Totogi o le Maʻisuka

Mo le togafitiga o le maʻisuka, e faʻaaoga ai se taumafataga faapitoa, faʻapea foʻi ma vailaʻau e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto. E i ai tulaga pe afai o nei gaoioiga e le taitai atu ai i le mea e manaʻomia. I lenei tulaga, ua maua ai le maʻisuka faʻamaʻi. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e matua lamatia tele ma e mafua ai faʻalavelave i le gaioiga o totoga i totonu. Faatasi ai ma togafitiga le lelei, ei ai se tulaga lamatia o le oti. E faʻapefea ona iloa ma togafitia le faʻamaʻi i le taimi?

O le faʻasalaga o le maʻisuka e masani lava ona tulaʻi mai ona o le le lelei o meaai ma le taumafa. A faʻaleagaina gaʻo meaʻai, o le inisalini e le mafai ona faʻamautuina le maualuga o le suka i totonu o le toto.

E le gata i lea, o le pathogenesis o maʻi faʻapitoa e mafua ona o mafuaʻaga ua faʻaalia i lalo.

  • Suʻeina o vailaʻau mo togafitiga faʻapitoa.
  • Auala le saʻo ole togafitiga: ave sina tootoo o vailaau, teena le inisalini, faʻalavelaveina le togafitiga.
  • Mafuaʻaga faʻalavelave pipisi. O le maʻi e mafai ona tupu ona o nisi faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le faʻamaʻavaina o le tino ma le faʻaitiitia o le puipuiga.
  • Le faʻaaogaina o meaʻai. O vailaʻau e fai ai mea taumafa faaopoopo e na o sina vaega e aafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E faʻaaogaina mo faʻamoemoega o ausilali.

O nisi taimi e tupu ai le tauvaga ona o le faʻavaivai faifaipea poʻo le faʻalavelave mafaufau.

O le iloagofie o togafitiga e faigofie lava: i le 90% o mataupu, e popole se tagata e uiga i le susu ma le fiainu. I le gasologa o le aso, e mafai e le tagata gasegase ona inu i le 2-3 lita o le vai, ae o le manaʻoga mo le vai e le mou atu. I le aluga o taimi, o lenei uiga e faʻateleina pe, i se isi itu, ua mou atu na o ia lava.

I totonu o le maʻisuka, o mea nei e matauina i le vaega o le taufaasese.

Tuʻuina o le paʻu. Faʻateleina le suka o le toto, e faʻaleleia.

Numera po o le togiina o tamatamailima. E mafua ona o le faaleagaina o tamai vaa.

Faʻaolaina tele ma vave. E le gata i lea, o loʻo maʻi le tagata maʻi i mea manaʻomia - o le a faʻafuaseʻi ona faʻaosoosoina le malosi o le maʻi. O lenei faailoga e tupu mai ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai.

Paʻu faʻamaʻi: tiga o le tino, pseudoperitonitis, pulapula, afaina ma le vevesi o le puipui abdominal.

CCC faʻafitauli o le atuatuvale - faʻaitiitia le toto maualuga, o se faʻalavelave masani o le vaivai vaivai, tachycardia.

Faʻaaliga o le ketoacidosis: osofaʻiga o le nausea, vomiting, manogi o le acetone mai le vaʻa tautala, manava loloto.

CNS faʻamaʻi faʻamaʻi: faʻalavelave, le faʻalavelave, le mautonu ma le maumau le malosi, maʻi vevela, moe, le fiafia. O nei faailoga e suia e se coma ma le coma.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o faʻamaoniga o loʻo i luga e le faʻailoaina pe leai atoa.

Faʻailoga

E tolu mea taua mo togafitiga e iloa: hemoglobin glyc, o le maualuga o le suka i totonu o le toto (pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao), ma le maualuga o le kulukose i le urine. O faʻamaʻi, o le numera o le tino (BMI), o le toto cholesterol toto ma le maualuga o le maualuga o le toto o lo o amanaʻia.

O le maʻisuka e le mafaatusalia o loʻo maua ai faʻataʻitaʻiga nei:

  • maualuga o le maualuga o le suka - sili atu i le 0.5%,
  • anapogi toto glucose - sili atu i le 7.8 mmol / l,
  • toto toto pe a uma ona 'ai - e sili atu i le 10 mmol / l,
  • hemoglobin glycated - e sili atu i le 7.5% (faʻapitoa i le 6%),
  • o le maualuga o triglycerides e sili atu i le 2.2 mmol / l,
  • le aofai o cholesterol - sili atu i le 6.5-6.6 mmol / l,
  • toto maualuga - sili atu i le 160/95 mm. Hg. Art. (i le fua faatatau o le 120/80 mm Hg).

E mafai ona e mataituina nei tulaga i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. O le masini feaveaʻi e mafai ai e oe ona fuafua ni faailoga se lua - o le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao ma le 2 itula pe a uma se taumafataga. O le lona lua o loʻo suʻesuʻeina i le 5 taimi i le aso, ma le muamua i le taeao. E fautuaina mea e fai pe a maeʻa taumafa taʻitasi (pe a uma le 1.5-2 itula).

E le gata i lea, o le tele o fuataga e faalagolago i fautuaga a le fomaʻi. Afai na te faʻamatalaina ni fualaau fou, e tatau ona faʻatautaia atili le auiliiliga. Pe a mautu togafitiga togafitiga, e mafai ona faaitiitia le numera o suʻesuʻega. E fautuaina e ave le molimau mulimuli i le fale suesue.

O le isi auala e pulea ai le kulūkose ma le acetone i le urine e auala mai i faʻataʻitaʻiga faapitoa. E mafai ona faʻatau i latou e aunoa ma se faʻamaumauga ile falemaʻi. O le auiliiliga e tele ni nai minute. Afai o tino o le ketone o loʻo i ai i le urine, e suia le lanu o le siaki.

Muamua mea muamua, togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aʻafia ai e aofia ai le toe faʻaleleia o le suka suka. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le eletise e faʻapitoa ma faʻaumatia le vai. O le tagata gasegase e tatau ona mataʻituina le inumaga o le inisalini, malolo atoa ma faia suʻesuʻega masani e le endocrinologist. O vailaʻau faʻamalosi ua fautuaina e lau fomaʻi e tatau ona ave i se taimi talafeagai ae le suia i meaʻai.

O se tulaga taua o togafitiga o le saunia lea o se meaai mo se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1. E tatau ona aofia ai fualaau faisua fou, o gaosiga, o meaʻai gaʻo susu, aʻano tunu ma pata (oatmeal, buckwheat). E fautuaina e lafoaia le faʻaaogaina o le suamalie, falaoamata, falai, gaʻo ma ulaula, mea inu gaʻo.

Ina ia aloese mai le faaleagaina o le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona matauina meaai nei. I le taeao, e aoga tele le 'ai o le pata mai fatu, pusi lemu ma le salatisi o fualaau faisua fou. A maeʻa le 2 itula, e mafai ona e' aina le zucchini, le apu, ma le inu suamalie. Mo le taumafataga o le afiafi, ia saunia ni iʻa po o se fualaʻau fualaʻau, salati fualaʻau manogi ma pateta pateta ma moa. Mo se taumafataga i le aoauli - o se fuamoa, suauu, fuamoa faʻasalamalie ma tiiti e leʻi faʻasusu. I le afiafi ua faatagaina ai e inu se ipu malamalama o le kefir poʻo le susu.

Puipuiga

Ina ia mafai ona taofia le toe totogi, e tatau ona mulimulitaia nisi puipuiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, faia ni faatalatalanoaga masani ma se endocrinologist ma se suʻega ma se fomaʻi.

O le isi mea e puipuia ai le fuaina o le toto ma le pule o le kulukose toto. E manaʻomia foʻi suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻe ile suʻega - faʻataʻitaʻiga masani, biochemistry ma ECG.

E le tatau ona galo ia i tatou le tausisia o tulafono ole falemaʻi meaai.

O faʻafitauli faigata

I le le lava o le togafitiga, o le maʻisuka faʻateleina e mafua mai i faigata ogaoga. Aemaise lava, e mafai ona mafua ai le hypoglycemia - o se faʻaitiitia faʻaitiitia o le kulukose o le toto. O sea solitulafono ua faʻamaonia e nisi o faailoga: o le maʻi e lagona le fiaai ma le malepelepe. O se taunuuga, o le mea na tupu i le hypoglycemic, ua pasi i totonu o se coma.

O se taunuuga o togafitiga, o le ketoacidosis e mafai ona atiaʻe. E afua ona o le inuina o le tino e tino o le ketone poʻo toxins e maua mai i le gau o gaʻo. O lenei tulaga e mafai ona mafua ai se ketoacidotic coma. E masani lava e leaga.

O le faʻaleagaina o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona mafua ai faʻafitauli masani. Muamua, o faʻaaliga, faʻalavelave faʻalavelave ma toto toto e mafatia. O le tagata gasegase e mafai ona tupu se faʻalavelave matuia, afaina o le fatu, gangrene ma le tauaso atoatoa.

Glucosuria o se tasi o aʻafiaga matuia na mafua ona o le faʻamaʻi. E maua le suauu i le suʻega o le maʻi. Ua faailoa mai i lenei mea o lona maualuga i le toto na sili atu nai lo le tau faatagaina.

O le faʻalavelave matuia o le maʻi suka. E lamatia ai le soifua maloloina ae faapea foi le ola o le tagata maʻi. O se faʻalavelave e atiae pe afai e le saʻo le togafitiga. Ma le isi, o le maʻi suka e mafai ona mafua mai i le maitaga, maualuga le manaʻomia mo le inisalini i taimi o faʻamaʻi, faʻalavelave poʻo se faʻalavelave ogaoga.

O le Hyperglycemia e le itiiti ifo le lamatia. O le kulūkose o le toto e vave faʻavave. O le tagata gasegase vave ona gau le mamafa ma vaivai. O se faʻalavelave talitutusa e ō mai faatasi ma le faʻaleagaina tele o tino ma okeni.

O le soifua maloloina o se tagata e mafatia i le maʻisuka faʻateleina e faalagolago ile malosi e pulea ai a latou maʻi. O nisi o suʻega taua e mafai ona faia i le fale. O lenei mea o le a fesoasoani i suʻega faʻapitoa, masini ma masini. Afai e le o iai le tulaga, o le a manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

O le a le faʻamaʻi o le maʻisuka?

I le togafitiga faʻapitoa, o se aganuʻu le iloagofie o vaega o le "tali" o le faʻamaʻi togafitia:

  • Taui
  • Tofiga
  • Taumafaiga.

O le mea muamua e sili ona lelei mo le tagata maʻi. E tuʻuina atu faatasi ma le faʻamautuina atoatoa o le glycemia. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga a le fomaʻi, o le maualuga o le kulukose e le sili atu i le masani.

O le laasaga o le faʻasologa o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o le suka i le suka, ae pe a fetuunai le fualaau o fualaau faasaina, e mafai ona toe aumaia le mea e masani ai le fale suʻesuʻe.

Mafaufau i foliga o le maʻisuka faʻamaʻi, pe o le a le auala ma le auala e taulimaina ai, e tatau ona e malamalama o le fomaʻi e toetoe lava a le mafai ona faʻalogoina ma le fesoasoani o fualaau.

O le hyperglycemia faʻalautele e mafua ai le matuia tele i le tulaga o le maʻi. E faʻatatau i fua o le kulukose i totonu o le toto, atonu e eseese le ata o le falemaʻi. Ina ia faʻamautinoa le soifua manuia o le maʻi, o le iniseti o le inisalini e masani ona faʻaaogaina.

E tatau ona maitauina o le tulaga o le taupulepulega e sili atu ona lelei mo tagata gasegase ma le suiga muamua o le maʻi. Ae peitai, afai o le tetee i togafitiga e tupu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ona faigata tele lea ona aloese ona o le lavea o le tino i inisua o le inisalini.

Le natura o togafitiga

E toʻatele tagata e fiafia i le fesili: maʻisuka faʻamaʻi - o le a lea? Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, e le faaititia le maualuga o le suka i fualaau oona, lea e mafua ai ni faafitauli matautia.

Ina ia pulea le aoga o togafitiga o le maʻisuka, e iloa ai e endocrinologists ni vaega o togafitiga:

  1. Totogi - o faʻamau uma e latalata i mea masani. E le o fia inu se tagata, faʻalauteleina le urination, poʻo le mago i totonu o le vaʻa tautala.
  2. Taumafaiga - i le taimi nei o loʻo faʻateleina le faʻalauteleina o meaʻai suka.
  3. Taumafaiga - e faʻaalia i le faʻaateleina o le faateleina o le toto suka. I lenei laasaga, o le taufaʻamataʻu o le atiaʻe o aʻafiaga matautia e maualuga. E fesootaʻi atu i togafitiga le talafeagai. O le tele lava o taimi, o le tulaga o le taufaasese o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o le ituaiga lona lua o togafitiga e matua matautia lava.

Ina ia malamalama po o le a le maʻisuka faʻateleina, e tatau ona e suʻesuʻeina mafuaʻaga o lona tupu. O le tele o taimi, o lenei tulaga e mafua ona o le taumafa.

E le gata i lea, o le taufaasese o le maʻisuka o se taunuuga o na mea:

  • Le sese togafitiga. O le mafuaʻaga o faʻafitauli atonu o le faʻaaogaina o ni fua o fualaau oona. E le gata i lea, o le fomaʻi masani e masani ona avea ma taunuuga o le faʻalavelaveina o togafitiga fualaau.
  • Suesuega faʻamalosi

Ina ia maua ai le maʻisuka e le oʻoʻo, e manaʻomia le tele o faʻataʻitaʻiga.

O loʻo i ai le tele o vaega autu e mafai ai e oe ona iloilo le taimi o taui:

  • Le aofaʻi o le suka i totonu o le mimi
  • O le hemoglobin glycated,
  • O le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e fuafua pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao.


O le maʻi suka i le laasaga o le taupulepulega o loʻo faʻaalia i laina nei:

Faʻamatalaga autu e mafai ona pulea i le fale. Ina ia faia lenei mea, e aoga le maua o se glucometer. O lenei masini e fesoasoani e fuafua le aofaiga o le suka i le toto. O le togafitiga e faia i luga o se manava gaogao ma ni nai itula talu ona 'ai.

O ni taunuuga tetele

Afai e le togafitia le maʻisuka, o le faʻasalaga o le a faʻaosofia ai taunuuga ogaoga. E televave faʻamaʻi maʻi.

I se tulaga faapena, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. O aʻafiaga sili ona lamatia e aofia ai:

  • Hyperglycemia,
  • Hypoglycemia,
  • Maʻi faʻamaʻi.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, e televave le faateleina o le suka. Faʻatasi ai ma lona atinaʻe, vaivai ai, fiainu, fiaai. Ina ia taulimaina lenei soliga, e tatau ona e faanatinati le tuiina o le inisalini.

Hypoglycemia - o se faaitiitia faʻafuaseʻi i le kulukose toto. Pe a aliali mai, o lagona vaivai ma le fiaaai ua lagona. Afai e te le fesoasoani i se tagata, atonu o le a pauu i totonu o se coma. Ina ia ausia vave le glucose, e tatau ona e inu lauti ma le suka pe 'ai sina ituaiga o suamalie.

O le maʻisuka coma e mafai ona tele ni ituaiga. Ketoacidotic, hyperosmolar, lactic acid foliga e iloga. E taʻitasi i latou e faʻaalia i faʻamaoniga faapitoa ma se eseesega i faʻamatalaga o falemaʻi.

I se tulaga faʻapea, e tatau ona vave faʻamaʻi le maʻi.

Mafuaaga o le Taui o le Maʻisuka

O le maʻisuka faʻateleina o se faafitauli ogaoga mo tagata maʻi ma le fomaʻi. I le tulaga muamua, e lagona e se tagata le leaga ma e le mafai ona taitaia se olaga masani. I le lona lua, e faigata ona filifili le fetaui tonu o vailaau e faʻamautinoa ai le tulaga o le maʻi.

E tele mafuaaga mo le fesuiaiga o le maʻi suka i le tulaga o le taupulepulega. E faʻalagolago lava i uiga taʻitasi o mataupu taʻitasi. O mea taatele o le:

  • Le amanaiaina o fautuaga a le fomaʻi e uiga i meaʻai. O le taumafataga o se tasi lea o metotia autu mo le faʻamautuina o le gaʻo gaʻo i le maʻisuka ituaiga 2. O le taumafa masani po o le taumafa i mea faasolitulafono e mafai ona mafua ai le taui,
  • Le faʻaaogaina o le le lava o fualaau oona poʻo le faʻamavae atoa. O nisi taimi o gasegase, i le lagonaina o se faʻaleleia le tumau, filifili latou lava e lafoaia le faʻaaogaina o laumei poo inisalini. Ua mafua lenei mea i le faʻaitiitia o le soifua lelei,
  • Filifiliga le saʻo o togafitiga masani. O lenei tulaga e mafai ona fai pe afai e le o faʻamalamalama lelei e le fomai uiga o le mataupu o le falemaʻi o se tagata maʻi faapitoa,
  • Le togafitiga le pulea ma togafitiga faʻa-tagata. O le faasiliga o le maʻisuka o loʻo alualu i luma ona o le maualalo o le aoga o ia vailaʻau,
  • Manatu faaletino ma mafaufau,
  • Faʻamaʻi. O le osofaia o le tino e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E tuʻuina mai ma le paʻu tele o le tele o le vai i le tino.

Ina ia faʻamaonia saʻo le tulaga o le maʻi, e tatau ona faʻamautu i se taimi vave pe aisea e alualu ai i luma le maʻisuka lē mafaamatalaina. I nisi tulaga, o le soifuaga o le tagata e faalagolago i lenei.

Pepa ma mucous membranes

E i ai le tele o aʻafiaga e afaina tele ai siama ma mucous epithelium:

  1. O le gasegase o le maʻisuka - o gaioiga masani i totonu o le paʻu e mafua ai le leiloa o le vai. Faatasi ai ma le faʻaauauina pea o lenei tulaga, o le dermatitis e tupu. I totonu o tagata, o lanu malosi e aliali mai i luga o le paʻu. O le faʻavaeina o maʻi o le gaʻo i pito i lalo e mafai foi.
  2. Xanthomatosis - o lenei faaupuga e faatatau i mea e le masani ai le dermatological, o ni nodules piniki. E eseese a latou lapoa ma e fesootaʻi ma faafitauli ile lipid metabolism. O ia ituaiga faʻavae o loʻo faʻapipiʻiina i luga o paʻu ma paʻu o lima.
  3. Lipoid necrobiosis - e tupu i mataupu faigata o le maʻisuka. O aʻafiaga e tuʻuina atu faatasi ma le faʻavaeina o patupatu i luga o le paʻu, lea e taʻua o papules. A o faasolosolo le gasologa, o le gasegase i nofoaga ua afaina ua mate ma ua avea ma lanu samasama-mumu. Mulimuli ane, o uluaʻi ulutala e fausia i nei vaega.
  4. Lipodystrophy - faatasi ai ma lona atinaʻe, o le gaʻo gaʻo ua mou atu i totonu o le paʻu. O lenei laasaga e matauina pe a faʻaaogaina le faʻaititia o le inisalini sauniuniga. E i ai se tulaga lamatia o se foliga o le gasegase, lea, i le isi itu, ua tele naua le gaʻo. E mafua lenei mea ona o le gaʻo gaʻo gaʻo.
  5. O le meaʻai faʻaogaina - i lalo o le malosi o le inisalini, o le kulukose o loʻo gaogao i gaʻo gaʻo. O lenei mea e mafua ai ona teu i luga i le pito i luga o le tino, ae o vae e sili atu ona vevela.


Faailoga o le taufaasese

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻaloga e masani ona faʻatasi ma le hyperglycemia. O le faʻamaʻi faʻapitoa i le natura ma tataʻi toetoe o totoga uma ma suauʻu i le faagasologa. O tulaga masani o le faʻaauau pea o le gasegase o le gataifale o le:

  • O le fia inu pea (polydipsia),
  • Manaʻo e 'ai atili (polyphagy)
  • Faʻavaʻa vave (polyuria),
  • Tele vaivaiga
  • Vaivai,
  • Moega o le moe
  • Lotogia o le mafaufau (i ni faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi).

O se vaega o le maʻisuka totogi, o le faʻamautinoaina o le glycemia o le maʻi. O faʻamaoniga uma o loʻo i luga e mafai ona mou ese atoa. E lagona lelei le maʻi.

O le maʻisuka faʻateleina e tuʻuina mai faatasi ma se faʻataunuʻuina tele o le ata o le falemaʻi. Faʻatasi ai ma le faʻaosoosoina o le faʻamaʻi i lenei pepa, e ono tulaʻi mai ni faʻailoga fou:

  • Smell o le acetone mai le gutu
  • Le iloa le mafaufau
  • Tutu le afu.

O le taimi faʻatulagaina o le glycemia o le auala lea e tasi e faʻamaonia ai le soifua manuia o le maʻi. I lenei tulaga, o le fiafiaga e tuʻuina atu i injections o le inisalini, nai lo le tuʻuina atu o fualaau o vailaʻau.

O le iloa lelei o le maʻi o le tagata i lo latou lava soifua maloloina ma le natura o le tumau o le gaosiga o le gasegase o gasegase i nisi taimi e mafua ai le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻi.

O le lamatiaga autu o le faʻamalosia o le maʻisuka o se faʻateleina tele lea i le avanoa o le vave faʻavave. O faʻafitauli matuia o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • O le hypoglycemic coma,
  • Ketoacidosis
  • Hyperosmolar poʻo lactic acidosis coma.

O tuʻutuʻuga nei e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli masani, lea i le tasi tikeri poo le isi alualu i luma i soo se maʻisuka:

  • Nifaeropathy O le maualuga tele o le atinaʻeina o togafitiga o le faalēaogāina o le tino,
  • Retinopathy Faʻaleagaina faʻasolosolo. O le tagata maʻi e feagai ma le tauaso tele
  • Polyneuropathy. Faʻaleagaina o le tino o le tino e mafua mai i le leai o se malosi ma le lagona tiga i vaega eseese o le tino,
  • Micro ma macroangiopathy. O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻalavelave o ulupala o gaʻo i luga o le paʻu o vae (sili ona masani) poʻo le gangrene. O le maliu o masini mūmū e manaʻomia ai togafitiga (faʻamavaega).

Faʻasaga i tua o togafitiga o le maʻisuka, e le gata i lea e tulai mai le le faʻamaonia. O le tino e sili atu ona faigofie i aʻafiaga o microbes leaga. O le osteoporosis e alualu i luma, lea e mafua mai i le faateleina o fusi ponaivi.

O le puipuia o se atinaʻega o mea tutupu, e tatau ai ona faʻamautu le glycemia o le maʻi i le vave e mafai ai.

Totogi o le Maʻisuka

O taui ma taufaasesega e feteenaʻi setete. Faʻasalaga o le maʻisuka, o le kulukose i le toto o le maʻisuka e le faʻamaonia pe leai foi le fetaui lelei mo galuega masani a le tino. O lenei mea e lamatia ai le faʻaleagaina o totoga ole gasegase ma e manaʻomia ai togafitiga faʻafomaʻi vave. I lenei tulaga, o fomaʻi e toe iloiloina atoa le togafitiga ua faatonuina ma faʻasolosolo ona fautuaina togafitiga faafouina.

Paʻu ma sooga

O le taotoga o le maʻisuka e mafua ai le tele o leona o sooga ma le ponaivi. O le tele o taimi, o na faʻafitauli o loʻo tupu:

  1. O le maʻisuka osteoarthropathy - o loʻo tuʻuina mai ma le gaogao faʻatasi ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, lea eoʻo mai ma le faʻavaeina o maʻi pipisi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faagasologa, o le tele lava o taimi ua i ai ni faafitauli i totonu o le tino, metabolism, ma vascular structure. O le tele lava o taimi, o aʻafiaga e afaina ai vae, ae o nisi taimi e mafatia foi lima.
  2. Ostesterosis oona - faʻasolosolo malie le soifua maloloina o le tino, e mafua ai le vevela o le ponaivi. O se taunuuga, o fusi e avea ma masani. O le vetebrae ma le 'auga o le suilapalapa e masani ona afaina.

O le maʻisuka e le mafaamatalaina - o le a le mea? Faailoga ma Faʻafitauli

O le toʻatele o tagata e feagai ma se faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le a lenei mea O le a le matautia o lenei ituaiga o le maʻi? E i ai togafitiga lelei?

E mafai ona puipuia le amataga o le taupulepulega? O tali i nei fesili e taua i le toatele.

E faʻapefea ona puipuia le faʻasalaga?

Puipuiga o soʻo se faʻamaʻi poʻo se tulaga e masani ona faigofie ma saogalemu nai lo togafitiga. E moni foi lenei mea mo le faʻasalaga o le maʻisuka. O le puipuia o le tupu mai o se faafitauli matuia e moni.

O vaega autu e tatau ona manatua pea e le maʻisuka o:

  • Faʻaauau le siakiina o le glycemia. O le faʻaaogaina o glucometers taga e mafai ai e oe ona maua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i soo se taimi. E fesoasoani lea e iloa ai le faafitauli i le amataga o lona atinaʻe,
  • Tuʻuina o suʻesuʻega masani e se fomaʻi. Afai e mafai ona faʻasaʻo le glycemia tasi, ona le faʻamaonia ai lea o le manaʻomia mo togafitiga faifaipea. E masani ona e manaʻomia le fetuunaiga o le polokalame o le soifua maloloina i uiga o le faʻafitauli,
  • Le leai o se suiga tutoatasi i le faagasologa o togafitiga. Le faʻaaogaina le faʻaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e mafai ona mafua ai le taufaasese,
  • Oti
  • Faataunuuga o fomaʻi.

O le tino o le maʻisuka o se faafitauli ogaoga lea e lamatia ai le ola maloloina ma o nisi taimi o le soifua o le maʻi. E le mafai ona e le amanaiaina. E tatau ona e taumafai pea e faʻasaʻo le glycemia i se taimi puupuu lava.

Togafitiga o le maʻisuka

O le vaega o le taui, faʻaogaina ma le taufaasese o le maʻisuka e iloga. O le taui e faʻaalia i le faʻamaoniaina o le maualuga o le kulukose o le toto e uiga i le talaaga o togafitiga fualaau. O le tulaga o nei tagata gasegase e faamalieina. O aʻafiaga mai totoga ua toesea. I le laasaga o taui, o le kulukose e le o iloa i le urine. Aʻo suʻesuʻeina le tulaga o se tagata maʻi, o faʻataʻitaʻiga nei e faʻaaogaina:

  • maualuga le hemoglobin glycosylated,
  • totoga o le kulukose (i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai),
  • urine glucose concentration,
  • maualuga le maualuga
  • cholesterol ma triglycerides
  • fua o le gaʻo (numera o le tino).

O le maʻisuka tausisia o le maʻisuka o loʻo faʻamalamalamaina o le maualuga o le kulukosesese o ia tagata maʻi e itiiti ifo i le 14 mmol / l. Mo se aso ma le urine, e le sili atu i le 50 g glucose ua tuʻuina atu. I le gasologa o le aso, e mafai ona maua fesuiaiga i le suka. I le mulimuli ai i le vaega o le faʻasologa, o le tulaga o le taupulepulega e atiina ae. E sili atu le leaga.

Vailaʻau oona

O le maʻisuka faʻamalosi i le tulaga o le taufaasese e masani ona faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino. Muamua, e mafatia le faʻaoga o le oral. E tuʻufaʻatasia lenei mea ma le atinaʻeina o nifo o le nifo, faʻasalaga faʻafuaseʻi, gingivitis.

A o faagasolo maʻi faʻafitauli, o isi faafitauli e tulai mai:

  • Nausea
  • Paʻu o le tino
  • Faʻaaliga o le anorexia,
  • Faʻafefe.


O faʻasologa e mafua ai faafitauli i le faʻaaogaina o meaʻai ma le gaioiga o le gaioiga o masini. O lenei mea e mafua ai le faamutaina o le tuufaatasiga o enzymes ma le elemene.

E masani ona i ai ni faʻafitauli:

  1. O le gasegase o le gasegase - o se uiga tulaga ese o le manava tuusaʻo. I tulaga faigata, e le o iai ni mea e le masani ai.
  2. O le maʻi faʻamaʻi pipisi - faʻaalia i le faʻaitiitia o faleoloa glycogen ma le faateleina o le lipid volume i le ate. O lenei mea e mafua ai le gasegase gaʻo. O nei laasaga e mafua ai le faʻamalosi ma le faʻateleina o le ate. E paʻu le paʻu.

Fuafuaga o le faʻasoasoaina o mea ma mea faʻapitoa

O le tauvaga e iloiloina e suʻesuʻega falesuesue. O faʻataʻitaʻiga nei o loʻo faʻaalia ai se ogaoga o le faʻamaʻi:

  • glukose i luga o se manava gaogao e sili atu i le 14 mmol / l,
  • Tuuina atu o le glucose i aso taitasi e sili atu ma le 50 g,
  • le i ai o le ketoacidosis.

O le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 e mafai ona oʻo atu ai i se tulaga lamatia e pei o le hyperglycemic coma. I le atinaʻeina o le faamaʻi, togafitiga o le genetic, suiga o tausaga, le lelei o mea taumafa, mamafa tele, maʻi faʻapitoa, maʻi faʻamaʻi, ma le faʻavaivai faifai pea, e sili ona taua. O le atinaʻeina o le maʻisuka faʻateleina e mafai ona faia i le talaaga o le le tausisia o le taumafa na faatonuina e le fomaʻi, o le faʻalauiloaina o mea maualalo o le inisalini, solia o togafitiga togafitiga, faʻalavelave. E tatau ile tagata maʻi ona mataʻituina i aso uma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao. Mo lenei mea, e sili atu ona faigofie le faʻaaoga o mita o le kulukose toto.

Taunuʻuga o le faʻamaʻi

Afai o le maʻisuka totogi e le mafai ona faʻaalia i soo se auala, ona faʻamaʻi ai lea o le maʻisuka o le a faʻaalia. O faʻafitauli uma e mafua mai i auala nei:

  • faaputuga o kulukose i totonu o le toto,
  • faaleleia atili le gau o lipids ma pulu,
  • faateleina le mamafa o le toto i le toto,
  • leai o vai ma eletise,
  • faaitiitia le puipuiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i tulaga ogaoga e mafai ona oʻo atu i faʻafitauli nei:

  • retinopathy (togafiti faʻamaʻi),
  • Nephropathy (faʻatoʻaga fatuga),
  • faaitiitia i totonu o mea e mafai ona fai o le paʻu ma le atinaʻe o dermatosis,
  • o foliga vaaia o lanu samasama i luga o le paʻu (xanthomatosis),
  • faaleagaina i ponaivi ma sooga,
  • osteoporosis
  • solia o le gaioiga o le vaega o meaʻai,
  • gasegase gaʻo,
  • maʻi faʻamaʻi pipisi ma le gasegase,
  • cataract
  • glaucoma
  • neuropathy.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻailoaina i le fiainu, pa'ū o le mamafa, faʻalauteleina o meaʻai i aso taitasi, o le lagona faifai pea o le fiaai. I faʻamaʻi 2, o nei faailoga atonu e le o iai. A oʻo ina faʻaleagaina le maʻisuka totogi, o le a faitio tagata i le faʻaitiitia o le vaʻai, paʻu o le paʻu, paʻu o le paʻu, maʻi tigaina, ma le susu. O aʻafiaga aupito sili ona ogaoga e aofia ai le vavae ese mai o le tino, faʻasologa o le cataract, o le hyperglycemic coma, nephropathy.

Fuafuaga mo togafitiga o maʻi

Ole togafitiga o nei tagata gasegase e tatau ona atoatoa. E aofia ai togafitiga faʻamalosi, faʻafefe, faʻaitiitia le atuatuvale, mataʻituina le kulukose o le toto i se taimi pe faalua i le aso. I le tulaga o faʻalavelave ogaoga (ketoacidosis, hypoglycemia, hyperosmolar poʻo le hyperglycemic coma), e manaʻomia le falemaʻi. I le tulaga o le hypoglycemia, e tatau ona avatu i le tagata maʻi le lauti suamalie, se fasi suka poʻo se sipuni o le meli. Ole aofaʻi o meaʻai gaʻo e tatau ona laʻititi.

I tulaga ogaoga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi. A maeʻa ona taunuu mai, atonu e manaʻomia le faʻatonuina o le fofo a Glucagon. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hyperglycemic coma, o loʻo faʻaaogaina fualaau faʻasaina inisalini, ma o le faʻasolosolo togafitiga e faia foi. I le tulaga o le retinopathy, o togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o le faʻaleleia o le microcirculation, angioprotectors. I tulaga ogaoga, e manaʻomia le togafitiga laser poʻo le sili atu faʻamalositisi. O le taui o le maʻisuka e taua tele mo le gaioiga masani o le tino atoa. O le mea lea, o lenei faʻamaʻi i le tulaga o le taupulepulega e ono lamatia ai le soifua o tagata. Ina ia puipuia ni faʻafitauli, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

Togafitiga ma le faʻamaʻi le maʻisuka: o le a le eseesega?

I le amataga, e taua le malamalama i faamatalaga faavae. I aso nei, e toʻatele tagata e feagai ma se faʻafitauli e pei o le maʻisuka faʻamaʻi. O le a lenei mea

Afai o tatou talanoa e uiga i se ituaiga totogi o le faamaʻi, o lona uiga o lona uiga o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi e masani lava. O lenei faailo e mafai ona tausia faʻatasi ma le fesoasoani a vailaʻau (e aofia ai insulin), meaai lelei, malolo ma moe.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Ae mo le tasi mafuaaga poʻo le isi, o le maʻi e mafai ona faigata. O le tele o taimi, ua maua ai le maʻisuka ituaiga 2, e ui lava e mafai ona faia se vasega talitutusa ma se ituaiga o le insulin-o le maʻi (ituaiga 1).

O a faailoga e taua mo le fuafuaina o le tikeri o taui?

I le faagasologa o le suʻesuʻeina o lenei faʻamaʻi, e tele mea taua e amanaia.

Ua uma ona e iloa po o le a le mea e faʻalogo i ai pe a suʻesuʻeina le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka ma pe o le a. Ae o le a se mea e mafai ona amataina ai le amataga o le taufaasese?

E tusa ai ma iloiloga, o mafuaʻaga e taʻitasi i tulaga taʻitasi. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi mea nei e aʻafia ai:

  • meaai le talafeagai, taumafa, taumafa taumafa faasaina mo le maʻisuka,
  • togafitiga le saʻo lelei togafitiga, faʻatagaina le faʻaaogaina o meaʻai e le tagata maʻi nai lo togafitiga faʻasoifua maloloina,
  • filifilia o le sese o le inisalini,
  • teena o togafitiga o le inisalini,
  • faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le faʻamalaina,
  • faʻaauau le atuatuvale, faʻavaivai lagona.

Ae paga lea, o le toʻatele o tagata e feagai ma se faʻafitauli tutusa. O le a le uiga o le maʻisuka faʻamaʻi? O a ni faʻamaoniga eo mai faatasi ma lenei faʻalavelave faʻaleaga? O le ata o le falemaʻi ei ai le tele o itu:

  • o loʻo i ai se paʻu mamafa mamafa,
  • gasegase e faitio i le vaivai, vaivai faifaipea ma le moe,
  • uunai e urinate
  • o se faailoga iloga o le maʻisuka o le susu ma le galala malosi,
  • o nisi taimi o le soliga o galuega a tagata e auiliilia ata e mafai.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, aua e te faatali - e manaʻomia ona e faʻatalanoa se tagata e finau. O le taua tele i lenei tulaga, o le mataʻituina faifai pea o le kulūkose o le toto.

O taunuuga o le maʻisuka masani

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka e sili ona matautia. O le faateleina o le faateleina o le kulukose o le toto e afaina ai le tulaga o le toto toto, afaina gata ma totoga o faaaliga vaaia. E i ai le tele o faʻafitauli faʻalavelave lea e mafai ona taʻitaʻia ai le faagasologa o faʻasalalauga masani.

  • Nifaeropathy - faʻaleagaina faʻaleagaina o fatugaʻo, lea e fesoʻotaʻi ma le faʻateleina o le mamafa i totonu o totoga ma le faʻateleina o le hyperglycemia. E tusa ai ma iloiloga, i le tele o tulaga o lenei faʻamaʻi e mafua ai le le atoatoa.
  • Microangiopathy - faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o toto laiti.
  • Matelaina o le maʻisuka o se faʻalavelave ogaoga o microangiopathy. O le faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o vaʻa laiti o le retina, lea e masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa o le faʻaaliga.
  • Faʻaleagaina o le fatu ma toto totoe aofia ai le atherosclerosis, faʻamaʻi o le myocardial, ma le maʻi fatu fatu.

O le ituaiga o gasegase o le maʻisuka e matua matautia lava. Ole maualuga o le insulin ma le kulūkose o le toto e toetoe lava a le mafai ona togafitia i fualaau. O le mea lea, o le togafitiga i lenei tulaga ua faʻaititia i le faʻaumatia o faʻamaoniga ma faʻafitauli. O le tagata maʻi e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa E taua le mataʻituina o galuega a le loto, le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le gaioiga o gaʻo, ma isi.

Ua uma ona e iloa le mafuaʻaga e atiina ae ai le maʻisuka faʻamalosi, pe o le a le mea ma po oa faʻafitauli e mafai ona taʻitaʻia. O le mea moni, o se tulaga faapena e matautia ma e mamao mai i taimi uma e mafai ai ona faʻamaonia togafitiga. O le mafuaaga lena e sili atu ona faigofie le taofia o le atinaʻeina o le tulaga o le taufaasese. E tatau ona e usitai i ni nai tulafono faigofie.

  • O tagata maʻi suka fautuaina e teena meaʻai, flora ma meaai mama, faapea foi ma meaʻai e aofia ai le kulukose.
  • Aua nei faʻalauiloaina meaai falai i le meaʻai. Fomaʻi fautuaina e kuka meaai mo se ulugalii poʻo totonu o le ogaumu - o lea e sili atu ona aoga.
  • E taua le taulaʻi i le meaʻai - e sili le lelei ona 'ai soo, ae i ni vaega laiti.
  • E tatau ona e mataʻituina le paleni o le faʻaaogaina ma faʻaalu calories.
  • O se vaega taua o le olaga o se tagata maʻi i le maʻisuka o le gaioiga faaletino. O le mea moni, o loʻo matou talanoa e uiga i gaoioiga talafeagai, pe o le taeao e tamoe, aau pe na o se savalivali i le paka.
  • E fautuaina e le au atamamai le matauina o le ala sao ma le malologa, aua o le galue e aafia ai le tulaga o le hormonal ma le maualuga o le suka.
  • E tatau ona e mafaufau e uiga i le yoga ma le mafaufau loloto, aua e fesoasoani i le taulimaina o le faʻanatinati.

O le mea moni, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le toto o le suka. Afai ei ai soʻo se suiga ma le soifua maloloina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi. O le vave lava ona matauina le laʻasaga o le taufaasese, o le tele o avanoa e taofia ai le atinaʻeina o nisi faʻafitauli.

Aafiaga gasegase ma le tumau o le maʻisuka faʻateleina

O le maʻisuka e leai se aʻafiaga o se tulaga matautia lea e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. E masani lava, o lenei fomaʻi e mafua mai i le solia o le olaga, sese i meaʻai, poʻo le le lava o togafitiga talafeagai.

O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi i se taimi vave lava ma mafai ai ona mulimulitai i ana tofiga.

E toʻatele tagata e fiafia i le fesili: maʻisuka faʻamaʻi - o le a lea? Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, e le faaititia le maualuga o le suka i fualaau oona, lea e mafua ai ni faafitauli matautia.

Ina ia pulea le aoga o togafitiga o le maʻisuka, e iloa ai e endocrinologists ni vaega o togafitiga:

  1. Totogi - o faʻamau uma e latalata i mea masani. E le o fia inu se tagata, faʻalauteleina le urination, poʻo le mago i totonu o le vaʻa tautala.
  2. Taumafaiga - i le taimi nei o loʻo faʻateleina le faʻalauteleina o meaʻai suka.
  3. Taumafaiga - e faʻaalia i le faʻaateleina o le faateleina o le toto suka. I lenei laasaga, o le taufaʻamataʻu o le atiaʻe o aʻafiaga matautia e maualuga. E fesootaʻi atu i togafitiga le talafeagai. O le tele lava o taimi, o le tulaga o le taufaasese o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o le ituaiga lona lua o togafitiga e matua matautia lava.

Ina ia malamalama po o le a le maʻisuka faʻateleina, e tatau ona e suʻesuʻeina mafuaʻaga o lona tupu. O le tele o taimi, o lenei tulaga e mafua ona o le taumafa.

E le gata i lea, o le taufaasese o le maʻisuka o se taunuuga o na mea:

  • Le sese togafitiga. O le mafuaʻaga o faʻafitauli atonu o le faʻaaogaina o ni fua o fualaau oona. E le gata i lea, o le fomaʻi masani e masani ona avea ma taunuuga o le faʻalavelaveina o togafitiga fualaau.

Ina ia maua ai le maʻisuka e le oʻoʻo, e manaʻomia le tele o faʻataʻitaʻiga.

O loʻo i ai le tele o vaega autu e mafai ai e oe ona iloilo le taimi o taui:

  • Le aofaʻi o le suka i totonu o le mimi
  • O le hemoglobin glycated,
  • O le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e fuafua pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao.

O le maʻi suka i le laasaga o le taupulepulega o loʻo faʻaalia i laina nei:

Faʻamatalaga autu e mafai ona pulea i le fale. Ina ia faia lenei mea, e aoga le maua o se glucometer. O lenei masini e fesoasoani e fuafua le aofaiga o le suka i le toto. O le togafitiga e faia i luga o se manava gaogao ma ni nai itula talu ona 'ai.

Afai e le togafitia le maʻisuka, o le faʻasalaga o le a faʻaosofia ai taunuuga ogaoga. E televave faʻamaʻi maʻi.

I se tulaga faapena, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. O aʻafiaga sili ona lamatia e aofia ai:

  • Hyperglycemia,
  • Hypoglycemia,
  • Maʻi faʻamaʻi.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, e televave le faateleina o le suka. Faʻatasi ai ma lona atinaʻe, vaivai ai, fiainu, fiaai. Ina ia taulimaina lenei soliga, e tatau ona e faanatinati le tuiina o le inisalini.

Hypoglycemia - o se faaitiitia faʻafuaseʻi i le kulukose toto. Pe a aliali mai, o lagona vaivai ma le fiaaai ua lagona. Afai e te le fesoasoani i se tagata, atonu o le a pauu i totonu o se coma. Ina ia ausia vave le glucose, e tatau ona e inu lauti ma le suka pe 'ai sina ituaiga o suamalie.

O le maʻisuka coma e mafai ona tele ni ituaiga. Ketoacidotic, hyperosmolar, lactic acid foliga e iloga. E taʻitasi i latou e faʻaalia i faʻamaoniga faapitoa ma se eseesega i faʻamatalaga o falemaʻi.

I se tulaga faʻapea, e tatau ona vave faʻamaʻi le maʻi.

O le maʻisuka faʻateleina e masani ona faʻaosofia ai aʻafiaga masani. O aʻafiaga e afaina ai le tulaga o le toto, vaʻavaʻai, paʻu ma isi totoga.

E i ai le tele o aʻafiaga e afaina tele ai siama ma mucous epithelium:

O le taotoga o le maʻisuka e mafua ai le tele o leona o sooga ma le ponaivi. O le tele o taimi, o na faʻafitauli o loʻo tupu:

  1. O le maʻisuka osteoarthropathy - o loʻo tuʻuina mai ma le gaogao faʻatasi ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, lea eoʻo mai ma le faʻavaeina o maʻi pipisi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faagasologa, o le tele lava o taimi ua i ai ni faafitauli i totonu o le tino, metabolism, ma vascular structure. O le tele lava o taimi, o aʻafiaga e afaina ai vae, ae o nisi taimi e mafatia foi lima.
  2. Ostesterosis oona - faʻasolosolo malie le soifua maloloina o le tino, e mafua ai le vevela o le ponaivi. O se taunuuga, o fusi e avea ma masani. O le vetebrae ma le 'auga o le suilapalapa e masani ona afaina.

O le maʻisuka faʻamalosi i le tulaga o le taufaasese e masani ona faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino. Muamua, e mafatia le faʻaoga o le oral. E tuʻufaʻatasia lenei mea ma le atinaʻeina o nifo o le nifo, faʻasalaga faʻafuaseʻi, gingivitis.

A o faagasolo maʻi faʻafitauli, o isi faafitauli e tulai mai:

  • Nausea
  • Paʻu o le tino
  • Faʻaaliga o le anorexia,
  • Faʻafefe.

O faʻasologa e mafua ai faafitauli i le faʻaaogaina o meaʻai ma le gaioiga o le gaioiga o masini. O lenei mea e mafua ai le faamutaina o le tuufaatasiga o enzymes ma le elemene.

E masani ona i ai ni faʻafitauli:

  1. O le gasegase o le gasegase - o se uiga tulaga ese o le manava tuusaʻo. I tulaga faigata, e le o iai ni mea e le masani ai.
  2. O le maʻi faʻamaʻi pipisi - faʻaalia i le faʻaitiitia o faleoloa glycogen ma le faateleina o le lipid volume i le ate. O lenei mea e mafua ai le gasegase gaʻo. O nei laasaga e mafua ai le faʻamalosi ma le faʻateleina o le ate. E paʻu le paʻu.

E aofia ai mea nei:

  • O le gasegase retinopathy - faʻaalia i le faateleina o capillaries i le retina. Pe a faʻaloʻesea mea e faʻaaogaina, o le a oso mai le gasegase ma le afaina. I le amataga, o lenei mea e toetoe lava a le mafai ona iloa, ae ui i lea, aʻo amataina le maʻi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o se paʻu tele i le faʻaaliga.
  • O le faʻamaʻi faʻamaʻi - i le fesuiaʻiga o le suka i le maualuga o le suka, o le a mataga le tioata. O faʻataʻitaʻiga e televave le atinaʻeina, ona e le fesoasoani tele togafitiga masani.

O le maʻisuka e le mafaamatalaina e masani ona mafua ai le atinaʻe o le neuropathy. Mo lenei faʻataʻitaʻiga, suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa o uiga ia, lea e aʻafia ai le faʻaogaina o fiva namu. O le iʻuga, o aʻafiaga faʻapitoa, autonomy ma galuega afi.

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i nei fautuaga:

  • Tausi lelei i le taumafa na faatonuina e le fomai,
  • Faʻaaogā faʻatau fualaau e faʻamaonia ai le suka,
  • Faʻaauau ona pulea le aofaʻi o le kulukose
  • Faia suʻesuʻega faʻamaonia,
  • Faʻatino ni gaioiga faaletino.

O lenei ua e iloa le faʻateleina o le maʻisuka. O lenei faaupuga e faasino i se tulaga ogaoga e mafua ai ni faʻafitauli matautia. Ina ia aloese mai na faafitauli, E taua le faʻamalamalama manino i togafitiga faafomaʻi. I sina mea itiiti o le soifua lelei, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Ua togafitia e fomaʻi le maʻisuka le tele mo le tele o tagata. E le o tagata uma latou te iloa le faʻaaogaina o le suka-sugar, o le a le ituaiga tulaga lamatia o loʻo aʻafia ai le maʻisuka ituaiga 2 ma pe mafai ona faʻamalolo. Ma le isi fesili taua - pe mafai ona taofia le atinaʻeina o se faʻamaʻi e pei o le faʻateleina o le maʻisuka?

O le a le eseesega i le va o le maʻisuka e le mafaʻateleina ma faʻaleagaina?

O se fesili masani lenei, ina ia mafai ona taliina, e tatau ona e malamalama i mea e maua ai le maʻisuka faʻamaonia o le maʻisuka. Afai tatou te faʻatusatusa i le faʻasalaga tigaina, ona i ai lea i lenei tulaga o le kulūkose i le toto o le tagata e masani lava. Ina ia ausia lenei tulaga, o vailaʻau e faʻaaogaina (e masani lava o le inisalini e taua tele), o se meaai talafeagai, faʻaaloalo i le faiga o aso taʻitasi ma le faʻatinoina faaletino.

Ae iai e iai mafuaaga e faʻalavelaveina ai le faʻamaʻi pe a atiina ae e se tagata le maʻisuka maualuga i le tulaga o le taupulepulega. O lona uiga, o le maʻisuka e le mafaatusalia e lagolagoina ai le mea lea - o se maʻi sili ona leaga o le maʻi, ma afai e te fesiligia se fesili, o le maʻisuka faʻateleina e maua ai le maʻisuka - o se faʻamaʻi ma nisi faʻafitauli.

O le fesili e tulaʻi mai - o mafuaʻaga e mafua ai se faʻafitauli i le soifua maloloina o le tagata. O le faʻalavelave faʻalavelave o lenei faʻamaʻi e mafua mai i le mea moni o mafuaʻaga mo tagata taʻitoʻatasi o tagata taʻitoʻatasi, ae o mea masani faʻalavelave faʻafuaseʻi e tutupu ma e tatau ona sili atu le taulaʻi atu i:

  • e 'ai se tagata i se mea le lelei, e' ai tele, e 'ai mea taumafa e faʻasaina ma se "maʻi suamalie"
  • o le fuafuaga ole togafiti o le maʻisuka e le o faʻatinoina lelei, ma e sili atu ona lamatia pe a faʻamalosi e se tagata e aunoa ma le faʻamalositino mea faʻapitoa o aʻafiaga o mea faʻapitoa, suia o vailaʻau masani,
  • pe a faatonuina le insulin i se auala sese,
  • ua teena e se tagata le togafitiga o le inisalini, e ui lava mo mafuaaga faafomaʻi e tatau ai,
  • o le tino o le tagata e afaina i faʻamaʻi o se natura masani e fesoasoani i lona faʻamaʻavaina,
  • o se tagata e masani ona i ai i se tulaga o le atuatuvale, e maualuga le lagona lagona.

O le tulaga o le taupulepulega e ono tupu i se taimi puupuu, ma atonu e leai se mafuaaga manino mo lenei mea. O lenei mea matautia ma le taufaasese o le maʻisuka, ma o le a le leaga tele o le tulaga o le soifua maloloina i le maʻisuka e sili atu le lelei e le lagona i le faatinoga.

E manino lava o soʻo se ituaiga o "maʻi manaia" e faigata, ma o lenei fomaʻi o loʻo faʻaalia i le faateleina o le matuia. O le mea lea, e taua le iloa po o a faʻaalia e faʻaalia ai lenei ituaiga o le maʻi, o mea e tatau ona gauai i ai i le taimi. I lenei tulaga, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi nai lo le mafatia i ni aʻafiaga matuia. O le maʻisuka faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le faateleina o le faʻaʻoleʻole ma o ona faʻamaoniga e masani lava ona tutusa ma isi faʻamaʻi, lea e matua aʻafia ai le siama.

Afai tatou te talanoa e uiga i se ata o le falemaʻi, ona ese lea i tulaga nei:

  • o se tagata ua vave ona leiloa le mamafa
  • o se tagata ua lelavava vave, o le a faʻavave ona alu, e masani ona ia moe,
  • urination e fai soo,
  • o se tagata e masani ona fia inu, ae o le ua inu ua faamalieina le na ona na o sina taimi puupuu,
  • malogo e lagona i totonu o le vavau, e maua ai se lagona o le le toʻa,
  • masani ona solia le au suʻesuʻe.

Afai ei ai se uiga o se tagata, o se valaau i se endocrinologist e tatau ona vave. O le mea moni, e le o le uiga o tagata uma o loʻo i ai nei faʻaʻailoga e afaina i se "maʻi manaia", ae o le a sili atu ona latou faamaonia lo latou tulaga o le soifua maloloina, ma afai e maua le maʻi i se taimi talafeagai, o le tele o le alualu i luma manuia o le toe faʻaleleia. O tagata i lenei tulaga e tatau ona mataʻituina le kulūkose i le toto.

O le fesili e vave tulaʻi e uiga i le tulaga o le lamatiaga e uiga i lenei fomaʻi. O faʻamatalaga e eseese, o le toʻatele oi latou e toʻatasi. O le fomaʻi faʻapitoa o le taufaasesega o se tulaga lamatia tele pe a tupu se faʻalavelave matautia i ni nai itula, ma e tupu e na o ni nai minute.

  • o loʻo i ai i le tagata le hypoglycemia, pe a faʻaitiitia le maualuga o le suka i le toto. I le taimi lava e tasi, e vaivai se tagata ma e manaʻo e 'ai e le aunoa, o meaai e' ai e faamalieina ai lagona o le fiaai mo na o sina taimi puupuu,
  • o le maualuga o le kulukose o se tagata e maualuga lona malosi, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le hyperglycemia, ma o se tulaga lea e mafai ona mafua ai le afaina,
  • ketoacidosis e mafai ona tupu pe a faʻateteleina le faʻatupulaia o le maualuga o le suka i le tino. O loʻo faʻalavelaveina le metabolism, o tino o le ketone ua faia, lea e mafua ai le oona o le tino o le tagata,
  • le tupuga o glycosoria, pe a tuʻuina atu le glucose faʻatasi ma urine,
  • o se tagata e pa'ū i totonu o se siama o se ituaiga maʻi suka. A maua e se tagata le maʻisuka, o le faʻaititia o le inisalini, ma le maualuga o le suka e ese mai. Ae e le mafai e le fausaga o le tino ona faʻaaogaina le glucose. O le iʻuga, e pa'ū se tagata i se pa, lea e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O lenei ituaiga o le faamai e mafua ona o le faateleina o tulaga lamatia, pe afai o le kulūkose o le vaitafe e masani ona faateleina, o lona uiga ua vave ona faateteleina le tulaga taatele o le tino, lea e oo atu ai i se tulaga faaletonu i le setete o namu gata ma gaioiga vaaia. Afai o le faagasologa o le taufaasesega e alu i se tulaga faifai pea, ona avea lea o ni faafitauli matautia o ituaiga nei:

  • o fatugaʻo e afaina ai le fatu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o nephropathy, o le mamafa i totonu o totoga o loʻo ola faʻateleina, ma o nei mea uma ua sili atu le mamafa e ala i le gasegase tumau. O lenei tulaga e mafua ona o le tele o tulaga lamatia, o le tele lava o taimi e tumau ai le le atoatoa o se tagata pe a mavae lena,
  • laiti toto toto e aafia, lea e tau atu i le atinaʻe o microangiopathy,
  • microangiopathy e mafai ona oʻo i se foliga sili atu ona ogaoga ma ua faia se retinopathy o le maʻisuka. I lenei tulaga, o vailaʻau laiti o mata mataʻutia ua faʻaleagaina, lea e mafua ai le le atoatoa o galuega vaaia,
  • vaʻa ma le fatu e aʻafia ai, o le atiaʻe o le atherosclerosis, faʻamaʻi fatu faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi e oʻo atu ai i aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia.

O le lamatiaga o lenei fomaʻi o loʻo i ai i le mea moni o le mataʻituina o le kulukose i le toto, faapea foi le maualuga o le inisalini ma vailaau masani, e le mafai. O togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e faʻaumatia ai faʻamaʻi matautia, o lea e le faatagaina ai faʻafitauli. O le tagata gasegase e tatau ona faia i taimi uma i lalo o le vaavaaiga faafomai E tatau ona mataʻituina le tulaga o le fatu, mataʻituina le maualuga o le suka i totonu o le toto, pe faapefea ona galue fatugaʻo.

O se maʻisuka maʻoti faapitoa e taua tele, lea o le a fesoasoani e faʻaumatia ai taunuuga o le maʻisuka ituaiga 2 e totogi ma faʻaleagaina.

E manino lava pe oa mafuaʻaga e atiina ae ai lenei ituaiga o siama, pe o le a le mea ma pe oa taunuuga. Faʻataʻitaʻiga faafomaʻi e le o mea uma e tupu iʻuga lelei. O se tulaga faʻaleagaina, e pei o le tele o isi, e sili atu ona faigofie le puipuia, puipuia o le tulaga o le taufaasesega e mafai ona mafai, aua ua lava lea e mulimuli ai i ni tulafono patino, e le eseese i le faigata tele:

I le faapipiiina i luga, e tatau ona maitauina o le tutoatasi tutoatasi e le maʻisuka o le maualuga o le suka i totonu o le toto e manaomia ma e tatau ona faia lenei mea i se tulaga masani. Afai e lagona e se tagata soʻo se suiga i lo latou manuia, ona tatau loa lea ona faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi, e tusa lava pe le o ese le suiga i nei suiga. E tatau ona malamalama o le vave iloa o le tulaga o le taupulepulega e maua ai le faavae mo togafitiga manuia o ituaiga eseese o faafitauli, o le tele o ia mea atonu e le mafai ona faʻafitia.

Le maʻisuka e le mafaamatalaina: faailoga, togafitiga ma mea matautia

O le sini o le togafiti o le maʻisuka o le faatumauina o kulūkose e lata i mea masani mo se taimi umi. Afai e le manuia lenei mea, latou te fai mai o le tagata gasegase ua gasegase le maʻisuka. O le ausia o se taui mo se taimi umi, e naʻo le fesoasoani o le faʻasalaga mamafa. O le togafitiga e aofia ai: tausisia o meaʻai ma mea e gaosia, galue malosi, ae le o le tele o aʻoga faʻapitoa, faʻaaoga taimi o vailaʻau e maualalo ai le suka, fuafua tatau ma le puleaina o le inisalini.

O togafitiga o togafitiga e mataituina i aso taitasi ma se glucometer. Afai o le maʻisuka e le manuia i le ausiaina o se taui tumau mo se taimi umi, o lona tulaga lamatia o faafitauli ogaoga ma faigata masani ua matua faaitiitia, ma ua faateleina le tulaga o le ola.

E tusa ai ma tulaga faʻa-Rusia, o le maʻisuka ua vaevaeina i le 3 tikeri:

  1. Taui - o faailoga o le suka i le tagata maʻi e latalata i mea masani. I le maʻisuka ituaiga 2, o le lipid lipid toto ma le toto maualuga o lo o iloiloina foi. A maua se taui, o le faʻafitauli o faʻafitauli e itiiti lava.
  2. Taumafaiga - o le kulukose o loʻo faʻaauau pea ona faʻatupulaʻia, poʻo le suiga o le suiga i le taimi o le aso. O le tulaga lelei o le olaga o le maʻi e matua faʻaleagaina, o le vaivai e masani ona lagona, o le moe e faʻalavelaveina. O le tauiviga e matautia ma se maualuga maualuga o faafitauli i ni faafitauli ogaoga, o le vave ona atiae o le angiopathy ma le neuropathy. O le tagata maʻi e manaʻomia togafitiga togafitiga, suʻesuʻega faaopoopo.
  3. Tofiga - nofoia se tulaga vavalalata i le va o le taui ma le faʻasalaga o le maʻisuka. O le maualuga o le suāmu e laʻititi maualuga atu nai lo le masani, o lea e sili atu le aʻafiaga o faʻafitauli. Afai e le faʻamavaeina le suʻega i le taimi, o le solia o le gaosiga o le gaʻo o le a mautinoa lava e alu i le tulaga o le tauvaga.

O lenei faʻavasegaga ua faʻaaoga e iloilo ai le aoga o togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a ulufale i le falemaʻi, e faaopoopo i le ituaiga o maʻisuka, o le faʻamaoniga o loʻo taʻu mai ai "i le vaega o le tauvaga". Afai e faʻamalolo le tagata maʻi i le faʻaaogaga, o loʻo taʻu mai ai le saʻo togafitiga.

O se suiga vave mai le maualuga maualuga o le suka i mea masani e le manaomia, aua e mafua ai ona le tumau le neuropathy, le vaaia o le tino ma le fula.

I faiga faʻavaomalo, o le tikeri o le taui e le faʻaaogaina. O le maʻisuka ua maeʻa ona iloiloina mai le tulaga o le aʻafiaga o faʻafitauli (maualalo, maualuga maualuga o le angiopathy ma microangiopathy).

Faʻafetai i le atinaʻe o vailaau faʻasaina, i tausaga taʻitasi uma, o loʻo maua ai e le maʻisuka avanoa e faʻapupula atili ai o latou toto i mea masani, lea na matua faateleina ai lo latou ola ma ua faaitiitia ai le numera o faʻafitauli. Faʻatasi ai ma le oʻo mai o fualaau fou ma vailaʻau mo le tagata lava ia, o loʻo manaʻomia le faʻamamaina o manaoga mo le maʻisuka.

Ole WHO ma le Federation of Diabetes ua uma ona faʻavaeina tulaga nei mo le faʻafitauli 1:

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻatasi ma le faʻaitiitia o le gaʻo gaʻo, o le mea lea, o le lipid profile o le toto o loʻo aofia i totonu o le lisi o taui:

Faʻataʻitaʻiga faʻaletonu mo le maʻisuka ituaiga 2:

E le o ni laasaga le faʻatulagaga o taui mo vaega uma o gasegase. E ao i tagata matutua o le matutua ona taumafai mo le koluma "masani" pe afai e le faateleina le numera o le hypoglycemia. Mo tamaiti, o le maʻisuka, o maʻi e faʻaitiitia le lagona lelei i le hypoglycemia, maualuga maualuga o le suka atonu e maualuga atu.

O faʻatulagaga faʻatatau e fuafuaina e le fomaʻi. I soʻo se tulaga, o loʻo iai i totonu o tapulaa o taui poʻo le faʻasologa. E le faʻamaonia le faʻasalaga mo soʻo se tagata maʻi.

Ina ia aloese mai le faʻasesega o le maʻisuka, o suʻega suʻesuʻe ole suʻesuʻega e le lava aʻo leʻi asiasi i se fomaʻi. Manaomia le siaki i aso uma o le toto ma le mamafa. O le mea pito i lalo e manaomia mo le maʻisuka: o se glucometer, tonometa, faʻasolosolo faʻataʻitaʻiga ma le malosi e fuafua ai le maualuga o ketones. O tagata gasegase oona e manaʻomia foi fua o le fola. Aso, taimi ma iuga o fua uma o fale e tatau ona tusia i totonu o se api faapitoa - se tusi o le maʻisuka. O faʻamaumauga tuʻufaʻatasiga o le a mafai ai ei matou ona faʻatalanoaina le ala o le faʻamaʻi ma suia togafitiga i se taimi talafeagai e puipuia ai le faʻasalaga.

O le puleaina o le suka, o le glucometer aupito faigofie, laupepa ma le suʻeina o fasi pepa mo ia ua lava. O le faʻatauina o mea taugofie ma le tele o isi galuega tauave e le manaʻomia, naʻo le filifilia o se kamupanoaga faatuatuaina ma ia mautinoa o faʻatau mo le mita e masani ona faʻatau.

Sugar e tatau ona fuaina i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma se taumafataga, aʻo lei moe. O le maʻisuka faʻateleina e manaʻomia ai le tele o fuataga masani: i le po ma faʻamaʻi uma i le soifua lelei. E naʻo le maʻisuka ma se ituaiga o maʻi e toʻa 2 e mafai ona gafatia le fuaina o le suka i le tele o taimi.

Suga i le urini e masani lava ona faʻaalia i le maʻisuka, pe a sili atu lona maualuga i le toto nai lo le fausiaina (pe tusa ma le 9 mmol / l). E mafai foi ona taʻu mai ai faafitauli tau fatuga, e aofia ai le nephropathy o le maʻisuka. E fua tasi le suka i le masina.

I le taimi o le tauvaga o le maʻisuka, o le aʻafiaga o le ketoacidosis ma le coma e maualuga. I le taimi, o nei faʻafitauli e mafai ona iloa e ala i le suʻeina o urine mo ketones. E tatau ona faia i taimi uma e oʻo atu ai le suka i se tulaga e 13 mmol / L.

Mo le fuaina o fale o konesoni ma le suka i totonu o le urine, e tatau ona e faʻatau mai ni faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, Ketogluk poʻo le Bioscan. O le auiliiliga e matua faigofie lava ma e na o ni nai minute e alu ai. Ia mautinoa e faitau a matou tusiga i luga o le acetone i le urine.

O oe faʻaleagaina i le toto maualuga? E te iloa o le maualuga o le toto maualuga e tau atu i le fatu ma oso? Faʻatasi le mamafa o lau avega. Manatu ma manatu faaalia e uiga i le metotia faitau iinei >>

O lenei faʻamaoniga e sili ona atagia ai le maualuga o le taui o le maʻisuka ma mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le suka i tausaga talu ai nei. O le auʻiliʻiliga faʻaalia le pasene o le hemoglobin faʻaalia i le kulukose mo le 3 masina. O le maualuga o lea, o le maʻisuka e latalata i le taufaasese. Glycated (faʻaaogaina glycosylated) o le hemoglobin i le fale e mafai ona fuaina e faʻaaoga ai masini faʻapitoa faapitoa poʻo ni tagata suʻe suʻega. O nei masini e taugata ma i ai se mea sese maualuga, o le mea lea e sili atu le talafeagai i le kuata taʻitasi ona faia le suʻega i le fale suesue.

O le maʻisuka faʻateleina e tuʻuina mai faatasi ma suiga faʻaleaganuʻu i totonu o vaa ma le faateleina o le toto. O le maualuga o le maualuga e mafua ai le alualu i luma vave o le angiopathy ma le neuropathy, o le mea lea, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le taiala mo le mamafa o masaniga e sili atu ona faigata nai lo tagata soifua maloloina - e oo atu i le 130/85. O le tele naua o lenei vaega e manaʻomia ai le tofiaina o togafitiga. E manaʻomia le fuaina o le mamafa i aso uma, faʻapena foʻi ma le vevela ma le ulu.

O le faʻaosofia o le fesuiaiga o le maʻisuka i se pepa e faʻatauvaʻaina e mafai ona:

  • suauu le talafeagai o pepa ma insulin,
  • le le tausisia o le taumafataga, fua le saʻo o le gaʻo i mea taumafa, faʻaleagaina o suga vave,
  • leai se togafitiga poʻo se faʻamaʻi totino faʻatasi ma togafitiga faʻatoʻaga,
  • le auala sese mo le faafoeina o le inisalini - tele i lenei,
  • fesuiaiga le lelei mai fualaau i togafitiga insulin mo le maʻisuka ituaiga 2,
  • ogaoga faigata
  • manuʻa matuia, taotoga vaʻaia,
  • malulu, maʻi tumau,
  • gaioiga mamafa i le tulaga o le isesa.

O le maʻisuka e le mafaatusalia e mafua ai ona faʻalavelave i ituaiga e lua: o le gasegase ma le masani. Aute e vave ona atiaʻe, i ni nai itula poʻo ni aso, e aunoa ma togafitiga e taʻitaʻia ai ma le oti. O nei mea e aofia ai le hypoglycemia matautia, ketoacidosis, lactic acidosis ma le hyperosmolarity.

O le hypoglycemia e sili atu ona lamatia nai lo isi faʻafitauli, aua e oʻo atu ai i suiga e le mafai ona suia i le taimi sili ona puupuu. O faʻamaoniga muamua o le fiaaai, gatete, vaivai, popole. I le laasaga muamua, e taofi e anava gaʻo vave. O maʻi faʻatasi ma le muamua ma le coma e manaʻomia televave falemaʻi ma glucose mataʻutia.

O le maualuga maualuga o le suka e taitai atu ai i se suiga i le toto o tau o ituaiga. E fuafua i suiga, ua vaevaeina le coma hyperglycemy i le ketoacidotic, lactic acidotic ma le hyperosmolar. E manaʻomia e tagata maʻi le togafitiga faʻafuaseʻi, togafitiga o le inisalini e tatau ona avea ma vaega o togafitiga.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafai ona tutupu i le tele o tausaga, o la latou mafuaʻaga autu o se faʻasalaga umi o le maʻisuka. O lapisi laititi (angiopathy) ma tamai (microangiopathy) o loʻo faʻaleagaina ona o le maualuga maualuga o suka, o le mafuaʻaga lea e le o lelei le totoga o okeni. O tagata pito sili ona vaivai o le retina (diatinic retinopathy), o gaʻo (nephropathy), ma le faiʻai (encephalopathy). E le gata i lea, o le maʻisuka faʻatoʻateleina e mafua ai le faʻaleagaina o fiva nerve (neuropathy). O se faʻalavelave o fesuiaiga i vaʻa ma neura o le mafuaʻaga lea o le fausiaina o vae o le maʻisuka, maliu o le tino, osteoarthropathy, ma le maʻi papa.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o pills ma insulin o le auala lava lea e tasi e taofi ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>


  1. Astamirova X., Akhmanov M. Handbook of Diabetics. Moscow-St. Petersburg. Fale Tala Fou "Neva Publishing House", "OLMA-Press", 383 itu.

  2. Russell, Jesse Diabetes Diet Therapy / Jesse Russell. - M.: VSD, 2012 .-- 948 p.

  3. Ituaiga 2 maʻisuka. Faʻafitauli ma fofo. Tusitaulima, GEOTAR-Media - M., 2014. - 1084 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Vaʻai faʻaaliga

E aofia ai mea nei:

  • O le gasegase retinopathy - faʻaalia i le faateleina o capillaries i le retina. Pe a faʻaloʻesea mea e faʻaaogaina, o le a oso mai le gasegase ma le afaina. I le amataga, o lenei mea e toetoe lava a le mafai ona iloa, ae ui i lea, aʻo amataina le maʻi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o se paʻu tele i le faʻaaliga.
  • O le faʻamaʻi faʻamaʻi - i le fesuiaʻiga o le suka i le maualuga o le suka, o le a mataga le tioata. O faʻataʻitaʻiga e televave le atinaʻeina, ona e le fesoasoani tele togafitiga masani.


Vaevaega o taui o le maʻisuka

Ina ia mafai ona pulea le togafiti o le maʻisuka, o laasaga nei o lona taui e matauina.

  1. Afai e totogi le maʻi, e le lagona e le tagata maʻi le fia inu, e le o faʻalavelaveina o ia e le masani ona faʻasolo atu ma isi faʻaaliga o le paʻu tele i le kulūkose.
  2. O le televavega o se tulaga e mafua ai ona faateleina le maualuga o le suka i le toto o le maʻisuka.
  3. O le tauiviga o se laasaga lea e masani ona tulai ai le kulukose i le toto o le tagata maʻi. O le aʻafiaga o faʻafitauli i lenei tikeri o le atinaʻe o le faʻamaʻi e maualuga tele. E mafua mai i togafitiga le talafeagai. I na gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga o le taupulepulega e tupu tele lava.

Faʻafitauli o le taufaasese

O le faʻalavelave matuia o le taufaasese o le maʻisuka o se maʻi suka, o le atinaʻeina i se tulaga talitutusa e foliga mai e ono tupu i le maliu o le maʻi. I le faaopoopo atu i le hypoglycemia, hyperglycemia, glucosuria ma le ketoacidosis, o le maʻisuka e matautia tele mo faafitauli faifaipea, e aʻafia ai le faaleagaina o toto, totoga o faʻaaliga ma neura.

I le laasaga o le taufaasese, o le faamaʻi e afaina i taunuuga ogaoga - nephropathy (faʻatoʻa fatu fatu), microangiopathy (faʻaleagaina o vaʻa laiti o le mafaufau) ma le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina le retina). Tauaso, faʻaleagaina o le myocardial, atherosclerosis vascular vascle, fatu fatu, gasegase ma le faʻasolosolo o le hepatic, gangrene - o nei mea uma e mafai ona avea ma se faʻalavelavega o lenei tulaga.

Fautuaga mo le taui

Afai e maua e le tagata maʻi le maʻisuka ituaiga 2, e mafai foi ona atiaʻe le tulaga o le taufaasese, e pei o le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava e tupu tele lenei mea. I le amataga o lenei laasaga, e na o le tasi lava le fautuaga - o le vave faʻalogoina o togafitiga faafomaʻi i ona uluai faʻaaliga: faʻalauteleina le fia inu, faʻaitiitia le mamafa o le tino, faateleina le urination, faateleina le toto toto ma isi. Na o fesoasoani faafomai agavaa o le a tauia ai le maʻi e ala i le toe aumaia o le kulukose i le masani ma faaleleia le tulaga o le maʻi.

Fautuaina o le Maʻisuka

O le togafitiga o le maʻisuka o se tasi lea o galuega faigata o vailaau. O togafitiga o meaʻai e masani lava o togafitiga autu mo le maʻisuka ituaiga 2. O lenei faafitauli e le na o le faafomai i le natura, ae faapena foi i le va fealoai. Ina ia puipuia le maʻisuka mai le atinaʻeina ma le pasi atu i le tulaga o le tauvaga, e tatau ona faʻamaonia lelei le vaega o tagata o loʻo i ai lenei lamatiaga. Muamua lava, latou te aofia ai tagata e tele le mamafa ma maua ai se avega faʻatasi ma lenei maʻi.

Ole togafitiga o insulin mo le ituaiga suka 1 o le maʻisuka e taʻalo ai se vaega e sili ona taua, ae o meaʻai e taua tele mo i latou. Mo i latou ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le faavae o meaai, o le usitai mausali i vailaau na faatonuina e le fomai ma le gaioiga faaletino sili ona lelei. O se faailoga o taui manuia o se maualuga o le manava o le manava o le manava e le silia le 5.5 mmol / lita. A mavae le lua itula talu ona 'ai i totonu o le toto, e tatau ona sili atu le 8 mmol / lita. Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e masani ona tupu le taimi o le taupulepulega.

Meaʻai mo le maʻisuka

O le fautuaga autu mo le maʻisuka o se mea faʻapitoa e maualalo i lalo o meaʻai. O le itiiti ifo o le gaʻo o le a 'ai le tagata gasegase, o le faigofie foi mo ia ona faʻamaonia le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. O le taumafataga e aofia ai meaʻai paleni, o le faʻaaogaina o suka ma soʻo se mea suamalie, fua o le falaoamata, vine, faʻi, aso, persimmons, fatu ma nati. E le mafai ona gaʻo atoa le suāsusu, gaʻo susu gaʻo, pailani, margarine, mayonnaise, sausagesi, meaʻai gaʻo, meaʻai gaosi, vaʻavaʻa, ulaula meaʻai, meaai kuka ma le ava malosi. E tatau ona faʻaesea mea e taʻua o le maʻisuka i luga o le fructose, dextrose, lactose, ma isi.

O meaʻai e mafai ma e tatau ona faʻaaogaina i le maʻisuka: tamato, kukama, kapisi, zuciniini, isalaʻelu, pepa, selu, meaola, radisa, piʻamea, musigilua, vai oona, peʻa tapuni ma peʻa lanumeamata. Teu ma le kofe e tatau ona onā e aunoa ma le suka.

O mea e tatau ona faʻaeteete, ma le taumafaina e tatau ona faʻatapulaʻa i le 2 taimi: iʻa e maualalo maualalo, meaʻai maualalo, meaʻai susu, pateta, falaoa, legumes, cereals, pasta, fualaau aina, fuamoa ma vine.

O se taumafataga maualalo-gasegase o se faʻamaoniga o le toto o le toto o le a tumau i totonu o tapulaa masani, ma o le tagata maʻi o le a ola umi e aunoa ma le maʻisuka faafitauli ma lagona e pei o se tagata soʻo.

Tuua Lau Faamatalaga