O le a le fua o le suka ma o le a le mea e mafai ona fuafuaina mai ai?

Toeitiiti lava o soʻo se tagata maʻi na feagai ma le faʻafitauli o le maʻisuka na te iloa o le auiliiliga o le suka suka o le a fesoasoani e faʻamaonia lelei le uiga o le maʻi o lenei maʻi.

Muamua lava, o lenei suʻesuʻega ua fautuaina mo tamaitai i le taimi o le maitaga. Ae o nisi taimi e faʻamatalaina foi mo alii o loʻo masalosalo i le atinaʻeina o le maʻisuka.

O le autu autu o le suʻesuʻega o le fuafuaina lea o le faʻaaliga o le kulukose o le toto pe a uma ona 'ai, faʻapea foi i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o se faʻamalositino faaletino.

Glucose toto e fuaina e faʻaaoga ai se masini faapitoa e taʻua o se glucometer. Ae ae e te leʻi amata faʻaaogaina lenei masini, e tatau ona e suʻeina le auala e faʻaoga ai, faʻapea foʻi ma faʻamaumauga e tatau ona teuina ina ia mafai ai ona faʻamautinoa lelei lou tulaga. O se mea manaia o se ituaiga masini e mafai ona faʻaaoga i le fale.

I le auala, i le faaopoopo atu i le auala mo le fuaina o le suka toto, ei ai isi metotia o le a fesoasoani ia malamalama o le tagata maʻi e i ai faafitauli i le kulukose. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e gauai atu i uiga e pei o:

  • fia inu tele
  • matagogo
  • mamafa tele
  • fiaai pea
  • suiga faafuasei i le mamafa, e masani lava ona maualuga i luga o le masani.

Afai e matauina e se tagata ia uiga ia te ia lava, ona tatau lea ona ia foai toto i se taimi vave lava ma siaki le maualuga o le suka i totonu o le tino. E na ona e manaʻomia muamua e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e pasia se iloiloga ma pe faʻapefea ona e sauniuni.

E pei ona taʻua i luga, o ia suʻesuʻega e faia i le fale. Na o le taimi nei e tatau ona e foai toto i taimi taʻitasi i le aso ma le maeʻa o se vaitaimi patino.

E faʻapefea ona faia se suʻesuʻega saʻo?

Fua le glucose e tusa ai ma se polokalame faapitoa. O lona uiga, e tele taimi e fausiaina ai pupuni, ma ua tusa ai ma iuga o suʻesuʻega, e faia e le fomaʻi poo le tagata gasegase se faaiuga e uiga i le manatu o lenei glukose e lona tino.

E masani lava, o sea suʻesuʻega ua faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga, faapea foi ma tagata ua na o le maʻisuka, poʻo ua masalomia lenei maʻi. E le gata i lea, o le fuaina o le kulukose i totonu o le toto i se auala talitutusa e faʻataʻitaʻiina mo sui o tamaitai o loʻo mafatia i le ovary polycystic. E tatau lea mea ina ia mafai ai ona fuafua lelei pe faapefea ona iloa e le tino le suka.

E fautuaina e fomaʻi masani le faʻaaogaina o le mita ma i latou o loʻo i ai le aiga toto e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, e tatau ona faia lenei mea ia le itiiti ifo i le tasi i le ono masina.

E tatau ona malamalama, afai e le iloa lelei e se tagata le mea e taʻu mai ai le mafai ona atiaeina se maʻi o le "sugar", ona tatau loa lea ona faia le decryption e se fomai poto. E i ai tulaga e mafai ai ona ese le pupuni mai le masani, o loʻo taʻu mai ai o le faailoga o le mea masani. I lenei tulaga, ua lava le faia o ia lapataiga e pei o:

  1. Ia pulea i taimi uma lou mamafa ma aloese mai le taumafa.
  2. Faamalositino e le aunoa.
  3. Ia 'ai naʻo meaai lelei uma i taimi uma ma mulimuli i meaʻai lelei.
  4. Tofo tofotofoina e le aunoa.

O nei mea uma o le a fesoasoani i le taimi muamua o suiga i le tino, a leai e tatau ona e togafitiga i fualaau, o lona uiga o le inuina o fualaau faasaina e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka poʻo le injecting injections o se tasi o le insulin.

O le a se mea e tatau ona e iloa aʻo lei faia se suʻesuʻega?

Muamua lava, e taua le filifilia o le mita saʻo, lea o le a faʻaaoga e fua ai le kulukose i totonu o le toto.

E taua le malamalama o se suʻesuʻega e le mafai ona manatu e faigofie, e manaʻomia ai sauniuniga faʻapitoa ma e faia i nisi o vaega. E naʻo le tulaga lenei o le a mafai ai ona ausia le taunuʻuga saʻo.

Afai e mafai ona e suʻeina le suʻesuʻega oe lava ia, ona faʻamaonia lea na o oe e se fomaʻi.

I le faaopoopo atu i faailo latou lava, o mea e pei ole:

  • le i ai o pathoces i le tino o le maʻi poʻo soʻo se maʻi tumau,
  • Iloa le mamafa tonu o le maʻi
  • malamalama pe o le a le ituaiga olaga e taʻitaʻia e ia (pe o faʻaaogaina le ava malosi poʻo fualaau oona),
  • iloa le tausaga tonu.

O nei faʻamatalaga uma e tatau ona faʻamalamalamaina aʻo leʻi suʻeina, faʻapea foʻi ma le nofouta i le umi ole suʻesuʻega. E manino lava e tatau ona fou faʻamatalaga. E taua foi le lapatai i le tagata maʻi ao le i pasia le suʻega e le tatau ona inuina soo se vailaʻau o le suka, faapea foi ma isi vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le faʻamaoni o faʻamaumauga na maua. Ae maise lava pe a fai e iai se tui ile insulin. A leai, o sea suʻesuʻega e ono le faʻatuatuaina.

Ia, o le mea moni, e tatau ona e malamalama i tulaga e mafai ona fausia e le paʻu laʻau paʻu. Afai o le auʻiliʻiliga e faia i totonu o le fale suesue, ona mafai lea ona ave le toto e le gata mai le tamatamai lima, ae mai le vein.

Ma o lenei, faʻalagolago i uiga o tagata maʻi taitoatasi, o le a faia se faaiuga e uiga i le tulaga o le maʻi.

O le a lenei mea

O le suega o le toleniga o le glucose, i se isi faaupuga o le suka suka, o se metotia falesuesue faaopoopo mo le suʻega mo le suka. O le faʻatinoga e faia ile tele o laʻasaga ma sauniuniga amata. O le toto e masani ona ave mai se tamatamailima pe mai se vein mo suʻesuʻega. E faavae i luga o pa taʻitasi, o loʻo faʻatulagaina se faʻatulagaga.

O le a le mea o faʻaalia e le auiliiliga? Na ia faʻaalia i fomaʻi le gaioiga a le tino i le suauu ma faʻaalia ai foliga o le faʻafitauli o le maʻi. Faatasi ai ma le fesoasoani a le GTT, o loʻo faʻaauau le mataʻituina o le malosi o le glucose i siaki.

O le vavave o se kalafi lea e fuafua i pito. E lua ona 'au. I luga o le laina vaʻaia, o faʻavao taimi e faʻaalia, i luga o le maualuga o le suka. O le mea moni, o le faʻailoga e fausia i luga o 4-5 points ma le afa o le afa itula.

O le faailoga muamua (i luga o se manava gaogao) e maualalo ifo nai lo le isi, o le lona lua (pe a uma le faʻatauina) e maualuga atu, ma le lona tolu (ave i le itula) o le pito maualuga o le kalafi. O le faailoga lona fa o loʻo faʻaalia ai le paʻu i le maualuga o le suka. E le tatau ona laʻititi nai lo le muamua. E masani lava, o pito o le pupuni e le o ni oso malolosi ma va i le va oi latou lava.

O taunuuga e faʻalagolago i le tele o mea: mamafa, tausaga, kenera, tulaga o le soifua maloloina. Faʻamatalaga o faʻamatalaga GTT o loʻo faʻatino e le fomaʻi aoga. Ole iloa ole taimi o mea eseese e fesoasoani e taofia ai le atinae o le faamai e ala ile puipuiga. I ia tulaga, o le mamafa, meaai ma faamalositino ua faatonuina.

O anafea ma o ai o loʻo faʻatatau i ai le auʻiliʻiliga?

O le kalafi e mafai ai e oe ona fuafua ni faʻamatalaga i le malosi ma le tali a le tino i le taimi o le avega.

GTT ua faʻamaonia i mataupu nei:

  • polycystic ovary,
  • siakiina o le maʻisuka latene,
  • fuafuaina o le malosi o le suka i le maʻisuka,
  • siakiina o le suka i le urine,
  • o le i ai o aiga ma se maʻi o le maʻisuka,
  • ao maitaga
  • tupe maua vave.

E faia i le taimi o le maitaga ma le vavae ese mai le masani o le suʻesuʻeina o urine e iloa ai le maʻisuka faʻamaʻi. I se tulaga masani, o le inisalini i le tino o se fafine e gaosia i se lapisi tele. Ina ia iloa pe faʻafefea ona faʻafefe le pancreas i lenei galuega, e mafai e GTT ona faʻatagaina.

Muamua lava, o suʻega e faʻataʻitaʻiina i tamaitai oe na vavae ese mai le masani i le gaioiga muamua, faʻatasi ai ma se numera o le tino numera> 30 ma fafine e maua i le maʻisuka oo latou aiga. O le auiliiliga e masani ona faia i le 24-28 vaiaso o le vaitaimi. A mavae le lua masina talu ona fanau mai, ona toe faia lea o le suʻesuʻega.

Vitio i le maʻisuka faʻamaʻi:

Contraindications mo le pasia o le suʻega:

  • le taimi o le failele
  • faʻaogaina o mea faʻanatura
  • taimi faʻatopetope
  • fatu oso
  • cirrhosis o le ate
  • malabsorption o le kulukose,
  • popolega ma le atuatuvale
  • hepatitis
  • aso taua
  • afaina le ate.

Sauniuniga ma le suʻega

O se suega o le faapaleni o le kulukose e manaʻomia ai tulaga nei:

  • tausisi i se masani masani ma e le suia,
  • aloese mai le popolega ma le popole i luma ma ao faagasolo le suʻesuʻega,
  • tausisi i gaoioiga faaletino ma le atuatuvale,
  • aua le ulaula muamua ma i le taimi o le GTT,
  • aloese le ava i le aso,
  • le aofia ai fualaau
  • e le o faia ni togafitiga faafomai ma le physiotherapeutic,
  • le taumafataga mulimuli - 12 itula ao le i faia taualumaga,
  • aua e te alu i le x-ray ma le ultrasound,
  • i le faagasologa atoa (2 itula) e le mafai ona e 'ai ma inu.

Ole fualaau e leʻo faʻamalosi vave aʻo leʻi suʻeina e aofia ai: antidepressants, adrenaline, hormones, glucocorticoids, Metformin ma isi hypoglycemic, diuretics, fualaau faʻamalo-inflammatory.

Mo suʻesuʻega, e manaʻomia se vaifofo faapitoa ile kulukose. E vave saunia i luma o le suʻega. Glucose ua faʻamaʻapeʻa i vai inu. Faataga e faaopoopo i ai sina sua o le tipolo. O le faʻamoemoe e faʻatatau i le vaitaimi ma mea o le kalafi.

O le suʻega lava e tusa ma le 2 itula, faia i le taeao. O le tagata gasegase na muamua ave mo suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. Ma a maeʻa le 5 minute, ona tuʻuina atu lea o se fofo. A maeʻa le afa itula, toe faʻaititia le toe iloiloga. O le sampling mulimuli ane o le toto e tupu i vaitaimi o le 30 minute.

O le natura o le auala o le fuafuaina lea o faailoilo e aunoa ma se avega, ona faʻamalosi lea i le avega ma le malosi o le faʻaitiitia o le faʻamalosi. E faavae i nei faʻamatalaga, ua fausia ai se kalafi.

GTT i le fale

GGT e masani lava ona faia i luga o se falemai poʻo i totonu o falemaʻi tutoʻatasi e iloa ai maʻi. I le maʻisuka e maua i le maʻisuka, e mafai e le tagata gasegase ona faia se suʻesuʻega i le fale ma faia ai se suka suka. O tulaga faʻataʻatitia mo le faʻataʻitaʻiga vave e tutusa ma le suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe.

Mo sea ituaiga auala, e faʻaaoga ai se glucometer masani. O le suesuega e faia muamua i luga o se manava gaogao, ona i ai lea o se avega. Vaʻaiga i le va o suʻesuʻega - 30 minute. Aʻo leʻi oʻo i pu taʻitasi, e faʻaaogaina se fasimea fou.

Faatasi ai ma se suʻega a le aiga, o le a oʻo mai taunuuga e ese mai faʻataʻitaʻiga o suʻesuʻega. E mafua lenei ona o le laʻititi laʻititi o le masini fua. O lona le saʻo e tusa ma le 11%. Aʻo leʻi suʻeina, o loʻo mulimuli mai tulafono tutusa e pei o suʻega i le fale suesue.

Vitio mai le Dr. Malysheva i luga o suega e tolu mo le maʻisuka:

Faamatalaina o Tali

Pe a faʻamatalaina faʻamatalaga, o le tele o mea e aofia ai. I luga o le faʻatatauga o le auʻiliʻiliga, o le suʻesuʻeina o le maʻisuka e leʻo faavaeina.

O le toto maualuga o le toto toto o le toto e itiiti ifo nai lo le vevela:

  1. Fua o le Sugar Curve. O fua masani masani e tusa ma se mamafa o le 5.5 mmol / l (capillary) ma le 6.0 mmol / l (venous), pe a ma le afa itula - e oo atu i le 9 mmol. Sugar level i le 2 itula i le maea ai ona faʻatatuina i le 7.81 mmol / l o le a avea ma tau talafeagai.
  2. Le onosai le lelei. Iʻuga o le 7.81-11 mmol / L i le maeʻa o le faʻatinoga o loʻo taʻua o le prediabetes poʻo le faʻavaivaia o le faapalepale.
  3. O le maʻi suka. Afai o le auiliiliga o fuainumera e sili atu i le faailoga o le 11 mmol / l, o lona uiga o loo i ai le maʻisuka.
  4. Tulaga masani i le taimi o le maitaga. I luga o se manava gaogao, o mea masani e taua e tusa ma le 5.5 mmol / l, i le taimi lava e uma ai le uta - e oo atu i le 10 mmol / l, pe a uma le 2 itula - e tusa ma le 8.5 mmol / l.

Faʻailoga talafeagai

Faʻasalaga, ole suega lona lua o loʻo faʻatulagaina, o ona taunuuga o le a faʻamaonia pe faafitia ai le siama. A faʻamaonia, ua filifilia se laina togafitiga.

O faʻavae mai le masani e mafai ona faʻaalia ai tulaga talafeagai o le tino.

E aofia ai:

  • faaletonu o le tino,
  • pancreatic inflammation,
  • isi faiga le lelei
  • pituitary hyperfunction,
  • mea e faʻamalolo ai le suka,
  • le i ai o faiga o le toto,
  • faafitauli i le vaega o meaʻai.

A o le toe faia le GTT, o aiaiga sauniuni e matua tausisia. Afai e vaivai le faapalepale i le 30% o tagata, e mafai ona tausia faʻamaoniga mo sina taimi, ona toe foi atu lea i le masani e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi. 70% o taunuʻuga e le suia.

E lua faʻamatalaga faʻaopopo o le maʻisuka amata e mafai ona avea ma se faʻaopoopoga o le suka i le urine i se tulaga talafeagai i le toto ma faʻalauteleina le faʻaalia o faʻamaumauga i se suʻesuʻega faʻapitoa e le sili atu i le masani.

Faʻamatalaga poto. Yaroshenko I.T., Ulu o le Fale Suesue:

O se vaega autū o se paʻu maumaututu e talafeagai lelei. O se vaega tāua o le amio a le tagata maʻi aʻo faagasolo le faʻatinoga. E le aofia ai le fiafia, ulaula, inu, faafuasei gaioiga. E faʻatagaina e faʻaaoga se vaega itiiti o le vai - e le afaina ai taunuuga mulimuli. O sauniuniga talafeagai o le ki i taunuuga faatuatuaina.

Laʻau tipiga - o se suʻesuʻega taua lea e faʻaaoga e fuafua ai le tali a le tino i le atuatuvale. Ole taimi ole suʻesuʻeina o faʻafitauli o le faapalepale o le a mafai ai ona e faia na o puipuiga.

E faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻeina o le suka suka?

Tusa lava po o ai tonu lava e ave le toto, pe mai se tamaititi poʻo se tagata matua, e taua tele le mulimuli i tulafono uma o tapenapenaga mo le pasiina o le suʻe suʻe. E naʻo le tulaga lenei, o le a maua ai le sao saʻo o le fua o le suka. A le o lea, o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe o le maʻisuka o le a le tuʻuina atu ai se ata faʻataʻitaʻi atoa.

E tatau ona manatuaina afai o le suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina i totonu o suʻesuʻega, o le mea lea, o le a faia mo se pili. E le gata i lea, e tusa lava po o le a le aiaiga o loʻo faʻatinoina ai, e tatau ona faia i ni vaega se lua.

O le suʻesuʻega muamua e faʻatautaia faʻatasi ma le taumafa. E lē gata i lea, e tatau ona faʻatapulaʻaina oe lava i mea taumafa e sili atu ma le sefululua aces ao le i faia le taumafataga. Ae e tatau foi ona e malamalama o lenei vaitau taimi e le sili atu i le sefuluono itula.

Ona maua ai lea e le tagata maʻi le fitu sefulu lima kalama o le kulukose ma pe a maeʻa se vaitaimi patino, lea e fuafua mai le afa itula i le itula ma le afa, e pasia se iloiloga lona lua. E taua tele le aua le misia lenei taimi. E na o le taimi lava e mafai ai ona maua faʻamaoniga faʻatuatuaina e tusa ai ma le fua suka.

Ina ia mafai ona moni le tulaga faʻapitoa, e tatau ona e saunia lelei mo le suʻesuʻega.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le toto i le suka suka, ma pe faapefea ona saunia lelei mo le auʻiliʻiliga o fesili ia e tatau i le tagata maʻi ona suʻesuʻe muamua.

Fautuaga a fomaʻi faapitoa

Ina ia le mafai e le faʻatonuga ona tuʻuina atu lelei le taunuuga, e pei o le suka o le suka na faʻaalia le masani, e tatau i se tasi ona saunia saʻo mo le suʻesuʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, e matua taua lava le fausia o pa o le suka e maua ai le mea saʻo, e le aofia ai ni nai aso aʻo leʻi faʻasalaina oloa uma e aofia ai le suka. A maeʻa, o nei oloa e iai se aʻafiaga i le taunuʻuga.

E taua foi le taitaia o se olaga masani masani i ni aso se tolu ao le i fuafuaina. O fomaʻi faʻapitoa e fautuaina tagata e tatau ona uia se faiga tutusa e le tatau ona inuina vailaʻau e mafai ona aafia ai le iuga. E moni, pe a na o lenei tapulaa e le afaina ai le taua o se tagata.

E taua le iloa muamua le taimi o le falemaʻi, lea o le a faia ai le suʻesuʻega, ina ia le tuai mo le taimi faʻatulagaina.

E tatau foi ona manatua o soo se suiga faalelagona e mafai ona aʻafia ai taunuuga o lenei suʻesuʻega. O le mea lea, e sili atu le aloese mai le atuatuvale ma isi tulaga.

O se mea taua moni e tumau pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea na faʻaalia i le biochemistry poʻo le glucometer, e faʻatusatusa i isi uiga o le tagata.

Ma e naʻo se taunuuga o se suʻesuʻega auiliili, e mafai ona tatou fai atu o se tagata maʻi faapitoa e maua i le maʻisuka.

O a taunuuga e tatau

O le mea lea, afai o le sauniuniga mo le auʻiliʻiliga i le tulaga saʻo, o le a faʻaalia i luga o faʻamatalaga faʻamaoni. Ina ia iloiloina lelei ia faailoilo, e tatau ona e iloa mai le fea itu na faia ai le pa.

I le auala, e tatau ona maitauina o le tele lava o taimi, o se suʻesuʻega e faia i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le taimi o masalosalo ai le tagata maʻi i le iai o se faʻamaʻi. I le maʻisuka ituaiga 1, o sea suʻesuʻega e leai se aoga. O le mea moni, i lenei tulaga, o le suka suka i le tino o le tagata e faʻatulafonoina e ala i le tuiina o le inisalini.

Afai tatou te talanoa e uiga i fuainumera patino, e tatau ona maitauina o le taunuuga lelei e le tatau ona sili atu i le 5.5 poo le 6 mmol i le lita pe afai o le pa na faia mai le tamatamailima, faapea foi ma le 6.1 poo le 7 pe a aveese le toto mai se vein. O lenei, e moni, pe a mafai e le tagata gasegase ona saunia lelei mo lenei togafiti.

Afai e faia se suʻega toto mo le suka ma se avega, ona tatau lea ona i totonu o le 7.8 mmol le lita mai le tamatamailima ae le silia le 11 mmol i le lita mai le vein.

O tagata tomai faapitoa ua malamalama o tulaga na mafua ai ona maua le manava e sili atu nai lo le 7.8 mmol mai se tamatamailima ae 11.1 mmol mai se tamatamailima ma e 11.1 mmol mai se vein e faailoa ai afai e te faia se suega mo le lagona lelei i le kulukose, ona mafai lea e se tagata ona atiae se glycemic coma.

Ioe, o nei taualumaga uma e tatau ona saunia muamua. E sili atu le asiasi muamua i le endocrinologist ma taʻu atu ia te ia ona popolega ma le faamoemoe e pasi se suega tutusa. E tatau foi ona e lipotia i taimi uma soʻo se faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le maʻitaga pe afai o loʻo i ai le fafine i se tulaga manaia ao leʻi faʻatulagaina lenei faiga.

E sili ona lelei le faia o lenei auiliiliga ile taimi puupuu ile taimi puupuu. Ona i ai lea o se maualuga maualuga o le a oʻo mai iʻuga saʻo ma faʻavae i luga ia i latou, e mafai ona e tofia le togafitiga o loʻo iai i le taimi nei. Ma e pei ona taʻua i luga, e tatau ona e taumafai e aloese mai le atuatuvale ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

O faʻamatalaga i metotia e maua ai le maʻisuka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga