Auala e iloa ai le maʻisuka: uluaʻi faailoga, suʻesuʻega

O loʻo i ai le tuʻuina atu o le maʻisuka, faʻamaonia e le WHO i le 1999.

Faʻavasegaina o le faʻafitauli o le faʻafitauli o le glycemic (WHO, 1999)

1. Faʻailoa le maʻisuka ituaiga 1 (faʻaleagaina o le peta, e masani ona taʻitaʻia ai le leai o se insulin):

2. Faʻailoga le maʻisuka ituaiga 2 (o le tele o le tui insulin e mafua mai i le suia o le inisalini o le inisalini o le receptor poʻo se sese faalilolilo autu ona o le gaosia o le inisalini le masani).

3. Isi ituaiga o maʻisuka ma aʻafiaga o le inisalini.

A. Faʻasologa o gasegase i le peta cell function.

B. O faʻamaʻi o le exocrine o le pancreasitis (pancreatitis, o le tino, manuʻa, hemochromatosis, ma isi).

G. Endocrinopathies - O le maʻi o Herenko-Cushing ma le maʻi, thyrotoxicosis, pheochromocytoma, glucogonoma, acromegaly.

D. O le maʻisuka e aʻafia e fualaau oona poʻo vailaau faʻamaʻi - meaola faʻamaonia, glucocorticosteroids, diuretics, ma isi.

E. Iniseti - rubella, mumps, ma isi.

4. Maʻisuka faʻalanatura (maʻisuka o fafine maʻitaga).

3. O aiaiga autu o le etiopathogenesis o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga autu mo faʻafitauli uma o le maʻisuka ma faʻamaoniga o le maʻisuka, o le le lava o le insulin poo lona gaioiga, lea e faʻaalia mai i le gaʻo o le gaʻo, gaʻo ma le gaʻo.

I se tagata soifua maloloina, o loʻo i ai auala nei o le faʻaaogaina o le kulukose, faʻasalalau e ala i le gaioiga o le inisalini - glycolysis faʻamaʻi, pentose phosphate cycle, ma le glycogen synthesis i le ate.

I lalo o tuutuuga o le le atoatoa o le insulin, o le tafe o le kulukose i totonu o sela o mea e faalagolago i le insulin-musika (muscle, adipose, hepatic) ua faʻaleagaina, o auala o le glucose metabolism e aunoa ma le insulin e faʻaaogaina:

sorbitol - glucose i lalo o le aafiaga o le enzyme aldose reductase ua toe faʻafoʻi i le sorbitol, o le sili atu lea e faʻapupulaina i le tioata, nerve fibers, retina ma faʻapogai ai le atinaʻeina o neuropathy ma pepa faʻataʻitaʻi,

glucuronate - ma le sili atu o le glucose, glucuronic acid ma glycosaminoglycans e amata ona faʻapipiʻiina i ni aofaiga tele mai ai. O le mea mulimuli, o loʻo teuina i totonu o le cartilage, tendons, o le faavae lea o le faʻasolosolo i le maʻisuka.

glycoprotein o le faʻaogaina o glycoproteins - faʻalavelave e faʻapipiʻi i le vasothelum vascular, aemaise lava le microvasculature, ua faʻaaogaina. I lenei tulaga, o tulaga e tulai mai mo le faaputuputuina o lela o le toto ma le taofiofia o le tino i totonu o tisipenipiti, o le tulai mai ma le alualu i luma o le ita.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le gaioiga o le pentose phosphate o le glucose metabolism ua faaitiitia, lea e fesoasoani i le solia o le synthesis protein. O le faʻateleina o le gluconeogenesis e taʻitaʻia ai le faʻamalosia o le catabolism protein, faʻaitiitia o ana faʻaagaga, e amata i amino acids. Faʻaalia i le tino e ala i le gasegase o maso ma le mamafa o le mamafa.

Protein glycosylation - e taua foi. Puipuia e pei o le hemoglobin, enzyme ma le fausaga o puipuiga (erythrocyte membrane proteins, toto toto, vascular wall, insrinicic insulin) e maua ai le glycosylation. I le taimi lava e tasi, latou te leiloa a latou mea o le physiological, mo se faʻataʻitaʻiga, hemoglobin glycosylated e faʻamalosia ai le okesene malosi ma tuʻuina atu i siama faigata, lea e saofaga i le tino o le hypoxia. E le gata i lea, o ia ituaiga o puipuiga e avea ma automanigens, lea e fesoasoani i le atinaʻega o tali a le autoimmune.

O le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le taamilosaga Krebs e oʻo atu ai i le faʻamalosia o le lipolysis, ma mafua ai le faateleina o le aofaʻi o gaʻo gaʻo ma le glycerin (gaʻo gaʻo). I lalo o aiaiga o le sili atu o mea aoga gaʻo, o se aofaiga tele o tino o le ketone, e le o iai se taimi e faʻataʻoto ai i le krebs cycle (ketonemia, ketonuria).

Uluai faailoga

I le fale, o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e mafai ona fuafuaina pe afai o iai au nei:

  • malogogo, fia inu, manaomia ona inu sili atu i le 2 lita o le vai i le aso,
  • malogo ma le paʻu o le paʻu,
  • fiaaai ma le fiaai tele,
  • e masani ona faia, o le faateleina i le aso o le urine e oo i le 5 lita, o nisi taimi e oo lava i le 10 lita,
  • fesuiaiga i le mamafa o le tino
  • vevesi, faʻalavelave moe, faʻaleagaina.

O uluai faailoga o le atinaʻeina o le faamai e aofia ai le faaitiitia o le vaaia ma le maoaʻe, o le mamafa i vae ma gaogao i tamaʻi povi. O le tagata gasegase e masani ona oo i osofaiga o le vertigo, vaivaiga, ma vave ona vaivai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e iloagofie ai le paʻu ma le mucosa perineal. O faʻamaʻi pipisi e faʻaleagaina ai le natura, o soʻo se manua ma le togafitiga o le abrasions mo se taimi umi. E i ai le le mautonu.

I nisi tagata, o faailoilo manino e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka, i isi, o le a faanenefu ia faailoga. E faʻalagolago lava i le maualuga o le kulukose, le umi o le maʻi ma uiga o le tagata maʻi.

Aʻo faʻalauteleina le maʻi, gasegase ma fulufulu, o le leiloloa o laau i luga o vae, faʻalauteleina o lauulu, ma foliga vaaia o tuputupu ae samasama i luga o le tino e mafai ona faʻamaonia ai se faafitauli.

I tagata, i le amataga o le maʻisuka, faʻaitiitia le libido, le faʻasaina o le erectile, e le iloa le fanau mai. O le taunuuga o le masani ona faia e mafai ona faapaleniina - o le fulafula o le vaʻaiga.

Ua iloa e tamaitai se faaitiitia o manaoga tau feusuaiga, atonu ei ai taimi pupuu, o le mago ma le suamalie o le mucous membranes o totoga totoga, le fanau mai, le faanatinati.

Vaega o lamatiaga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lava, ae le o tagata uma e iai se vailaau faʻapitoa. O vaega aʻafia mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi sili atu ona faʻaalia e tupulaga talavou i lalo o le 18 tausaga. O le pancreas e le lava le insulin, ma e manaʻomia e le maʻi maʻi mai fafo. O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi e maualuga atu i le i ai o mea nei:

  • genis predisposition
  • measina, mumps, faamai pipisi e mafua mai i le Coxsackie, viruses Epstein-Barr, cytomegalovirus,
  • vave fesuiaiga mai le fafagaina i le faʻataʻitaʻi pepe,
  • o le faʻaleagaina o aʻafiaga o fualaau faʻasaina ma vailaʻau (nisi o vailaau, vailaau oona, reagents i paʻu ma mea fau fale) i luga o siama faʻamaʻi,
  • o le i ai o aiga vavalalata ma le maʻisuka e faalagolago i le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi tumau lea e sili atu ona faʻaalia ai tagata e sili atu ma le 45 o loʻo mamafa tele ma maua ai se olaga ola solo. O le tulaga lamatia e sili ona maualuga pe a faʻapipiʻi mea nei:

  • ituaiga 2 maʻisuka i aiga vavalalata,
  • leai se faamalositino, toto maualuga i luga aʻe o le 140/90 mm RT. Art.,
  • vailaau faʻataʻapeʻapeʻa (anapogi poʻo le glucose anapogi),
  • maʻisuka ile maʻisuka, o le fanau mai o se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo se pepe i le talafaasolopito,
  • o le maualuga o triglycerides e maualuga atu nai lo le 2.82 mmol / l, o le maualuga o le lipoprotein cholesterol e maualalo ifo i le 0.9 mmol / l,
  • polycystic ovary syndrome,
  • cardiovascular disease.

I le iai o se tasi pe sili atu faʻafitauli lamatia, e taua le mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le soifua maloloina ma faʻatino suega masani.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faʻalagolago i le insulin) e tele lava ina matauina i tagata gasegase i lalo o le 40 tausaga. O le faʻaaliga e matuia ma faʻafuaseʻi, lea e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave. O nisi taimi o le faʻaaliga muamua o le faʻamaʻi e faʻafuaseʻi lava ona tupu ai le ogaoga o le ketoacidosis, lea e taʻitaʻia ai i nisi o taimi le faʻasaga.

Ae masani lava o lenei ata e muamua atu i faailoga o suiga eseese. O le tagata maʻi e oʻo i se faʻalauteleina o manaoga mo meaʻai, e tele mea e 'ai, ae le maua le mamafa ma e oʻo foʻi ina leiloa le mamafa. E mafua ona o le faʻaitiitia o le kulūkose. O le leiloa o le mamafa o le mamafa o se tasi lea o faailoga iloga o le ituaiga insulin-faalagolago o le maʻi. O le maʻisuka e mafai ona leiloa i le 10-15 kilokalama o le mamafa i le 2 masina.

I le taimi lava e tasi, o le urination i le po ma le voluma o aso faisoo o urine e sili atu ona masani. O lenei tulaga e mafua ona o le faateleina o le mamafa o le urine, lea e mafua mai i le faateleina o le filtration o le kulukose i le urine.

O le tagata gasegase e masani ona fiainu, o le manaomia i aso taitasi mo le suavai e mafai ona oʻo atu i le 5 lita. I lenei auala, ua faia e le tino le vai vai e mafua mai i le tele o le urination. O le isi mafuaaga o le faateleina o le fia inu o le ita lea o le osokete i le mafaufauga.

O le tagata gasegase e manava le manava, lea e alu ese mai le acetone, ma o le mimiti e manogi le manogi. O lenei mea uiga ese e tupu pe a liliu le tino mai se carbohydrate i se auala gaʻo o le gaosia o le malosi ona o le le lava o le kulukose i totonu o sela. Kino Ketone, lea e faia i lenei tulaga, mafua ai faailoga o mea oona - tiga o le manava, taoto, vomia. Faʻaauau le alualu i luma o le ketoacidosis e taʻitaʻia ai i le maʻisuka.

O le faʻaleagaina ole gasegase e faʻavaivaia le vaivai ma le vaivai, o le faaputuputuina o oloa gasegase oona. E le gata i lea, o le a faʻaitiitia le faʻalauiloa o le maʻi, e amata le paʻu i le tino, e iloa ai i luga o le paʻu, o manua e le faʻamalolo ma maʻi, o le a paʻu ese le lauulu. O le isi faʻamaoniga e le o se faʻamaoniga o le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona mafaufauina o le tausaga o le maʻi - e oʻo atu i le 40 tausaga.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o le uiga lea o tagata vavalalata i totonu. Pe a ma le 90% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua i le maʻisaga, o le tino tele o le gaʻo e maua i le manava. O loʻo iai i totonu o lenei vailaʻau ia vailaʻau gaʻo maualuga e faʻasaʻo ile insulin, ae o le adipocytes e sili atu ona maaleale i le insulin i le ogavae.

I le amataga o le faamai, o le tuufaatasiga o le inisalini e ala i le faateleina o le paʻu, ae a tupu aʻe le maʻi, ua faʻaitiitia le faletupe, ua tupu aʻe le inisalini. O le tagata gasegase e mafai ona le amanaʻia faailoga o fafo o lenei tulaga, faʻaalia le vaivaiga ma le vaivai i suiga o tausaga. O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo alualu i luma lemu, ua vavaeeseina, e sili atu ona faigata le matauina. O le mea lea, o le filifilia o le maʻisuka ia te oe lava e le o se mea faigofie. I le avea ai o se tulafono, e maua i se avanoa pe a sau se maʻi mo se isi faʻamaʻi.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona masalomia i le taimi muamua i le fiainu masani (o le manaoga e oʻo atu i le 4-5 lita i le aso), ae afai o le tagata matua e lagona lelei o ia o fiainu, ona oʻo ai lea i le tagata matua o le lagona faʻafuaseʻi e le mautonu. I le taimi lava e tasi, o le urination, aemaise lava i le po, ua avea atili ma masani. O le mamafa o le tino e faasolosolo malie lava.

O le tagata gasegase e tele sona manaʻoga ma se faamamafa faʻapitoa i luga ole lauulu. Faʻatasi ma vaivaiga, moe, vaivai, vevela paʻu, e aofia ai i totonu o le potu. E pei ona atiae le neuropathy o le maʻisuka, o le paresthesia ma le paʻu o le pito i lalo e matauina. Faʻaleagaga faʻaleagaina e mafua ai le gau o lauulu, tiga ma le vaivai i vae pe a savali, le lelei le toto i vae.

O le faʻagasolo malie o le toe faʻaleleia o le paʻu e taʻitaʻi atu ai i le au faʻasalalau, faʻamaʻi faʻamalolo. Stomatitis, faʻamaʻi pipisi e mafai. O le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le atinaʻeina o le retinopathy ma mea leaga, e ui lava ina maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le a faʻaitiitia le vaʻai nai lo le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo vaaia foi i tupulaga talavou. Ma suiga faʻapitoa i lenei mataupu e mafai ona taʻitaʻia uma ai le mamafa ma le mamafa o le gau. O le mea lea, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi mo soʻo se masalosalo uiga.

Maʻisuka i totonu o se tamaititi

O le faigata i le togafitia o le maʻisuka i tamaiti, o pepe e le mafai ona faʻamatalaina uiga maʻoti. E tatau i matua ona mataʻu pe afai e masani ona amata ona inu le tamaititi ma ole atu mo se faletaele, faʻapea foʻi pe a suia le mamafa o lona mamafa.

I faʻamaoniga muamua o le ketoacidosis, saili ni togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Mo le tiga o le manava, vomiting poo le gaoioi, vevela po o faailo o paʻu vevela vevela, faʻaauau ona manava ma le manogi o le acetone, faʻafefe, moe, valaau i se falemaʻi.

Ina ia faʻamaonia pe faʻafefe masalosaloga o le maʻisuka i le fale, e mafai ona e faʻaaoga se glucometer poʻo le A1C kit. O nei masini e mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafua le maualuga o le suka i totonu o ni nai minute e aunoa ma ni tagata tomai faapitoa. E mafai foi ona e faʻaaoga fasi pepa o suʻega e fuafua ai le maualuga o le suka i le urine. O nei masini uma e mafai ona faʻatau i se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga. Tusa lava pe o le a le suʻega, aua e te mafaufau ia te oe lava, ma afai e te lagona le le lelei, aua le faatuai e asiasi i se fomaʻi.

O le manava, faateleina le urination, vaivaiga, vevela paʻu ma fesuiaiga o le mamafa o faailoga muamua ia o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. A foliga mai, e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi. Ina ia faia se suʻesuʻega, o le a faatonuina e le fomaʻi se suʻega o le faapalepale kulukose, o le suʻega o le toto mo le suka, o le suʻega mo le hemoglobin, insulin ma le C-peptide, o le suʻega o le urine mo tino o le ketone ma le suka, faapea foi ma isi suʻesuʻega talafeagai, e tusa ai ma taunuuga o le a faatonuina.

Le natura o togafitiga

Mo le maʻisuka, o le faʻamatalaga o le WHO o loʻo mulimuli mai - o se faʻamaʻi faʻasolo i maʻi masani e mafua mai i le hyperglycemia faifai pea e mafua mai i se tuufaatasiga o mea taua.

E tele mafuaʻaga mafuaʻaga e atiina ae ai le maʻi:

  • togafitiga faanatura masani - ma le matua, o le toʻatele o tagata e faʻaitiitia le metabolism suka,
  • afaina - o le lipeta metabolism e afaina ai foi le kulupu,
  • le lelei - Faʻaleagaina le gaʻo tino gaʻo o le insulin cell receptors.

Faʻailoga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamaʻi: togafitiga o genetic, faʻaletonu o le tino, faʻaauau pea o le taumafa, toto maualuga, faʻaaoga umi o vailaʻau.

O le faʻavasegaga o le faʻamaʻi e aofia ai le tele o ituaiga o tupuaga eseese:

  • insulin-faalagolago, poʻo le ituaiga 1,
  • non-insulin-faalagolago, poʻo le ituaiga 2,
  • gestation, atiae i taimi o maitaga,
  • autoimmune
  • afaina
  • vailaau.

E le gata i lea, e tele vaega o le faʻamaʻi:

  • taui, faʻatasi ai ma se laʻititi laʻititi i le kulukose, faigofie faʻafetaui taumafa ma fualaau faasaina,
  • tofa - faʻatasi ai ma vaʻaia faʻavaitaimi i le kulūkose e oʻo lava i taimi o togafitiga,
  • faʻatauvaʻa - le atinaʻeina o faʻafitauli i le taimi o togafitiga.

O le maʻisuka e mafai ona tupu i pe leai foʻi ni faʻafitauli. O loʻo i ai se foliga e pei o le maʻisuka tumau - ae leai se faʻamatalaga faʻamaoniga, na o le faateleina o le maualuga o le suka suka faamauina.

Ata faʻaleleia

O ituaiga eseese o le faamai ua i ai sina eseesega o faailoga. Tusa 1 poʻo le 2 maʻisuka - faʻapefea ona fuafua e ala i faailo?

Mo nei ituaiga o maʻisuka, o loʻo i ai faʻailoga masani:

  • o le fia inu ma le fiaai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • suamalie ma vego paʻu
  • vaivai,
  • taoto, vili,
  • afaina ma tingling i vae,
  • telegese faʻamalolo o manua, tataʻa,
  • faʻaleagaina.

Ae o loʻo i ai foi eseesega o faʻamaoniga.

Laulau. Eseesega i le falemai o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2:

FaailogaItuaiga 1 maʻisukaItuaiga 2 maʻisuka
Faʻamaʻi faʻamaʻiSpicy. O le Ketoocytosis e masani ona matauina.Faʻasalaga. O togi e le o iai pe agamalu.
Physical patient, mamafa o le tino Mea masani masani poʻo le tino O le mamafa poʻo le oona o loʻo i ai
Pancreas tulagaOle numera o siama e maua ai le inisalini e faʻaititia.OK.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai faʻafitauli faigata. E tutusa uma lava mo ituaiga uma e lua: toto maualuga, hypoglycemia, neuropathy, faamaʻi fatuga, fatu fatuga ma stroke, vae o le maʻisuka, vaevaeina o vae, maʻi o le maʻisuka.

Faʻailoga

E faʻapefea ona fuafua poʻo le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai i se tagata? Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia suʻesuʻega suʻesuʻe.Muamua, e gauai le fomaʻi i le matua ma le tino o le tagata maʻi, saili poo a mea o loʻo iai.

Ona auina atu loa lea o le tagata maʻi mo suʻega a le fale suesue:

  1. Se suʻega toto mo le kulukose. Tuʻuina i luga o se manava gaogao. O le toto e toso mai se tamatamailima po o se vein.
  2. Glucose toleni test. O le toto e ave i luga o se manava gaogao. A maeʻa le itula, e tuʻuina atu i le tagata maʻi se vaifofo lelei e inu ai ma toe ave ai le toto. Ole suʻe toto e sosoo ai e ave ile 2 itula ma faʻatusatusa taunuuga.
  3. Faailoga o le hemoglobin glycated. Ole suʻega faʻamaonia lea e mafai ai e oe ona iloilo le maualuga ole suka mo le 3 masina.
  4. Iloiloga o le mimilo mo le suka ma tino ketone. O le i ai o le ketone i le urine e taʻu mai ai e le ulu le kulukose i le tino ma e le fafagaina i latou.

E le i ai ni suʻega mo le fuafuaina o le maʻisuka i le fale. I le faʻaaogaina o le mita o le kulukose o le toto, e mafai ona e iloa le aofaʻi o le kulukose o le toto, ae e le lava lea e fai ai se siama.

E na o se suʻega suʻega e mafai ona faʻamaonia lelei le i ai o le maʻisuka ma fuafua le ituaiga o togafitiga

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka - o le fuafuaina o le i ai o togafitiga e le faigata tele. O taimi faʻamaʻi faʻamalositino e vave faʻavave togafitiga ma aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Fesili i le fomaʻi

Ou te fia iloa le auala e fuafua ai le maʻisuka e aunoa ma ni suʻega? Ma e mafai ona fai oe lava ia?

Oleg N., 43 tausaga, Yelets

Afai e te matauina ni faʻalavelave faʻalavelave - faʻaitiitia le mamafa o le mamafa poʻo le leaga, o le mamafa, o le fiainu, o le gutu malolo, faʻaleagaina, faʻafitauli o le paʻu ma le faʻaaliga, ona faʻavaeina lea o faailoga e mafai ai ona e masalomia se faʻamaʻi. O nei faʻamaoniga o uiga ia o ituaiga maʻisuka e lua. Ina ia faamanino le maʻi, e tatau ona e asiasi atu i se fomaʻi e taitaia le suʻega talafeagai.

I le lima masina talu ai, na ou fanau ai se tama tane. I le ono masina o maitaga, na maua ai au i le maʻisuka maʻitaga. Ou te popole i le soifua maloloina o loʻu atalii. E faʻapefea ona fuafua le maʻisuka i se tamaititi?

Catherine V., 34 tausaga, Penza.

I masina muamua o le soifuaga, e seasea lava ona atiaʻe le faʻamaʻi, o le a amata ona atiaʻe i le tusa ma le 9 masina le matua. I nisi o tamaiti, o le maʻi e aliali mai o ia lava, ma le soona inu - vomiting, faʻala.

I isi, o le a faʻagasolo malie lemu, ma faasolo malie. O se tamaititi e fiaʻai lelei e le maua le mamafa, pe afai e aliali mai le gase o le diaper, o le a latou le malolo mo se taimi umi. Faʻalogo lelei i amioga a le pepe. O se tamaititi maʻi e amio le alofa, faʻafilemu pe a uma ona inu.

A maeʻa ona faʻamago le urini, e foliga mai o loʻo faʻaputuina le peʻa. Afai e pa'ū mataʻu lauʻeleʻele i luga o se mea malulu, lamolemole, e avea ma mea paʻu. I soʻo se tulaga, afai ei ai masalosaloga e uiga i le soifua maloloina o le pepe, e tatau ona faʻatalanoa se tamaititi.

Suauu toto - masani, vavaeeseina

Afai e te masalomia le maʻisuka, faʻafesoʻotaʻi se tagata e finau o le a faia se suʻesuʻega. O suʻega o le toto o le a fesoasoani e iloa ai le maualuga o le kulukose, aua o le faailoga sili lea ona taua o le ola maloloina mo le maʻisuka. O tagata maʻi e foaʻiina le toto mo suʻesuʻega, o lea e iloilo ai e le fomaʻi le tulaga o le gaosiga o le gaʻo.

Ina ia maua ni taunuuga maumaututu, muamua fuafua le maualuga o le suka, ona faia lea o se toto faataitai ma le mamafa o le suka (suega o le faapaleni kullucose).

O faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Taimi suʻesuʻeO le toto totoTau toto
Gaoioiga masani
I luga o se manava gaogaoe tusa ma le 5.5e oʻo i le 6.1
A maeʻa ona 'ai poʻo le faʻaaogaina o le kulukosepe a ma le 7.8e oo i le 7.8
Preditebetes
I luga o se manava gaogaope a ma le 6.1e oʻo atu i le 7
A maeʻa ona 'ai meaai poʻo glucose solupe a ma le 11.1seia oʻo i le 11.1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogaomai le 6.1 ma sili atumai le 7
A maeʻa se taumafataga poʻo se kulukosesili atu i le 11.1mai le 11.1

A maeʻa suʻesuʻega o loʻo i luga, e iai se manaʻoga e faailoa mai faailoga nei:

  • O le coefficient Baudouin o le fua faatatau lea o le maualuga o le kulukosesesefulu minute i le maea ai o le suʻega ole toleniga o le kulukose i le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao. O le fua faatatau masani e 1.7.
  • Rafalsky coefficient - le fua o le kulukose (120 minute pe a uma le gaʻo) i le maualuga o le suka. E masani lava, o lenei tau e le sili atu i le 1.3.

O le faʻamoemoeina o nei tulaga taua e lua o le a fesoasoani e faʻatūina se faʻamautinoaga saʻo.

Faailoga o le ituaiga 1 Tisuka

O le faʻafitauli 1 o le inisalini e faʻalagolago i le inisalini, ei ai se auala gaogao ma o loʻo tuʻuina atu i maʻi tuga. O le autoimmune poʻo le viral diacreatic lions e mafua ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto. Ona o lenei, i nisi tulaga, o le maʻi suka poʻo le acidosis e tupu, lea e faʻalavelaveina ai le paleni o le acid-base.

O lenei tulaga e fuafuaina i faailoga nei:

  • xerostomia (faʻamago mai le mucosa),
  • fiainu, e mafai e se tagata ona inu i le 5 lita o le vai i le 24 itula,
  • faateleina le 'ai
  • e masani ona faia (e aofia ai i le po),
  • faʻailoa paleni mamafa
  • vaivaiga lautele
  • sasaina o le paʻu.

Ole faʻafitauli o se tamaititi poʻo se tagata matua ua faʻavaivaia, o le tagata gasegase ua faʻavaivai i faʻamaʻi pipisi. E le gata i lea, o le vaaia o le tino e faaitiitia, i tagata matutua, o le manaʻoga i feusuaiga ua faaitiitia.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O le maʻisuka tutoatasi tutoʻatasi o loʻo faʻaalia e le lava le pulefaʻatonu o le inisalini ma o se faaitiitia i le gaoioiga o sifi ß e maua ai lenei hormone. O le maʻi e mafua ona o le puipuiga o genes o gaʻo i aʻafiaga o le inisalini.

O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa i tagata e silia i le 40 tausaga le matua ma le sili atu o le mamafa, o le a faasolosolo malie lava ona iloa. E leai ni faʻamatalaga e lamatia ai faʻafitauli faʻapitoa.

O faʻamatalaga nei e tatau ona mafaufauina e fuafua ai le maʻisuka ituaiga 2:

  • faʻafefe
  • mafaufauga mo taimi pupuu
  • fia inu, o le tagata inu e inu i le 5 lita o vai,
  • vave vave i le po,
  • manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • vevela paʻu
  • faamai pipisi o fatuga eleele,
  • vaivai.

O maʻi nei e lamatia:

  • Vaʻaiga faʻapitoa i le maʻisuka,
  • O le mamafa
  • O fafine na fananau i pepe e mamafa le 4 kilokalama ma sili atu ma le kulukose i le taimi o le maitaga.

O le iai o ia faʻafitauli e faʻaalia ai e tatau ona e siakiina pea le toto suka.

Isi ituaiga o maʻisuka

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ituaiga nei faʻamaʻi:

  • O le faiga o le maʻisuka o se ituaiga o maʻisuka lea e atiae i le maitaga. Ona o le le lava o le inisalini, o le faasiliga o le suka e faateleina. O faʻasologa e pasi tuusaʻo pe a uma ona fananau.
  • Latent (Lada) o se faʻaoga tumau o le maʻi, lea e masani ona faʻavasegaina e avea ma lona 2 ituaiga. O le maʻi lea e maua i le autoimmune lea e faʻailoaina e ala i le faʻaumatia o peta peta ia latou lava faʻamaʻi. E mafai e tagata maʻi ona leai se inisalini mo se taimi umi. Mo togafitiga, o fualaau mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaogaina.
  • O se maʻi moe poʻo se moe o le maʻi o loʻo faʻaalia i le toto kullukose masani. O le faapalepale o le glucose e le afaina. A maeʻa le utaina o le kulukose, o le maualuga o le suka e faʻaitiitia. O le maʻisuka e mafai ona tupu i le 10 tausaga. Ole togafitiga faʻapitoa e le manaʻomia, ae tatau i le fomaʻi ona mataʻituina pea le tulaga o le maʻi.
  • I le maʻisuka labile, o le hyperglycemia (o le faateleina o le maualuga o le suka) e suia i le hypoglycemia (o le faaitiitia o le kulukose) i le aso atoa. O lenei ituaiga faʻamaʻi e tele lava ina faigata i le ketoacidosis (acidosis), lea e liua i totonu o se maʻi o le maʻisuka.
  • Faʻasalaga. O le faamai o loo faamatalaina i le maualuga o le suka, le i ai o le kulukose ma le acetone i le urine.
  • Taaloga. O le maualuga o le suka e faateleina, o le acetone ua toesea i le urine, o se vaega o le kulukose e alu i totonu o le urinary tract.
  • O le maʻisuka insipidus. Mo lenei faʻasologa, o se tulaga le lelei o vasopressin (hormones antidiuretic). O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le faʻafuasei o le gaosiga (mai i le 6 i le 15 lita), o le fia inu i le po. I tagata gasegase, o le fiaʻai e faʻaitiitia, mamafa le paʻu, vaivai, faʻaleagaina, ma isi.

Faʻaopoopoga faaopoopo

Afai e iai ni faailoilo, o le a faia se suʻega toto, pe a faʻaalia le faateleina o le maualuga o le kulukose, ona maua ai lea e le fomaʻi le maʻisuka ma faia togafitiga. E le mafai ona faia se faʻamaonia e aunoa ma ni uiga faʻaalia. E mafua ona o le hyperglycemia e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaga poʻo le atuatuvale. I lenei tulaga, o le maualuga o le sukū e faʻapitoa ona faʻatulagaina e aunoa ma se togafitiga.

O faʻamatalaga autu ia mo suʻesuʻega faaopoopo.

PGTT o se suʻega o le faapalepale kullukose. Ina ia faia lenei mea, muamua suʻesuʻe le toto o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. Ona inu ai lea e le tagata maʻi se vaifofo suamalie. A maeʻa le 120 minute, toe ave le toto mo suʻesuʻega.

O le tele o tagata gasegase latou te fiafia i le fesili pe o le a le mea e mafai ona maua mai i luga o lenei faʻatatauga ma pe faʻapefea ona faʻaalia. O le taunuʻuga o le PGTT o le toto maualuga o le suka i le 120 minute:

  • 7.8 mmol / l-glucose toleniga e masani lava,
  • 11.1 mmol / l - faʻapalepale e faʻavaivaia.

I le leai o ni faʻamaoniga, o le suʻesuʻega e faia 2 isi taimi.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2

E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 20% o tagata mamaʻi e maua i le ituaiga 1 faʻamaʻi, isi ituaiga o maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga muamua, faʻaalia foliga, o le maʻi e amata faʻafuaseʻi, sili atu le mamafa o le mamafa, i le lona lua - o aʻafiaga e le tele naua, o tagata mamaʻi e mamafa tele tagata mai le 40 tausaga ma le matutua.

Soo se ituaiga o le maʻisuka e mafai ona iloa i suega nei:

  • o se suega-c-peptide o le a fuafua pe a maua e suauu suauu le inisalini,
  • autoimmune antibody test,
  • auiliiliga i le maualuga o tino o le ketone,
  • fomaʻi faʻamaʻi.

Ina ia iloa pe o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo i ai se maʻi, e taulaʻi fomai i manatu nei:

1 ituaiga2 ituaiga
Tausaga o le onosaʻi
itiiti ifo i le 30 tausagamai le 40 tausaga ma sili atu
Uma o le maʻi
lalo ifomamafa i le 80% o mataupu
Faʻamaʻi faʻamaʻi
maailamolemole
Talosaga o vaitau
pa'ū le taumalulusoʻo se
Vasega o le maʻi
ei ai taimi o le faʻavavevavemausali
Fuafuaga i le ketoacidosis
maualugaagavaʻa, o le aʻafiaga e faʻateleina i manuaga, taotoga, ma isi.
Suʻe toto
Glucose concentration e maualuga, o tino o le ketone o loʻo i aimaualuga maualuga, suka maualalo keneone
Suesueina o Urine
glucose ma le acetoneglucose
C-peptide i le plasma toto
maualalo le maualugamaualuga, ae masani ona faateleina, faatasi ai ma maʻi faaumiumi ua faaitiitia
Faʻafeiloaʻiga i? -Cells
iloa i le 80% o tagata gasegase i le 7 aso muamua o le maʻiua toesea

O le maʻisuka ituaiga 2 e seasea faigata ona maua i le maʻi suka ma le ketoacidosis. Mo togafitiga, e faʻaaogaina papapu, e ese mai i se faʻafitauli 1 ituaiga.

Maʻi faʻamaʻi

O lenei maʻi e afaina ai le tulaga o le tino atoa, o le puipuiga o le tino ua vaivai, malulu, o le niumonia e masani ona atiae. O faʻamaʻi pipisi o le tino o loʻo maua ai se ala masani. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻi pipisi, o nei faʻamaʻi e faʻateleina e le tasi le isi.

O le faʻamalositino o enzymes oona e maua ai le pancreas e faʻaititia, ma o le gastrointestinal tract ua faʻaumatia. E mafua ona o le maʻisuka e faʻaleagaina ai vaʻa toto e faʻamamafa ai meaʻai ma nalu e pulea ai le otaota.

O le maʻisuka e faʻapupulaina le ono mafai ona i ai siama o le urinary system (kidneys, ureters, vessder, etc.). E mafua ona o tagata mamaʻi ma faʻamausaliina le puipuiga o le tino e maua ai le neuropathy o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, o pathogens e tupu ona o le faateleina o le kulūkose i totonu o le tino.

O tagata maʻi e lamatiaga e tatau ona mataala i le soifua maloloina ma, pe afai e iai ni uiga faʻaalia, faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O togafitiga mo togafitiga o ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese. O le a fesoasoani le fomaʻi e faʻavae se faʻamaoniga ma faʻatonu togafitiga talafeagai. Ina ia aloese mai faʻafitauli, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitai i fautuaga faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga