Glucose toleniga i le taimi o le maitaga

O se suʻega faʻapitoa o le kulukose e faʻataʻitaʻiina mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o tagata lautele e mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le tele o tina faatalitali, e tetee atu i le suiga o suiga o le hormonal, ua tulai mai ai faaletonu o gasegase gaʻo.

O i latou o loʻo lamatia e faʻataʻitaʻiina se suʻega o le faapalepale kulukose e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga, ma le fesili pe tatau ona fai i le taimi o le maitaga o le matafaioi a le fomaʻi.

E faia e le fafine le filifiliga e faia suʻega, faʻalagolago i le tele o ona popolega e uiga i le soifua maloloina o le pepe e leʻi fanau mai.

Glucose toleniga suega i le taimi ole maitaga: faʻatagaina pe leai?


O le suega o le faapalepale o le glucose e tatau ona naʻo totonu o nisi o falemaʻi a tamaitai, ma isi - e tatau ona faʻataʻitaʻiina - mo mafuaaga tau soifua maloloina.

A o lei filifili pe manaʻomia ile taimi o le maitaga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo se fautuaga, faʻapea foʻi ma le iloa po o ai o loʻo faʻaalia mo.

GTT o se vaega tāua o le faʻamaonia o le soifua maloloina o le tina faʻamoemoe. I le faʻaaogaina, e mafai ona e filifilia le faʻamalamalamaina saʻo o le kulukose e le tino ma faailoa ai mea e ono faʻaogaina i le metabolic process.

O loʻo i totonu o fafine maʻitaga e suʻesuʻeina e fomaʻi le maʻisuka maʻi, lea e lamatia ai le soifua maloloina o le tamaititi. O le faʻamaonia o se faʻamaʻi e le o iai ni faʻamatalaga faʻamaʻi i le amataga, e mafai naʻo le laboratory o lona uiga. Fai se suega i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maitaga.

I se taimi vave, o se suʻega ua faʻamaonia pe afai:

  • televave fafine
  • ina ua maeʻa suʻesuʻega o le urine, sa maua ai le suka i totonu,
  • o le maitaga muamua sa mamafa i lalo ole maʻisuka faʻamaʻi,
  • o se tamaititi laititi na fanau muamua,
  • O le telefoni na faaalia ai e tele le lapoma,
  • i totonu o se aiga vavalalata aiga o se fafine maʻitaga ei ai maʻi maua i le maʻisuka,
  • o le uluai suʻesuʻega na faʻaalia ai se maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto.

GTT i luga o le suʻesuʻega o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo faʻatulagaina i le 16 vaiaso, toe fai i le 24-28 vaiaso, e tusa ai ma faʻamatalaga - i le tolu piliona. A mavae le 32 vaiaso, o le utaina o le kulukose e matautia mo le fomaʻi.

O le maʻisuka ituaiga e maua pe afai o le suka o le toto pe a uma le suʻega e sili atu i le 10 mmol / L i le itula e tasi pe'ā maeʻa le fofo ma 8.5 mmol / L lua itula mulimuli ane.

O lenei ituaiga o le maʻi e atiae ona o le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe o le tamaʻi maso e manaʻomia ai le gaosia o le inisalini.

O le pancreas e le lava ai le hormone mo lenei tulaga, o le kulupu o le kulukose i totonu o le fafine maʻitaga o loʻo tutusa lava.

I le taimi lava lea e tasi, o le maualuga o le kulūkose faʻateleina, o le maʻisuka maʻisaga e atiaʻe.

Afai o loʻo maua le suāsusu i le maualuga o le 7.0 mmol / l i le taimi muamua o le taumafa plasma, e le o faʻamaonia se suega o le toleniga o le glucose. O le tagata maʻi e maua i le maʻisuka. A maeʻa le fanau mai, e fautuaina foi o ia ina ia suʻesuʻeina ia iloa pe o le maʻi e fesootaʻi ma le maitaga.

Poloaiga a le Matagaluega ole Soifua Maloloina ole Malo Rusia

E tusa ai ma le poloaiga o Novema 1, 2012 N 572', o le auʻiliʻiliga o le faapaleni o le kulukose e le aofia i totonu o le lisi o le totogi tatau mo fafine uma ua maitaga. Ua faatonuina o ia mo mafuaaga faafomaʻi, e pei o polyhydramnios, diabetes, faafitauli i le atinaʻeina o le fomaʻi.

Pe mafai ona ou teena se suega o le faapaleni o le kulukose i le taimi o maitaga?

E i ai i le fafine le aia tatau e teena ai le tauaveina o le GTT. Aʻo leʻi faia se faʻaiuga, e tatau ona e mafaufau e uiga i taunuuga talafeagai ma saili le fautuaga a nisi tagata tomai faapitoa.

E tatau ona manatuaina o le teena o le suʻega e mafai ona faʻaosofia ai ni faʻafitauli i le lumanaʻi e ono lamatia ai le ola maloloina o le tamaititi.

O le a le taimi e faʻasaina ai faʻamatalaga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

Talu ai e tatau i se fafine ona inuina se vaifofo lelei i luma o le toto, ma e mafai ona tupu ai le vomia, e le o faʻamaonia le suega mo ni faʻafitauli matuia o le vave tuai.

Contraindications mo le auiliiliga e aofia ai:

  • faʻamaʻi o le ate, pancreas i le taimi o le vevela,
  • gaioiga faifai pea i totonu o le vaega o meaʻai,
  • manava o le manava
  • ogaoga o le manava
  • faʻailoga pe a uma le taotoga i luga o le manava,
  • o le manaʻoga mo le moega e taoto i luga o fautuaga a se fomaʻi,
  • maʻi pipisi
  • mulimuli le tolu masina o le maitaga.

E le mafai ona e faia se suʻesuʻega pe afai o le faitau o le mita kulukose i luga o se manava gaogao e sili atu i le maualuga o le 6.7 mmol / L. O se faʻaopoopoga faaopoopo o laʻau suamalie e mafai ona faʻaosofia ai le tupu o le hyperglycemic coma.

O a isi suʻega e tatau ona pasia i se fafine maʻitaga

I le taimi atoa o le maitaga, o loʻo i lalo o le suʻega a le tele o fomaʻi se fafine.

O suʻega nei e matua fautuaina mo fafine maʻitaga:

  1. muamua masina. Pe a resitalaina se fafine maʻitaga, o loʻo faʻatulagaina se faʻatulagaga masani o suʻesuʻega: o se suʻesuʻega lautele o le mimi ma le toto. Ia mautinoa e fuafua le toto ma ona vaega Rh (faatasi ai ma se iloiloga le lelei, o loʻo faʻatonuina foi i le tane). O se suʻesuʻega o meaola e talafeagai e iloa ai le protein atoa, o le i ai o urea, creatinine, e fuafua ai le maualuga o suka, bilirubin, cholesterol. Ua tuʻuina atu i se tamaʻitaʻi se faʻataʻitaʻiga ina ia mafai ai ona iloa le toto totogia ma le umi ole faagasologa. Lafoga fesoasoani mo totoga mo syphilis, HIV ma le hepatitis. Ina ia faʻaesea faʻamaʻi pipisi feusuaʻiga, o le lafoaʻi mai le vavae e ave mo fungi, gonococci, chlamydia, ureaplasmosis, ma le suʻesuʻeina o suʻesuʻega faʻasolosolo. O le fomalama o le Plasma ua faʻamoemoeina e aloese mai faʻamaʻi faʻaleagaina, e pei o le Down syndrome, Edwards syndrome. O le suʻega toto mo le rubella, toxoplasmosis,
  2. lua masina. Aʻo le i faia asiasiga taʻitasi i le fomaʻi, e tuʻuina atu e se fafine se auiliiliga lautele o le toto, urine, ma se coagulogram pe a faʻaalia. Ua maeʻa le siakiina o siama aʻo lei oʻo i le taimi e tuʻuina ai tina, cytology pe a iloa faafitauli pe a pasia le suʻega muamua. O se fuluʻi mai le vaʻa, o loʻo faʻapipiʻiina foi i luga o le microflora. Toe fai suʻesuʻega mo HIV, hepatitis, syphilis. Totoina le toto i fomaʻi
  3. tolu piliona. O se auiliiliga masani o le urine, toto, se fulufulu mo le gonococci i le 30 vaiaso, o se suega HIV, o le hepatitis ua faatonuina foi. E tusa ai ma faʻamatalaga - rubella.

E uiga i se suʻega o le kulukose toto ma se avega ao maʻitaga i le vitio:

O se suʻega o le faapalepale o le kulukose e faʻataʻitaʻiina mo fafine maʻitaga o loʻo masalomia le maʻisuka. I le lamatiaga o le mamafa o tagata gasegase i gasegase o le endocrine, e iai o latou aiga e tutusa ma faamai. E le mafai ona e faia se auʻiliʻiliga ma se faʻamaʻi matautia, pe a uma le taotoga i le manava, faʻatasi ai ma se faʻalavelave sili atu o pancreatitis ma cholecystitis.

Ole suega ole toleni ole kulukose i le taimi o le maitaga e le aofia i le lisi o suʻesuʻega e manaʻomia, ua faʻamatalaina e tusa ai ma faʻamatalaga. O se fafine o tausia ia lava ma lana pepe o le a mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi ma o le a pasia suega talafeagai.

Afai o le sili atu o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e mafai ona fesoasoani le alofia o faafitauli o le soifua maloloina i le taimi o le maitaga, ma taofia ai foi le tutupu o le pepe i le pepe e leʻi fananau mai.

Sauniuniga

  • O le suʻega e faia faasaga i le tulaga masani, le faʻatapulaʻaina, mea taumafa ma le i ai o le 150 g o meaʻai i le taumafataga (e aofia ai e le gata o le suka, ae o le tele foi o meaʻai gaosi) i le aso.
  • Ole suega e tatau ona muamua i le anapogi ile afiafi, po ma le taeao - 8-14 itula (ae mafai ona inu vai).
  • O le meaai mulimuli e le tatau ona aofia ai le sili atu ma le 50 kalama o meaʻai (ia manatuaina e aofia ai mea suamalie (fualaau aina ma suamalie), ae o fualaau faisua).
  • Mo le afa aso ao lei faia le suʻega, e le mafai ona e inu ava malosi - e pei o le taimi atoa o le maitaga.
  • Ma le isi, aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e ulaula pe a ma le 15 itula aʻo leʻi faia le suʻega, ma faapena, i se tulaga aoao, i le taimi atoa o le maitaga.
  • O le suʻega e faia i le taeao.
  • E le mafai ona e suʻeina i tua o soʻo se maʻi gasegase.
  • E le mafai ona e faia se suʻega aʻo e tago i vailaʻau e faʻateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - ua faalēaogāina i le tolu aso aʻo lumanaʻi le aso o le suʻega.
  • E le mafai ona e suʻeina mo le sili atu ma le 32 vaiaso (i se aso mulimuli ane, o le utaina o le kulukose e sili ona matautia mo le fomaʻi), ma i le va o le 28 ma le 32 vaiaso, o le suʻega e faia i le naʻo le talosaga a se fomaʻi.
  • E lelei tele le faia o se suʻega i le va o le 24 ma le 26 vaiaso.
  • E mafai ona faʻatino muamua le utaina o suāuʻu, ae a faʻapea pe afai o loʻo lamatia le tina o loʻo faʻamoemoe: e tele atu le BMI (sili atu ma le 30 iunite) poʻo le aiga o lona aiga na i ai ni faailoga o le maʻisuka.

Mo le faʻamatalaga, o le BMI, poo le numera o le tino, e faʻatatau tonu lava: faʻaaogaina o mea masani i le matematika - ia fuafua lau BMI e te manaʻomia e te maualuga i mita (pe afai e 190 cm le maualuga, o le 1.9 mita - ia 1.9) ma le mamafa i kilokalama (mo se faʻataʻitaʻiga, ia 80 kilokalama),

Ona e manaʻomia lea ona faʻateleina le tuputupu ae (i lenei faʻataʻitaʻiga, 1.9 faʻateleina i le 1.9), o lona uiga, ia faʻasolosolo ma vaevae lau mamafa i le numera o loʻo maua (i lenei faataitaiga, 80 / (1.9 * 1.9) = 22.16).

  • I soʻo se tulaga, e le faia le suʻega mo se vaitau e itiiti ifo i le 16-18 vaiaso, aua o le maʻisuka o fafine maʻitaga e le atinaʻe aʻo lumanaʻi le lua masina.
  • E tusa lava pe na faia le suʻega mo se vaitaimi e oo atu i le 24-28 vaiaso, i le 24-28 vaiaso e toe faia e aunoa ma se faʻasesega, aemaise lava pe a fai na faia muamua.
  • Afai e manaʻomia, e mafai ona faʻatino le suʻega mo le taimi lona tolu, ae o le a mautinoa e le fomai e tupu lenei mea, i le leai, e le silia le 32 vaiaso.

Faia

  1. O se fafine maʻitaga o loʻo sauni mo se suʻega e vave maua mai le toto sampling mai se vein gaogao (o lenei mea e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto lea e mafai e le tino ona lagolagoina i le anapogi anapogi). Afai ua uma ona faʻaleleia le iʻuga, e le o faʻaauau pea le suega, ae o le suʻesuʻeina o loʻo faia i fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.
  2. Ona avatu lea e le fomai i le tina faatalitali le suamalie suamalie, lea e aofia ai le 75-100 g o le kulukose. O le vaifofo ua onā i le tasi gulp ma e le sili atu nai lo le 5 minute. Afai o se fafine mo le tasi mafuaaga poʻo le isi e le mafai ona inuina le suamalie suamalie, e faʻaaogaina o se vaifofo saogalemu i se vein.
  3. Totoina le toto mai le vein pe a ma le itula ma toe foʻi i le lua itula.
  4. Afai o le vavaeese mai le masani e le taua, ae o loʻo i ai pea iina, e mafai ona toe faʻaleleia toto samples mai se vein pe a mavae le tolu itula, ae e seasea lava.

E toatele tagata latou te taʻua lenei faiga e leai se aoga, ma o nisi e pei foi o le "suamalie" taualumaga.

Glucose toleniga o suʻega:

Ina ia maua se taunuʻuga faʻamoemoe, e tatau ona faʻamaonia faʻaletino nisi faʻamaoniga:

  • o le a le maualuga o le glucose e maua i le toto vevela,
  • o le a le tele o le kulukose o loʻo i ai pe a maeʻa le GTT pe a maeʻa le 60 minute,
  • glucose saturation pe a uma le 120 minute.

O faʻataʻitaʻiga talafeagai e mafai ona faʻatusatusa i lisi o "Faʻamaumauga o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga" ma "Gesational diabetes mitusitus", o loʻo tuʻuina atu i lalo:

Tulaga masani ole suega ole toleniga ole kulukose:

  • Anapogi - itiiti ifo i le 5.1 mmol / L.
  • I le itula mulimuli ane i le GTT, e itiiti ifo ma le 10.0 mmol / L.
  • Lua itula i le GTT, e itiiti ifo i le 8.5 mmol / L.
  • E tolu itula i le GTT, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

Gaʻo maʻisaga:

  • I luga o se manava gaogao - sili atu i le 5.1 mmol / l, ae itiiti ifo i le 7.0 mmol / l.
  • I le itula mulimuli ane i le GTT, sili atu ma le 10.0 mmol / L.
  • Lua itula i le GTT, sili atu i le 8.5 mmol / L, ae itiiti ifo i le 11.1 mmol / L.
  • E tolu itula talu le GTT, e sili atu i le 7.8 mmol / L.

O se fafine maʻitaga atonu ei ai se eseʻesega, sili atu ona ogaoga pe afai ole maualuga o faʻamaoniga e maualuga atu nai lo le maualuga mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.

Sese lelei taunuuga, o lona uiga, o le faʻaalia o le maualuga o le kulukose, e ui o le mea moni o mea uma lava e masani, e mafai foi ona matauina i se gasegase lata mai pe o loʻo i ai nei poʻo se isi ituaiga faʻamaʻi.

Ma o sea taunuuga e le o se mea e masani ai, pe a uma gaioiga o se isi fuafuaga e mafua mai i le aʻafiaga o se tulaga faʻalavelave i le tino o se maʻitaga maʻitaga, faʻapea foi ma le tagofia o fualaau.

O nei vailaau e aofia ai glucocorticoids, hormones thyroid, thiazides ma beta-blockers - e mafai ona e faamasani i le vaega o fualaau faasaina i ona faatonuga - e sili ona lelei le feutagai ma se fomaʻi poo se fomai i totonu o se falemai.

Sese le leaga le iʻuga, o lona uiga, o faʻamatalaga ia e maua ai le kulūkose masani, e ui lava o le fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.

E mafai ona matauina lenei mea ona o le tele o le matelaina po o le malosi faaletino, e leʻi umi ae leʻi faia le suʻega ma le aso na muamua atu, faapea foi ma le maua o vailaʻau e mafai ona maua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (o fualaau faasaina e aofia ai le inisalini ma le tele o vailaau o le suka).

Ina ia faʻamalamalama le mea na tupu O le hemoglobin glycated e tatau foi ona tofotofoina - o se suʻega sili atu ona atoatoa, saʻo ma le le mautonu, lea e tatau ona pasia i soʻo se tasi ua masalomia o le faʻapalepale kulukosese.

Matou te toe fai atu mo le faʻamalosia: e ui lava i le le mautonu ma le le mautonu o mafaufauga o nisi o fafine maʻitaga ma o latou uso e mafai ona afaina ai i latou poo a latou tama, o le suʻega e saogalemu atoatoa pe afai e leai ni faʻasolega, lea e tatau ona faʻatalanoa ma se tagata tomai faapitoa.

I le taimi lava e tasi, o lenei suega e aoga, taua, ma e manaʻomia foi mo se tina le fiafia i le lumanaʻi, talu ai o le teenaina o lenei auʻiliʻiliga e lamatia ai: o se maʻi e le mafai ona faʻamalosiina, o le a aʻafia ai uma le tulaga o le maʻitaga ma le lumanaʻi o le tina ma le tamaitiiti.

I le faaopoopo atu, e tusa lava pe maua e le tina le maʻisuka, o se vaega itiiti o le kulukose e le afaina ai o ia ma lana tama. E leai ni mafuaaga e popole ai.

O le mea lea, i lenei tusiga na matou iloa ai le mea o loo natia i lalo o le upu faigata ma le mataʻutia o le GTT, le auala e tatau ai ona saunia e le tina faʻamoemoe mo ia, pe tatau ona ia faia, mea e tatau ona ia faʻamoemoeina mai ia te ia, ma le auala e tatau ona ia faamatalaina ai iuga.

I le taimi nei, o le iloa o le suega o le toleniga o le glucose i le taimi o le maitaga, pe faapefea ona ave ma isi faʻaaliga o lenei faiga, o le ae le fefe ma faʻaleagaina. Ou te fia moomoo ia te oe o se taimi lelei o le maitaga, faʻafefe popole ma maua atili le tumu i lagona lelei.

Tuua Lau Faamatalaga