tagata faʻapitoa e faʻasoa meaʻai i vaega 1-3 ma i tulaga o le PN.

Faʻatulagaina o Faʻamasinoga (IV-V)

I le itu i tua o le taofia o galuega toe fausiaina, ua fautuaina e fulafula le protétini i le 120 g faatasi ai ma le tapulaa tutusa o le masima, suka (e aofia ai oloa gaʻo), suavai i le 0.7-0.9 lita i le aso, e tutusa ma le laulau Numera 7c. Faʻatasi ai ma le le mautonu faʻasolosolo masani ma le manaʻoga mo le maʻi. Fafagaina o meaai paleni i luga o se faasologa meaai 7g.

I le laasaga mulimuli o le PN, o mea e maua mai i le protein i aso taitasi o le 60-70 g e fautuaina ma se faʻatapulaʻa tutusa o le potassium, oloa iʻa ma iʻa (ona o le phosphorus content), soʻo se aano o manu ma fuamoa. O le aofaiga o le suavai o le 0.6-0.7 lita.

E leai ni eseesega faapitoa i laasaga 1, 2, 3, seivagana mo fesuiaiga o le polotini i aso taitasi i le tino. I se taimi tuai, o meaʻai o le PN e faʻatasi ma isi e tusa ai ma iloiloga. O tagata maʻi e masani ona suʻe suʻe toto mo le paleni eletise. Sodium, magnesium, potassium, calcium, chlorine e pulea.

Faʻatasi ai ma le uumi o le tausisia o taumafa paleni ma faʻamaonia lelei togafitiga, e mafai ona vave faʻaitiitia le ala o le gasegase tumau, e faʻamautinoa ai le tumau o le I-III o le pipisi o le toto i se taimi umi.

I le nephropathy masani, o le taumafataga o le laulau o le Numera 7 poʻo le 7c ma o latou faʻaaogaina. O le aofaʻi o le protein i aso taʻitasi i le faʻavaivai masani e le ese mai i le 50 i le 70 g, masima e gata i le 4 g Fautuaga lautele mo le tagata maʻi e tutusa ma le creatinine, uria, ma eletise i totonu o le toto.

I le gasegase le lelei

O le sini o mea taumafa i le le atoatoa o le faʻaitiitia o le avega i luga o nephrons, faʻalauteleina faiga faʻavae, faʻamalo le faʻamalosi (e aofia ai le loto o le loto), ma faʻamalosia le malosi. I soo se laasaga o le PN, o le gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo e faʻaitiitia faʻaitiitia, ma o le suauu ma le porotini ua toetoe lava a tapulaa. I le tulaga maualuga, o le protein i aso taitasi e na o le 20 g. O le aofai o caloric content e le sili atu i le 2300 Kcal.

I se tulaga ogaoga, ua fautuaina le tagata maʻi e faʻafefe le protein i le 20 g, fugalaau gaʻo i le 450-500 g, ma le ava i le 1-2 mata tioata i le aso. O le umi o le taimi o faʻasalaga mamafa e tusa ma le 1-2 vaiaso seʻia maeʻa le maʻi o le maʻi. I le aluga o taimi, e faʻavaivaia manaʻoga paleni.

O le mataupu faavae autu i mea taumafa ma le tele o le toilalo e taua tele le faatapulaa o polotini ma le tausisia o meaai maualuga i le kalori. E talafeagai lenei mea e puipuia ai le faʻaleagaina o le tino o le tino ma puipuia ai le mamafa o le mamafa i luga o fale.

O le faʻamoemoega o le taumafataga, faapea foi ma lona faʻasalaga taimi, o le aia tatau a le fomaʻi auai. O le togafitiga o le soifua maloloina e fausia i luga o le faavae o suesuega o le toto, suʻesuʻega o le urine, faʻamatalaga o falemai ma faʻamaʻi pipisi. O taumafa uma e faʻavae i meaʻai nei:

  • aano o moa, vela vevela,
  • oloa gaosi susu ma fuamoa (e le silia le 50-100 g i le aso),
  • fualaau faisua ma le vaivai o gaʻo aano o manu ma soupeti e faavae i luga,
  • fualaau aina suamalie, fualaau faisua, vine,
  • suti: meli, lole, marshmallows,
  • mea inu: o le teuteu o vine, vine, suamalie poʻo le sukalaʻau, vai vaivai, lauti uliuli, susu, fualaau suamalie.
O le kuka e faia i le kuka, fufulu, tao tao. Faatasi ai ma le lisi lautele o oloa faʻasaina mo soʻo se faʻamaʻi fatuga, o mea nei o loʻo faʻaalia:
  • suauʻu kuka ma iʻa,
  • otaota lavelave o aano o manufasi ma iʻa toe faʻaaogaina,
  • faasao, paluga, sami, faasao, ulaula meaʻai,
  • fualaau aina suamalie: radisi, masipi, kerika, radisi,
  • faigata, faʻatauvaʻa, fulufulu mamoe laiti (o le oloa e masani ona faʻatapulaʻaina i le faʻaaogaina),
  • pastry, keke keke,
  • musika
  • leki
  • nati, apricots matutu, laʻau, faʻi, vine,
  • silotilo ma le melo ma le faʻavevesi tele, ogaoga o le fatu fatu,
  • sweets: sukalati, kulimi, ice kulimi,
  • kofe malosi, lauti.
Mai mea inu, e taua tele le vavaeeseina o suamalie suamalie, suamalie o le sodium, mea inu suamalie faʻatasi ma le faʻaopopoina o vailaʻau poʻo mea suamalie. I le le atoatoa, aua le inu koko, mea inu vevela ma le ava. E le mafai ona e inuina ava malosi i soʻo se fua, e oʻo lava ile vine mama maualuga.

GI i togafitiga o togafitiga mo faʻamaʻi fatu fatu

Meaʻai suamalie

  • fuafuaina o le fua ole aso o le masima laulau e tusa ai ma le auiliiliga o eletise,
  • O le salting na o le sauniaina o meaʻai aʻo leʻi 'ai,
  • tufatufaina atu o le masima i aso taitasi.

E le gata i lea, e mafai ona faʻafeiloaʻi le vai minerale e aunoa ma le kesi, ae e le sili atu i le 0.5 lita i le aso, pe a faʻapea o loʻo fufulu ipu. O se masima meaʻai e tausia seia oʻo ina faʻatulagaina le maualuga o le sodium i totonu o le toto.

O se apu o le aʻai e faʻataʻitaʻiina mo faʻamaʻi fatu, lea eo mai faatasi ma le oona, toto le totoʻa i le fausaga o fatuga, patho o le ate ma le biliary tract. E oʻo i le 1.5 kilokalama o laʻau popo poʻo le tao tao e manaʻomia ina ia 'ai i le aso.

E le gata i lea, e 50 ml o le pati pīpī o le vineka e mafai ona faaopoopo i le vaiinu. O le taumafataga o loʻo tausia i vasega o le 7-10 aso ma se malologa o ni nai aso.

Meaʻai saoloto fualaau faasaina

O mea taumafa maualalo-protein e tatau mo le inisua mai le siama - o le tuai ona tuai i vaega oona i totonu o le tino, aemaise lava pe afai e le mafai ona maua se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le faavae o le taumafataga o le faʻatapulaʻaina o le protein i le 25 g i le aso, faatasi ai ma le faateleina o gaʻo ma gaʻo.

O le porotini e mafai ona suia i le solatini soya. O le aofaʻi o le kalori o le lisi e le sili atu i le 2700 Kcal i le aso. E saunia uma meaai e aunoa ma le masima.

Ae sili ona aoga o le kuka-pateta taumafa mo le oxaluria - excretion o le oxalic acid i le urine. Aʻo faagasolo le soifua maloloina, e naʻo le kapisi ma pateta e faʻamaʻaina, o lona uiga o le togafitiga ma meaai e le sili atu i le 7-10 aso. O ia meaʻai e fautuaina mo le gaosiga o fatugao o se sauniuniga.

O le teuteuga o le avo e le gata ina aoga mo le gaʻo o le tino, ae e fesoasoani foi i le faamaloloina o le tino atoa. E fautuaina le 'ai o le oatmeal ua tunu ma inu le oat susu e faʻaopoopo i isi mea taumafa i aso taitasi. O avo e mafai ona faʻaaogaina le acidosis e pei lava o le faʻaaogaina o fualaau faʻamaina.

Inu le oatmeal i luga o se manava gaogao mo se taimi umi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o maa ma oneone i totonu o le tino.

Teu meaʻai

O talomela e faʻatagaina oe e aveese toxins mai fatugaʻo, taofi le oti o nephrons. O se taumafataga lelei i se taimi muamua o le PN ao puipuia le galuega faameaalofa, e aunoa ma le fula. O le taumafataga e aoga e le sili atu i le 5-7 aso, pe a maeʻa e taua le faia o se malologa.

O talone e tatau ona matua, maualuga-maualuga, e aunoa ma le masalosalo o vailaau "fafagaina". O ia ituaiga o meaai e le mafai ona faatagaina i le ogaoga o le fatu ma le faaletonu o le mafaufau o fatugaʻo.

Giordano Table - Giovanetti

O le aofai atoa o le kalori o le taumafataga o le 2300-2600 Kcal i le aso ona o le faateleina o le gaʻo i le 380 g, ma gaʻo i le 130 g E puipuia le protein i le itiiti ifo o le 50 g. O le masima i le aso e 5 g.

E na o se umi faaumiumi ma le talafeagai o le taumafataga o le soifua maloloina e mafai ona maua ai ni taunuuga tumau e fesootaʻi atu i le faʻamaʻi pipisi e mafua ai le atinaʻeina o le gasegase masani poʻo le le atoatoa o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻaletonu tumau o galuega o fatugaʻo, o le taumafataga e masani lava i le olaga atoa.

E i ai se mea e leaga ai taumafa fatu fatu?

E tatau ona i ai se meaai maloloina a tagata soifua i totonu o fualaʻau atoatoa e maua i fuamoa moa, iʻa, aano o manufasi, iʻa ma le caviar mumu. Ae ui i lea, o le tele o le protein po o le faʻaaogaina o lona faʻasologa o mea faʻale-tino i le le atoatoa o le a oʻo atu i aʻafiaga leaga.

Afai o fatuga maloloina e mafai ona faʻavaveina ai fua o meaʻai o le protein, ona i ai lea i le tulaga o le le atoatoa o le galuega, o lenei faagasologa e sili atu lemu pe leai foi. I lenei tulaga, o le faaputuputuina o toxins i totonu o le toto e tupu, e mafua ai le faaleagaina o galuega a isi totoga ma mamanu.

Afai ei ai se faʻaopoopoga o le vaega o le polotini i meaʻai, e taua tele le faaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma gaʻo. Soo se taumafa mo le mamafa o le gau ona o le protein e taua tele le faamaopoopoina ma tagata tomai faapitoa ina ia le aofia ai le atinaeina o faafitauli.

O meaai e leai se paluga e tutusa lava mataupu faavae pe afai e taua tele le faʻapulaʻaina o meaʻai uma o loʻo i ai le pasela, ae faʻamalosi e puipuia le atinaʻeina o le hypokalemia. Soʻo se meaʻai se tasi-mea taumafa e afaina ai fatugaʻo i le i ai o faʻamaʻi o le tino.

O le maʻisuka lava e mafua ai se tagata i lona soifuaga atoa e pipii atu i togafitiga o meaʻai e fuafua i le filifilia o oloa mo GI. O lenei faailoga i se numera numera e atagia ai le aafiaga o se oloa gaosi i luga ole kulukose toto pe a uma ona faʻaaogaina.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le taumafataga e avea o se togafitiga autu, ma i le ituaiga o le insulin, o se togafitiga malie lea e faatumulia ai togafitiga insulin.

GI e vaevaeina i ni vaega:

  1. 0 - 50 PIECES - faʻamaulalo maualalo,
  2. 50 - 69 PIECES - fua,
  3. 70 iunite ma luga o se faailoga maualuga.

A maua e le tagata le suka maualuga, ona faʻaaogaina atoa lea o meaai ma le GI maualuga. O le taumafataga autu e maua mai i oloa e maualalo le GI, o meaai faʻatasi ma fua faʻataʻitaʻi e mafai ona tuʻuina i totonu o le lisi e pei o se faʻaseesega i le tele o taimi i le vaiaso.

I le le lelei o meaai, pe a 'ai e le tagata maʻi ni mea inu gaʻo, e le na o le toto suka e mafai ona faʻatele, ae mafai foi ona afaina toto, aua o ia meaʻai e aofia ai le cholesterol leaga.

Numera numera 9 - o le a lea?

E 4 vaitaimi: amataga, faʻaitiitia o galuega o le urine, lona toe faʻaleleia, toe faʻaleleia. O le vaitaimi o le faʻaitiitia o le diuresis, o le sili lea ona faigata, e oʻo atu i le 20 aso ma e faʻaalia i le faʻaputuina o otaota oona i totonu o le toto, suavai mama ma le mineral metabolism, o le tupu o le edema ma le atinaʻe o le acidosis.

O tagata maʻi ma le gasegase o le fatu gaʻo atonu e mumusu e 'ai ona o latou popolega e uiga i le gaioiga ma le vili. O le fiaai e faʻaleagaina ai le tulaga, talu ai ua faʻavaveina le palatini, ma faateleina ai faʻalavelave faʻasoesa.

O le lamatiaga o gasegase o le glomerulonephritic gasegase masani i tagata matutua ei ai se taunuuga i le faaletonu o le taʻavale masani e 10 taimi e maualuga atu nai lo tamaiti. O le Pyelonephritis o le lona tolu o mafuaʻaga o le le atoatoa o le tino.

Anemia e masani ona sau ma faʻamaʻi faʻamaʻi tumau ma o le amataga muamua lea o le gasegase masani o le gaʻo. E masani ona matauina ma se faaitiitia o le kiliaina o le creatinine i le 40-60 ml / min (i le laasaga III).

O le tulaga o nei tagata gasegase e ogaoga, e faʻamalosia e tausia i taimi uma ma mataʻituina lelei a latou meaʻai. Seʻi o tatou tilotilo i le a le meaʻai e faʻamatalaina mo faʻamaʻi fatugaʻo e faʻatasi ma le faʻailoga o le tino. O le laulau autu o togafitiga o le Diet 7 poʻo ona fesuiaiga Nu. 7A ma le 7B.

I le faʻafitauli tele, o le laulau autu o le Numera 7A, lea e aiaia ai:

  • Faʻailoga taua o le protein (20 g). O lenei aofaiga o le maʻi e maua ona o le susu, susu-susu mea inu, kulimi, kirimoli ma fuamoa. E le aofia ai le meaʻai ma iʻa.
  • Tuuina atu o le malosi e ala i le faʻaaogaina o gaʻo (fualaau suamalie, vine, fualaau faisua, suka, sago, araisa, meli) ma gaʻo (pata ma fuālaʻau manogi).
  • O le folasaga 0.4-0.5 l o le vai (vai e aunoa ma le kesi, tea vaivai, vai ua faamamaina, kefir) ma le masima tapulaa i le faaiuga o le diuresis. I le taimi o lona toe faʻaleleia, o le tele o le urini e mafai ona 2 lita i le aso, o le mea lea, o le faateleina o le aoga o le vai ua fautuaina. O le le atoatoa po o le sili atu o le faʻaaogaina o le suavai e sili atu ona faʻalavelaveina ai le leʻo.
  • Tapulaa o oloa e aofia ai le pasela ma le magnesium, ma i le i ai o le anuria - faaopoopo le sodium.
  • A oe toe faʻaleleia, faʻafeiloaʻiga malie o le masima, protein - muamua e oo i le 40 g (Laasaga Natu 7B), ona masani ai lea. A maeʻa lenei laulau, ona tuʻuina atu lea o le maʻi i le Diet No. 7 mo se vaitaimi uumi (e oʻo atu i le tausaga). Mo le vaivai tele, Le Laulau 7 ua vave fautuaina, ae faʻasaina le potassium.

Fafaga meaʻai aano

  • Eseese tikeri ole palatini (faʻalagolago i le mamafa o le CRF). E sili atu ona faigofie le digestible o fuatini susu ma fualaʻau fuamoa. E leai se aoga o meaʻai mo le toto.
  • Pe a kuka, e muamua ona kuka le aano ma aano, ona sisi pe tao. O lenei metotia e faʻaitiitia ai le aofaʻi o mea e maua mai.
  • Faʻatapulaaina le faʻaaogaina o fuakula (susu, bran, sisi, granola, falaoa atoa o falaoa, fuamoa, legumes, cheese cheese, cereals, nuts, koko) ma le potassium (faʻasaina pateta, sorrel, faʻi, fualaau suamalie, sea iʻa, aano o manu, Sesame).
  • Faʻaaoga lelei o le calcium (oloa susu, fuamoa, fualaau faisua). O le auala pito i sili ona lelei o le ave lea o le calcium carbonate, lea e faʻaleleia ma fusifusia phosphorus i totonu o le manava. O fualaau masani o le fualaau faasaina ua fuafua taitoatasi.
  • O le faʻaopoopoga o analogs keto o mea aoga amino taua ma le histidine. La latou faʻaaoga e mafai ai ona e faʻafefe saogalemu le protein.
  • Tuuina atu o le malosi e tatau ona maua mai gaʻo (gaʻo gaʻo polyunsaturated) ma gaʻo, lea e faʻaleleia ai le faʻafefe o le porotini ma faʻaititia ai le gau o le tino. Faatasi ai ma le le lava o kalori, o aʻafiaga o loʻo aofia i totonu o le metabolism ma o le maualuga o le agamālū. E tatau ona aofia ai meaʻai maualuga-malosi (kulimi kirimoli, meli) i le taumafataga, ae faʻaaogaina i le taeao. I le taimi lava e tasi, aua le utaina le taumafataga i gaʻo fesuisuiai ma le tele o meaʻai gaʻo.
  • Faʻaauau le tulaga o le galuega o le excretion ma le tuʻuina atu lelei o le vai ma le masima. O latou faʻagata i luma o le edema ma le toto maualuga. O meaai e saunia e aunoa ma le masima, ae o se aofaiga e faatagaina e faʻaumatia (faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi ma le mamafa o le faʻauluuluga). O le aofaiga tonu o le suavai e fuafua faʻapitoa e le tele o le urine na tuʻuina mai i le aso talu ai.
  • E le aofia ai oloa ma suauu taua (seleni, pulu fou, pasili, basil, garlic ma aniani).
  • Tapulaʻa o meaʻai e aofia ai le potassium (fualaau mamago, fuālaʻau fou ma fualaau aina), e pei o tagata gasegase e le atoatoa le toe faʻaleleia o galuega e maua ai le hyperkalemia.
  • Tapulaa o oloa susu, pata ma pasta.
  • O le malosi lauti ma le kofe, o meaʻai vevela ma suamalie, koko, sukalati, uaina, ava malosi e le aofia ai.
  • O le aofia ai o vailaau ma vailaʻau amino.
  • E le gata i le faʻaaogaina o le vai o le sodium.

I le faaletonu o le fatu fatuga masani, faʻaaogaina meaai talafeagai, e mafai ona faʻaitiitia le inisua ma le alualu i luma o le faaletonu o le tino, e faʻaitiitia ai faʻaaliga o le hyperparathyroidism. O le togafitiga o meaʻai e tatau ona faʻataʻitaʻiina i se taimi muamua, pe a amata ona amata le gaʻo masani i le creatinine.

O le taumafataga mo le faaletonu o le taʻavale masani e faʻalagolago i le tikeri o le toilalo ma e aofia ai le tele ole porotini e le maua ai le faateleina o le azotemia, ma i le taimi lava e tasi o le a le mafua ai le malepelepe o ona lava puipuiga. O meaai paleni e tatau ona maua ai le manaomia o mea amino e maua ai le maualalo o le palatini, ma puipuia ai le faaletonu o le polotini.

O le faʻamapulaʻaina o le polotini i mea taumafa e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le maʻi. O le faʻaitiitia o le avega o le porotini e faʻasaina ai le faʻasaaina (o se tasi o auala o le alualu i luma o le le masani ai o le le atoatoa), pe a oʻo i le faʻaaogaina o le gaʻo o le gaʻo i le faateleina o le mamafa o le porotini.

O lenei fuainumera o le porotini atonu o le a faʻaitiitia le amanaia o le tulaga o le maʻi. E fautuaina le maʻi e taitaia aso anapogi (oʻo atu i le 3 taimi i le vaiaso) faʻatasi ma se taumafataga 7B ma se faʻaititia o le palatini. E le manaʻomia mea faaopoopo a le amino i lenei vaitau.

O le faʻaaogaina o le vai i le taimi masani o gaioiga o le urine e le faʻapulaʻaina, ae tatau ona tutusa ma le aofaiga na atofaina i le aso talu ai ma le 400-500 ml.Afai e le maualuga le mamafa ma e leai se edema, 4-5 g masima i aso taitasi e fautuaina. Faatasi ai ma le faateleina o le toto maualuga, o le foliga mai o le edema ma le mamafa, o le suavai ma le masima ua faʻaititia.

I le le tumau o le tikeri lona lua o le tikeri 2, e manaʻomia le protein i le 0.5-0.4 g / kg o le mamafa (Laasaga Natu 7B), faapea foi ma le phosphorus. I lenei fesoʻotaʻiga, e le o aofia ai le kulimi ma le moa, fuela, nati, lekila, susu. O povi, iʻa, araisa ma pateta e tatau ona faaluaina i totonu o le tele o vai, faʻafefe ai le vai muamua.

O lenei auala e faʻaitiitia ai phosphates i le toeititi atoa le afa. E i ai laulau faapitoa e fuafua ai le aofaʻi o le porotini ma le potassium. O mea faʻapipiʻi o le amino acids o loʻo faʻatulagaina i le pepa o le Ketosteril (4-8 papa e tolu taimi i le aso). O le calcium masima o loʻo i ai e fusifusia ai phosphates i totonu o le inumaga.

Mo le leai o se taimi o le togi o le vasega 3, faʻaaogaina le Numera 7A poʻo le Numera 7B. E aofia ai le 20-25 g po o le 40 g o le porotini, i le faasologa. O mea nei o le tele o meaola o manu (meaʻai susu, fuamoa, iʻa ma aano o manufasi). O le taimi e faʻaalu i se taumafataga e maua ai le maualalo o le protein e faalagolago i le maʻi o le maʻi, faʻatasi ai ma lona faʻaleleiaina O le Table 7B e mafai ona faatagaina, ae o lona tulaga i taimi taʻitasi (e oʻo atu i le 3 taimi i le vaiaso) latou te toe foi atu i le fua ole palatini Table 7A.

O le tele o le masima e mafai ona faʻateleina i le 6-8 g pe sili atu, ae i lalo o le puleaina o le toto ma le tuai o le mimi (pe a faʻaititia le aofaʻi, ona le faateleina lea masima). O taumafa o loʻo i luga e le maua ai le manaoga o le tagata maʻi mo vitamini, uʻamea, calcium, o le meaʻai e tatau ona faaopoopoina i fualaau talafeagai.

Ina ia faʻamaonia le faʻaleagaina o le maso o le phosphorus ma le calcium, o le faʻaitiitia o fuamoa i le taumafa ma le faateleina o le calcium e taua, lea e aʻafia ai le tulaga o gaʻo. E le aofia ai laumei ona o le maualuga o le phosphorus.

I le fua numera 4, ua siitia atu le tagata maʻi i togafitiga o le toto, o le mea lea, o le aofaiga o le porotini e faateleina i le 1.0-1.3 g / kg o le mamafa, talu ai ua leiloloa amino acids, vitamini, microelements ma oligopeptides i le faagasologa o le faamamaina o le toto.

O le meaai e tatau ona atoatoa lelei pe a mafai. Le aoga o le malosi o le faateleina o meaai, lea e maua e ala i le faʻaaogaina o le tele o gaʻo (450 g) ma gaʻo (90 g). E le gata i lea, o le amino acids o loʻo faʻalauiloa mai i fualaau.

O le tele o le vai e faʻatusatusa i le diuresis. Afai e mamafa le gaioiga o fatugaʻo, o le a faʻafefe mai ai faʻamalosi vai. O le taumafa suamalie e faatapulaaina i le 5-7 g, ae masani lava ona fuafuaina taitoatasi, ma mafaufau i le maualuga o le maualuga o le toto ma le edema.

O tagata maʻi ei ai le faʻaleagaina o le tuinanau, afu, vomia, suiga i le tofo. E masani ona afaina ai le manava ma le manava, o le mea lea o ipu e tatau ona totoina pe uu, ma sau (mumu ma suamalie), mea manogi, ma fualaʻau manogi e faʻaaoga e faʻaleleia ai le tofo.

O se faʻamatalaga masani o le maʻisuka o le nephropathy. I nisi o atunuu, o le nephropathy o le maʻisuka ua avea ma mafuaʻaga autu o le oti i tagata matutua mai le faaletonu masani. O le togafitiga o ia ituaiga gasegase e matua faigata lava.

O mataupu faavae o mea taumafa mo le faiva o fatugao

A maua le suka, e tatau i le tagata gasegase ona faia taumafaiga uma e faaitiitia ai, aua e le afaina ai fatugaʻo, ae o isi foi tino taua. O se mea tāua i le aʻafiaina o le maualuga o kulukose toto o le meaʻai fua lea.

O se lisi fatuga lelei e fatuina e le gata ina faʻaleleia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, ae faʻamalofia ai foʻi faʻavae eseese o le maʻi. E tāua mo le tagata gasegase o loʻo i lalo le paʻu e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le protein i aso taitasi, lea e le sili atu i le 70 kalama.

O le kuka e lelei tele le le masima, pe a mafai, faʻaitiitia le masima masima i se mea maualalo. E tatau i se aso ona inu se lita o vai mama.

O tulafono faavae o le taumafataga:

  • taumafataga i vaega laiti 5-6 taimi i le aso,
  • aloese mai le malosi o teas, kofe mai le meaai,
  • faʻaaoga lelei o le vai
  • o le faʻatagaina i aso uma o meaola o manu e le silia le 70 kalama,
  • e le sili atu i le 150 kalama o fualaau aina po o vine,
  • aloese mai mea manogi ma meaai vevela mai meaai,
  • faʻaaogā meaai i na o le vevela,
  • e le o ni oloa e aofia ai le tele o le aofaʻi o le oxalic acid, potassium ma le calcium - latou te tuʻuina atu se avega faaopoopo i le galuega a fatugaʻo,
  • le taumafataga mulimuli pe tusa o ni nai itula ao lei alu i le moega.

E le gata i lea, e fautuaina mai e nephrologists oloa uma, sei vagana ai fualaau suamalie, e faia ai togafitiga vevela. E tatau ona e saunia meaʻai i auala nei:

  1. matala
  2. mo se ulugalii
  3. faʻapipiʻi i luga o le vai poʻo le faʻaaogaina o le suauu olive,
  4. tao i totonu o le ogaumu.

Pe a faʻaalia le tui i luga o le tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona fetuunai fetuunaiga le taumafataga, faʻatulagaina taimi taʻitasi, e faʻavae i le ata o le vasega o le maʻi.

E pei ona faʻamatalaina i le taimi muamua, o meaʻai na faʻalauteleina le masima ma le calcium e le aofia ai i le meaai. O ia mea e manaʻomia ai le sili atu le malosi mai fatugaʻo, ae faʻatasi ai ma le le masani ai o le toilalo e le mafai.

E tatau ona e lafoaia uma nei oloa:

  • pateta
  • soʻo se ituaiga fualaau mamago
  • leki - pi, lentils, chickpeas, pi,
  • koko koko, kofe ma lauti,
  • meaʻai
  • ituaiga uma o nati
  • saito
  • soya.

Maʻisipathy maʻi: meaʻai, faʻasologa o meaʻai, lisi o faʻatagaina ma faʻasaina oloa

Faʻaleagaina o Renal o se soliga o le gaioiga o fatugaʻo. Ina ia toe faʻafoʻi, e te manaʻomia togafitiga saʻo. O lona faavae o se taumafataga mo le toilalo fatuga. o lona uiga o le maualuga o le kalori o mea taumafa ma le pulea lelei o le inisinia. O lea, o le lisi a le tagata maʻi o loʻo i ai suauu, meaai falai ma selu.

O le taimi masani o le maʻi e aliali mai lava ia lava, e aunoa ma osofaʻiga mataʻutia ma faʻafuaseʻi. O le mafuaaga autu o lenei ituaiga o le fatuga fatuga o se pau ole palatini i le tino. O le mea lea, o le sini autū o le taumafataga o le faʻamautinoa lea o le tuʻuina atu o polotini i le tele o mea, e puipuia ai le malepe o le mea ua i ai nei i totonu o le tino.

O le meaai ma le lisi o aso taʻitasi e tuufaatasia faʻapitoa mo tagata mamaʻi. Ae o le laulauʻai meaai 7 ma ona vaevaega ua avea o se faavae. O le mea lea, pe afai o faʻamaoniga o le le atoatoa o le tino e matua taua tele, ona faʻatulagaina lea o le taumafa 7a mo se vaitau o le vaiaso.

A maeʻa le suiga i le vaega o le faamagaloga, e tofia e le fomaʻi se tagata i le laulau 7b ma se suiga fesuisuiai i le 7.

Ae mo le taumafataga, o se taumafataga mo faʻamaʻi gasegase masani e mafai ai ona e 'ai 20-60 gramu o le polotini ma le 1-2 kalama o masima i le aso.

O le faʻatagaina mo tagata o gaʻo ma gaʻo i le tele o mea, lea e mafai ai ona e faʻalauteleina le kalori o meaʻai i le 3500 kcal i le aso. O le faaaogaina o vitamini i totonu o le tino e maua ai fualaau aina ma fualaʻau.

O le manuia i le toe faʻaleleia o le gaioiga o loʻo taoto i le teena o na oloa e faʻaitaita ma faamanualia ai le tino.

E tatau ona e inu i le tele o le sua suamalie fou.

O le gasegase o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i se faʻamaoniga manino o aʻafiaga e mafai ona faʻaitiitia i le fesoasoani o vailaʻau. O le mea lea, o se taumafataga mo le toilalo o loʻo faʻapipiʻiina i le tagata gasegase pe a uma le fesuiaiga o le faʻamaʻi i le tulaga o le faʻamalologa poʻo le taimi o le faʻasologa.

O lona sini autu o le toe faʻaleleia o le metabolism. Mo lenei, o le aofaiga ole porotini i le aso e le tatau ona sili atu i le 60 kalama. I le vaega laititi o le faamai, o meaʻai caloric o meaʻai e 'aina i le aso e tatau ona 3000-3500 kcal.

Ua ausia lenei tulaga ona o le i ai o gaʻo ma gaʻo i totonu o le lisi.

E le gata i lea, ina ia faatumauina se fualaʻau masani o le suamalie i totonu o le tino, e tatau ona e inu i le tele o suamalie fou ua gaosia.

A maeʻa le vaiaso o ia meaʻai, e mafai ona e alu malie i le laulau 7. O le taumafataga e 8-12 masina.

Mafaufau i auiliiliga auiliili mea e faatagaina ma faʻasaina i gaʻo tumau (CKD) meaai. O oloa gaosi oloa e tatau ona aofia ai le itiiti ifo o masima i le tuufaatasiga ma faia mai le falaoamata o le saito. Taʻitia o le falaoa suamalie.

O talotala kuka e sili atu ona faavae i luga o iʻa po o fualaʻau fualaʻau faatasi ai ma le faʻaopoopoga o fualaau faisua ma masini. E sili atu ona lelei le filifilia o aano o manu e maualalo le gaʻo - moa, lapiti lapiti po o moa. Salu pe faʻapipiʻi.

O le faʻaaogaina o laulaʻau e le faʻatapulaaina uma i le foliga fou ma a maeʻa togafitiga vevela.

Ae mo le suavai, ua faatagaina e inu laulaau lanumeamata poo lauti. E tatau ona faʻafefeteina sua suamalie fou i le vai ona o le maualuga maualuga o suka i totonu ia i latou. O fualaau ma fualaau aina e mafai ona i ai i soʻo se aofaiga ma se fomu.

Na o faʻi o loʻo mauʻoa i le magnesium ma le potassium i lalo o le faʻasa. O a latou mea e faʻaleagaina ai o le polotini, o lona faʻaaogaina e matua tapulaa lava. O taumafataga e aʻafia i le 6 aʻai i le aso.

Ma le isi, i vaitau masani.

I le le atoatoa, ua faasaina faʻi.

O le le aoga tele e manaʻomia ai le moe malosi. O le mafuaaga lena e taua ai le tuʻuina atu i le tino o le malosi e ala i meaʻai. Milu ma ituaiga uma o meaʻai gaosiga susu, e aofia ai pusa tioata e faʻatatau i luga, o le a aoga. E pei o fuamoa, ona mafai lea ona 1 le protein i le aso. O ituaiga uma o fualaʻau ma fualaau aina e mafai ona faatagaina.

Ae e tatau ona e manatua e uiga i le teena o leki, garlic ma le meaʻai. E mafai ona e 'ai fualaʻau faisua pe a maeʻa togafitiga vevela, ae le kukaina pe tilotilo. Mo le suamalie, e mafai ona 'ai le lole, o nisi o meli po o jam. O fua e pei o le paʻu, cherry, apu po o le tilo e aoga mo gaʻo.

Faataʻitaʻiga o le lisi

O faʻaʻailoga o le CKD e mafai ona faʻaalia i latou lava i le tele o taimi, ae mafai foi ona le iloa. I soʻo se tulaga, a maeʻa ona faia lenei suʻesuʻega, e tatau ona mulimuli i se taumafataga na filifilia e se fomaʻi. Le itiiti ifo o le teena o le taumafa ua atofaina e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻi. Mafaufau i le tele o filifiliga mo le lisi o aso taʻitasi, o fua o mea e mafai ona maua i lalo.

  1. Se lisi mo tagata o loʻo i ai le CKD, lea e faʻapogai mai ai aʻafiaga o fatu laau. Muamua o le taeao: oatmeal in milk, saladi "Vinaigrette", lanu meamata poo susu. 2nd 'aiga o le taeao: kapisi tipi. Taumafa: kukama ma salati tomati, soupu fuamoa, salu, fualaau suamalie. Taumafa: falala e faʻavae i luga o sipuni o le rose. Taina o le afiafi: kuka falai, fualaau aina suamalie, lauti lanumeamata. A o lei alu i le moega: suamalie le sua.
  2. Breakfast: masupusu kuka pateta, fuamoa, meli, suamalie moli suamalie. I le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' ai le kulimi suamalie, faʻamamaina i lalo ma le minerale. O le taumafataga e aofia ai le suka araisa, fuālaʻau fualaau aina ma fualaau suamalie. Taina o le afiafi: falaoamata mai alalasi suka, jam mai fualaau aina ma fua. E pei o se meaʻai, e mafai ona e inuina le sua.

O le taumafataga Nu 7B e masani ona faʻaaogaina mo le toilalo o fatugao. Mai le taumafataga Nu.7, e ese mai i le faateleina o le aofaʻi o le porotini, o le aofaʻi o meaʻai ma calorie. O lapisi o laulau Nu. 7A ma le 7B ua saunia e aunoa ma le masima.

  • E faʻatagaina e faʻaaogā falaoamata maso-free ma masima e leai se masima e fai ma masima e oʻo i le 300-400 g i le aso. I le leai, e mafai ona e 'aina le falaoa.
  • E na o soupisi vavalaʻau ma le faʻaopoopoga o cereal ma fualaau faisua, e mafai ona e kuka kuka soupeti, borscht ma soupeti. Auaunaga - 250-350 ml.
  • Palu gaʻo-gaʻo, moa, vela ma le vaikasi e kukaina. A uma le kuka, e mafai ona taoina le aano pe falai. Aʻo leʻi faʻasalaina i totonu o le tele o vai e faʻafefe ai vailaau oona mai oloa. Auauna atu 55-60 g.
  • Filifili lego iʻa: pike, pike perch, hake, coder cod, pollack, cod. E saunia i le auala e tasi e pei o aano o manu, o le vaega e tutusa.
  • Kaloti, beets, cucumbers, dill, tamato, palufela, letusi, pasisa, aniani lanu meamata, tamato, pateta, kapalai e faatagaina mo le itu o ipu o fualaʻau. Fualaʻau matala poʻo le kuka.
  • Cereals, o laumei uma ma pasta e matua tapulaa i le taumafataga. Fautuaina ipu o le sago i luga o le vai i foliga o puddings, cereals, casseroles, pilaf poo cutlets.
  • Paina omelet mai le fuamoa e tasi i le aso.
  • O fua ma vine e ese i foliga masani ma le afaina. O le mea o le palukala e amanaia pe afai o lona tapulaa ua mafua. E leiloloa le potassium pe a fua mai fua. I le faatagaga a le fomaʻi, e mafai ona e faʻaaogaina apricots.
  • Afai e leai ni tapulaa, o susu ma meaʻai susu o loʻo faʻaumatia i le 200-300 g i le aso. O le kulimi laumua ua faʻamavae pe faʻaaogaina i ni vaega laiti (e oo i le 50 g).
  • Faʻatagaina le sauuga papaʻe i luga o le kirimusu poʻo le susu, fuamoa ma fualaʻau fualaau aina, vinaigrette e aunoa ma ni fualaau faisua.
  • Teu lauti ma kofe, fualaau aina suamalie, faʻafefeteina.
  • Pulu ma fualaʻau.
Faailoga o le tulagaVaega autu
Ua fautuaina le Numera Nu 7 ma le faʻamapulaʻaina o le protein i le 60-70 g i le aso, ua faʻamamaʻa atoa ai le sodium. O le aofaʻiga o le tau o meaʻai e faʻapupulaina ona o le gaʻo-gaʻo. O faʻamatalaga i le kalori i lenei mataupu e 2500 Kcal. O sea ituaiga meaai e faʻaitiitia ai le palasi, faʻamaonia le cholesterol.
Fautuaina le laulau numera 7b. E le sili atu ma le 50 g le protein i aso taitasi. O le kalori o meaʻai i aso taitasi e le tatau ona sili atu i le 2000 Kcal. E tusa ai ma suʻega o toto, latou te pulea le maualuga o le sodium ma, i tulaga masani, e le o vavaeeseina le masima.O le faʻaaogaina o mea taumafa e mafua ai le faʻamalosi ma le fulafulaina e le faatagaina.
O le lisi e faʻavae i le faʻaitiitia o le palatini i le 20 g, e le aofia ai le sodium. O fua faatapulaa i mea taumafa i le 3 vaega o le tulaga o le togafitiga o loo faailoa mai i vaega o 7-10 aso faatasi ai ma le felafolafoai malie i le laulau Numera 7 po o le 7b.

Fualaau faisua ma laʻau

Puipuia, gFats, gCarbohydrates, gCalories, kcal
zucchini0,60,34,624
failaʻau2,50,35,430
pateta2,00,418,180
kāloti1,30,16,932
uʻamea1,50,18,840
tamato0,60,24,220
paka1,30,37,728
sima0,60,15,825
meloni0,60,37,433
mati0,70,213,749
apu0,40,49,847
strawberries0,80,47,541

Nati ma fualaau mamago

vine2,90,666,0264
mago apricots5,20,351,0215
apricot5,00,450,6213
aso2,50,569,2274

Fale faʻafiafia

siamu0,30,263,0263
toli2,70,017,979
susu suamalie2,74,382,3364
candy fondant2,24,683,6369
paluga0,50,080,8310

Mea maualuluga ma taimi e faʻaaoga ai

afamoni3,93,279,8261
meli0,80,081,5329
pasili mago22,44,421,2276
suka0,00,099,7398
suauu susu2,07,15,284
kulimi kirimoli1,95,75,278
caraway fatu19,814,611,9333
mago2,50,56,340

Mea gaosi susu

susu3,23,64,864
kefir3,42,04,751
kulimi2,820,03,7205
kulimi mumu2,820,03,2206
yogurt2,92,54,153
acidophilus2,83,23,857
yogurt4,32,06,260

Meat products

pipi suauu25,816,80,0254
fasi laʻau pipi23,915,00,0231
vela vela30,70,90,0131
lapiti21,08,00,0156
moa kuka25,27,40,0170
toso19,20,70,084
moa moa12,710,90,7157

Oʻe ma Fats

leʻeleʻeleʻele nuʻu 'eseʻese e leʻi faʻamaloloina1,072,51,4662
suauu saito0,099,90,0899
olive suauu0,099,80,0898
suauʻu sulu0,099,90,0899
ghee0,299,00,0892

Mea inu manogi

vai0,00,00,0
kofe i le susu ma le suka0,71,011,258
lauti uliuli ma le susu ma le suka0,70,88,243

Juices ma compotes

vai apricot0,90,19,038
sukalati1,10,16,428
pikiaka sua0,00,09,038

* o faamatalaga e 100 g o oloa

  • Aʻa, aano o manu ma mashroom.
  • Alcohol ma gaʻo inu.
  • Gaʻo faʻatau.
  • Mea taumafa maualuga i le masima: meataalo, namu suamalie, meaʻai kuka, fulufulu, sausage, sau sau, ketchups, marinades, soupuni vave, palu lapisi, pata suamalie, margarine.
  • Mea taumafa maualuga i le potassium: kofe, susu susu, curry, sorrel, bananas, fualaau suamalie, sea iʻa, aano o manu, fatu, fatu sima, sukalati, paluga susu, fualaau mamago, apples, nuts, marzipan, wine, beer, rhubarb, avocate , fualaau suamalie, suamati, pata pīni, ketchup, saumati, sauʻai, beets, artichoke, molasses, apu apu, soya, lentils, soya products, mushrooms.
  • O oloa e aofia ai le mailei: susu, bran, sisi, granola, falaoa atoa o falaoa, fuamoa, legumes, cheese cheese, cereals, nuts, koko.
  • Laʻu faʻatapulaʻa, fuamoa, pateta.

Cereals ma cereals

Puipuia, gFats, gCarbohydrates, gCalories, kcal
buckwheat groats (kernel)12,63,362,1313
laisa paepae6,70,778,9344
sago1,00,785,0350

Fale faʻafiafia

siamu0,30,263,0263
toli2,70,017,979
susu suamalie2,74,382,3364
candy fondant2,24,683,6369
paluga0,50,080,8310

Mea maualuluga ma taimi e faʻaaoga ai

afamoni3,93,279,8261
meli0,80,081,5329
pasili mago22,44,421,2276
suka0,00,099,7398
suauu susu2,07,15,284
kulimi kirimoli1,95,75,278
caraway fatu19,814,611,9333
mago2,50,56,340

Mea gaosi susu

susu3,23,64,864
kefir3,42,04,751
kulimi2,820,03,7205
kulimi mumu2,820,03,2206
yogurt2,92,54,153
acidophilus2,83,23,857
yogurt4,32,06,260

Meat products

pipi suauu25,816,80,0254
fasi laʻau pipi23,915,00,0231
vela vela30,70,90,0131
lapiti21,08,00,0156
moa kuka25,27,40,0170
toso19,20,70,084
moa moa12,710,90,7157

Oʻe ma Fats

leʻeleʻeleʻele nuʻu 'eseʻese e leʻi faʻamaloloina1,072,51,4662
suauu saito0,099,90,0899
olive suauu0,099,80,0898
suauʻu sulu0,099,90,0899
ghee0,299,00,0892

Mea inu manogi

vai0,00,00,0
kofe i le susu ma le suka0,71,011,258
lauti uliuli ma le susu ma le suka0,70,88,243

Juices ma compotes

vai apricot0,90,19,038
sukalati1,10,16,428
pikiaka sua0,00,09,038

* o faamatalaga e 100 g o oloa

  • Aʻa, aano o manu ma mashroom.
  • Alcohol ma gaʻo inu.
  • Gaʻo faʻatau.
  • Mea taumafa maualuga i le masima: meataalo, namu suamalie, meaʻai kuka, fulufulu, sausage, sau sau, ketchups, marinades, soupuni vave, palu lapisi, pata suamalie, margarine.
  • Mea taumafa maualuga i le potassium: kofe, susu susu, curry, sorrel, bananas, fualaau suamalie, sea iʻa, aano o manu, fatu, fatu sima, sukalati, paluga susu, fualaau mamago, apples, nuts, marzipan, wine, beer, rhubarb, avocate , fualaau suamalie, suamati, pata pīni, ketchup, saumati, sauʻai, beets, artichoke, molasses, apu apu, soya, lentils, soya products, mushrooms.
  • O oloa e aofia ai le mailei: susu, bran, sisi, granola, falaoa atoa o falaoa, fuamoa, legumes, cheese cheese, cereals, nuts, koko.
  • Laʻu faʻatapulaʻa, fuamoa, pateta.

Fualaau faisua ma laʻau

Puipuia, gFats, gCarbohydrates, gCalories, kcal
legumes fualaau faisua9,11,627,0168
sauerkraut1,80,14,419
lanumeamata lanumeamata1,30,04,619
aniani1,40,010,441
kukama totoa2,80,01,316
kukama ua kukaina0,80,11,711
radis1,20,13,419
paʻepaʻe paʻepaʻe1,40,04,121
fulipipi1,50,16,230
seleli0,90,12,112
Tomato pipi1,10,13,520
vevela3,20,410,556
kaluka6,50,529,9143
meaʻai2,90,32,022
faanoanoa1,50,32,919
apricots0,90,110,841
faʻi1,50,221,895
nectarine0,90,211,848
peaches0,90,111,346
musika3,52,02,530
lapisi puʻe2,20,40,020

Cereals ma cereals

semolina10,31,073,3328
oatmeal11,97,269,3366
sana sana8,31,275,0337
penina penina9,31,173,7320
millet groats11,53,369,3348

O iʻa ma iʻa

oloa faʻatau17,54,60,0139
ulaula ula26,89,90,0196
uliuli caviar28,09,70,0203
caviar salmon granula32,015,00,0263
iʻa fagota17,52,00,088

E faʻafefea ona aʻafia le gasegase ma le maʻisuka?

O meaai paleni mo le maʻisuka o se tasi lea o tulaga taua. Ma o le mea e le na o le auala lenei e mafai ona alofia ai le le pulea o mea mamafa. E pei ona alualu i luma le maʻisuka, ae maise lava le ituaiga muamua (pe a tupu le gaosiga o le inisalini ma o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o lo o faateleina pea le faateleina, o fua o le suka e faatonuina e tuu i lalo). O suiga faʻaleagaina e tupu i totonu o le tino, aemaise lava i fatugaʻo. E tusa lava pe fetuunaʻi meaʻai, i le aluga o taimi, ona o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le fausaga o nephrons, o poloka o gaʻo, e mafai ona suia. Soʻo se tasi e aofia ai tubules ma le glomeruli. A o faateleina le maualuga o le suka, o le tele o le toto e uia i fatugaʻo e faateleina foi. O loʻo taumafai le tino e taui mo lenei tulaga ma aveese le kulukose. I le taimi lava e tasi, o le tele o le vai ua faʻaumatia, ona o le a faʻaosofia le mamafa i le glomeruli ma tubules. I le aluga o taimi, o lenei mea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga i le vaega mulimuli i le voluma ma, o le mea lea, le suia o vaʻa toto. O le iʻuga, o se toto laʻititi itiiti e faʻamamaina e gaʻo ma le siama e amata ona atiaʻe. O se tulaga faʻaleaga lea e faʻapipiʻi ai mea oona i le plasma toto.

O le tino e pagatia ona o le ona o ia lava. O lenei faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faʻalauteleina o le vaivai, ulu o le tino, le mautonu, le tele le vaivai, le mautonu ma le gaogao. I nisi tulaga, faʻafefe o le tino, fulafula, ma o le manogi e ono aliali i luga o le paʻu.

O suiga i le tasi tikeri po o le isi o uiga ia o le tele o tagata gasegase, ae le o le taimi lava e maeʻa ai le siama o le maʻisuka, ae i ni nai tausaga. O le tele o lamatiaga o tagata e maualuga le toto maualuga (140/90).

Faatasi ai ma isi suiga faataumaoi, afai e le fetuunai le meaai i le taimi, foliga mai o le proteinin protein i le urine. O lenei palatini o loʻo faʻaalia i le laʻititi laʻititi, e mafua ai ona gafatia ona puipui puipui o toto toto.

Vaega o mea taumafa i le galala ma le maʻisuka masani

O meaai o le maʻisuka, pe a tupu le toʻaga o le fatuga, e le gata i le faʻamautuina o le maualuga o le suka toto ma le faʻamautinoa o le maualuga o le cholesterol. E faʻapea foʻi ma le faʻasalaina o le toto maualuga o se tasi o auala puipuia o le faʻaalia o suiga i le fausaga o fatugaʻo.

Afai o le maʻi suka o le muamua ma le lona lua o le galuega autu o le faʻaitiitia o le aofaʻi o gaʻololo ma tausisia le puleaina o le ava, o le taimi la e le faigofie tele le le atoatoa o le gaʻo. O meaai mo fatugaʻo ma le maʻisuka e tatau ona, i le tasi itu, o le maulalo. I le isi itu, o loʻo i ai se vaega itiiti o pene manu. E na o le matauina o nei tulafono e mafai ai ona tatou aloese mai le faateleina o le kulukose o le toto ma faaitiitia le avega i fatugaʻo.

O se taumafataga mo le faaletonu o le taʻavale masani e aofia ai foi le faʻaitiitia o le suavai - e le sili atu i le 1.5 lita i le aso, ma i nisi tulaga - e le silia le lita. A le o lena, o le maʻi e paʻu mai le fula (e le mafai e gaʻo ona taulimaina le tau o le vai). Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua aveesea le masima mai le taumafataga, aua e faʻaleleia ai le tumau o le tino i le tino. I le aso e faatagaina ai e le sili atu i le 3 g masima. O mea ulaula uma, salimalie, piʻopi ma vevela e le aofia mai le taumafataga.

E faʻasaina meaai taumafa. E fesoasoani i le faateleina o le tele o le cholesterol i le toto (o se avega faaopoopo i fatugaʻo).

O mea taumafa i le le masani ai o le malepelepe masani e aofia ai le teenaina o oloa ma se aafiaga o le diuretic. I se "mamā" mamanu, e aofia ai le siloti ma le meloni, i le tulaga o le suamalie fou - kukama, beets, kāloti, zucchini, pasisa ma seleni.Faatasi ai ma togalaau e te manaʻomia e faʻaeteete. Afai e fautuaina i latou mo le maʻisuka malosi, ona oʻo lea i le faaletonu o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli i le tulaga. O meaʻai e aofia ai le chamomile, lingonberries, strawberries vao, viburnum, paukini, cranberries ma pi pi.

O le lamatiaga o le tele o le faitioga o le suavai o le gasegase lea e afaina i le atuatuvale, ma o le tele o meaʻai e alu ese mai le tino.

O fautuaga a le au fomaʻi e uiga i mea taumafa mo le faaletonu ma le maʻisuka masani e pei ona taʻua i lalo:

  • o le aofaiga o meaai i aso uma e tatau ona vaevaeina i le 5-6 ituaiga tutusa, lea e tatau ona faʻaumatia i le vaeluaga o le 2-3 itula (e aunoa ma le faʻatali mo se lagona manino o le fiaʻai, aua o lenei mea e mafai ona mafua ai le pa'ū maulalo i le suka o le toto),
  • teena le malosi o lauti ma kofe. Faʻaeteete i le lanu meamata, aua e fesoasoani i le faʻaitiitia o le vai. E tutusa foi le mea e faaaoga i otaota (chamomile, mint, ma isi),
  • e le sili atu i le 70 kalama o meaola o manu i le aso ina ia aua le aveʻesea ai fatugaʻo,
  • ia tausia le puipuiga, ia le sili atu i le 150 kalama o fualaau aina po o vine i le aso (sei vagana ai mumu lanumumu ma moli, faapea foi fualaau aina)
  • lafoaia uma o mea manogi, pi, marinades, sau sau, meaʻai vave, ulaula meaʻai. O i latou uma e taofi le suavai i totonu o le tino. Ma mai le falaoamata (e umi se taimi e teu ai ma faʻavevelaina ai le fulafula) ma le ava malosi,
  • faatapulaa le faaaogaina o meaai e aofia ai le tele o le oxalic acid (seleri, meaʻai, sorrel, pasili, rhubarb). Paluga (pi, apricots, pineapples, bananas, zucini, peaches, pasili, tamato, blackcurrant, radish, dill, beans, horseradish, spinach and potatoes). E faʻapea foʻi ma le calcium (oloa susu). Latou te ufiufi uma fatu,
  • Faʻaaoga meaʻai e masani ona vevela. Latou te taofiofia le tele o meaʻai, ae e sili atu ona faigofie ona eli nai lo le mea masani. E sili ona lelei le kuka, kuka, kuka i totonu o se faletua faalua poʻo le ogaumu.

O le a le mea e mafai ma e le mafai ona 'aina faʻatasi ai ma le gasegase masani ma le maʻisuka

E mafaiLe faatagaina
Fuga
Paʻu falaoa falaoa, paluga faʻatasi ma stevia (sugar suit)Donuts, crepes, croissants, keke, rolls
Uluai vasega
Palu, i le taimi e faʻaulu ai le vai a itiiti ifo i le 2 taimi, soula fualaʻau manogiAano malosi, iʻa ma mushroom soups ma le tele o gaʻo
Mea manogi mama
Laʻau paluga pe tao tao (gaʻo-gaʻo): moa, toso, vela, palu gaʻo, lapiti. Aʻau: faʻamatalaga, polu, mataMeaʻai manogi e tele mea manogi, iʻa falai, iʻa
Fuamoa
Le sili atu i le 3-4 vaega i le aso: palatini palatiniMaea malosi, yolks
Mea gaosi susu
Palu atoa (e le sili atu i le 150 ml i le aso), sina sisi falaoa (1 sipuni i le aso)Palu le laumua, sisi, susu o le susu gaʻo, kirimoli oona
Faʻailoga
O se aso e le sili atu i le 150-200 g: keke, oatmeal, kariteSemolina, sana, araisa
Fualaau faisua
Kapisi, beets, kāloti, kukama, tamato, letisi, aniani lanu meamata, piOmoni, pateta,
Fua ma fua
Non-acidic, naʻo le i ai o le keleni, foamisi, tao taoFualaau suamalie, fualaau suamalie, lapisi, fualaau suamalie

E mafai ona e aoao atili e uiga i le auala e 'ai lelei ai ma le faʻaaogaina o le taʻaloga masani mai le vitio o loʻo i lalo.

Faʻaleagaina o le tino i le maʻisuka: meaai ma le lisi mo le vaiaso

O mea nei o se taumafa mo le togi o fatugaʻo ma le maʻisuka menu mo le vaiaso, lea e mafai ona suia e tusa ai ma mea e fiafia iai le tagata lava ia. Ae aua nei galo e uiga i fautuaga o loʻo i luga.

E tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le tiute uma i le fausiaina o le maʻi, ona e le mafai ona iloiloina le taua o le mulimuli i tulafono ma taʻiala uma o togafitiga.

O le isi fautuaga o le fuafua lea o au meaʻai ina ia latou pasia i taimi masani. Faʻaitiitia le fafagaina ma i le taimi e tasi, aloese mai le fiaai.

  1. muamua o le taeao - se fasi keke falaoa, tofu cheese, lauti,
  2. lona lua o le taeao - falao tao, 150 ml o kefir, o se ipu vai mama,
  3. 'aiga o le aoauli - fualaau faisua, karite i iʻa tipi, lauti,
  4. aoauli o le aoauli - fuamoa ua totoina, salati fuamoa, se ipu vai,
  5. muamua taumafataga - kuka kuka i laulaau enaena,
  6. o le taumafataga lona lua o se lagona o le paʻu.

  • muamua o le taeao - salati fuamoa, ti,
  • O keke keke ma le lauti e leai ni sasi, tasi pear
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fualaau suamalie, falala ma le susu moa kuka, se ipu vai,
  • aoauli aoauli - salati fuamoa, se fasi keke falaoa, se ipu vai,
  • muamua taumafataga - meaʻai fuamoa, se fasi keke falaoa, ti,
  • o le taumafataga lona lua o le kisi falaoa ma le ryazhenka.

  1. muamua o le taeao - tasi apu, faifaʻi gaʻo susu,
  2. 'aiga o le aoauli - oatmeal i luga o le vai, apu tao, se ipu vai,
  3. 'aiga o le aoauli - soupisi ma le sukala enaena, pike i luga o se uʻu fuamoa, se fasi keke falaoa, ti,
  4. aoauli aoauli - omelet ma fualaau faisua, lauti,
  5. muamua taumafataga - keke falaoamata ma moa moa, sau,
  6. o le taumafataga lona lua o le yogurt e le faguina.

  • muamua o le taeao - fuamata aina i le aofaiga o le 150 kalama, lauti ma se fasi keke falaoa,
  • 'aiga o le aoauli - oatmeal i luga o le vai, lauti,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fuamoa, fuālaʻau fuālaʻau, squid kuka, lauti,
  • aoauli aoauli - jelini e faavae i le oatmeal, se fasi keke falaoa,
  • o le uluai taumafataga - o le laʻau o manufasi ua tunu, fagu vevela vevela i luga o le vai, lauti,
  • o le taumafataga lona lua o se ipu tioata o soʻo se gaʻo susu gaʻo.

  1. muamua o le taeao - saladi berry, lauti,
  2. 'aiga o le aoauli - omelet ma fualaau faisua, se ipu vai,
  3. 'aiga o le aoauli - susu ma le durum wheat vermicelli, karite, salu kuka, tea,
  4. aoauli i le aoauli - apu tao, ti, se fasi keke falaoa ma le cheese tofu,
  5. muamua taumafataga - fufuluina fualaʻau i totonu o se pani ma moa, ti,
  6. o le taumafataga lona lua - le paʻu o le paʻu, o se ipu vai.

  • muamua o le taeao - 150 kalama o soʻo se fualaau faisua po o vine (maualalo GI),
  • 'aiga o le aoauli - oatmeal i luga o le vai, lauti,
  • 'aiga o le aoauli - o fualaau suamalie, paluga tipi, buckwheat, ti,
  • aoauli o le aoauli - se fasi keke falaoa, sipa cheese, ti,
  • muamua taumafataga - felafoaʻi fuamoa ma fualaau faisua, se fasi keke falaoa, vaivai coffee4
  • lona lua o taumafataga - tao tao, lauti.

  1. muamua o le taeao - fuamoa fualaau suamalie, 150 ml o meaʻai susu,
  2. 'aiga o le aoauli - lanu enaena ma fualaau faisua, lauti,
  3. 'aiga o le aoauli - o le keke buckwheat, cutlet fish, boiled cauliflower, tea,
  4. aoauli o le aoauli - se fasi keke falaoa ma se paʻu mo le maʻisuka mai le ate moa, lauti,
  5. muamua taumafataga - meaʻai fuamoa, fuamoa ua afifi, lauti,
  6. lua taumafataga o le afiafi - 150 kalama o le oatmeal i luga o le vai.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o mea taumafa mo le toilalo o le fatuga o loʻo faaauau pea.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e manaʻomia ai se faʻaeteete faʻafeiloaʻi. I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, e manaomia e le tagata maʻi le togafitiga o meaʻai mo le soifua maloloina ina ia puipuia ai lona tino mai faafitauli i luga o totoga o le tino.

O le faaletonu o le maʻisuka i le maʻi suka o se mea sili ona tupu, ona o le faateleina o le kulūkose i totonu o le toto, e maua ai le suavai faatasi ai, ma faateleina ai le mamafa i totonu o le glomeruli. Afai e te le aumaia le toto o le suka i le masani, o le faʻamaʻi e matautia ma le le atoatoa o le gaioiga galue. O le tagata gasegase o le a manaʻomia le faʻasologa masani.

E lima faʻailoga o le amataga o le faaletonu o le maʻisuka o le a talanoaina i lalo, pe faʻafefea ona faʻaleleia le gaioiga o lenei okeni e faʻaaogaina ai se meaʻai, o se meaʻai mo le le atoatoa o le tino, o loʻo faʻamatalaina, ma o se faasologa o vaiaso taʻitasi e tuʻuina mai.

  • Taeao o le taeao: alalaisa i luga o le vai poʻo le susu susu, curd with grapes, tea lanumeamata ma le meli.
  • Taʻaloga: kuka suamalie ma kulimi paʻu, 100 g o le paluga o paluga tipi.
  • Snack: kuki keke, faʻamafanafana mafana o a latou taifau e aunoa ma le suka.
  • Taina o le afiafi: iʻa fai, zucchini casserole, 200 ml o kefir.

Lua aso

  • Taeao o le taeao: kalu cheese cheese, oatmeal ma vine, lauti lanumeamata.
  • Taumafa: o le kulimi kulimi kulimi ma le seleselega, vailaʻau vine, meaʻai.
  • Taumafa: 100 g o le moa povi po o le fagaina o le fatafata o moa, mafiafia mea malie.
  • Taumafa: aano o manufasi ma le araisa ma fualaʻau, apu apu.

  • Taeao o le taeao: fagu velawheat ua tao, se ipu susu, se sipuni o le meli.
  • Taumafa: talotala ma kirimi kiripisi, meaʻai tunu, salati mai fuālaʻau fou ma fuālaʻau fuālaʻau, falaoa mago.
  • Taumafa: gaeliki mafiafia, fualaau faisua.
  • Taumafa: moa susu, pasta, kefir.

  • Taeao o le taeao: semolina, falaoa, tea lanu meamata.
  • Taumafa: kuka i ni mea teuteu i totonu o le fale, totoa salamu ma le kulimi mapu, falaoa.
  • Taumafa: oatmeal ma fualaau mamago, o se teuteuga o fua o le vine vao.
  • Taumafa: paluga o moa ma paluga pateta, sisi manaia ma le lanu lanumeamata.

  • Taeao o le taeao: mumu tila i luga o susu susu, se sanuisi ma se fasi salati ma le isalaʻelu, o le salu o le rose.
  • Taumafa: vinaigrette, soupeti soup, toasts.
  • Snack: oatmeal with fruits, susu mafanafana ma le meli.
  • Taumafa: fualaʻau suamalie ma eggplant, zucchini poʻo zuciniini i totonu o se ipu.

  • Taeao o le taeao: susu laisa arala, keke pati, lauti tipi.
  • Taumafa: sua o fualaau suamalie ma paluga tipi, tao tao, tao apu.
  • Snack: kisisisi ma le araisa sukalati ma jam poʻo jam, tiʻeli.
  • Ua uma nei: aano o manu fasi ma araisa ma fualaʻau, kefir, vine.

Aso fitu

  • Taeao o le taeao: falala tao i le suasusu, pulupulu pulupa.
  • Taumafa: suamalie fualaau suamalie, salalaʻau paʻu ma launiu ma laʻau, iʻa kuka ma kuka pateta.
  • Taumafa: gaosi fualaʻau, aʻano tunu.
  • Taumafa: aano o manufasi ma pasta kuka, salati totoma ma kulimi kirimigi.

O le inu i le faasologa o vaiaso taitasi e mafai ona eseese. I le vaeluagalemu o le taeao, e taua le faaopoopo o fualaʻau fou ma fua. I le afiafi e mafai ona e 'ai meaai: gelatinous jelly, marshmallows, marmalade. I le po, e fautuaina e inu lefir, ae le sili atu i le 150-200 ml.

Meaʻai o meaʻai

Afai o le toilalo i tagata matutua e masani lava ona i ai se mea lona lua ma o se faʻalavelave o se faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino o le tino, ona i tamaiti laiti le mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le tino.

O le tino o le tamaititi e matua nofouta lava i le tele o tapulaa e fesootaʻi atu i le le atoatoa o le tino. O le tino o le tamaititi o loʻo tuputupu aʻe faʻavave, latou te manaʻomia le tele o mea e maua mai le protein ma meaai maualuga i le kalori ia latou meaʻai. E leai ni tapulaa faʻatagaina faapitoa, sei vagana ai le puleaina o le masima e ala ile suʻe toto mo sodium, vai e puipuia ai le fula.

I le taimi o le maitaga, o fafine ei ai a latou lava nuances. Afai na mulimulitaʻi se fafine i le meaʻai i le taimi muamua aʻo leʻi maʻitaga, ona mafai loa lea ona tausia se meaai masani ma ni fetuunaiga laiti e tusa ai ma le molimau a le fomaʻi.

Afai o le togafitiga muamua e faʻamaonia pe a faia se fomaʻi, ona faʻasaina lea e fomaʻi le fafine i mea leaga uma, fautuaina le faatapulaʻa o le masima ma le vai. Puipuia i le taimi o le maitaga e faʻaititia lemu.

E le masani ona atiina ae le anemia masani o le I-II, o lea e taua ai le aofia ai o vitamini, oloa e uʻamea i le meaʻai. I le taimi o le taumafataga, e taua le mataituina o suʻega toto i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le 3 masina.

Uluai vasega

  • Soa eggplant. Fufuluina le isalaʻelu, tipi i ni fasi pepa ma tuʻu i totonu o le apa e aunoa ma le suauu. Kāreti, pepa logo ma pateta e asu i totonu o sina vaega o vai, faʻatasi ma le isalaʻelu ma kuka i le vevela vevela seia oʻo i le kuka. Soup e tatau ona tuuai. Mo le tofo, faaopoopo i ai meaʻai gaosi, togalaau fou.
  • Vegetable hodgepodge. Kāreti, pateta, kāpeti, aniani ma tamato e vaeluaina i ni pusa, faʻaopopo sina vai ma faʻapipiʻi ile vevela vevela. A uma ona tapunuina beef tipi, otaota ma faaopoopo i le sua. Aʻo le i auauna atu, o le supa na faʻaosoosoina mo le tusa o le afa itula.

Lua vasega

  • Sini zucchini. O le ma'ciniini maʻoti e faʻamamaina mai le peel, viscera, vaevaeina i ni lua tutusa. Mo le faʻatumu, faʻafeiloaʻi le sipuni, kāloti, faʻapipiʻi se araisa, se fuamoa. O mea uma e faʻafefiloi ma faʻafefiloi ma le suauʻu kulimi moli. Paʻu i zucchini faʻatumu i le faʻatumu, fufulu i le kulimi kuka ma otaota i luga, tuʻu i totonu o le ogaumu seia faʻasua. Isi fualaau mo zucchini kuka.
  • Paʻu omea.Taʻu fualaau faisua, tipiina i ni fasi vaega ma le pulupaʻu ma aniani, sasaa 300 ml o vai, tusa o le afa itula. A uma le kuka, faaopoopo ni laʻau, sua o le tipolo ma sina kulimi kirimigi. O le fua e lelei mo meaai pepe. Tele pikiapu ipu.
  • Laʻau o le Rosehip. E fufuluina ni fatu o le rosehip i lalo o le vai tafe, tuu i totonu o se fagu, sasaa le 2 lita o vai ma tuu i luga o le ogaumu. O le suka e tunu mo le tusa ma le 15 minute, pe a maeʻa ona tape le afi, ma o loʻo faʻaosoina pea le susu seia maeʻa maeʻa.
  • Apple compote. 3-4 apu o le a tipiina i ni fasi fasi falaoa, i le aveesea muamua o le 'au. E tumu potu i le 2 lita o le vai ma aumai i se mea vevela. Ina ua maeʻa ona alu e faamalolo lelei. E le talafeagai le faʻaaogaina. Faʻamatalaga atili e uiga i aogā ma faʻafefe o apu.

Ua iloa e le 'ai meaʻai i aso nei le tele o suʻega eseese. Afai e te faʻafesoʻotaʻi manatu, o nisi ipu fou e mafai ona liua i mea taulima.

Tuua Lau Faamatalaga