Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i gaʻo meaʻai mo le maʻisuka

O le faagasologa o le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le toto o le tagata e aʻafiaina e le tele o itu, ma e le gata o se faagasologa o le vaevaeina.

  • O vailaʻau faʻamalosi faigofie ei ai le fausaga lamolemole faigofie, ma o le mea lea e faigofie lava ona ufiufi i totonu o le tino. O le taunuuga o lenei gaioiga o le vave faʻapupulaina o le toto suka.
  • O le faʻavae mole molepiʻo o gaʻo kulū faʻalavelave e ese si ese. Mo lo latou faʻamavaeina, e tatau ai le vaeluaga muamua o suga faigofie.

Mo se maʻi suka, e lamatia tele e le na o le faateleina o le maualuga o suka, ae o lona faatelevave vave. I lenei tulaga, o loʻo i ai le vave faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le gastrointestinal tract i totonu o le toto, lea e vave ona faatumulia i le kulukose. O nei mea uma e taʻitaʻia ai foliga o le hyperglycemia.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le faʻaaogaina o le carbohydrate

O le a matou faaigoaina uma na mafuaʻaga e faʻamalamalamaina tonu le fua faatatau lea e faʻaaogaina ai gaʻo.

  1. Carbohydrate structure - faʻalavelave poʻo faigofie.
  2. Meaʻai Taumafa - O meaʻai maualuga fiber e fesoasoani i le faʻaititia vave o le taumafa o gaʻo.
  3. Meaʻai taumafa - meaʻai faʻafefe e faʻaitiitia ai le faʻaaogāina o le faʻaaogaina.
  4. Le i ai o gaʻo i meaʻai - Mea taumafa e maua ai le gaʻo maualuga o meaʻai e mafua ai le faʻagesegese le faʻaaogaina o gaʻo.
  5. Sauniuniga faapitoalea e faʻagesegese ai le faiga faʻafefe - mo se faʻataʻitaʻiga, Glucobay.

Toe i totonu o mea

Carbohydrate Products

E faʻavae i luga o le fua o le absorption, o mea uma lava e maua ai le gaʻo e mafai ona vaevaeina i vaega nei:

  • E aofia ai "vave" suka. O se taunuuga o lo latou faʻaogaina, o le faʻateleina o le suka i le toto e vave tulaʻi, o lona uiga, i le maeʻa ai ona 'ai poʻo le taimi. O le "vave" le suka e maua i le fructose, glucose, sucrose ma maltose.
  • I lona tuufaatasia o le suka e vave. A faʻaaogaina nei mea taumafa, o le toto toto e amata ona pe a ma le 15 minute talu ona 'ai. O nei oloa o loʻo gaosia i le gastrointestinal tract i totonu o le tasi i le lua itula. O le suka o le "Quick" o loʻo maua i le suauu ma le fructose, lea e faʻaopoopogaina e tagata o loʻo faʻaaogaina le faagasologa o le faʻaaogāina (o apples can be included here).
  • I lona tuufaatasia suka o le "tuai." O le toto o le suka i le suka e amata ona oso malie pe a ma le 30 minute pe a uma se taumafataga. O oloa e gaosia i le gastrointestinal tract mo le lua pe sili atu itula. Suauu vaivai o le suka, lactose, sucrose, fructose, lea e tuʻuina atu ma le malosi o le faʻafefe.


Fuafuaina o togafitiga o le inisalini, pe faapefea ona tufatufaina le fualaau i le aso atoa, o mea lelei ma le le lelei o polokalame lauiloa

E Mafai e le Maʻisuka ona 'ai le pata? O le a le mea e lamatia ai lenei mea, ma oa aoga aoga o loʻo aofia i totonu o le suauʻu?

O fea e tuiina ai le inisalini? O fea itu e manatu e sili ona lelei ma e masani ona lauiloa ma aisea?O nisi nei o faataitaiga e faamanino ai mea nei:

  1. O le le lava o le kulukose mama, mo se faataitaiga, na faia i le ituaiga o meaʻai, e tupu vave lava. I se tutusa tutusa, o le fructose o loʻo i totonu o le sua o fualaau suamalie, faapea foi le maltose mai le kvass po o le pia, ua gauai. I nei meainu, o le fiber ua matua leai lava, lea e mafai ona faʻagesegese ai le faagasologa o le absorption.
  2. O le fiva o loʻo iai i fualaau aina, ma o le mea lea ua le toe mafai ai ona faʻaaoga vave. E televave vave le gaosiga o gaʻo, ae ui i lea, e le o le vave lava, e pei o le sua mai fua.
  3. O meaʻai mai le falaoamata e aofia ai le fiber, ae o le maso foi. O le mea lea, o iinei o le faʻagasologa o le faʻaaogāina o le tele o lemu lemu.

Toe i totonu o mea

Fua Faʻatatau

Iloiloina o mea taumafa mai le manatu ole tagata maʻi ile maʻisuka e sili atu ona faigata. Pe a filifilia se taumafataga, e taua le amanaʻiaina e le gata o ituaiga o gaʻo ma o latou aofaiga, ae o mea uma foi o le faaumiumi o meaʻai i mea taumafa.

I le iloaina o lenei mataupu faavae, e mafai ona e faia le lisi o mea e eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoa paʻepaʻe e sili atu ona sui i le suauʻu, ona o le i ai o fiva i le mea mulimuli. Ae afai e te manaʻo moni i le falaoamata, a maeʻa ona e 'ai, e mafai ona e' ai se salati o fualaau faisua, lea e tele ai le fiber.


E sili atu ona lelei le 'ai e le o oloa a le tagata lava ia, ae faʻafefiloi ai le tele o ipu. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e aofia i le aoauli:

  • supa
  • le lona lua o aano o manufasi ma fualaʻau,
  • fualaau suamalie
  • falaoa ma apu.

O le absorption o suāsusu e le tupu mai i oloa taʻitasi, ae mai i se faʻafefiloi. O le mea lea, o na meaʻai e fesoasoani e faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo i totonu o le toto.

Inisiua insulin: injections inisalini e mafai ona leai se tiga, taimi ma le leai o se fua

Buckwheat i le maʻisuka - faitau atili i lenei tusiga

Mataʻu mata mo le puipuia ma le togafitia o maʻi o mata e pei o faʻafitauli o le maʻisuka

Toe i totonu o mea

Faʻamatalaga e uiga i gaʻo

O gasegase o se vaega tele o tuufaatasiga o meaola e aofia ai carbonyl ma hydroxyl i la latou tuufaatasiga. O le igoa o le vasega e sau mai upu "carbon hydrates." O se vaega taua o mea ola ola uma.

E sili atu ona faigofie le tautala e uiga i nei mea. Faʻatasia i latou i se mea talitutusa i le vailaʻau vailaʻau, ae o meatotino e matua ese lava. O le mea sili mo i tatou e malamalama ai, o le meaʻai i le meaʻai, o le puna lea o le kulukose sili ona taugofie. Ma e tusa lava pe o le a mafai ona tatou ola e aunoa ma ni gaʻo, e mafai ona taʻua i latou o le "fesuiaʻiga". I le leai o se mea e maua mai i le gaʻo, e mafai e le tino ona aumai le kulukose mai le polotini po o le gaʻo, ae peitai, o le tele o le malosi o le a faʻaalu mo lenei mea, faapea foi ma le gaioiga o le tino (tino o le ketone), o le faateleina o le faʻatupulaʻia e mafua ai le inupia o le tino. Ua faaalia i suʻesuʻega, i se paleni paleni o meaʻai o gaʻo, e tatau ona maua le 50-60% o le malosi.

O a "meaʻai" gaʻo?

O meaʻai faʻamalosi tino taumafa ua vaevaeina faigofie ma faigata. O mea muamua e faigofie ona uʻuina e le tino ma faʻavave ona ulu atu i le toto. O le lua, i le isi itu, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua - digestible ma le non digestible.
Malosiaga o gaʻo gaʻo, e mafai ai ona maua le malosi, maua ai se fomaʻi faʻapitoa. E faʻamavaeina i latou e le tino i glucose i ni vaega, o lona uiga o lo latou maualuga o le suka o le toto e maualuga atu. I le maʻisuka, e sili atu ona faigofie le totogiina o ia ituaiga o gaʻo, talu ai latou te le tuʻuina atu i ai ni mea maualuluga o glycemia. Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona faʻaeteete pe a faaopoopo le gaʻo ma le porotini i vailaʻau faʻamalosi, ona o le faʻagasologa o le maua o le kulukose i totonu o le toto o loʻo faʻaloloa.

O vailaʻau faʻamalosi faʻaleagaina (e fai ma faʻataʻitaʻiga, pectin, fiber) e pei ona taua, aua o nei mea e feʻaveaʻi e ala i le fua o meaʻai ma e le afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tagata i le tino e leai ni enzymes tutusa, ae o le intestinal microflora e faʻaaogaina nei filo e avea ma a latou lava meaai. E leai se mea e mafai ona ola i meaʻai e faʻaleleia ai le peristalsis (vaʻaia e pei o le puipui e pei o le faʻalauteleina o mea) i le gastrointestinal tract, e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol, ma, pei o se pulumu, faʻafefe mea leaga (mo se faʻataʻitaʻiga, toxins mai mea oona).
I le maʻisuka, tatou te matua fiafia lava i laʻau o meaʻai, ona o lo latou i ai i meaʻai, e pei o meaʻai suamalie, e fesoasoani e faʻaitiitia le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto. E mafai ona e faʻaaogaina e pei ona taua i lalo: matou te 'aina se vaega o le salati, ma a maeʻa ona mafai lea ona matou' ai meaai ma le itiiti ifo o le fefe i le maualuga maualuga o le suka i le tino o le mataʻituina.

E fia ni gaʻo mea e manaʻomia?

E leai se tali tasi i lenei mea. E pei ona taʻua i luga, e talitonuina o le 50-60% o le malosi e tatau ona maua mai gaʻo. E le gata i lea, ina ia maua le vitamini masani i aso taitasi (sei vagana ai le vailaʻau D ma le B12), e fautuaina le au matutua e taumafaina 3 tautua (150 kalama gram) o fualaau faisua ma le 1.5 o fualaau aina i aso taitasi. O oloa ia e aofia ai ituaiga eseese o mea inu gaʻo, e aofia ai sugars faigofie ma fiber. Ae o iinei, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le maʻisuka ituaiga 2, o se lisi ma se faʻaitiitia o le gaʻo o le carbohydrate e mafai ona matua tauamiotonuina, e tusa ai ma le puleaina o le toto suka.
O le masani masani o mea inu o le 150-200 grams / aso. O lenei fuainumera o le a eseese i le tasi itu poʻo le isi, e fuafua i le olaga ma faʻamaoniga o le soifua maloloina.
I le aʻoga o le maʻisuka, o laulau e XE e masani lava ona faʻaalia i aso taitasi. Mo se olaga e le tauagafau ma galuega faʻapitoa, latou te fautuaina e uiga i le 15-18 XE, e fetaui ma tulafono masani.

E mafai ona e ausia lau lava ata i le auala faataitai i lalo o le taitaiga a se fomaʻi. E tatau ona faʻafeiloaʻi lau gaʻo gaʻo i manaʻoga o le tino, ma o le suka e le tatau ona fesuiaʻi luga ma lalo ifo masani. E taua tele le gauai atu e le gata i le tele, ae faʻapea foi i le maualuga o le gaʻo.
Mea taumafa, e faʻavae i luga o fualaau 'aina, fualaau aina ma fatuga atoa, o le a mafai ai ona e maua mea e tatau ona galue malosi (vitamini, elemene) ma taofi le suka e aunoa ma se osofaʻi vave. Ia mautinoa e faʻaopopo meaʻai, iʻa, fuamoa, susu ma 'aʻa e maua ai le vitamini B12, amino amino taua ma gaʻo gaʻo.

O nai upu e uiga i meaʻai ma mea inu gaʻo faigofie

Desserts e le o se vaega taua o meaai. O se mea faʻapitoa i le mafaufau, o lea e tautala ai - mo lagona. Aʻo faʻatulagaina le tulaga masani o mea inu, o mea taumafa e tatau ona amanaʻia. Ina ia faʻaitiitia le aafiaga o ia ituaiga meaai i luga o le glycemia, e mafai ona e faʻatau oloa faʻapitoa pe a suia le suka i le suamalie e leai ni meaʻai, poʻo le saunia o lau sima laiti-ulavaʻa.

Taumafai e aua le 'ai sina meaʻai i le taeao, pe a maualuga atu le gaʻo o le mucous membranes ma o le kulukose e oʻo atu i le toto e vave tele. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka latou te fai mai o gaʻo gaʻo i le taeao e faigata tele ona totogi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taumafataga o le taumafataga o le keke i fualaau aina e mafai ona faafuasei ona faateleina lou maualuga o le glycemia.

O vailaau faʻateʻa faigofie i le taeao e le manaʻomia, e le gata ona o le aʻafia o le suka maualuga. A maeʻa le suamalie, o loʻo i ai se lagona o le fiaʻai vave, ma o se lagona o le leai o se malosi ma le moe.

O fea e natia ai le suka?

O suga faigofie e le gata ina maua i meaʻai. Sauga, suamalie yogurts, pata, oloa maeʻa (oloa faʻapipiʻi, faʻapipiʻi mafiafia), fualaau faisua, mea meataalo, sima e aofia ai le suka. E taua tele le faitau mea ua tusia i luga o le afifiina i le tuufaatasiga. O nisi taimi atonu e te le iloa faigofie ai gaʻo, aua e le na o le suka. I luga o le afifi e mafai ona e vaʻai i upu "maltose syrup", "syrup corn", "molasses" poʻo le "glucose syrup". Faʻalogo lelei pe faʻapefea ona atagia mai e le kamupanī le aofai o suga faigofie mai le aofaʻi o mea gaʻo. Ia teu lenei mea i lou mafaufau pe a fuafua le inisalini o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka.

E faʻafefea ona aʻafia gaʻo kulimi i totonu o le tino?

Carbohydrates o se vaega o soʻo se meaai. Latou te maua le malosi mo le tino mo gaioiga maso, respiration ma le faiʻai galuega, i isi gaioiga. O carbohydrates e aofia ai le suka. Sugars e masani ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma e taʻua o polysaccharides. E faʻafefea foi ona faʻamaloʻo meaʻai? O le faagasologa o le faʻapalapalaina o meaʻai gaʻo e amata i le gutu ma faʻamaeʻa pe a gagau le polysaccharides i monosaccharides, lea e tosoina i le tino.

O ituaiga autu o gaʻo, o sugars, starches ma fiber dietary. Taliina o le fesili "pe faʻapefea ona faʻafefe ia gaʻo?" E tāua le maitauina e leʻo e le tino ituaiga uma o gaʻo. O le tino e faʻalēgaina sugars ma starches atoatoa. A maua le lua o meaʻai gaʻo, latou te tuʻuina atu le 4 kalori o le malosi mo le kalama o gaʻo. O le tino o le tagata e leai ni enzymes talafeagai e faʻaogaina pe faʻaumatia ai le fiber. O le mea lea, o le fibone ua aveesea mai le tino e ala i le faitalia i ni aofaiga tetele.

E faʻafefea ona faʻamaloʻo meaʻai?

Totoina o gaʻo i totonu o vaega eseese o le tino. O mea nei o le vaevaeina o gaioiga i vaega eseese o le tino, faʻapea foi ma enzymes poʻo vailaʻau faʻasaʻo e tuʻuina atu vaega taʻitasi.

E amata mai i le gutu le faʻaaogaina o le faʻapalapalaina, lea e faʻaleleia ai meaʻai i le mea e faʻafefe ai mai le gaogao. Pe a tatou taumafa meaai ma momotu i ni vaega laiti, o le salivary gland lafoaʻi le amylase o le eletone. O lenei enzyme na te faʻaaoga ai polysaccharides i le gaʻo.

E faʻamaʻaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa i nai vaega laiti e fefiloi ma le amylase enzyme. O lenei paluga ua taua o le chyme. O le tama e pasi atu i le manava i totonu o le manava. O le manava e faʻamalolo ai le gaʻo, lea e le toe faʻaogaina ai le peleti, ae e fasi ai siama i totonu o meaai. E le gata i lea, o le a taofia le gaioiga o le enzyme amylase.

O le pancreas e faʻamalamalamaina se enzyme pancreatic i totonu o le tootoo laitiiti lea e momotu ai sikuea sikuea i totonu o vailaʻau faʻamalosi i totonu o le feʻaveaʻi. E le gata i lea, e taua foi le suʻega o le misa. Sucrose o se faʻataʻitaʻiga o le suka bimolecular. O isi enzymes i totonu o le togafiti laiti e aofia ai lactase, siaki ma le maltase. O nei enzymes e faʻaumatia ai i lalo i luga o monosaccharides. O Monosaccharides e pei o le kulukose e lauiloa foi o suga mole molelaiti.

O se lipoti mai le Faalapotopotoga o Mea Taumafa ma Faatoaga a Malo Aufaatasi o loo faailoa mai ai o le lomiina o suauu gaʻo faamamaina e pei o le suka ma le falaoamata o le saito e vave. Totoina o ia ituaiga o gaʻo i luga o le pito i luga o le inumaga laiti. Totoina o meaʻai gaʻo, e pei o fatuga atoa, e tupu i le pito i lalo o le inumaga laiti i tafatafa ole ileum. O le ileum ma le tootoo laiti o loʻo aofia ai ni meaʻai, o ni faʻasologa o tamatamailima lea e aʻafia ai meaai faʻamaʻi. O nei fesuiaiga eseese e eseese e faalagolago i le faʻamamaina o vailaʻau i meaʻai po o fatuga atoa.

E maua e le ate ni monosaccharides e avea ma fafie mo le tino. O le suauu o le hexose o le sodium-o se mole mole e faʻafeiloaʻi ai le kulukose mole tasi ma le konatela i totonu o sela epithelial o le inumaga laiti. E tusa ai ma le Iunivesite o Colorado, e fesuiai le sodium ma le paluka i totonu o le toto, ona o le suauu o le glucose e alu le glucose i totonu o siama i totonu o le toto. O lenei kulukose o loʻo teuina i le ate ma faʻasaʻoloto pe a manaʻomia e le tino le malosi e faʻatino ai ana galuega.

  1. Maota poʻo le ogaoga

E pei ona faʻaalia i le taimi muamua, e faʻailoa e le tino ma faʻafefe uma mea gaʻo, sei vagana ai filo o mea taumafa ma nisi o fagu faʻamalosi. Pagali e maua i le tuʻuina atu o enzymes e faʻaumatia ai meaʻai gaʻo. O lenei faagasologa o le faʻapalaina i totonu o le kolone e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o gaʻo gaʻo ma gaʻo. O le siama i totonu o le kolone e faʻaaogaina ai nisi o gaʻo eletise mo le malosi ma le alualu i luma, ae o nisi o ia mea ua aveesea mai le tino ma feeseeseaʻi. O isi gaʻo eleelea o loʻo gauai i totonu o sela o le kolone, ma o se vaega itiiti e ave i le ate. O le fiva faʻasalaga e faʻagesegese lemu i le gastrointestinal tract pe a faatusatusa i sugars ma starches. O le mea lea, o le faʻaaogaina o filo o meaʻai e taʻitaʻi atu ai i le faʻagesegese ma le maualalo o le kulukose toto.

Mea maʻalea ma faʻalavelave faʻamalosi

E tatau ona tatou aofia i taimi uma ia gaʻo meaʻai i a tatou meaʻai. Ae ui i lea, e manaʻomia ona tatou malamalama pe faʻapefea ona faaaoga e o tatou tino ni vaega eseese o gaʻo, e aofia ai vailaʻau faigofie (pe leaga) ma mea mama (pe lelei) gaʻo. Taliina o le fesili "pe faʻapefea ona aʻafia gaʻo vailaʻau?" E mafai nei ona tatou vaʻaia le va o vailaʻau faʻamalosi ma faigofie ma iloa po o fea o ituaiga e lua o loʻo maloloina.

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e fai mai sugarsu faigofie lea e faigofie ona eli. O nei vailaʻau faʻamalosi e le taua tele i le tino. O maualuga-suka, o meaʻai maulalo-fiber e leaga mo lou soifua maloloina.

Digestible ma mea e leai ni digestible gaʻo

Oona gaʻo. O gaʻo vailaʻau faʻasaina o se malosiaga sili lea. Ma e ui o lo latou malosi o le malosi e maualalo ifo nai lo le gaʻo, e taumafaina e se tagata se aofaiga tele o gaʻo ma maua ai le 50-60% o calorie manaʻomia. E ui lava o gaʻo vailaʻau faʻasaina, e pei o mea e gaosia ai le eletise, e tele lava ina suia e gaʻo ma faʻamalosi, e le mafai ona vavaeeseina atoa mai meaʻai. A le o lea, o oloa e le atoatoa le faʻamaʻiina o gaʻo, o loʻo taʻua o "tino o le ketona", o le a maua i totonu o le toto, faʻaleagaina o le fatugalemu o le tino ma maso, faʻavaivaia o le mafaufau ma le tino, ma le faʻapuupuuina o le olaga.

E talitonuina o se tagata matua e faʻatino lona tino faaletino e tatau ona 'ai le 365-400 g (pe tusa ma le 382 g) o meaʻai gaʻo i le aso, e aofia ai le silia ma le 50-100 g o suga faigofie. O lea ituaiga tui e puipuia ai le kososis ma le leiloa o le mama maso i tagata. O le faamalieina o le manaoga o le tino mo mea inu gaosi, e faia i le tau o punaoa. I mea taumafa o meaʻai, o gaʻo gaʻo e sili atu ma le 75% o mea matutu. O le tau o meaola manu e avea ma punavai o mea inu.

O le digestibility o carbohydrates e maualuga tele: e faalagolago i le meaʻai ma le natura o le carbohydrate, e mafua mai i le 85 i le 99%. O le tele o le soona fai o meaʻai i le taumafataga e mafai ona saofagā i le tele o faʻamaʻi (oona, diabetes, atherosclerosis).

Monosaccharides. Glucose Glucose o le autu autu lea e felafoaʻi ai gaʻo vailaʻau i totonu o le toto, e maua ai le malosi o le tino. E i ai i le foliga o le kulukose o le tele o meaʻai gaʻo e ulufale mai i le toto mai meaʻai, aʻo liua le kulukose i totonu o le ate ma o isi mea gaʻo uma e mafai ona fausia mai le kulukose i le tino. Glucose e faʻaaogaina o le autu o le suauʻu i mamamela mamanu, sei vagana ai ruminants, ma avea o se mea masani i le taimi o le atinaʻe pepe. Glucose ua liua i isi gaʻo vailaʻau e faʻatinoina ai galuega faapitoa - i totonu o le glycogen, o se ituaiga o le teuina o le eletise, i totonu o le gasegase o loʻo i ai i le nucleicidsids, i le galactose, o se vaega o le lactose susu.

O se nofoaga faapitoa i le monopolysaccharides o le D tabose. O loʻo avea ma se vaega lautele o le molelaʻau o meaola faʻapitoa o loʻo aʻafia mo le faʻasalalau o faʻamatalaga faʻatoʻateleina-acid acid ribonucleic (RNA) ma deoxyribonucleic (DNA), o se vaega o le ATP ma le ADP, faatasi ai ma le fesoasoani o le teuina o le kemikolo ma tuʻuina atu i soʻo se mea ola.

O se tulaga maualuga o le kulukose i totonu o le toto (anapogi 80-100 mg / 100ml) e matua tatau lava mo le soifua masani o tagata soifua. O le kulukose o le toto o se mea taua e maua i soʻo se masini i totonu o le tino. Tusa o le suka e liua muamua i manu polysaccharide - glycogen. Faʻatasi ai ma le leai o ni meaʻai gaʻo i le meaʻai, o le kulukose e maua mai i nei polysaccharides.

O se vaega taua i le faatonutonuina o le metabolism o le kulukose e aofia ai le hormone pancreatic - insulin. Afai e maua e le tino i le tele o mea, ona faʻagesegese ai lea o le faʻaaogaina o le kulūkose. O le maualuga o le kulukose i le toto e oʻo atu i le 200-400 mg / 100 ml. E taofi e fatuga ia taofi maualuga o le suka i totonu o le toto ma le suka e aliali mai i le urine, e tupu ai le maʻisuka.

Monosaccharides ma fefinauaʻi, aemaise lava i le fesuiaiga, mafua ai le televave o le maualuga o le kulukose o le toto. Aʻo faʻaaogaina le fusi, o le maualuga o le kulūkose o le toto e faʻatupulaʻia le tele. Fructose, e le pei o le kulukose, ei ai sina suiga o suiga i le tino. E tuai tele atu i le ate ma, o le mea lea, e oʻo atu i totonu o le toto, ma a oʻo mai i le toto, atonu o le a ulu atu i ni gaioiga eseese tau metabolic. E alu le fructose i le kulukose i gaioiga faʻafefe, ae o le faateleina o le toto o le kulukose o le toto e sili atu le sologa lelei ma faasolosolo malie, e aunoa ma le afaina ai o le maʻisuka. E taua foi le lafoaia o le fructose i le tino e le manaʻomia ai le inisalini. O le siʻitaga laʻititi i le kulukose o le toto e mafua mai i nisi o meaʻai mālū, pei o pateta ma leki, lea e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka.

Glucose (vine vine) i lona saolotoga e maua i fualaau aina ma fua (i vine e oo i le 8%, i plums, cherries 5-6%, i le meli 36%). O le malo, glycogen, maltose e fausia mai i kulukose mole molemoa, o le kulukose o se vaega taua o le sucrose, lactose.

Fructose. Fructose (fualaau suamalie) e mauoa i le meli (37%), vine (7.2%), pears, apples, tilo. Fructose, i se faaopoopoga, o se vaega taua o le suauu. Ua faʻamautuina o le fructose i se tulaga e sili atu ona itiiti nai lo le fesuiaiga ma le glucose e mafua ai le pala o nifo. O lenei mea moni, faapea foi le suamalie tele o le fructose pe a faatusatusa i le sucrose, e fuafua ai foi le sili atu ona aoga o le faaaogaina o le fuasese pe a faatusatusa i isi sugars.

O sugalaiti faigofie, mai se mea e gaosi mai ai, e talisapaia mo lo latou suamalie. Ae ui i lea, o le maualuga o le suamalie o suga taitasi e matua ese lava. Afai o le suamalie o le sucrose e masani ona avea ma 100 iunite, ona tutusa lea o le suamalie o le fructose i le 173 iunite, glucose - 74, sorbitol - 48.

Faʻailoga. Sucrose. O se tasi o faʻasalalauga masani masani e manuia, o se meaʻai masani masani. Sucrose e taua tele i meaʻai. O le vaega sili lenei o le carbohydrate o selu, keke, keke. O le mole molelaʻau e aofia ai le toega o le a-D glucose ma le tasi b-toeD fructose. E le pei o le tele o faʻasalaga, o le soʻo e leai se free glycosidic hydroxyl ma e leai ni mea faʻafouina.

Lactose Lactose (o le disaccharide e toe maua ai le suka) e maua i le susu o susu (7.7%), susu susu (4.8%), maua i le susu o meaola uma. Ae ui i lea, o le toatele o tagata i le gastrointestinal tract e le maua le lactase enzyme, lea e malepe ai le lactose (susu susu). Latou te le taliaina le susu o le povi, lea e aofia ai le lactose, ae saogalemu ai le kefir, pe a fai o lenei suka o se vaega na faʻaumatia e lefimi lefiti.

O nisi tagata e le faʻapalepale i lemu ma le falaoa uliuli, e aofia ai le tele o le raffinose ma le stachyose, ia e le faʻamavaeina e enzymes o le gastrointestinal tract.

Polysaccharides. Pule. O le digestible polysaccharides, o le maso, lea o tala e oʻo atu i le 80% o meaʻai gaʻo, ua taua tele i meaʻai. O le malo o se mea sili ona taua ma lautele le polysaccharide i le lalolagi. E aofia ai le 50 i le 75% o le mea malogo o fatu o le cereal ma a itiiti ifo o le 75% o le mea malogo o pateta. E maua le masini i cereals ma pasta (55-70%), legumes (40-45%), falaoa (30-40%), ma pateta (15%). O le malosi o le eleele o loʻo faʻavaivaiina e ala i se faasologa o tagata faufautua (dextrins) i le maltose e faʻaaoga saʻo e le tino. O le faʻamatalaga, e mafai ona faʻatusalia le vai acidic poo le enzymatic hydrogen o le malola e pei ona taʻua i lalo:

Manua → suauu soluble → dextrins (С6Н10О5) n → maltose → glucose.

Maltose - oloa o le le atoatoa o le suavai o le suka, faʻaitiitia le suka.

Dextrins - (С6Н10О5) n-oloa o le faʻaleagaina o vaega o le masini poʻo le glycogen i taimi o le mafanafana, gaʻo ma le enzyme hydrolysis. Soluble i totonu o le vai, ae le mafai ona faʻamalosi i le ava, lea e faʻaaogaina e vavaeese ai le dextrins mai suga, lea e mafai ona suauu i le vai ma le ava malosi.

O le tikeri ole suavai ole maso e mafai ona faʻamasino ile lanu pe a faaopoopo le iodine:

Iodine + starch - blue,

dextrins - n> 47 - lanumoana,

n E faʻapefea ona saoasaoa le gaʻo gaʻo ma aisea e faʻagesegese ai le gasegase lemu? Tausia tala e uiga i gaʻo gaʻo!

O se faʻamavaega o le gaʻo susu.

O le lapatose e le mafai ona maua i le susu ma meaʻai susu (cheeses, kefir, etc.), e tusa ma le 1/3 o le mea malogo. O le gasegase o le lactose i totonu o le iniseti e telegese, ma o le mea lea ua faatapulaa

faiga faʻamalosi ma le gaioiga o le microflora o le intestinal e faʻapitoa. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o lactose i le vaega o meaʻai e faʻateleina ai le atinaʻeina o siama o le lactic acid, o faʻamaʻi o le pathogenic microflora pathogenic, microorganctive microorganisms.

E le o faʻaaogaina gaʻo vailaʻau faʻasolosolo i le tino, ae e taua tele mo le gaogao ma faia faatasi (faatasi ai ma le lignin) le filo masani. O fualaau o meaai e fai ai galuega nei i le tino o le tagata:

  • faaosofia ai le gaosiga o masini o le intestinal,
  • faʻalavelave i le faʻaaogaina o le cholesterol,
  • faia se sao lelei i le faʻamautuina o le tuufaatasiga o le microflora o le intestinal, i le faʻasaina o le faʻaogaina o mea faʻapitoa,
  • i ai se aafiaga i le lipid metabolism, o le soliga o lea mea e tau atu i le gaʻo.
  • afaina o meaola suamalie,
  • saofaga i le faʻaititia o mea oona o le taua tele o meaola ninii ma le faʻaumatiaina o elemene oona mai le tino.

Ona o le leai o se mea e maua mai i meaʻai, o le faʻalauteleina o faʻamaʻi fatu cardiovascular, o loʻo faʻaauau pea ona faia ni mea leaga o le faʻasaʻo. O le masani i aso uma o filo o meaʻai e 20-25 g.

Aso o le lomiga: 2014-11-18, Faitau: 3947 | Page Copyright Infringement

studopedia.org - Studopedia.Org - 2014-2018. (0.001 s) ...

Malosiaga o masini gaʻo i le paʻu mamafa ma o fea gaʻo e le o aʻafia e le tino?

O gaʻo gaʻo o se vaega tele o le taumafataga. O gaʻo gaʻo e sili atu i le afa o calories i aso taʻitasi e manaʻomia e le tino o le tagata mo se soifua maloloina.

I le aoga o le malosi, o mea inu gaʻo e tutusa lelei ma protein. O le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le meaai e tatau ona faia i le amanaia o le paleni o palatini ma gaʻo. O sese i meaʻai e mafua ai le gaʻo o gaʻo, lea e faʻapupula i le gaʻo (manava, ogavae).

- o carbohydrates e taua tele i le metabolism ma le malosi i gaʻo uma ma sel o le tino, e aofia ai le faiʻai.

- O meaʻai uma lava e maua mai i meaola faʻapitoa e tulaʻi mai saʻo lava mai i gaʻo, e mafua mai i le photosynthesis mai le vai ma le carbon dioxide.

- o carbohydrates e faʻatino le galuega faapitoa o mea '' lubricant 'ma faʻaaogaina o se vai vai i taga masani.

- o vailaʻau 'oloʻo gaosia ai meaola - vitamini C, heparin, Vitamin B15, lea e puipuia ai le faʻasaina toto.

o vailaʻau 'oloʻo avea ma vaega o le tele o immunoglobulins, o sela e nafa ma le setete o la tatou puipuiga - faʻamaoniga.

Ua vaevaeina le vasega o carbohydrate i ni vaega se lua: faigofie ma faigata.

Faʻamatalaga faigofie (mono ma le faʻafefe)

O le monosaccharide sili ona taatele i le natura o le glucose E maua i fualaau aina uma ma fualaʻau. Glucose o se vaega taua o le toto o le tagata, o lona soona po o le le atoatoa e mafai ona oo atu ai i tulaga tiga o le tino atoa.

Fructose o loʻo i totonu o le fua saʻo i le meli ma fua.

Malosiaga o hydrocarbons (polysaccharides)

O gasegase maʻalaʻau o ni faʻalavelave faʻalavelave macromolecular. Latou te faatinoina ni galuega autu se lua: fausaga ma meaʻai.

Cellulose (fibre) o le vaega autu lea o le meaola o le tino.

- E matua pagatia i totonu o le tagata. O lenei meatotino e taua tele, o le cellulose e faʻamalosia ai le motusia o le intestinal, faʻamaonia lana galuega.

- Faatasi ai ma le fesoasoani a le cellulose, o mea uma o totoe o meaʻai e leʻi faʻaaogaina e aveesea mai le tino o le tagata i le taimi e tatau ai, e puipuia ai le faʻamalosiina o gaioiga i totonu o le inumaga mai le tupu.

-Fausia i lenei meatotino o le cellulose, o loʻo tausia pea le suauu o le intestinal healthy intestinal environment.

- O loʻo i ai se faʻamautinoaga saʻo o vitamini, protein, mimitiina o minerale.

Cellulose - o se vailaʻau faʻamalosi e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol toto, faʻaleleia le setete o le cardiovascular system.

-O le mauaina o meaai e maua i le fiber, o loʻo i ai le puipuiga o faʻamaʻi e pei o le faamaʻi, appendicitis, hemorrhoids.

O le gaʻo maualuga i le paʻu o le mamafa ma le faʻaaogā tatau o meaʻai o le cellulose.

Pule - suavai elemene o fualaau. O loʻo nofoia ai le 80% o meaola uma e maua mai i meaai.

- E aofia i le tele o pati, sana, legumes, fatu ma oloa na faia mai ia i latou.

- Pasta, falaoamata, cereals, o gaʻo vailaʻau faʻamalosi, e naʻo le tino pe a uma ona vaevaeina i lalo i ni mea faigofie. O le mea lea, latou te maua ai se lagona o le nofo fiafia mo se taimi umi. O le manaʻo e leiloa le mamafa, o mea taumafa o loʻo faʻamalosia i mea e gata ai.

Mo le tauleʻaleʻa ma tamaiti, o le faʻaaogaina o gaʻo, masini faʻapitoa, e le tatau ona faʻamapulaʻa ona o le falaoamata, pe a faʻafefiloi ma le fefete, e tuʻuina atu le tino tuputupu aʻe ma le vitamini B i se aofaiga sili atu nai lo nisi fua.

Glycogen - carbohydrate manu, o se tagata faʻapitoa polysaccharide. E faaputuputu i le ate (oʻo i le 20%) ma maso (e oʻo i le 4%). I totonu o le toto o tamaiti ma tamaiti, o mea e maua i le glycogen i le masani e sili atu nai lo le matua.

-Gocogen e talafeagai mo le fausaga o nisi o molekone o le hormone.

-Glycogen e aofia ai i le fausiaina o masini soofaatasi o se tagata.

Ina ia aloese mai le sili atu o le gaʻo i le tino, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina faʻalavelave mai le meaʻai e le tatau ona faʻateʻaina. Faʻatulaga lelei ia taumafataga.

O a vailaʻau faʻamalosi mo le mamafa o le mamafa?

- O meaola gaʻo faʻapitoa e pei o le masini ma le cellulose e maua ai se lagona o le nofo filemu mo se taimi umi ma faʻapipiʻi ai le tino i minerale aoga ma vitamini o loʻo aofia ai.

I le faʻaleleia o le motauli, o le fiber e faʻapipiʻiina ai le gaosia o le suamalie (gastric juice, bile), lea e fesoasoani i le faʻamavaeina lelei o gaʻo ma puipuia ai lo latou teuina i totonu o le tino.

- E tatau ona e faʻaaogaina le wholemeal, rye bread, bran. O le a aoga le sui o le masaniga o le 'aina o le taeao ma sandwiches ma le pata ma le kuka ma cereal cereals i totonu o le vai. Laisi paepae e suia ai le pogisa. O Buckwheat o se meaʻai faʻamalosi, o mea ia e le o saofaga i le suiga o le toto toto, o lona uiga o lona faʻaputu i le tino, aʻo faʻamalosia le tino i le uʻamea ma le vitamini.

Meli, fualaau aina fou ma fualaau mama mo le anotusi o vitamini ma minerale e taua tele.

- E le mafai ona e faatulagaina aso fiaai mo lou tino. A maeʻa ia faʻavevesi, o le a ia faʻasaoina fatu gaʻo i totonu o le faʻatau - i gaʻo gaʻo.

- O faʻamalositino faʻavalea i le faʻaogaina o masini malamalama ma pats i nofoaga o le gaogao o le a fesoasoani e aloese ai mai le cellulite, latou te faatagaina le fesoʻotaʻiga e le faia ai ni "moli moli".

Digestible ma mea e leai ni digestible gaʻo

E tusa ai ma le taua o le paleni o meaʻai, ua vaevaeina gaʻo i le digestible ma e le o digestible. Meaʻai faʻasaina - mono-ma oligosaccharides, sima, glycogen. Non-digestible - cellulose, hemicelluloses, inulin, pectin, gutu, pulou.

Pe a ulu atu i le vaega o meaʻai digestible gaʻo (sei vagana ai monosaccharides) 'oloʻo faʻaumatia, faʻafefe, ona tuʻuina saʻo (i le foliga o le kulukose), poʻo le liua i le gaʻo, pe teuina mo le le tumau (i le foliga o le glycogen). O le faaputuputuina o le gaʻo e faapitoa lava le faʻailoaina ma le tele o suga faigofie i le taumafataga ma le leai o le malosi o taumafa.

O le metabolism o carbohydrates i le tino o le tagata e aofia ai vaega nei.

  1. Vaʻavaʻai i le gastrointestinal tract of polysaccharides ma le faʻafefeteina eo mai ma meaai - i monosaccharides. Faʻasalaga o monosaccharides mai le totini i totonu o le toto.
  2. Le faʻasologa ma le vaevaeina o le kulusecogen i totonu o masini, aemaise lava i le ate.
  3. Faʻaogaina o le glucose - ole glycolysis, e taʻitaʻia ai le fausia o pyruvate.
  4. Laʻau faʻamalosi vavalaʻau (respiration).
  5. Maualalo auala o le glucose catabolism (auala pentose phosphate, ma isi).
  6. Fesoʻotaʻiga o hexoses.
  7. Gluconeogenesis, poʻo le faʻavaeina o masini gaʻo mai mea e le o le carbohydrate. O ia oloa o, muamua lava, pyruvic ma lactic acid, glycerin, amino acids ma le tele o isi mea tuufaatasia.

Glucose o le autu autu lea e felafoaʻi ai gaʻo vailaʻau i totonu o le toto, e maua ai le malosi o le tino. O le kulukose masani o le toto e 80-100 mg / 100 ml. Tuega o le suka ua liua i le glycogen, lea e faʻaaogaina e fai ma puna o le kulukose pe afai e maua mai ni nai gaʻo meaʻai. O le faʻaaogaina o le kulūkose e faʻagesegese pe a fai e le maua e le pancreas se fuamoa - insulin. O toto o le glucose toto e tulaʻi i le 200-400 mg / 100 ml, e le toe taofia e fatuga ia maualuga maualuga o suka, ma o le suka e aliali mai i le urine. E i ai se maʻi tuga - maʻisuka. Monosaccharides ma fefinauaʻi, aemaise lava i le fesuiaiga, mafua ai ona vave oso maualuga le kulukose o le toto. I luga o le vailaau o le tootoo laiti mai le suauu ma isi feeseeseaiga, o le kulūkose o totoe e faʻasaʻolotoina, lea vave ona ulufale atu i le toto.

Aʻo faʻaaogaina le fusi, o le maualuga o le kulūkose o le toto e faʻatupulaʻia le tele. O le fructose e sili atu ona tolopoina e le ate, ma pe a ulu atu i le toto, e ono mafai ona ulu atu i faiga faʻavae. O le faʻaaogaina o le fructose e le manaʻomia ai le inisalini, o lea e mafai ona faʻaumatia e tagata gasegase i le maʻisuka. Fructose i se mea itiiti ifo nai lo le kulūkose ma le suauu e mafua ai le pala o nifo. O le sili atu o le aoga o le fua o le fructose pe a faatusatusa i isi suga e fesootaʻi foi ma le mea moni e sili atu le suamalie o le fructose.

O le galactose monosaccharide free e le maua i meaʻai. O se faʻamavaega o le gaʻo susu.

O le lapatose e le mafai ona maua i le susu ma meaʻai susu (cheeses, kefir, etc.), e tusa ma le 1/3 o le mea malogo. O le gasegase o le lactose i totonu o le iniseti e telegese, ma o le mea lea ua faatapulaa

faiga faʻamalosi ma le gaioiga o le microflora o le intestinal e faʻapitoa. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o lactose i le vaega o meaʻai e faʻateleina ai le atinaʻeina o siama o le lactic acid, o faʻamaʻi o le pathogenic microflora pathogenic, microorganctive microorganisms.

E le o faʻaaogaina gaʻo vailaʻau faʻasolosolo i le tino, ae e taua tele mo le gaogao ma faia faatasi (faatasi ai ma le lignin) le filo masani. O fualaau o meaai e fai ai galuega nei i le tino o le tagata:

  • faaosofia ai le gaosiga o masini o le intestinal,
  • faʻalavelave i le faʻaaogaina o le cholesterol,
  • faia se sao lelei i le faʻamautuina o le tuufaatasiga o le microflora o le intestinal, i le faʻasaina o le faʻaogaina o mea faʻapitoa,
  • i ai se aafiaga i le lipid metabolism, o le soliga o lea mea e tau atu i le gaʻo.
  • afaina o meaola suamalie,
  • saofaga i le faʻaititia o mea oona o le taua tele o meaola ninii ma le faʻaumatiaina o elemene oona mai le tino.

Ona o le leai o se mea e maua mai i meaʻai, o le faʻalauteleina o faʻamaʻi fatu cardiovascular, o loʻo faʻaauau pea ona faia ni mea leaga o le faʻasaʻo. O le masani i aso uma o filo o meaʻai e 20-25 g.

Aso o le lomiga: 2014-11-18, Faitau: 3946 | Page Copyright Infringement

studopedia.org - Studopedia.Org - 2014-2018. (0.001 s) ...

Carbohydrates ma Pectin

Faʻateʻa gaʻo faigofieE aofia ai suauu, hydrogen ma le okesene.

Ua faia nei e avea o se taunuuga o le gaosiga o lau laau i lau lanumeamata o laau toto mai le CO2 o le ea, palapala o le palapala ma i lalo o le aafiaga o le susulu o le la.

E masani lava ona maua i fua o fualaau toto (pe a ma le 90%) ma i le aofaiga ua fuafuaina - o se manu (2%). O le autu o le manaoga o le 275 - 602 g o le autu autu o le malosi. (1g - 4 kcal poo le 16.7 KJ).

O meaʻai gaʻo gaʻo e vaevaeina i ni vasega se tolu:

1. Monosaccharides - sugars faigofie, e aofia ai le 1 molecule o le kulukose, fructose, galactose). . I foliga mamā o ni paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe, e mafai ona sosolo i totonu o le vai, faigofie faʻafefete i le fefete.

Glucose (vine vine) - I fualaau, vine, fualaau faisua, meli. O loʻo i ai se tofo lelei, e faʻaleleia e le tino o le tagata.

Fructose (fualaau suamalie) - i fualaʻau, meli, vaega lanumeamata o laau. Ua lelei le solo i le vai. Le suamalie sili ona suamalie. E faigofie ona gauai i le tino. Hygroscopic.

2. Polysaccharides o le poloaiga muamua - С12Н22О11 (disaccharides). Paʻu tioata tioata, solu i totonu o le vai. Faʻamalosi faʻaleleia le suavai. A vevela i le vevela o le 160 ... 190 0С, sugar caraiz sugars, vaevaeina o le vai ma faia ai kalama - o se mea lanu uliuli, oona i le tofo. O lenei faagasologa o loʻo faʻamatalaina ai le foliga mai o se paʻu auro i le taimi o le faʻavelaina ma le gaosiga o oloa.

Sucrose (vao po o le suka gaosi) - i fualaau, suamalie, melon, sugar - sand (99.75%), suka - gaʻo faamama (99.9%). I le taimi o lona gasegase, kulūkose ma le fructose ua faia. O le tutusa o le paluga o nei suga e taʻua o le suka galo ma e faʻaaogaina i le fale gaosi oloa e avea o se anti-crystallizer.

Maltose (Malt Sugar) - i lona saʻolotoga e seāseā, ae o le tele o mea i le malt. Mauaina i le suavai o le malo. Ole suavai ile 2 kulukose. Ua lelei le solo i le vai.

Lactose (susu suka) - o se vaega o susu. Faʻaleleia le suavai e fai ai le kulukose ma le galactose. Lactose lactic siama lactose i le lactic acid. Lactose o le suka sili ona suamalie.

3. O le polysaccharides lona lua o le maualuga-o le masocides-o le - - (st66105) n - sarchini, inulin, fiber, glycogen, ma isi. O nei mea e leai se suamalie, o lea ua taua ai i latou e leai ni sukari.

Pule - o se filifili o molekone. Faʻaaoga i le falaoamata, falaoa, pateta, cereals. Faʻasusu i le malulu. A vevela, fai ni fofo faʻalosolo.

Carbohydrate metabolism

A 'aʻau ma le meaʻai, o le suka e faʻafefeteina i le kulukose. I lalo o le gaioiga a le amylase enzyme - i le maltose. O le suavai ole maso o loʻo faʻavae i le gaosia o le molasses ma le glucose. E pisia i le iodine i le lanumoana. I laau eseese, o fatu o le starch e ese le telē, foliga ma le fausaga.

Fiber (cellulose) - o se vaega o suauu toto (i saito - e oo i le 2.5%, i fua - e oʻo i le 2.0%). O le fiber e leai sona aoga paleni, e le mafai ona faʻaaogaina i le vai, e le o gauaiina e le tino o le tagata, ae faʻaleleia le faʻamalositino i le intestinal, aveese le cholesterol mai le tino ma puipuia le atiaʻe o le atherosclerosis).

Pectin mea O aʻafiaga o carbohydrates (pectin, protopectin, pectic and acidic acids).

Pectin - o loʻo aofia ai i totonu o le suauʻu o fua o fualaau aina i le foliga o se fofo faʻasolosolo. I le i ai o le suka ma le kulimi, o le pectin o loʻo faʻaaogaina ai le va. O le malosi tele o le fetogi e iloga e apples, gooseberries, currants currants, strawberries.

Protopectin - o loʻo iai i fualaau le 'aina ma o se tuufaatasiga o pectin faʻatasi ma fiva. Aʻo fua mai fualaau 'aina ma fualaʻau, o le protopectin e pipiiina e enzymes i le pectin soluble. O le fesoʻotaʻiga i le va o vaomago e vaivai, o fua ia e sili atu ona vaivai.

Pectic ma pectic acid - e aofia ai fua e le 'aina, faʻaleleia o latou tofo.

Latou te le faia ni meaʻai ma suga ma mea faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga