Le masani o le suka toto i tamaiti: 5 faʻamatalaga mo le auiliiliga, mafuaaga mo le faateleina ma le faʻaitiitia i le kulukose toto

Glucose ua avea o se tasi o faailoga sili ona taua o le toto o tagata uma. A itiiti i le taʻitasi i le tausaga, e tatau ona e faia se auiliiliga mo le maualuga o le suka.

E mafai ona faia i luga o se falemai poʻo le fale, aua o lenei masini e taʻua o le glucometer e faʻaaoga.

Ma pe afai e le masani le faʻamaoniga, e tatau ona fuafua mafuaʻaga o le toto maualuga i le tamaititi ina ia vave ona faia. A maeʻa, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se faailoga lea o le soifua maloloina ma faiga faʻafesoʻotaʻi i le tino. E tatau i matua ona iloa le suka ma le faasaina i nisi o meaʻai e mafai ona amataina ai suiga faapena i le tino.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o lenei faailoga e faʻaitiitia pe faʻapupulaina, ona amata lea ona tupu i totonu o gaʻo mea e faʻaleagaina e faʻaosofia ai faʻamaʻi matautia, e aofia ai maʻi suka. E tele mafuaʻaga mo le faateleina o le suka o le toto i totonu o se tamaititi, o le autu o loʻo tuʻuina atu i lalo.

O mafuaʻaga autu o le maualuga o le suka

Afai a maeʻa suʻesuʻega na faʻaalia le faateleina o le toto o le toto i totonu o le tamaititi, o lona mafuaʻaga e ono ese lava.

O le mea sili ona leaga o na mea o se sauniuniga le saʻo mo le auʻiliʻili, mo se faataitaiga, na 'ai e le pepe se mea i le taeao ao leʻi faia le suʻega poʻo le afiafi e' ai le tele o lauulu.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga e tulaʻi mai ai le toto toto i totonu o tamaiti o le tino, lagona loloto, lea e tasi le aso poʻo le lua ao le i oʻo mai.

E le gata i lea, o le suka e tulaʻi mai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o glands e nafa ma le gaosia o hormones - o le pancreas, thyroid, gutu o le gland poʻo le pituitary gland. O nisi ituaiga o fualaau faasaina e mafai foi ona faateleina pe, i se isi itu, tuu i lalo le kulukose.

O le mafuaaga taatele o le maualuga maualuga o le suka i tamaiti o le oona, aemaise i le lona lua ma le tolu vaega. E ono iai pea mafuaʻaga maualuga mo le suka a le tamaititi, o loʻo taoto i le le lava o le vai poʻo le umi o le matelaina, ona o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai, faʻamaʻi faʻamaʻi, i le maeʻa ai o le chloroform, arsenic.

E taua le iloa o le faaitiitia o le suka, faapea foi ma lona siitaga, e matautia foi mo le pepe, aua o sea faailo e mafai ona oo atu ai i le faafuasei o le le malamalama ma e oo lava i se tulaga e seasea tupu e muta i se hypoglycemic coma.

Ina ia puipuia lenei, e tatau i mātua ona mataʻituina le setete o le tamaititi.

O le masani lava, o le toso malosi o le kulukose e amata i le mea moni o loʻo talosagaina e le pepe mo laʻau suamalie, ona faʻaalia ai lea o le faʻafuaseʻi, ae o le a vave ona vevela, ua paʻu ma paʻu. Fesoasoani Muamua i lenei tulaga o le pulea malosi lea o le kulukose. A maeʻa ona toe malamalama le tamaitiiti, e fautuaina e avatu ia te ia se fua suamalie, mo se faataitaiga, se pi, se pi po o se apu.

A maua e tamaiti le suka maualuga, o mafuaʻaga, faʻapea foʻi ma faailoilo, e mafai ona eseese, e faʻavae i tausaga. Faatasi ai ma le maualuga o fua faatatau, ua faia e le fomaʻi se filifiliga e uiga i le puipuia poo togafitiga. I le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, o tamaiti ia o matua poʻo le tasi o loʻo maua le maʻi. Afai e maʻi uma, ona oʻo lea i le 30% le avanoa e tuʻuina atu ai le siama i le pepe, afai o maʻi se matua, o lona uiga e faʻaititia le 10%. Pe a fanau mai masaga, a maeʻa le iloa o le maualuga o le suka i le tasi, i le lona lua o le a maualuga foi.

Faailoga ma faailoga

Ina ia iloa pe aisea e tulaʻi ai le suka toto i tamaiti, e tatau ona malamalama i mafuaaga o le maʻi ma ona uiga. A uma mea uma, afai e te vaʻai i se fomaʻi i le taimi nei, o le atiina ae o faʻamaʻi matautia e faigofie ona puipuia.

Afai o le maualuga o le kulukose o le toto i se tamaititi ua faateleina, o lona uiga o faailoga autu e ono:

  1. o le pepe e fia inu pea, e masani foi ona i ai lona faanatinati. O ia tulaga e faamatalaina i le mea moni e faapea, o le faateleina o le suka e faalavelaveina ai fatugaʻo, e le mafai ona vave gauai le kulūkose, o lea e tumau pea i le uila. O se maualuga maualuga e tosina ai le tele o le vai, o le mea lea o le faateleina o le vevela,
  2. paʻu mamafa mamafa. O lenei faagasologa e amata ona o le le lelei o le pancreas, lea ua faaleagaina e le siama. Ua le toe mafai e ia ona gaosia le insulin ina ia mafai e le tino ona masani ai le suka. O le iʻuga, o le pepe e leiloa le mamafa, o loʻo ia te ia le mativa leaga,
  3. vaega taua. O le mea moni, o matua o le maʻisuka e maua le avanoa e fananau mai ai tamaiti mamaʻi, ae o le tele lava o fanau e fananau maloloina. Talu ai ona o lenei faʻamatalaga, o nisi matua e puipuia a latou pepe mai le 'ai o meaʻai e tele, ae latou faia se mea sese tele. O le mea moni, o se taunuuga o ia ituaiga amioga, e le maua e tamaiti le tele o meaʻai ma vitamini, o lo latou faʻaleleia faaletino ma faalelagona ua faʻalavelaveina. O le mea lea, o le filifiliga sao o se malaga i le fomaʻi nai lo faʻasaina tumau. A uma, o mafuaʻaga mo le faateleina o le toto i totonu o se tamaititi e mafai ona faʻaalia ai e le gata o meaʻai poʻo mea faʻavae, ae o le atuatuvale foi, le atuatuvale.

Faailoga o le kulukose numera i tamaiti

Ole fua o le suka toto i tamaiti, e le pei o tagata matutua, e le taualoaina.

O fuainumera, i le averesi, e faapenei:

  • mai le 2.6 i le 4.4 mmol / l - tamaiti e oo i le tausaga,
  • mai le 3.2 i le 5 mmol / l - tamaiti aoga faataitai,
  • mai le 3.3 ma le sili atu nai lo le 5,5 mmol / l - tamaiti aʻoga ma le tupulaga i lalo ifo o le 17 o latou tausaga.
TausagaGlucose mmol / l
2 aso - 4.3 vaiaso2.8 — 4,4
4.3 vaiaso - 14 tausaga3.3 — 5.8
Mai le 14 tausaga4.1 — 5.9

Lisi o le kulukose i tamaiti, e faʻatatau i tausaga

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o fafine maʻitaga e mafai ona maua i totonu o le tusiga i luga o la tatou upega tafaʻilagi.

Taua! O le suka maualalo i se pepe faatoa fanau mai o le masani lea. E mafai ona paʻu i le 2.55 mmol / L.

Glucose faʻaititia le faiga

Maualalo le kulūkose maualuga nai lo tagata matutua o loʻo i ai mafuaʻaga masani.

Muamua, o le tamaititi o loʻo i ai se metabolism ma se tuputupu aʻe tele. Ma mo gaioiga o le "fale", o le kulukose e manaʻomia i ni aofaiga tetele. O lona faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o meaola o meaola o le tino. O le mea lea, o le kulūkose tumau e tumau pea i totonu o le toto - e alu uma i totonu o le tino.

Lona lua, o le toto e tafe i se tamaititi e amata ona galue tutoatasi. I totonu o le manava, o meaʻai uma ma elemene, e aofia ai le kulukose, na faʻaliliu atu i lona toto.

A maeʻa le fanau mai, e le tupu lenei mea, ona o faʻavaega o le liua ma le faʻavaeina o le kulukose e amata ona fai na oi latou lava, ae e le o atoatoa ona atiaʻe. E umi se taimi.

O le mafuaʻaga lena i le taimi o le taimi o le suiga o le tina failele i le toto o le tamaititi e mafai ona faʻaititia.

Taua! Faʻateleina le suka o le toto i totonu o se tamaititi o se taimi e mafaufau ai e uiga i le lamatia o le maʻisuka ma faia se suega o le toleniga o le kulukose.

Glucose toleni test

O le suʻesuʻega e faia pe a:

  • maualuga le suka pe a uma ona 'ai e silia ma le 8 mmol / l,
  • taumafa taumafa - sili atu i le 5.6 mmol / l.

O le aano o le suega o le ave lea o le tamaititi i luga o se manava gaogao (pe 8 itula pe a uma le taumafataga mulimuli), ona tuʻuina atu lea ia i latou e inu le itiiti ifo i le 80 kalama o le kulukose ua faʻamaʻapeʻa i le 250 ml (se ipu tioata) o le vai. Latou te faʻatali mo le 2 itula, ona toe fuaina lea o le suka o le toto.

Taua! Afai a maeʻa le 2 itula o le kulukose e le itiiti ifo ma le 8 mmol / l, e mafai ona tatou talanoa saogalemu e uiga i le faʻapalepale kulukosese. Afai o loʻo maualuga le suka i le maualuga ma e le pa'ū i lalo ifo o le 11 mmol / l - o le maʻisuka ua manino.

Glucose toleniga faʻataʻitaʻiga

O le kulūkose i le va o le 5.6 ma le 6 mmol / L o loʻo masalomia le tumau o le maʻisuka ma / poʻo le faʻaitiitia o le faʻapalepale o le kulukose.

E faʻapefea ona foai toto mo le kulukose i tamaiti?

  • O nofoaga na aumai ai mai le tamatamailima (80% o mataupu), mai le vein (i tamaiti matutua), mai le mulivae (i pepe fou).
  • O le auʻiliʻiliga faʻapitoa e faia i luga o se manava gaogao ina ia aua le faʻasese ia faailoilo.
  • Mo le faigofie ma le faigofie o le faʻaaogaina, e mafai ona faʻaaogaina se glucometer i le taimi muamua. Ae e taua le manatuaina e le suitulagaina ai se fuafuaga a le fale suesue atoa o le kulukose.

Toto toto mo le fuafuaina o le kulukose i se pepe

Mafuaaga mo le faateleina

O le mafuaaga muamua lava e tatau i se fomaʻi ona mafaufau i ai o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu i le vaitau o le tuputupu ae malosi o le tamaititi - mai le 3 i le 6 tausaga, faʻapea foi ma le 13 i le 15 tausaga.

O se tamaititi ua maua i le maʻisuka e faʻavae i luga o faʻamaumauga o loʻo taua i lalo:

  • anapogi glucose - sili atu i le 6.1 mmol / l,
  • glucose maualuga 2 itula i le maea ai ona faʻatauina i le siaki - sili atu i le 11 mmol / l,
  • le maualuga o glycosylated (faʻatasi ma le glucose) hemoglobin - mai le 6% pe sili atu.

Manatua 11 mmol / L o le mea lea e taua o le faitofa, o lona uiga. le faʻaogaina o le suka i totonu o le toto lea e "taofi ai" fatugaʻo e aunoa ma le aveesea mai le tino. Ma le isi, ona o le hyperglycemia ma le glycosylation o puipuiga, o le renal glomeruli e amata ona faaleagaina ma pasi le kulukose, e ui lava e le tatau ona masani.

Faʻaleagaina gaʻo i le maʻisuka

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

E mafai ona masalomia le faamai i faailoga nei:

  • fia inu pea. E le gata ina inu le tamaititi pe a vevela, ae pe a malulu foi. E masani ona ala i le ogatotonu o le po e inu ai,
  • faʻavave vave ma faʻamalosi urination. O le urine e mama, toetoe lava manino. O le tino o loʻo taumafai i auala uma e aveesea ai le kulukose, e aofia ai fatugaʻo. Glucose e faʻafefeteina i totonu o le vai, aua o le auala sili e faʻamalosi ai le faigofie,
  • vevela paʻu. Ona o le faateleina o le excretion o le vai, o le paʻu e le lava le susu. Aua ua leiloa lana tauvaga

Manatua O le a le mafai ona faʻaolaina le kulimi mai le paʻu paʻu i le maʻisuka pe afai e le faʻaumatia le aʻa.

  • paleni mamafa. Ona o le le lava o le inisalini, o le kulukose e le mafai ona gauai atoa. O le mea lea, o le le lava o meaai paleni ma mea vevela,
  • vaivaiga ma le vaivai. Talu ai ua le lelei le tau o le kulukose, o lona uiga e le lava le malosi mo gaioiga galue. I le vaivaiga foi e faaopoopoina ai le le mautonu o le moe.

Faʻatasi ma le maʻisuka, e fia inu le tamaitiiti i taimi uma.

Vaʻaia o faailoga o le kulukose - o le a le mea e tupu i lenei mea?

O se mea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi o le faʻaaloalo.

Taua! Afai o se tasi o aiga e maua i le maʻisuka po o matua ei ai le tele o meaʻai, e mafai ona fai mai ma le maualuga o le a mafatia le tamaititi i le faʻaitiitia o le glucose toleni ma le hyperglycemia taimi.

E tupu lena glucose, i se isi itu, e maualalo tele. O lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia. O nisi taimi e sili atu le matautia nai lo le hyperglycemia.

O le hypoglycemia e masani ona tupu i tulaga nei (faʻamaʻi):

  • fia 'ai ma faʻamaʻi leaga i le ū,
  • afaina o le ate (faʻamaʻi pipisi o le hepatitis, faamaʻi pipisi, ma isi),
  • insulinoma (o se mailei mai le eria o le motu o le pancreas).

Soo se suiga o le faailo o le kulukose mai le masani e manaomia vave ona feutagai ma se tagata tomai faapitoa ma se suʻesuʻega auiliili.

Matou te fautuaina e suʻesuʻe mea tutusa:

  1. 1. Hemostasis system: aisea e suʻeina ai le suʻe toto
  2. 2. E faʻapefea ona filifili se meaʻai e ala i le toto: o lo o matou paʻu faatasi
  3. 3. O le maualuga o basophi i tagata matutua ua faʻaititia: auala e togafitia ai le basophilia
  4. 4. Faʻapogai o se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le neutrophils i se suʻega toto i tamaiti?
  5. 5. O le a le mea e taʻu mai e maualuga maualuga o neutrophils ma e matautia?
  6. 6. Tulaga masani o mea e aofia ai neutrophils i le toto ma oa galuega latou te faia
  7. 7. O le a le uiga o le eosinophi maualuga i se suʻega toto i tagata matutua?

Fua o le kulukose o le toto i tamaiti ma mafuaaga o le le atoatoa

O faʻataʻitaʻiga uma o meaola i totonu o le tino e mafai ona faʻaauau pea i se siosiomaga faʻaauau i totonu, o lona uiga, faʻatasi ai ma faʻamautu faʻamautu o le vevela o le tino, toto maualuga o le osmotic, paleni o le acid-base, glucose ma isi. O le faʻasalaina o faʻasolosolo e afaina i le faʻalauiloaina o togafitiga faʻaleagaina seia oʻo i le faamutaina o le taua o le tino.

Le matafaioi o le kulukose i le tino

Glucose - o se faailoga o le gaʻo gaʻo i le tino

Glucose o le punavai autu o le malosi mo sela. Ole tele o faiga faʻafegalegaleaiga e aofia ai i le tausia o lona tulaga faifai pea.

E maua e le tino le kulukose mai meaʻai gaʻo. I totonu o le manava, o le enzymes liliu mai polysaccharides complexities i se monosaccharide - glucose faigofie.

O se taunuuga o le metabolism, o le adenosine triphosphoric acid e maua mai i le kulukose, lea e faʻaaogaina e siama e pei o le malosi. O se vaega o le kulukose e le liua i le malosi, ae ua gaosia i le glycogen ma ua teuina i totonu o maso ma le ate. Glycogen i le ate e aofia i le faatumauina o le maualuga o le kulukose toto.

Glycogen i totonu o muso o se punaoa malosi.

A aunoa ma le kulukose, o le mea lea, e aunoa ma le malosi, e le mafai ona i ai sela, ma i le taimi o le evolusione, faasao auala mo le gaosia o kulukose mai gaʻo ma pulu. O lenei taamilosaga e taua o le gluconeogenesis ma amata i le taimi o le anapogi.

O le faʻamautinoaina o le kulukose i se isi itu e afaina i:

  1. Fuainumera ma uiga agavaa o oloa na faʻaaogaina.
  2. O le gaosia o le pancreas e le anabolic hormone insulin.
  3. Faʻailoga o hormones contra-hormonal catabolic: glucagon, adrenaline, glucocorticoids.
  4. Le tikeri o le gaioiga ma le mafaufau.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka e mafai ona maua i le vitio:

O le ulufale atu i le tino ma meaʻai, glucose e faʻafefe i totonu o le inumaga ma totonu o le toto. ua tulaʻi lona toto.

I le tali atu i lenei mea, o le pancreas e faʻasaʻo le inisalini o le hormone, o se tasi o galuega sili ona taua, o le faateleina lea o le siama o le membrane, e fesoasoani ai i le kulukose e ulu atu i totonu o le masini.

E maua ai foi le kulukose i le ate, i le mea e fai ai le faʻasologa o le pusa o le glycogen.

Afai o loʻo i ai le tele o gaʻo i totonu o le tino, aemaise lava i le maualuga o le faʻasologa (glycemic index) o le saoasaoa lea e faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto), ma e le faʻaaluina e lenei tagata lenei malosi e faatino ai gaoioiga faʻaletino, o le gasegase o le mafaufau e suia ai le kulukose i le gaʻo.

Afai o le inisalini e nafa ma le faamautinoaina o le maualuga o le kulukose e le tulai mai i fafo atu o le masani, ona i ai lea o homone e puipuia ai le kulukose o le toto mai le pa'ū maualalo.

O nei kulukone (hormone pancreatic), cortisol, adrenaline, glucocorticoids (o gaosia i totonu o le eleele). Glucagon ma le adrenaline e galue tuusao i luga o le ate, aʻo le vaega o le glycogen e paʻu ma ulufale i totonu o le toto.

Glucocorticoids e fesoasoani i le faʻapipiʻi o le kulukose i le taamilosaga o le gluconeogenesis mai amino acids.

Faʻailoga

Toto o le kulūkose toto

O le fuafuaina o le kulūkose e faʻatinoina i le tele o auala:

  1. Suʻe toto toto.
  2. Suʻe toto.

Faatasi ai ma le faateleina pe faaitiitia o faailoilo mo le siakiina, o suesuega faaopoopo ua faia:

  • Glucose toleni test. E fuaina le kulukose anapogi ma 2 itula i le maeʻa ai o se vaifofo kesi.
  • Fuafuaga o le hemoglobin glycated. Faʻaalia le maualuga o le kulukose toto i luga o le 3 masina talu ai.
  • Glycemic profile. Fuafuaga o le kulukose 4 taimi i le aso.

O le tele o mea e aafia ai le kulūkose, o le mea lea, o tulafono mo le pasia o le auʻiliʻiliga e tatau ona matauina ina ia maua ai taunuʻuga mautinoa:

  1. O le auiliiliga e faia i luga o se manava leai. O le taumafataga mulimuli e leʻi muamua atu nai lo le 8-10 itula ao le i faia le taualumaga.
  2. I le taeao, ao leʻi faia le suʻega, aloese mai le fufuluina o ou nifo (atonu o le suka i le toothpaste).
  3. Ma le popole ma le fefe i le faʻataʻitaʻiga, faʻamautinoa le tamaititi.
  4. O le gaioiga o le mafaufau ma le mafaufau ma le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faʻasaʻolotoina o le adrenaline - o le hormones contra-hormonal lea e mafai ona faateleina ai le kulukose toto.

Ua ave le toto toto i lalo o tuutuuga.

O le togafitiga e faia e pei ona taua i lalo: o le paʻu e togafitia i se solosolo faʻamamaina ma se fofo faʻamaʻi pipisi, o se mea faʻapitoa e faʻaalu ai le silatila e faʻasolo le pito mulimuli o le limatusi lima.

O se mataua o le toto e tatau ona faʻaalia saʻo, e le mafai ona e togiina lou tamatamailima, ona o le vai faʻafefeteina e fefiloi ma le toto ma o le taunuuga o le auiliiliga o le a faʻalavelave.

O le toto toto e maua e ala i le puno o le vein vein. O le tausi maʻi o loʻo taitaia le taualumaga e tatau ona ofuina totigilima. I le togafitiga o le paʻu o le tulilima ma se vaifofo pipisi, o le toto manaʻomia o le toto e aoina ma se tui tui vevela. O le nofoaga o inisiua e faʻamautuina i se solo solo faʻatasi ma se vaifofo pipisi, o le lima ua punou i le tulilima seia maeʻa le toto.

Toto o le kulukose toto i tamaiti i le matua

Glucometer - o se masini mo le fuaina o le kulukose toto

I le tausaga muamua o le olaga, e 'ai tele e le tama le susu. O tamaiti laiti e masani ona 'ai - 2-3 itula uma - o le kulukose e masani ona tuʻuina i taimi uma e faʻamalosia ai manaʻoga o le tino, e leai se manaʻoga mo le faʻasologa o se aofaiga tele o glycogen.

O tamaiti aʻoga e iai se faʻalavelave i le hypoglycemia. O lo latou gasegase ua matua faateleina, pe a faatusatusa i tagata matutua, o le faiga o le faatonutonuina o le gaosiga o le gaosiolosi e le atoatoa, o se tamai masini o glycogen - o nei mea uma e mafua ai le tuuitiitia o le kulukose toto i tamaiti. I le 7 o tausaga, o tamaiti e tutusa lava le kulukose ma le matutua.

Fua o le kulūkose o le toto:

  • I pepe fou faatoa fananau mai - 1.7 - 2.8 mmol / l
  • Muamua: 1.1 - 2.5 mmol / L
  • E oʻo ile tausaga - 2.8 - 4.0 mmol / l
  • Mai le 2 i le 5 tausaga: 3.3 i le 5.0 mmol / L
  • E silia ma le 6 tausaga: 3.3 - 5.5 mmol / L

Mafuaaga o le toto maualuga o le kulukose i tamaiti

O le mea e masani ai, o le suega o le kulukose e faʻaalia mo le togafitia o le maʻisuka.

O mea e lua o le tino ma le faʻaleagaina e ono mafua ai le faateleina o le kulukose. O mafuaʻaga faʻapitoa e aofia ai:

  1. O le maʻi suka. E mafai e fanau ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le maʻisuka ituaiga 1 o le insulin-faalagolago, e afua ona o le le atoatoa o le inisalini e le pancreas. Tusa 2 le maʻisuka - e le o le insulin-e faalagolago, pe a maualuga le inisalini i le toto, ae o le tele o siaki e le mautonu i lana gaioiga - o le atinaʻeina o le inisalini e atiina ae.
  2. Faamai Endocrine. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi o le thyroid gland, pituitary, ma slander, o le faʻasalaga o hormones e aʻafia i le metabolism o gaʻo.
  3. Metabolic syndrome. Faatasi ai ma le gasegase gasegase, faatasi ai ma le tuufaatasiga o le inisalini ma le oona tele, o ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le gaʻo, o loʻo faʻalavelaveina.
  4. Faʻamataʻuga o togafitiga umi (glucocorticoids). I faʻamaʻi ogaoga ogaoga (autoimmune, allergic), o fualaau kullucocorticoid ua faʻataʻitaʻiina mo tamaiti. O se tasi o aʻafiaga o lenei vaega o hormones o le faʻalauteleina o le kulūkose e ala i le faʻamalosia o le malepelepe o le glycogen.
  5. Tumama o le pancreas. O le faateleina o le suka o le toto ua matauina i le tupu o le vevela i le vaega o pama alphacase alpha-cell producing glucagon.

Mafuaaga mo le faʻaitiitia o le kulukose toto

E maualalo le kulukose o lou toto? O loo matou sailia se mafuaaga

E le mafai ona le amanaiaina le suka o le toto maualalo, aua e mafai ona faʻaalia ai se maʻi ogaoga:

  • O le tina ma le tamaititi o loʻo i ai se polokalame e tasi. Afai ei ai le maʻisuka a le tina, o le fetus e tutusa lona toto ma le suka ma le insulin i le maualuga o le tina. E matua lamatia le faʻaitiitia o le kulukose pe a maeʻa le fanau mai, o le faiʻai ole tino e na o le pau o le kulukose e pagatia, muamua lava.
  • Glycogenosis - faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi e mafua mai le le atoatoa ma le faʻamaʻi o le glycogen. I totonu o fatugaʻo, ate, myocardium, pūga tutotonu ma isi totoga, faʻapipiʻi glycogen. O lenei glycogen e le aafia i le faatonutonuina o le suka toto.
  • I pepe laiti o le pepe, e le o faia ni faʻaogaina o le homeostasis - o le faatumauina pea o se siosiomaga tumau. I ia ituaiga tamaiti, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le kulukose, ina ia mafai ai ona taofia nisi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faoa faamalosi ma le tuai poʻo le faʻaleagaina o le psychomotor development.
  • O maʻi faʻapitoa o le fatugalemu o le tino, aemaise lava le hypothalamus ma le pituitary gland, faʻalavelaveina ai le aʻafiaga o nei tino i luga o gataifale endocrine (thyroid gland, grenades, pancreas).
  • O le insulinoma o se maʻi paʻu oona e maua i le vaega o peta beta e maua ai le inisalini. O le gaosiga o le inisalini e faʻateleina le malosi, e faʻaitiitia ai le suka o le toto.
  • O faamai pipisi e aafia i le vai-fua (vomiting, profousrrrrrr). Toxins e faʻalavelaveina le faʻamalosia o le ate - o tino o le ketone e maua i le toto ma le urine. Ole afaina o le mole e mafua ona o le leai o le kulukose.

I le maʻisuka, o le fua saʻo o le fua o le suka-lowering drugs e taua tele. Faatasi ai ma le maoaʻe o fualaau oona, e mafai ona tupu se vailaʻau o le hypoglycemic, ma o se tulaga e lamatia ai le ola.

E tatau ona malamalama o le siakiina o le maualuga o le kulukose i le suʻeina o le toto e le o lona uiga o togafitiga.

O le tele o mafuaʻaga e aʻafia ai le saʻo o le auʻiliʻiliga: o se gasegase talu ai nei, amio le mautonu o le tamaititi i le taimi o le faʻatinoga (tagi, alalaga).

Mo suʻesuʻega saʻo, fale suesue, suʻesuʻeina meafaigaluega, aua o suiga i le suka o le toto o se faailoga lea o le tele o faʻamaʻi eseese, ma e na o se fomai poto e mafai ona malamalama i lenei mea.

Glucose toto i tamaiti: maualuga o le suka i le auʻiliʻiliga i se tamaititi

O le kulūkose o le toto ma le suka i totonu o le tamaititi o le faʻavae autu o meaola. Tuʻu toto mo suʻesuʻega ia le itiiti ifo i le tasi i le 6-12 masina, e masani ona faia i se suʻesuʻega faʻatulagaina.

O le suʻeina o le toto e masani lava ona faia i luga o se falemaʻi, ae o nai tomai laiti, e mafai ona e siaki lau tama mo le glycemia i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatauina se glucometer feaveaʻi, o se masini e taugofie, faʻatau atu i se fale talavai.

E tatau ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, aʻo lei faasaina ona 'ai meaai mo le 10 itula, e tatau ona lafoai le malosi o le tino, inu vai e tele, ma pepe foi e tatau ona inuina.

E taua le malamalama o le maualuga o le suka i le faʻamaʻi e masani lava ona fesuisuiai i luga o se lautele lautele, o lenei mea e faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi. Mo lenei mafuaʻaga, i le taimi nei, pe a leai se faʻamatalaga, e tatau ona e musu e faia se suʻesuʻega, aemaise i tamaiti ei lalo ifo o le 6 masina.

O le toto sampling e faia mai le tamatamailima i luga o le lima, ae i nisi tulaga ua mafai ai ona foai atu le toto mai le toe, le totini poʻo le mulivae.

Tulaga masani o le kulukose i tamaiti

O fua o le suka i le toto e ese siʻeseʻese tulaga taua, latou te faalagolago tonu lava i tausaga o le tamaititi. Ae ui i lea, latou te le fesuisuiai e pei ona tupu pe a suia le numera o lela mumu ma le bilirubin.

I se pepe faatoa fananau mai, seia oo i le tasi le tausaga, ua faaitiitia le tau o le suka, e mafai ona amata mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. I tamaiti pe a ma le 12 masina ma e oo atu i le 5 tausaga, o faʻataʻitaʻiga o le glycemia talia e mai le 3.3 i le 5 mmol / L.

Ina ia malamalama pe aisea e eseese ai le suega o le suega e maua mai i le masani (gaosia le sugar pe tuu i lalo), e tatau ona faʻamautu pe o le a le mataupu faavae o le toto kulukose.

E tatau ona e iloa o le kulukose o se mea e gaosi ai mea uma e manaʻomia mo vevela uma ma sel o le tino o le tagata. Malosiaga o gaʻo gaʻofale e ulufale i totonu o le vaega o meaʻai:

  1. i lalo o le aafiaga o enzymes faapitoa e paʻu i lalo i le kulukose,
  2. ona oʻo atu ai lea o le kulukose i le toto, ua tuʻuina atu i le ate.

I le faiga faʻalavelave o le faʻatonutonuina o le maualuga o le glycemia, e le gata ile inisalini, ae tele foi isi hormones e avea ma vaega malosi. O le inisalini e maua mai i le pancreas, o le mea autu lea, e mafai ona faʻaititia le suka toto. O le inisalini e faʻavaveina ai le saturation o sela ma le kulukose, o le faʻavaeina o le glycogen, e faʻaitiitia ai le tele o suka.

O le isi mea e tutusa le taua o le hormone o le glucagon, e maua mai e le pancreas, ae e afaina ai le tino o le tagata i le isi itu. Faatasi ai ma le faaitiitia o le maualuga o le kulukose, ua vave ona tuputupu ae faailo o le glucagon, o loo i ai se malologa malosi o le glycogen.

Telemoni e tele e manaʻomia mo le maualuga o le kulukose o le toto:

  • cortisol ma corticosterone (hormones o le mamafa),
  • adrenaline ma norepinephrine (hormones of action, fear).

O latou gaosia e ala i laʻau, e mafai ai ona latou faʻatupulaia le maualuga o le kulukose i tamaiti ma tagata matutua.

Faʻasagaga o se tulaga faigata, o le malosi o le mafaufau, o le faateleina o le toto suka e fesootaʻi ma hormones o le hypothalamus ma le pituitary gland.

O gamoni o le thyroid ei ai le gafatia e faʻamalosia ai faiga faʻava-o-tino i totonu o le tino.

Afai e maualalo le kulukose

Mai i mea uma lava e tatau ona faaiʻuina i totonu o le tamaititi o le faateleina o le kulūkose e tupu pe a le lava le taumafataga o mea taumafa, le lelei o le inu o le kulukose poʻo lona soona taumafa e gaʻo ma gaʻo. E masani lava, o mafuaʻaga o le tulaga faʻaleagaina e tatau ona sailia i mea nei:

  1. mo se taimi umi sa fiaai le tamaitiiti, inu sina vai,
  2. e iai faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis),
  3. o le faʻamalolo masani a le amylase e le tupu;

O se tulaga faapena e matauina i le gastroenteritis, gastritis, gastroduodenitis. O maʻi ua taʻua i luga ua mafua ai le taofiofia o le malepelepe o gaʻo, ma le le lava o le suamalie o le kulukose e ala i le digestive tract.

Glucose i le toto o se tamaititi e ese mai le masani i le taimi masani o maʻi faʻavaivaia, oona tele, faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Faatasi ai ma le faaitiitia vave o le maualuga o le suka, o le tamaititi ua le toe aoga lana gaoioiga masani, ua le toe lava, ma ina ua mavae sina taimi o le a na ona faateleina le gaoioiga. Afai e le o iloa e le tamaititi le ala e talanoa ai, ma le faʻaitiitia o le kulukose, e tele lava lona manaʻo i meaai manaia.

E mafai e matua ona matauina se moli osofaʻiga e le mafai ona pulea. A maeʻa sina taimi, e ono le iloa e le tamaititi, paʻu, ua gaogao. I lenei tulaga, ia faʻaleleia le soifua manuia o le tagata maʻi:

  • e tatau ona e tuʻuina atu ni nai laʻau suamalie,
  • tuʻuina atu le iniseti o le kulūkose tali faʻafefe.

E tatau ona malamalama, mo tamaiti, o le faʻaitiitia o le kulukose i se taimi umi e matautia tele, talu mai le taimi nei o le aʻafiaga o le oti ona o le hypoglycemic coma e faʻateleina i le taimi e tasi.

Toa maualuga

Ae o mafuaaga o le maualuga maualuga o le suka, e tatau ona sailia i se suʻesuʻega e leʻi suʻesuʻeina (pe a taumafa le tamaititi aʻo leʻi tuʻuina atu le toto), o se tino malosi, ma le popole pe a faʻaaogaina le faiga o le hormonal.

O le isi mea e manaʻomia muamua mo lenei tulaga, o le iai lea o pathoces o le pito o le endocrin - o le pituitary, o le gland gland and thyroid gland. O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona atiina ae ma ni neoplasms eseese i le pancreas, i se isi faaupuga, o le le lava o le inisalini e gaosia.

I lenei tulaga, o le gaʻo e matua lamatia tele, aemaise lava pe a gaʻo le gaʻo i le puʻusiʻu ma le manava (visesia oona), aʻo i ai i tamaiti o loʻo i ai se mea e le lelei le gaogao i le homone. O le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia i le aofaʻi saʻo, ae e le lava le aumaia o le glycemia i tulaga masani.

Mo lenei mafuaʻaga:

  1. o le pancreas ua faamalosia e galue malosi, o lona gafatia e vave ona paʻu,
  2. Inisalini faasee e faʻaitiitia vave,
  3. atinaʻeina o le maʻisuka (faʻateleina le maualuga o le kulūkose).

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tulai mai pe a tuuina atu i le tamaititi ni vailaʻau e le o ni mea-o-vailaau faʻamaʻi-fomaʻi, fualaau kullucocorticosteroid mo se taimi umi. E masani lava e tupu lenei mea i ponaivi o ponaivi, o faʻafitauli eseese o le rūmatological.

E tatau i matua ona malamalama o le maualuga maualuga o le toto i luga o se manava gaogao o se faailoga manino o le maʻisuka. O lenei tulaga e maua ai se faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le tino, le faʻasalaga o le toto ma le urine mo faailo o le kulukose, le i ai o tino o le ketone.

Soo se mafuaaga o le hyperglycemia e matua lamatia tele, o le mea foi lea o taunuuga o le togafiti.

Faailoga ma mafuaaga o le maʻisuka

Afai o le kulukose o le toto i tamaiti e maualuga tele, o le tagata maʻi e maualuga le gaioiga o gaioiga, e le mafai e le tama ona inu vai, ua faʻaleagaina o ia e le fia inu. E masani lava, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le manaʻoga mo le siʻosiʻomaga, ma o tamaiti e momoe i le va o taumafataga e matua faigata lava. I totonu o ni nai itula talu ona maeʻa le taumafataga o le aoauli, e le fiafia le tamaitiiti, e pagatia i le ogaoga o vaivaiga.

Faʻatasi ai ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, o loʻo i ai se suiga tele i le manava, o le faʻaitiitia vave o le mamafa o le tino, suiga le talafeagai, ma le maʻi o le a sili atu ona le fiafia.

O fomaʻi e taʻua ai mea e lamatia ai le atinaʻeina o se maʻi o se gasegase faʻatoʻateleina pe a oʻo mai se tasi mai aiga vavalalata mai le hyperglycemia. Afai o maʻi uma matua e lua i le maʻisuka, o le a mautinoa e oso le tama i le suka suka.

O le tele o mea, faʻafitauli o le tino, malupuipuia puipuia, ma le maualuga o le mamafa o le pepe e mafai ona afaina ai le atinaʻe o le maʻi. Afai e mataʻituina soʻo se faailoga o le maʻisuka, e tatau ona amata le siama ma togafitiga i le vave e mafai ai. E matua faasaina le mafaufau ia te ia lava, e le amanaia ai le i ai o se faafitauli tau soifua maloloina.

E tatau i matua ona saili le fesoasoani a se fomaʻi pepe, o le fomaʻi o le endocrinologist. Atonu e manaʻomia lou suʻeina o se isi suʻega mo le hemoglobin glycated ma faia ai le suka suka. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o le kulukose i suʻesuʻega pepe.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

O le a le uiga o le maualalo o le suka o le toto i totonu o se tamaitiiti ma le auala e taulimaina ai

E tupu i tamaiti e maualalo le suka o le toto. Faʻafefea le matautia i le soifua maloloina? Sei o tatou taulimaina lenei mataupu.

O le maualuga o le maualuga o le suka i pepe faatoa fananau mai e masani pe afai e mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. I tamaiti mai le 1 i le 5 tausaga, o le taua o le toto toto e tatau ona 3.3 - 5.0 mmol / L.

I le mavae ai o le 5 tausaga, 3.3 i le 5.5 mmol / L o le a avea ma fua masani o le kulukose. Soʻo se faʻaaogaina o le masani e lamatia mo le tamaititi, pe afai e te le fesoasoani ia te ia i le taimi.

O le faʻavaivai o le kulukose e taʻua o le hypoglycemia ma o lona uiga e le mafai e le tino ona faʻatino atoatoa.

Mafuaaga mo le faaitiitia o le suka o le toto

I le tulaga lautele, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e popole i le maualuga o le suka. O tamaiti o loʻo tagofia vailaʻau faʻasaina ma oloa e aofia ai le sulfanilurea e iai le lamatiaga o le hypoglycemia pe afai:

  • maua le tele o fualaau i le tasi taimi
  • maua le fua saʻo o le vailaʻau ma e le faʻaaogaina le aofaiga fautuaina o meaai,
  • faia ni gaioiga faʻapitoa e aunoa ma le toe faʻaleleia o le malosiaga faʻasao ma se aofaiga o meaai.

O le kulūkose o le toto atonu e faʻaitiitia i tamaiti i tulaga faapena:

  • umi le anapogi, leai se vai i totonu o le tino,
  • taumafa mataʻutia
  • faʻamaʻi o le faʻalavelave o le tino (faʻaleagaga faʻapitoa, afaina o le faiʻai i le mafaufau),
  • ogaoga faʻamaʻi masani
  • afaina o le tino, gaʻo,
  • insulinomas (tino o le pancreatic),
  • afaina i mea mamafa (arsenic, chloroform),
  • sarcoidosis o se faʻalapotopotoga faʻapitoa o le inflammatory inflammatory, aemaise lava i tagata matutua, i se tulaga e masani ona tutupu i tamaiti,
  • togafitiga o le gastrointestinal tract (gastritis, pancreatitis, gastroenteritis, gastroduodenitis).

Pepa o le hypoglycemia

Faʻalagolago i mafuaaga, e tele ituaiga o faamai e iloga:

  1. Hypoglycemia ona o le le atoatoa o le galactose poo le fructose.
  2. O le hypoglycemia ona o le le atoatoa o le hormonal. O lenei ituaiga o maʻi e amataina i le tele o le inisalini, hypersensitivity i leucine (leucine form), o le leaga o gaioiga o hormones poʻo le pituitary gland.
  3. Toto maualalo o le toto o se mataupu faʻapitoa pe le iloa. E aofia ai:
  • Ideopathic form
  • ketone form
  • hypoglycemia ma le mativa,
  • hypoglycemia i pepe laiti e mamafatu.

Toto o le kulukose o le toto i fafine: laulau o le matutua, togafitiga mo le sola ese mai le maualuga, puipuiga

O le kulukose o le toto o se tasi lea o faailoga o le soifua maloloina, aemaise le metabolism carbohydrate i totonu o le tino.

O se suiga o lenei faailo i le itu o le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia e mafai ona mafua ai le faʻalavelaveina o le gaioiga o totoga taua, aemaise lava le faiʻai.

I lenei autu, matou te fia taʻu atu ia te oe le masani o le kulukose o le toto i totonu o tamaitai, alii ma tamaiti, faʻapea foi ma a latou suesuega e fuafua ai.

Le galuega a le kulukose i le tino

Glucose (dextrose) o le suka lea e faia i le taimi o le vaevaeina o polysaccharides ma auai i le faiga o le tino o le tino.

Glucose e faia galuega nei i le tino o le tagata:

  • liliu atu i le malosiaga e tatau ai mo le masani ai o gaioiga o totoga ma mamanu uma,
  • toe faʻaleleia le malosi o le tino pe a uma le faʻamalositino,
  • faʻaosofia le galuega o le faamamaina o le hepatocytes,
  • faʻaagasolo le gaosiga o endorphins, lea e fesoasoani e faʻaleleia ai lagona,
  • lagolagoina le galuega o toto toto,
  • aveese le fiaaai
  • Faʻamalosia le gaioiga galue.

E faapefea ona fuafua le kulukose toto?

O faʻamatalaga nei e ono taʻu mai ai le tofiaina o se fua o le kulukose i totonu o le toto:

  • leai se mafuaʻaga vaivai,
  • faaitiitia le tomai e galue ai,
  • gatete i le tino
  • faʻapupulaina le afu poʻo le mago o le paʻu,
  • osofaʻiga popole
  • fiaai pea
  • matagogo
  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • moe
  • faʻanoanoa vaaia
  • naunau i purulent rashes i luga o le paʻu,
  • umi e le faʻamalolo ai manua.

O ituaiga o suʻesuʻega nei e faʻaaoga e fuafua ai le maualuga ole kulukose o le toto:

  • suega o le kulukose o le toto (siama o le toto),
  • o se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le fructosamine i le toto vevela,
  • Glucose toleni test.
  • fuafuaga o le hemoglobin glycated.

I le faʻaaogaina o suʻesuʻega o meaola, e mafai ona e filifilia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e masani lava i le va o le 3.3 i le 5.5 mmol / L. O lenei auala e faʻaaogaina o se suʻesuʻega puipuia.

O le faʻateleina o le fructosamine i le toto e mafai ai e oe ona faʻatusatusa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea na i ai i le tolu vaiaso mulimuli aʻo leʻi oʻo i le toto sampling. O le metotia ua faʻaalia mo le mataituina o togafitiga o le maʻisuka.

O le suega o le faapaleselese o le kulukose e fuafua ai le maualuga o le kulukose i le toto toto, e masani lava i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa se uta o suka. Muamua, o le tagata gasegase e tuʻuina le toto i luga o se manava gaogao, ona inu ai lea e ia se vaifofo o le kulukose po o le suka ma toe foai atu le toto pe a uma le lua itula. O lenei metotia e faʻaaogaina i le suʻesuʻeina o faʻafitauli le tumau o le metabolism gaʻo.

Ina ia mafai ona faʻamaonia lelei mea e iloagofie ai, e tatau ona e saunia lelei mo le suʻesuʻega. Ina ia faia lenei mea, matau tulafono nei:

  • foai toto i le taeao i luga o se manava gaogao. O le taumafataga mulimuli e tatau ona le itiiti ifo i le valu itula aʻo lei amataina le toto,
  • aʻo leʻi faia le suʻega, e mafai ona e inu na o vai mama e leai ni vai e aunoa ma le suka,
  • aua nei inuina ava malosi i le lua aso aʻo leʻi oʻo i le toto sampling,
  • lua aso ao lumanai le auiliiliga e faʻagata ai le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau,
  • aveese le atuatuvale i le lua aso ao lei faia le suʻega,
  • mo aso e lua ao lei faia le suʻega e le mafai ona e alu i le sauna, faia massage, x-ray poʻo le togafitiga,
  • lua itula aʻo leʻi amataina le toto, e le tatau ona e ulaula,
  • afai o loʻo e faʻaaogaina pea fualaau faasaina, e tatau ona e logoina le fomaʻi o ia na faʻataʻitaʻiina le auiliiliga, aua e mafai ona aʻafia ai le taunuuga o le biochemistry. Afai e mafai, o nei vailaʻau faʻaumatia mo sina taimi.

Mo le faʻamatalaga manino (faʻaaogaina le glucometer), e aveesea le toto mai le tamatamailima. O le taunuuga o le suʻesuʻega o le a saunia i le tasi i le lua minute. Fuaina o le suka i le toto ma se glucometer e masani lava ona faia i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e pei o le siaki i aso uma. O tagata gasegase latou te filifilia e le tagata lava ia faailoga o le suka.

O isi metotia e maua ai le toto mai le toto mai le vein. O le suʻega suʻega na tuʻuina atu i le aso na sosoo ai.

Fua o le kulukose o le toto: laulau i le matua

Le fua o le kulukose i fafine faʻalagolago i le matua, lea o loʻo faʻaalia manino mai i lalo le siata o loʻo i lalo.

Tina o le tamaitai:Sugar Level, mmol / L
mai le 14 i le 60 tausagamai le 4.1 i le 5.9
61 tausaga ma le matuamai le 4.6 i le 6.4

Ole fua o le kulukose toto i tane tutusa ma le masani i tamaitai ma mai le 3.3 i le 5.6 mmol / l.

Le masani o le kulukose toto i se tamaititi.

Tausaga o le tamaitiiti:Tulaga masani o le kulukose i le toto, mmol / l
mai le fanau mai i le lua tausagamai le 2.78 i le 4.4
mai le lua i le ono tausagamai le 3.3 i le 5.0
mai le ono i le sefulufamai le 3.3 i le 5.5

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le toto kullukose masani i tamaiti e itiiti ifo nai lo tagata matutua.

Glucose Tolerance Test:

Gaoioiga masani
I luga o se manava gaogaomai le 3.5 i le 5.5
Lua itula i le maeʻa ai o le fofoe oo i le 7.8
Preditebetes
I luga o se manava gaogaomai le 5.6 i le 6.1
Lua itula i le maeʻa ai o le fofomai le 7.8 i le 11.1
O le maʻi suka
I luga o se manava gaogao6.2 ma sili atu
Lua itula i le maeʻa ai o le fofo11.2 ma sili atu

Faailoilo o le hemoglobin glyc (glucose i le plasma toto),%:

  • itiiti ifo i le 5.7 - le masani,
  • mai le 5.8 i le 6.0 - maualuga le lamatia o le maʻisuka,
  • mai le 6.1 i le 6.4 - vaʻaia,
  • 6.5 ma isi - maʻisuka.

Toto o le kulūkose i le taimi o le maitaga

Mo fafine maʻitaga e leai ni aʻafiaga e ono aʻafia ai le maʻisuka, o le suʻeina o le toto ma le glucose tolerance e faia mo le 24-28 vaiaso.

Afai e i ai se tulaga lamatia o se fafine mo le atiaʻe o le maʻisuka, e aofia ai:

  • silia ma le 30 tausaga
  • faʻasologa o togafitiga
  • mamafa ma le gaʻo.

Glucose o le toto i fafine maʻitaga e faʻatagaina oe e faʻamaonia le taimi e ono lamatia ai le maʻisuka, e mafai ona liua i le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, o le toto toto e mafai ona faʻamasinoina i le soifua manuia o le atinaʻe o tama.

O le masani e taua o le toto kulukose i fafine maʻitaga - mai le 4 i le 5.2 mmol / l.

Hyperglycemia: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le Hyperglycemia o le faateleina o le maualuga o le toto i luga ifo o le 5 mmol / L. E mafai ona maua e tagata maʻi i le taimi puupuu ma faʻaauau le faateleina i le suka o le toto. O mea taua e pei o le lavelave o le mafaufau-faalelagona, le malosi tele o le tino, ulaula, sauaina o fualaau suamalie, ma le mauaina o fualaau faapitoa e mafai ona taitai atu ai i se pupuʻu puupuu i le kulukose toto.

O le hyperglycemia umi lava e fesootaʻi ma faʻamaʻi eseese. I totonu o le toto, o le kulukose e mafai ona faateleina mo mafuaʻaga faʻaleagaina:

  • maʻi faʻamaʻi
  • maʻi faʻamaʻi
  • pituitary faamaʻi
  • epilepsy
  • carbon monoxide inisua,
  • mala o le pancreatic
  • maʻisuka malosi.

E mafai e tagata maʻi ona aʻafia i uiga nei o le hyperglycemia:

  • vaivaiga lautele
  • vaivai,
  • masani ona tiga
  • leai se afaina o mea mamafa ma le faateleina o le 'ai,
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • fia inu tele
  • faʻaauau faifaipea
  • naunau i pustular skin disease,
  • umi o manua e leʻi faʻaaogaina
  • malulu masani
  • faʻaogaina o le tino,
  • faʻanoanoa vaaia.

Le togafitiga o le hyperglycemia o le fuafuaina lea o lona mafuaaga. Afai o le faateleina o le suka toto e mafua mai i le maʻisuka, o lona uiga o tagata gasegase ua faʻataʻitaʻiina se taumafataga o le maualalo o meaʻai, fualaʻau o le suka, poʻo le togafitiga o le inisalini, faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi.

Hypoglycemia: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le hypoglycemia i vailaau faafomai e taua o le faaitiitia o le kulukose i lalo ifo o le 3.3 mmol / L.

O le tele o taimi, o le hypoglycemia ua faamauina i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka i tulaga nei:

  • filifiliga le talafeagai o le fua o le insulin,
  • anapogi
  • sili atu galuega faaletino
  • ava malosi
  • ave fualaau faasaina e le ogatasi ma le inisalini.

I tagata soifua maloloina, o le hypoglycemia e mafai ona tupu ona o se meaai malosi poo le matelaina, lea eo mai faatasi ma le tele o faamalositino.

I le hypoglycemia, e mafai ona aliali mai ai faʻamaoniga nei:

  • vavao
  • ulu matua
  • faʻanoanoa
  • faʻaleagaina
  • moe
  • Tachycardia
  • pallo o le paʻu
  • soona inu tele.

Ina ia faateleina le suka toto, e tatau ona e inu i le lauti suamalie, ia 'ai se fasi suka, lole poo le meli. I tulaga ogaoga pe a faʻafitauli le mafaufau i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le glucose infusion therapy e faʻaalia.

I le faaiuga, ou te fia fai pe afai ei ai ou uiga o le hyper- poo le hypoglycemia, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi vave, aemaise lava o se fomaʻi. O le a faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega e fuafua ai lou maualuga o le kulukose toto ma, pe a talafeagai ai, o le a faasino oe i se endocrinologist mo se faʻatalanoaga.

Matamata i se vitio e uiga i le kulukose o le toto.

Glucose i totonu o le toto. Toa maualuga ma le maualalo: faailoga, mafuaaga, togafitiga ma le puipuia

O le tusitusiga o loʻo faʻamatalaina ai faʻamaoniga ma togafitiga o maualuga ma maualalo le suka o le toto.

Glucose i le toto o le tagata o se elemene tatau, talu ai e sili atu lona malosi ma faigata, faʻapupulaina lona malosi. Ae ui i lea, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose, talu ai o ona fesuiaiga e mafai ona oo atu ai i le le manaomia, ma o nisi taimi e ogaoga, taunuuga.

Glucose o le toto

toto kulukose

Glucose mo le tino o le tagata ua manatu o le suka ua malepe i totonu o le toto, faatasi ai ma le fesoasoani lea ua fuafuaina ai le metabolism saʻo. Glucose e ulu atu i le toto mai le ate ma le vavae.

Ina ia mafai ona maua e sela tagata le kulūkose, e manaʻomia se homone insulin. E maua mai e le pancreas.

Afai e itiiti le inisalini i totonu o le toto, faʻaititia le maʻisuka ituaiga 1, afai e vaivai le inisalini, ona faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2 (90% o mataupu).

O le kulūkose toto e tatau ona teuina i totonu o taʻaloga masani. Afai o le kulukosese o se tagata e faʻalavelaveina i le itu o le faateleina (hyperglycemia) poʻo le faʻaitiitia (hypoglycemia), ona oʻo lea i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto maualuga (hyperglycemia), e maua ai le neuropathy o le maʻisuka - faʻaleagaina aʻa. E i ai paʻu i vae, o se lagona mu, "fusi nifo," faʻaletonu.

I tulaga ogaoga, o le gaʻo o le gaʻo, gangrene o le lima e mafai ona tupu.

fua o le sugar sugar

suauu toto i alii ma tamaitai e tutusa ma e 5.5 mmol / l. I le matua, o le maualuga o le suka e oʻo atu i le 6.7 mmol / L. I tamaiti, o le toto sugar o le 3.3 - 5.6 mmol / L.

Toto maualuga toto

faateleina le toto toto

O se tagata i luga o se manava gaogao e fuafua i le tau maualalo o le suka i totonu o le toto. A maeʻa ona 'aʻai, e' ave le meaʻai ma meaʻai e ulu atu i le toto. O le mea lea, a uma ona 'ai, o le aofaiga o le suka i le toto e tulaʻi mai.

O lenei faateleina i le suka e laiti ma e le umi le umi. E tupu lenei mea pe a fai e le faʻalavelaveina galuega a le pancreas, e saʻo le metabolism o le carbohydrate ma e faʻasaʻoina le inisalini faaopoopo, lea e maualalo ai le toto suka.

Afai e le lava le inisalini (ituaiga 1 o le maʻisuka) pe o le vaivai (galue i le maʻisuka 2), ona sosoo ai lea ma le suka toto pe a uma ona 'ai le umi. E aafia ai fatugaʻo, fatuga o le tino, mata, ma le fatu fatu poʻo le taʻavale e mafai ona tupu.
O mafuaaga mo le faateleina o le toto suka e mafai ona le gata o le maʻisuka, ae faapea foi:

  • popole popole
  • faʻamaʻi pipisi
  • solia o le gland gland, pituitary gland
  • faaumiumi le faaaogaina o fualaau faasaina, ma isi.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga maualuga

O le faailoga autu o le faateleina o le suka toto o le fiainu, lea e malosi, lea eo mai faatasi ma le gutu malulu. I le maualuga maualuga o le suka, ua afaina ai neura, ma o fomaʻi ua taua lenei tulaga o le neuropathy. O tiga o le vae, vaivaiga, o se lagona mu, "gase seevae," ua tupu mai ai le numera. I tulaga ogaoga, o maʻi o le gaʻo, gangrene o pito.

Toto toto maualalo

O le toʻatele o tagata e maua le faʻalauteleina o le kulukose toto. Ae ui i lea, o se gasegase masani masani o se faʻaitiitia o le toto - o le mea lea e sili atu i le 4 mmol / L.

I le maʻisuka, o le pa'ū mataʻutia i le suka o le toto, lea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga, e matautia. O le faʻaitiitia o le suka o le toto e sili atu ona masani ai i tagata o loʻo fia maualalo ma e leai ni meaʻai.

Mo ia tagata, e tatau ona faʻatuina le ituaiga soifuaga saʻo ma lelei meaʻai.

Faailoga ma Faailoga o Suga Suauu Mama

O faʻamaoniga autu o le faʻaitiitia o le suka o:

  • tiga o le ulu
  • vaivai faifaipea
  • popolega
  • fiaaai
  • faʻalauteleina le fatu (tachycardia)
  • faanenefu vaaiga
  • sosolo

Faatasi ai ma se toso malosi i le suka, atonu o le a le iloa e se tagata pe o le ai ai ni amioga e le talafeagai e taua ai le ava po o le inuina o fualaau faasaina.

Afai e faʻaaogaina le inisalini, ona faʻaitiitia ai lea o le suka i le po (nocturnal hypoglycemia), lea eo mai faatasi ma le faʻalavelave moe ma le vevela tele.

Afai e pa'ū le suka i le 30 mg / dl, coma, e mafai ona tupu le faʻavevesi ma o le a tupu le oti.

E faʻapefea ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

E mafai ona e foai atu le toto mo le suka toto i le falemai i le taeao i luga o se manava gaogao mai le tamatamailima (ulu ulu).

sampling samples mo le auiliiliga

Mo le faʻamoemoe o se suʻega toto mo le kullukose, e faia ai se suʻega o le faapalepale o le glucose. O lenei metotia e aofia ai le mea moni o le tagata maʻi e ofoina atu e inu le kulukose i totonu o le vai (75 g.) Ma a maeʻa le 2 itula latou te ave le toto mo le auiliiliga.

glycemic curves during GTT

E fautuaina e fai nei suʻega e lua i le tasi pe a maeʻa le 5-10 minute: muamua, ave le toto mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao, ona inu lea o le kulukose ma toe fua le maualuga o le suka.

Talu ai nei, o le suʻesuʻega taua o le hemoglybin, lea e faʻaalia ai le% glucose e fesoʻotaʻi ma lela mumu-toto toto.

I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona fuafua le aofaiga o le suka i totonu o le toto i le 2-3 masina mulimuli.

HbA1c laulau faʻataʻitaʻiga e uiga i le toto toto

I le fale, e faʻaaoga ai se glucometer. O loʻo faʻapipiiina i le mita le faʻataʻavaleina o laupepa ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa: e manaʻomia se laʻau e tipi ai le paʻu i luga o le tamatamailima ma faʻafeiloaʻi le pa'ū o le toto i le suʻega. Matou te tuʻu le suʻega i le masini (glucometer) ma fuafua le maualuga o le suka i le toto.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto toto?

Mo se suega toto toto, e tatau ona e manatua tulafono nei:

  • Muamua, afai matou te tuʻuina atu le toto i le taeao mo le auiliiliga, e le manaʻomia ona e 'ai i le afiafi ma i le taeao ao lei faia le auiliiliga, lona lua, e mafai ona e inuina soo se vai
  • Afai tatou te ave le toto mo le hemoglybin glyc, e le manaʻomia ona ave i luga o se manava gaogao
  • Pe a faʻaaoga se glucometer i le fale, e mafai ona ave le toto mo le auʻiliʻili ile tolu itula pe a uma se taumafataga

E faʻafefea ona faʻamaonia le kulukose toto

filifilia o mea saʻo paleni

Muamua lava, e tatau ona e faʻatuina le mafuaʻaga o le siʻitia po o le faʻaitiitia i le suka o le toto, lea e te manaʻomia e vaʻai ai i se fomaʻi o le a faʻalatalata atu i tagata taitoatasi.

O nisi o ituaiga o maʻisuka e le manaʻomia se togafitiga faapitoa e faʻamaonia ai le suka toto, e lava le faʻavaeina o se taumafataga faapitoa: suʻe sugary (jam, sweets, pastries), pateta, pasta, 'ai fualaau faisua ma fualaau aina e sili atu le suamalieina,' ai iʻa, iʻa, nati, soya ma bean products, Ierusalema artichoke.

E tatau ona aofia ai meaʻai i le mea taumafa: aniani, kilisi, beets, kāloti, tamato, kukama, ma isi.

mea taumafa mo le faʻamautuina o le suka toto

E mafai foi ona faʻaaogaina le suka o le toto e ala i le faʻaaogaina o togalaau faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, lau lanu lanu po o vine, pi pi.
I le faaopoopo atu i meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina isi auala e faʻafaigofieina ai le kulūkose toto, mo se faataitaiga:

  • savali i le ea fou
  • faatusatusa le vai
  • laiti faamalositino faaletino
  • moe masani - a itiiti ifo ma le 8 itula i le aso

O vailaʻau faʻaaogaina foi e faʻaogaina ai le maualuga ole kulukose toto, e aofia ai le insulin.

Taulimaina o Suga Suga Laititi

Afai e maualalo le suka o le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le togafitiga o le inisalini. Faatasi ai ma se mataua o le suka toto:

  • e tatau i le tagata maʻi ona faʻaaoga fualaau kullukose

  • E tatau ona faʻamautu lelei meaʻai: e tatau ona 'ai mea taumafa ma mea maualalo maualalo (iʻa, fualaau faisua, meaʻai susu, falaoa atoa o falaoa, ma isi)

Faailoga GI i oloa

  • e tatau ona e 'ai i taimi masani 4-5 taimi i le aso, ina ia le aʻafia ai le hypoglycemia.

Vitio: faailoga ma togafitiga ole suka maualalo

Mo se tagata gasegase i le toto maualuga, e tatau ai:

  • faʻavae se taumafataga maualalo-gaosiga: faʻaaogaina i ni vaega laiti e sili atu i le 120 kenera i le aso. carbohydrates, i tulaga ogaoga o le maʻisuka - 60-80 gr. Faʻesea mai le taumafataga meaʻai uma e iai le suka ma 'ai e 4-5 taimi i le aso

  • faatasi ai ma se taumafataga maualalo maualalo-kapiti, siaki le tele o le suka i le tele o taimi
  • afai e maua e le tagata maʻi le tumutumu i le maualuga o le toto ma gaʻo i musele o vae, e tatau ona ave se faʻalavelave televave ma le vitamini C ma le magnesium

  • mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o vailaʻau ua faatonuina e le fomaʻi ma le inisalini e faʻaaogaina

  • soʻo se suavai maualuga e leai se suavai, e pei o le lauti mai lau launiu poo vine, e aoga mo le faʻaitiitia o le suka

Togafitiga, meaʻai

Ina ua maeʻa le pasia o suʻega, na manino ai le faateleina o le suka toto, o le togafitiga e tasi lava.

A maeʻa le faʻamautinoaina o le maʻisuka, e faatonuina e le fomaʻi se togafitiga e aofia ai ni vaega se tolu: ave o vailaau, mate ma le siaki i aso uma o fua o suka.

E le gata i lea, o se faʻaaliga taua i togafitiga o le fuafuaina lea o le ituaiga o maʻisuka.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e manaʻomia ai le faʻasoʻotoina o fualaau oona, ona o le le talafeagai poʻo le faaumiumi o le faʻaaogaina o vailaʻau, faʻafitauli matuia, e pei o le hypoglycemic state poʻo le maʻi suka, e mafai ona atiaʻe i le tino.

E tatau i matua ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai o le gaʻo gaʻo. E le mafai ona e 'aina fualaʻau, keke, falala, keke, sukalati, jam, fualaau mamago, aua o nei oloa e aofia ai le tele o le kulukose, lea e vave oʻo atu i le toto.

Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga o le faateleina o le suka o le toto i tamaiti ma le atinaʻe o le maʻisuka, e tatau ona i ai i taimi uma a latou meaʻai: tamato, kukama, paukini, zucini, greens.

O se tamaititi maʻi e tatau ona 'ai na o le aano o aano o manu, falaoa falai, iʻa, fualaau suamalie, oloa susu ma fua. Sui le suka i le taumafataga i le xylitol, ae le silia le 30 kalama i le aso.

E ave le fructose ma le faʻaeteete. E sili atu le vavaeeseina o le meli, pei o le tele o fomaʻi e tetee i lenei oloa mo le maʻisuka.

Ina ia mafai e matua ona pulea a latou toto suka i aso uma, e tatau ona latou faatauina se glucometer. E fuaina le suka i le itiiti ifo i le fa taimi i le aso, o iuga uma lava e tatau ona tusia i totonu o se api, ona tuʻuina lea i le fomaʻi. E tatau ona e iloa pe a faʻaaogaina lenei masini atonu e iai ni mea sese, o lea e manaʻomia ai ona e ofoina atu le toto mo le suka i lau falemaʻi.

E le tatau ona teu i fafo fafo o fasi siaki o loʻo faʻapipiʻi i le masini, ona o le a vave ona faʻaumatia ona o taunuuga o vailaau mai fafo. Afai o mafuaʻaga o le maualuga o le toto i totonu o se tamaititi e faʻaalia ai le gaʻo, ona faaopoopo atu lea i togafitiga, e tatau i mātua ona mataʻituina le tulaga o le tamaititi, savavali faatasi ma ia, ma auai i faʻamalositino taʻaloga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e alu i siva, lea e fesoasoani i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻafefea ona suʻe suʻega

Ina ia iloa le maualuga o le suka o le toto i totonu o se tamaititi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le falemai, pe a foaʻiina e le pepe le toto.

E masani lava e aveesea mai se tamatamailima, ae mafai ona aveesea mai se vein pe a fai e faia ni suʻega.

Afai e ave le toto mo le auʻiliʻili mai pepe, ona mafai lea ona ave mai le toevae, mulivae.

E le mafai ona e 'ai se mea aʻo lei faia suʻega. O lenei faʻamatalaga ua faʻamatalaina i le mea moni e faapea, a maeʻa ona 'ai meaai, o gaʻo gaʻo faʻalavelave e paʻu i totonu o le mafaufau o le tagata ma fai ai ni monosuga faigofie, lea e gauai i totonu o le toto.

Afai e maloloina se tagata, ona o le kulūkose e taamilo i le toto 2 itula pe a uma ona 'ai. O le mafuaaga lena, ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻatulagaina i le taeao, o lona uiga, ao leʻi oʻo i le taeao.

Totoina o auiliiliga

O le mea lea, o le a le o se nofoaga e iloa ai o le maualuga o le suka i tamaiti e maualalo ifo nai lo tagata matutua.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaiti laiti, o le fua masani e 2.8-4.4 mmol / L.

I tamaiti aʻoʻoga, o le faʻatagaina o loʻo faʻaalia i le 5 mmol / L. I tamaiti aoga, o le masani e faateleina i le 5.5 mmol / L, ma i tamaiti talavou, e oʻo atu le suka i le 5.83 mmol / L.

O lenei faʻateleina ua faʻamatalaina i le mea moni e faapea o le pepe faatoa fanau mai ua maualalo le maualalo o le suka i le toto ona o le faʻaogaina o ona gaioiga gasegase. Faatasi ai ma le matua, ua faateleina le manava o le pepe, o lea ua faateleina foi le maualuga o le kulukose.

Tuua Lau Faamatalaga