Faailoga o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai - e tatau ona e iloa

O nisi taimi o le siama o le maʻisuka ua tuʻuina atu i pepe faatoa fananau mai. O lenei maʻi masani e mafua mai i le le lelei o le tino, ae o se faaletonu i le gutu e nafa ma le gaioiga o suauu peta pancreatic. O lenei maʻi e seasea lava, tasi le mataupu i le 200-500,000 pepe fou. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taua o le "neonatal" ma ua iloa i tamaiti i le ono masina muamua o le olaga.

Faailoga o le maʻi o le Neonatal Diabetes

Faʻaaloalo le maʻisuka i totonu o se pepe mo ni mafuaaga:

  • E le fiafia le tamaititi ma e masani lava e le maua le mamafa.
  • O le tamaititi e masani ona tele ma tele naua.
  • O le fesuiaiga o le paleni o le acid-base o le tino agai i le gasegase o le alo, po o le acidosis, lea e faaalia ai lava i le le atoatoa o le manava, o le cardiovascular system and the smell of apples from the mouth.
  • Le manavaina o le tino o le tamaititi, lea e mafai ona masalomia o le paʻu paʻu, paʻu mucous mugo, vaivaiga, faʻavavevave le manava ma palpitations.
  • I suʻesuʻega toto - o se faʻaopoopoga o le kulukose e oo atu i le 9 mmol / l aʻo le i fafagaina, ma le 11 mmol / l - mulimuli ane, o le i ai o tino o le ketone.
  • I suʻesuʻega o le urine - o le i ai o le suka, ma, e seasea ona maua, tino o le ketone.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka o le Neonatal e mafai ona mafua mai i gaioiga o le genetise faapea foi ma le le atoatoa o le gasegase o le tamaititi e mafua mai i siama: rubella, measula, mumps, chickenpox, cytomegalovirus, siama Coxsackie.

O vailaau peta peta e maua ai aʻafiaga leaga i vailaʻau e pei o tui, streptozocin, alloxanpentamidine, diazoxide, agonists beta, thiazides, dilantin, ma le interferon-alpha, na faia ao maitaga.

Faʻailoga

O le maʻisuka le Neonatal e le i maua muamua, ma tuʻuina atu soʻo se ituaiga o maʻisuka e faʻapipiʻi 1. O le taimi nei e faʻalagolago le faʻavaeina e le gata i le ata o le falemaʻi, ae faʻapea foʻi i suʻesuʻega faʻavae. O le tele lava o taimi, o lenei ituaiga o maʻisuka e maua i pepe matua mausali, oe na fanau mai muamua nai lo le 30 minute.

Suʻega mo le lumanaʻi o se tamaititi e maua i le maʻisuka leʻo

O lenei maʻi e masani ona vaevaeina i ni vaega se lua:

1) Le tumau (transitory) - e tupu i le toeitiiti o le afa o mataupu, e pasi atoatoa i le 12 masina. O faʻafitauli o le a lemu malie pe leai foi. Peitai, ei ai se tulaga lamatia o le a toe foi mai le faamai i le talavou ma le matua matua.

2) Tumau (tumau), e manaʻomia ai togafitiga faʻasoifua maloloina i le olaga atoa.

I aso nei, o vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona vaʻai pe a fai se faʻamaoniga pe o le ai ai se vaitaimi o le faʻamagaloina ma le umi ole taimi i mataupu taitasi.

O aʻafiaga ono maua mai o le maʻisuka faatoa fananau mai.I le tulaga lautele, faʻatasi ai ma suʻesuʻega vave ma le togafitiga lelei o le maʻisuka leʻo, o le faʻataʻitaʻiga e lelei. Ae ui i lea, i nisi tulaga (e tusa ma le 20%) o loʻo i ai le tolopo i le atinaʻeina o tamaiti, e faʻaalia e vaivaiga o muscle pe faigata foi ona aʻoaʻoina, faʻapea foi ma le maʻi maʻi.

Togafitiga o le maʻisuka i le pepe i pepe faatoa fananau mai

I le afa o mataupu uma, o tamaiti e maua i le maʻisuka e le manaʻomia le inisalini togafitiga. O le tele lava o taimi, o loʻo faʻamaonia mai ai fualaau faasaina e faʻamaonia ai le maualuga o le suka. E masani lava Glibenclamide poʻo Urea Sulfate.

E tatau ona e mataituina lelei le aoga o nei tupe i tulaga taʻitasi. Faatasi ai ma le filifiliga sao o fualaau faasaina ma fua, e mafai ona alofia ai faʻafitauli o le maʻisuka e pei o le tuai o le atinaʻe ma le neurological disorders.

Faʻatasi ai ma se maʻi le tumau o le maʻisuka, e masani ona le manaʻomia e le tagata maʻi le inisalini, poʻo le injections e faia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o fualaau seia oʻo ina uma le faʻamaʻi. E masani lava i le 3 tausaga le matua, e le toe manaʻomia le inisalini mai le fafo.

O tamaiti e maua i le maʻisuka tumau e tumau pea le tumau o le insaline. Latou te leai ni vaitau o le "lull" o le maʻi. Ole fua ole aso ile insulin ole tino e masani ona laiti ma e 3-4 vaega ile 1 kg ole mamafa o le tino pepe.

I le togafitiga o le maʻisuka o le neonatal, o le tausiga o togafitiga e faia ina ia faʻamaonia ai le vai-electrolyte ma le paleni o le suka. O vailaau o le pancreatic enzymes o loʻo faʻamatalaina foi e pei o le togafitiga faʻapitoa. Tamaiti e maua i le maʻisuka e leai se maʻi e manaʻomia le mataʻituina pea o le kulukose, potassium, calcium, sodium.

Faamatalaga lautele

O le maʻisuka o le maʻisuka (NSD) o se seti o pathoces eseese i le neonatology ma pediatric o loʻo faʻaalia i le hyperglycemia ma le le atoatoa o le insulin ona o le β-cell leiloloa o le pancreas endocrine. Kistel muamua na faamatalaina le maʻisuka i se pepe faatoa fananau mai i le 1852. O le faʻaogaina o lenei tulaga o le 1: 300-400,000 pepe fou. I le 55-60% o mataupu, o loʻo fesuisuiaʻi se fomaʻi. NSD tumau e le taatele, ma, i le avea ai o se tulafono, o se vaega o pathologies syndromological. I le averesi, o tama ma teine ​​o loʻo maʻi i le taimi lava e tasi, ae o nisi o faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, IPEX syndrome) e sili ona taatele mo alii. O le ituaiga o faʻatoʻaga o nisi ituaiga ituaiga o maʻisuka e le gata i luga o le maʻisuka e faʻalagolago i le le atoatoa o le tino ma mafai ona avea ma le malosi autosomal (GK lefect) poʻo le autosomal resessive (KCNJ11).

Mafuaaga o Neonatal Diabetes

O le suʻesuʻega o le maʻisuka e leai se tino e faalagolago i lona fomaʻi. NSD agavaʻa mai i le le lava o le atinaʻeina o sene β o tamaʻi pancreatic o Langerhans. O suauu mama e le gafatia e le mafai ona tuʻuina atu se tali talafeagai i le faateleina o le glycemia. I lenei tulaga, o le maualuga ole plasma insulin maualuga e mafai ona masani. I le tele o tulaga, o le fomaʻi e atiaʻe faʻafuaseʻi. O le aʻafiaga faʻatasi ma aʻafiaga o le lima umi o le chromosome VI ua faʻamaonia foi. Mutuaga o le ABCC8 ma KCNJ11 genes atonu o le mafuaʻaga o le maʻisuka le tumau o le maʻisuka, ae ui i lea, o vaivaiga i ituaiga tutusa i nisi tulaga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o se foliga tumau.

O le maʻisuka le tumau o le maʻisuka e mafua ona o le le masani ai i le fausaga o sē sē, le gland atoa, poo le inisalini lava ia, ona o le mafuaʻaga lea ua tupu ai lona le atoatoa. I le avea ai o se tulafono, o nei mea e afaina ai ituaiga eseese. O fesuiaiga sili ona taatele o le faʻafefeteina o le ABCC8 ma KCNJ11 mutina. E masani ona i ai faʻamaʻi e mafua ai le atinaʻe o NSD: IPF-1 - hypo- poʻo le aplasia o le pancreas, GK - leai se tali i le kulukose toto, EIF2FK3 (Walcott-Rallison syndrome) - faʻaleagaina le inisalini o le inisalini, FOXR3 (IPEX-syndrome) - faʻaleagaina le autoimmune i le gaʻo. O le foliga tumau e mafai foi ona avea o se faailoaga o maʻi o le mitochondrial. I nisi tulaga, o le faʻamaʻi pipisi, o le tina na mafatia i le uluaʻi masina muamua o le maʻitaga, e mafai ona faʻaosoosoina le atinaʻeina o le maʻisuka.

Faʻavasegaga ma faʻamaoniga o le maʻisuka e le maʻoti

O le maʻisuka o le Neonatal e lua ona faʻasologa autu:

  • NSD e le mafai ona faʻaaogaina pe leai. Filifiliga sili atu. Po o le a lava le togafitiga, o le a faasolosolo lava ina mou atu faailoga aʻo leʻi oʻo i le 3 masina. Ua maeʻa le faʻamagaloga i le va o le 6 masina ma le 1 le tausaga. E mafai ona toe foʻi i le matua.
  • Faʻaauau pe NSD Tumau. E masani ona aofia i totonu o le fausaga o le le atoatoa o le syndromic. Manaomia le togafitiga o le insulin i le olaga atoa.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka e le tumau ma tumau tumau i le leai o isi faʻafitauli o le syndromic e toetoe lava tutusa. Faʻasolosolo le umi, e masani ona matauina le tuputupu aʻe o le intrauterine - o fanau e fananau mai ma le mamafa o le tino e itiiti ifo nai lo le masani (i lalo ifo o le 3 pasene) mo o latou tausaga tauga. O le tulaga lautele o le tamaititi o loʻo i ai se fesuiaiga o le foliga e fai si faʻalavelave - o le maʻi e le gaioiga, le faʻaaogaina, manaʻoga e faʻaititia pe tausia. Coma e le faʻamaonia. E oo lava i le tulaga o meaʻai lelei, o le tamaititi e faʻaosoosoina le mamafa o le tino. O se faailoga faapitoa o le maʻisuka e leai se maʻi ua taʻua o le televave ma le faamalolo, e masani lava o le manogi manogi o le acetone mai le gutu.

Mo le ituaiga tumau o le maʻisuka, e le gata i lea, o uiga uma o loʻo taʻua i luga o uiga ia, ae sili atu le malosi. E ui lava i lea, o le tuputupu ae o le intrauterine e le o se faʻaaliga. O isi faʻamaoniga e faʻalagolago i le NSD o se vaega o le fausaga o se maʻi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le IPEX-syndrome, ua tuufaatasia ai le hyperglycemia ma isi endocrin ma le leʻo faʻafesoʻotaʻi ma le celiac aʻafiaga le lelei. O le maʻamaʻi, o lenei mea e faʻaalia e le eczema, gasegase tumau, autoimmune thyroiditis, anemia hemolytic. Walcott-Rallison Syndrome, e faaopoopo atu i le maʻisuka o le maʻisuka, e aofia ai le le atoatoa o le maʻisuka, faaletonu o le mafaufau, tuga ma le spondyloepiphyseal dysplasia.

Togafitiga o le maʻisuka pepe

O togafitiga togafitiga mo ituaiga tumau ma le tumau o le maʻisuka o le maʻisuka e matua ese lava. Mo tamaiti o loʻo iai NSD tumau, o loʻo faʻamautuina le togafitiga o le inisalini, lea e faʻaopoʻopoina e meaai maualuga-kalori. O le togafitiga faʻasoifua maloloina e filifilia taitoatasi mo tamaiti taitoatasi e faʻavae i le insulin ma le kulukose toto. I le avea ai o se tulafono, o insulin o nei mea pupuu ma umi e faʻaaoga. E faʻatatau i le faʻasologa o faʻasologa o le maʻi o le maʻisuka e leai, e faia ai se faʻasalaga talafeagai. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le fesuiaiga o le gene FOXR3, o loʻo faʻamaonia mai i le cytostatics, ua faia le totoina o le gaʻo i le ponaivi, ma o le KCNJ11 le lelei, sulfanylureas e faʻaaoga nai lo insulin. Faʻafouina togafitiga o le insulin i le olaga atoa.

I tagata gasegase e iai se fesuiaiga o le maʻisuka, ole inisalini o togafitiga e faʻaaogaina naʻo le maualuga o le glycemia, faʻamaʻi, faʻalavelave matuia i le tulaga lautele, leiloa o le mamafa ma lona faʻavaveina o le gaosiga. I le taimi muamua o le 6-12 masina, o le manaomia o le faʻaititia o le suka e faʻaitiitia ai, ona mou ese ai lea - ua maeʻa atoa le faʻagaloga. O le siakiina o le maualuga o le kulukose o le toto ma le fesuiaiga o fualaau e fuafua i le malosi o NSD e mafai ona faia i aso uma e fitu pe 1 taimi i le masina e le endocrinologist ma le fediatrician poʻo le fomaʻi aiga.

Faʻasalaga ma le puipuia o le maʻisuka leʻo

O le faʻataʻitaʻiga mo se fesuiaʻiga o le maʻisuka e leai se tino e lelei. I le avea ai o se tulafono, mai le 6 tausaga i le 1 le tausaga, ua maeʻa le faʻamaʻi o le falemaʻi. O nisi tamaiti e ono aʻafia i se taimi mulimuli ane le faʻaleagaina o le kulukosese. E i ai foi se lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka i le va o le 20-30 tausaga. O le togafitiga mo le toe faʻaleleia ma le tino tumau o le maʻisuka e leai se maʻi e leaga. Tusa lava poo a maʻi o loʻo i ai, o le a faamalosia le tamaitiiti e ave insulin mo le ola. O le faʻataʻitaʻiga mo le ola ma lenei ituaiga o NSD o se mea faʻapitoa. O le taunuuga e tele lava ina faalagolago i le i ai o nisi faʻafitauli o le fatu. Faʻatasi ai ma le IPEX syndrome, o le tele o tamaiti e maliliu ao lei oʻo i le 1 tausaga le matua mai le ogaoga o sepsis.

O le puipuiga patino o le maʻisuka e leai se tino e leʻi atiaʻe. O faʻamatalaga faʻamalosi faʻamaonia e aofia ai fautuaga faʻavae mo ulugalii ma se iloiloga o le mafai ona maua se pepe ma se maʻi faʻapitoa. I le maualuga o le lamatiaga o le NSD i le tamaititi e leʻi fanau mai, e mafai ona faia le amniocentesis ma sosoo ai ma le faʻataʻitaʻiga.

O le a le maʻisuka fou

O le faʻalavelaveina o lenei maʻi ogaoga i tamaiti i lalo ifo o le tasi tausaga le matutua e 1 le mataupu mo le 200,000 tamaiti, ae o le maʻi e lauiloa mo lona tulaga ogaoga ma le lamatiaga o le olaga. E le gata i lea, i tamaiti laiti, ma le faʻalauteleina o le kulukose o le toto, o le maʻisuka leʻo e maua ai se ala faigata ma e mafai mulimuli ane faʻaosofia ai se faʻaitiitia le tumau o le faʻaaliga poʻo lona toilalo atoa, faʻaleagaina o le tino ma le mafaufau-faʻalagona lagona o le pepe, fatuga o fatugaʻo, lecephalopathy ma le epilepsy.

E lua ituaiga o togafitiga i pepe:

  • feoai solo (taʻavale) - i le 50% o mataupu, o faʻamaʻi o le maʻisuka e leai se taimi e leiloa ao le i oʻo i le 12 vaiaso o le matua, ma e le manaomia e tamaiti le togafitiga faaopoopo,
  • faiga masani, lea e masani ona liua i le ituaiga o le maʻisuka.

Ae e taua le manatuaina e tusa lava pe foliga mai o le maualuga o le maʻisuka i le aʻoga poʻo le talavou, faʻapea foi pe a uma le 20 tausaga, ae maise lava i le avega mamafa, o le faʻaalia i mea faʻavevesi i siama pancreatic (viruses, poisonings, "harmful" products , vailaʻau), popolega, faʻalavelave. Tausiga e tatau ona faia e mataʻituina ai suiga i le amio poʻo le tulaga o le tamaititi, aemaise lava tamaiti o loʻo lamatia.

Faailoga o togafitiga i pepe faatoa fananau mai

O faʻaʻailoga tutusa e tutusa uma lava, o lea e masani ona tuʻufaʻatasia.

O faʻapogai autu o:

  • oʻo mai le tuputupu aʻe o le intrauterine, lea e faʻaalia ai lava i lalo ifo o le mamafa o le tino,
  • le mautonu ma le le mautonu o le tamaitiiti,
  • faʻaitiitia le manaʻolaina poʻo le masani, ae le o le malosi o le pepe
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • gasegase, maitauina i luga o le vevela o le paʻu, vaivaiga lautele o le pepe, masi mucous membranes ma le loto momomo,
  • acidosis, o lona uiga, o se suiga i le paleni o le acid-base i le itu o le acids, e faigofie ona iloa e le manogi o le acetone mai le gutu,
  • o suʻega toto ma urine e maua ai le maualuga o le kulukose, ma o tino o le ketone e mafai ona i ai i le urine.

Faʻasolosolo pea, foliga uma o faailo e foliga mai e susulu, lea e mafai ai ona vave iloa. Faʻaaliga ile falemaʻi i le vaiaso muamua o le olaga o se pepe.

Togafitiga metotia

Talu ai o le faʻamaʻi e mafua mai i le vavaeeseina o le galuega o kenera, e le mafai ona faʻamalolo atoa. Mo tamaiti o loʻo faʻaauau pea ona togafitiga, o loʻo faʻamautuina le togafitiga o le insulin i le olaga atoa. I lenei tulaga, o le fua o le hormone i aso taitasi e tusa ma le 3-4 iunite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tamaititi.

Faʻasolosolo pe leai, e le o faʻamalosia le inisalini. O faʻavae o togafitiga o fualaau ia e fesoasoani i le maualalo o le suka toto, e pei o le sulpi sulfate poʻo le glibenclamide, latou te faʻaalia le gaosiga o le insulin.

O le metotia e seti i tulaga taʻitasi eseese ma e masani ona fetuunai e le fomaʻi.

I se tulaga e le masani ai, o siama inisalini ua faatonuina, lea e faasolosolo malie ona faaitiitia ma faamutaina ile tolu tausaga. E tutusa foi le faaaogaina i fualaau faasaina, o le latou taofi e taofi i le 6-12 masina.

I le tutusa, o togafitiga ua faʻataʻitaʻiina e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o faʻamaoniga o le faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai i le masani ai o le tino. Faʻaauau pea le paleni o le acid-base ma le vai i le tino. O fualaau oona e aofia ai le potassium, sodium ma le calcium, o se vaifofo o le sodium chloride e mafai ona faatonuina. E i ai taimi e fautuaina ai le tele o enzymes.

O le faʻasolosolo mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi tele lava e faʻalagolago i ona foliga ma le taimi o le suʻesuʻega. O le mea lea, faʻatasi ai ma se faʻaauau pea, o le a faʻaaogaina e le tamaititi le inisalini i lona olaga atoa.

O le a faamauina o ia i le falemaʻi ma maua vailaau mo le leai o se totogi. Ae ui i lea, o le maʻi lava ia ei ai sona aafiaga i luga o le tino, ma faʻaleagaina lona tulaga lautele.O faʻafitauli e pei o le faʻaitiitia o le faʻaaliga, o le faʻamaloloina o manua ma le faʻalauteleina o le toe faʻaleleia mai manua o le a osofaia ai le pepe i lona olaga atoa.

Faʻatasi ma togafitiga le tumau, o le a faasolosolo malie ona mou ese atu faailoga ma ua taofi togafitiga. Ae o le tamaititi e tumau pea i lalo o le lesitala faifaipea ma e masani ona faia suʻega, o le mafuaʻaga lea e mafua ai le toe foʻi mai o le maʻi i le talavou pe ua matua. E leʻo mafai ona vaʻai le umi o le faʻamagaloga ma le mafai ona maua se fofo atoatoa.

E fautuaina le tagata maʻi ina ia mataʻituina ia togafitiga:

  • pipiʻi i se soifua maloloina lelei i le maualalo o laʻititi o meaʻai gaʻo ma gaʻo faigofie faigofie,
  • pipii atu i se olaga ola maloloina e masani ona fai ma gaioiga faaletino ma le leai o ni amio leaga,
  • aloese mai le mamafa
  • i le tulaga o isi faʻamaʻi, taumafai e faʻaumatia i latou i se taimi puupuu,
  • pulea le toto suka.

Ua manatu e mafai ona latou faaumiumi le vaitaimi o le faamagaloga ma ia tolopo le toe atiaʻe o le faamai i le umi e mafai ai.

E taua le iloa o le aʻafiaga o togafitiga i le tino o le pepe e malosi tele, ma o le saoasaoa o le togafitiga ua faʻamaonia, o le itiiti ifo o le a oʻo mai. I le tusa ma le 20 pasene o mataupu, o loʻo i ai se tuai ona atinaʻe.

O le mea lea, i le faaletonu o le neurology o tamaiti e matauina: o le tautala i le tautala ma le atinaʻeina o taavale, epilepsy, vaivaiga vaivai, faigata o aʻoaʻoga. O le faʻamalosia oi latou e faigata.

E mafai foi ona i ai aafiaga i luga o isi totoga: togafiti o fatugaʻo ma le toilalo o le ate, le mautonu mafaufau.

I le fesoʻotaʻiga ma uiga o le afuaga o le faʻamaʻi, o lona puipuiga e faigata ona faʻatulagaina. Muamua lava, e aofia ai le tausia o se olaga ola maloloina e matua uma aʻo leʻi fuafuaina se maʻitaga.

O lenei vaitau e tatau ona le itiiti ifo ma le ono masina. E mafai foi ona fesoasoani le talosaga i se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa ma togafitiga faʻale-tino, e taua tele pe a faʻapea o loʻo faʻaalia i totonu o le aiga ni maʻi faʻapitoa poʻo isi maʻi. O tagata faʻapitoa o le a fesoasoani e sauniuni mo le faʻatinoina o le gaioiga ma tuʻuina atu fautuaga talafeagai.

Vitio mai Dr. Komarovsky:

O se tulaga taua o le soifua maloloina o se tina i le taimi o le maitaga ma aloese mai le faʻafefe atu i mea leaga. I le masani ai, ua fautuaina tamaitai e aloese mai nofoaga e mafai ona aafia ai i latou i faʻamaʻi pipisi; mo faʻamaʻi i tina faʻamoemoe, o vailaʻau e faʻamaonia i se mea maualalo, e tele naʻo le taimi e faʻaogaina ai se fafine e sili atu nai lo le pepe.

O le mea moni, o mea le lelei e pei o le ava, tapaa, ma le mafaufau e tatau ona alofia i le taimi lenei. E le mafai ona vavalo le faʻaalia o se togafitiga, ae e moni e saogalemu mai ai.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le atinaʻeina o lenei maʻi i pepe faatoa fananau mai e masani ona faʻaosoosoina e se genetic predisposition ma e faʻasalalau mai matua

O le maʻisuka i pepe laiti na mafua ona o se suiga i le gene lea e nafa ma le masani ai o le gaioiga o suauu e gaosia ai le inisalini. O le mea lea, o le tausiga faapitoa e totogi i pepe mai se aiga e maua ai e le tasi matua le maʻisuka. Ae i le taimi lava e tasi, o le tupuga o lenei maʻi i pepe faatoa fananau ma pepe e masani lava ona fesootaʻi ma isi mafuaaga ma e manaʻomia foi ona lauiloa.

O nei aʻafiaga faʻalavelave e aofia ai mea leaga faʻalavelave lea e faʻalavelave ai i le faʻapipiʻiina ma le fesuiaiga o le pancreatic structures o le fetus ma faʻapogai ai le faʻaleagaina o le insulin secreting region.

E aofia ai:

  • siama (misela, chickenpox, cytomegalovirus, rubella, mumps, viruses Coxsackie),
  • ave vailaau (Streptozocin, Vacor, Diazoxide, Alloxanpentamidine, agonists β-adrenergic, α-interferon, Thiazides, antidepressants),
  • ulaula, tagofia o fualaau faasaina poʻo le ava malosi, aemaise lava i le uluaʻi tolu masina o le maʻitaga,
  • muamua ma le faʻasolosolo pea o le faʻaogaina o le tino o le pancreatic structures.

Afai ei ai se talafaasolopito o se tasi pe sili atu tulaga lamatia, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka o le pepe

E tatau i matua ona manatua o le atinaʻeina o le maʻisuka i pepe laiti e mafai ona faʻaalia e le gata i mea leaga i le taimi o le atinaʻeina o intrauterine, ae faʻapea foi i le fanau mai o le tamaititi.

O le maʻisuka i pepe e mafai ona mafua mai i:

  • ogaoga faʻamaʻi pipisi poʻo siama,
  • faʻaʻateleina le faʻaaogaina o vailaau e afaina ai le pancreas (vailaau faʻamaʻi, sulfa fualaau):
  • Faʻanoanoa: faʻalautele le tagi ma le faʻavaivaia o le faʻalavelave o le tino (leo leotetele, moli moli) e mafua ai le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi i tamaiti o loʻo lamatia,
  • le lelei le fafagaina: vave le puleaina o gaʻo, meaʻai falai, falala i lalo ifo o le 3 tausaga le matua, susu, susu atoa ma le maualuga o meaʻai.

O afea e masalomia ai le maʻi suka?

E masani lava, o vailaʻau faʻapitoa i pepe faatoa fananau mai e maua mai i le maualuga o le toto i totonu o lenei ma le faigata o suʻesuʻega taimi faʻamaʻi o le maʻi.

Faailoga o le maʻisuka i pepe:

  • le lava le maua o le mamafa ma le manaʻo lelei ma le tele o fafagaina, e taua le maitauina o le tamaititi e manaʻomia pea le fafaga,
  • popole pea ma le agamalū e aunoa ma ni mafuaaga manino o le le fiafia,
  • se tele o urine i le aso (sili atu i le 2 lita),
  • faʻasolosolo pea le faʻamaʻi o le mailei, faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le paʻu i totonu o le pitonuu ma le itumalo, e faigata ona togafitia,
  • faʻamaʻi faifaipea o faʻamaʻi,
  • i se isi taimi, ua avea le pepe ma le le fiafia ma ua leai se fiafia i le lalolagi o loo siomia ai o ia,
  • vevela paʻu, o le faʻaitiitia o lona tauvaga, o se fagu tele,
  • o le urine e avea ma mea laititi ma tuu ai ni mea papaʻe i luga o nipekini.

O se tasi o faailoga o lenei togafitiga faʻapitoa o le fia inu pea lava pea. O le pepe e faʻamaualuga ma faatoafilemu pe a uma ona inu mo sina taimi puupuu.

Faʻateleina le faʻatupulaia o le toto toto i le suka, o faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti i lalo ifo o le tasi tausaga le matutua - faʻaleagaina le vomiting (mo le leai o se mafuaaga), manava manava, nofosala faʻamalosi poʻo le faʻasalaga, leai se mafaufau. I lenei tulaga, vave ile falemaʻi ile tamaititi i le falemaʻi, faʻamalamalamaina ole suʻesuʻega ma togafitiga faʻanatinati e talafeagai.

I le maʻisuka, o pepe e oo atu i le tasi le tausaga ua i ai ni gasegase o le tino ma le maʻisuka e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. O togafitiga o lenei faʻamaʻi i le pepe e faalagolago i le fomaʻi o le maʻi: maʻisuka leʻo mai le neonatal tumau poʻo se faʻaauau pea o le maʻi.

Ina ia faʻamaonia le saʻo togafitiga mo lenei togafitiga, e tatau ona fuafua le fomaʻi o le faʻamaʻi i pepe faatoa fananau mai

O le maʻi suka o se faʻafitauli ogaoga ma faʻalavelave lea e manaʻomia ai le vave iloa ma togafitiga vave i soo se matua. O le atinaʻeina o le ituaiga o le maʻisuka i tamaiti laiti e manaʻomia ai le siakiina pea o le tulaga o le pepe ma le mataala pea o matua ma tagata tomai faapitoa.

Afai e mafai, e tatau ona puipuia le tamaitiiti mai aafiaga o tulaga le lelei ma se talaaga le lelei o aiga. O tamaiti e maua i le amataga o le maʻisuka e tatau ona maua le maualuga o le gauai ma le faʻaeteete ma le faʻaleniina o toleniga e pulea ai le tulaga o le la tama.

Faʻatasi ai ma meaʻai lelei, togafitiga ma le olaga, e mafai ona e puipuia le atinaʻeina o le maʻisuka poʻo le mautinoa o se soifuaga atoa mo se pepe o loʻo maua i le maʻisuka, pe afai e togafitia lelei le maʻi.

Maʻisuka ma tulaga talitutusa i pepe faatoa fananau mai

O le faaletonu o le gaosiga o le gaʻo i le pepe faatoa fananau mai, faʻaalia mai i le hyperglycemia ma le glucosuria, e le masalomia e sili atu ona taatele nai lo le faʻamaonia. O le auʻiliʻiliga o faʻamaumauga lolomi ma a matou lava faʻamatalaga ua faʻamaonia ai o nei soliga tulafono e eseese uma i le amataga, e eseese i le vasega ma e eseese foʻi taunuʻuga.

O manatu ua faailoa mai e uiga i le i ai o le maʻisuka moni ma le faailoga o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai, lea o loo faamatalaina i le tele o punaoa i lalo o igoa "pseudo-diabetes of the newborn," ma le "maʻisuka maʻi o le maʻisuka," "maʻisuka le tumau, ma isi.

Faatasi ai ma mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le siama o le maʻisuka o le maʻisuka, e tatau ona maitauina muamua mea uma na mafua ai le faaletonu o le gasegase o le gaʻo i lalo o tulaga o le ola maloloina o le system endocrine, ma o le mafuaʻaga lea e seasea ona vavalalata ma le masalomia e isi tulaga faʻaleaga.

I nisi tulaga, o le gaʻo o le gasegase o le carbohydrate ua na o se faʻamatalaga faapitoa o le faʻanofoina o le craniocerebral, togafitiga o fatugaʻo, faʻataʻotoga masani o le cytomegaly, maʻi lemoni o le pepe fou, ma le toxoplasmosis.

O lenei pepa o loʻo tuʻuina atu ai 4 faʻamatalaga o le le atoatoa o le gaʻo gaʻo i pepe faatoa fananau mai.

O le maʻisuka, o le maʻisuka maʻi e maua i le tulaga o le taupulepulega. Faʻalavelave faʻafuaseʻi: siaki staphylococcal (form septicemicemia), taimi pito i luga, laʻititi laʻasaga, staphylococcal enterocolitis, tikeri II malnutrition, anemia.

O le tagata gasegase na faatonuina le 2 vaega o inisua inisua, ona tolu lea o iunite ao lei fafagaina. I le taimi lava e tasi, na togafitia ai sepsis ma enterocolitis. Na faasolosolo lava, toe foi mai le glycemia i le masani, o le suka i le urine ua le toe iloa. Mulimuli ane, na tofia le tamaititi i le ICC o 6 iunite i le aso i le 9 i le taeao.

O le matauina o le tagata maʻi mo se vaiaso na faʻamaonia ai le le lava o togafitiga, ma na faʻatuʻi atu o ia i le fale i lenei tui o le inisalini. I le masina o le nofo ai i le falemaʻi, o le mamafa o le tino na faʻatupulaia e le 1000 g, na amata le malosi o le tamaititi, gase ma le paʻu o le paʻu ua mou, stool ma le urination faʻasolosolo lelei. O le tulaga pe a uma le faʻamalolo e tumau pea le faamalieina. Fafagaina o susu, talia le togafitiga faʻatulagaina.

O se vaega toʻaitiiti o tamaiti e maua i le maʻisuka maʻi ua lauiloa i isi galuega. I le avea ai o se tasi o mafuaʻaga o le tui o le prenatal i ia ituaiga o gasegase, ua fautuaina ai se faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini i totonu o le toto o le fetus. O le faiga fitu lea na atiae i se tamaititi e manatu ia i tatou o se faʻalavelave o le maʻisuka.

O le tagata gasegase na faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasaʻo, 4 vaega o inisalini tioata na tui i totonu o le vela, ona tutusa lea o le aofaiga i lalo o le paʻu. O le sodium ascorbate, cocarboxylase, ma le plasma o le toto sa tui malosi. Ina ua mavae le 2 itula, na pa'ū le maualuga o le kulukose toto i le 28.9 mmol / L, pHmet 7.115, pH 7.044 BE -16.5 mmol / L. Na faʻaauau le togafitiga, e ui i lea, e le mafai ona aveese le maʻi mai se tulaga ogaoga.

Faʻafitauli faʻapitoa o le faʻasalasia o le pancreas, o le eleele, o le dysplasia, o le valve angiomatosis. Faʻalavelave: purulent bronchitis, popo o le vaeluagalaʻau ma le paina vailavai (Staphylococcus aureus vaʻavaʻa mai le mama), foci o le emphysema ma le atelectasis, catarrhal enterocolitis, gase diaper, thrush, gaʻo susu, dystrophic granular myocardial, dystrophic carbohydrate.

I lenei faʻamatalaga, o le mafuaʻaga o le maʻisuka o le popolasia pancreatic hypoplasia ma le leai o se inisalini. Seʻi oʻo i le 1 1/2 masina, na ola aʻe le teineititi i le soifua maloloina. O se faʻalavelave matuia i le tulaga na tupu i le fesootaʻi atu i lona fesiitaiga i le fafagaina faʻailoga i tulaga o le SARS. Na maua e le tamaititi se coma hyperglycemic, lea e le mafai ona maua i tulaga muamua, ma ua amata ona tuai le togafitiga pathogenetic.

E mafai ona manatu e ui lava ina maua e le teine ​​susu le susu, o lana metabolism i lalo o tuutuuga o le taumafa sili ona lelei o le gaʻo na maua mai e le insulin i le tina. O le fua faatapulaa o le hormone i le susu o susu e foliga mai e leai sona taua tele, talu ai o siama o le pepe faatoa fanau mai e toeitiiti atoa le 6 taimi na maua ai le insulin-sensitive receptors ma maua ai le malosi e sili atu le mautu atoatoa o le inisalini, o lenei gafatia e 24.3% i pepe faatoa fananau mai ma 4.7% i tagata matutua.

  • amioga le lava o le pepe,
  • o le tupuga o faʻamaoniga e faʻaalia ai le faʻalalauina (lagona fia inu),
  • i le i ai o se manaoga masani, e le maua e le tamaititi le mamafa,
  • o le faanatinati o le pepe faatoa fanau mai e pipii ma lalagaina i luga o lavalava po o sepekini (le mea e taʻua o "sarch stains"),
  • o le i ai o le faʻavave o le diaper and all kinds of inflammatory processes on the skin,
  • o le atinaʻeina o le mumū i totonu o le itutino (i tama i luga o le vaʻaiga, ma teineiti - faʻavalea).

Ata faʻaleleia

O se faailoga muamua o le maʻisuka i tamaiti o le polyuria, lea o loʻo vaaia i tamaiti laiti e pei o suʻe, ma polydipsia. O le maea pe a uma le vevela e oʻo ina faigata, e peisea'ī o le maʻa. E tele le tele o le urine (3-6 lita i le aso), o lona mamafa e maualuga (luga ifo o le 1020), o le urine e aofia ai le suka ma, i le tele o tulaga, acetone.

Faailoga o le kososis ma le faateleina o le acidosis o se faateleina i le loloto o le manava, o le faateleina o le fatu, ma le faaitiitia o le toto.

E tusa ai ma le faʻavasegaga nei, o se aganuʻu le faʻamaonia o vasega o lamatiaga fuainumera pe afai o le toto toto e le sili atu i tulaga masani, o le toleniga o le toleniga o le galactose e le faʻaalia ai mea le talafeagai i le i ai o le agavaʻa e le lelei mo le maʻisuka (tino mamafa o le tino i le fanau mai, o le talafaasolopito o le gaosiga o gaʻo) ma le atinaʻeina o le oona.

I tamaiti e iai faʻatoʻaga, o le faʻaleleia o le physiological i le vaitau o le tuputupu aʻe ma le pala, aemaise lava suiga i le neuroendocrine, e mafai ona avea ma mea e fesoasoani ai i le faʻamaoniga o le faʻaleagaina o mea e le masani ai ma le faʻaaogaina i le gasegase o le maʻisuka.

I le suʻesuʻeina o le faapalepale o le kulukose e faʻaaogaina ai le tulaga o le faapalepale kullusese ma le metotia a le Stub - Traugott, e mafai ona iloa ituaiga ituaiga o glycemic curve (hyperinsulinemic, tuai, hypoinsulinemic, prediabetic ma le maʻisuka), e atagia ai le faasologa ma le loloto o le le mafai ona faapalepale i gaʻo maʻi faʻamaʻi.

O le maualuga maualuga o le faʻaʻailoa o le maʻisuka i tamaiti e masani ona mamafa (maʻisuka, oona) e manaʻomia le tausiga faʻapitoa mo lenei vaega o tamaiti.

I le uluaʻi taimi o le maʻisuka, o le maualuga o le anapogi o le toto suka ma le faʻasolosolo i aso taitasi i tamaiti e masani ona faateleina, o le mea lea, mo le siama, o le suega o le toleniga o le glucose (glucose load of 1.75 g / kg) e mafai lava pe a uma ona faʻamalamalamaina nei uluai faʻamatalaga.

Ole togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e faigata ile faaaogaina ole inisalini ma togafitiga, e le gata i le togafitia ole maʻi maualalo, ae ia mautinoa foi le lelei ole atinae ole tino. Meaʻai e tatau ona tausisia tulaga maualuga o le tausaga. E le aofia ai ipu mama.

O loʻo manaʻomia le suka mo le gaʻo i le taimi lenei ona o meaʻai gaʻo o loʻo iai i le susu, fualaau aina ma fualaʻau. E faigofie lava ona faʻamapulaʻaina i taimi ole taimi o totogi le faʻavaveina o suālaʻau tioata, suti ma gaʻo,

I le i ai o le ogaoga o le ketosis ma le acetonuria, o le puleaina o gaʻo e tatau ona matua faʻamapulaʻaina, aʻo tausisia pea le masani poʻo le faʻateleina foi o le taumafa o gaʻo. O le kalu falaoa e leai se gaʻo, gaʻo, gaʻo meaʻai e gaosia i le gaʻo ua faʻamatalaina. A o laʻitiiti, aua nei faʻaaoga vailaʻau faʻamaʻi faʻamalosi (sulfonylureas ma biguanides).

I lenei tulaga, e tatau ona amanaʻia le faʻalauteleina o le lagona o le tino o le tama i le inisalini. Injections e faia i se vaitaimi o le 8 itula, faʻaauau le faʻamaonia o le glucosuric: faʻateleina le fualaau lea e sili atu ai le sili ona maualuga o le suka i le urine, ma faʻaitiitia ai faʻagata e mafua ai le paʻu maualuga i glucosuria.

E le tatau ona faʻaaogaina le tui ile inisalini i mataupu o masalomia o le maʻisuka. Ina ia puipuia le lipodystrophy, e tatau ona suia ia nofoaga o inisalini tui. Pe a totogi le maʻisuka, o le togafitiga faʻalauiloa e faʻaalia, faʻaaogaina le taʻavale, faasee i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma matua. E faasaina le auai i taaloga. Togafitiga o le maʻisuka ma le hypoglycemic coma (tagai i le Coma).

Puipuiga

Faʻamau i le vaʻaia o tamaiti mai aiga o loʻo i ai tagata gasegase. Vaʻavaʻai taimi taʻitasi i le suka i totonu o le toto ma le urine, faʻatapulaʻa le faʻaogaina o laʻau suamalie. I lalo o le vaavaaiga o le aveina ma tamaiti na fananau mai ma le mamafa o le tino (sili atu i le 4 kilokalama). I tamaiti ei ai faʻamaufaʻailoga o vailaʻau muamua mai le faʻalavelave lamatia, o pupuni glycemic e lua ni uta o loʻo suʻesuʻeina.

  • E le fiafia le tamaititi ma e masani lava e le maua le mamafa.
  • O le tamaititi e masani ona tele ma tele naua.
  • O le fesuiaiga o le paleni o le acid-base o le tino agai i le gasegase o le alo, po o le acidosis, lea e faaalia ai lava i le le atoatoa o le manava, o le cardiovascular system and the smell of apples from the mouth.
  • Le manavaina o le tino o le tamaititi, lea e mafai ona masalomia o le paʻu paʻu, paʻu mucous mugo, vaivaiga, faʻavavevave le manava ma palpitations.
  • I suʻesuʻega toto - o se faʻaopoopoga o le kulukose e oo atu i le 9 mmol / l aʻo le i fafagaina, ma le 11 mmol / l - mulimuli ane, o le i ai o tino o le ketone.
  • I suʻesuʻega o le urine - o le i ai o le suka, ma, e seasea ona maua, tino o le ketone.
  1. O se pepe e leʻi leva ona fanau e mafai ona i ai se paʻu laititi.
  2. Pancreas ua aafia i faʻamaʻi pipisi e fasiotia ai le tui insulin.
  3. Sa i ai se faʻaaogaina o fualaau oona i le taimi o le maitaga.
  • Faʻasusu, faʻaauau faifai pea (atofaina 3-6 lita o le urine i le aso),
  • A maeʻa le mago, faʻamalosi le pepe ma le ie, e peisea'ī o le pala,
  • Smell o le acetone mai le gutu
  • I lalo ifo
  • Le fefe, moe, moe,
  • Faitiitia le toto maualuga, faateleina le fatu, faateleina le manava manava,
  • O le fiainu lava
  • Faasee vave, e le mafai ona mafai.
  • O le atuatuvale, faʻamalaina.
  • Taʻitaʻiina o fualaau i le taimi o le maʻitaga, e pei o vailaʻau faʻasaina,
  • O le i ai o pathoces o le atinaʻeina o le pancreas poʻo le faʻaleagaina o siama beta-cell,
  • Pancreatic underdevelopment faʻamuamua,
  • Tamaiti mai tina e maua i le maʻisuka ua afaina.

Faiga Faʻapitoa

O le maʻisuka o le Neonatal e mafua mai i se suiga i se gene e aafia ai le gaosiga o le inisalini. O lona uiga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (suka) i le tino ua maualuga tele. O le vaega autu o le maʻisuka e leai se maʻi o le faʻamaʻi o le maʻisuka i lalo ifo o le ono tausaga, ma o le auala lenei e matua ese ai mai le maʻisuka ituaiga 1, lea e le aafia ai tagata ei lalo ifo o le ono tausaga.

E tusa ma le 20 pasene o tagata e maua i le maʻisuka faatoa fananau mai o loʻo i ai nisi taimi e faʻatuai ai (e pei o vaivaiga maso, faigata o aʻoaʻoga) ma epilepsy. O le maʻisuka o le Neonatal o se faʻamaʻi faʻapitoa, mo se faataitaiga, i Peretania o loʻo i lalo ifo o le 100 tagata ua maua i le maʻisuka leʻo.

E lua ituaiga o maʻisuka e leai se taimi - e le tumau (le tumau, le tumau) ma tumau (tumau, tumau). E pei ona taʻu mai i le igoa, o le maʻisuka lē tumau i pepe faatoa fananau mai e le tumau e faavavau ma e masani lava ona alu ese aʻo lei oʻo i le 12 masina. Ae o le maʻisuka o le neonatal, o se tulafono, toe foʻi mulimuli ane i le olaga, pei ona masani ai, i le talavou.

I le auala, ao pulea le maualuga ole kulukose o le toto, e mafai foi e le glibenclamide ona faaleleia atili faailoga o le tuai o atinae. E taua le iloa pe maua e lau tama le maʻisuka e leai se maʻi e faʻamautinoa ai o loʻo ia mauaina togafitiga talafeagai ma faufautua (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻagata le inisalini).

Ole suʻega ole gasegase ole suʻeina o le maʻisuka leona e taua tele le faia i le vave e mafai ai, aua o se suʻega mole fualaau e manaʻomia e faʻamaonia ai le siakiina ao le i mafaufauina soʻo se suiga i togafitiga Afai o lau tama ua maua i le maʻisuka ao le i atoa le 6 masina, Fesili atu i lau fomaʻi mo se suʻega o le maʻisuka.

Faʻaiʻuga

Ua afaina le faamai i ona faafitauli ma taunuuga. Afai e le amanaiaina pe le talafeagai lelei togafitiga, o faʻafitauli e pei o:

  1. Coma ma le pa'ū mataʻutia i le maualuga o le suka o le hypoglycemic.
  2. O le ketoacidosis o le maʻisuka o se suiga le pulea i fua o suka.
  3. Vaaiga vaaia, tauaso.
  4. Lag i le atinaʻe.
  5. Ischemia o le fatu.
  6. Togafiti faʻataʻavale i vae, maʻi o le maʻisuka.
  7. Faʻasalaga o Renal.
  8. Faʻalavelave faʻavae i le mafaufau.
  9. Lactic acidosis.

O suiga e ono tutupu e le fesootai i le maʻisuka, ae o se taunuuga o maʻi maua: o paʻu faʻamaʻi ma faʻamaʻi o le mucous membrane.

Tuua Lau Faamatalaga