O le maʻisuka e le o le inisalini: o faʻagutu o le vavao

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maʻisuka e le o le inisalini e matelaina (e taʻua foi o le maʻisuka ituaiga 2) o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le faʻateleina o le suka i le toto. O mafuaaga mo lenei soligatualfono e tatau ona sailia i le le lava o le gaosiga o le insulin poo le tetee o le tino i ona aafiaga.

O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu i totonu o siama, o lona maualuga i le toto e tulaʻi i faailoga e le taliaina, faaleagaina o totoga i totonu ma faiga e tupu. I le amataga lava o le faamai, e mafai ona gaosia le insulin i hormone i se voluma masani po o se aofaiga tele foi.

E masani lava o lenei ituaiga o le gasegase o le tino e taʻua o le faamai o tagata matutua, talu ai e tupu i tagata e silia i le 40 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 o se faafitauli taatele o le mamafa o tagata, ma o se maʻi, o le mamafa o le mamafa e faʻaauau pea le malosi.

Afai e maua i le maʻisuka e faalagolago i le inisalini, o le kulukose e faʻapupula i le toto, e oʻo i luga le toto, e taumafai le tino e aveese le suka e ala i fatugaʻo, aʻo faʻaitiitia le numera o eletise. O le tagata gasegase o le a iai ni faʻaʻailoga: arrhythmia, maso miti, gutu malogo.

O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino e matua ese lava, e le na o le mamafa ma le gaʻo. O isi mea e mafua ai le maʻisuka e aofia ai:

  1. uiga faʻamaoni
  2. faʻamaʻi viral
  3. popole
  4. suiga o tausaga
  5. mala o le pancreatic
  6. faʻafitauli faʻaleagamoni.

O maʻi gasegase e faʻalagolago i faʻafitauli eseese, o le tele o taimi e mafai ona taʻua o le valea. E taua tele le faʻamautuina o mafuaʻaga tonu o lenei tulaga, e saili auala e puipuia ai.

O mafuaʻaga autu o le vevela

O ituaiga uma o mafuaʻaga e mafai ona mafua ai le vaivai i le maʻisuka e le o le insulin. O le mafuaaga autu e masani ona avea ma se fuainumera le saʻo o le inisalini, e aunoa ma le maʻisuka e le mafai ona faia faʻatasi ma le ituaiga lona lua o faʻamaʻi.

E ono fesoʻotaʻi le palasi ma le hypoglycemia, o se tulaga o loʻo i ai le faʻaitiitia vave o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e mafua ona o le le lava o taumafa o gaʻo.

O le ulu lava ia o loo taamilo i tagata mamaʻi o loʻo faʻaaogaina vailaʻau maʻoti, o le vevela o le a avea ma se uiga leaga i togafitiga.

O vaivaiga lautele, osofaʻi o le suamalie e mafua ai le le maua o le suka, ona e na o le faʻaauau pea ona maua o le kulukose:

  1. e galue manino le faiai:
  2. okeni ma suauʻu faʻaoga lelei.

O faʻamaoniga e pei o le vevela e tupu mai i le faʻaitiitia o le maualuga o le toto, faʻasolosolo, faʻalavelave faʻalavelave, faʻavauvau o le loto, ma le vaivai tele. O nei mea uma e mafai ona taʻu i le fomaʻi e uiga i le maʻi o le maʻi o le maʻisuka neuropathy.

Faʻatasi ai ma le le mafaia o le pancreas e faʻamaonia ai le tele o le manaʻomia o le inisalini, e faʻaleleia ai le hyperglycemia, i se isi faaupuga, o le faʻamautuina lea o le polokalama puipuia. O se taunuuga, o le faateleina o le suka toto e le mafai ona avanoa.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, faʻamalaina o le tino, o le fesuiaiga o le metabolism i le anaerobic tulafono e le o aofia ai. O le glycogen o loʻo faʻagasolo malie lava, o le faʻamaopoopoina o suiga suiga, vaivaiga ma le valea. O lenei tulaga e mafua mai i le maso maso, tiga, mafuaaga e tatau ona sailia i le faaputuputu o le lactic acid.

E taua tele le malamalama lelei o le maʻisuka i taunuuga faanoanoa o le valea, iloa auala e taulimaina ai faailoga o le maʻi, ma mafai ai ona faʻaumatia faailoga muamua o le paʻu o le suka. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, faʻatuina le mafuaʻaga o le soliga, aʻoaʻo pe faapefea ona fai mo le leai o le kulukose i totonu o le toto. Afai e te lagona le vevela, atonu e tatau ona faʻaaogaina se tui tui.

O le isi itu o le hyperglycemia o le ketoacidosis, o se tulaga masani e tupu i le le lava o le puleaina o le maʻisuka. I le leai o se kulukose, o le tino o le tagata:

  • talepeina gaʻo gaʻo
  • faʻaalia tino tino o le ketone.

O le tele o tino o le ketone o le a mafua ai le faateleina o le maualuga o le maualuga o le toto, faʻaosoina ai faʻamaoniga: vaivaiga, taotoga, osofaʻiga o le fia inu, faʻalavelave, le mautonu le faʻaaliga. E i ai foi le manogi manogi o le acetone mai le gutu i le maʻisuka.

Le vaʻaia le ketoacidosis, e manaʻomia ona faʻaaogaina le inisalini, e faʻaleleia le paleni o le vai. I le tele o mataupu, o le maʻisuka e le o le insulin e mafua ai le naʻo le vevela, e mafai foi ona o mai faatasi ma vaivaiga, uʻu taliga, faʻapouliuli i mata. O nei faʻaʻailoga e manaʻomia ai le gauai faʻapitoa, e mafai ona fesootaʻi ma se tulaga faʻalavelave, avea ma amataga o le maʻi suka.

Afai e te masalomia se ketoacidosis, e tatau ona e valaʻau i se 'au o le falemaʻi, togafitiga a le tagata lava ia i se tulaga faapena e afaina i faigata ma le oti.

Laʻasaga talafeagai mo le valea

Afai o le vevela ma vaivaiga i le maʻisuka e mafua ona o le vave alu ifo i le maualuga o le suka, e tatau ona faia ni mea faanatinati e fesoasoani e faatumauina le ola maloloina o le tagata. Muamua e tatau ona e 'aina sina mea suamalie pe inu le lauti ma le suka, faʻaaoga se faamaʻi malulu i le muaulu o le maʻisuka, faʻamama le' ie i totonu o se vaifofo o le vineta. A maea lenei mea, ona taatia lea o le maʻi ile fola poʻo le isi itu o le moega.

O maʻi suka atonu e manaʻomia le suʻeina o fualaau faʻapitoa e faʻamaonia ai le tulaga, faʻaitiitia le vaivai: Motilium, Cinnarizine. I lalo o le tulaga o togafitiga le tumau, e ono faafuasei ona le iloa e le tagata maʻi ma pauu atu i se pa, lea e matua faigata lava ona aluese.

I le faʻafuaseʻi o se faʻafuaseʻi, o le a faʻaigoaina vave se falemaʻi, o le maʻisuka e manaʻomia le falemai. Suiga i le maualuga o le glycemia, o le vevela e mafai ona puipuia ona o le tausisia atoatoa o le taumafa.

  1. e faasaina le inuina o le ava malosi, kofe malosi faalenatura, lauti uliuli,
  2. e tatau ona e lafoaia le masani o le ulaula sikaleti.

O loʻo faʻaalia e siakiina e le aunoa le taumafa, aua le soona fai, filifili se gaoioiga faaletino talafeagai.

E taua le taʻalo, ae o le mea e tatau ona mataʻituina e le endocrinologist.

O togafitiga ma mea puipuia

E leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka ma faʻavavevalea, e tatau i tagata gasegase ona taʻitaʻia se soifua maloloina soifua maloloina, tausisia se tasi o mea taumafa, auai i aʻoga faaletino.

E le tatau ona galo ia i tatou le faatumauina o le faapaleniina o le vai tumau, o le a fesoasoani lea e faʻaitiitia ai le faʻamalolo.

I le faagasologa o le faʻaaogaina o mea masani i totonu o le tino, o le faʻaaogaina o le tele o le vai e taua tele.

Talu ai ona o le gaosia o le bicarbonate i le tino o le tagata e masani lava ona sau muamua, pe a natia i le maʻisuka ona o le faamalolo, o le inisalini faasee ua matua taofia. I se taimi mulimuli ane, ua le lava le hormone, ua toto le suka.

O le vai e fesoasoani i le lelei o le ulu o le kulukose i totonu o siama, o mea uma o le tino o le tagata. O le mea lea, o le puipuia o faafitauli i le glycemia ma le vevela, e le gata o le insulin, ae o le tele foi o le vai e taua.

O suauʻu e tele lava ina aofia ai le vai, o lona vaega e faʻaaogaina e fai ai le bicarbonate i le taimi o taumafa, ma o le isi vaega e tatau mo le faʻaaogaina o meaʻai.O lea ua tulai mai ai:

  • inisalini le lava
  • le lava le aoga o le hormone e le tino.

Ina ia faatumauina le paleni lelei o le vai, e tatau ona e manatua pea ni nai tulafono faigofie. O taeao uma lava, 400 ml o vai mamā e aunoa ma le kesi e tatau ona faʻaaogaina i se manava gaogao, pei ona latou faia ao lei faia taumafataga taitasi. E manaʻomia le lafoaia o le ava, malosi lauti, kofe, o ia meainu e afaina ai le tino o le maʻisuka o le muamua ma le lona lua. O le vai mamā lea e faʻamanuiaina i totonu o le tino, e puipuia ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi matautia, tulaga, vaivaiga ma televave masani, e aofia ai.

O faʻamatalaga e uiga i faʻamaoniga o le maʻisuka e le o le insulin-o le a faamatalaina e tagata atamamai i le vitio i lenei tusiga.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2, e taʻua foi e le o le insulin-faalagolago, o se maʻi o le endocrine e mafua ai le faaitiitia o le aiga i le lagona o le tino o le tino i le hormone pancreatic - inisalini.

  • Faamatalaga Lautele
  • O ai le ituaiga 2 Maʻisuka?
  • Aisea e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2?
  • Faailoga
  • Faʻailoga
  • Taofiaga

O se taunuuga o lenei togafitiga, o le solia o le metabolism o le carbohydrate e tupu i le faateleina mulimuli ane o le maualuga o le suka o le maʻisuka.

Faamatalaga Lautele

I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo iloa ai le le maua o le inisalini. O mamanu pancreatic i le taimi lava e tasi e maua ai le insulin (o nisi taimi e oʻo lava i se tupe tele).

Ae ui i lea, o le fuainumera o fausaga e mautinoa ai le faʻafesoʻotaʻi ma le kulupu ma fesoasoani i le kulukose mai le toto e ulufale ai i le masini e poloka pe faʻaitiitia i le pito i luga o sela. O le faaletonu o le kulukose suauu o se faailo lea mo le tele o le inisalini gaosiga, ae e leai se aoga, ma i le aluga o taimi, o le inisalini o le gaosiga o le tino e faʻaitiitia.

O le iʻuga, o le maualuga o le kulukose toto e tulaʻi mai, lea e oʻo atu ai i le faaleagaina o toto toto ma isi totoga.

O ai le ituaiga 2 Maʻisuka?

O se maʻi taatele. I le lalolagi e tusa ma le 210 miliona tagata e mafatia i le maʻisuka (ituaiga 1 ma le 2), ma 90% oi latou e maua e le o le insulin. Le manatu o le maʻisuka ituaiga 2 e mafatia i le naʻo le oona tele e le saʻo atoatoa. O iinei, o le matua ma le soifuaga o se tagata gasegase mafai foi ona faia se matafaioi.

O tagata matutua e sili atu ma le 40 tausaga ma le gaʻo, faapea foi i latou e le popole i lo latou soifua maloloina, e sili ona afaina i lenei maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le a sili atu ona pagatia tamaitai i le mamafa o le mamafa ona o le tulaga o le tino o le tino, ma o le mea lea o le maʻisuka lona lua sili ona afaina ai le afa matagofie o tagata soifua.

Aisea e tupu ai le maʻisuka ituaiga 2?

E mafai ona mauaina ma genetic. E faʻamaonia ai le ono mafai ona faʻamaonia se ituaiga insulin-tutoatasi o faʻamaʻi, pe afai o loʻo maua muamua e le aiga le maʻisuka, e 40%.

E pei ona uma ona e iloa, o le meaʻai foi e fesoasoani i lenei faʻamaʻi. E taʻitaʻia ai i se olaga le lelei ma le le lelei o taumafa (e uiga i le mea e tatau ona avea ma meaʻai o le maʻisuka - ua tusia i se isi mea), lea e sili atu ona maualuga ai le gaʻo.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Ole vaega aʻafia e aofia ai pepe ole mamafa ole fanau fanau e sili atu i le 4.5 kilokalama. I tamaiti ma tagata matutua, i le taimi muamua e le toe iloa e le fusi le gaioiga o le inisalini, ona o le metabolism ua le afaina. Ma o le kulukose, i le taimi nei, e faaauau pea ona ulu i totonu o le tino faatasi ai ma meaai, ma e leai se tasi na te aveesea lona sili atu. E liua i le glycogen, ona amata ai lea ona galo lenei vailaʻau ma le maso. O le mea lea, o le faateleina o le kulukose toto e tupu.

E mafai foʻi ona iai se tulaga pe a faʻavaivaia le aʻafiaga o le kulukose i le tele o siaki.I lenei tulaga, e le lava le insulin e maua ai le sel o le B, ma o le mafuaaga lea, o le maualuga o le suka e alu ese mai le fua, ma o le hyperglycemia e atiina ae.

O le maʻisuka ituaiga 2 e matua lelei lava, o lea e le mafai ai ona maitauina lona i ai. Ae ui i lea, o faailoga e aliali mai i se taimi umi. E tupu e ola se tagata mo ni nai tausaga e aunoa ma le masalomia o loʻo ia te ia se togafitiga o le endocrin system.

I le taimi muamua, e aliali mai se vaivaiga vaivai vaivai. O le tagata gasegase e vave lava ona vaivai, o lana galuega e faʻaitiitia. Ona iloa ai lea e le maʻisuka o se gutu malulu tumau, e manaʻo o ia e inu. I lenei tulaga, o le numera o malaga i le faletaele ua faateleina.

A maeʻa sina taimi, o le a matauina e le tagata o le manua i luga o le lima e faʻamalolo umi atu nai lo le masani. O le suamalie ma le mago o le paʻu na aliali mai, o se faʻalavelave faʻapitoa e lagona i totonu o le vaʻai vavalalata. E le gata i lea, o sui o itu uma e lua. I fafine, o le maʻisuka e masani ona o mai faatasi ma le vevela, lea e manaʻomia foi ona togafitia.

Faʻailoga

Mo le faʻamoemoe o le suʻesuʻega, ua aoina mai se siama, mulimuli ane ua auina atu le tagata maʻi ile potu suʻesuʻe lea na ia ofoina atu ai le toto mo le auiliiliga. O le taimi muamua - i luga o se manava gaogao, le lona lua - ni nai itula talu ona 'ai poo le 75 g o le kulukose. O le a sili atu i luga o le 6 mmol / L ma le 11 mmol / L, o le a maua ai.

O togafitiga e le o faʻatalanoaina vave. Muamua, o le endocrinologist e fautuaina le maʻi e masani ona auai i taaloga (aau, uila, savaliga, faamalositino, osofai, ma isi).

I le taimi foi lea, o se taumafa (faatusa, laitiiti-carb) e taua. O nei mea uma o le a fesoasoani i le taulimaina o le mafuaaga o le maʻisuka - oona. I le ala, pe a televave se mea a le tagata, e faʻaalu e le tino le glucose.

Mo le maʻisuka na faʻatuina le laulau numera togafitiga 9. O lona uiga e sili atu le palatini, itiiti le gaʻo ma gaʻo gaʻo.

O le lisi faatagaina e aofia ai oloa nei:

  • Milu, sisi, sina kisi falaoa, sina kulimi suamalie,
  • Teas, decoctions, fualaau suamalie ma fualaau aina,
  • Pulu, ghee, suauʻu manogi,
  • Rye, protein-lala ma falaoa o le saito,
  • Soups / borscht i luga o aano o manu, iʻa, mushroom, fuamoa fualaʻau,
  • Leanu manu
  • Fugalaau fou ma fualaau faisua
  • O nisi o meli
  • Kuki, uila ma pulu.

I le suesueina o le lisi atoa o lenei laulau i nisi auiliiliga, e mafai ona e valiina lau lava lisi. I le auala, e fautuaina e faia ni 'aiga se 6 i le aso i ni vaega laiti. Afai o taumafaiga uma e faʻaitiitia le mamafa o le a le manuia, e filifili e le fomaʻi le fualaau faasaina.

Taofiaga

O le maʻisuka ituaiga 2, e pei o isi faʻamaʻi, e faigofie ona puipuia nai lo togafiti mulimuli ane. Ae o nei mea puipuia o le a avea foi ma togafitiga i le taimi lava e tasi.

Ma o nisi nei o fautuaga, ma mafaufau i le puipuiga ma le togafitiga o le faʻamaʻi o le a sili atu le aoga:

  • Aloese mai le sili atu, mataʻituina le mamafa,
  • Taʻitaʻi le ola malosi (gaoioiga faaletino), savali atili i le ea fou,
  • Taumafa i le taumatau (meaʻai laiti-carb) ma leai se matelaina,
  • Siaki lau suʻe toto i taimi uma.
  • Faʻaaoga fualaau e pei ona faatonuina e lau fomaʻi. O le tele o taimi o Siofor ma Glukofazh.

Eseese ituaiga o pi i se maʻisuka meaai

O le maʻi suka o loʻo faʻamaonia i le faʻaogaina o le maʻisuka i tulaga o le inisalini gaosiga. Ona o le natura o le faʻamaʻi, ua faʻamalosia ai tagata mamaʻi e mulimulitaʻi i le faʻamalosia o tapulaa i filifiliga o meaʻai. O le mea lea, e tatau ona latou lafoaia atoa le suka, gaʻo susu gaosiga, ma meaʻai. Ae afai e manino mea uma i le suamalie, ona fai ai lea ma isi oloa, mo se faʻataʻitaʻiga, cereals poʻo legumes, e le faigofie. Manaomia ia malamalama.

Mai le tusiga o le ae iloa ai pe mafai ona 'ai pi ma le maʻisuka ituaiga 2. O lenei oloa e iai mea taua, o lona uiga o lona faʻaaogaina e manaʻomia mo tagata soifua maloloina ma tagata gasegase e maua i le endocrine maʻi.

O fatu pi o se lauvaʻa lauiloa o le aiga legume. Ona o lona taua o meaʻai ma saturation i elemene taua, e taua tele i le lisi ma le maualuga maualuga. O le porotini o lenei oloa e tutusa ma aano o manu. O ituaiga uma o pi e fautuaina mo le faʻaaogaina.

I le faʻaopoopoga i fatu pi, e mafai ona e 'ai o latou apaau, lea e faʻafefeteina ai le toto ma sui ai le inisalini i le taimi o le faʻapalapala. O le taua o fua o lenei laau o le vave ona gauaiina e le tino, e aunoa ma le faia o se avega taua i luga o le paʻu. E le gata i lea, o le amino acids ma enzymes e maua ai le oloa e saofaga i lona faamamaina.

  • ascorbic, pantothenic, folic, nicotinic acid,
  • faʻatau
  • measina
  • vitamini E, C, B,
  • riboflavin
  • pyridoxine
  • niacin
  • malo
  • fructose
  • fiber
  • iodine
  • apamemea
  • zinc
  • arginine
  • globulin
  • puipuiga
  • tryptophan,
  • lysine
  • talafaasolopito.

E le gata i lea, o lenei fualaau toto ei ai sona aafiaga lelei i le tino atoa, e faʻateleina ai le mamafa o le mamafa o le mamafa, ma poloka ai le gaʻo o le gaʻo i totonu o le ate.

Ona o le tuufaatasiga o mea tulaga ese, o le oloa ua fautuaina e fomaʻi i tagata gasegase i le setete. E tele ituaiga o pi, e tofu lava ma ona manuia:

  • papaʻe (antibacterial)
  • mūmū (faʻatonutonu le maualuga o le suka)
  • uliuli (faʻaosoina le faʻaoga o le tino),
  • sima (neutralizes toxins ma toxins),
  • suamalie suamalie (saturates ma le malosi).

O le pi suauu o se vailaʻau faʻateleina faʻapitoa mo le aoina o pusa suamalie ma suamalie. O fua o isi ituaiga o meaola e sili atu ona mamafa, e sili atu le faigata ona saunia, e aofia ai fiva faigata.

100 kalama o pi e aofia ai:

  • polotini - 22
  • carbohydrates - 54.5
  • gaʻo - 1.7
  • calories - 320

Mea taumafa ei ai se isi mea taua mo le maʻisuka - meaʻai falaoa (XE). 1 XE = 10 g o suauu vailaʻau, o lona uiga, o le tau aoga e 5.5 XE. E leai se mea e tatau ona faʻatusatusaina nei laina; o loʻo i ai laulau o loʻo i ai nei mea uma.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le maʻisuka

Faʻatasi ai ma maualuga maualuga o le suka, e taua tele le faʻamautinoa o le faʻaaoga masani o meaʻai i totonu o le tino ma lo latou faasolosolo malie i le kulūkose. O pi o se puna o gaʻo gaʻo, faapea foi ma le fualaau faisua. O nei meatotino e taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka ma le mamafa.

Eseese o pi papaʻe mo le maʻisuka e taua tele, ona o lo o iai se aoga aoga i luga o toto toto. Latou te faʻapupulaina foi le malosi ma le toe faʻafouina o le paʻu ma o se vailaau aoga mo vailaau faʻamaʻi. O pipi pipi e poloka ai le aʻafiaga o siama afaina i luga o faʻamatalaga faʻavae o loʻo i totonu o le DNA, e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi i le talaaga o le maʻisuka, ma faateleina ai le puipuiga. O vailaau mūmū e faʻasalalau le metabolism, e aʻafia ai le faʻaogaina o le meaʻai, faʻamalosia le tino.

O pi pi o se oloa taua tele i le laulau o le maʻisuka ona o lo latou gafatia e maualalo le maualuga o le suka, faamama le pancreas mai le gaʻo faaputuga, ma aveese toxins. O faʻamau faʻamau e lelei le avea ma faavae mo infusions ma teuteuga, fesoasoani e faatumauina le tulaga manaomia o le inisalini.

O le tele o mea aoga aoga o le oloa:

  • toe faʻafoʻi le faʻaaliga
  • fesoasoani le fulafula
  • faafetai i se tuufaatasiga o amino acids ma isi elemene, e faatonutonu ai le fua o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto,
  • e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi nifo,
  • aoga aoga i le faagaoioia o le masukulekelet system,
  • maualalo le cholesterol
  • faʻamaoaigaina i fiber,
  • o loʻo faʻamatalaina i se fuainumera maualalo maualalo.

E le afaina le tino i le tino, ae afai e faʻaaogaina pe saunia le le talafeagai, e mafai ona mafua ai ni mea le lelei. O nisi nei o fautuaga aoga i lenei mea:

  • e le tatau ona 'ai le pi, e mafua mai i le oona, faʻatasi ai ma le afaina o le tiga, leisa, nofoa le fiafia,
  • pe a kuka, o le oloa e fesoasoani i le faateleina o le pala, ina ia aloese ai mai lenei, e tatau ona suamalie fatu i le vai malulu ma le suauʻu aʻo leʻi kuka,
  • e le fautuaina e 'ai ni pi i le taimi o le faʻalavelave o faʻamaʻi masani o gasegase o le gastrointestinal - gastritis, cholecystitis, ulia.

E fautuaina e 'ai pi ma le maʻisuka e oʻo atu i le tolu taimi i le vaiaso. E mafai ona 'aina e pei o se meaʻai e tasi, pe faʻaaogaina o se falaoa poʻo se meaʻai.

O pini ei ai mea e taua mo le maualuga o le kulukose, o lea e masani ona aofia ai i le lisi meaai, lea e fesoasoani ai nei piʻesea e faʻalauteleina. E mafai ona saunia fatu ma palu i soo se auala masani.

Meaʻai vevela

  • 1000 g o pi o asparagus
  • olive suauu - 2 tbsp.,
  • fuamoa - 4 pcs.

Taʻu le asparagus, fufulu, kuka mo le tusa o le afa itula seia oʻo le vai. Ona faʻaopopo lea o le suauʻu fuālaʻau ma faʻapipiʻi le isi 20 minute. A o le i saunia, sasaa fuamoa ua sasaina i se vaitafe lanu.

  • 300 g o pi
  • 400 g susu susu
  • 4 pateta
  • 4 kāloti
  • 400 g broccoli
  • aniani lanu meamata, tao.

Faʻasusu ese le pipi mūmū i le pō, faʻamamā lelei i le taeao, kuka mo le 1.5 itula.

Faʻaopopo le moa paʻu, pipi pateta, kāloti, broccoli. Taimi faʻatasi ma ni laau fou aʻo lei kukaina.

  • 3 ituaiga o pi, 150 g taitasi
  • 3 fuamoa
  • 70 g araisa
  • aniani lanu meamata, tao,
  • kāloti - 3 pcs.,
  • olive suauu - 2 tbsp.

Faʻafefiloi lanumeamata lanumeamata, lanu mumu ma le paʻepaʻe ma fuamoa, kukaina araisa, gaʻo, kāloti. Taimi i le suauu olive.

E ui lava i le mea moni e le mafai ona fofoina le maʻisuka, e tele togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e tausia le soifua manuia o le tagata maʻi ma puipuia ai le amataina o uiga le lelei ma le atinaʻega ogaoga o taunuuga.

50 kalama o launi o pi, o loʻo sasaa i le vai inu, faʻaauau pea mo le 8 itula, faʻapipiʻi, vaevaeina i le 6 vaega tutusa ma 'ai faʻatasi ma taumafataga. E le mafai ona e teu le susu, e tatau ona e kuka se vaega fou i aso uma. O le togafitiga e 21 aso.

Peni - o se oloa uiga ese i le tuufaatasiga o meatotino, o faamanuiaga ma ona aʻafia e le mafaatusalia. O se taunuuga le lelei e mafai ona maua pe afai e te 'ai faʻatasi pe i se vaega lapopoa o le gastritis poʻo le maʻi suka. O se taunuuga lelei e mafai ona ausia i soo se tulaga. O lea, e mafai ona tatou fai atu o lenei oloa o se tasi lea o vaega taua o le taumafa o le maʻisuka.

O le cholesterol masani masani i fafine i le 60 tausaga

Talu ai nei, na fautuaina ai e sili atu le leaga o cholesterol nai lo le lelei o le tino o le tagata. O le mea moni, o le gaioiga o gaʻo i totonu o le tino, aemaise tamaitai, e telē. E le gata i lea, o se tagata e mamao ese mai vailaau faʻamaoni e talitonu moni lava e lua ituaiga o cholesterol - o le "lelei" ma le "leaga". Ma i le va oi latou o loo i ai pea se tauiviga tumau. O le mea moni, o lenei mafaufauga e matua maualuga lava ma taitaiseseina ai le toatele. O le mea moni, e eseese mea uma ma e le mafai ona fevaevaeaʻi nei faailoga uma e tusa ai ma lenei taʻiala, talu ai latou te faia ni galuega faapitoa mo le ola o le tino.

  • O taunuuga o le cholesterol maualuga
  • Cholesterol mo fafine pe a ma le 60
  • Vaega o lamatiaga
  • Lower cholesterol

Ma o loʻo tauaveina i totonu o le toto, e faʻaaoga ai faʻalavelave faigata poʻo lipoproteins. O i latou, i le isi itu, faʻapotopoto vaega e tolu.

  1. LDL (lipoproteins le maualalo) - e manatu e le talafeagai ma e afaina i le tino. O le mea moni, o la latou galuega mo le tino e telē tele, pe a na ona mafua ona o loʻo latou aveina ni gaʻo mai i le fiva ate i totoga ma fusi o le tino atoa. Pau lava le uiga le lelei o lenei faailo o le gafatia e teuina i totonu o puipui o le vaa. E tupu lenei mea pe a tele naua i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma le faʻavaeina o le cholesterol, o le lumenia o le vaa e faʻamaʻapeʻa ma faʻalavelave le tafe toto.
  2. HDL (maualuga lipoproteins) - na taua foi o le "lelei" cholesterol, lea e tauivi ai lipids e maualalo. O latou galuega o le faʻafeagai o le galuega a LDL. O lona uiga, o lana galuega o le feaveaiina o le gaʻo gaʻo mai totoga ma toto toto i le ate mo le lafoaia atili.
  3. O le faʻamaʻi o le gaʻo. E manaʻomia e le tino latou te tausia ma tausia le tuʻuina atu o gaʻo i totonu o le masini.

Etiology ma pathogenesis

O le mamanu o togafitiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga o le le lava o le inisalini e faia e le gata o le endocrine o le pancreas (β-sela o le pancreas) na mafua ona o lo latou faʻaumatia i lalo o le aʻafiaga o nisi o faʻalavelave faʻaleagaina (faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, maʻi autoimmune, ma isi). O le maʻisuka 1 o le maʻisuka mo le 10-15% o mataupu uma o le maʻisuka, ma, i le tele lava o tulaga, e atiae i le laʻitiiti po o le talavou. O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i foliga vaaia o faailoga autu, o le alualu i luma vave i luga o le taimi. O le togafitiga autu o le tuiina o le inisalini, lea e faʻamaonia ai le metabolism o le tino maʻi. Afai e le togafitia, o le maʻisuka ituaiga 1 e vave ona alualu i luma ma oʻo atu ai i ni ogaoga faigata, e pei o le ketoacidosis ma le maʻisuka, e mafua ai le maliu o le maʻi.

Faʻavasegaga

  1. I le malosi:
    1. agamalu
    2. malosi malosi
    3. tulaga ogaoga

  2. E tusa ai ma le maualuga o le taui o le metabolism ole gaʻo:
    1. tau o taui
    2. vaega o le faʻavae
    3. tau faʻaalu
  3. I faʻafitauli:
    1. Maʻisuka faʻamaʻi ma macroangiopathy
    2. Polyneuropathy o le maʻisuka
    3. O le maʻi o le maʻi suka
    4. Maʻisuka ophthalmopathy, retinopathy
    5. Maʻisuka Nifropathy
    6. O le maʻisuka lecephalopathy

Pathogenesis ma talafaasolopito

Le atoatoa o le inisalini i le tino e atiina ae ona o le le lava o le puleaina o seta β o le pancreatic olets o Langerhans.

Ona o le le lava o le inisalini, o mea e faalagolago i le insulin-toto (ate, gaʻo ma maso) e le mafai ai ona latou faʻaaogaina le kulukose toto ma, o se taunuuga, o le maualuga o le kulukose o le toto (faateleina o le glucose) - o le faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka. Ona o le le atoatoa o le inisalini, o le pala o le tino e faaosofia i le tino o le tino, lea e mafua ai le faateleina o lo latou maualuga i le toto, ma o le palatini o le tino maso e faaosofia, lea e mafua ai le faateleina o le faaaogaina o amino acids i le toto. O aʻafiaga o le gaʻolaʻo o gaʻo ma proteins ua liua i le ate i tino o le ketone, lea e faʻaaogaina e nonisal-dependent (e masani lava o le faiʻai) e faʻamausali le paleni o le malosi i tua o le insulin.

Glucosuria o se metotia talafeagai mo le aveeseina o le kulukose maualuga mai le toto pe a maualuga atu le maualuga o le kulukose i le fua o le faitotoʻa (e tusa ma le 10 mmol / l). O le kulukose o se mea e gaosia i le osiologically ma o le faateleina o lona faʻaogaina i le urine e faʻaolaina ai le tele o le excretion o le vai (polyuria), lea e mafai ona iu ai i le faʻamalaina pe a le maua le suavai i le lava le maualuga o le faʻaaogaina o le vai (polydipsia). Faatasi ai ma le faateleina o le suavai i totonu o le mimi, ua leiloloa foi sima o minerale - o le le lava o le satema, potassium, calcium ma le magnesium, o anions of chlorine, phosphate and bicarbonate e atiina ae.

E 6 laasaga o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. 1) O se vailaʻau faʻasolo i le T1DM e fesoʻotaʻi ma le HLA. 2) Vaʻavaʻai amata amataina. Faʻaleagaina o siama β e ala i le tele o maʻisuka ma le faʻaosoina o taualumaga ole puipuiga. I tagata gasegase, ua uma ona faʻamoemoeina i luga o faʻataʻitaʻiga i luga o se faʻataʻitaʻiga, ae o le inisalini e le faʻamaonia. 3) Inisalini faʻataʻitaʻii le ola mama. O le antibody titer e maualuga, o le numera o sē-sene e faʻaitiitia, o le faʻaitiitia o le insulin e faʻaitiitia. 4) Faʻitiʻitia le glucose-faʻaaogaina le faasekenelosi I.I tulaga faʻalavelave, e mafai e le tagata gasegase ona maua le NTG le tumau (faʻavaivaia le kulukose o le glucose) ma le NGPN (faʻaleagaina le glucose plasma anapogi). 5) Faʻaaliga faʻapitoa mo le maʻisuka, e aofia ai ma se mea na tutupu o le "honeymoon." O le faʻamalositino ile inisalini e faʻaitiitia, pe a maliu nai lo le 90% o sē ß. 6) Faʻatoʻateleina le faʻafanoga o sē β, faʻamaeʻaina atoatoa o le faʻamalosia o le inisalini.

  • hyperglycemia. Faailoga ona o le faateleina o le toto toto: polyuria, polydipsia, leiloa o le mamafa ma le faʻaitiitia o le manaʻo, masini malolo, vaivai
  • microangiopathies (maʻi o le diabetic retinopathy, neuropathy, nephropathy),
  • macroangiopathies (atherosclerosis o mea na maua i le coronary arteries, aorta, vaʻa GM, pito i lalo), maʻi o le maʻisuka vae
  • fomaʻi faʻamaʻi (furunculosis, colpitis, vaginitis, siama o le urinary infection)

Malama malamalama - totogi i meaai, leai ni faʻafitauli (na o le maʻisuka 2) O le maʻisuka faʻaleagaina - e totogi e le PSSP poʻo le inisalini, faʻafitauli o le maʻisuka o le maʻisuka o le 1-2 ogaoga e maua. O le maʻisuka malosi o se auala labile, o faʻafitauli o le tikeri lona tolu o le malosi (nephropathy, retinopathy, neuropathy).

Faʻaiʻuga

  • Ketoacidosis, vailaʻau o le hyperosmolar
  • O le hypoglycemic coma (i le tulaga o le maualuga o le inisalini)
  • O le maʻisuka micro- ma le macroangiopathy - faʻaleagaina le gasegase o le gasegase, faʻateleina le palasi, faateleina le tuʻi i le thrombosis, i le atinaʻe o le atherosclerosis vascular,
  • Polyneuropathy o le maʻisuka - nerve polyureaitis namu, tiga i luga o le uaua, paresis ma le maʻi pipili,
  • O le gasegase o le maʻisuka - tiga faʻatasi, "faʻavaivaia", faʻaitiitia o le gaioiga, faʻaitiitia le aofaʻi o le synovial fluid ma faateleina lona viscosity,
  • O le maʻisuka ophthalmopathy - o le amataga o le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga (faʻavao o le tioata), retinopathy (faʻamaʻi faʻamaʻi),
  • O le nephropathy o le maʻi suka - faʻaleagaina ai fatugaʻo ma foliga mai o le porotini ma le toto i le urine, ma i tulaga ogaoga ma le atinaʻe o le glomerulonephritis ma le le atoatoa,

  • O le maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka - suiga i le mafaufau ma lagona, faʻaletonu lagona po o le atuatuvale, o faʻalogona o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino.

O sini autu o togafitiga:

  • Faʻaitiitia o faʻamaʻi uma o le maʻisuka
  • Ausia le sili atu ona lelei le puleaina o le tino.
  • Puipuiga o faʻalavelave faʻalavelave ma faʻalavelave masani o le maʻisuka
  • Faamautinoa le maualuga o le ola mo tagata gasegase.

Le ausia o nei sini:

  • meaai
  • Totoina o gaioiga faʻaletino taitasi (DIF)
  • aʻoaʻoga o le gasegase o le tagata lava ia ma auala sili ona faigofie o togafitiga (puleaina o latou faʻamaʻi)
  • loto pulea tumau

O le faʻamalosia o insulin e faʻavae i luga o se faʻamalositino o le gaioiolosi o le inisalini, lea e aofia ai:

  • Basal secretion (BS) o le inisalini
  • faaosofia (meaai) faʻamalosi o inisalini

O le puleaina o le Basal e maua ai le maualuga o le glycemia i le taimi o le vavave ma le taimi o le moe, e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose e ulu atu i le tino i fafo atu o taumafataga (gluconeogenesis, glycolysis). O lona saoasaoa o le 0.5-1 iunite / itula po o le 0.16-0.2-0.45 iunite i le kilokalama o le tino mamafa o le tino, o lona uiga, 12-24 iunite i le aso. I le taimi o le faamalositino ma le matelaina, ua faaitiitia le BS i le 0.5 iunite / itula. O le faʻamalositino o le faʻamalosiina - inisalini taumafa e tutusa ma le maualuga o le postprandial glycemia. O le maualuga o SS e faalagolago i le maualuga o meaʻai gaʻo. Pe a ma le 1-1.5 iunite e gaosia i le 1 le falaoa (XE). inisalini O le faaseeina o insulin e afua mai i fesuiaiga i aso taitasi. I taeao po (4-5 itula) o le maualuga. Faʻalagolago i le taimi o le aso, 1 XE e faʻamaonia:

  • mo le taeao - 1.5-2.5 iunite. inisalini
  • mo le malologa, 1.0-1.2 iunite. inisalini
  • mo le 'aiga o le afiafi, 1.1-1.3 iunite. inisalini

1 le iunite o le inisalini e faaitiitia ai le toto i le 2.0 mmol / iunite, ma le 1 XE ua faateleina i le 2.2 mmol / l. E tusa ma le 50-60% (20-30 iunite) le aofaʻi o fuainumera o le insulin i aso taitasi, ma o le sea o le insaline basal e 40-50% ..

Mataupu Faavae o Inisalini Faʻataʻitaʻiga (IT):

  • o le fua faatatau o aso taʻitasi (SDS) o le inisalini e tatau ona latalata i togafitiga o le tino
  • pe a tufatufa inisalini i le aso, 2/3 o le TAS e tatau ona taitaia i le taeao, aoauli ma le vave afiafi ma le 1/3 i le leva o le afiafi ma le po
  • o le faʻaaogaina o le tuufaatasiga o insulin (Short Citrine) (ICD) ma le inisalini o le umi faaumiumi. Naʻo lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatusatusa le faigamalo o le aso i le aso.

A o faagasolo le aso, tufatufaina atu le ICD e pei ona taua i lalo: ao lei faia le taeao - 35%, ao lei faia le aoauli - 25%, ao lei faia le taumafataga - 30%, i le po - 10% o le insulin SDS. Afai e manaʻomia, i le 5-6 i le taeao, 4-6 iunite. ICD. Aua le faʻatulagaina> 14-16 iunite i le tui tasi. Afai e tatau ona folasia se fualaau tele, e sili atu le faʻaleleia o numera ole injections, e faʻaitiitia ai vaitaimi ole pulega.

Faʻasaʻoina o tui o le inisalini e tusa ai ma le maualuga o le glycemia Mo le faasaʻo o tui o le ICD, na fautuaina ai Forsch mo 0.28 mmol / L toto toto e sili atu i le 8.25 mmol / L, o le isi 1 iunite na faʻatonuina. I. O le mea lea, mo "faaopoopo" 1 mmol / L o le kulukose, e manaʻomia le 2-3 vaega ole vaega. Ma

Faʻasaʻoina o tui insulin i glucosuria O le tagata maʻi e tatau ona mafai ona tauaveina. I le va o le tui o le inisalini, aoina le 4 tautua o le urine: 1 e fai i le va o le taeao ma le aoauli (muamua, ao lei faia le taeao, e tatau i le tagata gasegase ona tuu le vevela), 2 i le va o le aoauli ma le afiafi, 2 i le va o le afiafi ma le 22 itula, 4 mai 22 itula ma ao leʻi faia le taeao. O le diuresis o loʻo amanaʻia i galuega taʻitasi, o le% glucose content is determined, ma o le aofaiga o le kulukose i le kalama ua fuafuaina. Afai e maua le glucosuria, e 1 le iunite e faʻaopoopoina ile 4-5 g glucose. inisalini O le aso mulimuli mai i le faʻasologa o le urine, o le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina ua faʻalauteleina. A maeʻa ona maua se taui poʻo le latalata i ai, e tatau ona faʻafeiloaʻi le tagata maʻi i se tuufaatasiga o le ICD ma le ISD.

Faʻasologa o tui inisalini (IT). Faʻatagaina oe e faʻaititia le numera o inisalini e oʻo atu i le 1-2 taimi i le aso. I le TIT, ISD ma le ICD o loʻo faʻatinoina i le taimi e tasi 1 poʻo le 2 taimi i le aso. I le taimi lava e tasi, faamaumauga a le ISD mo le 2/3 o le SSD, ma le ICD - 1/3 o SSD. Faʻapitoa:

  • faigofie o faʻamatalaga
  • faigofie o le malamalama i le natura o togafitiga e gasegase, o latou aiga, tagata faigaluega faafomai
  • leai se manaʻoga mo le faʻaauau pea o le pulea lelei. E lava le pulea o le glycemia 2-3 taimi i le vaiaso, ma afai e le mafai ona pulea le tagata-1 taimi i le vaiaso
  • togafitiga e mafai ona faia i lalo o le vaavaaiga o se talaaga glucosuric

  • le manaʻomia mo le tausisia lelei o meaai e tusa ai ma le fuainumera filifilia MA
  • le manaʻoga mo le tausisia o masaniga i aso uma, moe, malolo, gaioiga faaletino
  • 5-6 aiga taumafa i le aso, i se taimi faʻamalamalamaina, faʻapipiʻi i le folasaga a And
  • le le mafai ona faatumauina le glycemia i fesuiaiga o le tino
  • o le hyperinsulinemia faifaipea e faʻatasi ma le TIT e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le hypokalemia, toto maualuga, atherosclerosis.

  • tagata matutua pe a le mafai ona latou aʻoaʻoina manaoga o le IIT
  • tagata e faaletonu mafaufau, tulaga maualalo aʻoaʻoga
  • tagata e leai ni tausiga
  • tagata e leʻi faʻasalaina

Iloiloina o tui inisalini i TIT 1. Muamua fuafua le inisalini SDS 2. Tufatufa le insulin SDS i le taimi o le aso: 2/3 ao lei faia le taeao ma le 1/3 ao le i faia le taumafataga. O nei, e tatau i le ICD ona maua le 30-40%, ISD - 60-70% o SSD.

IIT (faʻaaogaina malosi) O mataupu autu o IIT:

  • o le manaoga mo le insalini basal e maua mai i le 2 injections o le ISD, lea e faia i le taeao ma le afiafi (faaaoga fualaau tutusa e pei o le TIT). O le aofaʻiga atoa o le ISD e le o le 40-50% o le SSD, 2/3 o le aofaʻiga atoa o le ISD o loʻo faʻatinoina aʻo leʻi faia le taeao, 1/3 - ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi.
  • meaʻai - o le bolus o le puleaina o le inisalini e faʻataʻatitia e ala i le faʻaofiina o le ICD. O fua manaʻomia o le ICD ua fuafuaina e amanaʻia le aofaʻi fuafuaina o le XE mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi ma le maualuga o le glycemia aʻo leʻi 'ai. O le IIT e maua ai le faʻatagaina o le glycemic i luma o le' aiga, 2 itula talu ona 'ai ma le po. O lona uiga, e tatau i le tagata maʻi ona mataʻituina le tui 7 taimi i le aso.

  • faʻataʻitaʻiga o le gaioiolosi o le tino ma le faʻalauiloaina o le basal)
  • o le mafai ona fai se olaga e sili atu le tumau ma masani i aso taitasi mo le tagata maʻi
  • e mafai e le tagata gasegase ona faʻaaogaina se meaai "saoloto" e ala ile suia o le taimi o taumafataga, se seti o oloa e pei ona ia manaʻo ai
  • maualuga maualuga o le olaga o le tagata maʻi
  • mataalia lelei o faʻafitauli o le gataifale e puipuia ai le atinaʻeina o tuai faʻafitauli
  • le manaʻomia e aʻoaʻoina tagata i le faʻafitauli o le maʻisuka, o lona taui, faitauina o le XE, le mafai ona filifili ni atunuʻu Ma atiina ae le faʻamalosi, malamalama i le manaʻomia mo taui lelei, puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

  • le manaʻomia mo le siakiina e le aunoa o le glycemia, e oʻo atu i le 7 taimi i le aso
  • le manaʻoga e aʻoaʻoina tagata i aʻoga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, suia o latou olaga.
  • tau faʻaopoopo aʻoaʻoga ma uiga o le pulea e le tagata o ia lava
  • mausali i le hypoglycemia, aemaise i masina muamua o le IIT

Tulaga faʻatagaina mo le mafai ona faʻaaogaina le IIT o:

  • lava le atamai o le tagata maʻi
  • mafai ona aʻoaʻo ma faʻaauau ona maua tomai
  • le mafai ona mauaina ni meafaigaluega e pulea ai le tagata lava ia

  • ma le DM1, e manaʻomia mo le toeitiiti lava o tagata gasegase, ma mo le maʻisuka faatoa maua, o le faʻatagaina lea
  • i le taimi o le maitaga - faʻafeiloaʻi i le IIT mo le taimi atoa o le maitaga, pe a oʻo i le maʻitaga na faia le tagata maʻi mo le TIT
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga, i le tulaga o le le atoatoa o le taumafataga ma le DIF

Polokalame faʻafoega o tagata maʻi ma le faʻaaogaina o le IIT

  • Iloiloina o kalori i aso taʻitasi
  • Iloiloina o le aofaʻi fuafuaina o aso taʻitasi o gaʻo i le XE, palatini ma gaʻo - i le kalama. E ui o le tagata maʻi o loʻo i luga o se "meaai saoloto", e le tatau ona ia 'ai atili meaʻai i le aso nai lo le fua faʻatatau i le XE. E le fautuaina mo le 1 le mamafa o le sili atu ma le 8 XE
  • Iloiloga o le SSD AND

- fuaina o le aofaʻi atoa o le basal AND ua faia e se tasi o auala ua taua i luga - fuaina o le aofaʻi o meaai (faʻaosofia) Ma e faavae i le aofaʻiga o le XE e fuafua e faʻaaoga e le tagata maʻi i le aso

  • O le tufatufaina o atumaga e puleaina Ma ao faagasolo le aso.
  • Le pulea e le tagata o le glycemia, le suia o meaai.

Faʻataʻitaʻiga faigofie metotia IIT:

  • 25% o le SSD Ma faʻatautaia aʻo leʻi faia le afiafi poʻo le 22 itula i le ituaiga IDD. ICD (faʻamatalaga mo le 75% o le SSD) e tufatufa atu faapenei: 40% aʻo leʻi faia le taeao, 30% aʻo leʻi faia le aoauli ma le 30% aʻo leʻi faia le taumafataga
  • 30% o le SSD Ma o loʻo tuʻuina atu i le pepa IDD. O nei: 2/3 o le fualaau ao lei faia le taeao, 1/3 ao le i faia le taumafataga o le afiafi. 70% O le SDS e faʻatonutonuina o le ICD. O nei mea: 40% o le fualaau ao leʻi faia le taeao, 30% aʻo leʻi faia le aoauli, 30% ao lei faia le 'aiga poo le po.

I le lumanaʻi - faʻasologa o le fomaʻi.

Vaega o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamanuiaina le inisalini

E le pei o isi ituaiga o le maʻi, o le fia inu e le faʻasalaina. E masani ona mafua ona o le matua. O le mea lea, e oʻo lava i le leiloa o le mamafa o loʻo talia e avea o se taunuuga lelei o meaai. Endocrinologists matauina o togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e amata i meaai. O le fomaʻi poʻo le gastroenterologist na te tuufaatasia se lisi o oloa faʻatagaina, o se mea e fai ai taumafa. Mo le taimi muamua, o loʻo i ai se faʻatalanoaga i le tusia o se lisi mo aso uma. (Vaʻavaʻai: Inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi - faʻamatalaga aoga i luga o le faʻamaʻi)

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, e te le maua le mamafa. I le taimi lava e tasi o le faʻateʻa ese ai o gaʻo susu. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le lagona o le inisalini. O le inisalini na natia e le pancreas amata ona gaosia le suka. E faanatinati atu le vaega mulimuli i sulu. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le toto totolo.

E le masani ona mafai ona maua i le maʻisuka ituaiga 2 e pulea le maualuga o le kulukose i le taumafataga. O le mea lea, i le taimi o feutagaiga, o le endocrinologist o loo faatonuina ai fualaau. E mafai ona avea ma meaʻai, injections.

O le togafitiga o insulin o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia mai ia i latou o loʻo fia maua. E oʻo lava i se taumafa faʻagata, e le mafai i taimi uma ona paʻu le mamafa. E mafua ona o le faʻamautuina o le suka e leʻi tupu, ma o le gaosiga o le inisalini e le lava e faʻaitiitia ai le kulukose.I ia tulaga, e taua le faʻaititia o le maualuga o le toto ma faʻasolosolo ile inisalini.

Atiaʻe, o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaauau pea o se vailaʻau e maualalo ai le toto. I lenei tulaga, e manaʻomia le endocrinologist e faʻaalia i luga o le pepa o fafo mai fafo - "O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le inisalini". O se tulaga iloga o le maʻisuka o lenei ituaiga mai le muamua o le fua mo le tui. E le taua lenei mea. I le uma, o loʻo faʻaauau pea ona faʻamalosi se vaega tele o le inisalini.

E faapefea ona filifili se fomaʻi?

O le faʻamoemoe o le ola mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e faigata ona fuafua. E i ai se tulaga pe a le mafai e se maʻi suka ona talitonuina se tagata e finau. E talitonu o ia o le togafitiga o le inisalini e faʻasolo saʻo ma amata ona faʻanatinati faataamilo i falemaʻi.

I se isi faaupuga, e te filifili e faʻaalu tupe i le maua mai o fua o suʻesuʻega ma faʻatalanoaga. Ma o togafitiga e mafai ona eseese. I lenei tauvaga, o le mea moni o le togafiti o le inisalini o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le vave faia o faʻaiuga. A maeʻa, faatasi ai ma se faʻamaʻi le pulea, o le a faʻafuaseʻi ona faʻaleagaina ma e le mafai ona faʻamalosia. O le mea lea, ao lei sasaina i ofisa o endocrinologists, e tatau ona e filifili i agavaa o le fomaʻi.

O lenei ituaiga maʻisuka e tupu i le va o le 40 tausaga ma le matua. I nisi tulaga, e le manaomia le atinaʻeina o togafitiga insulin, aua o le pancreas e faʻamaonia ai le tele o le inisalini manaomia. O tulaga faapena e le mafua ai le ketoocytosis o le maʻisuka. Ae ui i lea, toetoe lava o maʻisuka uma ei ai le fili lona lua, e faaopoopo i le faʻamaʻi - oona.

Vaʻaiga faʻapitoa i le faʻamaʻi

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka, o le faʻamoemoe o le ola e tele sona sao. O se tasi avanoa e tuʻuina atu i le gafa tulaga o le maʻisuka. O le mea moni, afai ei ai le faʻafitauli o le aiga ile faʻamaʻi ile insulin-tutoʻatasi, ona maua ai lea i tamaiti le avanoa e tumau ai le soifua maloloina e faʻaititia e le 50% (faʻamaʻi tama) ma e naʻo le 35% le maʻi o le tina. E masani lava, e faʻaitiitia ai le olaga.

Fai mai Endocrinologists genes mo le maʻisuka e le o le insulin e mafai ona maua. Ma i le taimi lava e tasi e fuafua ai mafuaʻaga o le faʻafitauli o le tino. I se isi faaupuga, i togafitiga faafomaʻi, e lua ituaiga o faaletonu o le tino.

  • O le faʻamalosia o le inisalini o le lona lua, sili atu le igoa masani, - oona.
  • faʻaititia le faʻamatalaga faalilolilo o peta peta / o latou le mautonu.

O ituaiga autu o le maʻisuka

O le maʻisuka (DM) o se faʻamaʻi o le tupuaga o le autoimmune, lea e faʻailoaina i se faʻamavaega atoa pe leai foi o le gaosia o le suka-lowering hormone e taʻua o le inisalini. O sea ituaiga faʻamalosi e taʻitaʻia ai le faaputuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e taua o le "mea e gaosia ai" mo le telefoni feaveaʻi ma le tino. I le isi itu, o masini ma sel e le maua ai le malosi e tatau ai ma amata ona malepe i gaʻo ma pulu.

O le inisalini e na o le pau lea o le homone i totonu oo tatou tino lea e mafai ona faatonutonu ai le suka toto. E maua mai i peta beta, o loʻo i luga o motu o Langerhans o le pancreas. Ae ui i lea, i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai se fuainumera tele o isi hormones e faʻapupulaina ai le maualuga o le kulukose. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, adrenaline ma norepinephrine, hormones "poloaiga", glucocorticoids ma isi.

O le atinaʻe o le maʻisuka e aʻafia i le tele o mea, o le a talanoaina mulimuli ane. E talitonuina o le olaga o loʻo i ai nei o loʻo i ai se faatosinaga tele i lenei faʻalavelave, e pei o tagata faʻaonaponei e sili atu ona mamafa ma e le taʻalo i taaloga.

O ituaiga masani o faʻamaʻi o:

  • ituaiga 1 maʻisuka inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi (IDDM),
  • ituaiga 2 e le o le insulin e faalagolago ile maʻisuka (NIDDM),
  • maʻisuka maʻitaga.

O le maʻisuka ituaiga maʻi maʻisuka-maʻisuka (IDDM) o se togafitiga lea e taofia atoatoa ai le gaosiga o le inisalini.O le tele o saienitisi ma fomaʻi e talitonu o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le IDDM 1 ituaiga o le faʻaaloalo. O lenei faʻamaʻi e manaʻomia le mataʻituina ma le onosaʻi, aua o aso nei e leai ni fualaau e mafai ona faʻamalolo atoatoa ai le maʻi. Injections injections o se vaega taua o le togafitiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka (NIDDM) o loʻo faʻaalia i le le lelei o le vaʻaia o sosoʻo aveʻesea e le suka-lowering hormone. E le pei o le ituaiga muamua, o le pancreas o loʻo faʻaauau pea ona maua le inisalini, ae o loʻo amata ona tali sese i sela. O lenei ituaiga faʻamaʻi, e pei o se tulafono, e aafia ai tagata e sili atu i le 40-45 tausaga. Uluai suʻesuʻega, togafitiga o mea taumafa ma gaioiga faaletino e fesoasoani e aloese mai togafitiga fualaau ma togafitiga insulin.

O le maʻisuka faʻalanesa e amataina i le maitaga. I totonu o le tino o le tina o loʻo faʻamoemoe, o suiga o le hormonal e tutupu, o se taunuuga o le a mafai ona faʻalauteleina ai faailoga o le kulukose.

Faatasi ai ma le auala sao i togafitiga, o le a lelea le faamai pe a uma ona fanau.

Mafuaaga o le maʻisuka

E ui i le tele o suʻesuʻega, e le mafai e fomaʻi ma saienitisi ona tuʻuina atu se tali sao i le fesili e uiga i le mafuaaga o le maʻisuka.

O le mea tonu e faʻaalia ai le puipuiga o le tino e galue ai e faasaga i le tino lava ia e tumau pea lona lilo.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga e leʻi maua fua.

Faatasi ai ma le fesoasoani a suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga, na mafai ai ona fuafua mea taua e mafua ai ona faateleina le maʻisuka e faalagolago ile inisalini ma e le o le inisalini. E aofia ai:

  1. O le le mautonu o le Hormonal i le talavou e fesootaʻi ma le gaioiga o le homone tuputupu aʻe.
  2. Le itupa o le tagata. O suʻesuʻega faasaienisi e faʻamaonia ai o le afa tutusa o tagata soifua e faalua ona maua i le maʻisuka.
  3. O le mamafa. O pusa paʻu e taʻitaʻia ai luga o puipui tetele o le cholesterol ma i le faateleina o le toto maualuga o le suka.
  4. Genetics Afai o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i le maʻisuka ma le tama, o lona uiga o le a iai foi i le tamaititi i le 60-70% o mataupu. O fuainumera ua faaalia ai masaga e toʻatasi o loʻo mafatia i lenei faʻalavelave faʻapitoa i le 58-65%, ma masaga - 16-30%.
  5. O lanu paʻu tagata e afaina ai foi le atinaʻeina o le faamai, talu ai o le maʻisuka e 30% sili ona taatele i le taʻaloga Negroid.
  6. Faʻaleagaina o le pancreas ma le ate (cirrhosis, hemochromatosis, ma isi).
  7. O amioga le lelei, amio leaga ma le le lelei o meaai.
  8. O le maʻitaga, i le taimi e tupu ai se faʻafitauli o le hormonal.
  9. O togafitiga o fualaau faʻamaʻi ma glucocorticoids, antipsychotics atypical, beta-blockers, thiazides ma isi fualaau.

A maeʻa ona iloiloina mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona iloa se tulaga lamatia lea e sili atu ona faigofie ai se vaega o tagata i le atinaʻe o le maʻisuka. E aofia ai:

  • mamafa tele tagata
  • tagata ei ai le gaosiga o le genetic
  • gasegase o loʻo mafatia i le faʻamaʻi ma le Itsenko-Cushing syndrome,
  • gasegase e maua i le atherosclerosis, hypertension poʻo le angina pectoris,
  • tagata o loʻo i ai faʻatau
  • tagata agaʻi i allergies (eczema, neurodermatitis),
  • glucocorticoid tagata gasegase
  • tagata na maua i le fatu fatu, faamai pipisi ma le taʻavale,
  • fafine o loʻo i ai le maʻitaga,

O le vaega aʻafia e aofia ai foi tamaitai na fanauina se tamaititi e mamafa atu i le 4 kilokalama.

E faʻapefea ona iloa le hyperglycemia?

O le faatelevaveina o le maualuga o le glucose concentration o se taunuuga o le atinaʻeina o "maʻi gasegase". O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e le mafai ona lagonaina mo se taimi umi, faʻavave le faʻaleagaina o puipui lapisi ma faʻamavae o toetoe lava o totoga uma o le tino o le tagata.

Ae ui i lea, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o faʻailoga.O se tagata e mataʻituina lona soifua maloloina o le a mafai ona ia iloa faailo o le tino e faʻaalia ai le hyperglycemia.

O lea la, o a ni faailoga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka? I totonu o le lua emit polyuria (vave vave), faapea foi ma le galala i taimi uma. E fesoʻotaʻi ma le gaioiga o gaʻo, lea e faʻamamaina ai o tatou toto, faʻateʻaina ai le tino o mea leaga. O le maualuga o le suka o se toxin foi, o lona uiga o lea ua faʻaaogaina i le urine. O le mamafa o avega i fatugaʻo e mafua ai ona maua le okeni e pipii ai le vai o loʻo misi mai le tino maso, ma mafua ai le faʻaalia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le televave o taimi, migraine, vaivai ma le le lava o le moe, o isi faailoga ia o uiga o lenei maʻi. E pei ona taʻua muamua, ona o le leai o le kulukose, o siama e amata ona talepeina gaʻo ma pulu e maua mai ai le malosi faʻaagaga talafeagai. O se taunuuga o le pala, o mea vevela ua taʻua o tino ketone ua tulaʻi mai. O le matelaina masani, e faaopoopo atu i aʻafiaga o ketones, e aʻafia ai galuega a le mafaufau. O le mea lea, o le maʻi suka e le moe lelei i le po, e le lava le moe, e le mafai ona taulaʻi, o le mea e mafua ai ona faitio i le vevela ma le tiga.

E iloa o le maʻisuka (1 ma le 2) e aʻafia ai le aʻafia ma puipui puipui. O le iʻuga, ua faʻaumatia faʻamau o le nerve ma ua liu vevela puipui. E aofia ai le tele o taunuuga. O le tagata maʻi atonu e faitio i le faʻaleagaina o le tino vaaia, o se taunuuga o le mumū o le retina o le mata, lea e ufitia i vascular networks. E le gata i lea, o le faʻalavelave poʻo le tingling i vae ma lima o faailoga foi ia o le maʻisuka.

Faatasi ai ma uiga o le "gasegase suamalie" e tatau ona totogi faapitoa le tausiga i le faaletonu o le gaioiga, alii ma tamaitai. I le afa malolosi, o faafitauli ma galuega erectile e amata, ma i le vaivai, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo ua afaina.

O le taatele o faʻamaoniga e pei o le faʻamalolo umi o faʻamaʻi, paʻu o le paʻu, faʻateleina le toto, matelaina le talafeagai, ma le mamafa o le mamafa.

O taunuuga o le alualu i luma o le maʻisuka

E le masalomia, o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin ma e le o le inisalini, o loʻo agaʻi i luma, e faʻatafunaina toetoe o ituaiga uma o totoga i totonu o le tino o le tagata. O lenei taunuʻuga e mafai ona aloese mai i le vave amataina ma le lelei o le tausiga.

O le faʻalavelave sili ona faigata o le maʻisuka o le tino o le insulin-tutoatasi ma le insulin-faalagolago o le maʻi suka. O le tulaga o loʻo faʻaalia e ala i faailoga e pei o le vevela, o le vomiting ma le nausea, le malamalama, le mautonu. I lenei tulaga, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le toe faʻaolaina.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin ma le maʻisuka-o loʻo maʻi i le tele o faʻafitauli o se taunuuga o se uiga le faʻaeteete i lou soifua maloloina. O faʻamaoniga o faʻamaʻi faʻasalaga e fesoʻotaʻi ma le ulaula tapaa, ava malosi, se olaga le lelei, le lelei o meaʻai, faʻamaʻi le lelei ma le le atoatoa o togafitiga. O a aʻafiaga e faʻaalia mo le alualu i luma o le faʻamaʻi?

O faʻafitauli autu o le maʻisuka e aofia ai:

  1. O le retinopathy o le maʻisuka o se tulaga lea e tupu ai mea e tupu ile toe faʻaleaga. O le iʻuga, e faʻaitiitia le tino vaaia, e le mafai e se tagata ona vaʻai i se ata atoa i luma o ia ona o foliga mai o isi mea pogisa ma isi faaletonu.
  2. O faʻasolosolo masani o se togafitiga e fesootaʻi ma faʻamaʻi pipisi ona o le gasegase o le gaʻo ma le toto.
  3. O le maʻi suka - o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi e aofia ai maʻi faʻapitoa o pito i lalo. Talu ai o vae o le vaega sili ona mamao o le tino ao faagasolo le toto, o le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent) e mafua ai le maʻi suka. I le aluga o taimi, ma se tali le talafeagai, e tupu ai le gangrene.Pau le togafitiga o le vavaeina o le vae pito i lalo.
  4. O le Polyneuropathy o se tasi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻalogona o lima ma vae. O le maʻisuka faʻalagolago ile insulin ma e le o le insulin-maʻi e maua i le faʻafitauli o le neurology e maua ai le tele o faʻalavelave i maʻi.
  5. Erectile, lea e amataina i tagata 15 tausaga muamua atu nai lo a latou uo o loʻo le mafatia i le maʻisuka. O avanoa o le atiaʻe o le vaivai o le 20-85%, faʻaopopo atu, e maualuga le tulaga o le leai o se gasegase i le maʻisuka.

E le gata i lea, i le maʻisuka, o le faaitiitia o le puipuiga a le tino ma le masani ai o le malulu o loʻo matauina.

O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka

O le maʻisuka 2 e le o le insulin-toto e faʻaauau ona atiae faasolosolo, masani lava i le tele o tausaga. E le mafai e le tagata gasegase ona matauina faʻaaliga. O faʻamaʻi ogaoga e aofia ai:

O le manava e mafai ona faʻailoaina pe leai foi se iloa. E tutusa foi le faaaogaina i le vave vave. O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa e se faalavelave. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le vave suʻesuʻega e taua tele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina e le aunoa se suʻega toto mo le maualuga o le suka.

O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e faʻaalia i faafitauli i le paʻu ma mucous membranes. E masani lava lenei:

Faʻatasi ma le fiainu, e mafai e le tagata maʻi ona inu i le 3-5 lita i le aso. Faʻafefe solo i le po i le faletaele.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, faʻalavelave ma tingling i pito, foliga tiga i le taimi e savali ai. I tamaitai, o le a le amanaʻia e le au failautusi. I taimi mulimuli mai o le faʻamaʻi ua tupu:

O faʻamaʻi ogaoga i luga o le 20-30% o maʻi o uluai faailoga iloga o le maʻisuka. O le mea lea, e matua taua tele le faia o suʻega taʻitasi e aloese ai mai ia tulaga.

  • 1. E tatau ona faʻatulagaina le maualuga o le manaʻoga o le anapogi o le toto kullukose ma pe a uma ona 'ai ma taumafai e tausia. O nei laʻasaga ua faatulagaina faʻapitoa tasi. a. Mo tagata mamaʻi o loʻo malamalama lelei i le auala e maua ai le hypoglycemia ma e vave ona fofoina i latou lava pe a maeʻa foi le faʻaaogaina o le kulukose, o le maualuga o le kulukose o le anapogi e lata i lena mea i tagata soifua maloloina (3.9-7.2 mmol / l) e mafai ona faʻaalia. O lenei vaega e aofia ai tagata matutua gasegase ei ai se taimi puupuu o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma tamaiti. e. O fafine maʻitaga e tatau ona faʻamoemoe mo le faʻaititia o le maualuga o kulukose. i. Fuafuaina o le anapogi o le kulukose maualuga e tatau ona sili atu ona maualuga i na gasegase e le o lagona le auala o le hypoglycemia, faapea foi i mataupu e manaomia ai e le hypoglycemia le togafitiga faafomaʻi pe sili atu ona matautia (mo se faataitaiga, i tagata gasegase e maua i le mai). g. I faʻamaʻi pipisi, e masani ona fuaina le maualuga o kulukose o le toto ma fetuunai siama o inisalini, e mafai ona tausisia le maualuga ole kulukose maualuga mo le 70-80% o le taimi o le aso.
  • 2. E tatau ona faʻaaʻoaʻoina le fesuiaʻiga o le tino o le inisalini i le sili e mafai ai. I tagata soifua maloloina, o peta beta e faʻapipiʻi pea le tele o inisalini ma maua ai lona tulaga faavae. A maeʻa ona 'ai, faʻamalosia le faʻamalosia o le inisalini. Le fatuina o le maualuga o le inisalini e latalata ile masani i le toto o le tagata maʻi ma faʻaalia le fesuiaiga o le tino i le inisalini, o se tasi o togafitiga o inisalini e filifilia e filifilia: a. O le inisalini pupuu e faia aʻo leʻi faia le taumafataga, ma o le inisalini e galue i le gaioiga e faʻatinoina i le aso (i le taimi e momoe ai) poʻo le 2 taimi i le aso (ao leʻi oʻo i le taeao ma i le taimi e momoe ai) e fatu ai le faavae o le hormone. e. O le inisalini pupuu e faia aʻo leʻi faia taumafataga, ma o le inisalini umi e faia 1 poo le 2 taimi i le aso e fatu ai le faavae o le hormone. i. E faalua i le aso, o le inisalini e fai pupuu ma le galue i le taimi e tasi, e faʻapipiʻi faʻatasi, poʻo se sauniuniga o le insulin. g.A o lei faia le taumafataga o le taeao, o le inisalini pupuu ma le inisalini e faia i le telefoni poʻo le tapenaga o le inisalini tuʻufaʻatasia o loʻo faʻatinoina i le taimi e tasi. A o leʻi faia le taumafataga o le afiafi, ua tui le inisalini, ma aʻo lei moe, ua tui le inisalini i le tele o taimi. u. O se tagata gasegase i se tagata e tuʻuina atu ile inisalini e tatau ona faʻalauteleina le sapalai o le hormone ao leʻi 'ai. O faʻataʻitaʻiga o nei tagata e faʻaaogaina toto maualuga ole kulukose toto e le gata ina faʻamauina ai le maualuga ole inisalini, ae faʻapupulaina foi le tuʻuina atu o le homone pe a maualuga le kulūkose pe a uma ona 'ai.
  • 3. Faʻaauau le paleni i le va o dosalini, fualaau paleni, ma gaioiga faaletino. O laulau taumafa na faia e le American Diabetes Association e tuʻuina atu i maʻi poʻo o latou aiga. O nei laulau o loʻo taʻu mai ai le gaʻo o meaʻai, o le malosi o le malosi ma le fefaʻasoaʻiga. O le fomaʻi, faʻatasi ai ma le tagata maʻi, e atiina ae se fuafuaga a tagata taitoatasi. E le gata i lea, ua faamatalaina e le fomai le ala e aafia ai le maualuga o kulukose toto i le tino.
  • 4. Iloiloga e le tagata lava ia o le kulukose toto a. O aso uma, 4-5 taimi i le aso (aʻo leʻi faia taumafataga taitasi ma i le taimi e momoe ai), o le maʻi e fua i le maualuga o le kulukose i le toto toto mai se tamatamailima e faʻaaoga ai fasi uila poʻo se glucometer. e. E tasi i le 1-2 vaiaso, ma soʻo se taimi lava e faʻatonuina ai le inisalini i taimi o le moe, e faʻamalositino le glucose i le va o le 2:00 ma le 4:00. Faatasi ai ma le tele o taimi, o le maualuga o le kulukose pe a uma ona 'ai e fuafuaina. i. Ia fua i taimi uma le maualuga o le kulukose ma le foliga mai o vailaau o le hypoglycemia. O taunuuga o fua uma, o inumaga uma o insulin ma lagona loloto (mo se faʻataʻitaʻiga, faailoga o le hypoglycemia) o loʻo tusia i totonu o se tusi faʻasologa.
  • 5. Faʻamālōlōina o le tulafono o togafitiga o insulin ma meaʻai, fuafua i le maualuga o le kulukose toto ma le olaga. E tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se fuafuaga auiliili o le gaioiga, faʻamaonia mo le tele o tulaga e ono mafai ai, lea atonu e talafeagai ai le fetuunaʻi o togafitiga o le inisalini ma meaʻai. a. Faʻasaʻoina o le togafitiga o le inisalini e aofia ai suiga i vailaau inisalini, suiga i le fua faatatau o fualaau oona eseese eseese o gaioiga, ma suiga i le taimi o le injections. Mafuaaga mo le fetuunaʻi o tui o inisalini ma togafitiga insulin:
  • 1) Lagolago le lagolagosua i le kulukose o le toto i se taimi patino o le aso, e iloagofie i faʻamaumauga faʻamaumauga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le toto kullukose pe a uma le taumafataga o le taeao, e mafai ona faʻaititia le fualaau o le insulin na faia muamua ao lei faia le taeao. I le isi itu, afai o le kulūkose i le va o le taeao ma le aoauli, ua faʻaitiitia, aemaise lava pe a iai ni faailoga o le hypoglycemia i le taimi nei, e tatau ona faʻaitiitia le fua o le inisalini pisapisao poʻo le toto o le insulin.
  • 2) Faʻateleina pe faʻaitiitia i le maualuga o le kulukose o le toto i aso uma (e tusa ai ma lea, e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia le aofaʻi o aso uma o le inisalini).
  • 3) O le isi taumafataga faaopoopo (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a asiasi le tagata maʻi).
  • 4) Gaioiga o le a oʻo mai. 5) O se malaga umi, lagona malolosi (alu ile aoga, teteʻa matua, ma isi).
  • 6) Maʻi faʻamaʻi.
  • 6. Aʻoaʻoga faʻapitoa. E tatau i le fomaʻi ona aʻoaʻo le tagata maʻi e galue tutoatasi i soʻo se siosiomaga. O mataupu autu e tatau i le fomaʻi ona talanoa ma le tagata maʻi: a. Iloiloga e le tagata lava ia o le kulukose toto. e. Faʻasaʻoina o togafitiga o le inisalini. i. Fuafuaina o Meaʻai. g. Gaoioiga faatagaina faatagaina. o. Aloaia, puipuia ma togafitiga o le hypoglycemia. u. Faʻamāina o togafitiga mo faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • 7. Faʻafesoʻotaʻi le tagata maʻi ma se fomaʻi poʻo se 'au o le maʻisuka. Muamua, e tatau i le fomaʻi ona fesili i taimi uma e uiga i le maʻi o le maʻi.Lona lua, e tatau i le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poo se tausisoifua i soʻo se taimi o le aso ma maua ni fautuaga i soʻo se mataupu e fesoʻotaʻi ma lona tulaga.
  • 8. Uunaia o le tagata maʻi. O le manuia o togafitiga malosi ile inisalini e tele lava ina faalagolago i le amio a le tagata maʻi ma lona manao e tau le faʻamaʻi. O le faʻaauau pea o le faʻaosofia e manaʻomia ai taumafaiga sili a aiga ma uo a le tagata maʻi ma le aufaigaluega faafomaʻi. E masani lava o lenei galuega e sili ona faigata.
  • 9. Fesoasoani faʻapitoa. O maʻi e leʻi leva ona amataina le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka soifua maloloina ma o latou aiga e manaʻomia le lagolago a le mafaufau. O le tagata gasegase ma ona aiga e tatau ona faʻaaogaina i mafaufauga o le maʻi ma iloa ai le le mautonu ma e tatau ona tau ai. I totonu o le Iunaite Setete, o vaega faʻapitoa fesoasoani mo tagata lava ia ua faatulagaina mo lenei faʻamoemoe.

Aisea e tupu ai le maʻisuka?

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka (DM) e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le faʻagasologaina o se metotia o le autoimmune lea e faʻalavelaveina ai ni peta beta e maua ai le inisalini. O mafuaʻaga mo lenei faʻaalia o le tino e leʻi faʻasalaina.

Faʻamaumauga taua mo le atinaʻe o le maʻisuka:

  • genis predisposition
  • maʻi o le pancreas
  • gasegase ole gasegase ma le gaʻo,
  • tino inu,
  • faʻamaʻi viral.

Vaʻaiga faʻapitoa, e oʻo mai i le taimi nei, o se mea e feteʻenaʻi. O le mea moni, o aʻafiaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga e faʻatoʻa tofi, ae e le o lona uiga o se tulaga maualuga lava o le atinaʻeina o le maʻi. Afai e lua matua ua maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le avanoa e atiaʻe se togafitiga i se tamaititi e le sili atu i le 17-20%. Afai e tasi le matua o maʻi, o lenei tulaga e faʻaititia i le 4-5%.

E iai le maʻisuka 1 ma le ituaiga 2, ma o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi o loʻo faʻalagolago foi i le insulin.

O se eseesega iloga i le va o ituaiga e lua o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga. O se ituaiga insulin-dependent type 1 ua amata ona avea ma se taunuuga o le le puipuia o sela e maua ai le inisalini, ma o se taunuuga o le faaitiitia o le gaosiga o le hormone e 95%, ma o le mea na gaosia e le tino e le lava e faapaleniina ai le maualuga o le suka.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻasologa o le faʻamaʻi lea e atiina ae ai se talaaga o le gasegase o le gaʻo ma le gaʻo. O le faamaʻi e mafua mai i le puipuiga o le inisalini i le inisalini ma le kulukose; o le taunuuga, o le kulukose e le faʻaaogaina ma faʻapupulaina i le tino.

Ata faʻaleleia

O le faʻamaʻi e faʻaalia i le solia o faiga faʻava-o-tino i le tino. I lenei tulaga, o le mea muamua, o le porotini ma le gaosiga o le gaʻo, o le puipuiga ma le vai o le metabolism o loʻo mafatia. I le avea ai o se tulafono, o lenei fomaʻi e atiaʻe i se talavou. O faʻamatalaga nei e masani ai mo le maʻisuka:

  • faateleina le faʻaaogaina o le vai ona o le fia inu tele,
  • vaivai,
  • vave tele le leiloa o le mamafa, lea eo mai faatasi ma le faateleina o le fia ai,
  • faailoga o le inupia,
  • paʻu o le paʻu ma fuga,
  • faʻateleina le faʻateleina vave,
  • popole le fefe - faʻaleagaina, le mautonu, le fiafia.

O le faʻamaʻi e aʻafia ai tino uma o le tino. E masani ona i ai le faaitiitia o le tino vaaia. O tagata maʻi e faitio i le gaogao ma le le mautonu o pito pito i lalo. Faʻaleagaina o le tino ma le faateleina o le taimi o faʻamaʻi pipisi e faʻaalia ai le maʻisuka.

O se uiga iloga o le manogi o le acetone i luga o le ea, lea e faʻaalia ai le atinaʻe o ketoacidosis.

O se ituaiga o le faʻamaʻi o le inisalini e mafua mai i faʻalavelave matuia. Afai e te le faia fua talafeagai i le taimi lava e iloa ai muamua faailoga, ei ai le maualuga o le lamatia o le maʻisuka.

Ituaiga 2 inisalini ole maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu ona taatele nai lo le ituaiga 1 faʻamaʻi. E masani lava o le faʻasologa o le faʻamaʻi e le manaʻomia ai le inisalini ile inisalini, ma maua ai taui i le faʻaitiitia o le mamafa o le maʻi, meaʻai ma le gaioiga faaletino.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, ituaiga 2 maʻisuka (mauaina ma le matua), ae o le insulin-faalagolago, e tupu. O vaega faʻafomaʻi e puipuia ai siama i siama. O le iʻuga, o le inisalini e le faʻaitiitia ai le kulukose, o le mea lea e faʻalauteleina ai le eletise. Talu ai ona o le faateleina o le manava o le insulin, o le pancreas malfunctions ma ona sela ua faaitiitia ma faaleagaina i le aluga o taimi.

I lenei tulaga, o le togafitiga o le faʻamaʻi e toe faʻafou uma ai le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

Togafitiga o se ituaiga o le insulin-faalagolago o le maʻi

O le DM o se maʻi faʻasolosolo e le mafai ona faʻaumatia. O togafitiga uma e faʻamoemoe e taui ai le maʻi. O le maʻisuka faʻamalosi e mafai ona talanoa i le taimi e masani ai le kulūkose, ma e leai ni osofaʻiga mataʻutia pe vavae ese mai le masani mo se taimi umi.

O le lamatiaga o le faamai o loʻo i ai i le atinaʻeina o faʻafitauli o le fesuiaiga o le matuia, o nisi o mea e faʻaitiitia ai le ola ma oʻo atu i le oti. O le taui o le faʻamaʻi e ono faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli, o lea e avea ma mea e faamuamua mo tagata maʻi taitasi.

  • faʻaiʻuga i aso uma
  • taumafa
  • gaoioiga faaletino
  • puleaina o suka.

O le fuafuaga o le hormones e filifilia e le fomaʻi auai. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi e pipii atu i le togafitiga o le inisalini e fautuaina e le fomaʻi, ae o le maʻi o le maʻi, o le maʻi e pulea le numera o inisiua ma fuataga faʻapitoa.

O le taumafataga ua filifilia e amanaʻia le tele o meaʻai i gaʻo eseese. I le maʻisuka, o le maualalo o le kapeti, o le paleni lelei o taumafa ua faʻaalia. E tatau ona e tausisi i tulafono o se taumafataga maloloina, ia amanaʻiaina le faʻasologa o fuainumera o oloa. O tagata mamaʻi e 'aina sina vaega, ae masani lava, a itiiti ifo ma le fa taimi i le aso.

Ina ia fetuutuunai le lisi ma fuafua le aoga o le togafitiga o le inisalini, e tatau ona fuaina le suka i le tele o taimi i le aso.

O le tagata gasegase e tatau ona faʻatau mai se glucometer fetaui saʻo.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka-faʻalagolago o loʻo faʻamatalaina e le faʻafitauli o le gasegase, o le a tuʻuina ai se faʻamatalaga i le olaga o le tagata maʻi. E masani lava o ia ituaiga o gasegase e matua le fiafia lava. I lenei tulaga, o le togafitiga e tatau ona aofia ai faamalositino ma faaitiitia ai le kalori mea o le lisi.

I le taimi o le faamalositino, o le gasegase o le musele vaivai i le glucose, e masani ona alu i le taumafaina i lalo o avega mamafa. O le tele o maso o loʻo atiaʻe, o le tele foi lea latou te manaʻomia ai le kulukose, o lona uiga o lona maualuga i le toto ua faʻaitiitia ma e sili atu ona lelei le faʻaleleia. O le mea lea, e talafeagai le faamalositino e totogi ai le maʻi.

Faʻasalaga i aso uma

Tusa 1 ole maʻisuka ile maʻisuka ole maʻi ole maʻisuka e manaʻomia i aso taʻitasi ile pule ile hormone administration. I le avea ai o se tulafono, o le inisalini o le togafitiga o togafitiga e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitasi ma ua fetuunai pe a manaʻomia.

O le sini o le hormone o loʻo faʻamanuiaina o le faʻaitiitia lelei o le maualuga o le suka i luga o se vaitaimi. E tele ituaiga o fualaau, e fuafua i le umi o le gaioiga.

O le tagata maʻi e tatau ona aʻoaʻo e faʻalogo i lona tino. O vaega o le togafitiga ma togafitiga e faʻatautaia ai, o le maualuga o le kulukose e mafai ona pa'ū i nisi taimi i se taua taua, lea e mafua mai i le atinaʻeina o le coma. O le mea lea, o le tagata gasegase e tatau ona vaʻaia le va o faailoilo o lona lava tino ina ia tali atu i le taimi i le maualuga o le suka i totonu o le toto ma ia faia ni fua talafeagai.

I le avea ai o se tulafono, o le inisiua mo taimi pupuu o fualaau faasaina ua tuuina mai ao leʻi 'ai. O nei fualaau oona e fesoasoani e taulimaina ai le aofaʻi o kulukose e faʻaleleia vave pe'ā uma ona 'ai. E le gata i lea, faalua i le aso injections o se hormone o gaoioiga faaumiumi, lea e lelei le pulea o le maualuga o le suka i le aso atoa.

O taunuuga o le cholesterol maualuga

Faatasi ai ma le faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le maualalo, o lo latou tele na teuina i luga o le lapisi lapoa, ua tumu i mea filogia ma ua faia ai se pepa o le cholesterol. Ona o lea mea, o le lumenia o toto toto e matua loloto lava le faamatalaina, lea e mafua ai le tafe o le toto e pasia ai. I le aluga o taimi, o lapisi e sili atu, ma le lumen e vaapiapi. E sili atu ona lamatia lenei mea mo vaʻa o le fatu ma le faiʻai. Talu ai ona o taunuuga e ono avea ma se fatu fatu poʻo se taʻavale.

O le mafuaʻaga lenei e tatau ai i tamaitai o le 60 tausaga ona matua taulai atu i lo latou soifua maloloina, talu ai o le tala o le tino o le tino e mafua mai i le faaputuputuina o lipids i totonu o le puipui lapoa.

E faʻapefea ona aʻoaʻo e ola faʻatasi ma se faʻamaʻi?

O le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi le ituaiga o maʻi o le inisalini, o loo i ai se faʻamatalaga patino i le ituaiga olaga, ae e mafai ona e aʻoaʻo e ola ai ma lenei siama.

O le tagata maʻi e tatau ona faʻalogo i lona lava tino i taimi uma ma ia iloa ia iloa sina mea itiiti o le faateleina poʻo le faʻaitiitia i le kulukose toto. O tagata maʻi e fafaga i le taimi. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ona faia se tui ma le pulea o le kulukose. O meaai e maualuga i mea faigofie e gaʻo ai meaʻai.

O togafitiga faʻamalositino ma faʻataʻitaʻiga masani o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli. O se vaega taua o le olaga o le gaioiga faaletino, aemaise lava i le ituaiga 2 faʻamaʻi. E le tatau ona tatou faatagaina le mamafa o le mamafa, o le mea lea o le taumafa ma le taʻaloga o ni soa tumau a tagata gasegase.

E tatau ona manatuaina o se suiga faʻafuaseʻi i le faʻaoʻoina o le suka i totonu o le toto e mafai ona mafua ai taunuuga le lelei - fenumiai, faʻanoanoa. O le aʻafiaga mo le faʻaitiitia po o le faateleina o le suka e le naʻo meaʻai, ae o taimi uma e malulu, atuatuvale ma le aso o le taamilosaga. O lenei mea e faʻatapulaʻaina ai le gaioiga o le maʻi, o le mea lea o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le tatau ona filifilia ni galuega e manaʻomia ai le tele o le faʻamoemoe. Mo tagata gasegase, o le fesuiaiga o le po ma le fesuiaiga o galuega e matua le manaomia, aua e mafua ai ona le atoatoa le gasegase ma mafai ona mafua ai ni faʻafitauli.

Ae ui i lea, afai e te vaavaaia ma le totoʻa lou lava soifua maloloina ma tausisia le togafitiga, o le a le avea ma faʻalavelave i se olaga atoa.

Aisea e tele ai le maʻisuka ma le mea e fai?

E maitauina le gasegase i tagata uma e maua i le maʻisuka, e aunoa ma se faʻasesega. E mafua ona o le le atoatoa i le inisalini i totonu o le toto ma le solia o le gaioiga o le tino. O le taunuuga o le valevalea e mafai ona avea ma se coma. O le a matou talanoa e uiga i auala e tuʻuina atu ai le fesoasoani muamua ma po o le a le mea e puipuia ai.

E le masani ona aliali mai le lelava ma le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o tagata maʻisuka. O le insulin e nafa ma le gaosia o le suka i le tino. O lenei mea e mautinoa ai le galue masani o le ponaivi, maso ma le mea gaʻo. I le maʻisuka malosi, o le 'inisalini na talia' ua le manuia. Faʻaleagaina o le tino popole, vascular and ocular tissues.

O le faiʻai, o tamai vaa, ma le mata o le mata e le lava meaʻai, lea e mafua ai le faaleagaina o fale. O le tagata maʻi e faʻavalea, faʻapouliuligia i mata, vaivaiga e aliali mai i vae, ma le malamalama.

Punavai o le vaivave mo tagata mamaʻi suka:

  • Hypoglycemia - o se paʻu mataʻutia i maualuga o suka. O le tagata gasegase e leai se faʻafitauli, faʻalavelave, faʻavalea o le faʻaaliga, vaivaiga ma le gaioiga. Mafuaaga o le hypoglycemia:
    • se vaitaimi umi o le anapogi i le aso,
    • mauaina o le insulin (aripi) i luga o se manava gaogao poʻo le leai foi o se afaina,
    • tele faamalositino
    • o le maualuga poʻo le leai o le inisalini,
    • itu aʻafia o fualaau
    • le faʻaaogaina o fualaau oona.
  • Hyperglycemia - o le faateleina o le kulukose toto. E lagona e le tagata maʻi le masini malogo, uunaia e urinate. O le fia inu pea.O faʻasologa o Dizzy e faʻasolosolo ma eseesega.
  • Maʻi faʻamaʻi ma le faʻamaʻi. Lavea i le toto faʻasolosolo faʻatasi ma le tele o tagata gasegase e maua i le suka suka. O le faʻamaʻi e faʻaalia o ia lava o se taunuuga o faʻafitauli i le cardiovascular system. E tupu mai le palasi mai suiga faafuaseʻi i le mamafa.
  • O le neuropathy o le maʻi suka o se faʻalavelave matuia o faʻamaʻi suka, e mafua ai le faʻaleagaina o neula ma le gaʻo. Ole maualuga o le fatu o le tagata mamaʻi, o le mamafa o le tino, le afaina o le tino, pipisi.
  • Matelaina o le maʻisuka - faʻaleagaina ai ipu o le retina i tagata mamaʻi ma le suka suka. E tusa ai ma fuainumera, o lenei faʻalavelave ua matauina i le 85-90% o tagata gasegase. O loʻo i ai le fogging i mata, "lago", faʻafano i le retina. Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaaliga, o le tagata maʻi e faʻavaivaia faifaipea, lea e oʻo atu ai i le valea.

O le paʻu i totonu o le suka suka i totonu ia te ia lava o le logo muamua o se osofaʻiga o loʻo oʻo mai. O le malaise e tuʻuina mai ma faʻamaʻi nei:

  • matuai galala
  • matagogo
  • faigata le manava
  • fatu fatu
  • tinisitus
  • mata maso mata
  • vaivaiga i luga o vae seia oo i le gaogao,
  • faʻaoga faifaipea,
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • taoto ma vili
  • luga o galuega
  • toilalo tulaga.

O le faiʻai o le tagata maʻi, o loʻo mafatia i le hypoxia (le lava o le okesene), e maua ai le tiga i maso. O le tagata gasegase e amata ona gaogao, vaivai tele, faʻamalosia le faʻamalosi, faʻavalea. O faʻalavelave sili ona ogaoga ona o ia ituaiga o mafuaʻaga e mafua ona o le le lava o le insulin. E mafua ai le ketoacidosis - o le soliga o le gaosiga o le gaʻo, ma le kososis - o le matelaina o le tino.

E le gata i le lisiina o faailoga, ae o le maʻi o loʻo i ai se faʻalogologo faʻalogo ma se toilalo o le malamalama. A aunoa ma se fesoasoani, e ono maʻi le tagata maʻi i se suiga mulimuli ane i se coma.

I le i ai o nei faailoilo, e tatau ona vave valaʻau i se falemaʻi.

O tagata maʻi e maua i le suka e masani ona iloa le gaoia. E iloa lelei e tagata maʻi le auala e amio ai i ia tulaga. Ae ui i lea, ei ai taimi e le mafai ai e le tagata gasegase ona tuʻuina atu se fesoasoani ia i latou lava.

Muamua lava, matou te taʻua o se falemaʻi. O taunuuga o se osofaiga e mafai ona sili atu ona le mafaamatalaina. Aʻo tatou faʻatali mo fomaʻi, o le a tatou faia se faasologa o taga:

  1. Matou te nofo pe taoto le tagata maʻi i se tulaga lelei ina ia mafai ona malolo.
  2. Matou te aioi atu ma le faanatinati i le tagata gasegase e 'ai le selu, o se lole po o se fasi suka e talafeagai.
  3. Matou te tatalaina avanoa i le ea. Faʻasalaga mamafa, tatou te faʻaaogaina se tagata e faʻaleleia.
  4. O le a tatou faia se tui o le kulukose - 40% fofo, pe a iai se tomai. O loʻo maua e le suka suka ia i latou.
  5. Tuu se solo malulu i luga o le muaulu o le tagata maʻi. Afai e mafai, o le a matou faia se kulimi o le vineta. O lenei mea o le a fesoasoani ai vasospasm ma faʻafoʻi le manava o le maʻi.
  6. Tuʻuina i le tagata maʻi se laulau e faʻaleleia faiga faʻavae, e fai ma faʻataʻitaʻiga, cinnarizine, mildronate, motilium.
  7. Fua le toto toto. I le tulaga o se faʻateleina pe faʻaitiitia, ia tuʻuina atu se fualaau faʻamautu.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona ave se tusi ma fautuaga pe a tupu se osofaʻiga, tui tui, vailaʻau vasodilator, faʻaulu.

E leai se tasi e saogalemu mai faʻamaʻi o le maʻisuka, e oʻo lava i le vaivai o le maʻi suka.

O le auala sili e faʻaumatia ai se osofaʻiga o le puipuia lea o faʻafitauli o le maʻi. O tagata mamaʻi o loʻo mafatia i maʻi gaʻo ua faʻamalosi e pipii i se meaʻai. E le tele naua tapulaʻa i luga o le tele o meaʻai, ma o le tele o meaʻai e tatau ona taofiofia.

O gasegase e tatau ona tuʻuina atu i le tino se aofaiga tele o vai mama e leai ni paʻu e faʻamauina ai le paleni vai masima. E taua tele le taofia o le faʻamalolo.

O le pancreas e faʻamalamalamaina le bicarbonate - o se vaifofo vai e fesoasoani e faʻaseseina ai le siosiomaga oona.Faatasi ai ma le leai o se vai i totonu o le tino, o le mea muamua e gaosia ai le u. Inisalini o loʻo i le nofoaga lona lua.

E fia le malosi e manaʻomia e le tino? E fautuaina mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e inu ni ipu tioata se lua o le taeao i luga o se manava gaogao ma aʻo lei faia le taumafataga. Naʻo vai mamā e talafeagai. Tea, kofe, suamalie ma glucose e fegalegaleai leaga.

O le ava o le a na ona faʻaleagaina ai le tulaga. O se mea e le mautonu e faʻamautuina e le ava le suka i le taimi muamua. Ae pe a vaeluaina, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto ona o le faʻamalaina.

O le fatu o se maʻi o le maʻisuka o le tino e le mafai ona feagai ma le gaosia o le suka. O le mea lea, o oloa e aofia ai le "oneone" papaʻe e le aofia ai le taumafataga. O falemaʻi ei ai le tele o vailaau suamalie.

Faʻamatala le tulafono masani o togafitiga:

  • faʻamalositino i aso uma
  • faʻamalolo le gaioiga faaletino,
  • Faʻaaloalo i meaʻai
  • tausia o le paleni o le vai,
  • mataʻituina o le maualuga o le suka,
  • pasia se suʻesuʻega masani,
  • vaʻaia faʻamatalaga ma tioata (pe a manaʻomia),
  • le faʻaaogaina o mea faʻalogo (i le tulaga o le faʻalogologo)
  • tuuese o masaniga leaga,
  • puipuiga o le tele o tupe mama,
  • tuʻuina atu o le tino ma vitamini ma minerale (i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

I se maʻi o le maʻisuka, e taua le siakiina e le aunoa o le kulūkose toto. Afai e masani ona tupu le vevela, e tatau ona faia se suʻega e iloa ai le mafuaaga o le maʻi. O le fomaʻi fesoasoani o le a fesoasoani e faʻamautinoaina maʻi e fesootaʻi ma le maʻisuka ma faʻamalosia togafitiga e faʻaitiitia ai osofaʻiga ono mafai.

Punaoa faʻaaogaina: maʻisuka

O le faʻamaʻi e tele faʻaʻailoga: o le galala masani, faʻasolosolo faifaipea, faʻalauteleina o le manaʻo, vaivaiga ma le vaivai. Ma le faʻaopoopoga, e oʻo lava i manuʻa laʻititi e sili atu le malosi nai lo le masani E masani ona aliali mai le vevela. O taunuuga o le alualu i luma vave o le faamai e sili ona matautia. E i ai se tulaga lamatia o le paʻu ma le faʻaleagaina o le myocardial, o le gau, o le gangrene o pito (mate maliu). E mafai e se tagata ona tauaso tauaso pe paʻu i se paʻu.

E lua ituaiga o suka suka - ituaiga 1 ma le ituaiga 2. O tagata maʻi e masani ona faitio i faʻamaoniga o loʻo i totonu o le faʻamaʻi, o le masani masani o le valea. E taua le suʻeina poʻo le a le mafuaʻaga o vaivaiga ma pe mafai ona taofi le osofaʻiga.

E uiga uma i mafuaʻaga o le vevela i le maʻisuka

O le faateleina i le tulaga lautele o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faaoso ai le gaioiga, vaivai, ma se tulaga o vaivaiga lautele.

Afai e sili atu le masani i le lima taimi, o faitioga e faitioina ai faafitauli ma paleni, leiloa le tumau o le mafaufau, ulu o le ulu.

Faʻaleagaina ona o le ituaiga 2 maʻisuka e mafua mai i:

  1. Anapogi i le aso atoa
  2. O le tuiina o le inisalini i luga o se manava gaogao, mulimuli ane le amanaiaina le manaʻoga mo se meaʻai,
  3. Faateleina gaioiga faaletino,
  4. Faʻateleina pe le lava le inisalini e faʻaaoga
  5. Faʻafitauli matuia i vailaʻau faʻatonutonuina
  6. Le faʻaaogaina o le ava, ava malosi ava malosi.

E masani lava, o le vevela i le maʻisuka e mafai ona tupu ona o mafuaʻaga ua faʻaalia i lalo.

  1. Laasaga sese o le togafitiga o le inisalini ma isi fualaau o le suka. O lenei mea e mafai ona mafua ai tulaga o le hypoglycemic, pe, i se isi itu, maualuga maualuga o le suka toto. O mataupu uma e lua e taʻitaʻia ai faʻamatalaga faʻaalia.
  2. O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e mafai ona i ai se itu taua.
  3. O le hypoglycemia ma le hyperglycemia e mafai ona atiae mo mafuaaga e le fesootai i togafitiga o le faamai. O tulaga faʻalavelave, tausamiga e leʻi mafaufauina, faʻamaʻi pipisi e tuituiina ai le tino mai lona paʻu masani, lea e mafua ai le faʻaleagaina o le gaʻo o le gaʻo.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa o maualuga maualuga o le suka e mafua ai le faʻamalaina, o lona uiga o le faamalolo. O lenei tulaga e aʻafia ai suiga faʻavaomalo e fesootaʻi ma le fesuiaiga i le faiga o anaerobic.

E lagona e tagata lenei mea o le tiga o le musika ma le gaogao. I lenei foi taimi, e amata ona mafatia le faiʻai mai le hypoxia, le leai o se okesene. O lenei mea e faʻaalia i le soliga o le faʻamaopoopoina, vavave ma le tele o vaivaiga, moe. O le lelei o loʻo faʻaitiitia.

O aiga ma uo vavalalata o le maʻisuka e tatau ona nofouta i le i ai o le faamai, aua e masani ona tupu e le maʻi lava ia ni faʻaaliga o fua o le suka, ma e mafai e le tagata ona vaʻaia ua afaina pe ua tulaʻi mai le hypoglycemia. Ole mea lea e mafai ai e oe ona vave faʻamautu le maualuga o le suka e aunoa ma le valaʻau i se falemaʻi ma falemaʻi i le falemaʻi, faʻapea foʻi le puipuia o le atinaʻeina o se coma.

  • Hypoglycemia - o se paʻu mataʻutia i maualuga o suka. O le tagata gasegase e leai se faʻafitauli, faʻalavelave, faʻavalea o le faʻaaliga, vaivaiga ma le gaioiga. Mafuaaga o le hypoglycemia:
    • se vaitaimi umi o le anapogi i le aso,
    • mauaina o le insulin (aripi) i luga o se manava gaogao poʻo le leai foi o se afaina,
    • tele faamalositino
    • o le maualuga poʻo le leai o le inisalini,
    • itu aʻafia o fualaau
    • le faʻaaogaina o fualaau oona.
  • Hyperglycemia - o le faateleina o le kulukose toto. E lagona e le tagata maʻi le masini malogo, uunaia e urinate. O le fia inu pea. O faʻasologa o Dizzy e faʻasolosolo ma eseesega.
  • Maʻi faʻamaʻi ma le faʻamaʻi. Lavea i le toto faʻasolosolo faʻatasi ma le tele o tagata gasegase e maua i le suka suka. O le faʻamaʻi e faʻaalia o ia lava o se taunuuga o faʻafitauli i le cardiovascular system. E tupu mai le palasi mai suiga faafuaseʻi i le mamafa.
  • O le neuropathy o le maʻi suka o se faʻalavelave matuia o faʻamaʻi suka, e mafua ai le faʻaleagaina o neula ma le gaʻo. Ole maualuga o le fatu o le tagata mamaʻi, o le mamafa o le tino, le afaina o le tino, pipisi.
  • Matelaina o le maʻisuka - faʻaleagaina ai ipu o le retina i tagata mamaʻi ma le suka suka. E tusa ai ma fuainumera, o lenei faʻalavelave ua matauina i le 85-90% o tagata gasegase. O loʻo i ai le fogging i mata, "lago", faʻafano i le retina. Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaaliga, o le tagata maʻi e faʻavaivaia faifaipea, lea e oʻo atu ai i le valea.

Aisea e taofia ai e le pancreas le faatupuina o le taua matautia? O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka o se taunuuga o le faʻaleagaina o le gaioiga o le tino puipuia. Na te iloa fulu o sela e pei o fafo ma faʻaumatia i latou. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e vave ona atinaʻe i le laʻititi, talavou, talavou. O le maʻi e tupu i nisi o maitaga, ae e pasi pe a uma ona fanau. Ae ui i lea, o ia fafine e mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi II.

O a mafuaaga mo lenei mea? E oʻo mai i le taimi nei, e na o na o mafaufauga. Ua talitonu saienitisi o mafuaʻaga ogaoga e mafua ai le ituaiga maʻi o le inisalini e mafai ona:

  • viral infections
  • afaina o le autoimmune
  • ogaoga o le ate
  • faʻasologa o togafitiga
  • vaisu i suti
  • mamafa tele
  • faʻanatinati, atuatuvale.

O le maʻi suka e mafua ai le tele o le faaletonu i le gaioiga o totoga a le tagata, ma e maualuga lava le maualuga o le suka e le mafai ona tumau e aunoa ma ni taunuuga mo se taimi umi. O se faʻamatalaga tutusa masani mo tagata uma e mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. E faigata ona aloese mai foliga vaaia, ae ia iloa mafuaaga mo lona tupu, e mafai ona e taumafai e aloese mai ai. Faatasi ai ma mafuaʻaga autū o le vevela tumau, e tatau ona maitauina:

  • se fua o le inisalini ua le saʻo le filifilia, lea e talafeagai mo le togafitia o le ituaiga muamua, ma i nisi tulaga, o inisiua e tatau ona tuʻuina atu i tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua,
  • hypoglycemia lea e tupu i le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini poʻo vailaʻau faʻasolosolo, ma le le lava o taumafa,
  • paʻua / faateleina i le toto maualuga ona o le faaleagaina o lapisi,
  • neuropathy e mafua mai le faaleagaina o neu,
  • hyperglycemia - o se taunuuga o le le lava o le inisalini, o le maualuga o le suka o le suka o le maualuga e maualuga, o le tala o le hormonal ua faʻalavelaveina, o le tino ua faʻamaʻavaʻaina ma lona fesuiaiga i le faiga o le metabolism anaerobic.

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • Se fua faatatau saʻo o le inisalini, e le mafai e tagata gasegase e iai ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Hypoglycemia - faʻaalia o ia lava i se toso malosi i le suka (glucose) i totonu o le toto, ona o le le lava o mea taumafa.
  • O le hypoglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le mauaina o vailaʻau faʻaaogaina mo ituaiga uma o le maʻisuka.
  • O le faʻaauauina pea o le kulukose i le faiʻai e faʻaalia i le manino ma le faʻamaopoopo o galuega a le tino atoa. O le le lava o le suka o le toto e mafua ai le vevela ma vaivaiga lautele i le tino o loo i totonu o le maʻisuka.
  • O le palasi i le maʻisuka e mafai ona o mai faatasi ma le maualalo o le toto maualuga, arrhythmia, palpitations, ma le vaivai tele. O nei faʻaʻailoga e faʻaalia ai le i ai o le neuropathy o le maʻisuka.
  • Hyperglycemia - maualuga maualuga toto. Ona o le le mafaia o le pancreas e maua mai ai le maualuga o le inisalini poʻo le faʻamalosia e faʻaaogaina le fualaau faasaina, o le faateleina o le kulukose toto e mafai ona mulimuli mai. Ma o lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le hormonal.

O le Hyperglycemia e matautia foi aua o nisi tulaga o loʻo i ai le faʻalalauina o le tino ma le fesuiaiga agai i le metabolism anaeropi.

O le glycogen ua maeʻa, o le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina, o le mea lea o le vaivaiga ma le vaivai. O lenei mea e mafua mai i foliga vaaia o gaogao ma tiga i maso, e pei o le lactic acid e maua i totonu.

Taua! O le siosiomaga o le maʻisuka maʻi e tatau ona manino i luga o le auala e taulimaina ai na uiga ina ia, i le faailoga muamua o le vevela poo le hypoglycemia, latou te vave faʻaaogaina le mafuaaga ma mafua ai le leai o le suka suka.

Ina ia aloese mai le maʻi o loʻo pau i se paʻu poʻo le oti foi, o le tuiina o le kalukago e faʻaaogaina.

Ketoacidosis e mafai ona avea ma isi itu o le hyperglycemia. I le avea ai o se tulafono, e tupu i tagata mamaʻi e le o pulea le ala o latou maʻi. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, o le a amata e le tino ona talepe i lalo ona gaʻo ma gaosia ai tino o le konetone.

Faatasi ai ma le sili atu o le ketone i le tino, o le elemene o le toto e faateleina, lea e tau atu ai i na faailoga:

  1. vaivaiga
  2. taʻavale
  3. sosogi o le acetone mai le ooto,
  4. fiainu
  5. luga o galuega
  6. faʻanoanoa vaaia.

O le faʻamaonia o le ketoacidosis, o le inisalini faifai pea o le inisalini ma le toe faʻaleleia o le paʻu o le vai e manaʻomia. I le tele lava o tulaga, o le faʻasaina i taliga, vaivaiga lautele, faʻapouliuligia o mata ua faaopoopo i le vaivai.

I faʻamuamua o le ketoacidosis, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi, talu ai e mafai e le tagata lava ia ona faʻataʻitaʻiina ni aʻafiaga le talafeagai.

O le maʻisuka e masani ona mafatia i le faʻaauau poʻo le faasolosolo taimi o le vevela. O le gasegase ma le maʻisuka e tupu mo mafuaaga eseese. Ina ia taofia le alualu i luma ma faaleleia le ala o le faamai, e tatau ona iloa le mafuaaga autu o lenei tulaga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le seneturi 21 senituri. O le mafuaʻaga autu o lenei maʻi o se olaga le talafeagai ma le faʻaaoga soo o selu poʻo muffins. O lenei suʻesuʻega ua faʻamautuina lata ane i le 50-55 tausaga.

Suga o se mea taumafa meaai mo le fausaga o sela. Ina ia aʻafia, e te manaʻomia le inisalini ma ona atigipusa.I le maʻisuka, o le fesoʻotaʻiga moni e faʻalavelaveina, ma o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina.

I totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai ni mea e gaosia ai le suka e ala i le salalau. O mea e le o le insulin e faalagolago i le tino, o namu finauga, o le retina, ma le puipui i totonu o vaʻa toto. O aʻafiaga autu o le faʻamaʻi e mafua mai i le faateleina o le faʻaleleia o le suka i totonu o mea e faalagolago i le insulin.

O le atuatuvale e faalagolago i mea eseese. O le taatele:

  • fua o le inisalini le saʻo,
  • maʻisuka neuropathy. I lenei tulaga, faʻaitiitia le mamafa, faʻavaivaia ma faʻalautele le vaivai,
  • o le faʻaitiitia o le pa'ū i le maualuga o le suka ona o le leai o se meaʻai (o se maʻi e taʻua o le hypoglycemia)
  • o se faʻafitauli matuia i le aveina o vailaʻau e faʻaaoga mo ituaiga maʻisuka e lua,
  • faateleina le maualuga o le suka, o lona uiga o le hyperglycemia. Atonu e mafua mai i le mea moni e le mafai e le pancreas ona faʻaleleia atoatoa le aofaʻiga o le inisalini poʻo le puipuiga o le tino e le faʻamalosi i inisiua o lenei vailaʻau.
  • leai se suka toto
  • toto maualuga

Faailoga o le maʻisuka

E tele filifiliga mo le faʻavasegaina o se faʻamaʻi. Endocrinologists i faiga masani faafomaʻi i aso uma e iloa ai ituaiga o maʻisuka autu nei: o le insulin-dependent (I) ma le non-insulin-dependent (II). I le tulaga muamua, o le maʻi e mafua ona o le pancreas e maua ai le inisalini laitiiti. I le lona lua - ona e le mafai ona faʻaaogaina e sela ma maua ai foi se faaletonu o le kulukose.

O ituaiga uma o le maʻisuka e tele ituaiga o faʻamaoniga tutusa. E ese lava i latou i le ogaoga. O faailoga o le ituaiga I maʻi e sili atu ona malosi, susulu ma foliga faafuasei, vave. O tagata o loʻo mafatia i se maʻi o le ituaiga II e masani ona le iloa mo se taimi umi latou te maʻi ai. O le malaise lautele e faigofie lava ona natia mea moni na maua. Ae ui i lea, o le maʻisuka ua lauiloa mo se taʻi tolu o uiga iloga. O lenei:

  • le fia inu
  • faʻateleina le faʻaleleia o le urine,
  • lagona tumau o le fiaaai.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia nisi faʻamaoniga. O nei maʻi e tele, i tagata matutua e masani ona tupu:

  • tiga faʻama,
  • "Omea" tofo i le gutu,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu, faʻamaʻi pipisi,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • faavaivaia le sasaina i le tino,
  • ulu matua
  • toso ifo
  • tigā
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻafitauli i le malulu
  • toesea mamafa
  • vaivaiga maso
  • malepelepe.

Faʻaaliga faʻapitoa

Tesea, pe a ulu le ulu, o le faailoga taatele lea o le maʻisuka 1 ma le 2 faitioina. O mafuaʻaga o le vertigo muamua ma taimi uma mulimuli ane e mafai ona ese uma, ae ui i lea, o le tele o taimi latou te aʻafia ai i le le mautonu o mea faʻapipiʻi ma faʻamaʻi pipisi i le mafaufau.

O le maʻisuka o le vevela e masani lava ona o mai faatasi ma le vomiting, gasegase, poʻo le faateleina o vaivaiga. Ina ia faʻamalamalama faʻamaoniga i tulaga taʻitasi, e tatau i le tagata maʻi ona saili le fautuaga a se neurologist. I le avea ai o se tulafono, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faia o se totogi maoti, togafitiga o fualaau faasaina, faapea foi ma meaai paleni.

I le taimi o le vevela, e foliga mai i le tagata gasegase o mea o loʻo siomia ai o ia o loʻo gaoioi i se liʻo, sauni e taamilo, pe o se mafaufauga sese e fatuina o loʻo ia taamilo. Aiseā e le faʻafememeaʻi ai le faʻamaoni i le maʻisuka ma le eseʻesega uiga ese mai fafo i le faʻalavelave? Mo se faʻataʻitaʻiga, pei o:

  • Veilua pe matala mata
  • O se lagona o le le mautonu po o le leiloa puupuu o le malamalama,
  • Sensation o le savali le mautonu, le atoatoa,
  • Sensation o vaivaiga, taotoga, fenumiai ma le le mautonu i vae.

O nei faʻaʻailoga atonu o ni faʻasesega eseese o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ae e masani ona le fesootaʻi ma le vevela ma e le muamua.

Afai o le maʻisuka e mimilo, o le faailoga muamua lea o se osofaʻiga o loʻo oʻo mai. Le leai o se okesene i totonu o le faiʻai e mafua ai foliga o tiga i totonu o maso. O le tagata gasegase ua i ai tulaga faʻamalosia, faʻaletonu le faʻamaopoopoina ma le faʻasalalauga i avanoa, o loʻo i ai se vaivaiga malosi.

O le faʻalavelave tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le inisalini o le tino, lea e mafua ai ona soli le gaosiga o le carbohydrate.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻalogo, mulimuli ane le leiloa le mafaufau. A aunoa ma fesoasoani faʻapitoa, e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o le maʻi suka. O le faʻaaliga autu o se osofaʻiga e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi o se falemaʻi.

Togafitiga - umi ma faifai pea

O se tagata ua maua i lenei mea e tatau ona iloa: e le mafai ona fofoina atoa se ituaiga o le insulin e faalagolago i le maʻi. Na o fualaau lava ia e le fesoasoani pe a - e tatau ona lelei meaʻai. Togafitiga e tatau ona avea ma se auala fou o le olaga. O le mea e sili ona taua o le faatumauina lea o le maualuga o le suka i le tulaga sili ona lelei (e le maualuga atu nai lo le 6.5 mmol / l), pe a le mafai ona aloese mai ni faafitauli ogaoga.

E tatau ona e siaki lou tulaga i se glucometer i le tele o taimi i le aso. E fesoasoani le suāuʻu e vave faʻafetaui le fua o vailaʻau ma mea taumafa. I le uluai laasaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o togafitiga e masani lava ona amata i fua o le suka. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, e masani lava ona e fesuiaʻi i le iniseti o le hormone pe faʻaopoopoina uma.

Inisalini togafitiga

O togafitiga mo le togafitiga o faʻamaʻi o le ituaiga II o le suka e filifilia taitoatasi. I aso nei, o le togafitiga o le inisalini o se auala aoga e taofia ai le togafitiga ona o togafitiga lelei. O fualaau popo nei o Glyformin, Glucobay, Dibikor ma Eslidin. Inisalini mo le tuiina - Toto, Rinsulin, Insuman ma isi.

Mea ua faatagaina

O le mataupu faavae o le taumafataga o le maua lea o le sili atu le lelei o calories ma gaʻo, ma le maualalo o le gaʻo. Ma o le fesuisuiai i le kulukose i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le a le aoga. O se faʻatagaina malosi i luga o le maualuga o kalori ma mea suamalie. Afai e te mulimulitai i lenei tulafono o meaʻai, o le a faʻagasolo le alualu i luma o le maʻi.

E tatau ona e 'aina se mea itiiti, ae masani lava, i le 5-6 faʻasalaga. O meaai paleni ma maloloina e aofia ai:

  • vailaʻau kuka sipeti, soupisi, soupeti, soupeti, okroshka,
  • falaoamata (faatapulaaina)
  • totoʻa manu, moa,
  • iʻa ma iʻa,
  • fualaau faisua (tamai pateta),
  • meaʻai susu ma le susu susu,
  • falaoamata falaoamata e le afaina,
  • fualaau suamalie ma suamalie,
  • meainu - faatasi ai ma suamalie,
  • meli

Cholesterol mo fafine pe a ma le 60

O le masani masani o le cholesterol i fafine e tumau lelei mo se taimi umi. Ae a oʻo atu i le misa, o tausaga taʻitasi e amata ai ona tupu le faailoga. Iloiloina le maualuga o le cholesterol i fafine e mafai ona faia e ala i suega suʻesuʻe.

O le masani o le toto cholesterol toto i fafine pe a mavae le 60 tausaga o loʻo i le laina mai le 4 i le 7 mmol / l. Mai le 65 ma le matua, o le maualuga o le maualuga o le toto o le cholesterol e tusa ma le 7.9 mmol / L.

Afai o le faailoga e tosoina lenei tuaoi, o lona uiga o le lamatiaga o le atiina ae o faʻamaʻi pipisi e faʻateleina le tele, ma e manaʻomia lou sailia fesoasoani faafomaʻi mai se fomaʻi. O masani masani o le lipoproteins maualalo o le 60-65 tausaga e fesuiaʻi i totonu o le 2.5-5.8 mmol / L. I le 65 o tausaga, latou te paʻu lemu ma ua seti i le 2.3 - 5.7. HDLs i le mavae ai o le 60 tausaga ua faʻatuina i le lautele o le 0.9-2.3 mmol / L.

E taua le iloa o le a oʻo i le taimi, o le faʻatupulaʻia o gaʻo i totonu o le tino e suia. O loʻo i ai se faʻagasologa o se siʻitia laʻititi i le faailoilo ma ua manatu lenei mea o le masani.

Mo se iloiloga maeʻaeʻa o le setete o le cholesterol i fafine pe a uma le 60 tausaga le matua, e manaʻomia le siaki pea o le suʻesuʻeina o lipid.

Aʻo faʻamatalaina faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, e tatau i le fomaʻi ona amanaʻiaina e le gata i le tausaga o le maʻi, ae o isi foʻi mea.O nei mea e aʻafia ai le taimi, le i ai poʻo le leai foi o faʻamaʻi ma le oncology.

Vaega o lamatiaga

O le tele o mea e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol toto i fafine peʻa ua 60 tausaga. O mafuaʻaga autu e mafua ai le:

  • Tulaga faʻateʻa - afai o se tasi o matua ei ai le faaletonu o le lipid profile, ona tusa ai lea ma tulafono o genetics e mafai ona maua e se tamaititi.
  • E le o le mea e sili ona taua le taumafataga, ae e iai foi se nofoaga e tatau ai. E tusa ma le 350 mg o le cholesterol i le aso e ulu atu i le tino o le tagata ma meaai. O le lamatiaga e faʻapupulaina i se faʻalavelave faʻalavelave, o lona uiga, i le faʻaaogaina o le tele o meaʻai vave, mayonnaise ma sau sau, faʻapea foʻi ma mea e gaosia ai keke.
  • Hypodynamia poʻo le maualalo o le tino - e afaina ai le maualuga o le lipid levels ona o le vaivai o le malosi o le tino. Faatasi ai ma le faʻamalositino faaletino, o le lipid profile e oʻo mai i le tele o taimi.
  • O le mamafa o se fesili e le mafaamatalaina pe sili atu le mamafa ma le maualuga o le cholesterol ma pe oi ai se sootaga ma lenei mea. Ae ui i lea, o suʻesuʻega ua maua ai e sili atu ma le afa o tagata maualalo o loʻo mafatia i lipine lipid maualuga.
  • Faʻafitauli i totonu o le fulufulu oona - o le galuega a lenei okeni endocrin ma le cholesterol e fesoʻotaʻi. O le taimi lava e fai ai le vevela o le thyroid, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le hypothyroidism, o le faʻateleina o le lipids e faʻaleleia.
  • Faatasi ai ma faafitauli i le gaioiga o le ate ma fatuga, o loo i ai foi se naunautaiga e faateleina le cholesterol.
  • Fomaʻi - ei ai vaega o vailaʻau e mafai ona aʻafia ai gaʻo gaʻo mo le leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, fualaau oona, o fualaau oona e faʻateleina ai le tele o cholesterol toto.

O le tele o mea e tutupu i le talafaasolopito o le tagata maʻi, o le tele foi lea o le faateleina o le maualuga o le lipid profile i lona tino.

Lower cholesterol

Ina ia faʻaitiitia lenei faʻamaoniga i totonu o le toto, matou te faatulagaina muamua a matou meaʻai. O le taumafataga e faigofie tele i lona faʻatinoina. Muamua lava, tatou te vavaeeseina mea uma suamalie ma le manava. Faʻasalaga, e mafai ona e suʻe fua ma fua.

E le gata i lea, afai e te filifilia, e lelei tele le 'aina uma o fualaau aina nai lo le inuina o se ipu vai suamalie, talu ai o le a maua foi e le tino ni fiva.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E tatau ona aloese mai le tele o ituaiga o aano o aano o manufasi, iʻa, ulaula, sola, ma lactic acid o oloa gaʻo maualuga. Tuʻua le ava malosi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻateleina o le taumafa o le pia e mafua ai le osooso malosi i le "leaga" lipids.

Ina ia faʻaitiitia le lipids i totonu o le toto, ia mautinoa ia faʻaaogaina le tele o fiber. O fualaau faisua fou ia, fualaau aina, laumei, fatu atoa, ma isi. O fua o susu susu e mafai ona faatagaina na o le maualalo o le gaʻo.

O se faʻaopoopoga i se taumafataga talafeagai o le a faʻaaoga lelei ma faʻaaogaina le ulaula. Afai, mulimuli i se taumafataga ma le olaga saʻo mo se taimi umi, o le lipid parameter do not return to normal, ona fautuaina ai lea e toe faʻaaogaina le togafitiga fualaau.

O le maʻisuka e le o le insulin-toto e maʻi: o le a, pe faapefea ona taulimaina

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, poʻo le le o le inisalini e faalagolago i ai, o se faʻamaʻi faʻasolosolo ma le atinaʻeina o maualuga o le suka i le toto. E tupu lenei mea pe ona o le faʻaititia o le faʻaopoopoga o le hormone o le pancreas, poʻo le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le lagona o sela i ai.

I le mataupu mulimuli, ua fai mai o se tagata e atiina ae le faʻamalosia o insulin. Ma e ui lava i le mea moni e faʻapea i le amataga o le faʻamaʻi i totonu o le tino, o se faʻamaonia pe sili atu foi o le hormone o loʻo faʻapipiʻiina.

I le isi itu, o le hyperglycemia e le masani ai e taʻitaʻia ai totoga uma.

O mea e tatau ona e iloa e uiga ile maʻi suka e le o le insulin

Muamua lava, matou te maitauina o le maʻisuka e faʻaalia i le maualuga o le kulukose o le toto. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e se tasi lagona e pei o le faateleina o le urination, faateleina le vaivai. E maua mai i luga o paʻu manu, e le mafai ona faʻaumatia. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona avea ma faʻaaliga, leai se manatua ma le faʻalogo, faʻapea foi ma isi faafitauli.

Afai e le pulea le maʻisuka ma e le saʻo, lea e taatele, ona mate loa lea o se tagata. O mafuaʻaga o le oti o le gangrene, o pathopsis cardiovascular, o le faʻaiʻuga o le taimi mulimuli o le taimi.

O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka e masani lava ona atiae i le vaeluaga o tausaga - i le mavae ai o le fasefulu tausaga. Talu ai nei, e ui i lea, o se faʻamaʻi ua tupu tele i tupulaga talavou. O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi o le lē paleni, o le mamafa ma le leai o se faʻalositino.

Afai e le togafitia lenei ituaiga o suka, ona oʻo lea i le gasologa o tausaga e avea ma insulin-e faalagolago i le le lava o le insulin i le tino ma le tau le lelei mo le hyperglycemia. I aso nei, e seasea ona oo mai lenei mea, ona o le tele o tagata gasegase e maliliu mai i faʻafitauli ona o le toesea poʻo le togafitiga le talafeagai.

Aisea e mafua ai le inisalini o le tino

O le hormone sili lea ona taua e pulea ai le kulukose o le toto. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o ona mea i totonu o le toto ua faʻatulafonoina. Afai o nisi mafuaaga e taofi ai le gaosiga o le inisalini (ma e le mafai ona totogiina lenei tulaga i le tuiina o le inisalini), ona vave maliu ai lea o le tagata.

E manaʻomia ona e iloa i totonu o se tino ola maloloina o se vaega vavalalata o le maualuga o le suka o le toto. E na o le faʻavaeina e faia i se faʻavae faapena, faʻafetai i le inisalini.

I lalo o lana gaioiga, o le ate ma muso sela e tuai le glucose ma liliu ai i le glycogen. Ma ina ia mafai ona toe foi mai le glycogen i le kulukose, e manaʻomia le glucagon, lea e gaosia foi i le pancreas.

Afai e leai se glycogen i le tino, ona amata lea ona gaosia le kulukose mai le protein.

E le gata i lea, o le inisalini e maua ai le liua o le kulukose i le gaʻo, lea e teuina i le tino. Afai e te 'ai le tele o mea taumafa e maua i le gaʻo, o lona uiga o le toto o le ai ai pea le maualuga o le inisalini. Ona o lenei mea, e matua faigata lava ona leiloa le mamafa. E le gata i lea, o le tele o le inisalini i totonu o le toto, o le sili atu ona faigata o le leiloa o le mamafa. Ona o nei faʻafitauli i le metabolism o carbohydrates, o loʻo maua ai le maʻisuka.

Faitau foi: Pe maua le maʻisuka?

O faʻapogai autu o le maʻisuka

O le maʻi e amataina malie. E masani lava e le iloa e se tagata e uiga i ai, ma o le maʻi ua maua i se avanoa. O le maʻisuka e le o le inisalini e maua ai le maʻisuka o loʻo i ai uiga taua nei:

  • faʻanoanoa vaaia
  • leaga manatua
  • vaivai
  • vevela paʻu
  • o le faʻaalia o maʻi paʻu o le tino (e ui e faigata tele ona faʻaumatia)
  • tele le galala (e tupu e mafai e se tagata ona inuina le lima lita o le vai i le aso),
  • e masani ona faia (ia maitauina e tupu i le po, ma le tele o taimi)
  • ese uiga ese o le tingling ma numera i pito i lalo, ma pe a savali - o le mea e tupu ai le tiga,
  • o le atinaʻeina o le veveve, lea e matua faigata lava ona togafitia,
  • i totonu o tamaitai, ua solia le faasologa o le faasolosolo malie, ma i alii - malosi.

I nisi tulaga, o le maʻisuka e mafai ona tupu e aunoa ma le faʻailoaina o faʻamaoniga. Faʻafuaseʻi le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke o se faʻaaliga foi o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi.

Faatasi ai ma lenei faamai, e mafai e se tagata ona aafia i le tele o le ai. E tupu lenei mea aua o siama o le tino e le aʻafia le kulukose ona o le faʻamalosia o le inisalini. Afai e tele naua le kulukose i le tino, ae e le aʻafia e le tino, ona amata ai lea o le malepelepe o sela. I le malepelepe o gaʻo, o tino o le ketone o loʻo i totonu o le tino. I luga o le ea ua faʻamaonia e se tagata, o le manogi o le acetone e aliali mai.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o tino o le ketone, e suia le pH o le toto.O lenei tulaga e sili ona matautia ona o le lamatiaga o le atiaʻe o se ketoacidotic coma. Afai o loʻo maʻi se tagata ma maua i le maʻisuka ma faʻaumatia ni nai suka, ole pH e le pa'ū, e le mafua ai le le mautonu, moe ma le vomia. O le foliga mai o le manogi o le acetone o loʻo taʻu mai ai o le tino o loʻo faasolosolo malie ona aveesea le mamafa o le mamafa.

Fofo faʻapitoa

O fualaau o vailaau masani ma togafitiga faaleleia o fale e mafai ona aoga:

  1. O le atiseti o Ierusalema e aoga i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E sili ona lelei le 'ailala.
  2. Uʻamea moa, na sasaina i le sua o le 1 lemoni (i luga o se manava gaogao).
  3. Faʻasoʻotoga o laulaʻau paina (faoa e pei o le lauti masani).
  4. Millet, eleele i se mea e fai ai le kofe. O se sipuni sipuni o le paʻu ua fufulu i le susu i luga o se manava gaogao (o se fua masani e sili ona lauiloa i maʻi e iai le insulin-depending dependent on sugar insulin).

Gaoioiga faaletino

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka ua maeʻa muamua aʻo le i faia e tagata taʻitaʻia olaga olaola. Ona o le gaioiga o le maso, o le kulukose e sili atu ona faʻaogaina i siama. Tausiga lelei, aau, faaseʻe poʻo le savali, faʻatoʻaga, togavao e mafai ona faʻaleleia ai lagona o sela i le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le fua o injections.

I le taimi nei, e leai ni metotia aoga mo togafitiga o le maʻisuka ua atiaʻe. Seʻi oʻo mai i le taimi nei, o se mea faʻapitoa, ma e faʻamoemoe e faʻamalo faʻamaʻi o le maʻi e aunoa ma le faʻavaeina o le mafuaʻaga lava ia. E iai togafitiga mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 e ala i le faʻaputuina o motu o Langerhans, ae o ia gaioiga e faigata ma taugofie. O galuega autu i togafitiga o le maʻi o:

  • faʻataʻitaʻiga faʻavavevave o le gaosiga o le carbohydrate metabolism,
  • faatulaga lelei o le mamafa o le tino,
  • aoaoina se tagata e ola i se faʻamaʻi,
  • puipuiga ma togafitiga vave o faafitauli.

O le mea moni o le maʻisuka ma le vevela e masani lava ona "alu i vae" e mafua mai ona o le gasegase o le metabolism. E faʻamanuiaina i auala e lua - e ala i le taumafa malosi ma le tuʻuina atu o le inisalini mai fafo, e ala i le tui faifaipea.

Ua aʻoaʻoina se tagata i tulafono o le siakiina e le tagata lava ia o le maualuga o le suka i le toto, faʻamalamalama e uiga i ona tulaga faatauaina ua fautuaina, faʻafeiloai atu i glucometers o loʻo i ai nei. E taua le mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi. Afai e le faia lenei mea, o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka e le maalofia, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni ogaoga ogaoga - mai le manaʻoga e vavae se limasini i le tuga ma le faʻapouliuli.

Fesoasoani Muamua

E uiga uma i mafuaʻaga o le vevela i le maʻisuka

O le faateleina i le tulaga lautele o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faaoso ai le gaioiga, vaivai, ma se tulaga o vaivaiga lautele.

Afai e sili atu le masani i le lima taimi, o faitioga e faitioina ai faafitauli ma paleni, leiloa le tumau o le mafaufau, ulu o le ulu.

Faʻaleagaina ona o le ituaiga 2 maʻisuka e mafua mai i:

  1. Anapogi i le aso atoa
  2. O le tuiina o le inisalini i luga o se manava gaogao, mulimuli ane le amanaiaina le manaʻoga mo se meaʻai,
  3. Faateleina gaioiga faaletino,
  4. Faʻateleina pe le lava le inisalini e faʻaaoga
  5. Faʻafitauli matuia i vailaʻau faʻatonutonuina
  6. Le faʻaaogaina o le ava, ava malosi ava malosi.

E masani lava, o le vevela i le maʻisuka e mafai ona tupu ona o mafuaʻaga ua faʻaalia i lalo.

  1. Laasaga sese o le togafitiga o le inisalini ma isi fualaau o le suka. O lenei mea e mafai ona mafua ai tulaga o le hypoglycemic, pe, i se isi itu, maualuga maualuga o le suka toto. O mataupu uma e lua e taʻitaʻia ai faʻamatalaga faʻaalia.
  2. O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi e mafai ona i ai se itu taua.
  3. O le hypoglycemia ma le hyperglycemia e mafai ona atiae mo mafuaaga e le fesootai i togafitiga o le faamai. O tulaga faʻalavelave, tausamiga e leʻi mafaufauina, faʻamaʻi pipisi e tuituiina ai le tino mai lona paʻu masani, lea e mafua ai le faʻaleagaina o le gaʻo o le gaʻo.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa o maualuga maualuga o le suka e mafua ai le faʻamalaina, o lona uiga o le faamalolo. O lenei tulaga e aʻafia ai suiga faʻavaomalo e fesootaʻi ma le fesuiaiga i le faiga o anaerobic.

E lagona e tagata lenei mea o le tiga o le musika ma le gaogao. I lenei foi taimi, e amata ona mafatia le faiʻai mai le hypoxia, le leai o se okesene. O lenei mea e faʻaalia i le soliga o le faʻamaopoopoina, vavave ma le tele o vaivaiga, moe. O le lelei o loʻo faʻaitiitia.

O aiga ma uo vavalalata o le maʻisuka e tatau ona nofouta i le i ai o le faamai, aua e masani ona tupu e le maʻi lava ia ni faʻaaliga o fua o le suka, ma e mafai e le tagata ona vaʻaia ua afaina pe ua tulaʻi mai le hypoglycemia. Ole mea lea e mafai ai e oe ona vave faʻamautu le maualuga o le suka e aunoa ma le valaʻau i se falemaʻi ma falemaʻi i le falemaʻi, faʻapea foʻi le puipuia o le atinaʻeina o se coma.

  • Hypoglycemia - o se paʻu mataʻutia i maualuga o suka. O le tagata gasegase e leai se faʻafitauli, faʻalavelave, faʻavalea o le faʻaaliga, vaivaiga ma le gaioiga. Mafuaaga o le hypoglycemia:
    • se vaitaimi umi o le anapogi i le aso,
    • mauaina o le insulin (aripi) i luga o se manava gaogao poʻo le leai foi o se afaina,
    • tele faamalositino
    • o le maualuga poʻo le leai o le inisalini,
    • itu aʻafia o fualaau
    • le faʻaaogaina o fualaau oona.
  • Hyperglycemia - o le faateleina o le kulukose toto. E lagona e le tagata maʻi le masini malogo, uunaia e urinate. O le fia inu pea. O faʻasologa o Dizzy e faʻasolosolo ma eseesega.
  • Maʻi faʻamaʻi ma le faʻamaʻi. Lavea i le toto faʻasolosolo faʻatasi ma le tele o tagata gasegase e maua i le suka suka. O le faʻamaʻi e faʻaalia o ia lava o se taunuuga o faʻafitauli i le cardiovascular system. E tupu mai le palasi mai suiga faafuaseʻi i le mamafa.
  • O le neuropathy o le maʻi suka o se faʻalavelave matuia o faʻamaʻi suka, e mafua ai le faʻaleagaina o neula ma le gaʻo. Ole maualuga o le fatu o le tagata mamaʻi, o le mamafa o le tino, le afaina o le tino, pipisi.
  • Matelaina o le maʻisuka - faʻaleagaina ai ipu o le retina i tagata mamaʻi ma le suka suka. E tusa ai ma fuainumera, o lenei faʻalavelave ua matauina i le 85-90% o tagata gasegase. O loʻo i ai le fogging i mata, "lago", faʻafano i le retina. Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaaliga, o le tagata maʻi e faʻavaivaia faifaipea, lea e oʻo atu ai i le valea.

Aisea e taofia ai e le pancreas le faatupuina o le taua matautia? O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka o se taunuuga o le faʻaleagaina o le gaioiga o le tino puipuia. Na te iloa fulu o sela e pei o fafo ma faʻaumatia i latou. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e vave ona atinaʻe i le laʻititi, talavou, talavou. O le maʻi e tupu i nisi o maitaga, ae e pasi pe a uma ona fanau. Ae ui i lea, o ia fafine e mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi II.

O a mafuaaga mo lenei mea? E oʻo mai i le taimi nei, e na o na o mafaufauga. Ua talitonu saienitisi o mafuaʻaga ogaoga e mafua ai le ituaiga maʻi o le inisalini e mafai ona:

  • viral infections
  • afaina o le autoimmune
  • ogaoga o le ate
  • faʻasologa o togafitiga
  • vaisu i suti
  • mamafa tele
  • faʻanatinati, atuatuvale.

O le maʻi suka e mafua ai le tele o le faaletonu i le gaioiga o totoga a le tagata, ma e maualuga lava le maualuga o le suka e le mafai ona tumau e aunoa ma ni taunuuga mo se taimi umi. O se faʻamatalaga tutusa masani mo tagata uma e mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. E faigata ona aloese mai foliga vaaia, ae ia iloa mafuaaga mo lona tupu, e mafai ona e taumafai e aloese mai ai. Faatasi ai ma mafuaʻaga autū o le vevela tumau, e tatau ona maitauina:

  • se fua o le inisalini ua le saʻo le filifilia, lea e talafeagai mo le togafitia o le ituaiga muamua, ma i nisi tulaga, o inisiua e tatau ona tuʻuina atu i tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua,
  • hypoglycemia lea e tupu i le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini poʻo vailaʻau faʻasolosolo, ma le le lava o taumafa,
  • paʻua / faateleina i le toto maualuga ona o le faaleagaina o lapisi,
  • neuropathy e mafua mai le faaleagaina o neu,
  • hyperglycemia - o se taunuuga o le le lava o le inisalini, o le maualuga o le suka o le suka o le maualuga e maualuga, o le tala o le hormonal ua faʻalavelaveina, o le tino ua faʻamaʻavaʻaina ma lona fesuiaiga i le faiga o le metabolism anaerobic.

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • Se fua faatatau saʻo o le inisalini, e le mafai e tagata gasegase e iai ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Hypoglycemia - faʻaalia o ia lava i se toso malosi i le suka (glucose) i totonu o le toto, ona o le le lava o mea taumafa.
  • O le hypoglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le mauaina o vailaʻau faʻaaogaina mo ituaiga uma o le maʻisuka.
  • O le faʻaauauina pea o le kulukose i le faiʻai e faʻaalia i le manino ma le faʻamaopoopo o galuega a le tino atoa. O le le lava o le suka o le toto e mafua ai le vevela ma vaivaiga lautele i le tino o loo i totonu o le maʻisuka.
  • O le palasi i le maʻisuka e mafai ona o mai faatasi ma le maualalo o le toto maualuga, arrhythmia, palpitations, ma le vaivai tele. O nei faʻaʻailoga e faʻaalia ai le i ai o le neuropathy o le maʻisuka.
  • Hyperglycemia - maualuga maualuga toto. Ona o le le mafaia o le pancreas e maua mai ai le maualuga o le inisalini poʻo le faʻamalosia e faʻaaogaina le fualaau faasaina, o le faateleina o le kulukose toto e mafai ona mulimuli mai. Ma o lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le hormonal.

O le Hyperglycemia e matautia foi aua o nisi tulaga o loʻo i ai le faʻalalauina o le tino ma le fesuiaiga agai i le metabolism anaeropi.

O le glycogen ua maeʻa, o le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina, o le mea lea o le vaivaiga ma le vaivai. O lenei mea e mafua mai i foliga vaaia o gaogao ma tiga i maso, e pei o le lactic acid e maua i totonu.

Taua! O le siosiomaga o le maʻisuka maʻi e tatau ona manino i luga o le auala e taulimaina ai na uiga ina ia, i le faailoga muamua o le vevela poo le hypoglycemia, latou te vave faʻaaogaina le mafuaaga ma mafua ai le leai o le suka suka.

Ina ia aloese mai le maʻi o loʻo pau i se paʻu poʻo le oti foi, o le tuiina o le kalukago e faʻaaogaina.

Ketoacidosis e mafai ona avea ma isi itu o le hyperglycemia. I le avea ai o se tulafono, e tupu i tagata mamaʻi e le o pulea le ala o latou maʻi. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, o le a amata e le tino ona talepe i lalo ona gaʻo ma gaosia ai tino o le konetone.

Faatasi ai ma le sili atu o le ketone i le tino, o le elemene o le toto e faateleina, lea e tau atu ai i na faailoga:

  1. vaivaiga
  2. taʻavale
  3. sosogi o le acetone mai le ooto,
  4. fiainu
  5. luga o galuega
  6. faʻanoanoa vaaia.

O le faʻamaonia o le ketoacidosis, o le inisalini faifai pea o le inisalini ma le toe faʻaleleia o le paʻu o le vai e manaʻomia. I le tele lava o tulaga, o le faʻasaina i taliga, vaivaiga lautele, faʻapouliuligia o mata ua faaopoopo i le vaivai.

I faʻamuamua o le ketoacidosis, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi, talu ai e mafai e le tagata lava ia ona faʻataʻitaʻiina ni aʻafiaga le talafeagai.

O le maʻisuka e masani ona mafatia i le faʻaauau poʻo le faasolosolo taimi o le vevela. O le gasegase ma le maʻisuka e tupu mo mafuaaga eseese. Ina ia taofia le alualu i luma ma faaleleia le ala o le faamai, e tatau ona iloa le mafuaaga autu o lenei tulaga.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le seneturi 21 senituri. O le mafuaʻaga autu o lenei maʻi o se olaga le talafeagai ma le faʻaaoga soo o selu poʻo muffins. O lenei suʻesuʻega ua faʻamautuina lata ane i le 50-55 tausaga.

Suga o se mea taumafa meaai mo le fausaga o sela. Ina ia aʻafia, e te manaʻomia le inisalini ma ona atigipusa.I le maʻisuka, o le fesoʻotaʻiga moni e faʻalavelaveina, ma o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina.

I totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai ni mea e gaosia ai le suka e ala i le salalau. O mea e le o le insulin e faalagolago i le tino, o namu finauga, o le retina, ma le puipui i totonu o vaʻa toto. O aʻafiaga autu o le faʻamaʻi e mafua mai i le faateleina o le faʻaleleia o le suka i totonu o mea e faalagolago i le insulin.

O le atuatuvale e faalagolago i mea eseese. O le taatele:

  • fua o le inisalini le saʻo,
  • maʻisuka neuropathy. I lenei tulaga, faʻaitiitia le mamafa, faʻavaivaia ma faʻalautele le vaivai,
  • o le faʻaitiitia o le pa'ū i le maualuga o le suka ona o le leai o se meaʻai (o se maʻi e taʻua o le hypoglycemia)
  • o se faʻafitauli matuia i le aveina o vailaʻau e faʻaaoga mo ituaiga maʻisuka e lua,
  • faateleina le maualuga o le suka, o lona uiga o le hyperglycemia. Atonu e mafua mai i le mea moni e le mafai e le pancreas ona faʻaleleia atoatoa le aofaʻiga o le inisalini poʻo le puipuiga o le tino e le faʻamalosi i inisiua o lenei vailaʻau.
  • leai se suka toto
  • toto maualuga

Faailoga o le maʻisuka

E tele filifiliga mo le faʻavasegaina o se faʻamaʻi. Endocrinologists i faiga masani faafomaʻi i aso uma e iloa ai ituaiga o maʻisuka autu nei: o le insulin-dependent (I) ma le non-insulin-dependent (II). I le tulaga muamua, o le maʻi e mafua ona o le pancreas e maua ai le inisalini laitiiti. I le lona lua - ona e le mafai ona faʻaaogaina e sela ma maua ai foi se faaletonu o le kulukose.

O ituaiga uma o le maʻisuka e tele ituaiga o faʻamaoniga tutusa. E ese lava i latou i le ogaoga. O faailoga o le ituaiga I maʻi e sili atu ona malosi, susulu ma foliga faafuasei, vave. O tagata o loʻo mafatia i se maʻi o le ituaiga II e masani ona le iloa mo se taimi umi latou te maʻi ai. O le malaise lautele e faigofie lava ona natia mea moni na maua. Ae ui i lea, o le maʻisuka ua lauiloa mo se taʻi tolu o uiga iloga. O lenei:

  • le fia inu
  • faʻateleina le faʻaleleia o le urine,
  • lagona tumau o le fiaaai.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia nisi faʻamaoniga. O nei maʻi e tele, i tagata matutua e masani ona tupu:

  • tiga faʻama,
  • "Omea" tofo i le gutu,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu, faʻamaʻi pipisi,
  • umi manuʻa faʻamalolo
  • faavaivaia le sasaina i le tino,
  • ulu matua
  • toso ifo
  • tigā
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻafitauli i le malulu
  • toesea mamafa
  • vaivaiga maso
  • malepelepe.

Faʻaaliga faʻapitoa

Tesea, pe a ulu le ulu, o le faailoga taatele lea o le maʻisuka 1 ma le 2 faitioina. O mafuaʻaga o le vertigo muamua ma taimi uma mulimuli ane e mafai ona ese uma, ae ui i lea, o le tele o taimi latou te aʻafia ai i le le mautonu o mea faʻapipiʻi ma faʻamaʻi pipisi i le mafaufau.

O le maʻisuka o le vevela e masani lava ona o mai faatasi ma le vomiting, gasegase, poʻo le faateleina o vaivaiga. Ina ia faʻamalamalama faʻamaoniga i tulaga taʻitasi, e tatau i le tagata maʻi ona saili le fautuaga a se neurologist. I le avea ai o se tulafono, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faia o se totogi maoti, togafitiga o fualaau faasaina, faapea foi ma meaai paleni.

I le taimi o le vevela, e foliga mai i le tagata gasegase o mea o loʻo siomia ai o ia o loʻo gaoioi i se liʻo, sauni e taamilo, pe o se mafaufauga sese e fatuina o loʻo ia taamilo. Aiseā e le faʻafememeaʻi ai le faʻamaoni i le maʻisuka ma le eseʻesega uiga ese mai fafo i le faʻalavelave? Mo se faʻataʻitaʻiga, pei o:

  • Veilua pe matala mata
  • O se lagona o le le mautonu po o le leiloa puupuu o le malamalama,
  • Sensation o le savali le mautonu, le atoatoa,
  • Sensation o vaivaiga, taotoga, fenumiai ma le le mautonu i vae.

O nei faʻaʻailoga atonu o ni faʻasesega eseese o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, ae e masani ona le fesootaʻi ma le vevela ma e le muamua.

Afai o le maʻisuka e mimilo, o le faailoga muamua lea o se osofaʻiga o loʻo oʻo mai. Le leai o se okesene i totonu o le faiʻai e mafua ai foliga o tiga i totonu o maso. O le tagata gasegase ua i ai tulaga faʻamalosia, faʻaletonu le faʻamaopoopoina ma le faʻasalalauga i avanoa, o loʻo i ai se vaivaiga malosi.

O le faʻalavelave tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i le inisalini o le tino, lea e mafua ai ona soli le gaosiga o le carbohydrate.

I le faaopoopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻalogo, mulimuli ane le leiloa le mafaufau. A aunoa ma fesoasoani faʻapitoa, e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o le maʻi suka. O le faʻaaliga autu o se osofaʻiga e manaʻomia le faʻafesoʻotaʻi o se falemaʻi.

Suʻega o le ituaiga o maʻisuka

O le faʻamatalaina o se vailaʻau o le inisalini e faalagolago i le faʻamaʻi o se galuega faigofie mo se endocrinologist. O faitioga a tagata maʻi, o uiga o le paʻu na tuʻuina atu ai mafuaaga e fai ai se suʻesuʻega muamua, lea mulimuli ane, o se tulafono, faʻamaonia e suega suʻesuʻe. E faʻamaonia le faʻamaʻi e faʻaaoga ai suʻega ma suʻega o le toto ma le urine.

- mo le suka (i luga o se manava gaogao ma le 2 itula talu ona 'ai),

- faʻapalepale glucose (ole maʻisuka e faalagolago ile maʻisuka e tatau ona vaʻavaʻavaʻaʻia mai le maʻisuka),

Togafitiga - umi ma faifai pea

O se tagata ua maua i lenei mea e tatau ona iloa: e le mafai ona fofoina atoa se ituaiga o le insulin e faalagolago i le maʻi. Na o fualaau lava ia e le fesoasoani pe a - e tatau ona lelei meaʻai. Togafitiga e tatau ona avea ma se auala fou o le olaga. O le mea e sili ona taua o le faatumauina lea o le maualuga o le suka i le tulaga sili ona lelei (e le maualuga atu nai lo le 6.5 mmol / l), pe a le mafai ona aloese mai ni faafitauli ogaoga.

E tatau ona e siaki lou tulaga i se glucometer i le tele o taimi i le aso. E fesoasoani le suāuʻu e vave faʻafetaui le fua o vailaʻau ma mea taumafa. I le uluai laasaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o togafitiga e masani lava ona amata i fua o le suka. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, e masani lava ona e fesuiaʻi i le iniseti o le hormone pe faʻaopoopoina uma.

Inisalini togafitiga

O togafitiga mo le togafitiga o faʻamaʻi o le ituaiga II o le suka e filifilia taitoatasi. I aso nei, o le togafitiga o le inisalini o se auala aoga e taofia ai le togafitiga ona o togafitiga lelei. O fualaau popo nei o Glyformin, Glucobay, Dibikor ma Eslidin. Inisalini mo le tuiina - Toto, Rinsulin, Insuman ma isi.

Mea ua faatagaina

O le mataupu faavae o le taumafataga o le maua lea o le sili atu le lelei o calories ma gaʻo, ma le maualalo o le gaʻo. Ma o le fesuisuiai i le kulukose i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le a le aoga. O se faʻatagaina malosi i luga o le maualuga o kalori ma mea suamalie. Afai e te mulimulitai i lenei tulafono o meaʻai, o le a faʻagasolo le alualu i luma o le maʻi.

E tatau ona e 'aina se mea itiiti, ae masani lava, i le 5-6 faʻasalaga. O meaai paleni ma maloloina e aofia ai:

  • vailaʻau kuka sipeti, soupisi, soupeti, soupeti, okroshka,
  • falaoamata (faatapulaaina)
  • totoʻa manu, moa,
  • iʻa ma iʻa,
  • fualaau faisua (tamai pateta),
  • meaʻai susu ma le susu susu,
  • falaoamata falaoamata e le afaina,
  • fualaau suamalie ma suamalie,
  • meainu - faatasi ai ma suamalie,
  • meli

Fofo faʻapitoa

O fualaau o vailaau masani ma togafitiga faaleleia o fale e mafai ona aoga:

  1. O le atiseti o Ierusalema e aoga i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. E sili ona lelei le 'ailala.
  2. Uʻamea moa, na sasaina i le sua o le 1 lemoni (i luga o se manava gaogao).
  3. Faʻasoʻotoga o laulaʻau paina (faoa e pei o le lauti masani).
  4. Millet, eleele i se mea e fai ai le kofe. O se sipuni sipuni o le paʻu ua fufulu i le susu i luga o se manava gaogao (o se fua masani e sili ona lauiloa i maʻi e iai le insulin-depending dependent on sugar insulin).

Gaoioiga faaletino

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka ua maeʻa muamua aʻo le i faia e tagata taʻitaʻia olaga olaola. Ona o le gaioiga o le maso, o le kulukose e sili atu ona faʻaogaina i siama.Tausiga lelei, aau, faaseʻe poʻo le savali, faʻatoʻaga, togavao e mafai ona faʻaleleia ai lagona o sela i le inisalini, ma o le a faʻaitiitia le fua o injections.

I le taimi nei, e leai ni metotia aoga mo togafitiga o le maʻisuka ua atiaʻe. Seʻi oʻo mai i le taimi nei, o se mea faʻapitoa, ma e faʻamoemoe e faʻamalo faʻamaʻi o le maʻi e aunoa ma le faʻavaeina o le mafuaʻaga lava ia. E iai togafitiga mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 e ala i le faʻaputuina o motu o Langerhans, ae o ia gaioiga e faigata ma taugofie. O galuega autu i togafitiga o le maʻi o:

  • faʻataʻitaʻiga faʻavavevave o le gaosiga o le carbohydrate metabolism,
  • faatulaga lelei o le mamafa o le tino,
  • aoaoina se tagata e ola i se faʻamaʻi,
  • puipuiga ma togafitiga vave o faafitauli.

O le mea moni o le maʻisuka ma le vevela e masani lava ona "alu i vae" e mafua mai ona o le gasegase o le metabolism. E faʻamanuiaina i auala e lua - e ala i le taumafa malosi ma le tuʻuina atu o le inisalini mai fafo, e ala i le tui faifaipea.

Ua aʻoaʻoina se tagata i tulafono o le siakiina e le tagata lava ia o le maualuga o le suka i le toto, faʻamalamalama e uiga i ona tulaga faatauaina ua fautuaina, faʻafeiloai atu i glucometers o loʻo i ai nei. E taua le mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi. Afai e le faia lenei mea, o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka e le maalofia, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni ogaoga ogaoga - mai le manaʻoga e vavae se limasini i le tuga ma le faʻapouliuli.

Fesoasoani Muamua

  • 'ai pe inu se mea suamalie (inu, meaai, pe naʻo se sukalati),
  • faia se faʻamalosi malulu i se vaifofo o le vineta,
  • e manaʻomia e le maʻi ona taoto i lalo (pe a fai o se moega, i le isi itu),
  • Ia mautinoa e saili se fesoasoani faafomaʻi.

O se taumafa puipuia lelei o le a avea ma se puipuiga. E masani lava, o le maʻisuka e faasaina mai le ava malosi ma sikaleti, kofe ma lauti. E tatau ona 'ai e le aunoa, o le tino faʻaleagaina o le tino e solia.

Ia mautinoa ia tausisi i se olaga ola maloloina, mulimuli i se meaʻai. I le faʻaopoopoga, o avega e faatagaina i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. O le maʻisuka ua faʻamatalaina se vasega o le physiotherapy. O le faʻataunuʻuina o faʻatinoga o le a taʻitaʻi atu ai i le faʻamautinoaina o le setete.

O le faapaleniina o le vai o le tino e tatau ona taofiofia, e taofia ai le faʻamalolo. Bicarbonates - mea e gaosia e le pancreas ma le faʻamavaeina o meaʻai i le toto. O a latou gaioiga e faʻagesegese lemu pe a faʻamalūina le tino, mafua ai ona leai se inisalini.

E fautuaina e inuina le 400 ml o vai faamamaina aʻo le i ai. O le vai faigofie ei ai se aoga aoga i le tino ma puipuia ai le amataina o se faailoga e pei o le vevela.

E i ai le vavao ma le maʻisuka? Ioe o le ioe. O le vaivai ma le vevela i le maʻisuka o se faailoga o se matuia matuia i le tulaga o le tino atoa. Ina ia aloese mai se tulaga lamatia, e taua le pulea o fualaau, inu tele vai ma gauai atu i faailo a le tino.

Punaoa faʻaaogaina: diabetsovet.ru

E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka?

O meaai lelei mo soʻo se ituaiga o maʻisuka o se tasi lea o ki i le tausisia o gaoioiga i aso taitasi ma puipuia ai le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli. E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2, poʻo le insulin-faalagolago, e manaʻomia ai se faʻaeteetega atili i le filifilia o oloa, talu ai e le faʻasaʻoina le maualuga o le kulukose i le inisalini. Toeitiiti lava o oloa uma e avea ma faavae o le maʻisuka meaai e vaevaeina i vaega e tolu:

  1. O le vaega muamua e aofia ai oloa e faʻatagaina e faʻaaogaina i le le faʻatapulaʻaina. E aofia ai - tamato, kukama, kapisi, meaʻai, zucini, kāloti, isalaʻelu. E toetoe lava o mea inu uma lava e mafai ona faatagaina - o le mea autu e le o aofia ai suauu masani.
  2. O le vaega lona lua o loʻo aofia ai oloa e manaʻomia ona faʻamapulaʻa i nisi auala.O nei mea e aofia ai aano ma moa, iʻa, meaʻai susu ma le gaʻo mea e sili atu i le 2%, sausa, fuamoa, vine ma pateta.
  3. O le vaega mulimuli e masani ona le manaomia i le taumafa o le maʻisuka. E aofia ai gaʻo / iʻa, pailani ma mea manogi ulaula, margarine, meaʻai, nati, fatu, sukalati ma jam, vine ma faʻi, mea inu ava malosi.

Vaega o togafitiga o le maʻi

O se ituaiga insulin-tutoatasi o lenei faamai e tupu i le 90 pasene o mataupu uma. E fa i le lima o nei maʻi atonu o le mamafa.

I le togafitiga o lenei faʻamaʻi, e tatau ona faʻataunuʻu ma saʻo le faia o ia laasaga.

  1. Le meaai saʻo ma le teenaina o meaʻai uma e maua i le gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le a le toe fiaaai se tagata: ua faʻatagaina o ia i le tele o taumafa fiafia.
  2. Aoaoga faʻale-tino i mea maualalo, e malie, ae le o le vaivai.
  3. Aveina o fualaau e faʻalauteleina ai le lagona o gaʻo i le hormone pancreatic. Soʻo se mea e maua ai le suka, aemaise lava o loʻo iai le sulfonylurea, e leaga.
  4. Inisalini inisiua pe a manaʻomia. E le o le uiga o le 'ai o meaʻai gaʻo gaʻo. O le maʻisuka e tatau ona aloese mai ia i latou ma ia le 'aina i lalo o soo se tulaga.

I le maʻisuka e le o le inisalini, o le teenaina o gaʻo e matua taua lava, e pei ona le taliaina e le tino. I mataupu e leʻi faʻaaogaina, e mafai ona faʻaitiitia faʻaititia ai le maualuga o le suka i le maualuga e tupu i tagata soifua maloloina. O tagata e pagatia i le maʻisuka e mafai ona manuia mai le tauvaga.

I le faʻamanuiaina o nei fautuaga, o se tagata, o se tulafono, e le manaʻomia ona tuiina le inisalini.

Ae peitai, afai e manino e le mafai ona tufatufaina (injections), e le manaʻomia ona tolopo le togafitiga o le inisalini, ae vave amata i le vave e mafai ai.

O maʻisuka uma e mafai ona ausia le maualuga o le suka pe a uma ona le 'ai e sili atu nai lo le 6, ma o le mea silisili lava - 5.3 mmol. E le o se mea manaia, ae o se togafitiga lelei mo le faamaʻi, faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli i le leai o se mea.

Faʻavalea i le maʻisuka: faʻavave i le maʻisuka

O tagata e maua i le maʻisuka e masani lava ona aʻafia i isi faʻalavelave e fesootaʻi ma lenei faʻamaʻi.

O maʻi o le muamua ma le lona lua e masani lava ona mafatia i le le mautonu.

E taua le malamalama i le mafuaʻaga e vaivai ai le tagata maʻi, faʻafefe ma faʻafefea ona taofia nei osofaʻiga.

O mafuaʻaga autu o le vevela

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • Se fua faatatau saʻo o le inisalini, e le mafai e tagata gasegase e iai ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Hypoglycemia - faʻaalia o ia lava i se toso malosi i le suka (glucose) i totonu o le toto, ona o le le lava o mea taumafa.
  • O le hypoglycemia e mafai foi ona avea ma itu taua o le mauaina o vailaʻau faʻaaogaina mo ituaiga uma o le maʻisuka.
  • O le faʻaauauina pea o le kulukose i le faiʻai e faʻaalia i le manino ma le faʻamaopoopo o galuega a le tino atoa. O le le lava o le suka o le toto e mafua ai le vevela ma vaivaiga lautele i le tino o loo i totonu o le maʻisuka.
  • O le palasi i le maʻisuka e mafai ona o mai faatasi ma le maualalo o le toto maualuga, arrhythmia, palpitations, ma le vaivai tele. O nei faʻaʻailoga e faʻaalia ai le i ai o le neuropathy o le maʻisuka.
  • Hyperglycemia - maualuga maualuga toto. Ona o le le mafaia o le pancreas e maua mai ai le maualuga o le inisalini poʻo le faʻamalosia e faʻaaogaina le fualaau faasaina, o le faateleina o le kulukose toto e mafai ona mulimuli mai. Ma o lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le hormonal.

O le Hyperglycemia e matautia foi aua o nisi tulaga o loʻo i ai le faʻalalauina o le tino ma le fesuiaiga agai i le metabolism anaeropi.

O le glycogen ua maeʻa, o le faʻamaopoopoina o gaioiga e faʻalavelaveina, o le mea lea o le vaivaiga ma le vaivai. O lenei mea e mafua mai i foliga vaaia o gaogao ma tiga i maso, e pei o le lactic acid e maua i totonu.

Taua! O le siosiomaga o le maʻisuka maʻi e tatau ona manino i luga o le auala e taulimaina ai na uiga ina ia, i le faailoga muamua o le vevela poo le hypoglycemia, latou te vave faʻaaogaina le mafuaaga ma mafua ai le leai o le suka suka.

Ina ia aloese mai le maʻi o loʻo pau i se paʻu poʻo le oti foi, o le tuiina o le kalukago e faʻaaogaina.

Ketoacidosis e mafai ona avea ma isi itu o le hyperglycemia. I le avea ai o se tulafono, e tupu i tagata mamaʻi e le o pulea le ala o latou maʻi. Faʻatasi ai ma le leai o se kulukose, o le a amata e le tino ona talepe i lalo ona gaʻo ma gaosia ai tino o le konetone.

Faatasi ai ma le sili atu o le ketone i le tino, o le elemene o le toto e faateleina, lea e tau atu ai i na faailoga:

  1. vaivaiga
  2. taʻavale
  3. sosogi o le acetone mai le ooto,
  4. fiainu
  5. luga o galuega
  6. faʻanoanoa vaaia.

O le faʻamaonia o le ketoacidosis, o le inisalini faifai pea o le inisalini ma le toe faʻaleleia o le paʻu o le vai e manaʻomia. I le tele lava o tulaga, o le faʻasaina i taliga, vaivaiga lautele, faʻapouliuligia o mata ua faaopoopo i le vaivai.

E tatau ona taulai totoa i ia faoa faamalosi, aua e mafai ona latou taʻitaʻi atu i le maʻi maʻi o le tagata maʻi.

I faʻamuamua o le ketoacidosis, e tatau loa ona e faʻatalanoa i se fomaʻi, talu ai e mafai e le tagata lava ia ona faʻataʻitaʻiina ni aʻafiaga le talafeagai.

Tesea ma le maʻisuka - e mafai ona taofia mai le tupu?

O le maʻi o lo tatou taimi ua taua o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e mafua mai i le leai o se maʻoti faapitoa - inisalini, poʻo se faʻaitiitia o le lagona lelei o sela i ai.

O se taunuuga o lenei mea, o le gasegase o le gaʻola o le tino e faʻalavelaveina, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le urine e faʻapupulaina tele, e faʻaosofia ai le faʻalavelave i isi faiga faʻasolosolo. O se taunuuga, o le vevela ma le maʻisuka ma isi mea le lelei e amata ona faʻaleagaina se tagata toetoe o aso uma.

I tulaga maualuga, atonu o le a le mautonu le mafaufau, e oo lava i lona leiloa taimi.

O le maʻisuka e masani ona faʻafefe

O mafuaʻaga autu o le vevela i le maʻisuka

O le maʻi suka e mafua ai le tele o le faaletonu i le gaioiga o totoga a le tagata, ma e maualuga lava le maualuga o le suka e le mafai ona tumau e aunoa ma ni taunuuga mo se taimi umi.

O se faʻamatalaga tutusa masani mo tagata uma e mamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2. E faigata ona aloese mai foliga vaaia, ae ia iloa mafuaaga mo lona tupu, e mafai ona e taumafai e aloese mai ai.

Faatasi ai ma mafuaʻaga autū o le vevela tumau, e tatau ona maitauina:

  • se fua o le inisalini ua le saʻo le filifilia, lea e talafeagai mo le togafitia o le ituaiga muamua, ma i nisi tulaga, o inisiua e tatau ona tuʻuina atu i tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua,
  • hypoglycemia lea e tupu i le faʻaofiina o se tui tele o le inisalini poʻo vailaʻau faʻasolosolo, ma le le lava o taumafa,
  • paʻua / faateleina i le toto maualuga ona o le faaleagaina o lapisi,
  • neuropathy e mafua mai le faaleagaina o neu,
  • hyperglycemia - o se taunuuga o le le lava o le inisalini, o le maualuga o le suka o le suka o le maualuga e maualuga, o le tala o le hormonal ua faʻalavelaveina, o le tino ua faʻamaʻavaʻaina ma lona fesuiaiga i le faiga o le metabolism anaerobic.

O le leai o se faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le ketoacidosis, o le faailoga autu o le manogi manogi o le acetone mai le gutu o le tagata maʻi. E masani lava ona i ai faatasi ma le vaivai tele le palasi, faapogisaina o mata ma le le malamalama. I le faailoga muamua o le ketoacidosis, e tatau ona vave valaau loa se falemaʻi.

Faʻafefea ona fesoasoani i se tagata aʻo le i taunuu mai fomaʻi?

O le gasegase e mafua mai i le pa'ū o le suka toto e mafai ona iloa e lagona o le fiaai, vaivaiga, moe, palapitations, faalua vaaiga, agavalevale faifai pea.

I lenei tulaga, o le tagata maʻi e manaʻomia ona 'ai pe inu se mea manaia.

Afai e le alualu i luma le tulaga, o le ulu e faaauau pea ona viliina, afu pe vomiting sooga - e faanatinati le valaau i se avetaʻavale, aua o le maʻisuka i le maʻisuka e mafai ona iloa ai le ogaoga o le faʻaleagaina o le tino.

Faatasi ai ma le faʻavevela e mafua mai i le hyperglycemia, o faʻamaoniga nei e aliali mai:

  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • matagogo
  • fia inu pea
  • vaivaiga, le mafai ona taulai atu.

O le Hyperglycemia o se tulaga lamatia lea e manaʻomia ai le faʻatagaina faʻapitoa o tagata tomai faapitoa. Le le lava o togafitiga faafomaʻi e mafua ai le solia o le metabolism masima vai ma e masani lava ona muta i se coma hyperosmola. Fesoasoani i lenei tulaga e mafai na o totonu o le falemaʻi.

O le Hyperglycemia ma le hypoglycemia e mafai ona tupu i le talaaga o le le atoatoa o togafitiga, pe afai e le o mulimulitaia mea taumafa faatonuina.

E faʻapefea ona puipuia le vavao?

I le avea ai o se tulafono, o le tupuga o le vevela e mafai ona puipuia e ala i le faʻaauau ma le faʻaauau ona pulea le faagasologa o togafitiga. O nisi tagata gasegase e matua usitai i fautuaga a fomaʻi e le mafai ona latou iloa ua tupu le maʻisuka.

O le taua taua mo se tagata e le o ni vailaʻau, ae o se meaai malosi ma le faʻaauau pea o le tino. E le gata i lea, o tagata gasegase e iai soʻo se ituaiga o maʻisuka e manaʻomia le siakiina masani oa latou toto suka.

Faafetai i mita o le kulukose toto i aso nei, e mafai ona faia i ni nai minute.

A maeʻa le faʻamaonia o le siakiina, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga - i le tele o tulaga, e matua taua lava, o lea e taua ai le le faia o fetuunaiga tutoʻatasi i le fuafuaga o togafitiga.

O lenei tulaga e sili ona moni mo le tui o le inisalini poʻo vailaʻau o le hypoglycemic - o lenei mea e mafua mai i le atinaʻe o le hyper-hypoglycemic coma. O le taua tele o le faʻaolaina ma le faʻaauau pea o le gaioiga faaletino.

E tatau ona talafeagai mo tausaga ole maʻi ma tulaga lautele. O le mea lea, o le maʻisuka ma le vevela e le o taimi uma e tatau ai ona fegalegaleai le tasi ma le isi.

O le filifilia o se tui o le inisalini e faia e tusa ai ma le maualuga o le suka i le toto

Afai, e ui i togafitiga faifai pea, o le maʻi o le maʻi e leʻo lelei, o suiga faifai pea i le toto, totogo, gaioiga ma vaivaiga, e tatau ona e toe faʻatalanoa lau fomaʻi. Atonu e manaʻomia lou iloilo lau fuafuaga togafitiga poʻo le suia o lau metotia o loʻo i ai nei.

O le maʻisuka e le o le insulin-toto: aisea e atiae ai ma le auala e pulea ai


0 O faamaʻi o le endocrin system ma maʻi tuga

O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le hyperglycemia faifai pea e mafua mai i le le lava o le inisalini poʻo le faʻaitiitia o le lagona o sela ma tino o le tino i le gaioiga o lenei hormone (faʻamalosia ile inisalini). O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i totonu o siama ma o lona maualuga ile maualuga o le toto e faateleina, lea e mafua ai le faaleagaina o tino ma okeni. I le amataga o le faʻamaʻi, o le insulin o loʻo faʻapipiʻiina i le masani poʻo le faʻaopoopoga o aofaiga.

O le maʻisuka e le o le insulin-toto: aisea e atiae ai ma le auala e pulea ai

O le maʻisuka ituaiga 2 e taua foi o "maʻisuka matutua," aua, i le avea ai o se tulafono, e atiina ae i tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona tupu i tagata ua mamafa tele, ma faatasi ai ma le faamaʻi, o le mamafa o le tino o le maʻi ua faaauau pea ona faateleina.

E leai se inisalini e faalagolago i le maʻisuka, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, toto maualuga le toto, o le tino e amata ona sosoʻo glucose e ala i fatugaʻo, aʻo faʻaitiitia le i lalo o le masini eletise. E mafua ai le arrhythmia, gutu gutu, musele maso. Retinopathy, nephropathy, macroangiopathy e atiina ae.

Faʻaiʻuga o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi

O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi e eseese tele:

  • O le mamafa, isesa - e tusa ai ma fuainumera, sili atu i le 80% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mamafa tele.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Pancreatic disease (pancreatitis, kanesa pancreatic).
  • Vailaʻau faʻamaʻi (moa, paʻu, mumps, ma isi).
  • Tulaga faigata.
  • Faʻaleagaina o le metabolism faʻaleagaina ona o suiga i le gaioiga o le thyroid gland, slanderland, ma le pituitary gland.
  • Suiga o le tausaga.

Vaʻaia tulaga

Masalo o le auala autu o le siakiina o le tino o le maʻisuka ituaiga 2 o le mulimuli i se meaai lelei - ona o le faʻafetai i se paleni paleni, e mafai ona e faʻasalaina ma tausia le mamafa masani ma aloese mai faʻalavelave matautia o le maʻi. Fai mai fomaʻi, o le ola maloloina i le olaga atoa, o le maʻisuka e le o le inisalini e faʻamanuiaina lelei e aunoa ma ni fualaau.

O le auala autu mo le mataʻituina o lou tulaga, o le mulimuli lea i se meaʻai lelei.

O mataupu faavae o se taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • Faʻasolo ma faʻaauau (a itiiti ifo ma le 5-6 taimi i le aso) 'aiga.
  • O meaai masani i aso uma e tatau ona tufatufaina atu faapenei: muamua o le taeao, le aoauli ma le muamua o le afiafi - 25% i le taeao, le lua o le taeao - 15%, le laauli o le aoauli ma le lua o le aiga - 5% taitasi. Faatasi ai ma lenei taumafataga, o meaʻai e aofia i oloa o loʻo gaosia i le auala sili, i le faaopoopo atu, o meaʻai e fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o le hypoglycemia, o se tulaga sili ona matautia pe a faʻaitiitia le maualuga o le kulukose o le toto o se tagata.
  • Faatasi ai ma le pepelo, o se tagata e atiina ae se vaivaiga faafuasei, tele le salu, o se lagona o le fiaai le fefe, luluina lima ma vae, uumi. I le le lava o togafitiga faafomaʻi taimi, o le faoa faamalosi, le iloa o le mafaufau, ma le atinaʻeina o le hypoglycemic coma e mafai. Mo le puipuia o faʻalavelave lamatiaga o le ola, e tatau ona e tuʻuina atu ma le faanatinati le gasegase o meaʻai gaʻo e faʻapupula vave le kulūkose (i totonu o le 3-5 minute) - mo lenei mea, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma ni nai suka poʻo se fualaau suamalie.
  • Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona taʻitaʻia oe e le glycemic index of products, e faʻaalia ai le saoasaoa lea e faʻateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O meaai i aso taʻitasi o le maʻisuka tutoatasi tutoatasi e tatau ona aofia ai:

  • O iʻa e maualalo le gaʻo, e kuka pe tao i totonu o le ogaumu.
  • Lafumanu lafumanu o lafumanu e vela.
  • Toa ma tao tao moa i totonu o le ogaumu (aveese muamua le paʻu).
  • Laʻu susu gaʻo-susu ma susu.
  • Fuamoa moa - 3-4 vaega i le vaiaso.
  • Faʻasalaga faigata ma se gaʻo gaʻo e le sili atu i le 30%.
  • Laʻau pi.
  • Kapisi (fou, pi), keke, aniani, garlic, otaota.
  • Beets ma kāloti i ni tapulaa faʻapulaʻa.
  • Apelu, plums, sima, oranges, tangerines ma vine - i ni tapulaa faʻatapulaʻa.
  • Fualaʻau
  • Pulu paʻu (rye, rye ua fefiloi ma le falaoamata o le saito o le muamua ma le lona lua).
  • Buckwheat oat, pele tile, millet (8 - 10 punetini i le aso).
  • Tomato juice, tea tiamata.
  • Teu - i fua faatapulaa.

O oloa o loʻo taua i lalo e tatau ona tuʻuese mai le taumafa a se maʻi ma le maʻisuka ituaiga 2:

  • Suga, meli, mea faʻafiafia.
  • O sua suamalie, suamalie suamalie, pia.
  • Wheat groats, rice, pateta.
  • Faʻi vine, apricots mago, fig, aso, fig, apricot, vine, faʻi, persimmons, melon, pineapple.
  • Ulumatua o falaoamata ma fua mai ai: falaoa paʻepaʻe, pies, dumplings, dumplings, pancakes.
  • Fatisi puaa, palu, puao puaa.
  • Le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo uma o manu.

O le a le mea e fai i le vevela: fesoasoani muamua

O tagata maʻi e maua i le suka e masani ona iloa le gaoia. E iloa lelei e tagata maʻi le auala e amio ai i ia tulaga. Ae ui i lea, ei ai taimi e le mafai ai e le tagata gasegase ona tuʻuina atu se fesoasoani ia i latou lava.

Muamua lava, matou te taʻua o se falemaʻi. O taunuuga o se osofaiga e mafai ona sili atu ona le mafaamatalaina. Aʻo tatou faʻatali mo fomaʻi, o le a tatou faia se faasologa o taga:

  1. Matou te nofo pe taoto le tagata maʻi i se tulaga lelei ina ia mafai ona malolo.
  2. Matou te aioi atu ma le faanatinati i le tagata gasegase e 'ai le selu, o se lole po o se fasi suka e talafeagai.
  3. Matou te tatalaina avanoa i le ea. Faʻasalaga mamafa, tatou te faʻaaogaina se tagata e faʻaleleia.
  4. O le a tatou faia se tui o le kulukose - 40% fofo, pe a iai se tomai. O loʻo maua e le suka suka ia i latou.
  5. Tuu se solo malulu i luga o le muaulu o le tagata maʻi. Afai e mafai, o le a matou faia se kulimi o le vineta. O lenei mea o le a fesoasoani ai vasospasm ma faʻafoʻi le manava o le maʻi.
  6. Tuʻuina i le tagata maʻi se laulau e faʻaleleia faiga faʻavae, e fai ma faʻataʻitaʻiga, cinnarizine, mildronate, motilium.
  7. Fua le toto toto. I le tulaga o se faʻateleina pe faʻaitiitia, ia tuʻuina atu se fualaau faʻamautu.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona ave se tusi ma fautuaga pe a tupu se osofaʻiga, tui tui, vailaʻau vasodilator, faʻaulu.

E leai se tasi e saogalemu mai faʻamaʻi o le maʻisuka, e oʻo lava i le vaivai o le maʻi suka.

O le ata vitio ua faʻamatalaina mafuaaga o le osofaʻi faʻafuaseʻi o le hypoglycemia. Auala e faʻafetaui vave ai ma se gasegase:

O le auala sili e faʻaumatia ai se osofaʻiga o le puipuia lea o faʻafitauli o le maʻi. O tagata mamaʻi o loʻo mafatia i maʻi gaʻo ua faʻamalosi e pipii i se meaʻai. E le tele naua tapulaʻa i luga o le tele o meaʻai, ma o le tele o meaʻai e tatau ona taofiofia.

O gasegase e tatau ona tuʻuina atu i le tino se aofaiga tele o vai mama e leai ni paʻu e faʻamauina ai le paleni vai masima. E taua tele le taofia o le faʻamalolo.

O le pancreas e faʻamalamalamaina le bicarbonate - o se vaifofo vai e fesoasoani e faʻaseseina ai le siosiomaga oona. Faatasi ai ma le leai o se vai i totonu o le tino, o le mea muamua e gaosia ai le u. Inisalini o loʻo i le nofoaga lona lua.

E fia le malosi e manaʻomia e le tino? E fautuaina mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e inu ni ipu tioata se lua o le taeao i luga o se manava gaogao ma aʻo lei faia le taumafataga. Naʻo vai mamā e talafeagai. Tea, kofe, suamalie ma glucose e fegalegaleai leaga.

O le ava o le a na ona faʻaleagaina ai le tulaga. O se mea e le mautonu e faʻamautuina e le ava le suka i le taimi muamua. Ae pe a vaeluaina, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto ona o le faʻamalaina.

O le fatu o se maʻi o le maʻisuka o le tino e le mafai ona feagai ma le gaosia o le suka. O le mea lea, o oloa e aofia ai le "oneone" papaʻe e le aofia ai le taumafataga. O falemaʻi ei ai le tele o vailaau suamalie.

Faʻamatala le tulafono masani o togafitiga:

  • faʻamalositino i aso uma
  • faʻamalolo le gaioiga faaletino,
  • Faʻaaloalo i meaʻai
  • tausia o le paleni o le vai,
  • mataʻituina o le maualuga o le suka,
  • pasia se suʻesuʻega masani,
  • vaʻaia faʻamatalaga ma tioata (pe a manaʻomia),
  • le faʻaaogaina o mea faʻalogo (i le tulaga o le faʻalogologo)
  • tuuese o masaniga leaga,
  • puipuiga o le tele o tupe mama,
  • tuʻuina atu o le tino ma vitamini ma minerale (i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

I se maʻi o le maʻisuka, e taua le siakiina e le aunoa o le kulūkose toto. Afai e masani ona tupu le vevela, e tatau ona faia se suʻega e iloa ai le mafuaaga o le maʻi. O le fomaʻi fesoasoani o le a fesoasoani e faʻamautinoaina maʻi e fesootaʻi ma le maʻisuka ma faʻamalosia togafitiga e faʻaitiitia ai osofaʻiga ono mafai.

Tuua Lau Faamatalaga