Mamesuka o le phosphate: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

I le lalolagi i aso nei, toetoe lava o matua uma e iloa se faʻamaʻi e pei o rickets. O tamaiti uma mai masina muamua o le pepe o lapatai mai e uiga i le manaʻomia ona puipuia lenei maʻi. Rickets e faatatau i le mauaina o faʻamaʻi e tupu mai ona o le gau o le cholecalciferol, o se vailaʻau e taʻua o le vailaʻau D.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o tamaiti laiti latou te maua ni faʻamaoniga o togafitiga, e ui i le tausisia o togafitiga. I se tulaga faapea, o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka phosphate e tatau ona masalomia. E le pei o rickets, o lenei maʻi e aʻafia i pateni. O le mea lea, o se faʻamaʻi sili atu ona ogaoga ma e manaʻomia ai togafitiga faʻavaʻaiga tumau.

O le a le maʻisuka phosphate?

O le igoa lenei o se kulupu o faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le mineral metabolism. I se isi auala, o togafitiga e taʻua o le vailaau D-resistant rickets. O le ituaiga sili ona maualuga o le maʻisuka phosphate e tupu i le tusa ma le 1 mai le 20,000 pepe faatoa fananau mai. O le faʻamaʻi muamua na faʻamatalaina i le 1937. I se taimi mulimuli ane, na i ai nisi ituaiga o gasegase o togafitiga. O le maʻisuka phosphate e masani lava ona maua i le amataga o le aʻoga. O le gaioiga o matua e tosina atu i le gasegase o le tino ma le vavau o ponaivi.

O nisi ituaiga o togafitiga e o mai faatasi ma isi faaletonu faʻaleaga. O nisi taimi o le faʻamaʻi o le maʻi, ma e na o suesuega suʻega e mafai ona iloa. Ua vaevaeina le faamai ma maua ai rickets, hypoparathyroidism ma isi pathologies endocrin. Togafitiga e tatau ona atoatoa mai le vave o le matutua.

Mafuaaga o le faamai

O le mafuaaga autu mo le atiina ae o le maʻisuka phosphate o se soliga i le genetic structure. O mutuaiga e fai ma tofi. O i latou e aʻafia le gasegase faʻamaʻi e mafai ona avea ma tamaitai ma alii. O le mutuale e tupu i le chromosome X, lea e taatele. I se tulaga e le masani ai, e maua ai le maʻisuka phosphate. E atiina ae i le tala o le tino o le manenchymal tissue, lea e oʻo lava i le vaitaimi o le prenatal. I lenei tulaga, o togafitiga e taʻua o "oncogenic rickets."

O le maʻi e mafua mai i le vaega o tubulopathies - o loʻo le atoatoa le aoga. Ona o le mea moni e faapea, o le toe faʻaaogaina o minerale i totonu o vavalalata vavalalata ua faʻaitiitia, e tupu aʻe le phosphorus i le tino. I le faʻaopoopoga, o le malosi o le absorption o le intestinal ua faʻavaivaia. O se taunuuga, o loʻo suia le suiga o le tuufaatasiga o meaʻai o ponaivi. E masani ona i ai le solia o le galuega a osteoblasts. E tuʻuina atu e tamaloloa le gaʻo faʻapitoa faʻapitoa i a latou tama teine, ma tamaitai - i tamaiti o itupa uma. I le avea ai o se tulafono, i tamaititi, o le faʻamaʻi e sili atu ona ogaoga nai lo teine.

Faʻavasegaga o le Maʻisuka Faʻavapesite i Tamaiti

E tele ituaiga o faʻamaʻi e eseese i fuainumera o le genetic and clinical criteria. O le tele o taimi, e maua ai le siakiina o le hypophosphatemic X, lea ei ai le ituaiga o tofi. Ae ui i lea, e iai isi ituaiga o togafitiga. O le faʻavasegaina e aofia ai fomaʻi nei o le faʻamaʻi:

  1. X-linked mamanu o le maʻisuka phosphate. O loʻo faʻaalia i suiga i le gene generator, lea e faʻasino ai le endopeptidase. O lenei enzyme e nafa ma le felauaiga o le tele o minerale e ala atu i laina eletise o fatugaʻo ma togafiti laiti. Ona o le fesuiaiga o le mutini, o lenei faagasologa ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le le atoatoa o ions phosphate i le tino.
  2. X-linked recessive type. O loʻo faʻaalia i se fesuiaiga o le gutu CLCN5, lea e faʻasolo ai se porotini e nafa ma le galuega o laina eletise chloride. O se taunuuga o le faaletonu, o le felauaiga o mea uma i totonu o le membrane o le tele o lapisi ua faʻalavelaveina. O e tauaveina lenei ituaiga o togafitiga e mafai ona avea uma ma tamaitai ma alii. Ae ui i lea, o le faʻamaʻi na o tamaititi e atiina ae.
  3. Autosomal o le ituaiga puletini o le maʻisuka phosphate. E fesootaʻi ma se fesuiaiga o le kenera i le chromosome 12. Talu ai ona o le faaletonu, o le osteoblast e faʻamalosi ai se porotini pathological lea e faʻateleina ai le soona faʻaleleia o phosphates mai le tino. Faʻailogaina o loʻo faʻaalia i se auala laʻititi, pe a faʻatusatusa i fomu X.
  4. Autosomal recessive type. E seasea. O loʻo faʻaalia i se faaletonu i le gene DMP1 o loʻo i luga o chromosome 4. E faʻapipiʻi ai se porotini e nafa ma le atinaʻeina o le ponaivi ma le nifo.
  5. Autosomal recessive type, faʻatasi ma le excretion o le calcium i le urine. E mafua ona o se faaletonu i se kulupu o loʻo i luga o le chromosome 9 ma e nafa ma le faʻaaogaina o laina eletise faʻalagolago i le sodium.

I le faaopoopo atu i mamanu o le maʻisuka phosphate, o loʻo i ai isi ituaiga o togafitiga. O nisi vailaʻau o le faʻamaʻi e leʻi suʻesuʻeina.

Eseesega i le va o Rickets ma Phosphate Diabetes

Rickets ma le phosphate diabetes i tamaiti e le tutusa le mea e tasi, e ui o le ata o le maʻi e toetoe tutusa. Eseesega i le va o nei maʻi i le etiology ma le faiga o le atinaʻeina. O mea masani e masani ona maua e mafua mai i le leai o cholecalciferol. O lenei vailaʻau o loʻo faia i le paʻu i lalo o le malosi o le susulu o le la. O se aga masani le faia o se fuataga o le vitamini D i aso uma mo tamaiti uma mai le 1 masina i le 3 tausaga, e le aofia ai le vaitau o le taumafanafana. Ona o le leai o le cholecalciferol, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le calcium ua faʻalavelaveina. O le iʻuga, o loʻo tupu aʻe le leaga o le ponaivi.

O le eseesega i le va o le maʻisuka phosphate o loʻo faasino i faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, o le mimitiina o minerale i fatugaʻo, aemaise lava phosphates, ua le afaina. I nisi o tulaga, o le le lava o le calcium e matauina. Talu ai ona o le solia o le tuufaatasiga o le mineral o le ponaivi o mea, o foliga o maʻi faʻalavelave tutusa. O le eseesega i le va oi latou e mafai ona faʻatuina pe a maeʻa suʻesuʻega a le falesuesue.

Hypophosphatemic rickets i tamaiti laiti: faʻamaoniga o le maʻi

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e masani ona maua i le tausaga lona lua o le olaga. I nisi o tulaga e le masani ai, e matauina ai i luga o le pisipopotemic rickets. O aʻafiaga e mafai ona maua i le pepe fou o le maso o le maso ma le faʻapuupuuina o vae. O faʻamatalaga autu faʻapitoa o le:

  1. Lafoaʻiga o sooga o vae.
  2. O le faʻavasegaina o foliga o le pito i lalo.
  3. Tuai le tuputupu ae i tamaiti - e iloagofie pe a uma le 1 le tausaga.
  4. O le faʻamaʻiina o le auʻau tapunia ma le taugata taugata - "pine taulima ma le roaryary."
  5. Paʻa i ponaivi o le pelvic ma le tui.
  6. Faʻaleagaina i le nifo nifo.

O le tele o taimi, o le faitioga autu a matua, o le pepe ua punou vae. Pe a oʻo i luma le faʻamaʻi, e faʻavaivai le ponaivi - osteomalacia.

Faʻamatalaga o le maʻisuka phosphate ma rickets

Ina ia iloa lelei togafitiga, o le suʻesuʻega o le meaola o le toto o loʻo faia. I lenei tulaga, ua iloa ai le hypophosphatemia. O le maualuga o le calcium i le tele o tulaga e masani, o nisi taimi e faʻaititia. I le taimi o le maualuga o rickets, o le faateleina o le alkaline phosphatase e matauina. Radiography e faʻaalia ai le osteoporosis ma le solia o vaega o le tuputupu ae o le ivi. O le urine o loʻo i ai se aofaiga tele o phosphate. O nisi taimi e matauina ai Kalaciia.

Togafitiga o rickets ma le maʻisuka phosphate

Laʻau tele o cholecalciferol e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka phosphate. I nisi o tulaga, o le sauniuniga o le calcium o loʻo faʻaalia. Ia mautinoa e faʻaaoga vailaau o loʻo i ai faʻamalama. Ina ia faʻaleleia le tulaga, o loʻo faʻamautuina vitamini ma mineral complexes. O nei mea e aofia ai sauniuniga "Vitrum", "Duovit", "Alphabet", ma isi.

Faʻasolosolo faigata o ponaivi, togafitiga o le physiotherapeutic, faamalositino togafitiga ma togafitiga faʻapitoa e faʻaalia. Faʻatalanoa ma se fomaʻi tipitipi e manaomia.

Polokalame puipuia ma faʻataʻitaʻiga

O faʻataʻitaʻiga aofia ai faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi ma fomai tipitipi, savali i le ea fou, o le filifilia o vitamini D mai le masina muamua o le olaga. Afai oi ai tagata mamaʻi i le phosphate-maʻisuka i totonu o le aiga, e tatau ona faia suʻesuʻega faʻavae i le taimi o le tuputupu ae o tama. O le faʻasolosolo e sili ona lelei i togafitiga taimi.

Aiga ma e le o ni faʻasalaga: mea tutusa ma eseesega

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le maʻisuka phosphate e tuʻufaʻatasia ai faailoga masani ma le mea moni e talepeina le metabolism. Faʻatasi ai ma le uʻamea - o le mea moni e taʻitaʻia atu ai i le tupu o manu, ma e mafua mai ona o le gasegase o le phosphorus ma le calcium. O le maʻisuka faʻasamaʻi i tamaiti e pei o se faʻamaʻi e tupu pe a leai se vitamini D i meaʻai, i tagata matutua e tupu tele le tele ma e faʻaalia i le faʻamaluluina ma le punou o ponaivi - osteomalacia. O isi igoa o vailaʻau D-faʻalagolago i luga o le kuluma, hypophosphopenic rickets, faʻataʻitaʻiga faʻapitoa aiga, ituaiga 2 rickets.

O le a le mea tonu e tupu i totonu o le tino ma lenei faʻamaʻi? Ina ia mafai ai ona saʻo lelei le tagofia o le maika ma le calcium, ma o le mea lea e fausia ai le ponaivi malosi, o le vitamini D e muamua manaomia. Pe a ulu atu i le tino ma meaai, ua liua i ni mea faapitoa e pei o le homone.

E pei lava ona fesoasoani le inisalini i sela e faʻaaogaina le kulūkose mai le toto, o vailaʻau D e maua ai le gaioiga ma le kesi. Ma i le auala lava lea e pei o le maʻisuka, o le inisalini o le gaosiga poʻo le faʻalogoina o le cell, e faʻalavelaveina, i le maʻisuka phosphate o le faagasologa o le gaosiga o vailaʻau e manaʻomia mo le tino mai le vailaʻau D e faʻaleagaina pe faʻaleagaina le tino ile faʻaitiitia o nei mea. E le o aʻafia e ponaivi, o le calcium e tumau pea i totonu o le toto, ma ua fufulu faʻamalama i le urine.

O aʻafiaga o le maʻisuka phosphate e talitutusa lava ma mea e tutupu e aunoa ma togafitiga mo rickets. E tupu le tamaititi, o loʻo iʻu pea i lalo ponaivi o lona puʻe, ma i tulaga ogaoga, na le toe mafai ona alu ese.

O le le atoatoa o le tino e lamatia ai tagata matutua i se mea e le mautonu, o lona uiga, o le maʻi e le faʻaleagaina - o le maʻisuka phosphate e faʻamalosia ai le ala o le maʻi na mafua ai.

Faailoga ma Faailoga

I tamaiti, o le manaʻoga mo phosphorus ma le calcium e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua, o lea o le a sili atu le faigata o aʻafiaga o le faʻamaʻi. E tusa ai ma faʻamaoniga autu, o le maʻisuka phosphate e faʻatasi ma faʻamau. Aemaise lava, o nei:

  • o le taifau le tumau,
  • curvature o vae pito i lalo ma le mataitusi O,
  • lalo ifo o le tuputupu ae masani
  • vavau o le tuila.

A o laʻititi lava, o le maʻisuka phosphate e masani lava ona iloa pe a māeʻa mātua o le pepe e le o tele sona gaioiga. O nisi tamaiti e tagi ma gaoioi pe a faamalosia i latou e savavali - o latou ponaivi ua afaina. Faʻasalaga, o ponaivi e pala, e tusa lava pe le o vaaia le curvature, e mafai ona masalomia le maʻi i tamaiti na e masani ona leai ni mea e le mafaamatalaina.

Ae o loʻo i ai se eseesega i le va o faʻamaoniga o le papaʻi masani ma le faʻapitoa. E masani ona aliali mai rickets i masina muamua o le olaga, o le maʻisuka faʻasaʻo mai le phosphate - amata i le afa lona lua o le tausaga, ma o nisi taimi i le 1.5-2 tausaga, pe a uma ona amata ona savali le pepe. I lenei tulaga, o le pito i lalo (ponaivi uumi uumi), o tulivae ma tapuvaevae e taualuga.

Faʻailoa saʻo le suʻesuʻeina o le toto mo suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole biochemistry ma le x-ray. O vaega o meaola o le toto ma le fausiaina o le ponaivi i totonu o se faʻamaʻi aiga e ese mai i mea masani ma na faʻafitauli e mafai ona maitauina i taʻaloga masani. I le avea ai o se tulafono, pe a masalomia le phosphate i le maua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, e fautuaina e fomai le suʻega i matua uma ma aiga.

E mafai ona togafitia togafiti faʻatasi o aiga?

O le mataupu faavae o le togafitia o le masani ma le aiga hypophosphatemic rickets e tutusa lava - o le fausiaina o le vaitamini D. Ae talu ai ona o le gaioiga faaleaiga o rickets ua le lelei, e manaomia tele vitamini i le tele o taimi nai lo le tulaga muamua. I le taimi lava e tasi, e tatau i fomaʻi ona mataʻituina le maualuga ole mumū ma le calcium i totonu o le toto ma isi mea faʻasolosolo meaola, filifilia taitoatasi le fua saʻo.

O le togafitiga o vailaʻau e faʻapipiʻiina i tapenapena (calcium glycerophosphate) ma meaʻai, ma e fuafua i le tausaga, o pepe e faʻamautinoaina faletini vitamini, mo se faataitaiga, Oxidevit, ma meaʻai e maua i le phosphorus e faaopoopo i la latou meaʻai.

Talu ai o le maʻisuka phosphate e talitutusa lava ma rickets o le ituaiga 1, ma o nisi taimi e le mafai ona faʻatuina se faʻamaoniga i le taimi lava lena, e fautuaina e fomaʻi matua o tamaiti ei lalo ifo o le lua i le tolu tausaga le suʻega atoa mai lea taimi i lea taimi. I nisi tulaga, o togafitiga fualaau e le lava, ona faʻasaʻoina ai lea o ponaivi e ala i taotoga. Ae o le faʻamaʻi lava e maeʻa pe a uma togafitiga?

E pei lava o le maʻisuka 1 e le mafai ona toe faʻafoʻi le gaosiga o lou inisalini, e le mafai ona "faʻafoʻi" maʻi faʻafitauli i le maʻisuka. Ae mo tagata matutua, o le aofaʻi o le calcium ma fulukalama o loʻo gaoioi pea e le tino ua lava lea.

O le mea lea, a uma le talavou, o le faʻamaʻi e faʻaleagaina naʻo taimi o le faateleina o le manaʻomia mo le calcium ma le ūkuka - i fafine i le taimi o le maitaga ma le lactation.

Ae o aʻafiaga "e leʻi faʻaaogaina" o le uʻamea - o le pupuu, o le vavau o vae - o loʻo tumau pea i le va o tamaʻitaʻi ma alii mo le ola. O tamaitai ona o le le atoatoa o ponaivi pelivali o nisi taimi e faia ai se vaega e le o iai.

Faailoga o le maʻisuka phosphate

  • O lenei faʻamaʻi o le taunuuga lea o se fesuiaiga i le chromosome X, lea e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o phosphates i le renal tubules, ma mulimuli ane mafua ai se faasologa o gaioiga faʻaleagaina lea e faʻalavelave ai i le masani ai o le faʻaaogaina o le calcium e le ponaivi.
  • O tane e ave le gaʻo le atoatoa e tuʻuina atu le faʻamaʻi io latou afafine.
  • O fafine o loʻo tauaveina le gaʻo le atoatoa e faʻaalia le faʻamaʻi i tamaiti o itupa uma (ma atalii ma afafine) tutusa.

Ole fediatrician fesoasoani o le a fesoasoani i togafitiga o le maʻi

Togafitiga o le maʻisuka

  • Faʻamatalaina le tele o doses o vitamini D (o nisi taimi mo le ola).
  • Maofa, calcium, vitamini A ma E.
  • I le tulaga o le vaivai (poʻo le faʻaleagaina) o le skeleton, o togafitiga faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina (mo se faʻataʻitaʻiga, faasaʻoina o le curvature o le ulaula e ala i le ofuina o corsets faʻasolosolo faʻapitoa).
  • O togafitiga faʻapitoa e manaʻomia naʻo faʻamaloga ogaoga o le skeleton. Faʻaalu pe a maeʻa le vaitau tuputupu aʻe.

Faʻaiʻuga ma taunuuga

  • Faʻaleagaina o le faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o le skeleton ina ua maeʻa le maʻisuka phosphate na pagatia aʻo laʻitiiti o loʻo faʻasaoina mo le ola.
  • Tamaititi i le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino.
  • O le alualu i luma o le ponaivi ma faʻafitauli faʻapitoa i le le lava o togafitiga e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa.
  • Faʻaleagaina o le nifo (faʻasologa o le fausaga o le faʻailoga, solia o le taimi ma le faʻatulagaga o le gaoi, ma isi).
  • Faʻalogologo le faʻalogo (o se taunuuga o le atinaʻeina o le suʻega o suʻega suʻega o le taliga ogatotonu).
  • O aʻafiaga o le faʻamaʻi e mafai ona avea ma nephrocalcinosis (faʻaaogaina o suauu calcium i fatugaʻo), lea e mafai ona oʻo atu i le toilalo.
  • O se faʻamaʻi na mafatia ai se teine ​​i le taimi o lona laʻitiiti e mafai ona mafua ai le paʻu o le ponaivi pelvic, ma o se taunuuga o se tulaga faigata o le galue. I le laasaga o le fuafuaina o le maitaga, o fafine ua maua i le maʻisuka phosphate i le tamaitiiti e tatau ona feutagai ma se tagata poto faapitoa e uiga i se vaega e mafai ona fai.

Puipuia o le Maʻisuka Phosphate

  • Le vave iloa o le faamai (avanoa vave i se fomai i le faailoga muamua o se faamaʻi mo le faamoemoe o le vave maua o le siakiina ma le tofiaina o togafitiga talafeagai: o le faamoemoega autu o nei faiga o le faaitiitia o le lamatiaga o faafitauli ma taunuuga).
  • Vaʻaia togafitiga ma le mataʻituina pea o tamaiti e tutusa lelei togafitiga a se fomaʻi ma le endocrinologist.
  • Fautuaga faafomaʻi ma fomaʻi mo aiga ei ai le maʻisuka phosphate (lea na mafatia ai se tasi o le aiga i lenei maʻi i le taimi o le tamaitiiti) i le tulaga o le maitaga fuafuaina.O le faʻamoemoega o lenei mea e tupu, o le faʻamatalaina i matua o le avanoa e maua ai se tamaititi maʻi ma logo e uiga i mea lamatia, taunuuga, faʻafitauli o lenei faʻamaʻi i le tamaititi.

Filifiliga

  • Ua iloa o se tasi o elemene autu autu o le ponaivi o mea o le calcium. O le faavae o le ponaivi faatasi ai ma le calcium o le folasia lea. O se tagata e faʻaaoga nei elemene i meaʻai.
  • O le aofaʻiga o phosphates (fuluʻi faʻamalosi) i totonu o le tino o se tasi lea o tulaga talafeagai mo le faʻaaogaina o le calcium e le ponaivi.
  • O se taunuuga o se fesuiaiga o se tasi o genes o chromosome X, o le absorption phosphate i totonu o le taʻavale, e faʻaleagaina, ma mulimuli ane o se faasologa o gaioiga faʻaleagaina lea e faʻalavelaveina ai le faʻaleleia o le calcium e le ponaivi.

FAAMATALAGA FAAMANATU

Faʻatalanoa ma se fomaʻi e manaʻomia

Lectures i le biochemistry o le KSMA, 2004
Volkov M.V., Dedova V.D. Orthopedics Children's Medicine, 1980

Faʻafitauli o le faʻamaʻi

O le faʻamaʻi e tupu mai ona o le faʻasalalauga e se ituaiga iloga, e faalagolago i le itupa. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻalavelave elekene, lea e suia ai le vailaʻau D i mea gaosi.

O le maʻisuka faʻasolosolo e amataina ona o se faʻamaʻi muamua i totonu o le renal tubules, lea e aofia ai i le phosphate resbsorption. Faʻatasi ai ma le pasene maualuga o le faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma le urine, o lona aofaiga i le toto o se tagata ua faʻaititia, e mafua ai le vaivai o ponaivi.

O le mafuaaga autu o le amataina o le faamai o suiga ia o le X chromosome, lea e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o phosphates ma faʻamalosia ai le tele o ituaiga o togafiti faʻaleagaina lea e faʻalavelaveina ai le faagasologa o le faʻaaogaina o le calcium.

O faʻamaoniga e faʻaalia ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli o le soifua maloloina lea e aofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka phosphate:

  • Faʻafitauli i le tulaga lautele o le tamaititi.
  • Tuai le tuputupu ae.
  • Faʻasologa o le pito i lalo i se o-foliga.
  • Suiga i le tapuvae poʻo tulivae.
  • Telefoni maso.
  • I le pito i tua, pe a faʻavauvau, o le tiga e aliali mai.

O suʻesuʻega faʻapitoa o loʻo faʻamatalaina ai le mea autu o le faʻamaʻi i le i ai o ni faafitauli i se tagata i le atinaʻeina o le maskloskeletal system ma faʻaleagaga o pito i lalo. E le gata i lea, i tagata e maua i le maʻisuka phosphate, o le tino puupuu, o mea e le masani ai ma isi fausaga o le skeleton ua maua, o le suiga o le gaioiga, o le tiga i le taimi o le gaioiga e mafai ona maua.

E mafai e fomaʻi ona faia se faʻamaoniga i le lua tausaga muamua o le soifuaga, talu ai ona o le fomaʻi e atiaʻe i se matua laʻititi ona o se genisposition. E tusa ai ma le atinaʻeina o le mafaufau, i lenei tulaga, o le maʻisuka phosphate e leai sona aoga, ae ui i lea, e fesootai tonu lava i le tulaga o le mafaufau ma faaalia ai ia lava i le mea moni e malamalama le tamaitiiti i lona le tutusa ma a latou tupulaga, tapulaa faaletino.

Ituaiga o rickets hypophosphatemic (maʻisuka phosphate)

Fomaʻi vaevaeina lenei faʻamaʻi i le 4 ituaiga autu:

  • O le ituaiga 1 ua aliali mai i le tausaga lua o le olaga o le tagata. O faʻapogai autu: faʻapupulaina le tuputupu aʻe, e leai se faʻapoponuina o le manava o nifo tumau, vaevaega o le tino, suiga o le rickets-ivi. Faatasi ai ma lenei ituaiga faʻamaʻi, faʻaititia le phosphate resbsorption ma faʻalauteleina ai suiga pei o rickets.
  • O le ituaiga 2 o le autosomal tele, lea e le fesootaʻi atu i le chromosome X. Faʻaalia i le tausaga muamua poʻo le lua o le olaga. E faʻaalia i le foliga o le curvature o pito i lalo, suiga i le puʻu. I lenei tulaga, e le suia le faagasologa o le alualu i luma, o se tagata ei ai sona tino malosi malosi. E i ai ni uiga malu o le rickets.
  • O le ituaiga 3 o loʻo faʻaalia i le tulaga o le faʻaaogaina o le paʻu o le calcium, lea e oʻo atu ai i le mea moni ua leva ona i ai i le 6 masina o le soifuaga, o le tamaititi ua i ai le gaogao, manatu faʻapitoa, toso pupuu, vaivaiga o le musika ma suiga o le siva i le tuputupu ae.
  • O le ituaiga 4 e tupu tele lava i le tamaititi aʻo laʻititi. E faʻaalia lava ia i le ituaiga o curvature o pito i lalo, o mea e le lelei ai le nifo ma rickets i tulaga eseese.

Faʻaiʻuga e mafua mai i le faʻamaʻi

Ona o togafitiga le lelei, o tagata gasegase e maua ai le maʻi e mafai mulimuli ane ona maua faʻafitauli nei:

  • Faʻaleagaina o le uaea, o se taunuuga - posture.
  • Manatu o le mafaufau poo le faaletino i le atinaʻe o le tamaititi.
  • Paʻu poʻo faʻalavelave masani e taʻitaʻia ai le le atoatoa.
  • Tomai o le atinaʻeina o le nifo, solia le taimi o lo latou atinaʻe.
  • Faʻafitauli i le atinaʻeina o le tusi suʻe suʻe suʻega.
  • Nifaelocalcinosis, lea o loʻo faʻamatalaina e ala i le teuina o le masima calcium i le fatugaʻo.

Afai o le tamaititi o loʻo i ai se vailaau i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi, ona amata loa lea o lana suʻega talu mai le fanau mai, ina ia puipuia ai faʻafitauli i le tele e mafai ai. Ina ia faia lenei mea, latou te siakiina le maualuga o le calcium ma le phosphorus, mataʻituina pe faapefea ona atiaʻe e le koleti, pe o le tuputupu ae e fetaui ma tulaga maualuga e tatau ona i ai i lenei tausaga.

Pe a iloa uluaʻi faʻailoga o le maʻisuka phosphate, e faatonuina tamaiti i vitamini. Afai e manaʻomia, e mafai e matua ona faatulaga ni aogā mo le tamaititi e maua ai vailaau mo le saolotoga, faʻapea foʻi ma le faʻatulagaina o malaga e aunoa ma se totogi i tolauapiga faʻapitoa soifua maloloina.

Fautuaga ile falemaʻi

O le maʻisuka phosphate o se faʻamaʻi matautia lea e atiina ae ona o se genetic predisposition, e aliali i le taimi o le tamaitiiti ma e mafai ona mafua ai ni faʻalavelave matuia.

Ae o fautuaga e uiga i le puipuia o le maʻi, e mafai ona vavaeese le atinaʻeina o lenei maʻi ona o le matauina ma le faaeteete o aiga laiti, pe afai e iai se faafitauli i totonu o le aiga ma i le genetic predisposition.

A o lei fanauina se tamaititi, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega atoa, a maeʻa ona mafai ona ia faʻatuina le ono mafai ona ola se tamaititi maloloina. E mafai foi ona e taumafai e vavaeeseina le atinae o le maʻisuka phosphate ma se asiasiga taimi i se tagata tomai faapitoa pe afai o ana faailoga e amata mai i se tamaititi mai se talavou.

Ina ia taofia le atiina ae o se faʻamaʻi matautia i se tamaititi, e tatau ona mulimuli i fautuaga a tagata tomai faapitoa ma faʻafesoʻotaʻi vave le falemaʻi mo togafitiga ma togafitiga. O le tagata muamua na gauai atu i mea sese i le masani ai o le atinaʻeina o le tamaititi, o le tele foi lea o le ono tulai mai o le avanoa e faʻaitiitia ai le tele o faʻafitauli e faʻapupula.

E tusa ai ma faʻamatalaga aloaia, e moni, e 52% o tagata o loʻo nonofo i le atunuʻu ua maua i le maʻisuka. Ae talu ai nei, o le tele o tagata e liliu atu i cardiologists ma endocrinologists ma lenei faafitauli.

O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le tasi itu poʻo le isi, o le taunuuga i mataupu uma lava e tutusa - o le maʻisuka e oti, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tino le atoatoa, e lagolagoina naʻo le fesoasoani a le falemaʻi.

O le a ou taliina le fesili ma se fesili - o le a se mea e mafai ona faia i sea tulaga? E leai sau polokalame faʻapitoa e tau ai ma le maʻisuka, pe afai e te talanoa i ai. Ma i totonu o falemaʻi i le taimi nei, e le o taimi uma e mafai ai ona maua se suʻega o le endocrinologist, ae le o le taʻuina o le sailia o se suʻega faʻataʻitaʻiga o le endocrinologist poʻo le diabetologist o le a ia maua le fesoasoani lelei.

Matou te mauaina le avanoa i le fualaau muamua na fai e avea o se vaega o lenei polokalame faavaomalo. O lona tulaga ese e mafai ai e oe ona faasolosolo malie ona faia meaʻai vailaau tatau i totonu ole toto o le tino, ma ulu atu i totonu o toto toto o le paʻu. O le faʻasalaga i totonu o le toto e tuʻuina mai ai mea e tatau ai i totonu o le tino faʻamalolo, lea e mafua ai ona paʻu i le suka.

Tuua Lau Faamatalaga