Mafuaaga ma togafitiga o le fuafuaina o le pancreatitis

Iloiloina o le pancreatitis o se tasi lea o ituaiga sili ona ogaoga o se maʻi faʻamaʻi, lea e taua ona o le faia o le fuataga i le va o le pancreas ma le alatele autu.

O le tele o maa e eseese tele - i nisi o tagata gasegase o le oneone e sili atu nai lo le tasi, e sili atu ma le tasi le milimita le lautele, i isi tagata, o maa e eseese mai le 15 i le 30-40 mm.

Ona o le malosi o le neoplasms i le galu, ua matauina ai le ita o le membrane mucous o le duodenum, lea e tau atu i spasms o le papilla duodenal ma faaosofia ai le solia o le paʻu o le manava o le pancreatic, o se gaioiga e le afaina.

O le filifiliga o togafitiga faʻatasi ai ma lenei ituaiga o togafitiga faʻasolosolo e iai ni faʻaaliga, aua o soʻo se auala ua filifilia e mafai ona mafua ai le afaina o le soifua maloloina. Mafaufau i mafuaʻaga, faʻamaoniga o le fuafuaina o faʻamaʻi, saili pe o le a le pancreatitis faʻalavelave.

Aʻoaʻoga o le faʻatulagaina o le pancreatitis

O le pancreatitis o se gaioiga e le afaina ai i le pancreas. E tupu tele - e faʻafuaseʻi ona tupu, o faailoga iloga e faʻaauau ona faʻaauau, e maua ai le maʻi i le tele o faʻasalaga. O le masaniga masani o se mumusu vaivai, lea e mafai ona suia i se faʻalavelave sili atu ma faʻamalosia uma.

O le fuafuaina o le pancreatitis, e tusa ai ma le tele o tagata atamamai faafomaʻi, e vavalalata vavalalata ma le faʻaaogaina o ava malosi, o se mea le lelei, lea e puleaina e meaʻai ma gaʻo.

I le uluai laasaga o le atinaʻeina o le togafitiga, o loʻo maua ai le faʻavaeina o polotini pulu laiti, e leai ni faailoga o le faʻatulagaga. Afai e te taitaia se suʻega o le ultrasound poʻo le x-ray i lenei laasaga, o le a le mafai ona fesoasoani ia metotia e amata ai, ona e laʻititi lava. Mulimuli ane, a o faagasolo le maʻi, o maʻa e fausia ma le teuina o sima calcium, lea e faʻaosofia ai le soliga o le gaioiga o le tino i totonu.

O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi e mafua ona o tulaga leaga nei:

  • Ava malosi,
  • Mea masani leaga leaga
  • Vaʻaiga faʻapitoa.

I nisi o tulaga, o le faʻavasegaina o le pancreatitis o le faʻaioiolosi faʻapitoa e faʻamaonia, i se isi faaupuga, o suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e leʻi taliina le fesili pe aisea ua aliali mai ai le maʻi.

O le mea moni, o le ava malosi o le vaega sili lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. O le taumafaina o ava malosi e afaina ai le manava, lea e tau atu ai i vaʻa vevela lea e taofia ai le tafe o le suamalie.

O le mafuaaga lona lua o le meaʻai. Afai e 'ai e le tagata maʻi le tele o meaʻai gaʻo ma falai, lea e manumalo ai gaʻo, o lona uiga o le lamatiaga o le faʻaleleia o togafitiga e maualuga tele. Faʻamaumauga 1 ma le 2 mo le oʻo atu i le 90% o mataupu mai faʻamaʻi uma. Ma o le tuufaatasiga o le ava ma le leaga o masaniga o meaai o se taimi o le pomu, o le tala lea a le gastroenterologists.

O le vaega na mafua ai le tusa ma le 3% o ata faʻapitoa. Afai ei ai lenei togafitiga i le talafaasolo- pito o aiga, ona e tatau lea ona e mafaufau ma le totoa i le tulaga o lau paʻu - ia faia ni suʻesuʻega puipuia, mulimuli i se meaʻai.

I Europa, o tamaloloa mai le 30 i le 45 tausaga o loʻo faʻaleagaina le ava malosi o loʻo lamatia.

I atunuu Aferika ma Asia, o le sili atu ona vaivai le matitiva ona o le le paleni.

Faailoga ma Togafitiga

O le fuafuaina o le pancreatitis e o faatasi ma le tiga.O le malosi ma le loloto o lagona tiga e mafua mai i le tele o le aofai i le pancreatic ducts ma le auala autu.

O tagata maʻi e masani ona faitio i le tiga i totonu o le manava o le tele o le malosi. E mafai ona tuʻuina atu i le vaega o le tauau poʻo le pito i lalo. E masani ona iloa le Nausea, e oʻo atu i le fulufulu ma le talo poo fasi fasi meaai e leʻi faʻaaogaina. Pancreatitis steatorrhea o se faailoga masani. E maua le gaʻo i fecesia o le maʻi, fecesi ma le susulu, maua se manogi le lelei.

Afai o le suʻega o le toto e faia i ni faʻamaʻiga faʻapitoa, ona faʻaopopoina lea o le faateleina o le mea o loʻo i totonu o le porotini, o le faʻaopoopoga o le gaʻo o gaʻo, ma le sili atu o le calcium o loʻo matauina i totonu. I le avea ai ma metotia faʻaopoopo suʻesuʻe, o le leitio o gaioiga o le tino, MRI o le gland ua fautuaina.

O le fuafuaga togafitiga e aofia ai mea e lua - faʻaopoopoina le faʻaaogaina o vailaʻau ma togafitiga faʻapitoa. O togafitiga faasao ua i ai sini nei:

  1. Faʻafefeteina le mumu.
  2. Faʻasaʻoina o le calcium ma le phosphorus metabolism.
  3. Pancreatic edema tulaga.

Mo le ausia o nei sini, o vailaau ua faatonuina, meaai maloloina - laulau lima. Afai e laʻititi maʻa, ona lelei lea o le fomaʻi e aunoa ma se taotoga - e mafai ona ausia le malaga o le siakiina i totonu o le manava, i le faasologa, latou te tuua le tino e masani lava.

Faatasi ai ma maa tetele, e manaʻomia ai le aveʻesea o masini, a leai o le ono mafai ona tupu aʻe faʻafitauli e maualuga. Auala Aveesea:

  • O faʻasalalauga faʻasalalau o se auala faʻaonapo nei e faʻaalia i se vaitaimi o le toe faaleleia. E fautuaina le togafitiga i tulaga e laʻititi ai maʻa, o loʻo i le ulu o le totoga i totonu,
  • Ina ia faʻaumatia faʻasolosolo tetele o loʻo faʻatuina i totonu o le tino poʻo le siʻusiʻu, o le laparotomy poʻo le pancreatotomy ua faia,
  • O le pancreatectomy uma e faʻatino pe a faʻaalia le faʻapipiʻiina o le tino o le calculate o le tino.

Le leai o togafitiga vave e mafua ai ni faigata ogaoga - maʻi o le maʻisuka, abscess abscess, faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi poʻo le oti o sela o le tino i totonu.

Faʻamālōlōina le togafitiga, o le togafitiga e lelei, faʻaleleia le tulaga o le maʻi, ma o le lelei o le olaga e le faʻaitiitia.

Mafuaaga ma faailoga o le pancreatitis obstructive

O le pancreatitis e faʻaleagaina o se faʻalaloaʻi faaumiumi (sili atu ma le ono masina) o le pancreas, lea e mafua mai i le faʻalavelaveina - poloka o le auala tele pancreatic canal. E ala atu i lenei auala, o le masini eletise e ulu atu i le duodenum.

Faʻailoga faigata o le pancreatitis e mafua ona o nisi faʻamaʻi. Leo mumū i le pancreas, o le faʻaogaina o le mumusu i le papilla duodenal, faʻaitiitia le faʻaitiitia o le papilla duodenal, o le mumū o le duodenum 12, o le faʻavaeina o kalafa "sese" e mafai ona taʻitaʻia ai.

I le avea ai o se mea e faʻaosofia ai, o loʻo i ai faʻataʻapeʻapeʻa mulimuli i luga o le paʻu, poʻo se faʻalavelave matuia i le totoga i totonu.

Faʻaaliga faʻapitoa o le faʻalavelave faʻalavelave:

  1. Tigā faifai pea i le pito i luga. E faʻamalosi pe a uma ona 'ai meaʻai ao taoto i tua. O le tiga e tosoina, mataʻutia, mataʻutia, e matauina i taimi uma pe faʻafuaseʻi ona tupu.
  2. O le totoina ma le taalili i totonu o le manava, faateleina o le gaosiga o le kesi, leu, vomiting faifai pea, fusi i le ea.
  3. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai. O le tele o ata vali e faʻaalia ai le manava, o nisi taimi o le faʻamalosi. O le nofoa e tele, o loʻo i ai se manogi manogi, o loʻo i ai ni meaʻai e leʻi faʻaaogaina, e le lelei le fufuluina o puipui o le pesini faletala (o loʻo i ai le tele o gaʻo).
  4. O le atinaʻeina o jaundice faʻalavelave. O le paʻu, mucous membranes, sclera o totoga o le faʻaaliga e liua samasama. O lenei uiga e tupu ona o le maualuga o le bilirubin i totonu o le toto.O le faateleina o lona maualuga e mafua ona o le faalavelaveina o alavai.

O le pancreatitis e mafai ona tupu ona o le faalavelaveina o alavai ma faʻamaonia, ona mafai ai lea ona tatou talanoa e uiga i le suiga i se fua faʻatusatusa o le faʻamaʻi.

O le faʻataʻitaʻiga o se faʻamaʻi pipisi e faalagolago i le taimi o suʻesuʻega ma le sao o togafitiga.

Faʻamatalaga ma metotia o togafitiga o le taofiofi o le taʻavale

Faʻamatalaga e aofia ai talaʻaga faafomaʻi, suʻesuʻega suʻesuʻe ma le faʻaogaina o mea faigaluega. O se suʻesuʻega o le toto ma meaola faʻasolosolo, o se suʻesuʻega lautele o fecesi o loʻo faia.

Ina ia iloa le iai o le faʻamaʻi, e tatau ona faia se suʻega o le ultrasound - e faʻaalia ai suiga i totonu o masini o le okeni o le digestive system, faʻamalo atoa pe vaeluaina vaega o le pancreatic duct.

Togafitiga o le faʻalavelave faʻalavelave o le maʻi e aofia ai togafitiga faafomaʻi, togafitiga o taotoga ma fautuaga lautele. E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻi pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi. O fautuaga e aofia ai meaai ma le musu e faʻaaoga le ava malosi.

O togafitiga o vailaʻau e fesoasoani e faʻaumatia ai faʻamaoniga o togafitiga:

  • Suiga togafitiga e faia i fafo atu o le vaitaimi o le faʻamalosiaga o le faagasologa o le le fiafia, sauniuniga o le enzyme (Biozim, Pancreatin, Pancreasim, Creon),
  • O fualaau suamalie e fesoasoani e faʻaitiitia ai le tiga, o mea faʻapitoa e taofia ai le gaioiga o le vomiting center i totonu o le faiʻai,
  • Ina ia faʻaitiitia le gaosiga o le suka gastric, o vailaʻau faʻasaina ua faʻamaonia,
  • Ua fautuaina le togafitiga antibacterial ina ia mafai ai ona taofia aʻafiaga le lelei - purulent abscesses, etc.,
  • Faʻasaʻoina o le toto suka.

O togafitiga togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o le faʻalavelave. E tolu ituaiga o gaioiga e iloga - necrosecvestrectomy (faʻamaʻa atoatoa o le foo o le faʻafanoga), vavalalata (faʻasalaga o le vaega na afaina) ma le papillotomy (faʻasalaga o papilla duodenal).

Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi ma togafitiga puipuia

O le le lava o togafitiga vave e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o faʻafitauli. O aʻafiaga le lelei e le mafai ona faʻasalaina e tusa lava pe le o le tala lelei o le togafitiga talafeagai, talu ai e faigata ona vaʻai le taunuʻuga o le faʻamaʻi.

I le pancreas, e oso mai ai kyeni - kapoti e faʻatapulaaina e le mea o loʻo gaosia, lea e tumu i le vevela. Latou te taumafai e faateleina le lapopoa, lea e tau atu i le faʻamalosi o totoga lata ane.

O le maʻi suka o se faailoga lea o se togafitiga faʻaleagaina ma se faʻalavelave faʻaleagaina. E tusa ai ma fuainumera, faatasi ai ma le pancreatitis, o se maʻi "suamalie" e atiae i totonu o le 50% o ata o suesuega o mataupu uma o le maʻi.

I le avea ai o se faʻasologa o le faʻavavevaveina, ua fautuaina e ave faʻasologa uma o fomaʻi - fualaau, meaʻai. E manaʻomia lou asiasi i taimi uma i se tagata gastroenterologist - ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga, faia se ultrasound o tino o le tino.

O faʻamatalaga e uiga i faʻailoga ma metotia o togafitiga o le pancreatitis o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

O le a le pancreatitis?

O le pancreatitis o se faʻamaʻi i le faagasologa o le atinaʻe lea e tupu ai se gaioiga mumu i le tagata pancreas. E masani lava ona maua i totonu o matua pe ogatotonu.

O mafuaʻaga autū o lenei faʻafitauli o:

  • le tele o le taumafaina o le ava, lea e masani ona aafia ai alii,
  • eseese gasegase faʻamaʻi e sili ona maua i fafine.

E le lava, o le mafuaʻaga o le faʻaalia o le pancreatitis e masani ona mafai ona avea ma fualaau.
I se tulaga masani, o lenei maʻi e mafai ona alu mai se mea mamafa pe afai e te le fesiligia se fomai i le taimi.

O le a le faʻasolosolo o le calculate pancreatitis?

I le taimi nei, o le sili ona taatele o pancreatitis o loʻo faʻatulaga.O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e amata malosi i le faʻaaogaina o le ava i le tele o mea. I le faagasologa o le atiaeina o lenei ituaiga o le faamaʻi, o le leai o se lafoaia o maa o le calcium e tutupu e le gata i le mafiafia o le gland lava ia, ae faapena foi i nai tamai ala. O lenei mea e mafai ona mafua ai ni mea le lelei.

I le faagasologa o le atinaʻeina o le palacreatitis, o suiga uma e tutupu i le paʻu o le maʻi e mafai ona faʻaauau e tusa ai ma ni vaaiga autu se tolu:

  1. I mea uma lava o le gland, e mafai ona tupu le faʻaleagaina ona o le le lelei o le suasusu o le vai o le pancreatic, bile ona o le leʻo faʻaleagaina o le duodenum. O lenei gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le fausia o se palatini e toso mai i vaega laiti uma o le gland. E le gata i lea, ona o lenei faagasologa, e mafai ona tupu ni pu i le paʻu. I le nofoaga na tupu ai le faʻalavelave, o le mamafa e oso maualuga. Afai o le mamafa e maualuga ma e tumau mo se taimi uumi, o le a faʻavaivaia itu o le pancreas. I le faʻagasologa o lenei faʻasalaga i vaega o loʻo i ai nei o le gland, ua faʻalavelaveina le toto, ma latou oti ai.
  2. Afai tatou te mafaufau i le vaaiga lona lua o le gasegase o le faamai, ona mafai lea ona tatou fai atu o se mea tutusa o le muamua, ae o le mamafa i velen uma ua sili ona maualuga. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le malepe o le totoa uma. O mea uma o le tino o le tino ua faʻaleagaina i le sua o le pancreatic, ma o le mea lea e amata ai ona faʻaogaina e le meaola uma e lata ane.
  3. Ae o le vaega lona tolu o le atinaʻeina o le faamai, o lona taunuuga e leai se eseesega mai le lua tausaga talu ai, ae o le amataga e maua eseese. Afai, e tusa ai ma ata muamua e lua, na mafai ona matauina o laina uma o le gland na faʻatapulaaina, ona i ai lea i le lona tolu, o maʻa e aofia ai le protein ma le calcium e mafai ona faia i totonu o le va.

O faʻamatalaga uma lava e mafai ona gaosia i na o ni vaega mumū, lea e poloka atoa ai le tafe o le sua. O le fufuluina o lenei tafega e le gata ina maua i ni nai vaega laiti o le gland, ae e aofia ai foi, lea e mafai ona oo atu ai i se tulaga ogaoga o le faamai. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e sili atu ona faʻalauiloaina.

Taumafa mo le fuafuaina o le pancreatitis

Muamua lava, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaesea le faʻaaogaina o le ava malosi ma na vailaʻau e fesoasoani i le faaleagaina o le gland.

A oʻo mai se faʻavavevaveina o le maʻi, ona tatau lea ona ia fiaai mo le 1-2 aso. O nei aso e mafai ai ona e inu na o le vai. Afai e le o faʻamaonia le faʻavavevaveina, ua faatonuina e le fomaʻi le mea e tatau ai mo le soifua maloloina.

I le faagasologa o le faʻavavevaveina o le fuafuaina o le pancreatitis, e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuese meaʻai gaʻo mai ana meaʻai. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona 'ai naʻo meaai kuka poʻo mea fufulu.

E le gata i lea, e tatau i le tagata maʻi ona lafoaia meaʻai falai, fualaʻau e aofia ai le tele o fiber, ma leki. E sili ona aoga i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o le a avea ma meaʻai e mafai ona faʻafefeteina ai le gaogao.

O nei mea e aofia ai pusi manu ma mea manogi. O suauu e tatau ona kuka ma faigofie ma sili ona mucous. Faatasi ai ma le fuafuaina o le pancreatitis, e mafai e le tagata gasegase ona 'ai meaai (na o ananafi), pata (na o se faʻaopoopoga i se mea ua uma ona saunia), cheese cheese, jelly and fresh fruit compotes.

I le avea ai o se falaoa o le itu, e mafai ona e 'ai pateta ma meaʻai e pei o le keke, araisa ma le oatmeal. I le faʻaopoopoga i mea uma o loʻo taʻua i luga, ua faatagaina faʻamalotini palatini.

O ia ituaiga o meaai e tatau ona mataituina mo le 7-10 aso, pe a maeʻa ona faʻalauteleina le taumafa. A maeʻa le taimi lava e tasi, ona toe foʻi lea o le maʻi i le masani masani. I lenei tulaga, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le taumafa o le ava malosi.

O le tele o tagata atamamai e matauina le taua o se taumafa faapitoa i le togafitiga o lenei maʻi.

Vailaʻau mo le fuafuaina o le pancreatitis

Faʻafefea ona togafitia le maʻi? E le gata i se taumafataga faapitoa, o le a faatonuina e le fomaʻi fuainumera o fualaau. I le faagasologa o le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le fuafuaina o le pancreatitis, o le maʻi ua faatonuina vailaʻau e mafai ona:

  • aveese le tiga (No-shpa, Atropine ma isi),
  • e taofiofia le pule atoa o le gland (Mezim, Feso ma le tele o isi fualaau).

E tatau ona faia se togafitiga faʻapitoa faʻasoesa.

I faʻamatalaga muamua o faʻamaoniga o lenei maʻi, e tatau ona e sailia se fesoasoani mai se fomaʻi. Aua le mafaufau ia te oe lava, atonu e ono faateteleina le tulaga.

Faʻaipoipo ma fomaʻi o le mumu o le pancreatic

O mafuaʻaga o lenei maʻi o loʻo taʻoto i le mea moni e faʻapea, pe a faʻaalia le tino o le tagata i ni tulaga le lelei, o le gaosiga o faʻamalosi o meaola faʻamalosi e faʻamalosi ai le gaʻo. I le tulaga pe a maeʻa ona leai se saʻolotoga o la latou fegasologa solo i luga o le gaʻo i le duodenum, ua amata ona latou eli laina o la latou lava okeni, o lona uiga, o loʻo eliina e le gland ia lava.

O se fomaʻi faifai pea o togafitiga o loʻo faʻamaonia e le mea moni e faapea afai e maua e se tagata maʻi maʻi faʻaletonu i le tulaga faʻataʻitaʻiina, e mafai ona ia faʻaosoina se faʻasalaga faifai pea, e umi se taimi e faʻaumatia ai. O mafuaʻaga ogaoga mo le atinaʻeina o se faʻalavelave tele o lenei faʻamaʻi o loʻo taoto i le taumafaina tele o meaʻai gaʻo poʻo le tele o le ava malosi e se tagata, e manaʻomia ai le faʻaleleia o le gaosiga o enzymes digestive. E le gata i lea, o mafuaʻaga vave o le pancreatitis e masani ona avea ma mea nei:

  • manua i se okeni ona o se togafitiga faafomaʻi i luga poʻo le postcholecystectomy syndrome lea e tupu pe a uma ona aveese le gallbladder,
  • atherosclerosis poʻo le thromboembolism faʻapupula saʻo i totonu o vaʻa o le pancreas,
  • mea oona i vailaau oona poʻo vailaʻau vailaʻau,
  • faʻalavelave faifaipea ma faʻalavelave masani.

E le gata i lea, o le pancreatitis e masani ai, e tupu i faʻavavega faifai pea, e mafai ona faʻavevelaina ai faʻamaʻi o le duodenum, ate, poʻo le gall vess.

Ituaiga faʻamaʻi

Afai tatou te mafaufau i lenei maʻi o le pancreas mai le vaaiga o le atinaʻeina o le faamaʻi, e faalagolago lava i mafuaʻaga na faʻaosofia ai, ona mafai ai lea ona tatou vaʻaia ituaiga e lua o lenei faʻamaʻi pipisi:

  • o le a le pacreatitis pancreatitis ma le auala e fofo ai
  • togafitiga lelei ole pancreatitis biliary
  • O le fuafuaina o le pancreatitis, lea e faʻailoaina e ala i le i ai i totonu o le taʻaloga e faʻafesoʻotaʻi tonu lenei meaola ma le duodenum 12, faʻavasegaina, o maʻa maʻa, e faʻalavelave ai le auala o le faʻataunuʻuina o enzymes. O latou lapopoa e fuafua le tikeri o le fesuiaiga o le fuaitau, ma, e tusa ai ma lea, le ogaoga o le faagasologa o le maʻi.
  • Faʻalavelave faʻalavelave o le pancreatitis e mafua mai i le fesuiaiga o le taʻavale, ae mo mafuaʻaga faʻavae - o le faʻavaeina o sikula i luga o fusi o le okeni poʻo le atinaʻeina o se paʻu i totonu.

O ituaiga uma e lua o togafitiga e mafai ona toe suia, talu ai afai o le faʻamalosaga na faʻaosofia ai le faʻalavelave i le taʻaloga e faʻafesoʻotaʻi le pancreas ma le duodenum ua faʻaaogaina, ua toe faʻaleleia le gaioiga masani o le totoga o meaola ma o le faʻailoga faalilolilo na faʻaosofia e nei ituaiga eseese o loʻo faʻasolosolo.

O le tulaga e sili atu ona leaga pe a atiina ae e se tagata le popo pancreatitis, lea e tupu i taimi uma e le atoatoa le exocrine.O lenei ituaiga o maʻi e le mafai ona fesuisuiai ma e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, i le mea o loʻo iai siama mate pancreatic, o loʻo faʻalauteleina ai le tino, e leai ni mea e ola ai fualaʻau ma e le mafai ona gaosia ia enzymes tatau.

O le a le mea e faʻatatau i le pancreatitis?

O le ata o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le leitio (ata A) ma se tomogram o le manava o le tagata maʻi na mafatia i le faʻasolosolo o le pancreatitis, o le na ulufale i le falemaʻi i le mavae ai o le 72 itula o tiga ogaoga i le vasa pito i lalo, faʻaulu ma vomia. Suesuega o suʻesuʻega i le potu suʻesuʻe ua faʻaalia ai le maualuga o le lipase serum (173 U i le lita), o loʻo faʻamaonia ai se faʻafitauli o le pancreatitis. O le tagata maʻi e le inuina le ava malosi, ma o suʻesuʻega talu ai e leʻi faʻavaeina isi mafuaʻaga o pancreatitis.

O uʻamea i luga o le x-ray ma luga o le ata na maua e ala i le faʻatulagaina o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai ni mea faʻapitoa e faʻatulagaina i le pancreas. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le faʻalavelaveina o le pacreatic lect ma maʻa, lea e masani ai mo le faʻasolosolo o le pancreatitis. O le mafuaʻaga mo le faʻamautuina na faʻaalia o se mafuaʻaga o se paʻu tele i le pule faʻanofo a le inhibitor crystallization i le vai inu.

Mafuaaga ma faailoga o le faʻatusatusa o le pancreatitis

E tele mafuaaga mo le atinaʻeina o le fuafuaina o le pancreatitis. O le mea sili ona taatele e aofia ai le gallbladder maʻi ma le ava malosi. O nei mea e lua e mafua ai le sili atu i le 80% o mataupu uma o le fuafuaina o le pancreatitis. Ae peitai, o lenei ituaiga o pancreatitis e mafai foi ona atiae e avea o se taunuuga o aʻafiaga faʻapitoa mai:

  • nisi fualaau faasaina
  • faʻamaʻi
  • faʻavae faʻavae o le papa pancreatic lect ma le talo,
  • manuʻa o le tino o le manava, e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas (e aofia ai manuaga na tupu ao faagasolo le taotoga),
  • maualuga tulaga maualuga o le gaʻo i le toto,
  • togafitiga o le parathyroid gland,
  • toto maualuga
  • faʻafitauli pe a uma le gaosiga o fatugaʻo,
  • faʻasologa o togafitiga faʻapitoa i le fuafuaina o le pancreatitis.

O le atinaʻeina o pancreatitis ona o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ua matauina i le 5% o mataupu uma. Matou te tuʻuina atu se lisi e le atoatoa o fualaau oona, o le faʻaaogaina, e tusa ai ma tagata atamamai, atonu o le mafuaʻaga o le fuafuaina o le pancreatitis:

  • Azathioprine, 6-mercaptopurine (Imuran),
  • Estrogens (fualaau o pepe fananau mai),
  • Dideoxyinosine (Videx),
  • Furosemide (Lasix),
  • Pentamidine (Nepent),
  • Sulfanilamides (Urobak, Azulfidine),
  • Tetracycline
  • Thiazide diuretics (Diuril, Enduron),
  • Valproic Acid (Depacote),
  • Acetaminophen (Tylenol),
  • enzyme (ACE) angiotensin liliu mai inhibitors (Capoten, Vasotec),
  • Erythromycin,
  • Methyldopa (Aldomet),
  • Metronidazole (Flagyl, Protostat),
  • Nitrofurantoin (Furadantin, Furan),
  • Noncoroidal anti-inflammatory drugs (Aleve, Naprosyn, Motrin),
  • Salicylates (aspirin).

O mafuaaga uma mo le atinaʻeina o pancreatitis o loʻo i ai se faiga tutusa o gaioiga i luga o le paʻu. I lalo o tuutuuga masani, o le enzymes ma le sua o le pancreatic e maua mai i le pancreas e le o malolosi seia latou ulu atu i le duodenum. I totonu o le gutu, latou te fesootaʻi ma meaʻai ma isi vailaʻau ma amata ona galue atoatoa.

Ae ui i lea, o se taunuuga o le faʻaalia i nisi o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le enzymes ma le wai o le pancreatic o le a faʻaaogaina vave, ma le amataina o le faʻagasologa o mea e amata i le paʻu lava ia. Talu ai e leai se meaʻai i le pancreas, e amata ona paʻu i lalo ma eli ana lava mea.O le iʻuga, o loʻo tupu aʻe le mumū ma le fulafula, ua faʻalavelaveina le gaioiga o le pancreas. I nisi tulaga, o toto toto i totonu o le pancreas o loʻo faʻafefe, lea e mafua ai le tafe toto. O enzymes e gaoioi e maua ai foi le avanoa i le toto e ala i totoga vavalalata, tafe toto, ma amata ona faasalalauina i le tino atoa.

O le pancreatic juice o loo aofia ai le inhibitor crystallizing, lea e aofia ai le tusa ma le 15% o lona vaega. O lona autu autu o le taofia lea o le fausia o maʻa i le vai o le pancreatic o loo tumu i le masini paʻu. I le tulaga masani, o le paleni e tumau i le va o le pulelasi a le polotini i le enzymes ma le inhibitor crystallization o aofia i totonu o latou tuufaatasiga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le fuafuaina o le pancreatitis, o le pule faasela a le inhibitor ua faʻaitiitia faʻaititia ao faateleina le gaosiga o le vai inu ma le enzymes. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le calcium ma le faaitiitia o le inhibitor i le vai inu. O le iʻuga, o le calcium bicarbonate e mafua mai ona o le faʻaaogaina o le protein. O le mea lea, o le pancreatic ducts e mafua mai i le fibrosis o le tino ua faʻaleagaina ma vaapiapi, ma mulimuli ane, i le 94% o mataupu, ma poloka ai maʻa.

Togafitiga o le fuafuaina o le pancreatitis

Togafitiga o le fuafuaina o le pancreatitis o loʻo faʻaaogaina ma le togafiti togafitiga lava e tasi e faʻaaogaina mo le pancreatitis. I vaega talafeagai o lenei 'upega tafaʻilagi o le ae maua ai tala ma faʻamatalaga auiliili e uiga i lenei autu.

I le aotelega, e tatau ona faamanino atu o se taumafa malosi ma le fuafuaina o le pancreatitis e faʻamalosia. I le taimi o le gasegase o le tiga o le tiga, ua maeʻa ai le fia ai mo le tele o aso faatasi ai ma le faʻaaogaina o le vai ile 2 -2.5 lita i le aso. E mafai ona e faamasani ia oe lava i foliga o se taumafataga maloloina mo le fuafuaina o le pancreatitis i lenei tusiga.

E tatau ona manatua i le mafaufau o togafitiga tutoʻatasi o le calculation o le pancreatitis e le gata ina le aoga, ae o loʻo iai foi se lamatiaga saʻo i lou olaga. Lelei togafitiga faafomaʻi e tatau ona tuʻuina atu e aunoa ma le faatuai, i uluai faailoga o le maʻi. O le faʻavae i nei mataupu e mafua mai i le le lava o le taimi ma le faʻalavelave o le falemaʻi o le faʻamaʻi ona o togafitiga le talafeagai.

Mafuaaga o Pancreatitis

Faʻamatalaga o le pancreatitis e masani ai i metotia falesuesue

O mea e le masani ai i totonu o le pancreas e faʻamatalaina i se vaitaimi uumi, o le taimi lea e suia ai le parenchyma suamalie i mea e fesoʻotai ai, endocrin ma exocrine mea faʻapitoa o le okeni e atiaʻe. O mafuaʻaga taatele o pancreatitis:

  • oloina o le pule autu,
  • fausaga maa
  • hyperparathyroidism
  • faʻasologa o togafitiga
  • ava malosi

O le mafuaʻaga o faʻafitauli o le gland o le lafoina lea o enzymes i totonu o vaʻa. Enzymes e pipiʻi laina, ma o le a avea ma mafuaaga mo lo latou faalauteleina i le talaaga o le faaleagaina o le masini komepiuta, lea e nafa ma le tuufaatasia o palatini. O le iʻuga, o gaʻo afaina i luga o le tino ma gaʻo e tupu i totonu o le va.

Faʻaaliga o le pancreatitis

O lenei faʻamaʻi e faʻaalia manino lava ia:

  • i foliga o le tiga, ma e mafai ona manatu o se tulaga masani:
  • e masani lava o le tiga e aliali mai i luga o le manava ma alu atu mai le pito i tua i tua,
  • E le masani le masani a Herpes zoster
  • tiga i le itu taumatau poʻo le agavale o le hychochorium. O le faʻavasegaina o le tiga e faʻamoemoeina pe o le a le vaega o le pancreas e aʻafia i le faʻaogaina o le faʻaiʻuga.

E masani lava, o se osofaʻiga o le tiga e faʻaosofia e le 'ava malosi, o le tele o meaʻai ma meaʻai. Ma e taofi lenei osofaʻiga, e tatau ona e malosi, ma e oo lava i fualaau oona e aofia ai fualaau. O le pancreatitis o le chronic faifaipea o loʻo manatuaina ai ona faʻaaliga o le aotelega, ae masani lava e aunoa ma le tele o le tiga.

O le faʻagasologa o foliga o loʻo faʻaalia i le leai o se tiga. O lona faʻaʻoleʻole lenei. A uma, o se lagona o le tiga o se faailo o se mea e le lelei i totonu o se totoga faapitoa. Talu ai ona e leai se tiga, e faaauau pea e tagata ona taitaia se olaga masani, ae le o le gauai atu i isi faailoga, poo le puʻeina foi i fualaau. Ae i se fomaʻi, o le faʻamaʻi e faʻaalēseā ona aliali mai.

O tagata maʻi e masani ona faitio i le nausea, le naunau e 'ai, faʻavevesi e ala i tuusaunoaga o le muscle o le duodenum, poʻo le faʻaogaina o le mucosa. O le paʻu, vomiting ua mataituina. O galuega o le inisinia e faʻaleagaina.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Iloiloga o le tagata maʻi: palpation

Mea aoga? Faasoa le sootaga

O le suʻega X-ray ua faʻaalia ai le faʻatulagaga. mea vaivai o le pancreas, ua lauiloa o le faaputuputuina o le fuafuaina. E mafai ona tupu i le hyperthyroidism, tumutumu o le islet cell, ma o le uiga foi o le 'ava malosi.

E masani ona faʻaaogaina le faʻavasegaina o faʻataʻitaʻiga (CT) pe a masalomia le vevela o le vevela vaivai. I le avea ai o se metotia faʻapitoa tau suʻesuʻeina, o le CT e faʻalauteleina ai avanoa e fuafua ai faʻamaʻi mata.

O le suʻesuʻeina o le faʻamatalaga e fesoasoani i le fuafuaina o le pancreatitis i le 90% o tagata gasegase, maitauina le faʻasologa, faʻasolosolo o le tino, fuafua, pe le aofia ai le i ai o neoplasms. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP) e iloa ai le vavalalata o le ala, e mafai ai ona fuafua le localization o latou tulaga faʻaleagaina - faʻamalamalamaga ma popo.

E le gata i lea, o loʻo faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega faaiu o le gastrointestinal tract mo le ERCP, lea e mafai ai:

  1. Saili i le pancreatic duct,
  2. O le vai o le pancreatic juice e suʻesuʻe ai,
  3. Saili faʻamaʻi faʻasalaga e faʻaosofia le pancreatitis.

Suesuega Laboro

Fuafuaina o le setete o meaola o meaolaola oona - enzymes. Amylase o se tasi o enzymes e faʻaalia ai se tulaga faʻaleagaina o le gland, ma o le mea lea, o le tulaga o lona gaioiga i le toto ma le urine e muamua suʻesuʻeina. E maitauina o le aofaʻi o lenei enzyme i le toto e tulai mai i le 2-12 itula mai le amataga o le osofaiga, e oʻo i lona pito i luga i le amataga o aso fou, ma o se auala lelei o le maʻi e toe foʻi i le masani pe a uma le 48-96 itula.

O se osofaiga o pancreatitis e mafua ai le solia o le vaega tutotonu o le laina o le nephron, ma o se taunuuga o le faaitiitia o le amylase absorption ma i le taimi lava e tasi, ua faateleina le faasao (o le gafatia o gaʻo e aveese ai otaota mai le tino).

Ae i nisi o gasegase, o le faʻaleagaina o le mumū o le glandular e le afaina ai le gaioiga a le amylase, ma tumau ai pea i le taimi o le maʻi. I lenei vaega o tagata gasegase, o le maualuga o le amylase e maualalo, ona o togafitiga faʻaleagaina o le parenchyma tissue, ma o le mea lea o suiga i le gaioiga o le enzyme e le mafaamatalaina.

O le mea lea e tatau ai - ia maitauina o le setete o le amylase e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi pipisi, ae ia faʻaalia ai foi le ulutala, peritonitis, le atoa o le tino ma le tele o isi faʻamaʻi. O gaoioiga a Amylase e mafai ona suia ona o le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa: sulfonamides, contraceptives, diuretics, etc.

Ultrasound - o se faʻamaoniga o le pancreatitis e masani ai

O se ata sili atu ona saʻo e maua ai le setete o le pancreas o loʻo faʻaalia i le fuaina o le gaoioiga o trypsin, ma aemaise lava trypsinogen, o ana gaoioiga o loʻo faʻaalia ai le hypercanzymatic pancreatitis. O le toto phospholipase gaoioiga e fuafuaina i metotia nei:

  • immunofluorometric
  • vailaau oona
  • radioimmunological.

O le faʻamalosi ma le gaioiga o lenei enzyme ua maua ai foi se manatu manino o le pathogenesis o pancreatitis. O le isi auala o le enzyme ua atiaʻe - suʻesuʻeina o elastase.O se taunuuga o le suesueina o le aafiaga o le enzymes i luga o le setete o le pancreas, na maua ai o mea o loo i totonu o lenei enzyme e vave tulai mai nai lo le malolo ma o loo taofia mo le 10-12 aso. O le aofaiga atoa o vaega uma o le suʻega e maua ai se ata manino manino o le faʻafitauli o le maʻi.

O le tulaga o le exocrine gland function

O le isi metotia e mafai ai e oe ona fuafua le setete o le okeni o se suʻega faalilolilo, lea e mafai ai e oe ona fuafua le aoga o le galuega o le exocrine. O lenei metotia e aoga tele, ae, o le mea e leaga ai, e le maua i soo se mea ona o lona tau maualuga. O le autu o lenei metotia e pei ona taua i lalo: Muamua, o le pancreas o loʻo faʻaosoosoina i totonu o le secretin-pacreosimine. A maeʻa sina taimi, faʻapipiʻi le duodenum i se masini faʻapitoa e aoina ai le vai pani.

O le i ai o pancreatitis o loʻo taʻu mai e le maualalo o le masima bicarbonate, e itiiti ifo i le 90 meq / l. ma se voluma masani o mea e aofia ai le duodenum.

O le aofaiga o le sua o le pacreates o loo natia i totonu o lenei manava ua fuafuaina i le aofaʻi o chymotrypsin i oloa o le excretion. Faʻaaogaina foi o se metotia mo le fuafuaina o le aofaiga o le elastase 1 i fecesia a se tagata maʻi. Steatorrhea - o le faateleina o le maualuga o le gaʻo i fua o le maʻi e maua mai i le € 'faatasi ai ma le pancreatitis, ma faailoa ai le le lava o le gaosiga o enzymes e talepe ai le gaʻo. Mo suʻesuʻega lelei ao leʻi faia le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faʻapipiʻi meaai a le tagata maʻi e tusa ai ma le polokalama Schmidt, lea e aofia ai:

  • 105 g porotini
  • 135 g gaʻo ma
  • 180 g o gaʻo.

O le maualuga o le gaʻo ma le fasimoli i le tulaga masani o gaʻo gaʻo e faʻaalia ai le le atoatoa o le exocrine o le okeni i lalo o suʻesuʻega.

Fomaʻi

E mafai e tagata gastroenterologist uma ona iloa maʻi pancreatiti

Togafitiga o se osofaiga o le tiga. O togafitiga faʻamaʻi i totonu o le gaioiga mamafa e faʻamoemoe e taofi le faʻamaʻi o le tiga i le faʻaogaina o painkillers - analgesics, Baralgin ma isi. O le mea e masani ai, pe a fai e le fesoasoani painkillers masani, latou te faʻaaogaina vailaau mamafa - vailaʻau faʻasaina o fualaau.

Faʻitiʻitia gaioiga mataga

I totonu o le manava, cholecystokine ma secretin o loʻo faʻapipiʻi - pancreatic stimulants e faʻaaoga ai. O le tino mamai i lenei taimi e amata ona galue i se auala malosi, e mafua ai le tiga ole maʻi. Ma ina ia faʻamalosi ai le paʻu e faʻagesegese ai lona gaioiga, o le poloka (lanzoprazole ma omeprazole) o loʻo aofia i totonu ole togafitiga. E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le pule faʻanatura (e le gata i le endocrine ma le exocrine), e faʻatulagaina le Somastatin. Afai e iloa le itu, o le a faʻaititia le fualaau o le vailaʻau.

Enzyme lagolago

Ogatotonu i le pancreatitis togafitiga togafitiga o le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma enzymes digestive, aemaise lava le pancreatin. Latou te fesoasoani foi e puipuia le tiga ma faia lelei mo le le lava o lenei enzyme i le tino, e manaʻomia vave i le fesootaʻi atu i le exocrine o le faʻaogaina o le gland. E tele ni vaega eseese o sauniuniga o le enzyme, e fesoʻotaʻi faʻatasi ma o latou vaega o loʻo i ai:

  • Fualaau faasaina na maua mai i mea mai fafo o le mucosa gastric ma e aofia ai pepsin - Acidin-Pepsin, Abomin, Pepsidil,
  • sauniuniga e aofia ai enzymes pancreatic, e pei o le amylase lipase, ma trypsin. O Creon, Pancreatin, Mezim-forte, Triferment, Pancurmen,
  • sauniuniga e aofia ai le pancreatin i le tuufaatasiga o vaega ole bail ma le hemicellulose ile € 'Festal, Digestal, Enzistal,
  • Faʻatasi o enzymes
  • Faʻataʻitaʻiga faʻa-fomaʻi. Soo se faaletonu i le masaniga o le galueina o se okeni eo faatasi ma le amataina o gaioiga pisia ma le le lelei. O le mea lea, faʻatasi ai ma le faʻavavevaveina o pancreatitis masani, penicillins, betta-lactams, tetracyclines ua faʻatulagaina.Ma le isi, o le filifiliga o fualaau faasaina, fua ma le umi o le vasega e fuafuaina taitoatasi.
  • Antispasmodic fualaau faasaina. O vailaʻau e aʻafia ai muso mumu ua faʻataʻitaʻiina mo le hyper-poo le vaʻaia o le gallbladder. I le tulaga muamua, o loʻo faʻamatalaina le antispasmodics - Papaverine, Platifillin, Galidor, No-shpa, ma isi mea, i le lona lua - faʻataʻitaʻiga e faʻaleleia ai le faʻatoagaina o le galuega faakonekarate o maso maso - Domperidone, Cisapride Eglonil, etc.
  • Meaʻai

O se mea e 'ai meaʻai e mautinoa lava le faʻatonuina o se meaʻai!

O se gasegase tuga e faia ai ona lava fetuunaiga i le soifuaga o le tagata maʻi. E faʻamalosia le tagata e lafoʻaʻavaʻavaʻava le ava malosi, taumafa gaʻo tele, tausisia nisi meaai ma faʻataga i ana meaʻai. I se tulaga o le vevela o le pancreatitis, faatasi ai ma le faateleina o le gaioiga o le enzymes, o le tagata maʻi ua faatonuina le anapogi ma le faʻaaogaina o vai e leai ni gaʻo, e vaivai le tipi faʻasusu poʻo le pulupa.

E naʻo le aso lona tolu o se taumafa maualalo-caloti e faʻatapulaaina ai gaʻo ma gaʻo gaʻo na faʻaofiina i totonu o le taumafataga. Afai e mafai ona taofi se vevela tele, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se taumafataga maloloina - laulau Numera 5a, lea e masani ona faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase e maua i maʻi mama. O lenei laulau taumafa e aofia ai:

  1. Puipuia e oo atu i le 150 gr. (aʻano tunu, ituaiga o meaola e maualalo le gaʻo po o iʻa, susu ma meaʻai susu.) 1 fuamoa i le aso e faatagaina). 20 pasene o palatini atonu o se tupuaga o laau.
  2. Oona - meaola manu e matua faʻasaina. Faʻatagaina 10 gr. pata, kulimi poo kirimi kirimulu, ma 20-30 gr. - fualaʻau.
  3. Carbohydrates - (jam, honey, sugar) - e faʻatagaina e 'ai i totonu o le 70 gr. i le aso.
  4. Sodium chlorine (sodium chloride) - 8 g. O vai - 2-2.5 lita.

Vitamini A, C, B1, B2, B12, lipine acid, PP ma K e tatau ona i ai i le lisi o aso taʻitasi, ma o le mea lea e tatau ai i le tagata maʻi ona 'ai fualaau faisua ma fualaau aina i totonu o le kuka, vaʻa ma le mata. Mo le tagata gasegase e talafeagai le saunia o fualaau faisua, cereal, susu, masini palu fatu. E mafai ona faʻatagaina ipu ma meaʻai (sei vagana ai taumafataga o pastry). Fried, stewed, meaai kuka, marinades, o meaʻai vevela ua matua solia. O meaai paleni taumafa o se vaega o le polokalame atoa o togafitiga.

Aisea e taua ai le pancreatitis o se "maʻi malologa", o le ae aoao mai le vitio:

O le pancreatitis taimi o se faʻamaʻi matautia ma umi taimi, lea o loʻo tuʻuina atu ma le faʻaogaina o gaioiga o le pancreas, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o ona tino ma siama. O lenei tusiga o le a faʻamatalaina le faʻavasegaga o le pancreatitis masani, faʻapea foʻi ma mea taua o lenei faʻamaʻi.

O le a lenei mea faʻaleagaina?

Faʻailoga pancreatitis e masani lava ona tupu i sui o le afa vaivai o tagata soifua i tagata matutua, ma e itiiti lava i le vaeluaga o tausaga. O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o lenei maʻi o le le lelei lea.

O le tele o taimi, o faafitauli ma le pancreas e tupu saʻo pe a amata ona 'ai e se tagata le tele o meaʻai ma gaʻo. Ae peitai, e le na o le pau lea o le mea e sili ona leaga. E le gata i lea, o lenei faamaʻi e mafai foi ona osofaia ai tamaitai e mulimuli i se taumafa sili ona mamafa ma taofia ai i latou lava meaai maloloina. Afai e maua e le tino o le tagata le tele o gaʻo ma le porotini, ona faʻaaogaina loa lea o le tino. E le gata i lenei, afai e faʻaaogaina foi e se tagata le ava malosi, e mafai ona e mautinoa o le a faʻaalia e le pancreatitis masani.

I aso nei, e tele naua le faʻavasegaina o lenei faʻamaʻi, e taʻitasi ma amanaʻia nisi o mea. Sei o tatou mafaufau ia i latou taʻitasi i nisi auiliiliga.

Faʻatulagaga o Marseille-Roma o le pancreatitis masani

O lenei faʻavasegaga e sili ona lauiloa ma faʻaaogaina i le lalolagi atoa.Fai mai a ia, e fa ituaiga o lenei maʻi:

  • Faalavelave. O lenei fomu e faʻaalia e ala i le i ai o le faʻaogaina o faʻailoga i totonu o le pancreas. I lenei tulaga, o le a avea ma taofiofi autu e ala i suauu, faʻafeiloaʻiga, poʻo ni aʻafiaga e le afaina.

  • Iloiloina o le pancreatitis o le mea masani lea i aso nei. I lenei tulaga, o loʻo faʻaaogaina tino o le tino, ma faʻapupula ai maʻa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e masani lava ona maua i tagata o loʻo taumafaina le tele o mea inu malosi.
  • O le faʻamaonia o le tino e seasea lava ona tupu, ona o lona uiga o le atrophy o le tino.
  • Le faʻavaeina o kala ma pneumocystis.

O le galuega autu a le pancreas

Ina ia malamalama i sea fesili e pei o le faʻavasegaga o le pancreatitis masani, e tatau ona e malamalama i le galuega e faia e se okeni e pei ona faia e le pancreas. E taua le iloa e maua mai ai le tele o enzymes ia e tuusaʻo saʻo i le faagasologa o le faʻaogaina o meaai. E mafai e le encyclopedia o le Pancreatic ona eliina meaʻai i totonu o se setete e mafai ona gauai. I le gasologa o le aso, o lenei okeni e mafai ona atiina ae e tusa ma le tasi le lita o le pulelaʻau, e taua tele mo le lelei o le 'aina o meaai.

Faailoga o togafitiga

Ina ia mafai ona e malamalama atili i le faʻavasegaga o le pancreatitis masani, e tatau ona e malamalama i mea o faʻaalia ai lenei maʻi. Ma o lea, o a faailoga e tatau ona taulai atu i:

  • tiga i le manava,
  • le gasegase le talafeagai, lea o le a iai ni faʻamaoniga e pei o le mamafa o le suauu gaʻo, afaina, faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa, faʻafefe o meaʻai ma vaivaiga o le tino atoa,
  • i nisi tulaga, i tulaga alualu i luma o le faamai o le pancreatitis, o le maʻisuka e mafai ona amata ona atiina ae,
  • faʻateleina le mamafa i le talo ma le maʻi o le dyspepsia gastric ua iloa.

O le iʻuga, o le pancreatitis e faʻalauteleina.

O le mea moni, o lenei faʻamaʻi e mafai ona amata amataina mo ni mafuaaga, faʻapea foʻi ma a latou faʻasalalauga. Faʻalogo i mafuaaga e, e tusa ai ma fomaʻi, o le tele lava o mafuaʻaga o lenei maʻi:

  • soona ava malolosi,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti
  • toto maualuga

  • gaʻo gaʻo le talafeagai,
  • o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai foi ona avea ma se taunuuga o le agavaʻa leaga,
  • E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona lagona e ia ona o le le lava o meaʻai o meaʻai.

Faʻailoga pancreatitis: Faʻatulagaina o le ICD 10

O lenei faʻavasegaga faʻaonaponei ma o le tele o faʻaaogaina i aso nei. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, o le Soifua Maloloina a le Lalolagi i le sefulu tausaga o loʻo faia ai se lisi o faʻamaʻi fou, e aofia ai foi ma le pancreatitis. O le faʻavasegaga faʻaonaponei e maua ai faʻamaʻi taʻitasi ona lava tulafono, o le mea lea, e tusa lava pe le malamalama le fomai i se gagana ese mai le faʻaaogaina o lenei tulafono, o le a mafai ona ia malamalama i le ituaiga o faʻamaʻi.

O le mea lea, e tusa ai ma lenei faʻavasegaga, e lua ituaiga o pancreatitis e masani ai:

  • ituaiga o ava malosi,
  • isi ituaiga o lenei togafitiga.

Vasega Cambridge

O le faavasegaina o Cambridge i le pancreatitis e masani ona lauiloa i fomaʻi i Sisifo. E faʻavae i luga o le faʻavasegaina o suiga o le pancreatic i vaega eseese o le faʻafitauli o le maʻi. E tusa ai ma lenei faʻavasegaga, o tulaga nei o le faʻamaʻi e iloga:

  • O le pancreas o loʻo lelei. I lenei tulaga, o le okeni ei ai lona fausaga masani ma ana galuega.
  • Suiga le masani ai o se natura masani. I lenei tulaga, e na o ni suiga itiiti lava i le pancreas e matauina.

  • O suiga le lelei o le natura o loʻo faʻaalia i suiga i le pito i tua.
  • Suiga le masani ai o se uiga masani. I lenei tulaga, ua mafai ona e vaʻai i suiga e le gata i le auala i fafo, ae i le autu. O le masani lava, o siʻusiʻusi laiti ma foliga o le tino o le tino i lenei laasaga.
  • O suiga iloga taua. I lenei tulaga, i le faaopoopo atu i suiga uma o loʻo taʻua i luga, e mafai foi ona fausia ni sulu tetele ma maʻa.

Biliary Pancreatitis

O le maʻi pancreatitis o le biliary e faʻalagolago i le taimi umi, o se faʻamaʻi pipisi umi lea o loʻo tupu i le tino e oʻo lava i le taimi o le fanau mai o le pepe. O le mea moni, o se faʻamaʻi masani e taatele ma o loʻo faʻaalia i ni faʻaʻailoga:

  • Paʻa i vaega uma o le manava, e masani ona tupu i le po. O tiga foi e mafai ona alu i tua, tauau po o le ua. Ma le isi, e masani lava o faʻamaʻi tiga o lenei maʻi e mafai ona fenumiai ma osofaiga a le biliary colic.

  • O le pancreatitis o le biliary e faʻaalia i foliga o le fulafula, afu, fusi, vomiting, poʻo le toso i totonu o le manava.
  • A o gasegase, e mafai ona maitauina faafitauli ogaoga. Toatele le tele o gasegase sa faitio i le manava, lea na maitauina e oo atu i le lima taimi i le aso. I le taimi lava lea e tasi, o le nofoa sa i ai se uiga malie ma sa matua le lelei lava ona fufulu ese puipui o le faletaele.
  • Faʻateleina le maualuga o le toto o le pig pigment. O se taunuuga, o le paʻu, faʻapea foʻi ma paʻepaʻe o mata, maua se lanu samasama.
  • O le tele o tagata gasegase na feagai ma le mamafa o le gau
  • Le atinaʻe o le maʻisuka.

O lea faʻamaʻi e masani lava ona togafitia ma le le mautonu, peitai, i se tulaga e seasea tupu, atonu e manaʻomia le togafitiga o taotoga.

Faʻasolosolo faʻafuaseʻi

Faʻailoga pancreatiti (faʻavasegaina e ala i le toe faʻafoʻi e seasea faʻaaogaina) e faʻaalia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tiga. E le mafai ona faapea o ia tiga e matua mataʻutia lava, ae o le togafitiga le talafeagai, o le maʻi o le maʻi e mafai ona sili atu ona leaga.

Ae peitai, afai i le taimi lava e tasi ma lenei maʻi, o loʻo iai foi isi faʻamaʻi o le tino, ona mafai ai lea ona le mafai ona faʻafanoina le tiga. E masani lava ona i ai le tiga mai le tele o itula i ni nai aso. Ina ia faʻaitiitia faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻaaoga metotia o togafitiga faasao, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o meaʻai.

Faʻailoga pancreatitis, o lona uiga e mafai ona eseese, e taua tele le amata togafitiga ile taimi, pe a fai o lenei maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai isi faʻamaʻi. O le masani lava, o le masaniga masani o le togafitiga e matua faigata lava ona togafitia ma togafitiga faasao, o lea e manatu ai tagata atamamai e tau i le taotoga. Aua le faia ni faanatinati faʻaiuga, asiasi i ni fomaʻi, ma ua faʻavae i luga o fautuaga lautele na maua, fuafua le polokalame o isi togafitiga.

Aua nei galo o le togafitiga e tatau ona taulai i le aveeseina o le tiga, aveeseina o le flammatory processes, faapea foi ma le faagasologa o le aveeseina ole talo mai le tino.

Faiga o le maʻi

E tāua tele le iloa po o le fea ituaiga i mataupu taʻitasi e iai le pancreatitis. O le ituaiga o le maʻi e faalagolago i le tele o mea. Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga o mea o loo i ai i saienitisi:

  • O foliga masani o le pancreatitis chronic chronic e tutusa lelei lava ma le tele. I lenei tulaga, o le maʻi ua alualu i luma mo se taimi umi lava, sili atu ma le ono masina. O le tele o taimi, e faaopoopo atu i le tiga, leʻo ma vomiting.
  • O le parenchymal forms o loʻo faʻaalia i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻalavelave. I le avea ai o se tulafono, o na faʻavevesi na tutupu i le tele o taimi i le tausaga. Aʻo faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasolosolo, faʻapea foʻi ma isi metotia o le suʻega, e mafai ona maitauina o le pancreas e faʻaalia i ni suiga.
  • O le tino e masani ona masani ai ona o le malosi tele.E le gata i lea, o le aofaiga o le amylase i le toto e amata ona faateleina. Ae peitai, o le ultrasound e le o faaalia ai ua amata ona faateleina le okeni. I nisi tulaga, o le mea e ese mai ai, ua avea ma mea laiti.
  • Faatasi ai ma se foliga mai o le kesi i le pancreas, e amata ona fausia ni kesi laiti. I le taimi lava e tasi, o le okeni lava ia e amata ona ola, ma o ona taʻavale e le manino.
  • O le pseudotumor fomaʻi masani e masani ona faʻaalia e le tiga sili ona tiga o le maʻi. I lenei tulaga, o le okeni e matua faateleina ai le tele ma suia ai lona foliga. E mafai ona vaʻaia lenei mea e tusa lava pe faʻapitoa i le palpation.

O le mea moni, o lenei faʻamaʻi e matua ogaoga lava, o lea e fautuaina ai fomai e tausia lelei i latou lava ma 'ai lelei mo o latou gasegase. O maʻi pancreatite e mafai ona faʻamalolo e ala i le fesoasoani a togafiti togafitiga, ae peitai, e mafai lava ona faia lenei mea pe a fai o le maʻi ua naʻo se amataga. I taimi sili ona faigata, e masani lava e le mafai ona faia e aunoa ma se taotoga.

Taumafa i le taumatau, faamalositino, faʻaalu atili ma talanoa i se fomai i le taimi, ona e le fefe ai lea i soo se faʻamaʻi. Ia soifua maloloina ma tausia oe lava ia.

I le fausiaina o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le vaega e 5.1 i le 9% e maua mai i le pancreatitis chronic (CP). Faatasi ai ma nei maʻi, e aafia ai le pancreas, o le a le amataina le faagasologa o le mu. O se taunuuga, o suiga degenerative e tupu i totonu o le okeni. I le taimi muamua, o le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona tupu i le siʻusiʻu o le pancreas, lona ulu poʻo le ogatotonu. O le taunuʻuga o le faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o le totoga atoa. O nisi tagata e maua i le pancreatitis tumau e iu lava ina mate. O le olaga faitino i le lalolagi e tusa ma le 11%.

E sili atu i le faʻamaʻi

O le a la le mea o le pancreatit chronic? Faatasi ai ma lenei faaupuga, o tagata tomai faapitoa e filifilia se vaega atoa o faamai pipisi. Mo maʻi uma lava, o uiga nei e taua:

  • Vaega o le alualu i luma ma vaega o le tino pancreatitis,
  • fofo, vaega poʻo le faʻasalalauina o faʻamaʻi o le parenchyma pancreatic faʻatasi ai ma le toe suia o le mea faʻapipiʻi,
  • suiga i le faiga o se okeni,
  • o le faʻavaeina o kume, pseudocysts, maʻa ma faʻamau,
  • atinaʻeina o le endocrin ma le exocrine e le atoatoa.

O le mea moni e iai ituaiga eseese o faʻamaʻi o loʻo molimauina e le International Statistical Classification of the tenth revision. O le pancreatitis ICD-10 ua vaevaeina i:

  • CP o le aano o le ava (code K86.0),
  • isi CP - faʻaleagaina, toe faʻafouina, toe faʻafouina, leʻo faʻamatalaina etiology (faʻailoga K86.1).

O mafuaʻaga sili ona taatele o le pancreatitis chronic

O le tele o taimi, e mafua mai le faʻamaʻi ona o le faʻaleagaina o le ava mo se taimi umi. I tane, o le pancreatitis pancreatic pancreatitis e mafai ona atiaʻe pe a latou inu i le 15 tausaga. I fafine, o le maʻi atonu o le a faateleina i le faʻaaogaina o le ava mo le silia ma le 10 tausaga.

O le ava malosi e le na o le pau lea o le mea e mafua ai le foliga mai o le pancreatitis. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu e ulaula. O vailaʻau e ulufale i totonu o le mama ma le asu e ulu atu i le toto ma salalau i le tino atoa, ei ai aafiaga le lelei i totoga uma, e aofia ai le paʻu.

Isi mafuaaga o le maʻi

O isi mafuaʻaga e mafua ai le pancreatitis masani (ICD-10 code - 86.0 ma le 86.1) e aofia ai:

  • gaʻo meaʻai taumafa, faʻalautele meaʻai paleni,
  • ituaiga faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract (neoplasms, cholecystitis, ma isi),
  • mamafa, oona,
  • ave togafitiga faapitoa (Azathioprine, Furosemide, Prednisolone, estrogenses synthetic, Erythromycin, Ampicillin, ma isi),
  • faʻamaʻi pipisi (cytomegalovirus, siama o le hepatitis B, C, ma isi).

O suʻesuʻega na faia i tausaga talu ai, ua faʻaalia ai o loʻo i ai se pancreatitis chronic paneliteitis o le pancreas. O le faʻamaʻi pipisi autosomal lea e le atoatoa le penetan (faʻatasi ai ma le eseese o taimi o faʻamatalaga o le gene i totonu o le pusa faʻataʻitaʻi). I tagata mamaʻi, o le gasegase o le pancreatitis chronic chronic e faʻaalia lava e vave lava. Ae peitai, o le mea mulimuli e tupu mulimuli ane nai lo isi ituaiga o le faamai.

Pepa o pancreatiti

E eseese faʻavasegaga o le faʻamaʻi. O se tasi oi latou o se lisi o ituaiga nei o pancreatit chronic:

  1. Faʻaauau. E tupu i le 55-60% o mataupu. Faatasi ai ma lenei pepa, o vaitaimi o le faamagaloga e suia i le faʻateleina o le faʻaleagaina o togafitiga.
  2. Tigā tumau. O lenei fomu e tele ina le iloa (i le 20% o mataupu). Faatasi ai, o le a faitioina e gasegase le tiga faifaipea, e taatia i le tumutumu pito i luga ma susulu i tua.
  3. Pseudotumor (faʻataʻitaʻi). O le tele o taimi e tupu mai ai lenei ituaiga o pancreatitis e masani ai e 10%. O le togafitiga faʻaleagaina e faʻaalia i le atinaʻeina o le mumū i le ulu o le pancreas ma le faʻalavelaveina o le pule masani.
  4. Painless (latent). O le fomu e iloa i le 5-6% o mataupu. O le tiga ma le maʻi e malu pe leai foi. O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafua ona o le le lelei o le gaioiga o le pancreas.
  5. Sclerosing. Faatasi ai ma lenei ituaiga tiga, o le tiga e tupu i le pito i luga. Latou te faʻateleina pe'ā uma ona 'ai. Paʻu e tuʻuina atu i le nausea, vaʻa mama, paʻu mamafa. Pe a taitaia se ultrasound, e matauina e tagata tomai faapitoa se faaitiitia o le tele ma le maualuga o le pancreas.

E tusa ai ma le faʻavasegaina o le Marseille-Roma, o loʻo i ai ituaiga o pancreatitis pei o le faʻatusatusaina, faʻalavelave, parenchymal ma fibrosis. Faʻatasi ai ma le muamua o latou, o loʻo iai se laupepa e le masani ai le pacreas. Pueudocysts, cysts, faʻamatalaga, maʻa o loʻo i totonu o le ala. O le a le mea e faʻalavelave ai le pancreatitis? Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamaʻi, e aʻafia le afaina i totonu. E le o fausia ni maa, o le taofiofia o le pule o le pancreas e matauina. Faatasi ai ma le parenchymal forms i le parenchyma, o le foga o le mumū e tupu aʻe. E le o faʻatulagaina faʻamatalaga, e le aafia le faiga o le tino. Fibrosis o loʻo faʻaalia i le suia o le parenchyma o le tino i totonu ma le mea fesootai. Ona o lenei faagasologa, ua alualu i luma le faaletonu o le exo- ma le endocrine.

Faailoga o le maʻi

I le tautala e uiga i le pancreatitis chronic, e aoga le mafaufau i faailoga o lenei maʻi. I le amataga o taimi i taimi o le vevela, ua matauina le faoa faamalosi. O loʻo faʻamatalaina i latou i le tiga i le faʻalautelega o le itulagi. I le tele o tulaga, latou te susulu i luga. O le Herpes girdle e sili atu ona taatele. I tagata o loʻo mafatia mai le pancreatitis masani, o faʻalavelave e tupu ona o le faʻaalia i le faʻavevesi o mea. O i latou o le taumafa o meaʻai gaʻo, ava malosi ma mea inu inu.

O le faʻamaʻi e faʻaalia foi i le maʻi pipisi. E tusa ma le 56% o tagata mamai na lipotia le taoto ma le vomia. I le 33% o mataupu o loʻo maitauina le leiloa o le mamafa, i le 29% - faʻasalaga, i le 27% - o se faʻaitiitia o le manaʻo. Faʻatasi ai ma maʻi, o faʻamaoniga e pei o vaivaiga lautele, vaivai, ma le faʻaitiitia o le gaioiga faigaluega e mafai foi ona aliali mai.

O le faagasologa o le pancreatitis

Tagata faʻapitoa e iloagofie vaega e 4 i le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  1. Laasaga muamua. I le taimi lenei, o tagata mamaʻi latou te le o maitauina uiga o le pancreatitis. O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa e se avanoa i le taimi o le ultrasound scan or calculation interactive of organs abdominal.
  2. O le tulaga o uluai faʻaaliga i le atinaʻeina o se maʻi pei o le pancreatitis. Tagata matutua i le taimi nei amata ona pagatia muamua faailoga muamua o le maʻi. O le umi o le laasaga e mafai ona tele tausaga.I nisi tulaga, o le maʻi e vave ona alualu i luma.
  3. Vaega o le atinaʻeina o faʻasologa o faʻamaʻi tumau. O tagata maʻi e faʻaalia faailoga o le endocrine ma le exocrine. E 'aiititi tagata, faitioina le tiga o le manava.
  4. Laasaga mulimuli. O tiga e tau le faʻaititia. E iloa lelei e le tagata le mamafa. I le faʻasalaga mulimuli, o faʻafitauli eseese o le pancreatitis masani e mafua ona o le atrophy o le pancreas, endocrine ma le exocrine e le lava le malosi. O se tasi oi latou o le kanesa o le totoga o loʻo taʻua i totonu.

Faʻalagolago i uiga o le atinaʻeina o le pancreatitis masani, o se auala agamalu, o se tikeri talafeagai ma se tulaga ogaoga o le faamai ua iloga. Faʻatasi ai ma se laʻititi laʻitiiti, e seasea lava ona tupu taimi o le faigata (1-2 taimi i le tausaga). O tiga e agamalu. O galuega a le pancreas e le faʻavaivaia.

O le a le sili atu o le pancreatit chronic? O le faʻamaʻi lea e tolu faʻasalaga i le tausaga e matauina. Latou te umi atu nai lo se ala filemu o pancreatitis. I tagata mamaʻi, faʻaititia le mamafa o le tino. O le galuega o le pancreatic Exocrine e faʻaitiitia le faʻaitiitia, o le supercreatic hyperfermentemia e matauina.

I faʻamaʻi tele, o faʻatelega masani e faʻaauau ma faaumiumi. Paʻu e faʻatasi ma le maʻi faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga o le faʻamaʻi: sini ma auala talafeagai

I le pancreatitis e masani ai, o le togafitiga ua faatonuina e ausia sini nei:

  • faʻaitiitiga o faʻamatalaga o le faʻamaʻi,
  • toe faʻaleagaina
  • faaitiitia i le ono tulai mai o faafitauli o le faamaʻi.

Ua fautuaina e tagata faapitoa le togafitiga o fualaau faasaina, fualaau faasaina io latou maʻi. Afai e manaʻomia, faia le taotoga. Togafitiga o le pancreatitis e masani ai i tagata matutua e mafai ona faia uma i le fale ma le falemaʻi. O le faʻamaoniga mo le falemaʻi o le fesuiaiga lea o le maʻi i le tulaga o le faʻavavevave, aua o le taimi lea o loʻo lamatia ai le ola o le tagata maʻi ma faʻamalosia le tausiga o fualaau faasaina.

Le togafitiga ole togafitiga

I le togafitiga o pancreatitis masani, o meaʻai e taua tele. Faʻasalaga ogaoga, aso fiaai (1-3 pe sili atu) ma le tele o meaʻai ua faʻaalia. E tusa ai ma faʻamaoniga, parenteral poʻo le faʻalialia (o le faʻaofiina o meaʻai i totonu o le kolone e faʻaaoga ai se suʻega faapitoa) o loʻo faʻatulagaina. Faʻafetai i lenei fuataga, e mafai ona taofi le pulefaʻatasia o le pancreas, o le inisua e faʻaitiitia ma le vaivai o le tiga e faʻavaivaia.

A maeʻa le faʻamautuina o le tulaga, o tagata mamaʻi e faʻafeiloaʻi i mea taumafa. O meaai e tatau ona faifai pea, vaevaega. O le lisi o aso taʻitasi e faia i le mucous soups, faʻamaʻaina fualaau faisua, ma susu susu susu. Mai mea inu inu, fualaʻau, vaivai lauti, vai o le minerals, pulupulu soupeti e faatagaina.

Ia mautinoa ia vavaeese mea nei:

  • mafua ai faʻamalosi,
  • aofia ai le fiva malosi,
  • faaosofia ai le gaosia o sua oona,
  • mauoa i mea oona.

E mafai ona maua le palacreatite e masani ona 'ai iʻa ma aano o manu, mushroom ma le malosi o meaʻai fualaʻau, meaʻai kuka, ulaula meaʻai, soʻo, iʻa gaʻo ma aano o manufasi, meaʻai falai, fuālaʻau mata ma fua, pusa, falala, falaoa paʻu? O nei oloa uma ua faʻasaina i le faʻavavevaveina o le maʻi, o lea e tatau ai ona lafoai. E tatau foi ona e ave mea manogi, aisa kulimi, ava malosi mai lau lisi autu.

I taimi o faʻamagaloga, e suia sina meaʻai. O tagata e iai faʻamautinoaga o pancreatitis pancreatic pancreatic ua faʻatagaina e 'ai pasta, fualaʻau ma fualaau aina suamalie, fuluʻi malu malu, ma iʻa tao. O masini susu e mafai ona suia i vaomalo masani a le vaomatua (e tatau ona vavae ese le kāpeti mai mea e gaosia). O Porridge e mafai ona pala, mafiafia.

Faailoga muamua o togafitiga

Soʻo se tagata e manaʻomia lona iloa pe faapefea ona faʻaalia le pancreatite e masani ai, talu ai e leai se tasi e saogalemu mai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi o le mea o loʻo i ai meaʻai, lea o se mea e faʻaleagaina ma le afaina.

E faʻavae i luga o togafitiga faafomaʻi, o tagata atamamai e matauina le mafuaʻaga e faʻapea, i le tele o tulaga, o suiga muamua o le patho i totonu o le gland e leai se faʻaaliga faʻalauiloa, o lea e masani ai ona le taulaʻi i ai tagata gasegase. Peitai, e ui lava i lenei, e tatau ona iloa ia faailoga ma faailoilo o le pancreatitis e masani ona tupu i lenei maʻi. O lea faʻalauiloa o le a fesoasoani e le misia le faʻamaʻi lea ua amata ona atinaʻe, e faia ai suʻesuʻega o suʻesuʻega faʻapitoa ma amata togafitiga vave. Faatasi ai ma faailoilo lapatai e fautuaina e le au atamamai e gauai atu ma le totoa, o mea nei e mafai ona iloga:

  • O le faʻaalia autu o le togafitiga o le faʻavauvau ma le tiga o le eseesega o le maualuga o le malosi, faʻalauiloaina i le itumalo pito sili ona maualuga ma faʻateleina pe'ā uma ona 'ai.
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi ona faʻalavelave faʻafuaseʻi (o le manava faʻatasi ma le vevela, le faʻavauvau ma le mamafa i totonu o le manava o le manava, o le taofiofi faifai pea, o nisi taimi e faaiʻu i le foliga mai o le vomiting ma le le fiafia i le gutu).
  • E le gata i lea, pe a faʻavaeina e se tagata lenei maʻi lea e maua mai e tusa ai ma se ituaiga masani, o se faʻafefe i mea manogi ma meaʻai aano o manu pe leai foi se manaʻoga e mafai ona tupu. O le faʻaalia o le tulaga maʻi e mafai foi ona faʻaalia i le mamafa o le paʻu o le maʻi, o le faʻavaeina o lona paʻu o angiomas laiti (o le tino e mafua mai i le toto toto), ma le atiina ae o le maʻisuka. O ia uiga le lelei e fetaui lelei ma le vaitaimi o le faʻamaʻi tele o le maʻi, ma le pancreatitis i le tulaga o le faʻamalologa e tupu e aunoa ma ni faailo leaga.

Pharmacotherapy o le pancreatitis masani

O le galuega o togafitiga o fualaau oona i le taimi muamua o le faamautinoa lea o le malologa o galuega o le pancreas. E maua lenei mea i le:

  1. Faʻafeiloaʻi o vailaʻau tetele o sui o polishzyme o aso nei. O nei fualaau faasaina e aofia ai Mezim-Fort, Creon, Pancytrate.
  2. Le faʻasaina maualuga o le faʻamalositisi gastric acid e faʻaaoga ai le poloka o le resaminant histamine H2-responsive (Ranitidine, Famotidine) poʻo le initaneti o le pamu (Omeprazole, Esomeprazole). O vailaʻau e faʻataʻitaʻiina faʻatuatua pe ave faʻatalanoa.
  3. Le folasaga o "Octreotide" poʻo "Sandostatin." O nei fualaau oona o loʻo faʻapitoa i le gaosia o le hormone somatostatin. Faafetai ia i latou, o le maualuga o le maualuga i le tino o le pancreas ua faaitiitia, ma ona o lea, o le tiga ua aveesea ma taofia.

Afai o togafitiga togafitiga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le manava o le pancreatic e le maua ai se faʻafitiga faʻapitoa, e fautuaina e fomaʻi tala e le o ni nakoti po o talafesa. "Igoa", "Ketoprofen", "Paracetamol" - soo se fofo mo le pancreatitis e masani ona faatonuina e se fomaʻi mai le vaega muamua o fualaau faasaina. Mai fualaau faasaina e fesootaʻi ma faʻasologa o talakalame, "Promedol", "Tramal", "Fortral" e mafai ona filifilia.

Togafitiga o le pancreatitis masani i tagata matutua e mafai foi ona aofia ai togafitiga faafomaʻi fou. O faʻamatalaga mo lona faʻaaogaina o le excretion o le sili atu i le 15 g gaʻo i le aso ma feces, manava, ma le vave faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O sauniuniga a le Polyenzyme o le faʻaleagaina, Forte-N, Creon, Pancreatin, Festal, Pancreoflat, Digestal, Wobenzym.

Tausiga togafitiga o le maʻi

I nisi o tulaga o le pancreatitis chronic, e manaʻomia le taotoga. Faʻaaliga o:

  • tiga e le muta i fualaau ma mea taumafa,
  • o le i ai o abscesses ma cysts i le pancreas,
  • ala o le faʻalavelave e le mafai ona foia e faʻaaogaina ai le metotia endoscopic,
  • duodenal stenosis,
  • fistulas i le pancreas faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaogaina o le tautau poʻo le alu,
  • masalomia o le kanesa, e le o le faʻalogo faʻaleoloa poʻo le faʻasolopito.

"O taimi o le pancreatitis, o faʻamaoniga ma togafitiga i tagata matutua" o se mataupu taua faafomaʻi e manaʻomia ona gauai. O lenei faʻamaʻi pipisi, o se faagasologa alualu i luma ma le le mafai ona faʻafitia. Peitai, o togafitiga e manaʻomia pea. E faʻatagaina oe e faʻaʻumiʻumi le soifua o tagata mamaʻi, faʻamaloʻoina le le mafaamatalaina o faʻailoga i totonu o le pancreatitis. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavae i fautuaga o meaʻai, teena o le ava malosi, ma togafitiga tatau fualaau, gasegase e ola i le 10 tausaga. O le afa oi latou e le o sailia le fesoasoani faafomaʻi ma faaauau pea ona inuina le ava malosi, ulaula, ai le mea saʻo, mate muamua i le taimi nei.

2 Faailoga

O le faʻatusatusaina o le pancreatitis i le taimi o le vevela e mafua ai se tiga matuia i le pito i luga. E masani lava o tiga e fusifusia, e salalau i itu ma tua. Ona o le tuputupu aʻe o le solia o mea taumafa i feeseaʻi o le tagata maʻi, o mea leaga o le gaʻo ua maua. O le fiafia e mafai ona i ai se manogi sili ona le lelei. E le gata i lea, e masani lava ona maua e le au gasegase le gaioiga Vomiting e mafai. O le toʻatele o loʻo o ese ma le mama o le talo.

O le faʻatusatusaina o le pancreatitis i le taimi o le vevela e mafua ai se tiga matuia i le pito i luga.

3 Faʻailoga

Pe a oʻo mai faailoga o se faʻaleagaina o le tulaga, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻatalanoa se tagata gastroenterologist i se taimi vave e mafai ai. Muamua, o se tagata tomai faapitoa e aoina le fafaga ma le palpation o le manava. A maeʻa lenei mea, o ia suʻesuʻega ua faʻamatalaina e pei o:

  • suesuega lautele ma le toto o le toto,
  • kopi
  • fomaʻi faʻamaʻi
  • Faatulagaga

I tulaga ogaoga, e ono manaomia se IRM e fuafua ai le nofoaga o maʻa o loʻo i totonu o le paʻu.

I le tele o tulaga, o togafitiga o togafitiga faʻapitoa e faʻatinoina e ala i togafitiga faasao. I ni nai aso talu mai le amataga o le osofaiga, o le maʻi e manaomia ai le anapogi anapogi. A maeʻa lenei mea, o le tagata maʻi e faʻamaonia se meaai faʻapitoa faapitoa. E le gata i lea, o vailaau e filifilia e faʻaitiitia ai le tiga ma faʻaitiitia ai le mumū, ma fetuunai le phosphorus ma le calcium metabolism ma isi faʻafitauli. Afai o lapopoʻa i le pancreas e lapopoʻa, e manaʻomia le onosaʻi taotoga.

I ni nai aso talu mai le amataga o le osofaiga, o le maʻi e manaomia ai le anapogi anapogi.

E i ai le tele o filifiliga mo taotoga vaʻaia o loʻo faʻaaogaina e aveese ai maʻa tetele mai papa pancreatic. E masani lava o le faʻataʻitaʻiga e faia faʻatasi. O se auala e le faʻaleagaina mo le aveeseina o maa, lea e mafai ai ona e foia le faafitauli e aunoa ma le faia o ni lapisi tetele o le paʻu. A maeʻa lea faʻafitauli, e vave ona toe faʻafoʻi le maʻi. Faʻaaliga mo taotoga endoscopic o maʻa o loʻo i totonu o le siʻusiʻu o le okeni,

Ina ia aveese le fuafuaina ua faia i totonu o le tino po o le siʻu o se okeni, e masani ona faia le laparotomy poʻo le vaega pancreatotomy. Afai ei ai ni faailoilo o le faʻatusatusaina, e mafai ona manaʻomia le pancreatectomy atoa.

Fomaʻi togafitiga

O le faʻaitiitia o le tiga o le tiga, faʻamaʻi ma antispasmodics e masani lava ona faʻamatalaina. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ona faʻaalia. Ina ia faʻaitiitia le avega i le pancreas ao faʻamalosia, e faʻaaogaina fualaau faasaina. E mafai foʻi ona faʻafeiloaʻi togafitiga faʻamaʻi i le fualaau faʻasaina. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave lavelave. A maeʻa le faʻamautuina ma le faʻamamaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina, o sauniuniga o le enzyme e masani ona faʻatulagaina. I tupe o lenei ituaiga e aofia ai:

Afai e tatau ai, o le faasaʻo ua faia i le suka i totonu o le toto o le maʻi.

O meaʻai talafeagai o le ki lea i le faʻavaveina o le toe faʻaleleia i le taimi o le faigata o le faʻatulagaina o le pancreatitis. E mafai ona ulu le meaai:

  • falaoa mago
  • pasta
  • masusu suamalie
  • ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo o aano o manu ma iʻa,
  • pata
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • mucous porridge
  • kuki keke.

O meaai e tatau ona fufulu pe kuka. Ave meaai i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso.

Faʻafitauli o tiga

O le vaivai, e pei ona uma ona taʻua, o le faailoga autu lea e faailoa ai le atinaʻeina o le mumū i le pancreas. I le tiga tiga o le pancreatitis tumau i se tagata maʻi i lenei ituaiga o togafitiga, o fiafiaga le fiafia e maua ai o loʻo maua i le itu tauagavale o le manava ma i ai se uiga faʻalauiloaina. O le tele lava o taimi, o le tiga e faʻatasi ma le faʻamaʻi o le fusi-e pei ma susulu i le tua poʻo le itu o le fatu. I le mataupu mulimuli, latou te faʻataʻitaʻii angina pectoris.

O le afaina tele o le pancreas, lea o le tele o vaega e iloa ai foliga vaaia o tiga matuia, e mafai ona tupu ona o se taunuuga o le faʻaalia mai o nofoaga nei:

  • taua tele o aʻafia e latalata i le gland ma se suiga i ona aʻa,
  • o le tupu mai o faʻalavelave faʻainisinia poʻo mea faʻapitoa i le faʻafefe o le vai o le pancreatic, e faʻaosofia ai lona malo,
  • se faʻateleina mo soʻo se mafuaʻaga i le aofaʻi o enzymes digestive gaosia e le pancreas,
  • le atinaʻeina o le faʻaogaina o le filo o loʻo i tafatafa o lenei okeni o le enzyme,
  • afaina o mea faʻapitoa.

O le natura o le tiga e mafai ona eseese, vaeluaina ma fofoina, tipi pe mu. O lenei tiga o le tiga e tupu i taimi eseese uma i luga o se manava gaogao ma ni nai itula talu ona 'ai.

O auala masani e manaʻomia e iloa ai se faʻamaʻi

Ina ia maua ai se maʻi e masani ona fai, e manaʻomia le faia o se suʻesuʻega atoatoa, lea e mafai ai ona e vavalalata faʻamaʻi le faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi pipisi ole tino o meaola e iai mea tutusa. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina uma ia mea faigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe. Faʻafetai i le atoaga o le faʻamaʻi, o le tagata tomai faapitoa ua maua le avanoa e faʻamaonia lelei ai le pancreatite lemu. E masani lava, faʻaaoga e gastroenterologists metotia o suʻesuʻega nei:

  • Lautele, suʻesuʻeina o le toto ma le faʻamalosia o le toto, faʻapea foʻi ma faailoga o le kuluma, e mafai ai ona faʻamaonia uma le mumū o le tino i le paʻu ma lona faʻamaoni.
  • O se kopi e maua ai se manatu i le gaogao o le gaioiga o meaʻai, faapea foi ma le i ai i totonu o mea alofa ma meaola ninii faigofie.
  • E le gata ina faʻaalia mai i le faʻasalalauga le faʻalauteleina o le mumū i le pancreas, ae faʻapea foʻi ma togafitiga o le gallbladder poʻo ona ala, faʻapea foʻi ma le ate.
  • E tusa ai ma faʻamatalaga faapitoa, o ia suʻesuʻega e pei o le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga ma le FGDS e mafai ona faʻatinoina. I le tulaga ua maeʻa uma ona latou faamaonia le siakiina o le eseesega, ole fomaʻi e filifilia se togafitiga faapitoa mo togafitiga taitasi e tusa ai ma le togafitiga ole pancreatitis e masani ona faia e aunoa ma ni faʻafitauli.

Togafitiga ma taunuuga

E uiga i le auala e togafitia ai le pancreatitis masani, o tagata mamaʻi e iai lenei togafitiga o le tino o le digestive enzymatic e tatau ona fiafia i la latou fomaʻi.

E naʻo le fomaʻi e mafai ona taliina fesili uma e fiafia i se tagata, ma tuʻuina atu foi ia te ia fautuaga talafeagai mo togafitiga o togafitiga.

E masani lava, o faʻamaoniga ma togafitiga o pancreatitis masani e fesootai.O le faʻamoemoe o togafitiga lautele i se tulaga lautele e faʻalagolago i mea o faʻamaonia e faʻatasi ma maʻi. O togafitiga nei e masani ona faʻaaoga:

  • O se maʻi e tupu mai i le faʻamalamalamaina faalilolilo e manaʻomia ai le faʻaaogaina o togafitiga, lea e aofia ai le faʻaaogaina o sauniuniga o le enzymatic i luga o le pancreatin.
  • Togafitiga o le pancreatitis e masani ona tupu i le fausiaina o mea e leai ni mea e faʻaaogaina e ala i le auala e faʻaleagaina ai le alavai.
  • O le faʻalavelaveina o le pipisi e faʻafesoʻotaʻi le pancreas ma le duodenum, e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa.

Ae o le togafitiga autu mo soʻo se ituaiga o togafitiga o meaʻai talafeagai, lea e tatau ona filifilia e se fomaʻi.

Faʻafitauli ma faʻafitauli

E tatau foi i se tagata tomai faapitoa ona fiafia i le auala e fofo ai le pancreatitis masani ina ia leai se lamatiaga ogaoga faigata. E na o ia lava e mafai ona tuʻuina atu le fautuaga talafeagai i le puipuia o le atinaʻeina o tulaga faʻaleagaina na mafua ona o le faagasologa o le faʻaleagaina o le tino i le pancreas. I le pancreatitis e le masani ai, o le a le sili atu pe sili atu le lelei pe a fai o so o se maʻi o le natura e le mafai ona tupu (le atoatoa gaioiga o le tino ma ituaiga tino eseese, lecephalopathy, pathologies multi-organs, DIC), lea e matua aafia ai le faagasologa faifai pea o le togafitiga.

O fautuaga autu a tagata tomai faapitoa, e mafai ai e se tagata o loʻo i ai se ituaiga o gasegase e puipuia ai i latou mai le tupuga o faʻafitauli o le pancreatitis, o le teena atoatoa o vaisu ma le tausia o se soifua soifua maloloina.

Faʻaauau le faʻamalosia o le faʻatinoina o togafitiga puipuia ma le usitai i fautuaga uma a se fomaʻi o le a fesoasoani mo se taimi umi e puipuia ai le faʻamaʻi faʻafuaseʻi i taimi uma o le tautoulu ma tautotogo ma ona faʻalavelave matuia.

O le fausiaina o pancreatitis i le taimi o le tamaitiiti e afua ona o le le lelei o aafiaga o le enzymes na natia e le pancreas, lea, pe a faʻaaogaina, ia faia le faagasologa o le faʻaogaina o oe lava.

I lenei tulaga, o tino, toto toto, ma le okeni ua faaleagaina i le atinaʻe o le mumū, ma le lafoina o enzymes ma mea matautia i totonu o le tino pipisi e oʻo atu ai i le soona masani o le tino, faaleagaina ai isi totoga taua.

O faʻapogai o le faʻavaeina o le maʻi o:

  • tosoga le talafeagai o le puleaina o le manava,
  • faʻamaʻi faʻamaʻi lemu
  • helminthiasis,
  • vaivai o le tino maso,
  • afaina o le endocrine (maʻi o le maʻisuka, oona),
  • faʻafitauli pe a maeʻa faʻamaʻi pipisi,
  • gasegase gasegase
  • maʻi o le pancreatic.

E le gata i lea, o le faʻateleina o le faʻaleleia o enzymes ole tino e masani lava ona tupu ona o uiga o le tamaititi. E aofia ai:

  1. gasegase, aemaise lava le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo,
  2. le le tausia o taumafa taumafa,
  3. o le faʻaaogaina i le lisi o ituaiga eseese o meaai anapogi, mea inu suamalie, meaʻai, meataalo, ipu vevela.

E le gata i lea, o tagata solitulafono o le atinaʻeina o le mumu o le pancreas i tamaiti e avea ma aafiaga malosi o le toxicity, faʻamaʻi faʻaalia i nisi o meaʻai, vailaʻau.

Ituaiga faʻamaʻi

O le faagasologa o le pancreatitis o le tamaitiiti e mafai ona gasegase ma tumau. I le faʻaogaina o le faʻaogaina o le inflammatory, ua faia ai le edema pancreatic. O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi e tuʻuina atu faatasi ma le afaina o le gasegase faatasi ai ma le faʻatulagaga talafeagai o le gasegase o le tino i soʻo se vaega o le okeni.

O le pancreatitis e vaevaeina i ni ituaiga, e faʻavae i luga o le ituaiga o maʻi faʻaleagaina:

  • ogama
  • afaina
  • purulenti
  • fatty pancreatic necrosis.

O le gasologa masani o le maʻi ua faʻaalia e le umi o le faagasologa o le le fiafia mo le silia ma le 5 masina.O le alualu i luma o le pancreatitis e aofia ai le sclerosis vascular, le fausia o fibrosis ma isi atrophy o le pacreatic tissue, faapea foi ma suiga le lelei i lana gaoioiga.

O le tino o le gasegase o le faʻamaʻi i le taimi o le tamaitiiti e seasea lava. I tamaiti aʻoga, o le masani masani masani o le faʻamaʻi o loʻo i ai i se tulaga faifai pea pe faʻaauau pea.

Mo le pancreatiti latote, e leai se malosi o le falemaʻi, e ui lava o le faʻateleina o taimi o le faʻavavevaveina ma le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina.

O le natura o lona amataga, ua vaevaeina ai le faamaʻi i ituaiga:

  1. muamua
  2. faʻamaoni (tulaga lua)
  3. kenera (ituaiga autosomal ituaiga o tofi).

Afai o le togafitiga saʻo o le maʻi na mafua ai le atinaʻeina o pancreatitis, e mafai ona faʻamalolo le maʻi, a leai o loʻo i ai se lamatiaga o le atinaʻeina o lona tino moni.

Taumafa mo tamaiti

Afai e tupu mai ni faailoilo lapopoa o pancreatitis, o le tamaititi e vave ona falemai ile falemaʻi.

O se tulaga taua mo le ausiaina o taunuuga lelei i le toe faʻaleleia o le faagasologa o le tausia lea o se taumafataga faapitoa, o lona uiga o le faʻaaogaina atoatoa o taumafa i le aso muamua o maʻi.

O taumafa taumafa e faʻatino e ala i le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o togafitiga talafeagai. A faʻamaʻo le vomiting i le aso lona lua mai le amataga o le osofaiga, e fautuaina le faʻaaogaina o ni tootoo laiti, e le sili atu ma le 1-2 sipi i le taimi e kuka ai, faapea foi ma le vai omea mama e aunoa ma le kesi, o le vaivai o le rosehip infusion.

O le aofaiga atoa o le suavai na faia i le ituaiga o vevela, e le manaomia le sili atu i le 300 ml. I le aso lona tolu, o ipu nei e faatagaina e ulufale atu i le lisi o meaʻai a se tamaititi maʻi:

  • falaoamata faia i le susu ma le vai i tutusa pale,
  • uila gao,
  • palu pateta i foliga o le vai,
  • ufiufi fualaau faisua e pei o le falelola, zucini,
  • seasea tuai
  • sina fualaau suamalie matagogo.

Faatasi ai ma le faʻaauau pea o le soifua manuia o le tamaititi, e mafai ona faʻaopopo atu i le 'ai o meaai e aunoa ma le falaoa o aano o manu i luga o se fuamoa o fualaau aina, o se faaputuga o le aano o meaʻai vela.

A maeʻa le vaiaso, e faʻatagaina e faʻaaoga:

  1. gaʻo fou e leai se gaʻo ma le sisi,
  2. fualaau faisua
  3. iʻa
  4. palu suamalie suamalie.

O meaai faʻatagaina e le tatau ona aofia ai le masima, suka ma e mafanafana. I le gasologa o le masina, e mafai ona faasolosolo malie le faʻalauteleina o meaai a tamaiti, e ui lava o le kuka e manaʻomia pea le faʻaaogaina o kuka, suʻe, ma le tao tao. I le taimi lava e tasi, o meaʻai ma ipu e fautuaina mo le taliaina:

  • sisi
  • iʻa
  • oloa fou susu,
  • totoʻa manu
  • paka
  • kusi falaoa,
  • fuamoa ua susu
  • kāloti
  • pudding
  • pasta
  • broccoli
  • falaoa paʻepaʻe ananafi
  • beets
  • vai vaivai.

I totonu o se falaoamata sauniuni po o se pasta, e mafai ona e tuʻuina se fasi pata, ma faʻaopopo le kulimi kulimi i se aofaiga e le sili atu i le 1 tbsp i paluga pateta. punetini, poʻo le suāuʻu manogi mo le tusa o le 1 itula. O suāuʻu sui e fautuaina mo compotes ma kereli.

O a mea e mafai ona e 'ai ma pancreatitis, ma mea e le mafai ona faʻamatalaina e le vitio:

Mea taumafa taumafa taumafa a le tamaititi i le vaitau o le faamai o le maʻi

A oʻo i le aʻafiaga o le faʻaleleia o le ola maloloina o le pepe, e mafai ona faʻateleina le faʻalauteleina o le faʻalauteleina o meaʻai. Ae tatau i tagata matutua ona mataʻituina le tali atu a le tino i le faʻataʻitaʻiina o oloa na faʻapipiʻiina, ma, i sina mea itiiti o aʻafiaga o mea faʻalavelave, aveese mai ia meaʻai a tamaiti.

Mo le togafitiga o le gastritis ma le maʻi fatu, ua faʻaaoga lelei e le au faitau le Monastic Tea. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • Laʻu suamalie fou
  • suka, honey
  • strawberries
  • pineapple
  • tauleʻaleʻa talavou
  • greens
  • vine
  • Tomato
  • paʻu paepae
  • eggplant
  • tamai lanu lanumeamata
  • kukama
  • siamu,
  • apricots
  • suamalie suamalie suamalie,
  • marshmallows, Turki teuteu, pasila, marmalade,
  • pele faapelepele
  • meloni
  • fugalaau
  • pulu
  • lanu uliuli.

O le faʻaaogaina o nei oloa e faʻatinoina i le faʻatulagaina ae leʻo aso uma. E tatau ona faʻaaogā se vaega ole taumafa i vaitau o le 3 i le 4 itula i le va o 'aiga.

I le i ai o le pancreatitis i se tamaititi, e le faatagaina le umi o taimi e matelaina ai.

Pancreatitis

Ona o le mea moni o le pancreatitis reactive o se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi, ua mafua ona o le tali o le pancreas i le mumū i isi tino o le tino o le tagata.

E aʻafia ai le toʻatele o tamaiti ona o lona faʻapitoa faapitoa. O tagata solitulafono o le tulai mai o lenei ituaiga o le faamaʻi o le faaaogaina lea o taumafa gaʻo mamafa.

O le atinaʻeina o togafitiga faʻatasi ma le faʻamaoniga o nisi o faʻailoga le lelei. E aofia ai:

  • faafuasei tiga ogaoga i le manava e latalata i le pute,
  • o le faateleina o le vevela o le tino i subfebrile tapulaa, o nisi taimi e oʻo atu ai i le 38 C thermometer mark,
  • malulu maʻi
  • vili
  • afu malogo
  • leai se manaʻo
  • taʻavale
  • faʻanoanoa
  • afaina
  • lagona le le mautonu.

E leai se tulaga e tatau ona e le amanaiaina le i ai o le faʻalavelaveina o faʻamaoniga i se tamaititi poʻo le uiga o mea uma e faʻalautele ai le faʻalelei o pepe. O le inflammation e mafai ona faia se foliga masani o le kosi ma mafua ai le tele o faafitauli ogaoga, faapea foi ma aafiaga leaga o le soifua maloloina, e aofia ai le maʻisuka, pancreatic necrosis, ma le toto i totonu.

O le faʻatinoga o togafitiga faʻataʻitaʻi e uiga i tamaiti ma faʻaaliga o le mumū tele o le pancreas, poʻo se faʻasalaga o le taimi masani, o loʻo faʻatinoina i tulaga tumau o se fomaʻi.

I lenei tulaga, muamua lava, o le moega mālōlōga e momoe ai ua faʻatuina. E lua togafitiga togafitiga e faʻaaoga, e faalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi:

Le uiga o se togafitiga o le togafitiga o le faʻataunuʻuina lea o tulaga nei:

  • faʻamautinoa le toʻa toʻafilemu ile tino maʻi,
  • faasaoina o le vaega o meaʻai mai mea mai masini ma kemisi,
  • sailia ma faʻaitiitia faʻamaumauga o le faʻamaʻi,
  • aveeseina o faʻamaʻi tiga.

I le taimi o togafitiga, o le malologa o meaai ua faʻamaonia mo se vaitau e 1 i le 3 aso, e fuafua i le soifua manuia o le pepe maʻi.

A o faagasolo lenei vaitaimi, e masani ona faʻaaogaina sina sipuni o vai inu vai manaia alkaline mafanafana, ma faʻasaʻo ai le gas mai lea taimi. O le mea taatele o:
Borjomi, Nagutskaya, Essentuki.

E le gata i lea, o togafitiga faʻatasi ai ma le fesoasoani a antispasmodic ma analgesic fualaau e faʻaaogaina:

I mataupu o le malosi tele i le gasegase, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa vailaʻau e pei o Promedol, Omnopon, Tramadol.

A aunoa ma le toilalo ma le faʻaaogaina o le paʻu oona, o mea nei e faʻaaogaina:

  1. vaifofo suamalie
  2. glucose
  3. plasma toto
  4. tali a le sui
  5. Trisol
  6. puipuiga block block (Aprocal, Contrik, Trasilol, Feagaiga, Gordoks).

O nei vailaʻau ua saunia e avea o se punaoa malosi mo se tamaititi maʻi, faapea foi ma le faamamaina o le inu o le tino.

I le tulaga o le tausiga faamatua, o fualaau nei ua faatonuina:

  • Octreotide, Proxyium - fualaau faʻasaina e faʻaititia ai le faʻavaeina o enzymes pancreatic.
  • Pentoxifylline, Wazonite, Peresetina - faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga, e faʻaleleia le lelei o le microcirculation ma le toto.
  • Antibiotics - galue e avea o se sui antibacterial i le mea e tutupu i purulent events.

O le auala o le faʻaaogāina o taotoga e faʻaaogaina i nisi tulaga. Faatasi ai ma:

  1. le atinaʻeina o ituaiga eseese o faʻafitauli,
  2. faʻasolosolo faʻamaʻi
  3. leai se aoga o togafitiga togafitiga faasao.

O le taotoga mo le pancreatitis i tamaiti e aofia ai le faia o nisi o taga:

  • foliga tutusa o le okeni ua aafia,
  • necrectomy (faʻamamaina o le ua maliu o le pancreas),
  • suparation alavai.

E tatau i tagata matutua ona manatua e mafai ona aloese mai le atinaʻeina o pancreatitis i tamaiti laiti poʻo le faʻavavevaveina o se maʻi oi ai nei, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona latou faia taumafaiga uma ina ia ausia ai se tulaga lelei.

Muamua lava, e iai le popolega i le tausisia o meaʻai na faʻatutuina e tagata tomai faapitoa ma le faʻatinoina o faʻamaʻi uma.

Taʻu i au uo! Fetufaai lenei tusiga ma au uo i luga o lau upega tafaʻilagi fiafia e sili ona e fiafia iai i le faʻaogaina o fesoʻotaʻiga lautele Faafetai lava!

1 Faailoga o le faamai

I le vaitaimi na faʻasolo atu ai le cholecystopancreatitis i le tulaga o le vevela, e mafai e le tagata gasegase ona iloa faʻamaoniga nei:

  • faʻalavelaveina o le mea e gaosia ai meaʻai,
  • tiga pe a uma ona 'ai
  • paleni mamafa
  • afaina
  • le i ai o gaʻo i feces,
  • tiga po o le le mautonu i le eria i lalo ifo o le matau taumatau,
  • o le paʻu i le pusi e mafai ona maua ai se lanu mata,
  • o le i ai o le faʻamaonia i le nofoaga o loʻo i ai le pancreas,
  • o le i ai o se faanatinati latalata i pute,
  • faaitiitia i le tino maso o le maso, tuufaatasi ma le vevela o le meaola gaʻo.

Afai e umi se taimi e le togafitia le tagata maʻi i le pancreatitis ma le cholecystitis, e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le palacreatic. I lenei tulaga, o le leai o ni fuamomo masini e mafai ona mafua ai faʻamaoniga nei:

  • gaʻo e le o aʻafia,
  • pancreatic lipase e gaosia i ni vaega laiti,
  • feces avea ma suavai ma avea ai ma tagata papaʻe,
  • le i ai o fiva musika e leʻi faʻaaogaina i le feces.

I nisi tulaga, o le maʻi atonu o le a iai se tulaga faʻapitoa - o le cholecystopancreatitis obstructive o se aʻoga masani. O lona uiga e ala i le pipiiina o gaʻo o le duodenum.

I le tele o auala, o faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona faʻalagolago i ona foliga. O le mea lea, o le tiga i le itu o le taumatau pito i lalo e mafai ona tupu i le cholecystopancreatitis i se tulaga masani po o se tulaga o le vevela.

I le i ai o ni faʻafitauli o le tino i le pancreas poʻo le gallbladder, o le tiga e tupu pea pe a uma ona 'ai. O nei lagona e mafai ona faʻaitiitia pe afai e nofo le maʻi ma faʻalautele i luma.

O le vevesi ma le vomia o faʻamaoniga autu o le ava cholecystopancreatitis. I lenei tulaga, o le fomaʻi e atiae, o se tulafono, o se taunuuga o le faaleagaina o le pancreatic epithelium.

O le malulu ma le vailaga e mafai foi ona faailoa ai le oona oona o le tino ma le ava malosi. O le mea mulimuli e gaosia i le ate, a maeʻa ona ulu atu i le toto. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le tuufaatasiga i totonu o le tino i le tele o mea i totonu o siama, o le soliga o faiga o meaola e mafai ona tupu, o le gaosiga o elemene digestive o loʻo faʻaitiitia, ma o le faʻamavaeina o meaola o le biologically active decreases. O mafuaʻaga autu ia o le gasea, vomiting, maʻi faʻamaʻi.

2 Manaomia ia iloa

O tiga i le cholecystopancreatitis e masani ona mafua ai:

  • gaioiga faʻapitoa i tafatafa o neura,
  • faʻaleagaina o meaola o le tino, lea e mafai ona faaosofia ai le tele o mea,
  • vavalalata o le pule.

O le faʻamalosia o le gaosia o nisi o hormones e mafai ona mafua ai se maʻi tumau, lea e mafai ona matua faʻalavelaveina ai le gaioiga o gaʻo, ona o lea mea e mafai ona latou oʻo mai i fafo i se pepa e le faʻamaonia ma feces.

I le amataga o le atinaʻega o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le pancreas i se tagata maʻi, o le faapalepale o le kulukose e mafai ona faʻavaivaia.

I le taimi muamua, atonu o le a le mafua ai soʻo se faailoga ma faatoa mafai ona iloa i taimi suʻesuʻega suʻesuʻe.

Afai e te sailia fesoasoani faafomaʻi i se taimi talafeagai, e mafai ona e faia se siakiina e tusa lava pe leʻi maualuga le maualuga o le suka i luga o le masani.

O se tasi o faailo autu o le maualuga o le suka o le toto o le faʻaleagaina o vaʻa o le tupe.

I tulaga ogaoga, faatasi ai ma le faaputuputu o le lactic acid i totonu o le vaega o meaʻai, o le tagata maʻi e mafai ona iai ni faailoilo o faʻafitauli o le maʻisuka. Afai o le maualuga o le kulukose o le toto e oʻo i le 200 mg / dl, o le tagata maʻi o loʻo i ai le liona o fiu namu, faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave, faʻapea foʻi ma maʻi mafaufau, e mafai ona matauina.

E iai foʻi faʻafitauli e seasea ona maua e faʻaalia ai se faʻamaʻi e pei o le cholecystopancreatitis masani:

  • samasama o le paʻu,
  • alu aʻe
  • faʻasologa o le vaega,
  • o le faʻavaeina o kala pepelo,
  • gasegase, lea e aʻafia ai nai sooga lima o lima.

E tusa ai ma faʻamatalaga, o le maliliu o le tupe mo le 50%. O le mea lea, e taua le aua le mafaufau ia te oe lava. Naʻo se fomaʻi e iloa le auala e togafitia ai nei faʻamaʻi saʻo.

E ono mafai ona tupu le maliu pe a fai o le maʻi o loʻo i ai faʻafitauli nei:

  • toto i totonu o veins,
  • le taua o le faʻalavelave ole ala,
  • o le i ai o neoplasms mama i le pancreatic duct,
  • faaleagaina i filo o le nerve,
  • mala o le endocrine.

Pe a suʻesuʻeina se tagata maʻi i le cholecystopancreatitis, e mafai e le fomaʻi ona iloa se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva, "faoa faamalosi" i tulimanu o le gutu, ma le vevela tele o le paʻu, faʻapuʻupuʻu o papatusi fao. O le i ai o lanu mumu i luga o le lua o le manava e mafai ona taʻu mai ai le solia o le toto.

3 Faʻamatalaga o le maʻi

O le faʻamaoniga o lenei maʻi e mafai ona:

  • tuusao
  • tuusaʻo
  • faʻamaoniga o le enzyme proteolytic i feces,
  • siakiina o le faateleina o le gaʻo i feces,
  • suʻeina o le manava
  • se suega o le toto e fuafua ai le maualuga o hormones.

E mafai e le fomaʻi ona faʻaaoga auala faʻamalosi tuusaʻo pe a fai e le o faʻaalia se ata manino o le maʻi. I nisi tulaga, o le le atoatoa o le pancreatic ma le cholecystopancreatitis masani e mafai ona faigofie ona fenumiai, o lea e mafai ai e le fomaʻi ona taitaia se siaki tuusaʻo, e aofia ai le MRI ma le ultrasound.

Faafetai i metotia le faʻaogaina, o le a mafai e le fomaʻi ona iloilo le tomai faalilolilo o le pancreas. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o nei metotia e ono le lava le maaleale.

I le faʻaaogaina o se suʻega manava, e mafai ona e fuafuaina le maualuga o le mea e fai ai le enzyme digestive.

O se suiga i le aofai o nisi o enzymes pancreatic e mafai ona taʻu mai ai le le atoatoa o le hormonal i le tagata maʻi.

4 Taitaia o mea na tutupu

O le mea muamua e faʻasalalau e se fomaʻi i se maʻi i lenei faʻamaʻi o vailaʻau. Latou te manaʻomia ina ia faʻamalo ese le faʻamaʻi e mafai ona faʻaosoosoina ai le maʻi. I le togafitiga o cholecystitis masani ma pancreatite, e tele fualaau oona ua faatonuina e faʻamalolo ai faʻamalologa le lelei, o togafitiga e aofia ai le faʻaaogaina o painkillers ma antispasmodics.

O le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina ni fualaau faʻamalosi e faʻaleleia ai le fausiaina o meaʻai. Faatasi ai ma le fesoasoani a laupepa o loʻo i ai le faʻaogaina o enzymes digestive tagata, e mafai ona e faʻateʻa ese le steatorrhea, puipuia nisi o enzymes mai le oʻo mai i feces. I le leai o se pesi, ua faatonuina e le fomai ni fualaau faasaina.

O togafitiga faʻamaʻi o le cholecystitis ma le pancreatitis o loʻo faʻatatau tonu lava i mea nei:

  • le faʻamaoniaina o le gaosiga o le enzyme pancreatic ma fualaau faʻapitoa,
  • faʻamaʻalogaina o le alo o le mumū,
  • lafoaʻiina o se tasi o faʻafitauli na tupu aʻe ona o se faʻamaʻi,
  • toe faʻaleleia o faʻatinoga faʻatino.

Ina ia fufulu le tino o mea leaga, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni ituaiga o vai oona, lea e fautuaina e faʻaaogaina 5 taimi i le aso, 1 tioata taʻitasi.O togafitiga o le tino, meaʻai ma meaʻai mo pancreatitis o le a fesoasoani e vave ai ona toe faʻaleleia.

5 Meaʻai mo togafitiga

Afai e le amata ona mulimulitaʻia e le tagata maʻi se mea e 'ai, o le a faʻalavelaveina ai o ia i taimi o le cholecystitis. E mafua lenei mea i le mea moni o le tele o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e tulaʻi saʻo ona o le le lelei o meaai. E fautuaina e fomaʻi e oo lava i tagata soifua maloloina e latou te 'aina sina vaega itiiti, faʻamaʻi maeʻaeʻa. O le taumafataga mulimuli e tatau ona sili atu i le 3-4 itula aʻo leʻi moe.

Faatasi ai ma le pancreatitis ma le cholecystitis, muamua lava, e tatau ona e lafoaia falai, mea vevela ma gaʻo. E fautuaina e vavaeese meaʻai masimalie ma ulaula, meaai kuka, sausage, sukalati, koko ma meainu uma o loʻo iai le ava malosi.

E fautuaina malosi le 'ai o le siʻisi, meaʻai susu, fuālaʻau fuālaʻau ma fualaʻau, aano o manufasi ma iʻa, o meaʻai eseese. E mafai ona e inu i le tilo ma fufulu fua.

O meaai uma e tatau ona 'ai e le tagata maʻi e tatau ona "malamalama," vave faʻapala ma e le o le mamafa le totoga o totoga.

6 Taioiga o le tino

O togafitiga o vailaʻau faʻapitoa e faʻamaonia pe afai e le o iai le faʻamaʻi i le vaega laititi.

I le cholecystitis, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le electrophoresis, ultrasound poʻo le UHF. Ona o lea, o le toto toto i totonu o le ate ua faʻaleleia atili, faʻaleleia ai le talo. A maeʻa nei faʻatonuga, o maʻi e faʻaitiitia le pala.

UHF, ultrasound ma electrophoresis e faʻaaogaina mo le pancreatitis ma se tuufaatasiga o faʻamaʻi. O nei faʻavae e ese lava ona o loʻo faia i vaega eseese o le vevela.

A maeʻa le faʻaleagaina o faʻamaʻi, ona mafai lea ona faʻaogaina togafitiga palapala. O nei mea mulimuli e faʻamalolo ai le mumu, faʻamalosi ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.

7 Puipuiga o maʻi

Ina ia puipuia le atiina ae o lenei maʻi, e tatau i le tagata gasegase ona lafoaia amioga leaga, e pei o le ulaula tapaa poo le inu ava malosi, matau le faigamalo o galuega ma malologa.

I le mumusu faifaipea o le pancreas, e lagona e le tagata maʻi le tiga pe a uma ona 'ai i le pito i luga o le abdomina.

I lenei tulaga, e le fautuaina le faʻaaogaina o oloa faʻatau. E le mafai ona e 'ai i meaʻai gaʻo, faʻalavelaveina le atinaʻeina o le vaitamini.

Aua lava e te mafaufau ia te oe lava.

Saili le fesoasoani faafomaʻi i uluaʻi faailoga e faʻaalia ai le cholecystitis poʻo le pancreatitis, naʻo se fomai agavaa e mafai ona togafitia nei maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga