12 auala faigofie e aloese ai mai faʻafitauli o le maʻisuka

I le togafitiga o le maʻisuka, e matua taua lava mea uma: e le gata i le aveesea o faʻamatalaga i aso uma ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave. Faʻasalaina le ono tulai mai o faafitauli masani e pei o le leiloloa o le mafaufau, fatu ma fatu fatuga, o tiga o le paʻu ma tiga o vae o se tasi lea o galuega autu a le tagata maʻi se fomaʻi mo le maʻisuka taui. E tatau ona avea oe ma sui o le fomaʻi ma le faufautua mo oe, ae o le faufautua sili, ma se fomaʻi poto.

Ole faʻamaʻi faapitoa

O le maʻi suka e le o se faʻasalaga! O lenei faʻamaʻi faapitoa e ese mai isi. E faʻapefea ona ese o ia?


Mo se faʻataʻitaʻiga, mo faʻamaʻi o le fatu ma / poʻo toto toto, ua faatonuina oe i vailaʻau e tatau ona e faia i se fua saʻo. I le gastritis, colitis ma le maʻi suka - o se meaʻai ma vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi. Aua nei suia le fualaau o fualaau faasaina i soo se tulaga! Afai e te lagona le tiga, ona alu lea i le fomaʻi. Ma o ia, ina ua uma ona suʻeina oe ma ua maeʻa suʻesuʻega, o le a ia tusia faaiuga ma fetuutuunai tofiga.

O a mea e matauina i le maʻisuka? Muamua: leai se mea e tiga! E sili lenei mea. Lua: mataʻituina muamua le faʻamaʻi, ia faʻaaogaina se glucometer. Ma le lona tolu: oe lava e pulea le suʻega o le inisalini e faʻavae i luga o au faʻamatalaga.


Fai mai fomaʻi o le fomaʻi i le falemaʻi filifilia le ituaiga o togafitiga, insulin ma le fua faatatau, ma o le tagata maʻi na te fuafuaina le fua saʻo. E talafeagai lenei, talu mai le faʻamaʻaloga mai le falemaʻi ua pa'ū le tagata maʻi i tulaga eseese. O le mamafa o le tino ma le mafaufau, o meaʻai ma mea o loʻo suia e suia. O le mea lea, o le fua o le inisalini e tatau ona ese, e le tutusa ma le togafitiga.

I se isi faaupuga, o le maʻisuka e togafitia i le fomaʻi o se fomaʻi-faʻasolosolo maʻi. O le tele o le malosi o le tagata maʻi na faʻalauteleina lona malamalama ma tomai i lenei vaega, o le sili atu ona manuia o le tau faʻaalu (pe o le a le malamalama o le maʻisuka e tatau ona i ai i le mea muamua, faitau le tusiga "Aotelega o faamatalaga talafeagai")

Aua e te faatuai e talanoa i lou togafitiga o le endocrinologist, aua e te manaomia le suia o le tele o masani, o lou olaga atoa o se faagasologa galue. Manatua, o se fomaʻi lelei o se tamaititi aʻoga. O ia, i le avea ai ma se faiaoga poto masani, o le a fesoasoani pea, taiala ma fautuaina.

Matou te faaiu: o le fegalegaleaiga a le tagata maʻi ma le fomaʻi e taua tele i le maʻisuka. Ae leai se taua o mea e puipuia ai, lea, faatasi ai ma le pulea lelei o le maʻisuka, o le a fesoasoani e aloese mai faafitauli masani ma ogaoga.
Le faʻaaogaina o se mumu auro i le togafitiga o le maʻisuka: o mea aoga ma fua o fua

E faapefea ona pulea le toto ma pe aisea e manaʻomia ai? Faitau atili i le tusiga //saydiabetu.net//kontrol-diabeta/kontrol-serdca-i-sosudov/kontrol-davleniya/

O le a le isomalt ma o le a le mea e aofia ai? Pe tatau i tagata maʻisuka ona suia le suka ma le isomalt?

Toe i totonu o mea

Fuafuaga puipui

Iloiloga o mea tau totogi
ma le puipuiga o faafitauli masani o le maʻisuka
Mea na tupuFaʻaiʻugaE masani lava
Suesuega EndocrinologistTalanoaga i togafitiga, mauaina o faʻamaumauga, tofiga mo suʻega ma isi tagata tomai faapitoa2 masina uma
Faatalatalanoaga a se fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi, fomaʻiIloiloina o totoga o "vaega lamatia" mo le maʻisuka, talanoaga o togafitiga e amanaia ai le taui o le maʻisukaSoʻo se 6 masina (a itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga).
Taofia togafitigaFuafuaina o le sao o togafitiga ua filifilia, suia o vailaʻau, suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻegaSoo 2-3 tausaga.
Vasodilator fualaau faasainaLe aloese mai le maʻi o le maʻisuka, ae maise lava vaʻa o vae2 taimi i le tausaga
Laʻau faʻapitoaLe puipuiga lautele ma le faʻamalosia o le puipuiga2 taimi i le tausaga
Vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau mo mataIa puipuia faʻamaʻi ma isi faʻamaʻiFaʻaauau pea, ave le masina / masina malolo
Sugar-faaitiitia o togavaoI le maʻisuka ituaiga IIFaʻaauau
Laʻau mo le ate ma fatugaPuipuiga o FaʻafitauliE pei ona faatonuina e le fomai
Vailaʻau mo le maualuga o le toto ma le fatu fatuMo togafitiga o faʻamaʻi pipisiE pei ona faatonuina e le fomai
Suʻega faʻapitoa (e pei o le cholesterol, hemoglobin glycated, ma isi)Le siakiina o taui o le maʻisukaA itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga

TATAU: o le maʻisuka o le maʻi matua! O le mea lea, o togafitiga uma lava e faʻamuamua e tauia ai le maʻisuka. E leai se uiga e togafitia ai le togafiti pe a tupu pe a tupu mai o se faʻaaliga o le maʻisuka e aunoa ma le faʻamautuina o le suka. E naʻo le filifilia o auala ma metotia o le tauia o le maʻisuka e mafai (ma e tatau!) Faʻaaofia i togafitiga o le angiopathy. E aoga foi lenei i isi faʻafitauli.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

  • 8. O le maʻi o le fatu ma le maʻisuka

O le maʻisuka e mafai ona faigata ona o le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular. Ia mulimuli i filifiliga i lalo e iloilo ai lou tulaga lamatia:

- le maualuga o le suka i le toto i le 2-3 masina mulimuli - hemoglobin glycated.

E manaʻomia ona faʻamauina faalua i le tausaga pe sili atu foʻi. Faʻatasi ma lau fomaʻi, fuafua lou maualuga maualuga o le suka ma taumafai mo ia.

  1. toto maualuga Manulauti: lalo ifo 140/80 mm. Hg. Art.
  2. cholesterol.

  • 9. Tausia nofoaga o manuʻa ma manua.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e oʻo lava i nai mea laiti ma vavae. Fai togafitiga faʻamaʻi, faʻaaoga se vailaʻau faʻamaʻi faʻasaina i le lotoifale ma se laei faʻapitoa. Afai e leai se faʻaleleia atili e matauina, vaʻai se fomaʻi.

Ina ia aloese mai le tata, ia susu i ou vae i le kulimi.

Lafoaʻi o le Maʻisuka

E fitusefulu pasene o tagata ua muai oso i lenei maʻi e mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, o le faia o nisi laasaga, e mafai ona aloese mai lenei mea. O le a le mafai ona aafia le tausaga, kenera, ituaiga olaga e muamua atu i le taimi pe a filifili se tagata e totogi le gauai tele i lona soifua maloloina, ae e mafai e tagata uma ona aveese ni masani leaga ma maua ni mea aoga e fesoasoani e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o le maʻi.

№1 Faʻateʻaina gaʻo faʻamalosi ma gaʻo

O le toe iloiloina o lau meaʻai o le laasaga muamua lea ile puipuiga ole maʻisuka. O mea taumafa e maua ai gaʻo ma gaʻo vailaʻau faʻamalosi i le tele o mea e mafai ona maua ai se malosi taua i le atinaʻeina o le maʻi. O molimula mumu na mafua mai ona o le vaevaeina o ia oloa ua ulufale saʻo atu i totonu o le faiga o le totoga. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka o le toto ma le tuufaatasiga o le inisalini, o le hormone e gaosia e le pancreas lea e faatinoina ai se galuega "felauaiga," o le taunuuga lea o le suka mai le toto e ulu atu foi i isi siama.

Ole inisalini e le o iloa e le tino o tagata ua muamua ona maua i le maʻisuka, ma, nai lo le tufatufa, o le suka mai le "leaga" meaai e tumau pea i le toto. O le pancreas, e taumafai e toe faʻaleleia le paleni, e amata ona sili atu ona gaosia le inisalini. E le faʻamaonia le suka, ae, i le isi itu, e faʻaopoopo atili ai. E le gata i lea, o le aofaiga o le inisalini e amata ona alu ese mai le fua. O se mamanu talitutusa ua avea ma malosiaga mo le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mafutaga i le va o le taumafaina o mea taumafa e maua i le gaʻo ma le suka, ma le faateleina o le ono maua o se maʻi ua faamaonia i le tele o suʻesuʻega. Afai e te aloese mai le 'aiina o ia mea taumafa, o lenei lamatiaga e matua faʻaitiitia. Mai le tolu sefulu fitu suʻesuʻega na faʻatautaia i le aso, ua faʻamaonia uma lava e tagata e 'ai meaʻai gaʻo e fa sefulu pasene e ono maua ai le maʻisuka.

Nu. 2 Faʻamalositino i taimi uma

O gaoioiga faaletino e mafai ona faateleina ai le lagona o sela i le inisalini, lea e mafai ai e le pancreas ona le aumaia lenei hormone i ni aofaiga tele, ma, o le mea lea, e sili atu ona faigofie le faatumauina o le maualuga o le suka. E le o le avea ma se tagata taalo afeleti. O le mea autu o le naʻo le faia o gaioiga eseese. Sa mafai e saienitisi ona iloa o vasega e matua maualuga le faateleina o le lagona o le tino i le inisalini e 85, ma le faaitiitia-e 51 pasene. O le aʻafiaga, o le mea e leaga ai, e na o aso aʻoga e masani ai.

O le faʻamalositino ma ituaiga ituaiga o gaioiga faaletino e maualalo ai le maualuga o le suka, e le gata i tagata e maua i le maʻisuka, ae faapena foi i tagata gasegase. O lenei taunuʻuga e tuʻuina mai e le malosi, maualuga ma le faʻaaogaina o vaomalo. Afai e te faia taʻaloga o se vaega o lou olaga, ona amata lea ona gaosia le inisalini e aunoa ma ni soliga. O lenei taunuuga e mafai ona ausia i le aumaia o le numera o kalori e mu i le taimi o le faamalositino i le lua afe i le vaiaso. Ina ia faigofie lenei mea ona ausia, e tatau ona e filifilia le ituaiga o gaoioiga e sili ona e fiafia i ai.

Nu. 3 Fai vai le punavai autu o le sau mai

Aua e te aafia i meainu eseese. Latou, e le pei o vai inu masani, ae maise lava le faatauina o vai, o loʻo i ai suka, faʻasao ma isi mea faʻaopopo e le masani ona iloa e le tagata faʻatau. O le inuina o mea inu galala e faateleina ai le avanoa e atiina ae LADA, o lona uiga, ituaiga 1 o le maʻisuka, lea e aafia ai tagata e 18 tausaga ma matutua atu. E amata ona tuputupu ae i le taimi o le tamaitiiti, ae aunoa ma ni faailo igoa ma e lemu, e manaomia se togafitiga faigata.

O le suʻesuʻega tele i lenei vaega na aofia ai le 2800 tagata. I totonu o tagata na inuina fagu e lua o le suamalie suamalie suamalie i aso taitasi, o le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 na faateleina i le 20, ma le muamua - e 99 pasene. E tatau ona manatuaina o fua o fualaau suamalie e mafai foi ona avea ma mea e faaosofia ai. O se aafiaga matua ese i le tino o le vai.

E le pei o isi mea suamalie ma suamalie, o le vai e tele uiga lelei. E le na ona faanatinatiina le fiainu, ae mafai ai ona e pulea le insulin ma le suka. O se aafiaga talitutusa na iloagofie, pe a faatagaina se vaega o tagata o mafatia mai le tele o le tele, nai lo le suamalie, e inu vai masani i le taimi o le taumafataga. O tagata auai uma e le gata ina faʻaititia le maualuga o le suka, ae o le faateleina foi o le lagona o le insulin.

№4 Aumai le mamafa i le masani lelei

E le gata o tagata e tele le mamafa e maua mai i le maʻisuka, ae o le tele o latou. Ma afai ei ai se faʻamuamua i le faʻamaʻi, ona gaʻo ai lea o le gaʻo i le ate ma le manava. O lona soona avea ma mafuaʻaga autu e faʻaitiitia ai le nofouta o le tino i le inisalini, lea e faʻatele ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Tuuina atu lenei mea moni, e tusa lava pe itiiti kilo kilokalama ua leiloloa, e mafua ai le faʻaleleia ma le puipuiga o le faʻamaʻi. O le sili atu o le mamafa o le a leiloloa, o le lelei. I se tasi suesuega e tusa ma le afe tagata na auai, na maua ai o le leiloa o le mamafa i le kilogram e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o se maʻi e 16%. O le maualuga maualuga na ausia i le taimi o le suʻesuʻega e 96%.

Ina ia aveesea le mamafa o le tino, e tatau ona e pipii atu i se meaʻai. E mafai ona e mulimuli i se Metitirani, tagata vevela poʻo se isi lava meaai e le afaina ai le soifua maloloina. E taua tele le le maua o le mamafa, ae ia faʻamauina le taunuʻuga na maua. Faatasi ai ma le toe foi mai o kilokalama, o le a lagona foi ei latou lava ni faafitauli tuai, pe a toe tulai mai le malosi o le inisalini ma le suka i totonu o le tino.

Leai 5 Faasao le ulaula

O tagata ulaula e ono lamatia mo tagata e masani ona tele faafitauli tau le soifua maloloina, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2. E faʻaaoga lenei mea i le gaioiga malosi ma le ulaula, o lona uiga o le inuina o tapaa tapaa. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai le sili atu i le miliona tagata ulaula ua faʻaalia o le lamatiaga o faʻamaʻi i tagata e ulaula tapaa sikaleti i aso taitasi e 44%, mai le 20 pe sili atu - e 61%.

E i ai le faʻamaoniga o pe faapefea ona faʻaalia le lafoaia o lenei amio leaga i se faʻaitiitia o le faʻaalia o le faʻamaʻi i se tagata matua. 5 tausaga talu ona uma le ulaula, o le ono mafai ona atiaʻe le faamai e faaitiitia e 13%, ma a maeʻa le 20 tausaga e le sili atu lenei fuainumera i tagata e le ulaula.

E tatau ona malamalama o le faamutaina o le ulaula tapaa o le ai ai se aafiaga lelei i le masani ma le mamafa. O se tagata na te lafoaia se masaniga leaga ona maua ai lea o le mamafa o le ai ai taimi e sili atu lona maualalo nai lo le mea e faaauau pea ona ulaula.

Leai. 6 Taumafai se taumafataga maualalo

O le taumafa maualalo o le kapeti e taua foi o se meaʻai faʻatoʻa. E aupito sili ona aoga ma aoga mo i latou oe mananao e aveesea le mamafa e aunoa ma ni aʻafiaga ma faʻaleagaina, aua o popolega e tatau ona i ai i le tulaga lautele, ae le na o le maualuga maualuga o suka ma le insulin. O ia meaʻai e fautuaina e avea o se mea faʻapitoa ona o le lelei o le pa'ū kilokalama, ma ona o le mea moni e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin.

O se suʻega e tolu-masina, lea na mulimuli ai tagata i se taumafataga o le maualalo o meaʻai, na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka o le 12 ma le inisalini e 50% pe a faʻatusatusa atu ia i latou sa i ai se taumafa e le lava le gaʻo mo le taimi tutusa. O faailoga o le vaega lona lua e sili atu ona tauagafau ma e 1% le maualuga o le suka ma 19% - insulin. O lenei mea e sili atu ona faʻaalia ai le lelei o taumafa gaʻo laiti. Faʻatulagaina le le atoatoa o le gaʻo e faʻatagaina ai oe e tumau le suka i le taimi muamua ma le maeʻa ona 'aʻai tutusa. O le mea lea, o le tele o le inisalini e le mafai ona gaosia e le pancreas, o se faʻasologa mo le maʻisuka.

E le na o le pau lenei o le suʻesuʻega i le mafutaga o gaʻo i le maualuga o le inisalini ma le suka i le tino. O se isi suʻesuʻega na faaalia ai, ona o le taumafataga o le ketogenic i tagata e afaina i le maʻisuka, o le toto toto na faaitiitia i le 92 mmol / L, o lona uiga, na pa'ū i le masani, e ui lava i luma atu o le 118. O isi faʻaleleia i le tulaga o le soifua maloloina sa maitauina, paleni mamafa.

№7 Taumafa meaʻai laiti

E faʻaaoga lenei mea i meaʻai uma ma masani ai. O le faʻaaogaina o ipu faʻapipiʻi i luga o se ipu e tatau ona laiti. E taua tele lenei mea mo tagata ua mamafa tele. O le tele o mea taumafa e faʻaaogaina i le taimi, e maualuga ai le suka ma le inisalini. Ma afai e te 'aiina meaai i ni vaega laiti, e mafai ona e aloese mai le faʻafuaseʻi o le afaina.

Mo le lua tausaga, o se suʻesuʻega na faʻamaonia e faapea o le tele o mea taumafa e aafia ai le ono mafai ona maua ai le maʻisuka. Ua faʻataʻitaʻiina faʻapitoa e faʻaititia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e le 46% pe a uma ona sui mai i le tele i vaega laiti. Afai e te le suia se mea i le taumafataga, e te le tau faʻalagolago i ia suiga.O le isi suʻesuʻega na faʻamaonia, faafetai i nai vaega laiti, pe a uma le tolu masina e mafai ona e vaʻai i le eseesega i le setete o le inisalini ma le toto.

№8 Alu mai se mea e nonofo ai i se olaga malosi

E le mafai ona e gaoioi ma puipuia le amataina o le maʻisuka. O le le lava o le gaioiga, e pei ona mafai e saienitisi ona iloa, e taua tele le sao i le atinaʻeina o le faamai. E tusa ma le 47 suʻesuʻega eseese na faia, ae na faʻaalia uma lava se vaʻaiga i le va o se olaga ola solo ma le faateleina o tulaga lamatia e 91%.

Ioe, o le suia o lenei mea o se galuega faigofie. Ua lava le na ona ala i luga ma savali tasi i le itula. O le mea autu o le foia lea o au masani, lea e pei ona faʻamaonia, e matua faigata lava. O tagata talavou na auai i le suʻega faaletausaga, o la latou sini o le suia o latou ituaiga olaga, na toe foi atu i se ituaiga olaga tutusa pe a uma le suʻesuʻega.

O le malosi o masaniga o nisi taimi e sili atu ona malosi nai lo faamoemoega sili ona lelei. Ma o lea e leai se "faʻalavelave", e le tatau ona e faʻamalosi oe lava, ae sili atu ona lelei le faʻatutuina o sini ausia ausia. Afai e faigata ona tulaʻi mai le laulau i itula uma ma savali faataamilo i le ofisa poʻo le ofisa, e sili atu ona faigofie le savali i luga o faasitepu nai lo le aveina o le elevise poʻo le talanoa i luga o le telefoni ao e le nofo.

# 9 'ai le fiber-rich foods

Meaʻai maualuga fiber e lelei mo lou soifua maloloina ma fesoasoani e tausia uma le insulin ma le suka i se tulaga sili ona lelei. Faʻalagolago i le gafatia e faʻafefe ai vai, o le fibone e mafai ona sosolo ma e le mafai ona faʻaaoga.

O le tulaga ese o le muamua o le, pe a liu suavai, o le a faia ai se ituaiga o paluga o le paluga i totonu o le vaega o meaʻai, lea e faagesegese ai le faagasologa o le otaota, lea e aafia ai le sosolo lemu o le suka i totonu o le toto. O le fiva insunsible e puipuia ai le suka mai le oso maualuga, ae o le faiga tonu o le faatinoga o lenei mea e le o iloa lelei.

O le mea lea, o meaʻai e maua ai le maualuga o le fiber, e tusa lava po o le a le ituaiga, e tatau ona aofia ai i le taumafataga, ona o le maualuga o le faʻaogaina o fiva laau o loʻo i ai i meaʻai pe a le oʻo i le togafitiga o le vevela.

Leai. Aloese mai le Vailaʻau Vitamin D

Cholecalciferol o se tasi lea o vitamin sili ona taua e aʻafia tonu i le puleaina o le suka o le toto. Ma afai e le mauaina e se tagata, o loʻo aʻafia le tele o aʻafiaga o le faʻaalia o le maʻi. O le maualuga o le maualuga o lona anotusi o le a sili atu i le 30ng / ml.

Ua faaalia i suʻesuʻega e mafua ona o le maualuga maualuga o le vaitamini D i le toto, o le maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaititia e 43%. E faatatau lea i tagata matutua. I Finland, o le mataʻituina o le tulaga o le soifua maloloina o tamaiti o loʻo faia faʻataʻitaʻiga cholecalciferol na faʻaalia ai lo latou lamatiaga mo le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 na faʻaititia e 78%.

Vitamin D, sa talitonu tagata saienitisi, o loʻo i ai se aafiaga lelei i suauu e faʻapipiʻi ai le inisalini, faʻasaʻo le suka, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le maʻisuka. Mo le totogiina o lona masani i aso taitasi, e tutusa mai le 2000 i le 4000 ME, e mafai ai ona faʻaalia le la, o le faʻaaogaina o le ate o le ate, le iʻa gaʻo.

Nu. 11 Faʻaitiʻitia le aofaʻi o meaʻai taumafa vevela

O le auala e kuka ai tuusao e aʻafia ai le setete o le soifua maloloina o tagata. E talitonuina o mea faʻaopopo ma fuālaʻau fuālaʻau e faʻaaogaina i le kuka e i ai se aafiaga le lelei i le faagasologa o le gaʻo ma le atinaʻe o le maʻisuka.

Totoina meaai, fualaau faisua, nati ma fua, o lona uiga o meaʻai uma, ia puipuia nei tulaga lamatia. O le mea autu lava e le o aʻafia i latou i aʻafiaga. O meaai ua maeʻa e faateleina ai se faʻamaʻi e 30%, ae o mea taumafa, i se isi itu, faʻaitiitia.

№12 inu le ti ma le kofe

Faatasi ai ma le vai, e tatau ona aofia ai le kofe ma le lauti i meaai i aso taitasi. E tele suʻesuʻega e faʻaalia ai e mafai e le kofe ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka mai le 8 i le 54%. O le faasalalauina ona o le tele o le taumafaina o lenei vai inu. O le tea e tutusa lona aafiaga, aemaise i luga o le mamafa o tagata ma fafine.

Tea ma le kofe e aofia ai antioxidants e taʻua o polyphenols. Latou te teena le maʻisuka, puipuia le tino mai lenei maʻi. O le isi vaega o le antioxidant, ae naʻo le lanu lanumeamata, o le EGCG poʻo le epigallocatechin gallate, lea e maualalo ai le suka, lea e faʻapupulaina ai le lagona o le tino i le inisalini.

Nu. 13 Faʻaaofia le curcumin ma le berberine i le meaʻai

O se tasi o vaega o le turmeric - o mea manogi, o le faavae lea o le pi. O loʻo faʻaalia ai le malosi o le faʻasao ma le faʻaaogaina i le Ayurveda. O lenei vailaʻau e fesoasoani tele i le faʻafefeteina o le gasegase, o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tele o faailoga e mafua mai i le tupu ma le alualu i luma o le maʻisuka. O nei mea totino o le vailaau na faʻamaonia.

O le suʻesuʻega, lea e 9 masina, na auai ai le 240 tagata. O i latou uma sa lamatia, o lona uiga, sa i ai lo latou muai mafaufau i le maʻisuka. O le faʻataʻitaʻiga atoa, o tagata na auai na maua le 750 mg o mea i le aso, o se taunuuga, e leai se alualu i luma o se maʻi tumau. I le faʻaopoopoga, o tagata auai taitasi na faʻalauteleina le lagona o le inisalini, faʻaleleia le faʻatinoga o sela e nafa ma le gaosia o lenei hormone.

o se vaega o nisi o laau o loʻo masani ona faʻaaoga i togafitiga faʻa-Saina agaʻi mo le tele o tausaga. E pei o curcumin, e faʻaitiitia ai le mumu, ae e fesoasoani foi e faʻaumatia ai cholesterol leaga. O le eseʻesega o le vailaʻau o loʻo taoto i le mea moni o le maualalo o le suka e oʻo lava ia i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2.

E tusa ma le sefulufa suʻesuʻega faasaienisi na faʻamaonia ai le mea moni e iai mea e tutusa lelei ma le metformin - o le sili ona lauiloa o vailaau anamua mo togafitiga o le maʻisuka, o lona uiga, e maualalo le suka. Peitai, e tatau ona malamalama e leai se suʻesuʻega tuusaʻo na faia i luga o suʻesuʻega o le aʻafiaga o le vailaʻau i luga o tagata o loʻo lamatia.

O faʻamanuiaga faʻapitoa o le berberine e faʻavae i luga o lona gafatia e faʻateleina le lagona o le inisalini ma le maualuga o le concentrated sugar. E lava lenei mea e tusi ai faʻamatalaga talafeagai, ia fautuaina le vaega mo le aofia i totonu o le taumafataga mo tagata gasegase ma i latou ei ai le predisposition i le maʻisuka. Ae ui i lea, o le filifili e ave le berberine, e tatau ona e fefaʻatauaʻi muamua i se fomaʻi, talu ai e aʻafia i mea malolosi.

Faaiuga

E le mafai ona faʻaaogaina uma le tulaga lamatia pe afai e iai se maʻisuka i le maʻisuka, ae mafai ona pulea mea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o lenei maʻi. Afai e te suʻeina au masaniga i aso taʻitasi, amio leaga, meaʻai, gaioiga faaletino, faia suiga i se olaga masani masani, ona mafai lea ona puipuia le tupuga o le maʻi. O le mea autu o le faia lea o taumafaiga uma, talu ai o le puipuia o le ola maloloina e faalagolago i lenei.

Tuua Lau Faamatalaga