Faʻasaʻo maualuga ma le maualuga maualuga: eseesega, uiga ma togafitiga

O le a le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga? E tutusa foliga nei, pe o iai se eseesega taua i le va oi latou? Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai.

Soʻo se taimi lona lua e nonofo ai i le paneta e maua mai i le maualuga o le toto, o lenei maʻi ua avea ma faʻamaʻi o le agavaʻa ona o le saoasaoa o le olaga, tafega o le gasegase, faʻalavelave faifai pea ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino. E iloa e tagata uma le tasi auala pe o le isi foi e uiga i le maualuga o le toto, ae o faʻamatalaga faʻapitoa e faʻaaoga sese e tagata, e mafua ai le fenumiai. E masani lava, e lua igoa e faʻaaogaina e faʻaalia ai le maualuga o le toto maualuga (toto) - maualuga maualuga ma le maualuga maualuga, ae e le tutusa le mea.

O le a le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga

O le siama, maualuga o le toto ma le maualuga o le toto maualuga e lua tulaga tutusa, ae o le tasi o ia tulaga e maualuga lona maualuga, e sili atu le matautia nai lo le isi. O le a le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga?

E talafeagai le vavaeeseina o le maualuga o le maualuga o le maualuga mai le aoga maualuga, talu ai e eseese le auala e togafitia ai - ma le maualuga o le maualuga, o le aveesea lea o faailoga, ma le maualuga maualuga o le toto maualuga, o le taua faasaga i le togafitiga autu.

O le maualuga o le maualuga, poʻo le maualuga, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o se tulaga o le faʻaauauina pea ma le faaumiumi o le faateleina o le toto. E le o se faʻamaʻi, ae naʻo se faʻaʻailoga, o se faailoga o se faʻamaʻi e mafai ona fuaina. O taimi uma lava e oso ai le toto i luga o le toto mo soʻo se mafuaʻaga, e tusa lava pe mafua mai i le faʻamalositino, o le maualuga o le maualuga o le toto, o lona uiga, toto maualuga.

O le maualuga o le maualuga, lea e maualuga foi le maualuga, o se faamaʻi lea o lona autu autu o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua taʻua i luga. O se faʻafitauli taua lea e mafai ona o mai faatasi ma ni faʻalavelave faigata mai totoga faʻatulagaina. O le maualuga o le maualuga e mafai ona taua, poʻo le mea muamua, o lona uiga, tulaʻi tutoʻatasi, leai se mafuaaga manino, ae le ona o le faʻaleagaina o totoga o loʻo taofiofia le mamafa (fatu, gaʻo). O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se taunuuga o le faaleagaina o totoga e iloa ai le maualuga o le toto.

E tusa ai ma lenei mea, i le tulaga o le maʻi, e tatau ona faʻaaogaina le maualuga o le toto maualuga, ma i le uiga o le faailoga, maualuga le maualuga. E tatau i tagata uma ona iloa atili e uiga i mafuaʻaga ma le masini o le atinaʻeina o lenei maʻi ina ia malamalama i le taamilosaga leaga o le pathogenesis o le toto maualuga.

Etiology ma pathogenesis

I le sili atu ma le 95% o mataupu o le maualuga o le toto maualuga, o lona mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le maualuga. E naʻo le 5% o mataupu faʻapitoa o le faʻaauau pea o le maualuga o le toto e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelave i le faʻaogaina o nisi masini e nafa ma le tausiga.

Talu ai o le maualuga o le toto maualuga o se faʻamaʻi faʻasolosolo, ma le faiga o lona tupuga e le o atoatoa ona tatala, o aʻafiaga o aʻafiaga ua faʻamaonia le faʻateleina o le aʻafiaga o lenei maʻi.

Soʻo se taimi lona lua e nonofo ai i le paneta e maua mai i le maualuga o le toto, o lenei maʻi ua avea ma faʻamaʻi o le agavaʻa ona o le saoasaoa o le olaga, tafega o le gasegase, faʻalavelave faifai pea ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino.

O suʻesuʻega faʻapitoa e faʻaalia ai o le mea pito i sili ona taua o se mea na mafua mai i le gafa - atonu o le maualuga o le maualuga o le totoga e mafua mai i le fesuiaiga o le namu mo le antiotensin, o le vopeconstrictor peptide o le tino o le tagata. O isi faʻafitauli aʻafia e aofia ai:

  • mamafa tele - o le gasegase e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i taimi e tele,
  • ulaula - faʻalavelave faifai pea o vaʻa toto i lalo o le aʻafiaga o le nicotine e mafua ai le faʻalavelaveina o le innervation o le puipui lapisi, ona o lea mea ua le mafai ai ona totogi atoatoa mo le malosi o le gaioiga fatu,
  • sili atu masima i le taumafataga - o le sodium chloride o se mea galue malosi e tumau ai le vai i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le fulafula o le moliumini (totonu o le membrane) o vaa, faʻaitiitiina o latou moli,
  • leai se faʻamalositino - o le le lava o le olaga ola e taʻitaʻia ai le vaivai o le musika, e faatatau foi i le fatu o le fatu, lea e le mafai ona lava le mamafa, ma ua vaivai le lapisi vascular ma ua le mafai ai ona fai konekarate. O le fatu e sili atu le toto nai lo le vascular system e mafai ona gauai,
  • tausaga - ma le matua, o le aofai o fusi o le collagen e gaosia i le tino e vave faʻaitiitia, ma o loʻo faʻaleleia fale, e aofia ai vaʻa toto, e faʻaogalua. E sili atu i le afa o tagata uma e silia i le 40 latou te iloa le faʻaosoosoina pea o le toto,
  • mafaufauga faalemafaufau-faʻalagona - faʻalavelave masani, o le saoasaoa o le olaga, le lava o le moe ma le faʻavevelaina o tulaga e oʻo atu ai i le tele o le tino, lea e aʻafia ai le fatu ma toto toto.

I le tulaga o le aioiology, o le toto maualuga e ese mai le maualuga o le toto maualuga i le na o le lua, e mafua mai i le le mautonu i isi totoga ma mamanu. O le tele o taimi, o le maualuga lea o le maualuga o le maualuga i le le atoatoa, lea e maua i le tele o togafiti - e masani lava o se mea leaga i le filtration, ma o le mea lea o le aveesea o le tele o vai mai le tino, lea e faateleina ai le toto ma le mamafa. O le gaioiga o le Renal e fatugaʻo fatuga foi e taua tele ai se vaega taua, lea e mafua ai se faʻalavelave matuia o faʻamaʻi e taʻitaʻia ai le gaosiga o le angiotensin II, le vasoconstrictor sili ona malolosi (ie, vasoconstrictor) o le tino.

Faatasi ai ma le matua, o le aofai o fusi o le collagen e gaosia i le tino e vave ona faaitiitia, ma o gaioiga e gaosia, e aofia ai toto toto, ua avea ma mea e pala. E sili atu ma le afa o tagata uma e silia i le 40 latou te iloa le faʻaosoosoina o le toto.

O le isi ituaiga o maualuga maualuga o le toto maualuga o le endocrine, lea e fesootaʻi ma le faʻasaʻolotoina o vasopressin e le pituitary gland. O lenei hormone foi e faʻapipiʻi ai toto toto, ma faʻateleina ai le toto toto. E talafeagai le vavaeeseina o le maualuga o le maualuga o le maualuga mai le aoga maualuga, talu ai e eseese le auala e togafitia ai - ma le maualuga o le maualuga, o le aveesea lea o faailoga, ma le maualuga maualuga o le toto maualuga, o le taua faasaga i le togafitiga autu.

Faʻavasegaina o le maualuga o le maualuga

O le isi eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e le o vavaeeseina ma e mafaufauina i le malamalama o le faateleina o le maualuga o le mamafa o le eletise hydrodynamic.

E lua ni vaega taua o le maualuga o le toto maualuga e tusa ai ma laasaga - o se tasi oi latou e faʻavae i faʻamatalaga faʻapitoa, ma le isi i luga o le faailo o le toto.

O a ni laʻasaga o loʻo aofia i totonu o le falemaʻi?

  1. O le mamafa e sili atu i le tulaga masani mo le tele o le aso, ae e leai se mea leaga e matauina i totonu o le tino o le tino (e taʻua foi o totoga faateia). O lenei laasaga e sili ona lelei mo togafitiga.
  2. O faailoga muamua o le faʻaleagaina i gaioiga faʻapitoa e mataʻituina: faʻaleagaina microscopic i vaʻa toto, faʻafefete i le parenchyma o totoga o mea totino, aemaise o gaʻo, ate, ma le faiʻai.
  3. O se tulaga matautia lea e matua afaina ai totoga faateia, o lo latou le atoatoa, e le mafai ona totogi e le tino le toto maualuga. O lenei laasaga e masani ona faʻalavelave i faʻalavelave faʻafuaseʻi - o le maualuga o le mamafa o le mamafa e silia ma le 200 mm Hg. Art. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai le faaleagaina o le microvasculature, retinopathy, angiopathy, edema o le lipine nerve optic ma isi pathoces.

O le le atoatoa o le soifuaga ola e mafua ai le vaivai o le musika, e faatatau foi i le fatu o le fatu, lea e le mafai ona lava le mamafa, ma ua vaivai le lapisi vascular ma ua le mafai ai ona fai konekarate.

E tusa ai ma le maualuga o le toto, o tulaga nei o le maʻi faʻaleagaina ua iloga:

    O le maualuga o le toto maualuga: SBP (toto o le toto) E masani ona suia le maualuga o le toto maualuga

O se suʻesuʻega faʻamatalaga o le suʻeina lea o le tupe. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, o vaa o le retina, suiga, mafiafia. Afai e maua e le fomaʻi foliga le faʻaogaina o le vaega o le masini, o le nick disks disk ep, poʻo isi faailoga o le retinopathy, e faʻamaonia le faʻamaonia. O isi faʻataʻitaʻiga faʻaogaina o le echocardiography mo le auiliiliga o gaioiga o le fatu ma suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe.

O le togafitiga e masani ona faʻaalia - o le tele o taimi latou te faʻaaogaina ai le ACE blockers (angiotensin le liua o le enzyme), diuretics, paconi channel blockers, beta-blockers.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

Le eseesega i le va o le toto maualuga ma le maualuga

E i ai faʻauiga e pei o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga. O eseesega i le va o mataupu e mafai ona vaaia i le faitauina o faʻamatalaga nei:

  • maualuga maualuga o le toto maualuga - maualuga maualuga o le toto i totonu o fua,
  • O le maualuga o le toto maualuga o se faamaʻi o le leioio o le aioio, lea e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le toto ma le faaletonu o le vateatea.

A maeʻa ona suʻeina faʻamatalaga o le "toto maualuga" ma le "maualuga maualuga", e mafai ona tatou faʻamaonia o le uluaʻi fuaitau e faatatau i se faʻamaoniga, ma le lona lua i se faʻamaʻi. Ae ui i lea, i le tele o tusi o aso nei ma mekasini ua tuʻuina atu i vailaau, o nei manatu e faʻaaogaina e tutusa lelei.

Mafuaaga o toto maualuga

O se tasi o mea taua e fesoasoani i le atinaʻeina o le maualuga o le sili atu pauna. I le mamafa tele, o le lamatiaga o le maualuga o le toto maualuga e faateleina i le 6 taimi. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, o tagata gaʻo ua faaleagaina le gaʻo gaʻo. O toto toto e fai si laʻititi. O se taunuuga, o le toto maualuga ua amata ona aluese mai le masani.

O tagata e fiafia i le autu "O le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le maualuga: o eseesega" e tatau foi ona iloa o le ola le lelei o le isi lea mafuaaga o le maʻi. I tagata e teena galuega faaletino, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e maua i le 2 taimi e sili atu nai lo i latou e malolosi tele. O tagata ulaula foi e faitio i le toto maualuga. Talu ai ona o se masaniga leaga, e tupu ai le vaʻa o vaa. E mafua ai le maualuga o le toto.

O le tulaga o loʻo faʻamaonia e le faaupuga "maualuga o le toto" ma le "maualuga maualuga" (o le eseesega i le va oi latou o loʻo taʻua i luga) e mafai ona mafua mai i le faʻamaoni. E mafai ona maua le maualuga o le maualuga o le toto maualuga pe afai o nisi o aiga (tina, tama, tinamatua, tamamatua) e mafatia i le maualuga o le toto, toto maualuga. E taua foi le maitauina o alii i lalo ifo o le 40 o tausaga e sili atu ona latou faitio i le tulaʻi i le toto. E mafua ona mafua mai i faʻafeusuaiga. I le gasologa o tausaga, o avanoa e atiaʻe ai le maualuga o le toto maualuga i alii ma tamaitai e tutusa.

Faailoga o le Maualuga

O le a le eseesega i le va o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le maualuga, o le a le eseesega i le va o nei faaupuga? O le toʻatele o tagata e maualuga le toto maualuga e fesiligia nei fesili. O le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga) e tautala pe a oʻo i le maualuga o le toto maualuga i le 140/90 mm Hg. Art. I le taimi lava e tasi, o le "prehypertension", o le maualuga o le maualuga o le maualuga, maualuga maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua iloga.

Faʻaalia o le maualuga o le toto

sosoʻo (pito i luga), i le mm RT. Art.

CategoryTogafitiga
diastolic (lalo), i le mm RT. Art.
Maualuga maualugasili atu ma le 180sili atu ma le 110
Toto maualugamai le 160, ae le sili atu i le 179mai le 100, ae le silia le 109
Ole maualuga ole maualugamai le 140 i le 159mai le 90 i le 99
"O le suphypertension" (laina ole toto maualuga)mai le 140 i le 159mai le 90 i le 95

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le manuia o tagata gasegase e mamafa. O tagata o loʻo i ai le maualuga o le toto maualuga (maualuga maualuga) latou te matauina nei uiga ia i latou lava:

  • ulu matua
  • tinisitus
  • vavao
  • lago i luma o ou mata
  • puupuu le manava
  • fatu fatu
  • lagona o le tiga i totonu o le loto.

I le laasaga muamua, lea e mafua ona o le maualuga o le mamafa, o faailoga o le maualuga o le maualuga, e pei o se tulafono, e le o aliali mai. I tulaga nei, o tulaga masalomia e tulaʻi mai e fesootaʻi ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, faʻaleagaina o totoga o le tino (faʻaleagaina o le gasegase o le tino, le fatu).

Faʻamatalaina o fuaitau: o le a le eseesega

O le maualuga o le maualuga o le igoa o le tagata i le taimi o le faateleina o le toto i luga o fua, ma, i le avea ai o se tulafono, e le o se tulaga le taua i lona tulaga maualuga. O le toto toto i lenei tulaga e maualuga lona maualuga ma tumau i lenei tulaga mo se taimi umi. Afai e iloa e le tonometa le tele o tulaga faatauaina (e sili atu i le 140/90), e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maualuga o le toto. O le vevesi o puipui lapoa i lenei taimi ua faateleina.

O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga o se mea moni o le faateleina o le mamafa, o se tulaga patino o se tagata i se taimi faapitoa i le taimi, o se tau taua, lea o loo atagia i luga o le fua o le tonometa.

O le maualuga o le maualuga o se faʻamaʻi lea e aafia ai le galuega a le tino atoa. E afua mai i le tele o leo o le tino atoa o le tino, e aofia ai le leo i puipui o toto toto. O le faʻamaʻi e faʻatasi ma le toeitiiti atoa le 100% o mataupu e ala i le faateleina o le tonometa, o lona uiga o le maualuga. O le faateleina o le mamafa e mafai ona tumau (i le 2nd ma le 3 vaega o le maualuga o le toto maualuga), po o le taimi puupuu, puupuu (o le taimi muamua o le maʻi).

I le amataga lava o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga, e mafai ona iai faʻamaoniga masani o le aʻafiaga, aʻo iai le manava o le tino maso ua i ai nei. O le tetee o puipui o le vaa e faateleina pe afai e vavalalata. Ae faʻatasi ai ma sina vaʻaia ma puupuu, e le mafai ona faateleina le maualuga o le mamafa. Aisea? Afai e leʻi faʻaleagaina ia vaa, e leai se faʻaopoopoga o le cholesterol i totonu ia i latou, e le faʻalavelaveina le toto toto, e aʻafia le tino i lenei tulaga e aunoa ma le faateleina o le mamafa.

Afai o le lumenia o le vaa e matua vaapiapi ma o le spasm o loo tumau pea mo se taimi umi, ae o suiga o le pathological ua uma ona otooto atu i totonu o vaa, o le tonometa o le a faaalia ai le tele o le masani.

Eseesega ma mea tutusa

O le eseesega tele i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga o le toto maualuga e pei ona taua i lalo: o le upu muamua e faatatau i le faaaliga, o se faailoga o le maʻi, le lona lua - o le maʻi lava ia. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le faʻalavelave faʻaleagaina i le tino, latou te faʻaauau pea ma faʻalavelave i le olaga atoa. O le faateleina o le toto maualuga e le na o le pau lea o le faailoga o le maʻi. O le maualuga ole maualuga ole maualuga ole tulaga ole taimi lea e ono faailoa ai le iai o maʻi tuga.

Maualuga maualuga ma mafuaaga

O le maualuga o le maualuga e mafai ona avea ma se faailoga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma isi faamaʻi.

O nisi taimi o le faʻateleina o le faʻateleina o aʻafiaga e masani lava ona le fesootaʻi ma le i ai o togafitiga i le tino. O le mea lea, o se tagata soifua maloloina i se setete o le faʻalauteleina o lagona lagona poʻo le faagasologa o toleniga taʻaloga e mafai ona oʻo i se osofaʻiga o le maualuga, ae o nei tulaga e tasi, ma o sea atinaʻe e mafai ona manatu e masani. A faʻagata le aʻafiaga o le faʻaosofia, e toe faʻafoisia le maualuga o le mamafa.

O le faateleina o le mamafa i se tagata soifua maloloina e mafai foi ona tupu ona o tulaga le lelei o fafo: vevela vevela, malulu, nofo ai i vaega alpine poʻo loloto i lalo o le vai. I lenei auala, e fetaui le tino i suiga o le siosiomaga, ma e masani foi ona masani.

Afai e fesoʻotaʻi le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga (maualuga) maualuga, o mafuaʻaga o lona tupuga e mafai ona faapenei:

  • Faʻalavelave tele o le faʻalavelave popole.
  • Faaleleia tino.
  • Ava malosi.
  • Fuʻa.
  • Laititi gaioiga faaletino.
  • Le lelei le taumafa.

Isi mafuaaga o le toto maualuga:

  • Faʻailoga o fatu.
  • Faʻaleagaina o le endocrin system.
  • Cardiovascular pathologies (atherosclerosis, anerysm, VVD, faaletonu fatu, ma isi)
  • Maʻi ma manuaga o le mafaufau.
  • Aumai ni vailaau faapitoa.
  • Faʻasolo mai le faʻamalolo.
  • Faʻatau.

A oʻo ina avea le maualuga o le toto maualuga o se faailoga tumau o le maʻi, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le lua (faʻamaʻi maualuga).

Maualuga maualuga ma mafuaʻaga o lona atinaʻe

O se mafuaʻaga vave o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e le o iloa. E naʻo se seti o mea e faʻaosofia ai e mafai ona fesoasoani (pe leai) i le faʻafuaseʻi o togafitiga, e faalagolago tele i uiga o le tino. O nei mea e tutusa lelei ma mafuaʻaga o le maualuga maualuga o loʻo lisi atu i luga.

Ae mo le maualuga maualuga o le maualuga, o mea uma lava e manino ma mafuaʻaga: o le a avea ma faʻamaʻi, e mafua ai ona atiaʻe le maualuga o le maualuga.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e mafua mai i le le atoatoa o le tino i le galuega o le cardiovascular system, lea e fesoasoani i le alualu i luma o le faamai.

  • O fuainumera o toto toto.
  • Faiga faʻamalosia ma faʻaauau i taimi uma.
  • Faʻaleagaina o le fausaga o puipui lapisi (suia o le muscle layer ma le faʻaogaina o le tino, mimitiina o puipui, le lelei o le gaoioi).
  • Suiga i le tulaga gafatia ma le tele o le toto.

Togafitiga auala

O le maualuga o le maualuga ole maualuga o le maualuga ole togafitiga ole togafitiga ole togafitiga.

O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole mafuaʻaga, o le mea lea o mataupu autu o togafitiga o le: tausisia o tulaga lelei o le mamafa, puipuia o faafitauli matautia, faamalosia ma le lagolagoina o le cardiovascular system, ma le faatulagaina o toto toto.

O togafitiga o le maualuga o le maualuga o le olaga atoa, e le mafai ona soloia fualaau faasaina i soo se tulaga.

E mafai ona e faʻaumatia le maualuga o le toto maualuga pe afai e mafai ona e maua le mafuaaga saʻo ma faʻaaogaina.

I soʻo se itu, e faʻafefe ai le faʻateleina o le mamafa lea eo faatasi ma le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le toto maualuga, o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina:

  1. Vailaau
  2. Soifuaga o le olaga.
  3. Faʻatonuga faʻapitoa.
  4. Faʻaaloalo i le taumafa.

Faʻailoga faʻamatalaga

O mea uma e lua, o le maualuga ma le maualuga o le maualuga, e le eseese i uiga o la latou faʻaaliga, talu ai o le uiga o nei mataupu uma e fesootaʻi ma le faateleina o le toto. O a latou masani masani nei:

  • Leʻa maʻi tigaina, e masani ona faʻatasi ma le taoto.
  • O le tafe o le toto i foliga, o lea la o le mumu o le paʻu.
  • Fufulu o mata ma vae.
  • Noise ma tatagi i taliga.
  • Lulu togi i luma o mata.
  • Faʻanoanoa o mata, faafitauli tau vaʻai.
  • Tesea

  • Faʻavave pe faʻalavelave faʻalavelave.
  • Faʻalavelave ma tingling i totonu o le pusa.
  • Faateleina le vevesi.
  • Umi le manava.

O faʻaaliga uma o uiga eseese e lua e mafai ona aoteleina i le tasi laulau.

O mafuaaga mo le faateleina o le toto toto

Muamua lava, sei o tatou mafaufau i mea o loʻo mafai pea ona faʻaosofia ai le faateleina o le mamafa. I le iloaina o lenei mea, e mafai ona taofia le faʻaalia o se tulaga faʻaleagaina e ala i le faia o ni faʻataʻitaʻiga vave. O le faateleina o le mamafa e mafai ona amata mo le tele o mafuaʻaga, ae o mea taua e sili ona taua e mafai ona iloagofie:

  • le lelei o le tino o le endocrine,
  • maualuga le cholesterol
  • se tupu malosi i le suka o le toto,
  • amio le taua
  • leaga masani
  • masima tele ma le faʻaaogaina o le suavai
  • mamafa tele
  • ave ni fualaau faapitoa
  • o le leai o se tulaga,
  • faafitauli i le faagaioia o le tino tutotonu o le tino.

O aafiaga faalogona, tulaga atuatuvale, faapea foi ma le tiga faaletino po o le mafaufau e fesoasoani foi i le faateleina o le toto. O se matafaioi taua e faia foi e ala i le talatala. Ina ia malamalama atili i le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le toto maualuga, sei o tatou vaavaai i foliga o le atinaʻeina o nei tulaga.

Vaega o le atinaʻeina o le maualuga o le toto

Ae e te leʻi malamalama i le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le toto maualuga, e tatau ona e malamalama pe o le a le tulaga o nei tulaga taʻitasi e fai ma sui. O le maualuga o le maualuga (AH) o le faateleina o le toto i luga o gaʻo, o lona faailoga o le 140/90 mm Hg. Art. ma sili atu i le taimi o le fuaina o le toto. O lona uiga, afai, pe a uma se fuataga e tasi, ona matauina lea o le faateleina o le mamafa, o lona uiga o le maualuga lenei o le maualuga. Ae afai e maitauina maualuga maualuga le tele o masina, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maualuga. E ui lava o le maualuga o le toto maualuga o le mafuaaga taatele lea o le maualuga o le maualuga, o tulaga nei e le mafai ona aafia ai le faʻaleagaina e ono mafai ai ona faʻaosoosoina le atinaʻeina o lenei mea matautia:

  • Vaʻaia-type VSD,
  • loto vaivai
  • tino inu,
  • lapisi atherosclerosis,
  • loto vaivai
  • faʻalavelave faʻapitoa
  • encephalopathy
  • gasegase gasegase
  • afaina o le faiai o le mafaufau, maʻi o le faiʻai,
  • nisi o faamaʻi o gaʻo, mama, ma le fatu,
  • o le leai o se tulaga o mea,
  • togafitiga o le vevela.

E le gata i lea, e mafai ona mataituina lenei mea taua i le taimi o le maitaga, i le moaopa, ona o le faʻalagona lagona. I nei tulaga uma, o se faailoga ma e manaʻomia le sailia o le mafuaaga moni.

Vaega o le atinaʻeina o le maualuga

O le maualuga o le maualuga o le maʻi cardiovascular o se natura masani, e faʻaalia e le tumau, faʻalauteleina le faʻaosoina o le mamafa. Ae i le taimi o lenei faʻamaʻi, e le na o le toto maualuga e tulai mai, ae o le leo lautele, aemaise le musika. O le lamatiaga o lenei tulaga faʻaleagaina e faapea, i vaega muamua o le atinaʻe e toetoe lava a leai se mea, e mafua ai ona le iloa e se tagata o loʻo i ai sona faʻamaʻi, ae masani ona maua i le taimi mulimuli o le atinaʻe faatasi ai ma faʻafitauli.

O faʻafitauli o le faʻamaʻi e mo le tele o vaega e talitutusa ma masani masani, ona o le tagata e le o faanatinati e faʻatalanoa se tagata poto faapitoa. O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i le ata o loʻo i lalo:

  • ulu, uluvaʻa,
  • Tachycardia
  • tinisitus
  • lago i luma o ou mata
  • soona inu tele
  • lanu mumu
  • puupuu le manava
  • fulafula
  • tiga i tua o le sternum,
  • lagona o le atuatuvale, le fiafia,
  • numera o tamatamailima
  • vaivaiga, masani malaise.

Ae o le faailoga pito sili ona taua o le togafitiga o faʻamaoniga mamafa e sili atu i le 140/90 ma faʻaauau pea ona uʻu mo se taimi umi. E fautuaina le fuaina o le mamafa i le fale e faʻaaoga ai le tonometa mo le 7-10 aso, ma afai o numera e sili atu i le masani, ona faʻafesoʻotaʻi lea o se fomaʻi mo se suʻega maeʻaeʻa ma faʻamaonia se togafitiga talafeagai. Afai e te le amata togafitiga vave, ole faʻalavelave e pei o le fatu poʻo le fatu fatu, stroke, faʻaleagaina le myocardial.

Eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga

I se tulaga masani, o le toto maualuga e tatau ona 120/80 mm Hg. Art. Ae afai o nisi mafuaʻaga ua i ai se faʻalautelega tele i se taimi umi, ona atagia lea i le tulaga masani ma faʻaalia ai le maualuga o le toto maualuga, o le faailoga autu lea o le maualuga o le toto maualuga. O lona uiga, e mafai ona tatou fai atu o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le maualuga o tulaga tutusa lea o loo i ai le faateleina o le toto. Ae peitai e eseese lava, ma o la latou eseesega tele o le maualuga o le maualuga o se faamaʻi tutoatasi, ma o le AH o se faailoga o le maualuga o le toto maualuga poʻo se isi maʻi e maua mai i le toto maualuga. O lea la, e mafai ona tatou iloa le eseesega i le va o nei:

  1. O le maualuga o le maualuga o se faʻamaʻi, ma o le maualuga o le maualuga o lona uiga lea, o nisi o faʻafitauli o le faʻamaʻi e le mafai ona faʻaalia.
  2. O le maualuga o le maualuga o le atiaʻe e mafua ona o le faateleina o le vascular tone, ma o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tupu mo mafuaaga eseese, ma le tele o tulaga faʻaleaga.
  3. O le maualuga o le maualuga e faailoa ai se faaletonu i le tino ma e manaʻomia togafitiga vave, ma o le maualuga o le toto e mafai ona tupu e oo lava i se tagata soifua maloloina ona o le atuatuvale, faaletino poo le mafaufau. AH e le manaʻomia togafitiga, ae tatau ona iloa se faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le toto maualuga (pe afai ei ai) ma togafitia.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga o le maualuga o le totoga o loʻo maitauina le faamuamua i tagata e silia ma le 40 tausaga o mafatia i faamaʻi cardiovascular. Ae i tausaga talu ai nei, o le tele o alii ma tamaitai talavou ua mafatia i le faateleina o le mamafa. Afai e te matauina faailoga o le faateleina o le toto, ma o le faailoga 140/90 mmHg e aliali mai i le tonometa. Art. pe sili atu foi, o lona uiga o le maualuga lenei. Ae o nisi taimi o lenei tulaga matautia e mafai ona nofo toʻatasi, o le mea lea, mo le saʻo atoatoa o le togafitiga, e tatau ona faʻaauau pea faʻamatalaga.

Afai o le maualuga maualuga o le toto maualuga e tumau mo le 10 minute pe sili atu foi, ma o se mea talitutusa faapena ua avea ma masani mo oe, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maualuga o le toto maualuga poʻo se isi faʻamaʻi e faʻatasi ma lenei faailoga. O togafitiga o soʻo se tulaga faʻaleagaina e faʻatasi ma le maualuga maualuga e tatau ona amata i le vave e mafai ai ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

Faʻafefea ona faʻamautuina le mamafa?

E i ai eseesega i le va o le toto maualuga ma le maualuga ma le togafitiga atonu foi e ese si ese. Ina ia aveesea le maualuga o le maualuga o le 1 poo le 2 tikeri, e le talafeagai le togafitia o fualaau faasaina. E masani lava, o le malosi e mafai ona faʻamautuina i le amataga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto e faʻaaoga ai se meaai faapitoa ma suiga o le olaga. I le tele o tulaga, e mafai ona e taulimaina le faateleina o le toto maualuga e ala i le tausisia o fautuaga nei:

  • leiloa le mamafa
  • faaitiitia le masima ma le aoga o meaʻai,
  • taofi le inu pia, ulaula,
  • taʻitaʻia se olaga ola malosi, auai i le faʻatinoga faaletino,
  • aloese mai tulaga atuatuvale, popolega.

Ina ia faʻaumatia faailoga o le faʻamaʻi i se tulaga maualuga, e le mafai e se tasi ona faia e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau e filifilia faapitoa e le fomaʻi. Ole maualuga maualuga ile maualuga e le manaʻomia togafitiga ma afai e mafua ona o le atuatuvale poʻo le faʻalavelave faaletino, ona manaʻomia lea ona e toʻa ma malolo. A maeʻa sina taimi, o le a toe foi atu le mamafa i le masani. Ae afai o le maualuga o le maualuga o se faailoga lea o nisi tulaga maʻi, ona togafitia lea o le togafitiga e fuafua lava i le togafitiga ma le maualuga o lona le amanaiaina, ina ua uma se suesuega faafomai.

O le a le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga?

O le maualuga o le maualuga, o le maualuga o le toto maualuga o se togafitiga lea e oso ai le toto i le toto (BP) mai lea taimi i lea taimi. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le tele o faʻamaoniga faapitoa ma le faʻalavelave faʻalavelave. O le maualuga o le maualuga o le totoʻa o se faʻamaoni tutoʻatasi, e masani ona masani ai.

O le maualuga o le toto maualuga o se tulaga foi e mafua mai i le faateleina o le toto maualuga. E foliga mai e leai se eseesega i isi faaupuga e ese mai le leo, ae e le o se mea moni lenei mea.

O le mea lea, ia fai mai o lenei mea e tasi ma e tutusa lava le mafai i le tulaga o se faʻalavelave maualuga. O le faʻalavelave lava ia e faʻaalia i le faʻatupulaia mausali o le mamafa (maualuga maualuga) ma i le taimi lava lea e mafua ona o le maualuga o le toto.

O se malamalamaaga auiliili o le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le maualuga o le maualuga o le a fesoasoani i le faagasologa o le atinaʻeina o nei tulaga.

O le maualuga ole maualuga ole maualuga o le maualuga o le maualuga

Vaega o le maualuga o le maualuga

O le faʻamaʻi, faʻatasi ai ma le vavae ese o le toto mai le masani i le itu pito i maualuga, o le maualuga maualuga. O le faʻamaʻi ua maua i tagata mamaʻi e sili atu i le 40-50 tausaga, talu ai ona o le fomaʻi ua atiaʻe i le tele o tausaga. E tolu laasaga o le maʻi - agamalu, agavaʻa ma ogaoga. I le laasaga muamua, o le mamafa e i totonu o le 140 i le 100, ma le oso i taimi masani o le 10 points. O le vaega lona lua o se mamafa i totonu o le 160 i le 120.

I le avea ai o se tulafono, o vaega muamua e lua o le maualuga o le toto maualuga e le togafitia i fualaau. O le tagata gasegase o loʻo faʻaalia se meaʻai, faʻatulagaina o le faiga o aso taʻitasi ma suʻesuʻega faʻapitoa e le tagata cardiologist. A o laʻitiiti, o faʻafitauli o le maualuga o le toto maualuga e masani ona mafua mai i faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi o tino i totonu. O le tolu o vaega o le faʻamaʻi o se faʻaopoopoga o le mamafa i luga atu o le 180 mmHg.

Isi faailoga o le maualuga o le maualuga:

  • faateleina masini vascular,
  • faateleina i le muso leo,
  • fatu faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • puupuu le manava.

E le gata i lea, o loʻo i ai le tele o faailoilo patino e faʻaalia ai le manuia o le maʻi ma le vave faʻapupulaina o le toto - tachycardia, tiga o le fatafata, osofaʻiga faʻafuaseʻi, ma le faʻamafanafana.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o loʻo aʻafia i le faʻaleagaina o le tino. O le faʻalauteleina o le faʻaosofia o le toto i le taimi e oʻo atu ai i faʻalogona o gaʻo, fatu, ma le faiʻai.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tau atu ai i suiga e le mafai ona suia i le tino o le tino

Mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga

O le maualuga o le maualuga o se faʻamaʻi lea o uiga patino e uiga lelei, ma e ono lamatia ai le gaioiga o le tino atoa i lona atoaga. E toetoe lava a le mafai ona aveesea le toto maualuga i le faavavau. I le tele o tulaga, o togafitiga e mafua mai i suiga o tausaga ma le teu o le cholesterol i puipui o toto toto (atherosclerosis). Ina ia faʻamaonia le soifua manuia o le tagata maʻi, faʻamalositisi, vailaau faʻamalositino, ma le kulupu kulupu e faʻaaogaina e faʻamalosia puipui o toto toto ma faʻaleleia o latou leo.

I aso nei, o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le le atoatoa o tagata i le 50 tausaga. Muamua lava, o lenei mea e mafua mai i le paʻu o le olaga i se aai faʻaonaponei. E le mafai ona faʻamalamalamaina le mafuaaga tonu e tupu ai le maʻi. O faʻataʻitaʻiga o le iuga lea o se tuufaatasiga o mea taua, e aofia ai:

  • popole
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • ulaula ma le ava malosi,
  • le lelei.

O le atuatuvale e afaina ai le ola maloloina o le tino atoa. O lenei tulaga o se tasi lea o mea e sili ona taua mo le atinaʻeina o le maualuga. E pei ona faaalia i fuainumera, o uiga masani o le maualuga o le maualuga o le ita, vevesi, ita, faateleina lagona. E oo lava i na tali e faaalia ai le solia o le tino popole ona o aafiaga matautia umi o le mafatiaga.

O le aʻafiaga o se tasi o mafuaʻaga autu o le maualuga o le maualuga.

Faatasi ai ma le atuatuvale, o le isi mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga o le leiloa lea o le gasegase lautele. I le faaopoopo atu i le matua o le natura, o le solia o le mafai o le puipui o toto toto ma le faaitiitia o le ola e mafua ona o le le lava o vitamini, le lelei o meaai paleni ma masani leaga.

O le mea e malie ai, e tusa ai ma fuainumera, o tagata nofoia o aai tele e sili atu ona maualuga le maualuga i le 4 taimi sili atu nai lo tagata i totonu o tamai taulaga ma nuu.

Toto maualuga

Aʻo faʻamatalaina faitioga a le tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga, e masani ona faʻaaoga e fomaʻi le fuaitau o le toto maualuga. I lenei tulaga, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona aofia ai i faailoga o le toto maualuga.

O le mea lea, o le toto maualuga ma le maualuga o le maualuga e le o le mea lava e tasi. O le maualuga o le maualuga o le maʻi, o le faʻamaonia saʻo, ma le maualuga o le toto maualuga o se tulaga poʻo se uiga.

E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e ese i le mafai ona avea ma se faailoga o isi maʻi. Faatasi ai ma faʻamaʻi faʻatasi ma le maualuga o le maualuga:

  • faʻalavelave faʻapitoa
  • fomaʻi oona,
  • loto vaivai
  • cerebrovascular accident,
  • encephalopathy.

O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona avea ma se faailoga e le gata o le maualuga o le toto maualuga, ae o isi foi faamai ma tulaga

O le maualuga o le maualuga e mafai ona tupu i le taimi o le maitaga ma pe a faia e fafine ni fomaʻi faʻamaʻi.I lenei tulaga, o loʻo matou talanoa e uiga i se faʻataʻitaʻiga e fesootaʻi ma isi faʻafitauli, ae le o se taunuuga o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

Faatasi ai ma le faateleina o le gaosiga o le hormone, o le toto maualuga e tulai mai. I lenei tulaga, tatou te talanoa foi e uiga i le maualuga o le toto maualuga, o se faailoga, ae le o le maualuga, e avea o se mea e iloa ai. O lenei mea e mafua mai i le mea moni o le faʻamaʻi autu, ma o le mea lea o le faʻamaoniga, i lenei tulaga o le hyperthyroidism, lea e aofia ai le solia o le vascular tone ona o le faateleina o le gaosia o hormones.

O le isi eseesega, o le maualuga o le maualuga i le talaaga o maʻi o gaioiga o le tino e le manaʻomia i taimi uma togafitiga, e na o se faʻataʻitaʻiga, ae le o se faʻamaʻi tutoʻatasi.

I le iloaina o le a le eseesega i le va o se faamaʻi ma se faailoga, e tatau ona e malamalama pe ae manaʻomia se fomaʻi mo togafitiga o le maualuga.

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ma le maualuga

O le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le maualuga, o se faamaʻi ma ona faailoga, e ese le togafitia.

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e aofia ai se suiga atoatoa i le olaga: tuuese o masani leaga, o le paleni o taumafa, fafaguina o le mafatiaga ma le faʻamautuina o tulafono o le aso. E le gata i lea, o le tagata maʻi ua faʻaalia le tele o vailaau faʻasaina lea e faʻasaʻoina ai le toto, faʻamalosia puipui o toto toto ma puipui ai aʻafiaga o loʻo taoto. O se tagata e maualuga lona maualuga e ola i se tulaga faifai pea o faafitauli. O faʻamaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi i nisi tulaga e mafai ona faʻamuta.

O le maualuga o le maualuga o le mamafa e togafitia e le tagata cardiologist. I le taimi lava e tasi, o le aveesea o le maʻi e le mafai ona faʻavavau. O togafitiga togafitiga e faʻatatau i le faʻasaʻoina o le toto ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o totoga i totonu.

O le maualuga maualuga, e pei o se faailoga, e masani ona le manaʻomia se togafitiga faapitoa. I le maualuga o le episodic, o le tagata gasegase o loʻo faʻaalia se tasi o fualaau o fualaau faasaina. O vailaʻau faʻasoifua maloloina e le o faia i se faʻaauau pea, e pei o le maualuga o le toto.

Faʻatasi ai ma le maualuga, o vailaʻau e naʻo le taimi e tatau ai;

I le tele o tulaga, e le o togafitia le toto maualuga. O le togafitiga o le faamaʻi autu, lea na avea o se uunaiga mo le faateleina o le mamafa, ua faaaogaina. Afai o le maualuga o le toto maualuga o se taunuuga o le le atoatoa, o le a togafitia e le nephrologist le faafitauli. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa i le talaaga o le hyperthyroidism, e tatau ona faia feutagaiga ma se endocrinologist. Ina ia faʻamaonia le gaosiga o hormones, o meaʻai ma togafitiga o fualaau oona e faʻaaogaina. O le maualuga o le toto maualuga i lenei mataupu e tuusaʻo lava pe a uma le faʻafouina o le endocrin system.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le maualuga?

O le faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le faʻaosofia o le toto i le taua o mea taua o se faʻalavelave maualuga. O le tulaga e lamatia ai le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial. I le avea ai o se tulafono, e iloa e tagata taʻusalaga uma pe faʻapefea ona tutoatasi le faʻalavelave ma aloese mai faʻalavelave matautia. O se tagata na muamua feagai ma le maualuga o lona totoga e manaʻomia lona valaʻau i se fomaʻi pe afai o lona tulaga e faʻaleagaina ona o le faateleina o le toto.

O le umi faaumiumi o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tau atu ai i le le atoatoa o le galuega. O le maualuga o le mamafa e masani lava ona o faatasi ma le toilalo i le matua. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i maʻi o le faiʻai, e fesootaʻi atu i faʻafitauli pipisi, ma i se auala le lelei e mafai ona taʻitaʻia ai i le stroke.

E ui i le le mafai ona fofo atoatoa mo le maualuga o le toto maualuga, ae vave amata togafitiga o fualaau faasaina o le a fesoasoani e aloese mai taunuuga le lelei ma ia puipuia le gafatia o le gasegase e faigaluega mo se taimi umi. E taua le aua le taumafai e togafitia oe lava, ae ia e talitonu i se tagata cardiologist agavaa.

Faʻatau togafitiga

O le sini o togafitiga o le faaitiitia o le lamatiaga o le atiaeina o faafitauli i le cardiovascular. Ina ia taunuʻu, e tatau ona faia togafitiga faʻatasi ai ma vailaau faʻamalosi faʻasalalau (e le o vasega) e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi. E tusa ai ma togafitiga, e tatau ona e iloa e iai vaifofo eseese. Ua vaevaeina i vaega nei:

  • togafitiga ("Hydrochlorothiazide", "Furosemide"),
  • β-adenoblockers ("Propranolol", "Betaxolol"),
  • paʻu o le calcium (Verapamil, Amlodipine),
  • angiotensin liliu mai inhibitors enzyme, ACE (Captopril, Quinapril),
  • angiotensin II receptors blockers ("Losartan", "Irbesartan"), ma isi.

Ole fualaau faasaina e ono mafai ona faatonuina e le fomaʻi pe a uma ona ia amanaʻia faʻasagaga o loʻo i ai, o le iai o faʻamaʻi pipisi, o le tulaga o le ate, fatugaʻo ma isi totoga i totonu. Monotherapy fesoasoani i le 1/3 tagata mamaʻi. O tagata o loʻo totoe o loʻo manaʻomia le faʻasologaina o vailaʻau. O lenei togafitiga ua taua o le tuufaatasiga.

Auala e le o togafitiga

O tagata maʻi e fiafia i le autu "O le maualuga o le maualuga ma le toto maualuga: eseesega, o le a le eseesega", e taua le manatua o togafitiga e le faatapulaaina i le faaaogaina o fualaau faasaina. Ua fautuaina e tagata faapitoa togafitiga e leai ni fualaau mo tagata mamaʻi. Muamua, ia gauai atu i le mamafa o lou tino. Afai ei ai nisi pauna, ona e manaʻomia lea:

  • sui lau fua (faʻalautele le fuainumera o fualaau faisua ma fualaʻau, faʻatapulaʻa le taumafaina o meaola manu, faaopoopo iʻa ma iʻa i le lisi),
  • faateleina le gaioiga faaletino (aau, faimalaga savali, uila vilivae mo 30-40 minute 3 po o le 4 taimi i le vaiaso e mafai ona maua ai se aafiaga lelei).

O se tasi o metotia e le o fualaau faasaina o le ulaula ulaula. O le faʻaaogaina o se masaniga leaga, e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona gasegase gasegase o le fatu (stroke, heartbrows). E fautuaina foi e lafoaia oloa tau ava.

O togafitiga e leai ni fualaau faasaina e aofia ai le faatapulaaina o masima. O suʻesuʻega muamua na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le toto maualuga ona o lenei fua. Mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le tapulaa o le masima mai le 10 i le 5 g i le aso, o le toto o le toto e faʻaitiitia ile 4-6 mm RT. Art.

Taumafa faafomaʻi

Tagata e maualuga le maualuga o le toto maualuga (o le eseesega mai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le faʻamaʻi, faʻamaonia) o loʻo faʻaalia se meaʻai taumafa. O mea taumafa e maua i meaʻai (pateta, legumes, nati, moa, fualaau mamago) e fesoasoani i le aveeseina o le vai mai le tino. E le gata i lea, latou te puipuia le faaletonu o le potassium, lea e tupu ona o le faʻaogaina o nisi o vailaʻau.

O se faʻataʻitaʻiga o le lisi lenei mo tagata mamaʻi gasegase:

  • taeao o le taeao - lauti, moa moa, kuka kuka kuka, oatamal ua kuka i le susu,
  • 'aiga o le aoauli -' apu tao ma le suka,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fualaau aina, koko koko, meaʻai aano, fualaau aina suamalie,
  • aoauli o le aoauli - o se teuteuga ua saunia i luga o le faavae o sulu o le rose,
  • taumafataga - kuka pateta, iʻa fagota, cheese cheese dessert, tea,
  • ao le i alu i le moega - o se vai inu susu.

Fofo faʻapitoa mo le maʻi

I le tulaga o loʻo faʻamaonia e le faaupuga "hypertension" ma le "hypertension" (o tagata atamamai faʻaonapo nei e le iloa le eseesega i le va), o togafitiga faʻalapotopotoga e mafai ona fesoasoani. E tele suʻega e iloa:

  1. E mafai ona faaititia le toto o le toto i le sua o le suka ma le meli. Ina ia saunia le vailaʻau, ave le ipu e 1 ma le mea muamua. E manaʻomia le meli i le aofaʻi tutusa. O mea uma e lua o loʻo faʻafefiloi i se pusa. O le oloa maeʻa na faia ao leʻi 'aʻai mo 2-3 tbsp. punetipi faatolu i le aso.
  2. O le toto o le toto e toe foʻi mai i se mea e masani ai ma se moli lemoni. Meli i le aofaiga o le 1 tbsp. sipuni ua faʻasese i totonu o se ipu vai inu. Somi le sua mai le afa o lemoni ma faaopoopo i le sauniuniga. Inu le inu i se manava gaogao mo le vaiaso. A maeʻa se togafitiga, latou te faia se masina malolo.
  3. Faatasi ai ma le maualuga, e aoga tele le inu o le viburnum infusion. Ina ia saunia, ave 10 g o fualaau aina ma faatumu i le ipu e tasi o le vai vevela. O le pusa o loʻo i ai le oloa e ufiufi i se tapuni ma faʻaauau pea le vai vai mo le kuata o le itula. Ona faʻamago ai lea o vailaʻau, faʻamaʻaina ma faamama le vai mafanafana ina ia 200 ml le volume. Ave le faʻasalasaga faʻatolu i le aso mo le 1/3 ipu.

Taunuuga pe afai e le togafitia

O tagata e fiafia i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona iloa o se tulaga e maua i le toto maualuga e matautia. E masani ona taʻitaʻia ai le paʻu. O le solia lea o le gaioiga o le cerebral, o nisi taimi e mafua ai le oti. Faʻatasi ai ma le paʻu, ua i ai i tagata le ogaoga o le ulu. I nisi o tulaga, e tuʻuina atu i le naʻo ma le vomiting. E maua foi e tagata mamaʻi le atuatuvale, le pisa ma le le mautonu i le ulu, tautalagia le tautala, o le gasegase o le tino ma le leai o se malamalama e tupu.

O le isi aʻafiaga matautia o le maualuga o le toto maualuga o le faʻaleagaina o le myocardial. I lenei tulaga, o le siama o le muscle middle layer o le fatu e atiina ae ona o le le lava o le toto. O le faailoga autu o le faʻaleagaina o le myocardial o le tiga i tua o le sternum. O nisi taimi e gasegase e le gasegase le manava, tale. E masani lava na o le pau lava le faailoga o le pueina faafuasei cardiac.

Taofiaga

Ina ia aua nei feagai ma le maualuga ma ona taunuuga matautia, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei:

  • taumafai e aua nei oʻo i tulaga faigata,
  • puipuia le atiina ae o le oona,
  • masani ona faʻaaogaina le siama o le toto maualuga e fua ai le toto,
  • sili atu ona savali i le ea fou,
  • Aua le ulaula pe faʻaaogaina le ava malosi
  • Taumamafa i meaai faʻapitoa ia e gata i le masima.
  • faʻamaonia lau faiga o galuega ma malolo.

I le faaiuga, e tatau ona e iloa o le maualuga o le maualuga o se maʻi taatele. E aafia ai le tusa ma le 30% o le faitau aofaʻi o tagata matutua. I tagata matutua, o le tulaga e ono iai se maʻi e maualuga atu. Afai e iai ni masalosaloga masalo, talanoa i se fomai o le a faia se faʻamaonia saʻo. O le a faʻamatalaina e le faifeʻau le eseesega i le va o le maualuga o le toto ma le toto maualuga. Afai e talafeagai, o le a ia faatonuina togafitiga talafeagai.

Faʻamatalaga autu

Ina ia iloa e uiga i mea faigata o lenei lomiga, e tatau ona e maua sina mea itiiti ole manatu o le faiga o faagasologa e tutupu i le tino o le tagata. O vaʻa maloloina e lelei tele, aua e leai ni a latou tupe teu i foliga o cholesterol. O le mea lea, e leai se manaʻoga maualuga maualuga e faʻamautinoa le masani ai o le toto. O le tino e aunoa ma le faateleina o le toto maualuga e mafai ona taulimaina le faateleina o le leo, ma o le toto maualuga e tumau i tulaga masani.

Pe a tulai mai se faaletonu i totonu o le tino, o le faailoga muamua lea e taʻu mai ai le leaga o le faateleina o le pastolic pressure and systolic pressure. O lenei faailoga e tuʻuina atu ai i tagata tomai faapitoa mafuaʻaga e faʻamasinoina ai e iai le maualuga o le toto maualuga o le tagata poʻo le maualuga.

O le taimi lenei o le ki, aua o le suʻesuʻega ua na o le pau lea o le upu - maualuga le maualuga:

  1. I lenei tulaga, o le maualuga o le maualuga o le totoga ua faailoa mai ai le sili atu o le mamafa o fua o le mamafa o le 140/90. E le gata i lea, o sea tulaga atonu e le mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻateleina o le mamafa i le ogatotonu. E i ai ituaiga o le maualuga e pei o le pulmonary, o le tino poʻo le fatu. O nei manatu e taʻu mai ai suiga i le mamafa i nei totoga.
  2. O le suʻesuʻeina o le "maualuga maualuga" e faia e le fomaʻi pe a oʻo mai le maualuga o le maualuga o le toto o le maʻi ma le tino faateleina o musika o totoga uma.

O le eseesega tele lea i le va o nei faʻamaʻi. O le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faaosofia ai se mafuaʻaga e pei o le faateleina o le mamafa i totonu o totoga totogo, ae le naʻo le togafitia o le fatu.

O le fuaitau o le maualuga o le toto maualuga e faasino i se tulaga e mafua mai i le faateleina o le toto maualuga. O le maualuga o le maualuga o le faamaʻi tutoʻatasi, e le mafai ona maitauina le maualuga o le toto maualuga.

Lelei e iloa! Pe tusa ma le 95% o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu i le maualuga o le toto maualuga ma na o le 5% (i le amataga o le faamai) ma le mamafa masani.

Eseesega taua

E le o se mea faʻafuaseʻi le faʻalogoina e fomaʻi o tagata gasegase ma o latou aiga e uiga i le taumafai e faʻatalanoa, ona e naʻo tagata tomai faapitoa e mafai ona matauina le eseesega o le siama.

O le le saʻo ma le le mafai ona iloa le va o nei maʻi e lua, e mafua ai ona le malamalama i uiga o togafitiga.

E ui i le mea moni o le tele o lomiga faafomaʻi e faʻaogaina uma ia faaupuga e lua o upu tutusa mo le tasi ma le isi, e tatau lava ona e aʻoaʻo ia iloa le eseesega. E manaʻomia lenei mea mo le faasaʻoga saʻo o togafitiga faʻafomaʻi.

O lea la, tatou te faʻamaonia ai mea autu:

  1. O le maualuga o le maualuga o lona uiga o se tulaga faifaipea o le maualuga o le tafe toto i totonu o le moega pito i tua, lea e ono mafua ai ona eseese mea.
  2. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le malosi o le tumutumu o le systole ma le diastole, o loo agai atu i le tulaga o le faateleina o le muscle lautele.

E tusa ai ma le aioiology, lea e masani lava o le faavae o le tupuga o le maualuga o le toto, ma e matua aafia ai lava lona atinaʻe, o tagata atamamai e le vavaeeseina le matafaioi o le mafaufau o le mafaufau. E masani lava, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e mafua ai ona o gaioiga i totonu o le tino.

Taua! O le mafai ona faateleina le toto maualuga e le na o le maualuga o le toto, ae faapena foi i le tele o isi pathoces.

Eseesega o mafuaʻaga

Ina ia malamalama i le eseesega i le va o le tasi togafitiga mai le isi, e tatau ona e suesue i mafuaaga o foliga vaaia.

O oso i le toto maualuga e mafai ona avea o se taunuuga o aʻafiaga i fafo ma fafo. I le ogatotonu o le seneturi talu ai, na taʻua e fomaʻi le maualuga o le maualuga o aʻafiaga e aʻafia ai i le psychosomatic mafuaaga. E i ai le tele o mea e fesoasoani i le alualu i luma o le faagasologa.

Faatasi ai ma faaosoosoga o mafuaʻaga nei:

  1. O faʻafitauli o le endocrine, faʻapea foʻi ma suiga o le hormonal e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻateleina o le maualuga o le toto.
  2. O le mamafa o le tuufaatasiga ma le maualalo o le tino o le tagata o se tasi o mafuaʻaga sili ona taatele o le maualuga.
  3. Afai o le a masani ona tupu le fomaʻi lautele i le talaaga o le hypercholesterolemia, ona mafai foi lea ona faatupuina le maualuga o le toto maualuga e ala i le taumafaina tele o meaai mama, meaai vevela ma gaʻo e se tagata.
  4. E taua le manatuaina o le maualuga o le toto maualuga e masani lava o le taunuuga o le gasegase o le tagata.
  5. O le toto e afaina ai le toto toto. Afai ei ai se uiga e faateleina ai o latou tulaga faatauaina, o le a mafai ona atiaʻe se maʻi o le maʻisuka, lea e mafua foi i le faateleina o le toto.
  6. O aʻafiaga ma faʻafitauli faʻalagona e mafai foi ona faaosofia ai se faʻalavelave faʻaleaga.
  7. O se aafiaga tele i luga o le toto o le toto e afaina i le le mautonu o le atuatuvale, faamai o le toto e avea ma totoga, fomaʻi vascular.

Se mea manaia! O mafuaʻaga uma lava e mafai ona atiaʻe ai le maualuga o le gasegase maualuga e leʻi malamalama atoatoa. O le mea lea, o le matafaioi o se vaega faʻavae e mafai ona taʻalo soʻo, e tusa lava pe itiiti le faʻaogaina o galuega a totoga ma tino.

Faiga Masani

I le taimi nei, e le faigata i fomaʻi ona faʻamalamalama po o fea faʻamaʻi o latou feagai. I lenei tulaga, o fesoasoani faʻapitoa e fesoasoani i suʻega faʻasolosolo taimi faʻataʻitaʻi ma ituaiga fou o suʻesuʻega.

Ina ia maua le maualuga o le maualuga o le toto i vailaʻau, o le a faʻaaogaina ai le tele o fuataga, lea e aofia ai ituaiga o suʻega nei:

  1. electrocardiogram o le loto,
  2. faʻamatalaga ultrasound diagnostics o fatugaʻo,
  3. siaki masani o le toto maualuga,
  4. suʻega faʻataʻitaʻi o le mimi ma le toto,
  5. ituaiga o meaola o suesuega o le toto suesue,
  6. se suega toto e fuafua ai le maualuga o le homone.

I le tulaga o le maualuga o le toto maualuga, i le faaopoopo atu i le ECG ma le siakiina pea o le toto, o tagata tomai faapitoa latou te tuuina atu se numera o suega faaopoopo e faamautu ai le siakiina:

  1. fagu-ray,
  2. fuafuaina o le maualuga o le toto: glucose, cholesterol ma le calcium:
  3. o siama e siakiina mo polotini, suga, phosphates, uric acid.

Togafitiga auala

O togafitiga togafitiga ua faatonuina e tusa ai ma taunuuga o le siama. I le avea ai o se tulafono, i tulaga uma e lua, o togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina, e aofia ai vailaau faʻasaina ma togafitiga e leai ni fualaau o togafitiga.

E i ai foi vaega taua e ao ona nofouta i:

  1. Ina ia fetuutuunai le tulaga o le maʻi, e filifilia e le fomaʻi fualaau e le gata i le faʻamautuina o le mamafa, ae faʻapea foi i le faʻamavaeina o le mafuaaga autu o togafitiga.
  2. O le faʻalavelave faʻalavelave e masani ona aofia ai i totonu o le lisi o fuataga fesoasoani: faasaʻo le mamafa o le tino, faʻafouina o le afi, malologa malo, tau faasaga i vaisu.

I le tele o auala, o le togafitiga o le faasologa ma ona mataupu e faalagolago i luga o le tulaga o le togafitiga.

  1. E masani lava, i le taimi muamua o le maualuga o le toto, o loʻo tuʻuina atu ai iʻa, ua tuʻuina atu ia i latou se taumafataga e fetaui lelei i le siama, ma o fautuaga aoga e tuʻuina atu i luga o se olaga talafeagai.
  2. I le sili atu ona ogaoga o le le mautonu, pe a maua le maualuga o fuainumera pe a fuaina le toto, o le a faʻatautaia le togafitiga: togafitiga, mea faʻapitoa o le calcium, ma poloka poloka e tatau ona aofia ai i le polokalame. O le filifilia o fualaau faasaina ma vailaʻau e faia e se fomaʻi o loʻo vaʻaia se tagata maʻi faapitoa.

Taua! E taua tele, e tusa lava po o le a le mea na tupu, e amata togafitiga togafitiga ile taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le puipuia o faigata ogaoga.

Se mea manaia! Faatasi ai ma le maualuga o le toto ma le toto maualuga, soo se ituaiga lava o vailaʻau e le taliaina. E naʻo se fomaʻi agavaa e iai le poto masani galue e agavaa e iloilo le tulaga o le maʻi ma faʻamautinoa le talafeagai togafitiga.

Symptomatology

I le tele lava o tulaga, o le faʻagasolo i le faateleina o le toto maualuga ua matauina i tagata pe a mavae le 45 tausaga. Ae maise lava i le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga, o tamaitai ia o loʻo i le taimi o le meli. O le mea e leaga ai, e le faʻapipiʻiina e se tagata i taimi uma le taua o faailoilo na tuʻuina mai e le tino i foliga o se tulaga faʻaleagaina o le maʻi. O taunuuga o le le mautonu e masani lava o se faʻalavelave maualuga - o se oso malosi i le toto maualuga. Ae o se faagasologa faifai malie e mafai ona tele tausaga.

I le taimi e iloa ai le faʻamaʻi ma faia ni auala e faʻaaogaina ai ona mafuaʻaga, o le a fesoasoani i le iloiloga saʻo o uiga nei o le maualuga o le toto maualuga:

  1. mumu o le paʻu o foliga,
  2. tinisitus
  3. lagona o le loto i luga o mata,
  4. ogaoga malosi, e masani lava ona foliga mai i le tagata maʻi o le tiga e foliga mai e punitia ai lona ulu ma se seevae e le o vaaia, e salalau i le muaulu, malumalu, lepe,
  5. pe a uma le moe, fulafula o laumata ma foliga,
  6. gasegase e faitio i le tilivaina o "lago" i luma o latou mata.

Talu ai o le maualuga o le maualuga i le tele o tulaga e ogatasi ma le maualuga o le maualuga, o ona faailoga e ogatasi ma faailoga o loʻo i luga.

Lelei e iloa! O le maualuga o le toto maualuga e avea ma faailoga autu i le tasi ma le isi mataupu. O luga o lea mea e mafai ai e le au atamamai ona faʻamasino le mafai gafatia o le suʻeina lelei o le suʻega.

Taua! Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le toto maualuga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻavaeina o faʻalavelave ogaoga i le faʻaogaina o le tino cardio system. O lenei mea leaga e aʻafia ai vaʻa laiti e le mafai ona teteʻe atu i le mamafa ma ua faʻaleagaina. E le gata i lea, o le iloa o lagona lelei, faʻaaliga ma le faʻalogo atonu o le a faʻaitiitia, e oʻo ai i le tutuli.

Faʻasologa autu

I le suesueina o mea taua, ua mafai nei ona fuafua saʻo le eseesega o uiga i le va o le maualuga o le toto ma le toto maualuga. Mo le manino, o loʻo faʻaalia uma i le laulau:

O le maualuga o le tino o le tino ma le soifua maloloina E mafai ona maua i le mamafa tele o le tino poo lagona. O se faʻafitauli faʻaleaga lea e faʻamaonia ai le maʻi o se tagata. O le manaʻomia mo togafitiga E le togafitia faʻapitoa, aua e le o le mafuaaga o le maʻi.

O le maualuga o le maualuga e mafai ona tupu i tagata maloloina atoatoa, ae i soo se tulaga e na o se faailoga, e atagia i le tonometa. Ae o lenei faailoga e tatau ona avea o se faailoilo ua i ai se faaletonu i totonu o le tino ma ei ai se tulaga lamatia o le faatupuina o le toto maualuga.

Faʻamaumauga o le Faʻaosoina o Togafitiga

O puipuiga uma lava e faʻaititia i le faʻatinoina o fua faʻatatau e faʻamautuina ai galuega a le fatu ma vaʻa toto, ma, o le mea lea, i le faʻasaoina o faʻamaʻi toto. E tatau ona maitauina o se vaega atoa lenei o fuataga e mafai ona iloagofie ai manatu autu:

  1. O se paleni paleni taumafa, faʻamalo atoa mea o meaʻai o manu.
  2. Tapulaʻa poʻo le teena atoatoa o le faʻaaogaina o le masima, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa ona o le faateleina o le voluma o le felafolafoai o le vai.
  3. O tagata e mafatia i le mea oona tele e tatau ona faʻatalanoaina lelei le faʻafitauli o le paʻu o le mamafa.
  4. E tatau ona matua taua tele i taaloga. E sili ona lelei le atiaeina o se polokalame faʻaleaʻoaʻoga faapitoa e faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa.
  5. O le lafoai atoa o le ava ma le ulaula o le a faateleina ai avanoa o se olaga umi e aunoa ma se maʻi.

Aʻo tuʻuina atu mea moni uma, e mafai ona faʻamaonia ma le mautinoa o le maualuga o le toto maualuga e ese mai le maualuga o le toto maualuga i le mea muamua i le mea lea o se faailoga o nisi o mea e le lelei i totonu o le tino. O se tulaga talitutusa e mafai ona mataituina i tagata soifua maloloina atoatoa.

O le maualuga o le maualuga o le tino o le tino lea e aafia ai le tino atoa. O le vave amata togafitiga poʻo se faʻamaʻi i se tulaga ua le amanaiaina e mafai ona tupu ai ni faigata matuia ma e oʻo lava i le oti. Ae o soʻo se filifiliga tau atinaʻe leaga e mafai ona vave faʻaitiitia pe afai e te puleaina lou toto ma mulimuli i fautuaga puipuia a tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga