Le masani o le cholesterol i alii i tausaga

Cholesterol o se tuufaatasiga masani lea e aofia ai i le fausia o se membrane cell. O le vailaau e manaʻomia mo le sela e maua ai se fale mautu e le fefe i suiga o le vevela. O le ulufaleina o elemene talafeagai i totonu o le suauʻu ma le puipuiga mai le faʻavaveina o radical free e faʻaumatia le fausaga o le cell faalagolago i le cholesterol.

O le Cholesterol (igoa faasaienisi mo le cholesterol) e aofia i le faiga o le gaosiga, aveeseina o gaʻo i le tootoo laiti, fesoasoani e maua le vitamini D, o nisi o hormones, e aofia ai hormones sex (i estrogen ma progesterone, i men - testosterone), ma e aofia ai i le faasalalauina o aʻafiaga.

"Lelei" ma le "Lelei" Cholesterol

O le Cholesterol e alu i totonu o vaa na o le faatasi ai ma le polotini, e fai ai ma se mea faapitoa-lipoprotein, lea e sosolo atu i le toto. O le ituaiga lipoprotein e faalagolago i le fua o le polotini ma le gaʻo: o le lipoproteins maualalo ma maualalo le maualuga (e afaina i le tino) ma lipoprotein maualuga (aoga), atoa le cholesterol.

Vaega:

  1. HDL (maualuga maualuga) e aofia ai le palatini, phospholipids ma triglycerides. Auai i le faʻamamaina o le faʻamalositino o le cholesterol lamatia, e puipuia ai le faʻavaeina o tupe teu cholesterol.
  2. LDL (maualalo) e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le atherosclerosis nai lo tulaga taua e taliaina. O le faʻapipiʻiina o le vascular system o le mafuaʻaga lea o le siakiina, o le fatu ma le sasa, o le vevela.
  3. VLDL (maualalo tele), se fesuiaiga o le "leaga" cholesterol. O le tele o tulaga taua ua faatagaina i totonu o le toto e lamatia ai le fausia o paʻu ma le atiaʻe o le atherosclerosis.

Aofai o cholesterol e atagia ai se ata o le soifua maloloina o tagata. O le suʻeina o le toto e faʻaalia ai e le gata o le aofaʻi o le cholesterol, ae e manatu foi i fua o ituaiga lipoproteins.

I le faʻaaogaina o se faiga faʻapitoa, o le averesi o le coefficient ua fuafuaina, lea e tautala ai i le fua o le tino o le "gaioiga" ma "aoga" cholesterol.

E manaʻomia e le tino ituaiga uma o lipoproteins, ae o le aofaʻi o fuainumera e le tatau ona sili atu nai lo faʻamaufaʻailoga. O lipoproteins uma e aofia ai i le faagasologa o gaioiga taua o le tino: ole laʻititi pe faateleina le numera o le lipoproteins e faʻaalia ai soliga e tupu i totonu o le tino.

Le masani o le cholesterol mo alii i tausaga

TausagaCholesterol lauteleLDLHDL
0 — 52,95 — 5,25
5 — 103,13 – 5,251,63 — 3,340,98 – 1,94
10 — 153,08 – 5,231,66 – 3,340,96 – 1,91
15 — 202,91 – 5,101,61 – 3,370,78 – 1,63
20 — 253,16 – 5,591,71 – 3,810,78 – 1,63
25 — 303,44 – 6,321,81 – 4,270,80 – 1,63
30 — 353,57 – 6,582,02 – 4,790,72 – 1,63
35 — 403,63 – 6,991,94 – 4,450,88 – 2,12
40 — 453,91 – 6,942,25 – 4,820,70 – 1,73
45 — 504,09 – 7,152,51 – 5,230,87 – 1,66
50 — 554,09 – 7,172,31 – 5,100,72 – 1,63
55 — 604,04 – 7,152,28 – 5,260,72 – 1,84
60 — 654,12 – 7,152,15 – 5,440,78 – 1,91
65 — 704,.09 – 7,102,49 – 5,340,78 – 1,94
mai le 703,73 – 6,862,49 – 5,340,85 – 1,94

O le a le mea e lamatia ai le toto maualuga o le cholesterol

Cholesterol (o le masani i alii i tausaga taʻitasi o loʻo tuʻuina atu i luga) faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto e faʻaleagaina ai totoga nei: ate, fatugaʻo, faiʻai, fatu, totoga, tino. Atherosclerosis (tuʻuina i totonu o le toto o le cholesterol) e oʻo atu ai i le faʻavevesiina o gaioiga o meaola o le tino i totonu o le tino.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le a faʻagesegese le faʻaaogaina o vailaau aoga i gaʻo, e le aveesea e le toto le faʻamaʻi o oloa i le atoa. Atherosclerosis o le mafuaʻaga lea o le gasegase o feusuaiga i alii: o le tino e le o atoatoa lelei ona maua i le toto. O le gaosiga o le testosterone ua faʻalavelaveina.

O le atiaʻe o le atherosclerosis e matautia tele i aʻafiaga e pei o le faʻamaʻi o le myocardial ma le stroke (ona o le le lava o le okesene ma le tino i le fatu ma le faiʻai) ma le thromboembolism.

Mafuaʻaga o le Cholesterol Toto Maualuga

I le sili atu ma le 30 tausaga i alii, o maualuga maualuga o le cholesterol e mafua ona o mafuaaga nei:

  • maʻisuka malosi
  • mamafa tele
  • maualalo le tino faaletino
  • le lelei
  • popole
  • leaga masani
  • uiga faʻamaoni.

Cholesterol analysis: faʻafefea ona faia ma mea e taʻu mai iʻuga

O le suʻega o le cholesterol toto o se faiga taatele e faia i soo se potu suʻesuʻe falemaʻi. O le faʻatulagaga o se foai masani toto mai se vein, ae e tatau ona e sauniuni mo ia. Fautuaga na tuuina atu e le fomaʻi e tatau ona matauina lelei.

Fautuaga:

  1. O le toto ua foaiina atu i se manava gaogao (mai le taimi o le taumafataga mulimuli e tatau ona 12 - 16 itula).
  2. 3 aso ao leʻi oʻo i le aso o le toto, faʻaitiitia meaʻai gaʻo ma falai, ava malosi, nicotine mai le meaʻai.
  3. Faʻafesoʻotai lau fomaʻi e uiga i le faʻamalosolo o fualaau faasaina 3 aso ao le i tuʻuina atu (pe afai e faʻaaogaina e pei o le fomaʻi)
  4. Afai o le faalēaogāina o fualaau faasaina e le mafai, ona tatau ai lea ona taʻu atu i le tausi soifua maloloina le igoa o le fualaau faasaina.
  5. O le aso ao leʻi oʻo i le toto sampling, e tatau ona aloese mai le atuatuvale ma le malosi o le mafaufau.

Metotia mo le fuafuaina o le cholesterol:

  • suega vave i le fale,
  • le aofaʻiga o faʻamaumauga o le cholesterol,

Cholesterol. O le masani i tagata e fuafua i tausaga. Ina ia fuafuaina le aofaʻi o le cholesterol, e tatau ona e faia se suʻega faapitoa.

  • LDL suʻesuʻega
  • HDL analysis
  • faʻailoa
  • lipid profile.
  • O le auala sili ona faigofie o se faʻataʻitaʻiga manino. Mo lona faʻatinoga, o le tausisia o nei fautuaga mo le sauniuni mo foai toto o le a manaʻomia. E aveesea le toto mai le tamailima. O faʻaaliga o le suʻega e iloa vave lava.

    Pe a taitaia suʻega i le fale suesue, o le toto sampling e faia mai se vein o loʻo i luga o le tulilima. E maua iʻuga mai le tele o itula i le aso. O le ata sili ona atoatoa o le fua o le lipoproteins e maua ai se lipine lipine.

    Afai e maualuga atu le cholesterol, o le fomaʻi, faʻamatalaina le lipine lipine, e fuafua po o le a le tulaga lamatia o le maʻi e pa'ū i luga, e fuafua i fua faʻatatau ma tausaga. O fomaʻi faʻapitoa i lenei ituaiga auʻiliʻiliga e mafai ona fuafua le lamatiaga o le vave osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale.

    Faailoga o le Cholesterol Maualuga

    O le faateleina o le cholesterol i se taimi vave i alii e i ai ni faailoga laiti, o le toatele e le o gauai i ai.

    O le lautele o faailoga o le faateleina o le faailo e faatatau i le masani masani o:

    • Taunuʻuga o le soifua manuia lautele, vaivaiga, faʻateleina le vaivai, totogia. O nei faʻaaliga e mafua mai i le faʻaitiitia o le toto: o le faateleina o le cholesterol e maualuga ai le toto, lea e faʻafefe ai le toto, o lona uiga o totoga o loʻo vaivai le okesene.
    • Galo. O le faiʻai e leai se okesene, e mafua ai le faʻalavelaveina o le tino.
    • Faʻafitauli leaga. O tamai capillaries e tuʻuina atu le retina i le okesene ma elemene aoga e le mafai ona tuleia i totonu o le toto malulu.
    • Tuʻuina o le vae. O laʻau pito i lalo e ulu i tamai vaʻa, o loʻo tuʻuina mai i le toto atoa, pe a leai ni faʻalavelave i le cardiovascular system.
    • Xanthelasma Laititi laiti i luga ma lalo o laumata (atonu e tasi pe tele faʻaaliga). Xanthelasm o se gaʻo gaʻo e faʻamaonia ai le solia o le lipid composition o le toto.
    • Ischemia O le vave o le fatu o le fatu e taʻu mai ai e tatau i le tino ona tulei le toto mafiafia i totonu o le tino masini ma se taumafaiga. O le matelaina o le oxygen e oʻo atu ai i le oti o le tino, o le mafuaaga lea o se osofaʻiga o le fatu.

    Faailoga ma aʻafiaga o le maualalo o le cholesterol

    O le cholesterol faʻavaivaia i alii e masani ona masani ai, o se tulaga lamatia, faatasi ai ma mea nei:

    • malaise, leai se manaʻo,
    • vaivaiga maso
    • solia o le nofoa (gaʻo, suauu),
    • fulufulu fulufulu fulafula
    • mafaufau le mafaufau.

    O faʻaʻailoga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o ia tulaga tiga:

    • maʻisuka malosi ("manuia" cholesterol alu i lalo, "leaga" e sau i lona tulaga),
    • infertility (mafua mai le faaleagaina gaosiga testosterone),
    • vaivai o mea e fai i le ponaivi (osteoporosis),
    • afaina
    • le mautonu le mafaufau-lagona faalemafaufau (o le galuega o sootaga vavalalata ua faaleagaina).

    Togafitiga ma fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le cholesterol le maluelue, e matauina ai oso. Afai e iloa lenei itu itu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ina ia mafai ai ona faʻatuina se isi fualaau.

    Taumafa mo le maualuga o le cholesterol

    Aumai o le cholesterol i mea masani o le a fesoasoani i se soifua maloloina lelei. Faʻatasi ma meaai e maua ai e se tagata le 20% o le aofaʻi o le cholesterol. O le mataupu autu o le taumafataga mo le hypercholesterolemia o le faaitiitia o le tele o meaola o manu i meaʻai ma faateleina ai meaʻai e maua mai i fiber, gaʻo vailaau ma gaʻo.

    O fualaau aina e tatau ona aofia ai le 60% o le aofaʻi o mea taumafa: e tusa ma le 400 kalama o fualaʻau ma 200 kalama o fatu. Ua suia le pata i le suauu manogi. O oloa gaosi susu e mafai ona faʻatagaina i le tino e leai ni fua. Meaʻai gaʻo i luga o le laulau e sui i iʻa e maualalo-gaʻo, moa ma le moa.

    E faʻatagaina e faʻaaoga le lua i le tolu yolks i le vaiaso (leai ni faʻamaumauga e tuʻuina atu i le protein).

    Afai e te lagona le fiaaai, e tatau ona e maua se meaai mama ma fualaau aina po o fualaʻau. O le gaosiga calorico o oloa i tagata e mafatia i le mamafa o le tino ma le taitaia o se olaga le mama e 2000 kcal, i le leai o se meaʻai ma se olaga ola - 4000 kcal e faatagaina.

    O afea ma i le a le ituaiga e tatau ai ona 'ai meaai

    Vaega:

    • E tusa ma le 150 kalama fualaau faisua e tatau ona 'aina faʻatasi, o isi fualaau faisua (250 g) uʻu poʻo le asu.
    • Aua le taumafa masima i taimi o kuka. E mafai ona faʻafefe pe a uma ona kuka (sili atu ona maualuga).
    • E tatau ona faatapulaa le falaoa: e le sili atu nai lo le 200 g. E sili ona lelei le sui i falaoa falala.
    • I le matua o le 30-40 tausaga, e tatau ona i ai tamaloloa vaivai i le taumafa a tagata ia le itiiti ifo i le faatolu i le vaiaso.
    • I le 40-50 tausaga, o le faʻaaogaina o aano o manufasi e tatau ona faʻatapulaʻaina (e le silia ma le faatolu i le vaiaso).
    • Meaʻai a le aisa ma iʻa, faʻavela poʻo le tao.
    • Faʻaaogā ia meaʻai mo le 'aiga o le aoauli, ma saunia fualaau faisua mo le' aiga o le afiafi
    • Teʻena le kofe ma le malosi o le lauti, e manaʻomia ai sua suamalie fou, meainu suamalie ma compotes (e le faʻasalaina i le lapisi).
    • Ole numera o faʻasalalauga tusitusi 5 (tasi taimi ile tolu itula).

    Lisi o meaai faatagaina ma faasaina

    Afai e sili atu le maualuga o le cholesterol i tagata, e tatau ona toe iloiloina le meaʻai, ave ese mai ai:

    • gaʻo gaʻo, pailani,
    • meaʻai vave
    • faʻasalaga,
    • oloa maualuga gaʻo susu,
    • aano o manufasi mai aano o manu (saisi, ulaula, manu fasi),
    • pastry, muffin,
    • ava malosi, faʻatau lemonade, malosi lauti ma kofe.

    Fautuaina Mea:

    • fualaau fai sua, greens, fua,
    • cereals, legumes,
    • sami
    • fuālaʻau manogi
    • musika
    • nonot milk and yogurt.

    E faʻafefea ona faʻaitiitia le faʻafailele o tagata cholesterol

    Tomai faʻavae, e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, fesoasoani e toe faʻafoʻi le paleni lipid:

    • Umu mumu E aofia ai vailaʻau faʻamaʻi e faʻaosofia ai le gaosiga o HDL.
    • Laupapa. O loʻo i ai se maualuga maualuga o flavonoids, lea e faʻaititia ai le aofai o le cholesterol i totonu o le toto.
    • Ginseng e aofia ai fuainumera e aʻafia ai galuega ole ate, faʻaitiitia le gaosiga LDL.
    • Laʻau Strawberry tumu i fiva solubles, lea e maua ai le cholesterol i le toto ma aveesea ai mai le tino i se auala masani.
    • Tandelion aʻa. O le lithin o loʻo i totonu o lenei laau e le faatagaina lipoproteins e teuina i totonu o le moega lapisi.
    • Laʻu suauu o le malosi i vitamini A, E, B faamalosi le musika o le fatu, fesoasoani i le loto e feagai ma le faateleina o le atuatuvale, ma o meaola oona e aafia i le gaosia o le HDL, lea e aveesea ai le LDL mai le tino. Faʻafeʻaiga masani e faʻamaonia le cholesterol. E tatau ona e tausisia le fualaau o le taumafa: e le sili atu i le lua punetini o le suauʻu ma le sili atu i le tolu punetini o fatu fatu i aso taitasi.
    • O se fuainumera tele o flavonoids o lo oi ai fugalaau susulu, lea, faatasi ai ma suauu taua, e fusifusia le LDL ma faateleina le gaosiga o le "lelei" cholesterol, lea e faaleleia ai le maualuga o le toto. O fugalaau Linden o se vailaau mamana malosi lea e faʻafefe.

    O togalaau togafiti e umi se taimi (mai le tele o masina i le tausaga), e maua mai i le tele o vaega e faʻatasi ai ma le tele o mafuaʻaga o le cholesterol maualuga. O le a fautuaina e le fomai le aofaiga o mea e gaosia ai, lea o le a faailoa mai ai le fua faatatau manaomia e faavae ile ata faapitoa o falemaʻi.

    Tomai faʻavae vailaʻau faʻasolo i lalo ifo o le cholesterol

    Recipes:

    1. Flaxvai. Laʻau faʻamalo 300 g i le paʻu ma sasaa i totonu o se fagu faʻamau. O le aso i le taeao i luga o se manava gaogao e ai 1 tbsp. se sipuni o le paʻu ma le vai. O le vasega e 3 masina.
    2. Umu mumu Vili se laupepa tele ma se naifi, maka i se ipu tioata, sasaa 100 C i le tasi lita o le vai, afifi lelei ma alu i le vevela o le vevela mo le 24 itula. A maeʻa le faʻafefete, faʻafefe le vai i totonu o se ipu tioata ma tuu i totonu o se nofoaga malulu ma malulu. Faaaoga faʻafolu i le aso mo le 20 ml. O le vasega e 3-4 masina.
    3. Laʻau Strawberry. Tasi 20 g o laʻau, sasaa se ipu vai inu ma 5 minute. Taofi i se vai vai. Tuʻu le susu i le lua itula. Faatau 1 tbsp. l ao le i ai.
    4. Laupapa. 1 tbsp. l olo le laʻau mamago i le paʻu paʻu, faaopoopo 200 ml. tafe vai, tuu i totonu o se vai taele ma vevela mo le 20 minute, aveese mai le taele ma alu mo le isi 40 minute. Faʻasolo le mea e faʻafefete ma faʻaopopo vai inu pe a maua se voluma atoa o le 200 ml. Fufulu 50 ml. afu pe a uma ona 'ai le meaai autu.

    Lisi o vailaau i lalo ifo o le cholesterol

    Fualaau oona:

    • Fiti: "Bezafibrat", "Gemfibrozil", "Faatulagaga". Fitirate faʻaitiʻitia le 'upega o' lipoproteins '' afaina ', puipuia o latou gaʻo e le ate ma faʻateleina ai le faʻagasologa o le aveesea o tupe teu mai le tino.
    • Tulafono: Pravostatin, Simvastatin, Lovastatin. O le gaioiga o vailaʻau e aofia ai fualaau oona e faʻamoemoe i le taofiofia o le enzyme e aofia ai le fatuina o le cholesterol. O vailaʻau faʻataʻitaʻi e faʻafefeteina le toto ma tau ai le cholesterol deposits i le amataga o le atherosclerosis.
    • Sequestrants of acid acids: "Cholestyramine", "Cholestipol." O nei vailaʻau e faʻaititia ai le cholesterol i le toto, e taofia ai mai le nofo i luga o puipui, ae aua nei poloka le gaosiga o le tino, aua o loʻo faʻaaogaina faʻatasi ma isi fualaau.
    • Faʻaopoopoga: "Aterol", "Vita masani", "Hepar". O le gaioiga o faʻaopoopoga e faʻamoemoe i le faʻamalosiina o le tino puipuia o le tino, faʻamaonia le faʻafefe toto, faʻaleleia le vaega o meaʻai. Faʻaopoopoga e le mafai ona suia atoatoa togafitiga fualaau: e le mafai ona teena vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi e fiafia i mea faaopoopo.

    Le aʻafiaga o taaloga i cholesterol

    O le faateleina o le cholesterol faatasi ai ma se olaga ola solo ma le i ai o uiga leaga leaga e faamataʻuina ai le atinaʻeina o faamai pipisi e lamatia ai le ola. Taʻaloga ua faʻaalia mo tagata e mafatia i le atherosclerosis. Soʻo se gaioiga faʻale-tino e faʻamoemoe i le faʻaleleia o le tino, e iai sona aafiaga lelei i le cholesterol.

    O faamalositino o le taeao e mafai ona avea ma laasaga muamua i le soifua maloloina. O se tulafono tāua o se lagona o le faʻatusa: aua nei faʻaleagaina le mamafa o utavaʻa faʻavaivaia e le faʻamaʻi atonu e le mafai ona taulimaina i se maualuga maualuga. O gaioiga faaletino e tatau ona ola lelei, e aunoa ma le oso, ina ia mafai e le tino ona faʻafetaui i se olaga fou.

    O gaoioiga faaletino e le tatau ona mafua ai se faʻafitauli i tulaga lautele. O le lelava, le manava o le manava, o le fatu o le timu o le fatu e taʻu mai ai o le avega ua filifilia sese ma e manaʻomia ai fetuunaiga.

    O faamalositino masani o le a taitai atu ai i le faaitiitia o le tino o le tino, faamalosi le musika o le fatu, ma le faamatuu atu o toto toto mai le toto o le cholesterol.O le masani o tausaga o le toto cholesterol i tane ma fafine o le a mausali pe a matauina mataupu faavae o meaʻai lelei ma se olaga ola malosi, ma faatasi ai ma se gasegase o le genetic, e tatau ona fai soo se tala lipid.

    Faiga faavae: Lozinsky Oleg

    Tuua Lau Faamatalaga