Maualuga maualuga - faʻamaoniga ma togafitiga

O le maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga, AH) o se faʻamaʻi o le cardiovascular system lea e faʻateleina ai le maualuga o le toto i paʻu o le lautele o le liʻo toto. I le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻapitoa i totonu (faʻaopoopoga, faʻafefe o le tino) ma aʻafiaga i fafo (faʻaaogaina masima, ava malosi, ulaula, oona) e taua. I auiliiliga auiliili o lenei maʻi, o le a tatou toe mafaufau atili.

O le a le maualuga o le maualuga o le toto?

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se tulaga lea e fuafuaina e ala i le faʻateleina o le faʻateleina o le mamafa o le systolic i se faailoga o le 140 mm Hg. Art ma sili atu, ma le faʻasolosolo diastolic i le 90 mm RT. Art. ma sili atu.

O se faʻamaʻi e pei o le maualuga o le toto maualuga e mafua mai ona o le faʻalavelave i le gaioiga o nofoaga e faʻatonutonu ai le toto. O isi mafuaʻaga o le toto maualuga o faʻamaʻi o totoga o totonu po o faiga.

O ia maʻi e maua ile ulu (aemaise lava i le taeao) i le itulagi o le pito i tua, e mafua ai lagona o le vaivai ma le fou o le ulu. E le gata i lea, o tagata gasegase ua faitio i le le lava o le moe, faaitiitia le faatinoga ma le manatua, faapea foi ma uiga le lelei. O nisi tagata gasegase e faitio i tiga i tua o le sternum, puupuu le manava ina ua uma le faia o galuega faaletino ma le faaletonu vaaia.

Mulimuli ane, o le faateleina o le mamafa e tumau pea, e aafia ai le aorta, fatu, gaʻo, retina ma le faiʻai.

O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona muamua poʻo le lua (e tusa ai ma le ICD-10). Pe a ma le tasi i le gasegase maualuga e sefulu, o le toto maualuga e mafua mai i le faaleagaina o se okeni. I nei tulaga, latou te talanoa i le maualuga poʻo le faʻamaʻi maualuga. E tusa ma le 90% o tagata gasegase e afaina mai le maualuga poʻo le taua.

O faufautua a le WHO e fautuaina se faʻaopoopoga faaopoopo o le maualuga o le toto maualuga:

  • e aunoa ma ni faailoga o le faaleagaina o totoga i totonu,
  • ma faʻamaoniga faʻamaonia o le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga (i suʻega toto, faʻataʻitaʻiga meafaigaluega),
  • ma faʻamatalaga o le faʻaleagaina ma le i ai o faʻamaʻiga faʻapitoa (faʻalavelave leocardial, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, retinopathy o le retina).

O le fatu o le toto maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e aunoa ma se mafuaaga manino. Peraimeri o se faʻamaʻi tutoʻatasi. Na te atiaʻe se talaaga o maʻi o le fatu ma e masani ona taʻua o le maualuga o le maualuga.

Ole maualuga o le maualuga (poʻo le maualuga maualuga) e le tupu aʻe ona o le faaleagaina o soo se totoga. Mulimuli ane, e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga.

E talitonuina o le faʻamaʻi e faʻavae i luga o le gasegase o le gasegase o le gasegase, faapea foi ma le le mautonu o le tulafono faatonutonu o le maualuga o le atuatuvale o le tino ona o feteenaiga i totonu o le aiga ma le galuega, o le le mautonu o le mafaufau, o le faateleina o le lagona o le tiutetauave, faapea foi le mamafa, ma isi.

Maualuga maualuga lona maualuga

Ae mo le aoga lua, e tupu mai i le talaaga o faamai o isi totoga i totonu. O lenei tulaga e taua foi o le maualuga o le gasegase o le toto maualuga poo le maualuga o le faailoga.

Faʻalagolago i le mafuaʻaga o lo latou tutupu, ua vaevaeina i latou i ituaiga nei:

  • laititi
  • endocrine
  • hemodynamic
  • fualaau
  • neurogenic.

E tusa ai ma le natura o le vasega, o le maualuga o le maualuga o le totoga e mafai ona:

  • le tumau: o le tulai mai o le toto maualuga e matauina i lea taimi ma lea taimi, e amata mai i le tele o itula i ni nai aso, faʻamaonia e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau,
  • Labile: o lenei ituaiga maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga ua mafua ona o le uluai laasaga o le maualuga. O le mea moni lava, e leʻo se faʻamaʻi, ae o se laina o le laina laina, talu ai o loʻo faʻaalia i le le mautonu ma le faʻamalosi o le taofiga. E faʻamautinoa e ia lava ma e le manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau oona lea e faʻaitiitia ai le toto.
  • O le maualuga o le toto. Faʻaauauina le tele o aʻafiaga lea e faʻaaoga ai le togafitiga ogaoga.
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi: o le maʻi e maua faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • leaga: o le toto maualuga e oʻo i luga i numera maualuga, e vave ona alualu i luma togafitiga ma e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga ma le maliu o le maʻi.

O le toto toto e tulaʻi i le matua. E tusa ma le lua vaetolu o tagata e silia ma le 65 e mafatia i le maualuga o le toto. O tagata peʻa a uma le 55 tausaga o loʻo maua ai le toto maualuga e 90% le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i le taimi. Talu ai ona o le faateleina o le toto maualuga e masani lava ona maua i tagata matutua, o le maualuga o le "matua" e ono foliga mai e foliga mai e masani, ae o le faateleina o le toto maualuga e faateleina ai le lamatiaga o faafitauli ma le olaga faitino.

Faʻamalamalama mea sili ona taatele o le maualuga maualuga:

  1. Toto fatu
  2. Le toaga, poʻo le le toaga.
  3. Tagata e sili atu ma le 55 tausaga le matutua, o fafine ua silia ma le 60 tausaga.
  4. Toto o le gland
  5. O aʻafiaga o fualaau
  6. Faateleina le mamafa i le maitaga.
  7. Le toaga, poʻo le le toaga.
  8. Se talafaasolopito o le maʻisuka.
  9. Faateleina le cholesterol i le toto (luga aʻe o le 6.5 mol / l).
  10. Maualuga masima i meaʻai.
  11. Faʻaaoga sese o le ava malosi.

O le iai o se tasi o nei mea taua o se taimi e amata ai le puipuia o le maualuga o le toto maualuga i se taimi lata mai. O le faʻaogaina o nei fuataga ma se maualuga maualuga o le mea e ono tupu, o le a oʻo atu ai i le fausiaina o togafitiga i totonu ole tausaga.

O le fuafuaina o mafuaʻaga o le maualuga o totoga e manaʻomia ai le faʻamalamalamaina o ultrasound, angiography, CT scan, MRI (fatuga, gutu o le tino, fatu, faiʻai), suʻesuʻega o meaola o meaola o le toto ma hormones toto, siakiina toto.

Faailoga o le Maualuga

I le avea ai o se tulafono, aʻo leʻi oʻo mai ni faʻafitauli eseese, o le maualuga o le toto maualuga e masani ona maua e aunoa ma ni faailoga, ma na o lona faʻaaliga o le faateleina lea o le toto. I le taimi lava e tasi, e masani ona le faitio pe leai ni faʻamatalaga o gasegase, e ui i lea, o le ulu o le ulu i tua o le ulu poʻo le muaulu e masani ona matauina, o nisi taimi e ono liu le ulu ma fai le pisa i taliga.

O le faʻamaʻi pipisi o le hypertension e iai faʻamaoniga nei:

  • O le ulu o le ulu tiga e tupu i lea taimi ma lea taimi,
  • Faʻataʻitaʻi pe tuai
  • Faʻalumaina ma le valea
  • Naua, vili,
  • "Lafu" i mata,
  • Loto o le fatu
  • Tigāina o tiga i le loto,
  • Lulu mumu o le paʻu o foliga.

O faʻamatalaga ua faʻamatalaina e le manino, o le mea lea, e le mafua ai masalosaloga i le tagata maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o faʻamaoniga muamua o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga latou te lagonaina pe a uma suiga o le mafaufau i totonu o totoga i totonu. O nei faailoga e oʻo mai i le natura ma faʻalagolago i le vaega o le faʻaleagaina.

E le mafai ona fai mai o faailoga o le maualuga o le maualuga o tane ma fafine e matua ese lava, ae o le mea moni, o tagata e sili atu ona faigofie i lenei faʻamaʻi, aemaise lava mo le vaitausaga o le 40 i le 55 tausaga. O lenei vaega e mafua ona o le eseesega i le faatulagaga o le physiological: o tane, e le pei o tamaitai, e sili atu le mamafa o le tino, i le faasologa, ma le toto o lo o taamilo i totonu oa latou vaa e sili atu le maualuga, lea e mafua ai tulaga lelei mo le toto maualuga.

O se faʻalavelave faʻalavelave o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se faʻalavelave maualuga, o se tulaga ogaoga e mafua mai i le faafuaseʻi ona faateleina le mamafa i le 20-40 iunite. O lenei tulaga masani e manaomia ai se valaau a le falemaʻi.

Faailoga e tatau ona e gauai atu i ai

O a faailoga e manaʻomia ona e gauai atu i ai ma faʻatalanoa se fomaʻi, poo le amata amataina le fuaina o le mamafa i le faʻaaogaina o se tonometa ma tusi i totonu o se faʻataʻitaʻiga autasi:

  • tiga le mautonu i le afa agavale o le pusa,
  • fatu faʻalavelave,
  • tiga o le ua
  • vavalo taimi faʻapitoa ma susu,
  • le vaaia o mea vaaia, o foliga vaaia o fasi manu, "lago" i luma o mata,
  • puupuu le manava i le faʻaaogaina
  • cyanosis o lima ma vae,
  • fulafula pe fula mai o vae,
  • osofaʻiga o le maʻamaʻi po o le gasegase.

Vaevaega o le maualuga o le toto maualuga: 1, 2, 3

O le faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le toto maualuga e afaina i le tikeri ma le ituaiga o le maʻi. Ina ia mafai ona iloilo le maualuga o le faaleagaina o totoga o le tino ona o le maualuga o le maualuga o le toto, o loo i ai se faavasegaga faapitoa o le toto maualuga, e aofia ai tikeri e tolu.

Togi o le maualuga o le totoTulaga mamafa
1O le toto toto e alu i le 140-159_90-99 mm RT. f
2Heli e oʻo atu i le 160-170 / 100-109 mm RT. Art.,
3O le mamafa e oʻo atu i le 180/110 mm RT. Art. ma luga.

I le laasaga muamua, e leai ni faʻamaoniga o faʻafitauli o le tino o le tino: fatu, faiʻai, gaʻo.

E faʻafefea ona maua le maualuga o le maualuga o le maualuga i tamaiti

O le maualuga o le maualuga o le maualuga i tamaiti e itiiti lava le taatele nai lo tagata matutua, ma i le taimi lava e tasi o se tasi lea o faʻamaʻi masani masani i tamaiti. E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le aʻafiaga o lenei maʻi i tamaiti ma tamaiti e mai le 1 i le 18%.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maualuga o le tamaitiiti ma le maualuga o le alo, e pei o le tulafono, e faalagolago i tausaga o le tamaititi. O le tele o togafitiga e mafua mai i faʻamaʻi fatugao.

O le le pulea lelei o le faʻaaogaina o vailaʻau mai le vaega o agonists faʻamaonia e mafai ona faʻateleina le toto. E aofia ai le naphthyzine, salbutamol.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maualuga o le toto e aofia ai:

O le puipuia o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faia i le faitau aofaʻi ma le aiga, faapea foi i vaega lamatia. Muamua lava, o le puipuiga e aofia ai le faatulagaina o se soifua maloloina lelei mo tamaiti ma talavou ma faasaʻoina tulaga lamatia ua iloa. E tatau ona faʻatautaia le tele o puipuiga i le aiga: fatuina o se atemosifia o le mafaufau, le ala sao ma le malologa, meaʻai e fesoasoani e faatumauina le mamafa o le tino, lava le mamafa (faaletino).

Faʻalavelave ma aʻafiaga mo le tino

O se tasi o faʻaaliga sili ona taua o le maualuga o le maualuga o le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga. Tagata mamaʻi e maualuga le maualuga o le toto, e pei o se tulafono, maliu i le amataga. O le mafuaʻaga masani o le oti i totonu ia i latou o maʻi fatu. O gase ma masini e le masani ai, e masani lava, aemaise lava i tagata o loʻo i ai le teteʻe.

O aʻafiaga pito sili ona taua o le maualuga o le toto maualuga e aofia ai:

  • osofaʻiga maualuga,
  • gasegase o le cerebrovascular (faʻamalosolo o le tino poʻo le omoni),
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • Nephrosclerosis (ogaoga o le fatu fatu),
  • loto vaivai
  • faʻasolosolo faʻataunuʻu anousysm.

Faʻailoga

O le suʻesuʻeina o le maualuga o le toto maualuga e faia e tusa ai ma taunuuga o suiga i le toto. Anamnesis, suʻesuʻega faʻapitoa ma isi metotia suʻesuʻe e fesoasoani e iloa ai le mafuaʻaga ma faamanino le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga.

O le suʻesuʻeina o le maualuga o le toto maualuga e faʻavae i ituaiga o suʻega nei:

  • ECG, suʻesuʻeina o kulukose ma le toto atoa,
  • O le faʻasolosolo o fatugaʻo, o le fuafuaina o le maualuga o urea, le creatinine i totonu o le toto, suʻesuʻega lautele o le urine - ua faia ina ia faʻateʻa ai le natura lautele o le faʻavaeina o le maʻi,
  • O le faʻasalalauina o laʻau faʻapitoa e fautuaina pe afai e masalomia le pheochromocytoma,
  • auiliiliga o hormones, ultrasound o le thyroid gland,
  • MRI o le faiʻai
  • Feutagai ma se neurologist ma le ophthalmologist.

Aʻo suʻesuʻeina se tagata maʻi, o le a faʻaalia ai leona:

  • fatuga: siama, polyuria, proteinuria, faalēaogaina,
  • faiʻai: faʻamaʻi pipisi o le hypertensive, faʻalavelave o le cerebrovascular,
  • loto: faʻamafanafanaina o puipui o le fatu, gasegase o le ventricular agavale,
  • toto toto: vavalalata o le lumenia o laʻau ma arterioles, atherosclerosis, anateysms, vavaega,
  • Fundus: le afaina o le toto, retinopathy, tauaso.

O le faʻavasegaina o le toto ma le faʻasaʻoina o le aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli mai i totonu o totoga. O togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma fualaau faasaina.

Mo togafitiga ma suʻesuʻega mo le toto maualuga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. E na o se tagata poto faapitoa pe'ā maeʻa se suʻega atoa ma auʻiliʻiliga o taunuʻuga o suʻega o le a mafai ona faʻamaonia ma faʻamaonia togafitiga talafeagai.

Tomai e le o togafitiga

Muamua lava, o metotia e le o togafitiga e faʻavae i le suia o le soifuaga o se tagata maʻi o loʻo mafatia mai le maualuga o le toto maualuga. E fautuaina e teena:

  • ulaula pe afai e ulaula le tagata maʻi,
  • inu ava malosi, poʻo le faʻaitiitia o le faʻaaogaina: tagata e oʻo i le 20-30 kalama o le ethanol i le aso, fafine, i le faasologa, 10-20,
  • faʻalauteleina o le faʻaaogaina o masima laulau i meaai, e tatau ona faʻaititia i le 5 kalama i le aso, sili atu le itiiti
  • se taumafa e faʻatapulaaina gaʻo manu, suamalie, masima ma suavai, pe a manaʻomia,
  • faʻaaogaina o sauniuniga e aofia ai le pāmiola, magnesium poʻo le calcium. E masani ona faʻaaoga e faʻaitiitia ai le toto maualuga.

Vaʻaia o le Ota Maualuga

O togafitiga ma fualaau faasaina e tatau ona faʻamaonia le amanaia o fautuaga nei:

  1. Togafitiga e amata i tamai tofo o fualaau faasaina.
  2. I le le i ai o se togafiti togafitiga, e tatau ona sui le mea muamua o le tasi fualaau faasaina i le isi.
  3. O le va o le tikeri e tatau ona itiiti ifo nai lo le 4 vaiaso, pe afai e te le manaʻomia se faʻaitiitia vave o le toto.
  4. Le faʻaaogaina o vailaau faʻataʻi umi ina ia maua ai le 24-itula faʻamalosi ma se fualaau e tasi.
  5. Le faʻaaogaina o le tuufaatasiga sili ona lelei o masini.
  6. O togafitiga e tatau ona faifaipea. Faaaogaina o fualaau faasaina i vasega e le faatagaina.
  7. O le lelei o le puleaina o le toto i le gasologa o le tausaga e fesoasoani e faifai malie le faaitiitia o le fualaau ma le tele o fualaau.

E fautuaina e faapea o le vailaʻau na faʻamatala mai e se fomaʻi mo le maualuga o le toto maualuga o le a suia e le aunoa, isi analogues. A le o lena, e matauina se aafiaga o mea ua fai ma vaisu pe a le toe mafai e le fualaau oona mo le maualuga o le fatu ona toe mafai ona faamautuina le faasologa o le mamafa o le toto.

Faʻatasi ai ma le olaga, e taulai atu faapitoa ile meaʻai i le puipuia o le toto maualuga. E tatau ona e 'ai atili i mea masani, e aunoa ma ni faʻaopoopoga, faʻasao (pe'ā mafai). O le lisi e tatau ona aofia ai se fuainumera o fualaau aina suamalie, fualaau faisua, gaʻo faʻasusu (linseed, olive olive, iʻa mumu).

O le fiva e tatau ona aofia i le taumafa a se maʻi i le maualuga o le toto. E fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto ma puipuia ai lona faʻaleleia. O le mea lea, e sili atu le taumamafa i fualaau aina ma fualaʻau.

I le i ai o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faʻaititia le kalori aso uma ile 1200-1800 kcal.

O le a le mea e sili ona lelei e teena ai le maualuga o le maualuga o le toto:

  • iʻa ma aano o ituaiga meaʻai, sooga ua gaosia i totonu o faleoloa, meaai faʻafelaʻau, ulaula meaʻai, palu, sisi,
  • margarini, pastry cream, pata e sili atu (e mafai ona e tuʻuina atu le pata i luga o se falaoa ma se fasi mea moli, faʻalelei),
  • sweets (keke, kuki, suti, suka, keke),
  • ava malosi, lauti malosi (e faʻaaoga uma nei lauti uliuli ma le uliuli), kofe,
  • suamalie, meaʻai vevela, gaʻo gaʻo,
  • fale faʻatau oloa, saula ma vaʻavaʻa,

Fautuaga mo tagata gasegase e maualuga le maualuga

O se tagata maʻi i le maualuga maualuga e tatau ona iloa ma faatino:

  1. tausisia le mamafa o le mamafa ma le vavao o le puimanava,
  2. faamalositino e le aunoa
  3. faʻaitiitia le masima, gaʻo ma le cholesterol,
  4. 'ai le tele o minerale, aemaise lava le potassium, magnesium, calcium,
  5. faatapulaa le taumafaina o le ava,
  6. tuu le ulaula tapaa ma le faʻaaogaina o vailaʻau o le psychostimulating.

O le maualuga o le toto ma le tele o suiga i totonu o vaʻa o le retina poʻo isi faʻaaliga o le faʻaleagaina o totoga o loʻo faʻatulagaina, o le sili atu ona leaga o le fomaʻi. O le faʻaaliga e faʻalagolago i faʻamatalaga mamafa. O le maualuga o ona faailoga, o le tele o suiga i totonu o vaa ma totonu o totoga o totonu.

I le faia o se faʻamaoniga o le "toto maualuga" ma ao faagasolo le iloiloga o taunuuga talafeagai, e masani lava ona faalagolago tagata tomai faapitoa i faailoilo o le maualuga o le mamafa. I le noatia ma le fai fuafua i togafitiga faafomaʻi uma, o le togafitiga e manatu lelei. A le o lena, o faʻafitauli e tupu ae e le faʻamaonia ai le fomaʻi.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

Tasi le mafuaʻaga umi o le neuropsychic stress, faʻaʻumiʻumi le faʻavaivai.

E tele taimi e tupu ai le maualuga o le toto maualuga i tagata e galulue faatasi ma le faʻalavelave faʻalagona tumau. E tele taimi e aafia ai tagata na mafatia i se faʻalavelave.

O le mafuaaga lona lua o le faʻasologa o togafitiga. E masani lava, o tagata gasegase e iai se suʻesuʻega e mafai ona iloa ai le i ai o tagata o aiga ma le faʻamaʻi tutusa lava.

O se tasi o mafuaʻaga taua o le maualuga o le toto maualuga o le le atoatoa o le tino.

Ole fesuiaiga o tausaga i le tino (aemaise lava, le ogatotonu o le tino) e aʻafia ai le foliga mai ma le atinaʻega o faʻamaoniga o lenei maʻi. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga (maualuga) i tagata matutua e mafua mai i suiga o toto toto ona o le faaopoopoina o le atherosclerosis. E iai se fesoʻotaʻiga mautinoa i le va o nei faʻamaʻi. GB fesoasoani i le faʻaleleia o le atinaʻe ma le alualu i luma o le atherosclerosis. O lenei tuufaatasiga e matautia ona o le malosi o le toto toto, o le toto e tafe i totoga (i le faiʻai, fatu, gaʻo) e le lava. Faatasi ai ma le tele o le spasm ma le i ai o pusa i luga o puipui o toto toto, o le toto e mafai ona taofia le faasalalauina i totonu o le aluga. I lenei tulaga, e tupu ai se afaina poʻo le faʻaleagaina o le myocardial.

I fafine, e masani lava ona amata GB i le taimi o le misa.

O le faʻaaogaina tele o le sodium chloride (e taʻua o le sodium, o le vaega lea o lenei masima), ulaula, faʻamauaina o le ava, mamafa, lea e faʻatele ai le avega i luga o le cardiovascular system, e taua foi.

O fesoʻotaʻiga autu i le tupuga o GB o le:

  • solia o le faagasologa o le fiafia ma le puipuia i le tino tutotonu,
  • hyperproduction o mea e faʻateleina ai le toto. O se tasi oi latou o le horryone adrenaline. E le gata i lea, o le vaega pito i tua foi e vavae ese. O fatuga fatu e gaosia ai mea e mafai ona faateleina ma faʻaitiitia ai le mamafa. O le mea lea, pe a oʻo mai faailoga o GB, e manaʻomia e le tagata maʻi ona siaki le galuega o fatugaʻo,
  • fevaevaeaʻi ma spasm o arteries.

O le a le toto maualuga (systolic ma diastolic)

O aʻafiaga e tatau ona fuaina i le malologa - faaletino ma lagona.

Maualuga (systolic) mamafa e fetaui ma le taimi o le faʻalavelaveina o le fatu maso, ma maualalo (diastolic) - o le taimi e malolo ai le loto.

I tagata talavou soifua maloloina, o faʻamaoniga o le toto maualuga o le 110 / 70-120 / 80 mm Hg. Art. Ae, ona o le faalagolago o le toto i luga o le matua, uiga o tagata taitoatasi, ma le malosi, o tuaoi o le 125 / 65-80 mm Hg e mafai ona valaauina. Art. i alii ma 110-120 / 60-75 mm RT. Art. i fafine.

I le matua, o le toto maualuga ua faateleina, mo tagata matutua, o numera masani e latalata i le 140/90 mm Hg. Art.

Auala e fua ai le toto toto

E fuaina i se masini faapitoa - siaki toto, lea e mafai ona faʻatau i le fale talavai. E mamafa le mamafa pe a maeʻa le 5 minute o le malologa. E fautuaina e faʻatolu faʻatolu ma mafaufau i le iuga mulimuli o le fua mulimuli. O le va i le va o fua e tatau ona le itiiti ifo ma le 3 minute. O tagata soifua maloloina e mafai ona fuaina le toto i se tasi taimi i nai masina. O maʻi e maua i le toto maualuga e manaʻomia le fuaina o le toto i le itiiti ifo ma le 1 taimi i le aso.

Faailoga o le Maualuga

O le ulu o se tasi o faʻatelega masani o le toto maualuga. O lenei faailoga e mafua mai i le cerebrovascular spasm. I lenei tulaga, e masani lava ona tupu mai le televave, feʻilafi mai o "lago" i luma o mata, faanenefu vaaiga, vaivaiga, faaitiitia le faatinoga, moe lemu, vevela, mamafa i le ulu, ma paʻu. O nei faasea i le amataga o le atinaʻeina o le faamai o le natura o le neurotic.

O le faailoga autu o le faateleina o le toto maualuga i le 140-160 / 90 mm RT. Art. E tusa ai ma manatu faʻaonaponei o le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona tatou fai pe afai o le mamafa i le tausaga na faalua ona siitia i le 140/90 mm RT. Art. po o le itiiti ifo i le tasi ona sili atu i le faailoga lenei. O se suʻesuʻega o le maʻi e faʻaalia mai ai le fatu o le muimui, faʻalavelave faʻavevesi, faʻalauteleina o tuaoi o le fatu i le agavale.

I laʻasaga mulimuli, e mafai ona tupu le fatu ona o le mamafa o le muso o le fatu ona o le toto maualuga.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa, ua matauina ai se faaitiitia o le vaaia o mea vaaia. I le taimi o le suʻega o le tupe a le tagata maʻi, o lona pallor, faʻaitiitiina ma le faʻamaʻiina o le gaʻo, faʻalauteleina le faʻalauteleina o veins, ma o nisi taimi na teʻena i le retina. I le tulaga o le faaleagaina o vaʻa o le faiʻai i lalo o le aafiaga o le faateleina o le toto, e mafai ona tupu faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, e mafua ai i nisi tulaga i le maʻi pipili, lagona le lelei i totonu o vae ona o vasasal spasm, thrombosis, ma le afaina.

E tatau ona faʻamaonia se seti o faʻamaoniga iloga o le GB, ae le o ni faailoga o le GB.

O mea nei e taʻua o le maualuga maualuga o le maualuga. Latou te tulaʻi mai o se taunuuga o faʻamaʻi eseese ma ua manatu o latou faailoga. I le taimi nei, e sili atu ma le 50 faʻamaʻi e tutupu ma le faateleina o le toto. Faatasi ai ma i latou o faʻamaʻi o gaʻo ma lauroid gland.

O a faʻalavelave faʻafuaseʻi?

Faʻalavelave faʻapitoa - O se tasi lenei o faʻamatalaga mataʻina o le maualuga o le toto. Faatasi ai ma le malosi tele o le mamafa, o uiga uma o le GB e mafai ona o mai faatasi ma le taoto, vomiting, sweating, faʻaitiitia le faʻaaliga. O faʻafitauli e mafai ona tumau mai ni nai minute i le tele o itula.

I lenei tulaga, o tagata gasegase e masani ona fiafia, loimata, faitio i se fatu fatu. E masani lava ona mumu le lanu mumu i luga o le fatafata ma alafau. O le fua o le fatu e matauina. O le osofaʻiga e mafai ona iu i le faʻaaogaina o le uumi poʻo le vavao.

O nei faʻafitauli o uiga ia o le amataga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, e masani ona matauina i tamaitai i le moapo, pe a maeʻa lagona atuatuvale, pe a suia le tau. E masani ona tupu i le po po o le aoauli.

E i ai isi ituaiga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. E i ai se latou tulaga sili atu ona ogaoga, ae tuputupu ae malie. O latou umi e mafai ona oʻo i le 4-5 itula. E tupu mai i tulaga mulimuli o le maualuga o le toto maualuga i le talaaga o le toto maualuga maualuga. E masani lava, o faʻalavelave e faʻatasi ma faʻamaoniga o le faiʻai: tala le lelei, faʻalavelave, suiga i lagona lelei i vae. I le taimi lava e tasi, e faitioina e tagata gasegase ogaoga tiga i totonu o le loto.

Vaega o le maualuga o le maualuga

Faʻasolo 3 tikeri o GB.

  • Ou te tikeri - toto maualuga 140-159 / 90-99 mm RT. Art. E mafai ona toe foi atu i lea taimi ma lea taimi masani ma toe tulaʻi mai.
  • II tikeri - o le toto mai le 160-179 / 100-109 mm RT. Art. O lenei tikeri e faʻaalia i le faʻaateleina o le faʻateleina o le mamafa, e seasea toe foi i le masani.
  • III tikeri - 180 ma le maualuga / PO mm RT. Art. ma luga. O le toto o le toto e faʻaleleia toetoe lava o taimi uma, ma o lona faʻaitiitia e mafai ona avea ma se faʻamaoniga o le le lelei o le fatu.

GB e tatau ona amata ona togafitia i le tikeri o le tikeri, a leai, o le a oʻo lava i le tikeri II ma le III.

E faʻapefea ona ola GB i tausaga eseese

O le ituaiga sili ona ogaoga o GB o le osofaʻi leaga. I lenei tulaga, o le diastolic pressure e maualuga luga atu o le 130 mm Hg. Art. O lenei fomu o uiga ia o tupulaga talavou 30-40 tausaga ma e le o matauina i gasegase e sili atu ma le 50 tausaga. O lenei maʻi faʻafuaseʻi e vave ona tupu, o le toto maualuga e mafai ona oʻo atu i fuainumera o le 250/140 mm RT. Art., Ao vave ona suia ia vaʻa o fatugaʻo.

GB i matua ua i ai ona lava uiga o le vasega. O le mea lenei ua taʻua sosoʻo maualuga. O le mamafa o le systolic e latalata i le 160-170 mm RT. Art. I lenei tulaga, e le suia le pito i lalo (diastolic). E i ai se vaeluaga tele i le va o le faʻasolosolo ma le diastolic. O lenei eseesega ua taʻua o le mamafa o pulusese ma e masani lava o le 40 mmHg. Art. O lenei mea i tagata matutua e mafua ai le tele o lagona le lelei, aemaise lava talu ai i nei maʻi ua matauina ai se vaivaiga o le cardiovascular system. Ae o nisi oi latou latou te le lagona lenei avanoa.

Vaʻaia o le maualuga

O le manuia o togafitiga o togafitiga e fuafuaina e le faʻamaoniaina o fua o le toto e tusa ai ma tausaga, soifua maloloina, ma le leai o ni faʻafitauli mai togafitiga.

Ole togafitiga o le maualuga ole toto maualuga e tatau ona atoatoa.

Pe a filifilia fualaau faasaina, o fualaau e faʻaitiitia ai le toto maualuga e faʻaaoga. O se vaega tele lea o vailaau faʻasaina ma aʻafiaga eseese. I le faaopoopo atu ia i latou, o vailaʻau vasodilating ma diuretic ua faʻaaogaina. O se matafaioi taua i le togafitiga manuia o loʻo faia e tagata faʻapitoa. O meaʻai ma le umi o fualaau e filifilia e na o se fomaʻi, taʻitasi mo tagata maʻi taʻitasi!

Pe a faatonuina togafitiga, e matua gauai atu fomai i faailoilo o le mamafa o le systolic ma le diastolic. Afai ei ai le faateleina i le malosi o le systolic, ona tuʻuina atu lea i aʻafiaga "inhibitory" i luga o le fatu.

O le tagata maʻi e tatau foi ona tausisia le galuega masani ma le malologa, o le moe e tatau ona lava; o le malologa o le ao e manaʻomia. O le taua tele o aʻoaʻoga faaletino - togafitiga faʻapitoa, savali i totonu o tulaga talafeagai e le afaina ai galuega a le loto. I le taimi lava e tasi, e le tatau i le tagata gasegase ona maua le faʻalavelave, le toʻa i tua o le sternum, puupuu le manava, faʻavaivaia.

Fautuaga e uiga i le taumafa e aofia ai faʻasalaga faapitoa: faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima (e le silia le 5 g i le aso), vai (e le sili atu i le 1.5 lita i le aso), le teena o le ava malosi. O tagata mamaʻi o loʻo mamafa tele e manaʻomia le faʻaititia o le kalori o meaʻai, faʻaaogaina fualaau faisua ma fualaau aina.

O mea moni i le togafitiga o GB o loʻo faʻaaogaina faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le physiotherapist na te filifilia ni faʻamafanafanaga, faʻavasegaga mo le faʻamalieina: electros moe, electrophoresis o fualaau faasaina.

Togafitiga i se taimi e maualalo ai le magnetotherapy e maua ai le lelei o le faʻaleleia, ona o le malosi o lenei mea faʻapitoa e faʻaitiitia ai le toto ma faʻasaʻo le tiga.

I le taimi nei, o loʻo i ai se numera tele o masini e maua ai se mageta i le maualalo. O nisi oi latou e feaveaʻi, faigofie ona faʻaoga, e mafai ona faʻatau i falemaʻi. O le vaega o aafiaga o le mageta i le GB o le pito i tua o le ua.

I le faʻaopoopoga, o vailaʻau faʻamalolo e tele e aoga tele - coniferous, carbonic, penina, hydrogen sulfide, faʻapea foʻi ma vai faʻamalolo.

O le tele o tagata mamaʻi e iai muamua laasaga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona togafitia i le fale, ma le mataituina e fomaʻi i le falemaʻi, mulimuli i fautuaga i le faʻatulagaina o tulafono, meaʻai, ma le faʻamalositino.

Fofo faʻapitoa mo togafitiga o le maualuga

Vaitalaʻau e leai sona taua i le togafitiga o le maualuga. Muamua lava, o nei meaola ma mea taugata. E mafai ona faʻaaogaina i le faʻataunuʻuina (faʻasologa, mea laiti ma papa).

O sauniuniga nei a valerian, tinawort, hawthorn. O togalaau faʻatasi ai ma se faʻafiafiaga aʻafiaga e aofia ai le chamomile, vailaʻau faʻamalo o lemoni, moli, moli ma isi mea e tele.

O togafitiga faafomaʻi e fautuaina ai tagata gasegase i le toto maualuga e ai ai le meli, aronia (200-300 g i le aso), fualaau suamalie ma le rose vao i le ituaiga o vaiinu, lauti tiamata. O nei meaʻai uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le toto maualuga ma e mauʻoa i vitamini C, o se musika vaivai e manaʻomia.

  • Tasi se sipuni sipuni o le meli i le 1 ipu vai vai, faaopoopo le sua o le afa o lemoni. Inu i luga o se manava gaogao i le tasi. O le umi o togafitiga e 7-10 aso. O le meafaigaluega e faʻaaogaina mo le maualuga o le toto maualuga, le mautonu, faateleina le le fiafia.
  • Galu 2 ipu o arai ma le 3 sipuni tele o le suka suka ma 'ai i aso taʻitasi i le tasi le itula ao leʻi' aʻai. O lenei vailaau e faʻaaogaina mo ituaiga o le maualuga.
  • O le sua o le beetroot - 4 ipu, meli - 4 ipu, marsh o le mutonon grass - 100 g, vodka - 500 g. Faʻatasi uma vaega, faʻafefiloi lelei, faʻamalosi mo aso e 10 i totonu o se pusa faʻamaufaʻailogaina i totonu o se nofoaga malulu, malulu, magoga, sosolo. Ave le 1-2 sipuni 3 taimi ile aso afa ile itula ile aʻo le 'ai. E faʻaaoga le meafaigaluega mo le maualuga o le I-II tikeri.
  • O le sua o le oona e fesoasoani e maua ai le toto maualuga, o le mea lea e fautuaina ai e saunia le vaifofo lenei: faʻasusu le vai mai le 3 kilokalama o le sipisi, faʻafefiloi ma le 500 g o le meli, faaopoopo le 25 g o vali kati ma sasaa le 1/2 lita o vodka. Faʻamalosia 10 aso. Ave le sipuni se lua 2-3 taimi i le aso.
  • O le vory Ioane (mutia) - 100 g, chamomile (fugalaau) - 100 g, immortelle (fugalaau) - 100 g, birch (buds) - 100 g. O mea o loʻo faʻafefiloi, eleele i totonu o se mea e fai ai le kofe ma teuina i totonu o se fagu tioata ma se tapuni. E saunia le fua ole aso i le afiafi: 1 le sipuni ole paluga o le 0.5 l o le vai faʻafefeteina e gaosia ma faʻamalosi mo le 20 minute. Ona fufulu lea i totonu o le tapoleni ma togi le toega. O le afa o le faʻafefeteina ma le 1 sipuniti o le meli o loʻo inu i le taimi nei, ma o le vaega o totoe e vevela i le taeao i le 30-40 ° C ma inu i le 20 minute ao leʻi faia le taeao. O togafitiga e faia i aso uma seʻia oʻo ina faʻaaoga atoatoa le paluga. Faʻaaogaina mo le osofaʻi fatu ma le maualuga.
  • 10 g o fualaau o viburnum ua sasaaina i se ipu vai inu, vevela i lalo o se tapuni i totonu o se vai vai mo le 15 minute, faamafanafana mo le 45 minute, faamamaina, fusi ma fetuunai i le 200 ml. Inu 1/3 ipu 3-4 taimi i le aso. Teu le faʻasolo mo le sili atu i le 2 aso.
  • Ina ia faʻamautinoaina le totoina o le toto, e tatau ona ave le ava malosi o calendula (i le ratio 2: 100 i le 40-tiketi ava malosi) mo le 20-40 e faʻafefe 3 taimi i le aso. I le taimi lava lea e tasi, o le ulu o ulu o le ulu, moe lelei, faʻatinoga ma le faʻatupulaia o le malosi.
  • E matua aoga tele le inu o se paluga o se ipu keke, se ipu kālati, afa ipu kalakeke, 250 g o le meli ma le 100 g vodka. Ave 1 le sipunipuni 3 taimi i le aso. E mafai lava ona e saunia mea nei: 2 ipu ipu suamalie, 250 g o le meli, sua o le lemoni e tasi, 1.5 ipu o le sukalani ma 1 le ipu vodka. E tatau ona 1 le sipunipuni 3 taimi i le aso i le itula ao le i taumafa.
  • Pasili le 100 g o vine mama e aunoa ma ni fatu e ala i se fai meaʻai, sasaa se ipu vai malulu, kuka mo le 10 minute i luga o le vevela vevela, vevela, mālū ma faʻamaʻi. Inu le fualaau atoa i le aso atoa.
  • O le keke o le Chokeberry e ave i le afa itula ao leʻi faia taumafataga, 1/3 ipu 3 taimi i le aso. O le togafitiga e 2 vaiaso.
  • O le fualaau suamalie po o le teuteuina o ona vine e tatau ona ave 1/4 ipu 3-4 taimi i le aso.
  • O se teuteuga o vine viburnum e ave le afa afa i le aso.
  • O le faʻafefiloi o le afa o ipu vai o le suka, tutusa le sua o le lemon ma le 1 le susu o le meli linden e tatau ona ave i le 1/3 ipu 1 le itula pe a uma le taumafataga.
  • Taumafa 1 ipu kalakeke i taeao uma ma ave le 5-10 mataua o le tilotilo fugalaau i le vai.
  • Faʻasalaga totini i le vailaʻau vailaʻau e faʻafefeteina i le vai i se fua faatatau o le 1: 1, ma tuʻu i luga i le po, ma fusi lelei ou vae.
  • O le aoina o vaega i vaega nei: o le vao e lima-lobed grasswort grass - 4 vaega, marsh o le mutonon grass - 3 vaega, fuamoa o le hawthorn-toto - 1 vaega, lau pepa moa - 1/2 vaega, laʻau o le leoleo mamoe - 1 le vaega, fruit chokeberry - 1 vaega, fualaau aina o le togalaau - 1 le vaega, lūlūina o fatu o le flax - 1 le vaega, lau o le togalasi vao - 2 vaega. Lua pe tolu punetini o le faʻafefiloi (fuafua i le mamafa o le tino) ole a tuʻuina atu 2.5 ipu ipu inu i totonu o se vevela. Faʻaosooso mo le 6-8 itula. O le aso e sosoo ai, ave uma le faʻafefiloi mafanafana i le 3 vaeluaina doses 20-40 minute aʻo leʻi 'aʻai.
  • Inu suamalie fou o fualaau kuka (chokeberry) 1/2 ipu mo le faʻafefe mo le 2 vaiaso. E mafai ona e oloina le 1 kilokalama o le fufuluina ma le mamago o fualaau suamalie ma le 700 g o le suka. Ave 75-100 g 2 taimi i le aso.
  • O le ipu tioata o le galati oloo tumu i le 0.5 lita o le vodka i se nofoaga pogisa ma mafanafana. O le faʻafefeteina e ave 1 sipuni tele 3 taimi i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga.
  • I vaega tutusa, i le 1 lita o le vai e fufulu, 1 ipu o le aoina o vao vao, masamoni masamoni, fugalaau o le hawthorn ma le manulele paʻepaʻe, fausiaina ma ave 100 ml 3 taimi ile aso afa ile itula aʻo le i taumafa.
  • Faʻafefiloi afaina i vaega nei: hawthorn (fugalaau) - 5 vaega, motherwort (mutia) - 5 vaega, o lenamon (mutia) - 5 vaega, chamomile (fugalaau) - 2 vaega. Lua punetini o le faʻafefiloi mo le 1 lita o le vai inu, tuʻu mo le 20 minute, aʻa. Inu 100 ml o le afaina 3 taimi i le aso.
  • Faafefiloi laau i vaega nei: cumin (fualaau) - 1 vaega, valerian (aʻa) - 2 vaega, hawthorn (fugalaau) - 3 vaega, manua papaʻe - mutia 4. Lua punetini o le paluga mo le 400 ml o le vai kuka, tuu mo le 2 itula, maunu. Fai se vai inu i le aso.
  • Faʻafefiloi le suamalie o le lemoni poʻo le moli ma le pele, ae aunoa ma fatu, ma le suka gaosia e tofo ai. Ave se sipuni 3 taimi i aso taʻitasi ao leʻi 'ai.
  • Laʻau faʻafefiloi i vaega nei: masani masani vao vao - 3 vaega, fuga o le hawthorn toto, vao vao vao, vao lanu paʻepaʻe, tamai launiu lau - 1 vaega vaega taitasi. Sasaa se sipuni sipuni o le aoina ma se ipu vai vevela ma faʻaauau 3 itula, faʻapipiʻu mo le 5 minute, malulu ma faʻalavelave. Ave 1 / 3-1 / 4 cup 3-4 taimi i le aso.
  • Laʻau faʻafefiloi i vaega nei: fugalaau o le toto mūmū mumu, faʻafefeteina vao mutia - tutusa. Liligi le sipuniti o le aoina ma se ipu vai inu, tuu mo le 10 minute ma le mea e teu. Ave le 1/3 ipu 3 taimi i le aso, tasi le itula pe a uma ona 'ai.
  • Se sipuni sipuni o fua o le mauga pusi vao masani 1 ipu fufulu vai, tuu e faamalolo, maunu. Inu 0.5 kapu 2-3 taimi i le aso.
  • O le aoina mai o mea taua i vaega nei: marsh cilantro grass, grass-tuabed grass - 2 vaega vaega taitasi, fugalaau toto mwthorn, vao vao vao - I vaega. 20 g o le aoina mo le 200 ml o le vai, vevela i totonu o se vai vai vevela mo le 15 minute, malulu mo le 45 minute, fagu ma faaopoopo vai inu i lona uluai voluma. Ave 1/4 i le 1/3 ipu 3-4 taimi i le aso.
  • Aoina mea aoga i vaega nei: tansy (inflorescences), elecampane maualuga (aʻa) - tutusa. Liligi le sipuniti o le faʻafefiloi ma le 2 ipu vai inu, faʻafefete i totonu o le vai vaiinu mo le 1.5 itula, aʻa. Inu 100 ml 3 taimi i le aso 2 itula aʻo leʻi 'ai.
  • Tuʻu 3 ulu tetele o keleni ma le 3 lemoni e ala i se mea e fai ai meaʻai, 1.25 lita o le vai inu, latalata vavalalata ma tumau i se nofoaga mafana mo se aso, faʻaosoosoina, ona aʻafia. Inu 1 sipunipuni 2-3 taimi i le aso 30 minute aʻo leʻi 'aʻai.
  • Faatasi ai ma le maualuga i le atherosclerosis 2, tipiina ulu tetele o keleni ma sasaa le 250 ml o vodka, tuu atu mo le 12 aso. Faaaoga le 20 pa'ū 3 taimi i le aso 15 minute aʻo leʻi 'ai. Ina ia faʻaleleia le tofo, e mafai ona e faʻaopopo le faʻafefete o le mintini i le tincture. O le togafitiga e 3 vaiaso.
  • Fufulu 3 pata o le sua o le aloe i se sipuniti o le vai malulu ua kuka. Fai i aso uma i luga o se manava gaogao 1 taimi i le aso. O le togafitiga e lua masina. O le mamafa e masani lava.
  • Aʻau 250 g o le horseradish (mulumulu ma fufulu) i luga o se mea e sasa ai, sasaa le 3 l o le vai malulu ua kuka, e kuka mo le 20 minute. Inu 100 ml 3 taimi i le aso. A maeʻa ni nai faʻasalaga, e alu ifo le mamafa i le masani.
  • 20 g fasi launiu pi, sasaa le 1 lita o le vai, faʻafeu i totonu o le vai vai mo 3-4 itula, malulu, vevela. Mea inu falala 0.5 kapu 4-5 taimi i le aso.
  • 10 g o le tautotogo adonis fugalaau, fugalaau fatu fatu, lili o aʻa o le vanu, aʻa valerian shredded, 1 ipu vodka.
    Liligi le faaputuga otaota ma le 1 ipu vodka. Faʻamalosi i se mea pogisa i totonu o se pesini tioata ma se tapuni mo le 20 aso.
    Faʻaalu 3 taimi i le aso, 25 drops i le 1 tbsp. l vai 30 minute ao lei faia taumafataga.
  • 60 g o le uaina mamago, 20 mataua o le sua o le yarrow fou, 20 gogo o le sua o le ruta, 10 g o le mutia buckwheat.
    Faʻafefiloi mea e faʻaaogaina, faʻamalosi mo se aso i totonu o se ipu tioata pouliuli i se nofoaga mafanafana.
    Faʻaalu le 1 le taimi i le taeao i le taeao, 30-40 minute aʻo leʻi 'aʻai.
  • 5 g o le paʻu suamalie, 1 g o vao vao oona, 15 g o le laurow grass, 10 g o le eleele ua pala, 150 ml o vai inu.
    1 tbsp. l sasaa le aoina i totonu o ni meaʻai, sasaa vai inu, faʻavaa, tuʻu mo le 30 minute. Faʻasolo le mea e tupu ai le afaina, faʻapipiʻi ai mea masani.
    Faʻaalu 2 taimi i le aso 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga mo le masina.
  • 10 g o le kulimi o le lemon, 20 g o le saito o le sana, o le sua o le 1 lemoni, 0.5 l o le vai inu.
    Somi le sua mai le lemon. Sasaa le aoina i totonu o ni meaʻai, tuʻuina vai inu. Taofi i totonu o se vai taele mo le 20 minute. Tumau seʻia maeʻa. Faʻasusu le mea e faʻafefete ai, faʻafefeteina ai mea masani. Faʻaopopo le sua o le lemoni i le mea na tupu.
    Ave le 1/2 ipu 3 taimi i le aso 30 minute pe a uma ona 'ai. Faia ni vasega se 3 o le 7 aso ma se taʻi vaiaso.
  • 20 g o le mutia, suauu o le sana, 10 g o le valerian vale, laupepa, 1 le ipu vai inu.
    Faʻafefiloi mea uma, 2 tbsp. l aofaʻi tuʻuina i totonu o se pesini faʻamamafa, sasaa vai inu. Salu i totonu o se vai vai taele mo le 20 minute. Tumau seʻia maeʻa. Faʻasolo, faʻasese ese mea masani.
    Faʻaalu 2-3 taimi i le aso ma ni meaai mo le masina.
  • 30 g o aʻa valerian, vao masani anise, mutia o le fatu, 20 g o fuālaʻau matagogo, sunburn, 1 ipu ipu vai.
    2 tbsp. l nofoaga e aoina ai i totonu o ipu faʻamamafa, ufiufi. Faʻaauau i luga o se vai vai taele mo le 20 minute. A maeʻa le mafanafana, faʻanoanoa, faʻasili ese mea masani.
    Faaaoga le 1/3 ipu 2-3 taimi i le aso ma meaai.

Muamua lava, e tatau ona vavaeese meaʻai gaʻo ma meaʻai e maua i le cholesterol mai meaʻai, taumafa ai le suamalie ma le falaoa fou, sui i fasi falaisa poʻo le araisa. O fua uma e faʻatuai ai le atiaʻe o le atherosclerosis e aoga: fualaau 'aina, kisisisi, meaʻai susu (aemaise lava yogurt ma le uila), paʻepaʻe paʻepaʻe, kapisi, pi, palupisi pipi, ma isi, ma meaai e maua i vitamini C: radish, aniani matafe, horseradish, black currants, lemons. O lenei taumafa faʻaitiitia le maualuga o toxins i le tino. E le sili atu i le 3 g, po o le afa o le sipuniti i le aso le faʻaaogaina o le masima.

O suʻesuʻega talu ai nei na maua ai se fesoʻotaʻiga i le va o le palasini ma le pāmala i le tino ma le toto. O tagata e 'ai le tele o mea taumafa e maualuga i le potassium e maua ai le mamafa e aunoa ma le puleaina o le masima. O le kesi ma le potassium e fesoasoani e aveese le sili atu o le sodium ma pulea le tulaga o le vascular system. O le potassium e maua i le tele o fualaau faisua ma fualaau aina, calcium - i le kusi falaoamata.

Puipuiga

I le avea ai o se tulafono, o le puipuia o lenei faamaʻi e aofia ai le tausisia o taumafa lelei ma le faatinoina o faamalositino e matua faaleleia ai le soifua manuia o tagata mamai ma soifua maloloina. Soo se faamalositino faaletino i le faiga o le tamoe, savali, aau, faia i luga o masini ma manava e na o le saofaga i le faateleina o le gafatia galue ma sili atu ona faamautu le toto maualuga.

Afai e iloa le maualuga o le maualuga, e leai se manaʻoga e faʻavaivai, e taua le faia o se vaega malosi i le filifilia o togafitiga lelei ma le fomaʻi aoga.

O maʻi e maua i lenei faʻamaʻi e masani lava ona suia a latou masani masani i aso taʻitasi e taofi ai le alualu i luma o maʻi. O nei suiga e fesoʻotaʻi e le gata i meaʻai, ae faʻapea foʻi ma masani, le natura o galuega, gaoioiga i aso taʻitasi, malologa ma isi faʻaaliga. E naʻo le autu i fautuaga a fomaʻi, o le togafitiga o le a aoga.

Faamatalaga lautele

O le faʻaaliga iloga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o lona uiga o le toto maualuga e le toe foi i le tino pe a mavae le tulai mai o se tulaga e mafua mai i le lagona o le mafaufau po o le tino, ae o le a faaitiitia pe a uma ona ave fualaau faasaina. E tusa ai ma fautuaga a WHO, o le mamafa o le toto e le sili atu i le 140/90 mm Hg. Art. O le sili atu o le fuainumera i luga o le 140-160 mm RT. Art. ma le diastolic - e sili atu i le 90-95 mm RT. Art., Faamaumauina i le malolo i le taimi o le lua fua i le taimi o suʻega faafomaʻi e lua, ua manatu o le maualuga o le toto.

O le taatele o le maualuga o le maualuga i le va o tamaitai ma alii e tutusa ma le 10-20%, o le tele o taimi e tupu ai le maʻi pe a uma le 40 tausaga, e ui o le maualuga o le maualuga e maua i tupulaga talavou. O le maualuga o le mamafa e fesoasoani i le televave o le atinaʻe ma le ogaoga o le atherosclerosis ma le faʻalavelave faʻafitauli. Faatasi ai ma le atherosclerosis, o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le soifua mai o le olaga o tagata talavou galulue.

Eseesega i le matua (taua) toto maualuga (poo le maualuga) ma le lua (symptomatic) maualuga maualuga. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga e mafua mai le 5 i le 10% o mataupu o le toto maualuga. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gasegase o se faʻaaliga o le faʻamaʻi faʻamaʻi: faʻamaʻi fatuga (glomerulonephritis, pyelonephritis, tuberculosis, hydronephrosis, tumutumu, fomaʻi o le tino), thyroid gland (thyrotoxicosis), gland adrenal (pheochromocytoma, syndrome of Hisenko-Cushing, atherosclerosis primer, and hyperosclerosis) .

O le maualuga o le toto maualuga o le Peraimeri e amata ona avea o se faamaʻi tumau tutoatasi ma faamatalaga tau aitalafu e oo atu i le 90% o mataupu o le maualuga o le toto maualuga. I le maualuga, o le maualuga o le toto maualuga o le taunuuga lea o le le atoatoa i le faiga o tulafono a le tino.

Le faiga o le atinaʻeina o le maualuga

O le faʻavae o le pathogenesis o le maualuga o le toto maualuga o se faʻaopoopoga o le tele o gaioiga o le fatu ma le teteʻe o le moega lapisi lautele. I le tali atu i le faʻalavelave faʻalavelave, faʻalavelave i le faʻatonutonuina o le vascular tone e tupu mai i nofoaga maualuga o le mafaufau (hypothalamus ma medulla oblongata). O loʻo i ai se vaʻaia o vateioles i luga o le itu, e aofia ai le faʻailoga, lea e faʻapogai ai le fausia o faʻamaʻi o le dyskinetic ma le faʻasolosolo. O le faʻaaogaina o neurohormones o le system renin-angiotensin-aldosterone ua faateleina. Aldosterone, auai i le metabolism oona, e mafua ai le faatumauina o le vai ma le sodium i totonu o le moega lapoa, lea e faateleina ai le toto o lo o taamilo i totonu o vaa ma faateleina ai le toto.

Faʻateleina le maualuga o le toto, e faateleina le viscosity o le toto, ma mafua ai ona faaitiitia le saoasaoa o le tafe toto ma metabolic process in tissues. Ua ufitia le puipui o le vaa, ma o le lumanaʻi o lo latou lumanaʻi, o loʻo maua ai se maualuga maualuga o le maualuga o vascular vascular resistance ma ua mafua ai le maualuga o le maualuga o le toto. Mulimuli ane, o se taunuuga o le faateleina o le permeability ma le plasma saturation o puipui puipui, o le ellastofibrosis ma arteriolosclerosis e atiina ae ai, lea e iu ai ina oo atu i suiga lona lua i totonu o le tino o le totoga: o le myocardial sclerosis, hyperceptive encephalopathy, le nephroangiosclerosis matua.

O le maualuga o le faaleagaina o totoga eseese i le toto maualuga e mafai ona le fetaui, o le mea lea, o le tele o vailaau ma fomaʻi eseese o le maualuga o le toto maualuga ua iloga ma se afaina tele i vaa o fatu, fatu ma le faiʻai.

Faʻavasegaga o le toto maualuga

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e vaevaeina e tusa ai ma le tele o faailoilo: mafuaʻaga mo le faateleina o le toto toto, faaleagaina o totoga o le tino, le maualuga o le toto, taʻaloga, ma isi. E ala i le mataupu o le ethiological, latou te iloa ai le taua o le maualuga (primaries) ma le lua (symptomatic). E tusa ai ma le natura o le vasega, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona i ai se tulaga le lelei (alualu i luma le alualu i luma) poʻo le faʻamalosi (vave le alualu i luma).

O le taua sili ona aoga o le maualuga ma le mautu o le toto. E faʻatatau i le maualuga, latou te iloa ai:

  • O le maualuga o le toto maualuga o le 115 mm Hg. Art.

Benign, o le alualu i luma o le maualuga o le maualuga, e faalagolago i le toilalo o totoga o loʻo aʻafia ma le atinaʻeina o faʻatasi (mafanafana) tuutuuga, e tolu vaega:

Vaega I (maualuga ma le maualuga maualuga) - o le toto maualuga e le maluelue, e fesuiaʻi i le aso mai le 140/90 i le 160-179 / 95-114 mm RT. Art., Faʻalavelave faʻafuaseʻi e seasea, e agamalu. E leai ni faailoga o mea faʻaleagaina faʻaleagaina i le fatugalemu o le tino ma gaʻo i totonu.

Vaega II (ogaoga maualuga) - toto maualuga i le maualuga o le 180-209 / 115-124 mm RT. Art., Faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea tonu lava (i le taimi o le tino, suʻesuʻega falesuesue, echocardiography, electrocardiography, radiography), faʻaitiitiina o le ulutala, microalbuminuria, faʻalauteleina le creatinine i le plasma toto, gasegase o le ventricular agavale, suʻesuʻega o le cerebral transient.

Vaega III (maualuga maualuga maualuga) - toto maualuga mai 200-300 / 125-129 mm RT. Art. ma i luga, o faʻalavelave faʻafuaseʻi ogaoga e masani ona tupu. O le aʻafiaga o aafiaga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le faʻalavelave o le inisapholopathy hyperton, gau o le ventricular, le faʻasolosolo o le thrombosis vascular, o le hemorrhages ma le nerve writing o le nerve, exfoliating vascular vaserysms, nephroangiosclerosis, disal failure, etc.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Mataʻutia

O le matafaioi autu i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e faia i le solia o le tulafono faatonutonu o matagaluega maualuga o le fatugalemu o le tino e pulea ai galuega a le tino, e aofia ai le cardiovascular system. O le mea lea, o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona mafua mai i le faʻafia ona faʻalavelaveina le faʻalavelave, faʻalavelave umi ma ogaoga le faʻalavelave, faʻalavelave faʻafuaseʻi popole. O le tele o popolega e fesootaʻi ma le mafaufau, galuega o le po, o le aʻafiaga o le vevela ma le pisa e fesoasoani i le tupuga o le maualuga.

O se tulaga lamatia i le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le masima, o le mafuaʻaga lea o le pipisi o le masima ma le faatumauina o le vai. Ua faamaonia ai o le taumafa i aso taitasi> 5 g masima e matua faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga, aemaise lava pe afai ei ai se gasegase faʻatoʻateleina.

O le agavaʻa, faʻaleagaina i le maualuga o le toto maualuga, e tele sona sao taua i lona atinaʻe i le aiga vave (matua, tuafafine, tuagane). O le ono tulai mai o le faatupuina o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le i ai o le maualuga i le 2 pe sili atu tagata vavalalata.

Siʻitia le atinaʻe o le maualuga o le toto ma fesoasoani le tasi i le isi i le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻatasi ma faʻamaʻi o le faʻafefeteina o le tino, o le gaʻo, gaʻo, maʻisuka, atherosclerosis, gaʻo, maʻi tumau (tonsillitis).

I tamaitai, o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto maualuga e faateleina i le masiofo ona o le le atoatoa o le hormonal ma le televave o lagona ma lagona popole. 60% o tamaitai maua maualuga le maualuga i le taimi o le moa.

Tausaga autu ma le itupa e fuafua ai le faateleina o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga i alii. A oʻo i le 20-30 tausaga, o le toto maualuga e atiina ae i le 9.4% o tane, pe a mavae le 40 tausaga - i le 35%, ma a maeʻa le 60-65 tausaga - ua i ai i le 50%. I le vaitausaga e oo i le 40 tausaga, o le maualuga o le toto maualuga e sili ona taatele i alii, i le tulaga matua o le fua faatatau e suia ai le fiafia o tamaitai. E mafua lenei mea i se maualuga maualuga o le tamaʻi tama i le taimi muamua i le vaeluaga o tausaga mai faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga, faapea foi suiga i le taneopausal i le tino. I le taimi nei, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto.

O le tele o le faʻaleleia o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le ava malosi ma le ulaula tapaa, o se meaʻai le lelei, mamafa, leai se faʻamalositino, se siosiomaga le lelei.

Faʻamaumauga o le Maualuga

Faʻasolosolo pe faʻalavelave le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le faaleagaina faifaipea o ipu o le totoga o loʻo atiaʻe: o le faiʻai, fatugaʻo, fatu, mata.O le le mafai ona iai le toto i nei totoga i le talaaga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le atinaʻeina o le angina pectoris, infanction myocardial, strokhagic or stroke, o le maʻisuka cardiac, edema pulmonary, exfoliating aoric anerysms, retinal detachment, urea. O le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi i le talaaga o le toto maualuga e manaʻomia ai le faʻaitiitia o le toto maualuga i uluai minute ma itula, aua e mafai ona oʻo atu i le maliu o le maʻi.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e masani lava ona faigata ona o faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻalautele taimi pupuu i le toto maualuga. O le atinaʻeina o faʻalavelave e mafai ona muamua atu i le faʻalagona poʻo le faʻalavelave faaletino, popolega, suiga i tulaga o mea tau meteorological, ma isi mea faapena. I se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le maualuga o le toto maualuga e matauina, lea e mafai ona ola i ni nai itula po o aso ma eo mai faatasi ma le vevela, ulu tiga, lagona o vevela, palapitations, vomiting, cardinalgia Vaʻaia vaaiga.

O maʻi i le taimi o se faʻalavelave maualuga e fefefe, fiafia poʻo le taofiofi, moe, i le ogaoga o faʻalavelave, atonu latou te le iloa. Faʻasaga i tua o le faʻalavelave maualuga ma suiga o meaʻai i le toto, vaʻaia o le myocardial, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, faʻalavelave faʻafuaseʻi i le itu taumatau agavale.

Vaʻaia o le maualuga

I le togafitiga o le maualuga o le maualuga, e taua tele e le gata ina faʻaitiitia ai le toto, ae ia faasaʻo ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli i le tele e mafai ai. E le mafai ona fofoina atoatoa le maualuga o le toto, ae e mautinoa lava le taofi o lona atinaʻe ma faʻaitiitia le faʻalavelave o faʻalavelave.

O le maualuga o le maualuga e manaomia ai taumafaiga tuufaatasi a le tagata maʻi ma le fomai e ausia ai se sini taatele. I soo se laasaga o le maualuga, e tatau ai:

  • Mulimuli i se taumafataga faʻatasi ma se faʻalauteleina o taumafa o le potassium ma le magnesium, faʻatapulaaina ai le faaaogaina o masima,
  • Taofi poʻo le faʻamapulaʻaina le ava ma le ulaula
  • Lese le mamafa
  • Faʻateleina le gaioiga faʻapitoa: e aoga le alu i totonu mo le aau, faʻaaogaina o le physiotherapy, femalagaaʻi,
  • Faʻasolosolo ma umi se taimi e ave ai fualaau faasaina i lalo o le puleaina o le toto maualuga ma le mataʻituina lelei e le cardiologist.

I le tulaga o le maualuga o le toto maualuga, o fualaau faasaina e faatonuina e taofia ai le vasomotor gaoioiga ma taofiofi ai le sifi o norepinephrine, diuretics, β-blockers, antiplatelet agent, hypolipidemic and hypoglycemic, sedatives. O le filifilia o togafitiga o fualaau faasaina e faia faapitoa, taʻitasi, i le amanaʻiaina o ituaiga uma o tulaga lamatia, toto maualuga, le i ai o faamaʻi faʻatasi ma le faʻaleagaina o totoga faʻapitoa.

O taiala mo le aoga o le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le ausia o:

  • sini pupuu: o le maualuga o le faʻaitiitia o le toto i le maualuga o le faapalepale lelei,
  • sini uumi-taimi: puipuia le atinaʻe poʻo le alualu i luma o suiga i le vaega o totoga faʻatulagaina,
  • sini uumi: puipuiga o le cardiovascular ma isi faʻafitauli ma faʻaʻumiʻumi le soifua o le maʻi.

Faʻafitauli mo le maualuga maualuga

O aʻafiaga umi o le maualuga o le toto maualuga e fuafuaina i le tulaga ma le natura (faʻapitoa pe leaga) o le faʻafitauli o le maʻi. O le faʻasolosolo, o le alualu i luma vave o le maualuga o le toto maualuga, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le lapopoʻa III ma le faʻaleagaina tele o le faʻaleagaina o le faʻavavega o faʻalavelave faʻafomaʻi ma faʻaleagaina ai le faʻasolosolo.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial, le taʻavale, toilalo o le fatu ma le maliu vave e matua maualuga lava. O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole maualuga o le maualuga ile tagata e mamaʻi ile talavou. Muamua, togafitiga faʻapitoa ma le pulea o le toto maualuga e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le maualuga o le toto maualuga.

Tuua Lau Faamatalaga