Taumafa mo le faʻavaivaia o le kulukosesese

O le faʻasalaina o le faapalepale e faʻapupulaina ai le lamatiaga o pathologies cardiovascular, ma e fesoasoani i le foliga mai o le maʻisuka ituaiga 2. O le maʻisuka o le vaega lona lua e mafai ona faʻaleagaina se tagata mo le tele o tausaga. I le tulaga o soliga, o le maualuga o le kulukose e sili atu i le tulaga masani, ae le lava e iloa ai le maʻisuka. Talu ai ona o le le mautonu, o le lamatiaga o le maliu faafuaseʻi o le tagata ua faateleina tele. O se tulaga le maluelue e mafai ona iloa e ala i le faʻaaogaina o suʻega faʻapitoa. O le suʻega muamua o le kulukose i luga o se manava gaogao i le taeao, ona e manaʻomia lea e inu se vaifofo o le kulukose, ma toe fofo le toto pe a uma le lua itula.

O le faailo e maua ai le glucose tumau o le -100 mg / dl e le tatau ona sili atu i le 140 mg / dl itula e lua pe a uma ona inu se ipu inu kullukose. O le solia o le faapalepale e matauina pe a mafai e le tagata ona faateleina i le 199 mg / dl. O sili atu i le 199 mg / dl (luga aʻe o 200 mg / dl) e taʻu mai ai o loʻo iai i le tagata le maʻisuka. Afai o le kulukosesese 126 mg / dl aʻo leʻi inu le inu, o le maʻisuka e maua i le taimi lava lena. O le togafitiga vave o le a fesoasoani e taofi le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma faʻaitiitia le mamafa i le loto ma toto toto. E maualuga le maualuga o le suka i le taeao, pe a uma ona 'ai, e maualuga le maualuga. O tagata ei ai le IGT e masani ona faitio i le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le cholesterol, lea e masani ona faaosofia ai le taʻavale ma le maʻi fatu. O manatu o le faʻamalosia o insulin ma le IGT e ese mai le tasi. O le galuega autu o le insulin, o le hormone o le natura peptide, o le faʻaitiitia o le maualuga o le toto. Ae, pe a faʻaitiitia le tino o le inisalini e totogi ai le faaletonu, e amata ona gaosia le vailaau i le tele o mea. Ona o lona le maualalo, e le o pulea le kulukose, e pei ona faʻamoemoeina, ma amata ona tulaʻi.

O le faʻavaivaia o le kulukose ole tino e faʻaitiitia ai le lagona o le insulin, o lea e taua ai le mataʻituina e le aunoa.

Faatasi ai ma fua masani o le suka, e fautuaina ina ia tofotofoina ia le itiiti ifo ile tasi ile tolu tausaga. Faʻamatalaga e sili ona maualuga, o le suʻega e tatau ona faia i le 12 masina.

Ituaiga o le maʻisuka ma a latou mafuaaga

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini ua matua leai lava (o loʻo faʻapalaina i lalo o le toto o le beta i le endocrine vaega o le pancreas). O le maʻisuka ituaiga 1 sa taʻua muamua o le talavou po o le insulin. O le maʻi e masani lava ona maua i tupulaga talavou.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le aofaiga o le inisalini e gaosia e itiiti lava. O le isi igoa mo le maʻi o le tagata matua poʻo le maʻisuka e leai sona inisalini. E masani lava ona atiae i tagata pe a mavae le 30 tausaga. O le fuafua e pusa 2 e tele lava ina faalagolago i mea faʻavae. Afai e maua e lou aiga le maʻisuka, o lona uiga o le a maua foi oe i le maʻi. Faʻateleina le aʻafiaga e aofia ai tagata e iai le mamafa o le tino, fafine maʻitaga (maʻisuka gestation, lea e atiina ae aʻo maʻitaga, ma masani ona alu ese pe a uma le fanau). E faʻapena foi ona tupu le faʻafitauli pe afai ei ai se pepe i le manava, pe ua maua i le ovary polycystic.

O le a le mea e mafua ai foliga o le faʻamaʻi?

Itū'āiga 1 - o le faʻamalositino e faʻaumatia ai ana lava suauu puipuia lea e gaosia e le pancreas. O vailaʻau Beta e faʻaumatia ona o le fatuga o le genetic predisposition; o faʻamaʻi pipisi masani e maua ai le malosi i le atinaʻe o le maʻisuka.

Pusa 2 - sel e le iloa pe faapefea ona gaosia le inisalini, lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia ma le faʻamalosia o le inisalini. O fatutini Beta e laiti, ma o se taunuuga, o le tele o inisalini e gaosia, e le o faʻaumatia uma lava e le tino. A maeʻa le faʻatupulaia, ona tupu lea o se faʻalavelave faʻaleaganuʻu, pe a uma ona faʻaalia le faailo o le kulukose. O le mafuaaga e maualalo le lagona o le insulin.

Faʻafefea ona toe faʻafoʻi le kulukose

O le tulafono faavae o le manuia o le faatumauina o se paleni paleni ma se taumafataga tatau lea e fesoasoani e aveesea le mamafa (lea e sili ona taua pe afai e te mamafa). Taumafa fualaau, fualaʻau, ma falaoa atoa o le falaoa. Ia fiafia i meaʻai, faʻaitiitia le masima ma le suka. O mea inu, susu susu e aoga. Faʻesea le ava malosi ma tuu le ulaula.

Aua nei galo e uiga i faamalositino. Na o le afa afa itula o vasega i aso taʻitasi (yoga, savali poʻo le faʻasolosolo) o le a fesoasoani i le faʻavaveina o tulaga maualuga o le suka ma faaleleia le soifua maloloina.

E faʻavaivaia le faapalepale o le kulukose: o le a le mea ma mafuaʻaga o soliga

A itiiti i le tasi i le olaga atoa, e tatau i tagata uma ona suʻeina se suʻega toleniga o le kulukose. Ole suʻesuʻega masani lea e mafai ai e oe ona iloa ma pulea le le atoatoa ole kulukose. O lenei tulaga e talafeagai mo le ICD 10 (faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le toe iloiloga lona 10)

O le a le mea, aisea e fai ai ma o afea e manaʻomia ai? O meaai ma togafitiga e manaʻomia pe'ā maualuga le maualuga ole glucose?

Faʻaleagaina o le faapalepale o se faʻavae

I ni nai tausaga talu ai, o le faʻavaivaia o le kulukose o le kulūkose ua taʻua o le maʻi o le maʻisuka. Ma talu ai nei lava ua avea ai ma se faamaʻi eseese, o loo faagasolo i se tulaga le tumau, e aunoa ma ni faailoga patino. I le taimi lava e tasi, o le kulūkose masani i le toto ma le urine o le a i totonu o le mea e taliaina, ma naʻo se suega o le faapaleni o le kulukose o le a faʻaalia ai se faʻaitiitia o le gasegase o le suka ma le faʻasologa o le insulin.

O lenei maʻi ua taʻua o vailaau mo le mafuaaga e mafai ai ona faamatalaina le ata o le falemaʻi e pei ona taua i lalo. O le maualuga o le kulukose o le toto o le tagata maʻi e maualuga atu nai lo le masani, ae le o le mea e mafai ai e le endocrinologist ona faia se faaiuga - maʻi suka. O le gaosiga o le inisalini e aunoa ma ni faʻaaliga vaaia o le faʻaleagaina o le endocrine system.

Afai o le suʻega mo le faʻapalepale kullukose e lelei, ona tuu lea o le tagata maʻi i le vaega sili ona lamatia mo le maʻisuka. E taua tele le faia o se suʻega o le toleniga o le glucose ile taimi. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ma, i nisi tulaga, aloese mai faalavelave i le cardiovascular system.

Faailoga o le maʻi - faʻavaivaia le kulūkose toleni

E masani ona le maua le faapalepale o le kulukose. Ma e naʻo nisi tulaga, e aofia ai i le taimi o le maitaga, ei ai aʻafiaga e pei o maʻi o le maʻisuka:

  1. Paʻu paʻu
  2. Totoina o le mucosa
  3. Malosiaga o le toto o le toto
  4. Manua faʻamalolo umi ma faʻasalaga.

E faʻapefea ona faʻatinoina le suʻesuʻega o le faapalepale kulluse?

Ina ia faʻamautinoa pe iai se soliga o le faapaleni kullukose, lua auala autu e faʻaaogaina:

  • Samoto toto samples.
  • Totoina toto toto.

O le kulukose faʻamalosi e manaʻomia pe a maʻi le tagata maʻi mai faʻamaʻi o le faʻaogaina o le tino po o maʻi faʻafitauli. I lenei tulaga, o le kulukose e le mafai ona faʻamalosi pe a fai e tautala tautala.

O se suega o le faapaleni o le kulukose o loʻo faʻatulagaina i ia tulaga:

  1. Afai ei ai se mea na tupu mai (faʻatalatalata aiga e afaina i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2)
  2. Afai ei ai ni faʻaʻailoga o le maʻisuka aʻo maitaga.

I le auala, ole fesili ole maʻi ole gasegase e tatau ona talafeagai ile maʻisuka uma.

10-12 itula ao lei faia le suʻega e aloese mai le 'aina o meaʻai ma vai inu. Afai e maua ni vailaʻau, e tatau ona e siaki faʻatasi ma le endocrinologist pe afai o le a aafia ai le faʻaaogaina o auiliiliga i le ICD 10.

O le taimi sili ona lelei mo le pasia o le auiliiliga mai le 7.30 i le taeao i le 10 i le taeao. O le suʻega e faia pei o lenei:

  • Muamua, o le anapogi na tuʻuina atu mo le taimi muamua.
  • Ona tatau lea ona e suʻeina le tuufaatasiga mo suega o le faapalepale kullukose.
  • A maeʻa le itula e tasi, e toe ofoina atu le toto.
  • O le sampling mulimuli i le GTT ua tuʻuina atu i le isi 60 minute.

O le mea lea, o le aofai o le itiiti ifo i le 2 itula e manaʻomia mo le suʻega. I le taimi lea, e matua faasaina le 'ai o meaʻai poʻo meainu. E fautuaina e aloese mai le gaioiga faaletino, lelei, e tatau i le tagata maʻi ona nofo pe taooto pea.

E faʻasaina foi le faia o isi suʻesuʻega i le taimi o le suʻega mo le faʻavaivaia o le kulukose, aua o lenei mea e mafai ona faʻaitiitia ai le suka o le toto.

Ina ia mafai ona maua le faʻatuatuaga sili ona faʻatuatuaina, e faalua ona faia le suʻega. O le vaitaimi e 2-3 aso.

E le mafai ona faʻatalanoaina le auiliiliga i ia mataupu:

  • ua mamafa le maʻi
  • sa i ai le taotoga poʻo le fanau mai - e tatau ona tolopo le suʻega mo le 1.5-2 masina,
  • o le tagata gasegase e alu i masina taʻitasi,
  • o loʻo i ai faʻamaoniga o le gasegase ona o le ava malosi,
  • ma soʻo se faʻamaʻi pipisi (aofia ai le malulu ma le fula),
  • afai o le tagata suʻega e mafatia i faʻamaʻi o le tino,
  • i le i ai o ni maʻi mama,
  • ma le hepatitis i soo se ituaiga ma tulaga,
  • pe afai o se tagata na galue malosi i le aso na muamua atu, na faʻaauauina le faʻatupulaia o le tino pe leʻi moe mo se taimi umi,
  • pe a faigata taumafa mo le faʻavaivaia o le kulukosesese.

Afai e te le amanaiaina se tasi poʻo le sili atu foi o mea na lisiina i luga, faʻapea foi i le taimi o le maitaga, o le faʻatuatuaina o taunuuga o le a masalomia.

O le auala lenei e tatau ona foliga masani ai le auiliiliga: o faailoga o le toto muamua toto e le tatau ona maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / L, le lona lua - e le maualuga atu nai lo le 11.1 mmol / L, ma lona tolu - 7.8 mmol / L. O numera e ono fesuisuiai i tagata matutua ma fomaʻi, ma o le fua o le suka i le taimi o le maitaga e ese foi.

Afai, faatasi ai ma le tausisia o tulafono uma o le auiliiliga, o faailoga e ese mai le masani, o le tagata maʻi ua solia le faapaleni o le kulukose.

O se mea talitutusa faapena e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, ma le le amanaia atili o faailo o le faʻailo, i le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka. E sili atu ona lamatia lenei mea i le taimi o le maitaga, e manaʻomia togafitiga, e tusa lava pe leai ni faʻamatalaga manino.

Aisea e faʻavaivaia ai le faapalepale kullukose

  1. Vaʻaia ole aiga: afai e maua e matua le maʻisuka, ona tupu lea i luga o le tele o taimi le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi.
  2. Faʻaleagaina o le faʻaalia o sela i le inisalini (faʻasaina insulin).
  3. Mafuaaga
  4. Faʻaleagaina o le gaosiga o le inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le afaina o le pancreas.
  5. Soifuaga masani.
  6. O isi faʻamaʻi o le endocrine e faʻatasi ma le tele o le gaosiga o mea faʻa-hormonal (faʻateleina o le toto glucose), mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi a Itenko-Cushing ma faʻamaʻi (faʻamaʻi e maualuga ai le maualuga o hormones).
  7. Aumai ni vailaʻau (mo se faʻataʻitaʻiga, glucocorticoids - hormones adrenal).

Glucose toleniga faʻaleagaina metotia togafitiga

Afai e faʻamaonia le masalosalo o le maʻisuka o le maʻisuka (faʻavaivaia le glucose tolerance) poʻo le maʻisuka latese, o le togafitiga e faʻamatalaina e se fomaʻi o le a faigata (taumafa, gaioiga faʻaletino, faʻaitiitia fualaau faʻamalosi) ma fuafua i le faʻaaogaina o mafuaaga, ma i le taimi e tasi - faailoga ma faailoga o le maʻi.

O le tele o taimi, o le tulaga lautele o le tagata maʻi e mafai ona faasaʻo e ala i se suiga i le olaga, e masani lava o se suiga i amioga masani, o lona uiga o le faʻasaʻoina o metabolic processes i le tino, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa ma toe faafoi le kulukose toto i ni mea e gata ai.

O mataupu faavae o mea taumafa i totonu o le setete predacetic state fautuaina:

  • o le faʻaaogaina atoa o meaʻai gaʻo suavai: falaoa ma falaoamata oloa, suamalie e pei o meaʻai ma suamalie, pateta,
  • faʻaititia i le aofaʻi o meaʻai gaʻo (gaʻo ma le pulu falaoa, pata) ma la latou tufatufa tufatufa i le gasologa o le aso,
  • faaitiitia i le aofaiga o meaʻai gaʻo, gaʻo, mayonnaise, pata, ponuavi o aano o manu,
  • faʻalauteleina o fualaau faisua ma fualaau 'aina e maua ai le maualuga o le fiber content ma le maualalo o le suka: e tatau ona tuʻuina atu i fualaau suamalie ma suamalie ma suamalie, faʻapea foʻi pi, pi, ma isi mea, talu ai latou te fesoasoani i le vave faʻavaveina o le tino,
  • faaitiitia i le aofai o le ava malosi, pe afai e mafai - teena mai, ao faagasolo le vaitaimi o le toe faaleleia,
  • se faʻaopoopoga i le numera o 'aiga e oʻo atu i le 5-6 i le aso i ni vaega laiti: o se taumafa talitutusa e faʻatagaina oe e faʻaititia le avega i totoga o meaʻai, e aofia ai le paʻu, ma aloese mai le tagofia o meaai.

I le faaopoopo i mea taumafa, e faasaʻo ai le setete, e tatau foi ona sui le ituaiga olaga, lea e aʻafia ai:

  1. gaoioiga faaletino i aso uma (amata mai le 10-15 minute i le aso ma le faʻalemu maliega i le umi o vasega),
  2. sili atu ona ola malosi olaga
  3. taofi ulaula: o le nicotine e aʻafia ai e le gata i mama, ae faʻapea foʻi ma sela o le pancreatic e nafa ma le gaosia o le inisalini,
  4. pulea le suka o le toto: o suʻega e faia i le masina pe afa pe a uma le amataga o togafitiga. Ole suʻeina o suʻega e mafai ai ona tatou faʻamautuina pe toe foʻi mai le maualuga o le suka i le masani ma pe mafai ona fai mai na faʻamalolo le glucose toleni.

I nisi tulaga, i le maualalo o le taumafa ma le malosi faaletino, e mafai foi e se fomaʻi ona fautuaina vai e fesoasoani e maualalo ai le toto ma le cholesterol, aemaise lava pe afai o le puleaina o le state predabetic e aofia ai foi le togafitiga o faamaʻi concomitant (masani o le cardiovascular system).

O le masani lava, faʻatasi ai ma le faʻamaoniga o taimi o le faʻapalepale, faʻapea foi ma le tagata maʻi e mataʻituina uma faʻasologa o togafitiga a le fomaʻi e uiga i meaʻai ma faʻamalositino, e mafai ona faʻamautuina le maualuga o le toto toto, ma aloese ai mai le suiga o le setete state to type 2 diabetes.
Tulaga faʻapitoa: puipuiga

Ona o le mea moni o le tele o taimi o le setete predatebetic e mafua ona o mea mai fafo, e masani lava ona aloese pe maua i le amataga, pe afai e te mulimuli i togafitiga nei:

  1. pulea le mamafa: afai o loʻo e mamafa tele, e tatau ona e lafoaia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ina ia aua le faʻamaeʻa le tino,
  2. paleni paleni
  3. lafoai masani leaga,
  4. taʻitaʻia se olaga ola malosi, faia le malosi, aloese mai tulaga faʻalavelave,
  5. fafine e maua i le maʻisuka poʻo le ovary polycystic e siakiina e le aunoa a latou suka suka i le suʻeina o le kulūkose,
  6. ave se suʻega kullukose mo togafitiga e le itiiti ifo i le 1-2 taimi i le tausaga, aemaise lava i le i ai o faʻamaʻi o le fatu, gastrointestinal tract, endocrin system, faʻapea foi ma le i ai o mataupu o le maʻisuka i totonu o le aiga,
  7. i faʻamuamua muamua o le faʻavaivaia o le faapalepale, faia se taimi atofaina ma se tagata poto faapitoa ma maua ai se faʻamaoniga ma togafitiga mulimuli ane o vailaʻau.

Puipuiga o le faapalepale o le kulukose

O le gasegase o le glucose le mama o se mea sili ona matautia lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia. O le mea lea, o se fofo sili atu o le aloese mai lea ituaiga solitulafono nai lo le tauina o taunuuga o le maʻi suka i loʻu olaga atoa. Lagolago le tino o le a fesoasoani i le puipuia, e aofia ai tulafono faigofie:

  • iloilo le taimi o taumafataga
  • aveese meaʻai leaga mai le taumafataga,
  • Faʻaaofiofia le tino i se soifua maloloina maloloina ma aloese mai le mamafa o le mamafa.

O le NGT e masani ona avea o se mea e faateʻia ai tagata gasegase, talu ai o loʻo i ai se natura natia o faʻataʻitaʻiga, o le mafuaʻaga lea o togafitiga ma faigata ogaoga.O suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ai ona amata togafitiga i le taimi, lea o le a faʻamalolo ai le faʻamaʻi ma fetuutuunai le tulaga o le maʻi ma le fesoasoani o se meaʻai ma auala puipuia.

Meaʻai talafeagai mo le faʻavaivaia o le kulukosesese

I le faagasologa o togafitiga, o meaʻai e tele sona sao.

O le 'ai e tupu a itiiti ifo i le lima i le ono taimi i le aso, ae i le tulaga e laʻititi vaega. O lenei metotia o le mauaina o meaai e aveesea ai le avega mai le masini vai.

Pe a faʻamavae ese e le maʻi le peleni, suka.

E mafai ona aveʻesea faʻataʻavaʻavaʻagofie masini gaʻo mai le meaai - keke ma pasta, pateta, meli, nisi ituaiga o araisa, ma isi.

I le taimi lava e tasi e faʻaopoopo i oloa o loʻo lisiina ai e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, e pei o: fualaau faisua ma fualaʻau, cereals mai fatuga atoa, fualaau fou, yogototo masani, kisisisi maualalo, ma leki. E tatau ona faʻaitiitia, poʻo le faʻaaogaina atoatoa o le gaʻo gaʻo, palafoni, kulimi, margarine. I le taimi lava e tasi, o fuālaʻau fuālaʻau ma iʻa e manaʻomia i luga o le laulau.

Faʻalogo lelei i le faʻaaogaina o le vai. O lona siʻosiʻomaga e 30 ml i le kilokalama o le mamafa o tagata i aso taʻitasi, pe afai e leai ni faʻamaoniga faapitoa. O nisi fomaʻi e fautuaina le inu o le kofe ma le lauti, aua o nei mea inu e tele ina faateleina le kulukose o le toto.

Tuua Lau Faamatalaga