O le faʻamatalaga faʻapitoa o pipi ma 'aisa, calories, faʻamanuiaga ma mea leaga

E pei o le kāloti, i le amataga lava o le talafaasolopito o le gaosiga o pusa, o pito i luga o lenei laau e sili ona lauiloa, o lona uiga. lau.
Na fafagaina i latou e le Roma anamua i le uaina, faʻalanu i le pepa ma 'ai.

O le lauʻeleʻele o beets o le Metitirani, ma na oʻo mai i Rusia, atonu o le 11 seneturi mai Byzantium.

O le faʻasalalau faʻavae o beets o le 30 iunite. O le mea lea, o le mea lea e tautala ai, i le lomiga faigofie. I le taimi o le vevela, o le GI o le peti e oʻo atu i le 65 iunite.
O lau laititi o lenei laau matagofie o loʻo 'ai nei. O latou GI e na o le 15 iunite.

Calorie beets: 40 kcal mo le 100g.

Meatau aoga o beets.

Faʻatasi ma le anemia ma le puipuia o le faʻamalosi, faʻamaʻi ma le maualuga, mo le faʻamamaina o le manava, gaʻau ma vaʻa toto - o vaega uma ia o vailaʻau e mafai ona faʻaaoga ai beets.

Ona o le mea moni e faapea o le glycemic index of beets e maualalo (30), e fautuaina mo le maʻisuka e avea o se mea faʻaopoopo meaʻai.

O se mea manaia ma aoga tele o beets na faatuina e le Academic Bolotov. E tatau ona kukaina, vavaeese le palu ma le sua.
E fautuaina e foloina le palu i le ituaiga o peʻa, e aunoa ma le susu i le fulu. O lenei metotia o le 'aiina o beets e fesoasoani e aveesea ai masini mamafa ma masima mai le tino o le tagata, faʻamamaina le pulu gaʻolaʻo ma le manava mai tino.
E talitonuina o le pulupulu e mafai ona faʻaaoga i totonu o le 5-7 aso i le maea ai o sauniuniga.

O le pata o le beetroot e faʻamaonia ma ave ao le i momoe pe a maeʻa foi taumafataga.

A maeʻa togafitiga o le chemotherapy, ona fautuaina lea o tagata gasegase e faʻatau le pauna o beets i aso uma po o le suavai e maua mai aʻa o lenei laau.

O meaola faʻamaʻi ma fiber, o loʻo aofia ai i totonu o lenei fualaau faisua, faʻaleleia le motumotu o le intestinal. O le mea lea, ua leva ona faʻaaogaina ai le gaʻo mo le faʻamalosi: 100 kalama ao le i 'ai.

E mafai ona faʻaaogaina lelei laʻau o Autumn mo le sauniuniga o salalaʻau eseese, paluga aisa poʻo le borsch. Ina ia faʻaleleia lo latou tofo, e fautuaina e fafaga i latou i le uaina.

Faʻapipiʻi fatu

O le Beetroot e aofia ai le tele o vitamini, minerale, macro- ma microelements. Ua saʻo lona manatu o le "masini fualaau faisua." E tele meaʻai e faʻatatau i lona faʻaogaina.

Laulau: "Beets: BZHU, calories, GI"

100 g o fualaʻau mata mata o loʻo iai:
42 kcal
1.5 g porotini
0.1 g gaʻo
8.8 g gaʻo
86 g vai
Vitamin C - 10 mg
Vitamin E - 0.1 mg
glycemic index - 30 iunite.

E le o se mea faalilolilo o togafitiga faʻamafanafana e afaina ai le GI o oloa. A uma le kuka, o le glycemic index of beets e faʻalauteleina le toeitiiti lua taimi ma e tusa ma le 65.

Fautuaga mo le faʻaaogaina o beets i le maʻisuka

O paʻu lapopoa, faʻapea foʻi ma ona pito i luga, o loʻo i ai le GI o le 15, e mafai ona aofia ai i le faʻaleleiina o le taumafa o le maʻisuka.

100 g o fualaʻau mata mata o loʻo iai:

42 kcal 1.5 g porotini 0.1 g gaʻo 8.8 g gaʻo 86 g vai Vitamin C - 10 mg Vitamin E - 0.1 mg glycemic index - 30 iunite.

E le o se mea faalilolilo o togafitiga faʻamafanafana e afaina ai le GI o oloa. A uma le kuka, o le glycemic index of beets e faʻalauteleina le toeitiiti lua taimi ma e tusa ma le 65.

Contraindications

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o pepa o loʻo faʻasalaina i isi vaega o tagata. E aofia ai:

  • vavalo
  • tagata o loʻo mafatia i faamaʻi fatu fatu,
  • tagata gasegase maualuga.

Auala e 'ai ai beets ma le maʻisuka

Afai o le faʻaaogaina o aʻa laau e masalomia, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi.

O le maʻisuka e le o se faʻamaʻi faigofie. E manaomia ai se tagata e totogi le gauai tele atu i mea uma e aofia ai i ana meaai. E le mafai ona faʻamalolo le maʻi suka, ae mafai ona e ola ai. O le taumafataga o le faavae lea o lona manuia togafitiga.

GI o beets, o lona kalori meaʻai ma mea taua

E faʻatatau i le metotia o le gaosiga ma se vaega o le fualaau faisua, o le glycemic index of beets e ave ai tulaga taua nei:

  • pipi - 15 iunite,
  • raw beets - 30 iunite
  • beets kuka - 65 iunite.

Pe a faia se meaai, e tatau ona mafaufau le maʻisuka i metotia o le vevelaina o togafitiga o vaega eseese o beets ma faʻatautaia lelei le masani o lona taumafa. E laʻititi kalone calorie ma e na o le 42 kcal mo le 100g.

Taumafa tau taumafa i le 100 g:

  • proteins - 1.5 g,
  • gaʻo - 0.1 g
  • carbohydrates - 8.8 g
  • fiva taumafa - 2.5 g,
  • vai - 86g.
  • mono-ma le le malie - 8.7 g,
  • malolo - 0.1 g
  • efuefu - 1 g.

O keke e faʻavae i luga o beets e salalau. Ona o ona tulaga uiga ese, o le taumafa ua tumu i vitamini aoga ma minerale.

O mea faʻamalolo o le fualaʻau

Ona o le maualuga o le bioflavonoid mea, o loʻo faʻaaogaina ai le sua o le paluga e faʻaleleia ai le faʻalaumalieina ma le metabolism. Beetroot e faʻamamaina atoatoa le tino ma faʻaitiitia ai toxins. O ituaiga uma o faʻafitauli o le intestinal, e pei o colitis, faʻavae, e lelei ona togafitia i beets.

O fomai o vailaau faaleaganuu e faʻaaogaina ma le faʻaaogaina faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻanoanoa mai beets mo le togafitiga o ni maʻi mama. O le tele o vitamin B9 fesoasoani i le tau faasaga i fatu fatu. Faʻamatalaga elemene o beets e aoga tele mo faʻamaʻi toto. Faʻasalaga, vaivai, beets - mea sili ona lelei.

O aʻafiaga o matua o le beets ei ai sona aoga aoga i le tino atoa. O fualaau e togafitia lelei ai le malulu, o se puipuiga lelei tele o le mumū o le prostate.

O le faʻamatalaga faʻapitoa o pipi uamea: le faʻataʻitaʻiga, faʻamalamalamaga, faʻatusatusaga, tulafono o le mamafa o mea mamafa ma meaʻai ma beets kuka

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le beetroot (aka beetroot) o se tasi o fualaau sili ona lauiloa i lo tatou atunuu. O le tele o ipu e saunia mai ai: salati, soupisi, meaʻai autu ma faʻatoʻaga. O lenei oloa matagofie e mafai ona 'ai uma lava ma kuka.

O meaʻai ma beets, o faʻamanuiaga ma faʻamaʻiina o lenei fualaau faisua, o le a le numera o le gaogao o meaʻai - o nei mea uma o le a talanoaina i lenei tusiga.

Beetroot e lelei ona o loʻo i ai le tele o meaʻai. O nei vaega uma e le faʻavaivai i le taimi o le vevela o togafitiga, o lea la e tutusa lelei le lelei o le kulimi i soo se ituaiga: kuka poo le sisi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Beetroot e aofia ai vitamini o le vaega B, P, PP. E le gata i lea, o le fualaau faisua e faʻamaonia ai le i ai o elemene taua nei mo le tino: sulfur, iron, iodine, potassium, magnesium, ceium, ma le tele o amino acids (betanin, arginine).

O le faʻamatalaga faʻamaonia o loʻo faʻaalia ai le tele o se oloa e aʻafia ai le faateleina o le suka i le tino o le tagata. O le maualuga o le fua o le faʻavaeina o le oloa i totonu o le tino, o le maualuga o lona faʻamaufaʻailogaina.

O meaai e maualuga maualuga (maualuga le taua o le 100) faailoga e saofaga i le saoasaoa vave o le toto suka. O lenei tau aofaʻi e tatau ona mataʻituina e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ma i latou e mulimuli ia latou ata.

Glycemic index oloa ua vaevaeina i ni ituaiga se tolu:

  • maualuga i mea (mai le 70 ma luga),
  • ma le maualalo o le anotusi (mai le 59 i le 60),
  • maualalo i totonu (58 ma lalo ifo).

E leai se mea e tutusa ai faʻamaumauga faʻamaonia ma le kalori. I le maualuga o numera o le lona lua, o le faailo muamua e mafai ona faʻapala. Ma le isi itu: faatasi ai ma se upusii maualuga maualuga, o le kalori mea o loʻo i ai i se oloa atonu e le sili atu i le 30 kcal i le 100 kalama.

E le gata i lea, o le faʻatinoga o oloa o le laina e tasi e mafai ona matua fesuisuiaʻi. Afai tatou te ave le faasinoupu o le pepa o beets ma kāloti o se faʻataʻitaʻiga, ona latou mamao ese lea. Seʻio tatou talanoa i lalo.

Muamua lava, e tatau ona e fai atu afai e te manao e le aafia le oloa i le faateleina o le suka i totonu o le tino, ona tatau loa lea ona 'aina le meaʻai.

O le faʻasalalau faʻasalalau o beets tao ma le raw e matua ese lava. E i ai le faailoga o le beetroot - 30, ma le kuka - 65. E mafai ona e iloa o le glycemic index of boiled beets e matua faateleina ai le suka i totonu o le tino. O le mea lea, afai e te mulimuli i lau fuainumera, ona e taumafai lea e 'ai se fualaau faisua e le o faʻavaivaiina togafitiga.

I le auala, e mafai ona e 'ai e le gata i le fualaau aina, ae o ona lau foi. E i ai lenei faʻaaliga e na o le 15 iunite.

Sei o tatou faatusatusa le faasino igoa o le beets kuka ma kāloti. O le pito i maualuga o loʻo i ai le maualuga maualuga - 85.

E taua le faia o se faaiuga: beets ma kāloti e mafai ona i ai i lau taumafataga, ae na o oe lava pe'āfai e te 'aina nei fuālaau faisua.

E ui lava o le faasinomaga o le pepa o pipi uamea, e maualuga, ae le o le mea e galo ai le meaʻai, e tusa lava pe na vevela. O lenei fualaau faisua e tatau ona i ai i luga o le laulau mo tagata uma, aua e mauʻoa i antioxidants. Faamatalaga o Meatotino:

  1. O meaʻai e fai i luga o pusa e lelei mo tagata o soo se vaitausaga. O nei vaega e fesoasoani i le tino e taulimaina aʻafiaga leaga o le siosiomaga, faʻalavelave ma faʻamaʻi viral.
  2. Mo tamaitai, beets e tatau ona avea ma se oloa taua tele, aua o le fualaau faisua e aofia ai le tele o uʻamea, lea o le a fesoasoani i le tino e feagai ma le anemia i le taimi o le maitaga poʻo le taimi o aso faigata.
  3. O tamaʻitaʻi e faʻaaogaina beets i taimi taʻitasi i le vaiaso e faʻamalosia ai le malosi o alii.
  4. O talofa lapopoa o se vailaau masani faʻapitoa mo tagata o loʻo mafatia i le maofa. E i ai i le beets le gafatia e fufulu ai le manava ma le inumaga mai toxins. E mafua lenei mea i le tele o fiva o loʻo i totonu o lenei fualaau faisua.
  5. O Beets e maualalo le 'ano o kalori: na o le 43 kcal mo le 100 kalama o le oloa. O le fualaau faisua e le afaina ai i latou oe mulimuli i le puimanava!
  6. 100 kalama o beets e aofia ai le masani o le potassium, magnesium ma le chlorine.
  7. Beets fesoasoani e faaleleia le metabolism protein.

  1. O lenei oloa e le tatau ona 'aina e tagata o loʻo mafatia i le gastritis ma maua ai le maualuga o le manava. O beets o se mea faʻapitoa faʻamalolo ma mafai ona afaina ai nei tagata.
  2. E le gata i lea, aua le 'ai ni beets mo i latou o loʻo mafatia i le le lava o le calcium i le tino. Burak e puipuia ai le ave o lenei meaʻai.
  3. E faʻasaina le maʻisuka e 'ai i beets kuka! Talu mai le faasinomaga o le faasinoupu o le beets uamea e maualuga tele. Mo i latou, e mafai ona faʻatagaina e 'ai naʻo fualaʻau mata.
  4. O tagata ei ai urolithiasis e tatau foi ona pasia le beets kuka.
  5. E pei ona taʻua i luga, o fesoasoani e fesoasoani e faʻamamaina ai le inumaga. Afai e mafatia se tagata mai le manava, ona sili atu lea ona aloese mai le aina o fualaau faisua.

O le tulafono autu o le leiloa o le mamafa o le taumafa i meaʻai laiti-kalori ma siitia atili. E mafai ona mafaufauina lelei beets o se meaʻai, ona o le fualaau faisua e leai se mea maualuga i le kalori. E mafai ona faʻaaogaina beets mo le tele o ipu. Mafaufau i nai fua masani masani.

O le ipu muamua e sau i le mafaufau pe a sau i le beets o le borsch. E toatele tagata latou te iloa lana meaʻai: kapisi, beets, aniani ma le aano o aano o manu. Lalo o se tulaga e le masani ai o borscht - faatasi ai ma meatballs. O le a apili i tagata matutua ma tamaiti.

O le faasino igoa o se borscht e na o le 30 iunite.

  • fasi meaʻai (puaa po o le lafumanu) - 300 grams,
  • afa fuamoa
  • sipuni tele mayonnaise,
  • kapisi - 300 kalama,
  • kāloti - mea e tasi
  • riki
  • pateta - 3 vaega tetele,
  • beets - 2 fasi vaega,
  • pasene tomati - 20 kalama,
  • pepa lanu mumu lanu - 1 fasi pepa,
  • masima, mea manogi, pepa,
  • suka - ni nai pine,
  • ufiufi o le kalaka
  • gusi ma kulimi mumu mo le tautua.
  1. Ma le isi borsch faatasi ai ma aano o manu o le leai lea o se mea e tatau ona kuka ai le susu. Tuu le 5 lita o le vai i luga o le afi ma tuu i luga o le paluga o le vao. Aʻo kuka le paluga, e mafai ona saunia isi fualaau faisua.
  2. E tatau ona tipi le pepa pepa i fasi pepa, tipi lelei le kapeti, faʻafefiloi kātiti i luga o se fatulaʻau, ma tipi aniani ma pateta i nai tamai pusa.
  3. O lenei e mafai ona e amata faia ni meaʻai. Faʻafefiloi mayonnaise, fuamoa, masima, pepa ma faʻanoanoa aano o manu i se tasi ipu. Mai le masini e mafua ai, e tatau ona e faia ni polotini laiti. Motugaafa: ia faʻamalieina polo, ia susu susu i taimi uma ile vai malulu.
  4. I le taimi nei, e tatau ona kuka i le beets. E tatau ona vaivai. Aveesea mai le apa ma sasaa vai i totonu o le pusa e oo i le 5 lita (pe a uma ona fufulu le vai). Tuu le kapisi i le vai ma le masima. A maeʻa le 10-12 minute, e mafai ona e faʻaopopoina fualaau faisua (sei vagana ai aniani ma kāloti), o polo aano ma aʻai e alu i le borsch.
  5. Grate le beets.
  6. Uʻu le kāloti ma aniani i totonu o se pani, faʻaopoopo pasene tomati ma beets, afa afa vai ma suka ia i latou i ni nai minute. Laʻu fualaʻau i lalo o se moli mo le 6 minute.
  7. O le faʻafefiloi mai le pani e tatau ona faʻaopopo i le borsch naʻo le taimi ua saunia ai aano o manu.
  8. O vaega faaiu i le borscht ua faaopoopoina le galala ma laau. Salu mo le tusa ma le 2 minute ma tape.

Borsch e tatau ona faʻaaoga mo le 2 itula. A e auauna atu, e mafai ona e teuteu i laau fou ma faʻaopopo kirimi kirimoli. Afai e te mulimuli i le fuainumera, e mafai ona e faia se faʻataʻitaʻiga o le borsch, aua e taua tele le tuʻuina atu o le mayonnaise mai le fua ma fai se laʻititi maualalo o lafumanu mo aano o manu.

O laʻau oona e tumu i vitamini ma meaʻai. E maua ai le maloloina ma le lelei o ipu. O lenei oloa ua mamago, saunia mo le taumalulu, faʻaopoopo i pies ma kuka mai i ai. O fuamoa mai luga o le vao e sili ona lelei. Lalo o se fua mo se tasi oi latou.

O le faʻasalalau faʻasalalau o lenei salati e le sili atu i le tau o le 27 iunite.

  • fua o le vao - 400 kalama,
  • soo se lanu (dill, pasili, letus) - 200 kalama,
  • se sipuni sipuni o le suāuʻu manogi (e le o le olive),
  • fatu sinapi - 10 kalama,
  • tasi le sipuni (sili ona lanu mumu),
  • garlic - 2 cloves,
  • lapisi tipi - 2 sipuni,
  • le masima.
  1. Faʻamamaina laʻau o beets ma maeʻa maeʻaeʻa.
  2. Faʻuʻu le palu i le suauu. Tuu fatu sinapi i luga. Fuga mo le tusa ma le 30 sekone.
  3. Tipi le aniani i ni fasi vaega laiti. Tuu i totonu o le pani i le sinapi. Fuga seia oʻo ina lanu enaena (pe a ma le 3 minute).
  4. I le isi itu, o le kalama oloʻo lafoina i le pani (e le mafai ona e tuʻimomomoina). Fuga mo le silia ma le 30 sekone.
  5. O le laasaga mulimuli o le fuga o le lanu ma luga. Lave i totonu o se apa seia oʻo ina vaivai le vao.
  6. Faʻaopopo le masima i le tofo, faʻafefiloi.
  7. Faʻaliliu mea o loʻo i totonu o le apa i le sala sala salalau, sasaa i ni fatu.

O lenei saladi e lelei atoatoa e pei o se falaoa i le itu mo aano o manufasi poʻo se mea tumaoti. Afai e manaʻo ai, e mafai ona faaopoopo ni kukama poʻo ni susulu i le salati i luga o pou.

Aʻo leʻi tautua, e mafai ona faʻafefiloi le salati i le kirimoli suamalie, fuālaʻau manogi po o le suamoni.

Burak e leʻi pasi ese ipu autu. O se tasi o meaai pito sili ona lelei e gaosi ai le kuka. E fetaui tonu lelei i le taumafa a se tagata o loʻo pipii i meaʻai talafeagai.

O le faasinomaga o le ipu e tusa ma le 25-30 iunite.

  • kapisi - 500 kalama,
  • tamato - 1 vaega,
  • se ipu vai
  • beets - 2 fasi vaega,
  • pepa suamalie - tasi,
  • lanu - 100 kalama,
  • kāloti - tasi mea iti,
  • vineta 9% - 10 kalama,
  • masima e tofo
  • paprika ma pepa uliuli - o se sipuni.
  1. Taʻu le beets. Taʻu ma tipi i totonu o pusa.
  2. Tipi tipeti, tuu i totonu o se mea e taofi ai.
  3. Grate le tamato, auina atu i le kapisi.
  4. Faamasima, faaopoopo vai, simmer seia vaivai.
  5. ◊Oti le pepa i ni fasipepa, faʻafefe ia Karotiti, tipi le aniani i totonu o mama. Fuga le mea mulimuli i totonu o se pani seia oʻo i le enaena auro.
  6. Ma, i totonu o le laʻau e tasi, e tatau ona tuʻufaʻatasia uma fualaʻau: pepa, kapisi, aniani, beets ma kāloti. Faaopopo le masima ma mea manogi. faʻafefete i luga o vevela vevela seia oʻo i le kuka

E le masalomia o Beets o se mea maloloina lelei. Aua nei galo le faaaofia i lau taumafataga ma ia mautinoa ia e ai i ni nai taimi i le vaiaso.

Talafaasolopito ma le Faaaogaina

O fualaʻau e faatatau i laulaʻau. E tufatufaina lautele i le itu i sasae o Europa ma Asia. O vaega uma o le laau e mafai ona faʻaaogaina i meaai, ae o aʻa e maua i le tele o taimi e faʻaaoga ai.Talu mai le 1747, faʻafetai i le galue malosi a le au faifaatoʻaga, ua mafai ona atiaʻe le ituaiga sili ona lauiloa i aso nei o le suka.

E masani ona faʻaaogaina beets i meaʻai ma vailaau mo vailaau mo togafitiga, ona o lona tamaoaiga o meaola. E mafua mai i ituaiga o suka suka e faamamaina ai le suka maualuga. O lenei fualaau faisua e mafua mai i oloa maualuga-carbohydrate, ae e ui lava i lenei, e tele naua mea aoga. O fualaau o loʻo faʻaaogaina i se auala masani ma le gaosiga o meaʻai, peitaʻi, e taua le iloa e le aoga tele beeteni kuka nai lo le gaʻo.

O le fausaga o aʻa o le aʻa e aofia ai mea taua uma o vitamini o le micro ma le macro elemene, faapea foi ma isi mea aoga aoga. O fatu o le fatu o le fatu fatu e toetoe lava o le B uma: vitamine, pyridoxine, siama gaʻo ma cyanocobalamin. E le gata i lea, o beets e aofia ai le tele o le vitamini A - retinol gaʻo. Ae o elemene elemene leaga, o beets e tamaoaiga i elemene e pei o le potassium, phosphorus, magnesium, iron, iodine ma ions zinc. E faapitoa le maʻisuka e manaʻomia ni elemene taua o le potassium ma le phosphorus, lea e faʻamalosia ai le galuega o le cardiovascular system.

O le isi mea taua tele o lenei oloa o se numera tele o antioxidants e puipuia ai le faʻateleina o le matua o le tino ona o se faʻafitauli o le faʻafitauli o le gasegase e fesootaʻi ma le hyperglycemia. Petaine, o se vaega o le tuufaatasiga, e fesoasoani i le faʻafouina o le carbohydrate ma le lipid metabolism. O lenei mea e faʻamalosia ai le puipui puipui ona o le faʻalauteleina o le synthesi o phospholipids, o lona uiga o le faʻaaogaina o aʻa aʻa o se puipuiga lelei tele o le fua faatatau o le atinaʻe o suiga o le atherosclerotic i le puipui vascular.

Glycemic meatotino

O lenei fualaau faisua i le taumafa o le maʻisuka o se mea e feteenai ai, aua o lenei tulaga ei ai itu lelei ma le lelei. E ui lava i sea faleteuoloa o meaola o meaola e ola i meaola e taua tele i le tino, ae maise lava mo tagata e maua i le maʻisuka, o le fualaʻau ei ai lona maualuga maualuga o gaʻo.

O le a le taua o le tusia o faʻamatalaga

O le mea moni, e le tatau ona e lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o lenei oloa, talu ai o le faʻaaogaina o se fualaau faisua i fua faʻatusatusa o le a le gata ina afaina ai le soifua maloloina, ae, i se isi itu, o le a tuʻuina atu ai i le tino mea e tatau ai. Mo tagata e mafatia i le maʻisuka, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se fualaau faisua e leai se sili atu ma le 100 g i le aso. O le tele o fualaau faisua fou o le a le mafua ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ae e taua le tuʻuina atu o beets uamea, talu ai i totonu o lenei pepa, o le fualaau faisua e faʻapupulaina ai le faasinomaga faʻavae.

Tuua Lau Faamatalaga