E faʻafefea ona togafitia pancreatitis

O le pancreatiti o le vaʻaia o se faʻamaʻi matautia lea e o mai faatasi ma le mumū o le tino pancreatic ma le faʻateleina o le faʻamalosi o le fuafua i le au o le okeni. O lenei faʻamaʻi ua manatu o se tulaga tuusaʻo ma o lea e manaʻomia ai suʻesuʻega taimi ma talafeagai togafitiga.

O le mea moni, e toʻatele tagata e fiafia i nisi faʻamatalaga. Aisea e atiina ae ai pancreatitis faanatinati matautia? O a faailoga e tatau ona mafua ai le atuatuvale? O le a se mea e ofoina mai e se fomai? E lelei tele ia faʻamatalaga? O tali i nei fesili e aoga le suʻeina.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

O le pancreatiti o le vaʻaia o se faʻalavelave sili ona matautia, lea e tuʻuina atu faatasi ma le faʻatulagaina o le fuafuaina i le fausaga o le pancreas. E talitonuina o le mafuaʻaga i lenei tulaga o se suiga i le vailaʻau kemikolo o le vai inu. I totonu o le gland, o nai neoplasms e maua mai i le phosphate poʻo le kulimi carbonate. O maa e masani lava laiti, e le o le manogi ma e pei o sina oneone oneone lanu paʻepaʻe poʻo le lanu.

E faʻapena faʻapipiʻi siama i totonu o le paʻu o le pancreas, e puipuia ai le tafe masani o le vai inu. O le a amata ona faaputuputuina le suavai, lea e mafua ai le faalauteleina o le pule, faatoaagaina o microflora pathogenic ma le isi atinae o le faagasologa o le mu.

I vailaau faʻaonapōnei, o faʻamaʻi faʻafuaseʻi ma faʻaloʻo faʻafuaseʻi o le pancreatitis e faʻaalia. Cholecystitis, hepatitis, le lelei o mea taumafa, tagofia o vailaau - o nei mea uma e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o lenei maʻi, lea e le faigofie ona togafitia.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaalia

O le mea moni, o vailaau e iloa le tele o mea, o le aʻafiaga e ono faʻaosofia ai le atinaʻeina o sea maʻi. Peitai, e tusa ai ma fuainumera, i le tele o tulaga, o le faʻavaeina o le calcula i le va o le pancreas e faʻafeagai ma le talaaga o le alualu i luma o isi faamaʻi. O le mafuaʻaga lea ua amataina ai le pancreatitis faʻapitoa:

  • Cholecystitis ma isi faʻamaʻi o le gallbladder e masani ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le pancreas.
  • O le lisi o mafuaʻaga e aofia ai le hepatitis, faʻapea foʻi ma isi faʻamaʻi ate.
  • Atonu e lamatia tele i lenei tulaga, o le faʻasologa o maʻi o pa o le manava ma le fatu.
  • O le pancreatite o le faʻapitoa e mafai ona mafua mai i faʻafitauli eseese o le vascular system ma tissuesiga fesoʻotai.
  • O le taua tele i lenei mataupu, o meaʻai. O le lelei o mea taumafa e faʻaaogā tuusao e aʻafia ai le gaosiga o gaioiga o le pancreas. O le tele o le atuatuvale i le okeni e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o le mumū.
  • O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai mausa leaga, aemaise lava le faʻaaogaina o le ava malosi, fualaau faasaina, ulaula. O nei mea uma e afaina ai le mucous membranes o le digestive tract.
  • O le mafuaʻaga o le mumū e ono le talafeagai ai le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa, aemaise lava vailaʻau antibacterial.
  • O se tasi o matafaioi e faia e le tulaga o le siʻosiʻomaga, le maualuga o le faʻaleagaina o le siosiomaga, le lelei o le vai ma meaʻai e faʻaaogaina.

Faʻailoga pancreatitis faʻapitoa: faʻamaoniga

O le mea moni, o foliga o le falemaʻi e faʻalagolago i foliga o le faʻamaʻi ma le tulaga o lona atinaʻe. O le faailoga muamua, ioe, o le tiga. O le localization o lagona le lelei e faalagolago tonu i le maualuga o le faaleagaina o le okeni ma mea e faʻamaonia.

Afai o maa ua faaputuputu i le vaega o le ulu ma le tino o le gland, ona faitio lea o gasegase i le ogatotonu o le manava ma le vaega o auga. O nisi taimi o maʻa e naʻo le tino o le gland o loʻo i ai, o le mea lea o loʻo pagatia ai le paʻu i le itu taumatau o le manava. Afai o le faʻalavelave e tupu i le itu tauagavale o le hypochondrium, e mafai ona taʻu mai ai le faaputuputuina o faʻamatalaga i le siʻusiʻu o le pancreas. E masani ona i ai le toilalo o le totoga atoa - o gasegase e mafatia i le vevela o le tino.

O le mea moni, o loʻo i ai isi soliga e le mafai ona gauai atu i:

  • fatu faʻatupulaia fatu
  • afu le afaina
  • o le mamafa o le tino o loʻo faʻaitiitia le faʻaitiitia, lea e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le manava ma le le atoatoa o le galalaina, ma, e tusa ai ma lea, le faʻasiliina o meaai,
  • faafitauli o le fale
  • tele faʻaauau o le gasea, lea e masani ona iu i le vomiting.

E le pei o le hepatitis, o lenei maʻi e le o faʻatasi ma le samasama o le sclera o mata ma le paʻu. O nisi taimi o le faaputuputuina o maʻa e aʻafia ai le inisalini o le faʻamalosia - o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka, aemaise lava pe'ā oʻo mai i le mumū tumau.

Faʻavae o le faʻataʻitaʻiga

E taua tele le faʻamaonia o se maʻi i le amataga o le atinaʻe. o le a faia e le fomaʻi lenei mea sao i le feutagaiga. O le vave togafitiga o le pancreatitis paʻu, ua sili atu ona maualuga le mafai ona vave toe faaleleia atoatoa:

  • Muamua, o tagata gasegase e fautuaina e foai atu le toto ma le urine mo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega. O le faateleina o le toto paʻu paʻepaʻe e faʻamaonia ai le i ai o le mumū. I le faaopoopo atu, e le o le talaaga o le faʻavaeina o le calcula, o loʻo maualuga le faateleina o le maualuga o le amylase.
  • O faʻamatalaga o se faʻamatalaga talafeagai, faigofie ma taugofie. I le taimi o le suʻega, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le i ai o le faʻasolosolo o le paʻu o le tino.
  • I se faaopoopoga, ua ave se x-ray, lea e mafai ai ona e iloa ia lava maʻa (aemaise lava pe a lava le lapoa).
  • Afai o taualumaga o loʻo i luga e leʻi tuʻuina atu i le fomaʻi ni faʻamatalaga, ona auina atu loa lea o le tagata maʻi mo faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga (retrograde pancreating) (o le auala e mafai ai ona suʻeina pito o le okeni mai totonu).

Faʻamālōlō togafitiga

O le a le mea e fai i se faʻamaʻi faapena? E faʻafefea ona faʻasaʻo le tiga ogaoga i le pancreatitis faanatinati? E tele gasegase e fesiligia lenei mea i le taimi o le fomaʻi. O le taimi lava lea e taua ai le fai atu o togafitiga fualaau faʻamalositino i lenei tulaga ua na o se ausilali. O nisi fualaau e fesoasoani e taulimaina ai faailoga, ae o isi e toe faʻafoʻiina le faʻaogaina o meaʻai:

  • Faʻatasi ai ma tiga matuia, faʻamaʻi ma lubricants e faʻaaoga, aemaise lava, "Analgin", "Drotaverin", "Papaverin", "No-shpa".
  • Faʻaaogaina ma mea e faʻamaʻi-ulcer - "Famotidine", "Gastroceptin", "Ranitidine."
  • O vailaʻau Enzymatic, mo se faʻataʻitaʻiga, Pancreatin, Mezim, Festal, o loʻo aofia ai foi i le togafitiga masani. Latou te fesoasoani e faʻamafiesea le atuatuvale mai le pancreas ma faʻaleleia le faimamaga.
  • O loʻo faʻaaogaina faʻamaʻi, aemaise lava, "Maalox", "Almagel", "Dalargin".

Togafitiga

E tusa ai ma fuainumera, e na o nisi taimi e mafai ai ona taulimaina le faʻamaʻi ma le fesoasoani o fualaau. I le tele o tulaga, e manaʻomia le taotoga. Afai e mafai, ona faʻaaogaina lea o alavai o le papacreatic ducts.

O nisi taimi e faʻatuina ai e le fomaʻi se faʻatafunaga e ala i le faʻafesoʻotaʻi o le pipisi pancreatic ma le paʻu o le inumaga laiti - e fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le suavai masani o le vai inu. Afai ei ai se liona tele o le okeni, ona mafai loa lea e le fomaʻi ona filifili i luga o lona tino atoa.

A maeʻa le taotoga, o le tagata gasegase e faʻamatalaina vailaʻau talafeagai, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o le physiotherapeutic. Fautuaina togafitiga faʻapitoa ma suʻesuʻega faʻapitoa.

Faʻailoga pancreatitis: meaʻai

Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le taumafa e taua tele. O le le lelei o le paleni o meaai i lenei tulaga e na o le faaopoopo atu ai le popole i luga o le pancreas, atili atili ai le tulaga o le maʻi. O tulafono mo le faia o se meaai sili ona lelei e faigofie lava:

  • O le ulaula, e sili atu le suamalie, faapea foi meaʻai vevela, falai ma gaʻo ua solia, aua o nei mea uma e afaina ai le tulaga o le pancreas, e afaina ai le mucous membranes of the digestive tracttive.
  • E tatau ona lafoai le ava malosi ma mea inu inu.
  • E sili atu le teena o puaa. E faatagaina le faʻaaoga o le lapiti o le lapiti, o manu moa, ituaiga o iʻa e maualalo le gaʻo, ae e sili atu le kukaina o a latou meaʻai (i le leai o se mea e teu ai).
  • E faʻatagaina e 'ai le kuka, masini palu, pata (o le tuna e sili ona aoga).
  • O le meaai e tatau ona aofia ai susu susu, oloa gaosi, omeletiti, susu gaʻo e leai se gaʻo.
  • Ae o le inu, toga o le vao, jeri, pulupulu pulupulu e aoga. Mai le kofe ma le ti uliuli uliuli e tatau ona lafoaia mo sina taimi.
  • O le filifiliga pito i sili ona lelei e manatu i ai o meaʻai paleni - 'ai sina mea itiiti, ae masani lava.

Fofo faʻapitoa: o le a se mea e mafai ona e faia e oe lava ia?

O nisi oloa e mafai ona saunia i le fale:

  • O se taotoga lelei o le paina e mafaufauina.
  • Ua fautuaina tagata maʻi e inu i se teuteuga o fatu oat (e tatau ona muamua faʻasaina i se mea e fai ai le kofe).
  • O fomaʻi e fautuaina le inu o le chamomile tea, lea e fesoasoani e faʻamalolo ai le mumū.
  • E aoga le teuteuina o laulaau ma aʻa o le taula.
  • O teuteuga ma mea faʻaleagaina mai le aʻa o le shumu e fesoasoani lelei i faafitauli faʻaogaina.

E masani lava, e mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau faʻatasi ma le faʻatagaga a le fomaʻi, o lona uiga, pe a maeʻa ona e talanoa i se fomaʻi. Faʻaaoga vailaʻau faʻaaogaina e mafai ona faʻaaogaina e fai ma metotia fesoasoani.

Pese mo Tagata Matutua

O faʻamaoniga i lenei mataupu e faʻatatau tonu i le tulaga na maua ai le maʻi. Faatasi ai ma le pancreatitis pania, o loo i ai pea lava le lamatiaga o le faʻaleagaina o maʻi faʻapitoa i se faʻasolosolo i luga o le fale. O nisi taimi o se liona o le pancreas e mafua ai le le atoatoa. Ae ui i lea, o le avanoa e maua ai se taunuuga lelei o loʻo i ai foi iina.

Puipuiga: e mafai ona taofia le atiina ae o le faamai?

O le mea e leaga ai, e leai ni vailaʻau faʻapitoa poʻo isi auala e mafai ona puipuia atoatoa mai le atinaʻeina o pancreatitis pania. I le isi itu, o le mulimulitai i nisi o tulafono faigofie e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o se maʻi.

E taua tele le mataʻituina o meaʻai, 'ai naʻo le malamalama, kuka lelei meaai. Ua fautuaina e tagata popoto le taofi o le ulaula ma inu ava malosi - o nei masani leaga e afaina ai le faʻaogaina o le tino i le mea muamua. Taumafai e faʻaalu le tele o taimi i fafo, faʻamalosi puipuiga, maua se malologa lelei, ma, ioe, aloese mai tulaga faʻalavelave.

Afai e te matauina soʻo se faaletonu, ona e manaʻomia vave lea e logo lau fomaʻi ma maua se faʻamaoniaga lelei. E pei ona e iloa, o le togafitiga faʻafuaseʻi e amata, o le maualuga atu lea o le a mafai ai ona manuia se taunuuga.

Vaega o le kosi ma faʻamaoniga o le maʻi

E pei ona taʻua muamua, o le pancreatitis pei o se mea faʻapitoa e faʻapupulaina ona o se suiga faʻapitoa i le vailaʻau kemikolo o le vai o loʻo i totonu o le pancreas. O lenei mafuaʻaga autu mo le tupuga o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻaalia o faiga faʻaleagaina poo le le lelei i totonu o lenei meaola oona lea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o maa maʻa i totonu - maa e poloka atoa ai le taʻavale. O lenei mafuaʻaga o le autu lea i le atinaʻeina o togafitiga, ae o loʻo i ai le tele o mea lamatia e faʻavaveina ai le faʻaleagaina o togafitiga:

  • o le i ai i le soifuaga o le tagata maʻi o faʻamaʻi o mea faʻafesoʻotaʻi poʻo toto toto,
  • faaumiumi le le pulea lelei o le faaaogaina o vailaau oona,
  • ava malosi
  • O ituaiga maʻi o le ate e pei o le gallstone, o le hepatitis ma le cirrhosis e mafai ona faʻaosofia ai lenei maʻi.

O le uluai faʻaaliga o pancreatitis faʻafuaseʻi e toetoe lava tutusa lelei ma le atinaʻe i tagata o le faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi - o le osofaʻiga lea o se tiga matuia. Ae o loʻo i ai foi se mea taua - o le i ai o le manava ma i le taimi lava e tasi o le leai o se taʻavale.

Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻi

O le falemaʻi o pancreatitis faʻapitoa mo le tele o vaega e faʻalagolago i le faʻaogaina o le togafitiga faʻaleagaina - gasegase pe faʻalautele. E le gata i lea, o le nofoaga o le localization o maa i totonu o le gland e i ai se faatosinaga tele i faailoga vaaia, e taʻua o le taimi tonu o le tiga. I le tulaga o le nofoaga o le siaki i le tino o le tino, o le tiga e afaina ai le ogatotonu o le manava, i le tino o le gland - i le itu taumatau, ma pe a oʻo i le siʻusiʻu, o lagona tiga e lagona i le itu tauagavale o le hypochondrium. I le tulaga lava e tasi, pe a aafia uma le pancreas i maa, o le tiga e fusi-tutusa.

O le tagata gasegase e iai foi isi faʻamaoniga, e tusa ai ma le mea e ono masalomia ai e se tagata poto faapitoa poto masani le atinaʻeina o pancreatit pania:

  • O se tagata e maua i lenei faʻamaʻi e mafatia i le faʻamalosi, ae i le taimi lava e tasi, o feeseeseaʻiga i le taimi o le toʻilalo o loʻo i ai se fausaga o le mushy, ma o loʻo i ai i totonu ia toega o meaʻai e leʻi faʻaaogaina. O le ogaumu o le maʻi e masani ona i ai se manogi le lelei.
  • Faʻalavelave masani o le gasea, o nisi taimi e liliu atu ai i le vomiting matuia.
  • E le i mafaufauina (e aunoa ma le tele o mafuaaga) ma le gau tele.
  • Ole tele o le fatu na tupu tele.
  • Tausiga faifaipea.

I le tulaga pe a iai maa i totonu o le gland atoa, e amata ona atiaʻe e le tagata le maʻisuka. I se tulaga faapea, o lagona tiga atonu e le o iai pe leai foi se faʻaaliga vaivai o le tagata gasegase o le a le tali atu ia i latou.

Ua fautuaina malosi e le au atamamai o tagata uma o loʻo lamatia mo le atinaʻeina o lenei togafitiga e gauai atu i faailoga faʻalavelave. I le mea e lua pe sili atu faʻamaoniga e aliali mai, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe le suʻega tatau ole suʻesuʻega. O lenei mea o le a fesoasoani e iloa ai se faʻamaʻi matautia i le amataga ma faateleina ai avanoa o le toe faʻaleleia.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻi

Ina ia iloa le tulaga o le maʻi o loʻo i ai nei i le pancreas ma faʻamaonia togafitiga talafeagai (faasao poʻo le taotoga), e manaʻomia e le fomaʻi poto o le gastroenterologist taunuʻuga o suʻesuʻega faʻapitoa suʻesuʻega.

Ina ia maua faʻamatalaga talafeagai, o metotia suʻesuʻe nei o loʻo faʻataʻitaʻiina mo tagata gasegase i le pancreatitis faʻapitoa vavalalata:

  • O suʻesuʻega i le fale suʻesuʻe o le toto ma le urine e mafai ona faʻaalia ai se faʻalauteleina o mea o le amylase (o se enzyme digestive), lea e faʻamaonia ai le faaleagaina o le pancreas.
  • Filososcopy. O lenei metotia suʻesuʻe e mafai ai e oe ona iloa pe iai ni tamaʻi lapoa i totonu o le tino poʻo le tino o le totoga o meaʻai, ma le toʻafia o loʻo avanoa. E naʻo se suʻesuʻega faʻapitoa o le a mafai ona iloa le fua moni mai le pona o le lymph fuafuaina.
  • E fesoasoani le ultrasound e fuafua ai le lautele o le papacreatic duct, faapea foi ma le i ai o maa i totonu.
  • Endoscopic retrograde pancreatography e seasea. O lenei metotia suʻesuʻe e na o le pau lava le mea e tatau ai pe afai o se faʻamaonia saʻo e faigata.
  • O le suʻega atoa o le tagata maʻi e mafai ona faia naʻo le vaega o le faʻamagaloga, talu ai ona o le toe faʻafoʻi o le faʻamaʻi o loʻo maʻi le maʻi o le maʻi, ma e manaʻomia ona togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

O le togafitiga autu

Togafitiga o le pancreatitis faifaʻailoga e faia i le tele o itu. Afai o le ala o lenei faʻamaʻi matautia o le faʻalelei, o metotia nei e faʻaaogaina:

  • Fomaʻi togafitiga. O vailaʻau faʻaaogaina e faʻaaogaina i le tele o le faʻagata.O la latou sini o le faʻaaogaina o faʻamaʻi autu, tiga, leu ma vomia, faʻapea foʻi ma le aveeseina o le faʻaogaina o le mimilo, le faʻamaoniaina o le faʻaogaina o le faʻaogaina ma le nofoa.
    Fomaʻi togafitiga. O le faʻaaogaina o lenei metotia e faʻamoemoe i le faʻavaveina o le faʻafouina o le tino, faʻaitiitia o faʻamaʻi faʻamaʻi ma toe faʻafoisia le galuega o totoga afaina.
  • Togafitiga a ausilali ma togafitiga faʻalautele. E naʻo lalo lava o le taʻitaʻiga a se fomaʻi. E le o se mea e le fautuaina e toe faʻafoʻi iai, aua e mafai ona faʻaleagaina le tulaga faʻaleagaina.
  • Togafitiga ole togafitiga, lea e filifilia ai tagata gasegase e talia ma suʻeina le suavai e tutusa lelei ma o latou tulaga.

I le tulaga pe afai o le maʻi o se tagata maʻi e matua ogaoga lava, o le fuafuaina e faʻalavelave i le masaniga o le gaioiga o le gland po o le amata faʻaosoosoina le atinaʻeina o se faiga e le o se mea faʻaoga, e manaʻomia le faʻatopetope vave.

O togafitiga togafitiga e taulai i le toe faʻafoʻiina o le suavai mai le totoga o meaʻai. E maua lenei mea i le aveeseina o maa mai le fale o le otaota ma le suavai.

O le fomaʻi mo le pancreatitis faʻanoanoa, na tuʻuina e tagata tomai faapitoa, e masani lava e le lelei, talu ai o lenei maʻi e masani ona leaga. E le gata i lea, o togafitiga e faʻaitiitia ai le faʻatinoga o tagata. Faʻatasi ai ma nei tulaga, i le tele lava o tulaga, o tagata ei ai se talafaasolopito o lenei maʻi ua tofia i se vaega o le tino. Taimi taimi suʻesuʻe, togafitiga talafeagai, teena o masaniga leaga ma meaʻai talafeagai e mafai ona fesoasoani e aloese mai lenei mea.

Faailoga o uiga o le pancreatitis faʻapitoa

Manatua o le siama ua faia e le fomaʻi. A maeʻa le suʻega atoa, e aofia ai le suʻesuʻega faʻamataʻu, pe a faʻamautuina le suʻesuʻeina o pancreatitis pania, latou te amata togafitiga. E faʻapefea ona e malamalama o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o sea faʻamaʻi? E faʻaalia i ni vala eseese:

  • ogaoga tiga i le manava. Faʻalagolago i le nofoaga o maʻa maʻa, latou te lagona i vaega eseese,
  • mimitiina: malosi, nofoa i le foliga o le falaoʻo, faʻatasi ai ma uiga o meaai e leʻi faʻaaogaina,
  • paleni mamafa
  • soona inu tele
  • leaga manava manaia.

Afai e iai na uiga, e manaʻomia ona lipoti atu i le fomaʻi. E tusa lava pe tasi le faʻataʻitaʻiga, e le afaina i le faʻamaʻi, i se taimi vave o le atinaʻeina o le maʻi, faʻaitiitia le faaleagaina o le tino e mafai ona faia.

Mafuaaga o pancreatitis pania

O nisi o mafuaʻaga e mafua mai i le tasi ma le isi e oʻo atu ai i se tulaga tutusa. O le pancreatitis faʻapitoa o le vaʻaia ua taʻua o se faʻafitauli le amanaia pe a le mafai e le tino ona tetee atu i le tele o avega.

Mafaufau i le tagata e tuʻuina atu le malosi i le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  1. O le le pulea lelei o le inu ava malosi,
  2. Tele togafitiga faʻasolosolo
  3. O loʻo faʻaauau pea faʻamaʻi o le hepatitis B ma le hepatitis C, gall vladimir and bailders,
  4. Duodenal ulua
  5. O taunuuga o le togafitia o manuʻa, faʻamaʻi pipisi, taotoga,
  6. Faʻafitauli i vaʻa toto, fatu.

Togafitiga o le pancreatitis o se mea faalilolilo

Togafitiga e amata i le mataʻituina atoatoa ma le faʻatulagaina o taualumaga a fomaʻi vaavaaia. O le togafitiga o le tagata ia te ia lava ua solia. Mo le pancreatitis pagatia, o se foliga mataga ma le masani o le maʻi o se uiga taua. O le gasegase o le faʻamaʻi e seasea lava, e manatu e matautia mo tagata. O se taʻavale o le a mafai ona foia le faafitauli i lalo o le vaavaaiga a se fomai tipitipi poto, pe a manaʻomia vave ona aveese ia maa na faia. Toe faʻaleleia i lenei tulaga o le a tele se taimi. E fautuaina le faia o se toe faʻaleleia o le vasega i nofoaga faapitoa, nofoaga faʻapitoa poʻo fale ulufale. E masani lava pe a uma le taotoga, ei ai taunuuga i foliga o se fesuiaiga o le faʻamaʻi i le oncology. O se tagata e tutusa le faʻamautinoaga e tele lava ina faʻatapulaʻaina, ua le atofaina le le atoatoa, e masani lava le vaega 2.

O le pancreatitis faanatinati masani e taatele, e masani ona tupu nai lo isi ituaiga. O faʻasologa o loʻo faʻaalia i le tiga i le tino o le pipisi, leu, vomiting. O lenei ituaiga o le gasegase o le faamai e le itiiti ifo le lamatia nai lo le gasegase. O faʻafitauli ma le toe faʻaleleia e tumau pea. Togafitiga e le o taimi uma e faia ai taotoga. Auala faasao e fuafua i le tafe mai o maa i le pancreas, o le mafai ona vaevaeina ma le tuputupu ae le mafai ona mafai. O togafitiga o le tino e faʻaaogaina toetoe lava o taimi uma i le togafitiga o pancreatitis.

Taumafa mo le pancreatite o se galuega faanatinati

Po o le a lava le tulaga o le faamai, o le togafitiga o le pancreatitis o le tino e amata i se meaai malosi. Muamua, o mea falai ma ulaula, meaʻai ma vevela, meaʻai vave, o mea inu ava e le aofia ai meaai. O meaai e le tatau ona matua vavalalata i le vevela.

Fualaau aina ma fualaʻau. O fualaau faisua e le 'aina faʻamalosi, o fualaau aina e le faʻamalosi. E fautuaina le faʻaaogaina o susu susu, sili atu le gaʻo, gaʻo fualaau suamalie, tiʻeli, vao o vao. Mo le taumafataga o le taeao, polotini palatini, cereals (semolina, buckwheat, oatmeal) e lelei. O le ipu e tatau ona muai seleseleina, e tatau ona filifilia le susu i sina mea e sili ona lelei. O oloa e tatau ona taʻavale, vela pe uʻu. O se mea muamua e manaʻomia o le faʻaaogaina o le tele o le vai. Fautuaga mo le taumafa a le fomaʻi aoga o le a matua mataʻituina. O le a avea lenei ma ki mo le toe faaleleia.

A maeʻa togafitiga, pe a oʻo mai se taimi o le toe faʻaleleia, poʻo le faʻamagaloina, e mafai ona faʻaaoga isi suʻega e tausia ai le soifua maloloina.

Fualaau faʻapitoa mo le togafitiga o pancreatitis pagatia

O nei metotia o togafitiga e faʻaaoga faapitoa lava i le maliega a le fomaʻi, o nisi o fua e mafai ona fautuaina e se fomaʻi. O loʻo faʻamoemoe e faʻamalosia le taunuʻuga pe a uma togafitiga faʻale-aganuʻu ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻalavelaveina o le faʻamaʻi poʻo le faʻalauiloaina o le faʻamaʻi.

Mafaufau i suʻega faʻamaonia ma faʻamaonia:

  1. Potato ma le sukalati. 2 kāloti ma pateta ua ave, mulumulu lelei, aua nei aveese le peel, aveese vaivaiga. Toto i se mea faʻafefeteina poʻo se mea e fai ai meaʻai, faʻapala le sua. Inu i le taeao i luga o se manava gaogao mo le vaiaso. Ona fai se malologa mo le vaitaimi tutusa.
  2. Oats O se ipu malamalama o le fatu ua fufuluina ma olo i totonu o se fai meaʻai. O le faʻafefiloi e sasaa atu i le 1 lita o le vai ma kuka ile vevela vevela mo le 10 minute. Faʻafiafia ma faamama. Inu le afa afa o le vai i le taeao ao leʻi 'ai. O le vasega e 10 aso.
  3. Laʻau 1 le ipu o le atigi ma vaega ole paina ua sasaaina le 0.5 lita o vodka i se fagu opaque, ona tuu ai lea mo le masina, ma luluina i lea taimi ma lea taimi. Aumai le 1 sipuni ao leʻi 'aʻai, pe a ma le masina, ona e malolo ai lea.
  4. Taleni. Ave le fana ma le aʻa e aunoa ma se fugalaau ma tapuni. Faʻaopopo le 0.5 lita o le vai i le mea na tupu ma tuʻu ai mo se aso. Ave le ¼ cup ae leʻi fafaga 6 taimi i le aso. O le vasega o le faʻatagaina e 2 vaiaso.

E leʻo uma auala faʻapitoa mo le sauniaina o vailaau faʻatau vailaʻau o loʻo lisiina iinei. Manatua e mafai ona faʻaaoga isi metotia pe afai e leai se faʻaaloalo ma ni mea e afaina i vaega o mea faʻafefiloi. E le suia e togafitiga faʻataʻitaʻi togafitiga autu, ae o le a avea ma faʻaopoopoga.

Ou te fia faaopoopo atu o le puipuiga ma le puipuiga o le faamai o le auala sili lea e puipuia ai. Aua e te le amanaiaina ia faailoga muamua e aliali mai pe ae lagona le le lelei, malelemo i latou i fualaau, togafitiga a le tagata lava ia. O lenei faiga e mafai ona faʻaitiitia ai faʻamaoniga, ae le fofo ai le mafuaaga. Le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o vaisu leaga, faʻaitiitia ai le gaioiga faaletino ma le mulimuli i tulafono o se taumafataga maloloina.

E sili atu nai lo isi ituaiga o mumu o le pancreas, o le pancreatitis e faalagolago i le biliary e tupu (faatasi ai ma le ava malosi). O le pancreatitis o le biliary e tupu mai ona o le solia o le sau o le talo i totonu o le biliary tract. O le iʻuga, o le faʻateleina o le mamafa i le talo peʻa faʻatusatusa i le paʻu o le pancreas ma le talo o loʻo amata ona tafe atu i le pancreatic ducts. Ona o le mulimulitaina o le regurgitation, ua faaleagaina ai sela o le pancreatic faatasi ai ma le amataina o le mumū ma le mea e tupu ai le vevela. E tusa ai ma le aʻoga, o le pancreatitis e faalagolago i le biliary e maʻi ma e le tumau.

O le pancreatitis o le biliary o se maʻi o le inflammatory degenerative o le pancreas e fesootaʻi ma faamaʻi o le biliary system, e mafua ai le faateleina o le mamafa i le alalele ma le ulufale atu o talo i totonu o le pancreatic ducts.

Etiology ma pathogenesis

O se faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu mo mafuaaga e pei o le pancreatitis biliary tumau. Manatu iloa:

  • o le cholecystitis ma le suauʻu (laʻititi laʻititi i le bile),
  • faʻaleagaina faʻaleagaina o le talo,
  • o le dyskinesia o le talo,
  • gallbladder inflammation,
  • afaina o le ala,
  • faʻamaʻi o le papilla leodenal lapopoʻa (dyskinesia o le sphincter o Oddi, faʻaogaina o le inflammatory, taulaina, le i ai o fafo atu o tino mai fafo poʻo faiga faʻavae volumetric),
  • cirrhosis ma isi maʻi o le ate.

E i ai auala e faʻavae ai le pancreatitis o le piliary:

  1. Ona o faʻamaʻi o le auala o le biliary i le talo, o le faʻateleina o le mamafa, o le reflux penisini i le auala pancreatic e tupu.
  2. Faʻateleina le mamafa o le pisa ona o faʻamaʻi o le Visa papilla.
  3. Faʻaleagaina i le pancreatic ducts faatasi ai ma le fua (sludge) faʻavae i le talo.
  4. O le faasalalauina o sui mai meaola mai le biliary system i le pancreatic (atonu e ala i le faʻaaogaina o le suavai).

Tomai faʻapitoa

O le gaioiga gasegase e faʻaalia i se osofaiga se tasi o le faʻamaʻi ma aʻafiaga malosi ma le faʻaalia o se faʻalavelave faʻafuaseʻi. A maeʻa se osofaʻiga, e masani ona pasia le pancreatitis biliary e aunoa ma se faʻasologa, ma toe faʻafoʻisia atoatoa.

O le faʻagasologa o le faagasologa o loʻo faʻaalia i se auala e pei o le galu ma taimi o faʻasalaga ma faʻamagaloga, o le alualu i luma faifai pea o suiga o le pathological i le gland.

O se faʻavavega o se taimi masani poʻo le faʻafuaseʻi o se faʻamaʻi pipisi e masani lava ona tupu ona o mea sese ole mea taumafa - taumafa i le tele o gaʻo, meaʻai ma meaʻai vevela i le afiafi. O se osofaʻiga o pancreatitis o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga:

  • Shingles tiga ogaoga i le faʻasolosolo, sili atu ile tauagavale, tumau. Afai o le tagata gasegase e maua i le popoia-pancreatitis, o lona uiga e tiga le tiga. I le gaioiga gasegase, e malolosi, e le mafai ona gafatia.
  • Lagonaina o le gasea, vomiting.
  • Laei vavao poʻo le faʻamalosi.
  • O se lagona oona i le laulaufaiva.
  • Malosiaga talafeagai i luga o le hyperthermia.
  • O le kulūkose o le toto e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia ona o faʻalavelave i le gaosia o le inisalini ma le glucagon e fulu o le glands.

Aʻo suʻesuʻeina se tagata maʻi, o le a maua ai le tiga i le Mayo-Robson, Desjardins, points Shoffar, Voskresensky faʻamaoniga (leai o le pulupation i le palpita 5 centimita diagonal mai le pusa i le agavale tauagavale), le faʻataʻitaʻiga Razdolsky (tiga i luga o le pacreatic region) , o se faailoga o Mondor (mea lanu viole i le tino o le tagata maʻi), o se faailoga o le Tuzhilin (o le i ai o le paʻu i le paʻu).

Le tulaga faapitoa o le pancreatitis

O le pancreatitis o se faʻamaʻi pipisi e tupu i le tagata pancreas. O le okeni o loʻo i totonu o le puʻu abdominal ma ua faʻapipiʻiina i ni galuega se lua:

  • Endocrine (totonu). O Hormones e maua mai i le gland, o le autu o le inisalini. E taua le hormone mo le faʻatonutonuina o le maualuga o le suka i le tino.
  • Exocrine (fafo). O le gaioiga e nafa ma le gaosiga o le vai inu ma le faʻapipiʻiina i le manava i le tau manaʻomia. O fualaau oona e aofia ai enzymes e mautinoa ai le malepelepe ma le faʻafefe o proteins, gaʻololo ma gaʻo o loʻo aofia i mea taumafa taumafa.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ona faalagolago i le ituaiga o atinaʻe (tusitusi, parenchymal, sclerosing, faiva).

O le uiga o le faamai o le taofia lea o le gaʻo o le gaʻo e tuʻuina atu ai le sua oona, o le okeni e mumu. O loʻo faʻaauau pea le gaosia o le suavai, o loʻo i ai le soliga o le eletise. Enzymes ei ai se faavae maʻaleʻale e masani lava ona amata ona gaoioi, tuʻu ai le gland, faʻapipiʻi saogalemu mea mamaʻi. I le pancreatitis masani, o le faʻasologa o le activation o le enzyme ua solia, o meaola e amata ona galue i totonu o le tino.

O le lamatiaga o le faamai o loʻo i ai i le mea moni e faapea o enzymes o loʻo i totonu o le sua, e le maua ai se ala, e faʻamaʻo saʻo le totoga o totonu. O le pancreatitis o loʻo faia e tetee atu i isi faʻamaʻi faʻamaʻi o le tino. O le maʻi e amataina i se foliga masani o le gasegase. O faʻamaʻi ma togafitiga o le maʻi e faʻalagolago i mafuaʻaga o le mumū.

Vaega o lamatiaga

O le faʻamaʻi e taatele i tagata matutua. Faatasi ai ma le matua, o le faagasologa masani i le tino ua faifai malie, e pei o le galuega a le pancreas. O se pasene tele o le tupu o le mumū o loʻo tusia i tagata o loʻo mafatia i le ava ma le tagofia o fualaau faasaina. O le faʻaaoga soo o le ava malosi e mafua ai osofaʻiga o faʻalavelave. Faʻaauau i lea taimi ma lea taimi, o le faoa faamalosi e mafai ona atiaʻe se foliga masani. O le inuina o le ava malosi e afua ai le tele o le pancreatiti.

Taulaʻi atu i le soifua maloloina e tuʻuina atu i tagata o loʻo i ai se faʻasologa o le gasegase i le faʻamaʻi. Ua fautua mai e saienitisi le tupuga o suiga o gafa. O faʻasologa o mea na mafua ai ona faʻaleagaina le pancreas. O galuega i totonu o faʻalavelave matautia e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le faʻamaʻi. E sili atu ona faigofie le fofoina o le faamai pe afai o mea lamatia e afaina ai le ola e aveesea mai le olaga.

Faʻaiʻuga na mafua ai le faʻamaʻi

E taua mo tagata o loʻo paʻu i totonu o nei kulupu ia malamalama o latou aʻafiaga o le maʻi e sili atu le maualuga. O le togafitiga o le pancreatitis masani e sili atu ona faigata. Ia mautinoa e aloese mai mea e mafua ai le atinaʻe o le maʻi:

  • Faʻasolo atu le atuatuvale
  • Iniseti
  • Aveina o fualaau e mafua ai le inupia o le tino,
  • Anapogi, meaai,
  • Manua
  • Taumamafa i meaʻai leaga.

O le pancreatic pancreatitis e masani ona atiina ae i le talaaga o isi faʻamaʻi faʻamaʻi: gastritis, maʻi oona, afaina o le gallbladder ma isi. O nisi tulaga lamatia o le cholecystitis.

Faailoga o le maʻi

O le pancreatitis o se faʻamaʻi e tumau mo le tele o tausaga. O loʻo faʻamatalaina i taimi o le faʻamalosia ma le faʻamagaloina. I le amataga, o le fuafuaina o le siama e faigata. Tagata maʻi e faʻafesoʻotaʻi se malaise lautele, aua le sailia se fesoasoani mai se fomaʻi. Faailoga o le pancreatitis e masani ona faigofie ona iloa i se faʻavavega o le maʻi. Ona tutusa lea o faailoga ma le ata o le ata o se foliga lapopoa.

  1. Paʻu mamafa. O le tagata gasegase o loʻo mole le mamafa e aunoa ma ni mafuaʻaga mautinoa, e faigata le toe faʻaleleia o le tino.
  2. Paʻa i le pito i luga ma le pito i luga pito i lalo o le abdominal cavity. I le pancreatitis masani, o le tiga e le manaia ma tiga.
  3. O faʻalavelave faanatura e faʻaleagaina. O le tagata gasegase e gasegase, e masani ona sau faatasi ma le vomiting, pula ma le mamafa.

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i le faateleina o faʻamaoniga. I le tele o faigata, e sili atu ona faigofie ona matauina faailoga. O se faailoga iloga o le solia lea o le nofoa. Ona o le le lava o le suamalie, o le meaʻai e le lava le lava. O le nofoa e avea ma fetid, maua mai se susulu manaia.

I le pancreatitis e masani ai, o le solia o le galuega endocrine o le tino i totonu e iloa. Ona o lenei mea, e le maua e le tino ni hormones, e aofia ai le insulin. O le le atoatoa o le inisalini i le tino e taʻitaʻi atu ai i le maʻisuka.

Faʻamatalaga ma togafitiga

Afai e maua ni faailoga o le pancreatitis masani, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. E taua le malamalama i le ogaoga o le maʻi. Afai e te faʻalotolotolua i togafitiga, atonu o le a le mafai ona faʻamalosia taunuuga o le a mafua ai ona maliu le tagata maʻi. E le gata i lea, faasaga i le talaaga o lenei faʻamaʻi, isi, e le itiiti ifo le lamatia, tulaʻi. Ma o le togafitiga o se tasi faʻamaʻi e faʻatagaina e le tino sili atu le faigofie nai lo le tele i le taimi e tasi.

Tofiga faapitoa

Afai e masalomia le mumū, faʻafesoʻotai se fomaʻi muamua. E aoina e le fomaʻi se fagu ma faia ai le atoa o le falemai. Afai e togafitia e le fomaʻi maʻi le pancreatitis, o faʻamaoniga ma faitioga na faʻaalia e le tagata maʻi e faʻamaonia e nisi suʻesuʻega. O faʻamatalaga ua matauina ua aloaia o ni uiga o le tele o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai. O le faigata lea o le siama. O le mea lea, o le suʻesuʻega o le pancreatitis e masani ai e manaʻomia le suʻesuʻeina lelei. Laasaga faʻamalositino:

  1. Talafesaʻi fomaʻi, faʻalogo i faitioga,
  2. Iloiloga ata o le tagata maʻi
  3. Palola (palpation) ina ia mafai ai ona fuafuaina tuaoi o totoga i totonu,
  4. Suesuega Laboro
  5. Faiga faʻavae.

O vaega mulimuli e lua e taua tele mo le faʻamautinoaina o le pancreatitis. O le mea lea, matou te mafaufau i ai i auiliiliga. O suʻesuʻega i le potu suʻesuʻe e aofia ai se suʻesuʻega o le toto o le tagata mamaʻi, urine ma feces. O faʻamalositino suʻesuʻega e maua ai le malosi tele pe a fai o suʻesuʻega e faia pe a oʻo mai le pancreatitis i taimi laititi. O lenei suʻesuʻega e faʻamoemoe e faʻavae le maualuga o enzymes i le tino o le tagata, aemaise lava amylase. I le pancreatitis e masani ai, o le maualuga o lenei enzyme e tupu tele pe a uma le 2-3 itula i le maeʻa ai o le vevela. Le maualuga o le lipase i le tino e faʻateleina ma tumau pea le maualuga mo se vaitaimi e oʻo atu i le lua vaiaso.

O le tele o faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai e se suʻega lautele ma le toto faʻamaʻi. I tagata gasegase ua maua i le pancreatitis, o le faateleina o le maualuga o leukocytes e matauina. O le uiga lea o faʻagasologa uma o le faʻailoga. O suʻesuʻega o meaola faʻamalosi e faʻamaumau ai se faʻaitiitia o le palatini i totonu o le toto. E le gata i lea, o se faailo taua i le siama o le maʻi o le tele o gaʻo i feces.

E i ai ni faʻailoga e fesoasoani e faʻamaonia ai le pancreatitis oona:

  1. O le pulupation o le mata i lalo o le sternum e faigata ona lagona,
  2. Faʻavaeina o manua i nisi o vaega o le vevela,
  3. A e faʻaaogaina le pancreas, o lagona tiga e tulai mai,
  4. O le le mautonu pe a afaina ai le va i le va o le afitusi ma le iʻu i le itu tauagavale.

O le suʻesuʻega ma le togafitiga o le faʻamaʻi ma le saʻo sili atu ua fuafuaina e ala i le faʻaaogaina o mea tau fomaʻi. O meafaigaluega e masani ona faʻaaogaina i metotia faʻataʻitaʻiga.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le pancreatitis e masani ona maua i le faʻaaogaina o metotia faʻapitoa. O le auala sili ona taatele e amanaʻia o le ultrasound. O lenei metotia o le faʻaaliaina o totoga i totonu e fesoasoani i le fuafuaina o le telē ma le fausaga o fuluʻi okeni.

Faailoga o le mumū masani i le taimi o le suʻega e ala i le faʻataʻitaʻiga:

  • Avanoa leai se meaola,
  • O le i ai o tau,
  • Faʻateleina le faʻaogaina o le gland,
  • O le i ai o maʻa i totonu o le pule,
  • Faʻateleina o le pule i luga o lobes.

O le metotia o le leitio ua faatonuina e le fomai tipitipi e fuafua ai le i ai o maa i totonu o le paʻu ma le ala. O le suʻesuʻega faʻasolosolo e fesoasoani e maua ai faʻamatalaga e uiga i le siama o vaʻavaʻa o le totoga o le tino ma faʻaalia ai tumutumu ma tumutumu.

Faʻailogaina o se metotia o le suʻesuʻeina o se okeni e faʻaaoga ai se ataata vitio. O se auala faʻapenei e faʻamatalaga ai. I le faʻaaogaina o se numera telefoni numera, e mafai ona e mauaina se ata manino manino o totoga o le loto ma iloilo ai o latou tulaga. I le pancreatitis e le masani ai, faʻasalaga e mafai ai ona e suesue i le aafiaga o le mumu i luga o isi totoga i totonu.

Togafitiga patino

O se fomaʻi e suʻesuʻeina le mumu o le tino e faʻapitoa i le gastroenterology. O le mea lea, o le fesili "pe faapefea ona togafitia le pancreas" o loʻo tuʻuina atu i le gastroenterologist. E tele metotia mo togafitiga o le maʻi ua atiaʻe. O le filifiliga e faʻalagolago i faʻamatalaga ma foliga o le faʻamaʻi. O le sini autu o le togafitiga faʻatulagaina o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o faʻafitauli. O le mea lea, o le togafitiga e faʻamoemoe i le faʻasaʻoina o tiga ma le puipuia o faʻasalaga. O le metotia o togafitiga e faalagolago i le tulaga o le maʻi.

Faatasi ai ma le faʻavavevave, o le tiga o le tiga e muamua aveeseina. I le taimi o faʻasalaga, o le togafitiga o pancreatitis e sili ona lelei aʻo faia i le falemai, i lalo o le vaavaaiga faifai pea a fomaʻi. I le popofou, o tagata maʻi ua fautuaina le matelaina, naʻo nisi o vai mama ua faatagaina e faʻaumatia. A maeʻa le faʻavavevave, o le malosi o togafitiga e faʻaitiitia ma toe faʻaleleia togafitiga ua faʻamaonia mo le togafitiga atili o le maʻi. O le manatu o loʻo faia sauniuniga o le enzyme. Paʻu maʻi faʻamaʻi e faʻaititia i antispasmodics. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi fualaau e faaitiitia ai le pulelasi a le manava.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, o togafitiga e aofia ai le usitaia o tulafono patino. O le tagata gasegase ua manaomia nei e mulimuli i se meaʻai ma asiasi ile gastroenterologist mo le olaga.

Taumafa mo maʻi ma pancreatitis

O se tagata maʻi na maua i le pancreatitis tumau e faaauau pea togafitiga i le olaga atoa. E faʻaaoga lenei mea i se taumafataga faapitoa, lea e tatau ona mulimulitaia ina ia aloese ai mai faʻafitauli. I nai aso muamua o se faiga e sili atu ona leaga, e le fautuaina e tagata atamamai e ai meaai. O meaʻai e faʻaofiina i le tino e ala i se suʻega. Tutoʻatasi e faʻatagaina e faʻaaoga na o vai inu e aunoa ma le kesi, o le pulupa lapisi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o meaʻai ma meaʻai e pei o le jelly-pei o le a le mafua ai le faʻatagaina o le faʻamalolo o le vai inu.

Pe a alu ese atu le vevela, o le tagata gasegase e mafai ona amata ona ave ni oloa gaʻo mai le tutusa o le tutusa. O fualaau ia, masusu susu ma tutusa. I le sefulu aso talu le osofaiga, o le tagata maʻi e faʻaalia e faʻaaogaina ai susu susu ma meaʻai gaʻo.

O le pancreatite o le a manaʻomia ai le tausisia o tulafono o meaʻai i le olaga atoa. O le tagata gasegase e tatau ona aloese mai le taumafaina o gaʻo, meaʻai vevela, meaʻai faʻavela. Faʻasalaga atoa le ava malosi, musigoo, pusa ma mea suamalie. E taua foi le mafaufau i le auala e te 'ai ai. E manaʻomia lou faʻaaogaina o vaega laiti. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le tele o mamafa o le pancreas. Faʻaaloalo i tulafono o taumafa ma meaʻai paleni, faʻapipiʻi ma togafitiga na faʻamatalaina e se fomaʻi - o le tali lenei i le fesili i le auala e togafitia ai le pancreatitis.

O le lelei o le 'ai, faʻapea foi le ulaula tapaa ma le inu ua aloaia o ni auala taua e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. Taofi lenei mea i le mafaufau e vavae ese oe mai le vaega o aʻafiaga. O faigata pancreatitis e faigata ona togafitia, e manaʻomia ai tau o le ola mama ma le faaletino. O le aloese mai le amataina o le maʻi e faigofie atu pe afai e te mulimuli i tulafono o se olaga ola maloloina.

E le gata i lea, o le puipuiga o le a fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi matautia. O le mea lea, tagata soifua maloloina, ao leʻi fesili ia i latou lava pe faapefea ona togafitia le faʻamaʻi, e tatau ona suesue i auala mo le puipuia o le pancreatitis i auiliiliga.

Faʻatau togafitiga

I le mauaina o le maʻi pancreatitis o le tino, e mafai e le fomaʻi ona faatonu se togafiti togafitiga. Muamua lava, e maua ai meaai. E tatau ona e vavaeese mai au mea taumafa uma meaai falai. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti ma vaevaega. Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e le mafai ona e taumafa vevela pe malulu. O fualaau faisua e sili ona lelei i le tao tunu poʻo le kuka. E tatau foi ona e tuuese meaʻai ma meaʻai.

O togafitiga faasao e manaʻomia ai fualaau faʻamalosi. Ina ia faʻamalieina le tiga, ua faʻamatalaina ai antispasmodics ma analgesics, e aofia ai:

O nei fualaau faasaina e mafai ona faatonuina e le gata i le tautala, ae faapena foi i le le fiafia. O le fualaau o fualaau faasaina ua faatonuina faapitoa e le fomai tipitipi e faavae i luga o taunuuga o le suesuega.

O togafitiga o vailaau e mafai ona aofia ai vailaau faʻamalo. Ua faatonuina i latou e faʻamalolo ai spasma ma faʻaitiitia le faʻaitiitiga o le eletise. O le togafitiga faʻapitoa e faʻaalia i le tulaga o se faʻaleleia atili i le tulaga masani ma le faʻamautuina o le nofoa.

Ina ia faʻaitiitia le manava o le sua suamalie, o fualaau faʻasaina e faʻamalosi ai mea ua faatonuina, e aofia ai:

Ina ia faʻaitiitia le avega i luga o le gland ma faʻaitiitia le fua faatatau o le faʻamalosi o gaʻo mai le tino, o loʻo faʻatulagaina enzymes. E le tatau ona aofia ai ni meaʻai. O le mea lea, o le tele lava o fomaʻi e taʻu mai ai fualaau nei:

E le gata i lea, e mafai ona faʻatonuina faʻataʻitaʻiga. E i ai a latou faʻalavelave faʻalavelave ma taufaamatau. O nei vailaau e aofia ai:

O le maʻi pancreatitis faʻapitoa o se maʻi lea e tatau ona togafitia lelei ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

Tausiga togafitiga

O le togafitiga o pancreatitis faʻavavega faʻafuaseʻi i togafitiga faʻamalosi e le masani ona faʻaalia i tofotofoga faʻapitoa. E tele taimi e iai se faʻamaʻi, e tatau ona e togafitiga i togafitiga. O loʻo aiaia ai faʻatinoga e mafai ona faʻatino ai mea nei:

  • puluploslosphincterotomy transduodenal, e aofia ai le alavai o le pule o le gland,
  • foliga o le vaega vavalalata o le gland, lea e aofia ai lona suturing into the jejunum,
  • o le vaeluaina o le va o le matala o le seneum ma le au o le gland o le anastomosis,
  • pancreatic resection (pe a maua ni liona lapoa o fland gland).

Isi togafitiga

O nisi tagata latou te fiafia e togafitia le pancreatitis faanatinati masani ma togafiti a tagata. A o leʻi toe foʻi atu ia i latou, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

Matou te tuʻuina atu i lou mafaufau se lisi o togafiti aoga lelei:

  1. Ave lau launiu ma pi pi, fufulu maeʻaeʻa, ona tipi lea. Liligi 1 tbsp. l o le taunuuga o le paluga o le 200 ml o vai inu. A uma lena, tuʻu le oloa i luga o le afi, aumai i se vevela ma tuʻu i luga mo le 5-7 minute. Faʻaaoga togafitiga fale i le fale 3 taimi i le aso, 40 ml taʻitasi.
  2. Fufulu ni nai minute o le oat grains (200 g) i lalo o le vai tafe, ona pasia lea o se mea e teu ai manu. Liligi i le 1 lita o le vai ma le kuka mo le 10 minute. Ave le oloa maeʻa i taimi uma aʻo le i ai le 100 ml.
  3. Faʻamasala le mutia ma aʻa o se uila e ala i se fai meaʻai. O le mea e tupu mai i le 20 g sasaa 600 ml o le vai ma tuu mo le 12 itula. Ave le fualaau faasaina 50 50 taimi i le aso.
  4. Tui le po i le paʻu. E manaʻomia ona faʻaalu 3 taimi i le aso ma se pine 15 minute aʻo leʻi 'aʻai.
  5. Ave le 10 kalama o le celandine, anise, stigmas corn, manulele o le mauga, laʻau violiki ma laʻau talatala. O le mea na maua mai, sasaa le 500 ml o le vai kuka, tuʻu i le afi, aumai i se vevela ma faʻafefe mo le 5-7 minute. Ave se teuteuga e tatau ona faʻafefe 3 taimi i le aso, 50 ml.
  6. Aumai ni nai pateta, tila ma togi le sua mai ia i latou. Inu i se aofaiga o le 100 ml 2 itula ao leʻi faia se taumafataga. I le taimi lava e tasi, e taua le inu i se ipu vai kulimi mo le 5 minute i le maeʻa ai o se fualaau.

O le togafitiga ma le fesoasoani a togafitiga faʻavae e tatau ona tumau mai le 2 i le 4 vaiaso. Ona e manaʻomia lea e malolo ma, pe a manaʻomia, toe amata le vasega.

E taua le manatuaina o le pancreatitis faʻalosolo masani o se maʻi lea e tatau ona togafitia lelei ma tomai. Aua e te amataina le togafitiga e aunoa ma le talanoa i se fomaʻi, aua o le faia o lena mea o le ae faʻaleagaina ai lou ola maloloina.

O le a le ituaiga faʻamaʻi?

O le pancreatiti o le vaʻaia o se maʻi mumusu o le pancreas e tupu i le teuina o sima calcium i totonu o le tino. E tupu lenei mea ona o maʻi faʻaleagaina ma le solia o le vailaʻau kemikolo o le vai inu. O le iʻuga, o maʻa e fausia i le vaega o le faʻamalosolo o le okeni.

O le tele o taimi, o nei maa e aofia ai le phosphate ma le kulimi carbonate. E masani lava e laʻititi i latou, e foliga mai o le oneone o se mea paʻe sinasina, o le mamafa ma le pala.

O le tele lava o taimi, o le pancreatitis faʻalosolo faʻafuaseʻi e tupu i le afa o le tagata soifua, e silia ma le 50 tausaga, ma e lauiloa e taʻua o pancreatic stones. E matua seasea lava ma tumau.

Mafuaaga o le faamai

O le mea masani, o le pancreatitis faʻapitoa e tupu ona o mafuaʻaga nei:

  • faʻaaoga soo ma le le pulea o vailaau faʻasaʻi,
  • ava malosi
  • cholecystitis
  • hepatitis B ma le C,
  • gallstone faamaʻi,
  • ulutala duodenal.

Faʻamatalaga o maʻi

Ina ia faia se faʻamaonia saʻo, e faʻaogaina e le fomaʻi auala nei e iloa ai:

  • Suʻega faʻasalalau Faʻatagaina oe e fuafua le lautele o le papa pancreatic duo ma le i ai poʻo le leai foi o maa i totonu.
  • Suesuega Laboratory. I le auiliiliga o le toto ma le urine, o le faateleina o le amylase e tupu.
  • Suʻega X-ray. Faʻatagaina oe e matamata i se tasi pe sili atu maʻa laʻitiiti.
  • Endoscopic retrograde pancreatography. O lenei metotia e faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga se tasi pe afai o metotia ua taua i luga na le maua ai ni taunuuga aoga.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Le togafitiga o le pancreatitis o le tino e tatau ona faatonuina e se fomaʻi, talu ai o se maʻi sili ona matuia ma matautia. Metotia o togafitiga e faʻalagolago sao lava i le mamafa o le faʻafitauli o le maʻi.

I le taimi o le faʻamagaloga tumau, e fautuaina togafitiga togafitiga, lea e ofoina atu auala nei:

1) Faʻasalalauga mo le soifua maloloina.

2) Faʻafitauli o togafitiga faafomaʻi:

  • - faʻaaogaina totonu o vai inu (togafitiga o togafitiga, gasegase gaosia, faʻasologa faʻasalalau, alavai alavai ma isi).
  • - faʻaaogaina fafo o vai oona (taumafa vaiinu).
  • - togafitiga.
  • - faʻatinoga o le physiotherapy ma le faʻaleleia o le ea.

  • UHF togafitiga
  • - tuagane,
  • - parafoni,
  • - sollux ma isi.

O le tele o taimi, o lenei maʻi e togafitiga e faʻaaogaina ai le taotoga. Afai e iai ni faailoga i totonu ma le exocrine e le atoatoa, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina inisiua insulin. E pei ona taʻua i luga, o le auala sili ona lelei e faʻaaogaina e togafitia ai le pancreatitis o se mea e faʻaaogaina. O le faʻamoemoe o le taotoga o le fatuina lea o tulaga lelei mo le tafe o le sua i totonu o le gastrointestinal tract mai le paʻu lava ia.

Faʻalagolago i le aʻafiaga o le gland i le papa, o faʻatulagaga faʻapitoa o taotoga e faia:

  • Subtotal pancreatectomy (pancreatic resection). O lenei taotoga e faʻatulagaina pe a oʻo mai se lapataiga tele o le pancreatic ma o le tele o tino o le okeni e mate.
  • Faʻaliliuga papillosphincterotomy, lea e faʻafefe ai le papa pancreatic.
  • Suesuega o le vaega vaʻavaʻai o le pancreas ma le faʻaogaina i totonu o le kolone.
  • O se vailaʻau i le va o le gaʻo o le tootoo laʻitiiti ma le papa pancreatic duct.

Metotia ma auala o togafitiga masani

Faatasi ai ma le faʻatagaga a le fomaʻi, mo le togafitiga o pancreatitis faʻapitoa i le tulaga o le faʻamagaloina faifai pea, e mafai ona faʻaaoga isi metotia.

O lea, o vailaau nei e masani ona faʻaaoga:

  • walnut tincture ",
  • suamalie mai pateta fou ma kāloti,
  • lanu o fomomile fugalaau, vao o St. John, vao vao, mite leaves ma yarrow,
  • teuteu po o le paʻu o le paʻu o aspen,
  • teuteu o aʻa ma laulaau o laumei,
  • teuteu o pi pi ma laulaau lanu moana,
  • teuteu o fatu oat,
  • tinati oona oona,
  • pulupulu eletise o le malusweet nightshade. Aumai le 15 minute ao leʻi faia taumafataga i taimi e tolu i le aso.I le tulaga o se lagona suamalie, e mafai ona tatou faaiʻuina o le afaina tele o le pancreas. Afai o se lagona faapena e tulai mai pe a uma le 15 minute, ona oʻo lea o le maʻi ile foliga vaivai.
  • o se faʻafefiloi o aʻa faʻasama, laumei, upega, mite laulaau, thyme ma popo o hops, meli po o siama,
  • o se teuteuga o fualaau faisua, o suauu ma sana, vao vao, lela ma le laumei, manulele o le mauga.

I le pancreatitis faʻapope, o se mea taua tele o le lelei tatau lea o taumafa ma mea taumafa. Mai le taumafataga, e tatau ona vavaeese mea uma e falai ma suamalie. O meaai e tatau ona vaevaeina, i ni vaega laiti. O meaai e tatau ona faia i le vevela o le vevela (e le vevela poʻo le malulu).

Sei o tatou faamasani i oloa ua faatagaina i lenei maʻi:

  • ituaiga o manu felelei, iʻa ma aano o manufasi.
  • o le sisi falaoa-maualalo. E mafai ona faʻaaogāina fou pe faia mai i pusa.

E fautuaina le kukaina o meaʻai mo se ulugalii poʻo se faʻala. I taimi o le faʻavavevaveina o le maʻi, ua fautuaina e tao ni fualaau faisua po o fua.

Mai meainu e fautuaina:

  • laʻau teas
  • rose pupuni,
  • eseese jeri.

O loʻo iai se lisi o taumafa talafeagai mo lenei maʻi:

  • kuki ma le falaoa mago,
  • paluga suamalie, kuka i luga o le susu gaʻo,
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • siaki
  • omelets. Faʻaaoga fuatini mo le kuka.

Buckwheat, semolina, poo le oatmeal e mafai ona avea ma taeao sili ona lelei. Ae o meaʻai e tatau ona faʻaaogaina i na o le fugalaau. O fua e faʻatagaina i lenei fomaʻi na o ituaiga e le o ni meaola.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Faatasi ai ma le pancreatitis faʻapitoa, e masani lava ona tuʻuina atu e tagata tomai faapitoa se faʻataʻitaʻiga le lelei, talu ai o lenei maʻi e masani ona faʻaleagaina i totonu o se maʻi leaga. E le gata i lea, faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o le gasegase o le gasegase e masani ona faʻaititia, ona o lenei mafuaʻaga i nisi tulaga ua atofaina ai se vaega o le mafaufau.

O le taimi e tatau ona maua ai suʻesuʻega, o meaʻai lelei, o le teenaina o masaniga leaga o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi ma faʻalavelave matautia.

Tuua Lau Faamatalaga